Burgemeester Sharon Dijksma Viering 5 jaar Serve the City

Toespraak burgemeester Sharon Dijksma

Tolsteegplantsoen, 8 september 2021

Goedemiddag!

Wat leuk om u te ontmoeten op deze Meet & Eat. Een extra feestelijke Meet & Eat zelfs... In de eerste plaats omdat het gewoon gezellig is elkaar weer eens te zien, samen te eten en samen leuke dingen te doen. Wat hebben we dat gemist! Fingers crossed voor het komend najaar. We blijven voorzichtig, maar deze dag pakken ze ons niet meer af.

En dit is niet zomaar een Meet & Eat. Vandaag vieren we 5 jaar Serve the City Utrecht. En wat heeft dat allemaal opgeleverd? Heel veel, kan ik u verklappen. Meer dan 1.300 vrijwilligers die bijna 20.000 vrijwilligersuren draaiden – dat zijn 2.500 volledige werkdagen. Bijna 1.000 matches zijn gemaakt en daarmee hielp Serve the City 2000 Utrechters.

Dat zijn allemaal indrukwekkende cijfers, maar nóg mooier zijn al die verhalen achter al die ontmoetingen. Bijvoorbeeld het verhaal van Jan uit Leidsche Rijn. Toen zijn vrouw Adrie een paar jaar geleden overleed, verloor hij niet alleen zijn grote liefde, hij besefte dat hij helemaal geen sociaal netwerk had. Opeens zat hij alleen thuis; zonder vrienden, zonder bezoek. Toen de eenzaamheid hem naar de keel greep, nam hij contact op met Serve the City.
Jan werd gekoppeld aan Ghedam, die ooit om politieke redenen uit Eritrea vluchtte. Zonder familie en vrienden kwam hij aan in Utrecht, dus net als Jan weet Ghedam hoe leeg de eenzaamheid voelt. Daar wilde hij wat aan doen en Serve the City bracht deze 2 mannen samen. Het bleek ‘a match made in heaven’. Jan en Ghedam hebben namelijk dezelfde sarcastische humor (nu word ik héél nieuwsgierig…), ze zijn op dezelfde dag jarig, spelen graag Rummikub en…ze kunnen allebei heel slecht tegen hun verlies. Ik weet niet of Jan en Ghedam hier vandaag ook zijn, maar áls jullie vandaag samen nog gaan rummikuppen: laat elkaar in ieder geval 1 potje winnen!

Ik vind dit een prachtig verhaal van 2 mensen die elkaar hebben gevonden. En een nieuwe vriendschap hebben gevonden – hoe mooi is dat? De bijna 1.000 matches die al zijn gemaakt, leveren duizenden prachtige verhalen op. En die succesverhalen hebben we hard nodig, want wat we op deze feestelijke dag niet mogen vergeten, is dat er in Utrecht nog steeds heel veel eenzame mensen zijn. Teveel! 1 op de 10 Utrechters heeft niemand om op terug te vallen. Ik zeg er meteen bij dat dit cijfers van vóór de coronacrisis zijn en ik kan me niet voorstellen dat de pandemie de situatie er beter op heeft gemaakt – eerder slechter. Initiatieven als Serve the City zijn daarom belangrijker dan ooit. Prachtig dat mensen als Ghedam, maar ook veel andere jonge Utrechters – onder wie heel veel studenten – zich met hart en ziel inzetten voor hun eenzame stadsgenoten. Voor een praatje, een wandeling, even een paar boodschappen doen. Of gezellig een potje rummikub…

Serve the City Utrecht, van harte met jullie eerste lustrum! Op naar de 10! Lieve vrijwilligers, dank voor jullie hulp, jullie zijn goud waard. En nu ik hier toch sta, doe ik meteen een oproep aan iedereen die nog geen vrijwilliger is bij Serve the City. Sluit je aan bij Serve the City Utrecht en doe mee! Ook al heb je maar 1 uurtje per week, met dat ene uurtje laat je anderen ook weer meedoen. Meer vrijwilligers betekent meer matches, meer mooie verhalen en – wie weet – nóg meer bloedstollende potjes rummikub.

Ik wens jullie allemaal een fijne dag!