Burgemeester Fotodagboek juni en juli 2014

Donderdag 31 juli

Onze dochter uit Wageningen is even op bezoek. Overleg met financieel adviseur Leonie Kok. Bel met m'n ouders. Werk e-mails af. Telefonisch overleg met Maartje Schlebusch van het Stadhuis. Zoek in overleg met projectleider Bedrijvigheid en Veiligheid Vincent Heus en OOV'er Paul van Beijnum contact met de slachtoffers van een heftig incident bij taxicentrale Midden-Nederland in De Meern. Nota bene tijdens Suikerfeest. Steek het echtpaar een welgemeend hart onder de riem.'s Avonds belt plv. hoofdofficier van Justitie Heleen Rutgers naar aanleiding van de actualiteit. Lees 'Bonita Avenue', een fikse en fraaie debuutroman van Peter Buwalda uit. Een cadeautje van onze vrienden Niels en Annet ter gelegenheid van onze 50e verjaardag in 2011.


Woensdag 30 juli

Doe in alle vroegte een paar boodschappen en verricht (opnieuw) een aantal huishoudelijke klussen. Moet ook gebeuren. De (oefen)voetbalwedstrijd van de Turkse voetbalclub Konyaspor tegen FC Utrecht zondag aanstaande vergt enig overleg. Komt uiteindelijk goed. Praat in de loop van de dag bij met oud-wethouder Jacqueline Koops-Scheele (ChristenUnie Amstelveen). Sta aan het eind van de middag KRO Radio 2 te woord over het 'pensioen' van Dick Bruna en 'Nijntje'. Nijntje is een Nederlands icoon dat wereldwijd bekend is - in het buitenland onder de naam 'Miffy'. Mijn vorige werkkring bracht mij een enkele keer in Japan. Miffy is daar net zo beroemd en geliefd als Anton Geesink. Generaties kinderen over de hele wereld groeiden op met de boeken en films van Nijntje of droegen een t-shirt met haar beeld erop. Volgens mij is Utrecht de geestelijk vader van Nijntje, 'onze' Dick Bruna, dankbaar voor alle plezier die Nijntje velen heeft gegeven. Dick Bruna stopt, maar de avonturen van Nijntje leven voort. Bezocht juni 2009 Dick Bruna in zijn atelier aan de Jeruzalemstraat. De (toen) 81-jarige tekende nog steeds ... Natuurlijk gingen Marian en ik met onze kinderen destijds naar Nijntje de musical. En dit weekend nog maakte Nijntje deel uit van de tourkaravaan in Parijs. Een fenomeen, kortom. 's Avonds komen onze voormalige overburen Marion en Rob langs. Gezellig. 


Dinsdag 29 juli

Doe in alle vroegte in navolging van gisterenavond een paar huishoudelijke klusjes. Begin vervolgens op het stadhuis om negen uur met een ‘technische’ collegevergadering. Er zijn drie wethouders aanwezig. Vanwege het anders-dan-anders karakter vergaderen we op mijn werkkamer. Heb aansluitend een kort overleg met het hoofd veiligheid Angela van der Putten. Senior adviseur veiligheid Jet Smit informeert mij over een actualiteit van vanochtend vroeg (meende er al iets van de hebben gezien in de Korte Jansstraat, op weg naar het stadhuis). Overleg volgt met de OOV'ers Paul van Beijnum en Judith Pijnacker. Praat daarna bij over Utrecht met inwoner Jaap Breugem, in het dagelijks leven senior projectleider bij VNG International. Ontvang bijna aansluitend ter voorbereiding van het lidmaatschap van de VNG-commissie Bestuur en veiligheid beleidsmedewerker Lisanne Kerstens en senior juridisch adviseur Christiaan de Vlieger. Na de zomer begint de commissie met de werkzaamheden in deze nieuwe raadsperiode. Neem rond het middaguur op verzoek van vrijwilliger Peter Bastiaanse deel aan een korte filmopname ten behoeve van het hospice aan de Kanaalstraat. De hoofdrolspelers zijn mevrouw Nijhuis (alias ‘Dora Dag’) en een taxichauffeuse van Smoortax. Begroet en passant op het voorplein kunst- en allesfluiter Henry Glissenaar.

Ontvang in de loop van de middag graffiteur 'Jan Is De Man'. Jan maakt unieke muurschilderingen, stoere graffiti kinderkamers, reclame schilderingen en kleurrijke wanddecoraties in en om het huis, tuin of festival. Ook geeft hij creatieve graffiti workshops, pimpt alles wat los en vast zit. Jan Is De Man toverde recent het Jaarbeursplein om in het LeTourUtrechtplein met een graffitiwerk - het campagnebeeld - van maar liefst 25 bij 40 meter (the making of). Krijg een vrolijk gekleurd T-shirt overhandigd.

Daarna is het de beurt aan de ‘kwaliteitsanalisten’ Wijnand Romijn en Nathalie Aué. Zij vragen mijn assistentie bij de introductie van het agressieprotocol in het nieuwe stadskantoor. Ook daar moeten onze medewerkers hun werk veilig kunnen doen. Werk graag mee. Bel met Kunera van den Belt van Publiekszaken (onderwerp: nazorg vliegtuigramp MH17). En in de loop van de middag met de chef kabinet van de provincie, Bas Thomas. Schrijf bedankbriefjes in verband met het werkbezoek aan Parijs eergisteren en gisteren. En een felicitatiebrief aan Marianne Vos. Zij won eergisteren 'La Course'. Word inmiddels geïnformeerd over extra toezicht op 'hotspots'. Het komende half jaar zetten we een extra team medewerkers van Toezicht en Handhaving in op plaatsen in de stad waar relatief veel criminaliteit is, de zogenoemde hotspots. Het gaat om buurten met veel woninginbraak, autokraak, fietsendiefstal en vernielingen. Elke twee weken bepalen we als gemeente samen met de politie waar het extra toezicht nodig is. Het flexibele team start op 6 augustus 2014. Het flexibele team bestaat uit zes medewerkers van Toezicht en Handhaving. Afhankelijk van de veiligheidscijfers en de signalen uit de buurt wordt het team steeds op een andere ‘hotspot’ ingezet. Vervolgens is het team gedurende enkele weken overdag en ’s avonds zichtbaar aanwezig in de buurt. De surveillerende medewerkers van Toezicht en Handhaving informeren bewoners en ondernemers als zij inbraakgevoelige situaties zien. Ook onderhouden zij nauw contact met de wijkagenten. Aanleiding voor het extra toezicht is dat in de eerste maanden van 2014 het aantal woninginbraken, autokraken, fietsdiefstallen en vernielingen fors is gestegen. De inzet van het flexibele team komt bovenop de reguliere inzet van de toezichthouders in de wijken. 

Praat tenslotte bij met wethouder Victor Everhardt en handel nog een paar zaken af met chef kabinet Hans Kuperus en Cynthia Ramdutt op het bestuurssecretariaat. Lange dag zit er op.


Maandag 28 juli

Goed geslapen in het Parijse hotel. (Hotel)ontbijt vroeg. Om negen uur precies brengt een busje het gezelschap naar Gare du Nord. Tegen half elf snelt de Thalys ons richting Rotterdam Centraal. Nemen onderweg in Antwerpen afscheid van Cora en Jan Janssen. Het was een eer ze (samen met het echtpaar Zoetemelk) in de Utrechtse delegatie te hebben mogen verwelkomen. 

Neem aangekomen in Rotterdam afscheid van de overige leden van de delegatie. De meesten stappen met ons uit, sommigen reizen door naar Amsterdam. Kunnen met z'n allen terugkijken op een zeer nuttig maar energievretend werkbezoek. Carpool met wethouder Jeroen Kreijkamp en gemeentesecretaris Maarten Schurink naar Utrecht. Zeg gedag op station Utrecht Centraal en ga zelf meteen door naar het stadhuis. Daar ligt aan het begin van de middag onder meer een stapel tekenboeken op mij te wachten. De stevige regenval heeft voor grote waterschade gezorgd. Zie dat de werkruimten van een aantal wethouders letterlijk onder water staan. Emmers en dweilen bieden uitkomst. Zolang het dak blijft lekken ... Kan maar kort op kantoor zijn. Een vol middagprogramma wacht. In de hitte. Met het antracietgrijze 'pak met stropdas' aan. 
Bezoek aan de Koningslaan het 97-jarige slachtoffer van een 'babbeltruc'. De montere senior houdt de moed er in, met steun van haar directe omgeving. Door naar Plantage. Feliciteer er het echtpaar Tiernagan-Wilkes met hun 60-jarig huwelijk. De bruid is geboren bij de Rode Brug, de bruidegom blijkt Jan de Tentenneus jr. (bekend uit het lied van Herman Berkien) ...

Utereg m'n stadsie daar gebeurt van aller hand, het bruis aan alle kant in het hartsie van het land, de Sterrenwijk het Houtplein en de Lange Rozendaal, Utereg het mooist van allemaal ... Ik ben geboren in een huisie in de Zakkendragersteeg, vlakbij het logement van Jan de Tentenneus ....


De woonkamer zit vol met familie en bekenden. Een vrolijke boel. Ze gaan vanavond met z'n allen uit eten en het zijn Tour de France-fans. Breng tenslotte aan het eind van de middag in Vleuterweide een bezoek aan de ouders van de twee bij de vliegtuigramp overleden kinderen. Bewonder de kracht van het echtpaar. Terug in Rivierenwijk wachten niet alleen de stukken voor morgen, maar ook nog enig achterstallig onderhoud in huis. Stofzuigen en zo. 


Zaterdag 26 juli en Zondag 27 juli

Rustige zaterdag. Ben sinds gisteren eindelijk in staat om contact te leggen met de nabestaanden van een vierde (!) in Utrecht woonachtig slachtoffer van de vliegramp, mevrouw Lucie van Mens.

Ga zondagochtend in alle vroegte naar Rotterdam. Daar vertrekt even voor negenen de Thalys richting Parijs. Ben in het gezelschap van Tour wethouder - en jonge vader - Jeroen Kreijkamp, de gemeenteraadsleden Arjan Kleuver (D66), Steven de Vries (Groen Links), Willem Buunk (VVD), Gadiza Bouazani (PvdA), fractiemedewerker Hans Stahl (Stadsbelang Utrecht), de funders en partners van de Grand Depart Tour de France 2015 en een aantal naaste medewerkers. Breng met dit gezelschap een werkbezoek aan de finish van de Tour de France vandaag. Rond half tien arriveert de trein in Antwerpen Centraal. Hier stappen Jan en Cora Janssen op.

Komen tegen twaalven aan op het Gare du Nord. Hier voegen ook Joop en Dany Zoetemelk zich bij de Utrechtse delegatie. Een bus brengt ons naar de  residentie van de Nederlandse ambassade aan de Rue de Grenelle (ooit het decor van de film Intouchables). In de lommerrijke tuin volgt een ontvangst door het ambassadeursechtpaar Ed en Liliane Kronenburg. Spreek het gezelschap - aangevuld met vertegenwoordigers van het lokale bedrijfsleven en medewerkers van de ambassade - samen met de ambassadeur toe. Nemen aan het begin van onze toespraken een minuut stilte in acht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegtuigramp.

Als even later de negen kinderen van het jeugdwielerteam arriveren, zetten we hen met een medaille en een Utrechts tourstart shirt in het zonnetje. Nodig de kinderen namens Christian Prudhomme uit later vanmiddag de finish bij te wonen. Eloïse, Isa, Moos (alle drie uit Utrecht), Nanda, Sanne, Sietse, Joran, Sten en Joost zijn er blij mee.

