Burgemeester Fotodagboek april en mei 2014

Zaterdag 31 mei en zondag 1 juni

Doen 's ochtends boodschappen op de markt in het centrum van Den Bosch. Aanvaarden dan de weg terug. Rustige zaterdag volgt. Bekijk de oefeninterland van het Nederlands voetbalelftal tegen Ghana (1-0). Utrecht is zondag jarig! Althans, eigenlijk morgen, maar we vieren het vandaag. Onze stad kreeg op 2 juni 1122 stadsrechten. Vandaar. Er zijn festiviteiten in de binnenstad én alle wijken. Open aan het eind van de zondagochtend samen met Chantal Keijsper, directeur Het Utrechts Archief, symbolisch de ‘deuren van het stadsrecht’ en daarmee start de viering van de Stadsdag, de 892ste verjaardag van Utrecht. Mag samen met een aantal bezoekers de originele stadrechten van Utrecht bekijken.

Het is zeer uitzonderlijk dat een stad deze middeleeuwse geboorteakten nog bezit. Wandel door naar het stadhuis, waar een heus Middeleeuws sfeertje heerst. Bekijk en bewonder de kraampjes van de oude ambachten en spreek met de ridders van de Orde der Noorderwind, die het stadhuis bewaken. Reik vervolgens in Flora’s Hof het jongerenlintje uit aan dertien bijzondere Utrechters, te beginnen met Rowena die kordaat heeft opgetreden en hulp heeft gehaald voor een verwarde vrouw in nood. Maar ook Noah, Madeleine, Iris, Maaike, Nienke, Kyra, Robin, Chanel, Nolin, Rick, Jesse en Luna krijgen een lintje voor hun betrokkenheid in de wijk Lunetten. En het behartigen van de belangen van alle mensen, groot en klein. Vol trots laten de kinderen hun lintje zien aan de aanwezige (pers)fotografen en staan ze verslaggevers te woord. Het Stadhuiskoor brengt een aantal liederen ten gehore. Klinkt goed.

Intussen komen de eerste wijkwinnaars van de bakwedstrijd ‘Heel Utrecht bakt’ binnen. De een nog mooier dan de ander. Projectleider Kirke Mulders vertelt dat er vandaag zestig taarten zijn aangemeld voor de bakwedstrijd. Jammer, dat we niet mogen proeven. Overhandig een fraai kookboek en een bakblik aan de wijkwinnaars. Laat het aan de jury, bestaande uit Petra Achtien, eigenaar Tafel van Achtien, presentator Yassin Beqqali en de (stads)jarige Femke Jongen, over om de taarten te beoordelen en de uiteindelijke winnaar te kiezen.

Bezoek aansluitend aan het begin van avond samen met Marian, m'n ouders en mijn broer Koos de eindexamenexpositie ('Loaded Expo') van de fotoacademie Amsterdam. Bewonder het afstudeerproject van de Utrechtse fotograaf Han Ernest in SBK aan de KNSM-laan. Talloze foto's uit de eerste maanden van het Utrechtse burgemeesterschap prijken in een boek, en een drietal aan de wanden.
Knap werk. Ernest studeerde er 'cum laude' mee af. Het afstudeerobject is het daar zeer mee eens. Begroet echtgenote Monique en kinderen van Ernest en good old Gerry Hurkmans. Ook hij wipt even aan. Maak kennis met de andere eindexaminandi. Astrid Huis werkte eerder als planologe bij de (Utrechtse) Kamer van Koophandel. Marjolein Blom (‘Ook cum laude’) blijkt tandarts en Cindy Baar overhandigt mij de publicatie 'The Butter Space'. Avondeet na afloop met Marian, m'n ouders en Koos bij het nabijgelegen café De Zuid aan het Azartplein. Snel terug naar Rivierenwijk. Lange week voor de boeg.


Vrijdag 30 mei

Vanochtend staat een vaartocht op de Binnendieze op het programma. Twee gidsen vertellen over de bezienswaardigheden langs de cultuurhistorische 'Vestingroute'. Stappen halverwege uit. Wandelen naar Bastionder en bewonderen het natuurrijke landschap van Het Bossche Broek. Lunchen met het gehele gezelschap (21 in totaal) bij Van Puffelen aan de Molenstraat. Loop na afloop met onze zoon naar het centraal station. Hij gaat terug naar huis. Ook de andere neven en nichten gaan hun's weegs. Vermaken ons 's middags in de stad. Winkelen wat.

 Loop samen met Marian de Kathedrale basiliek Sint Jan binnen en bezoeken het Jheronimus Bosch Art Center aan de Hinthamerstraat. Bekijken vanuit de (kerk)toren van het pand op 40 meter hoogte de stad. Zeer de moeite waard. Drinken buiten op het terras van stadshotel Jeroen een kopje koffie en avondeten met z'n achten in Cantina San Juan aan de Kerkstraat. Heb tussen de bedrijven door enig digitaal en telefonisch verkeer met Utrecht. Het is niet anders. Redelijk ontspannen dag desalniettemin.


Donderdag 29 mei

Hemelvaartsdag. Besteed vanochtend veel tijd aan de tas met stukken voor de komende week. Ga in de loop van de middag samen met Marian en onze zoon naar Den Bosch voor het jaarlijkse uitje met Marian's familie. Onze dochter komt ongeveer op hetzelfde moment aan. Logeren met Marian's drie broers en hun gezinnen in Golden Tulip Central aan het Burgemeester Loeffplein. Wandelen door het centrum van de stad. Het is gezellig druk, er is veel live muziek te zien en te horen en het is droog. Avondeten met z'n allen in De Eeterij aan de Brede Haven.


Woensdag 28 mei

Op de vroege morgen inspirerend gesprek met Utrechter Jeroen Wielaert over onze stad. Kernwoorden zijn durf, trots en elan (´Utrecht, c´est une grande petite ville´). Hij verwijst daarbij naar een artikel van Pim van Esschoten (' Zelfde voetbalgeest, andere volksaard') uit het Utrechts Nieuwsblad van 31 mei 2003. Daarna volgen onder meer een overleg met directeur Peter Bos van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU), een vergadering met het dagelijks bestuur (onder voorzitterschap van burgemeester Melis van de Groep van Bunschoten-Spakenburg) van het bureau Regionale Veiligheidsstrategie Midden-Nederland (RVS) en een overleg - samen met raadsgriffier Smits - met de leden van de gemeenteraadsfractie van Stadsbelang Utrecht.

Ontvang rond het middaguur op het Stadhuisplein de Brit Joff Summerfield op zijn 'Penny Farthing'. Een crazy guy on a bike. Summerfield fietste 22.000 mijl om de wereld en komt vandaag, samen met Ian Edmondson directeur van Stadspromotie Londen, naar Utrecht met een uitnodiging voor de finish van de derde Touretappe in Londen dit jaar. Mooie kerels. Krijg een 'Maillot jaune' cadeau.  Jammer dat het net vandaag de hele dag regent.

Loop meteen, op uitnodiging van Dieneke van Dijken en Sietske Gramsma (stichting De Bakkerij) door naar de raadszaal, daar zitten een heleboel kinderen al helemaal klaar voor de jaarlijkse stedelijke kinderraadsvergadering. Schud de kinderraadsleden eerst allemaal de hand en open de vergadering. De kinderen presenteren en verdedigen per wijk hun voorstellen voor verbeteringen in de wijk of op school. Hoor mooie ideeën over het versieren van prullenbakken, betere speeltoestellen, schonere straten, een rustige ruimte op school voor kinderen met dyslexie. Deelname aan de kinderraad leert de kinderen niet alleen debatteren, het stimuleert ook de betrokkenheid bij hun wijk. Roel Hoogendoorn presenteert het geheel. 

Spreek daar later in de middag over met Esli Doosje en Susanne Lolkema van You Media. Pleeg een aantal spoedtelefoontjes (incident bij chemische fabriek BASF), overleg met gemeentesecretaris Maarten Schurink en Ronald van der Mark (Berenschot) en praat bij met wethouder Van Hooijdonk. Onthul aan het eind van de middag op uitnodiging van Bram van der Wees en Joss Thijssen het laatste tegeltableau  aan de gevel van de Janskerk. 

Sta Maaike Delver van DUIC te woord. En het regent nog steeds. In totaal hangen er 14 in de binnenstad. Een mooi initiatief van de Sociëteit De Constructieve ter gelegenheid van hun 50-jarig bestaan. Het bijzondere project 'Stadsgezichten' is met deze laatste onthulling afgesloten. Een prachtig cadeau aan de stad. Ontvang na afloop in de bomvolle Janskerk een miniatuurtegeltje (het Janskerkhof van Isaak Ouwater) en het boek 'Wandelen langs Utrechtse Stadsgezichten, Utrecht in beeld op veertien tegeltableaus’ van Tolien Wilmer. Moet helaas snel door naar Nieuwegein en mis daardoor het concert van het Ensemble Camerata Trajectina. Woon in het Stadshuis ('Inderdaad Stadshuis, niet Stadhuis') van Nieuwegein de informatiemarkt bij over allerlei BRU-projecten. Zit vervolgens de vergadering van het Algemeen Bestuur van de BRU (Bestuur Regio Utrecht) in nieuwe samenstelling voor. 


Dinsdag 27 mei

Fiets naar het werk en heb een overleg met onder andere medewerker Wilfred Matser. De wekelijkse vergadering van het College van Burgemeester en Wethouders vult de gehele ochtend. Fiets na afloop naar de bouwkeet aan de Mineurslaan. Het college krijgt tijdens een werkbezoek op locatie een toelichting op de voortgang van de bouw van het Stadskantoor door Albert Hutschemakers (POS) en projectmanager Stadskantoor Evert Jan Bronda. Gaan vervolgens onder leiding van hoofdopzichter Imco de Man ('Uit Goeree-Overflakkee') aan de wandel en naar binnen. Gelukkig doen de liften naar de 21e en 20e verdieping omhoog het wel, die naar beneden later niet. Trappen lopen dus... De moeite waard overigens.

Omdat het gisteravond niet lukte de rondleiding door DOMunder mee te maken, doe ik het vanmiddag alsnog. Ervaar hoe in 1674 het Middenschip door de tornado instort, bewonder de opgravingen en zelfs een skelet dat bij opgravingen onder het Domplein is teruggevonden. De internationale pers is eerder vanmiddag rondgeleid en hoor van initiatiefnemer Theo van Wijk dat ook journalisten van de New York Times komen kijken. Het is inderdaad een beleving met internationale allure. Loop terug naar Stadhuis en spreek op mijn kamer een ondernemer die mogelijk een coffeeshop wil beginnen. Overleg met de fractiewoordvoerders openbare orde en veiligheid uit de gemeenteraad over de actualiteit. Het lukt gelukkig nog even langs te gaan in de Winkel van Sinkel voor het afscheid van de voormalige wethouders Gilbert Isabella en Hans Spigt. Woon terug op het Stadhuis de Raadsinformatieavond bij. De gemeenteraadsleden laten zich dit keer door bewoners bijpraten over de overlast in park Lepelenburg en over de Ontwikkelstrategie Amsterdamsestraatweg. Eenvoudige oplossingen zijn niet voor handen. De thema's zijn taai (en van lange adem). Zwaai na afloop naar Wan-Ho Groenenstein van de Soepbus Utrecht.


Maandag 26 mei

Vandaag begint de werkdag erg vroeg. Fiets naar het stadhuis, open om half acht de vergadering van de driehoek. Loop na de vaste, wekelijkse overleggen op maandagmorgen richting perskamer voor een vergadering van het hoofdstembureau. Het hoofdstembureau stelt de uitslag van de Europese verkiezingen van de provincie en stad Utrecht officieel vast. Van de 244.499 stemgerechtigde Utrechters hebben er 100.478 hun stem uitgebracht (41.1%). Een hogere opkomst dan vijf jaar geleden. Ga rond het middaguur naar Ondiep voor opnamesvoor U in de Wijk van Ondiep TV. Onderwerp: de aanpak van woninginbraken. Vertel aan de verslaggever dat ook bewoners zelf een belangrijke rol spelen als het gaat om veiligheid. Het is bijvoorbeeld ontzettend belangrijk dat zij ook zelf de buurt een beetje in de gaten houden. Vertel ook over de inzet is van politie, woningcorporaties en gemeente. Ga langs bij het echtpaar De Groot voormalig slager uit Ondiep en even verderop bij de heer Thiel en mevrouw Zwiep. Zij hebben helaas ervaring met insluipers en babbeltrucs, maar vertellen ook dat de bewoners elkaars huizen goed in de gaten houden. En zo nodig actie ondernemen. Goed om te horen. De rest van de middag staat in het teken van een overleg met de tien regioburgemeesters van politie en aansluitend een zogenaamd 'artikel 19' overleg van dezelfde regioburgemeesters met de minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Plaats van handeling de Tobias Asserzaal op de 8e verdieping van het Haagse Ministerie van Veiligheid en Justitie. Terug in Utrecht volgt aan het begin van de avond in de raadszaal een korte gemeenteraadsvergadering. De vergadering is noodzakelijk om een paar benoemingen te laten plaatsvinden. 

Fiets vervolgens naar de Domtoren. Ben er te gast bij de Stichting Domplein 2013 en de Rabobank Utrecht. Zij hebben ruim twintig sponsoren en partners van DOMunder uitgenodigd voor een sneak preview in de nieuwe (en fantastische) ondergrondse attractie onder het Domplein. Tijdens het avondeten in de Michaelskapel zijn er onder andere mooie woorden van Ronald van der Giessen, directeur van het Oranjefonds en van Frans van Seumeren. Laatstgenoemde spreekt vol trots over de eeuwenoude familieband met Utrecht. Bedank namens de stad onder andere Theo van Wijk ('Ode aan dromen') en Theo Pouw en alle anderen die ruim dertien jaar aan de realisatie van DOMunder hebben bijgedragen. De dames Claudia Lotti, Marianne Hoksbergen, Ilse Topper en Jojanneke van de Weetering - Colora kwartet - zorgen intussen voor een passende muzikale omlijsting. 


Zaterdag 24 en zondag 25 mei

Op zaterdag vooral huiselijke beslommeringen en de (inhoud van de) tas van de volgende week. Feliciteer de Zeeuwse collega's met 'de Tour' 2015. Nu weten wij waar de renners vanuit Utrecht heen gaan: de Neeltje Jans. Feliciteer zondag aan de Stadhouderslaan de heer en mevrouw Daniels-Van Rossum met hun 60-jarig huwelijk. De bruidegom - huisarts - is afkomstig uit Goirle, de bruid uit Utrecht. Ze wonen al weer 28 jaar in Oog en Al en kregen zes dochters en een zoon. Bezoek vervolgens op uitnodiging van Tanja Medema (medewerker begraafplaatsen) begraafplaats Daelwijck aan de Floridadreef waar voor de vijfde keer de Utrechtse Troostdag plaatsvindt. Een dag voor iedereen die verdriet heeft om iemand die is overleden. 

