Omgevingsvisie deelgebied Vleuten-De Meern Groen


Dit is een ontwerpversie van de omgevingsvisie deelgebied Vleuten-De Meern. 


Met 'groen' bedoelen we het openbare groen direct om uw huis, zoals in de straten en de plantsoenen. Maar juist in Vleuten-De Meern zijn ook de parken, het water, het gebied buiten de bebouwde kom (‘het landelijk gebied’) belangrijke onderdelen van het groen van de wijk. 

De groene uitstraling van de wijk en het omliggende landschap zijn kenmerkend voor Vleuten-De Meern. Ook het groen in uw tuin draagt daar aan bij.

Groeiende stad

De hoeveelheid inwoners in de stad groeit. Het gebruik van het groen neemt dus toe. Bewoners gebruiken groen in de woonomgeving steeds vaker voor:  

  • elkaar ontmoeten
  • wandelen en genieten van de natuur
  • lezen of in de zon liggen
  • sporten en bewegen
  • picknicken

Lees meer over groen in de woonomgeving

Parken

Steeds meer mensen spreken in de parken af om elkaar te ontmoeten, dat is een duidelijke trend. In het Máximapark gebeurt dit al veel. Bewoners van Vleuten-De Meern vinden het Máximapark 'fantastisch!', blijkt uit gesprekken. Belangrijk is dat het park niet te druk en te vol wordt. Groen, sfeer en gezelligheid staan voorop.

Lees meer over Máximapark

twee bootjes varen naar elkaar toe in het Máximapark

Het Máximapark moet een bekende plek worden, maar er hoeft niet elke week een evenement plaats te vinden.

Water

Het water en het groen in de wijk horen bij elkaar. Zowel het water als het groen worden gebruikt door mensen en dieren.

Het open water in de wijk is nodig voor de afvoer van grote hoeveelheden regenwater. Vanwege klimaatverandering is dit steeds belangrijker. Ook zorgt het water voor verkoeling in tijden van hitte. Hoe meer water en groen in de buurt, hoe minder heet de omgeving aanvoelt.

Lees meer over water

Buitengebied

Rondom de stad is groen natuurlijk ook belangrijk. Vleuten-De Meern grenst aan het buitengebied, een gebied dat wijkbewoners heel erg waarderen, daarom willen zij dat dit gebied makkelijk te bereiken is. Hiervoor zijn goede verbindingen vanuit de wijk en andere delen van de stad naar het buitengebied cruciaal. Bijvoorbeeld veilige fietspaden.

Tegelijk is het buitengebied, met name Haarzuilens, belangrijk voor het toerisme. We verwachten dat steeds meer mensen Haarzuilens en Castellum Hoge Woerd gaan bezoeken.

Lees meer over buitengebied

Kaart met groene gebieden

kaart met daarop Máximapark, Haarrijnseplas, Landgoed De Haar, Het Lint en het buitengebied.