Oud-burgemeester Jan van Zanen Fotodagboek april 2016

Zaterdag 30 april en zondag 1 mei

Besluit zaterdag in de loop van de ochtend te gaan kijken bij een B1-stadsderby: Kampong - Hercules. De voetbalteams zijn aan elkaar gewaagd en werken hard voor het kampioenschap. Er is veel publiek op de been en een waterig zonnetje. De ingrediënten voor een mooie pot voetbal. Kampong wint (0-1).

Ga 's middags op uitnodiging van het bestuur op bezoek bij een buurtbijeenkomst van de Zuilense Abi Bakr Essadik Moskee.  Voorzitter Mohammed Toufik, bestuurslid Jamal Houri en sociaal makelaar Amal Haddouch leiden me rond en informeren mij over de maatschappelijke activiteiten van de moskee. Ga na afloop in gesprek met een aantal wijkbewoners.

Meteen door naar de Domkerk om een drukbezocht familieconcert bij te wonen in de reeks Zaterdagmiddagmuziek. Sinds 1971 organiseert de stichting elke zaterdagmiddag om half vier een concert dat jaarlijks door zo'n 20.000 bezoekers worden bezocht. Word ontvangen door stichtingsvoorzitter Ria Frowijn-Bode. Het concert blijkt een vrolijke muzikale vertelling over ‘Koning Toon en het Paleis zonder rumoer’. Schrijvers Jan de Jonge en Marco van der Werf, gekleed in toepasselijke kleding, vertellen het verhaal over een Koning die wegglipt uit zijn paleis en onderweg in allerlei bijzondere situaties belandt. Domorganist Jan Hage speelt op het grote orgel om het verhaal muzikaal te begeleiden en sopraan Lara Diamand zingt.

Woon ’s avonds de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst bij op Fort De Bilt. Het is de 72e keer dat de herdenking plaatsvindt. Wandel samen met nabestaanden, Herman Steendam, voorzitter van Stichting Herdenkingsmonument Fort De Bilt, de Commissaris van de Koning Willibrord van Beek van Hotel Mitland naar het Monument. De Commissaris houdt een toespraak, gevolgd door drie gedichten die worden voorgelezen door leerlingen Lisa, Madelief, Victor, Wouter en Samuel van groep 8 van de Daltonschool. Daarna legt de hele klas bloemen bij het monument. Leg zelf ook namens het gemeentebestuur een krans. Mooie plechtigheid. 

En toen was het al weer mei. Ervaar hoe het is om alleen te zijn. Niet m'n sterkste kant eerlijk gezegd. Ga zondagmiddag naar de sacristie van de Domkerk. Reik daar namens Zijne Majesteit de Koning de versierselen uit die behoren bij een Koninklijke Onderscheiding aan mevrouw 'Miep' Bunnik-Nederpel. Miep doet al vele tientallen jaren vrijwilligerswerk in de Domkerk en in Tuindorp.
Woon vervolgens in het Koninklijk Theater Carré op uitnodiging van directeur Marc Altink de laatste voorstelling van ‘Metropole Volgens Kaandorp’ bij. Avondeet, terug in Utrecht, Thai (Mahanakorn) met m'n zoon. Gezellig.

Vrijdag 29 april

Fiets heen en weer naar het zwembad. Mijn eerste gast vanochtend is schepen Sabine van Dooren uit het Belgische Putten, de woonplaats van Jan Janssen. Sabine wordt binnenkort secretaris van de Brandweer Zone Rand. Ga in de loop van de ochtend richting Woerden. Spreek in de raadszaal van het gemeentehuis bij het Platform Middelgrote Gemeenten (PMG) over lokale democratie. Doe dat nadat eerst het gemeenteraadslid Sjors Slaats (Waalwijk) het gezelschap heeft toegesproken. Ambtgenoot Koos Janssen (Zeist) zit de bijeenkomst voor met middelgrote gemeenten. Aardige bijeenkomst.
Gebruik de lunch bij De Markt aan de Drieharingenstraat met schepen Van Dooren. Inspirerend gesprek.
Heb terug op het Stadskantoor, samen met wethouder Victor Everhardt, een overleg met Gerhard van den Top, Hans Kapteyn en Pieter Kruiswijk van het Waterschap Amstel, Gooi en Vechtstreek. Ontvang samen met kabinetschef Hans Kuperus, Marja Kerkhof van Mercis en Edwin Jacobs en Marco Grob van het Centraal Museum. Neem tenslotte aan het eind van de middag allerlei lopende zaken door met VNG-directieraad voorzitter Jantine Kriens en mijn bestuursadviseur Maarten Beks. Een inspannende week ligt achter de rug.

Donderdag 28 april

Korte nacht. Ga zwemmen en vervolgens naar Den Haag. Praat als VNG-voorzitter bij met Staf Depla en Ton Jacobs over het thema gemeentelijke financiën. De middag gaat op aan een vergadering van het bestuur van de VNG. Heb aan het eind van de middag in de Trêveszaal van het Ministerie van Algemene Zaken een afrondend overleg met het kabinet over de afspraken over de opvang en integratie van vluchtelingen. Licht na afloop samen met de ministers Asscher en Plasterk het bereikte onderhandelingsakkoord toe aan de media.

Woensdag 27 april

Vandaag is het Koningsdag. Hang in alle vroegte de vlag en wimpel uit. Koning Willem-Alexander viert vandaag zijn 49e verjaardag. De Koninklijke familie bezoekt Zwolle. De weersvoorspellingen zijn beroerd. Er wordt zelfs gesproken over 'code Oranje'. Het valt mee. De regen blijft grotendeels uit, het zonnetje schijnt, maar het is koud. Breng een bezoek aan de twaalf locaties waar de Oranjeverenigingen activiteiten organiseren. Begin om kwart over negen op het Stadhuis.
Hijs er samen met de voorzitter van het Utrechts Oranje Comité, Eric Kerpen, de vlag en zing samen met heel veel kinderen en hun ouders het Wilhelmus. De Koninklijke Brassband Utrecht verzorgt de muzikale omlijsting. Ga in een busje samen met het bestuur van het Utrechts Oranje Comité richting het Lepelenburg waar een grote kindervrijmarkt is georganiseerd.
Voorzitter Cees van de Vegt schat dat er van de 1.300 kinderen zo’n 1.100 zijn gekomen, ondanks het voorspelde slechte weer. Reik in Rijnsweerd de prijs uit voor de mooiste 'kunstfiets'. Het goede doel is dit jaar de Hooghstraat.

Maak in Tuindorp de prijswinnaars bekend van (alweer) een fiets-versier-wedstrijd. Wandel in Zuilen langs de verkopers in het Julianapark. Spreek in stadskasteel Oudaen zo’n 100 buitenlandse gasten toe van de International Talent Community Utrecht. Bezoek de vrijmarkt van ’t Zand in Leidsche Rijn, begroet een groot aantal bekenden op de vrijmarkt in Vleuten en bij de festiviteiten in De Meern.
Datzelfde gebeurt in Oog in Al, waar ik onder een tent schuil voor een korte hevige bui. Tref op het Janskerkhof vele honderden studenten van het 200-jarige Utrechtsche Studenten Corps. Zwaai boven vanuit de senaatszaal de menigte toe.

Krijg onderweg naar de volgende locatie een muzikale groet van De Jan Snel Kapel uit Rozendaal, avondeet bij Opium en steek aan het begin van de avond samen met Chris Schrijver en Karel Werdler de medewerkers van Stadsbedrijven een hart onder de riem. De mannen van Stadsbedrijven zijn inmiddels begonnen met het schoonmaken van de binnenstad. Geweldig. Ontvang in zorgcentrum Transwijk een gebreide sjaal in de kleuren rood-wit-blauw-oranje.
Ga ten slotte naar Hoograven. Beluister het optreden van Django Wagner. Kom moe maar voldaan thuis.