Word ontvangen door Marinus ter Horst, hoofd Algemene Begraafplaatsen, die me begeleidt naar het podium waar Nikki Romijn het lied 'Ik zou je het liefste in een doosje willen doen, en dan bewaren' (Annie M.G. Schmidt) zingt. Zeer toepasselijk. Net zoals Louis Kockelmann 'De Steen' zingt van Bram Vermeulen. Esther Nelemans spreekt. Vervolgens worden op een symbolische wijze, met het loslaten van duif-ballonnen, dierbare overledenen herdacht door hun naam te noemen en hun 'ziel' los te laten. Loop daarna langs het lint waar alle namen van Utrechters staan vermeld die het afgelopen jaar zijn overleden. Emotievol initiatief, waarvoor zeer grote belangstelling bestaat. Avondeet, terug thuis, met Marian en onze vriendin Liesbeth in Leen aan Heuveloord. Vandaag gingen de kiezers van de (laatste) 21 van de in totaal 28 EU-lidstaten naar de stembus voor het Europees Parlement. De Nederlandse uitslag wordt rond half twaalf bekend gemaakt. De opkomst in Utrecht ligt met 41,1% net iets hoger dan bij de vorige Europese Verkiezingen. 


Vrijdag 23 mei

Fiets in alle vroegte naar het Stadhuis. Begin de dag met een interne bespreking over de Utrechtse Veteranendag op 13 september aanstaande op de Kromhoutkazerne. Fiets vervolgens op uitnodiging van Pim Bannink en Liesbeth Geurtsen naar Tivoli Vredenburg waar het voorjaarscongres van VNG afdeling Utrecht plaatsvindt. Het thema is 'Er zit muziek ... in de lokale democratie. Over vernieuwing en verwondering'. Voorzitter burgemeester Koos Janssen (burgemeester Zeist) opent. Spreek de aanwezigen toe (gemeentesecretarissen, raadsgriffiers, burgemeesters, raadsleden en wethouders uit alle gemeenten). Alle Utrechtse wethouders zijn aanwezig. Zie veel nieuwe gezichten. Mooi. Journalist Elisabeth van den Hoogen treedt op als dagvoorzitter. Directieraadslid Kees Jan de Veth vertelt over de actualiteit uit de landelijke VNG. Historicus, schrijver en journalist Rutger Bregman (26 jaar!) houdt een geestig en scherp betoog ('Nostalgie is een welvaartsziekte') waarin hij onder meer stelt dat vroeger alles slechter was. Peter Bekker (D66 raadslid IJsselstein) en Harm van Dijk (inwoner Amerfoort) debatteren. Inmiddels benoemt de algemene ledenvergadering Annemieke Vermeulen (burgemeester Leusden) en mij tot lid van het bestuur. Prima vergadering. Prachtige verrassing aan het eind: een gastoptreden van violiste Vera Beumer. Leerling van de jong talent klas (en dat is ze) van het conservatorium Utrecht. Prachtige klanken, prachtige akoestiek. Terug op het Stadhuis volgt een ingelaste stafvergadering over het (weerbarstige) dossier raamprostitutie. Ga daarna naar brandweerkazerne aan de Belcampostraat in Leidsche Rijn voor een crisisoefening van het gemeentelijk beleidsteam met (nieuwe) college. Iedere wethouder is loco-burgemeester. Ten tijde van een crisis kan de nood aan de vrouw of man komen. Dus. Nuttige bijeenkomst. Doe er met plezier aan mee. Na de oefening meteen terug naar TivoliVredenburg voor de algemene ledenvergadering van de Vereniging van Oud-raadsleden Utrecht. Begroet in jazz-zaal CloudNine veel oud-collega's. 'President' Ben Vos is een trotse voorzitter. 

Neem daarna met een warme avondzon in de rug het defilé af van de slotétappe van de avondvierdaagse Vleuten-De Meern-Haarzuilens op sportcomplex Fletiomare aan de Alendorperplaats. Wat een feest en wat een mensen. 

Ontmoet de jongste en de oudste deelnemer en heel veel wandelaars daar tussenin (ruim 4.000 deelnemers). Zwaai uit en schud handen. Reik samen met voorzitter André Overeem de Sociaal Bokaal uit aan basisschool De Krullevaar uit De Meern. Ze ontvangen de prijs voor (onder andere) hun opruimacties tijdens het evenement. Veel dank aan al die vrijwilligers: controleurs, verkeersregelaars, de organisatie, brandweer en EHBO. Maar ook de sponsoren: onder meer aannemer Van Wijk, wegenbouwer De Rooij en Licht- en geluidsverhuur B&R. De organisatie Stichting Vrienden van de Voedselbank Leidsche Rijn is het goede doel van de avondvierdaagse. Ze kunnen trots zijn. Intensieve week zit er op.

Contact

  • U kunt de burgemeester een bericht sturen.
  • U kunt de burgemeester uitnodigen voor het bijwonen van een activiteit.
  • U kunt de burgemeester vragen om een bijdrage aan een publicatie, bijvoorbeeld het schrijven van een voorwoord of een aanbeveling.

Voor andere vragen kunt u mailen naar secretariaatburgemeester@utrecht.nl.


Donderdag 22 mei

Vandaag staat mijn agenda voor een groot deel in het teken van de verkiezingen van het Europees Parlement. In Nederland en Groot-Brittannië kunnen de kiezers naar de stembus (de andere landen volgen). Stap op de fiets richting het werk en begin de dag (desalniettemin) met een overleg met onder anderen politiechef Miriam Barendse. Vlak voor ik op stap wil gaan voor een rondgang langs een aantal stembureau's, komt Hart van Nederland verslaggever Erik Bunte langs. Hij maakt een reportage over de verkiezingen en nodigt zichzelf uit voor een kopje koffie op mijn werkkamer. Dat kan. Dan toch echt, samen met het hoofd burgerzaken Kunera van den Belt, richting de stembureaus waar vandaag zo'n 900 vrijwilligers van 7.30 tot 21.00 uur ervoor zorgen dat er gestemd kan worden. Begin met stembureaus 1 en 2 in de hal van het Stadhuis. Hier wordt altijd veel gestemd, ook door bezoekers van buiten de stad. Door naar Lunetten. Na een bezoek aan het stembureau in basisschool De Eifel brengt de voorzitter van het stembureau, in het dagelijks leven stratenmaker, mij naar het stembureau in basisschool De Notenkraker. Zie, als we vervolgens het stembureau in kinderboerderij de Koppel bezoeken, na enig speurwerk, dat de 'eerste steen' uit 2005 er nog steeds is.

Via stembureaus in Hoograven (Nieuw Plettenburgh aan de Oud-Wulvenlaan bijvoorbeeld) naar de Uithof. Student Gijsbert Brinkman vraagt buiten aandacht voor de campagne #HU Kiest over de verkiezingen voor de medezeggenschapsraad. 

De leden van het stembureau in de faculteit Journalistiek en Communicatie hebben een prima plek. Veel vermaak in hun directe omgeving. Eet een broodje buiten op het terras van The Basket aan de Genevelaan. Ga op weg naar mijn ‘eigen stembureau’ in de gymzaal van de W.G. van de Hulstschool aan de Lingestraat in Rivierenwijk. 

Verslaggeefster Laila Khatiri (jongerenomroep FunX) wacht mij op. Geef een interview over de betekenis van de verkiezingen, ook voor jongeren, en breng mijn eigen stem uit. Teken op het schoolplein buiten mijn besluit over het theehuis Marina aan de Amazonedreef. Wat mij betreft (definitieve) sluiting. Door naar een nieuw stembureau: in het bedrijfsrestaurant van RTV Utrecht. Op weg daar naar toe (bestaat toeval?) vraagt redacteur Bart Rutte mijn reactie op de Utrechtse criminaliteitscijfers in de eerste vier maanden van dit jaar. De cijfers zijn door een fout van de gemeente Bunschoten-Spakenburg eerder dan afgesproken bij de media terecht gekomen. Maakt natuurlijk verder niet uit. De cijfers zijn de cijfers. Beter worden ze er niet van. Improviseer een eerste reactie op de cijfers en regel ondertussen dat ook de gemeenteraad op de hoogte wordt gesteld. Baal van de stijging van een deel van de criminaliteitscijfers en geef aan dat de gemeente, samen met politie en Openbaar Ministerie, inmiddels een aantal (extra) acties inzet om de cijfers de goede kant om te buigen. Overigens is daarbij de steun en inzet van alerte bewoners zeer noodzakelijk. Die steun is er. Begroet en passant de leden van het stembureau en ga meteen door naar De Meern. Dan naar Haarzuilens voor een bezoek aan het stembureau in de St. Bonifaciusschool aan de Brinkstraat. Wat is het toch altijd mooi daar. 

Onderbreek mijn rondgang langs de stembureaus. Verwelkom aan het eind van de middag in de Eijkmanzaal van het Academiegebouw samen met Marjan Oudeman (voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit van Utrecht) een regeringsdelegatie uit Oman onder leiding van Habib Al-Riyami, secretaris-generaal van het Sultan Qaboos Higher Center for Culture and Science en de ambassadeur van Oman Z.E. Mohammed Harib Al-Said. De aanleiding is bijzonder. De Sultan van Oman schonk een leerstoel Kwantitatief Watermanagement aan de Universiteit Utrecht. Hoogleraar Ruud Schotting bekleedt de leerstoel. Krijg na afloop van de ontmoeting een rijk geïllustreerd boekwerk cadeau. 'Oman, Arabia's paradise', geschreven door Khamis al Moharbi. 

Ga even langs bij de afscheidsbijeenkomst van de voormalige wethouders Mirjam de Rijk en Frits Lintmeijer in het Centraal Museum. Fiets vervolgens naar Burgerzaken aan de Arthur van Schendelstraat. Begroet de stembureauleden daar. Gebruik er vervolgens samen met de medewerkers van het bureau verkiezingen de door de familie Phoeng van Nieuw China verzorgde avondmaaltijd. Fiets naar huis. Zet me aan de tas met stukken en volg de televisieuitzending over de Europese verkiezingen. Fiets rond half elf weer naar de Arthur van Schendelstraat. De eerste tien (van de in totaal 142) stembureauvoorzitters hebben hun tas met de stembusresultaten ingeleverd. Een voor een druppelen de overige stembureauvoorzitters binnen. Ze worden gastvrij ontvangen in de hal. Een lange dag zit er voor hen op. Hoor steeds dezelfde vraag: ‘Hoeveel stemmen had jij?’. Beluister grappige en enthousiaste verhalen over de belevenissen van de vrijwilligers op de stembureaus vandaag. Het is een dwarsdoorsnede van Utrecht. Jong en oud. Dankzij die 900 mensen is het allemaal goed verlopen. De vooruitzichten op een hogere opkomst in Utrecht dan vijf jaar geleden zijn zo te horen gunstig. Enfin. Zondag zullen we het weten. Een latertje. Maar de moeite waard. Fiets met een trots gevoel naar huis. 


Woensdag 21 mei

Maak m'n ochtendwandeling in de wijk. Fiets aansluitend naar het werk. Mijn eerste afspraak vanochtend is met Joël Scherrenberg. Hij is voorzitter van de Slinger Utrecht, een netwerkorganisatie die verbinding legt tussen Utrechts bedrijfsleven en maatschappelijke initiatieven. De heer Scherrenberg praat mij bij over de activiteiten van de Slinger. Feliciteer aan de Hendrika van Tussenbroeklaan de heer en mevrouw Pot met hun 60-jarig huwelijk. De bruidegom uit Sneek en bruid uit Veendam ontmoetten elkaar voor het eerst bij een jeugdvereniging van de Gereformeerde Kerk. Ga aansluitend op werkbezoek bij De Wilg aan de Mecklenburglaan. Herinner me daar ooit als lid van Rotaryclub Utrecht Kromme Rijn geschilderd te hebben aan het trappenhuis. Krijg een rondleiding van directeur mevrouw Nicole de Jong. Praat met de gebruikers en een aantal van de ruim 150 vrijwilligers. Zie hoe er gekookt en getekend wordt. Fantastisch om zo’n vrijwilligersorganisatie voor mensen met een beperking in de stad te hebben. Al 50 jaar. Eet een zelf gemaakt broodje buiten in de zon op het voorplein. Wikkel, terug op het stadhuis, een aantal (telefonische) afspraken af. Ontvang in de loop van de middag bij de Koninklijke Nederlandse Munt Koning Willem-Alexander en de staatssecretaris van Financiën Erik Wiebes. Zijne Majesteit slaat een bijzondere munt. Een twee euro munt - naar een ontwerp van Pannos Goutzemisis - met de portretten van de Koning en zijn moeder Prinses Beatrix. De laatste keer dat de Prinses op een munt staat afgebeeld. Ontvang, terug op het stadhuis, samen met cultuurwethouder Margriet Jongerius, de heren André Malotaux en Lodewijk Rondeboom van Vers Vermaak en Ingmar Creutzberg van Corio. 

Direct door naar de sportvelden aan de Mytylweg voor het starschot voor een sponsorloop ('Lopende Zaken') voor de Stichting Geschiedenis TeruggehaaldDe stichting zet zich in voor Alzheimerpatiënten. Een mooi initiatief van onder anderen atletiekvereniging Phoenix en Joris Daalhuisen van het reclamebureau DDK. Zie onder meer senator Ben Swagerman en Paul van der Lugt, directeur van RTV Utrecht, voorbij hollen. Bedrijf zelf ook topsport vandaag met mijn volle agenda. Ahum.
Geef na afloop interview aan een aantal studenten en aan DUIC. 

Meteen door naar museum Speelklok (tweede dag op rij). Begroet op uitnodiging van onze senior vastgoedadviseur Pim Sanders de deelnemers van het voorjaarscongres van de Vereniging van Grondbedrijven. Ruim 200 directeuren en medewerkers van gemeentelijke grondbedrijven uit het hele land spreken over de toekomst van gebiedsontwikkeling en stedelijke planning in Nederland. Zij bezochten vandaag het Science Park, Leidsche Rijn of het Stationsgebied. Maak kennis met Cis Apeldoorn, interim voorzitter van de vereniging, en spreek na afloop met een aantal gasten. 

Fiets naar Tamouda aan het Vredenburg voor een ontmoeting met een groot aantal vertegenwoordigers van allerlei organisaties uit de Marokkaanse gemeenschap. Gebruik ten slotte het avondeten met oud-collega Caroline Princen in het Koreaanse Meshi aan de Rozenstraat. Fiets naar huis en even later is Marian er ook. Fijn. Mijn aanstaande ambtsopvolger - burgemeester Mirjam van 't Veld - belt. Haar voordracht, eerder vanavond door de gemeenteraad van Amstelveen, is een gelukwens waard. De politie informeert mij intussen over een inval vanavond in een horecapand aan de Gangesdreef. Wordt vervolgd.


