Burgemeester Fotodagboek juli en augustus 2015

Zaterdag 29 en zondag 30 augustus

Onze dochter meldt dat ze vannacht tegen zessen uit Italië van haar vakantie is teruggekeerd. Twintig uur rijden, en ruim vier in een Duitse file vlak voor een zwaar auto-ongeluk. Marian gaat in alle vroegte naar de markt, fiets zelf in Oost een paar boodschappen in huis. Bij terugkeer zijn de mannen ('Ben en Henk-Jan uit Soest en IJsselstein') die een nieuwe zonwering en hordeur moeten aanbrengen al gearriveerd. Onze oude zonnewering lijkt de heren geschikt voor een museum. Zwem tussen de bedrijven door m'n baantjes en ga aan de slag met de inhoud van de stadhuistas.

Wim Horst, toezichthouder Griftpark, levert samen met Saskia en Dirk met paard en wagen 'de' bank af. Kocht 'm geruime tijd geleden, maar sinds gisteren is er ruimte voor in onze tuin. De bank is gemaakt van de bomen ('Platanus Acerifolia') die gekapt moesten worden na de verzakking van de kademuur aan de Bemuurde Weerd. 'De bomen zijn een kruising van Oosterse en Westerse platanen', vertelt Wim enthousiast. Wim en Dirk vinden de bank goed staan en zitten. Aan het eind van de middag komen de vakantiegangers - onze dochter en haar vriendje - langs. Gezellig en vol verhalen. Bel met m'n ouders ('Het is kermis dit weekend in Edam'). Beleven zondag een rustige dag. Ga zwemmen, lees stukken, praat telefonisch bij met lifetime friend Cees en bekijken aan het eind van de middag de EK-finale van het dameshockeyteam tegen de Engelsen. De Engelse dames komen in het laatste kwart van een 2-0 achterstand terug tot 2-2, waardoor shoot-outs de beslissing moesten brengen. Daarin is Engeland sterker, het wordt 3-1.

Vrijdag 28 augustus

Neem even na zevenen het nieuws uit de kranten van vanochtend door met Margriet Vroomans van het radioprogramma 'De ochtend van 4'. Doe dit met enige regelmaat inmiddels een jaar lang en vandaag voor de laatste keer. Mijn 'verzoeknummer' is dit keer muziek van Giacomo Puccini, Menuetto nr.2 en Menuetto nr.3 van het Radio-Symfonie-Orchester Berlin onder leiding van Riccardo Chailly. Mooi ingetogen muziek, bezocht tijdens de zomervakantie het geboortehuis van Puccini in Lucca. Vandaar. Zwaai naar de tuinmannen, ze maken vanochtend de klus af. Ga zwemmen en fiets richting Stadskantoor. Begin met een bestuurlijk overleg met de wethouders Paulus Jansen en Jeroen Kreijkamp over een horeca-gerelateerd onderwerp. Wens Rick Creemers succes met zijn wereldreis op de fiets die hij komende dinsdag begint. Ga aansluitend naar de Maliesingel. Breng samen met cultuurwethouder Margriet Jongerius een werkbezoek aan de K.F. Hein Stichting. Worden in het monumentale pand (met tuin) ontvangen door stichtingsbestuur voorzitter Annemijn Eschauzier, de bestuursleden Ingmar Baas en Cees van Eijk en directeur Marianne Oomens. Worden geïnformeerd over de actuele ontwikkelingen bij het fonds en wisselen ideeën uit hoe in de nabije toekomst met de gemeente kan worden samengewerkt. Nuttig bezoek. Bezoek aansluitend in ‘t Huis aan de Vecht aan de Overvechtse Costa Ricadreef de heer en mevrouw Sluik-Strikkers. Wens ze in de 'Rode Zaal' temidden van familie, vrienden en bekenden geluk met hun 60-jarig huwelijk. De bruidegom, Rotterdammer, oud-luchtmachter en voormalig directeur van Dennenoord, vertelt met plezier over onder anderen de talloze bergwandelingen die hij en zijn echtgenote ('Een rasechte Utrechtse') tijdens hun Zwitserse zomervakanties maakten. Heb telefonisch overleg met Henk van Essen van de nationale politie. Bereid, terug op stadskantoor, met de secretaris van de regioburgemeester Midden-Nederland Joke Overeem, het artikel 19 overleg voor van aanstaande maandag.

Ontvang, samen met adviseur van de afdeling VTH Ellen Heijenga, een horecaondernemer uit de binnenstad en kijk aansluitend samen met een aantal collega's en medewerkers naar de historische prestatie van Dafne Schippers. Spannende (bijna) tweeëntwintig seconden. De eindsprint doet 't ‘m. Dafne wint de 200 meter op het WK-atletiek. Breng haar onmiddellijk mijn gelukwensen over.

Fiets naar Stadhuis voor afscheid Good old gemeenteraadsgriffier Ad Smits. Na ruim dertien jaar neemt hij afscheid. Kennen elkaar goed, ook vanuit onze eerdere functies ('Wij zijn elkaar na het Utrecht Centrum Project nooit meer uit het oog verloren'). Begroet zijn vrouw en kinderen en andere familieleden. Er is veel belangstelling voor de buitengewone gemeenteraadsvergadering die volgt. Mijn ambtsvoorganger Aleid Wolfsen en zijn echtgenote Eefje zijn er, net als mijn echtgenote Marian. Ad straalt als een film wordt getoond en achtereenvolgens raadsnestor Arjen Kleuver, locoburgemeester Victor Everhardt, gebiedsmanager Kaat Smulders (namens de medewerkers) en Roelant Rollingszwier (ondervoorzitter van de gemeenteraad) hem toespreken. Alle tien de fractievoorzitters zetten hem in de bloemen, dichter Ingmar Heytze draagt een speciaal geschreven gedicht voor en uit mijn handen ontvangt hij - bij hoge uitzondering - namens de gemeenteraad de raadspenning. Ad Smits zelf spreekt ('Democratie is een kasplantje, de rest is onkruid') - prachtig als altijd - en reikt mij het eerste exemplaar uit van de afscheidsbundel 'Besturen is zorgen voor allen tesaam' die voor deze gelegenheid is uitgebracht. Mooie happening. En terecht. Een uitgebreide ontvangst met talloze gasten volgt in de hal van het stadhuis.

Avondeet snel een hapje met Marian buiten bij Mahanakorn. Heb kort telefonisch overleg met Herco Uniken Venema van de rechtbank. Wandel terug naar Stadhuis voor de repetitie van het Stadhuistoneel 2015 ‘Het Huis van de Democratie’. Het toneelstuk gaat het gezelschap van gemeenteraadsleden, wethouders en (oud)raadsgriffiers opvoeren tijdens het Uitfeest op 6 september. Geestig om met elkaar een toneelstuk in te studeren, onder de enthousiaste regie van Paul Feld en Erik Snel.

Donderdag 27 augustus

Ga zwemmen, zet koffie voor de tuinmannen en fiets naar het stadskantoor. Bezoek in de loop van de ochtend aan de Detmoldstraat in Hoograven de heer en mevrouw Rijkmans-Torensma. Wens hen van harte geluk met hun 60-jarig huwelijk. De bruid komt uit Amsterdam, de bruidegom uit Meppel, ze ontmoetten elkaar in Steenwijk op de avond van een Koninginnedag vlak na de oorlog. De bruidegom werkte bij de Nederlandse Spoorwegen, de bruid was vrijwilligster bij de 'Soos'. Jarenlang brachten zij hun vakanties met hun caravan door in Frankrijk. Een schoondochter uit Almere en kleindochter uit Amsterdam ('In opleiding bij de politie') zijn aanwezig. Aardig bezoek. Bereid me, terug op het Stadskantoor, voor op de vergadering van de gemeenteraadscommissie van vanmiddag. Fiets 's middags in de stromende regen, gehuld in poncho, naar het Stadhuis voor de gecombineerde commissievergadering Stad en Ruimte en Mens en Samenleving. Kan gelukkig net voor de vergadering op mijn kamer de prestaties zien van Dafne Schippers tijdens de halve finale van de 200 meter op het WK atletiek in Beijing. Het zweet staat in m'n handen. Geweldig, ze wint met glans. Door naar de finale. Morgen al. Besteed bijna de gehele middag aan de vergadering waar het bestemmingsplan voor het nieuwe Zandpad op de agenda staat. Beantwoord samen met wethouder Paulus Jansen de vragen vanuit de commissie. Praat kort na met twee naaste medewerkers en fiets naar huis. Fiets 's avonds een nieuw zwemabonnement in huis. 'Gaat volgende week donderdag in, begin volgende week zijn we gesloten. Het dak gaat weer op zwembad De Krommerijn', vertellen de meiden achter de kassa.

Woensdag 26 augustus

Het zwemmen schiet er vanochtend bij in. Maak even na achten op het Stadskantoor, in mijn rol als VNG-voorzitter, (nader) kennis met staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid. Bijna meteen aansluitend volgt een overleg met dijkgraaf Patrick Poelmann van het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden. Zit de vergadering voor van de combistaf raamprostitutie, samen met wethouders Paulus Jansen en Kees Geldof. De vergadering van de staf veiligheid volgt. Besluit positief over de (tijdelijke) ontslagaanvraag van SP-raadslid Hilde Koelmans (in vreugdevolle verwachting). Ontvang aan het begin van de middag samen met gebiedsmanager veiligheid Astrid Puik, twee bewoners. Onderwerp: klachten over overlast. Margriet Algera van de politie informeert mij over een zeer tragisch incident in een parkeergarage waarbij vanochtend een meneer om het leven is gekomen. Spreek onder begeleiding van Cindy Heusingveld een videoboodschap in voor het koperen jaarcongres (op 2 oktober aanstaande) van de vereniging van Griffiers. Onderstreep het belang van hun werk; ze zijn de belangrijkste schakel tussen raad, ambtelijk apparaat, college, en, wat er leeft in een gemeente. Realiseer me tot dusverre met de raadsgriffiers waarmee ik als burgemeester heb samengewerkt steeds en sterke band te hebben gehad. Ga aan het eind van de middag op werkbezoek in Haarzuilens.

Wandel vanaf het afgesproken startpunt - de monumentale boerderij Baltus aan de Ockhuizerweg - samen met organisator Paul Rozmus (stichting Hoor de Haar) en een aantal actieve dorpsbewoners naar de Dierenweide. Daar vertelt vrijwilliger Kees Meijer dat deze dierenweide voor het grootste deel door sponsoring en donateurs wordt bekostigd. Vrijwilligers, zoals Janneke Doornebal, werken met de speciale dierenrassen waaronder de Nederlandse landgeit. We lopen door naar het dorpsplein en stoppen bij de pomp op De Brink. Ben Bonenkamp en Marie Louise de Jongh-Staals vertellen over de activiteiten van Stichting Paal ’85. De stichting zet zich in voor het authentieke karakter van De Brink in Haarzuilens. Prullenbakken, straatnaamborden en zelfs het bushokje zijn in ere hersteld. Bij de Dorpsschool Sint Bonifatius laat adjunct-directeur Gabriëlle Snijders mij alle lokalen van de school zien voor de 72 leerlingen. Maak kennis met juf Vera uit Scheveningen van groep 1. Paul Rozmus vertelt vervolgens over stichting Haarfijn die is opgericht om de school te behouden voor het dorp. We eindigen onze wandeling bij Emmaus aan de Eikstraat, waar Jos van der Meer en vrijwilliger Klaas Koornwinder vertellen dat het kringloopbedrijf volgend jaar 50 jaar bestaat. Een van mijn oude kostuums gaat naar de modeshow en de veiling. Wat een trots spreekt er uit alle verhalen over het dorp. Het is inderdaad meer dan (alleen) een pleisterplaats. En het leuke is: alles gebeurt ‘op z’n Haars’. Krijg na afloop het boekje over de geschiedenis van het dorp cadeau. Vermaak me 's avonds in de privésfeer.

Dinsdag 25 augustus

Goed geslapen. Na het hotelontbijt onmiddellijk aan het werk. De dames en heren van financiën vergezellen ons bij de bespreking van de voorstellen voor de programmabegroting 2016. Nuttig samenzijn. Maak, aan het begin van de middag terug op het werk, (nader) kennis met Fidan Birgin, medewerker van het secretariaat. Handel een paar telefoontjes af en zet handtekeningen onder een aantal stukken. Heb een uitgebreide vergadering van de Driehoek. Ontvang de fotografe Iris Tasseron. Draag bij aan haar project 'mensen met hun passie'. We houden het bij een foto op mijn werkkamer. De 'passie' foto volgt op een later moment. Bijna meteen door naar de Utrechtse Heuvelrug in Vleuten. Wens de heer en mevrouw Van der Scheer-De Bruin van harte geluk met hun 60-jarig huwelijk. Beide geboren Utrechters vertellen met plezier over hun werk als 'huishoudster' en bij de DEMKA ('Doe eerst maar kalm aan'). De kinderen en kleinkinderen (een ervan wil acteur worden) zijn er, ze zijn merkbaar dol op hun ouders en grootouders. De bruidegom vertelt dat ie verre familie is van de acteur Allard van der Scheer... Avondeet met Marian thuis. Zie dat de tuinmannen Ad en Dirk vandaag succesvol zijn begonnen met hun klus in onze (achter)tuin

Maandag 24 augustus

Ga zwemmen en meteen door naar het werk. Lever 'de weekendtas' in bij het secretariaat en meld me samen met wethouder Lot van Hooijdonk bij het busje dat ons samen met een deel van de wethouders en de gemeentesecretaris richting Huizen rijdt. Vandaag en morgenochtend staan in het teken van de jaarlijkse 'retraite' van het college. Beginnen in een zaaltje van de Kalkovens in het Nautisch Kwartier (een Fletcher Hotel) aan Mastspoor met de reguliere collegevergadering. Bespreken 's middags met leden van de directieraad een aantal strategische thema's. Bekijken tussen de bedrijven door de finale 100 meter van het WK-atletiek. 'Onze' Dafne Schippers behaalt een fraaie zilveren medaille. Stuur haar onmiddellijk namens ons allemaal de allerhartelijkste gelukwensen. Word steeds op de hoogte gehouden over de resultaten van de zoektocht naar het jongetje Anouar in de Maarsseveense Plassen. Verneem uiteindelijk het verdrietige bericht dat hij is gevonden. Onbeschrijfelijk, wat een leed. Bel (terug) met Bert Winthorst (lid directie gemeente Amstelveen), met collega Sabine Koebrugge van de stichting Rottumerberaad en lees over de eerste introductiedag van onze zoon voor zijn nieuwe studie. Gaan aan het eind van de middag - tussen de buien, de stevige wind en het onweer door - met de vrijwilligers van de stichting Huizer Botters het Gooimeer op. Richting Almere en (eilandje) de Schelp. In botter de HZ1 (de Huizen 1 ooit waren het er 180) staan de zeilen bol. Loco Victor Everhardt staat deels aan het roer. Zeebenen zijn geen overbodige luxe. Gebruiken na afloop het avondeten in het hotel. Slaap in huisje Lemsteraak.

