Burgemeester Fotodagboek januari en februari 2015


Zaterdag en zondag 28 februari en 1 maart

Hotelontbijten zaterdagochtend met z'n vijven. Fietsen in de omgeving van Schoorl. Gaan bij Camperduin het strand op. In de loop van de middag terug naar Utrecht. Geven onze zoon onderweg een lift naar Amstelveen. Ga vervolgens aan het eind van de middag samen met Marian naar onze vrienden Marie-Louise en Steven in het Haagse Statenkwartier. Gebruiken met de oud-collega's Wilma en Geert, Marianne en Niek en Hans en Annie het avondeten. Aanvaarden na een gezellige avond de terugreis naar Rivierenwijk in Utrecht.

En toen was het al weer maart. Woon 's middags de voetbalwedstrijd FC Utrecht-Feijenoord (0-0) bij.

Bezoek aansluitend op uitnodiging van Yucel Aydemir, van het Turks Platform Utrecht, in de Ulu Moskee aan het Moskeeplein, een themabijeenkomst 'radicalisering en polarisatie' bij. Spreek net als (de Rotterdamse) professor Özcan Hidir van de Islamitische Universiteit de aanwezigen toe. De zaal zit goed vol. Ben trots dat er ook een flink aantal leden van de gemeenteraad zijn. Krijg na afloop van de hooggeleerde een exemplaar van De Levende Koran cadeau.
De hele dag veelvuldig contact met Toaufik Elfalah (politie), Michel Kok (veiligheid) en Linda Iskarous (communicatie) over het rustige verloop van het WWR benefietgala in Overvecht. Gaan het evalueren en overigens moedig voorwaarts.


Vrijdag 27 februari

Zwem in alle vroegte. Hotelontbijten en fietsen in het zonnetje naar Alkmaar. Wandelen en winkelen er in en rond het centrum. Drinken een kopje koffie bij Elhorst aan de Laat. Fietsen 's middags terug langs de Westfriese dijk via Koedijk en Schoorldam. Tegenwind nu. Aan het eind van de middag arriveren onze kinderen. Ze blijven een nachtje logeren. Gezellig. Avondeten met z'n allen bij Honky Tonk aan de voet van het nog steeds hier wereldberoemde klimduin.


Donderdag 26 februari

Heb goed geslapen aan de Heereweg in hotel Jan van Scorel. Zwem in alle vroegte een paar baantjes in het zwembad. Geniet samen met Marian van het hotelontbijt en sta en passant Dick Schoof (NCTV) telefonisch te woord over de actualiteit. Informeer het hoofd Veiligheid Angela van der Putten. Stappen op onze gehuurde fietsen en gaan via Schoorl, Schoorl aan Zee ('Bosbuffet de berenkuil is gesloten') naar Camperduin. Drinken een kopje koffie bij strandpaviljoen Struin en wandelen naar zee. De Hondsbossche Zeewering is aan het oog onttrokken. Er hebben hier grootscheepse dijkverzwaringen ('Kust op kracht') plaatsgevonden. Eet 's middags een kopje erwtensoep bij de Zilte zoen onderaan het klimduin in Schoorl. Lees een paar (oude) Elseviers van m'n vader en blader in het plaatselijke weekblad De Duinstreek. De emails blijven binnenstromen. Kan het niet laten ze zo her en der te beantwoorden. Het miezert. Maken een wandeling in het centrum van het nabijgelegen Bergen. Gebruiken, terug in Schoorl, het avondeten bij La Grotta, de familie van de Italiaanse kok en eigenaar Peppe Tronci is sinds de jaren '50 in Nederland. Hij vertelt er met plezier over en dochter Manuela bedient. Wandelen in de regen en in het donker via de route door de duinen terug. Zien flarden van de 'Europese' wedstrijden van drie Nederlandse voetbalclubs vanavond. Ajax gaat door, PSV en Feijenoord niet. Intussen helaas telefonisch contact met de politie over twee vervelende incidenten.


Woensdag 25 februari

’s Ochtends vroeg op weg. Woon daar aan de Haagse Turfmarkt, op het Ministerie van Binnenlandse Zaken, samen met vier ambtgenoten een overleg bij met een aantal bewindspersonen (Plasterk, Schultz van Haegen, Kamp, Dijsselbloem en Mansveld) over de Agenda Stad. Ga ’s middags, samen met Vincent Heus van Economische Zaken en wijkagent Nihat Karadat, op bezoek bij een snackbar aan de Amsterdamsestraatweg. Maak kennis met de eigenaar en zijn medewerkers. Zij waren recent het slachtoffer van een overval. Op het stadskantoor volgen een gesprek met hoofd Publiekszaken Jan Bakker en een vergadering van de driehoek. Praat bij met Sanne van den Broek van bestuurszaken en schrijf een column voor het blad raadsledennieuws.
Bespreek in de driehoek opnieuw de actualiteit rond een benefietbijeenkomst van de stichting WWR in Overvecht, bereid de beantwoording voor van een aantal schriftelijke vragen hierover vanuit de gemeenteraad en maak een korte verklaring gereed ('Haatzaaiers en oproepers tot geweld zijn in Utrecht niet welkom. Niet iedere imam is een haatzaaier... Het oordeel, is achteraf, aan het OM en de rechter').

Woon aan het eind van de middag, samen met een aantal (oud) gemeenteraadsleden (Sanne Scholten, Heleen de Boer en Ger Hoogenberg), wethouder Kees Geldof, Ton van den Berg (Nieuws030) en vertegenwoordigers van het Utrechtse 4 en 5 mei comité, de jaarlijkse herdenking van de Februaristaking bij. Dat gebeurt onder grote belangstelling bij het monument de Dokwerker op het Amsterdamse Jonas Daniël Meijerplein. Comité voorzitter Joke Koningh verwelkomt, collega Geke Faber (burgemeester Zaanstad) spreekt en actrice Rosa da Silva draagt teksten voor van en over Anne Frank en zingt (prachtig) onder muzikale begeleiding van violist Oene van Geel. Zij vertolkt het oude Jiddische lied ‘Wos Geween is Geween’. Leg na afloop tijdens het defilé samen met Sanne Scholten, namens het Utrechtse gemeentebestuur, een krans bij het monument.

Avondeet aansluitend samen met Marian zuurkool bij onze goede vriendin Linda in Amstelveen. Rijden 's avonds laat met z'n tweetjes door naar Schoorl. Toch (nog) twee dagen een beetje voorjaarsvakantie.


Dinsdag 24 februari

Wandel in alle vroegte in de wijk. De politie informeert mij telefonisch over een paar incidenten die de afgelopen nacht hebben plaatsgevonden. Werk 's ochtends thuis en reageer onder andere op mijn mails. Fiets naar het werk. 's Middags overleg met secretaresse Edith van der Stelt. Ze heeft het rijk alleen deze week. Bespreek een aantal toespraak-teksten met Susan Meenhuis van kabinetszaken. Uitvoerige vergadering (in alweer een andere samenstelling) van de driehoek volgt. Fiets aan het eind van de middag naar huis. 's Avonds hebben we bezoek van Jan Veerman. Hij adviseert over het parket en de laminaatvloeren in onze toekomstige woning. Willem Woelders (politie) en Peter Bos (VRU) bellen naar aanleiding van verschillende actualiteiten. Pakken onze koffers voor morgenavond.


Maandag 23 februari

Sta vroeg op en start de week met m'n wandeling door de wijk. Fiets dan door naar het werk. Het is opvallend stil in het Stadskantoor. Velen genieten inmiddels van de voorjaarsvakantie. Improviseer, in verband met het grote aantal afwezigen, het wekelijks overleg met een paar naaste medewerkers. Ontvang hierna, in de loop van de ochtend, Angela van der Putten (hoofd Veiligheid) en Evert van Kuilenburg (hoofd Vergunningen, Toezicht en Handhaving). Bespreken een aantal lopende zaken en actualiteiten. Krijg nog van Angela van der Putten een artikel van Arjen Schreuder ('Het weer bepaalt wat er gebeurt') uit het NRC Handelsblad van afgelopen donderdag mee. Geestig ('Kijk, je mag natuurlijk niet zeggen dat de revolutie het gevolg was van het weer. Maar het weer moet zeker invloed hebben gehad'). Heb telefonisch overleg met Margriet Algera van de politie. Beleidsadviseur Henk Huitink wipt aan. Hij informeert mij over de voorbereiding van mijn ronde, samen met ambtgenoot Frans Backhuijs, langs de gemeenteraden van de tien U10 gemeenten.

Breng in de loop van de middag een bezoek aan de Leidseweg. Groet en passant Diny en Wim de Fiouw, goede bekenden uit Oog in Al. Wens in 'Klein Soestdijk', zo wordt ‘Park Welgelegen’ ook wel genoemd, de heer en mevrouw Koenders-Lebrechthausen van harte geluk met hun 60-jarig huwelijk. De bruidegom (een Zuilenees) en bruid (een Brabantse) zagen elkaar voor het eerst in Hilversum. Zo gaat dat soms. Ze runden samen jarenlang een ijzerwarenzaak aan de Damstraat. Ga vervolgens naar de Korfoedreef. Feliciteer aldaar de heer en mevrouw Van Harmelen-Van Dort met hun 60-jarig huwelijk. Beiden geboren Utrechters, ontmoetten elkaar voor het eerst bij de 'melkboer' in de wijk. 'Dan ging de toonbank aan de kant, speelden we gitaar, zongen en maakten een dansje'. De bruidegom was timmerman, de bruid deed modevakschool. De twee dochters, woonachtig in Wijk bij Duurstede, zijn aanwezig. Zij zijn trots op hun ouders. Neem, terug op het Stadskantoor, de post door inclusief de mails en onderteken een paar stukken. Maak kort (nader) kennis met Anita van Wijnbergen en Linda Iskarous. Zij zijn de komende dagen (plaatsvervangende) ondersteuners. Bel met Sabine Koebrugge, secretaris van het bestuur van de stichting Rottumerberaad. Secretaris Adriaan Buitink van de Veiligheidsregio Utrecht belt in verband met de actualiteit. Net als notaris Hans de Jonge. Fiets aan het eind van de middag naar huis. Doe onderweg aan de Croeselaan en Rijnlaan een paar boodschappen. Bel 's avonds met m'n ouders in Edam.


Zaterdag 21 en zondag 22 februari

Verricht zaterdagochtend vroeg een paar huishoudelijke karweitjes. Fiets in de loop van de ochtend naar Lunetten voor een klusje aan de Dolomieten. Onderweg terug een stortbui. M'n poncho biedt uitkomst. Rond het middaguur volgt een vergadering van de driehoek op politiebureau Paardenveld. Ga in de loop van de middag, samen met Marian met de fiets, trein en tram richting Amsterdam. Avondeten aan het Leidseplein en genieten vervolgens in theater DeLaMar van de voorstelling Sonneveld (een verjaardagscadeautje van Marian). Nostalgische avond, heerlijke teksten.

... Doe het licht maar uit, doe het doek maar dicht. Pak je koffers maar weer in, haal de schmink van je gezicht. Ach ik weet wel dat het allemaal illusie is. But there is no business like showbusiness. En of je nou jongleert of serieus acteert, een liedje staat te zingen of een olifant dresseert, je kunt er toch niet buiten en al is het dan maar schijn: ik zou nooit nooit nooit iets anders willen zijn ...' en ' ... Ja, dan denk ik aan die meiden, die ik nooit heb kunnen krijgen, omdat jij me in de weg zat en dan denk ik bij me eigen aan die wilde avonturen, die ik steeds moest laten schieten, omdat jij dan zat te wachten met een schaaltje rooie bieten. Aan die keer dat ik op reis ging en Margot m'n bed zou delen, o Margot zo wel geschapen, om het overspel te spelen. Maar ik kreeg die blinde darm, en in plaats van wilde nachten, zat jij met een bossie tulpen in het ziekenhuis te wachten. Want jouw streep liep altijd door mijn seksuele rekening. Lieveling, lieveling, lie-ve-ling ...'.


Mooie rollen van Tony Neef (Wim Sonneveld), Mariska van Kolck (Conny Stuart), Bill van Dijk (Huub Janssen) en Freek Bartels (Friso Wiegersma).

Zondag rustige dag. Marian gaat wandelen met een vriendin. Onze zoon komt avondeten. Bereid samen met hem de maaltijd, spruitjes. RTV Utrecht (U Stad film) zendt de film 'Het Laatste Station' uit. Een film gemaakt op initiatief van Peter Bastiaanse. Dora, een oudere vrouw, maakt een taxirit door Utrecht. De taxi rijdt langs plekken in de stad die een belangrijke rol in haar leven hebben gespeeld. De bijzondere taxirit eindigt bij het hospitium in Lombok. De laatste rit naar het laatste station. Ontroerend. De voor een Oscar genomineerde Utrechtse ondernemers Job, Joris en Marieke halen de Oscar helaas niet binnen.


Vrijdag 20 februari

Ochtendwandel. Fiets om half tien naar buurthuis De Nieuwe Jutter aan Amerhof. Vlak bij mij thuis om hoek. Spreek daar, samen met wethouder Lot van Hooijdonk, met een groot aantal bewoners over verbindingen in de stad, wat er leeft onder bewoners in de wijken en hoe de gemeente die signalen kan ophalen. Dit naar aanleiding van de aanslagen in Parijs en andere ontwikkelingen rond extremisme en radicalisering in de wereld. Andere collegeleden doen vanochtend hetzelfde in Overvecht en Leidsche Rijn. Dit alles onder de noemer, ‘Utrecht zijn we samen’. Rond het middaguur, terug op het stadskantoor, koppelen de collegeleden hun ervaringen terug. Mooie verhalen, veel ideeën, genoeg om mee aan de gang te gaan. Besluit inmiddels een spoedsluiting te gelasten van een zaak aan de Kastordreef. Neem het onderwerp 'veilige publieke taak’ hoog op. Medewerkers moeten zonder bedreiging en geweld hun werk kunnen doen. Zwaai communicatieadviseur Erik Suik uit met een stevige handdruk (gaat bij Greenpeace werken). Ontvang 's middags samen met adviseur Veiligheid Iris Koningstein, theaterregisseur Floris van Delft. Hij werkt op uitnodiging van het Huis Utrecht aan een voorstelling. Op 19 en 26 maart vinden de theatrale avonden over 'resocialisatie aan de Amsterdamsestraatweg en de dilemma’s die bewoners en professionals daarbij ervaren' plaats. Bespreek onder anderen samen met gebiedsmanager Veiligheid Domique Prenen een lang lopende overlast-casus. Kort overleg met chef kabinet Hans Kuperus en voorlichter Sjoukje Volten ter voorbereiding van een aantal openbare optredens. Zit aan het eind van de middag een vergadering voor van de driehoek. Dit keer nemen Maarten Vuylsteke (Openbaar Ministerie) en Margriet Algera (politie) deel. Bel met CDA fractievoorzitter Sander van Waveren.

Woon aan het begin van de avond op uitnodiging van directeur Edwin Jacobs en conservator Oude Kunst Liesbeth Helmus in het Centraal Museum de opening bij van de expositie 'Liefde & Lust' over het werk van Joachim Wtewael. De belangstelling is enorm. Het Handelsblad berichtte er 8 januari 2015 uitvoerig over ('Joachim Wtewael was een warmbloedig man') en noemde de tentoonstelling gisterenavond een van de 'vijf blockbusters' in de randstad. De expositie toont 40 werken van de schilder Joachim Wtewael (1566-1638) die met Abraham Bloemaert wordt beschouwd als de beste Utrechtse schilder uit de Gouden Eeuw. Museumdirecteur Jacobs en de Britse kunsthistoricus Julian Spalding spreken. 'Julian gave us seeds for our minds. We will all be looking at the face of the dog. We will try to find the most famous nipple of the world. And do not forget what Julian said: follow the red'.


Overhandig na de geestige toespraken ter gelegenheid van de opening het allereerste exemplaar van de catalogus (210 bladzijden dik) aan de Amerikaanse kunsthistorica Anne Lowenthal. Geniet vervolgens samen met heel veel anderen van de tentoonstelling zelve. Een aanrader. En voor velen in mijn directe omgeving brak overigens vandaag de voorjaarsvakantie aan.


Donderdag 19 februari

Maak in alle vroegte een wandeling in de wijk. Het regent. Begin op het stadskantoor met de opname van een filmpje voor FC Utrecht. Vertel over de bijzondere samenwerking van de club, de gemeente, kennisinstellingen en het bedrijfsleven. Sander Rodenburg, coördinator Sales & Marketing bij FC Utrecht en filmmaker Bas van den Berg doen hun werk. Ontvang na afloop een shirt voorzien van de handtekening van alle spelers. Krijgt een speciale plek op mijn werkkamer.

Een vergadering van de staf bestuurlijke zaken volgt. Bespreek aansluitend een aantal actualiteiten met een paar naaste medewerkers. Maak nader kennis met communicatieadviseur Peter-Paul Hellings. Ontvang samen met beleidsadviseur Michel Kok, ondernemer Ali Brom.

