Burgemeester Fotodagboek jan, feb en maart 2014

Maandag 31 maart

Ontvang Roel van der Bilt en Gé Nibbering van de FGH bank. We spreken over de FGH Vastgoedprijs en bereiden de jury-bijeenkomst op 7 april voor. Iedere twee jaar ontvangt het meest onderscheidende vastgoedproject de prijs. Mooi initiatief. Breng een groot deel van de middag door in Den Haag voor een 'haardvuursessies' met de tien regioburgemeesters en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten. Terug in Utrecht volgt 's avonds een vergadering van het presidium van de gemeenteraad. Bezoek aansluitend het Utrechtsche Studenten Corps (USC) aan het Janskerkhof. Ga in de bibliotheek van Sociëteit PHRM in debat met een groot aantal studenten over onder meer het burgemeesterschap, de ambities van stad en het het studentenleven. Geef voorafgaand aan de kennismaking een interview aan de studenten Thijs en Tim voor het reünistenblad Reünisten Vox.


Zondag 30 maart

Fiets 's middags samen met Marian, op uitnodiging van directeur Paul Barendregt, naar bedrijfsgebouw Hooghiemstra. De daar werkzame kunstenaars Anne Meijer, Miranda Koopman, Eline Peek, ‘Job, Joris & Marieke’, Lia van Hengstum en Marijke Volkers hebben een expositie van hun werk samengesteld. Woon de opening bij, bewonder daarna hun werk.

Fiets vervolgens op uitnodiging van Ursula en Jos de Winter naar Dikke Dries aan het Oudkerkhof. Sta met veel anderen stil bij de 'Memorial day' van de 65-jarige Ries de Winter ('Live from Texel'), kleinzoon van de Dikke Dries naar wie het café is vernoemd. Geniet van de zon en van Ries' anekdotes.


Vrijdag 28 maart

Ochtendwandel in de wijk zoals bijna de gehele week. Dit keer samen met fotograaf Han Ernest die er even na zessen ook vroeg bij is. Praat op het stadhuis samen met Menno de la Vienne van de Utrecht Investment Agency en onze adviseur internationale zaken Bharti Girjasing met de heren Girish Ramachandran en Amit Kapur van IT-bedrijf TCS. Op het provinciehuis volgt een vergadering van het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). Feliciteer in De Wartburg de heer en mevrouw Werdler (' We ontmoetten elkaar voor het eerst achter de loketten van de NS op het station'). Informateur Albertine Van Vliet praat me tijdens de lunch bij over de actualiteit. Breng een uitvoerig werkbezoek aan het Centraal Museum. Mijn gastheren zijn Edwin Jacobs (directeur), Koen Perik (voorzitter Raad van Toezicht) en Marco Grob (zakelijk directeur). Zij vertellen over de plannen, die de toegankelijkheid van en route door het museum zullen verbeteren. Ook worden de mogelijkheden voor ontvangsten verruimd. Bouw is in oktober 2013 gestart. Korte rondleiding langs hoogtepunten van de collectie, van de Utrechtse caravaggisten tot Rietveld. Krijg uit handen van Edwin Jacobs de eerste button uitgereikt met een afbeelding van Nijntje in gele trui op de fiets, ter gelegenheid van Grand Départ van de Tour de France in Utrecht in 2015.

Ga aan het eind van de middag langs bij het gemeentelijk Klant Contact Centrum (KCC), waar jaarlijks 400.000 telefoontjes binnenkomen met uiteenlopende vragen. 

Word rondgeleid door Jaap Versloot en spreek met een aantal medewerkers. Beluister samen met klantadviseur Gülten Kavus een telefoongesprek. Onderwerp: een paspoort. De KKC-medewerkers doen belangrijk werk voor veel Utrechters en zijn de voelsprieten van de gemeentelijke organisatie. Dat wordt me snel duidelijk. Leuk good old Sandra Blokhuizen te ontmoeten.

Meteen door naar Het Utrechts Archief. Woon de opening bij van de expositie 'In staat van oorlog' over Utrecht in de Eerste Wereldoorlog. De moeite waard. Ontvang ten slotte 's avonds samen met Michel Kok een groot aantal sleutelfiguren uit de Utrechtse Marokkaanse gemeenschap. Nuttig gesprek, waarmee een lange week ten einde komt.


Donderdag 27 maart

Woon op het stadhuis een deel bij van een informatiebijeenkomst met hulporganisaties voor vreemdelingen. Het thema is 'veilige aangifte'. Ontvang op mijn werkkamer de dames Mieke van der Burg, Janneke Kieft, Mildred Vlutters en Ilja Rodermans van de Advies Commissie Ouderen (ACO). Onderwerpen die langskomen: ouderenhuisvesting, veiligheid, maar ook de digitale informatievoorzieningen voor ouderen. Verwacht de ACO vaker te ontmoeten.

Lunch met zeven studenten in het bedrijfsrestaurant van de Hogeschool Utrecht op de Uithof. 

Ze wonen in verschillende wijken van Utrecht (en Bunnik), studeren allemaal wat anders, maar hebben duidelijk twee dingen gemeen: ze zijn ambitieus en betrokken bij de stad. We hebben het over onderwerpen als duurzaamheid, starterswoningen, de hogeschool en de verkiezingen. Persoonlijke noten passeren de revue. Twee studenten, Ellen Schepens en Sebastiaan Hameleers, zijn een eigen bedrijfje begonnen, een is actief in de Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen (SIB), een ander bij de nieuwe politieke partij Student & Starter. Florien van Zoomeren is vicarius (bestuurslid) bij de jubilerende studentenvereniging Veritas en anderen zijn actief bij medezeggenschapsvereniging MUST, onder wie Leonie van Heijningen. We spreken af elkaar eind augustus weer te treffen, maar dan op het Stadhuis. Kijk er naar uit. 

De middag staat voor het overige in het teken van de beëdiging van de 45 leden van de nieuwe gemeenteraad. 23 leden zijn 'nieuw'. Houd een toespraak, neem 10 eden af en 35 beloften. Na afloop op de foto met de hele raad op het bordes. Woon 's avonds op uitnodiging van Marcel Klooster en Robbert Klaassen de opening bij van de nieuwe vestiging van Regus in het WTC Papendorp. Het 'nieuwe werken' in optima forma. Mag iets zeggen vanachter hetzelfde transparante spreekgestoelte vanwaarachter - naar verluidt - de Amerikaanse president onlangs sprak.