Zaterdag en zondag 22 en 23 augustus

Haal zaterdagochtend een paar boodschappen in huis in onze oude woonbuurt Rivierenwijk. Fiets heen en weer naar het zwembad voor m'n baantjes. Het is er druk. Veel jonge ouders maken gebruik van het schitterende weer om van het zwembad te genieten. Ga aan het eind van de ochtend samen met Marian naar Koningsdal (inmiddels Intratuin) voor een paar tuinbenodigdheden. Besteed 's middags tijd aan de 'verwerking' van het een en ander. Bezoek aan het begin van de avond de heer en mevrouw Landzaat-de Groot aan de Nes in Vleuten. Wens hen van harte geluk met hun 60-jarig huwelijk. De Utrechters vieren het temidden van hun familie en vrienden. De bruidegom was elektromonteur (en accordeonist) en is hobbyfotograaf. Ze ontmoetten elkaar op een bijeenkomst van de familie. De bruid vertelt lachend 'Hij vroeg me of ik de volgende dag met hem naar de bioscoop wilde. Mijn antwoord was: "Jochie hou je centen maar in je zak, je bent veel te klein...”'. Stap zondagochtend op de fiets richting zwembad. Terug thuis, informeert Theo Vroon van politie mij over een incident bij TivoliVredenbrug afgelopen nacht. Fiets 's middags samen met Marian richting Voordorp. Op het hoofdveld van USV Hercules speelt het eerste team (Topklasse voor het tweede seizoen) tegen OJC Rosmalen. Het is de eerste wedstrijd van de competitie, het wordt 1-1. Informeer, terug thuis, de gemeenteraad over het eerdergenoemde incident. Spreek met ambtgenoot van Stichtse Vecht, Mark Witteman, over een actualiteit bij de Maarsseveense Plassen. Onze zoon avondeet bij ons thuis. Vroeg naar bed. Drukke week ligt in het verschiet.

Vrijdag 21 augustus

Begin na mijn dagelijkse zwembeurt op het werk met een overleg met Chris Bruggink, voorzitter van het Platform Ondernemend Utrecht. Het Platform kent 15 deelnemende Utrechtse ondernemersverenigingen en -organisaties en richt zich op zaken waar meerdere verenigingen mee te maken hebben, vaak raakt dat onder andere het gemeentelijk beleid. Hoofd Economische Zaken Bob van Dijck vergezelt mij bij het gesprek. Neem een aantal stukken door en bespreek een paar agendazaken met secretaresse Yvette Wildschut.

Bel met de vice-Consul van de Dominicaanse Consulaat, mevrouw Sanchez, over de stille tocht voor Sandra Garcia Geraldino. Wens haar sterkte en dank haar voor de organisatie van dit mooie gebaar. Neem 's middags deel aan een vaartocht in het kader van SAIL 2015. Vertrek dit keer vanaf de Amsterdamse Nieuwendammerkade met Lemsteraak 'De Groenevecht' richting het IJ en de Oranjehaven. De belangstelling van het publiek op en rond het water is groot. Kijk met extra veel belangstelling naar de prachtige Russische 'viermastbark' Kruzenshtern. Bezocht het schip als jochie samen met m'n broer en ouders toen wij in 1975 op de allereerste SAIL waren. In de loop van de middag terug in Utrecht, belt Theo Vroon van de politie over een actualiteit. Bel zelf met m'n moeder in Edam en met ambtgenoot Joyce Sylvester (Naarden), in haar hoedanigheid van voorzitter van de stichting Festival Oude Muziek. Het festival begint aanstaande vrijdag.

Donderdag 20 augustus

Ga in alle vroegte zwemmen en fiets vervolgens naar het stadskantoor. Wens in de loop van de ochtend aan de Suze Noiretdreef in Overvecht de heer en mevrouw Hunink-Klein Nibbelink geluk met hun 60-jarig huwelijk. De bruidegom is geboren in Delft, de bruid in Bredervoort. 'Wij komen uit de achterhoek, maar wonen inmiddels 60 jaar in Utrecht.' Mevrouw vertelt dat ze de dochter was van een smid, in de smederij vond meneer z'n eerste baan. En zo liepen ze elkaar tegen het lijf. De kinderen en kleinkinderen zijn aanwezig, ze vieren het binnenkort met z'n allen. Praat, terug op het werk, bij met adviseur sport Niek Toussaint en chef kabinet Hans Kuperus. Ontvang aan het eind van de ochtend VNG-directieraadvoorzitter Jantine Kriens. Nemen in een bilateraal overleg de actualiteit door. Bijna de hele middag staat vervolgens in het teken van gesprekken met VNG-medewerkers over de meest uiteenlopende dossiers en thema's. Op allerlei fronten is er werk aan de winkel, is mijn conclusie. Fiets aan het eind van de middag in het zonnetje richting Villa Jongerius aan de Kanaalweg. Daar vindt de jaarlijkse 'zomerbijeenkomst' plaats van de gemeenteraad. Een soort van start van het politieke jaar. Goed een groot aantal raadsleden en hun (fractie)medewerkers en die van de raadsgriffie weer te zien. Het is de première van onze nieuwe raadsgriffier Merel van Hall, net drie dagen 'in dienst'. Spreken in werkgroepen onder deskundige externe begeleiding over de thema's ‘integriteit’ en de werkwijze van de gemeenteraad en gebruiken daarna gezamenlijk het avondeten. Fiets op tijd naar huis. Nog een paar stukken te lezen.

Woensdag 19 augustus

Sta rond kwart voor vijf op, douche iets heter en langer dan gebruikelijk en rijd in het donker richting Amsterdam. Woon er samen met een aantal ambtgenoten en wethouders uit onze regio de SAIL IN parade 2015 bij van alweer de 9e editie van SAIL Amsterdam ('Van Gouden verleden naar Gouden toekomst'). Vaar vanaf pier Azië door het Noordzeekanaal heen en weer richting IJmuiden met het Statenjacht ‘de Utrecht’ (het resultaat van een werkervaringsinitiatief voor jongeren). Schipper Jarl en maatje Marieke houden het schip op koers, al zitten we even met de lange wimpel vast aan een Canadees zeiljacht. Ook de voorzitter van de stichting Statenjacht, Frits Marckmann, is tijdens de vaartocht actief. Praat bij met m'n regionale collega's en directievoorzitter BPD ontwikkeling BV Walther de Boer. Geniet ondertussen van het uitzicht op allerlei Tall ships en heb tussen de bedrijven door telefonisch overleg met adviseur veiligheid Peter Bosman. Een meevaller is dat het weer in de loop van de dag behoorlijk is opgeknapt. In de loop van de middag terug in Utrecht wacht de tas met stukken.

Dinsdag 18 augustus

Doe m'n zwembeurt en ga meteen door naar het werk. Zit de eerste collegevergadering van na het zomerreces voor. Vier van de zes wethouders zijn terug van vakantie. Ze zien er uitgerust uit. De vergadering is iets korter dan gebruikelijk. Praat bij met Frank van der Lecq van kabinetszaken. Ontvang vervolgens sectorhoofd van politie Johan van Renswoude en plv hoofd veiligheid Paul van Beijnum. Bespreken een aantal actualiteiten, kijken terug en vooruit. Openbare orde en veiligheid kennen nu eenmaal een geheel eigen dynamiek. Ga 's middags naar de Duurstedelaan. Feliciteer er de heer en mevrouw Winkel-Van der Toolen met hun 65-jarig huwelijk. De Hagenezen ontmoetten elkaar ooit voor het eerst bij het ANJV (Algemeen Nederlands Jeugd Verbond). De bruidegom werkte jarenlang in de grafische industrie en houdt nog steeds van knutselen. 'Vermaakt u zich?', vraag ik hem. Waarop de bruid vanuit de keuken roept: 'Ja, met mij!'. Bijna meteen door naar de heer en mevrouw Buursen–Klinkert aan de Marowijnedreef in Overvecht. Wens hen geluk met hun 60-jarig huwelijk. Oorspronkelijk afkomstig uit Twello en Terwolde waren ze beiden tot voor kort actief bij de Twentse streekvereniging. Ze ontmoetten elkaar ooit op de dansvloer. De bruid houdt nog steeds van volksdansen (en de Utrechtse operettevereniging), de bruidegom - was werkzaam bij de arbeidsinspectie - hield van schaatsen, zijn volkstuin en (nog steeds) tennis. Breng aan het begin van de avond samen met Marian op uitnodiging van fotograaf Jan van Breda een bezoek aan zijn expositie in museum Jan van der Togt. Ben onder de indruk van zijn werk, waarover hij met enthousiasme vertelt. Neem tegelijk een kijkje bij de expositie van Joop Rubens (‘LEFT.RIGHT.TIME.’ - schilderijen en tekeningen in gemengde technieken, naar composities van Louis Andriessen). Beide exposities blijken zeer de moeite waard.

Contact

  • U kunt de burgemeester een bericht sturen.
  • U kunt de burgemeester uitnodigen voor het bijwonen van een activiteit.
  • U kunt de burgemeester vragen om een bijdrage aan een publicatie, bijvoorbeeld het schrijven van een voorwoord of een aanbeveling.

Voor andere vragen kunt u mailen naar secretariaatburgemeester@utrecht.nl.

Maandag 17 augustus

Meldde me gisteren 'terug' bij locoburgemeester Kees Geldof. Vanaf vandaag weer bijna gewoon aan het werk. Ga zwemmen (het regent en het water is aan de koude kant) en vervolgens richting stadskantoor. Begroet een aantal medewerkers. Voor velen is het vandaag de eerste werkdag na de zomervakantie. Het is even wennen na een paar weken 'reces'. Praat bij met secretaresse Yvette Wildschut. Teken en lees stukken, heb telefonisch overleg met ambtgenoot Jan Hendrik Klein Molenkamp (Rozendaal), met sectorhoofd politie Johan van Renswoude en met Peter Bos, algemeen directeur van de Veiligheidsregio Utrecht. Geef in de loop van de middag een interview aan Debbie van de Wijngaard voor bestuurdersblad P&G. Aardig gesprek over het wel en wee van een burgemeester, het openbaar bestuur in het algemeen en de stad Utrecht in het bijzonder. Bel in overleg met gebiedsmanager veiligheid Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn Fatima Bouyaziden met een seniore mevrouw uit De Meern die recent het slachtoffer was van een straatroof. De kranige dame ('Ben van oorsprong Friezin, maar woon al ruim 45 jaar in De Meern') maakt het inmiddels goed. Bepakt en bezakt naar huis. Genoeg te doen.

Zaterdag 15 en zondag 16 augustus

Onze laatste vakantiedag blijkt een regenachtige dag. Gaat helemaal op aan de reis terug naar huis. Rijden van Marina di Pietrasanta terug naar het vliegveld van Pisa. Daar vergt het inleveren van onze huurauto nog enige logistieke manoeuvres, maar het lukt. Vliegen zaterdag aan het eind van de middag met Transaviavlucht HV5424 in een Boeing 737-800 terug naar Nederland. De treinreis vanaf Schiphol verloopt stapvoets... Een heerlijke rustige vakantie zit er op. Het slapen thuis is ook weer lekker. De zondag staat in het teken van onze terugkeer. Pakken uit, ruimen op. Fiets 's ochtends naar het zwembad voor m'n Utrechtse baantjes. Een van de badmeesters roept me ter verantwoording: 'Zeg, wat is dat, twee weken niet zwemmen?'. Aan het eind van de middag komt onze zoon langs, als altijd gezellig.

Vrijdag 14 augustus

Ga in alle vroegte zwemmen. Kan er heen lopen, zo dichtbij. Ontbijten. Pakken onze spullen in. Het is - jammer genoeg - vandaag alweer de voorlaatste dag van onze vakantie. Betalen de toeristenbelasting aan mevrouw Elena van de 'Borgo' en geven de sleutels van 'numero 10' terug. Reizen vanuit Montepulciano naar Marina di Pietrasanta - waar we afgelopen zaterdag vandaan kwamen. Nemen dit keer de 'kortste' route. Gaan niet, zoals op de heenweg, de streek Chianti in. We gaan terug naar Marina di Pietrasanta om vanavond The Glenn Miller Orchestra onder leiding van Wil Salden te zien optreden tijdens de 36e editie van het Festival La Versiliana. 'The history of big bands - il mito swing rivive in tour'. Het lukt vanmiddag helaas niet fietsen te huren, daarom vermaken we ons wandelend. Kennen immers de weg. Drinken een kopje koffie bij Turandot aan het Piazza d'Annuncio. Overnachten in Villa Ombrosa aan de Via Carducci.  Krijgen een kamertje op de vierde etage met uitzicht op zee en met airco. Gebruiken, voorafgaand aan het concert in de buitenlucht, nog een keer het avondeten bij het sympathieke ondernemersechtpaar Ida en Rosario van Al Pontile. En dat Glenn Miller Orchestra was zeer de moeite waard, zowel het repertoire, de prachtige teksten ('It is only a paper moon. Sailing over a cardboard sea ... It's a Barnum and Bailey world. Just as phony as it can be...'), de vrolijke uitvoering, als de zang van Ellen Bliek. Een aanrader als u ze ergens kunt zien optreden.

Donderdag 13 augustus

Trek m'n baantjes in het zwembad. Ontbijten op het terras achter ons appartement (zitten er de hele week al heerlijk vrij). Maken in de loop van de ochtend een wandeling door de (winkel)straten van het nieuwe(re) gedeelte van Chianciano. Eerst aan de Viale della Libertà. Scoor er voor de eerste keer deze week een International New York Times. Vervolgens aan de kant van een enorm brug aan de Viale Baccelli. Drinken er een kopje koffie en spremuta bij Pasticceria Elite. Marian weet vervolgens bij Galli Marina (Venetiaanse) schoenen naar het zin te kopen. 'Bellissima', roept de ervaren verkoopster na afloop enthousiast. Meteen na het middaguur eten we een beetje spaghetti en salata mista in het oude deel van Chianciano, op het balkonnetje van Centro Storico. De rest van de dag lummelen we rond het zwembad van het appartement. Vandaag met een krant en lees (nog) een boek uit. De voormalige Amerikaanse president George W. Bush (43ste president) schreef een biografie over zijn vader George H.W. Bush (41ste president). Kreeg het boek voor mijn verjaardag in 2014 van onze dochter. Lees de 294 bladzijden met plezier ('Nothing galled him more than what he liked to call bigshot-itis', p.41). Het hele leven van de oudere Bush passeert de revue en hoe hij zijn zoon heeft beïnvloed. Bush jr. beschrijft zijn jeugd in de Amerikaanse staat Texas, de campagnes van zijn vader, zijn beslissing zelf de politiek in te gaan en de twee termijnen dat hij president was.

Woensdag 12 augustus

Vanochtend vroeg zijn de tuinmannen weer actief. Worden vrolijk gewekt door grasmaaiers met stevige motoren. Ontbijten op ons terras. De geur van het vers gemaaide gras is heerlijk. Het op bijna 500 meter hoogte gelegen Pienza is in de loop van de ochtend onze bestemming. Het is de geboorteplaats van paus Pius II (1458-1464). En dat is te merken. De paus - lid van de familie Piccolomini ('Enea Silvio') en dus een local hero - 'toverde' het dorpje Corsignano om tot het renaissance (model) stadje Pienza. Hij liet een paleis en natuurlijk een kerk bouwen. Zien onderweg het Palazzo Massaini (inmiddels bestemd voor agriturismo) liggen en zien verkeersborden richting de dode vulkaan Monte Amiata (onderdeel van de 'Antiappennini'). De berg is met zijn 1.732 meter hoogte op veel plekken in de regio te zien. Drinken bij aankomst aan het Piazza Dante Alighieri een kopje koffie met een spremuta bij Il caffè.

Bezoeken l'Informaturista en wandelen vervolgens via de Porta al Murello de historische binnenstad in - sinds de jaren '90 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO - en gaan aan de Corso Rossellino allereerst bij de Chiese e Chiostro di San Francesco naar binnen. Lopen door naar Piazza Pio II (hoe kan het ook anders). Zien daar op het plein een monumentale waterput (Il Pozzo) en grote kunstwerken (bustes) van de kunstenares Helga Vockenhuber. Vockenhuber exposeert ('Il Dono dell'Armonia') in het aan het Piazza gelegen Palazzo Piccolomini. Bezoeken de kathedraal en lopen de Corso uit.

Eten rond het middaguur een broodje schapenkaas (Pecorino) uit de hand. Een lokale lekkernij. Zetten onze wandeling voort over de Piazza San Carlo en de Via Casa Nuove. Bewonderen de fraaie binnenplaatsen en tuinen van allerlei huizen. Genieten ten slotte op het Largo Mario Luzi van het uitzicht over de vallei (Val d'Orcia). In de brandende zon. Langs de Via Gozantte wandelen we terug naar de auto. Bezoeken de plaatselijke 'COOP' aan de Via San Gregorio en gaan in de loop van de middag terug naar onze 'Borgo'. Maken onderweg een foto van Pienza. Vermaken ons de rest van de dag onder meer aan de rand van het zwembad.

