Burgemeester Sharon Dijksma 111 jaar Salwega Scouting

Toespraak burgemeester Sharon Dijksma

Oude Liesbosweg 76, Beatrixpark, zaterdag 25 september 2021

Beste scouts vrijwilligers en vrienden van Salwega,

Wat leuk dat ik hier vandaag mag zijn op jullie 111e verjaardag. Op verjaardagsvisite bij iemand die meer dan een eeuw oud is… Ik doe het niet dagelijks, maar ik vind het wel heel leuk! En het mooie is dat, wanneer jullie zo doorgaan, Salwega misschien wel 150 of zelfs 200 jaar wordt. Dat ga ik als burgemeester niet meer meemaken…

Voor déze bijzondere gelegenheid ben ik even in jullie geschiedenis gedoken. Na de start van de scouting in 1907 in Engeland, gingen vanaf 1910 ook in Nederland verschillende padvindersorganisaties van start. En daaronder was in 1911 de afdeling Utrecht met 4 troepen. Salwega was toen troep 2 en bestond uit jongens tussen 12 en 17 jaar. Het duurde tot de jaren 60 tot ook meisjes werden toegelaten. Dat leidde in het begin zelfs tot enige paniek. Vooral bij de jongens, vermoed ik… Wat dat betreft zijn de tijden gelukkig wel veranderd.

Wat ook veranderde in de jaren, was jullie onderkomen. De thuisbasis was eerder onder meer het Landje bij de Brug van Twaalf Gaten, nu op het terrein van de Kromhout Kazerne en de oude broodfabriek Het Anker op de hoek van de Kruisstraat en de Wittevrouwensingel.

En nu zitten jullie alweer een tijdje in het PGA-huis en in Fort Lunet III.

De naam Salwega kwam in 1934, gebaseerd op jullie motto
‘t Sal al’evel wel gaen’ – ik hoop dat ik het zo goed uitspreek. Volgens de overlevering is dit een uitspraak van zeevaarder Maarten Tromp uit de 17e eeuw. En uiteraard is er nog veel meer te vertellen over jullie geschiedenis. Zo maakten jullie een echte speelfilm, ‘Salwega Never Dies’, die zelfs de Utrechtse bioscoop haalde. En er was een eeuwfeest met een reünie, een revue in de Musketon, een jubileum-zomerkamp in Engeland en een prachtig boek.

In 111 jaar is veel gebeurd en nóg meer veranderd. Maar jullie enthousiasme en inzet voor de scouting zijn al sinds dag 1 van jullie bestaan onveranderd op-en-top! Dat moet ook wel, want anders houd je het geen 111 jaar vol. Jullie inzet en enthousiasme zijn gebaseerd op 4 belangrijke kenwaarden, die ik van harte ondersteun: vrijwillige inzet, maatschappelijke betrokkenheid, pedagogische waarden en respect voor de natuur en het milieu.

Dat betekent onder meer samenwerken met oog voor de ander, verantwoordelijke taken op je nemen, leren door te doen, leren hoe je leidinggeeft, hoe je goed met elkaar kunt praten en hoe je discussieert. Maar ook: leren hoe je omgaat met kritiek en hoe je al spelend de natuur om je heen leert kennen en waarderen. En natuurlijk gaat het vooral veel plezier met elkaar maken.

Je leert je hele leven lang en dat doen jullie elke week met een groep van maar liefst 250 leden van 5 tot 23 jaar. Om dat allemaal in goede banen te leiden, heb je enthousiaste vrijwilligers nodig en Salwega heeft er inmiddels ruim 100. Een indrukwekkend aantal. Ik heb veel respect voor jullie, want al die vrijwilligers maken heel veel, ik zou zeggen álles mogelijk. Niet alleen door er in het weekend te zijn, maar ook omdat jullie menig doordeweekse avond in touw zijn voor Salwega. Op jullie kernwaarden ‘vrijwillige inzet’ en ‘maatschappelijke betrokkenheid’ scoren jullie sowieso een dikke 10!

Een scoutinggroep met zoveel enthousiaste leden en vrijwilligers hoeft zich geen zorgen te maken over haar leeftijd of over de toekomst. Zeker als je bedenkt dat enthousiasme en betrokkenheid zeer besmettelijk zijn en dáár helpt geen enkel vaccin tegen! Gelukkig maar, want de kans is dan ook levensgroot dat de bevers van nu de Utrechtse vrijwilligers van de toekomst zijn. En daar kunnen we er niet genoeg van hebben!

Van harte gefeliciteerd en ik wens jullie allemaal een hele fijne festivaldag.