Dinsdag 26 april

Ga zwemmen. Vervoeg me even na negenen bij de Stadsschouwburg. Vandaag is de jaarlijkse Lintjesregen. Begroet de medewerkers van het kabinet en van de Stadsschouwburg, pianist Bart Brouwers en fotograaf Desirée Meulemans. Neem met Nurcan Kaya van kabinetszaken de laatste details door, waarna de uitreiking van de 23 Koninklijke Onderscheidingen in de versierde Douwe Egberts Zaal kan beginnen. Spreek één-voor-één de mensen toe. Ook dit jaar weer verbaasde gezichten als ik namens Z.M. de Koning de onderscheidingen opspeld. ('Ik dacht dat Anthony Heidweiller een lintje zou ontvangen' ). Voer geanimeerde gesprekjes ('Wat doet een baancommandant van een schietvereniging? Zorgen dat iedereen op tijd bukt'). De trotse partners, familie en dierbaren genieten van de uitreiking. Althans dat hoop ik maar. Sluit het officiële gedeelte traditiegetrouw af met het zingen van het Wilhelmus. Het orgel 'De Drie Pruiken' van het Museum Speelklok speelt vervolgens het Utrechtse volkslied 'Als ik boven op de Dom kom'. De korte nazit met alle aanwezigen in de foyers is gezellig.
Heb 's middags, terug op het Stadskantoor, een vergadering van de staf Veiligheid. Een vergadering van de driehoek volgt. Praat kort bij met Manon Steinz, medewerker Bestuurlijke Zaken. Ontvang samen met veiligheidsadviseur Marianne Kraan, Bas van den Hemel en Leo de Lang. Bespreken een paar actualiteiten uit de veiligheidsregio Utrecht. Mijn laatste gast aan het eind van de middag is goede bekende Peter de Baat. Avondeet thuis. Bel met Jantine Kriens van de VNG en met Frits Westers van RTL nieuws. Inmiddels is om zes uur vanavond de Utrechtse vrijmarkt begonnen. Ga er rond een uur of tien samen met Angela van der Putten (hoofd Veiligheid) heen. Bezoek de meldkamer op de tiende verdieping van het Stadskantoor. Tijdens avonden als deze, is er continu contact met de medewerkers die in de binnenstad lopen, op de evenementenpleinen aanwezig zijn en met de meldkamer aan de Briljantlaan. Het zijn de spinnen in het web. Loop vanuit het Stadskantoor naar het Janskerkhof. Zie dat, ondanks het weer, de Vrijmarkt in volle gang is. Spreek met horecaondernemer Rolanda de Gilde (Stadscafé Broers) over de zogenaamde “Foodstreet”, een lange lijn met horecabedrijven die eten en drinken aanbieden. Loop door naar de Dom. Bastijn Vermeulen (sectorcommandant van de politie) praat me bij. Begroet de vrijwilligers van het Rode Kruis en ga richting huis.

Maandag 25 april

The day after the night before ... Bekerfinale verloren. Het is niet anders. Werk thuis. Bereid, in mijn hoedanigheid van VNG-voorzitter, het Bestuurlijk Overleg Financiële Verhoudingen met het kabinet van vanmiddag voor. Ga in de loop van de ochtend naar Den Haag. Heb een uitvoerig vooroverleg met de onderhandelingsdelegatie van de VNG. De middag gaat bijna helemaal op aan het overleg zelve. Lastig, maar er is enige vooruitgang. Heb onderweg terug, het stortregent, telefonisch overleg met mijn ambtgenoten Annemarie Penn-te Strake (Maastricht), Hubert Bruls (Nijmegen) en Theo Weterings (Haarlemmermeer). Tweede Kamerlid Selçuk Öztürk belt net als m'n woordvoerder Sjoukje Volten. Maandag vliegt voorbij. Duik terug thuis in de post en stukken van vandaag en morgen. Lees het verdrietige bericht dat mijn hoogleraar staatsrecht Johan Prins is overleden.

Zaterdag 23 april en zondag 24 april

Beleef zaterdag een rustige (koude) dag. Moet een paar zaken inhalen in verband met mijn verblijf in het buitenland gedurende een deel van de afgelopen week. Bel met m'n vader en maak in de loop van de middag een wandeling op het strand bij Zandvoort. Ga zondag in de loop van de middag richting stadion De Kuip. Woon samen met ruim 18.000 Utrechters (die met 1.000 auto’s, 300 bussen en 3 boten  zijn gekomen) de bekerfinale Feyenoord – FC Utrecht bij. En ze laten van zich horen in het stadion. Beleven een zinderende middag in de Kuip. Helaas gaat de KNVB Beker niet naar Utrecht, Feyenoord wint (2-1). Feliciteer mijn buurman in het stadion Ahmed Aboutaleb. Rij terug in Utrecht langs stadion Galgenwaard waar het podium voor de huldiging wordt afgebroken. Jammer, het is niet anders.  Bel ’s avonds met Arjen Werkmeester van politie over het verloop van de terugtocht van de supporters. 

Vrijdag 22 april

Korte nacht. Fiets heen en weer naar het zwembad. Begin vanochtend aan de Eerste Oosterparklaan in Leidsche Rijn. De leerlingen van openbare basisschool De Klimroos doen voor de vierde keer mee aan de Koningsspelen. De hele dag staat in het teken van sport en beweging. De leerlingen van de midden- en bovenbouw sporten op de atletiekbaan van Via Nova; de kleuters sporten in en rondom de school. Ze beginnen met een gemeenschappelijk ontbijt. Eet een broodje mee en drink een kopje koffie.

Directeur Annelies Meijer ontvangt en leidt rond. De kinderen zitten in hun eigen klaslokalen aan het ontbijt. Krijg een spervuur vragen van enthousiaste kinderen uit groep 8. Word geïnterviewd voor een 'vlog' van een van de leerlingen. Geef antwoord op vragen als ‘vindt u het leuk om burgemeester te zijn’ en ‘hoe zwaar is de ketting’ of ‘wie gaat er zondag winnen? Utrecht of Feyenoord?’ Ga samen met de kinderen na het ontbijt naar het schoolplein. Doe mee met de warming up en spreek de leerlingen toe. Na het officiële openingslied ‘Hupsakee’ met bijbehorende dans begroet ik de peuters die op een apart deel van het schoolplein staan.

Moedig aan bij de eerste sportwedstrijden en neem afscheid. Heb een kort telefonisch overleg met IPO-voorzitter Ank Bijleveld. Bijna aansluitend meteen door naar de islamitische basisschool Al Hambra aan de Australiëlaan op Kanaleneiland. Vandaag staan leerlingen, ouders, leerkrachten, de aannemer en mensen uit de buurt stil bij de officiële heropening van het schoolgebouw. Een uitbreiding van zes naar tien klaslokalen, een Aula met een schuifwand, een aparte gebedsruimte en een nieuw ingericht schoolplein zodat alle kinderen tegelijk tijd veilig kunnen spelen. Bij aankomst is duidelijk zichtbaar dat het een bijzondere dag is voor de school: de rode loper is uitgerold, ballonnen en springkussen staan klaar. Krijg bij binnenkomst een warm onthaal door de algemeen directeur van Scholenstichting Noor, Redouan Boudil en Marrokkaanse thee aangeboden.

Word rondgeleid door het gebouw dat functioneel maar ook kindvriendelijk is ingericht. In de centrale hal zitten de kinderen klaar, sommige verkleed anderen prachtig geschminkt. Na het gebed en enkele welkomstwoorden van Redouan Boudil houd ik een korte toespraak zittend aan de rand van het podium. De kinderen reageren spontaan.

Feliciteer alle aanwezigen met het nieuwe onderkomen. Heb een klein geschenk voor de school meegenomen; een stoeptegel die ik op 26 februari 2014 van de Hoogravense Wen Long heb gekregen. Zij had de stoeptegelontwerpwedstrijd van de stichting Move gewonnen en mij de opdracht gegeven de tegel bij een passende gelegenheid aan te bieden. Overhandig de zware stoeptegel aan de heer Boudil. Aansluitend gaan we samen met de kinderen naar buiten voor de officiële openingshandeling; met een druk op een grote rode knop vliegt de confetti door de lucht. Een vrolijke boel. Neem afscheid en ga richting Stadskantoor.

Praat, terug op het Stadskantoor, bij met secretaresse Yvette Wildschut. Ontvang Abdelmajid Khairoun van de Omar Al Farouq-moskee (Overvecht), Arthur Modderkolk van de Geertekerk en Tom Harkema van de Remonstrantse gemeente Utrecht. Moskee en kerk werken nu bijna 10 jaar samen, organiseren lezingen samen, bezoeken elkaar regelmatig over en weer. Waardeer dit jarenlange initiatief enorm. Beschouw het stimuleren van 'het gesprek' tussen verschillende geloofsgemeenschappen en levensbeschouwingen als een belangrijk onderdeel van mijn werk als burgemeester. Zeker in de tijd waarin we leven. Stadsdichter Alexis de Roode schreef eerder over de Utrechtse schutspatroon Sint Maarten, die zijn mantel deelde met een bedelaar: je kunt delen zonder jezelf weg te geven. Kernachtig raak.

