Tramaanslag 24 Oktoberplein

Op 18 maart 2019 werd Utrecht opgeschrikt door een aanslag in en bij de tram op het 24 Oktoberplein. De aanslag veranderde de levens van direct getroffenen voorgoed. De impact op ooggetuigen en hulpverleners en op de stad en haar inwoners was groot.

Utrecht herdenkt tramaanslag

5 jaar geleden, maandag 18 maart 2019, stond Utrecht stil nadat onschuldige mensen onder vuur werden genomen. Het 24 Oktoberplein, waar de tramaanslag plaatsvond, werd de plek waar Utrechters troost zochten, samen huilden en de slachtoffers herdachten. Deze verschrikkelijke gebeurtenis laat Utrecht, 5 jaar later, nog steeds niet onberoerd. Voor onze stad is het een wond die nooit zal verdwijnen.

Herdenking 18 maart 2024 om 10.30 uur

Het gemeentebestuur van Utrecht staat ook dit jaar stil bij de gebeurtenissen van de tramaanslag en houdt op maandagochtend 18 maart 2024 een samenkomst op het 24 Oktoberplein. De herdenking start om 10.30 uur met een toespraak van burgemeester Sharon Dijksma. Om 10.43 uur volgt een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Na afloop kunnen belangstellenden bij de herinneringsplek bloemen leggen. Iedereen is van harte welkom om dit moment bij te wonen.

Bereikbaarheid

Op 18 maart tussen 10.00 en 12.00 uur is het 24 Oktoberplein gesloten voor verkeer. We leiden het verkeer op de A2 ter hoogte van Utrecht, afrit nummer 8 (Centrum) richting Dominee Martin Luther King laan, tijdelijk om. Ook de tram richting het 24 Oktoberplein rijdt tijdelijk niet. Kijk voor de laatste reisinformatie op de website van U-OV.

Volgende herdenkingen elke 5 jaar

18 maart is en blijft voor Utrecht een dag van herdenken en herinneren. De gemeente organiseert dit jaar voor de vijfde keer een openbare herdenking. Voortaan vinden de officiële herdenkingen van de tramaanslag iedere 5 jaar plaats. De eerstvolgende is op 18 maart 2029.

Klokken luiden en vlaggen halfstok

Tijdens de minuut stilte zullen de 4 klokken van de Domtoren luiden, een voor ieder slachtoffer. Het gaat hier om de klokken Michaël, Magdalena, Agnes Major en de Poncianus. Op het Stadhuis, Stadskantoor, Wijkservicecentrum Vleuten-De Meern en Domtoren hangen de vlaggen de hele dag halfstok.

NIEMAND VERGEET

De dag dat stilte een ingehouden schreeuwen werd,
helikopters als helse meeuwen
de hemel doorkliefden, sirenes wegstierven

(eerst schel nog, toen zachter en zachter)

en iedereen wachtte hoe het ooit nog verder moest,
die dag ligt nu vele maanden achter ons. De stilte
is nog aanwezig – altijd, door alle woorden heen.

En schreeuwen?

Oh, zeker. Van binnen is er bij velen toen
een schreeuwen begonnen dat niet stoppen kan,
niet stoppen wil, omdat van stoppen vergeten
komt. En niemand wil vergeten.

Die dag, ja, die dag zelf zeker. Maar niet zij
die schreeuwend in die dag zijn blijven steken.

Laten we luisteren naar deze nadrukkelijke
stilte voorbij het schreeuwen
en laten we daarbij niemand vergeten.

Iedereen beleeft dit zwijgen
op eigen wijze, maar niemand
vergeet. Niemand.

Ruben van Gogh, Utrechts Stadsdichtersgilde

Hulp en contact

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag 8.30 – 17.30 uur