Burgemeester Sharon Dijksma Jubileumviering 100 jaar De Tuinwijk

Toespraak burgemeester Sharon Dijksma

Utrecht, Willem van Noortstraat, Café Willem, 25 september 2021

• Bedankt Alex voor dit prachtige boek. En uiteraard iedereen die hier aan bijgedragen heeft. Dan denk ik in het bijzonder aan de ondernemersvereniging die de totstandkoming van dit boek mogelijk heeft gemaakt.
  • Ik heb al even het bijzonder aardige voorwoord van Herman van Veen mogen lezen. In zijn jeugd woonde hij in de Vogelenbuurt, maar zijn Tante Annie woonde in deze wijk en wel in de Melis Stokestraat. Zelf woonde Herman van Veen in een huis met een ‘tuin van niets’, met uitzicht op de gasfabriek. Tante Annie had echter een grote diep tuin met appel-, kersen- en perenbomen en schommels.‘Als je later groot was, dan wilde je in Tuinwijk wonen’, zo keek hij er als kind tegenaan.
  • Jullie zijn dus bevoorrechte bewoners! Het verbaast dan ook niet dat sommige families hier al decennialang wonen. Ik begreep dat de familie Muysert zelfs al vanaf het begin in de Flores Heermalesstraat woont, nu alweer de vijfde generatie.
  • Op het YouTube-kanaal van Peter Bastiaanse staat hier heel aardig filmpje over, als ook over het legendarische badhuis aan het Willem van Noortplein, hier om de hoek. Het is nu niet meer zo goed voor te stellen, maar 100 jaar geleden gingen veel mensen daar naartoe om voor een kwartje een kwartiertje te douchen. Na dat kwartier werd er op de deuren gebonkt met de mededeling ‘afdrogen, aankleden, opschieten, schoner worden jullie toch niet’. Veel arbeiders uit de gasfabriek kwamen namelijk onder het roet naar het badhuis toe. Herman van Veen vertelt in 1 van zijn voorstellingen nog een prachtige anekdote over de eerste keer dat hij met zijn vader naar het badhuis ging. Zeer aan te raden om dat even op YouTube te bekijken.
  • Geweldig dat er iets van de identiteit en de geschiedenis van De Tuinwijk is vastgelegd in dit boek, maar daarnaast ook door middel van een aantal muurschilderingen van Jos Peeters.
  • Ik vind het een eer om die nu te mogen onthullen en ik wens jullie uiteraard nog heel veel woonplezier!