Diefstal en inbraak

Diefstal en inbraak zijn vormen van criminaliteit die helaas nog regelmatig voorkomen. Als inwoners kunnen wij het dieven niet te makkelijk maken door onze woning, auto of fiets beter te beveiligen.

Voorkom autokraak

Autokraak is het stelen van spullen uit een auto of het stelen van onderdelen van een auto. Helaas gebeurt dit in Utrecht ongeveer 6.000 keer per jaar. Verklein de kans op autokraak:

  1. Neem waardevolle spullen uit de auto mee. De spullen onder de stoel of in de achterbak leggen is niet genoeg. De daders zien met speciale scanners uw laptop al van ver!
  2. Parkeer de auto zoveel mogelijk in het zicht en op een goed verlichte plek.
  3. Hebt u een sleutelkaart? Stop uw sleutel in een metalen blik dat volledig afsluit. Leg het minimaal 2 meter van de voordeur af. Zo kunnen daders veel moeilijker contact met uw sleutel krijgen en uw auto starten.

Bekijk meer tips om autokraak en -inbraak tegen te gaan

Kentekenactie

Behalve spullen uit de auto, worden ook regelmatig onderdelen van een auto gestolen. Denk aan koplampen, velgen of kentekens. In 2020 is er in Utrecht bijna 600 keer aangifte gedaan van een gestolen kentekenplaat. Als uw kentekenplaten worden gestolen, is dat erg vervelend. Het levert u bijvoorbeeld veel administratieve rompslomp op. Nog veel vervelender is dat gestolen kentekenplaten vaak gebruikt worden voor andere criminele zaken, zoals: tanken zonder te betalen, te hard rijden of het plegen van een overval.

U kunt dit voorkomen door de platen vast te (laten) zetten. Het kost weinig tijd en vaak is het mogelijk om dit te doen bij de periodieke onderhoudsbeurt of de bandenwissel.

Kentekenplaat vastzetten

U kunt bij deze autobedrijven langs om gratis uw kentekenplaat vast te laten zetten bij onderhoud of reparatie.

Of vraag naar de mogelijkheden bij uw eigen autobedrijf.

Video: Kentekenactie- zet mij vast

Voorkom fietsendiefstal

Fietsendiefstal is in Nederland de meest voorkomende vorm van criminaliteit. Hieronder geven we u een aantal tips om te voorkomen dat uw fiets gestolen wordt.

  • Gebruik een 2e slot. Het kost dieven meer tijd om 2 sloten open te breken. Bovendien zijn veel dieven gespecialiseerd in 1 soort slot. Gebruik daarom 2 (of 3) verschillende sloten, bijvoorbeeld een ringslot, een beugelslot en een kettingslot.
  • Zet uw fiets altijd aan frame én voorwiel aan bijvoorbeeld een fietsenrek vast. Een dief kan de fiets dan niet meenemen naar een rustigere plek om op zijn gemak het slot open te breken.
  • Noteer vooraf de gegevens van uw fiets. Bijvoorbeeld framenummer of graveercode, slotnummer, merk, type en kleur van uw fiets. Bij een nieuwe fiets staan de gegevens meestal op het aankoopbewijs. Bewaar deze gegevens goed. U heeft ze nodig bij de aangifte.
  • Stal uw fiets zoveel mogelijk in een fietsenstalling. Bekijk het overzicht van de Utrechtse fietsenstallingen.
  • Doe altijd aangifte bij de politie als uw fiets gestolen is.

Voorkom woninginbraak

Zorg dat het inbrekers niet lukt om bij u in te breken. Wilt u meer weten wat u hiervoor kunt doen? Hieronder vindt u een overzicht.

Studentenhuis

Een studentenhuis is vaak een makkelijk doelwit voor inbrekers. Ze komen zowel overdag als in het weekend, als je bijvoorbeeld naar college, sport of je familie bent. Veel inbraken kun je zelf voorkomen. Hoe?

Op Kot op slot staan praktische tips en ervaringen van medestudenten

Online crimininaliteit

Heel veel criminaliteit vindt tegenwoordig ook online plaats, dus in de digitale wereld.

Lees meer over hoe het te voorkomen of als u slachtoffer bent geworden

Hulp en contact Veiligheid

Telefoon

14 030

Overlast

Doe een melding

Spoed?

Bel de politie via 112