Burgemeester Fotodagboek december 2015

Zondag 3 januari

Ga zondagochtend vroeg richting zwembad. 's Middags komen de heer en mevrouw Snellen langs. Wij kochten vorig jaar van hen ons huis. Ze bekijken wat we er van gemaakt hebben. Ze lijken niet ontevreden. Ze wonen inmiddels met veel plezier in Bergen. Mijn ouders bellen ("Hoe ging het gisteravond?"). Breng 's middags samen met Nurcan Kaya van Kabinetszaken een bezoek aan Catching Cultures Orchestra. Het festival is een initiatief van De Tegenwind en de Band zonder Verblijfsvergunning. Een grote verscheidenheid aan ensembles laat een mengeling van Westerse en Oosterse muziek horen, met als doel om muzikale uitwisseling te bevorderen. Luister naar de muzikale klanken van de vier Libanese en Syrische muzikanten.
Mooi. Loop samen met Frans Vreeke naar de keuken (artists kitchen) van TivoliVredenburg. Vandaag heeft Resto van Harte de keuken overgenomen. Onder leiding van een Syrische chef-kok wordt er met een grote keukenbrigade hard gewerkt aan een avondmaaltijd voor 300 personen, vrijwilligers en de families. Goed voorbeeld van culinaire verbroedering.

Zaterdag 2 januari

Miezerig weer. Ga in alle vroegte zwemmen. Het is druk in het zwembad. Zijn het misschien goede voornemens? Dan gaat het over. Gemeentechauffeur Marcel stelt tussen de bedrijven zijn nieuwe gade Carola voor. Leuk. Verricht een traditioneel weemoedige klus: het aftuigen van de kerstboom. De spullen gaan weer de zolder op voor het volgend jaar. Fiets even na vijven samen met Marian richting de schouwburg waar vanavond de bijeenkomst plaatsvindt van het gemeentebestuur. Een ware try-out voor de schouwburg waar, na maanden van verbouwen vanavond voor het eerst weer gasten ontvangen worden (bedrijfsleider Floris: 'We stonden de laatste weken constant in de vierde versnelling om alles klaar te krijgen'). En dat is bijzonder goed gelukt.
Loop samen met Kabinetsmedewerker Nurcan Kaya, zij heeft de organisatie van de avond in handen, het programma door. Bespreek de laatste (kleine) wijzigingen in de toespraak met Frank van der Lecq en groet achter de coulissen al een aantal mensen die vanavond onderdeel uitmaken van het gevarieerde programma. Avondeet samen met Marian en de 'crew'  in 'De Zindering'. Loop tegen zevenen naar beneden om de eerste genodigden te begroeten. Schud vele honderden handen van mensen die, ieder op de eigen manier, betrokken zijn bij de stad. Hoor dat er een lange rij voor de ingang van de schouwburg staat, er zijn ook veel gasten vanavond, zo'n 1.200.
Even na achten start het programma. Martine Sluijter, in het 'gewone leven' wijkregisseur Zuid, heet iedereen van harte welkom en kondigt smartlappenkoor Grachtensmart aan. Sinds 2015 heeft Utrecht ook eindelijk een eigen Smartlap. Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van het smartlappenfestival  werd een prijsvraag uitgeschreven voor dé Utrechtse Smartlap met als thema 'Het verdriet van Utrecht...'. Grachtensmart zingt vanavond een compilatie van de genomineerde nummers: ‘Weesfiets’ en ‘Plompetorengracht’ en eindigt met het winnende lied ‘Mijn Schele Miep'. Heerlijk. Krijg na het optreden van voorzitter Grachtensmart Jozef Hornman een heuse Smartlap, met de tekst van Mijn Schele Miep overhandigd en houd de nieuwjaarstoespraak. Genieten daarna met z'n allen van een korte film over de Tourstart. Aansluitend is er muziek van de Band Zonder Verblijfsvergunning en het Utrechtse Blaasorkest De Tegenwind. Tijdens een muziekproject van Stichting De Vrolijkheid in het asielzoekerscentrum van Utrecht is een band ontstaan: de Band Zonder Verblijfsvergunning. De meeste bandleden zijn vluchtelingen en komen overal vandaan (leider van de band: "Door omstandigheden in het midden Oosten hebben de beste musici zich nu verzameld in Nederland"). Ze spelen vanavond twee nummers, uit Afghanistan, Syrië en als uitsmijter Utrecht. 'Als ik boven op Dom kom' in een speciaal arrangement.
Daarna is het de beurt aan stadsdichter Alexis de Roode van het Utrechts Stadsdichtersgilde. Het gilde, sinds 2009, bestaat uit dertien professionele dichters, Alexis de Roode is een van hen en schreef speciaal voor vanavond een nieuwjaarsgedicht. De Utrechtse band Bewilder sluit de avond af met een bijzonder energiek optreden. Ze spelen twee nummers The Unknown en het nummer Forza (It is). Mooie woorden van de leadzanger bij de aankondiging van het laatste nummer - ("Kracht is wat wij als band voelde in 2015, ons debuutjaar. Kracht is wat we met elkaar in handen hebben en kracht is wat we nodig hebben"). Mooi. Dank na afloop de betrokken medewerkers voor hun inzet op deze avond en maak een praatje met een groot aantal van de aanwezigen. Fiets net voor elven met Marian (in de stromende regen) naar huis, we kijken terug op een mooie avond. Het nieuwe jaar is nu echt begonnen.

Vrijdag 1 januari 2016

Nieuwjaarsnacht- en dag. Ga om half twee vannacht aan het werk. Stap in de auto met Yvonne Hondema van de politie om een aantal hotspots te bezoeken en de keihard werkende hulpverleners (politie, brandweer en ambulancediensten) een hart onder de riem te steken. Word vergezeld door communicatieadviseur Jacqueline Hartogs. We rijden langs de politiebureaus Paardenveld, Leidsche Rijn en Overvecht. Vervolgens naar de meldkamer en het cameratoezicht aan de Brilliantlaan, ook doen we de brandweerkazernes Tolsteeg en Belcampo aan. Veel gezien van de stad.
Ben rond half vier thuis. Slaap een beetje uit. Een beetje want Jacqueline Hartogs en Paul van Beijnum (plv. hoofd veiligheid) bellen al vroeg over het bericht dat we uitbrengen over het verloop van de jaarwisseling op basis van de eerste voorlopige cijfers. 'Op plekken een onrustige nacht, maar beheersbaar' is eigenlijk de bottom line. Buiten is het inmiddels mistig geworden.
Kijk rond het middaguur naar het nieuwjaarsconcert in Wenen op televisie. Ga in de loop van de middag samen met Marian naar Edam. Wens m'n ouders een gelukkig nieuwjaar. Woon aansluitend 's avonds de hoofdstedelijke nieuwjaarsbijeenkomst bij in Amsterdam. Dit keer is de locatie het Scheepvaartmuseum aan het Kattenburgerplein. Cornald Maas presenteert, Eberhard van der Laan spreekt en de cabaretière Louise Korthals treedt op. Begroet vele goede en minder goede bekenden. Mooie locatie, aardig format.

Donderdag 31 december

Oudjaarsdag. Fiets samen met Marian in alle vroegte heen en weer naar het zwembad. Doe een paar boodschappen in Rivierenwijk. Geef een telefonisch radio-interview aan verslaggever Peter Knieriem (Radio-M). Onderwerp: hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar en een korte vooruitblik op 2016. Heb telefonisch overleg met Dick Schoof (NCTV). Aan het eind van de middag komen onze Haagse vrienden Astrid en Cees langs. Gebruiken het avondeten en bespreken de (toestand in de) wereld. Ruim voor het nieuwe jaar begint gaan ze huiswaarts. Beleef de jaarwisseling zelve met Marian. Zoeken na twaalven contact met onze beide kinderen, met m'n ouders en andere geliefden. Deze en gene belt, ook de minister van Veiligheid en Justitie himself. Klasse. Gelukkig nieuwjaar!

Woensdag 30 december

Zwem in zwembad De Krommerijn. Onze dochter en haar vriendje komen rond het middaguur langs. Ze bieden hulp bij de installatie van enige geluidsapparatuur. Wij houden van muziek. Vandaar. Fiets in de loop van de middag naar Rotsoord. Breng een bezoek aan de vogelopvang. Ben benieuwd hoe het daar gaat zo rond oud en nieuw. Voor het eerst dit jaar is er rond de opvang een vuurwerkluwe zone ingesteld wat betekent dat gemeentelijke toezichthouders extra alert zijn en dat bij overlast direct gebeld kan worden met de meldkamer. Vrijwilliger Henny komt net aanrijden, bestuurslid Remko heet mij hartelijk welkom en geeft spontaan een rondleiding. Zoals gebruikelijk rond deze tijd van het jaar is het rustig in de opvang. Mogen een kort ogenblik een ransuil zien. Een bijzonder exemplaar vanwege de kleur vertelt Henny. Drie zwanen hebben net een bad gehad (een zwaan heeft een hersenbeschadiging, maar moedert fantastisch over alle andere zwanen die hier komen). De vuurwerkoverlast lijkt tot nu toe mee te vallen.
Heb vervolgens een informeel gesprek met een aantal vertegenwoordigers van regionale en landelijke media die allemaal over Utrecht schrijven. Is inmiddels een traditie geworden om zo aan het eind van het jaar terug- en vooruit te kijken. Heb dit jaar de Watertoren in Rotsoord als locatie gekozen. Raak vanaf de hoogste verdieping niet uitgekeken op de Utrechtse Skyline. Fiets naar huis. Avondeten erwtensoep. Marian heeft een vergadering in de buurt. Reorganiseer onze CD's (hopeloos ouderwets). Nog niet aan toe gekomen sinds de verhuizing.