Dinsdag 20 mei 

Neem afscheid van Marian. Ben vroeg op het stadhuis voor een videoconferentie met mijn ambtgenoten uit de G4. Gebruik na de collegevergadering samen met het college de lunch bij bedrijfsverzamelgebouw De Vechtclub XL (in de voormalige panden van OPG) aan de Europalaan, vrolijk verzorgd door Jasper Kaan, Lisa Meijntjes en Joost Vermeulen. Onze gasten zijn de leden van het College van Gedeputeerde Staten. Plezierige (nadere) kennismaking. Na afloop verzorgen Jet van Zwieten en Astrid Petersen een rondleiding langs een aantal werkruimtes, nadat directeur Boudewijn Rijff ('Stortplaats van dromen') ons heeft verwelkomd. Brengen onder meer een bezoek aan de studio's van porselein ontwerpers Suzan Becking en Ineke van der Werff en de grafici Joost Stokhof ('The things we are') en Jorgen Koolwijk ('Uncoated'). 

Ga aansluitend op werkbezoek bij de Koninklijke Nederlandse Munt aan de Leidseweg. 

Muntmeester, Maarten Brouwer, informeert mij over de ins and outs van dit prachtige bedrijf op een historische locatie. Maak kennis met een aantal (enthousiaste) medewerkers en hoor letterlijk de klinkende munten (ook voor Luxemburg, Sri Lanka en zelfs Nieuw Zeeland) uit de machines komen. Zie dat edelsmeden met veel geduld de Koninklijke Onderscheidingen maken. Wie denkt dat de versierselen uit Den Haag komen heeft het dus mis. We praten in de binnentuin over de toekomst van muntgeld en de Munt zelf. Door naar Bart Blikman, general manager van het Carlton Hotel aan de Floraweg. Praat bij over de actualiteit. Doe datzelfde even later met Jos de Winter van Dikke Dries. Mag aan het begin van de avond in Oog in Al het startschot geven van de tiende editie van de avondvierdaagse. Word enthousiast begroet door een grote groep kinderen op het grasveld van het Victor Hugoplantsoen. Het organisatiecomité, Caroline van der Veeken en Hans van Rijsbergen, begeleiden mij naar het podium, waar ik welkom word geheten door Mart (9) en Maas (9). Ontvang als symbool voor tien jaar avondvierdaagse een paar afgetrapte gympies en het boekje 'Sammie en opa' van de Utrechtse schrijfster Enne Koens.  Zo'n 650 kinderen van de Dominicusschool, de Johan de Wittschool, OBS Montessori en de Tweede Marnixschool lopen 5 of 10 kilometer voor een goed doel: een olifantenweeshuis in Zambia. Sentimental journey. Tien jaar geleden liep Marian mee met onze dochter. We woonden namelijk om de hoek.

Avondeet tussen de bedrijven door in het nabijgelegen hotel Ibis. Ga ten slotte op bezoek bij het Johannescentrum aan de Moezeldreef in Overvecht. Neem op uitnodiging van oud-raadslid Wim Rietkerk deel aan de voorjaarsbijeenkomst van het Diakonaal Platform Utrecht. Bezoek, samen met beleidsmedewerker Joke Brouwer, de verschillende informatiekraampjes (van allerlei kerkelijke organisaties). Vertel na de openingswoorden van Henk Korff, voorzitter van de Utrechtse Stedelijke Raad van Kerken, iets over de betekenis van de kerk in heden en verleden als het gaat om de bestrijding ('Vangnet of laatste redmiddel') van de sociale noden. De emeritus hoogleraar praktische theologie aan de Tilburgse universiteit, Jozef Wissink, reageert. Daarna volgt een discussie onder leiding van filosoof Evert Jan Ouweneel. Vele mooie en praktische voorbeelden van 'naastenliefde' passeren de revue. Journalist Werend Griffioen ('Martinus magazine') stelt vragen. Lanceer aan het eind van de avond mijn idee om vanaf medio volgend jaar bijvoorbeeld iedere twee jaar een ontmoeting te organiseren met alle in Utrechtse actieve levensbeschouwelijke, religieuze en kerkelijke organisaties. 'Kennen jullie elkaar, kunnen wij elkaar vinden op momenten van onrust in de stad en zijn onze inspanningen gericht op het sociale domein voldoende op elkaar afgestemd?' kunnen terugkerende items zijn. Het onweert onderweg terug naar huis.Maandag 19 mei 

Ochtendwandel in de wijk. Het is warm. Fiets naar het stadhuis. Begin de dag weer vroeg met het wekelijks overleg met een paar naaste medewerkers. Loop naar museum Speelklok om op uitnodiging van voorzitter Paul Vergeer en directeur Sigrid Hjelmevoll Het Gilde Utrecht te feliciteren met hun 25-jarig bestaan.

Zo’n 200 vrijwilligers uit Utrecht en Nederland vieren dit vijfde lustrum met stadswandelingen en lezingen van René de Kam, schrijver van het Domtorenboek en Trudy de Wit over de Gilden in Nederland. Ontvang terug op het stadhuis Marry de Gaay Fortman (Houthoff Buruma), Petra Tiel (VNO NCW) en Stef Collignon (Amerborgh). Praat rond het middaguur samen met districtschef Johan van Renswoude, op politiebureau Tolsteeg met de agenten die onlangs betrokken waren bij een schietincident in Lunetten. Ingrijpende ervaringen, aangrijpend gesprek. Na een vergadering van de wekelijkse staf Veiligheid ga ik met wethouder Economische Zaken Jeroen Kreijkamp op bedrijfsbezoek bij bedrijventerrein Oudenrijn. De dames Marissa van Leur en Daniëlle de Groot hebben het bezoek georganiseerd en Kay van den Bosch (LaKay catering) en zijn mensen verzorgen de catering. Spreek bij Citroëndealer Van Oord aan Landzigt in De Meern met een groot aantal ondernemers. Voorzitter van de vereniging bedrijvenkring Oudenrijn Freek de Rooy leidt het gesprek. Neem ’s avonds op uitnodiging van de directeur van de Stadsschouwburg, Lucia Claus, samen met Marian deel aan de jaarlijkse Foundersavond. De directeur presenteert de komende renovatieplannen van de Blauwe Zaal, restaurant Zindering en de entree. Een tweede verbouwing is aanstaande, waarbij het zitcomfort en de zichtlijnen in de Douwe Egbertszaal worden verbeterd. Dat kan onder meer dankzij een bijdrage van de Stadsschouwburg Foundation van €3,1 miljoen. Een tekort van 6 ton rest. Samen met de founders gaat de Stadsschouwburg op zoek naar grote en kleine (nieuwe) potentiële sponsoren. Gebruik het avondeten op het toneel en geniet van het optreden van Sven Ratzke, Flora Gattina, Maria Markesini en trompettist Eric Vloeimans. Maak na afloop kennis met Sven Ratzke, een multitalent. Samen op de fiets terug. Langs de singels naar Riverenwijk. 


Zaterdag en Zondag 17 en 18 mei

Doe op de verjaardag van H.M. Koningin Maxima (43) wat boodschappen op de vroege zaterdagochtend. Duik in de stukken voor de komende week. Begin aan het eind van de ochtend op het Domplein. Geef op uitnodiging van secretaris Marije Ozinga het startsein voor de tiende editie van het studenteninitiatief (stichting) Nacht van de Fooi 2014. Voorzitter Keetje Walenkamp en Marie-Antoinette Kroone van Impulsis spreken. Impulsis verdubbelt de opbrengst die dit jaar ten goede komt aan vijf projecten in Afrika en Zuid-Amerika. Honderd horecaondernemers doen mee. Men verwacht meer dan € 50.000 in te zamelen bij deze landelijke actie.

Daarna meteen door naar het Bartholomeusgasthuis aan de Lange Smeestraat. Het is vandaag de jaarlijkse Internationale Dag tegen homofobie en transfobie. Ben te gast bij een bijeenkomst van de  Adviescommissie Lesbisch, Gay, Biseksueel, Transgender-emancipatie (LHBT). Voorzitter Evert van der Veen verwelkomt me. Maak kennis met vertegenwoordigers van PANNCOC Midden NederlandGay Union Through SportsTransgendervereniging NederlandMidZomerGrachtfestival. Utrecht kent meer dan vijftig organisaties die zich inzetten voor het Roze Leven in Utrecht en daarbuiten. Neem aan het eind van het programma samen met Matthijs Neijenkamp (politieagent actief bij Roze in Blauw), Cees van Eijk (MidZomerGrachtfestival) en Mieke Jansen (directeur Artikel 1 Midden Nederland) deel aan een paneldiscussie over veiligheid en zichtbaarheid.  Intussen zingt Cantate Zus & Zo toepasselijk ‘Oh Happy Gay’. 

Vandaag is het ook de Dag van de Stadslandbouw. Ga daarom aansluitend op uitnodiging van Annemieke van Dijk, manager innovatie en projectleider 'De Stadsbrug'  bij Altrecht Talent,  naar de grote voedseltuin Food for Good aan de Vreugdenhillaan in park Transwijk. Begroet onder meer tuinder en vrijwilligers-begeleidster Mariken Heitman. De oogst, in het eerste seizoen 550 kilo groente, is bedoeld voor de moestuinders, de Voedselbank en Resto van Harte. 

Krijg na afloop van Hans Pijls van stichting De Wending het boek 'Proef eetbaar Utrecht - stadstuinkookboek', geschreven door Marijke Orthel en Ans Withagen  en van een vrijwilliger een pot honing ('De allereerste, het etiket volgt') mee voor thuis. Barbecue 's avonds in korte broek in de tuin met ons gezin. Beleef zondag een rustige dag. Met letterlijk veel zon. 


Vrijdag 16 mei

Reis in alle vroegte in een stralend zonnetje samen met Marian naar Rotterdam. Woon in de Senaatszaal van de Erasmusuniversiteit aan de Burgemeester Oudlaan de promotieplechtigheid bij van Marian's neef Wouter (Edzard) van den Berg. Hij verdedigt zijn proefschrift 'Understanding salesforce behavior using genetic association studies' met verve en met succes. The Erasmus Research Institute of Management (ERIM)heeft er een jonge doctor bij. Fiets, terug in Utrecht, via Rivierenwijk aan het eind van de ochtend naar het Stadhuis. Onderteken een paar stukken en brieven, praat bij met wethouder Jansen.

Ga aan het begin van de middag op bezoek bij de Zusters Augustinessen van Sint Monica. Ontmoet een aantal bekende zusters, maar ontmoet ook de zusters die sinds 15 mei uit Hilversum zijn overgekomen. Het klooster in Hilversum is gesloten. We praten over het leven, hun werk, over ouder worden en dankbaarheid om je in te zetten voor de samenleving. Vertrek met bijzondere levensverhalen van bijzondere Zusters. 

En voor de derde keer deze week naar de Hogeschool Utrecht aan de Padualaan. Dit keer om aan Maarten van der Linde een Koninklijke Onderscheiding uit te reiken. De lector Geschiedenis gaat met emiritaat. Speld hem - in een bomvolle collegeezaal onder meer in aanwezigheid van kersvers wethouder Margriet Jongerius - de versierselen op: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De verrassing is compleet. Snel terug naar het Stadhuis. Woon aan het eind van de middag in de hal beneden samen met Ellen van Lingen, directeur van zorginstelling Reinaerde, de opening bij van de tentoonstelling van De Wijde Doelen. De jubileumtentoonstelling 'Onze Stad' ('Koning, keizer, keramiek') viert dat de kunstenaars met een beperking de afgelopen tien jaar in markante Utrechtse gebouwen hebben mogen tekenen. Hierdoor geven ze niet alleen vorm aan hun passie, maar doen ook mee aan de samenleving. Met een prachtig resultaat. Hun vaste vrijwilligers Gerard Stoet en Pim Le Large benaderden hun uitgebreide netwerk in Utrecht en ze werden overal met open armen ontvangen. Ook zij worden in het zonnetje gezet. Terecht: wat een inzet. Krijg van Filiz Lomlu een tegel. Het tegeltableau verbeeldt het wapen van Utrecht en is gemaakt door Robbin Vuurens. De tegel krijgt een mooie plek.

Kunstenaars Roos, Shen en Ruth en begeleiders Tamara Habets en Bert de Groot leiden me ten slotte rond. Avondeet later met onze zoon. 


Donderdag 15 mei

Zwaai Marian uit. Begin de werkdag vroeg. Fiets naar het werk. Lever de tassen in en fiets bijna meteen door naar TivoliVredenburg. Woon er op uitnodiging van Divosa-voorzitter René Paas de opening bij van het drukbezochte jaarlijkse voorjaarscongres van Divosa ('De grote verbouwing'). Marijke Roskam treedt op als dagvoorzitter. De (bijna) 80-jarige vereniging van ('Directeuren voor Sociale Arbeid') gemeentelijke managers op het gebied van participatie, werk en inkomen, blijkt springlevend. Begroet een aantal bekenden en Patrick Fransen, hoofdarchitect van TivoliVredenburg. Breng vervolgens een bezoek aan een gezin in Lunetten dat recent het slachtoffer was van een overval in hun woning. Bewonder de veerkracht van de familie. Terug op het Stadhuis volgt een uitgebreide vergadering van de 'combistaf' raamprostitutie. Spreek daarna op mijn kamer een aantal kinderen en begeleiders van kinderdagverblijf Jolie en Buitenschoolse opvang Paradise. De kinderen hebben allemaal het afgelopen half jaar gewerkt aan een ‘burgemeestersproject’ en vormden met elkaar een college van Burgemeester & Wethouders (12!) van de wijk Lunetten. Over de portefeuilleverdeling is goed nagedacht. Zo is er een wethouder Natuur en Milieu (Maaike), Woningbouw (Luna) en zelfs een locoburgemeester (Madeleine). Het college maakte niet alleen beleid op tal van terreinen maar stak ook de handen uit de mouwen door met vuilprikkers de straten schoon te maken. Ontvang uit handen van 'burgemeester' Noah na afloop het boek 'Het lieve leven van de familie kaas' (geschreven door Betty Koster en Jurriaan Geldermans) kado. Zeer attent. Sta na afloop RTV Utrecht te woord.

Opnieuw naar de Hogeschool Utrecht. Daar vindt onder dagvoorzitterschap van FC Utrecht-directeur Wilco van Schaik het topsportsymposium 'Talentontwikkeling, topsport, bedrijfsleven' plaats. Er zijn studenten, topsporters en vertegenwoordigers vanuit het bedrijfsleven en (top)sportorganisaties aanwezig. Roxane Knetemann is een van de sprekers. Onderteken samen met Geri Bonhof, bestuursvoorzitter Hogeschool, een intentieverklaring gericht op samenwerking tussen de Hogeschool en de gemeente Utrecht rond de Grand Départ van de Tour de France in 2015. Een nuttig initiatief van de Hogeschool.  

Sta bij terugkomst op het Stadhuis RTV Utrecht te woord over de inval van gisterenavond. Vertrek daarna richting de brandweerkazerne aan de Belcampostraat. Daar zijn gemeenteraadsleden op uitnodiging van brandweercommandant Jan van Neerven op werkbezoek. Er zijn presentaties en inleidingen over het werk van de bij de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) werkzame brandweervrouwen- en mannen. Woon een deel van het werkbezoek bij. Verloopt geanimeerd. 

