Jeugdlintje

U kon tot en met 31 oktober iemand aanmelden voor een jeugdlintje. Op 20 november 2023 is de uitreiking van de jeugdlintjes.

Op 20 november 2023 (Kinderrechtendag) kregen deze 11 Utrechtse jongeren een jeugdlintje:

Sabir (15 jaar)

Sabir zit op het Gerrit Rietveld College in Utrecht (vwo 4). Hij zit in een rolstoel, is slechtziend en slechthorend. Zijn positivisme is enorm inspirerend voor leerlingen. Sabir zit in de kinderraad van het WKZ, want hij vindt het belangrijk om zich in te zetten voor andere kinderen en mee te denken over wat het WKZ kan verbeteren voor kinderen met een fysieke beperking.

Ihsaane (11 jaar)

Ihsaane zet zich in voor het speelplein in haar buurt Overvecht. Ze prikt bijna dagelijks zwerfafval in de buurt en spreekt kinderen aan op ongewenst gedrag. Ze ziet dat het speelplein in de avonduren ook door jongeren wordt gebruikt en vanuit uit haar woning houdt ze toezicht; haar woonkamer kijkt direct uit op het speelplein. Door haar buurt schoon te houden, zet Ihsaane zich al een tijdje belangeloos – en stilletjes – in voor haar wijk en anderen kinderen.

Amira (12 jaar)

Amira doet vrijwilligerswerk bij het participatieproject ‘Speel mee’ in Overvecht. Ze sluit elke dinsdagmiddag aan bij speelactiviteiten. Dock staat dan klaar met een bakfiets vol speel- en sportmateriaal. Amira helpt bij de opbouw en uitvoering van diverse spelletjes. Ook leert ze jonge kinderen skeeleren; ze geeft instructies, houdt handjes vast en troost kinderen als ze vallen. Ze is een rolmodel voor jonge meisjes en leeftijdsgenoten.

Blanca (19 jaar)

Blanca heeft voor een lange tijd zorg, hulp en ondersteuning verleend aan haar broer en haar inmiddels overleden moeder. Naast haar schoolwerk en baan in een restaurant doet ze de boodschappen, kookt ze en zorgt voor het huishouden. Ze heeft een groot hart.

Rose (17 jaar)

Rose is een behulpzame en meedenkende leerling van het Globe College in Utrecht. Ze zet zich graag in voor haar school. Toen ze begin dit jaar hoorde van de aardbeving in Turkije en Syrië besloot ze een actie op te zetten om geld in te zamelen voor de slachtoffers. Door haar inzet heeft ze samen met andere vrijwilligers een mooi bedrag opgehaald, waarmee ze ook in het RTL-nieuws is geweest.

Muhammed (16 jaar)

Muhammed woont in Utrecht en zit ook op het Globe College in Utrecht. Hij is een zelfbewuste en betrokken jongen die anderen graag wil helpen en inspireren. Zijn droom is om arts te worden, zodat hij later ook mensen kan helpen. Hij helpt vaak bij schoolactiviteiten, waarbij hij zijn creativiteit inzet om anderen het beste uit zichzelf te laten halen. Zo heeft hij voor de opening van het nieuwe schoolgebouw een tekst geschreven over het verleden en toekomst, in spoken word-vorm, ter inspiratie voor anderen.

Zaianab (21 jaar) en Sofyan (19 jaar)

Zaianab en Sofyan zitten allebei op het Welzijn College (ROC Midden Nederland) en hebben zich tijdens hun stage bij stichting ‘Durf te Dromen’ en in hun vrije tijd ingezet voor kinderen uit achterstandswijken. Zo ondersteunen Zaianab en Sofyan jongeren bij de ontwikkeling van sociale vaardigheden, bijvoorbeeld door te oefenen met presenteren of debatteren. Ze begeleiden jongeren bij hun huiswerk en ondernemen activiteiten die jongeren in staat stellen hun kwaliteiten te ontplooien: van fotografieworkshops tot een rechtbankbezoek. Ook voeren ze gesprekken met jongeren die het even moeilijk hebben.

Louay (7 jaar)

Louay staat altijd klaar voor een ander, zowel voor kinderen als ouderen. Hij helpt ouderen in de flat met klusjes, en zorgt daarnaast met zijn moeder voor zijn broertje die een beperking heeft. Hij is meestal diegene die de kinderen in de buurt bij elkaar zoekt om iets te organiseren, bijvoorbeeld om een potje te voetballen.

Julia (16 jaar)

Julia is een intelligente, creatieve en enthousiaste duizendpoot. Ze strijdt voor klimaatrechtvaardigheid. Zij is de drijvende kracht achter de UNESCO-werkgroep van het Christelijk Gymnasium Utrecht. Met deze werkgroep heeft ze met de Zip Your Lip-actie geld ingezameld voor het goede doel. Daarmee bereikt ze dat de groep een inkijkje krijgt – en mag lobbyen – in het Europees Parlement in Brussel.

Zahraa (19 jaar)

Vanuit haar eigen ervaringen als vluchteling zet Zahraa zich in voor de (Utrechtse) AZC gemeenschap. Zij treedt op als tolk, organiseert iftar’s (met geld dat ze ophaalt bij bewoners) en komt op voor de belangen en rechten van jonge vluchtelingen. Dat doet ze door met raadsleden en beleidsmakers in gesprek te gaan, maar ook door aan te schuiven bij talkshows zoals Khalid & Sophie. De situatie van Zahraa in Nederland is onzeker; dat maakt het nog krachtiger dat ze zich, naast haar studie aan het Beauty College (ROC Midden Nederland), zo inzet voor anderen.

Wat is een jeugdlintje?

Kinderen en jongeren van 6 tot en met 23 jaar die een bijzondere daad hebben verricht, zetten we met het jeugdlintje in het zonnetje. Zo laten we zien dat we trots op ze zijn.

Wanneer verdient iemand een jeugdlintje?

Welke daden verdienen een jeugdlintje? Dat kan van alles zijn. Een neefje dat elke week boodschappen doet voor zijn zieke buurvrouw. Een buurmeisje dat een leuk buurtfeest heeft georganiseerd. Een klasgenoot die opkomt voor kinderrechten in Utrecht. Of een teamgenoot die elke week voetbaltraining geeft in het park. Allemaal voorbeelden van acties waarmee kinderen en jongeren iets voor anderen betekenen.

Hulp en contact Onderscheidingen

Telefoon

14 030

E-mail

kabinet@utrecht.nl

Ook voor vragen over het Predicaat Koninklijk of Hofleverancier, de Koninklijke Erepenning en het Carnegie Heldenfonds.