Rond het middaguur vindt in het stadskantoor een bijeenkomst plaats van (bijna) alle 26 ambtgenoten uit de burgemeesterskring. Voorlichter Tjerk van Impelen informeert het gezelschap beneden in de hal bij de maquette over het stationsgebied en laat op de 20e verdieping mijn werkkamer zien. Kringvoorzitter Koos Jansen (Zeist) is enthousiast. Praat bij met Ahmed Essousi. Ontvang samen met basisteamchef Charles van Amerongen (politie) de bestuursvoorzitters Abdelmajid Khairoun (Omar al Farouk moskee) en Driss el Boujoufi (Al Fath moskee). Spreek aansluitend onder anderen met raadslid Bouchra Dibi (PvdA), beleidsmedewerker Maatschappelijke Ontwikkeling Joke Brouwer, projectmedewerker Marije Top en Michel Kok. Ga aan het eind van de middag naar Terwijde. Breng in de Heinrich Bertéstraat en aan de Enghlaan samen met wijkagent Bas van Dooren en gebiedsmanager veiligheid (Leidsche Rijn) Jasper Baijens een bezoek aan drie families die zich recent hebben om ingezet de veiligheid in hun directe omgeving te verbeteren. Begroet tussen de bedrijven door wijkbewoner Marco Pelli van D'Amici. Steek vervolgens samen met gebiedsmanager veiligheid (Overvecht) Ati van Linschoten de kersverse ouders van een wolk van een dochter - in Vleuten bij grootmoeder - een hart onder de riem. Zij waren het slachtoffer van de recente flatbrand aan de Centaurusdreef. Stal m'n fiets in de garage naast TivoliVredenbrug en woon 's avonds in Tamouda onder andere samen met beleidsmedewerker Abdullah Pehlivan een bijeenkomst bij met een grote groep Marokkaanse sleutelfiguren uit Utrecht. Alle aanwezigen zijn bereid om op de eigen manier bij te dragen aan het vreedzaam samenleven in onze stad. Spreken af elkaar binnenkort weer te zien. Gebruiken na afloop gezamenlijk de maaltijd. Fiets in de kou richting Rivierenwijk. 


Woensdag 18 februari

Wandel in de wijk. Fiets naar het werk. Praat bij met hoofd Veiligheid Angela van der Putten en adviseur Veiligheid Judith Pijnacker. Heb een vergadering van de staf Veiligheid. Ontvang PvdA-raadslid  Bülent Isik. Maak in de loop van de ochtend nader kennis met de CEO van KPN, Eelco Blok. Nuttig gesprek. Ontvang rond het middaguur Han Ernest. De eerste maanden van het burgemeesterschap in Utrecht volgde Han mij met zijn camera letterlijk en figuurlijk op de voet ('Me and my shadow'). Het was zijn afstudeerproject voor de fotoacademie. Maak 's middags, samen met hoofd Economische Zaken Bob van Dijck, kennis met Teun Verheij, algemeen directeur van Albron ('Je concurreert met het broodtrommeltje'). Bespreek met Kunera van den Belt, hoofd Burgerzaken, een aantal voorstellen ter voorbereiding van de voorjaarsnota. Een uitvoerig overleg met Theo van de Gazelle (Rijkswaterstaat), Peter Bos (algemeen directeur Veiligheidsregio Utrecht) en Angela van der Putten, volgt. Maak aan het eind van de middag aan de Maliebaan kennis met Jan-Hein Spierings, accountmanager private banking van de Rabobank. Ga 's avonds na sluitingstijd op bezoek bij een drogisterij aan de Plantage in Zuilen. Doe dat samen met Vincent Heus van Economische Zaken en wijkagente Marleen Nellen. Een recente roofoverval heeft diepe indruk op de medewerksters gemaakt. Inmiddels proberen de meiden de draad weer op te pakken. Knap. De rest van de avond gaat op aan stukken uit de tas van het bestuurssecretariaat.


Dinsdag 17 februari

In alle vroegte naar het werk. De dinsdag begint zoals gebruikelijk met een vergadering van het college van B&W. Rond het middaguur volgen twee hoofdlijnenberaden. Praat na afloop bij met Paul Kouijzer (lid directieraad) over een paar actuele onderwerpen. Zit een vergadering van de driehoek voor. Onderteken een groot aantal stukken en werk mijn mail bij. Dan volgt een vergadering van de stuurgroep Tour de France, samen met wethouder Jeroen Kreijkamp. Overleg aan het eind van de middag samen met ambtgenoot Frans Backhuijs (Nieuwegein) in de collegekamer met een aantal wethouders uit de U10 (een samenwerkingsverband tussen tien gemeenten in de regio) over de (toekomstige) samenwerking in de regio. De wethouders zijn de trekkers van de vijf bestuurstafels over relevante onderwerpen (economie, energie, wonen, sociaal en ruimtelijke ontwikkeling). Helpt ter voorbereiding van mijn bezoek, samen met Frans Backhuijs, in maart en april aan alle tien gemeenteraden. Ben benieuwd naar de opvattingen en ideeën van de gemeenteraden. Fiets rond een uur of zes richting Stadhuis. Avondeet een pizzaatje op mijn werkkamer.

Neem om kwart voor acht, voorafgaand aan de raadscommissievergadering Mens en Samenleving, beneden in de hal uit handen van de raadsleden Steven de Vries en Eva van Esch de resultaten in ontvangst van het meldpunt voor vuurwerkvrije straten dat is ingesteld door hun politieke partijen, GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Op een kaart van Utrecht is inzichtelijk gemaakt uit welke straten de meeste meldingen van bewoners zijn gekomen. Hoef dit keer maar kort bij de raadscommissievergadering aanwezig te zijn, beantwoord een serie rondvragen.

Fiets snel naar het Domplein. Woon in Instituut Cervantes de 400e lezing bij die de Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen (SIB) Utrecht heeft georganiseerd. De ambassadeur van Japan, H.E. Masaru Tsuji spreekt over 'Japan's security policy'. Na een korte pauze krijgen de talrijke aanwezige studenten gelegenheid vragen te stellen. De moeite waard. Er is een korte nazit in brasserie Domplein met de ambassadeur en de SIB-Utrecht bestuursleden ('het XXXIVe bestuur') Daniëlle Arnold, Yelena de Wit, Audrey Sie, Richard Vink, Tomas Rep en Joshua Vrijhof. Stap even na tienen op de fiets richting huis.


Contact

  • U kunt de burgemeester een bericht sturen.
  • U kunt de burgemeester uitnodigen voor het bijwonen van een activiteit.
  • U kunt de burgemeester vragen om een bijdrage aan een publicatie, bijvoorbeeld het schrijven van een voorwoord of een aanbeveling.

Voor andere vragen kunt u mailen naar secretariaatburgemeester@utrecht.nl.

Maandag 16 februari

Start vroeg, na een korte fietstocht door een koud maar zonnig Utrecht, op het stadskantoor met het wekelijkse overleg met secretariaat, kabinet en bestuursadviseurs. Praat bij met raadsgriffier Ad Smits en gemeentesecretaris Maarten Schurink. De rest van de ochtend staat in het teken van een vergadering van het dagelijks bestuur van het Bestuur Regio Utrecht (BRU) op het provinciehuis. Ontvang rond het middaguur, terug op het stadskantoor, VVD Tweedekamerlid Barbara Visser. Haast me vervolgens terug naar het provinciehuis voor een uitvoerige vergadering van het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU).Het algemeen bestuur bestaat uit de 26 burgemeesters van de gemeenten in de veiligheidsregio Utrecht. Als gastspreker treedt vanmiddag ambtgenoot Peter Noordanus (Tilburg) op, hij informeert ons namen het dagelijks bestuur van het landelijke Veiligheidsberaad van de veiligheidsregio's over de zes projecten (Water en evacuatie, continuïteit samenleving, nucleaire veiligheid, kwaliteit en vergelijkbaarheid, versterking civiel-militaire samenwerking en versterking bevolkingszorg) uit de strategische agenda van het beraad. Zwaai halverwege de vergadering namens alle collega's ambtgenoot Bert Jansen (Montfoort) uit. Hij treedt eerder dan verwacht terug als burgemeester. Aan het eind van de middag volgt elders in het provinciehuis een kort overleg met de ambtgenoten uit de negen BRU gemeenten en Woerden. Bespreken het toekomstige speelveld van de regionale samenwerking. Woon 's avonds in het stadhuis de vergadering bij van het presidium van de gemeenteraad, dit keer voorgezeten door D66-fractievoorzitter Klaas Verschuure.


Zaterdag 14 en zondag 15 februari

Ga in de loop van de ochtend op bezoek bij de heer en mevrouw Van Marum-Klomp aan de Middenburcht in Vleuterweide. Feliciteer hen met hun 60-jarig huwelijk. De bruidegom (Indië-veteraan en ooit werkzaam bij de politie) komt oorspronkelijk uit Friesland, de bruid is geboren in Zeist. 'Aan de Slotlaan hebben we elkaar voor het eerst ontmoet’, vertelt de bruid. 'Ik was meteen verliefd'. 

Los een oude belofte in en loop binnen bij galerie Schoonheim en De Vink aan de Vinkenburgerstraat. Prachtige zaak.
Bezoek vervolgens in de Schoutenstraat Plumtree Living. Ook een leuke winkel, zo'n tien maanden geleden gevestigd op deze plek.

Wandel tegen het middaguur naar Stairway to Heaven aan de Mariaplaats. Draag om precies 12.11 uur aan Stadsprins Martijn XXXVIII (Leo van Treijen) onder toeziend oog van hofdame Paula en Adjudant Hans van Ditmarsch de symbolische stadssleutel over voor de carnavalsperiode. 'Al het goede in drieën', is het jaarmotto van de prins. Voorzitter Hans Kock van de Carnavalsfederatie Utrecht spreekt, krijg traditionele versierselen opgespeld en omgehangen. Ga voorop in de polonaise muzikaal begeleid door hofkapel 'De Blaaskinkels'. Mag bij de Korte Minrebroederstraat op de foto in de speciale Valentijnsfotohoek van workshop winkel Familie Stegeman. Ludieke actie.

Meteen door naar de Vleutense Prins Hendrikweg. Feliciteer de heer en mevrouw Miltenburg-Poelwijk met hun 60-jarig huwelijk. De bruid ('Coupeuse') komt uit Werkenhoven, de bruidegom uit Vleuten ('Ik deed in kachels'). Zij ontmoetten elkaar voor het eerst bij de maandelijkse dansavonden in de regio. Krijg van de bruidegom een uitgebreide rondleiding door de tuin, de kas en de werkschuur. Zijn lust en leven. Neem afscheid van het gezelschap (zonen en dochter en hun partners). Krijg van een van de schoondochters het boek 'Dagboek van een drugsdode' van de stichting Moedige Moeders cadeau.

Vertrek richting Nieuw-Welgelegen in Transwijk aan de Grebbeberglaan. Ga erheen op uitnodiging van Legulas-voorzitter Yasin Celik. Voor de tweede maal organiseert het Studentenplatform Nederland (STIP) een nationale studiekeuzebeurs voor HAVO- en VWO-leerlingen. De organisatie (met ook de landelijke scholierenorganisatie LAKS als partner) vindt dat de open dagen van de verschillende instellingen een te rooskleurig beeld geven. Volgens recent onderzoek van het CBS draagt dat ook bij tot de relatief hoge uitval in het eerste studiejaar: 20 procent. Het STIP wil meer onafhankelijke informatie aanbieden en zo een betere studiekeuze mogelijk maken. Op de beurs is er één stand per studierichting (in totaal zijn er 25 stands). Namens de STIP organiseert de Utrechtse interculturele studentenvereniging Legulas de beurs. Wandel over de beurs maak kennis met de scholieren en (aanstaande) studenten en de vele vrijwilligers die bij de organisatie zijn betrokken. Spreek enkele slotwoorden uit en mag een paar prijzen uitreiken.

Avondeten thuis met onze dochter en haar vriendje. Ga zondagochtend vroeg samen met Marian naar Edam. Drinken een kopje koffie bij en met m'n ouders. Bezoek in de loop van de middag, terug in Utrecht, wijktheater De CereolFabiek. Daar vindt bij 'Het Wilde Westen' voor het eerst de Oog in Al Talkshow Sunday Afternoon plaats. Een initiatief van een aantal wijkbewoners (journalisten/presentatoren) uit Oog in Al. Ben vereerd onderdeel uit te mogen maken van de première door middel van een kort interview. Praat met Mart Rienstra en journaliste Gerdie Snellers, beiden bewoners van Oog in Al. Onderwerpen: mijn herinneringen aan de wijk en werk voor de stad. Daarna volgt een gesprek met voetbaltalent Maarten Nikkessen van Sparta (onder 16) en zijn vader Otto ('Winnende goal tijdens WK 2022 in Qatar?') en met Deejay Solo (Henk Duursma) die de muzikale omlijsting van de talkshow verzorgt. Daarna zijn er vier pitches van een aantal bedrijven en initiatieven uit Oog in Al en Lombok, onder andere van Annemieke Krikke van 'Het Zoete leven'. Stand-up comedian Jurg van Ginkel sluit de talkshow af met een geestige samenvatting. Schaf het boek 'Op eigen benen' van Gert-Jan Peddemors aan en de publicatie 'Verhalen uit de Sojafabriek' van Jos Bours).
Avondeten thuis in Rivierenwijk met onze zoon. Andijviestamppot. 'Boer zoekt vrouw' en telefonisch overleg met BRU-directeur Piet van Elteren toe. Weekeinde voorbij.


Vrijdag 13 februari

In alle vroegte naar het ministerie van Algemene Zaken aan het Binnenhof. Spreek daar, samen met mijn ambtgenoten uit de G4 met de premier, een aantal ministers en de veiligheidsdiensten over de aanpak van crises en calamiteiten. We doen dit met enige regelmaat, nu het landelijke dreigingsniveau substantieel is. Snel terug naar Utrecht, gebruik in de auto de tijd om stukken te lezen, mail bij te werken en een aantal mensen te bellen. Praat op het stadskantoor bij met de wethouders Jansen, Kreijkamp en Geldof. Kort overleg met een paar naaste medewerkers en met de gemeentesecretaris.  Bezoek aan het begin van de middag de trambestuurder die eergisteren slachtoffer was van geweld tijdens de uitvoering van zijn werk in Utrecht. Steek hem in aanwezigheid van zijn echtgenote en twee zonen een hart onder de riem. Bel aansluitend de getuige van het incident in de tram die de bestuurder te hulp schoot. Vreselijk dat dit soort dingen gebeuren.

Door naar de Haagse Geleenstraat. Voeg me bij de Utrechtse gemeenteraadsleden (en de medewerkers Martin Klapwijk, Carin Hofmans en Jennifer Hofland) die er vandaag een werkbezoek brengen om over het Haagse (raam)prostitutiebeleid te praten. Krijgen van een exploitant toelichting op de dagelijkse bedrijfsvoering bij een raamprostitutiebedrijf. De raadsleden stellen vragen over aanpak mensenhandel, de zorgplicht van exploitanten en het negatief werkadvies dat politie kan geven aan exploitanten. Vraag de exploitant wat hij nodig heeft voor goede bedrijfsvoering: 'Invoering van een landelijke wet, zodat overal dezelfde regels gelden'. Daar maakt ook Utrecht zich sterk voor. Wandelen naar het Stadhuis waar ambtgenoot Jozias van Aartsen in de Haagse collegekamer een toelichting geeft op zijn beleid. Nuttig bezoek.
Breng, terug in Utrecht, een bezoek aan Het Utrechts Archief (HUA). De Stem Van West wordt overgedragen. De Stem van West (DSVW) is een langlopend webradio project over de stedelijke en sociaal-culturele veranderingen, de bewoners en het dagelijks leven in Utrecht West. De gemaakte radio-programma’s werden gepubliceerd op de website van De Stem van West. Een soort van levend archief waarin sommige programma’s verhalend en biografisch zijn, andere meer beschouwend en analyserend. Soms gericht op muziek en geluid, soms op wat er schuil gaat achter de nieuwe stedelijke structuren (in Papendorp, Kanaleneiland, Transwijk, Westraven, Welgelegen, Halve Maan en Oog in Al). Het Utrechts Archief zal alle programma’s en de website blijvend archiveren en toegankelijk houden. In het bomvolle auditorium vindt tijdens een live programma ('We are history') de overdracht plaats. Gemeentelijk projectleider cultuur Mathilde Heijns en artistiek coördinator Wineke van Muiswinkel hebben de overdracht georganiseerd. Laat me interviewen door Gabriel Erlach ('Isola Rosa') en Tom Loois, de programmamakers Joost en Jody ('Kapsels van Kanaleneiland') betasten mijn haardos en buurtbewoner Bastiaan van der Vlist biedt me op het podium een knalrood koffertje aan waarin symbolisch alle webradioprogramma’s zitten. Overhandig ten slotte de koffer aan HUA-directeur Chantal Keijsper en de dames van een koor van zorgcentrum Transwijk op Kanaleneiland zorgen voor een passende muzikale omlijsting. Fiets ’s avonds, samen met Marian, naar de Gansstraat. Gebruiken het avondeten bij Le Canard. Rob en Linda Midavaine blijken een voortreffelijk gastheer en gastvrouw.


