Oud-burgemeester Jan van Zanen Fotodagboek februari 2016

Zaterdag 27 februari en zondag 28 februari

Beleef zaterdag een rustige dag. Heb zondagmorgen contact met Ad Sanders (politie) over de voorbereiding van de wedstrijd FC Utrecht - Feyenoord. Woon 's middags de wedstrijd zelf bij, samen met woordvoerder Sjoukje Volten die net terug is van een heerlijk weekje wintersportvakantie. Ga eerst langs bij de 'commandoruimte' in het stadion waar alle veiligheidsprofessionals en medewerkers van de hulpdiensten de wedstrijd volgen. Het is koud op de tribune, de wedstrijd zelf verhoogt jammer genoeg de gevoelstemperatuur niet (1-2). Maak na afloop kort kennis met de nieuwe directeur van de Jaarbeurs Albert Arp, spreken elkaar binnenkort langer. Gebruik het avondeten met onze zoon bij de 'Thai' Mahanakorn in de binnenstad. Fiets heen en weer. Mooie zonnige zondag vloog voorbij. Beslommeringen genoeg.

Vrijdag 26 februari

Doe een paar boodschappen en vermaak me de rest van de dag achter de computer en in de privésfeer. Bel met Franc Weerwind (burgemeester Almere), met algemeen directeur Peter Bos van de veiligheidsregio Utrecht en met Officier van Justitie Roland de Kruijk.

Donderdag 25 februari

Fiets naar het zwembad. Het heeft gevroren vannacht, dat is goed te merken aan de autoruiten. Werk vanochtend thuis. Heb telefonisch overleg met Rob van der Hilst (politie) over een actualiteit. 'Fiets' in de loop van de ochtend een paar boodschappen in huis. Praat 's middags bij met de van oorsprong Chinese ondernemers Zengbin Ji (in Nederland sinds 1974) en Yanping Shu (sinds 1995 in Nederland). Ji heeft twee restaurants in Nederland, Shu werkt bij Bangxin Asset Management. Bezoek garagehouder Jos. M'n autootje vergt een kleine ingreep (ruitenwissers). Reis aansluitend door naar Amsterdam. Woon op het Jonas Daniël Meijerplein de jaarlijkse herdenking van de Februaristaking bij.

Op 25 februari 1941 vond dit massale, openlijke protest tegen de Jodenvervolging in Europa plaats en 75 jaar later staat deze collectieve verzetsdaad symbool voor solidariteit ('medemenselijkheid') en het opkomen voor een ander. De vele aanwezigen, waaronder ook Zijne Majesteit de Koning, beluisteren de toespraken van Joke Koningh, voorzitter Comité Herdenking Februaristaking 1941, burgemeester Eberhard van der Laan en Joost Prinsen en een lied van Thomas Spijkerman. De stad Utrecht neemt ieder jaar met een delegatie van (oud) gemeenteraadsleden en de familie van wijlen Ger Hoogenberg (ook oud-raadslid) aan de plechtigheid deel. Leg net als heel veel anderen samen met GroenLinks fractievoorzitter Heleen de Boer namens het gemeentebestuur en de inwoners van Utrecht een krans bij het monument.

Korte nazit in het nabijgelegen in café Waterlooplein 77 aan de Rapenburgerstraat volgt. Heb 's avonds telefonisch overleg met Johan van Renswoude (sectorhoofd politie).

Woensdag 24 februari

Fiets na m'n zwembeurt naar kapper Wil aan de Burgemeester Reigerstraat. Het is prachtig weer. Bijna meteen door de Bernadottelaan. Bezoek, samen met Fadua Azrar adviseur Economische Zaken, New York Pizza. De uitbater is recentelijk slachtoffer geworden van een gewelddadige overval. Steek 'm samen met de eigenaar en regiomanager, een hart onder de riem. Wip even aan bij de VNG in Den Haag. Ook hier heeft de krokusvakantie toegeslagen. Woon vervolgens op uitnodiging van de secretaris-generaal van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Renée Jones-Bos de afscheidslunch bij van de Japanse ambassadeur H.E. Masaru Tsuji. Plaats van handeling is het fraaie museum Bredius aan de Lange Vijverberg. Neem na afloop op zijn werkkamer in de ambassade aan de Tobias Asserlaan ook persoonlijk afscheid van His Excellency. Bel onderweg terug onder meer met Theo van de Gazelle (HID bij Rijkswaterstaat). Neem aan het eind van de middag, terug op het Stadskantoor, samen met Paul van Beijnum, Iris van Koningstein (allebei van veiligheid), communicatieadviseur Anita van Wijnbergen en bestuursadviseur Sanne van den Broek een aantal actualiteiten door. Ga naar huis met een tas vol stukken ...  Fiets heen en weer naar de binnenstad. Gebruik het avondeten met m'n goede vriend en oud-collega Rob Kok, traditiegetrouw bij Chez Jacqueline.

Dinsdag 23 februari

Fraai weer vanochtend (en volle maan, althans zo lijkt 't). Ga zwemmen en fiets vervolgens naar het werk. Zet de opruimklus voort. Aan het eind van de ochtend slaat het weer plotseling om. Een enorme bliksemslag lijkt het Stadskantoor bijna te raken. 't Kan verkeren. Fiets in de loop van de middag naar huis. Tevreden over het bereikte resultaat. Opgeruimd staat netjes. Vermaak me thuis en bij tuincentrum 'Koningsdal'. Daar lijkt het voorjaar al te zijn begonnen.

Maandag 22 februari

Fiets in de regen naar het zwembad. Het is er rustig. In wapperend poncho vervolgens naar het werk. De fietsroute in het stationsgebied is weer net iets anders dan ik gewend ben. Vind zigzaggend m'n weg. Het is krokusvakantie. En dat is ook op het Stadskantoor te merken. Agenda is zo goed als zonder afspraken vandaag. Doe wat ik eigenlijk rond de kerstdagen had moeten afmaken: opruimen. Bel met Gerard van Dinteren van de Burenbel en met garagehouder Jos. Heb kort overleg met communicatieadviseur Anita van Wijnbergen (onderwerp: referendum) en later in de middag met bestuursadviseur Sanne van den Broek. Vul inmiddels twee grote diepblauwe kliko's vol met (oud) papier. Nuttige dag. Fiets aan het eind van de dag naar huis. Doe een paar boodschappen in de binnenstad en aan de Nachtegaalstraat. Avondeet thuis met Marian. Bel 's avonds met schildersechtpaar 'Ab en Margriet', met brandweerman Cor en met oud-collega Liesbeth Horstink-von Meyenfeldt.

