Burgemeester Fotodagboek augustus en september

Dinsdag 30 september

Kom door omstandigheden aan mijn ochtendwandeling niet toe. De politieke actualiteit vergt bovendien vanochtend vroeg enig telefonisch verkeer. Fiets naar het stadhuis, teken bij binnenkomst snel een aantal stukken en loop, zoals gebruikelijk op dinsdag, naar de B&W kamer voor de collegevergadering. Tijdens het laatste deel van de vergadering geeft de uit België afkomstige cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver David van Reybrouck een interessante inleiding over nieuwe vormen van (burger)participatie. Zeer de moeite waard ('Uw essay ‘Tegen verkiezingen’ is voor wat betreft mijn positie al in vervulling gegaan'). En dat op het moment dat we voor de allerlaatste keer in de collegekamer van het stadhuis regulier vergaderen. 

Op mijn werkkamer volgt een vergadering van de stadsdriehoek. Aan het eind van de vergadering realiseren we ons dat het de laatste was in het Stadhuis en besluiten dit moment vast te leggen. Kijk, met een aantal betrokken medewerkers, live naar de beantwoording van de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie tijdens het vragenuurtje van de Tweede Kamer. Tweede Kamerlid Gerard Schouw (D66) stelt vragen over de recente aanwijzing van de staatssecretaris aan de Korpsleiding bij de beëindiging van de faciliteiten van een Somalische asielzoeker in het AZC in Utrecht.
Doe een aantal telefoontjes af en werk mijn mail bij. Word onder andere gebeld door het NCC (Nationaal Crisis Centrum) over de nasleep van de vliegramp met vlucht MH17. Geef ten slotte een interview aan de scholiere Sarah Roodenburg ('Wil verpleegkundige of binnenhuisarchitecte worden'). Zij moet het interview maken voor het vak Nederlands. Fiets aan het eind van de middag richting huis. Marian is er. Vroeg naar bed.


Maandag 29 september

Wandel in de wijk. Zeg Marian gedag en fiets naar het werk. Precies zoals aangekondigd is de tunnel naar de Westerkade vanochtend weer open en kan er door heen. Het ziet er schitterend uit. Begin op het stadhuis iets anders dan gewoonlijk. De wekelijkse afspraken met de directe medewerkers (en de raadsgriffier en gemeentesecretaris) in de ochtend worden namelijk onderbroken door de maandelijkse videoconferentie met mijn ambtgenoten van de G4. Gesprek met een bewoner, de vergadering van de staf Veiligheid en bijpraten met Baerte de Brey volgen.
Ga ’s middags naar het 60 jaar getrouwde echtpaar Verkruijssen-de Groot in verzorgingstehuis Zuylenstede in Overvecht. De bruidegom (banketbakker) komt uit Hilversum, de bruid (coupeuse) uit de omgeving van Oudewater. Ze ontmoetten elkaar voor het eerst in Duitsland tijdens een jeugdkamp vanuit hun kerk. Praat, terug op het Stadhuis, bij met oud-collega raadslid Mohamed Sini. De (inter)nationale actualiteit levert voldoende gesprekstof op. Reis aan het eind van de middag naar Veldhuizen waar dit weekend een schietincident plaatsvond. Politie-wijkteamchef Alfred Stooter en gebiedsmanager veiligheid Dominique Prenen informeren me ter plekke. Wandel in de regen door de buurt en groet een aantal mensen op straat. Ga langs bij basisschool De Krullevaar. Spreek met twee leerkrachten van de school. Meteen door naar de omgeving van Bokkeduinen en Soesterveen in Vleuterweide waar recent een vechtpartij plaatsvond. Bespreek 'op locatie' de inzet van gemeente en politie.
Woon, terug op het werk, een deel van de extra vergadering van het presidium van de gemeenteraad bij. Fiets aan het begin van de avond naar het Stadskantoor. Ontvang daar, samen met alle wethouders, de Commissaris van de Koning en gedeputeerde Mariëtte Pennarts de parlementariërs uit Eerste en Tweede Kamer en het Europees Parlement die in de stad en regio Utrecht wonen. Ook wel het ‘Domstadgesprek’ genoemd.

Het is een informele bijeenkomst, waarbij we als college nader kennismaken met onze ‘eigen’ parlementariërs. Vanaf de 21e verdieping van het nieuwe Stadskantoor, kijken we uit over de stad en brengen de ambities en de uitdagingen waar we voor staan over aan de aanwezigen. De decentralisaties in het sociale domein, de bereikbaarheidsopgave voor stad en regio, werken aan werk, deze en andere thema’s en de aansluiting op de Haagse agenda geven aanleiding voor goede gesprekken. Het was nuttig elkaar te spreken en we blijven elkaar opzoeken.


Zaterdag 27 en zondag 28 september

Doe zaterdagochtend een paar wekelijkse boodschappen. Handel een paar telefoontjes af en besteed veel tijd aan de 'stukken'. De zaterdagmiddag staat bijna geheel in het teken van burendag. In Utrecht worden in allerlei buurten en straten ruim 100 activiteiten georganiseerd. Geweldig eigenlijk. Ga bij drie van de activiteiten op bezoek. 

In het Kleine Wijk in en rond de Kastanjelaan informeren Daniël van Heusden en zijn buren mij over de activiteiten voor jong ('Hinnikwagen') en oud. 'Indian summer' is zeer zichtbaar het thema. In de omgeving van het Queeckhovenplein ga ik onder leiding van Monique Jansen op bezoek bij de Weggeefwinkel en loop ik langs de kraampjes (waaronder die van community-art project Slopera, de scouts en van Zimihc) op het grote grasveld. 

Ga vervolgens op uitnodiging van voorzitter Ton van der Palen op bezoek bij een bijeenkomst van de Bewoners Belangenvereniging Maliebaan en Omgeving. Het is niet alleen burendag, maar ook hun 30-jarig bestaan. De bijeenkomst wordt muzikaal omlijst door Hans Visser, Irena Filippova en hun 12-jarige zoon Tony. Klasse. Wip ten slotte aan bij Jan en Kasper Besseling. Hun slijterij aan de Kanaalstraat bestaat 40 jaar. Vanaf 1 oktober staat de derde generatie aan het roer, de kleinzoon van de oprichter ('Ja eigenlijk ben ik landmeetkundige'). Krijg net als mijn twee directe ambtsvoorgangers twee flessen Domtorenwijn cadeau. Waarvan akte. Heb veel bewondering voor familiebedrijven als deze. Vermaak me zondag in de privésfeer. Bezoek 's ochtends samen met Marian m'n ouders in Edam. Pleeg een enkel telefoontje naar aanleiding van de actualiteit.


Vrijdag 26 september

Laat m'n ochtendwandeling voor wat ie is. Ontvang op mijn werkkamer op het stadhuis de talentvolle studente culturele antropologie Maria van der Harst. Spreek buiten voor het stadhuis met Floris Sprenger van RTV Utrecht over de situatie rond de uitzetting uit het asielzoekerscentrum. Maak vervolgens kennis met Paul van Maanen, de nieuwe voorzitter van het College van Bestuur van ROC Midden-Nederland. Breng informatie naar buiten over de resultaten van een gezamenlijke controleactie van gemeente, politie, inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het UWV aan de Amsterdamsestraatweg die gisterenavond plaatsvond. Bel met BRU-directeur Piet van Elteren. Praat bij met Willem Rietkerk, voorzitter van het Joods Monument Utrecht. Hij vertelt over de ruim 200 Utrechters die inmiddels een naam hebben geadopteerd om het monument te kunnen verwezenlijken. Hij verwacht dat volgend jaar begin mei (70 jaar na de bevrijding) het monument nabij het Spoorwegmuseum kan worden onthuld. Communicatieadviseur Peter-Paul Hellings komt langs. Hij geeft informatie over het gebruik van mijn i-Pad. Journalist Peter Le Nobel van het Stadsblad interviewt mij over de week tegen de woninginbraak die op 6 oktober begint.

Koop later die middag van Koen en Valentijn, leerlingen van OBS Montessori Oog in Al, ansichtkaarten en postzegels van de kinderpostzegelactie 2014 ('Ja, we hadden eigenlijk Ali B. op het oog, maar goed'). 

Ten slotte volgen vergaderingen van de staf bestuurlijke zaken (samen met wethouder Lot van Hooijdonk) en van de 'CPD' (Commissie Personeelszorg Directieraad) samen met wethouder Geldof. In de post zit de nieuwste CD van Camerata ('Mahler 9'). Violiste Annebeth Webb en haar collega's hebben wederom prachtig werk afgeleverd.


Donderdag 25 september

Wandel in de wijk, neem afscheid van Marian en fiets naar het werk. Maak in alle vroegte nader kennis met de ambassadeur van de republiek Kirgizië Z.E. Asein Isaev, eerste secretaris Jyldyz Saybaeva en de in Utrecht gevestigde Honorair Consul Marianne Tuerlings (in het dagelijks leven werkzaam bij Shirdak). Krijg na afloop traditioneel viltwerk en de publicatie 'Kyrgyzstan - so much to discover!' cadeau. Een vergadering van de staf burgerzaken volgt.

Ontvang in de hal van het stadhuis de gemeenteraad van Goes. Hun jaarlijkse excursie - onder leiding van mijn ambtgenoot René Verhulst - brengt hun dit keer naar Utrecht. Krijg na afloop het boek 'Op zoek naar Zeeland' cadeau. Maak rond het middaguur (nader) kennis met de plaatsvervangend nationaal ombudsman Frank van Dooren en substituut-ombudsman Addie Stehouwer. Doe dit in aanwezigheid van Eric Scholten (concern jurist) en Vera van der Steen (centrale klachtencoördinator). Een groot deel van de middag staat in het teken van een werkbezoek aan het Openbaar Ministerie aan de Herman Gorterstraat. Word begeleid door adviseur veiligheid Petra Klein en het hoofd veiligheid Angela van der Putten. Word ontvangen door hoofdofficier van justitie Johan Bac en zijn plaatsvervanger Heleen Rutgers. Krijg een uitgebreid kijkje in de keuken. Officier Zlatko Trokic en officier/teamleider Mariska Wijnbelt informeren mij over hun werk. Breng vervolgens samen met Johan Bac een bezoek aan politiebureau Paardenveld waar ik door de officieren Marie-Louise van Maarseveen en Reinoud den Haan word geïnformeerd over alles wat samenhangt met ZSM (Zo Spoedig, Slim, Simpel, Samen Mogelijk) een nieuwe werkwijze waarmee een versnelling in het afdoeningsproces wordt gerealiseerd. Terug op het stadhuis volgen (korte) vergaderingen van het dagelijks bestuur van het presidium van de gemeenteraad en het college van B&W ter voorbereiding van de raad vanavond. Wandel naar museum Speelklok om gedag te zeggen tegen vertrekkend museumdirecteur Vera Carasso. Raad van toezicht voorzitter Jan Willem Baud en interim directeur Klaas Dirk Bruintjes spreken haar toe. De hele avond - bijna tot middernacht - staat vervolgens in het teken van een vergadering van de gemeenteraad. Beantwoord onder meer actuele mondelinge vragen van PvdA-raadslid Bouchra Dibi over de aanwijzing aan de korpsleiding en de politie-eenheid Midden-Nederland van de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie om de faciliteiten in het AZC van een Somalische meneer te (helpen) beëindigen. Stevige vergadering. Val, terug thuis, als een blok in slaap.


Woensdag 24 september

Maak m'n ochtendwandeling. Fiets naar het stadhuis. Doe een paar stukken af en ga bijna meteen door naar de Dasseweide in Nieuwegein. Woon op uitnodiging van René Gelens, afdelingsmanager van MBO-opleiding ‘Handhaver Toezicht en Veiligheid’ van het Veiligheid & Defensie College van ROC Midden Nederland een bijeenkomst bij die er onder meer op is gericht de opleiding Handhaving Toezicht en Veiligheid nog beter te laten aansluiten op wat gemeenten nodig hebben. Een aantal ambtgenoten uit de regio zijn ook aanwezig. Maak kennis met een aantal studenten die er strak - in uniform - uitzien. Nuttige en leerzame bijeenkomst. Goed om ook 'sociaal architect' Lex Mellink weer eens tegen 't lijf te lopen.