Woensdag 26 maart

PvdA-voorzitter Hans Spekman is vanochtend op het Stadhuis mijn eerste gast. Gevolgd door onder anderen mevrouw Geri Bonhof van de Hogeschool Utrecht. Breng rond het middaguur een werkbezoek aan Stichting Oranje Horizon aan de Van Lieflandlaan, sinds 2001 actief op het gebied van huiswerkbegeleiding voor jongeren van 12-18 jaar. 

Woon 's middags in de raadszaal een deel van de allereerste inwerkbijeenkomst van de nieuwe raadsleden bij. Word vrolijk van de nieuwe gezichten, stemmen en energie. Avondeet samen met Marian bij onze vrienden Henri en MarieJo in Tuindorp. Lekker op de fiets heen en weer


Dinsdag 25 maart

Ochtendwandel en fiets vervolgens naar het werk. Gesproken met Jesper Rijpma en Sebastian Archbold van het Utrechts Comité 4-meiherdenking over de invulling van het 4 mei-programma op en rond het Domplein. Zal buiten een toespraak houden en er is een mooi muzikaal programma in de Domkerk. Middag en avond staan in het teken van het afscheid van de gemeenteraad. 's Middags het formele deel in de raadszaal. Spreek de 23 vertrekkende raadsleden toe, reik aan alle vertrekkende raadsleden een foto van Merijn van de Vliet uit, aan 15 raadsleden een raadspenning en aan Marry Mos een Koninklijke Onderscheiding. Zij is samen met Vincent Oldenborg het langst zittende raadslid. Mag hem, als nestor, mededelen dat zijn pleidooi is gehonoreerd en dat de Marga Klompébrug er komt. 's Avonds informeel samenzijn in Tivoli/Vredenburg. Woon tussen de bedrijven door een vergadering bij van de Raad van Toezicht van het Nederlands Jeugd Instituut.


Maandag 24 maart

Word al vroeg in de ochtend - net na mijn wandeling - geinformeerd over een brand in een hotel. Ga er later vanochtend langs. De gasten kunnen na het ontbijt snel weer terecht op hun kamer. Spreek met een aantal politie- en brandweermannen en -vrouwen. Praat op het stadhuis bij met dekaan Wiljan van den Akker van de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht. Bezoek 's middags in Oost een gezin dat recent getroffen is door brand in hun woning en vandaag naar huis is teruggekeerd. Zwaai aan het eind van de middag tijdens een drukbezochte naturalisatieceremonie in museum Speelklok naar Annie en Hans Brouwer. 

Sluit terug op het Stadhuis aan bij een overleg met Utrechtse veteranen over de aanstaande Veteranendag. Zeer waarschijnlijk bundelen we de krachten met de open dag van de Kromhoutkazerne op zaterdag 13 september. Woon ten slotte 's avonds een vergadering bij van het (aanstaande) presidium van de gemeenteraad.


Zondag 23 maart

Ben vanmiddag te gast in de Kargadoor aan de Oudegracht bij Limes030. Hoe bevallen de eerste twee maanden als burgemeester? Met vertrekkend raadslid Vincent Oldenborg van Stadspartij Leefbaar Utrecht blikt Limes030 terug op de gemeenteraadsverkiezingen. Specialist politiek en communicatie Chris Aalberts en Kees Boonman zijn ook te gast en praten over de betrokkenheid bij de gemeentelijke politiek. De heer René de Kam vertelt over zijn boek over de bouw van de Domtoren. Ook gaat Limes030 op zoek naar een nachtburgemeester. Mevrouw Eva Brouwer presenteert, de Utrechtse band Ode to the Quiet zorgt voor de muzikale omlijsting. Praat na afloop bij met een paar goede bekenden uit Diemen en fiets terug naar Rivierenwijk. Weekend voorbij.


Vrijdag 21 maart

Heb in alle vroegte een zitting van het centraal stembureau. Stellen in de raadszaal met een uitgebreid proces verbaal de definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen woensdag vast. Kort overleg met de heren Fred Allers en Han Ernest volgt op mijn werkkamer. Mag aan het begin van de middag een bijeenkomst voorzitten in de raadszaal. Daar geven onder grote belangstelling de tien gekozen lijsttrekkers hun duiding ('duidingsdebat') van de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen. Verwijs in mijn openingswoorden ('Wij leven samen') naar de politieke actualiteit in Den Haag. Conclusie: aanstaande maandag gaat iedereen op de koffie bij D66-lijsttrekker Verschuure. Aansluitend een vergadering van de auditcommissie van de Raad van Toezicht van Prodemos. Woon 's avonds een bijeenkomst bij in Museum Van Loon aan de Amsterdamse Keizersgrachtop uitnodiging van gastheer Eric van der Burg en gastvrouw Yara de Groote een bijeenkomst bij van de G4. Onderwerp onder meer de aanpak Top600.


Donderdag 20 maart

Korte nacht. Het is vandaag de Dag van de Leerplicht. Spreek op het Gerrit Rietveld College, samen met de heer Slaus van Dam, hoofd Leerlingzaken, met een aantal leerlingen van MAVO 3 en HAVO 4. Word ontvangen door rector Jose' Boschman en lerares maatschappijleer Rian Goossens. Spreek in een leslokaal samen de leerlingen over wat ze willen worden, hoe ze dat kunnen bereiken, waar ze goed in zijn en welke vakken ze gewoon 'stom' vinden. Een leerling geeft aan maatschappijleer een onzinvak te vinden, omdat de discussies tijdens de les nooit een concreet antwoord opleveren. Erg boeiend gesprek. Uiteraard vragen ze ook mij het hemd van het lijf. De motivatie van de leerlingen is de allerbelangrijkste factor bij het, overigens succesvolle, tegengaan van schooluitval.

Ga 's middags op werkbezoek bij het Ronald McDonaldhuis Utrecht aan de Lundlaan. Volgend jaar bestaat het huis 25 jaar. Maak kennis met een aantal vrijwilligers, huismanager Karin van der Aa en de bestuursleden Madelon Flint, Marjon Berckmans en Edward Nieuwenhuis. Krijg ten slotte een vrolijke rondleiding. Terug op het stadhuis aan het begin van de avond tenslotte een ingelaste vergadering van de Driehoek.