Lees de roman 'De wraak van Prada' uit, een toepasselijk cadeautje van voormalig naaste medewerker Susan van Vliet. Met plezier gelezen. Het is 283 bladzijden lang een vervolg op het boek The Devil Wears Prada, (ook) van Lauren Weisberger (genoot van de verfilming). In dit vervolg is Runway-hoofdredacteur Miranda Priestly uit op bruidsglossy The Plunge.  Journaliste Andy heeft haar leven eindelijk weer een beetje op een rijtje, nadat ze haar helse baantje als Mirandas assistente bij Runway beëindigde. Samen met ex-Runway-collega en beste vriendin Emily heeft ze bruidsglossy The Plunge opgezet. De glossy doet het zo goed dat Miranda haar oog op het blad heeft laten vallen.

Dinsdag 11 augustus

Zwem in alle vroegte. Doe dat, als steeds, in m'n eentje. Drie tuinmannen zijn al aan het werk. Zie vlak bij ons een terras een haas lopen. Als ik m'n koffiekopje zo zacht mogelijk neerzet, zet-ie het op een lopen. Een echte racehaas. Brengen vanochtend en vanmiddag een bezoek aan het op een heuvel gelegen plaatsje Chiusi, een belangrijke Etruskische stad. Ooit werd vanuit Chiusi (507 v.Chr.) Rome aangevallen en bezet. Vanaf 89 v.Chr. is Chusi echter 'gewoon' het Romeinse Clusium. Lopen vanaf de parkeerplaats aan de Via Garibaldi omhoog langs het Parco dei Forti richting het Piazza Baldini. Zien de Campanile di San Secondiano en gaan de gelijknamige Cattedrale binnen. Doen een duitje in een 'collectebus’, want andere bezoekers deden net voor ons voor 50 cent het licht in de kerk aan. Wandelen door de Via Porsenna. Drinken een kopje koffie en verse jus (Spremuta) bij caffè Venezia aan het Piazza Graziano. Er heerst een aangename sfeer. Hoogtepunt van ons bezoek is het Museo Archeologico Nazionale Etrusco aan de Via Porsenna. Bekijken met aandacht de uitgestalde eeuwenoude voorwerpen (bucchero-aardewerk), waaronder een prachtig uitgelichte Sfinx. De regio Toscane is terecht trots op haar Etruskische geschiedenis ('Toscana terra d'Etruria - nostri geni Etruschi'). Zetten onze wandeling voort. Lopen onder de Porta Lavinia door en zien de overblijfselen van een Domus Romana. Althans daar lijkt het op. Bekijken aan het Piazza XX Settembre het Palazzo delle Logge, de Torre dell'Orologio en gaan de (warme en zeer sober vormgegeven) Chiesa di San Francesco binnen. Wandelen langs de Via Baldetti terug naar onze snikhete auto. Doen aan het eind van de middag onderweg terug - passeren het piepkleine Macciano - een paar boodschappen in Chianciano en nemen net als afgelopen zondag op het balkon van de pasticceria iets te eten (Pici pasta al Ragù) en te drinken. Het is inmiddels weer snikheet. Vooral vertier bij het zwembad dus de rest van de dag.

Maandag 10 augustus

Ga in alle vroegte zwemmen in het bad van onze 'Borgo'. Het is licht bewolkt en lijkt koeler dan de afgelopen dagen. Gaan in de loop van de ochtend op bezoek in Montepulciano, ooit de Etruskische stad Nocera Alfaterna. Wandelen langs de Via del Poliziano, langs de kerk van Santa Maria dei Servi steil omhoog richting het Fortezza en het park dat het erom heen ligt. Het Fortezza is helaas gesloten, de expositie 'Dalla ‘macchia’ al Decadentismo'gaat aan onze neus voorbij. Lopen via de Via di San Donato het historische centrum binnen. Laten het Museo delle Torture voor wat het is. Bewonderen de omgeving vanuit een 'Veduta panoramica' en drinken op het fraaie - renaissance all over the place - Piazza Grande een kopje koffie. Lopen de kathedraal ('Duomo') in en beklimmen - kruip door, sluip door - de toren van het gemeentehuis (Palazzo Comunale). Het uitzicht - hoewel heiig - op de Val d'Orcia en de Valdichina reikt ver, hier in het grensgebied tussen Umbriëen Zuid-Toscane. Neem een foto van de bedevaartkerk Tempio di San BiagioWandelen vervolgens door naar het Piazza Francesco en de gelijknamig kerk. Even na het middaguur lopen we terug naar beneden waar onze auto staat geparkeerd. Zoals gezegd, is het koeler dan de afgelopen dagen. Zeer geschikt dus voor een wandeling bergop zoals vandaag in Montepulciano. Vandaag lijken we opvallend veel Belgische toeristen te horen en te zien. Selectieve perceptie? Doen onderweg terug in Chianciano en San Albino een paar boodschappen. Heb contact met secretaresse Yvette Wildschut en woordvoerder Linda Iskarous in Utrecht, zij zijn inmiddels terug van hun vakanties. Als we op onze 'Borgo' zijn gearriveerd begint het te regenen. Hebben er geen last van. Genieten van ons terras, ga zwemmen (hoewel het regent) en maken een wandeling in de omgeving.

Zaterdag 8 en zondag 9 augustus

Gebruikelijk ochtendritueel. Dit keer met de auto. Moet een beetje omrijden want in de omgeving van de bakker en de krantenkiosk zijn de voorbereidingen voor de zaterdagmarkt al voor zevenen flink in voorbereiding. Ontbijten bij onze villa en pakken onze koffers in. Leveren de sleutels in bij Anna Larsson en drinken nog een laatste kopje koffie en verse jus bij Grimaldi. Besluiten onderweg naar Montepulciano eerst Fattoria Casaloste bij Panzano in Chianti (ons vakantieverblijf in de zomer van 2004) aan te doen. Rijden via Lucca, Firenze en Impruneta - prachtige route door het groene Toscaanse landschap. Opvallend veel 'bij-sneeuw-sneeuwkettingen-om' verkeersborden onderweg. Drinken een kopje koffie bij caffè Le Logge 'di Giuseppe e Tina Piazza'  aan het Piazza Matteotti van Greve in Chianti. Herinner me er weinig van. Ook hier waren we in 2004 op bezoek. Het is er beredruk (en of want er is een markt gaande). Er zijn opvallend veel Amerikanen.

Door naar Fattoria Casaloste aan de Via Montagliari. Ja hoor, het is te vinden. En zeer herkenbaar. Het barre onverharde toegangspad. Het zwembad (kleiner dan we ons herinnerden), de grote witte honden, het huis, de plek van het ontbijt, de barbecue en de schitterende omgeving. Kopen in het winkeltje - bestierd door een Nederlandse mevrouw - een grappa van het merk Casaloste en laten onze hartelijke groeten achter voor de eigenaren Emilia en Giovanni Battista d'Orsi. Lunchen (laat) in Enoteca Baldi in het nabijgelegen Panzano. Het dorpje is zeer herkenbaar. Zeker het pleintje (Piazza Gastone Bucciarelli) waar ik destijds bijna dagelijks het brood en de kranten haalde. Rijden via Siena, Rapolane Terme en Sinalunga naar onze bestemming. Althans dat proberen we. In Montepulciano aangekomen kost het enige moeite op het juiste adres te arriveren. Onze bestemming blijkt in the middle of nowhere aanvankelijk onvindbaar. Een vriendelijke mevrouw van de receptie van het hooggelegen hotel Panoramic  - 'Zullen we hier maar blijven? Het ziet er mooi uit', verzuchten we intussen - biedt uitkomst. Zij belt spontaan met de uitbaters van onze bestemming. Krijgen een nieuwe instructie en vinden eindelijk de Via Fontelellera na het volgen van de 'Podere del Faggetto' bordjes over een kilometerlange onverhard zeer hobbelig pad. Borgo del Faggio blijkt (toch) de moeite waard. Krijgen op het nieuwe complex een keurig modern appartement aangewezen. Er is wifi, een zwembad, geen airco. Wat wil je nog meer. Ruimen in en rijden vervolgens naar het nabijgelegen dorp San Albino. Doen er bij de plaatselijk Spar aan de Via delle Terme Sud een paar boodschappen. 'Doe dit al twintig jaar', begrijp ik uit het verhaal van de baas. Gaan zwemmen, genieten van ons terras, eigengemaakt avondeten en een spectaculaire onweersbui. Brengt wind en de hoogst noodzakelijke verkoeling.

(Extra) lekker geslapen tussen de schone niet bezwete lakens. Doe zondagochtend vroeg m'n baantjes in het zwembad. Ontbijten op het terras bij ons appartement. Maken aan het eind van de ochtend een wandeling door het historische centrum van het bergdorp Chianciano Terme (er zijn nogal wat kuuroorden in de omgeving). Zien de plaatselijke Torre dell' Orologico. Hebben vanaf het kleine balkon van Pasticceria Centro Storico aan de Via Casini met een kopje koffie een mooi uitzicht op de omgeving, de vallei Valdichina. Doen een paar boodschappen aan de Via della Pace. Vermaken ons de rest van de dag op het complex. Beetje zwemmen, beetje lezen. Avondeten eigengemaakte macaroni. Maken een wandeling richting de nabijgelegen wijnboerderij Pietra del Diavolo. Het onverharde pad gaat omhoog. En weer is er wind, regen en onweer. Heerlijk.

Vrijdag 7 augustus

Fiets de kranten en brood in huis. Het is lekker koel. Proberen vanochtend een tochtje door de nabijgelegen bergen te maken. Geen eenvoudige opgave. De bergwegen zijn smal en kronkelig. De richting aanwijzingen - als ze er al zijn - zijn ingewikkeld. Toch geestig om te doen. Hebben immers de hele week vanaf het strand naar de bergdorpjes gekeken. Het lukt ons uiteindelijk om het dorp Serravezza te bereiken. Drinken op het Piazza Carducci in Il caffè della piazza een kopje koffie met - jawel - verse jus. Vermaken ons 's middags op het strand bij bagno Pervinca. Morgen vertrekken we richting Montepulciano. Gunnen daarom het laatste avondeten aan het echtpaar van Al Pontile. Wandelen terug. Eerder vanavond leverden we onze fietsen in...

Donderdag 6 augustus

Brood en de kranten halen, dat is mijn eerste klusje vandaag. Ontbijten als elke dag buiten op het erf. Doen een paar boodschappen op de fiets. Drinken een kopje koffie bij bar Grimaldi - aan de foto's aan de muur te zien de oudste pleisterplaats van Marina di Pietrasanta - en wandelen door het nabijgelegen park La Versiliana. Bewonderen er de beelden van Anna Chromy  Kopen aan de Viale Morin tickets voor een concert in de open lucht van volgende week vrijdagavond. Verheugen ons er op. Boeken ook een hotelovernachting (valt nog niet mee, dat weekend vindt in Viareggio het grote Carnevale Estivo 2015 plaats). 's Middags vertier op het strand. Zwemmen en lezen. Dit keer bij bagno Eden Park aan de Via Lungomare. Avondeten bij Focacceria La Qualunque, eten een ijsje bij Galliano en drinken een kopje koffie toe bij Al Pontile. Mijn ouders waren vandaag op bezoek in Utrecht. Ook daar was het heet. Net als hier. Benauwd zelfs. Vallen zweterig - want geen airco - in slaap.

Woensdag 5 augustus

Haal in alle vroegte op de fiets de krantjes en vers brood. Marian gaat het weer wat beter. Fietsen rond een uur of negen langs de kust via de badplaats Lido di Camaiore naar Viareggio. Nog een stevig tochtje in de hitte. Bij Viareggio aangekomen gaan we op zoek naar het treinstation. Dat bereiken we onder meer door onder de bomen van een groot park (Pineta di Ponente) - lekker koel - te fietsen over de Viale Cadorna en Capponi. Zijn net te laat voor de trein naar Lucca. Moeten een kleine twee uur stuk slaan. Maken van de nood een deugd en drinken in de nabijgelegen Nuovo bar Ciao aan de Via Mazzini verse jus en een kopje koffie. Bel met m'n moeder in Edam. Ze had het goed in Sint Maartenszee. De treinreis zelf rond het middaguur is kort. Binnen een half uur staan we op het station van Lucca. Gaan aan de Piazzale Ricasou een informatiecentrum voor toeristen in om een plattegrond te scoren. Beginnen vervolgens met onze wandeling in de geheel ommuurde stad.

Lopen door de oudste poort (van de in totaal zes poorten) naar binnen. Die ligt vlak bij het station. De Porta San Pietro. Arriveren op het Piazza Napoleone. In 1806 werd op de plaats van een groot fort het plein in Franse stijl gebouwd. Het Piazza San Michele is onze volgende bestemming. Zien aan het Corte San Lorenzo het museum Casa natale di Giacomo Puccini. Koop voor Marian aan de Via di Poggio bij Angelo Puccini ('Pelletteria e Accessori') een blauwe leren handtas. Lopen naar het Piazza San Agostino, bewonderen de tuin van het Palazzo Pfanner en bereiken ten slotte de San Frediano. Hier ligt een Engelse Koning (King Richard of Wessex) sinds 722 begraven. Aan de voet van de basiliek gebruiken we bij La Bottega Anna e Leo de lunch (ravioli met gehakt). Wandelen vervolgens naar het Piazza dell'Anfiteatro, de plek waar zich vroeger een Romeins amfitheater bevond. Fundamenten van het amfitheater zijn gebruikt voor woningen en winkels. Ziet er strak uit. De monumentale stad bevalt ons uitstekend. Is het een klein Rome? Lopen langs het Piazza Bernardini en ga bij de Duomo di San Martinonaar binnen. De rijk gedecoreerde kerk is een bezoek meer dan waard. Beklimmen ter hoogte van de Rampa San Colombano de vestingmuur. Wandelen ten slotte via het gelijknamige Baluardo door de vestingmuur naar buiten richting station. Hebben nu meer geluk. De trein naar Viareggio is er redelijk snel en brengt ons zonder tussenstops terug. Fietsen bijna helemaal langs de kust terug naar Marina di Pietrasanta. Mooi bezoek. Wissel een paar actualiteiten door met sectorhoofd van politie Johan van Renswoude en genieten overigens van een rustige avond. Onze dochter meldt dat ze inmiddels in Frankrijk haar vakantie heeft voortgezet.

Dinsdag 4 augustus

Begin met m'n ochtendroutine. Stap op de fiets om brood en de kranten op te halen. Vermaken ons vanochtend rond het huis. Lees de roman 'De Pianostemmer' van Pascal Mercier uit. Ben van bladzijde 1 tot en met bladzijde 447 geboeid door het verhaal (' ... De kunst van stille dramatiek - ik ken niemand die daar zo virtuoos in is als jij, met al je welbespraaktheid ...' (p.58) en ' ... Je kon mensen aan het lachen maken, maar ze ook laten huilen, je bezit de gave het hart van de mensen te stelen, ze vast te houden en te troosten, maar je kunt ze ook tot op het bot kwetsen ...' (p.242). Kreeg het boek medio november 2011 cadeau van de toenmalige stichting Common Purpose Nederland waarvoor ik destijds voor het Matrix gezelschap een inleiding verzorgde. Mooi cadeau blijkt achteraf. '... Patrice en Patricia waren als tweelingbroer en -zus van jongsaf aan een onverbrekelijke eenheid, maar op hun negentiende ontvluchtten ze elkaar halsoverkop. Nu, zes jaar later, keren ze terug naar het ouderlijk huis. Een beroemde operazanger is doodgeschoten en hun vader speelde daarbij een cruciale rol. Hoe is die rustige, bedachtzame pianostemmer, wiens leven altijd volledig in het teken van de muziek stond, betrokken geraakt bij deze moord? Patrice en Patricia gaan onafhankelijk van elkaar op zoek naar een antwoord ...'.