Maak tijdens de ontvangst onder meer kennis met de toekomstige Franse ambassadeur in Nederland Laurent Pic, handelsraad Huub Buise, Petra Hofs (Trees for all), René Fijen (Fijen International), Charles Draperss (Willex), Sir Peter Hendy (Commissioner Transport for London) en met Mohammed Belmahi (voorzitter Marrokkaanse wielerfederatie). Begroet oud-minister Bert Koenders. Geef op het voorplein en in de tuin interviews aan RTV Utrecht en aan RTL ('Tour du Jour').

In de loop van de middag gaan we met z'n allen met de metro naar de Champs-Élysées om aldaar de finish van de 101e editie van de Tour bij te wonen. Kunnen alles van dichtbij zien vanaf de 'presidentiële' tribune. Plaatsvervangend Chef de Poste Jan Willem Beaujean begroet ons. Hij zag eerder vanmiddag Marianne Vos 'La Course' winnen.

Maak kennis met mijn ambtgenote van Parijs Anne Hildalgo. Rijd met haar - vlak voor het peleton de Champs-Élysées oprijdt voor de laatste tien ronden - naar de Arc de Triomphe. Mag bovenop de Arc de Triomphe in klein gezelschap de binnenkomst van het peleton en de negen overvliegende straaljagers bekijken. Eervol. Zie, terug op de tribune, de officiële prijsuitreiking aan de winnaars van allerlei truien. Winnaar Vincenzo Nibali bedankt iedereen en toont zijn emoties als het Italiaanse volkslied opklinkt.

Tenslotte de eigenlijke reden van het werkbezoek van vandaag: de overdrachtsceremonie Tour de France 2014/2015. Terwijl ik omringd word door de negen kinderen van het jeugdwielerteam (in hun Utrecht shirts) overhandigt Gary Verity van Yorkshire mij op het grote podium de Grand Départ Trofee. Die blijkt loodzwaar... Geweldig om dit te hebben mogen meemaken. Ga na afloop van de plechtigheden samen met wethouder Kreijkamp, de aanwezige raadsleden en de Trofee op de foto. Dan volgt een korte nazit met gasten van de Tour de France-organisatie in het Pavillon Élysée Lenôtre. Maak het niet al te laat. Het is mooi geweest. Op mijn kamertje op de 31e verdieping van het Novotel Paris Tour Eiffel aan 61 Quai de Grenelle wacht m'n bagage en een bed...


Vrijdag 25 juli

In alle vroegte informeert Margriet Algera van de politie mij over een schietincident in Overvecht. Bode Jos komt langs voor de stapels stukken en tekenboeken die ik gisterenavond laat van een handtekening heb voorzien. Dochterlief haalt me op. Top. Telefonisch overleg met een vertegenwoordiger van het NCC. De middag en avond staan in het teken van een familieuitje met onze kinderen, mijn broer en m'n ouders. Een verlaat verjaardagcadeautje voor m'n ouders. Een rondvaart door de Amsterdamse grachten maakt van het uitje onderdeel uit... Margriet Algera belt inmiddels nog een paar keer, net als het NCC. Het immense leed van de vliegramp blijft actueel.


Donderdag 24 juli

Fiets in alle vroegte naar het werk. Voorzie een enorme stapel raadsbesluiten van een handtekening. Doe een poging de zee aan e-mailberichten van de afgelopen weken te 'schonen' en fiets in de loop van ochtend naar museum Catharijneconvent. Breng vanochtend een bezoek aan het museum om onder meer de speciale expositie van het 200-jarige Nederlands Bijbelgenootschap te kunnen bekijken. Eind vorige maand bezocht H.K.H. Prinses Beatrix het bijbelfestival in Utrecht ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan, beloofde toen aan voorzitter Marleen de Pater-van der Meer (ambtgenote Muiden) de expositie te bezoeken. Marleen wordt vergezeld door museumdirecteur Marieke van Schijndel ('Met 90.000 bezoekers op jaarbasis gaat het goed met het museum') en conservator Tanja Kootte. Geniet van de rondleiding door het museum en besteed bijzondere aandacht aan de tentoonstelling 'Thuis in de Bijbel. Oude meesters, grote verhalen'. De moeite waard. Nog te bezoeken tot 10 augustus.

Fiets aan het eind van de ochtend naar 'multidisciplinair kunstenaar' Kees Wennekendonk. Hij woont prachtig in een werfkelder aan de Oudegracht. Praten bij en Wennekendonk laat mij zijn nieuwste werk zien. Portrettekeningen, stadsfoto's ('Stadslicht') en foto's uit de provincie ('Fotografietsen'). 

Ontvang, terug op het stadhuis, de heer Kees van der Stok van de firma Cadform. Heb daarna samen met beleidsambtenaar Erik Remkes een gesprek met oud-gemeenteraadslid Ger Hoogenberg. Een overleg met Martijn van Hulsteijn, Hermien van der Wal en Natalja Talitsch van de projectorganisatie Tour de France 2015 volgt. Spreken het bezoek aan Parijs aanstaande zondag en detail door. Word geïnformeerd over de prestaties van het jeugdwielerteam. Afgelopen zondagochtend begonnen de negen leden van het jeugdwielerteam aan een bijzondere etappe. De wielrenners werden op de Stadshuisbrug met op de achtergrond de Grand Vélo door ouders, opa’s en oma’s, vrienden, belangstellenden en sportwethouder Paulus Jansen uitgezwaaid. Aanstaande zaterdag arriveren ze op de Champs-Élysées in Parijs. De renners, in de leeftijd van 11 tot 14 jaar, hebben er dan 570 km op zitten. Naast de sportieve prestatie zamelen de kinderen geld in voor het Jeugdsportfonds. Het Jeugdsportfonds betaalt de contributie en/of benodigde sportattributen voor kinderen tot 18 jaar die opgroeien in gezinnen waar de financiële middelen ontbreken om lid te worden van een sportvereniging. De 'Belkin Tour Challenge for kids' wordt georganiseerd door het Belkin Pro Cycling TEAM, samen met het Jeugdsportfonds, de Koninklijke Landmacht en met steun van de Nederlandse Ambassade in Parijs. Leuk initiatief. Ze waren te zien op het NOS-Jeugdjournaal en staan op YouTube. Hoop het team zondag te ontmoeten in Parijs.

Stap aan het eind van de middag samen met clusterhoofd veiligheid Paul van Beijnum op de fiets voor een werkbezoek aan de rechtbank aan het Vrouwe Justitiaplein op uitnodiging van rechtbankpresident Herco Uniken Venema. Het gerechtsgebouw huisvest zowel de rechtbank Midden-Nederland als de Centrale Raad van Beroep. Maak nader kennis en krijg aansluitend een rondleiding door het indrukwekkende gebouw en neem een kijkje bij onder meer een zittingszaal van de rechter-commissaris en het cellencomplex. Maak tenslotte kennis met een aantal medewerkers van de parketpolitie. Nuttig bezoek. Avondeet bij Sirtaki en fiets aan het begin van de avond naar de expositieruimte van Casco en Fotodok aan de Lange Nieuwstraat. Neem een kijkje bij de expositie van Han Ernest. De eerste maanden van mijn werk in Utrecht zijn door hem op de gevoelige plaat vast gelegd. Op tijd thuis. Nog genoeg papierwerk te doen.


Woensdag 23 juli

Fiets naar het werk. Bespreek tussen de bedrijven door steeds de (Utrechtse) invulling van de Dag van Nationale Rouw, vandaag. Ontvang in de loop van de ochtend de schrijfster
Lenny Schouten en de (veelvuldig bekroonde) film- en documentairemaker Jan van den Berg. Deze twee inwoners Utrecht bereiden een gezamenlijk project voor in de vorm van een documentaire met als thema seksueel geweld in oorlogsgebieden. 
Geef een interview aan senior adviseur veiligheid Jet Smit in het kader van haar masterstudie 'Metropool' aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur. Onderwerp: Regionale samenwerking in Midden Nederland op het gebied van veiligheid. Fiets rond het middaguur heen en weer naar het Griftpark. Gebruik de lunch met voormalig rector magnificus Hans van Ginkel. Laaf me aan zijn kennis over de stad en universiteit. Bel, terug op het stadhuis, met René Guljé van publiekszaken. Geef aan de journalist Stephan Bol van het Nederlands Dagblad een telefonisch interview. Onderwerp: raamprostitutie. 

Wandel rond half vier met de wethouders Jansen, Van Hooijdonk en Geldof en een aantal medewerkers van het Stadhuis naar het Domplein. Begroet de politieagenten die deel zullen nemen aan de herdenking. Binnen enkele minuten stroomt het Domplein vol en begint de Salvatorklok op indringende wijze te luiden. Het wordt stil en naast het klokgeluid hoor je (alleen) de wind. Het wordt nog stiller als het vier uur is. Rillingen. Het gaat door merg en been. Bedank ('Utrecht, dank u wel') na twee minuten de ruim 1.500 aanwezigen. Een lang applaus volgt spontaan. Praat met een aantal bezoekers na en fiets vervolgens naar huis. Daar wacht de tas met stadhuispost. 


Dinsdag 22 juli 

Fiets in alle vroegte naar het stadhuis. Het is prachtig weer. Begin met de wekelijkse vergadering van het college van Burgemeester en Wethouders. Twee wethouders zijn inmiddels op vakantie. De vergadering neemt minder tijd in beslag dan gebruikelijk. Heb rond het middaguur een overleg met Bharti Girjasing van internationale zaken. Bereid met haar een interview voor ten behoeve van een magazine over een Indiaas Filmfestival. Altijd leuk om te spreken over India en de Indiase gemeenschap in Nederland. Kort overleg met office manager Gerard Elbersen volgt. Praat 's middags bij met Edward Nieuwenhuis van het Wilhelminakinderziekenhuis. Onderwerp: een nieuw te realiseren bewegingscentrum voor jonge patiënten. Het is een van de goede doelen van de Grand Départ van de Tour de France in 2015. Ontvang de algemeen directeur van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU), Peter Bos. Een vergadering van het zogenaamde jaarlijkse 'strategisch beraad' met de driehoek en FC Utrecht over veiligheidsaspecten van het nieuwe voetbalseizoen volgt. Onderteken aansluitend, samen met Officier van Justitie Dorine Stahlie, plaatsvervangend districtschef Jeanine Kooistra en FC Utrecht directeur Wilco van Schaik een convenant waarin alle gemaakte afspraken staan vastgelegd. Ook John Hermans (veiligheidscoördinator FC Utrecht) en Arjen Werkmeester (MT-lid van de politie) nemen aan de vergadering deel. Spreek aan het eind van de middag met de Nederlandse ambassadeur in Frankrijk, Z.E. Ed Kronenburg. Bereiden het bezoek - en alles wat er mee samenhangt - dat wij aanstaande zondag samen brengen aan de finish van de Tour de France in Parijs voor. 

Ga aan het begin van de avond op bezoek bij SV Kampong. Op het complex vindt een herdenkingsbijeenkomst plaats voor nabestaanden, teamgenoten en vrienden en vriendinnen van Lisanne Engels. Lisanne is een van de slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17. Word ontvangen door hockeyvoorzitter Kees Roovers. Hij spreekt, net als Michiel Dijxhoorn, de vriend van Lisanne. Indrukwekkend. Spreek met een aantal van de aanwezigen en onderteken namens het gemeentebestuur het condoléanceregister. 

Meteen door naar de Aula van het Academiegebouw. Heet in de bomvolle zaal ruim 200 (buitenlandse) deelnemers aan het VI European Congress of Methodology 'under the supervision of the European Association of Methodology (EAM)' welkom in Utrecht. Het gaat om een tweejaarlijks internationaal congres op het gebied van methodenleer en statistiek. De congresdeelnemers, de organisatie van het congres is in handen van de faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht, wonen de komende drie dagen allerlei lezingen en voordrachten bij over een groot aantal onderwerpen binnen dit wetenschapsgebied. Congresvoorzitter dr. Mirjam Moerbeek heeft er zin in. En terecht. Gebruik tussen de bedrijven door het avondeten met Marian en onze dochter. Rond negen uur begint mijn laatste agenda-onderdeel van vandaag.