Woendag 19 maart

Deze (lange) dag van de gemeenteraadsverkiezingen begint vandaag erg vroeg: om 5.00 uur stipt word ik opgehaald door Hans Versteeg. Het gelijknamige aannemersbedrijf rijdt deze nacht en ochtend met dertien auto's door de stad om de bewegwijzering naar de stemlokalen te regelen en de stemhokjes te plaatsen. Een gigantische operatie. We rijden richting een aantal stemlokalen in onder meer Pijlsweerd, Tuindorp (Oost) en Rijnsweerd. In no time installeert Hans de bekende gele borden die wijzen naar stemlokalen in scholen, buurthuizen, gymzalen, verzorgingstehuizen en een worstelclub. Help met het boren en het aanbrengen van de borden. Mag dus zelf ook aan de slag. Daarna naar de afdeling Publiekszaken aan de Arthur van Schendelstraat. Vanuit die plek worden de gemeenteraadsverkiezingen aangestuurd. Praat met een aantal medewerkers van het callcenter. Het lastigste op te lossen probleem vanochtend is het regelen van vervanging voor vrijwilligers die zich helaas ziek moeten melden. We schrijven 7.00 uur, op de fiets naar Hoog Catharijne, waar ik de opening ga bijwonen van stemdistrict 181. Dit stembureau is gevestigd in een popup store met vintage spullen. Massa-media.nl nam het initiatief voor dit speciale jongeren stemlokaal om jongeren te stimuleren en uit te nodigen te gaan stemmen. Chapeau! Hoor later op de dag dat lokaal 181 is uitgeroepen tot meest sexy stemlokaal van Nederland.

Daarna lopend naar de het speciaal ingerichte stemlokaal op het CS waar zich al een rij met stemmende forenzen heeft gevormd. De mogelijkheid om te kunnen stemmen op weg naar werk wordt zeer gewaardeerd, zie film op Zie.nl. Na CS is het een kleine wandeling naar het stemlokaal in de Jaarbeurs. 'Er zijn twee hostesses', roept een stembureaulid vrolijk. 'Waarom staan er drie krassen op de achterkant van het stembiljet?', vraagt iemand anders. 'Dat is de handtekening van de burgemeester', luidt het antwoord.

Via het Stadhuis (in verband met het zetten van een aantal handtekeningen) richting het trainingscomplex van FC Utrecht. Woon samen met FC Utrecht directeur Wilco van Schaik, dijkgraaf Patrick Poelmann en een groot aantal leden van een aantal Utrechtse Rotaryclubs het startschot bij voor de actie 'Wandelen voor Water', waarbij bijna 300 kinderen van groep 7 en 8 van de Utrechtse scholen W.G. van der Hulst, Utrechtse Schoolvereniging, De Vrije School, Driekoningenschool en basisschool Rijnsweerd Oost 6 kilometer lopen met 6 liter water op hun rug. Met deze actie halen ze maar liefst € 40.000 op voor waterprojecten op scholen in Ghana.

Zet rond elven mijn ronde langs een aantal stembureaus voort. Wil graag de vrijwilligers en medewerkers spreken en danken (1.000 in totaal vandaag!) voor hun inzet. Ga onder meer langs in Oog in Al, Zuilen, Vleuten de Meern, Leidsche Rijn en Kanaleneiland. Hoop dat de reactie die ik veel hoor van de vrijwilligers in de stembureaus 'het loopt lekker door met het aantal kiezers vandaag' een goede opkomst voorspelt. Geef op het schoolplein van de Wittevrouwenschool een interview aan mevrouw Laila Khatiri van radio FunX. Ga aan het eind van de middag zelf stemmen in mijn eigen woonwijk Rivierenwijk (W.G. van der Hulstschool).

Ga net voor het sluiten van de stembureaus langs bij Publiekszaken aan de Arthur van Schendelstaat waar de laatste instructies worden gegeven aan medewerkers die de uitslagen in de systemen moeten gaan invoeren. Daarna naar het Stadhuis voor de uitslagenavond waar op televisie de eerste uitslagen zijn te volgen. De Utrechtse uitkomsten verwachten we rond twaalf uur vannacht. Breng een deel van de avond door in de bodekamer met medewerkers van afdeling Onderzoek (uitslagen verwerken) die in nauw contact staan met medewerkers publiekszaken die de uitslagen doorgeven. Check, check dubbelcheck, laat dat maar aan deze mensen over. Ook de social media worden vanuit deze kamer bediend en gelezen. Presenteer twee keer tussentijdse uitkomsten en rond 1 uur de laatste voorlopige uitslag. Vrijdagmorgen verschijnt de definitieve uitslag. Ben trots op de opkomst: 54.2 procent, meer dan in 2010. Realiseer me aan de andere kant dat bijna de helft van de Utrechters geen stem heeft uitgebracht. Fiets tegen half drie opnieuw naar de Arthur van Schendelstraat. Neem bij Publiekszaken afscheid van de medewerkers die er een extreem lange dag op hebben zitten.


Dinsdag 18 maart

Ga na m'n ochtendwandeling in de regen in alle vroegte naar het werk. Relatief korte collegevergadering volgt op het Stadhuis. Praat aan het begin van de middag uitvoerig bij met de voorzitter van het College van Procureurs Generaal, de heer Herman Bolhaar. Ontvang samen met sportwethouder Spigt de Utrechtse Lisa Bunschoten die heeft opgetreden tijdens de paralympische spelen in Sotsji. Haar ouders, broer, topsportbegeleiders en schoolbegeleiders zijn er ook bij. Utrecht is beretrots op Lisa en daarom ontvangt zij namens het gemeentebestuur een mooie foto waarop zij zelf in actie is in Sotsji.

Daarna naar de Amsterdamsestraatweg waar ik het Keurmerk Veilig Ondernemen mag uitreiken. De zaal zit vol. Ondernemersvereniging Hart van de Straatweg heeft het prima voor elkaar. Rest van de avond in het Stadhuis in verband met raadsinformatieavond-bijeenkomsten over de Breedstraatbuurt (veiligheidsaanpak) en de Amsterdamsestraatweg (overlast). Fiets in het pikkedonker naar huis.

Contact

  • U kunt de burgemeester een bericht sturen.
  • U kunt de burgemeester uitnodigen voor het bijwonen van een activiteit.
  • U kunt de burgemeester vragen om een bijdrage aan een publicatie, bijvoorbeeld het schrijven van een voorwoord of een aanbeveling.

Voor andere vragen kunt u mailen naar secretariaatburgemeester@utrecht.nl.