Zaterdag en zondag 20 en 21 februari

Doe in alle vroegte een paar boodschappen in Rivierenwijk. Mansour Golkhandi (ICT-adviseur) komt langs voor een 'les' over de computer. Werk aan de stukken uit de stadskantoortas. 's Middags houdt de politie mij bij voortduring op de hoogte over de twee demonstraties in de binnenstad. Beide demonstraties verlopen rustig. Beleef zondag een rustige dag. Bel met mijn ouders en met Marnix. Onze zoon komt eten, gezellig.

Vrijdag 19 februari

Stap op de fiets richting zwembad. Op het Stadskantoor is het uitzicht nul. Dikke mist. Begin met een korte ingelaste vergadering van het college. Praat uitvoerig bij met Jantine Kriens, voorzitter van de directieraad van de VNG, communicatieadviseur Ruud Koerts en bestuursadviseur Maarten Beks. Kort overleg met woordvoerder Sjouk Volten volgt.

Ontvang aan het eind van de ochtend Tolga Orkun, de recent aangetreden Consul-Generaal van Turkije in Amsterdam. Bas Akkers (adviseur Economische Zaken) neemt aan het gesprek deel. Onderteken stukken en brieven.

Maak in de loop van de middag kennis met Abeldaziz Tadjousti, de nieuwe Consul-Generaal van Marokko. Net als eerder vandaag met zijn Turkse ambtgenoot is ook dit een aangenaam gesprek. Het consulaat-generaal is niet zonder reden in Utrecht gevestigd.

Heb kort telefonisch overleg met Henry Meijdam, directeur van het IPO. Bel met Charles van Amerongen (politie) over de laatste stand van zaken rond de voorbereiding van de demonstraties morgen. Breng aan het eind van de middag samen met wethouder Jeroen Kreijkamp een bezoek aan de Rabobank. Spreken op de 26e etage met Wiebe Draijer en Rien Nagel (beiden lid van de raad van bestuur) en Walter Arnard (hoofd public affairs). Avondeet thuis. Het weekend lijkt te beginnen.

Donderdag 18 februari

Het laatste onderdeel van de Lochemconferentie wordt verzorgd door de filosoof Frans Geraedts (G&I Nederland). Centraal staan 'Lokaal leiderschap en globale uitdagingen'. Beginnen vroeg. 'Niemand heeft het antwoord op het vluchtelingenvraagstuk ... Het is zo lang geleden dat wij er in deze omvang mee te maken kregen ... Wat is nou eigenlijk de verantwoordelijkheid van jullie als burgemeesters ... Het is immers de meest raadselachtige positie in het Nederlandse staatsbestel'.
Interessante en relevante 'kost'. Ga rond het middaguur richting Utrecht. Krijg een broodje mee voor onderweg. Bel met Franc Weerwind (Almere), Dick Stelllingwerf (Schiermonnikoog), woordvoerder Sjoukje Volten en Sietske Pijpstra (VNG). Behandel de post van gisteren en voorzie een groot aantal brieven en stukken in dikke tekenmappen van een handtekening. Breng m'n reistas thuis en race door naar De Meern. Feliciteer aan de Helfrichstraat de heer en mevrouw Koperdraad-Maasdijk met hun 60-jarig huwelijk. De bruidegom komt uit Noorder-Nieuwkoop, de bruid uit Utrecht. Ze ontmoetten elkaar voor het eerst tijdens dansles. 'Ik kon absoluut niet dansen', vertelt de bruidegom lachend. 'Maar ik vond het een leuke meid'. De bruid vertelt over hoe haar man jarenlang vogelkweken als hobby had.
Heb terug op het Stadskantoor een kort overleg met Frank van der Lecq, Susan Meenhuis en Claudia Prins van kabinetszaken. Aan het eind van de middag volgt een vergadering van de regionale driehoek in aanwezigheid van Erik Akerboom (per 1 maart de korpschef van de nationale politie).

Woon ‘s avonds op uitnodiging van secretaris Ramazan Ergun de drukbezochte ledenvergadering bij van de winkeliersvereniging Lombok (opgericht 8 juli 1926) in vergaderzaal 'Utrecht' op de eerste verdieping van de ULU-moskee aan het Moskeeplein. Word vergezeld door Rachid Ayalmam, wijkregisseur Koen Osterhaus en wijkagent Edwin Hendriks. Ben uitgenodigd om de lancering van de Whatsapp-groep 'overlast' door Khalid el Boudouhi van de winkeliersvereniging te ondersteunen. De winkeliers in de Kanaal- en Damstraat ondervinden (dagelijks) veel overlast (hardrijders, dealers, diefstal) en kunnen op deze manier sneller een melding maken. Benadruk het belang van het doen van meldingen en aangiften, zodat de gemeente, politie en ondernemers nog effectiever kunnen samenwerken. De winkeliers hebben naast het thema veiligheid meer onderwerpen waarvoor ze mijn aandacht vragen. Wordt later dan gepland, maar het was de moeite waard.

Woensdag 17 februari

Het is koud in Lochem. Heb in alle vroegte telefonisch overleg met gemeentelijk adviseur Jo de Viet. Kijk uit vanaf mijn balkonnetje op de tweede verdieping richting de opgaande zon. Aan het werk. Het ochtendprogramma staat in het teken van hoe onder andere burgemeesters de 'binnen- en de buitenkant' met elkaar kunnen helpen verbinden. Oftewel: democratie binnen en buiten het gemeentehuis. Hooggeleerde Pieter Tops en organisatieadviseur Willem van Spijker (Van Vieren) gaan voor. Zo bespreekt Tops bespreekt allerlei varianten van participatie in de afgelopen jaren ('Het veranderend participatielandschap'). Heb tijdens de korte lunchpauze een telefonisch overleg met woordvoerder Sjouk Volten over een actualiteit in Utrecht. 's Middags gaat het tijdens de conferentie om de toekomstbestendigheid van het vak (Burgemeester 4.0). Op verschillende manieren in een aantal workshops bieden inspirerende personen munitie voor onze mentale weerbaarheid en adaptiviteit. Het gaat om 'De burgemeester als mens' instrueert NGB-directeur Ruud van Bennekom ons. Carpool met Jan Baas (Enkhuizen), Cees Bijl (Emmen) en Niek Meijer (Zandvoort) richting buurtschap Barchem. De psychologe Ans Withaar (directeur van de Essenburgh) verzorgt in Boetiekhotel Bon Aparte de workshop waaraan ik deelneem ('De burgemeester en het weerbare brein'). 'Ik kan niet meer zien, dan jullie zeggen... Maar ik weet hoe het heet. Het is eigenlijk een menselijke wetenschap', vertelt ze geruststellend. Wat is veerkracht en hoe bevorder je dat, dat is eigenlijk de kern. Nuttig.