Draai vanaf het Politiebureau Marco Pololaan samen met de wijkagenten Adriaan de Koeijer en David van Eijndthoven een avonddienst mee op Kanaleneiland. Over waarom de wijkagenten hun vak zo mooi vinden, gaat het onderweg en waarom ze voor deze wijk hebben gekozen. David vat het kort samen. Het werk is de moeite waard omdat het een combinatie is van mensen helpen en 'boeven' vangen. En werken in Kanaleneiland is mooi omdat er een jong en dynamisch team staat dat verbinding legt met de wijk in al zijn facetten. Begin de dienst Kanaleneiland Zuid. Hotspot Vasco da Gamalaan is rustig omdat het Ramadan is en het moment dat de moslims mogen eten na zonsondergang net aanbreekt. We komen er later terug. 

We gaan richting het Amsterdam-Rijnkanaal; de Arkzone die recent is opgeknapt. Mooie wandel- en recreatieboulevard. Via Kanaleneiland Noord gaan we op weg naar een bewoner waar de wijkagenten iets op moeten halen. Het blijkt te gaan om een huiselijk geweld zaak waarbij een van de zonen van een gezin zijn ouders heeft mishandeld en later ook de opgeroepen politie aangevlogen is. De vader van het gezin is nog steeds ontdaan en lucht zijn hart. Vader ziet zijn jongens het verkeerde pad op gaan, het is niet eenvoudig het tij te keren. Terug naar winkelcentrum Vasco da Gamalaan. De agenten spreken met een aantal  jongens. De wijkagenten geven aan hun dienst het liefst op de fiets te draaien omdat contact met de jeugd dan makkelijker en minder beladen is. Nog een rondje Europalaan, waar een verdachte auto staande wordt gehouden. De agenten worden getipt door een van de prostituees die verteld dat de man met het jong meisje in de auto al een hele tijd rondrijdt en ook ergens een pakje overhandigde. In de auto wordt niks gevonden en na een gesprek kan de man doorrijden. Zijn gegevens worden genoteerd en nagetrokken. Een verslaafde meneer die aan een fiets staat te morrelen blijkt een bekende van de agenten. Zijn vriendin werkt op de baan en hij scharrelt er wat rond tot ze klaar is. Nog een rondje Kanaleneiland Noord met een bezoekje aan de Bernadottelaan waar het rustig is rond het net voor de Ramadan gesloten cafetaria Panorama. In de wijk gaan de theehuizen na het gebed weer open en de terrassen stromen vol op deze zwoele avond. Het is tegen twaalven. Voor mij zit de dienst er op. Tijd om naar huis te gaan. Kanaleneiland by night. Doe het graag nog eens.


Maandag 21 juli

Breng de eerste dag van de week 's ochtends door met doorlezen van stukken en het voeren van telefoongesprekken. Dat het zomerreces voor deze en gene is begonnen is te merken. Breng bijna de gehele middag door bij tandarts Olga. Stevige klus voor haar, hele 'lig' voor mij. Fiets in een stortbui terug. Doorweekt is een eufemisme. Droge kleren zijn snel gevonden. Inmiddels berichten Inge ter Schure en Jeroen Kreijkamp over de geboorte van hun zoon Jurre. Van harte!

Contact

  • U kunt de burgemeester een bericht sturen.
  • U kunt de burgemeester uitnodigen voor het bijwonen van een activiteit.
  • U kunt de burgemeester vragen om een bijdrage aan een publicatie, bijvoorbeeld het schrijven van een voorwoord of een aanbeveling.

Voor andere vragen kunt u mailen naar secretariaatburgemeester@utrecht.nl.


Zaterdag en zondag 19 en 20 juli

Een paar wekelijkse boodschappen op de fiets zaterdagochtend gaan aansluitend vergezeld van een reeks telefoontjes naar aanleiding van de actualiteit. Over de rampvlucht van afgelopen donderdag, de loco-burgemeester(s), politiechef Jeanine Kooistra, Sam de Groot over de stille tocht in Vleuterweide, Piet van Elteren directeur van het Bestuur Regio Utrecht, Tweedekamerlid Erik Ziengs en over de Tour de France. Zorg inmiddels voor Utrechtse steun aan mijn ambtgenoot Frans Backhuys in verband met een bijeenkomst in Nieuwegein maandag (hulde aan onze medewerkers). Ontvangen 's avonds John en Irene Levie. Zondag een rustige dag. Tropische temperaturen. Opnieuw veelvuldig telefonisch overleg. Bijvoorbeeld met algemeen directeur Peter Bos van de Veiligheidsregio Utrecht, met hoofd staf Maartje Schlebusch en alweer met het Nationaal CrisisCentrum (NCC).  


Vrijdag 18 juli

Vannacht en vanochtend vroeg komt steeds meer informatie over de vliegramp beschikbaar. Overleg opnieuw met medewerkers van de 'eenheden' Veiligheid, Burgerzaken en Kabinet of en zo ja welke inwoners van Utrecht het slachtoffer van de ramp zijn. Christian Prudhomme biedt mij vanuit de Tour de France zijn condoleances aan en vertelt dat bij de start van de etappe vandaag een minuut stilte in acht genomen zal worden. 
Breng in de loop van de ochtend een bezoek aan de Rooms Katholieke begraafplaats St Barbara aan de Prinsesselaan. Gisteren werd een medewerker van de begraafplaats geconfronteerd met een overval. Steek de betreffende medewerker Arno Dijkman een hart onder de riem in aanwezigheid van twee collega's en directeur Gerard Koning. Inmiddels wordt het warmer en warmer. 
Fiets vervolgens op een Utrechtse Tour de France fiets - de banden verdienen lucht - naar De Baai aan de Weg naar Parkwijk in Leidsche Rijn. Doe dat op uitnodiging van Marieke Dubbelman. Sprak met haar al januari af dit een keer te zullen doen. Een fietstocht met haar door haar geliefde Leidsche Rijn. Onderweg spreken we over het leven, wonen, werken daar. Over vaders en moeders, kinderen, buren. Echtgenoten. Lief en leed. Groot en klein. Meevallers en tegenvallers. Dromen. Teleurstellingen. Marieke weet veel over Leidsche Rijn en de bewoners te vertellen. De moeite waard. Steken aan het eind op bij Anafora. Word ondertussen, en terug op stadhuis, steeds bijgepraat over de stand van zaken van de vliegramp.

Ontvang aan het begin van de middag op mijn kamer Nikki van der Rijst en haar vader René. Nikki heeft de aandoening Brittle Bones/OI, een aangeboren aandoening van het bindweefsel. Ontmoette Nikki op Koningsdag in Tuindorp en kocht een polsbandje voor Care4 Brittle Bones. Nikki verzamelde eerder lege flessen voor Kika, maar vond eigenlijk dat ze dat ook voor Care4 Brittle Bones ('Breakable bones, unbreakable spirit') kon gaan doen. Inmiddels is er een sponsorloop op haar school georganiseerd. Nikki en haar vader willen meer gaan doen en informeren mij daarover.

Bel met Noor Corsten van de lustrumcommissie van U.V.S.V./N.V.V.S.U. Emotioneel gesprek. De omstandigheden zijn er naar. Geef daarna samen met voorlichter Natalja Talitsch een telefonisch interview aan Marloes de Moor van Max Magazine over de Utrechtse Tourstart volgend jaar. Een gesprek met Paul van der Lugt (directeur RTV Utrecht) en een vergadering van de driehoek volgen. De Commissaris van de Koning belt. Betuigt zijn medeleven aan Utrecht. Bel zelf met ambtgenoot Hans van der Sluis (Leidschendam-Voorburg) en condoleer namens het gemeentebestuur de familie Van Zijtveld uit Vleuten. De vliegtuigramp van gisteren is de hele dag dichtbij me. 

Wandel aan het eind van de middag naar Drift 19 ('Vestia'). UVSV/NVVSU organiseert een besloten bijeenkomst. Een van de leden, Lisanne Engels, verloor haar jonge leven bij de vliegtuigramp. Wat een verdriet. Onderteken net als talloze anderen - op de Drift staat een eindeloos lange rij wachtenden - namens het gemeentebestuur het condoleanceregister. Aansluitend op uitnodiging van projectcoördinator Sigrid Jacobse door naar De Parade die tot 3 augustus in de stad is. Zou de (24-jarige) Parade openen. Zie daar in goed overleg met de organisatoren in verband met de trieste actualiteit vanaf. Mijn bezoek heeft een sober karakter. Begroet een aantal oude bekenden (waaronder creatief directeur Terts Brinkhoff). Wandel samen met Nicole van Vessum (artistiek directeur) en Ray van Santen (zakelijk leider) over het terrein. Maak kennis met tekenaar Peter Klashorst. Bezocht vorig jaar de Parade in Amsterdam, het Moreelsepark heeft net een iets intiemer karakter. Dit geheel terzijde. Wandel aansluitend naar koffieshop Andersom aan de Vismarkt. Spreek met de medewerkers (en klanten). Collega en portier Willem Grootscholte boekte ook vlucht MH17. Ze zijn erg aangeslagen. Betuig hen namens het gemeentebestuur mijn condoleances.

Ga aan het eind van de avond naar buurthuis De Nieuwe Jutter, om de hoek van mijn huis. Ali Brom en Abdel Jalil nodigden mij hiervoor uit namens de stichting Tamount, een Marokkaanse vrijwilligersorganisatie die bijna 30 jaar geleden werd opgericht. Woon samen met Marokkaanse buurtgenoten, vrijwilligers van het buurthuis, PvdA-raadslid Gadiza Bouazani en een aantal leden van de PKN-Nicolaikerk (waaronder René Kil) een iftarmaaltijd bij. Maaltijden als deze vinden plaats op het moment waarop tijdens de Ramadan, na zonsondergang, het vasten mag worden verbroken. De tafels zijn gevuld met Marokkaanse gerechten, zoals de traditionele harira soep, kip bastilla en (lekker zoete) chebakia. Na de maaltijd trekken de mannen zich terug voor een kort avondgebed. Ga naar de snikhete gebedsruimte. Ga naar de keuken van het buurthuis om kennis te maken met Greetje en Kiek, twee vrijwilligers die maandelijks de 'zogenaamde' Juttermaaltijden verzorgen. Vanavond is de keuken het domein van zo'n 20 Marokkaanse vrouwen die de hele dag én avond bezig zijn geweest om de iftarmaaltijd klaar te maken. De dames begroeten mij vrolijk, samen met hun kinderen. Waardevol moment. Enorme gastvrijheid aan het eind van de werkweek. Ga buiten op het voorplein van het buurthuis op de foto met het gehele gezelschap. Vervolgens snel naar huis.