Ga daarna door naar de Oude Hortus van het Universiteitsmuseum Utrecht voor de opening van de expositie van Utrechtse edelsmeden alias 'Schatten van Utrecht'. Word ontvangen door museumdirecteur Monique Mourits en edelsmid Aletta Teunen. Krijg een korte rondleiding door de Oude Hortus, waar ik voor het laatst een kleine tien jaar geleden ben geweest. Het is mooi geworden. Op een bijzondere manier wordt de expositie ‘Schatten in de Oude Hortus’ geopend. Blaas zaden van Zuid-Europese paardenbloem weg. Prachtig die Sieraden van Utrechtse goud- en zilversmeden, geïnspireerd op de natuur uit de Oude Hortus zelf.
Race terug naar het Stadhuis voor een vergadering van het dagelijks bestuur van het presidium van de gemeenteraad en een korte collegevergadering. De avond vult zich tot een uur of tien met een vergadering van de gemeenteraad. Spreek aan het begin van de vergadering een in memoriam uit in verband met het overlijden van voormalig VVD-raadslid (in de periode 1970-1989) Wil Hengstman-van Voorene. Alle (nieuwe) wethouders komen tijdens de gemeenteraadsvergadering (voor de eerste keer) aan het woord. Goed. Fiets na afloop naar huis. Drukke dag achter de rug.


Woensdag 14 mei

Ochtendwandel in alle vroegte in de wijk. Feliciteer onze zoon met z'n 19e verjaardag. Lichtelijk chaotische agenda volgt. Begin met een gesprek met goede bekenden Charles en Derk Jan. Zij hebben iets heugelijks in petto. Heb op uitnodiging van architectuurcentrum AORTA-directeur Eveline Paalvast een gesprek via Skype met leerlingen en interim directeur Annefieke Prins van basisschool De Blauwe Aventurijn uit Hoograven over de architectuur in en geschiedenis van Hoograven. Mooi schoolproject waarmee de verbondenheid van de kinderen met hun buurt wordt gestimuleerd. Ontvang vervolgens de leden van de visitatiecomissie jongerenwerk onder leiding van hoogleraar maatschappelijke opvoedingsvraagstukken Micha de Winter. Spreek daarna de studenten Jorel Wever en Martin Harthoorn in aanwezigheid van adviseur U 10 Peter Smit. We hebben het over de toekomst van het U10-initiatief (als opvolger van de mogelijk zeer binnenkort door het parlement af te schaffen BRU) ter voorbereiding op regionale assemblee op woensdag 11 juni. Ben aan het begin van de middag op uitnodiging van Anton Franken, lid van de Raad van Bestuur van de Hogeschool Utrecht, aanwezig bij de start van het Expertisecentrum Smart Sustainable Cities tijdens een internationale conferentie aan Oudenoord 700. De Hogeschool Utrecht nam het initiatief tot de start van dit Expertisecentrum. Doelstelling is de ontwikkeling van producten en diensten waarmee steden slimmer, gezonder en duurzamer worden. In het Expertisecentrum gaan onderzoekers, studenten en docenten van de Hogeschool, samen met bedrijven als Movares, Ballast Nedam, Royal Haskoning en bouwbedrijf BJW aan de slag. Beluister een zeer boeiende lezing van architect Thomas Rau ('From noodle to noodle… Waste is raw material without identity'). Roep de congresdeelnemers op 'smart sustainable innovations' te bedenken op weg naar de Tourstart in Utrecht volgend jaar. 

Pas een rokkostuum bij Sir George aan de Nachtegaalstraat. Het bedrijf verlaat later dit jaar de stad. Jammer voor Utrecht. Meteen door naar het Academiegebouw aan het Domplein. Twee hooggeleerde historici, Orlanda Lie ('uit Abcoude') en Maarten Prak, waren op 25 april in het buitenland en konden niet aanwezig zijn tijdens de 'Lintjesregen' in de Stadsschouwburg. Reik hen alsnog, te midden van naaste familie, vrienden en collega's, de versierselen uit.

Daarna door naar de 'buren'. Breng op uitnodiging van scriba Peter Taffijn een kennismakingsbezoek aan de Domkerk. Word ontvangen door oud-wethouder en tegenwoordig vrijwilliger in de Domkerk, Ad van Hasselt. Dominee De Jong geeft een toelichting op het Citypastoraat, de diensten, vieringen en de bijzondere tentoonstellingen. Sinds 1986 is de Domkerk een Open Kerk. Ongeveer 150 vrijwilligers zorgen ervoor dat de kerk elke dag te bezichtigen is. De kerk telt jaarlijks ongeveer 250.000 bezoekers. De voorzitter van de Stichting Vrienden van de Domkerk, de heer Bram Schriever vertelt over de vier pijlers van de kerk: het pastoraat, de Vriendenstichting, de Open Dom en Muziek. Hij vertelt over de actie 'Draag de Dom' en over de (gratis) zaterdagmiddagconcerten.

Domcantor Remco de Graas ('Monteverdi') en Domorganist Jan Hage bieden een klein en bijzonder concert aan'Mag ik op iets variëren?' vraagt Jan Hage. 'Wilt heden nu treden', luidt mijn antwoord. ('Wilt heden nu treden voor God, den Heere. Hem boven al loven van harte zeer. En maken groot zijns lieven namens eere. Die daar nu onzen vijand slaat terneer '). Aldus geschiedt. Dan thuis in Rivierenwijk omkleden en naar het Koninklijk Paleis op de Dam voor een avondeten in de Burgerzaal van Hunne Majesteiten, voor de leden van het Corps Diplomatique. Zit naast de Ambassadeurs van de Japan (Z.E. Masaru Tsuji ) en de Kirgizische Republiek (Z.E. Asein Isaev). Heb tussen de bedrijven door uitvoerig contact met de politie en gemeentelijke afdeling Veiligheid over mijn besluit tot onmiddellijke sluiting van een pand na een inval van politie. Ben na middernacht thuis. Marian is er. Verrassing. Heerlijk.


Dinsdag 13 mei

Ochtend staat het in teken van het vervolg van de retraite. De leden van het directieberaad schuiven aan. Rond het middaguur terug op het stadhuis. Over tot de orde van de dag. Ontvang een buurtbewoner uit Oost. Daarna volgen twee bewoners uit De Meern. Aangrijpende verhalen over langlopende zaken. Vergaderingen van de staven veiligheid en de burgerzaken volgen. Overleg met voormalig collegesecretaris Piet Bos. Fiets aan het eind van de middag naar het Van Schijndelhuis aan het Pieterskerkhof, het voormalig woonhuis van de in 1999 overleden architect Mart van Schijndel. Word hartelijk begroet door Natascha Drabbe, weduwe van Van Schijndel, die mij voorafgaand aan het officiële programma rondleidt door haar huis. Het is het 'allerjongste' gemeentelijk monument en is aangesloten bij het netwerk van Iconic houses. Schitterend. Er zijn toespraken. Word geïnterviewd door Harry van Dam ('Zonder microfoon') en ontvang - in de traditie van mijn ambtsvoorgangers Opstelten, Brouwer en Wolfsen - het eerste exemplaar van het boek ‘Van Schijndelhuis’. Het boek bevat nieuwe en historische fotografie van het huis, evenals nog niet eerder gepubliceerde ontwerpschetsen uit het persoonlijk archief van de architect. Ontmoet dochter Meike van Schijndel ('Ja, de Deltavaas is er nog steeds!'), de coauteurs van het boek Hans van Heeswijk en Arjen Oosterman en drukker Arie Lenoir uit Amstelveen. Fiets moe maar voldaan naar huis.


Maandag 12 mei

Maak in alle vroegte m'n ochtendwandeling. Het is droog aan het begin van deze nieuwe week. Fiets naar het stadhuis. Lever de post en stukken in en stap met de collegeleden om half negen in een busje ('Mijn naam is Rini', zegt de vriendelijke chauffeur). Vandaag en morgenochtend staat een retraite van het spiksplinternieuwe college op de agenda. Plaats van handeling zijn de Bergse Bossen aan de Traaij in Driebergen. Nuttig en aangenaam, bovendien nodig aan het begin van een nieuwe collegeperiode. Spreken in een min of meer informele setting over zaken als de uitvoering van het coalitieakkoord, de werkwijze en maken vooral kennis met elkaar. Moet ’s avonds de retraite onderbreken. Raadpleeg in het wijkbureau aan de F.C. Dondersstraat de (voorzitters of hun vertegenwoordigers van alle) Utrechtse wijkraden in het kader van de allereerste voorbereiding van het vierjarige integaal veiligheidsplan (IVP). Het IVP moet, zoals de (nieuwe) wetgeving voorschrijft, in de loop van dit jaar door onze gemeenteraad worden vastgesteld. In een ronde 'langs de velden' springen onderwerpen als (drugs)overlast, jongerenoverlast, de inrichting van de openbare ruimte en de vraag naar meer preventie en toezicht en handhaving door de gemeente er uit. Goed elkaar te spreken. Levert gerichte input op voor het integraal veiligheidsplan voor 2015-2018. Rij terug naar Driebergen en maak de nazit mee. 


Zaterdag 10 en zondag 11 mei

Vieren op een druilerige zaterdag de verjaardag van een bijna 19-jarige in de familiekring. Wat een rijkdom om na afloop je beide ouders (80 en 78) te kunnen vergezellen naar de metro. Geweldig.

Lees in het Handelsblad een treffende necrologie van Henk van Gelder over Joop Reynolds. Natuurlijk komt zijn legendarische herkenningsmelodie van Pipo de Clown langs ('Pipo de clown en Mammaloe, reizen recht door zon en regen langs de wijde wereldwegen. Pipo de clown en Mammaloe, maken van hun leven een heerlijk ratjetoe'). Later vanavond informeert het piket Openbare Orde en Veiligheid mij over een tragisch, dodelijk verkeersongeluk van een studente.

Woon zondag aan het eind van de ochtend op de Neude in de regen de onthulling bij van een gedenksteen van de 375-jarige Doopsgezinde Gemeente. In Utrecht zijn tijdens de kettervervolgingen tussen 1534 en 1570 ten minste tachtig dopers veroordeeld, 43 van hen zijn geëxecuteerd. Kleermaker Hendrick Eemkens was de bekendste onder hen. Maak onder anderen kennis met de hooggeleerde Alex Visser en spreek, evenals voorzitter kerkenraad Teije Bakker, het gezelschap toe. Ds. Alex Noord leest ten slotte het gedicht ‘Recht op vrije meningsuiting’ van Jan Boerstoel voor. Krijg bij het afscheid het boek 'Dopers in de Domstad' van mevrouw Hajenius en de jubileumuitgave 'En de duif kwam terug' ten geschenke.

Bezoek 's middags in verzorgingshuis De Wartburg de heer en mevrouw Ansen-Van ’t End. Ze zijn 65 jaar getrouwd en leerden elkaar ooit bij de dansfeesten na de oorlog kennen. Met hun naaste familie en medebewoners genieten zij van de heuglijke dag. Ontvang vervolgens in congres- en vergadercentrum ‘In de Driehoek’ uit handen van pastoor Duurkoop een van de eerste exemplaren van het gedenkboek 100 jaar Kathedraal van Ste. Gertrudis’. Deze neo-romaanse kerk aan het Willemsplantsoen werd op 6 mei 1914 gewijd als oud-katholieke kathedraal van Ste. Gertrudis.


Vrijdag 9 mei

Begin vanochtend vroeg met een overleg met onder anderen COC Midden Nederland-voorzitter Erick Valk. De rest van de ochtend staat het constituerend beraad van het nieuwe college Burgemeester en Wethouders in mijn werkkamer op de agenda. Verloopt in goede sfeer. Praat bij met Michiel Standaert en Piet van Elteren, medewerkers van het Bestuur Regio Utrecht. Spreek onderweg Mels Dees voor de nieuwsbrief van de Utrecht Investment Agency.

Ben een groot deel van de middag op bedrijfsbezoek bij BASF in De Meern, onder anderen begeleid door beleidsmedewerker Wilfred Matser. Maak kennis met het bedrijf omdat het een zogenaamd BRZO-bedrijf is (BRZO = Besluit Risico's Zware Ongevallen). Paspoort is nodig bij entree na de slagbomen. Word ontvangen door algemeen directeur Nederland Ger van der Lubbe, locatiedirecteur Tanja Allers en haar medewerkers Marc van Gijzel, Peter van Kippersluis en Xavier Leclair. Krijg toelichting over de ontwikkeling van BASF in Nederland, nieuwe technologieën en lokale innovaties van de vestiging in De Meern. Een korte rondleiding over het bedrijfsterrein zelf aan het Strijkviertel volgt.

Woon aansluitend op uitnodiging van oud-CDA-raadslid Joke Kuijf-Kurver de opening bij van lunchlokaal Rare Jongens  bij het in aanbouw zijnde Castellum Hoge Woerd in De Meern. Het lokaal wordt gerund door René Spoolder, Rob Rijkse en Ursula Verstegen.

Met een creatieve openingshandeling (het krijten van het woord 'Open' op een groot uithangbord) is Rare Jongens officieel open. Leuk om tussen de bedrijven door kennis te maken met de ouders en familie van de uitbaters ('Wij komen uit Twente'). Goed werk van architect Tine van der Heijden, aannemer John de Blok en ontwerper Ed van Oosterhout.

Bezoek ten slotte op uitnodiging van Lonie Querido en Max Samsom in de synagoge van de Liberaal Joodse Gemeenschap Utrecht aan de Magdalenastraat de vrijdagavonddienst. Rabbijn Navah-Tehila Livingstone gaat voor. Maak kennis met een aantal leden van deze hechte gemeenschap en bekijk na afloop in het Joods Cultureel Centrum (Merkaz) een expositie van zeven studenten van de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht over de historie van de locatie en het gebouw zelf. De moeite waard. Sjabbat Sjalom!


Donderdag 8 mei

Praat in alle vroegte bij met diamantair Kees Noomen. Ontvang daarna op verzoek van Lianne van Kooten-De Jong de leerlingen David, Joelle en Arwin van de W.G. van de Hulstschool uit Rivierenwijk voor een (video)interview over de Hulstacademy, een project van buitenschoolse activiteiten die de leerlingen kunnen volgen in en rond de school. Het interview  hebben ze goed voorbereid. Na het lijstje met vragen te hebben afgewerkt rest nog een paar vragen. ‘Wat kost de ketting van de burgemeester?’. 'Komt het zilver van de ketting uit een zilvermijn?'. 'Ik denk het wel. Of van een appelboom? Nee, want daar groeien appels aan!'.