Bezoek - met hetzelfde carpoolgezelschap - aan het eind van de middag met alle collega's museum MORE aan de Hoofdstraat in Gorssel.
Het museum heeft de grootste collectie Nederlands Modern Realisme. Hier is de collectie van Hans Melchers ondergebracht. Deze verzameling bevat werk van toonaangevende Nederlandse modern realistische kunstenaars van de afgelopen 100 jaar. MORE heeft topwerken van modern-realistische aartsvaders (-en moeders) Carel Willink, Jan Mankes, Pyke Koch, Dick Ket, Raoul Hynckes, Wim Schuhmacher en Charley Toorop. De collectie bevat ook naoorlogs realistisch werk en wordt nog altijd uitgebreid met nieuwe verwervingen. Ook kunstenaars als Jan Beutener, Co Westerik en Barend Blankert zijn vertegenwoordigd en Philip Akkerman, Erwin Olaf en Annemarie Busschers. Bewonder de expositie op de twee verdiepingen. Begroet onverwachts mijn goede bekenden Wim en Carla Beckers, zij zijn vandaag uit Amstelveen een dagje op bezoek.

Gebruik het avondeten in de omgeving, Heb telefonisch overleg met woordvoerder Sjoukje Volten, projectleider verkiezingen Maud van Leeuwen en SP-raadslid Michel Eggermont. Bel met life time friend Niels. Ff nodig.

Dinsdag 16 februari

Ga in alle vroegte zwemmen. Een zonnige dag breekt aan. De wekelijkse vergadering van het college van B&W vult de gehele ochtend en het begin van de middag. Neem aan het eind van de vergadering namens de collegeleden afscheid van communicatieadviseur Sylvia Borgman, zij was vanochtend voor de laatste keer bij de collegevergadering aanwezig. M'n tandarts vervangt een 'nood'voorziening door een definitieve. Gaat redelijk vlot. Heb terug op het Stadskantoor een overleg met de medewerkers Manon Steinz en Martin Harthoorn (beiden van bestuurlijke zaken). Ontvang samen met Ellen Heijenga (adviseur Vergunningen, Toezicht en Handhaving) een horeca-ondernemer en geef aan het eind van de middag een interview over (de toekomstige) raamprostitutie in Utrecht aan een verslaggever van EenVandaag. Geef opnieuw aan te hopen dat raamprostitutie zo snel mogelijk terugkeert in de stad, geconcentreerd op het Nieuwe Zandpad. Verslaggever Mark de Bruin komt uit Utrecht, de cameraman uit Amstelveen. Bestaat toeval? Een ingelaste telefonische vergadering van de driehoek volgt. Ga aan het begin van avond langs bij de Stadsschouwburg. Vanavond speelt het Nationale Toneel De Revisor, een satirische komedie van de Russische auteur Nikolaj Gogol.

Wacht in de Zindering op Betty Schuurman, een van hoofdrolspelers van vanavond. Betty is een goede bekende sinds de lagere school ... Ze komt net als ik uit Edam. Leuk haar te kunnen zien en spreken. Wens haar veel succes en race meteen door naar Lochem.

Bel onderweg met onze dochter. Neem in het Hof van Gelre deel aan de Nieuweweg aan de jaarlijkse Lochemconferentie van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB). Het thema is 'Burgemeester 4.0'. Tijdens de avondmaaltijd spreken de ambtgenoten Adriaan Hoogendoorn (Oldebroek) en Jaap Nawijn (Nederkroon) over recente gebeurtenissen in hun gemeente. Leerzaam. De collega's Niek Meijer (Zandvoort) en Berry Link (Geldrop-Mierlo) begeleiden de discussie. Nuttige gedachtewisseling.

Maandag 15 februari

Trek m'n zwembaantjes in zwembad De Krommerijn. Begin vervolgens op het werk met het wekelijkse overleg met een aantal naaste medewerkers. Spreek met Ellen Heijenga en Rob Goes, beiden adviseur Vergunning, Toezicht en Handhaving. Een vergadering van de staf Veiligheid volgt. Bezoek rond het middaguur restaurant De Rechtbank aan de Korte Nieuwstraat, waar vandaag een groot aantal senioren uit Utrecht en De Bilt bijeen zijn voor een lunch die is georganiseerd door Stichting Eet met je hart. Eet met je hart ('Samen ben je niet alleen') maakt, samen met restaurants en hun gasten, lokale initiatieven tegen eenzaamheid mogelijk. Word begroet door Babs van Geel. Zij begon drie jaar geleden met dit mooie initiatief. Ruim 50 horeca-ondernemers in Utrecht en De Bilt namen de afgelopen maanden deel aan de actie (vrijwillige donatie van 1 euro per tafelrekening). Goede bekende Antje Monteiro treedt op en Hans Pieters (eigenaar van De Rechtbank) spreekt enkele enthousiasmerende woorden. Maak het eindbedrag van de actie bekend: € 17.268,00. Een fraai resultaat.

Met de opbrengst kunnen ook dit jaar weer waardevolle ontmoetingen voor kwetsbare ouderen worden georganiseerd. Schuif aan bij een paar tafels en maak kennis met een groot deel van de aanwezigen. Praat, terug op het Stadskantoor, bij met gemeentesecretaris Maarten Schurink (raadsgriffier Merel van Hall is wegens ziekte verhinderd). Bel met ambtgenoot Dick Stellingwerf (Schiermonnikoog). Inmiddels meldt de 'intercom' dat het 'netwerk' is uitgevallen. Dat is te merken, het is druk op de gangen. Zonder computer kunnen de medewerkers niet veel ... Na ruim een uur is het probleem 'opgelost'. Heb ondertussen overleg met Manon Steinz van bestuurlijke zaken. Bel met m'n ouders, met voormalig raadsnestor Vincent Oldenborg en met de Nederlandse ambassadeur in Frankrijk, Z.E. Ed Kronenburg. Ontvang aan het eind van de middag Jaelle, Martijn, Jesse, Chardy, Sharif, Luuk en Daan, jeugdleden van het Utrechts Klokkenluiders Gilde (UKG).