Maandag 17 maart
 

Onderweg tijdens m'n ochtendwandeling vertelt een wildvreemde maar vriendelijke mevrouw spontaan over het lot van haar 86-jarige moeder die in een Utrechts verzorgingshuis verbleef. Ze heeft er geen goed woord voor over. 'U let toch ook wel een beetje op de zorg he. Dag meneer Van Zanen, sorry die ik u zo aansprak'. En ze wandelt verder met haar twee kleine witte poedels. Feliciteer in de loop van de ochtend aan de Jan Meijenstraat de heer en mevrouw Broer-Schrijvershof met hun 60-jarig huwelijk ('Ik heb hem op trap bij mijn ouders ontmoet'). Ontvang ’s middags van de heer Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemen Nederland een manifest ten behoeve van de gemeenteraad. Woon samen met Commissaris van de Koning Van Beek de preview bij van een tentoonstelling van Armando in Oud-Amelisweerd. OMA-voorzitter Van Lidth de Jeude leidt me rond, kopje koffie na afloop in De Veldkeuken. Ontvang 's avonds de Indiase ambassadeur in Nederland, HE Rajesh Prasad. Gesprekje op mijn kamer, korte wandeling in de binnenstad ('Wonderful city') en aansluitend het avondeten bij de heer en mevrouw Gurnani thuis in Vleuten De Meern met een aantal Indiase relaties met als doel het verstevigen van de band tussen India en de regio Utrecht.


Zondag 16 maart
 

Ben te gast, op het terrein van VV Kismet in Zuilen, op het eerste Utrechtse Holi Festival of Colours. Kleurrijk feest waarmee de hindoestaanse gemeenschap van Surinaamse en Indiase afkomst onder meer de komst van de lente viert. Koude maar kleurrijke klus.


Vrijdag 14 maart
 

Vandaag is het boomplantdag. Ga samen met de wethouders aan het werk in de Vlinderhof in het Máximapark. Ontmoet daarna, in hun caravan aan de Cartesiusweg, Marleen Laverman en Lara Simons, Vriendinnen van Cartesius. Verken op de fiets met - en geïnspireerd door - hen dit bedrijventerrein en breng onderweg een bezoek aan (creatieve) bedrijven als Alta, Lunaworx en KidzCity. Betreed ook de 'heilige' grond van de Werkspoorkathedraal.

Terug naar Leidsche Rijn voor de onthulling van een kunstwerk als aftrap van de ‘herbouw’ van het Romeinse Castellum. Kinderrijke happening. Breng en passant een bezoek aan het tijdelijke onderkomen van het museum Vicus waar al veel Romeinse voorwerpen te zien zijn. Ga langs bij een oude bekende, plattelandswinkel Goes.

Onthul, samen met de aanwezige sporters, vrijwilligers en sportwethouder Spigt, een herinneringsplaquette aan het Europees Jeugd Olympisch Festival in zwembad De Krommerijn. Op de plaquette staat de tekst van de uitspraak die oud-IOC-voorzitter Jaques Rogge deed bij de opening op 14 juli 2013: ‘All of you can be a champion’. Maak kennis met een aantal sporters van UZSC, de trainer, EYOF-deelnemers en voormalige Olympische kampioenen (damesteam 2008!). Krijg na afloop uitvoerige rondleiding door zwembad.


Woensdag 12 maart
 

Praat in Haarzuilens op zorgboerderij Wielrevelt met verschillende Haar(zuilen)se organisaties. Word bijgepraat door een vertegenwoordiger van Natuurmonumenten over het beheer van dit prachtige gebied. Hoor plannen over een nieuwe horecagelegenheid ‘In kannen en kruiken’. En mag een biertje van brouwerij Maximus proeven.

Stap onderweg naar Vleuten-De Meern even uit bij de Haarrijnseplas. Utrecht heeft een Strandboulevard. Ook in Vleuten en De Meern ontmoet ik actieve en enthousiaste bewoners. Hoor dat de Vleutense Historische Vereniging goede contacten heeft met Het Utrechts Archief en dat Vleuten relatief veel zzp’ers telt. Neem kennis van de wensen die bestaan voor het centrum van De Meern en van de mooie plannen van de Vrienden van het Máximapark.

Neem vervolgens in het Academietheater van de Hogeschool voor de Kunsten samen met Anthony Heidweiler het boek ‘Creatief partnerschap’ van Nelly van der Geest in ontvangst. Onderwerp: hoe kunnen creatieve instellingen en scholen samenwerken?

Onthul ten slotte bij restaurant Elvi aan de Jan van Scorelstraat een schild dat bewijst dat dit restaurant zich houdt aan de Code van Eer van Euro Toques, een vereniging gericht op kwaliteit en duurzaamheid. Geniet van enkele culinaire creaties. Dat kan buiten, het is heerlijk weer.


Dinsdag 11 maart

Fiets aan het begin van de middag naar het jaarlijkse dak- en thuislozenfeest in Tivoli, georganiseerd door de gemeente samen met Altrecht en Victas, De Tussenvoorziening en de Stichting Beschermende Woonvormen. Maak kennis met een aantal van de aanwezige gasten. Vraag om een applaus voor de onvermoeibare vrijwilligers.

Door naar Het Utrechts Archief. Maak kennis met directeur en medewerkers. Zie onder meer het een en ander uit de archieven van Anton Geesink. Later dit jaar stelt het archief een expositie over hem samen: het is 50 jaar geleden dat Geesink z’n gouden plak haalde in Tokyo. Kom een foto tegen waar ik samen met Geesink op sta (uit 2001, bij het terugbrengen van het water in de singel).


Maandag 10 maart
 

Begin vandaag aan mijn tiende week in Utrecht. Met journalisten Mike Muller en John Maes van De Telegraaf kijk ik terug en vooruit tijdens een interview. ’s Avonds een extra vergadering van het presidium (met het oog op de verkiezingen). Ten slotte een bestuurlijk overleg in Stichtse Vecht met deelnemers uit het Noordvleugel-overleg (regio’s Amsterdam, Flevoland en Utrecht). Dit keer is het thema: congressen en toerisme.


Zondag 9 maart

 

Verzorg, in het Amstelveense Amstellandziekenhuis, tijdens een bijeenkomst van de loge Hilleel een lezing over mijn werk als burgemeester in Amstelveen en Utrecht.


Zaterdag 8 maart

Maak, met Fabio d’Agata en Jan Jaap Karsten, samen met Marian een wandeling met Spat Verandert. In de stralende zon vervolgens op de fiets naar het Griftpark voor de presentatie (op Internationale Vrouwendag) van Lenny Schoutens debuutroman 'Wetten van de stilte'. Onderwerp: geweld tegen vrouwen in Colombia. Verricht ten slotte in het stadhuis de opening van de tentoonstelling 'De Utrechtse Domtoren, Trots van de stad'. Krijg, evenals onze vier oud-burgemeesters, het gelijknamige Boek der Boeken over de Domtoren uitgereikt.