Wandelen rond het middaguur op de pier vanuit het centrum van het dorp. De recent gerestaureerde pier loopt rechtstreeks over het strand de zee in. Scoor een ijsje bij Galliano ('Gelateria - Pasticceria del 1923') en fietsen een paar boodschappen in huis. Gebruiken het avondeten bij ristorante La Conchiglia (spaghetti alla frutti di mare) en drinken na afloop koffie bij Al Pontile. Een lummeldagje. Heerlijk, maar de aanleiding is dat niet. Marian heeft vandaag een mindere dag.

Maandag 3 augustus

Fiets in alle vroegte de ochtendkranten in huis en een paar broodjes. Fietsen in de loop van de ochtend langs de kust naar de sjieke badplaats Forte dei Marmi. Dat het een plek voor de jetset is blijkt niet alleen uit de vele winkels van allerlei internationale wereldberoemde merken, maar ook uit de bestrating. De fietspaden worden na het passeren opeens breed en van groen asfalt voorzien. En belangrijker: met gescheiden voetpaden. Drinken een kopje bij La Corte aan de Via Idone. Proberen vervolgens in het snikhete zonnetje de bergen zo dicht mogelijk te naderen. Fietsen daartoe naar het plaatsje Querzeta. Het spoor verhindert ons verder richting de bergen te fietsen. Fietsen via Pietrasanta terug. Steken op bij caffè Marad di Lari en lunchen in onze kleine villa.

In de loop van de middag fietsen we richting het strand. Dit keer huren we een parasol, een ligbed en twee stoelen bij Bagno Coluccini aan de Viale Roma. Zwem in het warme zeewater (Mar Ligure). De koude douche op het strand - om het zoute zeewater van je lichaam af te kunnen spoelen - is verkwikkender dan het zeewater zelf. Vanuit de zee heb je een prachtig zicht op het bergmassief van le Alpi Apuane. Avondeten bij pizzeria SiManGia (pizza quattro formaggi con capperi e alici) en doen een kopje koffie toe bij 'onze' Bar Al Pontile. Een goede bekende inmiddels. Blijken de concertreeks 'Pietrasanta in Concerto' net te hebben gemist. You can't have it all.

Wat opvalt is het gebruik van de mobiele telefoon. Of het nu een mevrouw op een balkon is waar we langs fietsen, bij de VVV, in de winkels, op brommers en fietsen, de mevrouw achter de toonbank bij de bakker, in het postkantoor waar een lange rij klanten staat te wachten, telefoongesprekken op hoge vrolijke toon worden in alle rust afgewerkt. Wel of geen rij klanten. En slechts een enkele keer volgt na afloop een besmuikt 'Scuzi'. Toch anders dan in Nederland, of verbeeld ik me dat?

Zaterdag 1 en zondag 2 augustus

En toen was het alweer augustus. Pakken na het ontbijt onze koffers in. Rijden in de loop van de ochtend richting onze volgende bestemming. Dat is het iets noordelijker aan de kust gelegen Marina di Pietrasanta ('Mille e una opportunità') in de regio Toscane en de provincie Lucca. Rond het middaguur helpt Anna Larsson ('Kom uit Zweden, woon hier al veertig jaar, maar ben er nog steeds trots op uit Zweden afkomstig te zijn') van Piùblu Vacanze aan de Via Carducci ons aan de sleutels van villa Francesca aan de Via Stipeto. Villa, nou ja, een klein eenvoudig huisje in een rustige woonwijk (Frazione Tonfano). Alle huizen zijn door hoge heggen en hekken omringd, een beetje 'gated community'. Parkeren onze auto op een parkeerterrein in de buurt - de parkeerplek op het omsloten erf is wel erg krapjes. Doen een paar boodschappen aan de Via Versilia. Het huisje is niet alleen eenvoudig, het is ook zeer sober ingericht. En wc-papier is geen overbodige luxe, nietwaar. Huren bij Bacci Renzo aan de Via Tremaiola twee fietsen. Heerlijk. Geeft vrijheid om ons op de her en der aanwezige 'pista ciclabile' te kunnen verplaatsen. Inmiddels stuurt mijn broer Koos vrolijke plaatjes van de 20e editie van de Canal parade in het kader van de Gay Pride vandaag in Amsterdam. Als we aan het eind van de middag op de fiets stappen richting de plaatselijke VVV ('Assessorato al Turismo - Ufficio Informazioni Turistiche') aan de Via Donizetti is een stortbui ons deel. Iedereen 'vlucht' van het strand. Onder handdoeken gedoken of anderszins all'improvviso. De regen frist op. Lekker voor het groen. Kopen een International New York Times en de Telegraaf (van vandaag). Maken van de nood een deugd en 'schuilen' bij de vriendelijke Arciello Rosario van Bar Pizzeria al Pontile aan de Piazza XXIV Maggio. Gebruiken er het avondeten. Filete con patates.

Goed geslapen, het is zondagochtend aangenaam koel. De lucht is in tegenstelling tot gisteren strak blauw. Wordt weer een prachtige dag. Lees in de International New York Times een aardige column van Stuart Stevens ('The crowded Republican Stage') en fiets in alle vroegte een paar broodjes in huis. Bij panificio 'Punto d'Inconto di Pardini Marco e Figlio'. 'Integrale, cereale? Si, prego', is kort samengevat de conversatie met de vriendelijke stevige bakkersvrouw. Terug in het huisje blijkt het water van de douche ijskoud. Ontdek na afloop de knop van de boiler. Marian heeft vanochtend (meer) geluk.

Fietsen in de loop van de ochtend naar het 12e eeuwse stadje Pietrasanta. Onderweg is goed te zien dat in deze streek de (witte) marmerindustrie belangrijk was en is. De regio staat er bekend om. Passeren een marmeropslag ('Raffo Marmi'). Ziet er een beetje desolaat uit. Pietrasanta is in 1255 door de Milanese edelman (Podestà van Lucca) Guiscardo Pietrasanta 'opgericht' op de resten van de fundamenten van bouwwerken van de Etrusken, Liguriërs, Romeinen en Longobarden en het plaatsje Sala. Fietsen langs de Via Apua naar de zo'n vijf kilometer verderop gelegen plaats. Er staat veel (moderne) kunst ('Scultura Contemporanea') in de openbare ruimte. Drinken een kopje koffie bij een pasticceria aan het begin van de Via Mazzini. Parkeren onze fietsen op het Piazza del Duomo. Wandelen langs de Via Garibaldi over een antiek markt. Of zou het brocante zijn? Bewonderen de prachtige beelden van Luigi Galligani ('Il canto delle sirene') op een pleintje naast de Duomo di San Marino.

Vermaken ons 's middags aan het strand. Op het 'Spiaggia libera' ('Free beach'), een klein deel van het strand dat niet privaat door de meest uiteenlopende strandclubs wordt beheerd. Avondeten bij Trattoria da Carlino. Eet Penne met kaas. Bellen met m'n Pa in Edam ('Ma is een paar dagen bij een vriendin in Sint Maartenszee ... Kreeg zelf een vreemde duif op het hok. Bleek van een duivenmelker aan de Noordammerlaan in Amstelveen te zijn. Toen ik de eigenaar belde zei ie: "Van Zanen, een bekende naam. Houdt u zelf ook duiven?" ... '). En bellen met onze dochter. Ze gaat morgen op vakantie richting Luxemburg.

Vrijdag 31 juli

Het heeft flink geregend vannacht. Merk dat als ik in alle vroegte op het terras van het hotel ga zitten. Grote plassen water liggen op de tafels. Vandaag nemen we na het ontbijt een kijkje op het eiland Elba ('Isola d' Elba'). Ooit door de Grieken aangeduid als Aethalia. Rijden naar het havenstadje Piombino. Deels over de autostrada. Marian bedient met succes de uit Nederland meegenomen Tom Tom. De verkeersborden 'hobbels in de weg' moeten ze hier in grote voorraden beschikbaar hebben. Mijn hemel het wegdek hapert her en der. Kopen tickets voor de overtocht bij Moby&Toremar ('Il ponte per l'Elba'). Varen heen met een snelle boot. Terug met een langzame (grote) boot. Stappen - eigenlijk per ongeluk - uit bij de eerste stop. Even later hebben we ons foutje door. We zijn niet in Portoferraio maar in het piepkleine badplaatsje Cavo aangeland. Op het meest noordoostelijke punt van het eiland. Genieten van de (eiland)rust en gemoedelijke sfeer die er heerst. Gebruiken er de lunch bij Makambo aan de Lungomare Kennedy. Liggen aan het strand. Zwem in de Middellandse zee (Mar Tirreno). Varen 's middags door naar de 'hoofdstad' van eiland Portoferraio ('IJzerhaven'), ooit de Romeinse kolonie Fabricia. Daar stappen we in een bus richting San Martino waar het zomerpaleis ('Palazzina dei Mulini') van Napoleon ('Residenza Napoleonica Villa San Martino') zich bevindt. Het 'ballingsoord' voor 300 dagen van de voormalige Franse Keizer bevindt zich op een prachtige locatie. Genieten van het fraaie uitzicht vanuit een van de rijk gedecoreerde en gemeubileerde kamers. Aanvaarden aan het begin van de avond de reis terug. Zonnige boottocht - de langzame - en vervolgens met de auto terug naar Pisa. Zijn net voor donker terug.

Donderdag 30 juli

Heerlijk hotelontbijt buiten in het zonnetje. Mijn mobieltje valt uit. Het leed is na een telefoontje met onze dochter in Nederland gelukkig snel verholpen. Doen een paar boodschappen in de nabijgelegen Mini Market Fiorenza. Gaan met buslijn 'Lam Blu' ('Linea ad Alta Mobilità') naar het centraal station ('FS') van Pisa. Maken een wandeling door de historische binnenstad. Heen lopen we via de Ponte di Mezzo over de rivier ('Fiume') Arno, terug over de Ponte Solferino. Drinken onderweg een kopje koffie bij caffè Settimelli aan de Borgo Stretto. Bekijken met heel veel andere toeristen aan het Piazza dei Miracoli de scheve toren, net als we dat in juli 2004 met onze kinderen deden toen we in fattoria Casaloste bij het plaatsje Panzano in Chianti onze zomervakantie doorbrachten. Sweet memories.

Zwemmen 's middags in het nabijgelegen piscina La Fornace in het Eden Park aan de Via dell'Argine in San Giuliano Terme. Een knalgroene badmuts blijkt verplicht. Lees in de International New York Times van vandaag over 'Sègolène Royal so much more than a minister' en lees artikelen die ik uit de stapel oude Elseviers van mijn vader interessant vond. Scheurde ze er voor de vakantie uit. Bel met m'n ouders. Hun life time vrienden 'Tante' Jannie en 'Oom' Cor Brinkman zijn vandaag bij hen op bezoek in Edam. What's appen met onze zoon en dochter. Zus en broer lunchten met elkaar vandaag. Wandelen aan het eind van de middag door een nabijgelegen winkelcentrum en vermaken ons de rest van de dag op het terras van het hotel.

Woensdag 29 juli

Zwem en leg vervolgens samen met Marian de laatste hand aan onze koffers. Vandaag is het zover. Vakantie. Meld me af bij locoburgemeester Paulus Jansen. Ga met Marian met de trein richting Schiphol. Transaviavlucht HV5423 brengt ons 's middags in een Boeing 737-800 enigszins vertraagd naar Pisa International Airport ('Galileo Galilei ... We keep Tuscany's profile high in the world'). Bochtige landing. Over het water (heeft ongetwijfeld met de vertraging te maken, het toestel moest een paar extra rondjes maken). Als we op onze koffers staan te wachten zegt een jonge inwoner van Leidsche Rijn: 'Zo burgemeester, eindelijk op vakantie?'. Rijd in onze huurauto - een zilvergrijze Peugeot 2008 - naar ons 'design' hotel San Ranieri aan de Via Filippo Mazzei, in Cisanello, een voorwijk van Pisa. Ons hotel San Ranieri ('Tutto un altro mondo' ... 'Il tuo svago ... Lo organizziamo noi') blijkt vlakbij een groot ziekenhuis ('Ospedale Cisanello') te liggen. Redelijk makkelijk te vinden dus. En het rijden in een automaat, even wennen, het is te doen, zullen we maar zeggen. 'Do not use your left foot. Only your right foot ...', zei de meneer van SicilybyCar AutoEuropa me eerder vanmiddag bemoedigend. Gebruiken het avondeten in het nabijgelegen La Vecchia Cascina aan de Via San Biagio. Wandelen er op ons gemak heen en weer. Door een straatje op een stoep die die naam nauwelijks mag hebben zo smal. Eten een pizza. En genieten vervolgens van het fraaie terras van het hotel.

Dinsdag 28 juli

Ga in alle vroegte zwemmen. Opnieuw geen mooi weer vandaag. Werk en klus thuis. Achter m’n bureautje op zolder en in de tuin. Charles van Amerongen van de politie informeert me over een actualiteit. Datzelfde doet senior adviseur veiligheid Petra Klein. Wip in de loop van de middag aan bij een zaak aan de Oudegracht. Steek de medewerkers die recent geconfronteerd werden met een overval (de 'buit' beperkte zich tot wat pakjes sigaretten, een verdachte kon gelukkig inmiddels worden aangehouden) een hart onder de riem. Meteen op uitnodiging van Tea en Joop Atsma door naar Surhuisterveen. 'Het zou een mooie ‘afsluiting’ zijn van drie weken Tour de France en daar hoor je met Utrecht helemaal bij. Wij nodigen je van harte uit ‘ons’ wielerspektakel bij te wonen', schreven Tea en Joop me.

Doe onderweg de post en stukken af en geef op verzoek van perswoordvoerder Karen Salden een kort telefonisch interview aan journalist Berni van Unen van het AD/UN. Onderwerp: liefde voor de Domtoren. Begroet in de achtertuin van het echtpaar Atsma aan de Groningerstraat een groot aantal bekenden. Allen wielerfan. Vanavond wordt de 34e editie van de profronde van Surhuisterveen verreden. Geniet van een kopje koffie en Friese oranjekoek. Wandelen vervolgens met z'n allen naar het gastenpaviljoen bij de start. Zo'n 25.000 mensen zijn op de been, ook al werkt het regenachtige weer niet mee. Een meneer uit Overvecht blijkt hier met zijn gezin op vakantie. Hij begroet me allervriendelijkst en feliciteert de stad met de organisatie van de Tourstart. Geef een radio-interview aan een verslaggever van Omroep Friesland. Maak kennis met een aantal wielrenners en met een paar Friese ondernemers. Onder anderen Klaas en Kobie de Wit ('Wij zijn van het tuingereedschap'), Roelf Kok van Avec ('Ben de derde generatie die in bedden doet') en Finnie de Jong van De Friesland zorgverzekeraar. De profrace is spannend. Uiteindelijk schudt Peter Sagan, de Slowaakse winnaar van de groene trui in de Tour de France in de finale Robert Gesink en Bauke Mollema van zich af. Gesink wordt tweede, Mollema derde, Daniel Teklahaimot vierde en 'local hero' Pieter Weening vijfde.

Maandag 27 juli

Korte nacht, maar goed geslapen in m'n eigen bed. Geef even na achten een interview aan Bert van Vloten van NOS radio 1. Ga vervolgens ondanks de stortregen op de fiets heen en weer naar het zwembad. Trek m'n baantjes terwijl de regen neerdaalt door het open dak. Informeer de gemeenteraad met een brief over de gebeurtenissen van afgelopen vrijdagmiddag tijdens de oefenwedstrijd van FC Utrecht tegen Derby Country. Stort me op de post en stukken van de afgelopen dagen die in de stadskantoortas zijn aangeleverd. Drink samen met Marian een kopje koffie bij onze buren 'Piet en Riet'. Fietsen aan het eind van de middag aan de Adriaen van Ostadelaan een paar boodschappen in huis. 'Mag ik u complimenteren met de start van de Tour de France', roept een meneer als ik met m'n winkelwagentje langs de schappen wandel.