Sinds 2011 heeft het UKG een eigen afdeling jeugdluiders. De jeugdleden (11 – 16 jaar) hebben, samen met begeleiders Arie Noordermeer en Robert Vink, een projectplan geschreven om het gelui van de Buurtoren met twee klokken uit te breiden. Ze lichten hun  plannen toe en vertellen met passie wat er allemaal nodig is om te komen tot nieuwe luidklokken, hoe belangrijk de juiste slagtoon is, maar ook de plannen om een publieke openluchtgieting te organiseren en de benodigde financiering te regelen. Ga samen met het nieuwe hoofd Communicatie Mark de Boer richting Stadhuis. Leid hem op zijn eerste werkdag rond op het Stadhuis en maak op mijn (oude) werkkamer nader met hem kennis. Rijd ten slotte aan het begin van de avond naar Rotterdam. Heb samen met mijn ambtgenoten uit de G4 een overleg met premier Mark Rutte in de Koninklijke Roei- en Zeilvereniging ‘De Maas’ aan de Veerdam. Nuttig gesprek.

Zondag 14 februari

Vermaak me zondag in de privésfeer. Gebruik het avondeten samen met onze zoon bij de Griek in de Servetstraat.

Zaterdag 13 februari

Begin vanochtend in Oegstgeest in Kasteel Oud-Poelgeest met een overleg met de 10 regioburgemeesters en minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur. Ga bij terugkomst in Utrecht langs bij biologische slagerij De Molen. Op 15 februari bestaat de slagerij 20 jaar en vandaag staan ze er voor het eerst bij stil. Een proeverij van Italiaans spek, warme chocomel, glühwein en erwtensoep ruiken heerlijk. Proef heerlijk mals rundvlees. Begroet wijkbewoner Henk den Hartog en de slager en zijn echtgenote en twee zonen. De slager vertelt over de verbouwing van de grootste korenmolen van Europa aan de Adelaarstraat. Koop twee rookworsten. Mooie zaak.

Door naar de Johanneskerk, waar de feestelijke onthulling plaatsvindt van het kunstwerk ‘Geloven. In kleur!’. Negen cliënten van de Abrona Ateliers met een verstandelijke beperking en leden van de Johannescentrumgemeente hebben het kunstwerk gemaakt. Vanuit het project ‘Samen Schilderen’ zochten ze naar de verbeelding van ‘zoekend geloven in een betere wereld’. Het schilderij geeft de missie en visie van het Johannescentrum weer. Spreek met voorzitter Kees Wijnen en artistiek projectleider Esther Pennarts. Van cliënt Hedy krijg ik een prachtig (door haar) versierde prullenbak. Feestelijk gebeuren.

Proef tenslotte in de Jaarbeurs de sfeer van de Dance and Music Fair. Loop samen met organisator Norman Soares, PR manager Raymond Bresching en Business Manager Jaarbeurs Elisabeth Matos over de beurs voor elektronische muziek. We volgen de workshop van de nr. 2 van de wereld, dj Hardwell en van de Nederlandse folkband Mister and Mississippi. Deze band brak door tijdens hun opleiding aan de Herman Broodacademie in Utrecht. Doe ook de stand aan van een andere broedplaats van muziektalent, het Creative College van het ROC-Midden Nederland. Maak kort kennis met rasartiesten Hans Dulver en Cyril Directie met zes drumsticks. Geniet van al het jonge talent dat Utrecht aandoet voor twee dagen en elkaar inspireert op muzikaal ondernemerschap, muziekrechten en public relations. Indrukwekkend evenement.

Vrijdag 12 februari

Ga samen met Marian zwemmen in zwembad De Krommerijn. Werk thuis een paar zaken af. Ga in de loop van de ochtend op uitnodiging van ambtgenoot Ton Rombouts ('De schilderijen hadden heimwee') richting 's Hertogenbosch. Loop ter plekke op met Senaatsvoorzitter Ankie Broekers-Knol. Niets is ons te dol, zelfs het klimmen over een hek, om al wandelend de bestemming te bereiken. Woon de officiële opening bij van de tentoonstelling ‘Jheronimus Bosch - visioenen van een genie(vandaag in de Volkskrant – 'De 24 schilderijen van de hand van Jheronimus Bosch terug met de zachte g’).
Na negen jaar voorbereiding zijn vanaf vandaag in het Noordbrabants Museum in Den Bosch bijna veertig topwerken, twintig schilderijen en 19 tekeningen, van Jheronimus Bosch te zien. Een geweldige prestatie als je bijvoorbeeld bedenkt dat ‘De Hooiwagen’, een van de meesterwerken van Bosch, al 450 jaar niet in Nederland is geweest. In 1570 werd het gekocht door de koning van Spanje voor zijn privécollectie.
Den Bosch en Brabant kunnen trots zijn. Begroet vele bekenden in het theater Aan de Parade en in de fraaie Sint-Jans kathedraal. Z.M. De Koning opent de tentoonstelling. Zeer de moeite (en het bezoek meer dan) waard. Heb onderweg terug telefonisch overleg met secretaresse Yvette Wildschut en woordvoerder Sjouk Volten. Onderteken tussen de bedrijven een grote stapel oorkondes die behoren bij de Utrechtse sportprijzen die sportwethouder Paulus Jansen volgende week uitreikt. Het weekend begint.

Donderdag 11 februari

Zodra het licht wordt begint de zon te stralen. Mooi (al is het koud). Fiets in alle vroegte richting Stadhuis. Parkeer mijn fiets in de kelder en begeef me vervolgens richting Bollenhofsestraat 138a. Het is even zoeken naar zaalverhuur 7. Daar vindt een bijeenkomst plaats met onze gemeenteraadsleden waarin het thema integriteit centraal staat. Maar liefst 32 (!) leden van de gemeenteraad nemen aan de workshop deel. Op het Stadskantoor volgt een vergadering van de driehoek met politie en Openbaar Ministerie. Verwelkom op de 21e verdieping een delegatie, vergelijkbaar met onze Economic Board Utrecht, maar dan uit Zweden. De Council for the Stockholm-Mälar Region bestaat uit vertegenwoordigers van de zakelijke, academische en politieke wereld en is geïnteresseerd in de ontwikkeling van de Randstad en onder andere ons fietsbeleid. Toon voorzitter Torbjörn Rosdahl (Stockholms Läns landsting) en loco-burgemeester Fredrik Ahlstedt (Uppsala) het uitzicht vanaf het Stadskantoor. De Zweedse gasten hebben geluk, het is stralend weer.