Donderdag 17 juli

Stap op de fiets. Het is stil onderweg. Begin de dag vroeg met een overleg met het raadslid Tara Scally (Groenlinks). Heb vervolgens samen met wethouder Paulus Jansen een bestuurlijk overleg met mijn ambtgenoot Frans Backhuys en wethouder Peter Snoeren uit Nieuwegein. Zit de vergadering van de staf Burgerzaken voor. Ontvang vervolgens aan het eind van de ochtend samen met wethouder Margriet Jongerius TivoliVredenburg directeur Frans Vreeke en zijn hoofd fondsenwerving Laura Grijns. Lees inmiddels dat de drie nominaties voor de
FGH Vastgoedprijs 2014 naar buiten zijn gebracht. Het hoofdkantoor van GasTerra in Groningen, De Markies in Den Haag en De Rotterdam in Rotterdam zijn genomineerd. De projecten zijn door een jury onder mijn voorzitterschap uit twintig aanmeldingen geselecteerd. De uiteindelijke winnaar wordt op 3 november aanstaande bekend gemaakt.
Rond het middaguur volgt in een warme perskamer op de eerste verdieping een extra vergadering van het Presidium van de gemeenteraad. Praat bij met ambtgenoot Arno Brok (Dordrecht). Krijg bij het afscheid het boek 'Dit eiland - de Dordtse gedichten van Jan Eijkelboom' cadeau.

Een interne bespreking volgt, waarna ik het bestuur van de stichting Stadsontspanning ontvang met het oog op de komst van Sint Nicolaas naar Utrecht later dit jaar (16 november). Luc Dietz, Jeroen Doensen en Jacques Blommendaal verheugen zich op de intocht van 2014.
De laatste gemeenteraadsvergadering voor het zomerreces begint om vier uur. Er is veel te bespreken. Even na zessen volgt de schorsing. Tijdens de schorsing komt niet alleen het nieuws over de aanhouding van een verdachte in het onderzoek naar de Utrechtse serieverkrachter naar buiten, maar ook de crash van vlucht MH17 van Malaysia Airlines. Vreselijk. Zet tijdens de korte avondmaaltijd op mijn werkkamer de televisie aan. Het nieuws over de vliegramp wordt steeds afschuwelijker. Niet te bevatten. Het komt tegelijk steeds dichterbij. (Toch) over tot de orde van dag. Maak om zeven uur (nader) kennis met Annemarie van Voorst en Maarten van Ooijen. Loop om acht uur weer naar de raadszaal voor de hervatting van de gemeenteraadsvergadering. Sta bij de opening van de vergadering stil bij het nieuws over de vliegramp. Doe hetzelfde als rond elf uur de beraadslagingen kunnen worden afgerond. Het aantal Nederlandse slachtoffers heeft inmiddels een ongekende omvang. Morgen gaat de vlag halfstok. Of er Utrechters te betreuren zijn wordt inmiddels koortsachtig nagegaan. Korte nazit volgt in het hal van het stadhuis. Fiets rond middernacht naar huis. Dag met een zeer triest verloop.


Woensdag 16 juli

Fiets in alle vroegte naar het werk. Om negen uur begint, op uitnodiging van Ella van Lingen (voorzitter  Raad van Bestuur van Reinaerde Utrecht), Joost Hamelynck (communicatiemedewerker Reinaerde) en Robert de Bruijne (lid van cliëntenraad ouders), een werkbezoek aan het Kinderdagcentrum De Ster aan de Teunisbloemlaan. 

Ontvang bij binnenkomst van de leerlingen Tessa en Demi vrolijk gekleurde papieren bloemen. Maak kennis met kinderdagcentrummanager Henriëtte Toersche en regiomanager Aagje Jansen. We spreken over de veranderingen in de zorg en krijg een rondleiding door het centrum. Ontmoet een aantal leerlingen met een verstandelijke of meervoudige beperking. Begroet bijvoorbeeld Christelle de Bruijne. Heb groot respect voor de medewerkers die met hart en ziel de kinderen begeleiden. Breng aansluitend een bezoek aan Reinaerde Musicallaan waar volwassenen met een niet-aangeboren hersenletsel wonen. Word verwelkomd door manager Jürgen Jansen en bewoonster Bianca. Laatstgenoemde leidt mij rond en brengt mij naar 'meneer Dick’ die op de 4e verdieping woont. Hij toont mij zijn woonkamer en keuken. Maak ook kennis met bewoner Simon. Simon laat niet alleen zijn kamer zien, maar ook poes Mindy. Drink in de gezamenlijke ruimte een kopje koffie met een aantal bewoners en medewerkers.

Meteen door naar Toerisme Utrecht (praat onderweg telefonisch bij met goede bekende Karin Lodders). Word in de Domtoren verwelkomd door Ronald Trum en Carlijn Leenders, respectievelijk directeur en marketing manager Toerisme Utrecht. Neem het allereerste exemplaar van het boek 'Congressen in Utrecht' in ontvangst.

Internationale promotie van Utrecht is van groot economisch belang. Om Utrecht en de regio Utrecht als (inter)nationale congresbestemming te promoten heeft het Utrecht Convention Bureau, met steun van de provincie en partners, het boek vernieuwd. Het biedt advies en ondersteuning aan meeting planners en congresorganisatoren bij de organisatie van hun (kennis)evenement. Ook biedt het boek ondersteuning aan ambassadeurs van kennisinstellingen als Universiteit Utrecht, het Universitair Medisch Centrum Utrecht, Hogeschool Utrecht, Hubrecht Instituut, Utrecht Science Park en andere instellingen en verenigingen bij het binnenhalen van (inter)nationale congressen en kennisevenementen. Word in aanwezigheid van Monique André de la Porte (accountmanager van het Utrecht Convention Bureau) bijgepraat over ‘dag- en zakelijk toerisme’. Goed nieuws is dat buitenlandse journalisten steeds vaker naar Utrecht komen en over de stad publiceren. Vorig jaar 70 keer. Wandel naar het stadhuis voor een vergadering van de stuurgroep Veiligheidshuis regio Utrecht. Manager Karel van Duijvenbooden leidt ons door de stukken heen. Aansluitend samen met Jacqueline Rabius van communicatie op bezoek bij De Vrijstaat in Hoge Weide Leidsche Rijn voor het project ‘We zijn er!. Hartelijke ontvangst door verhalenverzamelaar Evi van der Niet (Nederlandse Stichting van het Gehandicapte Kind - NSGK) en Mandy en Jouke. Projectleider Erwin Wieringa en NSGK-directeur Ingrid Tuinenburg lichten het project toe: kwetsbare jongeren uit Leidsche Rijn die ondersteuning krijgen of toewerken naar zelfstandigheid is gevraagd waar zij in het dagelijks leven tegenaan lopen, wat ze meemaken. Bij de kapper, de autorijschool of in het zwembad.

De verhalen zijn verzameld in de Lanterfantkrant, waarvan ik het eerste exemplaar door Hedi, Mandy, Jouk en David officieel krijg overhandigd. In een korte film geeft een aantal inwoners van Leidsche Rijn mij vervolgens tips en trucs over wat anders zou kunnen wat hen betreft. Neem het allemaal ter harte (al kan ik voor mevrouw Greet en anderen een goede keurslager helaas niet 'regelen'). Tussen de bedrijven door voert Chantal van Loket 13 twee monologen op. Knap werk. Krijg aan het eind van het bezoek van Doortje Kal een exemplaar van het boek 'Verder met kwartiermaken - naar de verwelkoming van verschil', cadeau. Inspirerende happening. Het volgende onderdeel van de agenda vandaag is een kennismakingsbezoek aan de Dienst Landelijk Gebied (DLG). Aan de Sint Jacobsstraat staan DLG-directeur Paul de Krom en drie van zijn medewerkers (Jeroen Heijmerink, Jochem Groenevelt en Edo Dijkman) gereed. Neem samen met hen een kijkje bij het project Hamlaan uit het landinrichtingsplan Haarzuilens. Het is één van de drie projecten waar de dienst samen met de gemeente Utrecht nauw bij betrokken is. 

Ter plekke vertellen de heren mij - buiten in de hitte - vol enthousiasme over hun werk. De dienst wordt volgend jaar opgeheven en veel medewerkers worden ondergebracht bij de twaalf provincies. Nuttig bezoek. Fiets aan het eind van de middag naar Willem Slok in de Korte Koestraat voor de jaarlijkse ontmoeting van het college, de communicatiemedewerkers met een aantal vertegenwoordigers van de media. Gastheer Ton van den Berg staat paraat. Kan helaas niet zo lang aanwezig zijn, word om zes uur verwacht in het stadhuis voor de zogenaamde ‘Zomervertelling’. In de grote Trouwzaal interviewt medewerker en oud-journalist Otto van de Vijver mij in aanwezigheid van een aantal medewerkers over de meest uiteenlopende onderwerpen. Het leven als burgemeester, de politiek, de valkuilen, de stad, de bewoners en de medewerkers. Otto blijkt goed voorbereid ('U schreef ooit') en op dreef. Fiets naar huis. Duik in de tas met stukken. Tegen middernacht informeert plv Hoofdofficier van Justitie Heleen Rutgers mij telefonisch over een actualiteit die morgen naar buiten komt.Dinsdag 15 juli

Bijzondere dag, onze dochter wordt vandaag 22 jaar. Fiets naar het stadhuis en open om 9.00 uur de vergadering van B&W. Daarna volgt een vergadering van de driehoek 'plus'. Jeugd en veiligheid staat tijdens de vergadering centraal, wethouder Victor Everhardt verpersoonlijkt de 'plus'.  Woon de rest van de middag in de grote trouwzaal de ‘workshop agressie’ bij ten behoeve van alle nieuwe raadsleden. ('Ik ben geboren met een bemoeizuchtige grondhouding', roept een van de raadsleden). Helaas komt het nog regelmatig voor dat raads- en collegeleden, medewerkers aan de balie, hulpverleners, buschauffeurs ('Mensen met een publieke taak') met agressie worden geconfronteerd. Goed hierover onder leiding van John Bijl ('De schaduwzijde van de spotlights') en Petra Hoogerwerf van het Periklesinstituut met elkaar te praten, ervaringen te delen en te leren hoe hier mee om te gaan. Op mijn werkkamer volgt een overleg met wethouder Lot van Hooijdonk.

Ga aan het begin van de avond op bezoek bij een vergadering van de beheergroep van het hostel Leidsche Maan aan de W.F. Hermansstraat in Leidsche Rijn. Een woonvoorziening voor harddrugsverslaafden. De beheergroep bestaat naast professionals (denk aan het Leger des Heils, volksgezondheid, wijkbureau en wijkagent) ook uit een aantal omwonenden. De woonvoorziening is ondergebracht in een regulier appartementencomplex, dit is een bijzondere situatie. Eerder dit jaar vroeg de beheergroep aandacht voor de overlast die rondom het hostel ervaren werd. Met name de onderlinge communicatie en geluidsoverlast blijkt nog actueel. Een aantal praktische afspraken wordt gemaakt. Neem me voor in het najaar opnieuw een bijeenkomst van de beheergroep bij te wonen. Woon, terug op het stadhuis, nog een bijeenkomst bij. Het is laat als ik op de fiets naar huis stap.


Maandag 14 juli

Neem afscheid van Marian en stap in alle vroegte op de fiets richting stadhuis. Overleg kort met een paar naaste medewerkers en met de raadsgriffier en gemeentesecretaris. Ontvang vervolgens, samen met wijkregisseur Overvecht Marjan Wertwijn, de heren Leendert Faasen (wijkbewoner) en Marc van Arem (architect). Daarna volgt de laatste vergadering van de staf veiligheid voor het zomerreces. Ga rond het middaguur naar restaurant Wilhelminapark en ontmoet daar de leden van de eenheidsleiding van de politie (Miriam Barendse, Willem Woelders, Gerda van Leeuwen en Petra Bosman). Zwaai vervolgens naar mijn ouders die aan de Werf ter hoogte van stadskasteel Oudaen lunchen met onze dochter. Geef haar (alvast) 22 rode rozen.

Feliciteer vervolgens in de Vleutense Schoolstraat de heer en mevrouw Oostwaard-Korrel met hun 60-jarig huwelijk. Ze ontmoetten elkaar voor het eerst in 1948 in Breukelen tijdens de feestelijkheden rond het aftreden van Koningin Wilhelmina. De grote achtertuin is hun alles.