Dinsdag 29 december

Trek m'n zwembanen. Werk thuis. Ga in de loop van de middag op bezoek bij goede bekende Hank in Bloemendaal, vermaak me vervolgens in de zakelijke en privé-sfeer en feliciteer 's avonds samen met Marian onze Amstelveense vriendin Marjon. Nog net geen 50. Rijd samen met Marian terug naar huis. Onze zoon is terug naar Amstelveen. Zijn aanwezigheid hier was gezellig en nuttig. De stroom wenskaarten is nog steeds niet opgedroogd. Hang ze allemaal op. Vind ik leuk.

Maandag 28 december

Ga zwemmen. Het is opvallend rustig in het zwembad. Voorzie allerlei (spoed) stukken vanuit het Stadskantoor van handtekeningen. Doe een aantal administratieve klusjes en werk opnieuw aan de tekst van mijn nieuwjaarstoespraak van zaterdagavond aanstaande. Woordvoerder Sjouk Volten en Nurcan Kaya (kabinetszaken) wippen even langs voor het zelfde onderwerp. Bekijk het Utrechts jaaroverzicht van DUIC TV. Fiets 's avonds samen met Marian richting de Bizetlaan in onze voormalige woonwijk Oog in Al. Gebruiken er het avondeten bij onze vrienden Frank en Liesbeth. Kaas fondue. Gezellig en lekker.

Zondag 27 december

Fiets zondag in alle vroegte samen met Marian richting zwembad. Doe rond het middaguur een paar boodschappen in de Burgemeester Reigerstraat. Lees de 'proefdruk' van de tekst van een debuutroman van een te vroeg overleden Amstelveense journalist uit. Zijn weduwe verzocht mij dit te doen. De roman komt ergens komend voorjaar uit. Overigens een rustige dag.

Zaterdag 26 december

Vandaag is het Tweede Kerstdag. Kerstontbijten sober met z'n drietjes. Rustige dag. Werk aan m'n nieuwjaarstoespraak. Op RTV Utrecht is de tweede aflevering te zien van een documentaire over de verbouwing van het Centraal Museum ('Kunst in de steigers'). Droeg op verzoek van Marja Hedeman en haar collega's van het museum aan de documentaire bij. Gaan samen met onze zoon aan het eind van de middag naar Leiderdorp. Vieren er bij nichtje Anouk en haar partner Matthijs kerst met de bijna complete familie van Marian. Worden gastvrij ontvangen bij en door het psychologenpaar (Steen&Berg).

Vrijdag 25 december

Fietsen om half negen met onze zoon naar het hotel waar m'n ouders hebben overnacht. Gebruiken er het ontbijt. 'Zalig', geen gekke term voor de Eerste Kerstdag. Blader in de oude Elseviers die m'n Pa gisteren meebracht. Kijk om één uur 's middags traditiegetrouw naar de kersttoespraak van Zijne Majesteit de Koning ('Moment van bezinning').
Draag zelf aan het begin van de middag met een gesproken brief aan Christian Prudhomme bij aan het NPO Radio 1 Jaaroverzicht. Las 'm voor aan verslaggever Martijn Grimmius. Projectleider Alfred Folkeringa van de politie informeert mij over de resultaten van de eerste actiedag in het kader van het Donkere dagen Offensief (DDO). Avondeten met onze zoon thuis. Voor een deel hetzelfde als gisterenavond.

Donderdag 24 december

Ga samen met Marian in alle vroegte zwemmen in zwembad de Krommerijn. Doe een paar boodschappen in Rivierenwijk en vermaak me thuis met stukken uit de tas van het Stadskantoor. Heb telefonisch overleg met loco-burgemeester Everhardt. Informeer de gemeenteraad per brief over het gesprek met alFitrah van gisteren. Dick Schoof (NCTV) belt, net als een uurtje later m'n politiechef Miriam Barendse. De actualiteit vergt dat. In de loop van de middag komen m'n ouders en onze kinderen bij ons op visite. Vieren bij ons thuis kerstavond met een door de meiden voorbereide maaltijd. Gezellig. M'n ouders logeren vanavond in Karel V, zij bezoeken voor het slapen gaan de dienst in een bomvolle Domkerk. Onze zoon blijft een paar dagen logeren. Heerlijk.

Woensdag 23 december

Trek m'n zwembaantjes en verricht een paar klussen in en om huis. Aantrekkelijke en minder prettige. Ga aan het eind van de ochtend naar het werk. Het is stil op het Stadskantoor. Geef een telefonisch interview aan verslaggeefster Laura Romanillos van het AD/UN. Spreek op mijn werkkamer met vertegenwoordigers van de stichting alFitrah. Doe dat in aanwezigheid van Michel Kok en Paul van Beijnum van Veiligheid. Uit mijn zorgen over het gebrek aan openheid van de stichting en vermeende beïnvloeding van levens- en denkwijzen van bezoekers van de moskee en stichting, waaronder kinderen. Spreek onder meer af dat alFitrah meewerkt aan een onderzoek naar de (pedagogische) effecten op kinderen die lessen volgen bij de stichting. Eén van de aanleidingen van het gesprek van vandaag is een artikel in het NRC Handelsblad van afgelopen zaterdag en past binnen het kader van het actieprogramma ‘Utrecht zijn we samen’. De gemeente investeert veel in de interactie en de dialoog met religieuze organisaties, met welzijns-, onderwijs- en sportorganisaties en andere vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, om daar levende vragen en zorgen te kunnen onderkennen en te beantwoorden. Op deze manier behoudt de gemeente de relatie met alle groepen in de stad en blijft zo in gesprek om polarisatie en radicalisering te voorkomen. In dit verband werken we nauw samen met de Expertise-unit Sociale Stabiliteit van het ministerie van SZW. Neem na afloop met m'n naaste medewerkers Paul van Beijnum en Anita van Wijnbergen een paar actualiteiten door en ga aan het eind van de middag naar huis. Inmiddels zijn Marian's vriendin Anita en haar partner René gearriveerd. Gebruiken gezamenlijk het avondeten, aan gespreksonderwerpen geen gebrek. De hele wereld(geschiedenis) komt voorbij. Tussen de bedrijven door belt de Hoofdofficier van Justitie over een actualiteit van nu.

Dinsdag 22 december

Op de fiets naar het zwembad en daarna naar kantoor. Zet handtekeningen onder brieven en stukken. Praat bij met m'n secretaresse Yvette Wildschut. Lopen een paar logistieke issues door. De rest van de ochtend staat in het teken van vier opeenvolgende bezoeken bij mensen thuis. Het kon agendatechnisch niet anders. Wens aan de Argentiniëdreef de heer en mevrouw Wennekes-de Kleijn van harte geluk met hun 60-jarig huwelijk. Het uit Tiel afkomstige echtpaar woont sinds 1958 in Utrecht. De bruidegom werkte jarenlang bij het GVU. 'Mijn man is erg handig met techniek, van onze eerste ontmoeting herinner ik me dat ie een autokoplamp op zijn fiets had gemonteerd' vertelt mevrouw lachend. Een zoon en schoonzoon zijn er bij. Ook de heer en mevrouw Methorst-Sluyk zijn 60-jarig getrouwd. Aan de Paranadreef vertellen ze over hun leven. Hebben al vele jaren een caravan aan een van de plassen in Maarssen waar ze jaarlijks een aantal maanden verblijven. De bruid is Utrechtse, de bruidegom komt uit Arnhem. Hij was in zijn diensttijd gelegerd op de Kromhoutkazerne. De bruid ontmoette ooit een militair op de schaatsbaan, sprak met hem af, maar kreeg last van haar blinde darm en liet haar vader haar verontschuldigen. Toen ze weken later door de stad fietste meende ze hem te zien en sprak hem aan. Het was een ander. Hij is inmiddels al 60 jaar met haar getrouwd. Het kan verkeren. Door naar woonzorgcentrum Zuylenstede aan de Perudreef. Wens er de heer en mevrouw Van Mourik-van Berkensteijn van harte geluk met hun 65-jarig huwelijk. Alle vier de kinderen zijn er. De bruid komt uit Vleuten, de bruidegom uit Jutphaas (en is ook digitaal zeer bij de tijd). Ze runden ooit een sigarenzaak aan de Edisonstraat en ontmoetten elkaar voor het eerst tijdens een avondbijeenkomst voor jongeren uit de parochie ('Mijn vrouw maakte deel uit van een koor'). Breng ten slotte aan de Hoogravense Slotlaan een bezoek aan de heer en mevrouw Van Sandwijk-van Velsen. Ook 60 jaar getrouwd. De bruid, een onderwijzeres, was een Haarlemse, de bruidegom, werkzaam bij de brandweer, komt uit Utrecht. De bruidegom zat ooit in de trein. Hij was onderweg met een vriend. Toen kwamen ze elkaar tegen en verloren ze elkaar niet meer uit het oog. Een treinreis als bron van liefde. Bel onderweg met mijn ambtgenoot uit Düsseldorf (Thomas Geisel) om hem te feliciteren met het zojuist bekend geworden nieuws dat de Tour de France naar zijn stad komt. Hij klinkt apetrots.

Geef, in de loop van de middag terug op het Stadskantoor, in de meldkamer van VTH (Vergunningen, Toezicht en Handhaving) op de 10e etage, samen met Emine Osanmaz en Peter Paul Hellings (beiden van communicatie) en de mannen en vrouwen van onder meer het vuurwerkteam, een korte toelichting aan een aantal journalisten op onze inzet op weg naar de jaarwisseling. Ook het hoofd van meldkamer (Alex Geurts) en de veiligheidsadviseurs Myrte Pfeifer en Abdullah Pehlivan dragen bij. Geef na afloop interviews aan RTV Utrecht en RTL Nieuws.
Breng in Café Stathe aan de Rozenstraat een bezoek aan een aantal horeca-ondernemers die elders in de binnenstad geconfronteerd zijn met een vervelende vorm van overlast. Joke Beekes (adviseur Veiligheid en gemeentelijk contactpersoon voor de binnenstedelijke horeca en het project 'Veilig uitgaan') neemt ook aan het gesprek deel. Loop vervolgens via de Voorstraat richting de schouwburg. Wip even aan bij Ana’s Kuzin, had helaas ook een nare ervaring in de omgeving van de zaak, en wandel door. Ben aan het eind van de middag in de schouwburg. De laatste loodjes van de omvangrijke renovatie zijn nog in volle gang. Krijg een korte rondleiding en bespreek samen met Nurcan Kaya en Hans Kuperus vankKabinetszaken, Martine Sluijter (wijkregisseur Zuid) en Lucia Claus en Huub Mars (beiden van de schouwburg) een paar logistieke zaken door ter voorbereiding van de nieuwjaarsontvangst op 2 januari aanstaande. Bij thuiskomst zijn ook onze eetgasten van vanavond, onze voormalige overburen Rob en Marjon, net gearriveerd.