Ga rond het middaguur naar het COV-gebouw aan de Briljantlaan. Geef daar aan verslaggevers Robert Oosterbroek (DUIC) en Jiri Glaap (RTV Utrecht) een toelichting op de voorbereidingen van Koningsdag. Van de politie is Charles van Amerongen (basisteamchef Binnenstad) aanwezig. Namens de firma Daylight (van de 11 lichtkranten in de stad) vertelt Ward Roef over de voorbereiding. Noem Koningsdag altijd de leukste vrije dag van het jaar. Maar het moet ook veilig verlopen. Daarom is net als de vorige Koningsdag en tijdens de Tourstart flink ingezet op crowdcontrol, het managen van de bezoekersstromen. Lopen met elkaar om 12.30 uur even naar buiten, maar kunnen helaas Purple Rain, een eerbetoon aan Prince vanuit het carrillon van de Domtoren, niet horen. Geniet er later van op YouTube.

Meteen door naar het voorplein van het Stadhuis. Ontvang uit handen van leerlinge Lucia van Oordt samen met al haar klasgenoten uit klas c1a van het Sint Gregoriuscollege een brief en een map vele ondersteunende handtekeningen met het dringend verzoek om hun klasgenootje Arina Kydyrova niet het land uit te zetten. Beloof het verzoek onder de aandacht te brengen van de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhof. Maar kan niet beloven dat de staatssecretaris het verzoek inwilligt. Het is aan hem.

Fris me thuis even op en bezoek kapper Wil. Ga aan het eind van de middag naar het Nijntje museum. Fotografe Iris Tasseron staat al te wachten en heeft een mooie plek gevonden voor een portret. Een bezoek aan het museum is altijd een feest, fotosessies minder. Neem afscheid van fotografe Iris Tasseron en wandel naar het nabijgelegen Centraal Museum. Via de binnentuin loop ik naar de ingang van de Nicolaikerk. Vanavond wordt de heropening van het Centraal Museum omlijst met een openingsfeest. Na een verbouwing van drie jaar gaat het museum weer helemaal open. Degenen die een rol hebben gespeeld bij de verbouwing krijgen een exclusieve rondleiding in het vernieuwde museum. Begroet zakelijk directeur Marco Grob en algemeen directeur Edwin Jacobs van het Centraal Museum. Ontmoet in de kerk een groot aantal bekenden en spreek vlak voordat de gasten aan tafel gaan het gezelschap toe in de sfeervol ingerichte Nicolaikerk. Wens iedereen een prachtige avond en weet zeker dat de expositie 'De Wereld van Utrecht' die vanaf nu in het museum te zien is, velen zal verrassen. Luister na afloop naar de orgelmuziek en begeef me naar restaurant Chez Jacqueline. Gebruik het avondeten met onder andere de leden van het college.

Donderdag 21 april

Ga zwemmen. Heerlijk, al is het water nog steeds koud. Bijna meteen door naar de congreslocatie. Woon er de paralelsessie 'Local finances under pressure' bij. Als moderator treedt Martin Watson op. Een Fin (Esa Kalio), Fransman (Philippe Laurent), Oostenrijkse (Carmen Kiefer) en een medewerker van de Europese Commissie (Normund Popens) verzorgen inleidingen. Neem afscheid van mijn delegatiegenoten en begeef me aan het begin van de middag richting vliegveld. Bel met woordvoerder Sjoukje Volten, handel allerlei emailberichten af en sta stil bij secretaressedag (dank aan Yvette, Jaap en Fidan!). De rest van vandaag gaat op aan reizen. De vluchten BA665 en BA444 van British Airways brengen me in een Airbus A320 via Londen terug in Nederland. Blader onderweg in de publicatie 'Naar nieuw elan in VNG verenigingssucces?!' (Een internationaal vergelijkend onderzoek naar verenigingen van gemeenten) van de hand van Annemiek Wissink en lees in de kranten over de 90e verjaardag van Koningin Elisabeth. Ben pas laat in de avond terug. Pak m'n koffer uit en ga snel naar bed.

Woensdag 20 april

Niet al te best geslapen. Het is niet anders. Ga desalniettemin in alle vroegte zwemmen in het buitenbad van het hotel. Het water is koud. Gebruik het ontbijt en maak een wandeling door de binnenstad. Loop naar het voetgangersgebied van de wijk Laiki Geitonia ('Volkswijk'). Zie de gebouwen van het Leventismuseum aan Ippokratous en de culturele stichting van de bank van Cyprus aan Phaneromeni, bewonder de Phaneromenikerk en de Tripiotiskerk aan Odos Solonos. Drink een kopje (echte) koffie bij Starbucks. Eigenlijk alleen maar omdat het zo'n gek idee is, wandel ik Lydrasstreet helemaal uit. Toon m’n paspoort, heen en terug, aan de douanepost aan de Cypriotische zijde en de Turkse kant. Wandel door de straat. Tussen beide douaneposten is een soort van 'gedemilitariseerde' zone.

Bevind me vervolgens in Nicosia Noord. De straatnaamborden zijn opeens in het Turks. Gekke ervaring. Wandel vervolgens via het Stadhuis ('Belediye') aan het Eleftheriaplein terug naar het hotel. Deed rustig aan, toch loopt het zweet mij over het gezicht. Het is warm hier. Aan het werk.

Ga in de loop van de ochtend samen met Annemiek, Bas en m'n inmiddels gearriveerde ambt- en delegatiegenoot Cor Lamers (Schiedam) naar de congreslocatie: het Filoxenia Conference Center aan Thrakisstreet. Gaan als VNG-delegatie officieel op de foto. Wonen in 'room Kyrenia' de vergadering van het policy committee van CEMR bij. Voorzitter Íñigo de la Serna (in het dagelijks leven burgemeester van het Spaanse Santander) herdenkt de slachtoffers van de terroristische aanslagen in Parijs, Ankara en Brussel. De locoburgemeester Eleni Loucaidou van Nicosia verwelkomt de aanwezigen. Dan volgt een lange vergadering over allerlei voorstellen en resoluties. Bijvoorbeeld over de asielproblematiek. Nodig aan het eind van de vergadering namens de provincie Limburg en het IPO het policy committee uit voor de eerstvolgende vergadering op 12 en 13 december aanstaande in Maastricht ('25 jaar Verdrag van Maastricht '). Woon aansluitend de opening van het vierjaarlijkse CEMR-congres ('A local and regional vision of Europe 2030') bij. Het congres telt 500 deelnemers uit 50 landen. In het grote Zinon Kitieus auditorium is een muzikaal optreden, er zijn toespraken en (na afloop) in een nabijgelegen zaal en buiten een informele ontvangst. Filmregisseur en VN-goodwill ambassadeur Yann Arthus-Bertrand spreekt over 'Listen to the world, invent a brighter future!'. Al met al een nuttige dag. Neem tussen de bedrijven door telefonisch een aantal Utrechtse actualiteiten door met m'n woordvoerder Sjoukje Volten. Avondeet Italiaans met de delegatie. Plaats van handeling Tavolino aan Onasagorou. Doe, terug in het hotel, een paar telefoontjes af en ga naar bed.

Dinsdag 19 april

Korte nacht. Extra vroeg op. Leg de laatste hand aan mijn reiskoffer. Vandaag een reisdag. Vlieg, in mijn rol als voorzitter van de VNG, via Londen naar Cyprus. Ben op tijd op Schiphol. Bel met m'n beide ouders in Edam ('Weer een ziekenhuisdag vandaag') en app met de kids. Loop goede bekende Peter Taal tegen het lijf. Ooit in Edam als journalist werkzaam bij het Noord-Hollands Dagblad, is hij inmiddels al weer vele jaren in Hilversum aan het werk bij de NOS. Geef een telefonisch interview aan Volkskrant-journalist Fabian de Bont over het Internationaal Kamermuziekfestival van (nu nog) Janine Jansen. Op Schiphol zijn de herentoiletten druk bezet. Lange rij wachtenden. Het is niet anders. Vlucht BA429 van British Airways brengt me naar terminal 5 op luchthaven Heathrow. Zit helemaal achter in de Boeing 767. Ben inmiddels in het gezelschap van Annemiek Wissink en Bas van den Barg (beiden werkzaam voor de VNG). Annemiek blijkt in haar vrije tijd een verwoed tennisster ('Sta 8e op de wereldranglijst in mijn leeftijdscategorie'). Gaan meteen aan het werk. Nemen het programma van het CEMR-congres (Council of European Municipalities and Regions - European section of United Cities and Local Governments) door. Stap in Londen over - beleven eindeloze paspoortcontrole en bagagecheck om uiteindelijk bij dezelfde gate uit te komen waar we net zijn binnengelopen - en ga met vlucht BA662 van dezelfde maatschappij naar Cyprus. Land aan het begin van de avond Larnaca. Het is er heet en vroeg donker.