Donderdag 12 februari

Ga in alle vroegte naar Den Haag voor de 189e vergadering van de CCMO (Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek). De CCMO waarborgt de bescherming van proefpersonen die betrokken zijn bij medisch-wetenschappelijk onderzoek. Rekening houdend met het belang van de voortgang van de medische wetenschap. Ben inmiddels enige jaren (plaatsvervangend) proefpersonenlid van de CCMO. Onderweg telefonisch overleg met burgemeester Hans Romeyn (Heiloo). Onderwerp: Willibrordusjaar in zijn gemeente.
Ben in de loop van de middag terug in Utrecht. Werk thuis. Bereid onder meer de raadsvergadering van vanavond voor waar de behandeling van het Integraal Veiligheidsprogramma 2015-2018 (IVP) op de agenda staat. Bel met plv. Hoofdofficier van Justitie Heleen Rutgers, avondeet (hutspot) met Marian en fiets even na zessen richting Stadhuis. Open om acht uur de raadsvergadering. Het IVP is vanavond, naast twee mondelinge vragen, het enige agendapunt dat bespreking vergt. Na twee termijnen met verschillende vragen en opmerkingen in de bijdragen van bijna alle raadsfracties wordt het IVP unaniem aangenomen. Dit betekent dat de veiligheidsthema's High Impact Crimes (onder andere woninginbraken, autokraken, straatroof, huiselijk geweld) en Jeugdoverlast en -criminaliteit als prioriteiten in de aanpak van veiligheidsproblemen worden benoemd de komende vier jaar. Daarnaast gaan we door met de aanpak van de veiligheidsthema's veilige wijken, georganiseerde ondermijnende criminaliteit, openbare orde en maatschappelijke onrust en fysieke veiligheid. Er blijft ruimte voor flexibiliteit en intensiveringen. In de aanpak komt wat mij betreft nog meer de nadruk te liggen op participatie, informatiegestuurd werken en een persoonsgerichte aanpak. Rond tienen sluit plaatsvervangend ondervoorzitter van de gemeenteraad Sander van Waveren (CDA) de vergadering. Dank de medewerkers van veiligheid voor de steun bij de voorbereiding, praat na met een aantal naaste medewerkers en fiets in de heldere, koude avond richting Rivierenwijk.


Woensdag 11 februari

Begin vanochtend thuis met het lezen van de mail, teken en lees de stukken. Bezoek aan het eind van ochtend een gezin in Zuilen dat tijdelijk hun huis verlaten heeft in verband met een brand. Tref een sterk gezin dat de draad weer probeert op te pakken (en zoonlief is verkleed als spiderman). Knap. Heb telefonisch overleg met burgemeester Lucas Bolsius (Amersfoort). Bespreek, terug in het Stadskantoor, met tekstschrijver Frank van der Lecq een aantal openbare optredens en toespraken de komende weken. Maak kennis met Kiek Hoogendoorn van Secretary plus en praten over het secretariaat. Ad en Toos van der Linden - de ouders van chauffeur Marcel - wippen aan. Leuke lui, ze genieten van het uitzicht. Meneer Ad was ooit werkzaam bij de toenmalige afdeling sport en recreatie. Ontvang met Michel Kok, adviseur Veiligheid, een inwoner die nauw betrokken is bij het thema preventie en aanpak radicalisering. Besluit tussen de bedrijven door een massagesalon aan de Amsterdamsestraatweg 164 per direct te sluiten nadat geconstateerd is dat in de massagesalon illegale prostitutie werd bedreven. Sluiting is onderdeel van de aanpak om de overlast op de Amsterdamsestraatweg tegen te gaan. Veiligheid en leefbaarheid krijgen terecht veel aandacht in die omgeving.

Ontvang in de loop van de middag H.E. Igor Popov, de nieuwe ambassadeur van Macedonië. Hij vertelt over de enorme (economische) potentie van dit prachtige land - mijn ervaringen in maart 2013 als verkiezingswaarnemer waren enerverend - in de Balkan. Zo biedt Macedonië het (Nederlandse) bedrijfsleven onder andere zogenaamde ‘financial zones’ en ‘tax free zones’. Zones waar allerlei fiscale belemmeringen worden weggenomen. Investeringen worden zo een stuk aantrekkelijker. Ook kan Macedonië fungeren als springplank naar Turkije. Belangrijke sectoren voor de economie zijn de metaalverwerkende industrie, de textielindustrie, landbouw en de chemische industrie. En natuurlijk toerisme. Bijna te veel om op te noemen, gelukkig is er daarom een mooie internetsite. We spreken af nader te bekijken waar de (economische) mogelijkheden voor samenwerking te vinden zijn. Aan het aanstekelijke enthousiasme van H.E. Igor Popov zal het in ieder geval niet liggen.

Vertrek daarna richting het Oosten. Ga samen met Brigitte Hulscher, senior adviseur van economische zaken, op werkbezoek bij de ondernemersvereniging Puur Oost. De bestuursleden Miranda van Breukelen en Floris van Tijl leiden me rond. Ontmoet en spreek een aantal ondernemers (winkeliers en kleine zelfstandigen) op de Adriaen van Ostadelaan en de Jan van Scorelstraat (woonde er lang geleden zelf). Onderwerpen die ter sprake komen zijn onder andere het parkeren (krijg een blauwe parkeerschijf cadeau), de fietsers en fietsstromen, het kruispunt dat aangepakt wordt, het wegvallen van een buslijn bij het Diakonessenziekenhuis en een bushalte die verplaatst is. Nieuwe vestigingen hebben de winkelstraten behoorlijk opgefleurd. Geniet met volle teugen. Zeker als ik bij New Garden, Weijntjes Blitzz, Piazetta, Bar beton de Bank, mozaiek.com, Qualitours, de Zilveren Hamer en Henri Bloem goede bekenden ontmoet.

Race naar het Amsterdamse stadhuis voor een bijeenkomst van de bestuurlijke G4-werkgroep ‘Agenda Stad’. Aan de start van het parlementaire jaar presenteerde het kabinet Agenda Stad. Deze agenda biedt de grote steden de kans om oplossingen aan te reiken voor het vergroten van de kwaliteit van leven, innovatiekracht en de internationale concurrentiekracht van Nederland. Tijdens de bijeenkomst in Amsterdam spreken de wethouders Kajsa Ollongren en Udo Kock (Amsterdam), de Haagse wethouder Ingrid van Engelshoven, Adriaan Visser en Ronald Schneider (Rotterdam) en Lot van Hooijdonk en Jeroen Kreijkamp (Utrecht) over de kernopgaven voor de steden, hoe we elkaar kunnen versterken en wat we met ‘Agenda Stad’ agenderen en oplossen. Zit de vergadering voor. De moeite waard. Inspirerend bovendien. Carpool na afloop met de wethouders naar het Stadshuis in Nieuwegein. Zit de vergadering voor van het Algemeen Bestuur van de BRU (Bestuur Regio Utrecht). Een korte dit keer. Carpool met wethouder Lot van Hooijdonk en gemeenteraadslid Bram Fokke (D66) terug naar Utrecht. Heb thuis telefonisch contact met mijn Alkmaarse ambtgenoot Piet Bruinooge. Kijk onder het afhandelen van een stapel stukken naar een aflevering van Midsummer Murders. Heerlijk.


Dinsdag 10 februari

Goed geslapen. Fiets naar het Domplein. Parkeer er m'n fiets en ga meteen door naar het stadskantoor. De dinsdagochtend staat als altijd geheel in het teken van de wekelijkse collegevergadering. Ga na afloop van de vergadering samen het gehele college onder begeleiding van bestuursadviseur Manon Steinz in een busje naar de Hogeschool Utrecht aan de Padualaan voor een ontmoeting met de leden van het College van Bestuur. Voorzitter Geri Bonhof, collegelid Anton Franken, secretaris Sandra Vermeulen en executive assistant Kai Heijneman informeren ons over de ambities van de Hogeschool. We maken werkafspraken op de thema's aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt zorg, versterking ecosysteem 'Slim' (deltaplan ICT) en groen en gezonde stad (Smart sustainable cities). Nuttig gesprek. Geri Bonhof vertelt dat ze per 1 september na ruim twaalf jaar de Hogeschool zal verlaten. Spijtig. Meteen door naar het Domplein. Woon in de Van Heukelomzaal in het ontvangstgebouw van de Domtoren tot aan het begin van de avond de kennismakingsgesprekken bij met een aantal kandidaten voor de functie van raadsgriffier (onze huidige raadsgriffier Ad Smits gaat met pensioen). Selectiecommissievoorzitter Roelant Rollingswier (D66) zit de gesprekken samen met Marleen Haage (PvdA), Dimitri Gilissen (VVD) en de griffiemedewerkers Sandy van Turenhout en Frank Lith (en Gert-Jan Jongkind van Public Spirit) strak voor. M'n fiets staat er nog. Avondeet thuis met Marian en ga opnieuw vroeg naar bed. 


Maandag 9 februari

Ben niet erg lekker. Slecht geslapen en grieperig vermoedelijk. Fiets desalniettemin in alle vroegte naar het werk. Begin de week op kantoor met een overleg met een aantal naaste medewerkers. Hierop volgt het wekelijkse overleg met de raadsgriffier en de gemeentesecretaris. Bespreek met de kabinetsmedewerkers Nurcan Kaya en Claudia Prins de enorme stapel (nieuwe) uitnodigingen voor openbare optredens. Heb aan het eind van de ochtend een vergadering van de staf veiligheid. Bereid 's middags samen met wethouders Lot van Hooijdonk en Jeroen Kreijkamp het G4-overleg over ‘Agenda Stad’ voor van aanstaande woensdag. Maak op de 6e verdieping samen met hoofd vergunningen Maurice Prijs uitgebreid kennis met de leden van de straatnamencommissie. De commissie adviseert het college over de naamgeving van (nieuwe) straten. Daarbij worden, zo houden de commissieleden mij voor, talloze aspecten afgewogen: historisch perspectief, aansluiting bij de omgeving, vindbaarheid en logica in nummering. Voorzitter Ed Hoeboer en de commissieleden Ben van Dongen, Erik Tigelaar, Rob Hoefsloot, Rob ter Avest, Leo Bennis ('Vaste gast') en Alice Oosterhoff kwijten zich ook in de 319e vergadering van hun commissie serieus en zorgvuldig van hun taken. Bespreek met de commissie een aantal wensen vanuit de gemeenteraad (motie Laat Utregters meebeslissen over straatnamen). De commissie is er inmiddels mee aan de slag.  Veeg de rest van de middag en avond m'n agenda leeg. Fiets naar huis en ga naar bed.


Zaterdag 7 en zondag 8 februari

In alle vroegte richting Rotterdam voor een overleg met onder anderen mijn ambtgenoten uit de G4. Voer talloze telefoontjes onderweg over allerlei onderwerpen. Doe, in de loop van de middag terug in Utrecht, een paar zaterdagse boodschappen in de wijk. Ga ’s avonds samen met Marian en bevriend echtpaar Inge en Maarten eten bij Neven aan de Zamenhofdreef in Overvecht. Begroet eigenaar en oud-collega raadslid Kemalettin Colak en maak intussen kennis met documentairemaakster Gülsah Dogan (won afgelopen november de IDFA Audience Award voor de documentaire ‘Naziha’s spring’). Genieten aansluitend met z'n vieren van Denise Jannah ('Als u niet wilt dansen gebruik dan toch in ieder geval een paar willekeurige spieren') die samen met The Charli Green Bigband optreedt bij ZIMHIC Stefanus aan de Braziliëdreef. Swingen geblazen, heerlijk. De fietstocht heen en weer is aangenaam. Zondag rustige dag, wandel met Marian in de wijk. Onze zoon komt bij ons eten. Boerenkool met worst.


Vrijdag 6 februari

Het is koud en 'windy' vanochtend vroeg op de fiets. Kort overleg met een ondernemende inwoner. Geef daarna een interview aan Mario Gibbels van destadutrecht.nl over de voorstellen voor een Integraal Veiligheidsplan 2015–2018 (IVP) die binnenkort in de gemeenteraad zullen worden besproken. We praten met elkaar over hoe onze veiligheidsdoelstellingen tot stand zijn gekomen en over het ambitieniveau. Maak, samen met raadsgriffier Ad Smits, nader kennis met Peter van den Berg, de nieuwe voorzitter van onze Rekenkamer. Ontvang Karin van Rooyen (vice president Europe Council) en Jan Siemons directeur van het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering. Desirée van de Ven, adviseur Internationale zaken, en Bas Akkers van Economische Zaken schuiven aan. Rond het middaguur volgt een overleg met onder anderen Michel Kok (adviseur veiligheid) en Sjoukje Volten (woordvoerder) over het onderwerp aanpak en preventie radicalisering. Praat 's middags bij met opperrabbijn Binyomin Jacobs en Ellen van Praagh bestuurslid van het Inter Provinciaal Opperrabbinaat (IPOR). De rest van de middag staat in het teken van vergaderingen van de staven jeugd en veiligheid (met wethouder Victor Everhardt) en prostitutie (met de wethouders Everhardt, Geldof en Jansen). Fiets aan het begin van de avond naar huis. Eten erwtensoep. Heerlijk. Bel met m'n ouders.


Donderdag 5 februari

Aflopen nacht veelvuldig telefonisch overleg met de politie en gebiedsmanager veiligheid Koen Osterhaus over een brand aan de Centaurusdreef. Fiets naar het werk. Begin de dag met een overleg met een aantal naaste medewerkers. Evalueren de  nieuwjaarsbijeenkomst. We blikken terug en kijken vooruit. Een bestuurlijk overleg met het bestuur van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Utrecht volgt. Bespreken onder meer de voorbereidingen voor Koningsdag 2015. Fiets aan het eind van de ochtend naar het Stadhuis. Heb een overleg met raadsgriffier Ad Smits en de fractievoorzitter van Stadsbelang Utrecht Cees Bos.

Woon in de grote trouwzaal van het stadhuis de presentatie bij van de commissie Addink over de uitkomsten van hun onderzoek. De zogenaamde commissie van wijzen (‘de partiële integriteitscommissie’) bestaande voorzitter Henk Addink (hoogleraar bestuursrecht en goed bestuur Universiteit Utrecht), Solke Munneke (universitair hoofddocent Staats- en bestuursrecht VU Amsterdam) en Erwin van der Krabben (hoogleraar vastgoed- en locatieontwikkeling Radbouduniversiteit Nijmegen) lichten in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de media en een groot aantal gemeenteraadsleden de uitkomst van hun werkzaamheden toe. Directe aanleiding voor het instellen van de commissie was de positie van raadslid Wim Oostveen (Stadsbelang Utrecht). Oostveen is naast gemeenteraadslid ondernemer in de vastgoedsector (ook in Utrecht). In grote lijnen is de conclusie van de commissie Addink dat zich geen ‘reële problemen’ hebben voorgedaan. Wel ziet de commissie aanleiding om een aantal aanbevelingen te doen. Hiermee kunnen mogelijke belangenverstrengeling en integriteitsproblemen worden voorkomen. Alle fractievoorzitters onderschrijven de uitkomsten van het onderzoek en spraken eerder in het presidium uit dat de aanbevelingen voor alle raadsleden van belang zijn. Vier kwartiermakers uit de gemeenteraad gaan meteen met de aanbevelingen aan de slag. Neem na afloop van de presentatie het rapport in ontvangst en dank de commissieleden voor hun werkzaamheden.
Geef na afloop in interviews aan RTV Utrecht en de Telegraaf kort commentaar op de bevindingen van de commissie. Praat, terug op mijn werkkamer in het stadhuis, bij met PvdA-raadslid Bouchra Dibi. Feliciteer aan de Kandinskystraat (Het Zand) mevrouw van Dalen-Wijnen met haar 100e verjaardag. '100 jaar is een hele leeftijd', vertelt de eeuwelinge me in aanwezigheid van haar schoonzoon en twee seniore zussen uit Schiedam die medebewoners van haar zijn.
Wens vervolgens aan de Larixstraat de heer en mevrouw Butselaar-Bouma geluk met hun 60-jarig huwelijk. De bruid komt oorspronkelijk uit de omgeving van Drachten, de bruidegom is een Utrechter. In Zeist, tijdens hun werk, ontmoetten zij elkaar voor het eerst. Hun beide zonen en dochter met haar familie zijn aanwezig. Praat, terug op het stadhuis, kort bij met raadsgriffier Smits en woordvoerder Volten. Fiets vervolgens naar Chez Jacqueline. Gebruik er samen met onder andere bijna alle wethouders het avondeten. Fiets op tijd naar huis en neem een duik in de tas met stukken voor morgen. Voer telefonisch overleg met de gemeentesecretaris.