Vrijdag 7 maart

Fiets eerst naar de gloednieuwe Ulu-Moskee, die het beeld van de kop van Lombok bepaalt. Daarna onder het spoor door naar TivoliVredenburg. Ruim 140 verdienstelijke Utrechters (stadsmedailledragers) toegesproken (een recordopkomst), die daar op initiatief van de Sociëteit De Constructieve exclusief zijn rondgeleid. Spreek vele (oude) bekenden.


Donderdag 6 maart

 

Ontmoeting met Massy Wahab, die met zijn stichting
O Foundation een kruisbestuiving nastreeft tussen ondernemen en ontwikkelingswerk. Prominenten uit de Utrechtse zorgsector toegesproken in het St.Antoniusziekenhuis in Leidsche Rijn. Thema: de groeiende samenwerking in die sector (goed voor een vijfde van alle Utrechtse banen). 's Avonds raadsvergadering.

 


Woensdag 5 maart
 

In mijn kamer ontmoeting met de heer Erick Valk, voorzitter COC Midden-Nederland. 's Middags kennis gemaakt in Lunetten. In het zonnetje Lunet IV bezocht, dat wordt gerestaureerd en verbouwd tot 'zorgfort'.
Alles gehoord over het 'Nieuwe Inzamelen' van afval (zo veel mogelijk apart) en de mannen van Stadswerken geholpen met hun belangrijke taak: onze stad schoon en opgeruimd houden. Bezoek ten slotte het wijkgezondheidscentrum (één van de oudste in Nederland).


Dinsdag 4 maart

 

Kennismaking met de heren Broeders en Van Mil, voorzitter en directeur van de Economic Board Utrecht (EBU). Spreken onder meer over Get Connected, het met de EBU verbonden netwerk van circa 600 instellingen en bedrijven waarvoor de Commissaris van de Koning en ik optreden als gastheer. Aansluitend gesprek met de regionaal commandant Noord van Defensie, kolonel Leuvering, over de Utrechtse Veiligheidsregio (valt sinds kort onder zijn regio). Aan het eind van de middag kort naar de buurtschouw in Lunetten. Aanleiding: woninginbraken in de wijk. Ervaar grote betrokkenheid bij de bewoners, ook hier een eerste WhatsApp-initiatief. Direct door naar mijn eerste Utrechtse raadsinformatieavond. Onderwerpen: het prostitutiedossier en de Veiligheidsregio Utrecht. Voor dat laatste onderwerp hebben ook zo'n 200 brandweermannen en -vrouwen grote belangstelling. En terecht.


Maandag 3 maart
 

Bijgepraat door het Utrechts Oranje Comité (dat ik ooit mocht voorzitten) over de komende 'oranje' activiteiten: Koningspelen, vrijmarkt in de binnenstad en het programma in de wijken. Doe op Koningsdag (26 april) alle Utrechtse wijken aan. Maak kennis met Caroline Verhoeff, stedelijk coördinator van De Vreedzame Stad. Mooi initiatief. Ga langs bij Martijn Traas, die in Hoograven initiatief nam tot een WhatsApp-groep om iets te doen tegen de autobranden begin dit jaar. Meer dan 130 bewoners hebben zich gemeld. Fiets van Hoograven naar TivoliVredenburg voor de jaarlijkse bijeenkomst van Centrummanagement Utrecht, waar ik een certificaat Keurmerk Veilig Ondernemen uitreik voor de Binnenstad.


zondag 2 maart

Bezoek zondag in Hoog Catharijne het speciale optreden van de ZIMIHC-band bij ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het gelijknamige podium voor amateurkunst. Ze hebben gelijk: 'Zat ik maar in Hoog Catharijne'. Overhandig namens het gemeentebestuur aan Appie Alferink een cadeautje, een speciaal voor deze gelegenheid geschreven gedicht door Baban Kirkuki, aan. Het lied 'Dan maar over Utrecht' klinkt en er zijn optredens van de Charlie Green Big Band, Zilt, Bianca C. en de Touchee Dance Company.

Woon vervolgens in Vredenburg Leidsche Rijn de finale bij van het Dutch Harp festival. Mag iets zeggen bij de opening en geniet vervolgens van de drie finalisten (spelen concerten van Glière en Reineke en de wereldpremière van Paul Pattersons Fantasia concert voor harp en orkest).

Tijdens het juryberaad werd een andere wereldpremière ten gehore gebracht, namelijk Herman van Veens Gaëtane concert voor harp, celesta en orkest, door Remy van Kesteren en het Ludwig orkest. De harpiste Juliana Myslov (uit het Verenigd Koninkrijk) won zowel de prijs van de jury als de publieksprijs. Knap.


zaterdag 1 maart

Wandel zaterdag rond de middag vanaf het Stadhuisplein naar museum Speelklok. Daar vindt op traditionele wijze de sleuteloverdracht plaats aan Stadsprins Martijn XXXVII van Leemput. De Carnavals Federatie Utrecht (CFU) heeft het perfect voor elkaar. De belangstelling is groot en de polonaise lang.

Meteen door naar de Marcuskerk aan de Wijnesteinlaan. Aldaar vindt de opening plaats van de ruimten die de stichting Villa Vrede in gebruik gaat nemen. Utrecht telt naar schatting 5.000 ongedocumenteerden; mensen zonder status die niet of niet makkelijk terug kunnen naar hun land van herkomst. De stichting Villa Vrede biedt een opvangplek waar deze mensen terecht kunnen. Ze vinden er een veilige plek om overdag tot rust te komen. Ze ontmoeten er mensen, kunnen er sporten en een gezonde maaltijd nuttigen.
Neem in de loop van de middag in boekhandel LibrisVenstra het allereerste exemplaar in ontvangst van het door het Amstelveense D66-raadslid Rien Alink geschreven en door Lisa Brandenburg geïllustreerde sprookjesboek 'Het grote geheim van de familie Kwiebus' in ontvangst.