Een werkbezoek, georganiseerd door Susanna Spalt, aan het Wilhelminakinderziekenhuis (WKZ) aan de Lundlaan volgt. De hooggeleerden Edward Nieuwenhuis (voorzitter divisie Kinderen) en Jan Kimpen (voorzitter Raad van Bestuur UMCU) begroeten mij in de hal van het ziekenhuis. Net als Julianne Meijers (manager zorg) en Anne-Marie Laeven (manager bedrijfsvoering). Krijg bij een grote maquette een toelichting op de huidige en toekomstige ontwikkelingen. Zie de plek van het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie, dat in 2017 de deuren opent. Bezoek de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) waar professor Frank van Bel (neonatoloog uit Amstelveen) mij een kijkje gunt in een van Intensive Care Units. Hier worden kinderen opgenomen die te vroeg geboren zijn, een te laag geboortegewicht hebben of direct na de geboorte ernstig ziek zijn. Maak kennis met Jan Jaap van der Net, clusterhoofd van het Kinderbewegingscentrum. In dit centrum kunnen kinderen terecht als bewegen moeilijk is. Overigens is de realisatie van een kindersportcentrum een van de goede doelen gekoppeld aan de Grand Départ Tour de France 2015. Ga aan het eind van het werkbezoek naar de verpleegafdeling Dolfijn, waar Marjon Berckmans (hoofd Zorg Kliniek) en Vivian Louwerse (teamleider verpleegafdeling) een rondleiding verzorgen. Hier, op de neurologie-afdeling, worden kinderen onderzocht met problemen aan de hersenen, zenuwen, ruggenmerg, spieren, nieren of stofwisseling. Zie de zogenaamde snoezelkamer. In één van de gangen hangt prachtig werk van oud-patiënt Daan aan de muur. Ontvang na afloop een zwartwit foto van het oude WKZ. Aardig.

Ga vervolgens naar de Notebomenlaan. Wens daar de heer en mevrouw Slinkers-Bossenbroek van harte geluk met hun 60-jarig huwelijk. Ze zijn dol op hun (huis)dieren en woonden jarenlang in Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika ('Toen we een keer terug waren in Holland ging het mis. Mijn vrouw wilde terug', vertelt de bruidegom zonder een spoortje weemoed).

Loop aan het eind van de middag naar de kaarsenwinkel van Ruud Snel aan de Donkerstraat. Ruud heeft al bijna 45 jaar een (Dom)kaarsenwinkel, eerst in de Schalkwijkstraat, nu in de Donkerstraat. Praat bij en koop twee Domkaarsen. Maak terug op stadhuis, samen met raadsgriffier Ad Smits, nader kennis met de raadsfractie van de ChristenUnie: de raadsleden Maarten van Ooijen en Jolande Uringa en de fractiemedewerkers Maarten van de Sloot, Martine Vroman en Jedidja Inkelaar. Ten slotte volgt op mijn werkkamer een uitvoerig interview met Mathijs Steinberger en Hans van den Ham van het AD/UN. De eerste werkdag van deze week zit er op. Met stukken tussen snelbinders snel naar Rivierenwijk.


Zaterdag 12 en Zondag 13 juli

Breng het weekend door in huiselijke kring. Kapper Bartels deelt m'n teleurstelling over de verloren halve finale op het WK ('Verliezen in de finale tegen Duitsland is ook geen pretje'). Voer telefonisch overleg met de hooggeleerde Henk Addink. Barbecuen en zien de troostfinale van het Nederlands elftal tegen Brazilië (0-3 winst). Goed werk. Ga zondag fietsen met Marian en brengen en passant een bezoek aan een seniore goede bekende in het ziekenhuis.


Vrijdag 11 juli

Besteed de hele ochtend aan een hoofdlijnenberaad van het college. 's Middags volgt een vergadering van de commissie Jaarbericht van de VNG. Leuke klus. Ga in de loop van de middag samen met bestuursadviseur Hélène Bos op werkbezoek bij de stichting Exodus.

Word ontvangen door directeur Marc Groenendijk. Exodus Nederland is de grootste landelijke nazorgorganisatie die met professionals en vrijwilligers opvang en begeleiding biedt aan ex-gedetineerden en gedetineerden (in de laatste fase van hun straf) die gemotiveerd zijn uit de criminaliteit te stappen. Twee bewoners en Raad van Toezicht voorzitter Bas de Haas informeren mij uitvoerig over de werkzaamheden van de stichting. Geen eenvoudige klus. Woon, terug op het stadhuis, de opening bij van de tentoonstelling over de Utrechtse chroniqueur C.C.S. Crone

Ter gelegenheid van zijn honderdste geboortejaar schetst curator Marijke van Dorst met een expositie een beeld van het leven en werk van de schrijver. Met unieke stukken - beschikbaar gesteld door de familie Crone, die ook in grote getalen aanwezig is - met bruiklenen uit het Letterkundig Museum en met foto’s van de Utrechtse fotograaf Wery Crone. De expositie is te zien tot 7 september in het stadhuis. Een aanrader. Leuk om na afloop de schrijfster Lenny Schouten ('De wetten van de stilte') opnieuw te ontmoeten. Maak kennis met film- en documentairemaker Jan van den Berg met wie zij op dit moment samenwerkt. Krijg een exemplaar van de interactieve culturele wandelroute 'Utrecht aan zee' van hem cadeau.

Breng op uitnodiging van Jeroen Blokland (voorzitter Netwerk 55+ Overvecht) een bezoek aan ’t Huis aan de Vecht aan de Costa Ricadreef in Overvecht. Daar vindt de jaarlijkse Verwendag voor ouderen van Netwerk 55+ Overvecht plaats. Netwerk 55+ Overvecht zet zich jaarlijks in om kwetsbare en eenzame ouderen een gezellige dag aan te bieden. Begroet de dames en heren die aan de verschillende tafels genieten van de zomerstamppoot met gehaktbal. Voormalig SP-raadslid  Meidty Keizer-ten Berge maakt 'reclame' voor de Indische huiskamer.  Krijg na afloop een zelfgemaakte oranje wollen vlinderdas mee voor thuis. Aardig. Wip daarna even aan bij de Grote Laverie op het Stadsplein van Kasteel de Haar om afscheid te nemen van wijkregisseur Paul Hartman van Vleuten-De Meern. Hij gaat met pensioen. Begroet een groot aantal oude bekenden. Doe datzelfde even later bij Dikke Dries aan het Oudkerkhof. Daar vindt een reunie plaats van voormalige raadsleden en wethouders uit Utrecht van liberale huize. Weekend. 


Donderdag 10 juli

Prachtig weer vanochtend. De ochtend en het begin van de middag staan in het teken van de 182e vergadering van de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek in Den Haag. Begroet aan het begin van de vergadering de nieuwe algemeen secretaris Cees de Heer. Heb aansluitend aan de Juliana van Stolberglaan een overleg met korpschef Gerard Bouman. Op het Ministerie van Veiligheid en Justitie volgt een overleg met staatssecretaris Fred Teeven. Doe onderweg terug naar Utrecht een paar telefoontjes af. BRU directeur Piet van Elteren belt. Geef een telefonisch interview aan Marloes Elings voor een profiel over Ella Kalsbeek voor Skipr, het maandblad voor beslissers in de zorg. Informeer de gemeenteraad over het instellen van een 'commissie van wijzen' die kortweg gezegd advies moet uitbrengen over de positie van een raadslid met veel 'zakelijke belangen' in onze stad. Ga vanaf het stadhuis gelijk door naar de Janskerk waar ik op uitnodiging van Summerschool coördinator Elena Valbusa een groot aantal jonge, internationale studenten welkom heet tijdens de 28ste editie van de Utrechtse Summer School. De (3.000) studenten volgen tijdens de zomer extra colleges. Word begroet door Jeroen Torenbeek, directeur Utrecht Summer School, en Bert van der Zwaan, rector magnificus Universiteit Utrecht. Ga na afloop met een paar studenten op de foto, die voor de gezelligheid, vrolijk gekleurde klompen aantrekken. De studenten poseren voor een foto van een schilderij van Jan Steen. 

Wandel terug naar het stadhuis. Heb samen met de wethouders Victor Everhardt, Kees Geldof en Paulus Janssen een vergadering van de combistaf raamprostitutie. Daarna een telefonisch overleg met Margriet Algera van de politie. Zij informeert mij over de actualiteit (vondst explosieven bij Vredenbrug en getuigenoproep ten behoeve van een 21-jarige vrouw die door twee mannen is lastiggevallen).

Avondeet met
Han Ernest aan de Oudegracht bij Mahanakorn. De fotodocumentairemaker volgde mij met zijn camera tijdens de eerste 100 dagen als burgemeester van Utrecht. Het leverde een paar 'fraaie' beelden op en hij studeerde er cum laude mee af aan de fotoacademie. Fiets tegen tienen naar de Breedstraat waar buurtbewoners, ondernemers, politieteamchef Theo van Wijk en gemeentemedewerkers Koen Osterhaus, Fred Eijt en Henk Knol gereed staan om te beginnen aan een wijkschouw. Gezamenlijk lopen we door de Breedstraat, Voorstraat en omgeving en staan stil bij plekken die met de meest uiteenlopende vormen van overlast te kampen hebben.

Ondernemers Marc Jongepier en Richard van Wijnbergen jr vertellen bijvoorbeeld over de kwetsbaarheid van de hoek Voorstraat/Wijdebegijnenstraat (plantte er ooit met Van Wijnbergen sr een boom). Liep eerder mee aan een schouw overdag. Sprak af ook een keer mee te lopen 'in het donker'. Bij dezen. Er is nog wel 't een en ander te doen. Zwaai onderweg naar buurtbewoner Tim van Tol. Dit keer kon hij niet aan de schouw deelnemen. Fiets rond middernacht terug naar Rivierenwijk.


Woensdag 9 juli

Fiets in alle vroegte naar het werk. Begin vanochtend met een vergadering van de staf Veiligheid. Een vergadering van de staf Jeugd en Veiligheid, samen met collega Victor Everhardt, volgt. Heb daarna een overleg met onder meer OOV'er Paul van Beijnum en even later samen met raadsgriffier Ad Smits een ingelast overleg met fractievoorzitter Cees Bos van Stadsbelang Utrecht. Bijna de gehele middag staat in het teken van een oefening met het regionaal Beleidsteam (RBT) in de brandweerkazerne aan de Belcampostraat in Leidsche Rijn. Het RBT heeft de leiding over rampenbestrijding bij een ramp die de grens van een gemeente overstijgt of dreigt te overstijgen. Het technisch voorzitterschap is in handen van directeur Risico -en Crisisbeheersing van de VRU Jacqueline Buitendijk. Werner Overdijk van bureau Crisisplan doet de evaluatie. Doe de oefening samen met de collega's Lucas Bolsius (Amersfoort), Patrick van den Brink (IJsselstein), Frans Backhuis (Nieuwegein), Wouter de Jong (Houten) en Wim Groeneweg (Vianen). Heb aan het eind van de middag op mijn werkkamer een extra overleg met een aantal naaste medewerkers en plaatsvervangend districtschef politie stad Utrecht  Jeanine Kooistra over een paar actualiteiten rond de halve finale van het WK. Gebruik het avondeten met voormalig D66-raadslid en commissiegriffier Tineke Knaap en raadsgriffier Ad Smits bij Stan & Co. De inmiddels negen jaar op Curacao woonachtige Tineke Knaap is op vakantie in Nederland. Ondertussen feliciteert Christian Prudhomme me met het Nederlandse succes van Lars Boom (de eerste Nederlandse etappewinnaar sinds negen jaar) in de Tour de France van vandaag. Ga aansluitend richting Vechthuis aan de Jagerskade voor een informatiebijeenkomst voor omwonenden over het Nieuwe Zandpad.