Woensdag 4 februari

Begin vanochtend vroeg op het stadskantoor met een bestuurlijk overleg met de wethouders Paulus Jansen en Kees Geldof. Onderwerp van gesprek is onder meer tunnelbeheer, tunnelveiligheid en doorstroming A2. Loop samen met wethouder Margriet Jongerius naar Seats2meet. Ontvang daar, samen met de Commissaris van de Koning Willibrord van Beek, H.M. Koningin Máxima. De Koningin woont het symposium Serious Social Value (Sociale waardecreatie in een geldgedreven tijd, hoe doen sociaal vernieuwers dat?) bij. Tal van sociale ondernemers volgens tijdens het symposium workshops over sociale waarden en de overgang naar een nieuw economisch systeem. De gastvrouwen Fiene van Loock en Kristel Logghe spreken fraaie openingswoorden uit. Damaris Matthijsen (Economy Transformers Solutions) en 'serieel ondernemer' Ronald van den Hoff (Seats2Meet International) verzorgen een inleiding. Inspirerend geheel. Hare Majesteit vermaakt zich uitstekend. Krijg van Ronald van den Hoff en Marielle Sijgers het boek 'Society 3.0' cadeau.
Wandel terug naar het Stadskantoor. Geef een interview aan verslaggever Rik Dogger van RTV Utrecht over de aanpak en preventie van radicalisering in Utrecht. Bespreek met Nurcan Kaya en Claudia Prins, beiden werkzaam bij het Kabinet, een groot aantal uitnodigingen. Ontvang, samen met Charles van Amerongen van de politie en gebiedsmanager veiligheid Henk Knol, Lonie Querido-Reichmann en Ineke van der Hoek en Eddo Verdoner van de Joodse gemeenschappen in Utrecht. Aan het eind van de middag volgen op het Haagse Ministerie van Veiligheid en Justitie een overleg met de ministers Opstelten, Asscher en Plasterk over het landelijke actieprogramma Jihadisme en op het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen aan de Oranjebuitensingel een overleg met staatssecretaris Sander Dekker. Avondeet thuis. Gezellig met Marian en onze zoon. Daarna volgen de stukken voor morgen.


Dinsdag 3 februari

Fiets iets vroeger dan gebruikelijk naar kantoor. Moet een paar dingetjes afhandelen. Vandaar. De hele ochtend staat in het teken van de wekelijkse collegevergadering. Bereid 's middags na afloop van de collegevergadering samen met Joke Overeem, adviseur regioburgemeester, het eerstvolgende artikel-19-overleg voor. Een uitvoerige vergadering van de driehoek volgt. Zit in de collegekamer de (eerste) vergadering voor van de zogenaamde vijfhoek Grand Départ. Doe dat in aanwezigheid van mijn ambtgenoten van Montfoort (Bert Jansen) en Oudewater (Pieter Verhoeve) en sportwethouder Bert Vermeij (Onafhankelijken). De renners van de Tour rijden in juli dit jaar ook langs Montfoort en Oudewater. Ook politie, Openbaar Ministerie en de Veiligheidsregio Utrecht nemen aan de vijfhoek deel. Bespreek op mijn werkkamer met Bas Stam (Utrechtse Vastgoed Organisatie), projectmanager Marije Top en Nurcan Kaya van kabinetszaken de voorbereidingen voor de 100-dagen countdown tot de Grand Départ en de ingebruikname van het Stadskantoor op 26 maart aanstaande door. Sluit tussen de bedrijven door een koffie- en theehuis aan de Bilderdijkstraat in Nieuw-Engeland (in verband met drugsvondst politie).

Woon 's avonds op de 21ste verdieping van het Stadskantoor een bijeenkomst bij van (oud) leden van Rotaryclub Utrecht Kromme Rijn. Spreek het talentvolle en ervaren netwerk toe. Nuttig samenzijn. Fiets naar huis. Heb nog een paar klusjes voor de boeg.


Maandag 2 februari

En toen was het al weer februari ... Ochtendwandel in de wijk. Op sommige plekken is het spekglad. Meteen op de fiets richting Stadskantoor. Begin met een overleg met een paar naaste medewerkers, overleg met raadsgriffier en gemeentesecretaris. Aansluitend start de vergadering van de staf Veiligheid. Ga rond het middaguur naar de Vleutense Emmalaan. Feliciteer de heer en mevrouw Den Tempel-Weber met hun 60-jarig huwelijk. De bruid is Utrechtse, de bruidegom komt uit Jutphaas. De woonkamer zit gezellig vol als ze vertellen over hoe ze elkaar ooit voor het eerst ontmoetten bij dansschool Cornelissen. 'En, weet u, we zijn op dezelfde dag getrouwd als Willem-Alexander en Maxima'. Het zonnetje schijnt als ik afscheid neem. Race terug naar het Stadskantoor. 

Ontmoet er samen met veiligheidsadviseur Lonneke van Doorn zo’n dertig huismeesters en buurt- en complexbeheerders van de woningcorporaties Mitros, Bo-Ex, Portaal, SSH en Groenwest. De (bijna allemaal) mannen zijn belangrijke ogen en oren in de wijk, ook als het gaat om veiligheidskwesties. Vraag ze waar ze zoal mee te maken krijgen in de wijk: rattenplagen, burenruzies, graffiti en jeugdoverlast. Maar ook met leuke zaken: de menselijke contacten, het vertrouwen dat ze krijgen van bewoners en de hulp die zij kunnen bieden. Ze onderstrepen het belang van ‘achter de voordeur komen’. Vraag ze naar tips als het gaat over het tegengaan van bijvoorbeeld woninginbraken. ‘Niet op Facebook je vakantie aankondigen’, ‘met een ex-inbreker door de wijk lopen en tips geven’, ouderen informeren over babbeltrucs, ‘geen touwtjes uit de brievenbus!'. Een interessante bijeenkomst met zeer betrokken mensen. We spreken af elkaar rond de zomer nog een keer te ontmoeten, maar dan op locatie in een wijk. Na afloop doet buurtbeheerder Sylvester van den Hoek (Mitros), de groeten van zus, cesar en mensendieck oefentherapeute, Truus. Geestig. De wereld is klein.
De regionale driehoek, met hoofdofficier Johan Bac, plaatsvervangend hoofdofficier Heleen Rutgers, Miriam Barendse, korpschef Midden-Nederland en plaatsvervangend korpschef Willem Woelders volgt later die middag. Patricia Zorko, politiechef landelijke eenheid, Remmert Heuff, diensthoofd DSI binnen de Landelijke Eenheid, Johan van Renswoude, politie districtschef Stad Utrecht sluiten vanmiddag ook aan.

Loop aan het eind van de middag naar het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs. Woon er samen met heel veel belangstellenden de opening van de nieuwe vestiging van Sublime FM in Utrecht. Na een aantal omzwervingen is dit radiostation in Utrecht neergestreken. En terecht. Mag op verzoek van Jaarbeursmanagers Elisabeth Matos en Bart Molmans op de foto met Erik Hallers (CEO Sublime FM), Stefan Wayper (CCO Sublime FM) en Henk Broeders (directievoorzitter Jaarbeurs). Hoor op de roltrap naar boven al de swingende muziek van de Sublime FM huisband ‘The Sublimes’ met leadzanger Emmanuel O Anning. Het prachtige nummer ‘Just the two of us’ van Grover Washington jr vult de ruimte. Kan bijna niet stil blijven staan.
Praat op het podium met algemeen directeur Stefan Wayper en gastvrouw - en goede bekende want ooit Amstelveense - Giovanca over Sublime, de creatieve bedrijvigheid op en rond het Stationsgebied en de ontwikkelingen in stad en regio. Hoor over ‘Sublime Live!’, een maandelijks terugkerend event dat georganiseerd wordt door Jaarbeurs, café Zeyn en Sublime FM, waarbij een gastartiest en een DJ zorgen voor muziek in cafe Zeyn. De toegang is gratis, iets om te onthouden. Krijg na afloop het boek 'De nieuwsfabriek' van Rob Wijnberg cadeau.

Praat 's avonds aan het Amsterdamse Silodam onder anderen bij met fotograaf Gerry Hurkmans, Toine Al en Paul Scheffer. Hurkmans maakt al 20 jaar foto’s van Leidsche Rijn. Hij heeft de ontstaansgeschiedenis letterlijk en figuurlijk in beeld gebracht. De moeite waard. Inmiddels melden Helene, Leandra en Margot van de stichting 'Transgender Crossdressing' mij dat een nieuwe website  in de lucht is. Waarvan akte.


Zaterdag 31 januari en zondag 1 februari

Goed geslapen. Doe in alle vroegte op de fiets een paar boodschappen in de wijk. M'n ouders uit Edam bellen. Fiets aan het eind van de ochtend naar het Smaragdplein om in de bibliotheek de nieuwe tentoonstelling 'Karakteristiek Utrecht' van de NIVON fotowerkgroep te bekijken. De expositie heeft net de (mobiele) expositie ’50 jaar gastarbeiders in Utrecht' vervangen. Mooie foto's van opmerkelijke plekken overal in de stad. Praat 's middags bij met VVD-fractievoorzitter in de Provinciale Staten Arthur Kocken en maak aansluitend een fietstochtje naar Rijnsweerd. Zondagochtend arriveert Marian op het Centraal Station. Ze heeft genoten van een aantal dagen wintersport met vriendin Anita. Heerlijk dat ze er weer is. Avondeten zuurkool en kijken naar 'Boer zoekt vrouw'.


Vrijdag 30 januari

Het heeft gesneeuwd vannacht. Ben al vroeg op het Stadskantoor, het uitzicht vanaf de 20ste verdieping is prachtig met alle witte daken. Heb een vergadering van de lokale driehoek. Werk vervolgens een deel van de ochtend thuis. Breng aan het begin van de middag samen met veiligheidsmedewerker Lonneke van Doorn een bezoek aan een mevrouw die gisteren het slachtoffer was van een straatroof. Steek haar een hart onder de riem. Praat, terug op het Stadskantoor, bij met een paar naaste medewerkers. Ontvang vervolgens de ondernemers Joscha de Vries en Jaring Hiemstra. Spreken over de ontwikkeling van hun bedrijf en de toekomst van de stad. Woon aan het eind van de middag in Den Haag op uitnodiging van voorzitter Henry Keizer een bijeenkomst bij met de (voormalige) partijvoorzitters en ereleden van de VVD. Krijg na afloop van de bijeenkomst een rondleiding door directeur Lucie Wigboldus in het nieuwe pand aan de Mauritskade. Word ondertussen telefonisch bijgepraat door de ondervoorzitter van de gemeenteraad Roelant Rollingswier (D66) over de zoektocht naar een nieuwe raadsgriffier. Heb er later op de avond overleg over met senior-consultant Gert-Jan Jongkind van PublicSpirit.


Donderdag 29 januari

Fiets in alle vroegte naar het werk. Begin met een overleg met Paul Kouijzer, directeur Bestuurs- en Concernstaf. Fiets in de loop van de ochtend in de stromende regen naar de Boorstraat. In 'Het Huis Utrecht' staat het 'Omgaan met klachten' centraal. Al onze medewerkers die betrokken zijn bij klachten, zoals klachtencoördinatoren, afdelingshoofden en directeuren, gaan met elkaar in gesprek over hun ervaringen, wat beter moet en kan en, wat kunnen we van klachten leren. Aanleiding van deze zogenaamde 'plein' bijeenkomst is het rekenkamerrapport ‘Lessen van ongenoegen’ (juli 2014), over klachtbehandeling door de gemeente Utrecht.

Heb, terug op het Stadskantoor, overleg met adviseur Veiligheid Heleen Zijlstra over het Integraal Veiligheidsplan. Breng samen met Martin Mulder, programmadirecteur Stedelijke Ontwikkeling, een kort bedrijfsbezoek aan Rotsoord. Spreek met Rudy Stroink en Harm Scheltens van Pastoe over de ontwikkelingen daar. Mooi om te horen en te zien wat er op de werkvloer gebeurt. En vooral om te horen wat de ambities en toekomstperspectieven zijn.
Praat, terug op mijn werkkamer, bij met voormalig chauffeur Donald Koops. Ga op de foto met stagiair financiën Ibrahim el Allati. Maak kennis met strategisch adviseur Matthijs Schreurs. Hij coördineert de voorbereiding van de voorjaarsnota. Een overleg over een lang slepende kwestie volgt.  
Fiets naar het Stadhuis voor de vergadering van het dagelijks bestuur van het presidium en de raadsgriffier ter voorbereiding van de gemeenteraadsvergadering vanavond.

Winkelcentrum De Gaard aan de Troosterlaan in Tuindorp-Oost is mijn volgende bestemming. Maak kennis met onder anderen de visboer, kaasboer, slager, schoenmaker, slijter en sigarenboer. Visboer Martijn van de Mheen is ook tijdelijk voorzitter van de winkeliersvereniging. Hij vertelt dat het winkelcentrum vanavond het (vierde) certificaat Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) ontvangt en zet de leden van de KVO-werkgroep in het zonnetje. De winkeliers hebben ook een speciale tegel van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) gekregen. Mag de tegel, samen met de leden van de KVO-werkgroep, buiten symbolisch met stoffer en blik ‘schoonvegen’ onder het motto 'vele handen maken licht werk' en 'samen houden wij het winkelcentrum schoon, heel en veilig'. Wijkagent Dennis Schuring en André Overeem van de Brandweer doen natuurlijk ook mee.
Neem, terug op het Stadhuis, vlak voor de raadsvergadering begint, in de hal een petitie in ontvangst van bewoners van de Leidsekade en de Laurens Reaalstraat waarmee zij aandacht vragen voor de rioolproblemen in hun straat. De raadsvergadering verloopt in constructieve sfeer. Krijgen beschuit met muisjes in verband met de geboorte van Veerle, dochter van PvdA-raadslid Ruben Post en Groenlinks Tweedekamerlid Linda Voortman. Fiets rond middernacht terug richting Rivierenwijk. M'n poncho raakt onderweg stevig besneeuwd. Zie thuis op televisie de beelden van wat zich tegen achten in de NOS studio's in Hilversum heeft afgespeeld.


Woensdag 28 januari

Ga rond zeven uur vanochtend richting IKEA Utrecht. Woon aan de Van Rensselaerlaan de heropening bij. Word ontvangen door de enthousiaste Nanda de Bruijn, storemanager van de vestiging. Spreek onderweg naar het restaurant een aantal medewerkers in verschillende kleuren shirts. De bekende knalgele kleur voor de frontofficemedewerkers, donkerblauw voor de medewerkers die met pallets slepen en dus vlekken maken en wit voor de medewerkers uit het restaurant, zij maken geen vlekken... Maak aan de vrolijk aangeklede Zweedse ontbijttafel kennis met Kristina Johansson, countrymanager IKEA Nederland en met vastgoedmanager Egbert Dijkstra. Een film geeft beelden over de verbouwing die 2,5 jaar duurde. In toespraken worden allerlei medewerkers in het zonnetje gezet, waaronder storeprojectmanagers Dick Kool en Eva de la Chambre. Meiden van dansschool Jos Dolstra uit IJsselstein verzorgen een kort dansoptreden. De winkel die in 1996 in Utrecht werd geopend, mag zich vanaf nu met 40.000 m2 oppervlakte de grootste van Nederland noemen. Een aanwinst. Bewonder op weg naar de uitgang vanuit de kantoorruimtes de bijzondere samenwerking met de voetbalclub Faja Lobi: een tweetal voetbalvelden én kantine bevinden zich op het dak van de parkeergarage.

Woon in Den Haag een ingelast artikel 19-overleg bij met de Minister van Veiligheid en Justitie. Lees, terug in Utrecht, voor aan leerlingen van OBS De Klimroos in Parkwijk. Niet alleen omdat het de Nationale Voorleesdagen zijn, maar ook vanwege hun 15-jarig bestaan. Conciërge Pieter Schell en directeur Annelies Meijer begeleiden me naar de gymzaal. Daar zitten de kinderen uit de laagste vier groepen gereed. Sluit de voorleesmarathon af met het voorlezen van 'De Stampertjes' uit Pluk van de Petteflet van Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp. Krijg na afloop van de leerlingen Ryan en Jeda een boek uitgereikt met daarin tekeningen van de kinderen. Maak kennis met juf Jorien en ga op de foto met ouders en leerlingen en geef een interview aan RTV Utrecht en aan 'U in de Wijk' Leidsche Rijn.
Meteen door naar de Oudegracht, naar café Body Talk. Spreek daar met Feibe Zweers, Robbert Kalff (Café Kalff), Gertjan Groeneweg (Politie, Roze in Blauw), Alexander Hootsmans (Art.1) en de gebiedsmanagers Veiligheid Binnenstad Carolien Moerdijk en Koen Osterhaus. Praten bij over de actualiteit rond het thema bejegening van de bezoekers van beide café's. Terug op het stadskantoor heb ik m'n jaarlijks overleg met Wilco van Schaik (Algemeen Directeur FC Utrecht), Teun den Hartog (voorzitter Supportersvereniging FC Utrecht), Christian van der Mark (voorzitter True Support) en Robert Junier (Supporterscoördinator FC Utrecht) over de club, de supporters en de veiligheid in het stadion. Nuttig gesprek. Stap aan het begin van de avond op de fiets richting binnenstad. Avondeet met onze zoon bij Sirtaki in de Servetstraat. 'Lekker gekookt, Pap!', roept ie na afloop.


