Burgemeester Sharon Dijksma Opening Nederlands Film Festival 2021

Toespraak burgemeester Sharon Dijksma

Jaarbeursboulevard, Kinepolis Jaarbeurs, 24 september 2021

Goedenavond!

Silvia, jij noemde mij zojuist de regisseur van de Gemeente Utrecht. Dank voor het compliment, maar ik doe heel veel mensen tekort als ik deze rol naar mij toetrek.
Ik zie mezelf niet als dé regisseur, maar eerder 1 van de meer dan 350.000 filmkenners, filmcritici en vooral filmliéfhebbers van deze stad.

Filmliefhebbers die blij zijn dat het Nederlands Film Festival weer begint. En opgelucht zijn dat vanaf morgen nóg meer mogelijk is. Want wat snakken we allemaal weer naar wat extra vitamine-C, de C van cultuur welteverstaan. Daar horen ook mooie films bij. Films die je in vervoering brengen, films waardoor je je even in een andere wereld waant, films waar je gewoon om kan schaterlachen. Film roept emoties op, is voer voor discussies bij de koffieautomaat en de barbecue, kortom een film doét wat met je.

Wat uw persoonlijke smaak ook is: er valt weer veel te kiezen tijdens het Nederlands Film Festival, hier in – zeg ik heel onbescheiden – dé filmhoofdstad van Nederland. Natuurlijk verheugen we ons op de Gouden Kalveren en de rode loper, de glitter and glamour, maar het Nederlands Film Festival is méér dan premières en prijzen. Je wilt kijkers bereiken en betoveren. Het NFF doet dit door het programma voor een groot deel online aan te bieden. Die transitie was vorig jaar uit nood geboren. Door de coronamaatregelen moest het programma op het laatste moment grotendeels digitaal. Het bleek een schot in de roos, want opeens werd een heel groot en breed publiek bereikt. Wie wil, kan vanuit alle uithoeken van de wereld het Nederlands Film Festival meebeleven, hoe mooi is dat?

En het wordt nog mooier, want naast mondialer wordt het Nederlands Film Festival ook steeds Utrechtser… Daar word ik als filmliefhebber én als burgemeester blij van.  Het NFF laat het deze week létterlijk zien, in alle uithoeken van Utrecht. Bijvoorbeeld met een filmdiner in de wijk Zuilen, in de openlucht van films genieten bij molen De Ster, korte films bij De Helling, de Brommerbios in Leidsche Rijn en films die je – naast in cinema’s en podia – ook op allerlei verrassende plekken in de stad kunt zien. Dit festival kruipt als het ware door de aderen van de stad.

Nieuw is de NFF Debuutcompetitie, in samenwerking met de gemeente, waarbij jonge Utrechtse filmmakers hun beste producties laten zien. En laat ik de Utrechtse Filmroute langs bijzondere filmlocaties in de Utrechtse binnenstad niet vergeten!

Fijn dat er nieuwe versoepelingen aankomen en hopelijk geeft dat de cultuursector weer meer lucht. En ik hoop dat naast volle en veilige zalen dat cultuur – ook film –straks weer voor iedereen toegankelijk is en blíjft. Du niet alleen voor de happy few, maar voor iedereen. In Utrecht werken we samen met de sector aan een duurzame verankering van inclusie in alle facetten van het culturele werk. Zo vinden en hoúden we aansluiting met de stad en samenleving. Dat vraagt om lef tonen, buiten hokjes durven denken en een ondernemende en innovatieve houding van instellingen en makers. Het NFF én de filmsector zijn daarin onze onmisbare partners. Goed dat NFF in Utrecht én door heel het land educatie biedt over film- en beeld en daarin ook de lastige vraagstukken niet schuwt.

In het verlengde hiervan vind ik dat cultuur in het algemeen, en film in het bijzonder, de afspiegeling zou moeten zijn van wie en wat we willen zijn: een diverse stad waar iedereen meedoet en iedereen meetelt. Nóg een reden waarom het zo goed is dat podia, cinema’s en alle culturele vrijplaatsen weer meer mensen mogen ontvangen, want zó kunnen we elkaar weer vaker ontmoeten, samen van mooie dingen genieten en ons laten meeslepen door - bijvoorbeeld - een prachtige film.

Maar ook dat we met elkaar lekker van mening mogen verschillen over wat nu een goede film is en wie in jouw ogen een Gouden Kalf verdient. Of dat je vindt dat mannelijke en vrouwelijke acteurs hetzelfde beloond moeten worden voor hun werk, maar tegelijkertijd nog steeds een eigen prijs verdienen – ik wilde het vanavond toch even genoemd hebben… Prima dat je het over vanalles oneens kan zijn, en laat onze smaken en opvattingen alsjeblieft verschillen, want ook dát is diversiteit.

Eché Janga won vorig jaar het Gouden Kalf in de categorie ‘beste film’. De regisseur van Buladó verwoordde verschillen van mening heel mooi: “Uiteindelijk gaat het over het leren accepteren van elkaars visie, zonder die visie te hoeven aannemen als jouw waarheid.”

Maar laten we daarnaast ook koesteren wat ons als filmkenners, filmcritici en filmfanatici bíndt. Dat ons een fantastische filmweek wacht. Ik kan niet wachten…

Of u deze week naar de bios gaat, een filmpje pikt op een van de bijzondere locaties in Utrecht of online - vanuit de verste uithoek van de wereld - kijkt…laat u verrassen en geniet er weer van! Ik wens u een mooi filmfestival toe.