Maandag 21 december

Het is winter. Hoewel. Fiets in druilerig weer richting zwembad. Doe een paar boodschappen aan de Burgemeester Reigerstraat. Het blijft de hele dag regenen. Werk thuis. De actualiteit vergt gedurende de hele dag veelvuldig telefonisch overleg. Met medewerkers, politie en NCTV. Onder meer over de vragen die zijn gerezen naar aanleiding van een artikel in NRC Handelsblad over de stichting alFitrah. Werken nauw samen het met expertise centrum van ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Besluit aanstaande woensdag zelf het al veel eerder (ambtelijk) geplande gesprek met het bestuur van de stichting alFitrah aan te gaan. Heb telefonisch overleg met ambtgenoot Pieter Broertjes (Hilversum) over een heel ander onderwerp. Avondeet zuurkool thuis met Marian.

Zondag 20 december

Fiets zondagochtend vroeg heen en weer naar het zwembad. Marian wandelt met een vriendin. Tuig de kerstboom op en werk een beetje in de tuin. Doe een paar boodschappen en vermaak me aan telefoon in verband met de actualiteit, vermaak me ook met de stukken en op de iPad. Dag vliegt voorbij. Zoals het hele, afgelopen, jaar. Wens iedereen die meeleest fijne feestdagen, een rustige jaarwisseling en alle goeds voor 2016.

Zaterdag 19 december

Ben zaterdag al vroeg bij 'het trefpunt' in het hoofdgebouw van de Nederlandse Spoorwegen. Daar vindt voor de 10e keer de zogenaamde Vredeslicht manifestatie plaats. Zo'n 200 scouts uit bijna alle provincies (alleen Zeeland nog niet) komen bijeen om het vredeslicht in ontvangst te nemen en te verspreiden in hun dorpen en steden. Een groep van ongeveer 45 scouts gingen de afgelopen dagen met een bus naar Wenen om aldaar het vredesvuur (uit Bethlehem) op te halen. Vandaag wordt het vuur op plechtige wijze overgedragen. Het is de bedoeling dat de lichtjes blijven branden tot na nieuwjaar.

Aan het begin van het programma staat Bjorn Janssen stil bij het recente overlijden van de grondlegger van het Vredeslicht in Nederland: Piet Deckers. Daarna volgt een verslag in woord en beeld van de reis naar Wenen. Geef samen met scout Roos Bruins (uit Dronten) en omringd door scouts uit de elf deelnemende provincies het vredeslicht door. Ontvang na afloop uit handen van de werkgroep Vredeslicht (Bjorn, Maurice, Geert, Leon en Marije) een lantaarn met het licht. Prachtig. Luister ten slotte naar het jubileumlied gezongen en geschreven door niemand minder dan Thomas Pieters.

Heb, terug thuis, naar aanleiding van een artikel in het Handelsblad van vandaag over de stichting AlFitrah contact met een aantal leden van de gemeenteraad en een paar naaste medewerkers. Spreek ook met deze en gene rond het Haagse Binnenhof. We zijn alert, doen het maximale wat mogelijk is, en zijn (vooral) scherp zijn op onze informatiepositie (via de veiligheidsdiensten, de politie en de gemeente) en houden contact met sleutelfiguren in de stad en de wijk over wat er gebeurt en wat er leeft.

Woon aan het begin van de middag de jaarlijkse herdenking bij, bij het Indië-Monument op begraafplaats St Barbara aan de Prinsesselaan. Begroet in de Willibrord- en Maartenkamer de bestuursleden van de stichting, goede bekende Rita Verdonk is de voorzitter. Lopen met alle aanwezigen naar de Kapel van de begraafplaats. Mevrouw Supeno-Nijand, dochter van Indië-veteraan Nijland spreekt, evenals Rita Verdonk en de Commissaris van de Koning. Richt zelf ook enige woorden tot de aanwezigen. Luitenant-Generaal b.d. Meines sluit de ceremonie op geheel eigen wijze af. Knap. Bij het Indië-monument komt de plechtigheid ten einde. De heer Verdonk verricht het dodenappèl, The Last Post wordt ten gehore gebracht, er is een minuut stilte en het Wilhelmus klinkt. Leg namens het gemeentebestuur een krans. Neem na het defilé langs het monument afscheid en dank de leden Harmonie ‘De Vriendschap’ voor hun muzikale bijdrage.

Rijd aan het aan het eind van de middag samen met Marian naar Son en Breugel. Bezoeken onze vrienden Annemiek en Willem. Willem is, naast veel andere dingen, een hartstochtelijk kok. Jongste zoon Pim staat hem deels bij.

Vrijdag 18 december

Ga in alle vroegte zwemmen. Begin op het werk, samen met wethouders Paulus Jansen, Victor Everhardt en Kees Geldof, met een vergadering van de combistaf raamprostitutie. Doe een paar zaken af, onderteken stukken en praat rond het middaguur bij met Broos Schnetz. Heb in de loop van de middag een overleg met Jantien Kriens en Maarten Beks van de VNG. Rij naar de IJsselstraat voor een bezoek aan de heer en mevrouw Fereira-da Costa. Feliciteer het zeer gastvrije oorspronkelijk uit Portugal afkomstige echtpaar met hun 60-jarig huwelijk. Harry en Marijke van Staa van huurdersvereniging Maasplein e.o. zijn ook van de partij. De bruidegom is al jaren zeer actief binnen de vereniging. Vandaar. Bewonder samen met de bruidegom de tuin en zijn schuur, daar verricht de voormalige werknemer van Werkspoor aan zijn werkbank nog allerlei karweitjes. Krijg na afloop de 2016-kalender 'Utrecht van toen' en publicatie 'Muurbeschilderingen Utrecht' van de huurdersvereniging cadeau. Zeer attent. Loop vervolgens op uitnodiging van Fadua Azrar vanaf het Stadskantoor naar de Jaarbeurs. Hier vindt vandaag en vanavond, in de immens grote hal 8, een ontmoetingsbijeenkomst voor vluchtelingen plaats: U-Nite. Uitgenodigd zijn vluchtelingen, buurtbewoners van de Amerikalaan (locatie van de noodopvang) en de vrijwilligers die zich inzetten voor de vluchtelingen. Een van de initiatiefnemers Ina Smittenberg wacht me op en leidt me rond. Maak kennis met de mede-initiatiefnemers Frederike Meijer en Philip Idenburg, spreek met verschillende vluchtelingen, aanwezige predikanten, allerlei vrijwilligers en proef van de verschillende zelfgemaakte hapjes. Loop langs de verschillende workshops die in volle gang zijn. Dansen, zingen, Nederlandse les, trommelen, fotografie, samen koken, kleuren, alles is mogelijk om te doen. En, alles is mogelijk gemaakt door de inzet van de vele vrijwilligers. Heel veel organisaties, zoals de Jaarbeurs, de Rabobank, USG People, BeBright, een tweetal private donoren en de gemeente hebben U-nite financieel gesteund. Ben blij met het initiatief. Fiets vanaf het Stadskantoor naar de Lange Koestraat, langs het water (!) in de Singel, richting café Van Wegen. Ontvang daar samen met Marian een paar naaste medewerkers. Kijken terug op het afgelopen jaar en vooruit naar 2016. Fiets samen met Marian naar huis en gaan op tijd naar bed. 

Donderdag 17 december

Zwem in zwembad de Krommerijn en fiets vervolgens naar het werk. Begin vanochtend met een overleg met Jelle Zwennis van Vijverberg juristen, doe dat samen met concerndirecteur Paul Kouijzer. Neem een aantal lopende zaken door met Manon Steinz, adviseur Bestuurlijke Zaken. Feliciteer aan Nirrewortel in De Meern de heer en mevrouw Bartels-Hendriks. Zij zijn 60 jaar getrouwd. De bruid komt uit Zuilen, de bruidegom uit Arnhem. 'Ze zat langs de stoeprand en ik had medelijden ', vertelt de bruidegom lachend over hun eerste ontmoeting. Ze hadden jarenlang een stacaravan in Lopik en vieren het heugelijke moment te midden van drie neven en nichten en hun echtgenoten. Praat terug op kantoor bij met secretaresse Yvette Wildschut.

Ga in de loop van de middag naar de binnenstad. Loop via de Dom naar Paushuize. Buiten staat een grote groep belangstellenden te wachten op de officiële onthulling van het beeld van de Utrechtse paus Adrianus VI. Er is veel belangstelling van de media. Het beeld is een geschenk aan de stad Utrecht vanwege het 75-jarig jubileum van het Prins Bernard Cultuurfonds Utrecht, in samenwerking met Vereniging Oud-Utrecht. Commissaris van de Koning, tevens voorzitter van het fonds, heet de gasten buiten op het Pausdam welkom. Aan mij de eer om samen met de kunstenaar Anno Dijkstra het beeld officieel te onthullen. De jury, onder leiding van oud-wethouder Cultuur Margriet Jongerius, koos uit 69 inzendingen voor het ontwerp ‘Stellen’ van Dijkstra. Begroet de aartsbisschoppen Eijk en Vercammen, alsmede Adriana Esmeijer, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het beeld is een aanwinst voor de stad.