Zaterdag 25 en zondag 26 juli

Sta zaterdagochtend vroeg op. Schuif de gordijnen open en zie een prachtig plaatje van de omgeving. Goed geslapen. Ontbijt iets vroeger dan m'n delegatiegenoten buiten op het terras. Aan het werk. Wandelen in de loop van de ochtend op uitnodiging van mijn ambtgenoot van Alpe d’Huez (Jean-Yves Noyrey) langs een deel van het parcours. Begroet onder meer Johan van der Waal en Karina van Breukelen, voorzitter en vrijwilliger bij de stichting Alpe d’HuZes. Ontmoette hen eerder op 4 juni bij de start van de Alpe d’HuZes. Begroet voormalig topwielrenner Gilbert Duclos-Lasalle, net als vele anderen is hij vol lof over de Tourstart in Utrecht. Zie ook een aantal vertegenwoordigers van de Nederlandse media. 'Dag burgemeester Van Zanen, hoe maakt u het. Heeft u geen last van een zwart gat?', roept Dione de Graaf allervriendelijkst. Bij de genodigden tribune gebruiken we in de loop van de middag in de buitenlucht de lunch. Neem na afloop eerst plaats op de tribune op de 200 meter voor de finish plek, en krijg tenslotte een zeer eervolle plaats bij de 50 meter voor de finish plek. Unieke ervaring, zeker gelet op het zeer spannende verloop van de wedstrijd. Thibaut Pinot wint de 20e etappe, Nairo Quintana herwint tijd, Christopher Froome blijft in het geel en 'onze' Robert Geesink en Bauke Mollema doen het gewoon uitstekend (al hoor je er hier nauwelijks over). De Nederlanders staan zes en zeven in het algemeen klassement.

Loop aan het eind van de middag terug naar het hotel. Fris me op. Ga zwemmen in het zwembad in het centrum van het dorp.
Gebruik het avondeten op uitnodiging van de burgemeester in een grote tent bij wat eerder vandaag de finishlocatie was aan de Avenue du Rif Nel. Op mijn geelkleurige naamkaartje op tafel staat 'Van Zenen Jan Maire d'Utrecht'. Geestig. Overhandig op verzoek van Laurens Hitman, Kim Pfeifer en Tessa Bock van de stichting Ronde van de Maliebaan een fraaie 'bolletjestrui'-stropdas aan Christian Prudhomme. De stropdas was hem beloofd na afloop van de ploegenpresentatie op het Lepelenburg. Het Utrechtse naaiatelier 'Nienke en Bijtje' maakte het ontwerp. Het goede doel van de stichting, Move for MS, willen Hitman en zijn medevrijwilligers zoveel mogelijk laten profiteren van alle media-aandacht. Werk graag aan het eervolle overhandigingsmoment mee. Het bijdragen aan de bestrijding van de zenuwziekte Multiple Sclerose is immers een prima doel. Vandaar.

Aansluitend aan het avondeten worden samen met Jean-Paul Bonnetain (préfet de l'Isère), de wielerhelden Bernard Hinault en Bernard Thevenet, onze ambassadeur Z.E. Ed Kronenburg en Tourdirecteur Christian Prudhomme alle vrijwilligers, ook hier zeer actief, door de burgemeester in het zonnetje gezet. Bij het afscheid geef ik Jean-Yves Noyrey een zeefdruk van beeldend kunstenaar Menno Anker als cadeautje. Het verbeeldt de Nederlandse bocht nummer 7 op de Alpe d'Huez. Korte nazit bij het hotel en op tijd naar bed. Morgen weer een dag. Weet dat Marian inmiddels veilig in Utrecht thuis is gekomen vanuit de Ardèche.

Zondagochtend is de lucht opnieuw strakblauw. Hotelontbijt in alle vroegte buiten op het terras. Om acht uur sharp gaan we richting het treinstation van Lyon (Saint Exupery). Om 11.26 uur brengt een razendsnelle TGV ons vervolgens naar Gare Lyon in Parijs. In Parijs regent het behoorlijk. Parapluutje moet uit m'n koffer. Neem ook vandaag deel aan allerlei onderdelen van het officiële programma. Fris me even op in Mercure Champs-Elysees. Drink een kopje koffie met ambassadeursechtpaar Liliane en Ed Kronenburg op 'hun' residentie en ga vervolgens met de metro richting de Champs-Elysees. Een aantal mensen uit de Utrechtse projectorganisatie, waaronder projectdirecteur Martijn van Hulsteijn, en de stichtingsbestuursleden Richard Kraan en Paul van Vlijmen, is er ook. Bekijk vanaf de Tribune Présidentielle de reclamekaravaan, en aan het eind van de middag de renners die hun laatste etappe afleggen. Begroet ondertussen vele bekenden. Natuurlijk mijn Parijse ambtgenote Anne Hidalgo. 'Onze' Joop Zoetemelk en zijn echtgenote Dany, Marie-Odile Amaury en Cyrille Tricart van de Tourorganisatie. Geef samen met wethouder Kreijkamp een interview aan verslaggever Ivar Penris van het AD/UN en word ondertussen als altijd voortreffelijk begeleid door bestuursassistente Delphine Pralongue van de Tourorganisatie.
De 102de editie van de Tour de France komt hiermee bijna ten einde. Applaudisseer voor de renners die op het parcours voorbij racen. Een topprestatie hebben de sportmannen geleverd. En dan is het 'klaar'.

Overhandig direct na de finish en alle officiële prijsuitreikingen, op het podium, de officiële Tour de France bokaal aan ambtgenoot Philippe Bas, Président du Conseil départemental de La Manche. Na Utrecht is de Grand Départ van de Tour de France in 2016 weer op Franse bodem en gaat van start in Basse-Normandie, een regio in Noordwest Frankrijk. Krijg van Philippe hun fraaie pin op mijn revers gespeld. Het kan verkeren ... Neem deel aan een korte ontvangst in het nabijgelegen Pavillon Elysée Lenôtre. Zwaai naar onze Zeeuwse collega's, begroet Jeroen Wielaert en maak onder meer kennis met Enrico de Koster, algemeen directeur van de Arcus Group ('Wie weet neemt het team Roompot volgend jaar deel aan de Tour de France' ). Neem na afloop afscheid van Christian Prudhomme, tourwethouder Jeroen Kreijkamp, gemeentesecretaris Maarten Schurink en alle leden van onze équipe. Aanvaard onmiddellijk daarna de terugweg naar Utrecht. Bel onderweg onder andere met woordvoerder Linda Iskarous en verslaggever Bart Rutten van RTV Utrecht. Ben rond twee uur 's nachts weer in Utrecht. Marian is thuis en 'op'. Heerlijk. Meteen naar bed, want morgen om 8 uur hangt NOS-radio alweer aan de lijn ... Beleefde een gedenkwaardig weekend.

Vrijdag 24 juli

Ga zwemmen en ontvang in alle vroegte woordvoerder Linda Iskarous en verslaggever Peter Knieriem van RTV Utrecht. Ben, na een vers kopje koffie in onze achtertuin, live in een radio-uitzending.
Vertel over mijn ervaringen voor, tijdens, en na de start van de Tour de France in Utrecht. Herhaal mijn dankbaarheid voor de enorme inzet van alle vrijwilligers, de Tourorganisatie, de hulpdiensten en al onze medewerkers. Reporter Peter maakt ook beelden van de voorbereidingen van mijn reis naar Frankrijk vandaag.
Doe een paar huishoudelijke klusjes (Marian komt morgen thuis) en maai het gras (sic!). Carpool aan het begin van de middag samen met Tourwethouder Jeroen Kreijkamp en gemeentesecretaris Maarten Schurink richting Schiphol. Gemeentechauffeur Jos Spruit begeleidt ons. Vliegen met vlucht KL1415 (een Embraer190 Cityhopper) naar Lyon. Op het vliegveld aldaar aangekomen blijkt het 34 graden. Mijn hemel wat een hitte. Bel met locoburgemeester Paulus Jansen en met adviseur Onno Flemming (Openbare Orde en Veiligheid). Zij informeren mij over het verloop van de oefenwedstrijd van FC Utrecht tegen Derby County (2-3). Vriendelijk geformuleerd is het 'balen' dat bij een oefenwedstrijd een korte inzet van de ME nodig is. Wat een treurigheid eigenlijk. Reizen inmiddels door naar Alpe d’Huez. Eten onderweg een broodje bij Lili Croustille ('Née pour régaler') in het plaatsje Vizille. Gaan vervolgens de berg op. Nemen de 21 (haarspeld)bochten. Overal langs de weg staan talloze campers en tentjes. Bij bocht 7 (de 'Hollandse’ bocht) wemelt het al van (zeer) vrolijke Nederlanders. Checken in bij hotel Les Cimes aan de Route de la Poste. De Britse 'Rachel' verwelkomt ons. Ook Dominique Vassal is namens mijn ambtgenoot Jean-Yves Noyrey van de partij. Zetten onze spullen neer en wandelen naar het nabijgelegen Le Caribou waar we op een terras, qua temperatuur kan het net, een Franse hap verorberen. Geloof het wel. Lig op tijd in bed. Ook morgen wacht een vroege en lange dag.

Donderdag 23 juli

Na mijn bijna dagelijkse zwembeurt belt Charles van Amerongen van de politie over een actualiteit. Werk en klus thuis. Doe rond het middaguur een paar boodschappen in de Adriaen van Ostadelaan en ga op speurtocht in onze garage. Vind, eindelijk, wat ik sinds onze verhuizing al kwijt was. De tuinkabouter die onze dochter mij als kleutertje ooit liet aanschaffen in Koningsdal (inmiddels Intratuin geheten). Ben er blij mee. Inmiddels sturen John en Joke Hamminga mij foto's van een recent bezoek aan het Stadskantoor dat zij brachten samen met Probusclub 'Haarrijn'. 'Joke had je een spannender meubilair gegund dan wat er nu staat ‘, schrijft John

Stap aan het eind van de middag op de fiets. Breng, op uitnodiging van zakelijk leider Ray van Santen en artistiek directeur Nicole van Vessum, een bezoek aan 25e editie van de Parade in het Moreelse park. Was er er vaker. Blijft een genoegen. Bezoek onder meer de voorstellingen 'Knak' van Niek Hilkmann en 'Lostbox' van Marie Goeminne en de Dansmakers. WiFi viel door onweer uit in de Ardèche. Wat wel werkt is de telefoon. Praat s ‘avonds laat bij met Marian.

Woensdag 22 juli

Zwem in alle vroegte en werk een groot deel van de ochtend thuis. Ruim op, werk enige administratieve achterstanden weg en wip even aan bij de buren 'Riet en Piet'. Zij namen een postpakketje voor ons aan. Fiets rond het middaguur naar het Griftpark aan de Blauwkapelseweg om tijdens de lunch bij te praten met de antropologe Maria van der Harst ('De uitdrukking "It's a small world" is onzin en toeval bestaat niet’). Ontvang in de loop van de middag terug thuis Patrick de Vries van de firma Kragtwijk. Aan het eind van de middag komen onze dochter en haar vriend langs. Onze dochter kookt. Heerlijk. Zien ondertussen flarden van de Tour de France. Vandaag wordt de eerste etappe in de Alpen verreden. Blijft spannend.

Dinsdag 21 juli

Ga om zeven uur zwemmen en ga meteen door naar het werk. Marian stuurt mooie plaatjes uit de Ardèche. Op het Stadskantoor begint de dag met een overleg met Kiek Hoogendoorn van het bestuurssecretariaat. Ontvang, samen met het hoofd veiligheid Angela van der Putten, Annemarie Nelis, vanaf 1 augustus op het Ministerie van Veiligheid en Justitie, bij de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid), directeur van de directie Bewaking, Beveiliging, Burgerluchtvaart. Van alles passeert de revue. De actualiteit van de afgelopen maanden vraagt daar ook om. Aansluitend een gesprek met een zeer betrokken inwoner van onze stad. Doe het gesprek samen met Joke Brouwer, manager Maatschappelijk Ontwikkeling. Ontvang rond het middaguur samen met afdelingshoofd Arie Godee twee medewerkers van VTH (Vergunningen, Toezicht en Handhaving). Steek Mohamed en Nicole een hart onder de riem. Ze zijn recent tijdens het uitoefenen van hun functie slachtoffer geworden van een gewelddadige actie. Dat is onacceptabel. Ook deze medewerkers zijn onze ‘oren en ogen’ in de stad en moeten hun werk ongestoord kunnen doen. Utrecht hecht niet voor niets veel waarde aan het Veilige Publieke Taak (VPT) programma. Praat bij met goede bekende Arthur Kocken, VVD-fractievoorzitter in de Provinciale Staten. Ontvang in de loop van de middag CEO Matthew Astill van de Cavendish Group International. Doe dat samen met programmadirecteur Peter Steijn, adviseur Economische Zaken Brigitte Hulscher en Gerard Leeuwenburgh, Ramon Dooijewaard en Thomas van Gelder (alle drie van de Jaarbeurs). Vertel Astill over de stad en de regio en laat hem informeren over de congresfaciliteiten waarover Utrecht beschikt.
Breng aan het eind van de middag een bezoek aan de heer en mevrouw De Kruijff-Burgstede aan de Lamérislaan. Wens de geboren Utrechters van harte geluk met hun 60-jarig huwelijk. Ze kregen twee dochters en twee zonen. Drie zijn er, zoon Nils (al vele jaren werkzaam als journalist bij het AD/UN) ontbreekt vanwege een vakantie aan het Gardameer. 'Solliciteerde ooit bij verzekeringsmaatschappij De Utrecht. Mijn (latere) vrouw bleek daar ook te werken. Ze moest mij vlak voor het sollicitatiegesprek een beetje opvangen ‘, vertelt De Kruijff lachend. Heb na afloop telefonisch overleg met ambtgenoot Arno Brok (Dordrecht) inzake de VNG. Terug thuis vergezellen me de stukken uit de stadskantoortas. Mijn vader belt vanuit Edam. Ontvang 's avonds good old Marnix. Gebruik het avondeten in het nabijgelegen Bar Beton de Bank.

Maandag 20 juli

Ga vroeg richting zwembad De Krommerijn en trek mijn baantjes. Op de fiets via huis door naar het Stadskantoor. Het is er stil. De vakantie is voor bijna alle medewerkers al geruime tijd begonnen. Neem de week door met woordvoerder Linda Iskarous. Een ingelaste vergadering van de staf Veiligheid, ook in vakantiesamenstelling, volgt. De hoofden Evert van Kuilenburg (Vergunningen, Toezicht en Handhaving) en Angela van der Putten (Veiligheid) zijn wel present. Heb daarna een werkoverleg over de stand van zaken raamprostitutie met onder anderen projectmanager Martin Klapwijk. Schrijf op verzoek van hoofdredacteur Petra Davids een column voor de Oostkrant. Praat rond het middaguur bij met VNG-directieraadvoorzitter Jantine Kriens. Ga in de loop van de middag in de Bijnkershoek aan de gelijknamige Laan op bezoek bij mevrouw Brasz-Later. Zij viert te midden van haar familie en goede bekenden haar 109e verjaardag. Vitaal als ze nog steeds is vertelt zij over haar leven. Zo woonde zij veertig jaar in ”Nederlands-Indie" (haar vader was er werkzaam als journalist) en werkte jarenlang op het Stadhuis in de typekamer. Haar zoon woont in Australië, haar beide dochters zijn er wel. Zij wonen in Borne en in de Verenigde Staten ('Ik probeer ieder jaar rond haar verjaardag in Nederland te zijn‘). Bezoek, in hetzelfde woonzorgcentrum, nog steeds vergezeld door Marjon Kuiltjes van het centrum, de heer en mevrouw Blok-van Haaften. Wens hen van harte geluk met hun briljanten 65-jarige huwelijk. De bruidegom komt uit Groningen ('Bouwde ooit een platbodem, maar heb de boot al snel verkocht. Mijn vrouw hield er niet van’), de bruid uit Geldermalsen. Ze ontmoetten elkaar voor het eerst tijdens een politiefeest en kregen drie zonen. De in Drachten woonachtige zoon is er samen met zijn echtgenote. Ze vieren 't vanavond in de Nonnerie in Maarssen. Fris me aan het eind van de middag thuis even op. En stap op de fiets richting Centraal Station. Gebruik het avondeten met lifetime friend Niels bij Anna aan de Amsterdamse Warmoesstraat. Neem terug thuis nog een duik in de stukken voor morgen.