Prima opkomst, zo’n zeventig bewoners zijn op de bijeenkomst afgekomen. Informeer in aanwezigheid van wethouder Paulus Jansen de bewoners over de besluitvorming over de raamprostitutie in de gemeenteraad. Vervolgens vertelt projectleider Gabie Mulders over de inrichtingsplannen van het Nieuwe Zandpad en praat projectleider Jennie Tissingh de bewoners bij over hoe de bewoners bij het beheer worden betrokken. Dit laatste met als doel gezamenlijk te werken aan het beperken van overlast. Sta na afloop RTV Utrecht te woord. Breng ten slotte in Hoograven een bezoek aan een slachtoffer van de (derde) autobrand de afgelopen dagen. Steek haar een hart onder de riem. Ga langs bij Martijn Traas die eerder dit jaar het initiatief nam voor een what's app groep. Ook nu, inmiddels telt de groep 220 deelnemers, is de groep actief en wisselt informatie aan elkaar uit. Alles helpt. Stort me, terug thuis, op de stukken uit de stadhuistas. Mijn vader informeert mij over het overlijden van mijn nichtje Ria van Zanen (1948). Kijk naar de halve finale van het WK-voetbal. Lange zit en teleurstellend resultaat. Nederland verlaat na stafschoppen het toernooi. Ben desalniettemin erg trots op de prestaties van de Nederlandse elf. Weet ook dat onze zoon van vakantie terug is uit Kreta. Hij heeft het goed gehad.


Dinsdag 8 juli 

Zeg Marian gedag en fiets naar het werk. Het regent. Begin op Stadhuis met het wekelijkse overleg met een paar naaste  medewerkers. Zit daarna collegevergadering voor. De vergadering van de raadscommissie Mens en Samenleving sluit hier 's middags op aan. De veiligheidscijfers van januari tot en met april staan op de agenda en het afsteken van vuurwerk rond oud en nieuw. Mijn streven voor wat betreft het laatstgenoemde is kortweg gezegd de traditie te behouden en de uitwassen op alle mogelijke manieren te bestrijden. Ga aansluitend aan het eind van de middag in de stromende regen naar het Stadskantoor. Maak in de nieuwe publiekshal kennis met de leden van de Programmaraad Podium van de Stad. Bespeur groot enthousiasme onder de vertegenwoordigers van een aantal culturele instellingen en kennisinstituten om - onder voorzitterschap van voormalig raadsnestor Vincent Oldenburg - gezamenlijk, in het nieuwe stadskantoor een mooi visitekaartje van de stad te realiseren met bijvoorbeeld exposities, concertjes en voorstellingen. Ontvang, terug op het stadhuis, aan het begin van de avond Martin Harthoorn en Jedidja Inkelaar. 

Spreek vervolgens in de hal van het stadhuis de deelnemers toe van het congres van het Internationaal Genootschap van Humorstudies. Over dit onderwerp congresseert het genootschap elke twee jaar in een andere universiteitsstad. Ditmaal zijn de Utrechtse faculteiten Sociale en Geesteswetenschappen gastheer. Spreek met de organisatoren, professor Larry Ventis en universitair docent Sibe Doosje. Tot mijn genoegen wordt er veel gelachen.
Breng tenslotte samen met Tourwethouder Jeroen Kreijkamp op uitnodiging van Ton Wetselaar een bezoek aan het USP Wielercafé in de Botanische Tuinen aan de Harvardlaan. Floris de Gelder, directeur Utrecht Science Park, verwelkomt ons. Zet Rob de Moor en Herman van Plateringen van de Ronde van Midden-Nederland in het zonnetje en onderteken vervolgens samen met Désirée Majoor, vicevoorzitter College van Bestuur HKU, Geri Bonhof, voorzitter College van Bestuur Hogeschool Utrecht, Frank Miedema, vicevoorzitter Raad van Bestuur UMCU en Anton Pijpers, lid College van Bestuur Universiteit Utrecht een intentieverklaring.

We gaan voor, tijdens en na afloop van de Utrechtse Grand Départ eendrachtig samenwerken. Denk aan de inzet van Utrechtse studenten rond de Tourstart, een gezamenlijk kennisprogramma en de inzet van Utrechtse lectoraten en onderzoeksinstituten bij relevante onderzoeksvragen binnen de organisatie en realisatie van Le Tour Utrecht. Fiets ten slotte vanaf het stadhuis met wapperende poncho in de regen naar huis.


Maandag 7 juli

Neem in alle vroegte afscheid van Marian. De actualiteit vergt vanochtend het omgooien van de agenda. Begin thuis met het lezen van een aantal stukken. Heb door het volle programma van afgelopen weekend In Yorkshire enige achterstand opgelopen. Bovendien doet om 9.00 uur de rechtbank Midden-Nederland uitspraak op het bezwaar dat een exploitant maakte tegen de gemeentelijke beslissing van medio vorig jaar de vergunning voor de prostitutieboten aan het Zandpad en ramen aan de Hardebollenstraat in te trekken. De kern van het geschil is of de gemeente terecht heeft vastgesteld dat er aanwijzingen voor mensenhandel waren. De rechter oordeelt dat de gemeente voldoende heeft aangetoond dat die aanwijzingen er waren en dat het bezwaar van de exploitant ongegrond is. Ga rond half tien naar het stadhuis en beantwoord vragen van RTV Utrecht over de beslissing van de rechter. 

Spreek vervolgens met een aantal medewerkers dat nauw bij het raamprostitutiedossier betrokken is. Hervat rond het middaguur mijn 'normale' agenda en vertrek richting Rotterdam. Doe onderweg allerlei telefoontjes af en feliciteer mijn vandaag 81 jaar geworden moeder. Sluit alsnog aan bij m'n collega-juryleden van de FGH Vastgoedprijs die vandaag samen met Chris de Ruiter en Jacquelien Meijer van het jurysecretariaat op werkbezoek zijn bij de projecten die op de shortlist zijn beland voor de prijs. Sluit aan in Rotterdam en maak vanaf de 40ste verdieping van een project een foto van de Erasmusbrug. 
Kan verder geen mededelingen doen over het bezoek aan de projecten, noch over het uitvoerige beraad van de vakjury. Tussen de bedrijven door informeert de politie mij over een tragisch incident aan de Fazendadreef. Twee mannen sprongen van een balkon (daarbij is een persoon overleden, de ander gewond geraakt) op het moment dat de politie aan de voorkant van de flat aanbelt in verband met de aanwezigheid van een hennepplantage. Zijn rond half tien 's avonds terug in Utrecht bij de FGH Bank. Heb bij aankomst een interview met Radio 1 (radio Brasil) over de Utrechtse Tourstart volgend jaar. Zit buiten op de stoep van het pand. Praat binnen nog even na met de collega-juryleden. Op maandag 3 november wordt de winnaar van de prijs bekend. Marian is er vanavond weer. Fijn.


Zaterdag 5 en zondag 6 juli

Goed geslapen. Ontbijt lekker vroeg. Ga meteen naar buiten om te bekijken hoe het plein er (inmiddels) uitziet. Opeens is het veranderd in een groot evenemententerrein. Ziet er vrolijk uit. Het regent. Toch staan er langs parcours al dikke rijen mensen. Aan de slag. Geef een interview aan RTV Utrecht met het plein op de achtergrond. Maak samen met Delphine Pralong van de tourorganisatie een uitvoerige wandeling over het terrein van de Tourstart. Neem een kijkje achter de schermen. Hoe is de veiligheid geregeld, het vervoer. Waar staan de hulpdiensten? Waar zijn de faciliteiten voor de vele vertegenwoordigers van de media. Begroet Gerry Tielemans uit Nuenen. Hij is een van de medewerkers van het bedrijf Movico ('Specialist in de wereld van mobiele eventmarketing') uit Deurne. Hij laat me zien welke mobiele faciliteiten al vijf jaar aan de Tour de France worden geleverd. Begroet vervolgens op de plek waar de grote wagens van de wielrenners staan opgesteld een aantal wielrenners, verzorgers en begeleiders van het team Giant-Shimano. General Manager Iwan Speekenbrink is zeer enthousiast. Maak, terug op de 'Village', kennis met de Franse minister Harlem Desir (Secrétaire d'Etat chargé des Affaires européennes) en de CEO van Corsica Paul Giacobbi. De Tourstart was vorig jaar in Corsica. Hij kijkt er zeer tevreden op terug. Positieve effecten (sociaaleconomisch, sportief en fietstoerisme) zijn nog steeds merkbaar. Een korte plechtigheid op een groot podium volgt. Geef wat korte statements aan de Volkskrant. Wandel vervolgens naar de plek waar de Tour van start gaat. 

Stap in volgauto nummer 5 samen met Bernard Hinault en Madame Amaury (de ’A’ van tourorganisatie ‘A’SO). Oud-wielrenner Jean-François Rodriguez is onze chauffeur. Volgen de 22 equipes en 198 'coureurs' zoals op de 'Liste des partants' staat vermeld. Talloze mensen staan langs het parcours. Met Engelse en Franse vlaggen. De ontvangst van de Tour door de bevolking hier is hartverwarmend. Zwaaien na zo'n 40 kilometer naar de Koninklijke Hoogheden Prinses Kate en de Prinsen William en Harry. Zij staan op de trappen van Harewood House opgesteld om de officiële start van de Tour een Koninklijk accent te geven. Stoppen even verderop langs de weg. Zien acht straaljagers twee keer over vliegen. Het rood wit en blauw komt uit de straalmotoren.

Eten een broodje ('Menu du jour') uit een rieten mandje onderweg in de auto. Ter hoogte van Leyburn (rond de 143e kilometer) parkeert onze volgauto langs de weg. Op dat moment landen in een weiland vijf helikopters van de Tourorganisatie. Prachtig gezicht. Begrijp even later - tot mijn verrassing - het laatste deel van het parcours vanuit de lucht te mogen bekijken. Landen zo rond de 184e kilometer op een weiland bij Killinghall.

De volgauto brengt ons in volle vaart naar de finish in Harrogate. De sprint in de laatste kilometer van de eerste etappe heeft een zinderend verloop. De lokale favoriet Cavendish is bij een valpartij betrokken. Uiteindelijk trekt Marcel Kittel van Giant Shimano aan het langste eind. Maak samen met mevrouw Amaury achter het podium kennis met dezelfde drie Koninklijke Hoogheden als vanochtend. Zij reiken de eerste gele, groene en bolletjestruien uit.

Fris me even op in het hotel. Doe een oranje stropdas (en bretels) aan en voeg me op uitnodiging van voorzitter Richard Kraan bij Heaton Mount op de campus van Bradford University School of Management bij de vrouwen en heren ondernemers van het Business Peloton Utrecht (BPU). Ook oud-wielrenner Aart Vierhouten en erevoorzitter Aleid Wolfsen zijn van de partij. Het BPU was, is en blijft van grote betekenis op weg naar de start van de Tour de France volgend jaar in Utrecht. Bekijken de kwartfinalewedstrijd van het Nederlands voetbalelftal tegen Costa Rica. Duurt eindeloos maar is - uiteindelijk - de moeite waard. Nederland gaat na verlenging èn strafschoppen door naar de halve finale. Feliciteer via sms Wesley Sneijder met de overwinning. Gaan na afloop met z'n allen op de foto. 