Meteen door naar het UMC Utrecht. Daar neemt in de blauwe collegezaal Hans Bijlsma na 25 jaar afscheid als hoogleraar reumatologie. Treed aan het eind van zijn afscheidssymposium op als ‘mystery guest’. De verdiensten van Bijlsma gooien ook internationaal hoge ogen. Mag hem namens Z.M. De Koning de versierselen uitreiken die behoren bij de onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Wens hem van harte geluk, net als zijn trotse vrouw en kinderen, zijn ‘genetisch materiaal’ zoals zij zichzelf noemen in een sketch voorafgaand aan de uitreiking. Bijzondere middag.

Eet terug op Stadskantoor een pizzaatje op mijn werkkamer. Loop aan het begin van de avond naar de zesde verdieping voor een informatiebijeenkomst over het herkennen van verdacht gedrag in de wijk. Spreek aan het begin van de training ‘Herken Verdacht Gedrag’ enkele welkomstwoorden uit. De avond wordt georganiseerd door de gemeente (Erna Bruynes en Astrid Puik van Veiligheid) en de politie (Alfred Folkeringa) voor actieve vrijwilligers. Bedank de aanwezigen voor hun inzet ten behoeve van de veiligheid in hun wijk en buurt. Ze nemen deel aan projecten als WAAKS (hondenbezitters) of treden op als buurtvader/-moeder. Martijn Traas is er ook, hij nam ooit het initiatief tot de Whatsapp-groep Hoograven Alert.

Ga richting de Neude, waar naast een gezellige schaatsbaan ook vijf Wensbomen staan. De bomen zijn onderdeel van het evenement KNüSS Winterfest. In de bomen hangen kokertjes waar iedereen de afgelopen week een wens voor een ander en voor de stad in kon doen. Word welkom geheten door ondernemer Sidney Rubens. Maak samen met RTV Utrecht-presentatrice Sofie van den Enk vijf wensen bekend. Iedereen is aangenaam verrast, zoals turnjuf Babke van de zes-jarige Suus. ‘Ik kwam gisteren thuis van m’n werk en toen hoorde ik dat ik vanavond hier moest zijn met Suus’. Babke mag met de hele turnklas pannenkoeken eten en een rondvaart maken over de grachten. De wensen voor de stad zijn origineel, zoals een dansclub voor 25-plussers voor Maritte en haar vriendinnen zodat ze zich minder oud voelen als ze uitgaan. Jacques Blommendaal (voorzitter Centrummanagement Utrecht) spreekt de aanwezigen na afloop toe. Aardig initiatief.

Wip nog even aan bij het Grachtenatelier aan de Oudegracht om de gemeentesecretaris en zijn naaste medewerkers samen met een aantal collegeleden goede feestdagen te wensen. Gelukkig niet zo laat thuis.

Woensdag 16 december

Ga zwemmen. Mijn eerste afspraak op het werk is met kabinetsmedewerkers Frank van der Lecq en Susan Meenhuis. In de kranten van vanochtend veel aandacht voor Dafne Schippers, die gisterenavond tot Sportvrouw van het Jaar werd verkozen. Loop naar de collegekamer voor een videoconferentie met collega burgemeesters Eberhard van der Laan (Amsterdam), Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) en Jozias van Aartsen (Den Haag). Terug op mijn kamer begint de vergadering van de staf veiligheid. Ga aan het begin van de middag samen met EZ-wethouder Jeroen Kreijkamp, Bob van Dijck en Natasja Jonker (beiden EZ) op bedrijfsbezoek bij Genmab op het Utrecht Science Park. Genmab is het grootste biotech-bedrijf van Nederland. Maak (nader) kennis met President en CEO Jan van de Winkel en associate director Arnout Gerritsen. Van de Winkel vertelt met enthousiasme over het bedrijf ('een Powerhouse - innovating antibodies, improving lives '), even later verzorgt Gerritsen een rondleiding. Genmab staat op het punt met een cruciaal kankermedicijn 'door te breken'. Ben trots dat dit bedrijf hier is gehuisvest.

Breng aansluitend een wijkveiligheidsbezoek aan Leidsche Rijn. De sportcampus aan Maartvlinder aan de rand van het Amaliapark in Parkwijk is de plaats van handeling. Woon samen met een aantal wijkbewoners de afsluiting bij van een inbraakpreventieproject. Centraal staat de aanpak van de zogeheten kerntrekmethode, waarbij door inbrekers de gehele cilinder op vernuftige wijze wordt verwijderd. Het wijkbureau heeft hier samen met politie, VTH (Vergunningen, Toezicht en Handhaving) en een aantal slotenspecialisten goed werk geleverd; meer dan 100 woningen zijn inmiddels beveiligd tegen deze inbraakmethode. Onderhoudsbedrijf Ruud Jansen heeft een deur met cilinder klaargezet voor mij, om eigenstandig te kunnen laten zien hoe gemakkelijk het is de cilinder eruit te draaien. Natuurlijk loopt het niet als van te voren bedacht, en gaat de cilinder er niet uit. Verslaggeefster Joyce van Es en cameravrouw Els Schrijvers van U in de wijk Leidsche Rijn maken een reportage. Praat na afloop bij met Dries van Dijk, verslaggever van de VAR. Wandel naar een belendende ruimte op de campus voor een gesprek over de veiligheidssituatie in de wijk met professioneel betrokkenen als politie, jongeren- en welzijnswerk (stichtingen JoU en Doenja dienstverlening), buurtteam en woningcorporatie Mitros. En maak en passant kennis met de nieuwe gebiedsmanager veiligheid Jimme Poton. De moeite waard.

Ga terug richting naar het Stadhuis voor een interview met Peter Lenobel van het Stadsblad. Spreken over de hoogte- en dieptepunten in 2015. Als je zo spreekt met elkaar, komt alles weer kort voorbij, ook wat er begin 2015 gebeurde. Ontzettend veel eigenlijk. Loop naar de hal van het Stadhuis. Woon er op uitnodiging van Kunera van den Belt en Jean van Os de afscheidsbijeenkomst bij van good old Willem Stoker die vervroegd met pensioen gaat. Willem regelde jarenlang, als hoofd Verkiezingen, alles rond de verkiezingen. Stemhokjes, stemmentellers, de uitslagen doorbellen, alles. Spreek Willem toe en stel hem nog een keer de vraag: ‘Heb je de uitslag nou al, Willem?!’.

Eet thuis en fiets aan het begin van de avond richting Jacobikerk. Spreek op uitnodiging van de organisatoren Martijn van Rijswijk en Trineke Palm samen met Kim Putters (Sociaal en Cultureel Planbureau) en Erica Euving (Stichting Present) tijdens het Jacobidebat over de ‘ideale burger en burgerschap anno 2015’.  

Een thema dat me aan het hart ligt, en dat we elke dag opnieuw, ook in Utrecht, in al zijn facetten zien. Goed om te zien dat de kerk vol zit met een jong publiek dat allerlei voorbeelden uit de praktijk heeft en noemt over modern vrijwilligerswerk en burgerschap. Reint Baas leidt het debat soepeltjes. Goed om m'n voormalige medewerkers Hendrik Palm en Wim Beckers uit Amstelveen te kunnen begroeten. Zoek, terug thuis, contact met m'n ambtgenoot Miranda de Vries (Geldermalsen) naar aanleiding van de actualiteit eerder vanavond. 

Dinsdag 15 december

De wekelijkse collegevergadering, de laatste van 2015, vult de hele ochtend. Aansluitend volgt een overleg met het concernberaad op de 21ste verdieping (in de 'plantenbak'). Praat na afloop bij met een medewerker van de Regionale Inlichtingendienst van de politie. Ga vervolgens aan de Oud-Wulvenlaan in woonzorgcentrum Nieuw Plettenburgh op bezoek bij de heer en mevrouw Hek-Claus. De sociaal beheerder begeleidt me naar de 8e verdieping. Feliciteer hen met hun 60-jarig huwelijk. Het op Java geboren echtpaar ontmoette elkaar voor het eerst bij een nichtje van de bruid. 'Ze heeft ons gekoppeld, ik had eerder al vijf vriendinnetjes', vertelt de bruidegom met een glimlach. Ze gingen nooit naar Indonesië terug. Hun aanwezige dochter, zoon en schoondochter wel. Bereid aan het eind van de middag de vergadering van de gemeenteraadscommissie Mens en Samenleving van vanavond voor. Avondeet thuis. Hutspot. Fiets aan het begin van de avond naar het Stadhuis. Vanavond vindt de laatste vergadering van de gemeenteraadscommissie Mens & Samenleving van dit jaar plaats. Stap even na half elf op de fiets. Ben net voor het gaat regenen thuis. 

Maandag 14 december

Fiets samen met Marian naar het zwembad en begin vervolgens op het Stadskantoor met een overleg met een paar naaste medewerkers. De driehoek met de raadsgriffier (vandaag zonder gemeentesecretaris) volgt. Heb een uitvoerige vergadering van het Dagelijks Bestuur van de Veiligheidsregio Utrecht op de 7e verdieping van het Provinciehuis. Race aan het begin van de middag naar Den Haag. Op het ministerie van Veiligheid en Justitie vindt het Landelijk Overleg Veiligheid en Politie van de regioburgemeesters plaats samen met de Minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur. Hebben veel te bespreken. Ben aan het begin van de avond net op tijd terug voor een vergadering van het presidium van de gemeenteraad in het Stadhuis. De laatste dit jaar. Voer flink wat telefoontjes in verband met de actualiteit onderweg terug. 

