Bestuur en organisatie Stadsgesprek Werkbeweging 3 juni

Tijdens het stadsgesprek Werkbeweging op 3 juni 2019 spraken wij met inwoners, werkgevers, partners en vele anderen over een plan om kwetsbare Utrechters aan het werk te helpen. Onder leiding van journalist Cees Grimbergen is doorgepraat over ideeën. De kennis die uitgewisseld is, hebben wij meegenomen in de actieagenda Werkbeweging.

Inleiding stadsgesprek door wethouder Linda Voortman

Het college wil mensen die lang zonder werk zitten extra helpen: "Als wij 2.000 mensen verder helpen, ben ik erg tevreden."

Dit wil de gemeente doen

De gemeente gaat aan de slag met 3 actielijnen, legt Hanny Jansen, unitmanager van Werk en Inkomen, uit. Meer individuele aandacht en maatwerk leveren is een eerste. En we gaan meer samenwerken met werkgevers om te zorgen voor meer passende banen. Ten slotte wil de gemeente discriminatie op de arbeidsmarkt tegengaan. Het mag niet uitmaken hoe oud iemand is, van welk geslacht of welke achtergrond.

Initiatieven in de stad

Er zijn veel initiatieven in de stad om kwetsbare Utrechters aan het werk te helpen. Enkele voorbeelden:

  • een wijkcoöperatie in Oost die 15 bewoners wil aannemen als buurtassistent
  • een zzp’er met de missie om vijftigplussers te steunen
  • een project 'jobhulpmaatje'
  • een bureau dat met statushouders naar werkgevers gaat
  • Lister ondersteunt mensen met psychiatrische en verslavingsproblemen van wie er naar schatting 500 een bijstandsuitkering hebben: "Wij kijken steeds vaker eerst naar werk en dan pas naar begeleiding, die aanpak werkt heel goed."

De gemeente kent de initiatieven, doet zaken met sommige en brengt ze onder de aandacht bij de doelgroep. Meerdere deelnemers doen een oproep voor meer samenwerking.

Werkgevers

UMC/HU/UU is een van de aanwezige werkgevers. Het Science Park maakt werk van inclusiviteit. Iedereen met arbeidsvermogen moet in staat worden gesteld om mee te doen op de arbeidsmarkt en in de samenleving. Vooral de zorg biedt daarvoor mogelijkheden. Gebrek aan ervaring mag niet vooraf de oorzaak zijn dat iemand geen baan krijgt.

Een stap richting werk

Applaus is er voor een 41-jarige moeder die door een burn-out al 20 jaar in de bijstand zit. Zij heeft vrijwilligerswerk gedaan en weinig scholing gehad. Toch wil zij dolgraag een volgende stap zetten op weg naar een betaalde baan: ”Je kan pas zeggen dat je iets niet kan, als je het hebt geprobeerd.”

Snelle successen

Cees Grimbergen koppelt initiatiefnemers aan elkaar voor een vervolggesprek. Voor de zomer presenteert wethouder Linda Voortman de actieagenda Werkbeweging. De kennis uit het stadsgesprek nemen we daarin mee.

Hulp en contact Werk en inkomen

Telefoon

030 – 286 52 11

Bereikbaar maandag t/m vrijdag
9.00 - 12.30 uur en 13.15 - 17.00 uur

Bezoekadres

Stadsplateau 1, Utrecht

Alle contactinformatie

Uw mening