Bezoek aansluitend aan Helmkruid in De Meern de heer en mevrouw Van der Schilden-Opmeer. Feliciteer het echtpaar met hun 60-jarig huwelijk. De 'Zuilenezen' ontmoetten elkaar ooit voor het eerst toen de bruid als jong meisje als voetbalfan bij Elinkwijk kwam kijken en een oogje kreeg op de keeper. De bruidegom vertelt met enthousiasme over zijn belevenissen toen hij met mijn ambtsvoorganger De Ranitz in het vliegtuig zat om met Elinkwijk een wedstrijd in het buitenland te gaan spelen. 

Terug op stadhuis volgt 's middags een ingelaste driehoek met plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Heleen Rutgers en districtschef politie Johan van Renswoude. Onderwerp: tijdens een lopend onderzoek naar een verdachte van twee zedenincidenten in Utrecht vorig jaar, is gebleken dat de man zich afgelopen juni opnieuw schuldig heeft gemaakt aan een zedendelict. Later vandaag zal tijdens een uitzending van Bureau Hengeveld hieraan aandacht worden besteed. Woon samen met de wethouders Paulus Jansen en Kees Geldof een vergadering bij van de (combi)staf raamprostitutie. Gevolgd door het periodieke overleg ('BGGP') met de ondervoorzitter van de gemeenteraad Roelant Rollingswier, de raadsgriffier en de gemeentesecretaris. Bespreek met concern jurist Eric Scholten, concerncontroller Marieke Bonhof, centrale klachten coördinator Vera van der Steen en hoofd Juridische Zaken Patrick van Doorn de stand van zaken rond de klachtenbehandeling mede naar aanleiding van een recent verschenen rapportage van de rekenkamer. Praat vervolgens met gebiedsmanager Veiligheid Michel Kok en hoofd Veiligheid Paul van Beijnum bij over het thema 'radicalisering'. Stap tussen een paar regenbuien door op de fiets. Woon aan het eind van de middag in Karel V een vergadering bij van de Raad van Toezicht van het Nederlands Jeugd Instituut.  De medewerkers Suzanne Hardeman en Jasmijn Vogelij  van de afdeling 'Kennismanagement en -beheer' informeren ons over de 'online communicatie' van het NJI ('2866 bezoekers per dag') en Peter van Lieshout beleeft zijn première als voorzitter van de raad.  

Inmiddels is Marian er, woon 's avonds samen met haar de opening bij van het Nederlands Filmfestival in Tivoli Vredenburg. Reik tijdens een voorontvangst de Debuut Filmprijs van de Stad Utrecht uit aan regisseur Nelleke Koop voor haar documentairefilm ‘Waterlijken’. Een documentaire waarin zij laat zien hoe patholoog-anatomen hun pijn verwerken bij hun autopsiewerk. Begroet onder anderen filmfestivalvoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven, haar opvolger Emile Fallaux en festivaldirecteur Willemien van Aalst. Woon aansluitend de openingsfilm bij in de grote zaal die voor dit festival tot bioscoopzaal is omgebouwd. ‘Bloedlink’ is een spannende en verrassende triller. Fantastisch acteerwerk van de drie hoofdrolspelers Sarah Chronis, Marwan Kenzari en Tygo Gernandt. Op de fiets naar huis. Het is droog onderweg.


Dinsdag 23 september

Ochtendwandeling wordt gevolgd met een ritje op de fiets naar het werk. De dinsdag begint zoals gebruikelijk met de vergadering van het college van B&W. De gemeentesecretaris trakteert. Doe na afloop een oproep aan alle medewerkers om deel te nemen aan Burgernet.

Ga ’s middags aan de Radonweg op Lage Weide op werkbezoek bij reclassering Nederland. Reclassering Midden-Noord opent tegelijkertijd de deuren van de locatie 'Silverpoint'. Dit is de nieuwe werkplek van ‘werkgestraften' die minder mobiel zijn of fysieke beperkingen hebben. Op Lage Weide wordt het industrieterrein schoongehouden en in Maarssen het sportterrein van de plaatselijke voetbalvereniging. Er zijn ook 400 individuele 'projectplaatsen'. Aanwezig zijn onder anderen regiodirecteur Jacco Groeneveld, landelijk directeur Sjef van Gennip en manager Werkstraf Alex van de Boer. Krijg uitleg, een rondleiding en maak kennis met een aantal van de cliënten die werken aan materiaal voor kogelvrije vesten. Bewonder de beelden van de expositie 'Wat nou als ze wegrennen' over werkstraf in Nederland die afgelopen februari in de hal van het stadhuis was te zien. Draag met een ritje op een vorkheftruck bij aan de opening.

Breng en passant een kort bezoek aan een bijeenkomst over 'MKB trends' die in een nabijgelegen pand plaatsvindt. Krijg het allernieuwste exemplaar van het magazine 'De Zaak' van Raphael Klees van de Dutch Network Group cadeau. Ontvang, terug op het Stadhuis, samen met raadsgriffier Ad Smits, Sofie Smeets, Maria van der Harst en Hein Albeda over het project 100x100. Dit is een landelijk netwerk van burgercorrespondenten die hun nieuwe gemeenteraad volgen om te kijken hoe die omgaan met maatschappelijk initiatief. Komt de netwerksamenleving terug in de gemeenteplannen en waar? Op welke manier spelen actieve burgers en sociale ondernemers een rol in het collegeprogramma en –begroting? Welke rol zien raadsleden voor zich in de veranderende samenleving? Via gesprekken met raadsleden, initiatiefnemers en ambtenaren brengen de correspondenten van 100x100 in hun eigen gemeente in kaart hoe het ervoor staat met burgerparticipatie. Interessant initiatief. Krijg de publicatie 'De burgemeester als hoeder van de democratie' na afloop ten geschenke.

Woon ’s avonds de raadsinformatieavond in de grote trouwzaal bij over het Integraal Veiligheidsplan. Ook plaatsvervangend hoofdofficier van Justitie Heleen Rutgers en districtchef van politie Johan van Renswoude nemen aan het gesprek hierover deel. Na afloop kort overleg op mijn werkkamer in verband met een actualiteit op het terrein van openbare orde en veiligheid.


Maandag 22 september

Ochtendwandel in de wijk, neem afscheid van Marian en fiets vroeg naar het Stadhuis. Bereid met directe medewerkers de agenda, uitnodigingen, college (morgen) en raadsvergadering (donderdag) voor. 'Driehoek' met de raadsgriffier en (jarige) gemeentesecretaris. Aansluitend een vergadering van de staf Veiligheid. Maak tijdens het middaguur samen met chef kabinet Hans Kuperus in de brasserie van Karel V nader kennis met Joost van Lanschot, Kamerheer van de Koning en directeur van het VSB-fonds. Fietsen in het zonnetje heen en weer. Neem terug op het stadhuis een filmpje op waarin ik vertel over mijn herinneringen aan Anton Geesink. Het Utrechts Archief werkt aan de voorbereidingen van een tentoonstelling over deze grote Utrechtse sportheld. Werk met groot genoegen hier aan mee. Fleur Kuijf en Erwin Raasveld zorgen voor de opname, Erik Plomp zorgt voor de begeleiding vanuit het Utrechts Archief.

Ontvang aan het eind van de middag mijn collega regioburgemeesters, de minister van Veiligheid en Justitie en de voorzitter van het College van procureurs-generaal voor het artikel 19-overleg (heeft dit keer de vorm van een 'haardvuursessie'). Dit overleg vindt periodiek plaats in aanwezigheid van de korpschef van de Nationale politie. Plaats van handeling is de grote trouwzaal in het stadhuis. Woon tijdens een korte schorsing een deel bij van de vergadering van het presidium van de gemeenteraad. Rij in het donker richting Rivierenwijk. De dagen worden echt korter.


Zaterdag 20 en zondag 21 september

Ga zaterdagochtend in alle vroegte naar kapper Jan Bartels ('Zo, nu ben je gereed voor Beatrix'). Doe een paar boodschappen, duik in de stukken en ga aan het begin van de middag naar de Domkerk. Het is bij aankomst al druk op het zonnige Domplein. Woon in een bomvolle kerk de plechtige eucharistieviering bij ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de kerkelijke Unie van Utrecht. Doe samen met Commissaris van de Koning Willibrord van Beek H.K.H. Prinses Beatrix in- en uitgeleide. 

Wandel na afloop van de dienst - er wordt opvallend veel gestaan tijdens de oud-katholieke viering - naar de Aula van van het academiegebouw. Spreek daar in het Duits de vele honderden congresdeelnemers toe die dezer dagen in Utrecht zijn ter gelegenheid van het Internationaal Oud-Katholiekencongres 2014. Begroet ondertussen onder onder anderen de monseigneurs Vercammen en Schoon, congresvoorzitter De Haart, deken Van der Velde en koster-beheerder Van Rijn.

Mijn volgende programmaonderdeel van mijn agenda vandaag is een kort bezoek aan Club48, een gezelschap van oud-Nederlandse wielrenners. Het gezelschap reunieert dit weekend in Utrecht. Bij Karel V aan het Geertebolwerk is een vrolijk fotomoment mijn deel. Ben beduusd van de (wereld) beroemde dames en heren wielrenners ('Inderdaad, Keetie van Oosten-Hage is mijn naam') die ik mag ontmoeten.

Contact

  • U kunt de burgemeester een bericht sturen.
  • U kunt de burgemeester uitnodigen voor het bijwonen van een activiteit.
  • U kunt de burgemeester vragen om een bijdrage aan een publicatie, bijvoorbeeld het schrijven van een voorwoord of een aanbeveling.

Voor andere vragen kunt u mailen naar secretariaatburgemeester@utrecht.nl.

Ga ten slotte op uitnodiging van Ramon van den Boogaard, Jimmy Verdaasdonk en Gert Jan van Beijnum naar de Admiraal Helfrichlaan om op sportpark Nieuw Welgelegen bij te dragen aan de onthulling van een groot welkomstbord ('Welcome to Domstad Dodgertown') van de 50-jarige honk-en softbalvereniging Domstad Dodgers. Word inmiddels de gehele middag en avond door Margriet Algera van de politie op de hoogte gehouden van het verloop van een demonstratie in en rond de binnenstad ('Partijtje voor de Vrijheid').

Draag aan het begin van de zondagmiddag, op uitnodiging van Marc van der Voorn, bij aan de start van de sponsorloop ‘Feet for Food’ in het Griftpark. De opbrengst gaat naar de Voedselbank Utrecht. Wandel langs de diverse activiteiten in het 15-jarige Griftpark. Ook Griftsteede en Wim Horst staan stil bij het 15-jarig bestaan.  Ontvang in Griftsteede het eerste potje bijenhoning afkomstig uit het Griftpark. Schaf privé een houten bank van stichting Tafelboom aan. Werk na afloop mee aan een fimpje in het kader van het 45-jarig bestaan van de stichting Pann. Hun jarenlange belangeloze inzet ten behoeve van de LHBT-gemeenschap is dat meer dan waard. Snel terug naar huis. Kleed me om ('Black tie'). Woon samen met Marian de galapremière bij van de musical ‘Moeder ik wil bij de revue’. Geweldig.


Vrijdag 19 september

Ga in alle vroegte naar het Stadskantoor. Haal er, net als alle medewerkers, in de hal, mijn welkomstdoos op. 

Een groot deel van de ochtend staat vervolgens in het teken van een bestuursvergadering van de VNG afdeling Utrecht. Plaats van handeling is de fraaie oude raadzaal in het gemeentehuis van De Bilt aan de Soestdijkseweg Zuid. Gastheer Arjen Gerritsen vertelt met enthousiasme over het economisch profiel van zijn gemeente. De Bilt is 'langs de life science as' nauw verbonden aan het Utrecht Science Park op de Uithof. Doe, terug op het stadhuis, een aantal stukken af en krijg van alles mee voor het weekend. Leespost wel te verstaan. Bel met Ilona Kalksma van het bureau regioburgemeesters. Aansluitend volgt een telefonisch overleg met ambtgenoot Jos Wienen (Katwijk). 