Zondag 13 december

Fiets zondagochtend samen met Marian naar het zwembad voor onze baantjes. Na het zwemmen volgt om tien uur een telefonische vergadering van de driehoek. De middag staat geheel in het teken van de (inmiddels) veelbesproken voetbalwedstrijd tussen FC Utrecht en Ajax (1-0). Voorafgaand en tijdens de wedstrijd worden de ontwikkelingen in de stad en in en rondom het stadion nauwlettend gevolgd. Dankzij een goede voorbereiding en samenwerking van gemeente, politie en Openbaar Ministerie is het in de aanloop naar, tijdens en na de wedstrijd zelf rustig gebleven. Zwaai na afloop naar CDA-raadslid Marloes Metaal en de wethouders Geldof en Diepeveen ('Kees G en Kees D '). Houd de nazit kort, duik thuis nog even in de stukken voor de komende week.

Zaterdag 12 december

Doe zaterdagochtend een paar boodschappen in Rivierenwijk en in de binnenstad. Werk in de tuin en ontdoe de gisteren bij de kerstbomenverkoper, ter hoogte van De Wilg (organisatie voor maatschappelijk werk) aan de Mecklenburglaan, gekozen boom in onze tuin van z'n plastic omhulsel. Het versieren ('optuigen') komt later deze week. Het is een 'Orginal Nordmann', lees ik op één van de wikkels. Heb telefonisch overleg met Ad Sanders (politie) over de actualiteit van dit weekend. Werk aan de inhoud van tas van het bestuurssecretariaat. In de post zit een exemplaar van het boekje 'Van de Raad naar de straat' van Renée Blom-Oosterhoff. Aardig. Zie live de aankondiging van het aftreden van Tweede Kamer-voorzitter Anouschka van Miltenburg. Tragisch, want in allerlei andere situaties steeds een topvrouw. Fiets 's avonds samen met Marian naar het Schillertheater aan de Minrebroerderstraat van Steef en Hannie Schinkel. Maakte op 6 september bekend dat ze de Nederlandse kleinkunst-oeuvreprijs heeft gewonnen, nu mag ik de prijs aan haar zelf uitreiken. Het is een grote eer om dat te mogen doen aan niemand minder dan Lenny Kuhr. Genieten aansluitend in een bomvol theater ('Dit sluit ons tienjarig jubileumjaar af ') van een mooie voorstelling van de artieste en de begeleidende gitaristen Cor Mutsers en Mischa Kool.

Vrijdag 11 december

Fiets in alle vroegte samen met Marian naar zwembad de Krommerijn. Op het Stadskantoor begin ik met de halfjaarlijkse opruimronde. Er verdwijnt van alles in het rond archief. Zo af en toe komen medewerkers binnen voor kort overleg. Ook kersvers wethouder Kees Diepeveen steekt z'n hoofd even tussen de deur ('Het was laat gisterenavond '). Heb aan het eind van de ochtend de klus bij lange na nog niet geklaard. Neem met secretaresse Yvette Wildschut een paar agendadingetjes door. Heb aan het begin van de middag een gesprek met journalist Andreas Kouwenhoven (Handelsblad). Ontvang Jamor de Jong, Maarten van Rossum en Diederik van Aalst, studenten van de Hogeschool Utrecht (afdeling Co-design) en de Academie van de Stad. In opdracht van de gemeente onderzoeken zij de (nieuwe) mogelijkheden om het aanvragen van Koninklijke onderscheidingen meer onder de aandacht te brengen. De heren ondervragen mij over het belang en de betekenis van het in het zonnetje zetten van mensen die jarenlang belangeloos actief zijn voor de samenleving. Een onderwerp dat mij zeer nauw aan het hart ligt. Medio januari presenteren zij hun plannen. Ben benieuwd. De secretaris van de regioburgemeester, Joke Overeem, komt langs. We bereiden een vergadering van begin volgende week voor. Heb aansluitend een bestuurlijk overleg met wethouder Paulus Jansen, Angela van der Putten (hoofd Veiligheid), Marcel Gierveld (senior adviseur Utrechtse Vastgoed Organisatie), Marjan Verduyn (business controller Veiligheid) en projectleider Dick Reinking. Bespreken onder meer het thema repressieve huisvesting binnen de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). Maak aan het eind van de middag (nader) kennis met de in Utrecht woonachtige senator Ruard Ganzevoort (Groen Links). Leuke vent. Zit ten slotte een ingelaste vergadering van de driehoek voor. Kijken vooruit naar het komend weekend. Zondag is de wedstrijd FC Utrecht - Ajax. Vlak na de driehoek komt het bericht binnen dat de rechtbank heeft uitgesproken dat het uitvak supporters leeg blijft. Het verzoek van de supportersvereniging Ajax wijst de rechter (daarmee) af. Ben blij met de duidelijkheid die het geeft, maar ervaar de vergaande maatregelen rond deze wedstrijd als pijnlijk. Voor alle betrokkenen. Blijf vertrouwen op betere verhoudingen tussen beide clubs en (vooral delen van) hun aanhang in de nabije toekomst. Ben net op tijd thuis. Onze voormalige buren aan de Averkamplaan (Oog in Al) komen langs. 'Buurman' Herman en Thea Benschop wonen inmiddels in Lienden. Gebruiken gezamenlijk het avondeten. Gezellig. Sta tussen de bedrijven door een paar bellers in verband met de actualiteit te woord. Het is niet anders. Er zijn later op de avond ook leuke sms’jes bij.

Donderdag 10 december

Het zwembad is mijn eerste bestemming vanochtend. Fiets aansluitend door naar de binnenstad. Loop even binnen bij In 't Vosje aan de Nobelstraat. Ontvang op het werk als mijn eerste gasten Robert Holtkamp en Thomas Perik (beiden van Onis Vastgoed). Lennert Middelkoop en Wim Beelen (Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling) zijn er bij. Nuttig gesprek. Directieraadslid Peter Steijn wipt even aan. Bespreek met Maartje Schlebusch (hoofd Bestuursondersteuning), Fidan Birgin en Yvette Wildschut (beiden werkzaam op het bestuurssecretariaat) en Sanne van den Broek (adviseur Bestuurlijke Zaken) de voortgang van de ondersteuning vanuit Utrecht aan mijn werkzaamheden voor de VNG. Het periodiek informeel overleg met vertegenwoordigers uit de Turkse gemeenschap in Utrecht volgt. Door naar Den Haag. Doe in het Atrium van het VNG de kick-off van de nieuwe VNG-commissie Raadsleden en Griffiers. Josee Gehrke (raadsgriffier De Wolden) gaat deze commissie leiden waarin raadsleden en griffiers gevraagd en ongevraagd het bestuur en commissies van de VNG kunnen adviseren. Goed initiatief om de positie van de gemeenteraad bij allerlei onderwerpen te versterken. Leuk de commissieleden uit alle delen van het land (ook Utrechts raadslid Steven de Vries, Groen Links, maakt er deel van uit) te ontmoeten. Feliciteer en passant goede bekende Marnix Philips (en zijn echtgenote Naomi) met hun eerste boreling Java ('Is de afkorting van: Ja Vader ', roept één van de aanwezige raadsleden snedig). Philips is raadsgriffier in Hollands Kroon.Een groot deel van de middag gaat op aan de vergadering van het bestuur van de VNG. Begroeten de nieuwe voorzitter van de VNG-commissie Milieu, Energie en Mobiliteit, Berend de Vries (wethouder in Tilburg). Natuurlijk is er ook aandacht voor de nieuwe commissie Raadsleden en Griffiers van Josee Gehrke. Inhoudelijk veel aandacht voor de opvang en integratie van asielzoekers en de mogelijke veranderingen in de gemeentefinanciën. 

Ben aan het eind van de middag terug in Utrecht (bel onderweg met m'n Pa). Woon in Zuiver (Leidsche Rijn) op uitnodiging van René Pfeiffer en Marco Peek de vijfde editie van De Utrechtse kerstborrel bij. Spreekstalmeester Jan van de Roest is blij dat er dit jaar opnieuw meer bezoekers zijn te verwelkomen. Houd te midden van ruim 300 ondernemers en ondernemenden een korte toespraak. Blik terug op het afgelopen jaar en kijk vooruit ('De economie trekt aan, dit vertaalt zich in groeiend ondernemersvertrouwen, een groter aantal startende ondernemingen en een zich ten positieve ontwikkelende woningmarkt').

Krijg na afloop, net als de sponsoren, een speciaal voor de gelegenheid uitgebrachte lustrumwijn aangeboden. Spreek met een aantal van de aanwezigen, heb een telefonisch overleg met Neelie Kroes (Startup Delta) en spoed me vervolgens naar De Artisjok aan de Nieuwegracht. Gebruik er samen met Miriam Barendse en Willem Woelders (respectievelijk politiechef en plv. politiechef Midden-Nederland) en Heleen Rutgers (plv. Hoofdofficier van Justitie) het avondeten. Dit in aanwezigheid (en ter gelegenheid van het afscheid) van Johan Bac (hoofdofficier van Justitie Midden-Nederland). Bac gaat binnenkort in Den Haag aan de slag als directeur Strafrechtketen op het ministerie van Veiligheid en Justitie. Van mij krijgt ie de vaas Delta van Mart van Schijndel cadeau ('Je houdt van symbolen. Dit een transparante driehoek '). Word tussendoor op de hoogte gehouden over het kort geding dat vanmiddag dient over de voetbalwedstrijd FC Utrecht-Ajax zondag aanstaande. Begrijp dat de uitspraak pas morgenmiddag volgt. Ben tegen half acht op het Stadhuis. Heb voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering een korte ontmoeting met een grote groep gasten van de raad. Ga op verzoek van raadscommunicatieadviseur Karlijn de Wit met de hele groep op de foto. 

Beëdig aan het begin van de aansluitende gemeenteraadsvergadering de nieuwe wethouder Kees Diepeveen (Groen Links) en aan het eind van de vergadering gemeenteraadslid Jan Wijmenga (ChristenUnie). Wijmenga vervangt Jolande Uringa die met zwangerschapsverlof gaat. 

