Burgemeester Sharon Dijksma Uitreiking Annie Brouwer-Korfprijs

Toespraak burgemeester Sharon Dijksma

Vredenburgkade, TivoliVredenburg (Cloud Nine), 28 augustus 2021

Goedemiddag allemaal, hier in Cloud Nine en…thuis via de livestream. Ik hoop dat het dit jaar voor de laatste keer was dat we Midzomergracht zo moesten vieren en dat we volgend jaar weer in een bomvolle zaal staan. Juist dáárom verdient de organisatie van het Midzomergrachtfestival een groot compliment. Want ondanks alles zijn jullie samen met de roze organisaties er toch weer in geslaagd een spetterend festival neer te zetten. Geen geruisloze 25e verjaardag, dat is zeker. Van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal!

Ook dank aan mijn collega uit het verre Houten, maar zeker geen onbekende in Utrecht: burgemeester Gilbert Isabella. En laat ik Hans Kuperus, de winnaar van de oeuvreprijs niet vergeten te feliciteren! Van harte, Hans, je hebt hem dubbel en dwars verdiend!

En ja…dan is er nóg DE prijs... Die ene prijs, vernoemd naar een illustere voorganger van mij. Een voorbeeld, dat mag u gerust weten, want onze oud-burgemeester Annie Brouwer zette zich maximaal in voor de Utrechtse LHBTQIA+-gemeenschap. Een voorvechtster met een groot hart voor iedereen die zichzelf wil kunnen zijn.

Een groot hart hebben is – helaas – in 2021 nog steeds hard nodig. De anti-homowetgeving in Hongarije, de LHBT-vrije zones in Polen, het geweld in Georgië…je wordt er niet vrolijk van. Het zijn er nog veel te veel, sterker nog; ieder land waar gay zijn niet oké is, is er één te veel. Helaas is Nederland ook niet altijd een veilige haven voor mensen die niets anders willen dan alleen zichzelf mogen zijn. Kijk naar de afgelopen weken: de super stoere Frederique, de Roze Kameraden uit Rotterdam, de brandstichting in de Amsterdamse studentenflat. Pesterijen, bedreigingen en geweld…het is aan de orde van de dag.

Ook in Utrecht, helaas… Fantastisch dat er mensen zijn die, in de geest van Annie Brouwer-Korf, zich maximaal inzetten voor de Utrechtse LHBTQIA+-gemeenschap. Hun nek durven uit te steken en met hun mooie, innovatieve initiatieven anderen inspireren, empoweren, een hart onder de riem steken. Voor al deze prachtige mensen en organisaties is 14 jaar geleden de Annie Brouwer-Korfprijs bedacht.

En ook dit jaar hebben we weer 3 finalisten, die ik – in willekeurige volgorde – kort noem, voordat ik zo de gouden envelop ga openen en onthul wie de opvolger wordt van Jan van Zanen – net als Annie óók een illustere voorganger.

Simone Versteeg:
Jij stapte ooit boekwinkel Savannah Bay binnen en wandelde even later met Tipping the Velvet naar buiten – het boek dat jou inspireerde voor jouw coming-out. Midden in de coronatijd startte bij als regisseur en artistiek leider van Theater Oester. Jij zette Tipping the Velvet óp de planken. Met dit theatergezelschap, met personen uit de community vóór en áchter de schermen én in het publiek, zet je de LHBTQIA+geschiedenis op de kaart.

Elias van Mourik:
Jij wilde een regenboogfietspad in Utrecht Science Park Utrecht en niet zomaar één! “Waarom niet meteen het langste ter wereld?”, moet je gedacht hebben. Je bent ook artiest en met jouw muziek probeer jij zoveel mogelijk mensen aan te spreken, bijvoorbeeld door te zingen in genderneutrale bewoordingen, maar ook door als man te zingen over de mannenliefde. En áls je wint, krijg je vast veel vrienden erbij, want met het prijzengeld wil je een groot LHBTQIA+ netwerk in de wijk Lombok oprichten.

Tot slot Vincent Wijlhuizen, Annette van Zwoll en Ieme Soes, oprichters van het What You See-festival. Het What You See Festival organiseert jaarlijks een multidisciplinair en internationaal kunstenfestival dat – ik citeer het juryrapport – “de vaak ongeschreven en tegelijkertijd diep in onze samenleving verankerde normen over genderidentiteit, seksuele geaardheid en genderexpressie bevraagt en kantelt.” Tijdens deze moeilijke periode voor iedereen, maar vooral de culturele sector hebben jullie een manier gevonden om de programmering door te kunnen laten gaan.

Dit zijn 3 fantastische inzendingen die eigenlijk alle 3 de Annie Brouwer-Korfprijs verdienen. Maar jullie kennen de spelregels: er kan maar 1 winnen. Ik voel de spanning stijgen in de zaal en ook thuis houden ze het vast niet meer uit, dus ik ga jullie nu uit jullie lijden verlossen. Daar komt de gouden envelop… De winnaar van de Annie Brouwer-Korfprijs 2021 is…Elias van Mourik! Van harte gefeliciteerd!!