Vrijwel de gehele middag staat vervolgens in het teken van een bijeenkomst in de raadszaal van Amsterdam. Carpool er samen met Maartje Schlebusch (hoofd Bestuursondersteuning a.i.) heen. De bijeenkomst is georganiseerd door de burgemeesters van de G4 en heeft als centraal thema de ideeën van Benjamin Barber en zijn ‘Global Parliament of Mayors’ (GPM). 

Tijdens de bijeenkomst - waar tal van Europese burgmeesters te gast zijn - wordt aandacht gevraagd voor de positie van steden als plek om nieuwe oplossingen te vinden voor mondiale problemen. Zoals gezegd gaan de ideeën van Benjamin Barber nog iets verder (het vormgeven van een ‘Global Parliament of Mayors’). Een mooi debat ontspint zich. Zit zelf een sessie voor met als thema ‘Is the GPM Representative?’ en spreek de aanwezigen kort toe (‘Trust is not a soft power ... Is the Scottish no a blow to the issue, or does it illustrate it's relevance?’). Zeer inspirerende middag onder voorzitterschap van mijn ambtgenoot uit Bristol ('Still from the UK'). Stel en passant beeldend kunstenaar Ruud Kuijer voor aan mijn ambtgenoot Eckart Würzner uit Heidelberg. Waarvan akte. 


Donderdag 18 september

Neem in alle vroegte afscheid van Marian. Doe paar boodschappen in de wijk. Breng in de loop van de ochtend een bezoek aan het echtpaar Pieterson-de Jong in de Mendelsohnstraat in Oog in Al. De geboren Utrechters ontmoetten elkaar voor het eerst tijdens een instuif voor de jeugd achter de Vredeskerk. 'Mag ik meesjoelen?', vroeg de bruidegom aan de bruid. Ontvang onze Utrechtse makelaar en bel tussen de bedrijven door met onze makelaar.

Bespreek op het stadhuis met adviseur van de regioburgemeester Joke Overeem en hoofd bureau Regionale Veiligheidsstrategie Midden-Nederland (RVS) Ad van Breukelen het zogenaamde artikel 19 overleg van aanstaande maandag met de minister van Veiligheid en Justitie en de tien regioburgemeesters. Aansluitend aan het overleg vindt de periodieke informele ‘haardvuursessie’ plaats. Maandagmiddag en avond is het stadhuis in Utrecht de locatie van de bijeenkomsten. Een vergadering van de lokale driehoek met politie en OM volgt. Evalueren onder meer het verloop van 'het bezoek' van een aantal Paris Saint-Germain ‘fans’ gisterenavond. Bespreek een paar actualiteiten met naaste medewerkers en fiets vervolgens naar de Mariaplaats. Ga samen met politiefunctionaris Emiel Vermeulen (horecateam binnenstad) op bezoek bij twee horeca-gelegenheden. Begrijp van de medewerkers dat de sfeer gisteren helaas snel grimmiger werd. Na het optreden van de politie keerde de 'rust' relatief snel terug. Al met al geen prettige ervaring voor de medewerkers. Beantwoord bij terugkeer op het Stadhuis een aantal vragen over dit onderwerp van Marc van Rossum du Chatel van RTV Utrecht. Ontvang op mijn werkkamer Brandweerman Cor. Een inspirerend man. Gebruik het avondeten in de binnenstad met een aantal voormalige naaste medewerkers. Een vrolijk samenzijn, goed ze weer te zien.


Woensdag 17 september

Na een paar telefonische overleggen met onder meer het Haagse, is mijn eerste afspraak van vandaag met Peter Bos, directeur van de VRU en HID Theo van de Gazelle van Rijkswaterstaat. Praat in de loop van de ochtend samen met wethouder Kees Geldof bij met Michel Verwoest en Dick Gort van ASR. Ontvang 's middags in aanwezigheid van Henk Knol (gebiedsmanager veiligheid) en districtschef van politie Johan van Renswoude een aantal vertegenwoordigers van de liberale en orthodoxe Joodse gemeenschap in Utrecht. Maak onder meer (nader) kennis met Ellen van Praagh, Eddo Verdoner en Deborah Günzburger. 

Reis aansluitend naar Doorn (gemeente Utrechtse Heuvelrug) naar het aan het Kerkplein gelegen cultuurhuis Pléiade. 

Zit de vergadering voor van het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Utrecht. Begroet onze nieuwe ambtgenoot van Stichtse Vecht (Liesbeth Spies) en sta namens de collega's stil bij het zeer recent bekend geworden naderende afscheid van Patrick van den Brink (IJsselstein) en Bert Jansen (Montfoort). Praat na afloop bij met de chef van onze politie-eenheid Miriam Barendse. Gebruiken met het gehele gezelschap het avondeten in de Koningshof, een nabijgelegen kerkgebouw. Ben lekker vroeg thuis. Marian is er. Inmiddels informeert Margriet Algera van de politie mij  over een groep voetbalsupporters van Paris Saint-Germain die voor een gespannen sfeer zorgen op en rond de Mariaplaats. Een rustige avond is het dus niet (echt).

Word bij voortduring over de ontwikkelingen op de hoogte gehouden. Later op de avond worden 51 Franse supporters aangehouden wegens ongeregeldheden en naar een cellencomplex in Houten gebracht. Een hele operatie. Breng, om verdere escalatie in de stad te voorkomen, een noodbevel uit. Dit noodbevel geeft de politie de mogelijkheid extra bevoegdheden in te zetten, zoals het ophouden van groepen en ook de mogelijkheid groepen te verplaatsen. Fiets rond elven naar politiebureau Paardenveld om de noodbevelen te ondertekenen en de dienstdoende mannen en vrouwen een hart onder riem te steken. Fiets na middernacht weer naar huis. Goed dat verdere ongeregeldheden zijn voorkomen en dat het vervolgens rustig is gebleven in de stad.


Dinsdag 16 september

Vandaag is het de derde dinsdag van september. Doe m'n wandeling in de wijk en stap vroeg in de trein richting Den Haag. Wandel naar het Plein. De vergadering van het college van B&W vindt vandaag plaats in de Atlaszaal (een prachtige bibliotheek) van Sociëteit de Witte.

Begeven ons na afloop rond het middaguur naar het Haags Historisch Museum aan de Korte Vijverberg. Volgen daar sinds vele jaren op een groot televisiescherm, samen met de colleges van B&W van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, de Troonrede. Zwaai, vanaf het balkon van het museum, samen met mijn ambtgenoten naar de gouden koets die heen en weer langs rijdt tussen het Binnenhof en Paleis Noordeinde. Bevinden ons in goed gezelschap van talloze enthousiaste toeschouwers langs de kant. Mooi om te zien hoe iedereen geniet. 

Ontvang, terug in het museum, van Eberhard van der Laan de voorzittershamer van de G4. Vanaf vandaag is Utrecht, voor een jaar, voorzitter van de G4. Praat na ‘de officiële overdracht’ met Wouter Boonstra van Binnenlands Bestuur over de G4 en de Troonrede. Wandel vervolgens naar de Hofweg. Woon bij ProDemos samen met een groot aantal ambassadeurs en diplomaten een bijeenkomst bij rond een lezing van hoogleraar James Kennedy ('Political citizenship: are the Dutch up to it?'). Bezoek op uitnodiging van Hans de Boer (VNO-NCW), Michaël van Straalen (MKB Nederland) en Lex Oomkes (Nieuwspoort) de Prinsjesdagbijeenkomst bij in perscentrum Nieuwspoort. Ga ten slotte op uitnodiging van partijvoorzitter Henry Keizer even langs bij een vergelijkbare bijeenkomst van de VVD aan de Mauritskade. Begroet vele bekenden. Gebruik het avondeten met m'n voormalige collega’s Sietske en Eline van de VNG bij Dekxels aan de Dennenweg.  


Maandag 15 september

Ochtendwandel in de wijk. Zwaai Marian uit en fiets naar het werk. Het is druk onderweg. Kort overleg met m'n secretaresses.

Meteen door naar Haarzuilens. Woon op uitnodiging van Annette van der Neut en Arno Molenbeek van de Kermis en Oranjevereniging Haarzuilens samen met 'barones' Alexandra van Zuylen van Nijevelt en talloze bewoners op de Brink (bij ‘t Wapen van Haarzuylen) de opening bij van de 116e Haarse Kermis. Het hele dorp is ervoor uitgelopen. Haarse schoolkinderen zingen. En het Nederlandse en het Haarse volksliederen worden gezongen. Allemaal muzikaal omlijst door de Bloaskapel. Onthul samen met de hoogwelgeborene een poster, waarop de allereerste kasteelloop ‘De halve van de Haar’ wordt aangekondigd. Het is een halve marathon die op tweede paasdag 2015 voor de eerste keer wordt gelopen. Het idee om de halve marathon te organiseren is van Sarah Watson, de kleindochter van wijlen de Baron van Zuylen van Nijevelt. Krijg na afloop het kermisboekje cadeau.

Terug op stadhuis volgt een overleg met de wethouders Paulus Janssen en Kees Geldof over het dossier raamprostitutie. Werk de emails bij, lees en onderteken stukken, pleeg een aantal telefoontjes en bereid de vergadering van de gemeenteraadscommissie Mens en Samenleving voor. Bijna de hele middag en het begin van de avond staan in het teken van die commissievergadering. Het gaat onder meer over het rekenkameronderzoek ‘Lessen van ongenoegen, een onderzoek naar de klachtbehandeling van de gemeente Utrecht’, cameratoezicht, veilige aangifte van ongedocumenteerden en raamprostitutie. Moet stevig aan de bak. Avondeet snel iets bij Delphi aan de Neude. 

Stap meteen weer op de fiets om bij Artisjok aan de Nieuwegracht een delegatie uit Leeds te begroeten. Zij organiseerden de Tourstart 2014. Peter Smith (project manager), Paul Footitt (events manager), Nicola Lockwood (project officer) en Simon Booker (senior engineer traffic management) van Leeds City Council deden het geweldig dit jaar. Fiets ten slotte naar Dikke Dries aan het Oudkerkhof. Neem op uitnodiging van Maarten van de Wetering deel aan een politiek café van de lokale VVD. Rinze Benedictus en de aanwezigen ondervragen me over van alles en nog wat. Fiets op tijd naar huis. Morgen Prinsjesdag.


Zaterdag 13 en zondag 14 september

Ga in de loop van de zaterdagochtend richting de brandweerpost aan de Meerndijk in De Meern. De vrijwillige brandweermannen (en een vrouw) vieren hun 75-jarig bestaan met een Open Dag met alles erop en eraan. Word ontvangen door communicatieadviseur Diana Timmerman, ploegleider Wim van der Stok, Jan Hazeleger (afdelingshoofd repressie van het district Utrecht) en regionaal commandant Rob Frek. Lever onder grote publieke belangstelling van jong en oud een bijdrage aan de opening door onder meer ‘slachtoffer’ te spelen van een auto-ongeluk. Word na ongeveer tien minuten zeer vakkundig bevrijd. Een opluchting. RTV Utrecht doet verslag. Volg aansluitend aan de overkant van de weg op de kazerne zelf samen met een groot aantal kinderen een deel van een preventieles van niemand minder dan Brandweerman Cor

Geef 's middags ter gelegenheid van Open Monumenten Dag (thema 'Op Reis') en de Dag van het Mobiele Erfgoed het startschot voor de hoge-biwedstrijd op de Maliebaan. Hier werd in 1883 de Nederlandse Vélocipèdisten Bond opgericht, de latere ANWB.
Begroet onder meer goede bekende en voorzitter van Open Monumentendag Utrecht, Harm Janssen, en Maarten Bokslag van Vereniging De Oude Fiets. Ontmoet bij het Spoorwegmuseum onder meer ANWB hoofddirecteur Frits van Bruggen, museumdirecteur Paul van Vlijmen (krijgt een nieuw Rijksmonumentenbordje overhandigd) en ambtgenoot Roland van Schelven (Culemborg), voorzitter van de landelijke monumentendag. Geniet, met vele anderen, van het overvliegen van een historisch vliegtuig, de Catalina uit 1941, die een ererondje maakt boven het Spoorwegmuseum. Krijg na afloop de allerlaatste miniatuur ANWB-praatpaal kado. Aardig. Meteen door naar de Kromhoutkazerne aan de Herculeslaan. Tijdens de open(monumenten) dag van de Kromhoutkazerne vindt vandaag de zevende editie plaats van de Utrechtse Veteranendag. Het is een eerbetoon aan alle veteranen, jong en oud, waar ook ter wereld ingezet voor Nederland. Namens het gemeentebestuur zijn alle in Utrecht wonende veteranen uitgenodigd. De zaal in de kazerne zit vol. 

