Bestuur en organisatie Sportvelden Kampong

Bij de aanbesteding van het nieuwe kunstgras hockeyveld van sportvereniging Kampong heeft de gemeente Utrecht ingezet op duurzaamheid en hergebruik. Bij de vervanging van het veld is de bestaande fundering hergebruikt in de nieuwe veldconstructie. Dat leverde niet alleen winst op voor het milieu – vermeden transport en primaire grondstoffen - maar bleek ook financieel winstgevend.

Besparing op kosten, milieu en transport

Van de bestaande ondergrond kon alles bij elkaar zo’n 1000 m3 lava en 1000 m3 M3c zand opnieuw worden gebruikt. Dat scheelde zo’n 160 transporten met grote vrachtauto’s. Wat er teveel aan zand vrijkwam, is de nabije omgeving gebruikt voor een sportproject. Dankzij het hergebruik hoefde er ook geen grond afgevoerd en geen nieuwe materialen aangevoerd te worden. Dat scheelde weer zo’n 250 vrachtbewegingen met vrachtauto’s. Het asfalt dat vrijkwam bij het opruimen van de oude veldconstructie is naar de asfaltcentrale gegaan om weer nieuw asfalt van te maken.

In totaal leverde het hergebruik een kostenbesparing op van circa € 70.000, 15% van het totale budget voor de vervanging van het veld.

Gemeente zoekt win-winsituaties

Ook in andere sportprojecten zoeken we naar dit soort win-winsituaties. Of het nu is door kunstgras te hergebruiken, bomen en planten te verplaatsen, met ecologisch beheer of maatregen om wateroverlast tegen te gaan; vaak blijken er allerlei slimme oplossingen mogelijk.

Hulp en contact Milieu

Telefoon

14 030

E-mail

milieu@utrecht.nl