Tegen elven is de vergadering ten einde. Raadsgriffier Merel van Hall beleefde haar première met (twee) hoofdelijke stemmingen. Lange avond zit er op. Fiets naar huis.

Woensdag 9 december

Begin in alle vroegte op het werk met een kort overleg met Nurcan Kaya en Frank van der Lecq van Kabinetszaken. Onderwerp van gesprek is de voorbereiding van de nieuwjaarsbijeenkomst op 2 januari aanstaande. Begeef me naar de Adriaan van Bergenstraat. Woon daar de kleurrijke ceremonie bij ter gelegenheid van de inwijding van de Chinese Longquan Tempel van Groot Mededogen in Zuilen. De voormalige Eben Haëzerkerk aan de Adriaan van Bergenstraat heeft eenflinke metamorfose ondergaan en is vanaf vandaag dé gebedsruimte voor Boeddhisten. Begroet onder meer Che Kwang Woo, initiatiefnemer voor de tempel en Du Qixin, voorzitter van de Stichting 'Longquan Great Compassion'. Onder de sprekers in de volle tempelzaal de eerwaarde meester Xuecheng, Vice President van de 'Buddhist Association of China & Buddhist Academy in Beijing' en Michael Ritman, voorzitter van de Boeddhistische Unie Nederland. Nederland telt zo’n 60.000 boeddhisten, waarvan ongeveer 15.000 van Chinese afkomst. Wereldwijd zijn er 245 miljoen boeddhisten. Onthul vooraf buiten het naambord (trek iets te hard aan een groot lint, waardoor een plens regenwater mijn deel is), doe datzelfde na afloop binnen. Onthul dan één van de drie prachtige boeddha-beelden. Hier kom ik wel droog van af. Neem van Master Xuecheng na afloop een geschenk in ontvangst. Het is een beeld, het krijgt een plek op het Stadskantoor. Over de ontstaansgeschiedenis is een documentaire gemaakt ('Meneer Hu en de tempel'). Praat, aan het begin van de middag terug op het Stadskantoor, bij met Peter Bos, directeur van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). De rest van de middag staat tot het begin van de avond in het teken van (kennismakings-) gesprekken met fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Ontmoet als VNG-voorzitter Diederik Samson (PvdA), Sybrand Haersma Buma (CDA), Norbert Klein (Vrijzinnige partij) en Emile Roemer (SP). Voer de gesprekken samen met Jantine Kriens en Eric de Rijk van de VNG. De dynamiek van de Kamer is ook vandaag weer voelbaar. Niet alleen de presentatie van de commissie Oosting, maar ook stemmingen in de Tweede Kamer doen de agenda 'schudden'. Voorzie, terug in Utrecht, 's avonds mijn besluit om een aangekondigde demonstratie door supportersvereniging AFCA te verbieden, van een handtekening. Informeer de gemeenteraad en het college. Gezien de jarenlange animositeit tussen delen van de aanhang van beide voetbalclubs, de risico’s op wanordelijkheden, het ontbreken van een geschikte locatie en de benodigde (specialistische) politiecapaciteit die het vergt de groepen uiteen te houden, moest dit besluit genomen worden. Pijnlijk, maar noodzakelijk. Bel met m'n vader. Zijn periodieke ziekenhuiscontrole vandaag is goed verlopen.

Dinsdag 8 december

Trek m'n zwembaantjes. Woon op kantoor de wekelijkse collegevergadering bij. Bespreek na afloop met een paar naaste medewerkers de actualiteit. Zit in de loop van de middag een vergadering voor van de driehoek. Heb aansluitend een vergadering van het strategisch beraad samen met directeur Wilco van Schaik en veiligheidsmanager John Hermans van FC Utrecht. De secretaris-generaal van Binnenlandse Zaken, Richard van Zwol, trekt de hele middag uit om zich in het Stadskantoor te laten informeren over het U10 netwerk.

De studiegroep Openbaar Bestuur onder zijn leiding, ingesteld door het kabinet, wil voor het komend meireces met een rapport komen over de vraag of de inrichting van het openbaar bestuur in Nederland de (economische) uitdagingen waar we voor gesteld staan aan kan. Sluit in de 'plantenbak' op de 21e verdieping aan bij het werkbezoek en heb samen met mijn ambtgenoten Koos Janssen (Zeist) en Frans Backhuijs (Nieuwegein) en de wethouders Pieter de Groene (Stichtse Vecht) en Yolan Koster (Woerden) een nuttig gesprek over samenwerken in een netwerk. Eerder vanmiddag sprak Van Zwol met de gemeentesecretarissen van IJsselstein, De Bilt en Utrecht. Het Haagse Binnenhof heeft veel belangstelling voor de Utrechtse vernieuwing in de regionale samenwerking.

Avondeet thuis, bel met m'n ouders in Edam en ga hierna spoorslags richting Stadhuis voor een raadsinformatieavond over demonstraties. Ga tenslotte naar Stam Opel Utrecht Leidsche Rijn aan de Meijewetering. Draag bij aan de uitreiking van de Gouden Parel. De verkiezing van de 50 meest succesvolle ondernemers uit de Utrechtse regio (de winnaar krijgt de titel: 'Utrechts Ondernemer van het jaar 2015‘), is een initiatief van uitgever Nick van Baaren van ondernemersmagazine OnderNamen Utrecht. De showroom van Opel is vanavond voor de gelegenheid omgetoverd tot het decor van de Nationale Postcode Loterij. Introduceer, geassisteerd door charmant glitterende jonge gastvrouwen met genummerde gouden koffers, negen uitblinkende ondernemers uit de top 50. Dan volgen de drie genomineerden voor de titel. Het zijn: Marcel Arendsen (Brecheisen), het ondernemersduo Henk Overeen en Herman Schiltkamp (Warmtebouw) en Cor Jansen, namens het bestuur van Business Peloton Utrecht. Onder luid trommelgeroffel en heel veel confetti wordt bekend dat de Gouden Parel dit jaar gaat naar het ondernemersduo Overeen en Schiltkamp. De winnaar van 2014, Peter Leyssius, reikt de prijs uit. De Utrechtse zanger Michael Oomen sluit de avond muzikaal af.

Maandag 7 december

Fiets heen en weer naar het zwembad. Ontvang na afloop thuis in alle vroegte Gerard van Dinteren van Burenbel. Begin vanochtend in het gemeentehuis van Bunnik aan het Singelpark in Odijk. Zet in de raadszaal samen met negen ambtgenoten een handtekening onder het convenant voor de U10. De samenwerking in onze regio gaat daarmee een nieuwe fase in. Dat is een goede zaak en biedt op velerlei terreinen perspectief. Peter Smit van het procesteam snijdt een zelfgebakken appeltaart aan. 

Stap, terug thuis, op de fiets naar het Stadhuis. Ga vervolgens aan het eind van de ochtend samen met Karen Witteveen, adviseur Veiligheid, op bezoek bij twee bedrijven (één aan de Draaiweg, de ander aan het Europaplein) die onlangs slachtoffer zijn geweest van een overval. Spreek met de medewerkers over de impact die deze gebeurtenissen op hen hebben. Steek ze een hart onder de riem. Althans dat probeer ik. Ambtgenoot Franc Weerwind (Almere) belt. De rest van de middag vult zich met vergaderingen van de staf Veiligheid (op het Stadskantoor) en het adviescollege veiligheid van de politie Midden-Nederland (op het politiebureau aan de Kroonstraat). Tijdens de laatstgenoemde vergadering informeren medewerkers van de NCTV en de AIVD ons (nader) over de publicatie 'Salafisme in Nederland: diversiteit en dynamiek'. Relevant. Bespreek op mijn werkkamer op het Stadhuis met Patrick van Doorn (concernjurist), Robert Snoeijenbosch (juridisch adviseur) en Jaap Roest (juridische zaken) het portefeuilleonderdeel 'omgang met klachten - klachtrapportage 2015'. Geef een interview aan Martijn Grimmius (radioverslaggever bij KRO/NCRV). Dat wil zeggen, ik lees de tekst voor van een brief die ik maakte voor Christian Prudhomme. Op Eerste en Tweede Kerstdag kijkt een radioprogramma terug op het afgelopen jaar. Mijn brief maakt daar onderdeel van uit. Sluit af met: 'Vive le Tour, vive La France et vive Utrecht '. Woon 's avonds de vergadering bij van het presidium van de gemeenteraad. Avondeet bij Mahanakorn en fiets naar huis.

Zaterdag en zondag 5 en 6 december

Goed geslapen. Na het ontbijt meteen aan de slag. De delegatie splitst zich vanochtend op. Ton Rombouts en Annemarie Jorritsma hebben een bijeenkomst in het Stadhuis van CEMR, de Europese koepelorganisatie. Ga zelf even na achten samen met projectmanager Renske Steenbergen richting het Stade de France in Saint-Denis.

Neem deel aan het seminar 'From COP 21 to Habitat III, local governments and citizens at the heart of the challenges', georganiseerd door Plaine-Commune (een regionaal samenwerkingsverband van gemeenten rond Parijs) en het UCLG Committee on Social Inclusion, Participatory Democracy and Human Rights. Woon samen met zo'n 100 (loco)burgemeesters uit alle werelddelen twee opeenvolgende debatronde’s bij. In de eerste staat de vraag centraal 'How does climate change challenge our urban development models?', in de tweede debatronde 'What issues do our cities want to raise at Habitat III regarding climate change?'. Presenteer onze VNG Lokale Energie Etalage en de klimaatambities van Utrecht. Leg nadruk op het belang van samenwerking tussen inwoners, bedrijven en gemeenten. Zit tussen loco-burgemeesters Pam O’Connell (Toronto), Christie Morreal (LUIK) en Li-fan Chou (Taipei) in. Begroet na afloop onder anderen mijn Spaanse ambtgenoot Josep Mayoral i Antigas uit Granollers (in de regio Barcelona).

