Burgemeester Sharon Dijksma Uitreiking koninklijke onderscheiding aan Gilbert Schyns

Toespraak burgemeester Sharon Dijksma

Stadsplateau, Stadskantoor, 16 februari 2021

Meneer en mevrouw Schyns,

Welkom!

Ja, en nu had ik iets kunnen vertellen over de smoes waarmee we u vandaag naar het Stadskantoor hebben gelokt... Maar u wist allang waarom u vandaag hier moest zijn. Zullen we dan maar meteen overgaan tot het moment suprême?

Nee, nee, zo makkelijk komt u niet van mij af, meneer Schyns. Het heeft even geduurd, we zijn inmiddels twee burgemeesters verder, maar we gaan hier nog even een momentje van maken. Weet u het nog, lang geleden…? U was één van de mensen die op 24 april een telefoontje kregen van de burgemeester. Al hoorde ik dat het mooie nieuws dat Jan van Zanen voor u in petto had, ook toen geen verrassing meer was…

Neemt niet weg dat u het dubbel en dwars heeft verdiend. En daar gaat het om, toch? U behoort tot de bijzondere categorie mensen. Mensen die én op hun werk véél meer doen dan in hun taakomschrijving staat én daarnaast nog eens vrijwilligerswerk op vrijwilligerswerk stapelen.

U was tot een anderhalf jaar geleden docent op de Daltonschool Rijnsweerd. Daar ging u tot het gaatje om uw leerlingen op de voor hen allerbeste middelbare school te krijgen. U was een vraagbaak voor ouders. Voor u was het werk pas af als het écht af was. Dus niet als de schoolbel ging. Sterker; buiten schooltijd was u betrokken bij allerlei sociale projecten. ‘Schaken op school’ was uw idee en leerde zelfs kleuters schaken. Kan je inderdaad niet vroeg genoeg mee beginnen... Over een paar jaar weten we of u een nieuwe Magnus Carlsen heeft opgeleid. Dan nodig ik u samen uit, afgesproken?

De projecten ‘Wandelen voor water’ en...’Schaatsen voor Water’ – het kan nu zelfs op natuurijs – waren ook uw ideeën. Ook organiseerde u de musical en het schoolkamp voor groep 8, de Voorleeskampioenschappen en u was initiatiefnemer van het moestuinenproject. Met de Daltonschool adopteerde u een herdenkingsmonument bij Fort De Bilt. Prachtig initiatief, want zo geef je de volgende generatie waardevolle lessen mee.

Dat is allemaal niet niks, meneer Schyns. Blijft er dan nog tijd over? Jazeker! Jarenlang was u lid van de commissies Zendingswerk en Goede Doelen bij de Dominicuskerk.

Bij Hockeyclub Kampong staat u al jaren bekend als een gewaardeerd bondsscheidsrechter.

Naast ‘de man in het geel’ was u coördinator van de jongens B- en C-teams. U organiseerde het internationale Klappertoernooi en het ICC-toernooi… U was lid van de arbitragecommissie jeugd, docent arbitrage jeugd, u begeleidde scheidsrechters, was lid van de zaalhockeycommissie en u adviseert commissies, besturen en ledenvergaderingen. Kortom; wat moet Kampong zonder u?

Ik kan me voorstellen u nu niet bepaald vrolijk wordt van de aanbik van lege hockeyvelden. Ik ook niet, maar ik weet zeker dat er betere tijden aankomen. Dat ook u straks weer op de grasmat te bewonderen bent.

En ik heb nóg iets waarmee ik u hopelijk wat opvrolijk. Ja, u wist het al en ja u moest er even geduld voor hebben, maar nu kan ik – eindelijk! – tegen u zeggen dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Van harte gefeliciteerd.