Geef een interview aan het magazine 'Get Connected' van de Economic Board Utrecht (EBU). Vertel over onze unique selling points en de (economische) samenwerking in de regio. Neem ‘s middags tijdens een buitengewone raadsvergadering afscheid van de wethouders Mirjam de Rijk, Frits Lintmeijer, Gilbert Isabella en Hans Spigt. Alle vier houden mooie afscheidstoespraken. Spreek vervolgens aan het begin van de avond op uitnodiging van Tako Hofstra, Rob Vermeulen en Alex van Oort in restaurant Belle aan de Dorpsstraat in Oud Zuilen een gezelschap ondernemers toe tijdens een (nieuwe) netwerkbijeenkomst ‘Business Connectors Utrecht’. Goed initiatief waar ondernemers elkaar ontmoeten en informatie uitwisselen. Tijdens de buitengewone raadsvergadering ’s avonds vindt het debat plaats over het nieuwe collegeprogramma ‘Utrecht maken we samen’ en mag ik de zes (nieuwe) wethouders beëdigen.

Sluit rond elf uur de beraadslagingen. Fiets om half twaalf naar huis in de wetenschap dat vanavond in museum Jan van der Togt drie Amstelveense wethouders afscheid namen - Jacqueline Koops, John Levie en Jan Willem Groot - met wie ik bijna vier of zelfs bijna acht jaar (Groot) in het college van B&W mocht samenwerken. José en Stefan Toth van Amstelveenweb.com maakten een impressie.


Woensdag 7 mei

Wandel weer door de wijk en ben al vroeg op het stadhuis voor een bespreking met Onno Flemming en Ron Looy over de voorbereidingen van de Grand Départ van de Tour de France volgend jaar. Onderwerp: openbare orde en veiligheid. Na een aantal stevige stafvergaderingen volgt een overleg over de actualiteit rond de cafés Body Talk en Kalff in aanwezigheid van de wijkmanager veiligheid binnenstad en de wijkagenten. Een groot deel van de middag staat in het teken van een uitvoerig werkbezoek aan het UMC Utrecht. Word ontvangen, bijgepraat en rondgeleid door de hoogleraren Jan Kimpen en Frank Miedema van de Raad van Bestuur. Bouwpastoor Pieter Duif geeft een toelichting op de nieuwbouwprojecten van UMC Utrecht, waar 11.000 mensen werken. Het UMCU bouwt momenteel 23 nieuwe, hypermoderne operatiekamers. Projectleider Joly Kenbeek leidt mij met Arnold Moerkamp en Wim Mars rond over de bouwplaats. Breng ten slotte een bezoek aan een nieuwe oncologische afdeling met uitstekende opleidingsfaciliteiten voor ruim 150 toekomstige oncologen. Hoogleraar Marco van Vulpen laat mij de nieuwste bestralingsapparatuur ('beeldgestuurde interventies') zien. Indrukwekkend. Kom tot mijn verrassing Theo van Soest tegen. Ken hem beter van het Klokkenluidersgilde ('Ja, ik werk hier'). Geef aan het eind van de middag, terug op het stadhuis, op uitnodiging van organisator Rahma El Hannoufi het startsein voor het driejarige programma ‘Jezelf kunnen zijn in Utrecht'.

Doelgroep zijn homo's, lesbiennes, bi- en transseksuelen (LHBT's) met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse achtergrond. Doel is de positie te versterken van homoseksuele vrouwen en mannen met een migrantenachtergrond. Kern van mijn bijdrage is dat we op de goede weg zijn maar dat er ook her en der voetangels en klemmen te onderscheiden zijn. Weet er alles van.

Ontvang even later ruim honderdvijftig Europese sportpsychologen die in Utrecht congresseren onder het motto 'Changing Landscapes in Sport: dynamics, hybridities and resistance'. De congresdeelnemers zijn hier op uitnodiging van het Mulier Instituut en de Universiteit Utrecht.

Heet ze in de hal van het Stadhuis van harte welkom en maak onder meer kennis met directeuren Koen Breedveld en Hugo van der Poel van het Mulier Instituut.

Ga daarna richting Oorsprongpark voor de kranslegging tijdens de jaarlijkse herdenking bij het monument van de Polar Bears. Op 7 mei 1945 bevrijdde het Engelse 49ste West-Riding Reconnaissance Corps Regiment, bijgenaamd ‘Polar Bears’, onze stad. Ben verheugd dat Sid Godfrey uit Engeland, een van de Polar Bear-veteranen, aanwezig kan zijn. Ook Toon Kramer, in 1945 tolk, is erbij. Goed dat initiatiefnemer van deze herdenking, de zeer recent overleden Joop Reynolds, speciale aandacht in de toespraak van oud-stichtingsvoorzitter  Wim Smit krijgt. Er is muzikale begeleiding van de Koninklijke Brassband Utrecht. Meteen door naar Zuilen. Spreek daar het slachtoffer van een beroving en haar naaste familie. Een lange dag weer. Gelukkig is Marian er vanavond. 


Dinsdag 6 mei

Ochtendwandel in de wijk. Margriet Algera van de politie en piket Openbare Orde en Veiligheid (OOV) informeren mij in alle vroegte over actualiteiten op het terrein van openbare orde en veiligheid. De wekelijkse collegevergadering vult bijna de gehele ochtend. Het is (waarschijnlijk) de allerlaatste vergadering van het college van B&W in deze samenstelling. Spreek aan het eind van vergadering collegesecretaris Piet Bos toe. Hij gaat binnenkort met pensioen en verdient alle lof voor zijn inzet, steun en wijze raad door de vele jaren heen. Praat na afloop bij met PvdA-wethouder Isabella en ga daarna direct door naar de vergadering van de gemeenteraadscommissie Mens & Samenleving in de raadszaal. Bespreek drie onderwerpen uit mijn portefeuille. Eerste punt op de agenda is de nieuwe Beheer- en Privacyverordening om persoonsgegevens uit de gemeentelijke basisadministratie te mogen verstrekken. Na dit agendapunt loopt de raadszaal vol met brandweervrouwen en -mannen die komen voor de bespreking van een aantal voorstellen over de toekomst van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). Sluit ‘mijn portefeuilledeel’ van de commissievergadering af met een debat over de (mogelijke) nachtsluiting van snackbars. Vooralsnog is de gemeenteraad daar - net als ik zelf overigens - geen voorstander van. Wel moet er gezocht worden naar mogelijkheden om de overlast voor bewoners tegen te gaan. Geef ten slotte antwoord op een serie rondvragen.

Begrijp na afloop van de commissievergadering in een kort overleg met een paar naaste medewerkers dat in de sociale media veel wordt geschreven over mijn domme opmerking richting Monique Samuels tijdens het bevrijdingsdebat. Zoek contact met haar. Dat contact komt via sms'en over en weer tot stand. Bied mijn excuses aan. Doe dat ook publiekelijk in een interview met RTV Utrecht.

Geef aan het begin van de avond op atletiekbaan Maarschalkerweerd op uitnodiging van Anja ter Avest en John Sloof het startschot voor de 5- en 10 km-wedstrijd en prestatieloop van de 33e editie van de Zomeravondcup, georganiseerd door atletiekvereniging Hellas.

Maak, na het startschot onder deskundige begeleiding te hebben gelost, kennis met een aantal vrijwilligers achter de schermen, die evenement en parcours mede mogelijk maken. Hellas-voorzitter André Hoekstra stelt ze aan me voor. Ga aansluitend op bezoek bij een van de gezinnen in Zuilen die vanochtend vroeg werden geconfronteerd met brand. Brand is een zeer ingrijpende ervaring. Voor iedereen. De kinderen vertellen mij bijvoorbeeld hoe bezorgd zij waren over hun hamster. Het liep wat dat betreft gelukkig goed af.

Avondeet tussen de bedrijven door een broodje bij Kwalitaria Veldhof aan de Molenpolder en begeef me ten slotte op uitnodiging van Janny Kok-Albers naar BraZZerie Abrona ('Gastvrijheid met zorg') in Veldhuizen in het hart van De Meern. In de monumentale boerderij vindt onder grote belangstelling de algemene ledenvergadering van de ondernemersvereniging Leidsche Rijn plaats. Bestuurders nemen afscheid en nieuwe treden aan. Spreek een van de aftredende bestuurders - voorzitter Koos Vernooij - toe.

Reik hem namens het gemeentebestuur de ‘Speld van de Stad’ uit. Zeer verdiend. Vernooij speelde ruim zestien jaar een belangrijke rol in de vereniging en was van grote betekenis voor het ondernemingsklimaat in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn en (ver) daarbuiten. Lange dag zit er op. Duik, terug thuis, nog even in de tas met stukken voor morgen. Zie dat de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival (Ilse DeLange en Waylon) de finale heeft bereikt. Ook hoor ik het verdrietige bericht dat voormalig wijkmanager Oost, Maarten de Keulenaar (1962), afgelopen nacht is overleden. Bewaar de beste herinneringen aan onze samenwerking in, voor en met de wijk Oost. 


Maandag 5 mei

Begin bevrijdingsdag vroeg met een wandeling door de wijk en de voorbereidingen voor de komende week. Loop aan het begin van de middag op uitnodiging van Marijn van Gelder (journalist en actieve wijkbewoner) door Lombok en Transvaal. Daar vindt het jaarlijkse straatfeest plaats ter gelegenheid van bevrijdingsdag. Prachtige zonnige dag, goed voor de 'handel' van jong en oud op de vrijmarkt. Eet een halve ter plekke gebakken pannekoek, behaal mijn 'draaiorgeldiploma', bezoek de 'zorg'markt en zie hoe heel veel kinderen zich vermaken op het Bankaplein. 

Bewonder in de Malakkastraat het werk van kunstenaar Anneke van der Lende. Ontmoet veel goede bekenden en straatorkest Tutti Saxi speelt mij toe. Dan door naar het Bevrijdingsfestival in Park Transwijk. Wandel over het festivalterrein en zie zeer velen genieten, dansend en zittend, van de muziek. Er zijn dit jaar nog meer mensen op het festival afgekomen dan het vorig jaar. Bestuursvoorzitter Machteld Smits leidt me rond over het terrein en vertelt ondertussen over de Green Key Goud- certficering ('het meest duurzame festival in de regio'). Begroet achter de schermen de Commissaris van de Koning Van Beek, een groot aantal leden van onze gemeenteraad en vertegenwoordigers van de sponsoren. Het festival bestaat niet alleen uit (muzikale) optredens, maar ook uit debat en lezingen. Geef elders op het festivalterrein het startsein voor het slotdebat van de vrijheidscolleges, georganiseerd door onder meer Forum. Ewald Engelen, Monique Samuel en Naeeda Aurangzeb spreken onder leiding van Natasja van den Berg met elkaar en de aanwezigen over wat er nog ontbreekt als het om vrijheid gaat. Bijdragen die tot nadenken stemmen. Maak vanuit het publiek een domme opmerking in de richting van Monique Samuel. Ze repliceert met een fikse, helder verwoorde reactie. En terecht.

Moet voor het eind van het debat door naar circus Diedom. Beloofde aan een aantal kinderen, in opleiding tot circusartiest, hun kunsten te komen bekijken. Wandel er met Machteld Smits heen. Mooi, deze acrobaten in de dop. Neem afscheid van de organisatoren voor en achter de schermen en ga aan het begin van de avond richting huis. Op tijd naar bed.


Zondag 4 mei

Zondagochtend naar R.K. begraafplaats St.Barbara aan de Prinsesselaan. Woon er bij het Erehof de herdenking bij van vijftig Nederlandse soldaten die omgekomen zijn in de Tweede Wereldoorlog.

De leden van het comité, Michiel van Geloven, Helma Wilke-Van Riet en Thomas Dres, organiseren het ook dit jaar met overgave. Er is muziek, een vertegenwoordiging van de Bond van Wapenbroeders, er zijn bloemen en een schitterende locatie. Zit naast Riet de Bruin-Pot (zij spreekt over haar vader Nico Pot) en Machteld van Lanschot-Van Vloten van de Oorlogsgravenstichting. Geniet van een prachtig gedicht van Ellen Deckwitz. Leg samen met gemeenteraadslid Kees Geldof een krans namens het gemeentebestuur.

Ben 's middags te gast bij USV Hercules op Sportpark Voordorp aan de Voorveldselaan. Sportwethouder Spigt is ook van de partij. Hercules speelt tegen Quick’20 uit Oldenzaal de sleutelwedstrijd van de competitie. Zie een adembenemend spannende tweede helft inclusief zenuwslopende verlenging. Radiocommentaar van buurman Arnold Schenk van RTV Utrecht maakt alles nog levendiger. Vreugde bij het eindsignaal: 4-2, dat betekent promotie naar de topklasse. Feliciteer na afloop algemeen voorzitter John Bolte en voorzitter Topvoetbal Werner van Geelen. Ontvang van oud-voorzitter en sportvrijwilliger van het jaar 2013, Wim Snooy, na afloop een jubileumboek.

Vandaag zijn er in de Utrechtse wijken en buurten bijeenkomsten ter gelegenheid van de nationale herdenking.

Woon de plechtigheden in en rond de Domkerk bij samen met Marian. Met mevrouw Dropsie, vriendin van een van de Oranjevrijbuiters die is vermoord, krans gelegd, defilé deels afgenomen en daarna het concert van Knalland bijgewoond. Goed te zien dat zovelen aanwezig zijn. Perfect georganiseerd door het Utrechtse 4 mei comité. Dank aan DOMunder voor hun medewerking om het Domplein zo op te leveren dat er waardig herdacht kon worden. Besluit met een woord van dank aan de nabestaanden, veteranen, vrijwilligers (onder meer Rode Kruis en Scouting) en de comités die de herdenkingen in de stad elk jaar mogelijk maken. Opdat wij niet vergeten.


Zaterdag 3 mei

Woon aan het eind van de middag samen met Marian de Fort de Bilt-herdenking bij. Verzamelen met een grote groep mensen, onder wie Commissaris van de Koning Willibrord van Beek en burgemeester Arjen Gerritsen van De Bilt bij hotel Mitland aan de Ariënslaan. Wandelen vervolgens in een lange stoet naar het monument.

De heer Will Rutten spreekt ('Op deze plek van moed en moord vonden 140 mensen de dood'). Leg namens het gemeentebestuur samen met Marian een krans. Mooie plechtigheid. Spreek na afloop een aantal goede bekenden.

Ga aansluitend op uitnodiging van uitvoerend producent Jacques de Cock naar de stadsschouwburg voor de allerlaatste (200e) voorstelling van 'Moet niet gekker worden!' van Tineke Schouten. Hilarische show. Begroet na afloop Hannie en Steef Schinkel van het Schillertheater, Paul Haenen, senior impresario Jacques Senf en Diny en Piet de Reuver van het KLM Mannenkoor. Complimenteer de talentvolle Duitse trompettiste Wiebke Pahrmann met haar optreden, net als Tineke Schouten zelf. Onvermoeibaar staat zij in een korte besloten nazit iedereen te woord.