Zaterdag en zondag 18 en 19 juli

Breng om half zes zaterdagochtend Marian naar het Centraal Station. Ze gaat een paar dagen met een paar dames van 'de Yoga' naar de Ardèche. Heerlijk vooruitzicht. Begin, terug thuis, met een enorme stapel stukken en post. Zet een eindeloze stapel handtekeningen onder raadsbesluiten, stukken en brieven. Werk een nog grotere berg administratie af. Ga later dan gebruikelijk, het is opvallend rustig, zwemmen in De Krommerijn. Piket OOV (Openbare Orde en Veiligheid) informeert me telefonisch over een paar actualiteiten. Doe een paar boodschappen in m'n vorige woonomgeving Rivierenwijk. Koop een Straatnieuws ('Iedereen zet alles op alles om de volgende Tour te winnen. Niet de France, maar de Schalkwijk’), en breng een paar left-overs van onze verhuizing naar het afvalscheidingsstation aan het Zwarte Woud in Lunetten. Prima voorziening. En zo gaat de zaterdag gaat in een flits voorbij. Concentreer me zondag opnieuw op de stapels uitzoek- en leeswerk. In alle vroegte belt Toaufik Elfalah van de politie. Hij informeert me over een steekincident 'in de relationele sfeer'. Trek inmiddels m'n zwembaantjes. Fiets aan het eind van de middag naar de Servetstraat. Avondeet er Grieks samen met onze zoon. Gezellig. Er viel vandaag ontzettend veel regen. Dit geheel terzijde.

Vrijdag 17 juli

Ga in alle vroegte zwemmen. Werk vandaag thuis. Handel een groot aantal lopende zaken af. Leeg de inhoud van de tas van de meiden van het Stadskantoor. Lees achtergrondverhalen en teksten waar je normaal gesproken niet aan toekomt. Kort telefonisch overleg met woordvoerder Sjoukje Volten. Klus in de tuin en geniet van het zonnetje.

Donderdag 16 juli

Trek mijn zwembaantjes in zwembad de Kromme Rijn. Vanochtend samen met onze zoon (het is een mooie traditie uit Amstelveen om dit af en toe samen te doen). Na het zwemmen, gaat ie terug naar huis. Breng in de loop van de ochtend een bezoek aan de tandarts, doe een paar boodschappen in de Burgemeester Reigerstraat en loop binnen bij kapper 'Will' van Hairfix.
Bel met een van de nabestaanden van de Utrechtse slachtoffers van de vreselijke vliegramp met de MH17. Morgen precies een jaar geleden. Heb een telefonisch overleg met Henk Broeders, directievoorzitter van de Jaarbeurs. Aan het eind van de middag ontvangen we thuis een voormalige overbuurvrouw Marion en haar moeder. Ze logeren in Doorn. Vandaar. Praat 's avonds uitvoerig telefonisch bij met het hoofd Veiligheid Angela van der Putten.

Woensdag 15 juli

Korte nacht. Fiets toch rond kwart voor zeven heen en weer naar het zwembad. Beetje vrij vandaag. Althans doe er een poging toe. De tekenstukken, sms'jes en emails blijven doorstromen. Doe ze allemaal af. Kort telefonisch overleg met wethouder Kees Geldof over een actualiteit. De middag en avond staan in het teken van de verjaardagen van mijn moeder en van onze dochter (verjaart vandaag). Ontvangen m'n ouders, de kids en twee lifetime friends van onze dochter, Fanny en Sophie. Barbeknoeien in de tuin. Vrolijke dag.

Dinsdag 14 juli

In alle vroegte Toaufik Elfalah van de politie aan de lijn (onderwerp: de staking bij PostNL). Zwem (voor het eerst in de regen) en ga richting Stadskantoor. Woon er, het begintijdstip is iets later dan gebruikelijk, de wekelijkse vergadering van het college van B&W. Doe het met de helft van de wethouders, andere helft is al op vakantie. Bezoek aan het begin van de middag samen met Vincent Heus, adviseur Keurmerk Veilig Ondernemen van Economische Zaken en wijkagent 'Dwight' ('Mijn echtgenote bevalt hopelijk vanavond of morgen van ons tweede kindje’ ), het filiaal van de Hema in winkelcentrum Kanaleneiland. Maak kennis met twee medewerksters die recent het slachtoffer waren van een overal. Zo'n incident heeft een grote impact. Niet alleen op de dames zelf, maar ook op hun collega's en familie. Naar omstandigheden maken ze het goed. 

De rest van de middag staat in teken van een werkbezoek van Commissaris van de Koning Willibrord van Beek aan de Veiligheidsregio Utrecht. Vergezel de Commissaris, samen met Angela van der Putten (hoofd Veiligheid, in de brandweerkazerne aan de Belcampostraat in Leidsche Rijn. Algemeen directeur Peter Bos en directiesecretaris Jasper Nagtegaal en hun naaste medewerkers geven op de 8e etage in de crisisruimte voor het Regionaal Operationeel Team (ROT) een uitvoerige toelichting op de werkzaamheden van en in onze veiligheidsregio. Worden na afloop rondgeleid door de kazerne. Kwartiermaakster Marjolijn de Jong vertelt onderweg met enthousiasme over de veiligheidsinformatiecentrum ('De veiligheidsregio is de drijvende en bindende kracht achter een goede hulpverlening, rampenbestrijding en crisisbeheersing in de regio Utrecht. In de VRU werken 26 regionale gemeenten samen, onder het motto "Uw veiligheid, ons werk". Wij verlenen hulp op straat voor de inwoners van onze regio. Wij adviseren over en houden toezicht op veiligheid. Wij leveren slagkracht bij rampenbestrijding en crisisbeheersing. Wij voeren regie over (fysieke) veiligheid en brengen partijen bijeen'). Krijgen na afloop de kersverse publieksversie van het jaarverslag ('Veiligheid is mensenwerk')  mee naar huis.

Praat aan het eind van de middag bij Badhu aan het Willem van Noortplein kort bij met woordvoerder Sjoukje Volten. Zij gaat binnenkort op vakantie. Vandaar. Gemeenteraadslid Monique Bollen (Groen Links) schuift ook even aan. Meteen door naar Overvecht. Gebruik op uitnodiging van Reinier Koch en Mattanja Keijzer het avondeten in Esther’s Eethuis aan de Ghanadreef. Het pand is in beheer van Wegwijs, een onderdeel van De Tussenvoorziening. Wegwijs ondersteunt mensen die een psychiatrische en/of dakloze achtergrond hebben. Met laagdrempelige activiteiten wil Wegwijs een bijdrage leveren aan het opheffen of voorkomen van een sociaal isolement. In het eethuis komen elke dinsdag ongeveer vijftien bewoners uit Overvecht bij elkaar om met elkaar te eten. Spreek met de vrijwilligers, studenten aan de UU en werkzaam bij het UMC en de andere gasten waaronder Martin (de 'burgemeester' van het huis) en vrijwilligster Ratna. Mooi te weten dat deze mensen met allerlei achtergronden elkaar via dit initiatief ondersteunen. Geniet van de door Reinier bereidde maaltijd: een kippenpoot met aardappels, snijbonen en appelmoes.
Begin, terug thuis, aan de inhoud van de tas van het Stadskantoor. Slaap een beetje voor, want draai even na elven samen met Annemieke Tomassen (gebiedsmanager veiligheid Overvecht) een deel van de nachtdienst mee met de dames en heren wijkagenten van Kanaleneiland (Adriaan) en Overvecht (Femke). Het is donker en zo her en der in beide wijken nog redelijk druk op straat. De agenten vertellen over hun werk en laten het ook zien. Ze gaan vanuit de politiebureaus Marco Pololaan en de Kaap Hoorndreef af op (overlast)meldingen en nemen sowieso een aantal bekende (hot)spots mee. Spreek met jongeren, een paar ondernemers en buurtbewoners. Sommigen zijn hartelijk, anderen onverschillig. Bewonder de inzet van de politie en het jongerenwerk. De hulp van onze bondgenoten (sleutelfiguren in de beide wijken) en de ouders (ook zij moeten hun verantwoordelijkheid nemen voor het gedrag van hun kinderen) is echter onontbeerlijk. Kortom, er is nog steeds werk aan de winkel. Kwestie van lange adem, grenzen stellen en volhouden. Val rond half drie, terug thuis, meteen in slaap.

Maandag 13 juli

Trek m'n zwembaantjes en ga naar het werk. Begin met het wekelijkse overleg met een paar medewerkers. Een enkeling waart nog rond. Aansluitend een kort overleg met de gemeentesecretaris, de raadsgriffier spreek ik vanmiddag. Praat in de loop van de ochtend uitvoerig bij met de hooggeleerde Joop van den Berg. Onze gezamenlijke passie voor de publieke zaak en de parlementaire geschiedenis en alles wat daarmee samenhangt, passeren de revue. Heb telefonisch overleg met ambtgenoot Arno Brok (Dordrecht). Spreek vervolgens samen met adviseur Vergunningen, Toezicht en Handhaving Ellen Heijenga met twee ondernemers. Zit een ingelaste vergadering van de staf Veiligheid voor. Nemen een paar lastige dossiers door.

Loop aan het begin van de middag naar de 6e etage. Reik daar onder grote belangstelling van de aanwezige medewerkers de eerste handcomputers uit aan Majid Ouald Hadj en Ed Jaarsma, beiden werkzaam bij Toezicht en Handhaving Openbare Ruimte (THOR). De 140 Utrechtse handhavers krijgen vanaf vandaag allemaal een handcomputer die gekoppeld is aan verschillende databestanden, waarmee zij snel en effectief kunnen handelen en minder tijd kwijt zijn aan administratief gedoe ('Utrecht is voorloper in de digitalisering van de handhaving‘). Dank, voorafgaand aan de overhandiging, iedereen voor de tomeloze inzet. Belangrijke vrouwen en vrouwen die ‘onze ogen en oren’ zijn in de wijken en buurten van onze stad. Trakteer alle aanwezigen na afloop op een verse fruitspies. Projectleider Wilco van der Vosse geeft intussen een toelichting aan de vertegenwoordigers van de media.
Praat, terug op mijn werkkamer bij met de algemeen directeur van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU), Peter Bos. Ontvang raadsgriffier Ad Smits en D66-raadslid Bram Fokke. Het recent naar buiten gebrachte actieplan ‘Utrecht zijn we samen’ is het onderwerp van een volgend overleg met een aantal betrokken medewerkers. Het actieplan beschrijft de geactualiseerde en aangescherpte aanpak van radicalisering in Utrecht. De publicatie van het plan riep een paar vragen op. Die verdienen een reactie. Vandaar. Ontvang opnieuw een ondernemer, samen met adviseur Ellen Heijenga. Aan het begin van de avond volgt tenslotte een vergadering van de driehoek. In vakantie samenstelling. Hoofdofficier van Justitie Johan Bac en plaatsvervangend sectorhoofd van politie Ad Sanders schuiven aan. Breng 's avonds samen met  Myrthe Pfeifer (gebiedsmanager veiligheid Noord/Oost) een bezoek aan een familie die zich al geruime tijd geconfronteerd weet met (jongeren)overlast. Laat me ter plekke informeren over de situatie en achtergrond. Besteed de rest van de avond aan de inhoud van de tassen die ik vanuit het mee naar huis heb gekregen.

Zaterdag en zondag 11 en 12 juli

Slapen zaterdagochtend een beetje uit. Ga zwemmen en doe een paar klusjes in de tuin. Breng aan het eind van de middag op uitnodiging van Bas van den Hemel (directeur Brandweerrepressie) en Marcel de Vries (coördinator jeugdbrandweer Utrecht oftewel 'kampvader') een bezoek aan de jaarlijkse Kleurrijke Jeugdbrandweer Oefendagen (KJO) van de Veiligheidsregio Utrecht in Zeewolde. Zo'n 25 vrijwilligers en 200 deelnemers van 14 jeugdbrandweerkorpsen, verenigd in de JeugdBrandweer Nederland (JBNL), oefenen zich suf in de hitte. Maak kennis met de jonge vrouwen en mannen tijdens een wandeling langs hun tenten op het evenemententerrein aan het Erkemederstrand. Bewonder de geïmproviseerde ruimten van de verbindingen, de (gaar)keukens ('Hete klus heren‘) en de EHBO. Bekijk de finale van de stormbaan (het slotonderdeel van de 14-kamp). Ik doe het de jongelui niet na. De snelste tijd is 1 minuut 27. De jeugdbrandweer van gastgemeente Zeewolde is daarmee de winnende ploeg. Draag in een grote circustent samen met Rein Zijlstra (wethouder Zeewolde) bij aan de prijsuitreiking. Wat een enthousiasme en plezier. Ook bij onze brandweer geldt: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.

Zondag blijkt een regenachtige dag. Zwem in zwembad De Krommerijn. Werk aan de post en stukken van de afgelopen en komende week. Verwelkom aan het eind van de middag in het Academiegebouw en het Pandhof ruim 425 deelnemers - chemici uit de hele wereld - aan de 17e editie van het tweejaarlijkse congres van de ISHHC (International Symposium of Homogenous and Heterogeneous Catalysis). De hooggeleerden Bert Weckhuysen en Bert Klein Gebbink, dr. Pieter Bruijnincx en Monique Lamers van het organisatiecomité ontvangen me allerhartelijkst. Maak na afloop van de verwelkoming kennis met een aantal vooraanstaande chemici uit onder anderen China, de Verenigde Staten, Italië, Duitsland en Rusland. Mag op weg naar buiten op de foto met het organiserend comité.
Gebruik, terug thuis, het avondeten samen met Marian en onze zoon. Genieten van zijn vakantieverhalen uit en over Turkije.

Vrijdag 10 juli

Korte nacht. Ga toch in alle vroegte lekker zwemmen. Werk vanochtend thuis. Heb telefonisch overleg met Margriet Algera (politie) en Albert van den Bosch (ambtgenoot Zaltbommel) over de actualiteit. Ga 's middags naar de Meern. Bezoek, samen met senior adviseur veiligheid Iris Koningstein, een familie die onlangs een groot verlies te verwerken hebben gekregen. Niet te bevatten. Ga in de loop van de middag naar Rotterdam. Woon op uitnodiging van mijn ambtgenoot Ahmed Aboutaleb en festival directeur Jan Willem Luiken, de opening bij van de 40e editie van het North Sea Jazz Festival. Zie vele bekenden uit de wereld van cultuur, bedrijfsleven en politiek. Geniet in 'Maas' van het optreden van Sergio Mendes & Brasil 2015 en even later van het optreden van Tony Bennett & Lady Gaga. De Utrechtse ondernemer Dimitri Chalos (Cuisine on Tour) en zijn mensen laten zich intussen van hun beste kant zien. Muzikale afsluiting van een week vol gemengde ervaringen. Ben inmiddels terug thuis als Marian arriveert van haar weekje Gran Canaria. Gezellig dat ze er weer is.