Zit rond het middaguur een vergadering voor van de staf bestuurlijke zaken. Race naar het Stadhuis voor een overleg in de 'Perskamer' samen met de wethouders Jeroen Kreijkamp en Kees Diepeveen met een aantal onderwijsbestuurders uit het primair onderwijs (onderwerp: radicalisering en 'Utrecht zijn we samen'). De middag en een deel van de avond staat in het teken van een vergadering van de gemeenteraad. Ontvang tijdens de schorsing aan het begin van de avond samen met een groot aantal gemeenteraadsleden zo'n 130 studenten (nieuwe besturen van Utrechtse studentenverenigingen) in de hal van het Stadhuis. Het is een jaarlijks terugkerende bijeenkomst. De dames en heren studenten krijgen een rondleiding door het Stadhuis van Aorta. Maak kennis met studenten van onder andere de Universiteitsraad, Unitas, UMTC, U.V.S.V. N.V.V.S.U. en SIB-Utrecht. Begroet goede bekende Joëlle Lufueni. Zij is voorzitter van de stichting Overleg Studieverenigingen Hogeschool Utrecht en was tijdens de Tour de France vrijwilliger in het Spoorwegmuseum.
De studentenvereniging voor internationale betrekkingen, SIB-Utrecht, neemt een aardigheidje mee. Ontvang van het bestuur van UMTC een prachtige almanak. De dames van UVSV bieden me een (nog) veel grotere almanak aan (met als thema ‘Vergeet me niet’).

Avondeet met woordvoerder Sjouk Volten. Praten bij. Neem vlak voor de avondvergadering begint een petitie in ontvangst uit handen van Oscar Gebski (onderwerp: behoud Utrechtse City bioscoop). Tot nu toe is de petitie van 3.500 handtekeningen voorzien. Rond negen uur 's avonds beëindigt de gemeenteraad zijn beraadslagingen en sluit ik de vergadering af. Fiets naar huis. Op tijd naar bed, nadat ik de stukken uit de tas heb afgedaan ...

Woensdag 10 februari

Had het koud vannacht. Kijk met een oog naar de uitslagen van de voorverkiezingen in primaries 2016 in New Hampshire. De Amerikaanse Presidentsverkiezingen fascineren me al vele jaren. Na het zwemmen (fiets er in de regen heen) alweer naar de tandarts. De noodvulling van gisterenmiddag moet opnieuw worden aangebracht. Mijn hemel, wat een gedoe. Even naar garage van 'Jos' en vervolgens aan het eind van de ochtend op bezoek bij het Zeeman filiaal aan het Haroekoeplein in Lombok. De spiksplinternieuwe zaak werd recent het slachtoffer van een (mislukte) overval. Steek de medewerksters die bij de overval betrokken waren, samen met Annet Timmer (Economische Zaken), een hart onder de riem. Ontvang, terug op het Stadskantoor, aan het begin van de middag D66-raadslid Arjen Kleuver. Praat bij met bestuursadviseur Martin Kikkert.

Ga op bezoek bij de woongroep Fook Hong Law aan de Langerakbaan in Parkwijk (Leidsche Rijn). De woongroep is voor Chinese senioren, die samen gezellige dingen doen. Vanmiddag staan zij stil bij Chinees Nieuwjaar. Maak na de ontvangst door mevrouw Ednie Cheung, voorzitter van Chinese vereniging ’t Zonnetje, kennis met de seniore bewoners, de vrijwilligers en mantelzorgers. Het is een kleurrijk geheel, verklede mensen en veel symboliek. Voorzitter van de woongroep, Tang, dochter Yvon Tang en Marieke Lampe van het Centraal Orgaan Samenwerkende Bonden van Ouderen zijn ook aanwezig. Kung Hei Fat Choy! Oftewel, Gelukkig (Chinees) Nieuwjaar. Heb aan het eind van de middag een overleg, in VNG-verband, met (succesvolle) vertegenwoordigers van lokale politieke partijen uit alle delen van het land. Aardig en nuttig gesprek. Gebruik het avondeten samen met m'n vriend Cees bij Chez Jacqueline. Als altijd de moeite waard.

Dinsdag 9 februari

In alle vroegte op de fiets naar het zwembad. Johan van Renswoude (sectorhoofd politie) belt in verband met de actualiteit, even later doet (plv) hoofdofficier van justitie Heleen Rutgers hetzelfde. Over een ander onderwerp. Woon de wekelijkse collegevergadering bij. Verlaat de collegevergadering eerder om me richting Den Haag te begeven. Woon in de Blauwe zaal van het Ministerie van Algemene Zaken een calamiteitentraining bij onder leiding van premier Rutte en de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb). Doe dit samen met mijn ambtgenoten van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Onderweg terug regent het pijpenstelen. Terug in Utrecht brengt tandarts 'Bart' een noodvulling aan. Neem op het Stadskantoor, op verzoek van Peter Verhoeven een korte felicitatie boodschap op voor de binnenkort 50-jarige Remco Verhoeven ('Cobus in zijn fokus'). Communicatieadviseur Anita van Wijnbergen neemt het op.
Praat bij met Cees van Bemmel en zijn opvolger bij Van Wijnen ('Meer dan bouwen') Edwin van den Berg. Maak aan het eind van de middag, samen met wethouder Kees Geldof, op uitnodiging van René Witzel, kennis met de chairman en CEO van Decaux Jean-Francois Decaux. Een telefonische conferentie met mijn G4 collega's volgt. Het laatste punt op de agenda van vandaag is mijn periodieke ontmoeting met vertegenwoordigers van alle Utrechtse moskeebesturen. Onder andere veiligheidsadviseur Abdulla Pehlivan vergezelt me. Moskeebesturen tonen hun betrokkenheid bij de stad en de inwoners, een waardevol overleg waarin 'Utrecht zijn we Samen' in praktijk wordt gebracht. Dit keer informeren projectleider Monique Hage en jobhunter Yakup Aydemir de aanwezigen over het actieplan jeugdwerkloosheid Midden-Utrecht. Inmiddels berichten Charles van Amerongen en Johan van Renswoude (beiden van de politie) en raadsgriffier Merel van Hall mij over het verloop van de raadscommissievergadering over de voorziene opvanglocaties voor vluchtelingen in Utrecht.

Maandag 8 februari

Ga zwemmen op de fiets (regen en fikse wind, storm). Op het werk begint de week zoals gebruikelijk met een overleg met een paar naaste medewerkers gevolgd door een vergadering van de staf Veiligheid. Spreek aan het begin van de middag de projectleider raamprostitutie, heb vervolgens de 'driehoek' met gemeenteraadsgriffier Merel van Hall en gemeentesecretaris Maarten Schurink. Bel met wijkagent Richard Fisscher (Lunetten).