Spreek net als commandant Commandocentrum Dienstencentra Leonard Kok de veteranen toe. Maak vervolgens (nader) kennis met zoveel mogelijk van de aanwezigen (waaronder het echtpaar Verdonk). Prima bijeenkomst die inmiddels een goede Utrechtse traditie is geworden. Avondeet samen met Marian in Wageningen in de privésfeer. Vermaak me zondag onder meer met de enorme stapel raadscommissiestukken voor de vergadering van morgenmiddag. M'n ouders bellen uit het Edamse en het piket OOV (Openbare Orde en Veiligheid) houdt me op de hoogte van het rustige en doelpuntloze verloop van de voetbalwedstrijd FC Utrecht-ADO Den Haag. Heb telefonisch overleg met districtschef van politie Johan van Renswoude.


Vrijdag 12 september

Ochtendwandel en fiets naar het stadhuis. Begin vanochtend met een uitvoerige gedachtenwisseling op het Provinciehuis samen met onder meer ambtgenoot Koos Janssen (Zeist) met gedeputeerde Remco van Lunteren. Onderwerp van gesprek is de actualiteit rond het Bestuur Regio Utrecht (BRU). Maak, terug op het stadhuis, het staartje mee van het wekelijkse hoofdlijnenberaad van het college. Kort overleg met wethouder Lot van Hooijdonk volgt. Ontvang spontaan een klas scholieren van de Koekoekschool op mijn kamer die een rondleiding op het Stadhuis krijgen van een ‘een gids van open monumentendag’. Leid ze rond in mijn werkkamer. Als de andere helft van groep 5 en 6 dat ziet, doe ik het nog eens. 

Lunch samen met een paar naaste medewerkers en bespreek met hen een aantal lopende zaken. Praat bij met directeur Paul Kouijzer. Gebruik een klein deel van de middag om mail bij te werken en stukken te lezen. Maak in de loop van de middag nader kennis met Giovanni Colauto (algemeen directeur Bijenkorf). Voer telefonisch overleg met de Amerikaanse politicoloog Benjamin Barber ('If mayors ruled the world’) over een bijeenkomst ('Interdependence Day') die eind volgende week in Amsterdam plaatsvindt. Fiets op uitnodiging van de deelnemende restaurants langs bij het culinair festival Uitgekookt op het Janskerkhof. Het festival heeft een nieuwe opzet en is voor bezoekers zeer toegankelijk. Proef van een aantal deelnemers een paar kleine gerechten. Volgens mij een uitstekend geslaagd evenement. Wens de ondernemers naast mooi weer ook veel bezoekers toe. Begroet tussen de bedrijven door (scheidend) rector 'Willem' van het Utrechts Studenten Corps. Avondeet met Marian en haar vriendin Anita en haar partner René op het binnenterras van Toque Toque aan de Oudegracht.


Donderdag 11 september

Neem afscheid van Marian. Begin de dag met een overleg met Peter Bos, algemeen directeur van de VRU. Een gesprek met Gerard Groener van Corio volgt. Voormalig wethouder Gerard Abrahamse komt even langs. Hij brengt mij namens 'zijn' burgemeester van Wijdemeren Martijn Smit (Abrahamse was ook wethouder in Wijdemeren) een Edammer kaasje. Attent gebaar. Burgemeester Smit bracht net als ik zijn jeugd door in Edam-Volendam. 

Schrijf een aantal reacties naar Utrechters met een taalachterstand die mij een e-card stuurden ter gelegenheid van de Week van de alfabetisering. Ben trots op mensen die durven te leren. Ga ’s middags naar crematorium Westerveld in Driehuis (Velsen). Woon er samen met Marian de uitvaartplechtigheid bij van de moeder van een dierbare vriendin. Terug op het stadhuis volgt aan het eind van de middag een korte vergadering van het dagelijks bestuur van het presidium en een korte collegevergadering ter voorbereiding van de gemeenteraadsvergadering vanavond. Reik aan het begin van de avond, op uitnodiging de van Joël Scherrenberg, voorzitter van De Slinger Utrecht, de allereerste ‘Utrecht Onder Stroom Award’ uit. Het is een nieuwe prijs voor organisaties, ondernemingen of particulieren voor hun inspanningen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Genomineerden zijn het werving- en selectiebureau Schaal XPortaal en Odenwald Organic. En de winnaar is... Odenwald Organic. 

Goed initiatief met aansprekende winnaar, op een mooie locatie bij NUtrecht in de Schepenbuurt. Meteen door naar Paushuize. Woon samen met zo'n 200 deelnemers uit 44 landen de opening bij van de 33ste editie van de internationale conferentie van de European Bone and Joint Infection Society (EBJIS). Vorig jaar in Praag, dit jaar vindt de conferentie plaats in Utrecht. Organisator van de conferentie is de hooggeleerde Charles Vogely, orthopedisch chirurg in het UMC ('Het aantal deelnemers - in totaal zo'n 600 - was niet eerder zo hoog'). Spreek net als EBJIS voorzitter Heinz Winkler (uit Oostenrijk) het gezelschap toe.

Snel terug naar stadhuis voor de eerste gemeenteraadsvergadering na het zomerreces. Begroet bij het naar binnenlopen voormalig stadhuisbode Berry Disco. Goed hem weer eens te zien. De gemeenteraad staat aan het begin van de vergadering stil bij de ramp met vlucht MH17. Op de dag van de vliegramp kwam de raad voor de laatste keer voor het reces bijeen. 'We konden op dat moment niet vermoeden hoe vreselijk en dichtbij ook Utrecht werd getroffen'. Neem tijdens de vergadering samen met raadsnestor Arjan Kleuver afscheid van voormalig wethouder en PvdA-raadslid Gilbert Isabella. Doe dat via een Skype verbinding met het eiland Sint-Eustatius (‘Goed dat u in de gemeentepolitiek bent gebleven’). Beëdig het nieuwe PvdA-raadslid Ruben Post. Korte nazit met raadsgriffier Ad Smits. Fiets even na tienen naar huis. 


Woensdag 10 september

Maak m'n wandeling. Neem even voor half negen, samen met gemeentesecretaris Maarten Schurink en hoofd Stafzaken Maartje Schlebusch, een kijkje op mijn werkkamer op de 20-ste verdieping van het nieuwe stadskantoor. Ontvang vervolgens op het stadhuis de leden van de commissie Jaarbericht van de VNG voor een vergadering. De resultaten beginnen langzaam concreet vorm te krijgen. In november presenteert de commissie deze resultaten tijdens een algemene vergadering van de VNG. Loop rond het middaguur naar de grote trouwzaal om een bijzonder moment in het leven van Maarten van Ooijen (fractievoorzitter ChristenUnie in gemeenteraad) en Annemarie van Voorst bij te wonen. Meteen door naar het Provinciehuis voor een overleg met BRU-vice voorzitter Koos Janssen en BRU-directeur Piet van Elteren. Ga samen met Sybren van der Velden (chef woninginbrakenteam van de politie) op bezoek bij een senior slachtoffer van een 'babbeltruc' in haar thuis in Tuindorp. Een dramatische ervaring voor de mevrouw. Aan het eind van de middag naar landgoed De Horst in Driebergen voor een 'Get Connected' bijeenkomst van de Economic Board Utrecht (EBU).

Tijdens de bijeenkomst staan twee vragen centraal ‘hoe zorgen we ervoor dat in 2020 minstens 50.000 huishoudens in de regio Utrecht geen energienota meer ontvangen en hoe boeken we samen de winst?’. Geen energienota zijn zogenaamde nul-op-de-meterwoningen, dus woningen die geen fossiele energie gebruiken. Goed initiatief van Energiesprong/Platform31, Natuur en Milieufederatie Utrecht, Kamer van Koophandel, Utrecht Sustainability Institute, Hogeschool Utrecht, provincie Utrecht en de gemeenten Utrecht en Amersfoort. Draag, net als wethouder Lot van Hooijdonk, (via een filmpje) graag mijn steentje bij en refereer aan 'een rode loper voor koplopers' en de 'whow factor'. Bezoek aansluitend in Vleuten, samen met wijkagente Janien Haars, een slachtoffer van een woninginbraak. Gebruik ten slotte, terwijl in Utrecht Gaudeamus muziekweek van start gaat, het avondeten op het Catshuis met mijn drie G4 ambtgenoten met premier Mark Rutte. Nuttig. Marian is vanavond alweer bij me. Prettig.


Dinsdag 9 september

Ochtendwandel in de wijk. Begin de dag met de vergadering van het college van B&W. Ontvang ’s middags, samen met medewerker Susan van Wersch, Menno Olman. Praat bij met Rita Verdonk. Een vergadering van het U-10 overleg volgt aan het eind van de middag. Ontvang de trekkers van de bestuurstafels (over de thema’s bestuurlijke coördinatie en innovatie, economie, RO/wonen, sociaal domein, en duurzaamheid en energietransitie) samen met ambtgenoot Frans Backhuijs (Nieuwegein). De avond staat in het teken van de 30e vergadering van de raad van toezicht van ProDemos in Den Haag. Pleeg onderweg naar huis een aantal telefoontjes. Marian is er. Heerlijk. Begrijp dat het Nederlands voetbaleftal vanavond met 2-1 heeft verloren van Tsjechië. Niet best.


Maandag 8 september

Wandel in alle vroegte, het is nog donker. De seizoenen schieten voorbij. Fiets naar het stadhuis. Begin de week zoals ‘vanouds’. Bespreek met een aantal naaste medewerkers de bijzonderheden van de komende week en weken. Aansluitend volgt een overleg met Ilona Kalksma, hoofd Bureau Regioburgemeesters over het lidmaatschap van de VNG commissie Bestuur en Veiligheid. Loop met woordvoerder Sjoukje Volten naar de Neudeflat voor een ontmoeting met de medewerkers van het webteam die iedere week, naast al hun andere werkzaamheden, ervoor zorgen dat het fotoweekboek online staat. Hoor van Kim Kersemakers, Irene Coolen, Maartje van der Heijden, Eeke Anne de Ruig, Sandra Sjamaar, Jaap de Blok en Linda Hoen meer over hun werkzaamheden voor de website Utrecht.nl. Terug op stadhuis volgt een vergadering van de stuurgroep Tour de France met onder andere  Tourwethouder Jeroen Kreijkamp. Ontvang ondernemer Joris Daalhuisen. Onderwerp van gesprek: de stad Utrecht. Een vergadering van de staf Veiligheid volgt. Spreek in de loop van de middag met Ingmar Heijtze (‘De stad is als taal, die ontwikkelt zich op zijn eigen manier’ ofwel ‘In de raarste krochten van onze stad, gebeuren de mooiste dingen’). Voer een aantal telefoongesprekken. Spreek onder andere met de directeur van een basisschool die te maken heeft gehad met de gevolgen van een geweldadig incident in de buurt van de school en een van de nabestaanden van de vliegramp met vlucht MH17. Kort overleg volgt met het hoofd Veiligheid, Angela van der Putten, en met adviseur Veiligheid Heleen Zijlstra over de voorbereiding van het Integraal Veiligheidsplan. Bel met Stepan Breedveld (CEO Ordina) over mijn deelname aan de jury van een innovatiewedstrijd voor de zorgsector. Feliciteer aan het begin van de avond in het Hof van Transwijk het echtpaar Klinkenberg-Ebbelaar met hun 60-jarig huwelijk. Beiden zijn afkomstig uit Naarden-Bussum en ontmoetten elkaar voor het eerst vlak na de oorlog op de dansschool. De bruidegom werkte bij Werkspoor en verbleef daarvoor twee jaar in Saoedi-Arabië. 