Gebruik de lunch met Renske en Jessie bij La Boulangerie ('River Services') aan de Rue de la Verrerie. Bereiden ondertussen de vergadering van vanmiddag voor. Woon op het nabijgelegen Stadhuis van Parijs vervolgens de gehele middag de vergadering bij van het Executive bureau van UCLG. Spreek de 300 collega's toe over de UCLG City of Bogotá Peace Prize. De prijs is in 2008 vanuit Nederland als idee gelanceerd tijdens het eerste wereldcongres over city diplomacy in Den Haag. Volgend jaar oktober zal de prijs voor de eerste keer worden uitgereikt tijdens de vijfde editie van het World Congress van de UCLG in Bogotá dat eens in de drie jaar plaatsvindt. Verheug me er op.

'... In 2008, the UCLG Committee on City Diplomacy, chaired by the Association of Netherlands Municipalities (VNG), organized the First World Conference on City Diplomacy in the Hague. This event recommended to launch a local government peace prize. This prize has taken shape in the UCLG City of Bogotá Peace Prize. The Prize is supported by the City of Bogotá, the Provincial Council of Barcelona, the Dutch NGO PAX and VNG International, the international cooperation agency of the VNG. United Cities and Local Governments (UCLG) is the world organization of local and regional governments and their associations, representing and defending their interests on the world stage. UCLG's network of members represents 70% of the world’s total population and is present in all world regions. The network includes over 240,000 towns, cities, regions and metropolises, and over 175 associations of local and regional governments in 140 countries. Among UCLG's key areas of political interest are: local democracy, climate change and environmental protection, the achievement of the Sustainable Development Goals, local finance, urban development and city diplomacy in peace building ...'.

Drink tussen de bedrijven door een kopje koffie met goede bekende Delphine Pralong, mijn steun en toeverlaat van de ASO (Amaury Sport Organisation). Vertrek aan het begin van de avond, moe maar voldaan en na in een eindeloze rij te zijn gecontroleerd op ticket, paspoort en koffer, met de Thalys richting Nederland. Een latertje. Het blijft gek op Sinterklaasavond in het buitenland te zijn. Anyway. Home.

Fiets zondagochtend vroeg samen met Marian richting zwembad. Gezellig. Fietsen in de loop van de middag naar het Stadhuis. Wonen er de jaarlijkse Chanoeka plechtigheid bij op het plein voor het Stadhuis. Chanoeka ('inwijding') is een achtdaagse joodse traditie ook wel bekend als 'feest van de lichtjes'. Begroet de cultureel attaché van de Israëlische ambassade, Opperrabijn Binyomin Jacobs, Rabbijn Aryeh Leib Heintz, de aanwezige gemeenteraadsleden en een groot aantal leden van onze Joodse gemeenschap. Een paar honderd mensen zijn aanwezig. Houd een korte toespraak en draag bij aan het ontsteken van de kaarsen van de menorah (een 8 + 1 armige kandelaar). Ook Tweede Kamerlid Hanke Bruin Slot (COA) houdt een toespraak.

Vrijdag 4 december

Om half vijf gaat de wekker. Reis in alle vroegte via Rotterdam, het station is stil en verlaten, er is bijna niemand behalve toezichthouders, politie en vriendelijke medewerkers van het station, met de Thalys naar Parijs. Ben rond kwart voor tien op station Gare du Nord. Projectmanager Renske Steenbergen (VNG International) wacht me op. Meteen aan het werk.

Woon als VNG-voorzitter de tweejaarlijkse World Council van de gemeentelijke wereldkoepel UCLG bij in de Salle Saint-Jean van het Stadhuis aan het Place de l'Hôtel de Ville. Zit in de bomvolle vergaderzaal naast een Congolese minister, Thérèse Olenga Kalondo, maak en passant kennis met Roger Anderson uit Canada, Irma Juliandres Harilalaina (Madagascar) en een ambtgenoot uit Kameroen (Anne Marie Tsitsol).

Nieuwe belevenis om met collega's uit alle werelddelen te vergaderen en ervaringen uit te wisselen. Vraag in een korte bijdrage aandacht voor de centrale rol van gemeenten in humanitaire crises (wordt vaak vergeten) en spreek over opvang van vluchtelingen in gemeenten in Nederland én in de regio. Stel voor daar in de komende tijd onze ervaringen over uit te blijven wisselen, zodat we van elkaar kunnen leren hoe we dat vraagstuk het best aanpakken.

Na afloop van de vergadering gaan alle delegaties met bussen naar La Carreau du Temple aan Rue Eugène Spuller, voor de lunch op uitnodiging van ambtgenote Anne Hidalgo. Begroet mijn ambtgenoten Van Aartsen (Den Haag) en Aboutaleb (Rotterdam) die ook in Parijs zijn. Maak aan tafel kennis met de delegatie uit Vlaanderen, met ambtgenoot Michael Müller (Berlijn) en begroet de gastvrouw zelf, Anne Hildago. Schepen Sabine van Dooren uit het Belgische Kapellen blijkt zeer begaan met de (internationale) publieke zaak. Dezelfde bussen brengen het enorme gezelschap terug naar het Stadhuis.

Na een (gecompliceerde) groepsfoto met de vele honderden burgemeesters op de trappen in de hal van het Stadhuis begint 'The Climate Summit for Local Leaders' (on the occasion of COP 21) in de fraai gedecoreerde Salon des Arcades en de Salle des Fêtes. De Summit is een groot event, georganiseerd door Anne Hildago en Michael Bloomberg. Naast (loco)burgemeesters van een aantal metropolen komen ook de acteurs Leonardo DiCaprio en Robert Redford aan het woord. Ook zij zijn begaan met het thema. Alle sprekers en inleiders benadrukken dat (juist) lokale overheden een grote rol spelen in het aanpakken van klimaatverandering.

Check na afloop van de Summit in bij het Pullman Paris Montparnasse aan Rue Commandant René Mouchotte. Krijg een kamertje op de negende verdieping. Gebruik het avondeten met de Nederlandse delegatie (Ton Rombouts en Annemarie Jorritsma) in het nabijgelegen La Coupole aan de Boulevard du Montparnasse. Wandelen er heen. Een beetje frisse lucht kan geen kwaad. Maak het niet te laat. Ook de wandeling terug met Annemarie Jorritsma en VNG-projectmanager Jessie Post is heerlijk.

Donderdag 3 december

Fiets in alle vroegte heen en weer naar het zwembad. Fiets vervolgens door naar het werk. Begin met een kort overleg raamprostitutie. Onder anderen met projectleider Martin Klapwijk. Bel met CCMO voorzitter Jan-Willem Leer en met Jos Baeten, de CEO van ASR. Ontvang vervolgens samen met Paul van Beijnum, Peter Bosman (beiden van Veiligheid) en Ad Sanders (politie), de algemeen directeur van Ajax (Edwin van der Sar) en de financieel directeur van Ajax (Jeroen Slop). Bespreken de stand van zaken rond (en mijn besluiten over) de voetbalwedstrijd FC Utrecht-Ajax van 13 december aanstaande.

Onderteken een aantal spoedstukken, bespreek met secretaresse Yvette Wildschut een paar agenda dingetjes en begin in de loop van de ochtend met mijn wijkbezoek veiligheid aan Utrecht West.

Wandel naar de 5e verdieping van het Stadskantoor waar samen met wijkbureau Binnenstad het wijkbureau West is gevestigd. Begroet wijkregisseur Wim Goedvolk, medewerker Veiligheid Rachid Ayalmam, operationeel expert van de politie Michel Claus en Arie Godee van Toezicht en Handhaving in de Openbare Ruimte. Krijg van gebiedsmanager Wijkveiligheid Koen Osterhaus een toelichting op een aantal actualiteiten in de wijk. Stappen vervolgens op de fiets.

Praat op het plein voor de ULU moskee met Else Huisman en Bart Bleijerveld. Beide buurtbewoners delen hun ideeën over de wijk met mij. Spreek even verderop in de Kanaalstraat met ondernemer Khalid Boudouhi in zijn zaak voor dames- en kinderkleding.

Fiets de Kanaalstraat uit richting zwembad Den Hommel (ging daar vroeger, toen wij nog in Oog in Al woonden, bijna elke dag zwemmen - onze beide kinderen hebben er zwemmen geleerd). Geef een interview aan Suzanne Sandberg van Sterk verhaal” in het kader van de week van de gastvrijheid en klantgerichtheid. Erlijn Mulder zorgt voor de begeleiding.

Ga naar binnen, herken veel, maar ben ook verrast door de vele verbeteringen die het complex heeft ondergaan. Maak kennis met diverse betrokkenen bij het zwembad. Krijg een toelichting van Leo Faber op een vechtpartij die zich tijdens de snikhete periode begin juli heeft voorgedaan. Mohammed Haddouche en Faz Mir, beiden actief in het jongerenwerk in Utrecht, vertellen over hun aanpak na dit incident. Vervolgens leidt badmeester Wout Netten, al 41(!) jaar werkzaam bij Den Hommel, mij rond. Leuk om er weer eens te zijn. Heb goede herinneringen aan de locatie.

Het laatste onderdeel van het wijkbezoek is een vaartocht met een politieboot. Zwaai onderweg naar een ploeg mannen van Stadswerken die een cursus handmaaien volgen. Varen op het Amsterdam-Rijnkanaal richting de Hogeweidebrug. Krijg toelichting van Robert van Doorn en Edwin Rademaker (politie landelijke eenheid) op het nautische aspect van veiligheid en crisisbeheersing. Je hebt vanaf het Amsterdam-Rijnkanaal een verrassend perspectief op vele bekende plekken in West. Leggen aan ter hoogte van het kantoor van Stadswerken aan de Tractieweg. Word met vaste hand de steile oever op geholpen.