Zondagochtend na het ontbijt (Christian Prudhomme en Cyrille Tricart zijn er ook vroeg) om zeven uur met het busje met chauffeur 'Tony' richting York. Daar start vanochtend de tweede etappe (richting Sheffield). Het weer is iets minder goed dan op de eerste dag. Bewolkt maar droog. Zelfde concept als gisteren. Alle spullen zijn verhuisd. Enorme logistieke operatie. De locatie is echter anders. Nu op het gras van het plaatselijke paardenrenbaan ('York racecourse') inclusief een groot stadion. Begroet mijn ambtgenoten en de 'local leaders'. Zwaai opnieuw naar onze Nijntje auto's die onderdeel uitmaken van de karavaan. Ziet er goed uit, het enthousiasme in het bomvolle stadion is groot. Begroet Ron Looij en een aantal collega's die gisteren en vandaag een groot aantal veiligheids- en logistieke aspecten (TVM: Techniek, Veiligheid en Mobiliteit) vanuit allerlei disciplines onder de loep nemen. Praat met 'mountaineer' Alan Hinkes.

Maak op het nabijgelegen terrein waar de ploegwagens staan opgesteld kennis met een aantal leden van de Belkin ploeg (onder andere Bram Tankink en Wilco Kelderman) en praat met Richard Plugge. En heb een kort interview met het AD. Zwaai naar de vrouwen en mannen van het BPU. Dan volgt in het stadion een spectaculaire start van de tweede etappe. Opnieuw met een vliegshow, nu met twee oude vliegtuigen. Neem afscheid van onze begeleider Delphine Pralong. Maak een korte wandeling door York. Eten een pizzaatje buiten op het St Sampon's Square ('Formerly thursday market').  Aan het begin van de middag naar het vliegveld. Geef aldaar een laatste interview aan RTV Utrecht over de ervaringen tijdens het werkbezoek. Terug naar Nederland. Marian haalt me aan het begin van de avond op van Schiphol. Meteen door naar Rivierenwijk en op tijd naar bed.


Vrijdag 4 juli

De hele ochtend staat in het teken van een vergadering van Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Utrecht in de raadszaal van het gemeentehuis van Houten. Overleg 's middags na afloop van de vergadering met Joke Overeem, adviseur in mijn rol als regioburgemeester. Reis in de loop van de middag naar Schiphol. Meld me af bij locoburgemeester Victor Everhardt. OOV-piket informeert mij over een schietincident in de omgeving van de Atlasdreef en van PvdA-fractievoorzitter en voormalig wethouder Gilbert Isabella hoor ik over zijn nieuwe werkkring. Feliciteer hem van harte. Vlieg met een cityhopper naar de luchthaven van Leeds Bradford in Engeland. De Embraer 190 brengt me er keurig op tijd heen.

Ga dit weekend op werkbezoek bij de start van de 101e editie van de Tour de France. Chauffeur Tony ('Tonyway to travel') en de Utrechtse Tourstart-toppers Martijn van Hulsteijn en Natalja Talitsch halen me op van het vliegveld. Krijg een laatste briefing onderweg en heb een telefonisch interview met RTV Utrecht. Fris me op in het in het centrum van Leeds gelegen Radisson Blu aan No1 the Light. Geef een interview aan Radio Brasil - NOS Radio 1. Daarna meteen aan het werk. Woon samen met zo'n 800 andere gasten een bijeenkomst bij in de Leeds Arena. Begroet onder anderen de CEO van Yorkshire Gary Verity en Tourdirecteur Christian Prudhomme. Maak kennis met de 'leader' van de Leeds City Council Keith Wakefield. De heren spreken de aanwezigen toe. Gebruiken het avondeten. Zit aan tafel '9' naast Brian Cookson van de Union Cycliste Internationale en wielerhelden Bernard Thevenet en Bernard Hinault. Eervol. Allerlei onderwerpen passeren de revue. De passie voor het wielrennen spat er vanaf. Dat geldt ook voor de aanwezige vertegenwoordigers vanuit het bedrijfsleven. Katie Davies van room501 publishing vertelt er zeer beeldend over. Wervelende show volgt op het podium. Yorkshire is trots op de Tourstart, dat is wel duidelijk. Goed te weten hoe hier de vooravond van de Tourstart wordt aangepakt. Zie later op de avond, terug in het hotel, dat het plein voor het hotel - en hier gaat het morgenochtend echt gebeuren - nog nagenoeg leeg is.


Donderdag 3 juli

Marian moet er alweer vroeg van door. Fiets zelf richting stadhuis. Begin om negen uur met een vergadering van het dagelijks bestuur van het presidium van de gemeenteraad. De rest van de dag is mijn agenda gevuld met een vergadering van de gemeenteraad. Er is ochtend- en middagraad. Op de agenda staan de Taskforce sportbezuinigingen, de jaarstukken en voorjaarsnota. In de jaarstukken over 2013 en de voorjaarsnota 2014 wordt respectievelijk teruggekeken op vorig jaar en vooruitgekeken op de (financiële) uitwerking van het nieuwe collegeprogramma. Moet rond het middaguur even de vergadering verlaten in verband met een incident in de hal van het Stadhuis. Na een hoorzitting blijkt zich een stevige vechtpartij te hebben voorgedaan. Steek de betrokken medewerkers van juridische zaken en de bodedienst een hart onder de riem. Bespreek, terug in de raadsvergadering, vanuit de portefeuille raadsmoties die pleiten voor meer participatie bij straatnaamgeving en het creëren van de mogelijkheid om iedere Utrechter voor één dag Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand (BABS) te laten zijn. Ga ten slotte in op vragen van meerdere raadsfracties over mijn overwegingen om aanstaande zaterdagavond geen uitbreiding van de festivals op De Uithof en in het Noorderpark toe te staan. De eerste termijn van raad en college zijn even na vijf uur afgerond. Dan volgt een ordedebat over het vervolg.

Verlaat na het ordedebat zoals afgesproken de vergadering en stap op de fiets richting TivoliVredenburg. Ontvang samen met directeur Frans Vreeke eerst heel veel relaties en vrienden van TivoliVredenburg. Goed om oud-collega Carolien Gehrels (inmiddels werkzaam bij Arcadis) tegen het lijf te lopen. Ontvangen vervolgens koning Willem-Alexander die vanavond het 'Muziekpaleis' opent.  Er is een officiële openingshandeling (gong en gouden glitters) in de Grote Zaal. Daarna krijgt Zijne Majesteit een uitgebreide rondleiding door het gebouw.

De Koning ontmoet de architecten (Hertzberger, Fransen, Asselbergs, Bannenberg en Coenen) en de in verschillende zalen optredende artiesten.
Leuk om Wende Snijders weer te ontmoeten, zij zingt in Cloud Nine. DJ St. Paul is in Pandora. Laatste artiest die optreedt is Thé Lau (met The Scene) in Ronda. Zijne Majesteit geniet met volle teugen. Neem afscheid bij de deur en fiets naar huis.


Woensdag 2 juli 2014

Marian vertrekt weer. Stap op de fiets naar het werk.

Begin vanochtend vroeg met een werkbezoek aan woningcorporatie Mitros. Word in een buurtwinkel ontvangen door directievoorzitter Henk Peter Kip, directeur financiën Maud Hoezen, directeur Wonen Liesbeth Marchesini, manager strategie Bastiaan Staffhorst en manager wonen Ronald Camstra. Mitros beheert ruwweg één van de zes woningen in Utrecht en richt zich primair op de betaalbare voorraad. Ongeveer tweederde daarvan zijn appartementen en een derde eengezins woningen. Ook in Leidsche Rijn beheert Mitros een flink aantal woningen. Ga aan de wandel in de wijk. Maak kennis met twee bewoners aan de Victoria Regiadreef. Ze tonen mij hun gerenoveerde woning. Sluit af met een bezichtiging van een gerenoveerde 10-hoog flat aan de Kasaidreef en Klipspringerdreef. Hier hanteert Mitros een stringent lik-op-stuk beleid voor kleinere en grotere incidenten, die zonder deze aanpak het woonplezier snel zouden kunnen bederven. Nuttig werkbezoek, uitstekend voorbereid door senior adviseur van Mitros Kim Roetert. Door naar Tuindorp voor een bezoek aan een wijkbewoner. Terug op het stadhuis opnieuw overleg over de actualiteit van het komende weekend. Besluit, alles afwegende, de festivals geen toestemming te (zullen) geven voor het uitbreiden van de vergunningen voor aanstaande zaterdag. Laat de organisatoren en de gemeenteraad zo snel als dat mogelijk is informeren.

Fiets samen met chef Kabinet Hans Kuperus naar de Royaards van de Hamkade. Draag op uitnodiging van directeur Jan Jans van Adelante samen met een buurtbewoonster en bewoner van het huis bij aan de opening van het sociaal pension en het buurtsteunpunt ‘Bij Bosschart’. Bewoner Ben leidt mij rond en laat zijn nieuwe kamer zien op de derde verdieping. Beluister het Leger des Heils Orkest en de 'huis'-rockband.

Fiets naar het Nederlands Volksbuurtmuseum aan de Waterstraat in Wijk C. Voorzitter Wim van Gelder en directeur Albert van Wersch heten mij welkom. Krijg een uitvoerige rondleiding door het mooie museum. Je 'ruikt, hoort en proeft' bijna letterlijk de tijd zoals Wijk C twee eeuwen geleden moet zijn geweest. Praat na afloop met een aantal van de ruim 50 vrijwilligers in de tuin achter het museum. ‘Liefde voor de stad’, zegt een van de vrijwilligers als ik vraag waarom ze dit werk doen. De oudste vrijwilligster is mevrouw 'Bep'. Zij heeft hier destijds gewoond en wordt ook wel de 'directrice' genoemd. Haar vader had een 'Heetwaterstokerij' voor onder meer was. Eigenlijk is mevrouw Bep (nog) de enige vrijwilligster die weet hoe er ooit in Wijk C gewoond en geleefd werd. 

Fiets langs bij Body Talk waar sinds enkele weken stenen palen zijn geplaatst aan de voorgevel van de zaak.
Praat onder anderen bij met eigenaar Feibe Zweers. 

 

Feliciteer aansluitend op uitnodiging van abactis Arianne Edauw en vicarius Florien van Zoomeren de lustrumcommissie van Veritas in de Rode Doos met 'hun' 125-jarig bestaan. Tot en met 10 juli staat de vereniging stil bij het XXV-lustrum in het tijdelijke Muziekcentrum in Leidsche Rijn.

Spreek ’s avonds samen met de gemeentesecretaris de voormalige wethouders Mirjam de Rijk, Frits Lintmeijer, Hans Spigt en Gilbert Isabella toe in Chez Jacqueline aan de Korte Koestraat. Alle naaste medewerkers van de voormalige wethouders zijn aanwezig. Eén van hen is jarig. Zij wordt vanzelfsprekend allerhartelijkst toegezongen. Bijna precies op het afgesproken 'tijdstip' is het gezamenlijke avondeten klaar. Snel op de fiets naar huis. Gezellig met Marian.


Dinsdag 1 juli

Op de fiets naar het werk. Verlaat de collegevergadering 's middags iets eerder in verband met de crematie van mijn tante Annie van Zanen-Uitentuis, de schoonzus van mijn vader, in Purmerend. Haal dierbare herinneringen op met de familie. Mooie plechtigheid. Snel terug naar Utrecht. 

Fiets aan het eind van de middag in het zonnetje naar Publiekszaken aan de Arthur van Schendelstraat. Mag de (nieuwe) inschrijving van Chris Rijksen bijwonen. Vanaf vandaag kunnen transgenders eenvoudiger hun officiële geslachtsaanduiding wijzigen in hun geboorteakte. In het bijzijn van zijn ouders, broer, vriendin, Transgender Netwerk Nederland (Sophie Schers), Transgender Utrecht (Petra van Dijk) en COC Midden-Nederland (Elena Ponzetti) zet Chris bij medewerker publiekszaken Ingrid Pouli een handtekening waarmee hij nu ook in alle officiële documenten van geslacht is veranderd.