Ga in de loop van de middag richting de Lundlaan op het Utrecht Science Park waar symbolisch de eerste paal wordt geslagen van het Prinses Maxima Centrum in een bomvolle tent die de storm buiten trotseert. Het centrum past precies bij de 'groene, gezonde en slimme stad' die Utrecht wil zijn en al helemaal bij het Science Park.
Na een vriendelijke ontvangst door Diane Monissen, voorzitter Raad van Bestuur, volgt een prachtig lied van cabaretière Lenette van Dongen. Filemon Wesselink presenteert. Er vinden emotievolle gesprekken op het podium plaats met professionals uit de zorg, de jonge Shivra die middenin haar chemokuur zit en een indringend gedicht van een moeder die haar kind heeft verloren door de vreselijke ziekte kanker .... 

Samen met minister Edith Schippers en alle mensen die hebben bijdragen markeert een groot gezelschap na negen jaar hard werken, de start van de bouw van dit nieuwe landelijke centrum voor kinderoncologie. Het is een mooie bijeenkomst met een droevig tintje.

Ga door naar The Basket voor een interview met Funx verslaggever Laila Khatiri. Aanleiding van het gesprek is een serie van FunX over ‘de favoriete plek in je stad’. Heb er velen, kies dit keer voor het Utrecht Science Park, een unieke plek waar heel veel kennis bij elkaar zit. Universiteit, hogeschool, UMCU, gerenommeerde researchbedrijven, noem maar op. Spreken ook over een paar persoonlijke kwesties. Bezoek eind van de middag aan de Touwslagerslaan in de Meern de heer en mevrouw Jacobs-Van Dijk. Ze zijn 60 jaar getrouwd. De bruid komt uit Kockengen, de bruidegom uit Vleuten. Kwamen elkaar ooit voor het eerst tegen op de kermis in Haarzuilens. Ze komen uit grote gezinnen (12 en 16 kinderen), fietsen nog steeds en gingen vaak naar een favoriete vakantiebestemming in Turkije. Jozias van Aartsen (ambtgenoot Den Haag) belt, net als hoofd veiligheid Angela van der Putten. Avondeet thuis.

Ben rond half 8 in het Stadhuis. Daar zijn vanavond, op mijn initiatief, de Utrechtse kerkelijke en geloofsgenootschappen en levensbeschouwelijke organisaties bijeen voor een informele ontvangst in de raadszaal. Er zijn tal van initiatieven in de stad als ‘De week van de dialoog’, Utrechts platform levensbeschouwing & religie (UPLR) en ‘In Vrijheid Verbonden’. De bijeenkomst vanavond staat in het teken van ontmoeten, elkaar leren kennen en elkaar weten te vinden in goede en minder goede tijden. Het is een inspirerende avond, die wat mij betreft een vervolg krijgt. Na afloop van de plenaire sessie, die langer duurt dan gepland, wordt er ruimschoots gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot napraten met elkaar. De reacties op het initiatief zijn positief.

Zondag 7 februari

Fiets zondagochtend samen met Marian richting zwembad Krommerijn. Doe een paar huishoudelijke klussen, bel met m'n ouders in Edam en bereid me voor op de komende week. Ga aan het eind van de middag richting stadion Galgenwaard. Woon de eredivisiewedstrijd FC Utrecht-PSV bij. Bij rust staat het al 0-2 voor PSV. De tweede helft biedt FC Utrecht meer tegengas, zeker als de bijna uitverkochte Galgenwaard massaal achter het team gaat staan. Er zijn een paar mooie kansen voor de Utrechters, maar helaas blijft 0-2 de eindstand.  Avondeet andijviestamppot met Marian.

Zaterdag 6 februari

Ook Utrecht, ik bedoel Leemput, staat vanaf vandaag vijf dagen in het teken van Carnaval. Ontvang aan het begin van de middag op het voorplein van het Stadhuis Zijne Dorstlustige Hoogheid, Stadsprins Martijn XXXIX, Hofdame Leida en Adjudant Peter, het bestuur van de Carnavalsfederatie Utrecht en tientallen carnavalsvierders. Ook een vertegenwoordiging van Stichting Lacumaj is aanwezig. De stichting bevordert de integratie van mensen uit de Nederlandse Antillen en Aruba, door middel van het organiseren van activiteiten en manifestaties zoals kunst en cultuur activiteiten, voorlichtingsdagen, cursussen, workshops, bijscholing, shows, musicals, feesten, dominotoernooien, Antilliaanse en Arubaanse spelletjes, dans en muziek. Overhandig stipt om 11 voor half twee de sleutel van de stad over Stadsprins Martijn en wens het gezelschap voor de komende dagen een mooi carnaval toe. De Blaaskinkels zorgen inmiddels voor vrolijke muzikale begeleiding.

Breng aansluitend een bezoek aan sociaal cultureel centrum De Schalm aan de Oranjelaan in de Meern. Daar staat het kindercarnaval op het punt om te beginnen. De vrijwilligers zijn er helemaal klaar voor, net als de inmiddels aanwezige kleurrijk verkleedde kinderen en hun ouders. Castellum Hoge Woerd aan het Hoge Woerdplein is mijn volgende bestemming. Wat een prachtige voorziening is dit geworden. Echt iets om trots op te zijn. Een aanwinst voor Utrecht.

Wip even aan bij het nabijgelegen 'Rare jongens' en ga huiswaarts. Ben ’s avonds aanwezig bij de finale van het allereerste Nederlandse Vioolconcours. Een voor Utrecht nieuw concours. Vorige edities vonden plaats in Amsterdam en Den Haag. Word begroet door de voorzitter van het bestuur Marry de Gaay Fortman en directeur Lonneke Regter. Heet bij de voorontvangst de gasten, waaronder voormalige finalisten, sponsors en culturele vertegenwoordigers van harte welkom en wens iedereen een prachtige finale-avond toe. Drie getalenteerde violisten, strijden om de eerste prijs van de categorie Oskar Back. Deze categorie is voor toptalent: violisten tot 26 jaar die op het hoogste niveau willen uitvoeren. Het finale-concert heeft naast het wedstrijdelement ook prachtige vioolconcerten van Britten, Stravinsky en Szymanowski, begeleid door het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Rafael Payare. Ontvang kort voor aanvang van de finale Z.K.H. Prins Constantijn der Nederlanden. De Prins is beschermheer van Het Nederlandse Vioolconcours. Aan deze editie namen zeventien talenten mee, waaronder onze eigen Utrechtse Svenja Staats. De uiteindelijke finalisten zijn Elise Besemer (1994, Rotterdam), Michael Foyle (1991, UK) en Pieter van Loenen (1993, Den Haag). Aan het eind van de avond reikt de Prins de prijs uit aan Michael Foyle. Zeer de moeite waard.