Dinsdag 27 januari

Dinsdag, ‘college van B&W–dag’. De agenda is vol, de vergadering lang. Aansluitend een ontmoeting met de leden van Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht. Goed om elkaar in deze setting met enige regelmaat te spreken. Maak ’s middags nader kennis met alle gebiedsmanagers Veiligheid; het zijn medewerkers die per wijk alles op het gebied van veiligheid monitoren, aanspreekpunt zijn vanuit de wijk en voor de veiligheidspartners. Ze zijn van alles - althans van heel veel - op de hoogte in de wijk en vervullen voor mijn portefeuille een belangrijke functie. Ze informeren mij over hun werkwijze en we spreken met elkaar over een aantal concrete gebeurtenissen het afgelopen jaar. Ieder doet op zijn eigen wijze zijn stinkende best. Woon aan het eind van de middag een vergadering bij van de Raad van Toezicht van ProDemos ('Huis voor democratie en rechtsstaat'). Ben net op tijd terug thuis om Marian nog gedag te kunnen zeggen. Ze gaat een paar dagen op wintersport. Haar trein vertrekt in de loop van de avond vanaf het Centraal Station. Stort me op de stukken uit de tas van het bestuurssecretariaat.


Maandag 26 januari

Ochtendwandel in alle vroegte in de regen in de wijk. Fiets naar het Stadskantoor. Het is inmiddels droog. Begin de maandag met een overleg met een paar naaste medewerkers (secretariaat, kabinet en communicatie- en bestuursadviseur). Daarna volgt zoals iedere week overleg met de gemeentesecretaris. De raadsgriffier is vanochtend verhinderd. Maak, samen met Maartje Schlebusch (hoofd Bestuursondersteuning), kennis met Jessica Waaijers (hoofd van de bestuurssecretariaten). Een uitvoerige vergadering van de staf Veiligheid volgt. Gebruik samen met Pieter Rogaar en Tom Kunzler ('Wij kennen elkaar uit Nijmegen') de lunch. Beide heren boden afgelopen december tijdens een benefietveiling ten bate van Villa Vrede (georganiseerd door de Jonge Democraten Utrecht) op ‘een lunch met de burgemeester’. Vandaar. Nuttige kennismaking. Gebiedsmanager Frank van der Mark veiligheid meldt dat de Politiekids-site online is. Waarvan akte. Prima initiatief. Feliciteer in het Bartolomeusgasthuis aan de Lange Smeestraat de heer en mevrouw Vulink-ten Velde met hun 60-jarig huwelijk. De bruid is een Utrechtse, de bruidegom komt uit Apeldoorn. Zij werkten allebei bij het toenmalige NKV (Nederlands Katholiek Vakverbond) en ze leerden elkaar daar kennen. Mevrouw werkte voor de latere Utrechtse wethouder Albert van Koningsbruggen, meneer was ooit Gelders Statenlid voor de KVP en later de PPR.

Bel aan het eind van de middag met oud-collega Mohamed Sini en ga door naar het Stadhuis. Woon er een vergadering van het presidium van de gemeenteraad bij. Fiets aansluitend naar Stadskasteel Oudaen voor een afscheidsbijeenkomst van de VNG-denktank die het jaarbericht 2014 'Gewoon dichtbij' heeft voorbereid. De denktank bestond onder anderen uit Hans Gaillard (burgemeester Son en Breugel), Arjan Oudbier (raadsgriffier Apeldoorn), Marja op de Laak (wethouder Horst aan de Maas), Kees Jan de Vet (directielid VNG), Rob Gilsing, Hans Boutellier (beiden Verwey-Jonkerinstituut) en Maarten Beks (VNG). Ook beleidsadviseur Sanne van den Broek neemt aan de bijeenkomst deel. Krijg na afloop de publicaties 'Corpus delicti' van Juli Zeh en 'Lokaal bestuur in een improvisatie-maatschappij' van Hans Boutellier kado. Het stortregent. Met wapperend poncho op de fiets terug naar Rivierenwijk. Inmiddels informeert de politie mij over een overval op een bedrijf aan het Herculesplein.


Zaterdag 24 en zondag 25 januari

Het heeft gesneeuwd. Glibber op de fiets een paar boodschappen in huis. Ontvangen zaterdagavond onze oude overburen Marjon en Rob. Zondag rustige dag. Fiets 's middags samen met Marian naar Sector 3 aan de Twijnstraat voor een kopje koffie. Woon vervolgens deels een bijeenkomst bij in buurthuis 'In de 3 Krone' in de Binnenstad. Krijg een inkijk in hun 'gecompliceerde en onzekere bestaan'. Maak kennis met een aantal van de aanwezigen en word bijgepraat door onder anderen de bestuursleden Alice van Rooij en Theo Lieverse. Avondeten met onze zoon.


Vrijdag 23 januari

Begin m'n werkdag met een vergadering van de combistaf raamprostitutie, samen met de wethouders Paulus Jansen en Kees Geldof. Heb aansluitend een gesprek met Toke Tom, hoofd Maatschappelijke Ondersteuning, en beleidsmedewerker Michel Bodt over sociaal ondernemerschap. Praat bij met Eelko van den Boogaard over communicatie. Een bestuurlijk overleg met Cees de Vries en Jaap Balkenende van Prorail samen met wethouder Lot van Hooijdonk volgt. Begroet rond het middaguur tweede kamerlid Roald van der Linde (VVD) die samen met zijn collega Kees Verhoeven (D66) en Rob Mulder (Vereniging Eigen Huis) en Ronald Paping (Nederlandse Woonbond) vanochtend een werkbezoek hebben gebracht aan Utrecht. Wethouder Paulus Jansen trad op als gastheer.

Geef aan het begin van de middag antwoord op de vragen van Mathijs Steinberger van het AD/UN tijdens een interview. Vragen gaan over de Utrechtse (lokale) aanpak radicalisering. Geef aan hoe de aanpak in elkaar zit en waarom we soms behoedzaam moeten zijn, bijvoorbeeld als het gaat om het benoemen van individuele gevallen. Spreek daarna met Peter Huting van RTV Utrecht over hetzelfde onderwerp. Ga samen met hoofd Economische Zaken Bob van Dijck op bedrijfsbezoek bij Jos Baeten en Boudewijn van Uden van ASR. De enorme vestiging aan de Archimedeslaan ondergaat een complete verbouwing (compleet verduurzaamd - Breeam excellent label). Krijg tijdens een rondleiding een toelichting op de werkzaamheden.

Woonzorgcentrum Tolsteeg aan de Saffierlaan is aan het eind van de middag mijn volgende bestemming. Verricht op uitnodiging (een handgeschreven brief!) van bewoonsters Anneke van Spanje en Corry Borren, de opening van de binnentuin (‘Van vrouwenvleugel naar groene oase’). De binnentuin is een groene ontmoetingsruimte voor bewoners, medewerkers van het complex en wijkbewoners. Landschapsontwerper Paul van Kan vertaalde bewonerswensen naar een prikkelend ontwerp en Juul van Dam realiseerde samen met hovenier Jaap van Houwelingen en inbreng van bewoners (‘Groengroep Atrium’) een subtropische aanplant. Buren en vrienden hielpen bij de realisatie van de tuin (‘met heuse bananenplant!) en de bewoners verzorgen zelf het groen. Ondanks de kou is het gezellig druk. Dames Van Spanje en Borren ontvangen me samen met projectleidster Anneke Moors bij de ingang, en Anneke van Spanje laat me ter gelegenheid van de opening ervaren hoe het is om te lopen met een rollator. De inmiddels 80-jarige architect van het atrium, meneer Zondag, is blij dat zijn vroegere droom alsnog is gerealiseerd. Paul van Kan maakt de oprichting van Stichting De Tuinen van Tolsteeg bekend. Woon vervolgens aan het begin van de avond in de hal van het Stadhuis de finissage bij van een expositie van 17 burgemeestersportretten. De expositie vloeide voort uit een raadsmotie ('Alle kunstenaars aan zet voor het burgemeestersportret') die uitsprak dat het maken van een portret van mijn ambtsvoorganger Wolfsen zou worden gegoten in de vorm van een wedstrijd. Alle Utrechtse kunstenaars die wilden, mochten deelnemen aan een poseersessie. Een jury besloot afgelopen september dat Kees Wennekendonk het uiteindelijke portret zou mogen maken. Curator Nanette Riis is blij met het resultaat, net als juryvoorzitter Jules van de Vijver (in het dagelijks leven algemeen directeur van de HKU). Fris me thuis even op en woon 's avonds als 'buitengewoon lid' van de Utrechtse Handelssociëteit op uitnodiging van voorzitter Erik-Jan Bulstra de 163e editie van de jaarvergadering bij. Plaats van handeling is kasteel De Hooge Vuursche in Baarn. Voormalig Commissaris van de Koning Roel Robbertsen bespreekt in een weloverwogen inleiding het jaar 2014.


Donderdag 22 januari

Fiets naar het werk. Begin met een vergadering van de staf Burgerzaken. Ontvang 'buurman' Wiebe Draijer, de bestuursvoorzitter van de Rabobank. Wip even aan bij mijn vader die in Utrecht op bezoek is om een paar zaken te regelen die met ons toekomstige huis te maken hebben. Gebruik, terug op het Stadskantoor, de lunch met de studenten Rens de Groot, Yelena de Wit, Kelvin Zomer, Felix Kievit, Isabelle Beelen, Florien van Zoomeren, Marije Brinkhorst, Sebastiaan Hameleers en Gijsbert Brinkman. Allemaal oud- of huidige bestuursleden van studentenverenigingen, studentenbonden of studentenmedezeggenschapsraden. Ontmoette een aantal van hen vorig jaar maart en spraken toen af elkaar weer te zien. Dit keer op het Stadskantoor. Een talentvol en zeer actief gezelschap waaraan journalist van Trajectum Tosca Sel natuurlijk niet ontbreekt. Krijg na afloop van Florien (oud-bestuurder van Veritas en inmiddels op stage bij RTL Nederland) een selfie stick cadeau. 'Ik mocht alleen naar de lunch komen als ik u dit cadeau zou geven', vertelt ze. Uiteraard proberen we de stick meteen uit.
Een vergadering van de driehoek volgt.

Wens aan de Geulstraat de heer en mevrouw Koppen-Hoefakker van harte geluk met hun 60-jarig huwelijk. De Lombokkers ontmoetten elkaar voor het eerst toen zij allebei als elektriciën en wikkelaarster werkzaam waren bij de toenmalige EMI (Elektrotechnische Mechanische Industrie) aan het Merwedekanaal. Beiden waren zeer actief als vrijwilliger, de bruidegom is nog steeds een trouw bezoeker van de thuiswedstrijden van FC Utrecht.

Ontvang, terug op het Stadskantoor, de Britse ambassadeur, H.E. Sir Geoffrey Adams. 'Sir Geoffrey' blijkt op en top Brit en is sinds ruim een jaar werkzaam in Nederland. Aardige kennismaking waarbij we de mogelijkheden tot verdere samenwerking verkennen, niet in de laatste plaats waar het de handelsrelaties tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland betreft. Meteen door naar Paushuize aan de Kromme Nieuwegracht. Woon er een bijeenkomst bij die georganiseerd is door de provincie, de gemeente en de Franse ambassade. Aan de bijeenkomst ('het prestige van Utrecht') nemen de 'boegbeelden' van de vijfentwintig grootste bedrijven en instellingen uit de regio deel. De 'rode draad' van de bijeenkomst is zaken doen met Franse partners. Commissaris van de Koning Willibrord van Beek is mede-gastheer en Franse ambassadeur H.E. Laurent Pic, honorair consul Marc van Ravels en ambtgenoot Lucas Bolsius (Amersfoort) luisteren met hun aanwezigheid de bijeenkomst op. Lette Vos (sopraan) en Abigail Richards (piano) van de HKU verzorgen in de Hortensezaal een muzikaal intermezzo. Nuttig bestede avond.


Woensdag 21 januari

Somber weer vanochtend. Vandaag gaan de Nationale Voorleesdagen van start. Stap, net als de schoolbel gaat, naar binnen bij basisschool Op De Dreef aan de Dianadreef. Directeur Albert de Wit ontvangt me bij de deur, Angelique Bijl begeleidt me naar de kleuters. Praat met de kleuters en begeleiders. Hoor van de kinderen dat conciërge Willem met pensioen is (als ik het na afloop buiten aan Willem vertel, schiet-ie in de lach, hij is helemaal niet met pensioen...) en dat ze àllemaal zijn vriend zijn. Lees voor uit het boek 'Boer Boris gaat naar zee', geschreven door Ted van Lieshout en geïllustreerd door Philip Hopman. Krijg een fraai A4 mee met uitspraken van kinderen waaraan zij denken bij een burgemeester ('Hij zit aan zijn bureau, gewoon zitten en koffie drinken'... 'Meester de Burg komt voorlezen'). Word na afloop door Tyra Yeboah geïnterviewd voor U in de Wijk en spreek bij het verlaten van de school met een groot aantal leerlingen uit groep 8. Door naar kinderdagverblijf Piccolo aan de Sonny Rollinstraat in Terwijde. Goede bekende Ellen Pollmann-Herbig vangt me op. De kids, vooral Elin, luisteren aandachtig. We zingen samen 'en we gaan nog niet naar huis'. Juf Patricia zingt het beste vinden de kleuters. Krijg bij vertrek een knutselcadeau met afdrukken van handjes van de kinderen erop cadeau.

Dan naar cultuurcampus Vleuterweide aan Burchtpoort waar Ans Kolfschoten, vrijwilliger bij de campus, iedereen enthousiast welkom heet. Word door Ank Kruijselbrink van bibliotheek Vleuterweide ontvangen en beluister een korte toespraak van bibliotheekdirecteur Ton van Vlimmeren. De kinderen, hun ouders en verzorgers zingen 'Boekje open en boekje dicht' voordat ik ga voorlezen.

Een groot deel van de middag staat in het teken van een training. Ga aan het begin van de avond op uitnodiging van directeur Wilco van Schaik samen met Brigitte Hulscher (adviseur van Economische Zaken) richting stadion Galgenwaard voor de vriendschappelijke wedstrijd FC Utrecht tegen Borussia Dortmund. Loop voor de wedstrijd binnen bij een bijeenkomst van het ondernemersfonds. Zwaai naar wethouder Jeroen Kreijkamp en een aantal andere bekenden uit het regionale bedrijfsleven. Ondanks de ijzige kou is de sfeer in het goed gevulde stadion prima. Bekijk de eerste helft van de wedstrijd vanaf de 'zachte stoeltjes'. Begroet in de rust Hans Leijting en Henry Hong van Huawei en vertegenwoordigers van Ziggo. Een interessant internationaal gezelschap. Loop daarna buitenom naar de andere kant van het stadion en zie de tweede helft vanuit de 'cockpit' waarin alle organisaties zitten die de veiligheid in de gaten houden en daar op sturen. Het blijft helaas 0-1. Thuis wachten de stukken en Marian.


Dinsdag 20 januari

Fiets in alle vroegte richting Stadskantoor. Praat bij met Peter Keur. De directievoorzitter van FGH bank informeert mij over een paar actuele ontwikkelingen die later vandaag publiek worden (FGH integreert als expertisecentrum in de Rabobank). Wethouder Margriet Jongerius overhandigt mij een goudkleurig potlood in het kader van de actie potloden ('Wij tekenen voor liefde, vrede en verbinding in vrijheid') die het afgelopen weekend in Utrecht plaatsvond. De ochtend staat overigens in het teken van de wekelijkse vergadering van het college van B&W. Gaan rond het middaguur met z'n allen buiten op de trappen van het Stadskantoor op de foto. Het is koud, maar het zonnetje schijnt. De fotografen Gerry Hurkmans en Anouk ten Velden houden de sessie zo kort mogelijk.

Ontvang 's middags H.E. Sadik Arslan, de nieuwe ambassadeur van Turkije en honorair consul Joost Peters. We spreken over de relaties die Nederland (en Utrecht) met Turkije heeft en hoe we de samenwerking voor de toekomst kunnen versterken. Ook actuele onderwerpen komen ter sprake. Onze ontmoeting is het begin van een werkbezoek dat de ambassadeur vandaag aan Utrecht brengt.