Vrijdag 2 mei

Breng 's ochtends een bezoek aan mijn tante Annie van Zanen-Uitenthuis in verpleeghuis Lindendael. De omstandigheden en haar leeftijd in aanmerking genomen maakt ze het goed. Het is druk onderweg. Veel caravans. Ontvang 's middags Pauline Albeslo op mijn werkkamer op het stadhuis. Zij is werkzaam in een Kunstuitleen, geniet met volle teugen van wat Utrecht te bieden heeft en vertelt met enthousiasme over onder meer het bedrijf Beeldleveranciers waar haar broer werkzaam is. Gebruik het avondeten in Meneer Buscourr aan de Lange Nieuwstraat. Gastheer Gerrit Bushoff en zijn mensen verrichten voortreffelijk werk.


Donderdag 1 mei

Beleef een rustige Dag van de Arbeid. Tandarts Olga Grootonk maakt het goed. Na de behandeling geldt dat voor mij ook.


Woensdag 30 april

Gek idee. 30 april geen Koninginnedag. Een gewone dag dus. Maak met buurtgenoot en reporter bij radio-omroep FunX Laila Kahtiri een wandeling door 'haar' Rivierenwijk. Ze vertelt over haar jeugd in de wijk en de bijzonderheden van nu. Het weer zit mee. Geniet van hetgeen de wijk ons heeft te bieden. Eten na afloop een ijsje bij Lorenzo's aan de Rijnlaan. Lekker. Woon aan het eind van de middag de opening bij van de expositie 'Country to Coast, Colours of the Kimberley' in het museum voor hedendaagse aboriginalkunst aan de Oudegracht. Het enige aboriginalmuseum in Europa.

Museumdirecteur Mike Anderson en bestuursvoorzitter (en voormalig ambassadeur) Hans Sondaal verwelkomen het gezelschap. Alan Davies (CEO van diamantwinner Rio Tinto, hoofdsponsor van de tentoonstelling)  spreekt, net als 'counsellor' van de Australische ambassade Sean Singh. Krijgen vervolgens een rondleiding van Georges Petitjean. Zeer de moeite waard. Leuk om goede bekende Hans van Veggel te mogen begroeten. Informeer langs digitale weg mijn nichtje Mandy van Zanen down under in Australië. 'Whow' is haar reactie. Krijg inmiddels een verdrietig bericht. Hoor dat de befaamde pianist en entertainer Joop Reynolds is overleden. Onze laatste ontmoeting was in het Stadhuis op 6 januari. Bewaar mooie herinneringen aan Joop.


Dinsdag 29 april

Logeer vannacht in Amstelveen. Fiets op uitnodiging van Chris Nanninga en 'mevrouw' Tine om half zeven naar zwembad De Meerkamp. Doe dat samen met onze zoon. Vanochtend begint het buitenbadseizoen. Trekken onze zwembaantjes en begroeten na afloop tijdens een kopje koffie een aantal goede bekenden. Allemaal vroege-vogel-zwemmers. Heerlijk. Neem me vast voor dit ook in Utrecht te gaan doen. Breng de dag door achter m'n iPad en met de stukken van het Stadhuis. Avondeten met z'n drietjes bij Alexandros aan de Kostverlorenhof. De Griekse familie is van oorsprong afkomstig uit.. Utrecht. 


Maandag 28 april

Ga iets later dan gebruikelijk naar kantoor. Het is stil op het stadhuis. Onderteken een aantal brieven en besluiten, lever de afgehandelde post in en krijg een volle tas mee met nieuwe. Zes chefkoks (Roel, Victor, Leon, Jac, Vito en Janco) van zes toprestaurants in Utrecht bieden mij rond het middaguur als nieuwe burgemeester een welkomstlunch aan in Museum Speelklok. Museumdirecteur Vera Carasso geniet met volle teugen mee. Terecht. De koks laten ieder met een heerlijk gerecht zien wat culinair Utrecht te bieden heeft. Wonderlijk dat Utrecht geen ster heeft. Daar gaan we samen Pieter Bos, Sidney Rubens, Horeca Utrecht en de toprestaurants aan werken. Een 'culinaire renaissance' ligt wat mij betreft in het verschiet.


Zondag 27 april

Vandaag staat voor mij in het teken van een kennismakingsbezoek aan de 100e editie van de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik. Sta om vier uur op om om vijf uur vanuit Utrecht te vertrekken. Opstaan valt na de enerverende Koningsdag gisteren niet mee, maar enfin. We gaan er voor. Vlak voor de grens met België, bij het laatste tankstation, (gelukkig) tijd voor kopje koffie. Niet alleen wij - Martijn van Hulsteijn en Hermien van der Wal van het project Tour de France - 'verdienen' het, maar vooral ook chauffeur Marcel van der Linden.

Arriveren vervolgens op tijd in Luik. Meld me op uitnodiging van gouverneur Michel Foret om acht uur precies bij het paleis van de provincie Luik (Palais des Princes-Évêques). Wandel over de rode loper naar binnen. Gebruik in een prachtige zaal het ontbijt in aanwezigheid van Z.M. Koning Filip van België.  Maak kennis met wielerhelden Eddy Merckx en Bernard Hinault en begroet Tour-directeur Christian Prudhomme en Gary Verity (van WelcometoYorkshire waar de Grand Départ 2014 plaatsvindt). Daarna geeft koning Filip het startsein voor de koers. Het is op het voorplein van het paleis (Place Saint-Lambert) een drukte van belang.

Neem plaats in de rode Skoda ('direction generale') van Christian Prudhomme. Zit naast hem achter in de auto. André Gilles (voorzitter van het Luikse provinciale college) en chauffeur Gilles Maignan (zelf ooit succesvol wielrenner) zitten voorin. Kan op deze manier de koers van zeer nabij volgen. Direct achter (een enkele keer zelfs voor) de eerste renners. Dynamiek in de wagen, contact met de renners en ploegauto's, pers op motoren, een helicopter in de lucht. Veel en enthousiast publiek langs het parcours, vooral ook bij de beklimming van La Redoute en de laatste kilometers in Luik.

Mag rond het middaguur even uit de auto voor een korte plechtigheid in het centrum van Bastogne. Burgemeester Benoît Lutgen en oud-renner Gilbert Duclos Lasalle spreken het massaal samengestroomde publiek in het zonnetje toe. Krijg een mandje streekproducten mee voor thuis. Verheug me, nu ik dit heb meegemaakt en ervaren, nog meer op hoe het volgend jaar in Utrecht zal zijn. Bijvoorbeeld de massale publieke belangsteling langs het parcours. Kijk er naar uit. Begroet, terug in Luik (of om precies te zijn buurgemeente Ans), bij de finish aan de Rue Jean Jaurés kopstukken uit de Nederlandse wielerwereld zoals Maarten Ducrot en Steven Rooks. Ontmoet uiteraard ook Jeroen Wielaert, initiatiefnemer van de Tour in Utrecht. Geef tussen de bedrijven door interviews aan Floris Prenger van RTV Utrecht en Nils de Kruijff van AD/Utrechts Nieuwsblad over mijn eerste ervaringen als gast van de ASO. In één woord: geweldig. Eet ten slotte een Belgisch frietje. Dat hoort er echt bij. Ben 's avonds moe maar voldaan redelijk op tijd terug in Utrecht. Helaas vergt de actualiteit rond de voetbalcompetitie nog enig telefonisch overleg met politiechef Johan van Renswoude en m'n Amsterdamse ambtgenoot. Business as usual...


Zaterdag 26 april

Vier de allereerste Koningsdag mee in de buurten en wijken van de stad. Overal ongedwongen gezelligheid. Voer overal gesprekken met inwoners van onze mooie Oranjestad, ga op de foto met klein, groot, jong en oud en zie het goede werk dat de vele vrijwilligers ook dit jaar weer hebben verzet.

Aubade - Open de eerste Koningsdag met een aubade voor het stadhuis. Zing met de andere aanwezigen uit volle borst het volkslied. Nodig, na een “leve de Koning”, de aanwezigen uit voor een glaasje oranjebitter of jus d’orange.

Lepelenburg - Word, met speciaal vervoer, samen met het bestuur van het Utrechts Oranje Comité (het overkoepelende comité van de 12 oranjeverenigingen uit de stad) rondgeleid over de kindervrijmarkt waar de opbrengst van de verkoop aan het goede doel wordt geschonken.

Rijnsweerd - Reik de prijs uit aan de kinderen met de mooist versierde fiets en kijk mee met ‘fietsen voor G-hockey’, waar de oud-olympische sporters Floortje Engels en Roderick Weusthof zich vandaag voor inzetten.

De Meern - Bezoek de kinderspelen, geniet van de zon en gesprekken met wijkbewoners en win de jackpot in de fruitautomaat.

Tuindorp - Word na het nuttigen van een broodje in de bus door de oranjevereniging van Tuindorp rondgeleid over de vrijmarkt en reik de prijs voor de mooiste kraam uit aan Cas en Tika van der Voort, makers van een 'spookhuis'.

Zuilen - Loop door het Julianapark en maak een praatje met bewoners, verkopers, kinderen, vrijwilligers van o.a. de scouting en buurtvaders.

Vleuten - Word door het bestuur rondgeleid langs de kindervrijmarkt, de diverse activiteiten en kramen. Dans bij het podium even mee met het live-optreden.

Het Zand - Maak het eerste lustrum van deze jongste oranjevereniging mee. Reik tevens de prijs uit voor het leukste initiatief aan Jip, Jibbe en co voor hun originele manier van muziek maken. Onthaal als in een warm bad.

Oog in Al - Drink in mijn ‘oude wijk’ Oog in Al een glas met oude bekenden en luister naar een jong muzikaal talent.

Janskerkhof - Aanschouw dansende studentenmenigte op een bomvol Janskerkhof. Organisatie: de senaat van het Utrechtsch Studenten Corps.

Stadswerken - Loop mee met de mannen van Stadswerken, die ruim 60.000 kilo vuil hebben opgeruimd in de binnenstad.

Transwijk - In Huize Transwijk zijn bewoners van het huis en wijkbewoners uitgenodigd voor een oranje feestavond met dansen en meezingliedjes. Word door het huiskoor toegezongen met een speciaal lied.

Hoograven - Haal de estafette binnen die vanochtend van start ging en langs alle twaalf buurten/wijken voerde. Besluit de avond met een dansje bij het optreden van volkszanger Jason, winnaar van Bloed, Zweet en Tranen.


Vrijdag 25 april 

Begin de vrijdag in alle vroegte op de katholieke basisschool De Notenboom aan de Notenbomenlaan, waar de kinderen van een koninklijk ontbijt ('Ook je korstjes opeten hoor!') genieten in verband met de Koningsspelen. Bewonder aansluitend op het schoolplein de uitvoering van de Kangadans. 

Daarna naar de schouwburg voor de Lintjesregen. 32 Koninklijke onderscheidingen dit jaar in Utrecht voor mensen die zich in hun professionele werk of met vrijwilligerswerk met vlag en wimpel hebben onderscheiden. Waarbij het niet gaat om wie je bent maar om wat je doet. De decorandi zijn naar de schouwburg ‘gelokt’ met smoezen als ‘we gaan naar een voorstelling van Roodkapje’ of (dat gold voor een arts) 'we gaan naar een patiënt in de buurt van de schouwburg'. Dankbaar onderdeel van het werk: het in het zonnetje mogen zetten van vrijwilligers. Ook dit jaar de moeite waard. 

 

Maak terug op het stadhuis in mijn werkkamer kennis met Jules van de Vijver, voorzitter College van Bestuur Hogeschool voor de Kunsten. Ontvang vervolgens samen met de gemeentesecretaris de (nieuwe) beoogd wethouders Lot van Hooijdonk, Margriet Jongerius, Kees Geldof en Paulus Jansen. Zij hopen op 8 mei samen met de (huidige) wethouders Jeroen Kreijkamp en Victor Everhardt door de gemeenteraad te worden benoemd tot wethouder. Neem een aantal logistieke zaken door. Doe dit net voor en net na de persconferentie die de vier onderhandelaars namens D66, Groen Links, VVD en  houden over het collegeprogramma ‘Utrecht maken we samen’. Ben benieuwd. Verheug me in ieder geval op de samenwerking. Race door naar de Wijde Doelen. Woon er op uitnodiging van Willem van Willigenburg en Wilma Visser van het bestuur van atelier Manenburg de presentatie bij van het nieuwe dak. De kunstenaars Dick Aerts en Amiran Djanashvili zijn apetrots. En terecht.

Avondeet met ons gezin aan Heuveloord en fiets aansluitend samen met Marian naar de binnenstad. Wandel vervolgens samen met Marian en Angela van der Putten, hoofd Veiligheid, door de binnenstad en over de vrijmarkt. Spreek met Roland Brink van de politie en vele andere agenten, vrijwilligers van het Rode Kruis, medewerkers van Toezicht en Handhaving en de reddingsbrigade. Ontmoet ook een aantal 'uitbaters'. Zie en ervaar zelf en hoor van de medewerkers dat het gezellig druk is en dat er een goede sfeer heerst. Vertel dat ook aan Koen de Regt van RTL Nieuws. Fietsen samen terug naar het (heerlijk rustige) Rivierenwijk. Word 's nachts en 's ochtends vroeg op de hoogte gehouden van het (gelukkig positieve) verloop.


Donderdag 24 april

Besteed de ochtend aan een bestuurlijk overleg met wethouder Everhardt en een korte extra vergadering van college B&W. We besluiten onder meer over de aanpak van de Amsterdamsestraatweg. Die moet weer schoon, veilig en aantrekkelijk worden. Heb daarna een gesprek met de heer en mevrouw Bendanon. Reis aansluitend samen met EZ-wethouder De Rijk naar het hoofdkantoor van de Rabobank aan de Croeselaan. Maak nader kennis met de heren Rinus Minderhout, Ralf Dekker en Walter Annard. Feliciteer aan de Prinses Irenelaan de heer en mevrouw Sen-Hoogendoorn met hun 65-jarig huwelijk. De bruidegom is afkomstig uit Oekraïne, werkte bij Werkspoor en was - net als mijn vader - duivenmelker. Het bruidspaar kreeg acht zonen. Ga ‘s middags naar mevrouw Baars aan het Salawatihof. Monteer op haar voordeur, natuurlijk geholpen door een handige medewerker van ijzerwarenvakhandel Van Rumpt, een kierstandhouder. Een belangrijk instrument om woninginbraak te voorkomen. Vriendin mevrouw Prins uit de Kanaalstraat is er ook bij. Ontmoet daarna voor de tweede keer deze week generaal De Kruif op de Kromhoutkazerne. Samen met projectdirecteur Tour de France Martijn van Hulsteijn bespreken we onze samenwerking rond Utrechtse Tourstart.

Woon in de klein trouwzaal deels een informele bijeenkomst bij van de onderhandelaars, die namens vier politieke raadsfracties (D66, Groen Links, VVD en SP) een nieuwe coalitie aan het voorbereiden zijn. De dames en heren zijn zo goed als klaar, gaan morgenmiddag met de resultaten naar buiten en hebben er zin in. 

Wandel op uitnodiging van bedrijfsleider Veronica Reintjes naar de overkant van de Stadshuisbrug. Daar staan de heer en mevrouw Erik en Sandra van Doorn samen met hun medewerkers en talloze belangstellenden stil bij de (her)start van de befaamde boekhandel Broese. Wens in het eervolle voetspoor van dichter Ingmar Heytze de aanwezigen enorm veel succes.