Vrijdag 28 februari
 

De ochtend staat in het teken van een gesprek met de Utrechtse Development Board, bezoek vervolgens met het college Tivoli/Vredenburg.
Loop 's middags naar het Pieterskerkhof voor een bezoek aan de vrijwilligers van de Buurtbemiddeling. Mooie verhalen van vrijwilligers over hun ervaringen met bemiddeling 'tussen buur A en buur B'. Respect en aandacht hebben voor elkaar is de sleutel voor een succesvolle bemiddeling. Onthul het nieuwe telefoonnummer
 (030) 236 1728.
Fiets naar de Oudegracht. Ontvang uit handen van de schrijver Hugo Verkley het boek 'Straatgeheimen, verhalen van dak- en thuislozen'. 


Donderdag 27 februari
 

Maak 's middags kennis met medewerkers en vrijwilligers van Slachtofferhulp Utrecht. Zij staan met elkaar voor ongeveer 1200 contacten per jaar met bewoners van de stad. Grandioze bereidwilligheid en deskundigheid van vrijwilligers. Woon aansluitend opening bij van de nieuwe vestiging van detacheringsbureau Brunel op Kanaleneiland. Prachtig uitzicht vanaf de 21ste verdieping. Spreek met veel jonge, hoogopgeleide medewerkers.


Woensdag 26 februari
 

Begin de ochtend goed: kennismaking met stichting Move en ontvang van Wen Long, de winnares van de stoeptegelwedstrijd een prachtig ontworpen stoeptegel. Die moet een mooi plaatsje krijgen. Na slotconferentie Portico, op wijkwerkbezoek in West. Fiets naar de nachtopvang aan de Keulsekade/Makkastraat. Spreek met betrokkenen van de Tussenvoorziening, bewoners van de beheergroep en krijg een rondleiding van de beheerders zelf. Loop bij Emaus binnen. Daarna richting De Bus aan het Spinozaplansoen die wordt bemand door jongerenwerkers van JOU. Jongeren kunnen daar een middag in de week terecht. Mooi contact tussen ouders, jongeren en jongerenwerk. Daarna mag ik twee jongens een zilveren Dommetje opspelden voor hun heldendaad: dankzij hun speurwerk kon de politie een dader van een beroving oppakken. Trots!. 's Avonds op uitnodiging van de heer Bülent Isik (PvdA) een kennismaking met Turkse ondernemers en bewoners en beantwoord veel vragen over Utrechtse onderwerpen. Daarna naar de lustrumreceptie van de 65-jarige JOVD in 'De Vereniging' aan de Mariaplaats. 


Dinsdag 25 februari
 

Na collegevergadering en raadscommissievergadering naar Amsterdam met Utrechtse delegatie voor de herdenking van de Februaristaking. Leg namens Utrecht bij monument De Dokwerker een krans samen met de fractievoorzitter van de PvdA Ruben Post en oud-CDA-raadslid Dirk Schuurman.


Maandag 24 februari
 

Vandaag met burgemeesters Backhuys van Nieuwegein en Janssen van Zeist bijgepraat over de U10. Blijft een goed initiatief om met 10 gemeenten in de regio op een nieuwe manier te gaan samenwerken op onder meer het gebeid van economie, wonen en ruimtelijke ontwikkeling. Een netwerksamenwerking die past bij deze tijd.


Zondag 23 februari
 

De zondag staat in het teken van voetbal. Ga naar de sportkantines rond de Galgenwaard: domstad Majella, Sterrenwijk en Odin. Daarna bezoek ik supporters van True support in De heksenketel. Ga even op en neer naar het Vechthuys om felicitaties te brengen aan 65-jarig bruidspaar en het seniorencarnaval (is toevallig in zaal ernaast). Daarna terug naar het stadion waar ik FC Utrecht in de 88ste minuut zie winnen van FC Groningen! Bezoek na de wedstrijd de supportersvereniging Number Four.


Vrijdag 21 februari
 

Fiets aan het eind van de middag naar café Van Wegen in de Lange Koestraat. Feliciteer samen met veel anderen kermisprofessor Gerrit Jansen met zijn 85ste verjaardag. Henk Westbroek spreekt hem toe, net als Chrétien Breukers van het Dichtersgilde.   

Fiets 's avonds samen met Marian naar de schouwburg voor de première van 'De Teerling' van Claudia de Breij. Een genoegen.


Dinsdag 18 februari
 

Ga langs bij 'de nieuwe buren', het Ubicapand aan de Ganzenmarkt. Je ziet het pand iedere dag een stukje fraaier worden. Daarna op bezoek, samen met wijkagent, bij Utrechter die slachtoffer was van vuurwerk incident rond oud en nieuw. Aanleiding van het bezoek is triest, maar werd een bijzonder vrolijk en positief gesprek. 's Middags op de foto voor een verhaal over 'Utrecht naar de verkiezingen' in het NRC Handelsblad (pdf). Op een door mij gekozen plek; aan de Jutfaseweg met Rotsoord op de achtergrond.

Reis 's avonds naar Lochem voor jaarlijkse conferentie van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters.


Maandag 17 februari
 

Breng onaangekondigd bezoek aan Lunetten, spreek met een aantal bewoners over woninginbraken. Ga aan het begin van de avond naar winkelcentrum Rokade in Zuilen.


Vrijdag 14 februari
 

Vanochtend ingelaste driehoek (eigenlijk vierhoek door aanwezigheid van mevrouw Wilma van Dijk en de heer Guus Appels van de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) ter voorbereiding van de herdenkingsplechtigheid, morgen in de Domkerk, in verband met het overlijden van Minister van Staat Els Borst. Er is ook contact met mevrouw Annelou van Egmond van D66. Had gisteren zelf overleg met senator Roger van Boxtel. ’s Middags kennismakingsbezoek aan de wijk West (Lombok, Oog in Al, Halve Maan). Begroet veel bewoners. Bijvoorbeeld rond de bijna voltooide ULU-moskee, spreek winkeliers in de Kanaalstraat, wandel rond in de voormalige Cereolfabriek, bewonder samen met een aantal vrijwilligers het park Oog in Al en ga vervolgens op bezoek bij buurthuis Rosa. Geef, terug het stadhuis, een toespraak bij het afscheid van Watze de Boer, voorzitter van de Rekenkamer. Doe hetzelfde ’s avonds, op uitnodiging van zakelijk leider Guido van den Ende van het Amsterdam Baroque Orchestra, in Vredenburg Leidsche Rijn ter gelegenheid van het Muziekjaar 2014 en de verjaardagen van het orkest (35) en zijn dirigent Ton Koopman (70).