De republiek Cyprus ligt in het oosten van de Middellandse Zee (Ongeveer 70 km ten zuiden van Turkije en 105 km ten westen van Syrië). Sinds 2004 is Cyprus lid van de Europese Unie. In 1974 werd het noordelijk deel van het eiland bezet door Turkije (sinds 1983 noemt dit deel zich de Turkse Republiek Noord-Cyprus).

Rijden met een busje naar Nicosia ('Lefkosia'). Het verkeer rijdt links. Opletten geblazen dus. Logeren in het Cleopatra Hotel aan Florinis. Fris me even op, bel met woordvoerder Sjoukje Volten en m'n vader in Edam en wandel samen met Annemiek en Bas naar de binnenstad. Gebruiken het avondeten buiten op het terras van Piatsa Gourounaki aan Onasagoroustreet. Ga na een enkel ingewikkeld telefoontje op tijd naar bed. Ben een beetje 'verreisd' en het is hier bovendien een uurtje later.

Maandag 18 april

Fiets in alle vroegte naar het zwembad. Het weer is wisselvallig. Begin op kantoor met een vast overleg met een aantal naaste medewerkers. Neem hierna een filmpje op, op verzoek van Marijn de Pagter, fractiemedewerker van de VVD in Utrecht. Marijn is kandidaat voor het penningmeesterschap van het Europese jongerenbestuur van LYMEC. Gun het hem van harte. Neem voorafgaand aan de vergadering van de staf Veiligheid nog een filmboodschap op. Nu een gelukwens voor de heer en mevrouw Drijver-van Dillen. Zij zijn 60 jaar getrouwd. Kan helaas niet bij hen op bezoek. Gebruik de lunch in Goesting aan het Veeartsenijpad met de eenheidsleiding van politie Midden Nederland. Nuttig. Heb, terug op het Stadskantoor, een overleg met raadsgriffier Merel van Hall en gemeentesecretaris Maarten Schurink gevolgd door een derde filmmoment van vandaag. Dit keer een boodschap in verband met het afscheid van eerdergenoemde gemeentesecretaris. Doe het met een kwinkslag. Een overleg over het Nieuwe Zandpad volgt. Heb telefonisch overleg met ambtgenoot Hubert Bruls (Nijmegen), notaris Eric Kerpen (voorzitter Utrechts Oranje Comité) en wethouder Boudewijn Revis (Den Haag). Zoek contact met Theo van der Plas van de DSI (Dienst Speciale Interventies) van de politie. Vertrek richting de Biltsestraatweg. Word opgewacht door Peter Dijkman, fortwachter op Fort De Bilt in Utrecht. 

Het fort ligt achter de Berekuil aan de Biltsestraatweg verscholen. Een bijzondere plek, tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn hier verzetsstrijders gefusilleerd. Het fort, doorsneden door de verbrede Biltsestraatweg, bestaat uit twee delen en wordt omringd door water. Ben vanmiddag uitgenodigd om een rondje te varen langs het Noorderdeel van het fort. Peter vertelt dat het een traditie is om burgemeesters via het water het fort te laten verkennen en overhandigt mij de peddels van de roeiboot. De fortwachter vertelt aan één stuk door over zijn werk als fortwachter, en ik, roei ondertussen gewoon door. Het zonnetje schijnt gelukkig. Dijkman is ook als restaurateur werkzaam, recentelijk nog tijdens de verbouwing van de Spiegelzaal van Paushuize.

Eenmaal terug aan wal, kom ik Hans van Asselt tegen, voormalig bode en chauffeur van het Stadhuis en tegenwoordig imker, en ontvang een potje Handgeslingerde Fortenhoning.

Op weg naar het woonhuis van de fortwachter valt mijn oog op een bijzondere auto. Kan de verleiding niet weerstaan en maak een klein rondje met de Secma. Aardig om te doen.

Woon, terug op het Stadhuis, de vergadering bij van het presidium van de gemeenteraad. Fiets naar huis. Heb thuis een emotievol gesprek over mijn privé-situatie. Werk later op de avond aan de inhoud van mijn stadskantoortas.

Zaterdag 16 en zondag 17 april

Het stormt vanochtend. Werk aan de stukken uit de stadskantoortas en haal een paar boodschappen in huis. Heb telefonisch overleg met hoofd veiligheid Angela van der Putten en met ambtgenoot Jozias van Aartsen (Den Haag). Woon vanavond het 80-jarig jubileum bij van de Drentse Vereniging in Utrecht in het woonzorgcentrum Hof van Transwijk. De vereniging werd ooit opgericht door en voor Drenten, maar inmiddels voelen vele Utrechters zich ook verbonden met de vereniging. Word buiten opgewacht door Theo van Daalen, die vanavond speciaal voor de gelegenheid gekleed is in een donker Drents pak. Hij is weliswaar geen Drent, maar zijn achternaam wel. De vereniging organiseert regelmatig activiteiten. Wekelijks zangkoren, toneelclub en excursies. Vaak ook met de leden van de Friese en Groningse verenigingen. Annie van Russchen, gekleed in een mooi donkerblauw gewaad, heet mij welkom en overhandigt nadat ik ook een paar woorden in het Drents heb gesproken een mand vol 'eerlijke streekproducten' uit Drenthe. Ga samen met voorzitter Jan Katuin ('Uit het dorp Emmer-Compascuum') secretaris Jan Bertus Spallink en de overige bestuursleden op de foto.

Op uitnodiging van Omer Soner door naar het clubhuis van SV Nieuw Utrecht. Vanavond organiseert het Turks Platform Utrecht en het Turks Ondernemers Vereniging (TOV) een discussieavond om te praten over een aantal (maatschappelijke) problemen ('Verharding in de maatschappij'). Neem samen met wethouder Kees Diepenveen, historicus Maarten van Rossem, Tweede Kamerlid Tunuhan Kuzu en columnist Ahmet Erdogan deel aan de discussie, geleid door dagvoorzitter, Filiz Koruyucu ('Woon in Nieuwegein'). Zie dat de raadsleden Arjan Kleuver (D66) en Bouchra Dibi (PvdA) aanwezig zijn.

Al gauw spreekt het aanwezige publiek zorgen uit over de problemen die jongeren met een niet Nederlandse achtergrond ondervinden tijdens sollicitaties, over het nadelige effect van het uitvergroten van incidenten. Benadruk opnieuw dat iedereen, ongeacht afkomst of achtergrond, zich thuis moet voelen in Utrecht en moet kunnen meedoen.
Beleef zondag een rustige dag. Kijk 's ochtends naar een regionale actualiteit op televisie en doe een paar huishoudelijke klussen, 's middags veelvuldig telefonisch overleg over een aantal VNG-aangelegenheden. FC Utrecht speelt uit gelijk tegen Ajax (2-2) en Christian Prudhomme stuurt een foto van een gele Tulp. Kreeg ie vorig jaar cadeau. Nu in bloei. Avondeet thuis met mijn dochter en haar vriendje.

Vrijdag 15 april

Stap in alle vroegte op de fiets om te gaan zwemmen in zwembad De Krommerijn. Begin op het werk met een extra vergadering van het college van B&W. Woon in de loop van de ochtend op het Domplein de start bij van de tweede Nationale Museumweek, een initiatief van de Museumvereniging. Van 16 tot en met 24 april staat heel Nederland in het teken van musea, kunst en hun cultureel erfgoed en worden bijzondere activiteiten georganiseerd. Zo staan op vijf centrale plekken in Nederland, gedurende de museumweek, gouden pronkstukken uit plaatselijke musea. Sinds gisteren is op het Domplein een heus Utrechtse Gouden Pronkstuk, een gouden Hondekoptrein (Mat ‘54) uit het Spoorwegmuseum, te zien. Weliswaar een replica, maar het misstaat niet en staat volop in de schijnwerpers. Ondanks de miezer zijn zo'n 70 kinderen van groep 6 en 7 van basisschool De Odyssee aanwezig. Word begroet door Siebe Weide, de directeur van de museumvereniging en Marten Foppen, de directeur van het Spoorwegmuseum. Maak kennis met Klaas van Kruistum en Radio 538 dj Jeroen Nieuwenhuize. Zij vertellen over hun passie voor treinen. Jeroen heeft allerlei modeltreintjes uit zijn eigen verzameling meegenomen. De belangstelling van de media is groot. Als startsein van de museumweek poseren de kinderen met z'n allen voor een groepsfoto met de gouden Hondekoptrein op de achtergrond. Een vrolijke selfie-chaos volgt. Ga niet alleen met veel kinderen, maar ook met Klaas van Kruistum op de foto. Sta na afloop verslaggevers van Metronieuws en de school voor de journalistiek te woord. Blik met een verslaggever FOX Sports vooruit op de KNVB bekerfinale op 24 april. Het komt steeds dichter bij.