Fiets ten slotte naar de Mariaplaats. Woon er op uitnodiging van Massy Wahab een bijeenkomst bij van Sociëteit De Vereeniging in hun sociëteitsgebouw. Begroet een aantal goede bekenden en vertel op verzoek van voorzitter Jan van Dijkhuizen iets over mijn dagelijkse werkzaamheden. Ton van den Berg van Nieuws030 is ook aanwezig. Na afloop valt een eervol honorair lidmaatschap mij ten deel. Fiets naar Rivierenwijk en begin meteen aan de inhoud van de tas (met stukken) voor morgen.


Zaterdag 6 en zondag 7 september

Doe een paar boodschappen aan de Rijnlaan. Breng zaterdagmiddag een bezoek aan de braderie op de Amsterdamsestraatweg ('de grootste braderie van Utrecht'). Begroet een aantal bekenden, winkeliers en bewoners, drink een kopje koffie op het terras van Bagels&Beans en draag bij aan het werk van de stichting Liefdevoorhonden ('Amor para perros'). Fiets vervolgens samen met Marian naar het jaarlijkse straatfeest van de Averkamplaan, Urlusstraat en Evert Cornelisstraat in Oog in Al. De wijk waar we vroeger woonden. Destijds organiseerden Peter en Titia van der Voorn dit, begrijp dat Peter nog steeds de barbecue regelt. Het huidige buurtcomité bestaat uit acht dames: Vanessa Derks, Winona Ensink, Hanneriek Jansen, Lisette Kuster, Brigitte Laarman, Zita Laurey, Else van de Poel en Marly van Tuel. Het is gezellig in ons oude buurtje. De heren Wim, Joris, Maarten en Robbert, samen de Arie's, zingen als gelegenheidskwartet smartlappen. Krijgen na afloop een bosje bloemen uit de tuin van onze oude buurvrouw Ank Roos. Gebruiken vervolgens een snelle avondhap bij het nabijgelegen Ibis aan de Bizetlaan en zijn aansluitend samen bij (een deel van) de première BIANCO van het NoFit State Circus ('Rauw, ruw en aanstekelijk') in de (prachtige) Botanische tuinen aan de Budapestlaan. Zeer de moeite waard.

Vandaag een bijzondere (culturele) zondag met het Uitfeest in Utrecht, de feestelijke opening van een nieuw cultureel seizoen met tal van previews overal in de stad. Ook de landelijke start van het boekenseizoen Manuscripta vindt vandaag (voor het eerst) in Utrecht plaats. Wandel door de drukte via de Stadhuisbrug naar de Centrale Bibliotheek voor de presentatie van de komende Kinderboekenweek. Word bij binnenkomst op de eerste verdieping begroet door Maud Aarsen van het CPNB

Ontmoet de kinderboekenschrijvers Harm de Jonge en Marit Törnqvist en de zeer talentvolle presentatrice Vivienne van den Assem. Mag het eerste exemplaar van het kinderboekenweekgeschenk ‘Zestig Spiegels’ overhandigen aan Harm de Jonge. Prachtig boek, met mooie illustraties van Martijn van der Linden. Overhandig aan Marit Törnqvist het eerste exemplaar van het door haar geïllustreerde én geschreven kinderboek ‘Fabians Feest’. Dit prentenboek is tijdens de Kinderboekenweek (1 t/m 12 oktober) te koop in de boekhandel. Speciaal voor het 60-jarig jubileum van het Kinderboekenweek maakten Kinderen voor Kinderen een lied. Samen met alle aanwezigen in de bieb - jong en oud - oefenen we de danspasjes en zingen we het 'feest' lied. De twee jonge Utrechtse reporters Farrah en Amina, interviewen na afloop Harm de Jonge en Marit Törnqvist voor het 'persbureau' van de Parkschool uit Lombok. De twee jonge meiden hebben leuke vragen voorbereid. Neem afscheid van de schrijvers, de sponsoren van de NS, de medewerkers van de bibliotheek en van het CPNB. Het lukt helaas niet meer vandaag aandacht te besteden aan de verjaardag van Nirmala Rambocus. Doe dat morgen alsnog. Inmiddels informeerde mijn lieve vriendin Helen ons over het overlijden van haar moeder. Verdrietig bericht. Zie later op de avond samen met Marian de kick off van een nieuwe serie 'Boer zoekt vrouw'. 


Vrijdag 5 september

Ochtendwandel en fiets naar de binnenstad. Begin met een overleg over de synchronisatie van mijn afspraken in mijn mobiele telefoon en iPad. Vergt nog steeds aandacht. Helaas. Eerste afspraak van vandaag is met Michon Slinkers. Ontmoette hem afgelopen zomer bij zijn opa en oma die 60 jaar waren getrouwd. Zijn vader vertelde over een reis naar Amerika voor de jeugd van worstelvereniging De Halter. Beloofde Michon toen dit (een heel klein beetje) te ondersteunen en lootjes van hem te kopen. Komen vanochtend onze afspraak na. Michon is net als zijn grotere broer een getalenteerd worstelaar. 
Ga aansluitend naar de brandweerkazerne aan de Belcampostraat voor een vergadering van het Dagelijks Bestuur van de VRU. 

Maak, terug op het stadhuis, rond het middaguur, kennis met de leden van de commissie Addink. Het begin van de middag staat in het teken van een werkbezoek op uitnodiging van Marc van den Tweel (algemeen directeur van Natuurmonumenten) aan Landgoed Haarzuilens. Word tijdens de fietstocht onder meer vergezeld door wethouder Kees Geldof, regiodirecteur Roline de Wilde en beheerder Udo Hassefras. Rijden vanaf het beheerkantoor aan de Eikslaan door prachtig (gerealiseerd) natuurgebied en staan stil bij de ontwikkelopgaven die er nog zijn. 

Stap, terug op het stadhuis, meteen weer op de fiets. Nu op mijn eigen fiets. Breng samen met verkeerswethouder Lot van Hooijdonk en ambtgenoot Arjen Gerritse (De Bilt) een werkbezoek aan en langs de route van de Uithoflijn.  Ronald Buitenhek en Bert Coenen van de BRU zijn perfecte reisleiders. Hoogtepunt is een bezoek - vlak om de hoek bij mij thuis - aan het Vaartsche Rijnstation aan de Westerkade in aanbouw. Zeer de moeite waard. Heb, terug op mijn werkkamer, nog net even tijd een aantal zaken af te stemmen met een aantal directe medewerkers. Begroet de jonge ouders Inge en Jeroen met hun zoontje Jurre. Fiets aan het begin van de avond richting Chez Jacqueline voor een informeel samenzijn met onder meer de leden van het college. 


Donderdag 4 september

Zet vanochtend met de collega's de retraite voort en rijden aan het begin van de middag terug naar Utrecht. Zet een paar handtekeningen, krijg de stukken mee voor morgenochtend en fiets naar huis. Vier m’n 53e verjaardag in  huiselijke kring. Met kaasfondue. Ben inmiddels dankbaar voor allerlei lieve reacties. Een prachtige zonnige dag. Net als in 1961, zo is mij altijd verteld.


Woensdag 3 september

Fiets na m'n wandeling in de wijk extra vroeg naar het stadhuis om een aantal brieven en stukken te tekenen. Meld mij om 9.00 bij ‘het busje’ op het plein voor het stadhuis. Ga met de collegeleden vandaag en morgenochtend op retraite in het Princess Hotel in Amersfoort. Er staat veel op de agenda. Bijvoorbeeld de begrotingsvoorstellen 2015. Geniet 's avonds van een boswandeling in de omgeving van het hotel. 


Dinsdag 2 september

Ochtendwandel en fiets naar het werk. Begin de werkdag buiten op het voorplein van het stadhuis met een opname voor een promotiefilm van het Utrecht Science Park (USP). Het USP wil graag een internationaal congres op het gebied van science parken (IASP) in 2016 hosten in Utrecht. Maak van de gelegenheid gebruik kort bij te praten met Nicoline Meijer, marketing en communicatie manager van het USP. Zit aansluitend de wekelijkse vergadering van het college van B&W voor. Praat ’s middags bij met tekstschrijver Frank van der Lecq. Een vergadering van de driehoek volgt. Carpool in de loop van de middag samen met wethouder Victor Everhardt en gemeentesecretaris Maarten Schurink heen en weer naar Amsterdam.

Maken in het Rijksmuseum en vervolgens in de ambtswoning van Eberhard van der Laan aan de Herengracht uitvoerig kennis met de leden van de G4-colleges. Zeer nuttige bijeenkomst. En geniet tussen de bedrijven door van de interessante rondleiding van Martine Gosselink, hoofd geschiedenis van het Rijksmuseum, en van de 'wetenschapsquiz‘ onder leiding van Joep van Deudekom en Rob Urgert.


Maandag 1 september

Begin de week met een wandeling door de buurt en op het stadhuis met de gebruikelijke afspraken met de directe medewerkers. Heb aan het eind van de ochtend een vergadering van de staf Bestuurlijke Zaken waarin onder andere verschillende samenwerkingsverbanden binnen de regio aan bod komen. Spreek aan het begin van de middag mijn ambtgenoten uit de G4 tijdens de maandelijkse videoconferentie. Daarna volgt een vergadering van de staf Veiligheid met een bomvolle agenda en een kort overleg met Miriam Barendse, politiechef Eenheid Midden-Nederland. Bespreek aansluitend met de wethouders Paulus Jansen en Kees Geldof de stand van zaken rond de raamprostitutie.

Woon aan het eind van de middag samen met onderwijswethouder Jeroen Kreijkamp de opening bij van het Academisch Jaar van de Universiteit ('Science for Society'). Beluister met plezier het verhaal van de hooggeleerde James A. Robinson van Harvard University en schrijver van 'Why Nations Fail'.

Overhandig in de grote trouwzaal Xan de Waard en Roos Drost de sportpenning van de stad Utrecht. Caia van Maasakker ontving de sportpenning al eerder. Ook de meiden van het Hockey Jeugdteam, Marijn Veen en Michelle Fillet, worden in de bloemen gezet. Zij wonnen zilver tijdens de Jeugd Olympische Spelen.

Sluit de dag af met een een lezing in het bovenzaaltje van Lebowski aan het Domplein. De lokale JOVD-bestuurders Roy van Run, Jim van Mourik en Jasper van Hilten zijn net als de 'gewone' leden enthousiast over de stad en de publieke zaak. Vraag me na afloop, terug op de fiets naar huis in Rivierenwijk, in gemoede af of de JOVD'ers steeds jonger worden of ik steeds ouder...


Zaterdag 30 en zondag 31 augustus

Ga aan het eind van de zaterdagochtend naar de fietsenstalling aan het Vredenburg ('Hollandse Toren'). Woon er in de kelder de overdracht van een aantal historische stenen bij in verband met de viering van 750 jaar stadsrechten van het voormalige Vreeland. Het verhaal gaat dat Keizer Karel V persoonlijk opdracht gaf om de burcht aan de Kleizuwe af te breken, omdat hij de dure stenen nodig had voor zijn vesting aan het Vreeburg in Utrecht. 

Loco-burgemeester Jaap Verkroost van Stichtse Vecht neemt de stenen persoonlijk in ontvangst en stadsarcheoloog Jeroen van der Kamp vertelt er enthousiast over. Krijg na afloop een echt Vreelands boerenkaasje. 