Donderdag 13 februari
 

Ontvangst van vertegenwoordigers van de Utrechtse studentenverenigingen (hal Stadhuis). Genoeglijk informeel samenzijn met de talloze talentvolle jonge Utrechters. Aansluitend razendsnel terug naar de raadszaal. Gemeenteraadsvergadering!


Woensdag 12 februari
 

’s Middags op kennismaking in de wijk Noord-Oost. Bezoek kinderboerderij Griftsteede, voer geanimeerde gesprekken met de mannen en vrouwen uit het SWBU-hostel Wittevrouwen die helpen het Griftpark schoon te houden. Neem de wijkkranten van Votulast en Wittevrouwen in ontvangst. Fiets via de Poortstraat (ontmoeting met initiatiefgroep de Poortpoetsers) naar winkelcentrum De Gaard. Ontmoet winkeliers en buurtbewoners. Ben rond en in buurtcentrum De Leeuw aangenaam verrast over de nieuwbouw en bewonersinitiatieven rond de Troelstralaan.


Dinsdag 11 februari
 

Maak nader kennis met alle wijkteamchefs van de politie in het politiebureau aan de Marco Pololaan. Bezoek 's avonds nachtopvang De Toevlucht aan de Eykmanlaan. Maak kennis met Joël Voordewind, tweede-kamerlid van de ChristenUnie.


Vrijdag 7 februari

 

Op kennismakingsbezoek aan de wijk Zuidwest. Van Transwijk via Dichters- en Rivierenwijk naar Kanaleneiland. Moet het in verband met de hevige regenval doen in een 'geblindeerd' busje. Warm en droog ontvangen in het Grafisch Lyceum (ZZP-project in de wijk) en in ‘t Hart van Noord. Ga er in gesprek met buurtbewoners, leerkrachten en ouders. Woon aan het eind van de middag, terug in het Stadhuis, de opening van de expositie ‘Werkstraf in Nederland' bij. ’s Avonds aftrap Pride House Utrecht in café Kalff aan de Oudegracht, samen met niemand minder dan entertainer Dolly Bellefleur.


Donderdag 6 februari
 

Korte fotoreportage met fotograaf Kees Rutten, onder meer in café-restaurant King Arthur, in verband met een interview in Trajectum, magazine van de Hogeschool Utrecht. Begroet ondertussen mevrouw Peek uit Overvecht. Ga tijdens het kennismakingsbezoek aan de wijk Oost langs bij het woonbestuur en studenten in het IBB-complex. Hilarisch. Bezoek ook het Wilhelminapark en de Sterrenwijk ('Sterrenzicht'). Als ik op de fiets aankom is de begroeting in Sterrenwijk met aantal goede bekenden allerhartelijkst. Breng ‘s avonds in de stromende regen een werkbezoek aan de tippelzone aan de Europalaan.


Woensdag 5 februari

 

Werkbezoek aan de binnenstad, thema 'veiligheid'. Wandel met het wijkveiligheidsteam door de Nobelstraat en over het Lepelenburg. Vandaar naar daklozenopvang het Catharijnehuis. Spreek zowel met omwonenden van het Catharijnehuis als de bewoners van de ABC-straat over de overlast in de buurt. Krijg daarbij ook een bijzonder verzoek (zie foto).


Zondag 2 februari
 

 

Woon de opening van de Tovertuin bij in het asielzoekerscentrum in Oog in Al.

 


Zaterdag 1 februari
 

Woon 's avonds het ‘afscheid’ (dankfeest) van H.K.H. prinses Beatrix ('Met hart en ziel') bij in Ahoy Rotterdam. Emotievol.


Vrijdag 31 januari
 

’s Ochtends op bezoek bij de vrijdagmarkt en het winkelcentrum Kanaleneiland. Aansluitend kopje koffie bij Vlaai & Ko aan de Kanaalstraat. Maak kennis met de heer John Regter, alias Johnny Right, de Nederlandse Elvis. Woon ’s middags, bij de Rabobank, de lustrumbijeenkomst bij van microfinancierder Qredits in aanwezigheid van H.M. de Koningin.


Donderdag 30 januari
 

Kennismakingsbezoek in Overvecht. Heb tijdens de fietstocht vanaf station Overvecht ontmoetingen met buurtbewoners en ondernemers. Zoals in alle wijken kennismaking met een aantal leden van de Wijkraad. Ontmoeting met ondernemers op bedrijventerrein Overvecht-Noord. Begonnen in het pas gestarte Boom  Business Point. Krijg in verzorgingshuis ’t Huis aan de Vecht van de heer Pulles van het initiatief Granny's Finest een sjaal aangeboden. Mevrouw Slingerland heeft 'm gemaakt. Woon ’s middags in het Beatrixtheater de viering bij van 10 jaar Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in aanwezigheid van Z.M. koning Willem-Alexander. ’s Avonds naar Villa Jongerius. Prachtig gerestaureerd. Onder de (voordragende) gasten daar dichter Ingmar Heytze. Goed hem te zien.


Dinsdag 28 januari

Woon de interreligieuze bijeenkomst 'In vrijheid verbonden' bij in aanwezigheid van H.K.H. Prinses Beatrix. "(Trompet)violiste" Tessa Zoutendijk speelt de sterren van de hemel.


Maandag 27 januari
 

‘s Ochtends werkbezoek aan Burgerzaken (Arthur van Schendelstraat). Kijkje genomen in de keuken van de aanvraag- en snelbalie, adresonderzoek, Registratie Niet-Ingezetenen, aangifte en huwelijk. Meteen een kersverse moeder en vader gefeliciteerd met hun dochter. ‘s Middags naar de wijk Noord-West. Begin kennismaking in Het Huis aan de Boorstraat. In het Vorstelijk Complex speeddatesessie met initiatiefrijke mensen uit de wijk. Muzikaal optreden van de kinderen van Muziek in de Wijk. Reik ‘s avonds certificaat Keurmerk Veilig Ondernemen (het tweede!) uit in winkelcentrum Vleuterweide, dat veel méér dan alleen een winkelcentrum is.


Vrijdag 24 januari
 

Maak ’s ochtends nader kennis met het Utrechtse tweede-kamerlid Linda Voortman (Groen Links). Daarna, met het College van B en W, bedrijfsbezoek aan ProtoSpace Fab Lab aan de Nijverheidsweg. Daar kunnen mensen die iets maken (een maquette of prototype bijvoorbeeld) faciliteiten als gereedschap en machines gebruiken. ’s Middags op werkbezoek aan het Stationsgebied.


