Burgemeester Sharon Dijksma Overhandiging Domtoren in Goud aan de heer Karim Enahachi

Toespraak burgemeester Sharon Dijksma

Stadsplateau, Stadskantoor, 19 april 2021

Meneer Enahachi,

Wat goed dat u er bent, want ik heb gehoord dat u lid bent van de club van mensen voor wie de dag altijd véél te kort is. Want wat doet u niet...? U bent lid van de Klankbordgroep Kanaleneiland en Bondgenotenoverleg Zuidwest én woordvoerder en commissielid Veiligheid bij de moskee Sayidina Ibrahim Kanaleneiland – om maar eens wat te noemen. En er is meer…

U bent één van die vele actieve en betrokken buurtvaders van Kanaleneiland. Zij zorgen ervoor dat het tijdens de jaarwisseling rustig blijft en Ramadan op rolletjes verloopt. Nu in de coronacrisis is het extra aanpoten geblazen. Toen afgelopen zomer in Kanaleneiland de vlam in de pan vloog, zetten u en uw collega-buurtvaders alles op alles om te voorkomen dat de boel escaleerde. In een interview op RTV Utrecht sprak u uw afschuw uit over hoe relschoppers úw wijk wilden slopen.

Zo betrokken bent u bij ‘uw’ Kanaleneiland. Úw thuis. Die rellen waren een pikzwarte bladzijde. En voor een aantal mensen de bevestiging van wat ze al heel lang van Kanaleneiland vinden. Onterecht, vind ik. En u het vast met mij eens, want u gaat voorop om iedereen ook de mooie kanten van Kanaleneiland te laten zien.

Anderhalf jaar geleden was in het Centraal Museum de tentoonstelling ‘Dromen in Beton. Kanaleneiland en Hoog Catharijne’ te zien. Als vrijwilliger leidde u de bezoekers rond in het museum en vertelde hen uw persoonlijke verhalen, rechtstreeks uit Kanaleneiland. Uw verhalen zijn hét bewijs dat een wijk geen verzameling stenen en betonplaten is, maar een vat vol verhalen van mensen die van hún wijk hún thuis hebben gemaakt. Met uw verhalen nam u de bezoekers mee op ontdekkingsreis door uw wijk en liet hen ook de zonnige zijde van Kanaleneiland zien.

Ik vind het eigenlijk wel jammer dat ik die tentoonstelling heb gemist, want wat had ik me graag laten meeslepen door uw verhalen… Ik wil zeker nog kennismaken met Kanaleneiland, maar dan wil ik ú als gids! Kunnen we dat regelen?

Dan moet u mij tijdens ons rondje Kanaleneiland toch eens vertellen hoe u er altijd weer in slaagt om mensen met al die verschillende achtergronden te mobiliseren en te inspireren om goed voor hun wijk én elkaar te zorgen.

Wat er in Kanaleneiland wordt bedacht, georganiseerd en tot een doorslaand succes wordt gemaakt, de handtekening van Karim Enahachi staat eronder. Neem de voedselpakkettenactie die u coördineert. Nu tijdens de Ramadan weer hartstikke actueel en zéér noodzakelijk.

U vertelde er vorige week enthousiast over op RTV Utrecht. En u greep meteen uw kans en riep in de uitzending de luisteraars op om voedsel te doneren. Kijk, zo doe je dat! U zorgt ervoor dat iedereen meedoet. Altijd, maar zeker nu.

“Geen tijd” bestaat bij u niet. U fikst het gewoon, samen met de gemeente, politie, woningcorporaties, kerkinstellingen, scholen, hulpverleningsinstanties en buurtbewoners. Met al die mooie activiteiten ontstaat een positieve vibe in Kanaleneiland. Iedereen wil meedoen, omdat het hún wijk is en omdat ze in een fijne buurt willen wonen. Wijkambassadeurs die zoiets voor elkaar krijgen, die moeten we in Utrecht koesteren. In het zonnetje zetten. En belonen.

Hoog tijd om te verklappen waarom u hier bent. Meneer Enahachi, het gemeentebestuur van Utrecht heeft besloten u een Domtoren in Goud toe te kennen, als dank voor al uw verdiensten voor de stad. Van harte gefeliciteerd! En hopelijk snel tot ziens in Kanaleneiland…