Maak ten slotte aan het Willemsplantsoen, op uitnodiging van de oud-katholieke aartsbisschop Joris Vercammen en mevrouw Anne Maaike Folkers van de oud-katholieke parochie van Amersfoort, kennis met 'Zijne Alheiligheid' de Oecumenische Patriarch van Constantinopel Bartholomeus I. De voormalige bewindspersonen Jan Peter Balkenende en Ernst Hirsch Ballin en kardinaal Wim Eyk gaan mij (net) voor.


Woensdag 23 april

Begin vanochtend vroeg op het provinciehuis met een overleg over de internationaliseringsagenda van de Economic Board Utrecht. Daarna op uitnodiging van juf Eveline Gaspersz en schooldirecteur Johan van Batenburg richting Zuilen voor een bezoek aan de christelijke basisschool De Piramide aan de Van Maasdijkstraat. Lees voor, plant een boom en spreek met leerlingen van de groepen 1, 2 en 8 buiten in het gras. 

Gebruik terug op mijn werkkamer de lunch met de heer en mevrouw Rajiv en Jyotsna Mehra (ooit ondernemende pioniers uit India) en beleidsadviseur Bharti Girjasing. In Utrecht wonen zo'n 5000 mensen van Indiase afkomst. Een werkbezoek met thema Veiligheid aan de wijk Noordwest staat vervolgens op het programma. Word hartelijk welkom geheten in de jongerenhuiskamer Geuzenwijk, waar jongeren samen kunnen komen om te computeren, te praten of begeleiding te krijgen. Wijkagent Freek de Ridder vergezelt mij. De jongerenhuiskamer is voor de jeugdige Geuzenwijkers een gezellige plek binnen die voor hen toch buitenshuis is. In winkelcentrum Rokade krijg ik van jongerenwerker Emin Yilmaz en wijkagent Chris van Kreuningen en aantal winkeliers - bijvoorbeeld de familie De Jong van cadeauwinkel Ba-Li-Se - een toelichting op het functioneren van het winkelcentrum en het terugdringen van de overlast. Bij de Parel van Zuilen ten slotte informeren een aantal buurtbewoners en ondernemers mij over de actualiteit.


Dinsdag 22 april

Ochtendwandel en fiets naar het stadhuis. Na de wekelijkse vergadering van het college van B&W - het zou zo maar de laatste reguliere collegevergadering in de huidige samenstelling kunnen zijn - volgt 's middags een uitvoerige vergadering van de driehoek. Breng in de loop van de middag een bezoek aan de Kromhoutkazerne aan de Herculeslaan.

Verwelkom daar in het kader van 200 jaar Koninklijke Landmacht een peloton landmachtcommandanten en topsporters zoals Jeroen Straathof, Daniel Knegt, collega Joost van Oostrum (Rhenen, binnenkort Berkelland) en Erben Wennemars. Zij fietsten in twee dagen van Waterloo naar Utrecht ('200 voor de toekomst') onder leiding van commandant landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif. Mooi dat de finish is in fiets- en Tour de Francestad Utrecht. Leuke happening ten bate van het Jeugdsportfonds in aanwezigheid van leerlingen van groep 5 van de basisscholen Zeven Gaven (Kanaleneiland) en groep 8 van de Ridderhof (Leidsche Rijn) met hun juf Angelique en meester Jan-Willem. Kolonel Jan-Willem Maas en mevrouw Monique Hekman-Landwier blijken voortreffelijke gastheer en gastvrouw.

Spreek, terug op het stadhuis, aan het begin van de avond met een aantal sleutelfiguren uit de Marokkaanse gemeenschap. ’s Avonds staat een raadsinformatieavond op de agenda. Snackbarhouders en omwonenden van snackbars delen hun ervaringen over de nachtelijke openingstijden en doen suggesties om de ervaren overlast te verminderen. Op dinsdagmiddag 6 mei spreekt de gemeenteraadscommissie Mens & Samenleving verder over dit onderwerp. Lees 's avonds laat thuis dat de legendarische journaallezer Frits Thors (geboren 1909) is overleden.

Een bijeenkomst van Get Connected van de Economic Board Utrecht in het Paushuize staat daarna op het programma. Gastspreker is Peter van Lieshout. Onderwerp: het WWR-rapport 'Naar een lerende economie'. Onmiddellijk door naar Ekko aan de Bemuurde Weerd WZ. Spreek op uitnodiging van Friso Wiersum (Instituut Forum) een paar openingswoorden uit voorafgaand aan het gloedvolle vrijheidscollegevan financieel geograaf Ewald Engelen over de 'freedom from want', één van de vier vrijheden die de Amerikaanse president Roosevelt formuleerde in een beroemde toespraak uit 1941. 'As a nation we may take pride in the fact that we are soft-hearted; but we cannot afford to be soft-headed', zei de president overigens ook in dezelfde toespraak. Terecht noemt gespreksleider Natasja van den Berg het thema Freedom from Want 'gruwelijk actueel'. Zangfenomeen Mevrouw Tamara en Knalland, vertolken een vrijheidsnummer, speciaal gecomponeerd in opdracht van het Utrechts Comité 4 mei Herdenking en het Utrechtse Bevrijdingsfestival.


Zaterdag 19 t/m maandag 21 april

Breng de zaterdag en de beide Paasdagen in de huiselijke sfeer door. Moet bijtanken. M'n accu is behoorlijk leeg.


Vrijdag 18 april

Bekijk op het stadhuis foto's van Han Ernest. Begroet Amstelveens GroenLinks-raadslid Axel Boomgaars. Ga op de foto met de taart die bestemd is voor iedereen die zich de komende week inspant voor de viering van de allereerste Koningsdag in Graft-De Rijp en Amstelveen.

Praat in wijkbureau Zuid bij met de onderhandelaars Verschuure (D66), De Boer (GroenLinks), Gilissen (VVD) en Schipper (SP). Ontvang, terug op het stadhuis, de Leiderdorpse wethouder Herbert Zilverentant. Feliciteer aan het eind van de middag de firma Bij 't Vuur met het 90-jarig bestaan en medewerker Jouke Deen met zijn 40-jarig jubileum. Krijg en passant informatie over zonnepanelen en alles wat er mee samenhangt. Avondeten in familiekring bij het Hof van Holland in Edam. Het Paasweekeinde ligt voor de boeg. Mooi vooruitzicht.


Donderdag 17 april

Ochtendwandel en ga na een gesprek met de Commissaris van de Koning en zijn kabinetschef op het provinciehuis op weg naar Zorgwacht in Overvecht. Word vriendelijk ontvangen door de dames Wilhelmien Looymans en Adry Klomp. Cursisten van deze zorgopleiding voor thuis- en mantelzorger vertellen over hun redenen om deze opleiding te volgen. Persoonlijke verhalen van Konrad, Moni, Sophia en Monique. Alle cursisten vinden het dankbaar werk. Ook hier weer gepassioneerde leerlingen. Een van de leerlingen draagt een prachtig zelfgeschreven gedicht voor. Mag zelf ervaren hoe het is om een steunkous om te doen. Zwaar.

Spreek op het stadhuis met de heer Hans van den Broek van het Openbaar Ministerie (Parket-Generaal). Een extra vergadering van de driehoek volgt. Plant ’s middags twee bomen in het Zocherpark/Lepelenburg samen met Ronald Trum, voorzitter van de Open Tuinendagen. Een zakdoekenboom en een zilverlinde. Zeer toepasselijk.  Krijg het boek ' Bijzondere bomen in Nederland - 250 verhalen' van de Bomenstichting cadeau.

Maak vervolgens kennis met Ward Rennen, Jeroen Roose-van Leijden, Doron Verstraelen, Lodewijk Rondeboom, Carlijn Leenders en Ank Hendriks. Allemaal jonge mensen die ieder op hun eigen terrein werken aan de marketing van Utrecht. Gelukkig hebben ze niet alleen oog voor hun eigen werkterrein, maar zoeken ze juist elkaar op om aan de slag te gaan. Energie genoeg.

Loop naar de hal van het stadhuis, ontmoet daar ambtgenote Annemarie Jorritsma. Zij houdt dit jaar de Galjaardlezing. Utrecht is gaststad. De heren Jan Ravesteijn en Steven de Vries (beiden GroenLinks)  informeren mij over de stand van de college-onderhandelingen. Wethouder De Rijk wipt even aan. Maak kennis met Olaf van Hees van het RIEC Midden Nederland. Ga aansluitend naar de Fundatie van Renswoude aan de Agnietenstraat waar ik net als al mijn voorgangers (sinds 1754) auditeur ben van de Stichting Fundatie van de Vrijvrouwe van Renswoude. De stichting kent studiebeurzen toe aan talentvolle studenten. Goed met Mieke Overkamp, Eva Roëll, Hendrik-Jan Hoorn en Peter Doesburg kennis te maken.

Spreek ’s avonds met een aantal inwoners uit Overvecht (wijkraad, bewonersplatform, Vechtdijk). Zij zijn allen niet gelukkig met het besluit voor de locatie van het nieuwe Zandpad, maar willen wel met elkaar aan de slag om het in de toekomst goed te regelen. Waardeer de betrokkenheid en bereidwilligheid zeer.


Woensdag 16 april

Begin, na m'n ochtendwandeling in de wijk, op het stadhuis de dag vroeg met een kennismaking met Ad Sanders van de politie. In de collegekamer volgt een teleconferentie met mijn ambtgenoten uit de G4. Adviseur bestuurlijke zaken, Sanne van den Broek volgt onze verrichtingen op de voet.  

Breng aansluitend een uitvoerig werkbezoek aan MBO Utrecht aan de Australiëlaan. De twee leden van het College van Bestuur, Adri van der Wind en Robbert Leeftink, praten mij bij. Spreek een aantal studenten Journalistiek en Communicatie. Vervolgens op de fiets naar de Herman Brood Academie aan de Bontekoelaan. 

Ga in gesprek met jonge, bevlogen en ambitieuze studenten van de opleiding Music Industry Professional: Lisa, Raisa, Jasper en Chelsea. Krijg een rondleiding en praat in de opnamestudio’s met Sander, Lyon, Carlton en Hedaya, allen studenten Podium-/Studiotechniek. Twee studenten van de Event Academie verzorgen ten slotte een prima lunch. Ongelooflijk, wat een talent komt er voorbij.

Vanaf de MBO Utrecht meteen naar de Hogeschool Utrecht waar bestuursvoorzitter Geri Bonhof mij opwacht. Vol trots vertelt zij over de ambities op weg naar 2020. Word bijgepraat over de activiteiten van het Kenniscentrum Sociale Innovatie van de Hogeschool en hun rol bij de WMO-werkplaatsen. Jeffrey Vrede, student aan de Hogeschool, vertelt over zijn voetbaltoernooi Fair Play Cup dat op 18 mei in Vleuten plaatsvindt. Instituutsdirecteur Hans Merkx leidt me rond door de klinieken van de Faculteit Gezondheidszorg. Mondhygiënisten in opleiding zijn volop aan de slag.

Ontvang, terug op het stadhuis, een echtpaar dat eerder dit jaar het slachtoffer was van een beroving. Een gesprek met de heer Stépan Breedveld, CEO bij Ordina, volgt. Maak daarna kennis met Mieke Janssen, directeur, Marieke Frederiks, communicatiemedewerker, en Michel Aben, consulent, van Art. 1 Midden Nederland. De gemeente Utrecht maakt dankbaar gebruik van de kennis en kunde van dit expertisecentrum voor gelijke behandeling en discriminatiezaken. Nodig hen uit om samen met mij na te denken hoe dit onderwerp in al zijn vormen op de agenda is te zetten en te houden.

Door naar het Wilhelminapark voor een vergadering van het College van Regenten van de De Winter-Heijnsius Stichting. Bespreek met de collega's Ariane de Ranitz, Wim Hoorneman en Dop Bär een aantal projectverzoeken dat is binnengekomen. Ga aan het begin van de avond naar Haarzuilens. Boer en boerin Rick van Rijn en Anne Kloek van de Geertjes Hoeve aan de Thematerweg vangen me op. Loop zomaar binnen bij de algemene ledenvergadering van de Historische Vereniging Vleuten-De Meern-Haarzuilens. Ik speld daar de heer Rasch een Domtoren in Goud op. Hij zette zich sinds 2004, eerst als vrijwilliger in het documentatiecentrum en later als voorzitter, in voor de vereniging. 

Ga vanuit Vleuten naar TivoliVredenburg waar zo’n 240 inwoners, politici en ambtenaren met elkaar in gesprek zijn over hun ideeën, initiatieven en ambities voor Utrecht op het gebied van onder meer onderwijs, zorg, leefbaarheid en veiligheid, werk en verkeer. Het 'stadsgesprek' is een initiatief van de onderhandelende fracties van D66, GroenLinks, VVD en SP. Ongetwijfeld levert het bruikbaar materiaal op voor het coalitieakkoord. Fiets daarna richting Rivierenwijk. Home sweet home. Marian is er ook.Dinsdag 15 april

Maak ochtendwandeling. Begin op het stadhuis met een overleg met de nieuwe secretaris die ik heb als regioburgemeester, Joke Overeem. Na de wekelijkse collegevergadering staat de middag strak met vergaderingen en afspraken. Maak bijvoorbeeld nader kennis met de heer Kees Riezebos, directeur Veiligheid en Bestuur van het ministerie van Veiligheid en Justitie. ’s Avonds ten slotte in Den Haag een vergadering van de Raad van Toezicht van ProDemos, stichting die tot doel heeft burgers over de democratische rechtsstaat te infomeren en hen te stimuleren actief hieraan deel te nemen.

Maandag 14 april

Ochtendwandel in alle vroegte in de wijk. Neem afscheid van Marian en fiets naar het stadhuis. Praat bij met wethouder Isabella over een actualiteit in de sfeer van openbare orde en veiligheid.

Ontvang in de loop van de ochtend Fatouch Chanaat, voorzitter bestuur en projectleider van de Stichting Al Amal, Caroline Sarolea (manager bedrijfsvoering) en Jan van Leijenhorst (voorzitter Raad van Toezicht). Word geïnformeerd over het werk van de stichting, die zich richt op gezinnen, vrouwen, jongeren en kinderen die te maken hebben met een veelvoud aan problemen als armoede, laaggeletterdheid, psychische problemen, huiselijk geweld, schulden, verslaving en opvoedingsproblematiek. Doel is de (vaak Marokkaanse) gezinnen uiteindelijk in staat te stellen op eigen kracht hun weg in de samenleving te vinden.

Breng aan het begin van de middag een werkbezoek aan COSBO-Stad Utrecht (Frederik van Eedenstraat) en praat met vertegenwoordigers van de samenwerkende ouderenbonden (PCOB, KBO EN ANBO) over wonen, zorg, diversiteit, mobiliteit en armoedebeleid. Directeur Anneke van Heertum en voorzitter Wim van Gelder leiden de bijeenkomst. Begroet een aantal goede bekenden. Spreek af dat het thema 'senioren en veilgheid' een aparte extra bijeenkomst verdient. Ga ik organiseren.