Heb 's middags, terug op het stadskantoor samen met wethouder Kees Diepeveen, Joke Brouwer, (manager Volksgezondheid) en Abdullah Pehlivan (adviseur Veiligheid) een periodiek overleg met een aantal Utrechtse sleutelfiguren uit de Turkse gemeenschap. Dit keer schuiven Yusuf Altuntas (directeur ISBO), Yunus Emre Cicek (Actieve Jongeren Utrecht) en Fatih Kartal (stichting Oranje Horizon) aan. Maak kennis met twee kandidaten voor een functie op het bestuurssecretariaat. Spreek hierna met Ton Büchner (CEO AkzoNobel), André Veneman (Corporate director sustainability) en Rinske van Heiningen (senior manager European Affairs). Zij namen samen met anderen het initiatief tot de Human Cities Coalition (HCC) die er op gericht is via publiek-private samenwerking een bijdrage te leveren aan de Global Goals. Maak namens de VNG deel uit van de Raad van Toezicht van de HCC. Verken samen met Hans Buis en Renske Steenbergen (beiden werkzaam bij VNG International) de mogelijkheden om vanuit de stedelijke regio's het werk van de HCC ondersteunen. Nuttige ontmoeting. Ontvang Gaia van Alphen. Kwam de Utrechtse studente Gaia anderhalf jaar geleden tegen tijdens het VNG-congres in Apeldoorn en ze vertelde dat ze bij mijn kinderen op de Openbare Montessorischool in Oog in Al had gezeten. Ze informeert mij enthousiast over haar studie aan de Hotelschool in Apeldoorn en haar toekomstige stages. Zet een aantal handtekeningen onder stukken en brieven en ga naar de Domkerk voor een bijeenkomst ter gelegenheid van het 30-jarig jubileum van de 'Open Dom' van het city pastoraat. In 1986 was de Domkerk na een jarenlange restauratie weer gereed voor 'gebruik'. Vanaf dat moment was de kerk iedere dag open voor bezoekers. Word gastvrij ontvangen door koster Toos van Rijn. Zij begeleidt mij naar de predikant ds. Netty de Jong en Anna van Laar-Willemsma, vicevoorzitter van de Kerkenraad. Neem met vele anderen plaats in de kerkbanken. Verhalenverteller Gottfrid van Eck verwelkomt de aanwezigen. Hij omschrijft de 'Open Dom' in navolging van ds. Hans van der Werf (1926-1979) als de krachtcentrale voor de stad, waar iedereen welkom is voor een kopje koffie, rondleiding of een moment van stilte. Kan dit alleen maar bevestigen en spreek ook mijn dank en bewondering uit voor de ruim 200 vrijwilligers, die vanaf het begin betrokken zijn bij de Open Dom. Mede dankzij de inzet van al deze vrijwilligers is de Open Dom een groot succes geworden (met het afgelopen jaar 327.000 bezoekers). Ontmoet de 'oudste' vrijwilligster Eefje. Zij is vanaf mijn geboortejaar (1961) actief. Chapeau. Wipte inmiddels even aan bij de tandarts voor een reguliere controle en heb 's avonds telefonisch overleg met gemeentesecretaris Maarten Schurink.

Donderdag 14 april

Als ik mij vanochtend heel vroeg na een korte nacht op pad begeef is het mistig. Miriam Barendse (politie Midden-Nederland) belt in verband met de actualiteit. Fiets richting het werk. Heb mijn eerste afspraak met Sietske Pijpstra en Liane ter Maat (beiden VNG) en spreek aansluitend met Handelsblad-journalist Ingmar Vriesema. Onderwerp: de onderhandelingen van de VNG met het kabinet over de verhoogde asielinstroom. Vertrek in de loop van de ochtend naar het gemeentehuis van Eemnes aan de Zuidersingel voor de halfjaarlijkse bestuursconferentie van het Regionaal Veiligheidscollege Midden-Nederland. Bijna alle 39 burgemeesters uit de politie-eenheid Midden-Nederland, vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie en de regionale politieleiding nemen aan de bijeenkomst deel. Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur spreekt het gezelschap toe en beantwoordt vragen naar aanleiding van de actualiteit. Als dagvoorzitter treedt op burgemeester Franc Weerwind (Almere). Het thema luidt deze keer 'Ondertussen ... De morele gesteldheid van de samenleving'. Bas Heijne (columnist van het Handelsblad) en de hooggeleerde psychiater Damiaan Denys treden op als bevlogen inleiders.

Krijg na afloop het boek 'Een waanzinnig gaaf land' van Bas Heijne cadeau. Race in de loop van de middag terug naar het Utrechtse Stadhuis. Daar is het middagdeel van de gemeenteraadsvergadering inmiddels begonnen. Plaatsvervangend voorzitter Jony Ferket (D66) zit de vergadering in mijn afwezigheid voor. Heb tijdens de schorsing het zogenaamde BGGP (Burgemeester, Griffier, Gemeentesecretaris, Plaatsvervangend voorzitter) - overleg. Gebruik intussen de avondmaaltijd. Ga vlak voor het begin van de avondraad op de foto met de 'Gasten' van de raad. Inwoners van onze stad die interesse tonen voor het raadswerk zijn welkom in het stadhuis. Voorafgaand aan de vergadering maken raadsleden hen wegwijs in het reilen en zeilen van de Utrechtse gemeenteraad. Dit keer verzorgen Marleen Haage (PvdA), Anne-Marijke Podt (D66) en Lex van Eijndhoven (VVD) de rondleiding en ontvangst. Neem aan het begin van de vergadering samen met raadsnestor Arjan Kleuver (D66) afscheid van Wim Oostveen (raadslid Stadsbelang Utrecht). Beëdig aansluitend Oostveen's opvolger Stephan Oost. Na een korte schorsing volgt het afscheid van vertrekkend gemeentesecretaris Maarten Schurink. Leuk om zijn ouders en echtgenote te begroeten. Werkte vele jaren met Schurink sr (tot voor kort zelf ook gemeentesecretaris) in Amstelveen. De gemeentesecretaris krijgt een staande ovatie van de gemeenteraad. Terecht. Over tot orde van de dag. Stap tegen tien uur op de fiets. De vergadering is voorbij. Haal een frisse neus, handel de tas met stukken en een enkel telefoontje af.

Woensdag 13 april

Fiets heen en weer naar het zwembad. Start de ochtend met een vergadering van de staf Jeugd en Veiligheid samen met wethouder jeugd Victor Everhardt. Maak samen met Angela van der Putten (hoofd Veiligheid) kennis met de nieuwe president van de rechtbank Midden-Nederland Julia Mendlik. Een ingelast overleg met een aantal naaste medewerkers over het Nieuwe Zandpad volgt. Vertrek richting 'De Rheyngaarde' aan de Hendrika van Tussenbroeklaan. Feliciteer de heer en mevrouw Brok-Gordon met hun 65-jarig huwelijk. De geboren Amsterdammers kregen vier zonen. De bruidegom werkte jarenlang bij de koopvaardij, de bruid vertelt over hun eerste ontmoeting ('In een dancing'). Bel met voormalig medewerker Christa de Kemp (AmsterdaminBusiness) en met Johan van Renswoude (sectorhoofd politie). Inmiddels door naar Overvecht. Bezoek daar voor de tweede keer een aantal actieve bewoners van de Euterpedreef. Bij aankomst zie ik een zonovergoten plein waar een aantal bewoners op bankjes genieten van de zon. Spreek samen met Annemieke Tomassen (gebiedsmanager veiligheid in Overvecht) met een groep jongeren die op en rond het plein aanwezig is. Heb vervolgens een goed overleg (onderwerp: overlast in de buurt) met de bewoners. Geef een telefonisch interview aan Ana Karadarivic van SpringerMedia. Zij schrijft een profiel over vertrekkend gemeentesecretaris Maarten Schurink voor het blad Skipr. Arriveer in de loop van de middag op het provinciehuis voor een vergadering met de leden van de stuurgroep Meldkamer Midden-Nederland. Doe dat samen met mijn collega-voorzitters van de veiligheidsregio's Flevoland (Franc Weerwind) en Gooi- en Vechtstreek (Pieter Broertjes). Overleg heeft constructief verloop. Praat aan het eind van de middag bij met mijn goede vriendin en ambtgenote (Veghel) Ina Adema. Beleef in m'n eentje een prachtige zonsondergang. Bel met ambtgenote Renate Westerlaken (Lopik).

