Burgemeester Sharon Dijksma Opening Social Enterprise Day

Toespraak burgemeester Sharon Dijksma

Vredenburg, Social Impact Factory, 18 november 2021

Laat ik deze dag beginnen met twéé complimenten…  In de eerste plaats chapeau voor de organisatie van de Social Enterprise Day 2021. Want hoe vaak heb ik de afgelopen dagen niet gehoord dat het voelt alsof de klok een jaar is teruggedraaid? Eén jaar geleden was de Social Enterprise Day ook online en door alle aangescherpte maatregelen van afgelopen week voelt deze dag een beetje als Groundhog Day – ook een verwijzing die ik al vaker heb gehoord...

Ik ben blij dat deze dag wel doorgaat en dat jullie er vandaag wéér bij zijn – dus ook een dik compliment voor jullie! Want jullie, ónze sociale ondernemers, zijn keihard nodig. De klimaattop in Glasgow en de OESO-conferentie in Parijs (waar ik eergisteren noodgedwongen online aan deelnam) hebben ons één ding geleerd: het moet snel duurzamer, snel gezonder én snel socialer.

Dat is misschien makkelijk praten…het goede nieuws is dat we het wiel niet opnieuw hoeven uit te vinden, want de 17 Global Goals van de Verenigde Naties wijzen ons de weg. Tijdens deze Social Enterprise Day staat Global Goal nummer 8 centraal: Eerlijk Werk en Economische Groei. Wij zien een grote rol voor het Midden- en Kleinbedrijf hierin. Van deze ondernemers zijn er veel in Utrecht en gelukkig zitten daar ook veel sociále ondernemers tussen.

Mensen voor wie ondernemen méér is dan een inkomen verdienen, winst maken en doorgroeien... Dat hoef ik jullie niet te vertellen: jullie zijn de koplopers die bijdragen aan een duurzame, gezonde en éérlijke wereld, met welvaart voor iedereen. Dat moeten wij koesteren én steunen.

Global Goals City Utrecht doet dat door deze stad óók voor sociale ondernemers aantrekkelijk te maken en hoúden. Want wij willen natuurlijk dat zij voor Utrecht blijven kiezen en hier voor banen zorgen. Dat vraagt ook wat van ons, de gemeente Utrecht. Wij hebben de ambitie een stad voor iedereen te zijn. Al eeuwenlang werken we aan een stad waar het prettig wonen, recreëren en werken is. We zijn de regio met de hoogste Brede Welvaart van Nederland, maar dat betekent niet dat we niks meer te doen hebben.

Sterker nog: ik vind dat we juist vanuit die positie een voorbeeldrol hebben en daarom telkens een stap verder moeten zetten. Het is ónze taak ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot de arbeidsmarkt en hieraan kan blijven deelnemen. Juist de sectoren met toekomst – en daar reken ik de sociale ondernemingen zeker toe – verdienen onze support. Wij moeten zorgen voor een gezonde voedingsbodem, waarop duurzame en sociale initiatieven kunnen ontstaan en groeien.

In Utrecht doen we dat door duurzame koplopers de ruimte te geven, duurzame koplopers aan elkaar te koppelen, maar ook door de ‘reguliere’ ondernemers te verbinden met sociale ondernemingen. Dat laatste vind ik belangrijk, want uiteindelijk moeten álle ondernemers helpen deze wereld mooier, duurzamer en eerlijker te maken. Sociale ondernemers zijn juist in deze ingewikkelde en uitdagende tijden noodzakelijker dan ooit… Met uw deelname aan de Social Enterprise Day geeft u een belangrijk signaal af: de sleutel tot succes is ‘sámen’.

Weet dus dat jullie, onze sociale ondernemers, belangrijke trekkers en inspirators zijn voor alle ondernemers. De hoogste tijd dus om te starten met deze dag. Ik wens u vandaag mooie ontmoetingen, positieve energie en veel inspiratie toe.