Vrijdag 5 februari

Ga zwemmen en fiets meteen door richting tandarts. Begin op het werk met een overleg samen met de wethouders Jeroen Kreijkamp en Kees Diepeveen, met een aantal onderwijsbestuurders uit het middelbaar beroepsonderwijs en voortgezet onderwijs. We wisselen ervaringen uit en spreken over de taaie problematiek van radicalisering. Ontvang violiste Janine Jansen, Marjon Koenekoop, directeur van het Internationale Kamermuziek Festival Utrecht en Pieter Leijsius, voorzitter van het bestuur van het festival. Praten bij over het afgelopen en komende festival dat van 29 juni tot en met 3 juli voor de 13e keer gaat plaatsvinden. Verheug me er op.

Gebruik de lunch op het Statenjacht aan de Veilinghavenkade met het bestuur van de Stichting het Statenjacht 'De Utrecht'. Voorzitter Frits Marckmann, penningmeester Sabine de Wijkerslooth de Weerdesteijn-Lhoëst en secretaris Jos Sanders ('Koop een boot, dan werk je je dood') geven een toelichting op de doelstellingen van de stichting. Het schip is een reconstructie van een historisch zeilschip, gebouwd op basis van originele tekeningen uit 1746. Er is zes jaar aan gewerkt door 90 jongeren die na de voltooiing uitzicht kregen op een reguliere baan. De stichting werkt nu met zo'n tien vrijwilligers die zorgdragen voor het onderhoud van het Statenjacht, evenals Frits en Jos zelf, die veel schilderwerk voor hun rekening nemen. ’s Winters is er een klein eetcafé gevestigd, waar je dagelijks kunt eten wat de pot schaft. Veelal stamppot. Begroet matroos Marieke en schipper Jarl, die de lunch verzorgen en het eetcafé beheren.

Meteen door naar het Stadhuis. Open in de goed gevulde raadszaal op uitnodiging van Radj Ramcharan en Janine Baal het symposium 'Vrouwenstemmen in de raad! Wat kunt u doen?'. Het symposium is georganiseerd door het Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis Atria. Begroet Atria-directeur Renée Römgens en dagvoorzitter Songul Mutluer (PvdA-fractievoorzitter in Zaanstad) die mij na mijn toespraak een paar vragen stelt. Ben benieuwd naar het onderzoeksrapport van Corine van Egten dat later vanmiddag wordt gepresenteerd.

Heb, terug op het Stadskantoor, een gesprek samen met mijn VNG-collega's Arno Brok, Hubert Bruls en Ben Visser, met Jantine Kriens en Eline Tops (beiden werkzaam bij de VNG). Avondeet bij Madeleine aan 't Wed met m'n goede vrienden Cees en Jort. Het regent nog steeds.

Donderdag 4 februari

Begin vanochtend vroeg in Kanaleneiland. Het zijn de Nationale Voorleesdagen en mag voorlezen in Bibliotheek Kanaleneiland, een prachtig nieuw gebouw aan de Al-Masoedilaan. Ben er vroeg en krijg alvast een korte rondleiding door bibliotheekdirecteur Ton van Vlimmeren. Hij vertelt enthousiast over de goede samenwerking tussen de bibliotheken, gemeente Utrecht, Spelenderwijs Utrecht, Taal doet meer, VoorleesExpress en de Utrechtse schoolbesturen om voorlezen en taalontwikkeling voor Utrechtse kinderen te bevorderen. Onlangs werd een Taalfestijn georganiseerd voor vluchtelingen, die voorlichting kregen over de taallessen en computers die de bibliotheek aanbiedt. Inmiddels zitten de kleine peuters van het Peutercentrum Schateiland (en hun ouders) rustig te wachten, totdat ik ga voorlezen uit het prentenboek 'We hebben er een geitje bij!', geschreven door Marjet Huiberts en geïllustreerd door Iris Deppe. Het boek is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2016. Word geïntroduceerd door Dagmar Heijtze, consulent onderwijs van de bibliotheek, en neem plaats op de voorleesstoel. De kleintjes reageren enthousiast bij het zien van de kleurrijke illustraties en sluiten de voorleesochtend zingend af.

Ontvang terug op Stadskantoor Dick Hupkes en Rick Saurens. Bezocht Dick Hupkes vorig jaar in Huis ter Heide, hij was toen bezig om een portret te maken. Inmiddels is het af en neem ik het 'officieel' in ontvangst. Het schilderij krijgt een plek in mijn werkkamer. Vertrek aan het eind van de ochtend richting Den Haag. Heb vanmiddag een vergadering van het bestuur van de VNG. Feliciteer tussen de bedrijven door collega Roel Cazemier met zijn voordracht tot burgemeester van Krimpenerwaard.

Woon na afloop van de vergadering de VNG Atriumlezing bij waar de hooggeleerde Albert Meijer spreekt over Smart Cities (Slimme stad, blije burger?). De lezing komt uit de koker van de wetenschapsfunctie van de VNG waar verbinding wordt gezocht tussen de wetenschap, beleid en de uitvoeringspraktijk bij gemeenten. Job Cohen (hoogleraar Thorbeckeleerstoel) en Rogier van der Wal (strategisch adviseur wetenschapsbeleid) geven op deze manier steeds meer invulling aan de wetenschapsfunctie in de vereniging.

Breng, terug in Utrecht, aan het begin van de avond, samen met Fadua Azar (projectleider Bedrijvigheid en Veiligheid), een bezoek aan een filiaal van Domino’s aan de Rijnlaan. Zij waren recent het slachtoffer van een overval. Praat met de medewerkers over deze ingrijpende gebeurtenis. Meteen door naar het Stadhuis voor een korte raadsvergadering (een zogenaamde A-raad) en twee raadsinformatiebijeenkomsten (over de criminaliteitscijfers in Utrecht en de kadernota van de Veiligheidsregio Utrecht). Fiets naar huis. Lange dag zit er op.