Dinsdag 12 april

Lekker weertje vanochtend vroeg. Ga zwemmen. Mis het eerste deel van de collegevergadering. Spreek op uitnodiging van Wiebe Draijer in het auditorium in het hoofdkantoor van Rabobank Nederland de Conferentie BioEconomyUtrecht2016 toe.

Onder auspiciën van het Nederlandse voorzitterschap, organiseren het ministerie van Economische Zaken en de Europese Commissie deze conferentie. Thema’s als innovatie, economische groei, voedselzekerheid en landgebruik, staan hoog op de agenda bij beleidsmakers, wetenschappers en bedrijven. De komende twee dagen discussiëren de 'stakeholders' over de kansen die bio-economie biedt. Fiets (met Nurcan Kaya van kabinetszaken achterop) naar het Stadskantoor. Voeg me de rest van de ochtend en het begin van de middag bij de collegevergadering. Teken na afloop een enorme stapel brieven van de afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving. Woon de vergadering van de combistaf ‘Utrecht Zijn Wij Samen’ bij onder voorzitterschap van wethouder Kees Diepeveen. Een vergadering van de driehoek volgt. Ontvang aan het eind van de middag samen met wethouder Kees Geldof (wij vormen de zogenaamde CPD Commissie Personeelszorg Directieraad,) en Rosita Peelen (HRM/MD adviseur) een delegatie van de Centrale Ondernemingsraad. Onderwerp van gesprek is de voorbereiding en procedure rond de werving van een nieuwe gemeentesecretaris als opvolger van Maarten Schurink. Ben ‘s avonds op uitnodiging van voorzitter Charles Verheijen te gast bij Rotaryclub Utrecht-Krommerijn. De circa 30 leden komen wekelijks bijeen in De Oranjerie van de Moestuin aan de Laan van Maarschalkerweerd. Het is sinds kort het nieuwe 'clubhuis'. Begroet een aantal goede bekenden. Chef-kok Arthur van Schijndel serveert een biologische maaltijd, met verse groenten uit eigen tuin. Treed na afloop van de maaltijd op als gastspreker. Vertel over mijn ervaringen als burgemeester en over Utrecht als groene, gezonde en slimme stad. In de regen naar huis.

Maandag 11 april

Ga in alle vroegte richting zwembad. Stralend weer onderweg op de fiets (en het is op de heenweg weer licht). Begin de maandag zoals gebruikelijk met een overleg met mijn naaste medewerkers (secretariaat, kabinet en bestuursadviseur). Mariëlle en Yvette hebben de twintigste étage lopend bereikt. Knap. Hierna een overleg met de medewerkers Bestuurlijke Zaken Manon Steinz (terug van stage) en Martin Harthoorn. Dan een vergadering van de staf Veiligheid. Heb vervolgens overleg met raadsgriffier Merel van Hall en gemeentesecretaris Maarten Schurink. De middag begint met  een vergadering van de regionale driehoek. Ga richting Stadhuis. Vanmiddag organiseert de Universiteit Utrecht in de grote hal van het Stadhuis een internationaal City Seminar ('Cities, science and innovation: the international context' ) met lezingen van de collegevoorzitters Marjan Oudeman, de hooggeleerden Joseph Sung en Meric Gertler, respectievelijk van de Universiteit Utrecht, de Chinese University of Hong Kong en University of Toronto.

De voorzitters gaan in op de factoren die van invloed zijn op zowel de uitdagingen, als de oplossingen voor steden van de toekomst. En benadrukken het belang van een gezamenlijk onderzoek naar gezond leven in de stad. Eerder vanochtend werd de intentieovereenkomst door de drie universiteiten ondertekend.

Op uitnodiging van professor Annetje Ottow door naar het Academiegebouw voor een ontmoeting met Muhammad Yunus (Bangladesh), grondlegger van het microkrediet en in 2006 winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede. Hans Reitz, co-founder van The Grameen Creative Lab woont ons gesprek bij. Beide heren zijn in Utrecht voor het European Social Business Forum (ESBF), een programmaonderdeel van het Social Entrepreneurship Festival. Een week lang worden sociaal ondernemers, investeerders, beleidsmakers en academici uitgenodigd om kennis en ideeën te delen en gezamenlijk een flinke stimulans te geven aan social entrepreneurship. Spreek met Yunus over het belang van microfinancieringen zijn ambities voor de toekomst. Een bijzonder, inspirerende man. Fiets met Nurcan Kaya achterop terug naar het Stadhuis.

Breng 's avonds samen met José Manshanden (lid directieraad) en adviseur veiligheid Koen Osterhaus een bezoek aan Lombok. Spreek met een aantal bewoners over een nijpende overlastkwestie. Krijg een petitie aangeboden. Werk aan de winkel. Had inmiddels telefonisch overleg met staatsraad Jan Franssen en ambtgenoot Ahmed Aboutaleb (Rotterdam). Duik later op de avond nog even in de collegestukken voor morgen.

Zaterdag 9 en zondag 10 april

Ga zaterdagmiddag op bezoek bij de Roze Zaterdag op sportcomplex Olympos aan de Uppsalalaan. Utrechtse studentensportverenigingen organiseren voor de twee keer een sportevenement om het onderwerp homoseksualiteit uit de taboesfeer te halen. Voorzitter van STUdance, de studenten dansvereniging, en secretaris bij de Roze Commissie Rennie Minzinga Zijlstra en voorzitter Odysseus '91 Karina van der Meijden leiden me rond. Sta langs de lijn van het voetbalveld. De lijnen zijn roze vandaag. Maak in de sporthal kennis met Utrechtse comédienne Soula Notos. Spreek bij het hockeyveld met een aantal enthousiaste leden van USHC, onder wie voorzitter Marilot Batenburg. Utrecht is de eerste stad waar het zo groot wordt aangepakt binnen de studentensportwereld. Goed initiatief.

Ga meteen door naar het totaal gerenoveerde kantoor van A.S.R. aan de Archimedeslaan. Daar vindt de nationale INESPO-wedstrijd plaats, het International Environment Sustainability Project Olympiad. Jongens en meiden uit het hele land presenteren hun duurzame ideeën. De 10 beste ideeën gaan door naar de internationale ronde en maken kans om uitgevoerd te worden. Sommige projecten hebben zelfs al afnemers. Krijg een rondleiding langs de zeer creatieve projecten, zoals 'Making Soap in a Nutshell' (een van de finalisten). Projectleider INESPO van Stichting Cosmicus Yasin Celik ('projectheld') en MVO-manager bij A.S.R. Lisa Bakker zijn zichtbaar tevreden. Dagvoorzitter en Utrecht D66-statenlid Ayla Schneiders praat de bijeenkomst vrolijk aan elkaar. Reik samen met juryvoorzitter Jacques Reijniers de nominatie-cheques uit aan de winnaars. Wens ze veel succes in de internationale finale. Geweldig dat deze jonge denkers vandaag onze groene, gezonde en slimme stad bezochten.

Bel met m'n ouders en met life time friend Niels. Vermaak me zondag in de privésfeer. Het weer is heerlijk. Fiets heen en weer naar de binnenstad. Gebruik het avondeten met onze zoon bij de Griek in de Servetstraat. Gezellig. Lig ondanks allerlei muizenissen op tijd in bed. Is nodig.

Vrijdag 8 april

Fiets naar het zwembad. Fiets vervolgens naar het Stadskantoor. Mijn eerste gast vanochtend vroeg is Baerte de Brey. Baerte is als strateeg werkzaam bij Stedin ('Elektrisch rijden heeft de toekomst'). Zit aansluitend op de zesde verdieping van het Stadskantoor de zitting voor van het hoofdstembureau van de Provincie Utrecht. Stel samen met de hoofdstembureauleden Ineke Herweijer, Jorinde ter Mors en Frans van der Velden. Maud van Leeuwen en Heleen van Duursen (projectleiding verkiezingen) zien er op toe dat alles goed verloopt. Na afloop toont de hooggeleerde emeritus Van der Velden mij zijn allernieuwste boek ('Inleiding in de shari’a'). Gebruik de lunch bij de Rechtbank met een viertal voormalige naaste medewerkers (Bram, Piet, Paul en Henri) uit mijn periode als wethouder Financiën.