Donderdag 23 januari
 

Kennismakingsbezoek in de Binnenstad. Spreek onder meer met medewerkers van de veegploeg en met historicus Maarten van Rossem. Nodigde hem uit naar aanleiding van een emailbericht. Bezoek ook het Bartholomeusgasthuis en spreek met actieve bewoners van de Lange Nieuwstraat. Later in de middag opnieuw naar de Uithof voor de opening van het nieuwe kantoor van het Utrecht Science Park.


Woensdag 22 januari
 

Lunch in de Uithof met Zijne Excellentie Chen Xu, Chinees ambassadeur, samen met commissaris van de Koning Van Beek en voorzitter Oudeman van het college van bestuur van de Universiteit. Ben later in de middag, in de Munt, aanwezig bij het slaan, door Z.M. Willem-Alexander, van de eerste munten met zijn beeltenis.


Dinsdag 21 januari
 

Wens samen met cultuurwethouder Lintmeijer de vrouwen en mannen van de poppodia Tivoli en Ekko geluk in de kleine trouwzaal van het Stadhuis. Zij waren op festival Noorderslag allebei de winnaar van een IJzeren Podiumdier.


Maandag 20 januari
  

Lunch op Paleis Noordeinde met het Koninklijk Paar en de Franse president Hollande.


18 januari

Reik, in de Maliebaanschool aan de Homeruslaan, de Speld van de Stad Utrecht uit aan mevrouw Bunnik, vrijwilliger van de Stichting Wilhelminapark e.o.. Vrolijk gebeuren. Als voormalig bewoner van de Jan van Scorelstraat min of meer een 'thuiswedstrijd'.


17 januari

's Ochtends werkbezoek aan de 'witte kolom', de geneeskundige hulpverlening bij rampen. Onder meer rondgeleid in het Calamiteitenhospitaal in het UMCU. Daarna kennismakingsbezoek Leidsche Rijn. Fiets door de hele wijk, onder meer langs leefgemeenschap ’t Groene Sticht (foto), het nieuwe St.Antoniusziekenhuis en hostel Leidsche Maan. Aangename kennismaking met buurtbewoners zoals die achter Gewenst Eigen Initiatief, die letterlijk en figuurlijk gáán voor een opgeruimd Parkwijk.


16 januari

Werkbezoek Volksgezondheid. Neem een kijkje in het Centrum voor Jeugd en Gezin (foto) en maak kennis met de huisartsen van het Gezondheidscentrum Ondiep aan het Boerhaaveplein.


15 januari

Kennismaking in de wijk Zuid. Bezoek in Hoograven kinderboerderij en theehuis Nieuw Rotsoord. Kinderen van de Brede School zingen mij toe. Ontmoet in Huize de Geerlaan de Utrechtse studentes Meike, Marieke, Rebecca en (nogmaals) Marieke, die in de wijk namens de Academie van de Stad initiatieven ontplooien. Maak later op de dag kennis met het Platform Ondernemend Utrecht en met de Raad van Bestuur van SNS Reaal.


14 januari

’s Avonds, met onder meer de ambtgenoten van Amsterdam en Rotterdam, aanwezig bij de nieuwjaarsontvangst van het Koninklijk Paar in het Paleis op de Dam.


13 januari

Breng ‘s avonds gelukwensen over in café Bodytalk. Zij zijn uitgeroepen tot beste gaybar van Nederland.


12 januari

Eerst naar Parc Transwijk voor kennismaking met het project 'Kunst en cultuur niet duur': het idee is een maandelijkse culturele activiteit voor de ouderen van Transwijk. Vervolgens opening cultureel kalenderjaar tijdens de culturele zondag 'Nieuwjaarsduik' in de Winkel van Sinkel. Onthul de naam Dom Under tijdens een bezoek aan het ondergrondse publiekscentrum in aanbouw onder het Domplein. Tap daarbij het eerste biertje van het nieuwe, ‘Romeinse’ Traiectum-bier van Brouwerij De Leckere. De jonge De Winter (Van Dikke Dries) kan er wat van.


10 januari

Werkbezoek aan de Veiligheidsregio Utrecht. Onder meer op bezoek bij de brandweerkazerne Belcampostraat en de post Schepenbuurt (Vlampijpstraat). Zeer de moeite waard.


9 januari

In alle vroegte te voet het Zandpad en omgeving bezocht en een werkbezoek gebracht aan medewerkers van de Huiskamer Aanloop Prostituees (HAP). Zij doen geweldig werk. Spreek later op de dag alle gemeentelijke collega's toe tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst in de hal van het nieuwe stadskantoor in aanbouw. Indrukwekkend optreden van het Stadhuiskoor ('Zij kon het lonken niet laten').


8 januari

Nieuwjaarsbijeenkomst van de Kamer van Koophandel in het Beatrixtheater. In het teken van de nieuwe koers van de Kamer. De opkomst is hoog en de sfeer optimistisch. Kan geen kwaad, helpt onze regionale en lokale economische ontwikkeling ...


6 januari

Avondontvangst met zo'n 550 Utrechters in de Grote Trouwzaal van het stadhuis. Vrolijke informele happening. Bewonder het geduld van de wachtenden in de rij (en dat van mijn echtgenote Marian).


3 januari

Inschrijving in de gemeentelijke basisadministratie in het voormalige raadhuis van Vleuten-De Meern. Wel eerst even op mijn beurt wachten. Praat gezellig op het 'wacht'bankje met een mevrouw, geboren en getogen in Vleuten-De Meern, die jarenlang in Zuid-Amerika woonde. Wandel, terug in de binnenstad, naar de Plusmarkt in de Voorstraat voor het kopen van een daklozenkrant. Aardig gesprek met verkoper Henk van den Hazel.


Donderdag 2 januari

Installatie in de gemeenteraad in het stadhuis. Toespraak in volle raadzaal, na zelf allerhartelijkst toegesproken te zijn door commissaris van de Koning Van Beek, locoburgemeester De Rijk, nestor Oldenborg van de raad en burgemeester Mirjam van ’t Veld (Stichtse Vecht) namens de burgemeesters uit de regio.

's Middags nieuwjaarsreceptie van de provincie (heerlijk swingende muziek). 's Avonds nieuwjaarsontvangst in de Stadsschouwburg. Ontmoet talloos veel nieuwe mensen, oude bekenden en lieve vriendinnen en vrienden.

Archief

Archief weekboeken Amstelveen

(Van juli 2005 tot december 2013 was Jan van Zanen burgemeester van Amstelveen)

Uw mening