Feliciteer aan de Rooseveltlaan het echtpaar Drenth-Karman met hun 60-jarig huwelijk. De Amsterdammers ontmoetten elkaar voor het eerst op de Jaarbeurs en gingen vervolgens naar een orgelconcert in de Nieuwe Kerk. Ze wonen al vele jaren in Utrecht.

Maak een wandeling langs de kramen van de braderie in het centrum van Vleuten. Woon aan het begin van de middag op uitnodiging van oud-collega Liesbeth van Batenburg de opening bij van de 25e editie van het straatfeest van de s’ Jacoblaan in Tuindorp. Proef mini-stukjes van de zelfgebakken taarten en maak samen met organisator Ton Hesselsmans kennis met een aantal bewoners.
Woon in tuinenpark Park Groenwoud van tuinvereniging De Hoge Weide aan de Groenwoudsedijk op Papendorp op uitnodiging van AVVN-voorzitter Chris Zijdeveld de slotbijeenkomst bij van het Internationaal Congres voor Volkstuinders. Het is vandaag de Europese Dag van de Tuin. Gastheer Hansen spreekt, zet samen met Ans Hobbelink (voorzitter gezamenlijke Utrechtse volkstuinverenigingen) een symbolische handtekening, krijg de gouden roos 2014 uitgereikt en onthul, samen met president Wilhelm Wohatschek en secretaris-generaal Malou Weirich, een kunstwerk van beeldhouwer Jan-Carel Koster.

Ga ten slotte naar tuinenpark Ons Buiten aan de Pal Maleterstraat om het echtpaar Tang-Diel te feliciteren met hun 60-jarig huwelijk. De ziekenhuis-predikant en zijn echtgenote hebben hun (klein)kinderen en vrienden voor deze mooie gelegenheid om zich heen verzameld. Avondeet met Marian met een vriendin bij een Argentijn en geniet van een rustige zondag. Zwem met onze zoon. Lang geleden.


Vrijdag 29 augustus

Start de dag met mijn gebruikelijke ochtendwandeling. Zag hem eergisteren nog op televisie bij Krasse Knarren, lees nu dat hij gisteren is overleden, goede bekende Ad - Cocktailtrio - van der Gein. Stuur zijn vriendin Anneke een condoleance. Eerste afspraak vandaag is met tekstschrijver Eddy Steenvoorden ('Zonder omhaal, tekst en beeld'). Onderwerp van gesprek is de aanpak van woninginbraken. Van 6 tot en met 12 oktober is ‘de week tegen woninginbraken’. Benadruk opnieuw de rol van bewoners zelf als het gaat om het tegengaan van woninginbraken en de enorme impact die een inbraak heeft op mensen. Spreek vervolgens met een ondernemer over zijn plannen samen met adviseur Natalie Horning. Krijg i-babs-les van ICT-adviseur Arno Hendriks. 

Zet aan het eind van de ochtend, namens het 65-jarige KWFKankerbestrijding, Jeanette en Wietze Wieling, in het zonnetje. Deze twee collectehelden collecteren samen al 60 jaar voor KWF Kankerbestrijding en staan symbool voor alle 916 vrijwilligers in Utrecht die voor het KWF langs de deuren gaan. Volgende week start de jaarlijkse collecteweek. Hoop dat alle vrijwilligers in Utrecht, en al die anderen (100.000) door het hele land, veel geld ophalen. Krijg na afloop van regiocoördinator Midden-Nederland Bart Hellendoorn en zijn collega's Jan Willem Forch en Karin Wintzen de roman 'Een weeffout in onze sterren' van John Green en een 'Collectebus' Davelaar koeken cadeau.

Rij op uitnodiging van penningmeester Gerard Stoet richting de voedselbank in de Jacobuskerk aan de Prins Bernhardlaan voor een werkbezoek. Krijg een rondleiding door de kerk en maak aansluitend kennis met de vrijwilligers die druk doende zijn met de uitgifte van de voedselpakketten. 

Ga vervolgens op uitnodiging van sociaal makelaar Janneke Baan langs bij de vrijwilligers van de speeltuin Noordsepark ('mevrouw Olga en haar twee zussen bijvoorbeeld'). Maak een wandeling door het goedbezochte park. De kinderen die er zijn genieten. De rommelmarkt wordt goed bezocht. Bewonder samen met beeldend kunstenaar Germa Borst een muurschildering ('De wonderen') vlak in de buurt van de speeltuin. Zwaai naar Muriël Spekman-Van Helmond, doe een boodschap in winkelcentrum Rocade en drink een kopje koffie bij de Parel van Zuilen. 

Jubilerend Tuinencomplex Ons Genot (60 jaar!) aan de 2e Polderweg is mijn volgende agenda-onderdeel. Maak kennis met voorzitter Henk Brienesse, secretaris Henny Rosendael, een aantal ‘amateurtuinders’, de dahlia keurmeesters en met Harry Klarenbeek uit Sterrenwijk die ik begin dit jaar thuis bezocht. Beloofde toen zijn dahlia's te komen bekijken. 

Vandaar. Woon, terug in de binnenstad, in de Pieterstraat in de kunstruimte Kuub op uitnodiging van Jaap Roëll, de presentatie bij van het boek '50 Utrechtse kunstenaars in beeld' van Marcel Gieling. Reik het allereerste exemplaar van het boek uit aan kunstschilder Nico Rypkema. Fiets ten slotte samen met Marian naar TivoliVredenburg voor de opening van het Festival Oude Muziek. Woon de voorontvangst bij, samen met heel veel anderen. Krijgen de prachtig vormgegeven 443 bladzijden dikke festivalgids ten geschenke. Wat een geweldig evenement. Directeur Xavier Vandamme en (de nieuwe) raad van toezicht voorzitter Joyce Sylvester hebben het perfect voor elkaar. Een oud voornemen gaat in vervulling. Avondeet samen met Marian bij Bibelot.


Donderdag 28 augustus

Heb goed de pas erin bij de ochtendwandeling, neem afscheid van Marian en fiets naar het werk. Onderteken een aantal stukken en start met een serie gesprekken en overleggen. Begin met een bestuurlijk overleg samen met wethouder Paulus Jansen en gebiedsmanager Marjon van Caspel met Paul Venhoeven (CEO) en Walther Corsten (bouwdirecteur) beiden van het Prinses Maxima Centrum. Praat bij met VRU-algemeen directeur Peter Bos en daarna met bestuursadviseur Hélène Bos. Ontvang, samen met Tourdirecteur Martijn van Hulsteijn, Tjerry van Schijndel. Hij werkt aan een boek over het ‘Sportjaar 2015’. Dat deed hij ook over het jaar 2014. Aardig gesprek over HET sportevenement van 2015: de Tour de France. En dan in het bijzonder de start daarvan. Sta rond het middaguur samen met René Guljé van publiekszaken stil bij een plechtig moment in het leven van Martin Harthoorn en Judidja Inkelaar. Meteen door naar de Metaal Kathedraal aan de Rijksstraatweg voor de zomerbijeenkomst van de gemeenteraad waarmee het nieuwe politieke jaar wordt ingeluid. Word hartelijk verwelkomd door theatermaker Maureen Baas en haar collega's. Bijna alle raadsleden, wethouders en raadsgriffiemedewerkers zijn aanwezig. 'Welkom in deze kathedraal', luiden de openingswoorden van raadsgriffier Ad Smits. De gemeenteraadsleden wisselen van gedachten over samenwerken, de stadsgesprekken en verkennen nieuwe (mogelijke) vormen om met bewoners in gesprek te gaan. 

'Onze favoriete werkvorm: een man in pak die een verhaaltje van een briefje voorleest', aldus CDA-fractievoorzitter Sander van Waveren. Moet de bijeenkomst kort verlaten, om in de (bloedhete) grote trouwzaal op het stadhuis Jan Otten toe te spreken ter gelegenheid van zijn afscheid bij Burgerzaken. Begroet mevrouw 'Mirella' ooit werkzaam op het Stadhuis, inmiddels op de Neudeflat, en loop buiten op het stadhuisplein oud-collega Walther Lenting en zijn partner Frauke van Iperen tegen het lijf. Reik, terug in de Metaal Kathedraal, aan PvdA-fractievoorzitter Gilbert Isabella de raadspenning uit in verband met zijn afscheid als lid van de gemeenteraad. Hij verhuist binnenkort naar Bonaire en gaat aan de slag als rijksvertegenwoordiger voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba.


Woensdag 27 augustus

Maak een wandeling in de wijk. Het is droog en belooft een fraaie zomerse dag te worden. Overleg al vroeg in de ochtend met Angela van der Putten, hoofd Veiligheid, en controller Marjan Verduyn. Bespreken onder meer onze inbreng voor de begrotingsbesprekingen 2015. Vergt stevig overleg. Praat kort bij met wethouder Lot van Hooijdonk. Gerard Elbersen bewaakt inmiddels het secretariaat. Ontvang VNG-directieraadvoorzitter Jantine Kriens en haar naaste medewerker Philip van Veller (hoofd bestuursbureau). Veel onderwerpen passeren de revue. Maak kennis met Vera van der Steen, de centrale klachten coördinator van de gemeente. Spreken met elkaar over het belang van een goede en snelle afhandeling van klachten: werk aan de winkel. VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma belt in verband met de actualiteit. Ontvang vervolgens, samen met wethouder Kees Geldof en beleidsmedewerker Age van Beest, ondernemer Jan Bonenkamp uit De Meern. Kort overleg met tekstschrijver Margot Kat volgt. Ga op uitnodiging van Carla Landolf op bezoek bij het Drie Generatiecentrum aan de Bernadottelaan waar een grote groep vrijwilligers Wil van Miltenburg met toespraken, een lied en cadeautjes in het zonnetje zetten. Mevrouw Van Miltenburg is meer dan 30 jaar vrijwillig actief op Kanaleneiland. Zij gaf Nederlandse les aan Marokkaanse vrouwen, is lid van de Wijkraad, actief in de Oranjevereniging Kanaleneiland én voor voetbalclub Zwaluwen Utrecht 1911, waar zij sinds 1980 niet alleen de kantine runde, maar ook de was deed. Reik haar namens het gemeentebestuur de Speld van de Stad Utrecht uit. Heb, terug op het stadhuis, een overleg met m'n onvermoeibare woordvoerder. Cynthia Ramdutt van het bestuurssecretariaat legt snel nog wat tekenstukken voor. Bel met Roy van Run van de Utrechtse JOVD ter voorbereiding van een bezoek op 1 september. Bijna meteen aansluitend door naar Den Haag. M'n agenda is hiervoor de rest van de middag omgegooid; de ministers Asscher en Opstelten riepen mij naar Den Haag voor een expertmeeting over polarisatie en radicalisering. Carpool terug met de (Utrechtse) hooggeleerde Beatrice de Graaf. Arriveer precies op tijd bij het Academiegebouw om de 200 deelnemers aan het Europese Congres Veterinaire Diagnostische Beeldvorming (EVDI) welkom te heten in onze stad. 

Maak na afloop kennis met de voorzitter van het organiserend comité, Susanne Boroffka en met Jan Willem Hesselink (hoogleraar Topreferente Geneeskunde van Gezelschapsdieren). Dat is het voor vandaag. Marian is er vanavond. Gezellig.


Dinsdag 26 augustus

Wandel al vroeg door de wijk en ga op de fiets - in wapperend poncho - naar het stadhuis. Begin om negen uur precies met de allereerste collegevergadering na het reces. We zijn compleet (alleen de gemeentesecretaris is nog met vakantie). Praten bij en handelen de (volle) agenda af. De stad moet bestuurd worden. Praat na afloop bij met de wethouders Victor Everhardt, Paulus Jansen en Kees Geldof over het dossier raamprostitutie. 
Feliciteer in het begin van de middag aan de Molenpolder in De Meern het echtpaar Knoops-Scholten met hun 60-jarig huwelijk. De bruid is een Utrechtse, de bruidegom komt uit Eindhoven. Ze ontmoetten elkaar voor het eerst bij hun werk bij de Nederlandse Spoorwegen. Spreek, terug op het werk, uitgebreid met Hoofdofficier van Justitie Johan Bac. Overleg kort met Yvette Wildschut en Maartje Schlebusch over het bestuurssecretariaat. 

Ga, terwijl de meest prachtige ABBA-nummers klinken vanaf de Domtoren (het ‘soundchecken’ klinkt al geweldig), naar het echtpaar Giezen-Uljee in de Steenstraat. Ook zij zijn 60 jaar getrouwd. De bruid komt uit Utrecht, de bruidegom is afkomstig uit Harlingen ('Mijn vader werkte op de grote vaart, mijn moeder was Utrechtse'). Bewonder op de bovenverdieping van het huis hun gezamenlijke passie: het bouwen van prachtige poppenhuizen. 

De avond staat in het teken van een bijeenkomst van het Curatorium van de VNG onder voorzitterschap van Job Cohen. De vicepresident van de Raad van State, Piet Hein Donner, verzorgt in Diner Thuis aan de Haagse Raamweg een inleiding over het thema interbestuurlijke verhoudingen en de positie van gemeenten. Nuttige bijeenkomst. Lees onderweg terug naar huis stukken en voer telefonisch overleg met CCMO-collega Liesbeth Horstink-Von Meyenfeldt over een paar actuele dossiers. 


Maandag 25 augustus

Maak m'n ochtendwandeling in de wijk. Fiets naar het werk, het is druk onderweg. De vakanties zijn echt voorbij. Begin de dag met overleg met directe medewerkers, zo langzamerhand is iedereen weer terug. Praat bij met hoofd Automatisering Henny Spelbos. Ontvang vervolgens Mario Bruna. Hij introduceert bij mij Marc van Ravels, de nieuwe Honorair Consul van Frankrijk. Bruna was ruim 36 jaar Honorair Consul voor Frankrijk in onze regio. Praat uiteraard over de komende Tour de France en over de Utrechtse relaties met Frankrijk. 

Gebruik de lunch met goede bekende Hans Schippers, auteur van meer dan 30 dierenboeken (siervogels, pauwen, kalkoenen). Krijg na afloop zijn nieuwste boek cadeau met de titel 'Kippen', 272 bladzijden dik. Hans Schippers schreef het samen met Piet Simons en Pieter Borst.
Word daarna, in het kader van hun opleiding, geïnterviewd door medewerkers Tanja Heijkamp (gebiedsmanager Veiligheid) en Wendy van Vooren (adviseur Veiligheid) over het werken in een politiek bestuurlijke omgeving. Een overleg volgt met Petra van Dijk en Sophie Schers in aanwezigheid van adviseur LHBT Kees van den Berg en Tamara Rosenbach van volksgezondheid. Ontmoette Petra van Dijk en Sophie Schers eerder tijdens een bijeenkomst op 17 mei met de Utrechtse LHBT-gemeenschap. Schers hield daar een indringend verhaal over haar transgenderiteit. Bespreken een lijst met aandachtspunten die worden verwerkt in het advies dat de LHBT-adviescommissie aan het college geeft. Spreken af dat we elkaar in ieder geval weer treffen bij een bijeenkomst van Transgenders Utrecht (TNT) dit najaar. Heb telefonisch overleg met CCMO-voorzitter Gerard Koeter. Ga aan de Taagdreef op bezoek bij het echtpaar Boele-Gerwig. Feliciteer in een bomvolle woonkamer het echtpaar met hun 60-jarig huwelijk. Reis daarna door naar De Meern om een ondernemersechtpaar een hart onder de riem te steken. Zij waren recent het slachtoffer van een overval op hun bedrijf. Maak, aan het begin van de avond terug op het stadhuis, samen met wethouder cultuur Margriet Jongerius, nader kennis met Yvonne Ploum, directeur van Museum Oud-Amelisweerd (MOA) en James van Lidth de Jeude, voorzitter van het bestuur van het museum. Op 18 september vieren zij de 85ste verjaardag van Armando. Fiets in de miezer naar huis. Bel met m'n nichtje Donell Snyder. M'n vader heeft een triest bericht, een andere nicht - Lenie Kleisen-Meijn - is vandaag overleden.


Zaterdag 23 augustus en zondag 24 augustus

Breng een groot deel van het weekend in de privésfeer door. Lunch zaterdag samen met Marian bij ambtgenote Marianne Heeremans en haar echtgenoot Niek in Heemstede. Minister Ivo Opstelten belt over de Icebucket Challenge ten behoeve van de stichting ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose, een van de meest ernstige en invaliderende aandoeningen van het zenuwstelsel). Besluit de uitdaging aan te nemen. Bezocht eind september 2010 Xandra en Weert-Jan Weerts. Weert-Jan leed aan ALS en deed er alles aan om bekendheid te geven aan de strijd tegen deze ziekte ('vrij naar de schrijver Kluun: Je kunt geen dagen aan je leven toevoegen, maar wel leven aan je dagen'). Weert-Jan overleed december 2013. Zien 's avonds het Prinsengrachtconcert op televisie. Woon zondagmiddag bij Chez Jacqueline aan de Korte Koestraat met René Guljé van Publiekszaken en heel veel anderen een heugelijk moment in het leven van Alex Pina en Eveline de Rijk bij. En doe mee aan de Icebucket Challenge.

Nomineer bij het beeldmerk van de Tour de France Utrecht 2015 bij het stadhuis de actrice Betty Schuurman (bezocht net als ik de Openbare Lagere School aan de Noorderstraat in Edam), een van de symbolen van Utrecht Nijntje (Dick Bruna werd gisteren 87) en Jong FC Utrecht (spelen morgen tegen AZ). Draag mijn challenge op aan Weert-Jan Weerts en feliciteer Ivo Opstelten met Feijenoord-FC Utrecht 1-2. Inmiddels klinkt in de binnenstad heerlijke muziek van talloze draaiorgels. Weekend voorbij. 


Vrijdag 22 augustus

Lees op mijn mobieltje dat vannacht om twee uur mijn Amerikaanse ‘tante’ Days is overleden. Ze werd 100. Ochtendwandel en ga vervolgens naar het stadhuis. Het is er rustig. Doe een aantal stukken af en krijg i-babs 'les' van officemanager Gerard Elbersen. De middag staat voor een groot deel in het teken van een ontmoeting bij oud-collega Jan Dirk Smit (en zijn echtgenote Patricia) in Kinderdijk. Breng samen met een aantal andere oud-collega's en ambtgenoten onder meer een werkbezoek aan de scheepswerf van de Koninklijke IHC Merwede ('The technology innovator'). Reinier Rijke (production Director van de Dredging division) leidt ons rond ('Nederland heeft zo'n 50% van de wereldmarkt als het om de bouw van baggerschepen gaat').  Bezichtigen de enorme scheepbouwloods en krijgen uitgebreid uitleg over hoe de schepen te water gaan. 'Dit schip? Dat kost zo'n 160 miljoen euro'. Wandelen langs giga-scheepsschroeven. Doen dit op speciale schoenen, veiligheidshelm en kleurige oordopjes. Nuttig bezoek. We zijn vervuld van trots op het getoonde Nederlandse ambachtelijke vakmanschap. 

Fietsen naar de plek waar een boot ('Canal cruiser - veerpont No 6') ons tijdens een korte rondvaart de 19 molens van de Kinderdijk laat zien. De Alblasserwaard blijkt zeer de moeite waard. Dick Kanters informeert het gezelschap ten slotte over de historie van het Waterschap Rivierenland, het 'J.U. Smit-gemaal' en over het nabijgelegen oude Waardhuis op de dijk. Stevige regenbuien, de stukken voor de komende week en enig telefonisch verkeer vergezellen mij aan het eind van de middag onderweg terug naar Utrecht. Marian is terug van heerlijke Pelgrimspad-wandeldagen.


Donderdag 21 augustus

Maak m'n wandeling in de wijk en fiets naar het werk. Begin vanochtend met een kennismakingsgesprek met Rob van Dam, voorzitter van de Raad van Bestuur (CEO) van zorgorganisatie Careyn ("Samen werkt 't beter'). Ga vervolgens op uitnodiging van Karin Oostenbruggen van het bureau Protestantse Gemeente Utrecht (PGU) in de Wijkplaats ('Een plek voor ontmoeting in Lombok') aan de Johannes Camphuysstraat op werkbezoek bij de PGU ('Kerk in de stad, kerk vóór de stad'). 

Directeur Frans Ritmeester vertelt over de geschiedenis van de kerk en over de vele activiteiten. Dirk van den Hoven, teamleider van het Diaconaal Missionair Orgaan, praat me bij over het diaconale werk. Loop na het gesprek naar de ruimte waar alle kratten worden klaargemaakt voor de uitgifte van de voedselbank. Coördinator Marja Bakker leidt me rond. Een aantal vrijwilligers is hard aan het werk om alles op tijd klaar te hebben. Maak onder meer kennis met vrijwilligster Iet die zich (al jaren) inzet voor de tweedehandskleding die ook in de Wijkplaats af te halen is. Op zondag moet de zaal weer leeg zijn voor de kerkdienst van dominee Pim. De dienst wordt live uitgezonden in verzorgingstehuizen (‘Ik ben eigenlijk ook een TV-dominee’). Krijg na afloop het boek 'Levende monumenten, Geschiedenis, instandhouding en hedendaags gebruik van Utrechtse binnenstadskerken' onder redactie van Theo Kralt, Wietse Klukhuhn en Peter van der Ros, cadeau. Praat, terug op het stadhuis, bij met Piet van Elteren, algemeen directeur van het BRU (Bestuur Regio Utrecht). 
Onderga het tweede deel van de middag een fotosessie op diverse locaties in de stad. Gerry Hurkmans en Anouk ten Velden gaan 'meedogenloos' aan de slag.

Woon aan het eind van de middag in het Academiegebouw op uitnodiging van Joost Dankers van de Faculteit Geesteswetenschappen de opening bij van de 18e editie van de internationale conferentie 'Comparative Business History - contrasting regions, sectors and centuries' van de European Business History Association (EBHA). Spreek, net als dekaan Wiljan van den Akker, enkele welkomstwoorden uit en maak onder meer kennis met EBHA president Ray Stokes uit Glasgow en met professor Keetie Sluyterman en begroet enkele andere bedrijfshistorici  en vertegenwoordigers van het NEHA (Nederlandsch Economisch-Historisch Archief). Praat aansluitend aan het begin van de avond uitvoerig bij met m'n bestuursadviseur en voorlichter. Het reces is immers voorbij. 


Woensdag 20 augustus

Herneem mijn gewoonte in alle vroegte een wandeling te maken in de wijk. Fiets naar het stadhuis en begin met het ondertekenen van een groot aantal stukken en brieven. Heb in de loop van de ochtend samen met Tour-wethouder Jeroen Kreijkamp en projectdirecteur Martijn van Hulsteijn een bestuurlijk overleg met de Zeeuwse CdK Han Polman, PvdA-gedeputeerde Ben de Reu en hun medewerkers Loek Schipper en Tjitte van den Buijs over de Tour de France volgend jaar. In 2015 rijden de Tour de France renners eerst twee dagen in Utrecht om vervolgens op 5 juli richting Zeeland te rijden. De plaats van de finish is Neeltje Jans. Prachtig. Merk dat Zeeland net zo enthousiast aan voorbereidingen werkt als wij. Plaats van handeling is de Louis Couperus zaal van het CAOP (Centrum voor arbeidsverhoudingen bij OverheidsPersoneel) aan het Haagse Lange Voorhout. Verheug me op de samenwerking.

Snel terug naar het stadhuis. Middag zit vol met allerlei afspraken. Begin met een overleg over de stand van zaken raamprostitutie. Korte nazit met hoofd veiligheid Angela van der Putten. Praat bij met Maartje Schlebusch. Neem agendazaken door met secretaresse Yvette Wildschut. Een paar lopende dossiers komen langs in een gesprek met bestuursadviseur Martin Kikkert. Bereid met kabinetschef Hans Kuperus en voorlichter Jacqueline Rabius de stille tocht door, die vanavond plaatsvindt ter nagedachtenis van Nieuwegeiner Willem Grootscholten, de portier bij coffeeshop Andersom en slachtoffer van de vliegramp met vlucht MH17. Heb aan het eind van de middag samen met adviseur internationale zaken Bharti Girjasing een uitvoerig telefoongesprek met de hooggeleerde
Benjamin Barber ('Why mayors rule the world') ter voorbereiding van een bijeenkomst op 19 september in Amsterdam (Interdependence Day Forum) met onder meer mijn ambtgenoten van de G4. Praat ten slotte bij met Albert Hutschemaekers van de Project Organisatie Stationsgebied (POS).
Avondeet samen met onze zoon bij Sirtaki aan de Servetstraat. Wij delen onze liefde voor Grieks eten. 

Fiets vervolgens, op uitnodiging van Mathijs Koops, naar Oude Dikke Dries aan de Waterstraat. Daar hebben zich inmiddels een groot aantal deelnemers aan de stille tocht verzameld. Onderteken het condoléanceregister. De stille tocht gaat van start. Fiets door naar het eindpunt bij de coffeeshop aan de Vismarkt. Er wordt gesproken en witte ballonnen opgelaten. Er is klokgelui en een minuut stilte. RTV Utrecht doet verslag van de waardig verlopen plechtigheid. Fiets na afloop naar huis. De rest van de avond is volledig gevuld met telefoongesprekken over zaken (bel onder meer met Zeister ambtgenoot Koos Janssen over het BRU) en leed in de familie en bij naaste vrienden. Val desalniettemin als een blok in slaap.


Dinsdag 19 augustus

Buig me vandaag over verse stukken. Die van de afgelopen twee weken zijn afgehandeld en 'geruild'. Zet aan het begin van de middag Marian samen met een vriendin af op het station. De meiden gaan in Limburg een deel van het Pelgrimspad lopen. Onze zoon bereidt aan het begin van de avond het eten. Geslaagde première. Praat 's avonds bij met vriendin Charlotte op het terras van Le Journal aan de Neude. Fiets heen en weer naar Rivierenwijk via een nieuwe route. Iedere keer een verrassing. De werkzaamheden aan station Vaartse Rijn vorderen gestaag.  


Maandag 18 augustus

Begin vanochtend in alle vroegte met een telefonisch interview NOS-radio over de prachtige sportieve prestaties van Oog-in-Aller Dafne Schippers. Voor het overige staat vandaag vooral in het teken van de het afhandelen stapels post en stukken van de afgelopen twee weken die ik van de Stadhuismannen Dennis en Donald ('D&D') in Rivierenwijk mocht ontvangen. Heb contact met loco-burgemeester Jongerius en bel met Yvette Wildschut van het bestuurssecretariaat. Ook zij is weer terug van vakantie. Ga rond het middaguur op een 'heen en weertje' naar Edam. Bezoek er mijn ouders. Heb geluk. Het is 'lesjesdag'. Een kopje homemade groentensoep schiet over. Heerlijk. Krijg een stapel oude Elseviers mee voor thuis. Leesvoer genoeg.


Zaterdag 16 augustus en zondag 17 augustus

Feliciteren zaterdagmiddag Marian's 'Tante' Jannie Oosenbrug met haar 90e verjaardag. Plaats van handeling is De Gouden Leeuw aan de Veurseweg in Voorschoten. Feliciteer Dafne Schippers gisteren (ook) met haar tweede gouden medaille. Gaan 's avonds uit eten met onze vrienden Liesbeth Weehuizen en Frank Rohof. Genieten overigens van een rustig weekend na onze twee weken vakantie. Vanaf morgen bijna weer meteen 'business as usual'.


Vrijdag 1 augustus t/m vrijdag 15 augustus

Geniet samen met Marian van twee weken vakantie in bungalowpark De Roek in Otterlo. Voor ons bekend terrein en een geliefde omgeving. Voor het eerst brengen we onze zomervakantie door zonder de kinderen. Een nieuwe ervaring. Het weer is - een paar dagdelen uitgezonderd - goed. Net als de stemming. Bewonderen de twee nieuwe kalfjes op het park. Zien eekhoorns in en om ons huisje 'Bosuil'. Al zijn het er minder dan in eerdere jaren. Pelpinda's doen vervolgens wonderen. 

Wandelen in de omgeving. Weten dat camping 'De Zanding' inmiddels doorgaat voor een 'Droompark'. Even wennen. Waar we vroeger langs het water met de kids zaten, staan nu vakantiebungalows. Marian loopt 's ochtends hard in de bosrijke omgeving ('Rondje Mossel, zo'n twaalf kilometer'). Ga zelf iedere ochtend vroeg zwemmen in een nabijgelegen hotel. Ontvangen en bezoeken (in Lienden en uit Voorthuizen, Best, Ede, Zeist en Son en Breugel) goede (Utrechtse) vrienden en buren van vroeger. Willem en Annemiek en Bob en Thea bijvoorbeeld. Winkelen in Ede en lunchen er met onze dochter bij Bagels en beans op het terras in het zonnetje.

Krijg tijdens de vakantie een paar keer het NCC aan de lijn met het droevige nieuws dat van twee Utrechtse slachtoffers inmiddels de identiteit is vastgesteld. Overleg een aantal malen met loco-burgemeester Jeroen Kreijkamp voorafgaand aan de Gaza-demonstratie(s) en ter voorbereiding van speciale vergaderingen van de driehoek daarover. Makelaar Edwin Brockhoff meldt zich met 'kijkers' voor ons huis in Amstelveen. Hoop doet leven, zullen we maar zeggen. En heb contact met Arjen Werkmeester van de politie (dodelijk ongeluk motorrijder bij Ride Out) en later met politiechef Johan van Renswoude over de allereerste thuiswedstrijd van de FC Utrecht tegen Willem II (zondag 17 augustus aanstaande). Behoudens een bijna constante stroom aan emailberichten en sms'jes is het redelijk rustig. Vermaken ons prima.

Maken bijvoorbeeld een fietstocht naar Lunteren. Onderweg is de landmacht en de regionale brandweer druk in de weer om enorme waterreservoirs - tegen bosbranden vermoedelijk - met water gevuld te houden. Drinken een kopje koffie bij 't Nieuwe Erf aan het gelijknamige Nieuwe Erf. Fietsen terug via  Wekerom en Harskamp. Zien onderweg de IJzertijdboerderij en aan de Vijfsprongweg een monument ter nagedachtenis van de Amerikaanse jachtvlieger Robert N. Greene die hier in 1944 om het leven kwam. Korte stop bij Het Wapen van Harskamp. Kopen vlakbij Otterlo kersen, aardbeien en eieren bij Aspergeboerderij Van den Broek. Avondeten pizza van Luna

Wippen een keer even aan bij mijn 'Oom' Cor en 'Tante' Jannig Brinkman-Sanders. Zij hebben al enige tijd een stacaravan in De Wije Werelt. Gaan ook een dagje naar Wolfheze. Fietsen via Oosterbeek. Prachtige route. Gebruiken iets lekkers bij Bilderberg Wolfheze. En fietsen naar Barneveld. Drinken een kopje koffie bij Het Schaap. Genieten ondertussen van de vlotte fanfaremuziek van 'De barre blaozers'. Wandelen over de zeer druk bezochte Oud Veluwse markt. Het gaat voetje voor voetje langs de kramen in de Langstraat

Zien terug langs de Lage Valkseweg ter hoogte van brandweerpost De Valk drie kangaroo's in de wei staan. Kangaroo's? Ja. Kangaroo's. Steken op bij Het Witte Paard in Wekerom. Pikzwarte koeien versperren ons elders bijna de weg. Zien Feijenoord met 3-1 verliezen van de Turkse voetbalclub Besiktas uit Istanbul. Kijken naar de film Mamma Mia! en zie bij de VPRO de documentaire Doc2: Our Nixon

Fietsen over een spiksplinternieuw fietspad door het bos en over de hei naar Ede. De heuveltjes zijn gebleven ... Drinken een kopje koffie bij Effe Anders aan Maandereind en kijken bij de wekelijkse rommelmarkt Hof van Ede aan de Sportlaan ten bate van het dierenasiel. Avondeten een keertje - gaan in de stromende regen heen weer op de fiets - in een pannekoekenhuis aan de Arnhemseweg. Ontvangen de kids met een  geïmproviseerde 'barbeknoei'. Onze dochter was net terug uit Denemarken en reisde inmiddels naar Luxemburg (en vervolgens Frankrijk).

Frequenteer bijna dagelijks de Spar ('Mijn buurt, mijn Spar') van de familie Senten en (voor de ochtendkranten) Elbertsen's warenhuis aan de Dorpsstraat. Huur een fiets bij voormalige melkboer Van Baalen. Marian geeft haar fiets voor onderhoud aan André van Geerts Tweewielers. Halen op vrijdag vis bij vishandel Ebbers ('Our freshness, you wellness') en avondeten bij De3Ster aan de Kerklaan met good old Ton en Ria Schoonderbeek. Bezoek Galerie Zuid aan de Molenweg in Harskamp. Een vrolijke mengelmoes van etsen, kunstwerken en tweedehandsboeken. Er is gelukkig veel bekijks.

Fietsen naar het Kröller-Müller museum. Waren er vaker. Dit keer is er een expositie van Georges Seurat 'meester van het Pointillisme' (Parijs 1859-1891) en 'uitvinder' van het neo-impressionisme. Met zijn uit ontelbare gestippelde – gepointilleerde – verftoetsen opgebouwde schilderijen en zijn aandacht voor wetenschappelijke kleurtheorieën ontwikkelde Seurat een nieuwe esthetiek. Het is de eerste keer dat het geschilderde en getekende oeuvre van Seurat uitgebreid in Nederland te zien is. Waarvan akte. Het is druk bij de ingang van park de Hoge Veluwe (en in het museum). Wandelen na Seurat ook door de expositieruimten met werken van onder anderen Van Gogh, Breitner, Picasso en Mondriaan. Schaf de catalogus aan, geschreven door Marieke Jooren, Suzanne Veldink en Helewise Berger. Fietsen na afloop door het park heen en weer naar Hoenderloo. Eten een broodje bij bakker Jan van der Poel. De wespen buiten op het terras zijn gratis. 

Marian bezoekt vriendin Maaycke ('Iemand heeft jullie vorige week gespot op de Oud Veluwse markt') in Barneveld en maakt een wandeling met vriendin Inge. Krijgt bij een bezoek aan Carnegie Cottage de publicatie 'Ballades Jurjen Keessen Structuren Dolf Middelhoff' cadeau. Aardig. 

Lees als het maar even kan. En eindelijk iets anders dan de stapels stukken uit mijn gebruikelijke dagelijkse (werk)kost. Lees bijvoorbeeld de delen 2 ('Purgatory') en 3 ('Heaven') van de Prison Diaries van Lord Jeffrey Archer. Las het eerste deel ooit tijdens de Paasdagen eind april 2011. Time flies. Heerlijk. Lees 'Sprakeloos' van de Belgische schrijver Tom Lanoye. Kreeg het boek rond de kerstdagen van 2009. Ook al een aanrader. Lees drie korte bedside stories (van Fernando Aramburu, Claudia Larraguíbel en Ignacio Jáuregui). Kreeg het ooit in een NH-hotel. Dan is het de beurt aan 'De Mensendokter' van Arnon Grunberg. Een cadeautje van Paul en Marie-Hélène Korte-Schutjens ter gelegenheid van dezelfde eerdergenoemde verjaardag. Even wennen. Begin tenslotte in de roman 'Land, land!...' van een favoriete Hongaarse schrijver Sándor Márai. Cadeautje van Koen Petersen (ter gelegenheid van alweer die 50e verjaardag). Kortom. De twee vakantieweken vliegen om. 


Archief

Archief weekboeken Amstelveen

(Van juli 2005 tot december 2013 was Jan van Zanen burgemeester van Amstelveen)

Uw mening