Geef in de loop van de middag op de trappen van het Stadhuis, samen met FC Utrecht-directeur Wilco van Schaik, aan de lokale media een korte toelichting op onze plannen rond de huldiging als FC Utrecht op 24 april de KNVB-beker wint van Feijenoord. De eventuele huldiging is voorzien op maandagavond 25 april met een busrit door Utrecht die eindigt op het plein voor stadion Galgenwaard. Daar vindt de officiële huldiging plaats. Verheug me er om meerdere redenen zeer op. Maar er moet eerst gewonnen worden natuurlijk.
Praat, terug op het Stadskantoor, bij met de heren Leendert Bouter en de Henk Oud, beiden oud-gedienden bij Rijkswaterstaat. Neem met VNG-directieraad voorzitter Jantine Kriens en bestuursadviseur Maarten Beks allerlei VNG-actualiteiten door. Ontvang tenslotte Broos Schnetz en Ben Swagerman. Bespreek een idee voor 2020. Fris me thuis even op en gebruik het avondeten met een aantal liberale collega's uit de vier grote steden. Plaats van handeling het Gegeven Paard in Tivoli Vredenburg.

Donderdag 7 april

Wisselvallig weer vandaag. Begin vanochtend op de Brennerbaan. Daar bevindt zich het kantoor van Portaal. Ben hier samen met Johan van Renswoude, sectorhoofd politie, en Peter Bosman, adviseur Veiligheid te gast in een vergadering van de STUW (Stichting Utrechtse Woningcorporaties). Aanwezig zijn de dames Hoezen (Mitros), Boersma (Portaal), Van Kollenburg (STUW) en Verdooren (GroenWest) en de heren Spits (Portaal), Klinkenberg (Bo-Ex'91) en Jochems (stichting Studentenhuisvesting).

We ondertekenen het convenant 'Veilige Publieke Taak'. Een convenant waarin de corporaties, gemeente, politie en Openbaar Ministerie afspreken zich in te spannen om de werkplek van mensen die een publieke taak dienen zo veilig mogelijk te maken. Breng ook het nieuwe programma om heling aan te pakken onder de aandacht van de corporatiebestuurders. Corporaties kunnen helpen door hun bewoners op te roepen hun eigendommen te registreren via de site www.stopheling.nl.

Meteen door naar woonzorgcentrum De Bijnkershoek aan de Grebbeberglaan. Wens de heer en mevrouw Slagmaat-Den Hartog van harte geluk met hun 60-jarig huwelijk. De bruid is een 'Weesper Mop', de bruidegom komt uit Woerden. Ze maakten ooit voor het eerst kennis in Weesp. Ze vierden het gisteren. 'Iedereen was er', vertelt het bruidspaar trots.

Maak boven in de 'directiekamer' van de Winkel van Sinkel nader kennis met Liane ter Maat, communicatieadviseur van de VNG. Elders in het gebouw is een druk bezochte netwerkdag van het NCC (Nationaal CrisisCentrum) gaande. Wandel naar het Stadhuis, Maud van Leeuwen (projectleider Verkiezingen), komt langs met de proces-verbalen van de Utrechtse stembureaus. Onderteken het officiële proces-verbaal waarmee de lijst met de totalen aan het hoofdstembureau kan worden verstrekt. Bel met secretaresse Yvette Wildschut en met oud-raadslid Vincent Oldenborg. Maak op mijn werkkamer kennis met de pianist Bram Brouwers. Hij zal de Lintjesregen eind april muzikaal omlijsten. Frank van der Lecq en Susan Meenhuis van kabinetszaken zijn bij de kennismaking aanwezig. Heb telefonisch overleg met politie en Openbaar Ministerie over de eventuele huldiging van FC Utrecht (bij winst in de bekerfinale tegen Feijenoord) en heb daarna een overleg over het Nieuwe Zandpad met een aantal betrokken medewerkers. Woon in de loop van de middag beneden in de grote trouwzaal een raadsinformatiebijeenkomst bij waar verslag gedaan wordt van de voortgang van Utrecht Zijn We Samen, onze aanpak van radicalisering. Avondeet thuis. Blijft wennen in m'n eentje. Fiets heen en weer naar het Stadhuis. Een deel van de avond staat in het teken van een (relatief korte) vergadering van de gemeenteraad. Bel later op de avond onder andere met FC Utrecht-directeur Wilco van Schaik.

Woensdag 6 april

Vroeg uit de veren. Ben om half zeven op het Centraal Station. Breng om 7.00 uur mijn stem uit op het stembureau in de hal van het station. Ben daarmee de eerste die stemt in Utrecht. Spreek met een aantal journalisten (onder andere Richard Grootbord en Onno Beukers) over mijn verwachtingen van het verloop van vandaag. Het eerste raadgevende referendum in Nederland, ben zeer benieuwd. Stem zelf met overtuiging, wat ik stem houd ik als altijd voor me ('Ben burgemeester van iedereen, dus van alle ja, nee, blanco en van de niet-stemmers'). Maak kennis met de leden van het stembureau en voorzitter Willem Addink. Maud van Leeuwen, de projectleider van het verkiezingsteam, is er ook. Het team is al vanaf 6.00 uur in touw. Ontmoet de projectleider van UW-bedrijven Alfred van Ewijk, die de afgelopen dagen druk was met de inrichting van de stemlokalen. Drink een kopje koffie bij Carola, de vriendin van chauffeur Marcel van der Linden ('De leukste bediende van Nederland '), in Het Koffiehuis. Wandel terug naar het Stadskantoor en loop langs bij de vrijwilligers van het stembureau in de hal. Mijn vader belt om even na half negen uit het VUmc met goede berichten. Ben blij. Heb op de 20e verdieping een videoconferentie met mijn ambtgenoten Eberhard van der Laan (Amsterdam), Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) en Jozias van Aartsen (Den Haag). Ga samen met hoofd Burgerzaken Kunera van der Belt op bezoek bij de stembureaus op het wijkbureau Zuidwest (Al Masoedilaan) en het dienstencentrum De Roef (Touwslagerslaan). Op beide locaties is het nog erg rustig met stemmers. Verklede kinderen bezoeken in Zuidwest de bibliotheek en ouderen hebben bewegingsles in het dienstencentrum. Spreek met oud-brandweerman Cor en zijn vrouw die hun stem net hebben uitgebracht. Rijd aan het eind van de ochtend naar Den Haag. Heb 's middags als VNG-voorzitter samen met een aantal collega's en medewerkers een Bestuurlijk Overleg Financiële Verhoudingen (migratie) met leden van het kabinet. Stevig gesprek. Wordt vervolgd. Eet, terug in Vleuten, een broodje rosbief van keurslager Van Schie en zet mijn ronde langs een aantal stembureaus voort. Begin op het Wijkservicecentrum Vleuten-De Meern. Begroet Wijkregisseur Louke Vissers en maak kennis met de stembureauleden. Fijn dat elke bureau weer met enthousiaste mensen zorgt voor een goed verloop van de dag. De ronde brengt mij vervolgens onder andere bij de stembureaus op basisschool De Klimroos (Eerste Oosterparklaan), Zorgcentrum De Drie Ringen (Kandinskystraat), Buurthuis de Bram (Rhônedreef) en Het Vechthuis aan de Jagerskade. Bezoek het stembureau bij UW-bedrijven op Lage Weide aan de Niels Bohrweg. Veel vrijwilligers (in totaal 567) bemensen vandaag de stembureaus. Veel zijn al jaren stembureaulid, maar ook weer veel nieuwe krachten die zich voor deze dag willen inzetten. We bezoeken natuurlijk ook het stembureau aan de F.C. Donderstraat, dat vanochtend pas later open kon gaan omdat het stembureau in een verkeerde ruimte was opgebouwd. Spreek met de voorzitter die de ruimte laat zien die echt te gevaarlijk was en bedanken hem voor zijn inzet en flexibiliteit. Word voortdurend op de hoogte gehouden over de vier bewoners van de tunnel in het stationsgebied en besluit dat de verblijfplaats per direct afgesloten moet worden als ik verneem van een incident, en er alternatieve slaapplaatsen zijn geregeld. Drink bij restaurant De Kust een kopje koffie en breng een bezoek aan stembureau De Uithoek. Begroet onder andere stembureaulid Marijn de Pagter. Maak buiten kennis met Munir Ahmed die zeer betrokken is bij het gelijknamige buurthuis. Eindig m'n ronde op het Stadskantoor, spreek met de medewerkers die vandaag het referendum coördineerden en avondeet samen met hen pizza. Geef een telefonisch interview aan Charlotte Huisman van de Volkskrant. Later op de avond informeert Maud van Leeuwen mij over de Utrechtse uitkomsten van het referendum. De opkomst bedraagt 30,8%, 57,4% van de stemmers blijkt voor, 40,7% tegen.

