Burgemeester Sharon Dijksma Start jubileumseizoen 100 jaar Nederlandse Bachvereniging

Toespraak burgemeester Sharon Dijksma

Utrecht, TivoliVredenburg, 25 september 2021

Majesteiten,
bestuur, medewerkers en vrienden van de Nederlandse Bachvereniging,
beste mensen,

Toen de Nederlandse Bachvereniging in 1921 het licht zag, moest de muziek van Bach van ver komen. In die tijd vonden nogal wat mensen hem een mathematicus; de schepper van droge, onbegrijpelijke, onmelodische klanken. Wie hem tegen de stroom in toch waardeerde, liep het risico te worden weggehoond.

Nu kunnen we ons dit nog maar moeilijk voorstellen. Anno 2021 beschouwen we Bach als een ijkpunt in de muziekgeschiedenis. Vaak vindt iemand muziek mooi omdat hij of zij haar kan begrijpen. Maar bij Bach werkt het net andersom: de luisteraar voelt zich door de muziek begrepen. De Amerikaanse componist Michael Torke vatte dat treffend samen in 1 zin: “Waarom zou je geld verkwisten aan psychotherapie als je ook kunt luisteren naar Bachs Hohe Messe?”

Er zit kennelijk een troostende en helende kracht in zijn muziek, een essentie die zo universeel en tijdloos is, dat wij haar nog altijd kunnen vatten. Het is muziek voor ieder moment en elke stemming.

De Bachvereniging heeft hier een originele draai aan gegeven met de campagne ‘Bach erbij’. U bent de posters de afgelopen weken misschien wel tegengekomen in Utrecht, met daarop teksten als ‘Bus gemist? Bach erbij’, ‘Op zoek naar inspiratie? Bach erbij’, ‘Zware dag gehad? Bach erbij’. Door de QR-code op de poster te scannen komt u terecht bij een stuk van Bach dat perfect bij die situatie past.

Al 100 jaar werkt de Bachvereniging met veel passie en toewijding aan de doelstelling om de muziek van Bach in de spotlights te zetten. De uitdaging is steeds weer om nieuwe generaties te interesseren. Met verschillende educatieprojecten, het succesvolle Youtube-kanaal ‘All of Bach’ en met dit soort campagnes weet de Bachvereniging een nieuw publiek te bereiken, zowel nationaal als ook internationaal.

Ik ben er uiteraard trots op dat dit uitmuntende gezelschap in Utrecht haar thuisbasis heeft. En dat zich - naast alle nationale en internationale activiteiten - hecht heeft verbonden met de stad, het Utrechtse publiek en collega’s in de culturele sector. Zeer terecht is de Bachvereniging, net als in vorige periodes, op basis van een lovend advies opgenomen in de Utrechtse Cultuurnota en maakt ze deel uit van de culturele Basisinfrastructuur van het Rijk.

Ik besef ook goed dat de Bachvereniging - net als alle culturele organisaties - een moeilijke periode achter de rug heeft door de coronamaatregelen. Dit concert is de geweldige herstart van een hopelijk heel mooi en feestelijk concertseizoen en ik hoop er uiteraard bij te zijn als dit in mei 2022 hier, in TivoliVredenburg, wordt afgesloten met een heus Bach-festival.

Samen met u kijk ik er naar uit wat er vanavond en de rest van dit jaar op de bühne wordt gebracht. Over enkele minuten is dat niets minder dan Bachs Kunst der Fuge; een toppunt van het mathematische vernuft van Bach waar ik net over sprak. Maar anno 2021 kijken we hier heel anders tegenaan. En met het eigen arrangement van artistiek leider Shunske Sato en de belichting van Folkert Uhde, zet de Bachvereniging dit eeuwenoude stuk letterlijk en figuurlijk in een nieuw licht.

Ik wil alle betrokkenen bij de Stichting Nederlandse Bachvereniging van harte feliciteren met het 100-jarige jubileum. Ik wens jullie nog vele voorspoedige muzikale jaren toe.