Een vergadering van de driehoek volgt. Heb daarna een vergadering van de CPD (Commissie Personeelszorg Directieraad) samen met wethouder Kees Geldof. Bel met de (regionale) media Telegraaf, AD/UN en RTV Utrecht en geef een eerste reactie op hun vragen over de actualiteit rond de huiszoeking in het ouderlijk huis van de jongeman van wie het paspoort in het Belgische Verviers is aangetroffen. Sta beneden in de hal van het Stadskantoor reporters van EenVandaag  te woord. Fiets naar huis. Doe onderweg een paar boodschappen aan de Croeselaan en avondeet thuis samen met Marian.

Stap na het eten meteen op de fiets richting Stadhuis voor de avondvergadering van de gemeenteraadscommissie Mens & Samenleving. Sta vlak voor de commissievergadering in de grote trouwzaal Gerri Eickhof van het NOS journaal te woord en vervolgens een verslaggever van NOS radio. Doe aan het begin van de vergadering een mededeling over het bericht van vanmiddag van het Landelijk Parket van een huiszoeking in Overvecht. Beantwoord een serie rondvragen en de talloze vragen en suggesties van de verschillende raadsfracties over het raadsvoorstel Integraal Veiligheidsplan 2015-2018 en de stand van zaken rond de initiatieven voor een coffeeshop aan de rand van de stad. Moet stevig aan de bak. Geef na afloop een kort interview aan Mark Heerink van RTV Utrecht over de actualiteit en fiets naar huis. Opnieuw een lange dag achter de rug.


Maandag 19 januari

Neem even na zessen langs elektronische weg de ochtendkranten van vandaag door. Vertel er even na zevenen over aan presentator Niels Heithuis van het radioprogramma 'De ochtend van 4'. Mag ook deze keer een favoriet muziekstuk aanvragen. Kies voor 'Sorry' van Kyteman (Colin Benders), live opgenomen in het (oude) Tivoli aan de Oudegracht. Fiets vervolgens in dikke mist richting Stadskantoor. Start met de wekelijkse interne overleggen van de maandagochtend. Praat bij met de raadsgriffier en de gemeentesecretaris. Ga in de loop van de ochtend richting het Provinciehuis voor een vergadering van het Dagelijks Bestuur van het BRU (Bestuur Regio Utrecht). Terug op het Stadskantoor volgt een vergadering van de staf Veiligheid. Meteen terug naar het Provinciehuis, het is niet anders, voor een vergadering van het Dagelijks Bestuur van de VRU (Veiligheidsregio Utrecht). Wandel, terug in de binnenstad, naar museum Speelklok tot Pierement. Daar vindt een bijeenkomst plaats van het blad Binnenlands Bestuur. De beste lokale bestuurder van 2014 wordt bekendgemaakt. De verkiezing is georganiseerd door bureau Necker van Naem. Elisabeth van den Hoogen presenteert de bijeenkomst. Zeven burgemeesters, een wethouder, een Commissaris van de Koning en een gedeputeerde behoren tot de tien genomineerden. Wacht ambtgenoot van Rotterdam en mede-genomineerde Ahmed Aboutaleb buiten op bij de ingang. Even later horen we dat Ahmed de zeer terechte winnaar is van de verkiezing. Moet de bijeenkomst helaas na korte tijd verlaten. Heb een afspraak op het Stadhuis met onder anderen raadsgriffier Ad Smits en concernjurist Erik Scholten. Spreek vervolgens (nog steeds op mijn oude werkkamer) met hoofdofficier van justitie Johan Bac over de actualiteit. Fiets naar huis. Heerlijk in de frisse lucht. Later op de avond informeren een aantal vrolijke naasten mij over een uitzending van Lucky TV eerder vanavond.


Zaterdag en zondag 17 en 18 januari

Heet op deze frisse maar zonnige zaterdagochtend even na negenen ruim 300 leden van de Junior Chamber International (JCI) welkom in Utrecht. Het jaarlijkse landelijke congres van deze netwerkorganisatie voor jonge, ambitieuze mensen vindt plaats in het Conservatorium aan de Mariaplaats. Maak achter de schermen kennis met Jeanne Wits-le Cavalier oprichtster JCI 't Sticht en keynotespreker Annemarie van Gaal, geniet van het spel van pianist Michiel Borstlap en de bijdrage van de dagvoorzitter Steye van Dam (Omdenken). Goed te zien dat de organisatie een zeer gevarieerd dagprogramma in Utrecht aanbiedt en een goed doel - dit jaar Jeugdsportfonds- in het Middelpunt zet. Ga ten bate van het Jeugdsportfonds ook nog een enkel moment op een hometrainer zitten. Kwaad kan 't in ieder geval niet. Voorzitter Debby Rasing, organisator Jage van Uuden en alle andere leden van JCI 't Sticht kunnen trots zijn. Ontvangen zaterdagavond onze vrienden Jane en Willem en zondag onze zoon. De actualiteit na Parijs en België vergt het hele weekend aandacht en (veel) energie.


Vrijdag 16 januari

Begin vanochtend vroeg in Den Haag met een overleg samen met m'n ambtgenoten uit de G4 op het Ministerie van Algemene Zaken. Praten periodiek bij over allerlei (veiligheids)onderwerpen met de meest betrokken bewindspersonen. Heb, terug in Utrecht, kort overleg met een paar naaste medewerkers en een vergadering van de driehoek. Woon vervolgens het hoofdlijnenberaad van het college van Burgemeester en Wethouders bij. Begrijp intussen dat de video 'A Singel life' van de Utrechtse ondernemers Job, Joris en Marieke is genomineerd voor een Oscar in de categorie korte animatiefilm. Ontvang 's middags ambtgenoot Tjapko Poppens (Wijk bij Duurstede) en heb aan het eind van de middag samen met onderwijswethouder Jeroen Kreijkamp een overleg met een groot aantal schoolbesturen. Bel met een slachtoffer van de brand in Lunetten. De mevrouw kwam in de consternatie van het moment ten val met haar scootmobiel. Woon 's avonds in brasserie De Waerdt aan het Herculesplein de nieuwjaarsbijeenkomst bij van de FC Utrecht. In een talkshow-achtige setting neemt directeur Wilco van Schaik het afgelopen en het nieuwe jaar door.


Donderdag 15 januari

Ronald van den Brink van de politie belt in alle vroegte over een actualiteit. Besteed de ochtend aan het bijwerken van mail, ondertekenen van stukken en het voorbereiden van de vergadering van de gecombineerde gemeenteraadscommissie Stad & Ruimte en Mens & Samenleving over de ontwikkeling van een zone voor raamprostitutie: het Nieuwe Zandpad. Fiets rond het middaguur in de miezer richting stadhuis. Stevige vergadering. Het blijft een ingewikkeld en kwetsbaar dossier met veel onzekerheden.

Woon na afloop aan het eind van de middag de lancering bij van de website www.krachtvinder.nl door HKH Koningin Máxima in ZIMIHC Theater Stefanus in Overvecht. De website is een initiatief van de stichting 'Taal doet meer' die met onder andere deze site mensen met een taalachterstand aan een baan probeert te helpen door hun talent en kracht te laten zien. Neem met veel plezier deel aan drie van de dialoogtafels in mijn geval onder leiding van Femke Zwaal, Froukelien IJntema en Fatima Jadir. Maak kennis met stichtingsdirecteur Lieneke Maat, de hooggeleerde Halleh Ghorashi (leerstoel Diversiteit en Integratie Vrije Universiteit Amsterdam) en een aantal enthousiaste cursisten en vrijwilligers. Doe samen met Commissaris van de Koning Willibrord van Beek de Koningin in- en uitgeleide. Meteen terug naar het stadhuis. Word ondertussen geïnformeerd over het verloop van een brand in een garage in Lunetten. Onderteken op mijn werkkamer samen met Rob Bouman en Micha van Arkel van BDO onder toeziend oog van de gemeenteraadsleden Peter van Corler (Groen Links), Marleen Haage (PvdA), Wim Oostveen (Stadsbelang Utrecht) en Dimitri Gilissen (VVD) het accountantscontract tussen de gemeente Utrecht en BDO. Na afloop volgt een overleg met raadsgriffier Ad Smits en concernjurist Sandra Verkerk. Fiets naar Rivierenwijk. Kom droog over. De actualiteit (onder meer over een verwarde persoon die zichzelf iets zou willen aandoen) vergt 's avonds veelvuldig telefonisch verkeer met de politie en het Openbaar Ministerie.


Woensdag 14 januari

Ontvang samen met wethouder Wonen Paulus Janssen, Jan de Boer en Job Dura ('Ben van de vijfde generatie in de familie') van het bedrijf Dura Vermeer. Districtschef politie Johan van Renswoude informeert mij tussen de bedrijven over het onderzoek van het Openbaar Ministerie naar het verkeersongeluk op het Smakkelaarsveld. Een intens verdrietig verhaal. Informeer de wethouders Victor Everhardt en Lot van Hooijdonk. M'n volgende afspraak is met Edwin van Meurs en Ruud Davris. Praat bij met de ondernemers, wisselen ideeën uit over de bevordering van werkgelegenheid in bijvoorbeeld het MKB en hebben het over de toekomst. Ontvang rond het middaguur goede bekende Tom van der Maas. Bereid vervolgens met een paar naaste medewerkers de raadscommissievergadering van morgen door. Spreek met Alies Pegtel. Zij schrijft een biografische schets van Haya van Someren-Downer, ter ere van het veertig jaar bestaan van de Haya van Somerenstichting in september 2015. Gaat natuurlijk ook over mijn biografie ('Haya, vrouw voor vrijheid en democratie') uit 1994. Zit vervolgens de vergadering van de stuurgroep Tour de France voor samen met Tourwethouder Jeroen Kreijkamp. Kom aan het eind van de middag een afspraak na die ik maakte tijdens het Festival Oude Muziek. Bezoek de ouders van goede bekende Simon Reinink van het Concertgebouworkest. De heer en mevrouw Reinink sr wonen al vele jaren in de binnenstad.

Mijn volgende bestemming aan het begin van de avond is stadskasteel Oudaen. Begroet de horeca-ondernemers Peter Elzendoorn en Ireen Ophof en draag samen met kunstenares Semiramis Öner Mühürdaroglu bij aan de onthulling van het schilderij 'Vrede van Utrecht 1713-2013'. Tot voor kort hing het schilderij tijdelijk in de hal van het Stadhuis. Een betere plek is er naar de mening van de eigenaar van het schilderij - de stichting tot restauratie en instandhouding van Oudaen - nauwelijks denkbaar. De (aanwezige) stichtingsbestuursleden Jan van Bergen, Ger Mik en Ubbo Hylkema en secretaris Regina Horbach blijken gelijk te hebben. Het schilderij - met een uitzonderlijk formaat van 5,10x2,55 meter - heeft een prachtige plek en de eindbestemming gevonden. Terug thuis, wacht de tas met stukken voor morgen.


Dinsdag 13 januari

Ochtendwandel. Op de fiets naar het werk. M'n groene poncho wappert vrolijk in de regen en de wind. De dinsdag begint uiteraard met de wekelijkse collegevergadering. Verlaat de vergadering tussentijds voor een kort bezoek aan de vakantiebeurs in de Jaarbeurs. Fiets er, in de stromende regen, naar toe. Ga naar het Frans Bureau voor Toerisme (Atout France). Begroet CEO Atout France, Christian Mantel, Tourdirecteur Christian Prudhomme, Jean-Marc Silva, directeur France Montagnes en Philippe Guérin, président Tourisme Midi-Pyrénées. Krijg een kleurrijke ski-muts cadeau. Er zijn veel vertegenwoordigers van de (vak)pers aanwezig. Beantwoord een paar vragen over de voorbereidingen van de veiligheidmaatregelen rond de start van de Tour. Zeg onder meer tegen de NOS dat we geen garanties kunnen geven, maar er werkelijk alles aan doen om de Tourstart vrolijk en veilig te laten verlopen. Wandel door naar de stand van Visit-Japan. Draag op uitnodiging van de Japanse ambassadeur, H.E. Masaru Tsuji, bij aan de opening met een 'kagamibiraki' ceremonie: het met een grote houten hamer open slaan een vat sake. Maak kennis met een aantal medewerkers en begroet goede bekende Rie Nagasaki van de ambassade. Snel terug naar het stadskantoor. Schuif aan bij de collegevergadering. Na afloop overleg met de medewerkers Pierre Hagenbeek en Arie Hogendoorn over een langslepende kwestie. Aansluitend door naar Amsterdam voor de traditionele Nieuwjaarsontvangst van Z.M. Koning Willem-Alexander en H.M. Koningin Máxima in het Paleis op de Dam in Amsterdam. Enkele honderden gasten zijn aanwezig. Dit jaar zijn specifiek vertegenwoordigers uitgenodigd van organisaties die zich inzetten voor het aan het werk helpen van mensen. Spreek een groot aantal aanwezigen, schud vele handen. Race terug naar Utrecht voor een bespreking op het Stadhuis. Ben gelukkig net op tijd. Fiets halverwege de avond naar Rivierenwijk.


Maandag 12 januari

Maak in alle vroegte m'n ochtendwandeling in de wijk. Ga op de fiets naar het stadskantoor. Begin de week met een overleg met een aantal naaste medewerkers. Het overleg in de driehoek van raadsgriffier en gemeentesecretaris volgt. Praat bij met de algemeen directeur van de Veiligheidsregio Utrecht, Peter Bos. Gebruik de lunch met de eenheidsleiding van de politie Midden-Nederland. Terug op het stadskantoor volgen vergaderingen van de staf Veiligheid, de combistaf raamprostitutie samen met de wethouders Kees Geldof en Victor Everhardt en aan het eind van de middag de staf bestuurlijke zaken. Breng aan het begin van avond een kort bezoek aan de nieuwjaarsontvangst van Russell Advocaten in het Cobramuseum in Amstelveen. Zoals ieder jaar gebruikelijk zijn de gasten afkomstig uit het gehele land (en ver daarbuiten). Zwaai naar de (nieuwe) wethouders en een groot aantal goede bekenden. Word tussen de bedrijven door geïnformeerd over de opname van een patiënt met mogelijke verschijnselen van ebola in het UMCU. Gelukkig blijkt snel dat van ebola geen sprake is.


Zaterdag en zondag 10 en 11 januari

Het stormt zaterdagochtend nog steeds stevig. Praat via de telefoon bij met m'n ouders in Edam. Draag rond het middaguur aan het 'Zwarteplein' tegenover speeltuin de 'De Watergeus' bij aan de prijsuitreiking voor een schoon en veilig Geuzenwijk. Geen tent want daarvoor is de wind te stevig, de bijeenkomst is binnen te midden van vrijwilligers, buurtbewoners en een groot aantal kinderen. Wijkagent Freek de Ridder, het jongerenwerk van stichting JoU, wijkopzichter Bert van Kranenburg, sociaal makelaar van Me'kaar Amar Haddouch, het buurtpastoraat, de buurtbeheerder van Mitros, Steven Wierkx van Veelzijdig Veilig, actieve buurtbewoner El Gazi Ghoula en gebiedsmanager veiligheid Astrid Puik hebben veel werk verricht om de afgelopen jaarwisseling op een plezierige wijze te laten verlopen. Dat is goed gelukt. Kinderen uit de wijk kregen de gelegenheid om op 29 december en 2 januari kerstbomen en vuurwerkresten in te leveren (en dat deden ze!) in ruil voor een lot. Met dat lot zijn prijzen te winnen. Draag bij aan de loting, terwijl de kinderen ook van popcorn en een suikerspin genieten. Doe in de loop van de middag een paar boodschappen op het Smaragdplein. Fiets heen en weer op de fiets. Kom kletsnat thuis. Marian geniet van het EK Allround schaatsen op televisie.
Zondagochtend vroeg gaat de telefoon. De politie over de actualiteit. Zeg aan het begin van de middag in de Jacobuskerk aan het Prins Bernardplein een paar afscheidswoorden tegen vertrekkend Mgr Kok (84) die 16 jaar Hulpbisschop in het Bisdom Utrecht is geweest.

Wip aan bij de nieuwjaarsbijeenkomst van Sociëteit De Vereeniging aan de Mariaplaats. Word vriendelijk ontvangen door voorzitter Jan van Dijkhuizen en kom verschillende bekenden tegen waaronder Italo de Lorenzo en zijn echtgenote Mia.
Drink een kopje koffie bij Buurten in de voormalige Veevoederfabriek Cereol. Erik Derksen leidt me rond. Naast een restaurant zijn er ook een bibliotheek, theater, bedrijven en woningen gevestigd.