De rest van de middag gaat op aan het 'artikel 19'-overleg van de tien regioburgemeesters Nationale Politie met minister Opstelten van Veiligheid en Justitie op zijn departement in Den Haag. Fiets aan het begin van de avond richting het Louis Hartlooper Complex aan de Tolsteegbrug voor de wereldpremière van de wielerfilm 'Nieuwe Helden – In het hart van de Tour' van Dirk Jan Roeleven. Zo'n 460 wielerfans en kenners komen daar samen. Begroet alle renners uit de ploeg bij de gele loper (zij komen rechtstreeks uit 'De wereld draait door'). Verwelkom minister van Buitenlandse Zaken en wielerfanaat Frans Timmermans, Yann Le Moenner (CEO van de Tour-de-Franceorganisatie ASO) en wielrenner Marcel Kittel. De film gaat over de wielerploeg Argos-Shimano die wil bewijzen dat je ook zonder doping kan winnen in de wielersport. Een mooi voorproefje op de start van 'Le Tour'  in Utrecht volgend jaar.


Vrijdag 11 april

Bij aankomst op het stadhuis staat fotograaf Han Ernest mij op te wachten. Hij volgde mij tijdens mijn eerste periode van mijn burgemeesterschap voor zijn afstudeerproject aan de fotoacademie in Amsterdam. Vandaag loopt hij voor het laatst mee. Ik zal hem missen. Spreek met RTV Utrecht-journaliste Eva Munnik over mijn eerste periode als burgemeester van Utrecht. Verwelkom rond het middaguur de heren Abdulrahim Hassan Naqi en Saleh Hamad Al Sharqi van de Federation of GCC Chambers uit de Golfregio. 

Maak ´s middags op uitnodiging van voorzitter Hans Dortmond kennis met een aantal leden van de wijkraad binnenstad. Gebruik het avondeten met collega´s uit de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. Terug thuis in Utrecht is Marian er. Heerlijk.


Donderdag 10 april

Ochtendwandel in de wijk. Rest van de ochtend staat in het teken van de 179e vergadering van de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek. De politieke actualiteit vergt enig (telefonisch) overleg. Gebruik een deel van de middag voor de voorbereiding van de gemeenteraadsvergadering van vanavond.

Zit ´s avonds de gemeenteraadsvergadering voor. Eerste vergadering na de verkiezingen, 23 nieuwe gezichten. Nieuw gekozen vice-voorzitter Roelant Rollingswier neemt het voorzitterschap over tijdens het debat over toekomst raamprostitutie. Verdedig samen met wethouder Gilbert Isabella het raadsvoorstel. Ruime meerderheid van de raadsleden kiest voor nieuwe locatie voor raamprostitutie. Doorpakken, in gesprek gaan met alle betrokkenen, zorg voor goed omgevingsbeheer en voorkom overlast, klinkt in veel betogen door. 


Woensdag 9 april

Overleg, als voorzitter van de VRU, in het Provinciehuis met de heren Paul Gelton, Edwin Meekes en Paul Kok van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Spreek vervolgens journalisten Mathijs Steinberger en Bart Lauret van het AD/UN over het onderwerp raamprostitutie. Feliciteer aan de Melissekade in Parkwijk de heer en mevrouw Kok-op ’t Land met hun 60-jarig huwelijk. Het echtpaar heeft zeven kinderen ('iedere dag van de week een'). De bruidegom werkte bij de belastingdienst, de bruid vertelt met enthousiasme over de kunst van het weven. Maak rond het middaguur nader kennis met de heer Marc Hameleers, regioambassadeur Noord-West van het Ministerie van Economische Zaken. Gespreksonderwerp: de goede verbindingen tussen bedrijven, kennisinstellingen en de overheid, die in Utrecht verlopen via de Economic Board Utrecht.

De middag staat in het teken van een werkbezoek aan een aantal BRU-projecten. Vertrek begin van de middag naar de Europalaan. Ontmoet een aantal mensen van vervoerder Qbuzz (Michel van Munckhof en Tanja Anderla) en het BRU zelf (Piet van Elteren, Hennie Heesmans en Michiel Standaert). Hoor meer over de aantallen (dagelijks ongeveer 200.000 reizigers, 300 bussen, 26 trams), de logistieke knelpunten in het openbaar vervoer en de energiezuinige bussen die Qbuzz in gebruik heeft genomen. Maak vervolgens een wandeling over het terrein waar de bussen gestald worden. Word rondgeleid langs werkplaats en schoonmaak door wagenparkbeheerder Jean Jacobs. Maak gebruik van de Regiotaxi van chauffeur Jan de Jong om naar de tramremise in Nieuwegein te rijden. 

Passagier Aad Burger (voormalig collega-raadslid van de PvdA) legt glashelder uit hoe hij het vervoer met regiotaxi ervaart. Krijg ook daar een korte rondleiding door de werkplaats en meer uitleg over de regiotram door directeur Dick Jonkers en de bouw van de nieuwe tramremise door projectleider Bert Huising. Bezoek de werkplaats en de verkeerscentrale met terreinbeheerder Johan de Jong. Daarna volgt een rit met de tram ('Lestram') naar het Centraal Station. Bestuur de tram onder vakkundige begeleiding van Gert Timmer. Word bij veilige aankomst op het centraal station opgevangen door omgevingsmanager stationsgebied Heleen van Keulen. Krijg een modeltram cadeau van Kuijpers Hobbyhuis uit de Minrebroederstraat. Wandel van het Jaarsbeursplein naar Centrumzijde met onder anderen Ronald Buitenhek, de projectdirecteur van de Uithoflijn die in 2020 naar verwachting 45.000 reizigers per dag van het centraal station naar de Uithof zal vervoeren.  

In appartementengebouw Parc Transwijk volgt de onthulling van het kunstwerk 'Onder de oude Magnolia' van Margot Berkman.

Avondeet op uitnodiging van buurtcommissielid de heer Jaap van Rijswijk met een aantal senioren in buurthuis Sterrenzicht aan het Keerkringplein in Sterrenwijk. 

Gezellig samenzijn onder het genot van een vers bereide Indische maaltijd. Woon aansluitend in de Spiegeltent de uitreiking van de C.C.S. Croneprijs aan Esther Jansma bij. Juryvoorzitter (en ambtsvoorganger) Annie Brouwer doet het woord. Leuk oud-medewerker Marnix Philips (inmiddels raadsgriffier in Hollands Kroon), zijn vriendin en ouders te ontmoeten. Woonde ooit, samen met veel van de vanavond ook aanwezige familieleden Crone, in december 2011 de plechtigheid bij toen in de bestrating ter hoogte van Oudkerkhof 26 een gedenksteen werd aangebracht. De tekst van de gedenksteen is ontleend aan een losse notitie van Crone: "Utrecht, stad van zachte idioten - ik werd er zelf geboren." Prachtig. Praat ten slotte bij met een geliefde ambtgenoot.


Dinsdag 8 april

Maak 's ochtends kennis met mevrouw Annemarie van den Berg, sinds november directievoorzitter van Rabobank Utrecht. Spreken vooral over het belang van ondernemerschap.  ‘s Middags een aangenaam gesprek met een bijzondere 100-jarige, mevrouw Hebe Kohlbrugge

Eind van de middag spreek ik mevrouw Wijers en de heer Spel namens de Macha’s over de raamprostitutie in Utrecht. Eet ’s avonds met de Raad van Toezicht en het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht in verband met mijn afscheid van de Raad van Toezicht per 1 januari jl. Daarna naar stadhuis voor de Raadsinformatieavond over de VRU (VeiligheidsRegio Utrecht), waar de Utrechtse reactie op een aantal voorstellen over de toekomst van de VRU worden besproken. Zo’n 120 brandweermannen en -vrouwen zijn in de raadszaal aanwezig.


Maandag 7 april

Begin de week met mijn ochtendwandeling in de wijk. In de loop van de ochtend volgt een vergadering van het dagelijks bestuur van het Bestuur Regio Utrecht op de 16e verdieping van het Provinciehuis. Bezoek aan de Saffierlaan goede bekende mevrouw Riga-De Wit. De 96-jarige woonde begin januari de nieuwjaarsontvangst bij. Zit aan het eind van de middag en begin van de avond het juryberaad van de FGH Vastgoedprijs voor. 

Met de juryleden alle inzendingen besproken en bekeken. Op 3 november wordt de prijs uitgereikt.


Zondag 6 april

Ter ere van het 375-jarig jubileum van de Botanische Tuinen zaai ik, op uitnodiging van Akkie Joosse, Bas Nugteren en Arie Oudijk, samen met mevrouw Oudeman, voorzitter College van Bestuur Universiteit Utrecht de ‘nieuwe’ hortus in op het Sonnenborgh. Loop op weg naar huis langs de pop-up gallery aan de Westerkade en bekijk het werk van Rintske Bosma (schilderijen), Wouter de Heus (conceptuele kunst) en André Verschoor (gedichten en voordracht).


Zaterdag 5 april

Breng een bezoek aan de medewerkers van de dierenwinkel Froon in Overvecht waar helaas onlangs een incident plaats vond. Drink op weg naar de opening van de kledingbank een kopje koffie bij eetcafé Neven. Leuk om oud-raadslid Kemalettin Colak weer eens te zien en te spreken. Woon met onder anderen  Jessica van Lokven, initiatiefnemer en voorzitter van de stichting ‘Kledingbank Utrecht’ de opening van de eerste kledingbank in Utrecht bij. Bezoek daarna het 65-jarig bruidspaar Schiller-Abel (het Schiller theater draagt de naam van de bruidegom). Woon 's avonds de jaarlijkse benefietavond bij ten bate van het Ronald McDonald Kinderfonds.


Vrijdag 4 april 

In de loop van de ochtend informeert informateur Albertine van Vliet mij over wat zij later vandaag als advies zal uitbrengen aan D66-fractievoorzitter Klaas Verschuure. Spreek met Rick van Manen van RTU Utrecht voor het stadhuis over de komst van de Tour de France. We staan precies op de plek waar de renners in 2015 langs komen. Maak rond de middag nader kennis met de Marokkaanse ondernemersvereniging Ammam. Was ooit samen met toenmalig minister Rogier van Boxtel betrokken bij de oprichting. Voorzitter Ali Brom (eigenaar schoonmaakbedrijf Brom) en de aanwezige ondernemers blijken actief in diverse bedrijfstakken variërend van de horeca, food, autorijschoolbranche tot transport. Er is zorg over de jeugdwerkloosheid, stageplaatsen en een plek waar startende ondernemers terecht kunnen voor advies en begeleiding. De ondernemers zijn betrokken bij de stad en dragen ideeën aan het ondernemersklimaat in de stad te verbeteren.
Ontvang Doreen Boonenkamp en spreek met haar over het Nederlands Filmfonds en de mogelijke betekenis daarvan in Utrecht. Bedank de zusters Augustinessen voor hun jarenlange inzet voor Meisjesstad, een voorziening die opvang biedt voor dakloze moeders, meisjes en kinderen. Vanaf de oprichting in 1939 tot 2009 runden de zusters de opvang. Woon aan het eind van de middag de opening van de tentoonstelling ‘De eeuwige lente’ van kunstenaar Margot Berkman bij. Twee recent geplaatste kunstwerken in de openbare ruimte van Utrecht staan hierin centraal: het beeld 'Onder de oude Magnolia' bij woonzorgcentrum Parc Transwijk - dat woensdag 9 april wordt onthuld - en het Koningshek in het Maximápark in Leidsche Rijn. Het stadhuis krijgt in de aanloop naar de viering van Koningsdag een extra feestelijk tintje. Ben 's avonds aanwezig bij de (her)opening van Diner66, het oudste Veteranencafé van Nederland. Spreek een aantal Veteranen en geniet van de Amerikaanse sfeer en de muziek van de lokale Elvis Presley, Ron Jesse.


Donderdag 3 april

Vanochtend is het de beurt aan de heren Jan van den Heuvel, algemeen directeur Milieudienst Rijnmond, en Arjen Littooij, algemeen directeur Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Zij spreken tijdens het tweede deel van de bestuursconferentie over de rol en verantwoordelijkheid van de milieudienst en over het toezicht- en handhavingsbeleid. Prima discussies, nuttige bijeenkomst. Aan het eind van de ochtend snel terug naar Utrecht. Woon ’s middags samen met wethouder volksgezondheid Victor Everhardt de gemeenteraadscommssievergadering Mens en Samenleving bij. Aan de orde is het (alcohol) preventie- en handhavingsplan 2014-2015. Maak na afloop nader kennis met de heer Kees Boonman. Spreken over het wel en wee van onze prachtige stad. Geef voor de Domkerk op verzoek van de heer Frans Ritmeester een interview ten behoeve van het crowdfundingsproject ‘Draag de Dom’ met als doel de financiering van de restauratie van bogen in de Dom. ‘Als ik onder aan de Dom sta, kijk ik even naar omhoog. En draag graag met u samen, de restauratie van de boog’. Woon ’s avonds samen met ambtsvoorganger Aleid  Wolfsen het traditionele overdrachtsdiner bij van de senaat van het Utrechtsch Studenten Corps (USC). Na afloop vertellen de heren in aanwezigheid van band Tzigane over hun muzikale kwaliteiten. Zij brengen 'Hey meisje' live ten gehore. Knap. Fiets op tijd terug richting Rivierenwijk. De (politieke) actualiteit vergt enig telefonisch verkeer.


Woensdag 2 april

Bezoek vanochtend vroeg Huize Agnes dat tijdelijk opvang biedt aan vrouwen en kinderen die zonder verblijfspapieren in Nederland verblijven. Spreek in de tuin met initiatiefneemster Henny van den Nagel en vrijwilligers Mariet Endemol, (fietsenmaker) Jan Willem Kayzer, Maria Platteeuw en een aantal bewoonsters. Mevrouw Nagel vertelt dat zij (lang geleden) Huize Agnes is begonnen ‘voor een betere wereld voor haar kleinkind’. Ben onder de indruk van hun inzet.
Vertrek  aan het eind van de ochtend richting Rotterdam en monster aan bij de ssRotterdam voor de bestuursconferentie van de VRU. Zit voor de allereerste keer de vergadering voor van het Algemeen Bestuur. Tijdens de conferentie die op de vergadering aansluit spreken de heren Jan Waals van ‘de gezamenlijke brandweer’ (samenwerking tussen 65 bedrijven in Rotterdams Havengebied en gemeente Rotterdam) over publiek-private samenwerking in het Rotterdams Havengebied en Walter Reurink van Centrum Industriële Veiligheid van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond over het controlebeleid bij de Rotterdamse bedrijven.

Archief

Archief weekboeken Amstelveen

(Van juli 2005 tot december 2013 was Jan van Zanen burgemeester van Amstelveen)

Uw mening