Donderdag 9 juli

Kom ook vanochtend niet aan zwemmen toe. Moet extra vroeg naar het Stadskantoor. Fiets er, gehuld in groene poncho, in de stromende regen heen. Heb op de 21e etage ('In de plantenbak’) een ontbijtbijeenkomst met een aantal ondernemers en potentiële investeerders op het Utrechts Science Park. Perspectiefrijke ontmoeting. Op mijn kamer volgt een overleg met de medewerkers Manon Steinz, Maartje Schlebusch en Martin Kikkert. Spreek daarna met Tourstartdirecteur Martijn van Hulsteijn, gemeentesecretaris Maarten Schurink en projectdirecteur Albert Hutschemakers over de actualiteit na de Grand Départ. Aan het eind van de ochtend volgt een vergadering van de Driehoek. Heb meteen aansluitend een zogenaamde Driehoek 'plus' (jeugd en veiligheid) samen met wethouder Victor Everhardt. Praat 's middags bij met Jantine Kriens, voorzitter van de directieraad van de VNG. Doe dat bij Zizo aan de Oudegracht, gerund door jongeren, ('Mijn naam is Joost') met een verstandelijke beperking. De bediening is zeer gastvrij én vrolijk. Terug op het Stadskantoor volgt een overleg met projectleider raamprostitutie Martin Klapwijk. Ontvang aan het eind van de middag, samen met beleidsadviseur Wien de Smet, Nkosilathi Moyo. Moyo (28) was de afgelopen maanden de eerste Shelter City gast van Utrecht. Hij woonde en werkte in Utrecht vanaf 15 april. Op 14 juli reist hij terug naar Kwekwe in Zimbabwe. Neem namens het college afscheid van hem. Moyo zet zich in voor mensenrechten en fundamentele vrijheden in Zimbabwe. Hij gaat 'gesterkt' naar huis. Wens hem alle goeds bij de voortzetting van zijn zeer betekenisvolle werk.

Praat vervolgens samen met projectmanager Elif Borucu-Calinalti, bij met Fatih Kartal (stichting Oranje Horizon), Yusuf Altuntas (stichting Kleurrijk Gezin en Jeugd), Yunus Emre Cicek (stichting actief Jongeren Utrecht) en Yucel Aydemir (Ulu Moskee) allen sleutelfiguren binnen de vrijwilligersorganisaties in onze Turkse gemeenschap. Fiets aan het begin van de avond richting de Oudegracht. Gebruik er het avondeten met een paar medewerkers. De zomervakantie staat voor een aantal van hen voor de deur. Vandaar. Wandel om kwart over zeven naar het Stadhuis. Om half acht begint de laatste gemeenteraadsvergadering voor het zomerreces. Aan het begin van de vergadering dankt raadsnestor Arjan Kleuver allen die voor- en achter de schermen bijdroegen aan het succesvolle verloop van de start van de Tour de France in Utrecht. De nestor sluit rond één uur 's nachts de vergadering ook af. Met een lange staande ovatie zet de gemeenteraad raadsgriffier Ad Smits in het zonnetje. Het was de laatste vergadering die Ad Smits als griffier begeleidde. Het einde van een tijdperk.  Een korte besloten vergadering van de gemeenteraad volgt. Neem na afloop afscheid van een aantal vakantiegangers en stap snel op de fiets naar huis.

Woensdag 8 juli

Enig achterstallig onderhoud voorkomt dat ik vanochtend niet kan zwemmen. Het is niet anders. Aannemer Gerard komt bovendien in alle vroegte onverwachts langs. Hij moet nog een paar kleine dingetjes doen. Begin op het werk met een vergadering van de staf Burgerzaken. Bespreek een paar actualiteiten met medewerkers en ga vervolgens naar de Uppsalalaan. Breng er samen met EZ-wethouder Jeroen Kreijkamp, bedrijfsbezoeken aan het Hubrecht Instituut (onderzoeksinstituut met name gericht op stamcellen en antibiotica) en aan Nutricia research. Lennert Middelkoop (hoofd Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling) en adviseur Economische Zaken Natasja Koster vergezellen ons. Op het Hubrecht Instituut informeren adjunct-directeur Jeroen den Hertog ('Wij zijn blij uw zwarte gat te mogen opvullen - Het is geen magie, het is gewoon evolutie wat hier gebeurt’) en Paul Bouter (directeur stichting Vrienden Paul Bouter ('Mijn vader was huisarts aan de Weerdsingel’) ons over de werkzaamheden van het instituut. Het Hubrecht Instituut voor Ontwikkelingsbiologie en Stamcelonderzoek richt zich op de ontwikkelingsbiologie en stamcellen op verschillende niveaus: dat van het organisme, de cel en de genetica. In samenhang met fundamenteel onderzoek doet het instituut ook strategisch biomedisch en genoomonderzoek. Het onderzoek van het Hubrecht Instituut geeft inzicht in onder meer (menselijke) ziekten, zoals kanker. Het Hubrecht behoort tot de wereldtop van onderzoeksinstituten. Er werken zo’n 225 mensen. Communicatiemedewerker Daniël Kusse schetst kort de ontstaansgeschiedenis ('100 jaar Hubrecht instituut') en Jeroen den Hertog vertelt over 'Nieuwe bioactieve stoffen'. Krijgen aan het eind van het werkbezoek een rondleiding door het laboratorium, de vissenfaciliteit en nemen een kijkje bij de nieuwbouw.
Nemen afscheid en wandelen aan het begin van de middag in de regen naar het nabijgelegen Nutricia reserach. Elmo Wissing (sitedirector), Hans Leijtens (director Early Life Nutrition) en communication manager Heather Wagner ('I come from Ohio') ontvangen ons. Nutricia Research is onderdeel van Danone en opgericht in Nederland in 1896. Nutricia Research (R&D) is sinds 2013 op het Science Park gevestigd. Er zijn zo'n 400 mensen werkzaam. Het bedrijf verricht innovatief onderzoek op het gebied van early life nutrition en advanced medical nutrition. Life sciences, technologie en innovatie zijn hierbij de sleutelwoorden. Krijgen ook hier een bedrijfsintroductie ('The first 1000 days, an impact on later life health' en 'Getting from from sick care to health care') en vervolgens een rondleiding door het prachtige pand. Beide bedrijven spreken zeer tot de verbeelding. Zeer de moeite waard.

Terug op het Stadskantoor volgt een korte vergadering van de staf Bestuurlijke Zaken. Ontvang, samen met EZ-adviseur Brigitte Hulscher, Hans Leijting en Jurjen Veldhuizen (beiden werkzaam bij Huwaei). Onderteken een Memorandum of Understanding (MOU) over het het thema 'connected stadium’ en ‘smart city’. Ga aan het eind van de middag op werkbezoek bij het Nederlands Film Festival aan de Vinkenburgstraat. Doe dat samen met kabinetschef Hans Kuperus en adviseur culturele zaken ('Film, omroep en literatuur') Hans Goedkoop. Emile Fallaux, sinds oktober de nieuwe voorzitter van het filmfestival van Utrecht, en de immer enthousiaste directeur Willemien van Aalst, praten mij bij over de (nieuwe) plannen voor de komende jaren en het komende, alweer 35e, festival in Utrecht. Van 23 september tot en met 2 oktober. Dit jaar een soort pop-up festival. Het voormalige postkantoor op de Neude wordt het centrum van de organisatie. Verheug me er op. Na een bezoek aan m'n mondhygiëniste, door naar de Nicolaikerk voor de tweede Regionale Assemblée van de U10. Inmiddels droegen velen bij aan de ontwikkeling van een gezamenlijke ruimtelijk-economische koers en de Agenda Utrecht. Er zijn presentaties van de hooggeleerde Anton Pijpers, wethouder Herman Geerdes (Houten) en wethouder Lot van Hooijdonk. Spreek het openingswoord uit, terwijl ambtgenoot Frans Backhuijs (Nieuwegein) als gastheer optreedt. Kan helaas alleen het begin van de Assemblee bijwonen. Moet als 'Auditeur van Rekening wegens Utrecht' de jaarvergadering bijwonen van de Fundatie van de Vrijvrouwe van Renswoude. Maak kennis met de conservator van het Haagse gemeentemuseum Jet Pijzel-Dommisse. Bel, terug thuis, met Marian.

Dinsdag 7 juli

Opnieuw vroeg in het zwembad. Het is vanochtend een stuk kouder. Fiets naar huis, fris me op, stap vervolgens weer op de fiets richting werk. Onderweg roept een meneer, als ik bij een rood stoplicht wacht: 'Nu u stopt, stop ik ook maar. Ben vervuld met weemoed. Het was zo geweldig het afgelopen weekend. Jammer dat het alweer voor bij is’. Bel met m'n vandaag jarige moeder (82). De ochtend wordt gevuld met de wekelijkse vergadering van B&W. De laatste in volledige samenstelling voor het zomerreces. Overhandig aan het college, mede namens Tourwethouder Jeroen Kreijkamp, de tourstartvlag, de Tour 2015 plaquette, een maillot jaune en een replica van de bokaal die iedere stad waar de Tour de France start krijgt. Na afloop meteen op de fiets richting Stadhuis. Aldaar begint om 14.00 uur een vergadering van de gemeenteraadscommissie Mens en Samenleving. Praat buiten op een bankje op het voorplein bij met adviseur Ellen Heijinga van VTH (Vergunningen, Toezicht en Handhaving). Op de agenda vanmiddag staan onder meer het uitvoeringsplan cameratoezicht, de nota verbonden partijen en een wijziging van de gemeenschappelijke regeling van de veiligheidsregio Utrecht. Bespreek met twee naaste medewerkers de commissievergadering na. Fiets naar huis, gebruik er het avondeten en stap even later weer op de fiets richting Stadhuis voor de raadsinformatieavond over het bestemmingsplan ‘het Nieuwe Zandpad'. Ook wethouder Paulus Jansen is aanwezig. Lange dag zit er bijna op. Werk, terug thuis, aan de inhoud van de tas van morgen. Sms met onze zoon die vanmiddag uit het Turkse Marmaris is teruggekeerd.

Maandag 6 juli

Bijna meteen weer 'business as usual'. Sta vroeg op, zwem m'n baantjes in zwembad De Krommerijn. Spreek rond 8.15 uur met Tom van ‘t Hek van BNR Nieuwsradio, blikken samen terug op de Tourstart. Lees thuis de collegestukken door en werk mijn mail bij. Bel met Peter Bos (Veiligheidsregio Utrecht), Miriam Barendse (politiechef Midden-Nederland) en Johan Bac (Hoofdofficier van Justitie). Bedank hen en hun medewerkers voor het voortreffelijke werk en de samenwerking op weg naar en tijdens het afgelopen weekend. Fiets in de loop van de ochtend naar het Stadskantoor. Het eerste wat ik doe is locoburgemeester Victor Everhardt bedanken voor zijn inzet het afgelopen weekend in het beleidscentrum aan de Briljantlaan. Inmiddels gewoon weer aan de slag. Overleg met secretaresse Yvette Wildschut over een paar lopende agenda-zaken. Het wekelijkse overleg met raadsgriffier Ad Smits en gemeentesecretaris Maarten Schurink volgt. We bespreken onder meer de laatste gemeenteraadsvergadering voor het zomerreces van aanstaande donderdagavond. Bel na afloop met de nestor van de gemeenteraad, D66-raadslid Arjan Kleuver. Zit aansluitend een vergadering voor van de staf Veiligheid. Werken een bomvolle agenda af. Na afloop kort overleg met bestuursadviseur Martin Kikkert. Geef in de loop van de middag buiten op de trappen voor het Stadskantoor een interview aan verslaggever Floris Prenger van RTV Utrecht. Kijken terug op het verloop van het Tourweekend. Het zal voor hem, de Tourspecialist van RTV Utrecht, wennen zijn dat het voorbij is. Onderteken een grote stapel stukken en brieven. Fiets aan het eind van de middag bepakt en bezakt naar huis. Bel 's avonds uitvoerig met Tourstartdirecteur Martijn van Hulsteijn. Alle complimenten die ik de afgelopen dagen en vandaag ontving zijn voor de vrijwilligers ('Tourmakers') en alle medewerkers voor en achter de schermen. Zei het eerder: weet zeker dat tallozen van het spektakel hebben genoten. Goed werk! Hebben het natuurlijk ook over de dramatische valpartij in de derde etappe van de Tour vandaag, waar onder anderen 'onze' Tom Dumoulin het slachtoffer werd. Sms en What's App ondertussen met Gran Canaria waar Marian en onze dochter deze week verblijven. Ga op tijd naar bed.

Zaterdag 4 en zondag 5 juli

Vandaag is het zover. De Grand Départ van de Tour de France in Utrecht. Mijn ochtendprogramma begint op de Neude. Geef in het oude postkantoor een interview aan NOS-radio. Doe dat even later buiten aan Kees van Dam van het NOS journaal. Drink aan de Neude een kopje koffie met AD/UN verslaggever Mathijs Steinberger. Zal hem dit weekend vaker spreken. Ga op bezoek bij het COV-gebouw aan de Briljantlaan waar de Staf Grootschalig Bijzonder Optreden (SGBO) onder leiding van Ad Sanders van politie om 9.00 uur precies voor het eerst vergadert. Maak een deel van de vergadering mee en wens alle mannen en vrouwen veel succes toe. Sta op het Stadskantoor RTV Utrecht radio en televisie te woord. Loop over het Jaarbeursplein en spreek met een aantal bezoekers, Tourmakers en bekenden. Wandel naar het Beatrixtheater waar Radio 2 een studio heeft gebouwd. Spreek met journalist Bert Kranenbarg in het programma Grand Départ Kranenbarg. Ontvang, terug op het Stadskantoor, een delegatie van de Franse regio La Manche. Zij hebben in 2016 de eer de Grand Départ te organiseren. Regiobestuurder Jean François Le Grand en de burgemeester van Saint-Lô François Brière bieden een cadeautje aan (een plaquette van de in La Manche geboren Alexis de Tocqueville).

Neem het gezelschap mee naar de 6e verdieping waar het actiecentrum zich bevindt. Vanuit hier is contact met de stad als het gaat om de onderdelen Mobiliteit, Techniek en Veiligheid. Eén van de coördinatoren geeft uitleg over wat er gebeurt in alle ruimtes. Daar is prachtig te zien hoe druk het al aan het worden is op verschillende punten in de stad. Ook zien we dat er op allerlei borden in de stad gewaarschuwd wordt voor de hitte: veel water drinken en goed smeren is het advies. Neem afscheid van de delegatie uit La Manche en ga naar Village Départ, vlakbij de Jaarbeurs. Open de Village met het luiden van een bel.

Begroet een groot aantal mensen, geef een interview aan een Amerikaans radiostation ('And remember it's the fourth of July’) en loop naar de paviljoens waar heel veel mensen van de Grand Départ gaan genieten. Begroet een paar bekenden, zeg gedag tegen de wegens ziekte tijdelijk teruggetreden D66-fractievoorzitter Klaas Verschuure, groet Ivo Opstelten, betuig mijn respect aan twee andere ambtsvoorgangers, zij droegen bij aan de Grand Départ in Utrecht, Annie Brouwer en Aleid Wolfsen. Wandel terug naar de start waar de eerste tijdritrijder van start gaat. Het is Daniel Teklehaimanot uit Eritrea van team MTN-Qhubeka. De eerste Afrikaanse ploeg die deelneemt aan de Tour de France. Mooi moment met een heuse startvlag. Ga met Christian Prudhomme in een volgauto het parcours op. Vraag mijn Rotterdamse ambtgenoot Ahmed Aboutaleb mij te vergezellen. Een belevenis. Overal langs de route is het publiek enthousiast. Verwelkom afloop minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers en minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders. Om stipt kwart over vier arriveert Zijne Majesteit de Koning bij het ontvangstpaviljoen van de Jaarbeurs. Na enkele protocollaire begroetingen wandelt Zijne Majesteit langs drommen toeschouwers richting  ontvangstruimte.

