Burgemeester Peter den Oudsten Uitreiking koninklijke onderscheiding aan de heer P. (Piet) Raadgever

Toespraken burgemeester Peter den Oudsten

Torenplein (Vleuten), Torenpleinkerk, 1 september 2020

Dames en heren, meneer Raadgever, vrienden en familie van Piet Raadgever,

Wat leuk om hier samen te zijn, wat lijkt op een doodgewone, doordeweekse dinsdag. Maar welke dag van de week het ook is, een kerk blijft altijd een bijzondere plek. Een plek van gebed, bezinning en - zeker in deze onzekere, spannende en verdrietige tijden - een plek van troost. En zeker ook…een plaats van stilte. Behalve als je die prachtige orgelmuziek hoort, maar eigenlijk wordt het nog mooier. Wolfgang Amadeus Mozart zei niet voor niets: “Het orgel is in mijn ogen én oren de koning van alle instrumenten.”

Naast een prachtig instrument is een kerkorgel ook een mysterieus muziekinstrument: je ziet nooit wie achter dat woud van glimmende orgelpijpen verscholen zit en al die prachtige klanken uit het orgel tovert.

Dat is nu anders, want nu sta ik - en ik vind dat een grote eer - oog in oog met de meester. Want dat bent u, meneer Raadgever, een meester. Al 45 jaar bespeelt u het orgel. Tot begin van deze eeuw deed u dat in de Gereformeerde kerk in De Meern, waar u ook lid was van de liturgiecommissie. In 2001 maakte u de overstap naar de Protestante Gemeente in Vleuten, hier in de Torenpleinkerk. U was voorzitter van de Liturgiecommissie, u was tweede organist en lid van de werkgroep eredienst. U bereidde bijvoorbeeld mede de Paascyclus voor. U deed kosterwerk in de Stille Week. U zorgde dat alle diensten tot in de puntjes verliepen en tot op late leeftijd sjouwde u zelf met tafels en stoelen.

Naast een getalenteerd en gepassioneerd orgelbespeler, kent u als geen ander de anatomie van het orgel. U stond immers in 1965 mede aan de wieg van de - Utrechtse! - orgel- en klavecimbelbouwer Fama & Raadgever. Volgens velen een begrip in de wereld van orgels en klavecimbels.

Over dat laatste instrument gesproken…het klavecimbel. Mensen zeggen dat uw bedrijf mede heeft bijgedragen aan de heropleving van het klavecimbel. Dat instrument stond anderhalve eeuw lang te verpieteren in stoffig hoekje van de muziekwereld. Sinds tientallen jaren wordt het klavecimbel weer helemaal op waarde geschat. U heeft daar - zo heb ik me laten vertellen - met uw enthousiasme mede aan bijgedragen.

In uw jaren als orgel- en klavecimbelbouwer heeft u een omvangrijk archief opgebouwd. Kennis die u met iedereen wilt delen. Daarom droeg u 7 jaar geleden het bedrijfsarchief van Fama & Raadgever over aan het Utrechts Orgelarchief van de Universiteitsbibliotheek Utrecht. Zo blijft voor nu en de toekomst belangrijke orgel en klavecimbel-kennis bewaard.

Ook de kerkgemeenschap profiteert nog steeds maximaal van uw kennis en ervaring. Zo was u betrokken bij de aanschaf van het kistorgel van de Torenpleinkerk. U gaf raad [Raadgever: wat een toepasselijke naam heeft u…] en zorgde 15 jaar lang voor het onderhoud van het instrument.

U was betrokken bij de restauratie van het monumentale Bätz-orgel uit 1809, dat sinds 31 mei in deze kerk weer in volle glorie te zien en te horen is. U reisde samen met uw vrouw Henny het hele land door - letterlijk van Zeeland tot Friesland - om orgels te stemmen en indien nodig te repareren.

Beste mensen, meneer Raadgever,

Ik zei al: u bent een meester. Een meester-orgelbouwer en -onderhouder. Een meester in het begeleiden van muzikaal talent. Een meester-organist, die ons allen met de koning van alle instrumenten nog steeds weet te raken en ook te troosten.

Dan komen we nu bij de hamvraag: wat doen al deze mensen, deze burgemeester in de Torenpleinkerk, op deze doodgewone dinsdag? Om te genieten van uw orgelmuziek.

Maar…er is nog een reden. En ik kan u verklappen dat dit geen dinsdag als alle andere wordt. Weet u wat? Ik laat u niet langer in spanning. Ik vind het een eer en een groot genoegen u te mogen vertellen dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd u – vanwege uw grote verdiensten – te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Van harte gefeliciteerd.

Graag overhandig ik u de bijbehorende versierselen.