Prima wijkbezoek. Meteen door naar de FC Donderstraat. Ontvang in een ruimte in het pand van YWCA-Nederland het eerste exemplaar van 'Helden en halvegaren' de heerlijke titel van het allereerste boek van Marlijn de Jager. Zij is neerlandica, mediëviste en tekstschrijver. Naast uitgever Mark Hemmer, zijn ook haar ouders, tantes, vrienden en haar partner Sven Gerhardt (tevens illustrator van het boek) aanwezig. Het boek bevat vier verhalen, gebaseerd op Middeleeuwse verhalen uit Utrecht, met ridders, brouwers, heksen, bakkers en bisschoppen. Marlijn vertelt er enthousiast over. Lekker leesvoer voor jong en oud. Terug op het Stadskantoor volgt aan het eind van de middag een uitvoerige extra vergadering van de driehoek. Fiets naar huis. Avondeet met Marian. Handel de stukken uit 'de tas' af en lig er op tijd in.

Woensdag 2 december

Ga zwemmen. Op kantoor begint de woensdag met een overleg met mijn VNG-collega's Arno Brok, Hubert Bruls en Ben Visser. Onderwerp: governance binnen de VNG. Maak informeel kennis met Kees Diepeveen. Diepeveen is door de Utrechtse gemeenteraadsfractie van Groen Links voorgedragen voor vervulling van de vacature van Margriet Jongerius. Aardig gesprek. Kort overleg met Joke Overeem (secretaris regioburgemeester) volgt, net als een vergadering van de staf Veiligheid. Ga rond het middaguur naar de Rechtbank Midden-Nederland aan het Vrouwe Justitiaplein. Bespreek met de president van de rechtbank en een aantal leden van de rechtbank samen met een aantal ambtgenoten en wethouders uit de regio een paar onderwerpen op de grensvlakken van onze werkzaamheden (jeugd en strafrecht, bestuursrecht). Zeer nuttige uitwisseling van kennis en ervaring. Breng aan het eind van de middag aan de Saffierlaan een bezoek aan mevrouw Van Breukelen-Fennis. Feliciteer haar met haar 100ste verjaardag. 'Ik bid iedere dag een rozenkrans voor alle lieve mensen', vertelt de kranige (weduwe sinds haar 42e) moeder van zes kinderen.

Spreek aan het begin van de avond in de Lutherse kerk aan de Hamburgerstraat op uitnodiging van de hooggeleerde Wiljan van den Akker (zelf in verband met een hernia afwezig) een paar woorden aan het eind van een landelijk congres over de Maatschappelijke Impact van alfa- en gammawetenschappen ('Getuigen van waarde').

Beluister met plezier het slotdebat van een panel bestaande uit goede bekenden als Wim Deetman, Beatrice de Graaf, Yvonne van Rooy, Mai Spijkers en Sjarel Ex. Krijg na afloop van Scienceworks-directeur Frank Zwetsloot het boek 'De messias' van Julian Winter cadeau. Het is de eerste gezamenlijke roman van Wiljan van den Akker en Esther Jansma (alias Julian Winter).

Aansluitend door naar de Brandweerkazerne aan de Belcampostraat in Leidsche Rijn. Daar vindt de jaarlijkse Korpsavond plaats. Het is een avond waar Utrechtse brandweerlieden en hun partners de aandacht krijgen die zij (zeer) verdienen: zij hebben immers het afgelopen de buurten en wijken van Utrecht weer veilig(er) gemaakt en gehouden. Zet samen met afdelingshoofd repressie Leo de Lange twaalf brandweerlieden, zowel beroeps als vrijwilligers, die een jubileum hebben bereikt, een beetje extra in het zonnetje. Mag ten slotte de versierselen uitreiken, die behoren bij een Koninklijke Onderscheiding, aan Gerard Borst. Borst is 32 jaar lid van de vrijwillige brandweer (hoofd Brandweerwacht) en neemt nu afscheid. Zijn vrouw en kinderen zitten in het 'complot'. Gerard zelf is compleet verrast. Praat na afloop met een aantal van de aanwezigen. Ga met de leden van de jeugdbrandweer op de foto. Spreek met de mannen van de Zuilense brandweer, die op 24 september 2016 80 (!) jaar bestaan en complimenteer de dames en heren van de catering, werkzaam bij De Vier Balken uit Haarzuilens, voor hun goede werk.

Dinsdag 1 december

En toen was het alweer december ... De ochtend staat, zoals elke dinsdag, in het teken van de collegevergadering. Tijdens een korte schorsing spelden Els Voorwinden en Ronald Smit (medewerkers volksgezondheid) ons een rood lintje op in het kader van Wereld Aids Dag. Stappen na afloop met (bijna) z'n allen in een busje, want rond het middaguur volgt een bestuurlijk overleg met het college van Nieuwegein, in het Stadshuis aldaar. Zeer nuttige ontmoeting ('We organiseren windstreek-sessies'). Heb uitvoerig telefonisch overleg met Miriam Barendse, politiechef Midden-Nederland en reis in de loop van de middag naar de Ahornstraat. Wens de heer en mevrouw Stelte-Klop geluk met hun 60-jarig huwelijk. De geboren Utrechters ontmoetten elkaar voor het eerst toen 'hij toevallig bij een tante van haar was en zij stoelen kwam terugbrengen die voor een feestje waren geleend '. De bruidegom diende zes jaar op een mijnenveger bij de Marine, zag de wereld en woonde onder anderen enige jaren in de Verenigde Staten. Hij vertelt er nog steeds met plezier over. Ontvang, terug op het Stadskantoor, Ad Sanders en Charles van Amerongen van de politie. Loop met hen en rechercheur Nelleke de Man naar de 21e verdieping voor een bijeenkomst waar een groot aantal woordvoerders veiligheid (of hun plaatsvervangers) uit de gemeenteraad, op hun verzoek, worden bijgepraat over allerlei politie-gerelateerde onderwerpen.

Race vervolgens door naar Den Haag. In perscentrum Nieuwspoort vindt de vijfde editie van de jaarlijkse Noordvleugelbijeenkomst plaats. Een bijeenkomst voor Kamerleden en topambtenaren die de 'Noordvleugel', Noord-Holland, Flevoland en (provincie) Utrecht en de steden Amsterdam, Utrecht en Almere, gezamenlijk organiseert. Commissaris van de Koning Leen Verbeek en burgemeester Franc Weerwind (Almere) spreken als de gastheren dit keer, net als ondernemer Duncan Stutterheim. Draag zelf aan een statafeltje bij aan drie deelsessies over de betekenis van evenementen voor een regio. Doe dat samen met Maarten van Bottenburg (hoogleraar Sportontwikkeling) en projectdirecteur Martijn van Hulsteijn. Leuk om te doen en de deelnemers zijn enthousiast.

Maandag 30 november

Ga in alle vroegte zwemmen. Marian gaat mee. Stappen samen op de fiets. Op de weg terug doet m'n fietslamp het niet meer. Repareer 'm meteen. Gelukkig, het lukt. Vervolgens naar het werk. Heb op kantoor een kort overleg met een paar medewerkers. Loopt niet zoals ik me had voorgesteld, maar moedig voorwaarts anyway. Praat bij met VNG-adviseur Maarten Beks. Besteed rest van de dag aan m'n klus als voorzitter van de VNG. Wandel rond half tien samen met Maarten naar de Jaarbeurs. Daar komen in zaal 'Progres' zo'n 450 lokale bestuurders en politici bijeen voor de jaarlijkse VNG-bestuurdersdag. In het plenaire ochtendprogramma spreken staatssecretaris Klaas Dijkhoff en mijn ambtgenoot Eberhard van der Laan (Amsterdam). De afspraken die afgelopen vrijdag zijn gemaakt tussen het kabinet en de gemeenten over de vluchtelingenproblematiek staan centraal. Bel tussen de bedrijven door met raadsgriffier Merel van Hall. Rond het middaguur volgt een ingelaste VNG-bestuursvergadering. Krijg in de loop van de middag tijdens de buitengewone algemene ledenvergadering (BALV) het allereerste exemplaar van overhandigd van een advies van een breed samengestelde VNG-werkgroep over het onderwerp modernisering drugsbeleid. De vergadering spreekt over de agenda voor 2016 en er zijn uitgebreide presentaties over vier 'kerndomeinen' van de VNG: gemeentefinanciën, het sociaal domein, de omgevingswet en digitalisering. Na afloop is er een korte nazit in zaal Supernova.

Carpool samen met de VNG medewerkers Asha Khoenkhoen en Maarten Beks door naar de afsluiting van de vandaag gehouden 'sociale top' in theater De Spiegel aan de Blijmarkt in Zwolle. De sociale top blijkt een inspirerende dag te zijn geweest met vrijwilligers, professionals en voorlopers in het sociale domein. Collega VNG-bestuurder Mariëtte van Leeuwen en VNG-medewerker Freek Selen praten me bij tijdens het avondeten. De VNG organiseerde de dag samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. Voor herhaling vatbaar lijkt me, als ik de energie in de zaal bemerk en ervaar. Het avondprogramma voorziet in optredens van de hoogleraren Lucas Meijs (vrijwilligerswerk) en Rudi Westendorp (vitaal ouder worden), staatssecretaris Martin van Rijn en Mike Boddé (aan de piano). Spreek aan het eind van de bijeenkomst een slot- en dankwoord uit. Dagvoorzitter Judith de Bruijn (uit Utrecht) praat alles op een prettige wijze aan elkaar. Heb onderweg terug veelvuldig telefonisch overleg. Minister Ronald Plasterk, collega VNG-bestuurder Theo Weterings en fractievoorzitter Heleen de Boer (Groen Links) zijn onder meer mijn gesprekspartners. Thuis lekt ons dak nog steeds. Het is niet anders, een emmertje op de trap doet wonderen.

Archief

Archief weekboeken Amstelveen

(Van juli 2005 tot december 2013 was Jan van Zanen burgemeester van Amstelveen)

Uw mening