Daar spreekt de Koning onder meer met de voormalige tourwinnaars Jan Janssen en Joop Zoetemelk en Tourwethouder Jeroen Kreijkamp. Zijne Majesteit maakt ook kennis met Cor Jansen (voorzitter van het Business Peloton Utrecht) en Wim van Waardenburg van Movico (Mobiele Visuele Communicatie), met de Utrechtse Tourorganisatie (waaronder projectdirecteur Martijn van Hulsteijn) en ten slotte met een aantal Tourmakers (Oda de Vreeze, Rosali de Paepe, Sven Pechler en Tim Smolders). Zij vertellen Zijne Majesteit waarom zij met zoveel enthousiasme dit vrijwilligerswerk doen. Leid de Koning vervolgens rond in het rennerskwartier. De Koning spreekt met wielrenners van Lotto-Jumbo en Giant Alpecin, en neemt een kijkje in de spelersbussen. Rijd ten slotte samen met de Koning op het parcours in een volgauto achter wielrenner Bram Tankink aan. Prachtig om de stad op deze manier te zien. Bij de finish wacht de prijsuitreiking. De Australische Rohan Dennis van BMC wint de eerste etappe in Utrecht en daarmee de allereerste gele trui. Neem afscheid van Zijne Majesteit. De eerste etappe zit er op. Een geweldige dag voor Utrecht. Dag één zit er bijna op. Korte nazit met wethouder Jeroen Kreijkamp en ga dan naar huis. Fris me op, leg mijn drijfnatte pak klaar voor de stomerij, en avondeet gezellig in onze tuin met Marian en onze vriendin Annemiek. Ook zij beleefden een prachtige dag. Wip later op de avond een half uurtje aan bij mevrouw Stien van Chez Jacqueline in de Korte Koestraat. Maak in het nabijgelegen Willem Slok kennis met voormalig Peter Winnen. Wat een feest, daar en in de rest van de stad.

Neem zondagochtend afscheid van Marian (zij gaat samen met onze dochter een paar dagen naar de zon) en ga in alle vroegte richting het Jaarbeursplein om het inmiddels toestromende publiek welkom te heten vanaf het Signature Podium. Hier moeten de renners zich voor de race formeel laten intekenen. Spreek met journalisten. Begroet een aantal funders tijdens een brunchbijeenkomst in een van de tenten aan de Croeselaan. Een officieel moment met de ASO volgt. Ontvang een bijzondere herinneringsmedaille met de namen van de 21 etappes van de Tour de France 2015 er in gegraveerd. Loop naar de plek waar de start zometeen plaatsvindt voor een interview met Dione de Graaff van de NOS. De tweede etappe staat op het punt om te beginnen. Stap in een rode Skoda van de Tourdirectie (een volgauto) samen met madame Marie-Odile Amoury en Christian Prudhomme. Rijden voor de renners uit richting stadhuisbrug. Het Nederlandse Kamerkoor staat op het bordes van het Stadhuis om het Nederlands en Franse volkslied te zingen, waarna de 7-jarige Lotte een enorm startlint doorknipt.

Ga in de volgauto op weg naar Zeeland. Geniet onderweg van het enthousiasme in Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn. In Rotterdam begroeten we ambtgenoot Ahmed Aboutaleb. Ook hij krijgt een maillot jaune. Inmiddels verandert het weer van tropisch warm naar kou(d) en regen, het scheelt zo'n 15 graden. Begroet in Zeeland de trotse Commissaris van de Koning Polman, gedeputeerde Ben de Reu en ambtgenoot Rob van der Zwaag (Veere). Maak de prijs- en trui-uitreiking mee op de Neeltje Jans. De Australiër Rohan Dennis is zijn gele trui kwijt. De Zwitser Fabian Cancellara is de nieuwe leider in de Ronde van Frankrijk (en Tom Dumoulin stijgt naar de derde plaats in het Algemeen Klassement). Na een korte nazit in de zon snel terug naar Utrecht. 'Het is ons gelukt, gouden dagen zijn aan de rijke geschiedenis van Utrecht toegevoegd. Dank aan iedereen die dit heeft mogelijk gemaakt. Volgens mij hebben zeer veel mensen in en buiten Utrecht heel veel plezier beleefd,' dat is kort samengevat mijn commentaar aan bellende vertegenwoordigers van de media. Ook het pak van vandaag gaat naar de stomerij. Het gewone leven herneemt zich. Voel me inmiddels een uitgeknepen citroen, maar het was allemaal zeer de moeite waard.

Vrijdag 3 juli

Opnieuw een relatief korte nacht. Fiets heen en weer naar het zwembad. Geef vervolgens aan presentatrice Margriet Vroomans van Radio 4 KRO/NCRV een interview over de Tourstart morgen. Doe datzelfde even later met goede bekende Manuela Kemp van radio Max Wakker-Wekker. Fiets in de loop van de ochtend richting Stadhuisbrug en spreek met verslaggever Robert Peters van het Tourprogramma Tour du Jour. We spraken elkaar vorig jaar bij de finish van de Tour in Parijs. Drink vervolgens een kopje koffie met verslaggever Mathijs Steinberger van AD/UN. Frank Evenblij en Erik Dijkstra van het televisieprogramma Bureau Sport lopen langs. Geef een interview aan Elles Wijngaarden van RTL Boulevard. Serveersters van Café Dikke Dries, in speciaal bolletjes-Tour-tenue gehuld, worden ook bevraagd. Spreek het welkomstwoord in voor de NOS-Tour app. Geniet inmiddels van de Franse taferelen in de binnenstad.

Fiets 's middags naar restaurant Goesting om met een toetertje het startschot voor een wielertocht van een club mensen, waaronder staatssecretaris Sander Dekker, die sinds 2008 de hele Tour de France, steeds een etappe een dag voor ‘de echte renners deze etappe rijden’. Het is er snikheet. Fiets naar de hoek Kruisstraat/Kruisdwarsstraat om de onthulling bij te wonen van een muurschildering van schilder Jos Peeters ter herinnering aan de Grand Départ. Het is een tekening op basis van vele tourfoto’s en tourverhalen. Niet alleen wielrenners vullen de schildering maar ook Utrechtse grootheden van Dick Bruna tot Jeroen Wielaert zijn te zien. Het is een initiatief van de werkgroep Directe Voorzieningen, die zich inzet voor het herstel en aanbrengen van historische en karakteristieke elementen in het straatbeeld. Fred Nuwenhuis van de werkgroep heet iedereen welkom, laat samen met mijn ambtsvoorgangers Annie Brouwer en Aleid Wolfsen, schilder Jos Peeters, de enige Utrechtse deelnemer aan de Tour de France Michel Stolker (81), en Jan Janssen een doek naar beneden zakken. De enorme muurschildering is prachtig geworden.

Door naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Woon de binnenkomst bij van de deelnemers aan de Miffy & Friends Cycle Challenge. Als onderdeel van Nijntje’s 60ste verjaardag en geïnspireerd door de Grand Départ  organiseerde uitgeverij Mercis, samen met haar Engelse partner de Miffy & Friends Charity Cycle Challenge. In vier dagen tijd fietsten de dames en heren van Londen naar Utrecht. Dit alles ten bate van de Vrienden van het Wilhelmina Kinderziekenhuis.

Fris me thuis even op. Ontvang aan het begin van de avond in de hal van het Stadskantoor minister van Economische Zaken, Henk Kamp, en zijn Franse ambtgenoot, Emmanuel Macron. Aan de vooravond van de Grand Départ van de Tour de France in Utrecht lanceren zij officieel het economisch jaar tussen Nederland en Frankrijk. Jan Jansen en Joop Zoetemelk ontvangen een hoge Franse onderscheiding.

De Franse wielrenner en vijfvoudig Tourwinnaar Bernard Hinault reikt 'Légion d'Honneurs' uit aan het duo. Bijna meteen door naar het Centraal Museum alwaar de voor-ontvangst voor het officiële Tour de France-diner al is begonnen. Gebruiken het avondeten in de Nicolaikerk. Reik de ambassadeurs Laurent Pic en Ed Kronenburg een zeefdruk van de Rietvélo aan, gemaakt door de Utrechtse kunstenaar Menno Anker. Het aantal verwijst naar de 102e editie van de Tour. Madame Marie-Odile Amaury (president van de ASO) krijgt (daarom) nummer 102. 

Krijg zelf uit handen van de oud-Tourwinnaars Thévenet en Hinault een gesigneerde gele trui en een replica van de officiële Tour-bokaal die elke Grand Départ stad een jaar lang in bruikleen heeft. Geef de echte bokaal op zondag 26 juli aanstaande op de Champs-Élysées over aan La Manche. Tussen de bedrijven door overhandigt de rector van het USC de cheque met de opbrengst van het 'Wij kleuren geel' project. 22 'Heeren' van het USC fietsten van Utrecht (Domtoren) naar Parijs (Eiffeltoren) en weer terug (ongeveer 1.350 kilometer) en haalden daarmee geld op voor het Wilhelmina Kinderziekenhuis en het Jeugdsportfonds. Chapeau! Tref thuis Marian en vriendin Annemiek. Ook zij zijn net thuis van een leuke avond uit in de binnenstad. De sfeer was er geweldig vertellen ze. Zitten nog even met z'n drieën in de tuin.

Donderdag 2 juli

Begin de ochtend met de (bijna) dagelijkse baantjes in het zwembad. EenVandaag maakt opnames. Eerst in het zwembad, even later bij ons in de achtertuin. Stap op de fiets richting Stadskantoor. Bespreek met een aantal medewerkers een paar details ter voorbereiding van de Tourstart komend weekend. Geef een interview aan Telegraaf-journalist Mike Muller, fotograaf René Bouwman schiet aansluitend een plaatje. Praat bij met secretaresse Yvette Wildschut en hoofd Bestuursondersteuning Maartje Schlebusch. Aan het eind van de ochtend richting Den Haag. Zit er aan de Nassaulaan in de Van Karnebeek/Oudzaal m'n allereerste bestuursvergadering van de VNG voor.

Neem onderweg mijn post door en lees teksten voor een aantal toespraken. Aan het eind van de middag meteen door naar het Spoorwegmuseum. Daar verzamelen zich alle wielrenners voor de ploegenpresentatie in park Lepelenburg. Loop tegen zessen, samen met Tourdirecteur Christian Prudhomme, Joop Zoetemelk, Jan Janssen en Bernard Thévenet naar de waterkant waar we in een sloep stappen. Bernard Hinault heeft de boot net gemist en sluit weer aan op de kade van park Lepelenburg. Vele honderden mensen aan de waterkant juichen de sporthelden toe. Wat een feest. Bij het podium in het park aangekomen ontvangt de Utrechtse presentator Herman van der Zandt ons. Christian Prudhomme en ik verwelkomen alle toeschouwers, er zijn naar schatting 12.000 mensen naar het park gekomen.

Er is muziek van de Nederlandse band Vangrail, die ook een prachtig nummer ten gehore brengt samen met violiste van het Utrechts conservatorium Svenja Staats, en er is muziek van de band Blaudzun. Eén voor één fietsen de ploegen het podium op onder leiding van Herman van der Zandt die veeltalig blijkt. De renners hebben er lol in, maken opnames van het enthousiaste publiek met hun telefoontjes. Loop na afloop terug naar het museum, dank onderweg Svenja Staats voor haar prachtige muziek. Spreek in het Spoorwegmuseum de aanwezigen toe, maak een dansje met ASO-medewerker Delphine Pralong en besteed tussen de bedrijven door aandacht aan een actualiteit. Inmiddels begint het te regenen en is er onweer (DJ Jan-Willem van Engelen in park Lepelenburg moet tijdelijk stoppen met zijn programma). Secretaresse Yvette Wildschut regelt 's avonds laat een telefonische vergadering van de driehoek. Fiets na een welbestede dag naar huis.

Woensdag 1 juli

Korte nacht. En toen was het juli. Vertrek even na zevenen richting het Haagse Binnenhof naar de Blauwe Zaal van het ministerie van Algemene Zaken voor het zogenaamde Overhedenoverleg waar ik namens de VNG, samen met commissievoorzitter Staf Depla (wethouder Eindhoven) en VNG-directieraadvoorzitter Jantine Kriens, aan deelneem. Het overleg is met premier Mark Rutte, de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk, de staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes, de voorzitter van het Interprovinciaal Overleg, Johan Remkes en de voorzitter van de Unie van Waterschappen Peter Glas. Ga na afloop naar het kantoor van de VNG. Onderteken een aantal stukken en neem een stapel actualiteiten door met VNG-adviseur Eline Tops-Visser en senior-woordvoerder Liane ter Maat. Meteen door naar Urban Bistro Mama Kelly aan de Saturnusstraat voor de ondertekening van het bestuursakkoord implementatie Omgevingswet namens de VNG.

Doe dat samen met de minister van Infrastructuur en Milieu (IenM), Melanie Schultz van Haegen, de eerdergenoemde voorzitter van het Interprovinciaal Overleg en de voorzitter van de Unie van Waterschappen. VNG-commissievoorzitter Boudewijn Revis (wethouder Den Haag) en IenM verkenner Co Verdaas zien toe op een goed verloop. Inmiddels volgen reporter Jildou van Opzeeland en cameraman Thijs Bertels van het televisieprogramma EenVandaag ('De week van ...') mij. Krijg een zendertje 'aan' en geef een kort interview. Lees onderweg terug naar Utrecht stukken uit de tas van het Stadskantoor. Word inmiddels op de hoogte gehouden over de laatste stand van zaken rond de Tour. Woon, terug in Utrecht, samen met Tourdirecteur Christian Prudhomme, de opening bij van het perscentrum Tour de France in hal 9 van de Jaarbeurs. Zo'n 1.500 internationale journalisten kunnen hier aan het werk. Open een knalgeel gordijn, waar achter vandaan een aantal kinderen komen fietsen over een gele loper. Wandel naar de ruimte de komende dagen persconferenties gehouden kunnen worden. Voor het eerst in de geschiedenis van de Tour vindt er ter gelegenheid van de opening een persconferentie voor kinderen plaats. Onder leiding van Kees Jansma en Filemon Wesseling stellen kinderen vragen aan de wielrenners Robert Geesink, Wilco Kelderman, Koen de Kort, Roy Curvers en Ramond Sinkeldam van het team LottoNL-Jumbo, Giant-Alpecin en Jeugdsport Fonds-ambassadrice Marianne Vos. Het zijn vragen die iedereen eigenlijk wel zou willen stellen (zoals – ‘aan welke berg heb je het meeste hekel, kun je nog wel leuke dingen doen naast het trainen en hoe plas en eet je onderweg’). Een vrolijke boel. Gaan na afloop met z’n allen op de foto.

Loop naar de hal waar de etappesteden, regio's en sponsoren in Frankrijk en Nederland laten zien wat zij te bieden hebben (zoals de Haute Pyrénées, Alpe d’Huez) onder de naam Avant Tour. Krijg een uitvoerige rondleiding door de Franse ambassadeur in Nederland, Z.E. Laurent Pic. Ontmoet onder meer dochter Karin van Jan Janssen die al vele jaren in Frankrijk woont.

De studio van RTV Utrecht is mijn volgende bestemming. Schuif aan bij het televisieprogramma De ronde van Utrecht. Onder leiding van Eva Brouwer en Riks Ozinga praten wielerfan en voedingsdeskundige Ineke Vocking en ik over de Tourstart en alle festiviteiten in de stad. Roep iedereen op zich goed voor te bereiden in verband met de tropische temperaturen. Inmiddels is duidelijk dat onze stad langzaam helemaal geel kleurt. Nicolas Gandon, een Franse chefkok uit IJsselstein bereidt ons een maaltijd. Na afloop genieten we van zijn kookkunsten: coquilles met bloedworst. RTV-Utrecht Paul van der Lugt eet na afloop mee. Op tijd thuis, op tijd naar bed. Een lange (snikhete) dag zit er op.

Archief

Archief weekboeken Amstelveen

(Van juli 2005 tot december 2013 was Jan van Zanen burgemeester van Amstelveen)

Uw mening