Burgemeester Sharon Dijksma Onthulling plaquette en Stolperstein verzetsheldin Truus van Lier

Toespraak burgemeester Sharon Dijksma

Prins Hendriklaan, 22 april 2021

Beste mensen.

Ik heb me al een paar keer afgevraagd wat Truus nou van al deze aandacht zou hebben gevonden… Helaas zullen wij dat nooit weten, maar Truus van Lier ging zeker niet in het verzet om later met haar naam op een plaquette of straatnaambord te komen. Maar toch: als je jong bent, rechten studeert en je hebt nog een heel leven voor je, waarom zou je dan een pistool trekken en schieten – met het risico dat je hiervoor de allerhoogste prijs betaalt?

Truus vocht, net als vele helden én heldinnen, niet voor haarzelf, maar voor onze vrijheid. Desnoods met geweld… ‘Een vrouw met ballen’, zouden we nu zeggen. Een vrouw die niet wilde wachten tot anderen ons kwamen bevrijden. Truus durfde verzet te plegen en alles was daarbij geoorloofd. Terwijl ze wist dat zij haar familie en haar huis – hier achter ons – misschien nooit meer terug zou zien.

Truus van Lier was niet de enige vrouw die zich verzette. Gelukkig maar! Overal op de wereld zijn vrouwen, die net als Truus niet wachten tot het op een dag beter wordt, maar nú willen vechten voor vrijheid, voor gelijke rechten, voor anderen.

Misschien kent u Kyal Sin uit Myanmar. Net als Truus van Lier was zij studente. Ook zij kwam in opstand. ‘Angel’, dat was haar bijnaam, wist dat ze tijdens een protestmars doorgeschoten kon worden. En tóch ging ze vorige maand de straat op om haar stem te laten horen. Ze droeg een t-shirt met daarop de tekst ‘Everything will be OK’. Wat een positivisme! Helaas betaalde Angel, net als Truus, de allerhoogste prijs voor haar verzet.

19 jaar werd ze maar, met – net als Truus – eigenlijk nog een heel leven voor haar. Deze dappere studente ging de straat op omdat ze iets wilde wat de normaalste zaak ter wereld zou moeten zijn: vrijheid. Daarvoor gaf zij haar leven en ze werd daarmee hét symbool van de opstand in Myanmar.

Twee vrouwen die nooit van plan waren een heldin te worden, maar het tóch werden, omdat zij iets deden wat velen niet durfden. Dappere dames die vochten tegen onrecht en vóór hun rechten en voor de vrijheid. Vrouwen met ballen, vrouwen die inspireren, vrouwen die we nooit mogen vergeten. Voor Truus bloeien langs de Singel narcissen, haar naam staat op een plaquette in het Academiegebouw en er wordt een straat naar haar vernoemd. Vandaag, op Truus’ 100e geboortedag, komen daar een plaquette en een Stolperstein bij.

Een mooi en terecht eerbetoon aan een dappere vrouw. Wat mij betreft een eerbetoon aan álle dappere vrouwen van gisteren, vandaag en…morgen. Want iedere dag wordt ergens op de wereld een Truus van Lier geboren. Of een Kyal Sin.

Goed nieuws, want sterke vrouwen die niet geduldig wachten tot het ooit beter wordt, maar nu in actie durven te komen en voor de vrijheid en rechten van anderen willen vechten, die hebben we keihard nodig. En van deze vrouwen zijn er nooit genoeg…