Omgevingsvisie deelgebied Vleuten-De Meern Ontmoetingsplekken voor jongeren


Dit is een ontwerpversie van de omgevingsvisie deelgebied Vleuten-De Meern. 


In Vleuten-De Meern wonen veel jongeren, ruim een kwart. Met name in de nieuwe wijken (Veldhuizen en Vleuterweide) neemt het aantal jongeren tussen de 12- 23 jaar de komende jaren toe.

Behoud

Jongeren kunnen elkaar op verschillende plekken ontmoeten. Dit kan bijvoorbeeld bij sportclubs of verenigingen, maar jongeren willen ook gewoon ergens met elkaar afspreken. Er zijn nu al een aantal Jops (jongeren ontmoetingsplekken) in de wijk, die hiervoor speciaal zijn aangelegd. Voor jongeren is het belangrijk genoeg verschillende plekken zijn waar zij kunnen afspreken.

Op dit moment zijn jongeren over het algemeen tevreden over de voorzieningen in de buurt. Al blijven er altijd wensen, bijvoorbeeld voor een andere plek, een leuker winkelcentrum of een uitgaansgelegenheid.

In het bestemmingsplan staan de formele ontmoetingsplekken voor jongeren, zoals de Jops. 

jongen lacht met een koptelefoon op zijn hoofd, op de achtergrond is graffiti te zien

Kinderen in de wijk worden groter. Een jeugdplek waar je bijvoorbeeld kunt gamen of elkaar onder de 18, zonder drank, kunt ontmoeten

Kansen

Er is aandacht nodig voor het toenemend aantal jongeren en voor hun mogelijkheden elkaar te ontmoeten. Over mogelijke oplossingen zijn de meningen verdeeld. De gemeente heeft voor Vleuten-De Meern specifiek een aantal plekken aangewezen voor jongeren. De effectiviteit daarvan wordt betwist.

De gemeente wil graag in gesprek met jongeren. Dit blijkt vaak lastig omdat jongeren hier geen tijd voor of interesse in hebben. Daarom werkt de gemeente samen met stichting Jongerenwerk Utrecht om jongeren toch indirect te betrekken.

Ruimte voor jongeren