Woensdag 3 februari

Ga zwemmen en fiets naar het werk. Het zonnetje schijnt. Maak kennis met de kandidaat voor de functie van directeur Publieke Gezondheid (GGDrU). Ontvang samen met de directie van de Veiligheidsregio Utrecht (de jarige Peter Bos en Rob Vrek)als voorzitter van de VRU, de dijkgraven Patrick Poelmann (Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden), Tanja Klip-Martin (Waterschap Vallei en Veluwe) en Gerhard van den Top (Waterschap Amstel, Gooi en Vecht). Jox Bond ('Hoe schrijf je dat? Als James') van het facilitair bedrijf heeft daartoe een enorm beeldscherm in mijn werkkamer geïnstalleerd. Krijg vervolgens 'les' van Michiel Udo (automatisering) en Jacqueline Rabius (communicatie). Zij informeren mij over een nieuwe opmaak voor het weekboek. Ga 's middags samen met Annemieke Tomassen (gebiedsmanager Veiligheid Overvecht) op bezoek bij drie bewoners aan de Euterpedreef. Ontvang, terug op het werk, oud-collega Sander Mager. Maak (nader) kennis met Yassin Elforkani (Vizea) en Driss El Boujoufi (Contactorgaan moslims en Overheid, CMO). Adviseur Michel Kok neemt aan het gesprek deel. Spreken over de actualiteit. Zeer de moeite waard.

Aan het eind van de middag komt Samuel Opio (mensenrechten-verdediger uit Oeganda). Samuel verbleef de afgelopen drie maanden in Utrecht als Shelter City gast. Samuel wordt als voorman van de organisatie ‘Queer Youth Oeganda’ en ‘openly gay person’ in Kampala, in zijn werk belemmerd. Hij was in Nederland om onder andere deel te nemen aan allerlei trainingen en presentaties te verzorgen. Hij hoopt beter toegerust zijn werk in Kampala te kunnen hervatten. Wien de Smet (adviseur Bestuur en Concernstaf) is bij het afscheidsgesprek aanwezig, ’Ik kan op straat lopen zonder angst, zelfs politieagenten tonen respect en vallen me niet lastig. LHBT'ers worden hier gezien en gehoord in het openbare leven, onze mensenrechten worden hier gerespecteerd.’ Lachend doet hij voor, hoe hij ontspannen en trots over straat gaat, om er dan meteen treurig aan toe te voegen, dat dit in Oeganda misschien wel nooit zal kunnen. Samuel voelt zich gesterkt door zijn ervaringen. Hij zegt dat hij, naast de kennis en vaardigheden die hij heeft opgedaan, vooral ook dit nieuwe gevoel van zelfvertrouwen met zijn collega’s wil delen. Iets beters kunnen wij hem en zijn organisatie niet toewensen. Fiets naar huis. Avondeet thuis met Marian.

Dinsdag 2 februari

Fiets naar het zwembad en vervolgens richting Stadskantoor. De hele ochtend staat in het teken van de wekelijkse collegevergadering. Onderteken na afloop op verzoek van collegesecretaris Annette Damen een grote stapel collegestukken en brieven. Koppel aan het begin van de middag terug met bestuursadviseur Martin Kikkert. Praat op hun 'wisselmoment in de week' bij met de gemeentechauffeurs Marcel en Jos. Heb een overleg met Frank van der Lecq en Susan Meenhuis van kabinetszaken. Bespreek een aantal toespraakteksten. Ontvang aan het eind van de middag de marktkooplieden Ben van Veenendaal ('Sta al bijna 50 jaar op de markt in Utrecht') Hanny van Schaik en Grady van Eldik. Woon een vergadering bij van de combistaf ‘Utrecht Zijn We Samen’ waar wethouder Kees Diepeveen de voorzitter van is. Fiets aan het begin van de avond naar huis en doe onderweg een paar boodschappen in de Nachtegaalstraat. Bereid voor mezelf de avondmaaltijd (hutspot). Vermaak me 's avonds met de stukken uit de tas van het Stadskantoor.

Maandag 1 februari

Regenachtige dag. Bemerk dat de schoorsteen op het dak weer lekt. Balen. Fiets heen en weer naar het zwembad. Begin op kantoor met een overleg met een paar naaste medewerkers. Gevolgd door een vergadering van de staf Veiligheid. Ga naar de 11e verdieping voor een bezoek aan de ABP Pop Up Store. Begroet ABP-bestuursvoorzitter Corine Wortmann en wethouder Kees Geldof. Snij in aanwezigheid van een aantal medewerkers samen met Corine, Kees, Gerard Beens en Fatiha el Amraoui een enorme taart aan. Goed initiatief en een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen het ABP en de gemeente.

Terug op mijn kamer begint een vergadering van de staf Jeugd en Veiligheid samen met wethouder Victor Everhardt. Heb 's middags een overleg met Manon Steinz, adviseur Bestuurszaken. Heb aansluitend het wekelijks overleg met raadsgriffier Merel van Hall en gemeentesecretaris Maarten Schurink. Ga in de loop van de middag naar Hofman Café aan het Janskerkhof. Onderteken het convenant Veilig Uitgaan. Inmiddels de vierde versie voor de periode 2016- 2021. Gemeentelijk projectleider Joke Beekes treedt op als 'dagvoorzitter'. Allerlei horeca-ondernemers uit de binnenstad en vertegenwoordigers van de Utrechtse studentenverenigingen zijn aanwezig. Studenten zijn de grootse groep onder de 'uitgaanders' en dus een belangrijke gesprekspartner voor de ondertekenaars van het convenant: gemeente, politie, Openbaar Ministerie, Koninklijke horeca Nederland en de Veiligheidsregio Utrecht (VRU).

Voor het officiële tekenmoment kijken we eerst nog terug en vooruit. Spreek mijn waardering uit voor wat er is bereikt ('korte lijnen'). Johan van Renswoude (sectorhoofd  politie) geeft aan dat dit een voorbeeld is van een convenant dat er echt toe doet en concreet resultaat oplevert. Als laatste spreekt horecaondernemer Emile Faulborn ('Kent u het verhaal van die grasmaaiers die al het gras voor je voeten wegmaaien? U hebt er net twee gezien' ). Faulborn vertelt dat het in Utrecht qua veiligheid zo goed is geregeld dat de convenantpartners zich ook willen gaan richten op een schoon uitgaansgebied. Vervolgens schenkt Wim Horst namens Stadsbedrijven alle horeca-ondernemers een doos vuilniszakken en een grote bezem. Met het ondertekenen van het convenant wordt de bijeenkomst afgesloten.

Ga aan het eind van de middag richting Landgoed te Werve in Rijswijk voor vergaderingen in het kader van het landelijk overleg Veiligheid en Politie met onder andere de tien regioburgemeesters en de Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur.

Archief

Archief weekboeken Amstelveen

(Van juli 2005 tot december 2013 was Jan van Zanen burgemeester van Amstelveen)