Burgemeester Sharon Dijksma Opening House Modernes

Toespraak burgemeester Sharon Dijksma

Oudegracht/Lange Viestraat, 8 oktober 2021

Beste mensen,

Helaas kunnen we het Georges Couvreur niet meer vragen, maar ik ben benieuwd hoe de warenhuiseigenaar van toén tegen het Utrecht van nú zou aankijken. Dat veel mensen thuis werken en niet op een kantoor. Dat de boodschappen bij jou aan de voordeur worden bezorgd – net zoals melkboer dat vroeger deed. En dat iedereen hier door de binnenstad lóópt, terwijl je toch ook trams en paard en wagens hebt.

Misschien zou hij het allemaal ontzettend ouderwets vinden! En misschien zou ik Georges verbazing begrijpen. Want zijn warenhuis – en ook de de Vroom&Dreesmann, de Peek&Cloppenburg en de Winkel van Sinkel – waren meer dan een eeuw geleden…dé toekomst. En die toekomst was een groot, modern winkelpaleis waar je honderden producten kon vastpakken, bekijken én voor een vaste prijs kon kopen. Het warenhuis was ook de plek waar je schuilde tegen de regen, waar je de roltrap en lift uitprobeerde en waar je lekker kon rondneuzen - zónder iets te hoeven kopen. De bekendste Nederlandse zin ter wereld – inderdaad: "kijken, kijken, niet kopen" – moét wel in het warenhuis zijn uitgevonden.

Op deze plek stond ooit het warenhuis van Georges Couvreur – de Franse Bazaar. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat zijn winkel werd omgedoopt tot Galeries Modernes. Hoe modern een warenhuis kon zijn, zagen we in 1941. In de Utrechtse binnenstad verscheen een futuristisch gebouw, een paleis van glas, een architectonisch hoogstandje, kortom een bezienswaardigheid waar je ommetje gráág iets langer voor maakte.

Dit warenhuis was toen…dé toekomst. Ik zou de warenhuizen van nu niet ouderwets willen noemen, maar tijden veranderen. Wat heet... Wat Georges Couvreur misschien ontzettend ouderwets had gevonden, is nu juist 'heel 2021'. Zoals thuiswerken en een pak melk aan jouw voordeur laten bezorgen. En ik word heel blij als ik al die winkelende wandelaars zie in onze binnenstad. Gezinnen die op een zonnige dag genieten van de Neude en een oud postkantoor dat is getransformeerd tot – vind ik – de allermooiste bieb van Nederland... De Oude Gracht in herfstkleuren zien... Tijdens het shoppen vrienden en bekenden tegenkomen… U weet wel: die spontane ontmoetingen die we zo moesten missen…

Op die momenten besef je dat de mensen, de monumenten en de middenstand onze binnenstad máken. Vroeger, nu en in de toekomst. Gelukkig verandert dát niet…

Vandaag krijgt onze mooie binnenstad weer een bezienswaardigheid erbij. Of beter: een fenomeen is terug van weggeweest. Maar nu met een nieuwe naam, een modern concept, de aller-slimste voorzieningen én een flinke fietsenstalling. In Galeries Modernes vond je ooit alle producten onder 1 dak, in House Modernes zitten alle fúncties onder 1 dak – helemaal van nu. Als Georges Couvreur dát eens had kunnen zien… Niks ontzettend ouderwets, hij had dit vast een 'House Hypermodernes' genoemd!

Syntrus Achmea Real Estate & Finance en alle gebruikers van House Modernes, van harte gefeliciteerd! Ook ik feliciteer alle Utrechters die – naast een nieuw adres om te werken, te winkelen en te genieten wéér een goede reden hebben om het ommetje – ook héél 2021… – wat langer te maken. Dit praatje daarentegen wil ik niét langer maken.
Hoog tijd om House Modernes officieel te openen!