Woon vervolgens in het Vorstelijk Complex een deel bij van het nieuwjaarsconcert van het Zuilens Fanfare Corps. Thijs Hazeleger, al 20 jaar lid van de fanfare, heeft als baritonblazer en projectleider de fanfare letterlijk en figuurlijk nieuw leven ingeblazen. Het orkest speelt popmuziek in combinatie met liedjes van de Zuilense singer-songwriters Luckiest Man Alive en Marloes Klaasen. Geniet van Stevie Wonder (Sir Duke!) en Tom Jones (It’s not unusual). Het orkest staat vanmiddag onder leiding van dirigent Erik Rozendom, die als hoornblazer zelf als muzikant bij de musical Soldaat van Oranje speelt.
Draag in het clubhuis van Kampong aan de Laan van Maarschalkerweerd op uitnodiging van Dick van Boven bij aan de 27e editie van de prijsuitreiking van de Kampong-sportman/-vrouw van het Jaar.
De genomineerden zijn: Daan Groot Zwaaftinck (voetbal), Adam Hewitt (cricket), Xan de Waard (hockey) en Sander de Wijn (hockey). De sportman/sportvrouw wordt diegene die de beste sportprestatie (internationaal, nationaal, lokaal) heeft verricht. De winnaar is de 19-jarige Xan de Waard (19), die met het Nederlands vrouwenhockeyteam goud won op de WK in Den Haag en zilver bij de Champions Trophee in Argentinië en is uitgeroepen tot de meest talentvolle speelster van de wereld in 2014.
Na een paar korte toespraken volgt de documentaire, waarin de genomineerden uitgebreid door Kampong-TV in beeld worden gebracht. De drie genomineerden ontvangen een enveloppe met 150 euro, beschikbaar gesteld door sponsors. Winnares Xan de Waard krijgt een enveloppe met 500 euro (sponsor Rabobank Utrecht), bloemen en (wellicht het belangrijkste) een plaatje met haar naam erop en een schroevendraaier om het plaatje te bevestigen op de paal in het club huis waarop alle winnaars zijn vereeuwigd. De paal gaat mee naar het nieuwe clubhuis.
Avondeet met Marian bij Het Gerecht aan de Catharijnesingel.

Woon vervolgens in de Geertekerk de herdenkingsbijeenkomst bij voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Morgen (12 januari 2010) precies vijf jaar geleden. Er vielen bij deze ramp bijna 220.000 doden en nog veel meer gewonden. Ontmoet vooraf de heren Smith Claude en Félio Junior Joseph van de Haïtiaanse Ambassade in Brussel. Spreek na de opening door dagvoorzitter Vena Niewelink en een minuut stilte ter herdenking. Ook Farah Karimi, directeur van Oxfam NOVIB spreekt. Zij was kort na de aardbeving in Haïti.  
De zondag en de eerste werkweek van het nieuwe jaar zit er bijna op. Neem thuis nog stukken door voor de dag van morgen.


Vrijdag 9 januari

Een groot deel van de ochtend staat in het teken van een oefening - samen met loco burgemeester en wethouder jeugd Victor Everhardt - over 'calamiteiten in de zorg voor jeugd'. Doel is om onder meer helder krijgen wie bepaalt wanneer of iets wel of niet gemeld moet worden als crisis of calamiteit. Hoe informatie wordt uitgewisseld en welke informatie met wie wordt gedeeld. Er is een opschalingsmodel gemaakt, maar het toetsen aan de praktijk is noodzakelijk. Van Samen Veilig Midden Nederland (SAVE) nemen deel Jan-Dirk Sprokkereef (directeur), Dick van Doleweerd (teammanager), Paul Janssen (regiodirecteur) en Joost Lanshage (communicatie adviseur), van de politie zijn Johan van Renswoude (districtschef) en Touafik Elfallah (teamchef) aanwezig, Officier van Justitie Marieke Jansen is er en er zijn vertegenwoordigers van de Raad voor de Kinderbescherming, Lokalis (Buurtteam Jeugd & Gezin), Altrecht (ACT Jeugd) en van
Youké. De vergaderzaal op de 6e etage is met andere woorden behoorlijk gevuld. Zeer nuttige oefening onder leiding van themadirecteur Sociaal José Manshanden.
Ontvang aansluitend op mijn werkkamer op de 20ste verdieping Gio van den Heuvel, Sophie Schers en Petra van Dijk van het Transgendernetwerk in Utrecht en Nederland. Bespreek samen met gemeentelijk LHBT-adviseur Kees van den Berg en Tamar Rosenbach van Volksgezondheid hun ambities voor de toekomst. Het netwerk heeft daartoe een actieplan 'Utrecht gender-divers 2014-2018' voor de komende jaren opgesteld. Constructief overleg. Begroet rond het middaguur Jacqueline Meijer (FGH Bank). Zij komt langs om een paar handtekeningen op te halen voor de oorkondes behorend bij de FGH Vastgoedprijs. Praat bij met Arthur Kocken, fractievoorzitter van de VVD in de Provinciale Staten van Utrecht. Maak kennis met de heren Arie Nico Verheul, remonstrants predikant, René Kil van de Utrechtse Stedelijke Raad van Kerken, Ronald Hené vertegenwoordiger van de Utrechtse Joodse gemeenschap, Kees du Gardijn, humanist, Radj Ramcharan vertegenwoordiger Hindoegemeenschap, Mustafa Konus van de ULU Moskee en een vertegenwoordiger van de Stichting de Brug op Kanaleneiland. De heren zijn lid van het Utrechts Platform voor Levensbeschouwing en Religie (UPLR). Zij informeren mij over hun initiatieven, zoals Utrecht in Dialoog en Wij zijn Utrecht. Verheug me over hun inzet en betrokkenheid bij de stad. Kijk uit naar verdere samenwerking in de nabije toekomst.

Onderteken een groot aantal stukken en race aan het eind van de middag in de stromende regen naar de Universiteit Leiden. Beluister in het Groot Auditorium aan het Rapenburg samen met heel veel anderen de oratie ('De vierde D') van Job Cohen. Hier mee aanvaardt Job zijn benoeming tot bijzonder hoogleraar op de prof.mr. J.R. Thorbecke-leerstoel met als leeropdracht 'Juridische en bestuurskundige aspecten van decentraal bestuur in Nederland'. De moeite waard. Onderweg terug telefonisch contact met de politie over een actualiteit en uitvoerig overleg met wethouder Paulus Jansen. Avondeet thuis. Onze beide kinderen zijn er. Gezellig.


Donderdag 8 januari

Fiets extra vroeg richting Stadskantoor, bespreek met medewerkers van Veiligheid, Kabinet, Communicatie en de gemeentesecretaris de bijeenkomst op het Domplein vanavond. Zet een paar hoofdlijnen uit, vervolgens gaat iedereen er mee aan de slag. Besluit ondanks de actuele ontwikkelingen naar Den Haag te gaan voor de vergadering van de VNG-commissie Bestuur en Veiligheid. Gaan na afloop als commissie op de foto. Altijd hilarisch. Woon rond het middaguur het uitspreken van de nieuwjaarstoespraak bij door VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma. Carpool aan het begin van de middag samen met wethouder Kees Geldof terug naar Utrecht. Geef op mijn werkkamer een interview aan Marc van Rossum du Chatell van RTV Utrecht en aan Jozephine Trehy van NOS Radio 1 over de manifestatie ('Nous sommes tous Charlie') op het Domplein van vanavond, waarom we meedoen en of het extra bijzonder is allemaal in verband met de Utrechtse Tourstart volgend jaar. Bel vervolgens met de dochter van mevrouw Westerhoudt die vandaag 101 wordt. Tijdens oud en nieuw moest de 101-jarige haar flat aan de Plantage verlaten in verband met een binnenbrand. Ze logeert op dit moment bij haar dochter in Leerdam. Feliciteer aan de Van Bijnkershoeklaan mevrouw Haslinghuis met haar 100e verjaardag. De Haagse ('Woonde jarenlang in het Statenkwartier') werkte ooit bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Haar twee dochters vieren samen met een aantal medebewoners de verjaardag mee. Dan iets wat (nog) minder vaak voor komt. Feliciteer aan de Winklerlaan een 100-jarige man, de heer Baart. De in Zaandam geboren Jo Baart was zijn leven lang onderwijzer. Hij vertelt er met veel plezier over, zeker over de periode dat hij les gaf in Nieuw Guinea (1950-1954). Toen Baart in 1995 naar Nieuw Guinea terugging ontmoette hij oud-leerlingen die hij - tot zijn eigen verbazing - nog in de lokale taal en het Maleis kon toespreken. Bewonderenswaardige man. De aanwezige kinderen dragen hem op handen. Schoonzoon Kees Mulder doet me in- en uitgeleide. Inmiddels stortregent het. Bezoek ten slotte aan het eind van de middag aan het Wilhelminapark de heer en mevrouw Van der Does de Willebois. De bruid ('Breda, dochter van een militair') en bruidegom ('Den Bosch, werkzaam bij de AMEV') zijn 60 jaar getrouwd. De aanwezige schoonzoon legt het bezoek op de gevoelige plaat vast. Ga meteen door naar het stadhuis. Wandel naar het Academiegebouw waar alle mensen die een rol spelen vanavond tijdens de manifestatie zich verzamelen. Ben zeer onder de indruk van de betrokkenheid en bereidwilligheid van heel veel mensen. Gespreksleider Cees Grimbergen neemt met iedereen het programma door. Begroet onder meer als gasten Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers, Commissaris van de Koning Willibrord van Beek, rector magnificus Bert van der Zwaan en Geri Bonhof van de Hogeschool Utrecht. Op de achtergrond horen we inmiddels de klokken van de Dom die worden geluid door het klokkenluidersgilde. Om 18.00 uur precies is het stil op het Domplein en begint de plechtigheid. De aanwezigheid van vele duizenden mensen is overweldigend. Spreek een korte tekst uit, de Franse Honorair Consul Marc van Ravels 'dankt voor de solidariteit’ en de voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens Laurien Koster laat de verbinding zien tussen haar werk en de actualiteit. Daarna volgen gesprekken met onder anderen Marieke Dubbelman (columnist AD/UN), Paul van der Lugt (directeur RTV Utrecht) en Kees Wennekendonk (cartoonist). Onverwachts klimt ook cartoonist Utrechter Jos Collignon het podium op. Prachtig. Cees Grimbergen geeft vervolgens aan iedereen gelegenheid iets te zeggen. Daar maakt een groot aantal mensen gebruik van. Zo spreekt een Française een emotioneel dankwoord uit, laat een Turkse docente van de Utrechtse Hogeschool helder weten wat ze er van vindt, en geven verschillende vertegenwoordigers vanuit de Moslimgemeenschap in warme bewoordingen uiting aan hun verbondenheid met Utrecht en met het vrije woord. Stadsdichter Nanne Nauta sluit mooi af, ten slotte volgt een minuut stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers.

Blik na afloop, samen met minister Schippers, kort terug op de bijeenkomst met NOS-verslaggever Jeroen Wielaert. Gebruik in de nabijgelegen Servetstraat het avondeten met twee naaste medewerkers en haast me vervolgens naar poppodium Ekko aan de Bemuurde Weerd. Woon er de aftrap bij van de stichting PolitiekFabriek, een initiatief van acht Utrechtse politieke jongerenorganisaties (PINK!, CDJA, Jonge Democraten, JOVD, Jonge Socialisten, Dwars, Perspectief en Rood). Het initiatief is er op gericht de maatschappelijke betrokkenheid van jongeren te vergroten. Onthul na een korte toespraak het logo. Willem Smit, Eva Akerboom en Josta van Brouwershaven zijn enthousiast. Meteen naar huis. Enerverende dag.


Woensdag 7 januari

Krijg aan het eind van de nacht informatie over een plofkraak aan de Kanaalstraat in Lombok. Er is veel materiële schade. Het is een ravage, wordt mij gemeld. Ochtendwandel vervolgens in alle vroegte in Rivierenwijk. Doe om acht uur een paar boodschappen en fiets via de Croeselaan naar het Stadskantoor. Vandaag beginnen 18 stagiairs bij Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH) met hun praktische Handhavingsstage voor de duur van acht of tien weken. VTH is door de ECABO erkend als gecertificeerd leerbedrijf (de ECABO is het kenniscentrum beroepsonderwijs voor onder meer veiligheidsberoepen). Het houdt in dat onze stagebegeleiders Frans, Salih, Mostapha, Fahrettin, Martin, Ivor en Cees speciaal zijn opgeleid. Voor alle stagiairs geldt dat zij hun eerste stap in uniform bij onze gemeente zetten. De stagiairs zijn afkomstig van het ROC Nieuwegein (opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid Politie (HTVP)) en het MBO Amersfoort (opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid).
Voor ik op uitnodiging van good old Bart Hobo van VTH aan het welkom van de stagiairs op de dertiende etage van de Zuidtoren toekom, praat ik eerst met de drie toezichthouders die gisteren zeer nauw bij het dodelijke ongeluk van de zesjarige jongen betrokken waren. Ongelofelijk ingrijpende ervaring. Spreek vervolgens de stagiairs toe die keurig op een rij zitten te wachten over de mooie en minder mooie kanten van hun toekomstige werk. Het lijken realistische en verstandige jongens en meiden.

Terug naar de 20ste verdieping in de Noordtoren. Doe op mijn werkkamer een paar spoedklussen af, ga daarna naar de hal van het Stadskantoor. Verwelkom Flip van Kerkhoven, directeur van Vastgoedbeurs Provada. Ga met Flip en Nijntje op de foto. We ondertekenen ondertussen de overeenkomst voor de huur van ‘stand 18’ op de eerstvolgende Provada begin juni in de Amsterdamse RAI. Voor de tweede keer presenteren de tien Utrechtse regiogemeenten zich gezamenlijk in een stand onder het motto: Ontdek de kracht van de regio Utrecht.
Spreek terug op mijn kamer met medewerkers van Juridische Zaken Annechien de Gast, Erik Scholten en Patrick van Doorn over de voorbereidingen van een zogenaamde 'plein' bijeenkomst over ‘Omgaan met klachten’, een voor mij zeer belangrijk onderwerp. Aanleiding voor de bijeenkomst is het rekenkamerrapport ‘Lessen van ongenoegen’ (juli 2014), over klachtbehandeling door de gemeente Utrecht. Vragen als hoe kunnen we leren van klachten? En, wat gaat al goed en wat moet beter als het gaat om klachtenafhandeling - komen aan we orde.

Aan het eind van de ochtend volgt een gesprek met (terugkerend) medewerker kabinetszaken Claudia Prins en hoofd Staf Maartje Schlebusch. Ga aan het begin van de middag langs bij de kaarsenwinkel van Ruud Snel aan de Donkerstraat. In november kwam zijn boek 'Licht' uit met interviews en portretfoto's van Peter le Nobel. Mag nu een exemplaar in ontvangst nemen. Ruud zou Ruud niet zijn als hij niet nog een verrassing in petto had. Dat heeft ie in de vorm van een unieke Tour de France-kaars. Fraai. Praat kort bij, Ruud maakt zich zorgen over zijn toekomst en van zijn winkel. De boodschap is helder.
Meteen door naar Lombok. Doe dat samen met voormalig gebiedsmanager veiligheid Tanja Heijkamp. Steek de medewerkers van Zeeman - een plofkraak op de nabijgelegen geldautomaat in de afgelopen nacht verwoestte een deel van de voorgevel - aan de Kanaalstraat hoek Balistraat een hart onder de riem. Filiaalhoudster Irman is optimistisch. Onderweg terug informeert districtschef van politie Johan van Renswoude mij over de actualiteit. Een aanslag in Parijs. Praat bij met de actrice Betty Schuurman. We gaan lang terug. We brachten allebei onze jeugd door in Edam-Volendam en zaten op dezelfde Openbare Lagere School. Goed elkaar te spreken. Delen ondertussen onze zorgen over de gebeurtenissen in Frankrijk. Fiets naar huis. Fris me even op. Bijna meteen aansluitend door naar Vleuten voor een bewonersavond in het wijkservicecentrum aan het Dorpsplein. Spreek er samen met Jaap Dubbelaar van de politie en de gebiedsmanagers veiligheid Dominique Prenen en Fatima Bouyaziden (opnieuw) met een aantal buurtbewoners over overlast en (on)veiligheidsgevoel in hun directe omgeving. Om het kort samen te vatten is de afspraak: het gaat weliswaar beter maar we houden de komende tijd allemaal de vinger stevig aan de pols. Verheug me over de inzet van alle betrokkenen. Neem onderweg terug zelf contact op met tourdirecteur Christian Prudhomme, de Nederlandse ambassadeur in Parijs, Ed Kronenburg en de Franse ambassadeur in Den Haag, Laurent Pic om hen medeleven en steun te betuigen namens de stad Utrecht naar aanleiding van de zeer tragische gebeurtenissen in Parijs eerder vandaag. Heb later op de avond contact met ambtgenoot Eberhard van der Laan (Amsterdam). Een aantal gemeenteraadsleden laat inmiddels van hun betrokkenheid blijken. Besluit na enige ruggespraak met naaste medewerkers Utrecht op te roepen morgenavond op het Domplein om 18.00 uur te getuigen van hun solidariteit met de slachtoffers en op te komen voor het vrije woord. Het nieuws over mijn oproep verspreid zich snel. Wat een dag.


