Geveltuin

Een strook planten tegen de gevel van een woning noemen we een geveltuin. Hebt u geen voortuin en ligt de gevel van uw woning tegen de stoep? Dan kunt u zonder onze toestemming een geveltuin aanleggen. Geveltuinen helpen regenwater opvangen en planten en bloemen zijn goed voor de vlinders en bijen. En ze zien er gezellig uit.

Tegels wippen op Geveltuinburendag. Doe mee!

Tegels eruit, groen erin. Gratis geveltuinen aanleggen langs uw woning, flatgebouw, school, organisatie of bedrijfsgebouw? Doe mee aan Geveltuinburendag! Wij regelen alle spullen en plantjes, jullie zorgen voor de gezelligheid en de groene vingers. Zo maken we Utrecht mooier, groener én gezelliger.  Dit jaar zijn er 4 burendagen.

Lees meer over geveltuinburendag

Zelf een geveltuin aanleggen

Wat hebt u nodig?

  • planten en potgrond
  • gereedschap om te graven zoals handschoenen, schep, puinzakken of grote bakken voor het zand
  • akkoord van de huiseigenaar
  • voldoende ruimte, zodat minimaal 1,20 meter vrije stoep overblijft na het aanleggen van de geveltuin
  • materiaal voor de rand van de geveltuin, zoals opsluitbanden, een borderrand of kantopsluiting. Deze rand kan van hout, steen of kunststof zijn. U kunt ook uw oude stoeptegels als rand hergebruiken.

Aanhanger of bakfiets lenen

U kunt bij ons een aanhanger of bakfiets lenen met een geveltuin-pakket. U krijgt dan potgrond en opsluitbanden en u leent een schep en een tegelknipper. Geef in de reservering aan dat u een geveltuin aan gaat leggen. Op het afvalscheidingsstation kunt u dan de aanhanger of bakfiets en het geveltuin-pakket ophalen.

Reserveer een aanhanger of bakfiets

Leg in 7 stappen een geveltuin aan

Verwijder de (stoep)tegels. Zorg dat er op de stoep genoeg loopruimte overblijft. Zo blijft de stoep bereikbaar voor iedereen. Bekijk de voorwaarden voor de afmetingen.

Graaf de geveltuin uit. Graaf minimaal 30 en maximaal 45 centimeter diep.

Voer het zand af, bijvoorbeeld naar het afvalscheidingsstation. Daar kunt u een aanhanger of bakfiets lenen.

Leg opsluitbanden aan. Een opsluitband zorgt voor de scheiding tussen de geveltuin en de stoeptegels. Dit zorgt ervoor dat de tegels niet wegzakken. U kunt de verwijderde stoeptegels hergebruiken door deze tegels rechtop te zetten. U kunt stalen of betonnen opsluitbanden kopen bij de bouwmarkt of het tuincentrum.

Vul de geveltuin met potgrond. Per meter geveltuin is 100 liter potgrond nodig (als de geveltuin 45 centimeter breed bij 30 centimeter diep is). U stampt tussendoor de grond goed aan. Vul het vak met grond tot dezelfde hoogte als de stoep. Denk aan het openhouden van de ventilatieroosters van uw woning.

De planten kunnen erin. Geef de planten genoeg ruimte. Plant dus niet te veel planten (dit staat op de kaartjes van de planten). Dompel de planten met de wortels onder in een emmer water voordat de planten in de grond gaan. Maak met uw hand een gaatje voor de plant en zet de plant in de grond. Wilt u ook klimplanten plaatsen? Plaats een rekje of spandraden aan uw muur.

Tot slot geeft u de planten regelmatig water, snoeit u op tijd en kunt u genieten van het resultaat!

Voorwaarden

Het is belangrijk dat u zich aan een paar regels houdt.

  • Zorg dat er op de stoep een loopruimte overblijft van minimaal 1,20 meter (dat is zonder stoeprand). Blijf op 0,9 meter afstand van een lantaarnpaal.
  • De geveltuin mag maximaal 60 centimeter diep zijn vanaf de gevel van uw woning (2 stoeptegels).
  • De geveltuin is minimaal 30 centimeter (maximaal 45 centimeter) diep. Zo kunnen de planten goed groeien. Graaft u dieper dan 45 centimeter? Dan kunt u kabels of leidingen beschadigen. U bent dan zelf verantwoordelijk voor schade.
  • Laat straatnaamborden zichtbaar.
  • Plant geen grote prikkende struiken en geen bomen. Snoei overhangende takken op tijd, zodat de stoep bereikbaar blijft.
  • Zet geen hek rond uw geveltuin.
  • Soms moeten de gemeente en/of netbeheerders werken aan kabels en leidingen onder uw geveltuin. Dan is de gemeente of netbeheerder niet verantwoordelijk voor beschadiging of tijdelijke verwijdering.

Samen met de buren

Initiatievenfonds: samen met buren gratis geveltuin aanleggen

Een geveltuin aanleggen samen met uw buren is nog leuker. Wilt u met meerdere buren geveltuintjes aanleggen? Of de straat groener maken? Dan kunt u subsidie aanvragen uit het initiatievenfonds. Uw wijkbureau kan u meer vertellen en helpen met het doen van een aanvraag.

Vraag een geveltuin aan

Inspiratie en ontmoeting

Kijk op BuurtNatuur030 voor kennis, inspiratie en informatie over groene buurtinitiatieven en ontmoet buurtgenoten waarmee je wellicht samen een geveltuin kan aanleggen.

Hulp en contact Parken en groen

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier