Burgemeester Fotodagboek december 2014

Zaterdag 27 en zondag 28 december

Het is koud en het heeft een beetje gesneeuwd. Ga in de loop van de ochtend samen met wijkagent Marleen Nellen en Vincent Heus van Economische Zaken op bezoek bij slijterij Zuilen aan de Amsterdamsestraatweg. De eigenaar en zijn vrouw hadden op kerstavond te maken met een poging tot overval. Steek ze een hart onder de riem. Het incident heeft veel indruk gemaakt. Begrijpelijk.
En dan een paar dagen met het gezin naar Zeeland. Het is het verjaardagscadeautje van de kids en mij aan Marian. Pikken aan het begin van de middag onze zoon op in Amstelveen en gaan richting Walcheren, onze dochter en haar vriendje komen er op eigen gelegenheid heen. Stevige rit. Beheerder Kees Mesu verwelkomt ons. Vermaken ons prima in Hofstede Elzenoord  in Vrouwenpolder. Zien 's avonds de televisieregistratie van de jubileumvoorstelling van André van Duin. Brengen zondag aan het eind van de ochtend een bezoek aan Goes. Wandelen door het centrum en drinken een kopje bij 'In de bakkerij' aan de Wijngaardstraat. Nemen 's middags met z'n allen deel aan een workshop door Corry Franse in AtelKeetje aan het Jacob Valckeplein in Goes. Het is een Zeeuwse workshop, we beschilderen een klomp en maken bolussen. Is weer eens heel iets anders. Avondeten Indisch (van restaurant 'Vietnam') en kijken naar het tweede deel van een jubileumuitzending van 'Boer zoekt vrouw'.


Vrijdag 26 december

Tweede Kerstdag. Ontvangen aan het eind van de ochtend mijn ouders en broer bij ons thuis. Ook onze kinderen zijn aanwezig. Naast Utrechtse ingrediënten zijn de (traditionele) onderdelen van onze kerstbrunch afkomstig uit (bijna) alle windstreken. Ragout (Kingsallmarkt Amstelveen), Saucijs banket (Taam Edam) en Chipolata (Mekking Bennekom). Gaan vervolgens aan het eind van de middag met de kids naar Marian's tweelingbroer en de ongeveer complete familie Van den Berg in Den Haag. Alweer een leuke dag in de privésfeer. Geven onze zoon op de terugweg een lift naar Amstelveen. Hij moet morgenochtend vroeg weer aan het werk. Zo gaan die dingen.


Donderdag 25 december

Eerste Kerstdag. Het zonnetje schijnt (daarna regen en regenboog). Genieten van de traditionele kerstbrunch bij ons thuis. Met duivenkater en (dit jaar zonder) moskovische tulband. Kijken rond het middaguur naar de kersttoespraak van Z.M. Koning Willem-Alexander:

Eenheid zonder verscheidenheid is verstikkend. Verscheidenheid zonder eenheid is los zand. Nederland is meer dan 17 miljoen selfies.

Maken 's middags een fietstochtje richting Amelisweerd en theehuis Rhijnauwen. Fietsen 's avonds met z'n drietjes naar de Drakenburgstraat. Gebruiken het avondeten bij Mykonos.  Gezellig. Complimenteer na afloop de kokkin, mevrouw Anna. Geniet, terug thuis, van John Cleese die te gast is bij College tour op televisie.


Woensdag 24 december

Fiets samen met Marian in de stromende regen naar het gezondheidscentrum aan het Herculesplein bij stadion Galgenwaard. Drinken onderweg terug een kopje koffie bij Intratuin (Koningsdal) aan de Koningsweg. Voor ons een beetje 'memory Lane', dit was alle jaren sinds wij aan de Jan van Scorelstraat woonden ons vaste tuincentrum. Alma Hatumena van het bestuurssecretariaat verzorgt inmiddels de toestroom en afhandeling van stukken en post vandaag op het Stadskantoor. Het gaat allemaal gewoon door. Marian schrijft zich langs digitale weg in als inwoonster van Utrecht (hiep hoi!). Ik was op 3 januari de 328.188e inwoner. Onze zoon komt avondeten. Boerenkool. Hoofdofficier van Justitie Johan Bac belt. Nog later op de avond belt Alfred Folkeringa van de politie in verband met een overval op een slijterij aan de Amsterdamsestraatweg. Zien deels 'All you need is love' op televisie. Doen dat in kerstsfeer. Met boom, kaarsen en heel veel lieve kerstgroeten.


Dinsdag 23 december

Marian gaat in alle vroegte richting haar werk. Fiets naar het stadskantoor. Geen collegevergadering deze en volgende week. Voorzie een flinke stapel stukken van mijn handtekening. Het betreft onder meer de besluiten van de gemeenteraad van afgelopen donderdag.
Begeef me in de loop van de ochtend naar de zesde etage voor een vergadering van het Centraal Stembureau. Secretaris en hoofd verkiezingen Willem Stoker geleidt ons - Ineke Herweijer, Dirk Schuurman en Frans van der Velden - door de besluiten heen. De Staten- en Waterschapsverkiezingen van 18 maart 2015 vragen nu al onze aandacht. Overleg, terug op mijn werkkamer, met adviseur Hélène Bos.
Rond het middaguur komen notaris Suzanne Simonis (Van Benthem & Keulen) en Margot Pol van grondzaken langs ter legalisatie van mijn handtekening. Ontvang in de loop van de middag Roel Freeke en Gert-Jan Broer van Necker van Naem. Geef ze een kort interview ten behoeve van het blad Binnenlands Bestuur.
Fiets in de loop van de middag naar huis. Doe een paar boodschappen aan de Rijnlaan en op het Smaragdplein. Inmiddels meldt secretaresse Yvette Wildschut dat in mijn werkkamer een poging is gedaan een paar schilderijen op te hangen. Ben benieuwd.
Ga aan het eind van de middag naar de Aartsbisschop Romerostraat in Voordorp. Feliciteer daar, te midden van een nichtje, de buren en vrienden uit Spanje, de heer en mevrouw Van der Made-Ransdorp met hun 60-jarig huwelijk. De geboren Utrechters hadden jarenlang een autobedrijf in Overvecht. Velen in Utrecht kochten ooit een auto bij 'Dolf van der Made'. Het echtpaar maakt het goed, verblijft ieder jaar een aantal maanden in Spanje en ontmoette elkaar ooit voor 't eerst bij een bijeenkomst van de toenmalige Katholieke Jongeren Middenstands Vereniging (KJMV). Inmiddels informeert de politie mij over de goede afloop van een verdacht koffertje op het Centraal Station. Wandel vanaf het stadhuis naar de Neude. JCI 't Sticht heeft er in samenwerking met Centrummanagement Utrecht en café De Beurs een tien meter hoge Kissmas tree opgezet ten bate van het Jeugdsportfonds. Word verwelkomd door Jage van Uuden van de organiserende juniorkamer. Voorzitter Debby Rasing doet het woord, doe dat zelf ook:

Laat het licht van de liefde branden!

Draag privé bij in de collectebus. Daar is het namelijk allemaal te doen. Door met de voorzitter door een elektronisch hart elkaar twee zoenen op de wangen te geven 'openen' wij de actie en zetten de enorme kerstboom extra in het licht.

Rode en witte lichtjes, de kleuren van Utrecht!

vertelt Debby. Er zijn ook leden van JCI Utrecht aanwezig. Maakte eerder dit jaar met een aantal van hen kennis. Bewonder gearmd met JCI'ster Rebecca de Vries samen met Theo Burger van De Beurs de nabijgelegen ijsbaan. Ziet er vrolijk uit, hoewel je op de baan vanavond niet kunt schaatsen. Te warm. Wens de dames en heren een hoge opbrengst en neem afscheid.

Woon vervolgens op uitnodiging van Isabella Benoit de opening bij van het Joods studentenhuis Hilleel Beth Sara naast de synagoge aan de Springweg. Eddo Vertoner (voorzitter Nederlands-Israëlitische Gemeente Utrecht) verzorgt een rondleiding door het studentenhuis. Bewonder ook de (kleine) sjoel. Na de studentenhuizen in Leiden en Amsterdam is dit het derde Joodse studentenhuis in Nederland. In aanwezigheid van vertegenwoordigers vanuit de Joodse gemeenschap, waaronder de president van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap Jonathan Soesman, vindt aansluitend de opening plaats door de dochter en zoon ('Uit Aalsmeer en Eindhoven') van de naamgeefster van het studentenhuis Beth Sara Semester. Voer ter gelegenheid van de opening kort het woord tot het gezelschap.


Maandag 22 december

Begin vanochtend vroeg in het huis in Amstelveen, zijn er vanuit Rivierenwijk heen gereisd. Bewonder samen met Marian haar werk en dat van de verhuizers van afgelopen donderdag. Lopen voor de allerlaatste keer door de lege kamers en in de tuin. Als onze makelaar Edwin en de kopers (Hugo en Leonie - laatstgenoemde blijkt de kleindochter van burgemeester Jan Frans de Groot van Katwoude - 43 jaar in het ambt! - en een nichtje van burgemeester Cees de Groot van Ouder-Amstel) zijn gearriveerd vindt een 'inspectie' plaats. Aansluitend gaan we naar notaris Bart Voorwinde in Buitenveldert voor de overdracht. Eigenlijk is het snel gepiept.
Onderteken, aan het eind van de ochtend terug op het Stadskantoor, op verzoek van veiligheidsadviseur Wendy van Vooren een flinke stapel waarschuwingsbrieven aan personen ('overlastgevers') die er op zijn gericht de komende jaarwisseling feestelijk te laten verlopen. Praat bij met woordvoerder Volten. Wip in de loop van de middag even aan bij slagerij De Molen aan de Adelaarstraat. Slager Peter-Paul van Bentum en zijn medewerkers hebben het heel erg druk dezer dagen. Praat onder andere met hem bij over een recent incident waarmee de slager te maken had in de gemeente Buren. Zie 's avonds thuis flarden van The Sound of Music. Tas met stukken vanuit het Stadskantoor is ondanks het kerstreces behoorlijk gevuld.


Zaterdag en zondag 20 en 21 december

Lekker geslapen. Met z'n tweetjes. Ruimen op en pakken een paar dozen uit. Sommige zaken kun je nu eenmaal niet vier maanden missen. Ga zaterdagochtend rond half tien richting de Laan van Puntenburg. Word verwelkomd door Leon Schmidt van de werkgroep Vredeslicht en Maurice Bergman van Scouting Nederland. Ook Bartho Boer (en dochter Bo) van de NS (sponsor van het geheel) is aanwezig.

Ontvang in het Trefpunt van de NS in gebouw HGB IV uit handen van scout Jens temidden van zo'n tweehonderd scouts en hun begeleiders uit het hele land het vredeslicht uit Wenen. Thomas Pieters zingt en speelt gitaar ('Het is een nacht die je normaal alleen in films ziet. Het is een nacht die wordt bezongen in het mooiste lied. Het is een nacht waarvan ik dacht dat ik hem nooit beleven zou, maar vannacht beleef ik hem met jou'). Daarna krijgen de vertegenwoordigers van de ruim 50 scoutinggroepen het vuur uitgereikt. Vrolijke happening. In 1986 begon in Oostenrijk deze mooie traditie om vanuit het vredesvuur in de geboortekerk van Bethlehem vredeslichtjes over de wereld te verspreiden. Scouts doen dat. In 2008 bereikte de traditie ook Nederland. Droeg ook in Amstelveen aan het verspreiden van het vredeslicht bij. Een groep van zo'n 45 scouts haalde per bus het vredesvuur uit Wenen op. Telkens fungeert een scout als drager. De kunst is natuurlijk het vlammetje brandend te houden...

Woon zaterdagmiddag samen met Marian de 16e editie van de jaarlijkse herdenking bij het  Indië-Monument op begraafplaats St. Barbara aan de Prinsesselaan bij. Stichtingsvoorzitter Rita Verdonk spreekt in de kapel, spreek zelf ook. Leg daarna net als de Commissaris van de Koning namens het gemeentebestuur een krans bij het monument ter nagedachtenis van de 52 (veelal) zeer jonge Utrechtse gevallenen in Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw Guinea in de periode 1945-1962. Mooie plechtigheid muzikaal omlijst door Harmonie 'De vriendschap'.

Ga zondag aan het eind van de middag richting Stadhuis. Woon de plechtigheid bij ter gelegenheid van het aansteken van Chanoeka op het plein voor het Stadhuis. De stichting Vrienden van de Joodse Gemeenschap van Utrecht organiseert voor de vierde keer een openbare viering van Chanoeka, het Joodse feest van het licht. Begroet een aantal goede bekenden, waaronder ambassadeur H.E. Chaim Divon (Israël) en professor Bob Smalhout. Zij spreken het in grote getale aanwezige publiek - waaronder een flink aantal leden van de gemeenteraad - in de ijzige koude toe. Spreek zelf ook. Er is zang en dans. Kinderen zijn er. Op het podium staat een grote achtarmige Chanoekakandelaar. Ontsteek op een ladder de allereerste olielamp. De Utrechtse rabbijn Aryeh Leib Heintz en Ellen van Praagh (provinciaal Opperrabbinaat) sluiten de bijeenkomst af. Indrukwekkend. RTV Utrecht en good old Iris Tasseron doen verslag.

Het weekend krijgt overigens extra glans met de geboorte van het eerste kleinkind van onze generatie. Marian's oudste broer Jelle en zijn echtgenote Ineke zijn opa en oma geworden. In Groningen werd vanochtend vroeg hun allereerste kleinzoon geboren, hij heet Jorrik. Moeder Roos en vader René maken het goed. Onze zoon komt langs ter gelegenheid van het avondeten, Marian nam vanmiddag versgebakken oliebollen mee uit de Twijnstraat ('Sector 3') en we zien de jubileumuitzending van 'Boer zoekt vrouw' op televisie.


Vrijdag 19 december

Marian gaat in alle vroegte terug naar Amstelveen. Zij gaat in het lege huis een beetje schoonmaken. Ga even later zelf ook aan de slag. Praat op het Stadskantoor bij over een paar actualiteiten. Werk e-mails bij en onderteken stukken. Ga rond het middaguur op bezoek bij een bijeenkomst van ondernemersvereniging Het Fluwelen Handvat (Maliebaan, Maliesingel, Wilhelminapark e.o.) in restaurant Wilhelminapark. Richt na de verwelkoming door voorzitter Jacques Peeters enkele woorden tot het grote en zeer vitale gezelschap van advocaten, notarissen, financiële instellingen en andere bedrijvigheid uit Utrecht-Oost.
Terug op het Stadskantoor volgt een vergadering van de staf Jeugd en Veiligheid, samen met wethouder Jeugd Victor Everhardt. Nemen onder meer een aantal opschalingsmodellen door voor crises en calamiteiten die kunnen ontstaan na 1 januari 2015 als de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg bij de gemeente ligt. Geef daarna, samen met adviseur Ellen Heijenga, een interview aan de verslaggevers Bart Lauret en Nils de Kruijff van het AD/UN. Onderwerp: de sluiting van ondernemingen in het afgelopen jaar. Benadruk dat sluiten nooit doel op zichzelf is, maar het gewoonweg niet anders kan als je als burgemeester weet dat de openbare orde en veiligheid in gevaar is. Heb aan het eind van de middag een korte nazit met een paar dierbare naaste medewerkers. Op weg naar het kerstreces. Fris me thuis even op en stap vervolgens samen met Marian op de fiets naar de Fundatie van Renswoude aan de Agnietenstraat. Wippen even aan bij een kerst-oploopje van de gemeentesecretaris in aanwezigheid van bijna alle wethouders. Zijn rond acht uur weer thuis. Heerlijk. Heb in de loop van de avond veelvuldig telefonisch contact met de politie over een fataal schietincident in Hoograven.


Donderdag 18 december

Begin, in de wetenschap dat Marian vanochtend vroeg in Amstelveen de verhuizing van (bijna) al onze spullen voor een aantal maanden naar een opslag begeleidt, even voor negenen met een vergadering met de STUW op kantoor van woningcorporatie Portaal aan de Brennerbaan. STUW is een samenwerkingsverband van de vijf Utrechtse woningcorporaties. Ben aanwezig omdat vanochtend het onderwerp ‘veiligheid, waaronder woninginbraken’ op de agenda staat. Een onderwerp waarbij corporaties en de stad intensief samenwerken. Nuttig overleg, we maken een paar heldere afspraken.

Meteen door naar buurtcentrum De Leeuw aan de Samuel van Houtenstraat. Reik daar een ‘veiligheidskalender’ uit aan een zeer betrokken bewoonster. De veiligheidskalender is ontwikkeld naar een idee van Dune van de Broek, (voormalig) stagiair van wijkteam Noordoost van de politie. Zijn opdracht was bewoners actief te betrekken bij het thema woninginbraken en veiligheid in de buurt. Een van de dingen die hij bedacht was een ‘scheurkalender’. Uiteindelijk werd het een weekkalender, boordevol tips en informatie hoe je veiligheid dichtbij huis een handje kunt helpen. De dochter van de mevrouw is vol trots aanwezig (‘Wij noemen onze moeder ook wel eens miss Marple’). Wijkagent Mark van Dorssen is er ook. Hij was de stagebegeleider van Dune.
Improviseer een bezoek aan de Jan van Galenstraat waar afgelopen nacht een brand uitbrak in een appartement boven een winkel. Loop bij een aantal (andere) winkels naar binnen en praat met de ondernemers. Is per saldo goed afgelopen, begrijp ik. Op het Stadhuis volgt in de loop van de ochtend een overleg met onder anderen de tien fractievoorzitters uit de gemeenteraad. Geef een toelichting op de collegebrieven aan de raad over de stand van zaken rond het nieuwe Zandpad.
Ontvang aansluitend Miriam Barendse, korpschef van politie Regio Midden-Nederland. Kijken terug en vooruit. Bezoek rond het middaguur in Paushuize aan de Kromme Nieuwegracht een bijeenkomst van de Utrechtse Ondernemers Sociëteit (UOS), een vereniging voor ondernemers, directeur-eigenaren en bestuurders uit de regio Utrecht. Ben blij dat het is gelukt in het eerste jaar als burgemeester de UOS te bezoeken. Word ontvangen door bestuurslid Gert-Jan Stok en voorzitter Pieter Leyssius. Begroet vele bekenden, waaronder verhuizer Wim Pot (zijn mannen zijn met Marian aan de 'slag'). Vertel de bomvolle zaal over mijn ervaringen als burgemeester.

De hal van station Utrecht Centraal is mijn volgende bestemming. Ben samen met Timo Huges (NS) en Cees de Vries (ProRail) aanwezig bij de ingebruikname van een publieke piano. Een initiatief van de Nederlandse Spoorwegen in samenwerking met Radio 4. Het is een vrolijk tafereel zo in de grote hal met de vier aanwezige leden van het groot omroepkoor dat wordt begeleid op de piano. Zing zelf een paar strofen mee van 'Stille Nacht'. Radio 4 (Muziekwijzer) luistert mee en Martijn Grimmius doet verslag. De belangstelling is groot. Het enthousiasme ook.
Terug op Stadhuis zijn een korte collegevergadering op mijn oude werkkamer en een overleg met raadsgriffier Smits (een verdieping lager) mijn deel. Daarna begint vrijwel gelijk de laatste raadsvergadering - vanwege de overvolle agenda met middag- en avonddeel - van dit jaar. Avondeet tussen de bedrijven door met de raadsgriffie-medewerkers Linda, Ad en Sandy bij Yumca aan de Voorstraat. Beëdig aan het begin van de avondvergadering van de gemeenteraad de nieuwe voorzitter van de rekenkamer Peter van den Berg, voormalig Directeur Begrotingszaken en plaatsvervangend Directeur-Generaal van de Rijksbegroting op het Ministerie van Financiën. En eet beschuit met muisjes ter eren van de geboorte van Thomas Verschuure. Rond elf uur 's avonds is de vergadering afgelopen. De informele nazit in de grote trouwzaal beneden is nuttig en gezellig. Een latertje. Fiets erg laat naar huis, in de wetenschap dat Marian en ik vanaf vandaag weer 'samenwonen'.

Contact

  • U kunt de burgemeester een bericht sturen.
  • U kunt de burgemeester uitnodigen voor het bijwonen van een activiteit.
  • U kunt de burgemeester vragen om een bijdrage aan een publicatie, bijvoorbeeld het schrijven van een voorwoord of een aanbeveling.

Voor andere vragen kunt u mailen naar secretariaatburgemeester@utrecht.nl.


Woensdag 17 december

Duik tegen zes uur vanmorgen in de ochtendkranten van vandaag. Neem vervolgens het nieuws door met Margriet Vroomans van het radioprogramma ‘De ochtend van 4’. Uiteraard gaat het ook over de actualiteit uit en in Den Haag. Sluit af met de vier jaargetijden van Vivaldi ('Winter') door 'onze' Janine Jansen. Op het Stadskantoor gaat mijn eerste overleg over de voorbereidingen van de nieuwjaarsbijeenkomst op maandagavond 5 januari aanstaande. Doe een telefonisch rondje met de tien fractievoorzitters uit de gemeenteraad. Spoed me naar het Provinciehuis voor een vergadering van het dagelijks bestuur van het Bestuur Regio Utrecht (BRU). Spreek na afloop van de vergadering een aantal medewerkers toe. Een aantal BRU-medewerkers gaat per 1 januari 2015 aan de slag bij de Provincie, dus de toespraken van ambtgenoot Koos Janssen (Zeist) en mij staan in het teken van afscheid nemen. Geef aan het begin van de middag terug op het Stadskantoor - er hangt vitrage in mijn werkkamer! - samen met ambtgenoot Frits Naafs (Utrechtse Heuvelrug) een interview over 'de gemeentelijke crisisorganisatie 2.0' aan Marjolijn de Jong en Judith Vinkenvleugel van de Veiligheidsregio Utrecht voor het magazine Nationale Veiligheid en Crisisbeheersing.
Zit aansluitend de vergadering voor van de stuurgroep Veiligheidshuis Regio Utrecht (VHRU). Het VHRU is een regionaal samenwerkingsverband van justitiële organisaties, zorgorganisaties en de 26 gemeenten in de veiligheidsregio Utrecht. Het VHRU faciliteert de gezamenlijke, persoonsgerichte aanpak van individuele overlastplegers en veroorzakers van criminaliteit in de regio. Manager Karel van Duijvenbooden begeleidt ons door de stukken heen. Bespreek op mijn werkkamer met veiligheidsadviseur Heleen Zijlstra onze voorstellen voor het Integraal Veiligheids Plan (IVP) 2015-2018. 

Woon aan het begin van de avond in de Hengeveldstraat bij RTV Utrecht een bijeenkomst bij van lifestyle- en entertainmentzender OUTtv ('grootse gay-medium in de Benelux'). Tijdens de bijeenkomst lanceren CEO Marc Putman en projectmanager Pim Leushuis een internationale satelliet-feed. Draag bij door een stekker in een stopcontact te steken. Naast zeer veel anderen zijn Paul Haenen en Frits Huffnagel erbij. Zij zien dat het goed is. OUTtv zendt in Nederland, Vlaanderen en Zweden uit. Deze drie landen hebben een eigen ‘feed’ die aangepast is op het land van uitzending. Zo wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van Zweedse voice-overs en Vlaamse ondertiteling. Deze ‘feeds’ - en vanaf vandaag ook de internationale feed - worden allemaal in Utrecht gemaakt. De internationale feed is volledig in het Engels en gericht op de Oost- en Zuid-Europese markt.

Eet snel een broodje in het nabijgelegen Gastmaal aan de Griftstraat en race vervolgens door naar het gemeentehuis van Houten aan het Onderdoor voor een vergadering van het Algemeen Bestuur van het BRU. Vergadering verloopt plezierig en is redelijk op tijd afgelopen.


Dinsdag 16 december

Fiets in alle vroegte naar het Stadskantoor. Handel de post en stukken af waaraan ik gisterenavond niet meer ben toegekomen. Zoals gebruikelijk start de dinsdagochtend met een vergadering van het college van B&W. De laatste reguliere collegevergadering van 2014. Een zeer uitvoerige bovendien. Er is veel te bespreken. De middag vult zich met een overleg met onder andere hulpverlener Lian Raaijmaker. Probeer vanuit een concrete casus iets te leren over haar werkwijze in de weerbarstige praktijk op Kanaleneiland. Drie opeenvolgende vergaderingen van de Driehoek plus Verkeer (met wethouder Lot van Hooijdonk), de Driehoek plus Jeugd (met wethouder Victor Everhardt) en de gewone Driehoek zijn vervolgens aan de orde.
Aan het eind van de middag ten slotte een vergadering van de stuurgroep Tour de France, samen met wethouder Jeroen Kreijkamp. Moest al eerder vandaag mijn agenda voor vanavond omgooien. Wandel naar Delphi aan de Neude. Gebruik er het avondeten buiten op het terras. De rest van de avond staat in het teken van een ingelast overleg over een paar politieke actualiteiten en een Raadsinformatieavond over de overlast in het Verdomhoekje (in wijk West). Bewoners en raadsleden informeren elkaar over de huidige situatie en (mogelijke) bijdragen tot oplossingen van de ervaren hinder.


Maandag 15 december

Begin de maandagochtend anders dan anders, namelijk in de stoel van tandarts Olga. Zo vlak voor kerst gaat ze er stevig tegen aan. Drink na afloop een kopje koffie bij Starbucks met een dierbare vriendin en ben aan het begin van de middag terug op het Stadskantoor. Lees en onderteken stukken en spreek een aantal naaste medewerkers en de gemeentesecretaris. Maak in de loop van de middag kennis met Yvonne Bos van Marbo Promotions. Een bestuurlijk overleg met het bestuur van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN), afdeling Utrecht volgt. Ontvang onder meer regiomanager Harrëtte Lam-Donatz en de Utrechtse horecaondernemers Erik Derksen, Pieter Bos, Emile Faulborn, Martijn Cools en Sidney Ruben. Bespreken een gevarieerde agenda.

Geef aansluitend een interview aan Donna en Belle uit groep 8 van OBS Pieterskerkhof. De jonge dames hebben de opdracht iemand te interviewen die iets betekent 'voor het land'. Schiet in de lach, maar de dames nemen de opdracht serieus. En dat is maar goed ook. Praat 's avonds bij met oud-collega Pascale Georgopoulou. Ga vervolgens samen met haar op pad. Woon op uitnodiging van de coördinatoren van de voedselbanken in Lombok en Zuilen een deel van een kerstbijeenkomst bij in restaurant Nikos aan de Amsterdamsestraatweg. Zo'n 200 voedselbankdeelnemers uit de wijken Lombok en Zuilen zijn in het restaurant te gast. Het eten is door vele gulle gevers gesponsord. Het gezelschap zingt de vandaag vijf jaar geworden Ernesto toe en applaudisseert voor het ondernemersechtpaar Irini Pavlidou en Pascal Pavlidis. Begroet Liesbeth Rox uit Lombok, maak kennis met een aantal van de aanwezigen en met de mensen van de stichting Dierenvoedselbank Utrecht. Neem afscheid van Pascale en bel met m'n ouders (ze zijn een paar dagen in Maastricht).

Fiets naar de Boterstraat voor een kennismaking met het Sint Eloyen Gasthuis. Sinds 1440 vergaderen in dit huis de regenten en broeders van het Smedengilde van Sint Eloy, maar in en om het huis werden ook zieke en armlastige gildebroeders verzorgd en verpleegd. Het Smedengilde is zonder onderbreking blijven bestaan tot op de dag van vandaag en behoort daarmee tot de alleroudste nog bestaande organisaties uit de middeleeuwen. Het Handelsbedrijf der Smeden, de voortzetting van het Utrechtse Smede Gildt, heeft tot op de dag van vandaag tot doel en taak om de eigendommen van het voormalige gilde te bewaren en toezicht te houden op de gang van zaken in het gasthuis. Zij zorgen ook voor de uitreiking van penningen, oorkonden en soms ook stipendia voor leerlingen die zich verdienstelijk hebben gemaakt in of hoge cijfers hebben behaald in het beroepsonderwijs voor de metaalnijverheid. De huidige broederschap van het Sint Eloyen Gasthuis zet zich vooral in om het roerend en onroerend goed, de tradities en gebruiken, en de charitas (Noodhulp Utrecht) in stand te houden. Het bestuur van het Handelsbedrijf let, met het oog op die continuïteit, met name op tijdige aanwas van de broederschap met nieuwe leden. Huismeester Jaap Roëll vertelt er uitvoerig over ('Wij moesten gedurende die lange eeuwen plooibaar zijn'). Krijg na afloop enige literatuur (de publicaties 'Met hand en hart' en 'Zeven zeventiende-eeuwse schilderijen in het Sint Eloyen Gasthuis te Utrecht') over het gilde en een fraaie unieke zilveren penning. Zeer gewaardeerd allemaal. Fiets langs de Singel naar huis.


Zaterdag en zondag 13 en 14 december

Druk weekend, in de privésfeer dan. De aanstaande verkoop van het huis in Amstelveen werpt zijn schaduwen vooruit. Zo gaat konijn Tres een paar maanden bij m'n ouders in Edam logeren. Ontdoe de tuin van het gaas waarin zij vele jaren lang ongestoord heeft kunnen rondhuppelen. Partir c'est mourir un peu.


Vrijdag 12 december

Het weer is stormachtig vanochtend. Vul het eerste deel van de ochtend met het wegwerken van achterstallig administratief onderhoud. Ontvang in de loop van de ochtend verslaggever Wim Langejan van het AD/UN. Geef, samen met gemeentelijk VTH-inspecteur Roy van der Linden en wijkagent Mark van Dorssen, een interview over de inzet van de gemeentelijke flexteams in zogenaamde hotspot gebieden in de stad. Wanneer er ergens veel autokraken zijn, of woninginbraken, gaat een team van toezichthouders, in nauwe samenwerking met de politie, extra surveilleren. Zij spreken mensen in de buurt aan, geven tips. En met resultaat: de criminaliteitscijfers dalen flink tijdens de weken van extra inzet, en dat effect ijlt nog een tijd na. Hoop er volgend jaar het hele jaar mee door te kunnen gaan, maar houden goed in de gaten of de effecten zo gunstig blijven. De wijkagent merkt snedig op ‘Wij wachten niet tot het effect is uitgewerkt’. En zo is het. Voer telefonisch overleg met Hanneke de Ridder, COO van het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie. Ontvang rond het middaguur oud-gemeentesecretaris Marianne Heeremans (inmiddels burgemeester van Heemstede) en oud-wethouder Toon Gispen. Ooit stonden zij aan de wieg van de besluitvorming over de ontwikkeling en bouw van het stadskantoor. Laat met plezier het resultaat van hun inspanningen en van vele anderen graag zien. Woon 's middags in Amsterdam een conferentie bij ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de prof. mr. B.M. Teldersstichting. De hooggeleerde Joop van den Berg treedt op als dagvoorzitter, Patrick van Schie en Fleur de Beaufort van de Teldersstichting spreken en de (voormalige) politiek leiders van de VVD, de heren Hans Wiegel, Joris Voorhoeve en Frits Bolkestein krijgen de eerste exemplaren uitgereikt van de publicaties over 'Sociaal-Liberalisme' en over 'Eigenzinnige liberalen'. Avondeet met onze zoon. Marian en onze dochter vermaakten zich vandaag op de kerstmarkt in Düsseldorf. Waarvan akte.


Donderdag 11 december

Begin extra vroeg op het Stadskantoor. Onderteken een groot aantal stukken, bespreek een paar actualiteiten met naaste medewerkers en pleeg een aantal telefoontjes. De ochtend staat voor het overige in het teken van de 187ste vergadering van de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek in Den Haag. Ga, aan het begin van de middag terug in Utrecht, op bezoek bij de Da Costaschool aan de Duurstedelaan in Hoograven. Praat daar samen met Fred Nuwenhuis van Stadswerken met de leerlingen van groep 7 van meester Guus over vuurwerk. Over het afsteken, de gevaren en wat er allemaal mee samenhangt. In de 'vuurwerkles' volgt een levendig gesprek met veel vragen en antwoorden. Deel veiligheidsbrillen uit en kijken met elkaar naar het voorlichtingsfilmpje 'Vuurwerktalent' over vuurwerk, speciaal gemaakt voor jongeren.
Op het Stadskantoor volgt een uitvoerige vergadering van de staf Burgerzaken. Overleg daarna met Karel van Duijvenboden, manager van het Veiligheidshuis Regio Utrecht (VHRU) en Angela van der Putten, hoofd Veiligheid ter voorbereiding van een stuurgroep vergadering volgende week. Het VHRU is een regionaal samenwerkingsverband van justitiële organisaties, zorgorganisaties en de 26 gemeenten in de veiligheidsregio Utrecht. In het Veiligheidshuis maken de samenwerkende partijen persoonsgerichte plannen van aanpak voor plegers van ernstige overlast en criminaliteit. Plegers met problemen - op meerdere leefgebieden - die zo complex zijn dat er een juiste combinatie van zorg, straf en hulpverlening nodig is om deze problemen succesvol aan te kunnen pakken. Fiets aan het begin van de avond naar de Lange Koestraat in Wijk C, naar café Van Wegen. Ontvang daar een aantal naaste medewerkers om op informele wijze kort stil te staan bij het afgelopen jaar en hen, op weg naar de feestdagen en jaarwisseling, te danken voor hun inzet. Breng de avond thuis door vergezeld door stapels stukken voor de komende week. Ook komt m'n huurbaas langs voor een kleine reparatie.


Woensdag 10 december

Carpool vanochtend vroeg samen met wethouder Kees Geldof richting waterleidingbedrijf Vitens aan de Reactorweg. We gaan er op werkbezoek. Worden ontvangen door directievoorzitter Lieve Declercq en voorlichter Judith Zuijderhoudt. Een uitvoerige bedrijfspresentatie volgt over het grondwaterbedrijf dat zo'n 5.5 miljoen klanten bedient. 'Wij laten water voor je werken. Een topproduct... lekker, gezond en van topkwaliteit'.
Feliciteer aan de Ajaxdreef de heer en mevrouw Hermen-Levering met hun 60-jarig huwelijk. De Utrechters wonen al 52 jaar in Overvecht, de bruidegom, dakdekker van beroep, was ooit rechtsbuiten van Velox. En daar ontmoetten zij elkaar voor het eerst na een voetbaltraining. 'Ik was veertien en had net een nieuwe fiets', vertelt de bruid. De Kennedylaan is mijn volgende bestemming. Wens daar het echtpaar De Jong-van den Wijngaard geluk met hun 65-jarig huwelijk. De drie kinderen zijn er, de bruid komt uit Alphen aan de Rijn ('Ik heb een hekel aan vroeg opstaan'), de bruidegom, jarenlang melkboer aan het Beethovenplein in Oog in Al, is een echte Utrechter. Een jeugdbijeenkomst van de Hervormde Kerk was ooit het moment waarop ze elkaar voor het eerst ontmoetten. Rond het middaguur meteen door naar Den Haag. Woon samen met een aantal ambtgenoten een overleg bij met de ministers Opstelten en Asscher over het thema radicalisering. Vanuit Den Haag naar Bunnik.

Ontvang op Amelisweerd samen met Yvonne Ploum, directeur van Museum Oud Amelisweerd, en Jurjen Groot (China specialist bij advocatenkantoor CMS) vertegenwoordigers van een aantal Chinese bedrijven die in onze regio zijn gevestigd. Aardige bijeenkomst, hoop dat het steun vanuit de Chinese bedrijvengemeenschap oplevert t.b.v. het museum.

In Inn Style aan de Herenweg in Maarssen vindt vervolgens een 'Get connected' bijeenkomst plaats van de Economic Board Utrecht (EBU). ‘Get Connected Internationaal - Onze ambities zijn grenzeloos. Hoe ver ligt uw horizon?’.  De bijeenkomst staat in het teken van internationalisering. Roland Koopman, presentator van RTL7, treedt op als dagvoorzitter. Heb met hem een gesprek bij de start van het plenaire deel van de bijeenkomst. Doe het in het Engels. Wel zo plezierig voor de uit Minnesota afkomstige 'Midwest Rubber' ondernemer Brent Anderson ('A happy wife is good for the business'). Richard Kraan van de EBU licht vervolgens de internationaliseringsagenda toe. Mijn laatste bestemming vanavond is de brandweerkazerne aan de Belcampostraat in Leidsche Rijn. Daar vindt de jaarlijkse korpsavond plaats waarbij allerlei jubilerende brandweervrouwen en -mannen in het zonnetje worden gezet. Draag graag, samen met commandant Jan van Neerven en directiesecretaris Diana Timmerman, bij aan de bijeenkomst. Maak kennis met een groot aantal leden van het korps en hun familieleden en ga op verzoek van jeugdbrandweer 'baas' Marcel de Vries op de foto met de (oud) leden en begeleiders van onze jeugdbrandweer. Loop ten slotte nog even mee met André Overeem. Bewonder in zijn werkkamer zijn 34 'Keurmerk Veilig Ondernemen' certificaten die aan de wand prijken.


Dinsdag 9 december

Ochtendwandel in de wijk. Fiets naar het werk (realiseer me dat het erg glad is). Het is dinsdag, collegedag. Als altijd tegen het eind van een kalenderjaar is de agenda rijk gevuld. Fiets 's middags na afloop van de vergadering richting het Stadhuis voor de vergadering van de gemeenteraadscommissie Mens en Samenleving. De Veiligheidsregio Utrecht staat op de agenda en de inzet van (meerderjarige) mystery guests bij toezicht en handhaving van alcoholgebruik door jongeren onder de 18 jaar. Aansluitend volgt op ‘mijn oude kamer op het stadhuis’ een overleg met de algemeen directeur van de Veiligheidsregio Utrecht Peter Bos en ons hoofd Veiligheid Angela van der Putten. Praat daarna bij met een paar directe medewerkers en bel met RTV Utrecht over de sluiting eerder die dag van een hotel aan de Balijelaan. Het blijft een uiterst en ingrijpend middel. Maar als het moet, dan moet het. Fiets via de Twijnstraat voor een paar boodschappen naar huis. Avondeet met Marian. Gezellig. Tuig een kerstboom op. Ook gezellig.


Maandag 8 december

Fiets in alle vroegte richting het stadskantoor. Begin de week met overleg met een aantal naaste medewerkers en met de raadsgriffier en gemeentesecretaris. Maak kennis met een nieuwe medewerker bij Kabinetszaken. Omdat een overleg over de stand van zaken raamprostitutie langer duurt dan gepland, is de vergadertijd voor de staf Veiligheid deze week korter dan gebruikelijk. Moet aan het begin van de middag naar Den Haag voor een aantal overleggen. Maak (nader) kennis met Richard van Zwol, secretaris-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.  Woon vervolgens de rest van de middag in een nabijgelegen ruimte het artikel-19 overleg bij van de tien regioburgemeesters met minister van Veiligheid en Justitie Opstelten. Het stortregent onderweg. Fiets, terug in Utrecht, naar huis om me even op te frissen en woon vervolgens 's avonds op het Stadhuis een vergadering bij van het presidium van de gemeenteraad. Dit keer zijn ook alle wethouders aanwezig. Periodiek overlegt het presidium namelijk ook met de wethouders. Geniet ondertussen van de stampotmaaltijd (neem hutspot daar houdt mijn echtgenote namelijk niet van). De rest van de avond staat in het teken van een bijeenkomst ('Circle of life') ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Fonds Slachtofferhulp en de 75ste verjaardag van prof. mr. Pieter van Vollenhoven in het Beatrixtheater. Tijdens een mooi muzikaal zaalprogramma (onder andere optredens van pianiste Iris de Hond en de musicalsterren Lone van Roosendaal, Tony Neef, Freek Bartels en Christianne de Bruijn) worden het Fonds en de professor hartelijk toegesproken door staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie en oudste zoon Prins Maurits. Een groot deel van de Koninklijke familie woont de avond bij. Begroet veel bekenden. Een groot aantal daarvan kijkt net als velen in Utrecht uit naar de start van de Tour de France in juli van het volgend jaar.


zaterdag 6 en zondag 7 december

Vul de zaterdag met 'post-Sinterklaasactiviteiten'. Op weg naar de kerstdagen haal ik de parafernalia (ballen, lampjes, tafelkleden - het wordt steeds meer) alvast van zolder. Word voortdurend op de hoogte gehouden van de situatie van de Nigeriaanse ebola-patiënt die vandaag in Nederland aankomt en in het UMCU zal worden opgenomen. Bel bij met onze vriendin Marie-Louise. Stap 's avonds op de fiets om samen met Marian van een Argentijnse maaltijd te genieten met onze (andere) vriendin Linda.
Woon zondag aan het begin van de middag (mede) op uitnodiging van buurtgenoten Henriëtte, Johan, Sophie ('12 jaar trompet') en Arlette een deel bij van het Lustrumconcert ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van het Domstad Jeugd Orkest in TivoliVredenburg. Het orkest bestaat eigenlijk uit drie orkesten: 'jong' voor kinderen vanaf 8, 'junior' voor kinderen vanaf 12 en 'jeugd' voor jongeren vanaf 16. Ieder orkest telt zo'n 35 leden. De dirigenten (Floris Dercksen, Gerard Poot en Gerhart Drijvers) zijn professionals. De repetities voor alledrie de orkesten zijn wekelijks op vrijdag in Parnassos op De Uithof. Word verwelkomd door bestuurslid Hans Geleijns. Na een openingsfanfare door het 'koper' treedt eerst het allerjongste orkest op. Gaat perfect. Maak vervolgens op het podium een praatje met voorzitter Evi Weiland. Optredens van het junior orkest, het jeugdorkest en alle drie de orkesten samen (een speciaal opdrachtstuk door de Argentijnse componist Diego Soifer) volgen. Zeer de moeite waard.

Breng vervolgens op uitnodiging van de ondernemers, de dames Özlem Osanmaz en Aysegül Kalem, een bezoek aan een bijeenkomst ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van hun bedrijf Elite aan de Admiraal Helfrichlaan. Als presentator treedt advocaat René van Stralen op, economisch Attaché Hasan Önogûl van het Turkse Consulaat-Generaal knipt een lintje. Krijg een rondleiding, maak kennis met de ouders en familie van beide ondernemers en ga op de foto met de medewerkers.
Steek aansluitend in de Oude Pijlsweerdstraat samen met wijkagent Nihat Karadag een mevrouw bij haar thuis een hart onder de riem die vrijdag werd geconfronteerd met een overval. Zij maakt het redelijk, heeft veel steun van haar echtgenoot en kinderen.

Ga ten slotte in de stromende regen op bezoek bij de jaarlijkse Kerstmarkt van vrijwilligersorganisatie De Wilg aan de Mecklenburglaan. Loop langs de kraampjes, zie dat er een kleine ijsbaan is en geniet van de muziek. Koop kaarten bij Niels de Hoog - Utrechts fabrikaat - en een sieraadje bij Lenalou, bewonder de spulletjes van ZiZo en Zorghuis Klein ARMelisweerd. En begroet Miranda van Breukelen van de winkeliers van Puur Oost. Sluit het jubileumjaar af ('De eerste vijftig jaar zitten er op') en geef aan dat het niet gaat over deze verjaardag, maar over de volgende, als De Wilg 100 jaar bestaat. Plant naar een idee van medewerker ('accountmanager van De Wilg') Ien van der Waal-Krijbolder in het pikkedonker samen met directeur Nicole de Jong een walnotenboom. Mooi symbolisch cadeau uit waardering voor het werk van de talloze vrijwilligers. Regenachtige zondag zit er op.


vrijdag 5 december

Ondanks de verjaardag van Sinterklaas ook vandaag gewoon aan het werk. De ochtend staat in het teken van het wekelijkse hoofdlijnenberaad van het college. Dit keer beginnen we met een zogenaamd 'concernberaad', dit is een overleg van het college met leden van de directieraad. Daarna ontvangen we Timo Huges, Heike Luiten en Maurice Unck, oftewel de top van de NS. Heb aansluitend rond het middaguur samen met wethouder Jeugd Victor Everhardt een vergadering van de staf Jeugd en Veiligheid. Ontvang in de loop van de middag Erik-Jan Bulstra. Ga in op zijn verzoek om, net als al mijn ambtsvoorgangers, als 'buitengewoon' lid toe te treden tot de Handels Sociëteit Utrecht. Voer ten slotte een gesprek met gedeputeerde Remco van Lunteren. Dit keer is het gespreksonderwerp zijn scriptie over het onderwerp integriteit en leiderschap. Eet ’s avonds heerlijke boerenkool met Marian en onze zoon. Toch een beetje Sinterklaas dus.


donderdag 4 december

Zeg Marian gedag en ontvang op het Stadskantoor in alle vroegte een drietal leden van de familie Goes. Daarna volgt een overleg met onder anderen (de vandaag jarige) veiligheidsadviseur Paul van Beijnum. Maak kennis met het nieuwe hoofd Bestuurlijke Zaken Edwin Koster. Begroet in de loop van de ochtend Maarten de Boer. Signeer op zijn verzoek mijn biografie over Haya van Someren-Downer ('Haya, vrouw voor vrijheid en democratie'). Hij kocht het boek als cadeau voor zijn binnenkort jarige broer Gerrit de Boer. Laatstgenoemde werkt aan een biografie over Jhr. mr. dr. A.W.L. Tjarda van Starkenborgh Stachouwer, de laatste gouverneur-generaal van Nederlands Indië. Vraag of bij zijn broer de publicatie 'Bijdragen tot een kenschets' van mr. D.U. Stikker over dezelfde Tjarda bekend is. De Boer heeft geen idee. Kan me er iets bij voorstellen. Ontvang samen met veiligheidsadviseur Michel de Kok onder anderen Omer Soner namens het Turkse platform maatschappelijke organisaties.

Woon rond het middaguur een bijeenkomst van de regionale burgemeesterskring bij. Ambtgenote Annemieke Vermeulen (Leusden) treedt op als gastvrouw in Het Koopmanshuis aan Zuiderinslag bij PON Logistics. Na het inhoudelijke deel - PON, één van Nederlands grootste familiebedrijven, is een internationale handels- en serviceorganisatie met een grote diversiteit aan activiteiten en heeft producten als Volkswagen, Caterpillar, MAN, Gazelle en Continental. Bij Pon werken bijna 13.000 mensen verspreid over 250 vestigingen in 28 landen  - verzorgt managing director Koen Valk een rondleiding door het bedrijf ('Huiskamer van Luxury cars'). Er staan prachtige nieuwe en antieke exemplaren van dure automerken (Bentley, Lamborghini). Kijken, niet kopen is dit keer mijn devies.

Ga, terug in Utrecht, aan de Turkooislaan op bezoek bij de heer en mevrouw Van Leeuwen-Munten. Zij zijn 65 (!) jaar getrouwd. De bruid is afkomstig uit het Belgische As, de bruidegom (stuurman en kapitein van een coaster op de grote vaart) uit Utrecht. Dochter, zoon en schoonzoon zijn aanwezig. Zij horen (opnieuw?) het verhaal hoe hun ouders elkaar voor het eerst ontmoetten in het natuurbad van Driebergen.

Handel vervolgens op het stadskantoor allerlei stukken af en begeef me op uitnodiging van Angelike van Erp naar de Pieterskerk. Het Utrechts Stedelijk Gymnasium (USG) viert er zijn 108e lustrum. De wortels van de school liggen bij de oprichting van de Hiëronymusschool door de Broeders des Gemeenen Levens in 1474. Vanaf 1932 bevond het Gymnasium zich aan de Homeruslaan, sinds 2011 is het gevestigd aan de IBB-laan. De kerk zit bomvol. Tweedeklasser Floris Ros speelt piano, vijfdeklasser Yuri Shundyak speelt viool, er is een toneeluitvoering van de Midzomernachtsdroom en later vanmiddag verzorgt classica en oud-docente Laurien Crump de Hiëronymuslezing. Maar eerst spreekt rector Hanneke Taat en doe ik dat zelf ook. Krijg van de spreekstalmeesters een speciale Fokke en Sukke-zonnebril aangeboden. Twee van de drie bedenkers en makers van Fokke & Sukke, John Reid en Bastiaan Geleijnse, zaten namelijk op het USG. Er ontstaat enige hilariteit als ik de bril meteen op zet. Ben overigens ook blij met het keukenschort dat ik ontvang. Ook daarop staat een cartoon van Fokke & Sukke afgebeeld. Sfeervolle bijeenkomst, zeer herkenbaar voor een voormalige gymnasium leerling.

Plaatsvervangend directeur Publieke Volksgezondheid van het ministerie van Volksgezondheid informeert mij vertrouwelijk over het besluit van minister Schippers van VWS om een Nigeriaanse ebola-patiënt in Nederland op te vangen. Hij zal in het calamiteitenhospitaal van het UMCU worden opgenomen. De patiënt zou al onderweg zijn (dat blijkt later niet het geval). Stel Directeur Publieke Gezondheid (DPG) Peter Bos onmiddellijk op de hoogte en fiets inmiddels naar het Stadhuis. Daar vindt in mijn (oude) werkkamer een vergadering plaats van de staf Bestuurlijke Zaken. Wandel vervolgens naar de werkkamer van griffier Ad Smits voor een vergadering van het dagelijks bestuur van het presidium van de gemeenteraad. Informeer de collegeleden over de actualiteit rond de ebola-patiënt.

Wandel naar Sardegna aan de Oudegracht en avondeet snel een pizza met mijn bestuursadviseur Martin Kikkert en voorlichter Sjoukje Volten. Ben een uurtje later weer terug op het Stadhuis voor een korte vergadering van het College van B&W. De rest van de (lange) avond staat vanaf half acht in het teken van een vergadering van de gemeenteraad. Herdenk aan het begin van de raadsvergadering voormalig raadslid Hans Berends (Leefbaar Utrecht). Doe dat in aanwezigheid van zijn naaste familie en voormalig raadsnestor Vincent Oldenborg. Fiets tegen middernacht naar huis. Hoop dat de vandaag geboren zoon Thomas van Marisa en Klaas Verschuure (fractievoorzitter D66) net goed slaapt als ik.


Woensdag 3 december

Maak een wandeling in de wijk. Stap vervolgens op de fiets. Eerste afspraak op mijn werkkamer is vanochtend, in aanwezigheid van cultuurwethouder Margriet Jongerius, met Hanneke Bouwsema, Paul Adriaanse en Broos Schnetz van Cultuurpromotie Utrecht. Van alles passeert de revue. Bijvoorbeeld de nationale en internationale positie van onze stad. Breng in de loop van de ochtend op uitnodiging van directeur Hetty Stok een werkbezoek aan het hospice Utrecht aan de Kanaalstraat. Het hospice bestaat 12 1/2 jaar. Krijg een rondleiding, maak uitvoerig kennis met een aantal vrijwilligers (Thea Haffmans bijvoorbeeld) en praat met gast Elly Arp die vertelt over haar leven. De vrijwilligers spreken vol liefde over hun werk en staan 24 uur per dag klaar staan voor hun vier gasten. RTV Utrecht doet verslag. Begroet rond het middaguur een aantal oud-collega's van de (toenmalige) afdeling financiën. Het is goed de heren Henri, Bram, Paul en Piet weer te zien en te spreken. Bezoek in de loop van de middag in Vleuten aan de Prins Hendrikweg de heer en mevrouw Van Anrooij-Koetsier. Wens hen van harte geluk met hun 60-jarig huwelijk. De bruid komt uit Benschop, de bruidegom uit Gorcum ('Heb veel geklust'). De buren zijn er en de familie Van Kesteren. Op een zangvereniging leerden de echtgenoten elkaar ooit voor het eerst kennen. Heb telefonisch overleg met loco-burgemeester Victor Everhardt en met ambtgenoot Lucas Bolsius (Amersfoort).

Neem aan het eind van de middag in Het Oude Tolhuys aan de Weg naar Rhijnauwen op uitnodiging van Natalie Specken van Stadswerken afscheid van Wim de Graaf. Hij gaat met pensioen en kijkt met trots terug op zijn werkzame leven. De belangstelling van de vrouwen en mannen die zich dagelijks met een groot aantal publieke werken in de stad bezighouden is groot. Wim de Graaf verdient zo'n prachtig afscheid, perfect georganiseerd door Bea Jonker en Frans Peter Westers van Stadswerken. Mijn volgende bestemming is het Kouwerplantsoen. Feliciteer de heer en mevrouw Wolfhagen-Bonten met hun 60-jarig huwelijk. De bruid (uit Swalmen) en bruidegom (uit Roermond) wonen sinds 1954 in Utrecht. Ze ontmoetten elkaar op de middelbare school. 'We hebben tien jaar verkering gehad', vertelt de bruid met gepaste trots. Ze maakten vele lange reizen samen.

Ben kort bij een informele samenkomst in Harbour aan de Veilinghavenkade van liberale bestuurders en volksvertegenwoordigers uit de G4. Het gezelschap gebruikt het avondeten vervolgens in het nabijgelegen De Veiling.

Woon tussen de bedrijven door een ontruimingsoefening bij bij café Heerenplein aan het Lucasbolwerk. De oefening is een initiatief van de samenwerkingspartners in het convenant Veilig Uitgaan (gemeente Utrecht, politie, Openbaar Ministerie, Veiligheidsregio Utrecht en Koninklijke Horeca Nederland afdeling Utrecht). Doel er van is het ontruimingsplan door de BHV-organisatie van een horecagelegenheid in praktijk te toetsen en bij te dragen aan de bewustwording over veiligheidsrisico's van het uitgaanspubliek en de horecaondernemers. De 200 studenten die in het café aanwezig zijn, zijn bij het eerste ‘rooksignaal’ snel het café uit en wachten - net als ik - buiten in de ijzige kou de loop van de gebeurtenissen af. Als officier van dienst van de brandweer Jan Hazeleger het signaal ‘brand meester geeft’ is de oefening afgerond en geslaagd. Goed initiatief van alle partners en de ondernemer van het Heerenplein in het bijzonder. Marian is thuis. Heerlijk. Bel met districtschef van politie Johan van Renswoude.


dinsdag 2 december

Ochtendwandel in de wijk. Fiets naar het werk. Begin met de wekelijkse vergadering van het college van B&W. Onderteken aansluitend een groot aantal brieven en stukken en spreek met een paar naaste medewerkers over de actualiteit. In de loop van de middag volgt een vergadering, samen met wethouder Paulus Jansen en Kees Geldof, van de combistaf Raamprostitutie. Het blijft een ingewikkeld dossier met veel mitsen, maren en onzekerheden. Overleg met Joke Overeem, de adviseur van de regioburgemeester Midden Nederland. Bel met D66-wethouder Ingrid van Engelshoven (Den Haag) en VRU-directeur Peter Bos.

Fiets aan het eind van de middag naar winkelcentrum Smaragdplein om, op uitnodiging van de winkeliersvereniging, de nieuwe lichtreclame aan de W.A. Vultostraat te onthullen en het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) certificaat uit te reiken. Word in de bibliotheek warm welkom geheten door Petra Wammes, voorzitter van de winkeliersvereniging Smaragdplein. Reik voor de vijfde keer, in negen jaar tijd, het KVO certificaat uit aan de winkeliers, André Overeem van de Veiligheidsregio Utrecht en de andere werkgroepleden. Druk daarna, samen met Petra Agterberg op de knop voor het ontsteken van de nieuwe buitenreclame. Word vervolgens in het winkelcentrum rondgeleid. Maak kennis met een aantal winkeliers en hun medewerkers en zie dat de nieuwe lichtreclame uitstekend zichtbaar is vanaf de weg. Race naar huis. De brug over en ben meteen (terug) in Rivierenwijk. Avondeet thuis met onze dochter. Top avond.


Maandag 1 december

Vandaag begint alweer de laatste maand van het jaar. Het jaar voorbij gevlogen. Fiets naar het stadskantoor. Begin de week volgens het vaste patroon: eerst overleg met naaste medewerkers (secretariaatsmedewerkers, communicatieadviseur, bestuursadviseur, kabinetsmedewerkster en tekstschrijver). Vervolgens de wekelijkse 'driehoek' met raadsgriffier en gemeentesecretaris. De rest van de ochtend gaat op aan een vergadering van het dagelijks bestuur van het Bestuur Regio Utrecht (BRU) op de 16e verdieping van het Utrechtse provinciehuis. 's Middags terug op het stadskantoor is mijn kamer onverhoeds omgevormd tot ‘filmset’ voor de opname van een filmpje over het integraal veiligheidsbeleid. Aansluitend volgt een vergadering van de staf Veiligheid met een overvolle agenda.
Reis in de loop van de middag naar verzorgingstehuis Warande aan de Werradreef. In de Watertorenzaal viert mevrouw Koedijk-van Ginkel vanmiddag haar 100ste verjaardag. De honderdjarige Maarssense beschikt over humor ('Als ik buiten ben en er wordt gefloten, weet ik zeker dat ik me niet hoef om te draaien') en is vanmiddag vergezeld door haar 97-jarige zus en een heleboel familie.
Door naar de Hamburgerstraat. Neem er samen met de wethouders Margriet Jongerius en Kees Geldof deel aan de vergadering van het Algemeen Bestuur van het Utrechts Archief.

Woon aansluitend op uitnodiging van Jebber-directeur Monique Van Loon samen met wethouder Paulus Jansen het werkbezoek bij van de minister van Wonen, Stef Blok. Plaats van handeling is het bouwterrein aan de Briljantlaan (op Rotsoord). De ambitie is Rotsoord te ontwikkelen tot een gebied met culturele en creatieve functies. Ontwikkelaar Jebber kocht er een kavel en ontwikkelde een plan ('De Trip') voor 255 starterswoningen in drie gebouwen en ruimte voor creatieve bedrijvigheid, voorzieningen en horeca. Geef samen met de minister het startsein voor de bouw door bij te dragen aan de plaatsing van een hightech warmte-koudeopslag (WKO). De warmtewisselaar verschaft in combinatie met warmtepompen en zonnestroom op een innovatieve manier de energie aan het nieuwbouwproject. DUIC TV doet verslag.  
Draag, terug op het werk, op de 11e verdieping bij aan de opening van het 'Festival Utrecht maken we samen'. Word vriendelijk ontvangen door bouwvakkers die vrolijke noten spelen, onder leiding van theatermaker Maureen Baas. Overal in de stad steken Utrechters de handen uit de mouwen om de stad nog beter, mooier en leefbaarder te maken. Tijdens het festival ontmoeten initiatiefnemers elkaar en medewerkers van de gemeente. Inspirerende samenkomst. Fiets aan het begin van de avond naar Stadskasteel Oudaen aan de Oudegracht voor de bestuursvergadering van stichting Oudaen. Fiets aansluitend op uitnodiging van Astrid Schotsman naar de Stadsschouwburg voor de première van de show ‘Gewoon DOEN’ van Tineke Schouten. Geniet er samen met Nurcan Kaya van kabinetszaken van. Complimenteer Tineke Schouten na afloop met de voorstelling en begroet tijdens de informele nazit een groot aantal goede bekenden. In de pauze van de voorstelling laat schouwburgdirecteur Lucia Claus mij achter de schermen, voorzien van zaklamp in catacomben de stand van de verbouwing zien. Snel op de fiets naar huis.


Archief

Archief weekboeken Amstelveen

(Van juli 2005 tot december 2013 was Jan van Zanen burgemeester van Amstelveen)

Uw mening