Later op de avond informeert Maud van Leeuwen mij over de Utrechtse uitkomsten van het referendum. De opkomst bedraagt 30,8%, 57,4% van de stemmers blijkt voor, 40,7% tegen.

Dinsdag 5 april

Het is nog steeds regenachtig. Beleef een goede nacht en een gezellig ontbijt. Vandaag dag twee van de collegeretraite. We beginnen vroeg. Er is veel werk aan de winkel. Ga aan het begin van de middag richting Utrecht. Fris me thuis even op. Begroet de glazenwasser. Bel met Jantine Kriens (VNG) en met Patrick van den Brink (Centrum voor Criminaliteitspreventie). Begin, terug op het Stadskantoor, met een vergadering van de staf Veiligheid.

Ontvang aan het eind van de middag de recent aangetreden Japanse ambassadeur, H.E. Hiroshi Inomata. De voormalige ambassadeur van Pakistan heeft een indrukwekkende staat van dienst. Het ambassadeurschap van Japan was voor hem een ‘dream come true’. Adviseur Economische Zaken Bas Akkers informeert de ambassadeur over (de economische kant van) Utrecht in termen van healthy urban living. Nuttige ontmoeting. Praat bij met woordvoerder Sjoukje Volten. Delen enig lief en leed. Word ondertussen op de hoogte gehouden van de vorderingen van het plaatsen van de stemhokjes en het inrichten van de 142 stemlocaties. Blijft een immense operatie.

Maandag 4 april

Het regende vannacht en vanochtend nog steeds. Stap in alle vroegte op de fiets voor mijn zwembeurt. Carpool aansluitend met loco-burgemeester Victor Everhardt naar Zeist. Vandaag en morgenochtend zit het college ‘op de hei’ in Kasteel Kerckebosch aan de Arnhemse Bovenweg. Hebben veel te bespreken. De stemming is goed. Bel met m'n moeder in Edam. Hoor het verdrietige bericht dat goede bekende en overlevende van kamp Sobibor Jules Schelvis (95) is overleden. Ga aan het begin van de avond kort op en neer naar Utrecht voor een ontmoeting met de jury van de FGH Vastgoedprijs. Handel onderweg de post en stukken uit de Stadskantoortas af en heb telefonisch overleg met woordvoerder Sjoukje Volten en fotograaf Gerry Hurkmans.

Zaterdag 2 en zondag 3 april

Bijna de gehele zaterdag gaat op aan het afhandelen van stukken en post uit de stadskantoortas. Bel met m'n ouders in Edam. Fiets 's avonds richting het Wolvenplein om samen met heel veel anderen Jeroen Wielaert te feliciteren met z'n 60ste verjaardag. Mooi om te zien en te horen hoe zijn moeder (bijna 88) een gedicht van Joost van den Vondel ten gehore brengt. Vermaak me zondag in de privésfeer met prachtig weer. Een plotselinge treinstoring voorkomt dat ik samen met m'n zoon het avondeten gebruik in de binnenstad. Het is niet anders.

Vrijdag 1 april

En toen was het al weer april. 1 april zelfs, opletten geblazen. Fiets heen en weer naar het zwembad. Woon op het Stadskantoor de vergadering (een 'hoofdlijnenberaad') bij van het college van Burgemeester en Wethouders. Ga in de loop van de ochtend naar Kanaleneiland. Wandel kort door het winkelcentrum, deed vroeger vaak vanuit Oog in Al boodschappen hier. Maar vanochtend is de aanleiding de opening van de Turkse franchiseonderneming Simit Dünyasi, vrij vertaald: de wereld van Turkse bagels. Het is de eerste vestiging in Nederland (en de eerste in West-Europa). Word hartelijk ontvangen door ondernemersechtpaar Cigdem en Polat Rencber, alsmede Levent Yildirim, de CEO die speciaal uit Turkije is overgevlogen. Yildirim vertelt enthousiast dat het bedrijf de komende tijd in Nederland vijf nieuwe vestigingen wil gaan openen. Ze glunderen van trots. Het lijkt wel alsof heel Kanaleneiland is uitgelopen voor de happening. In de fraaie vestiging van Simit Dünyasi aan het Van Starkenborghhof, waan je je in Turkije. De inrichting is modern en de etalages staan vol met Turkse zoete en hartige lekkernijen. Een genot, niet alleen om naar te kijken, maar ook om van te proeven. De Turkse chefkok, Oktay Usta, die ooit voor president Obama kookte, biedt mij een kopje Turkse koffie aan. Hij zal de komende tijd het personeel hier opleiden tot de beste ‘simitbakkers’ van Nederland. Wens de ondernemers in het Turks veel geluk en voorspoed toe en laat de ondernemers hun eigen lint knippen. Goed dat het winkelcentrum Kanaleneiland een nieuw ontmoetingsplek rijker is.

Praat, terug op Het Stadskantoor, bij met oud-collega Henk Heijman en onderteken een grote stapel stukken. Bezoek met adviseur veiligheid Fatima Bouyazidin, aan de Dennewitjeshof in Leidsche Rijn een ouder echtpaar dat recent het slachtoffer was van een woningoverval. Een ingrijpende ervaring. Begrijp inmiddels dat het bericht naar buiten is dat gemeentesecretaris Maarten Schurink is benoemd tot voorzitter van de Raad van Bestuur van de Sociale Verzekeringsbank. Jammer dat hij vertrekt, maar tegelijk is het begrijpelijk dat hij kiest voor een nieuwe uitdagende klus. Staatssecretaris Jetta Klijnsma belt om haar vreugde over zijn komst aan mij te vertellen. Commissaris van de Koning Jaap Smit (Zuid-Holland) belt ook. Over een ander onderwerp. Bezoek in de loop van de middag verpleeghuis Swellengrebel aan de Fockema Andrealaan. Feliciteer de uit Groningen afkomstige heer en mevrouw Sportel-Twiest met hun 60-jarig huwelijk. 'We ontmoetten elkaar voor het eerst in Oostwold al schaatsend op het ijs daar ', vertelt de bruid met een glimlach. De bruidegom werkte jarenlang bij Van Gend&Loos. Het echtpaar kreeg twee zonen, een ervan is aanwezig, de andere woont in Engeland. Ze vierden het vorige week, de bruidsjonker en het bruidsmeisje van 60 jaar geleden waren er bij ... Wip onderweg terug aan bij de fietsgraveeractie die aan de IBB-laan wordt gehouden. In het zonnetje laten veel mensen (vooral studenten) hun fietsen graveren. Oefen met de grafeerstift (doe het vanavond 'officieel' in winkelcentrum De Gaard). Het lukt. Graveer: 'FC Utrecht'. Hetgeen tot wisselende reacties leidt. De heren van het Centrum Fietsdiefstal blijken andere voorkeuren te hebben. Kan gebeuren.

Maak en passant kennis met de uit Almere afkomstige 'Europa distributeur van Thalia' Hakan Aslan ('Zag u vanochtend bij Simitci Dünyasi! '). Spreek, terug op het werk, met adviseur Veiligheid Paul van Beijnum en wijkregisseur Overvecht Marjan Wertwijn over het versnellingsplan voor Overvecht. Veiligheid maakt daar, gelukkig, ook deel van uit. Ontvang aansluitend Rick Nederend voor een 'mentor'gesprek. Leuk om te doen. Heb telefonisch overleg met ambtgenoot Jozias van Aartsen (Den Haag).

Ga aan het begin van de avond richting winkelcentrum De Gaard. Bezoek er de fietsgraveeractie, in het kader van het ‘lichte dagen offensief’. Er zijn vandaag ook in Noordoost meerdere fietsgraveeracties georganiseerd, in de hoop dat die een bijdrage leveren aan het verminderen van het aantal fietsdiefstallen. Het is één van de preventieve maatregelen die inwoners kunnen nemen in de strijd tegen diefstal. Gegraveerde fietsen zijn herkenbaar en moeilijker te verkopen. Ook kan de politie bij terugvondst van gestolen fietsen de rechtmatige eigenaar sneller opsporen. Maak kennis met een aantal bewoners en begroet wijkagent Dennis Schuring, Marcel van der Schilden (Vergunningen, Toezicht en Handhaving) en adviseur veiligheid Marian Potze.

Gebruik het avondeten met oud-collega's Halbe Zijlstra en Jos Lemaier bij Allard aan de Haagse Jagerstraat.

Archief

Archief weekboeken Amstelveen

(Van juli 2005 tot december 2013 was Jan van Zanen burgemeester van Amstelveen)