Dinsdag 6 januari

Ochtendwandel en fiets naar het werk. Ben al vroeg op kantoor. Handel een paar dingetjes af en begin om 9.00 uur met de eerste vergadering van B&W van 2015. In een nieuw kamertje op de 20ste etage. 's Middags volgt een vergadering van de driehoek met de hoofdofficier van Justitie en de districtschef van politie. We bespreken onder meer het verloop van Oud en Nieuw. Nog tijdens de vergadering worden we geïnformeerd over een zeer tragisch verkeersongeval van een zesjarige jongen. Afschuwelijk. Niet te bevatten, ben er beroerd van. Na de driehoek volgt aan het eind van de middag een vergadering van de staf Veiligheid met een volle agenda. Loop na afloop even naar binnen bij wethouder Victor Everhardt en heb een kort telefonisch overleg met wethouder Lot van Hooijdonk. Fiets naar huis. Bel 's avonds op verzoek van Bert van der Ham van het AD/UN en Mark Heerink van RTV Utrecht. Geef een eerste reactie op het ongeluk met fatale afloop van vanmiddag. Lees stukken en bereid de vergaderingen en bijeenkomsten van morgen voor. Op tijd naar bed.


Maandag 5 januari

Ga wandelen in de wijk. Voor velen is het de eerste werkdag van het nieuwe jaar. Merk het op de fiets en in de lift op het stadskantoor. Begin om half negen met de gebruikelijke 'sekaba'-stafvergadering met secretariaat, kabinet en bestuursadviseurs. Nog niet iedereen is er. Enfin. Neem vervolgens een paar details door rond de nieuwjaarsbijeenkomst van vanavond. Nurcan Kaya en Frank van der Lecq hebben de 'lead'. M'n eerste driehoek van 2015 met de gemeenteraadsgriffier en gemeentesecretaris gaat over de tekst van de nieuwjaarstoespraak toespraak. Nog even fijn slijpen heet dat geloof ik.
Moet aan het eind van de ochtend richting RTV Utrecht. Haal onderweg tourdirecteur Christian Prudhomme op bij Mary K aan de Oudegracht. Geef samen met hem een uitgebreid interview aan Floris Sprenger en Bert Kous over de Grand Départ van de Tour in Utrecht.  
Praat na met een aantal medewerkers van RTV Utrecht, maak kennis met Benjamin Kamps die een documentaire maakt over de Tour en Utrecht en begeef me vervolgens op uitnodiging van griffier Graafhuis en plaatsvervangend voorzitter Doornenbal-van der Vlist naar het provinciehuis voor een buitengewone vergadering van de Provinciale Staten. Commissaris van de Koning Willibrord van Beek wordt vanmiddag officieel geïnstalleerd, hij is sinds 15 september 2013  waarnemend commissaris. Van Beek wordt allerhartelijkst toegesproken door de plaatsvervangend voorzitter van Provinciale Staten Bas Nugteren, gedeputeerde Remco van Lunteren en ambtgenoot (Zeist) Koos Janssen, voorzitter van de burgemeesterskring. Aansluitend volgt de provinciale nieuwjaarsontvangst waar de Commissaris (ook) warme woorden spreekt over de stad. Kan terug op het Stadskantoor nog net een aantal medewerkers de hand schudden en een goed nieuw jaar wensen bij de nieuwjaarsbijeenkomst voor onze medewerkers. Krijg de publicatie 'Ruimte voor initiatief, buiten=binnen' van de wethouders Margriet Jongerius en Kees Geldof uitgereikt. Op mijn werkkamer is avondeten geïmproviseerd. Neem ondertussen de laatste dingetjes door. Bewonder de enorme inzet van de medewerkers die direct zijn betrokken bij de organisatie van de bijeenkomst en begroet presentatrice Femke Wolthuis. Marian sluit even later aan. Ontvang vervolgens samen met Marian beneden in de hal bij de voordeur zoveel mogelijk gasten. Zo’n duizend mensen zijn er op af gekomen. Allemaal betrokken bij de stad. Fantastisch om te zien. Spreek aan het begin van de avond de aanwezigen toe. De ontmoetingen met Utrechters in het eerste jaar van mijn burgemeesterschap staan centraal. Zet Job, Joris en Marieke (animatieontwerpers), Laila Khatiri (FunX) en Sterrenwijker Harry Klarenbeek (kreeg vuurwerk in zijn brievenbus en is fervent kweker van Dahlia’s) in het zonnetje. Zij staan symbool voor de eigenzinnige, talentvolle en bijzondere Utrechters die ik mocht ontmoeten. Lanceer een interactieve site over de start van de Tour de France in Utrecht. Muziek is er van de swingende big band Big Mondays, Full House en Mooi Weer Op Straat. Schud na het officiële deel opnieuw honderden handen. Krijg een Oudwijker kaasje ('Een oeroude bergkaas uit Utrecht') mee van Haro Kits en fiets net voor elven samen met Marian richting Rivierenwijk.


zaterdag 3 en zondag 4 januari

Vermaak me dit weekend in de privésfeer. Fiets zaterdagmiddag samen met Marian even aan bij Thomas Verschuure aan de Julianaweg. Komen vervolgens een belofte na. Gaan op bezoek bij de 89-jarige koster Paul van Bunnik van de Catharijnekerk aan de Lange Nieuwstraat. Drinken een kopje koffie in de Sacristie en bewonderen in de kathedraal de kerststal ('De beelden zijn ooit in 1904 in opdracht van Paus Pius X gemaakt'). Groet onderweg terug oud-collega Marka Spit (voormalig PvdA-raadslid en wethouder). Ook zij is op de fiets. 'Zien we elkaar maandagavond?', roept ze bemoedigend. Blijf, terug thuis, inmiddels schaven aan de tekst van de nieuwjaarstoespraak van maandag. Maak zondagochtend samen met Marian een fietstochtje. Drinken koffie in de Veldkeuken op Amelisweerd. Groet het jonge gezin Heytze. Fiets in de loop van de middag naar het Louis Hartlooper complex aan de Tolsteegbrug. Neem aldaar met een tweetal naaste medewerkers 'de tekst' voor morgenavond door.


vrijdag 2 januari

Marian gaat in alle vroegte naar haar werk. Begin vanochtend even na achten met een met Maya Eksteen radio-interview voor Radio M. Gaat natuurlijk over oud- en nieuw en alles wat daarmee samenhangt. Doe een paar klussen thuis en fiets aan het eind van de ochtend naar het Natuur- en Milieucommunicatie in het Griftpark. Heb een informele ontmoeting met een groot aantal vertegenwoordigers van de media. Deed dat begin vorig jaar ook. Kijken terug en vooruit. Geef na afloop aan RTV Utrecht kort televisie-interview over oud- en nieuw. Krijg tussen de bedrijven door een 'dopper' flesje van Corrie Reijnhout, tot voor kort hoofd van het inmiddels verzelfstandigde Natuur- en milieucommunicatie, van de stichting Utrecht Natuurlijk ('Verrijkt je wereld').Praat na afloop bij met het hoofd veiligheid Angela van der Putten. Fiets langs de singels naar huis. Zwaai onderweg naar raadslid Eva van Esch (Partij voor de Dieren) en wethouder Paulus Jansen. Op het Ledig erf wachten ook zij netjes voor het rode licht. In de loop van de avond informeert OOV-piket mij enkele keren over de actualiteit: een schietincident in Overvecht en een brand aan de Norbruislaan. Gelukkig geen persoonlijk letsel.


donderdag 1 januari 2015

Kort nachtje. Inmiddels is het dus 2015. Het jaar 2014 lijkt omgevlogen. In alle vroegte bellen Theo Vroon van de politie en Peter Bos van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). Neem met hen de feiten en cijfers van gisterenavond en de afgelopen nacht door. Heb meervoudig ruggespraak met voorlichter Sjoukje Volten en districtschef van politie Johan van Renswoude. Informeer de media op hoofdlijnen over de actualiteit van de afgelopen nacht. Kijken rond het middaguur naar het nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker. Tuigen samen de kerstboom af. Ga in de loop van de middag samen met Marian en onze zoon naar m'n ouders Edam. Wisselen hartelijke nieuwjaarswensen uit en gebruiken het avondeten in het Damhotel. Race door naar Amsterdam. Geef onderweg een interview aan redacteur Yelle Tieleman van het AD/UN. Onderwerp: het verloop van oud- en nieuw. Woon in de Stadsschouwburg de nieuwjaarsontvangst bij van het gemeentebestuur van Amsterdam. Wens het college, ambtgenoot Eberhard van der Laan voorop, en heel veel anderen gelukkig nieuwjaar. Er is een kort 'officieel' programma in de Grote Zaal. De burgemeester spreekt, zangeres Wende Snijders en schrijver Hans Aarsman treden op en Sylvana Simons presenteert. Leuk programma. Zie na afloop veel goede bekenden. Ga op tijd terug naar Utrecht. Het is na de korte afgelopen nacht mooi geweest.


woensdag 31 december

Oudjaarsdag. Oliebollen en appelflappen dus. Maar eerst in alle vroegte aan de slag en naar het Stadskantoor. Het is er rustig. Om niet te zeggen stil. Praat bij met mijn secretaresse Edith van der Stelt. Breng in de loop van de ochtend op uitnodiging van Jasper Udink ten Cate een bezoek aan de Zakkendragerssteeg. De ondernemers, eerdergenoemde Jasper, Wouter van Werkum en Luc Janssens ('Chocolate explorers') stralen en leggen uit. Ook hun collega's Timo, Per ('Van de Choco&Kaas pairing'), Manne en Odilie vertellen met enthousiasme over hun producten. Krijg er in de iBake-winkel door de kinderen Jent en Mathijs de allereerste Mesjokke chocoladerepen uitgereikt. Maak kennis met Hilde Woudstra van DomVorm Creative Studio. Krijg van haar een broodblik in de vorm van de Dom cadeau. Aardig. Redacteur Floris Prenger van RTV Utrecht maakt een korte televisiereportage.
Wip even aan bij het zwembad Krommerijn in Oost. Feliciteer 's middags aan de Platolaan de heer en mevrouw Verhoeff-Zegers met hun 60-jarig huwelijk. De bruidegom, 44 jaar advocaat, komt uit Werkhoven, de bruid is een echte Utrechtse ('Mijn vader was rond de oorlog wethouder namens de RKSP'). De Verhoeff-jes ontmoetten elkaar voor het eerste tijdens de oorlog. In aanwezigheid van vier van de zes kinderen en hun familie vertellen ze met enthousiasme over hun leven ('We hebben niets te klagen'). Ga bijna meteen aansluitend naar het echtpaar Van Broeckhuysen-Ebbenhorst aan de Jo Wuthrichlaan. Ook zij zijn 60-jaar getrouwd. De bruid, dochter van een melkboer in Vleuten, en bruidegom, Indië-veteraan en jarenlang werkzaam bij ijzerwarenhandel Lekkerkerker, zijn rasechte Utrechters. Een zoon en schoonzoon en kleinzoon Sam zijn aanwezig. Wens ten slotte aan de Lange Smeestraat in het Bartholomeusgasthuis mevrouw Takacs met haar 100ste verjaardag. De Hongaarse (ze kwam in 1956 naar Nederland) woonde enkele jaren in IJsselstein en werkte bij de toenmalige lunchroom Van Angeren. Ooit een begrip in Utrecht. Ze is goedgemutst en spreekt, vooral, Hongaars te midden van oude buren, kennissen en verzorgend personeel. Krijg een handkus van de 100-jarige. Niet gering en dat van een Hongaarse.

Snel door naar het politiebureau Noord aan de Kaap Hoorndreef. Veiligheidsadviseur Lonneke van Doorn is er al. Alfred Folkeringa (projectleider High Impact Crimes (HIC) & Ambassadeur Dienstverlening) verzorgt een uitgebreide briefing voor de aanwezige politievrouwen en mannen (uit stad en regio en ver daarbuiten van het Flexibele Interventieteam Landelijke Eenheid van de Nationale Politie) en onze eigen medewerkers van VTH (Veiligheid, Toezicht en Handhaving). Het is vandaag de achtste actiedag in het kader van het zogenaamde 'DDO' (Donkere Dagen Offensief). De resultaten in de wijken waar wordt opgetreden tegen 'mobiel banditisme' zijn zeer positief. Zowel vanuit het publiek (veiligheidsgevoel) als qua cijfers (objectieve veiligheid). Wens de dames en heren veel succes. Zie ondertussen 'geestige' tekst op een deur van het herentoilet.
Aan het begin van de avond komen onze vrienden Cees en Astrid langs. Heb tussen de bedrijven door onder meer telefonisch overleg met Ronald Brink (operationeel commandant politie) en Astrid Puik (gebiedsmanager veiligheid Noordwest). Word onder meer geïnformeerd over een brand aan Plantage. Triest bericht.
Geniet aan het eind van de avond van de oudejaarsconference van Youp van 't Hek op televisie en 'vier' de jaarwisseling zelve om twaalf uur met Marian (en heel veel vuurwerk in onze directe omgeving). Om half een opnieuw telefonisch contact met Brink van de politie. Dit keer gaat het over de inzet van de mobiele eenheid in Hoograven (politiemensen worden bekogeld met vuurwerk en stenen). Ga rond een uur of twee 's nachts op stap met Hugo Schenk van de politie. Hij is vannacht de 'OvD' (Officier van Dienst). Ga op bezoek bij verschillende politiebureaus (Overvecht, Leidsche Rijn en Kanaleneiland) en de meldkamer aan de Briljantlaan. Laat me ter plekke door de medewerkers van de hulpdiensten (brandweer, ambulancediensten en politie) informeren over het verloop van de avond, de jaarwisseling en de nacht. De intensieve voorbereiding en samenwerking in de nacht tussen de hulpdiensten, het Openbaar Ministerie en de gemeente werpt zijn vruchten af. De jaarwisseling verloopt overigens,  afgezien van een aantal incidenten, redelijk rustig. Veel Utrechters beleven een plezierige jaarwisseling. Maar ieder incident is er een teveel, het eerdergenoemde gooien van vuurwerk en stenen richting politie en hulpverleners is onacceptabel en het aantal autobranden is absurd (hoog). Het is een ergerlijke vorm van agressie die afbreuk doet aan een feestelijke jaarwisseling. Complimenteer de vrouwen en mannen voor hun inzet. Bewonder de enorme betrokkenheid. Zwaai ondertussen naar Miriam Barendse de politiechef van de eenheid die ook op bezoek is. Lig tegen een uur of vijf op bed, OvD Schenk heeft me keurig afgezet.


dinsdag 30 december

Aanvaarden de reis terug naar Utrecht uit Vrouwenpolder. Mooie dagen beleefd. Onderweg terug belt (plv) hoofdofficier van justitie Heleen Rutgers naar aanleiding van de actualiteit. Geven onze zoon een lift naar zijn studentenwoning in Amstelveen. Terug thuis in Utrecht herneemt aan het eind van de dag het 'gewone' leven zich met stukken, post en telefonisch overleg met voorlichter Volten.


maandag 29 december

Wandelen 's ochtends door het winkelstraatje van Vrouwenpolder. De opbouw van de jaarlijkse Winterfair is in volle gang. Gaan vervolgens in de loop van de ochtend met z'n allen naar het Noordzeestrand. Maken een strandwandeling langs het superbrede strand. Steken na afloop op bij strandpaviljoen Breezand. Vermaken ons 's middags in de provinciehoofdstad Middelburg.  Zwaai naar D66 wethouder Pim van den Berg (Amersfoort) die wij samen met zijn familie toevallig tegen het lijf lopen.

Doen aan het eind van de middag kort Veere aan.  Drinken een kopje koffie bij Peperboom aan de Kapellestraat. Inmiddels informeert Alfred Folkeringa van de politie - als iedere dag de afgelopen week - over het verloop van het Donkere Dagen Offensief (DDO) in Utrecht, correspondeer met gedeputeerde Remco van Lunteren over het interview dat ik hem gaf ten behoeve van zijn scriptie over (bestuurlijke) integriteit en werk aan de tekst voor de nieuwjaarstoespraak van maandagavond 5 januari aanstaande. Lopen 's avonds over de Winterfair in het 'centrum' van Vrouwenpolder. Schaf bij een van de kraampjes het boek 'Het Zeeuwse knop bakboek - recepten en verhalen uit Zeeland en de rest van de wereld' aan. Schrijfster Tinka Leene vertelt er tijdens de verkoop met enthousiasme over.


Archief

Archief weekboeken Amstelveen

(Van juli 2005 tot december 2013 was Jan van Zanen burgemeester van Amstelveen)

Uw mening