Heb terug op stadhuis een ingelast overleg met commissaris van politie Jeanine Kooistra, hoofd Veiligheid Angela van der Putten en hoofd Vergunning Toezicht en Handhaving Evert van Kuilenburg over de aanvraag van festivals Zomerkriebels en deBeschaving hun vergunningen uit te breiden om tijdens die festivals aanstaande zaterdag de WK-wedstrijd op schermen te kunnen (laten) bekijken. Snap dat festivalorganisatoren en de bezoekers dat graag willen. Maar zie ook de risico’s als er openbare orde verstoringen komen op de toch al zo drukke WK-uitgaanszaterdagavond in de binnenstad en op andere hotspots. Na afloop van de wedstrijd zijn er (namelijk) heel veel mensen, vrolijk of treurig over de uitslag van de wedstrijd, tegelijk op straat. Iedereen gaat alle scenario’s en vragen nog eens na. We besluiten om morgen, met alle informatie, weer bij elkaar te komen. Ontvang tussen de bedrijven door de organisatoren van deBeschaving. Informeer ze over de (tussen)stand van zaken. Woon ’s avonds de raadsinformatieavond bij. Eerste onderwerp is het gemeentelijk vergunningenbeleid. Bewoners die (over)last hebben van evenementen en ondernemers die veel regels ervaren bij de organisatie van evenementen delen hun opvattingen met de raadsleden. Ziedaar het dilemma. Daarna is het vuurwerk rond oud- en nieuw onderwerp van gesprek. Een aantal insprekers dringt aan op inperking van de verkoop- en afsteektijden. Een verkoper van vuurwerk benadrukt dat bij inperking gevaar dreigt van meer illegaal vuurwerk en te veel druk bij verkooppunten. Praat na afloop kort bij met een paar naaste medewerkers over de actualiteit en fiets snel naar huis. Marian is er.


Maandag 30 juni

Maak m'n ochtendwandeling, neem afscheid van Marian en fiets in alle vroegte naar het stadhuis. Begin de maandag zoals gebruikelijk met het overleg met een paar naaste medewerkers. Daarna overleg met de raadsgriffier en de gemeentesecretaris. Spreek op mijn kamer met Hester de Geus van het Stadsblad. Zij interviewt mij voor de rubriek ‘Belicht’. Aan het eind van de ochtend volgt een vergadering van de staf Veiligheid. Aansluitend informeren Joelle Hermens en René van der Vliet van de politie en adviseur Veiligheid Jennifer Holland mij over de situatie aan het Zandpad in het recente verleden. Aan het begin van de middag naar Den Haag voor het artikel 19-overleg met Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie samen met mijn negen collega regioburgemeesters. 

Woon, terug in Utrecht, aan het begin van de avond een vergadering bij van het presidium (de tien fractievoorzitters) en woon vervolgens op uitnodiging van Mirjam Huffener en Frederieke Jeletich-Visser in de Westerkerk in Amsterdam de première bij van het historische concert ‘Er reed een trein naar Sobibor’. Het concert symboliseert ‘de reis’ die de nu 93-jarige Jules Schelvis in juni 1943 maakte naar Sobibor. Mijn goede vriend Schelvis bleek na de Tweede Wereldoorlog de enige overlevende van het transport vanuit Westerbork naar het voormalig vernietigingskamp Sobibor in Polen. Tijdens het concert vertelt Schelvis in fragmenten over de 72 uur durende deportatie-route. Over de reis, zijn lotgenoten, hun gesprekken, gedachten en emoties. Zijn verhalen worden afgewisseld met muziek, uitgevoerd door het Nationaal Symfonisch Kamerorkest onder leiding van Jan Vermaning. Het geheel wordt ondersteund met historische beelden. De beelden, de muziek en vooral de verhalen van Jules maken veel indruk. Zijne Majesteit Koning Willem Alexander woont het concert bij. Feliciteer Jules na afloop tijdens een korte nazit in het museumcafé van het Anne Frankhuis.


Zaterdag 28 en Zondag 29 juni

Doe in alle vroegte een paar boodschappen in Rivierenwijk. Fiets lekker in het zonnetje.

Ontvang vervolgens in de loop van de ochtend Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix. De Prinses woont de viering van het 200-jarig bestaan bij van het Nederlands Bijbelgenootschap in Utrecht. De viering vindt plaats in DeFabrique aan de Westkanaaldijk. En realiseer me overigens dat een speciale jubileumtentoonstelling te zien is in het Museum Catharijne Convent tot 10 augustus.

Begroet directeur Rieuwerd Buitenwerf en voorzitter Marleen De Pater-van der Meer (ambtgenote in Muiden). Ook DeFabrique eigenaar Jan van Eck is aanwezig net als zo'n 2.000 festivaldeelnemers. Geniet van de optredens van theatergroep Aluin, het Sint Bavo schoolkoor. Pearl Jozefzoon ('We can make a difference') zingt de sterren van de hemel. En dat allemaal op Veteranendag (de Utrechtse versie is dit jaar op zaterdag 23 september).

Fiets zondagmiddag samen met Marian naar Tivoli/Vredenburg. Geniet samen met heel veel anderen van het laatste concert van het Internationale Kamermuziek Festival Utrecht. Janine Jansen en het Amsterdam Sinfonietta spelen werken van Mendelssohn en Vivaldi. Spreek na afloop de gasten toe en fiets snel naar Rivierenwijk om in alle rust, samen met Marian naar de WK-wedstrijd Nederland-Mexico te kijken (2-1) Wat een ontknoping.


Vrijdag 27 juni

Het regent onderweg naar het CCMO jubileumsymposium ‘Van ei tot einde’ in het Science Center NEMO  Amsterdam. Luister naar inleidingen vanuit verschillende invalshoeken (arts, wetenschapper, patiënt) over het spanningsveld tussen de voortgang van de medische wetenschap en de bescherming van proefpersonen. Woon als plaatsvervangend lid van de Centrale Commissie voor Mensgebonden Onderzoek (CCMO) het ochtenddeel van het symposium bij. Interessante kost. Aansluitend door naar Blokker aan de Amsterdamsestraatweg. Steek aan het begin van de middag de medewerkers Linda, Josja en Melanie een hart onder de riem. Zij waren recent het slachtoffer van een overval in het filiaal. De meiden worden gelukkig goed en professioneel opgevangen door hun familie, partners en de werkgever die ook bij het gesprek aanwezig zijn. Terug op het Stadhuis volgt een  telefonisch interview met Annette van Soest van de Ochtendspits ('Zomerserie') van BNR Nieuwsradio over mijn eerste vakantiebaantje. Het is lang geleden, maar weet het nog goed. Was in de schoolvakanties steevast aan het werk in de kaasgroothandel van mijn grootvader en ooms Henk en Dirk van Zanen. In de loop van de middag volgen een vergadering van de combistaf raamprotitutie en een overleg met hoofdofficier van Justitie Johan Bac. Praat tenslotte bij met wethouder Jongerius. Fiets redelijk op tijd naar huis. Avondeet met Marian en de kids. Gezellig.

Fiets tegen half elf richting politiebureau Paardenveld voor een werkbezoek, samen met manager Veiligheid Paul van Beijnum, aan het Uitgaans Interventie Team (UIT-team) van de politie. Het UIT-team is op donderdag, vrijdag en zaterdag operationeel om uitgaansgeweld terug te dringen. Begroet wijkagent horeca Emile Vermeulen, die tijdens de uitgaansnachten belast is met de coördinatie van het UIT-team doet en de rest van de nachtploeg. Waaronder ook de ruiters van twee politiepaarden en twee hondenbegeleiders. Krijg een uitleg over onder andere de zogenaamde UIT-telefoon waarmee een groot aantal aangesloten portiers van horecagelegenheden in direct contact staat met de wijkagent en de zogenaamde Veilig stAPPen app, die beveiligers handvatten biedt voor hoe te handelen bij geweld of drugsdelicten tijdens uitgaansnachten. De briefing van de nacht volgt. In duizelingwekkend tempo passeren alle actuele bijzonderheden de revue. Stappen op de fiets voor een route langs een groot aantal horecagelegenheden. Spreek met portiers en enkele ondernemers. De terrassen zitten vol, binnen in de cafés en discotheken is het nog rustig. Maak op de Neude kennis met twee ‘Smartphone Ivy’s’ die op de terrassen aan het werk zijn, oftewel twee dames verkleed als smartphones die het uitgaanspubliek op ludieke wijze waarschuwen tegen diefstal van smartphones.

De ronde brengt ons bij Janskerkhof, waar de afsluiting voor autoverkeer de plaatselijke horeca een positieve impuls heeft gegeven. Daarna in volle vaart af op een overlastmelding bij een terras, waar een meneer door de combinatie van middelengebruik en alcohol volledig de weg kwijt is. Daarna onder andere langs bij cafés Bodytalk en Kalff. Hoor dat de getroffen maatregelen, waaronder extra paaltjes langs de stoep, een positief effect heeft op het aantal scheldpartijen.

Bij de Zadelstraat komen we de twee politiepaarden en hun ruiters tegen. De nacht verloopt overigens rustig, zonder grote incidenten. Na de aanhouding van een stomdronken wildplasser, keren we rond 01.00 uur terug naar het politiebureau voor een korte debriefing met een kopje koffie. Dan komt er een melding van een vechtpartij met een gewonde aan de Oudegracht. In vliegende vaart rijden we, voor deze gelegenheid in een politieauto, er naartoe. Er ligt een gewonde jongen op straat met enkele (niet gewonde) jongeren om hem heen. Nog voordat de ambulance arriveert, is de verdachte ter hoogte van de Breedstraat al aangehouden. Het blijkt te gaan om een conflict tussen jongeren. Als de ambulance arriveert, krabbelt de jongen gelukkig op. Tegen twee uur zijn we terug op het politiebureau. Neem afscheid. Een enerverend werkbezoek zit erop. De dienst voor de wijkagent en zijn collega’s nog niet. 


Donderdag 26 juni

Reik vanochtend vroeg in de portacabins in de parkeergarage van IKEA aan de Van Rensselaerlaan op uitnodiging van voorzitter Peter Verrij van het bestuur van deVereniging Woonboulevard Utrecht-BIZ het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) certificaat uit aan de aanwezige bestuursleden en vertegenwoordigers van de hulpdiensten. Voor de vierde keer ontvangt de Woonboulevard een certificaat. De ondernemers informeren mij over de samenwerking met de gemeente om met elkaar een kwaliteitsslag te maken voor de Woonboulevard. Positief punt daarbij is dat alle ondernemers en eigenaren verenigd zijn via het ondernemersfonds en een Bedrijven Investerings Zone (BIZ). Gaan met z'n allen op de foto onder de toepasselijke tekst ‘Samen kunnen we een hoop bereiken.’

De rest van de ochtend staat in het teken van een ontmoeting met alle Rijksfunctionarissen ('Rijksheren- en dames'). Treed in de grote commissiekamer van het provinciehuis samen met Commissaris van de Koning Willibrord van Beek als gastheer op. Het is een jaarlijkse bijeenkomst van de Veiligheidsregio Utrecht en de provincie Utrecht met alle regionale vertegenwoordigers ('Ik wist niet dat ik rijksheer was') van de Ministeries. De inleidingen van Hilbrand Sinnema (voorzitter LTO Groningen) en Harm Küpers (secretaris-directeur Waterschap Hunze en Aa’s) over de ‘Watercrisis in Groningen’ zijn zeer de moeite waard. Ten slotte spreekt VRU-algemeen directeur Peter Bos over ‘GRIP 5’. Doe, rond het middaguur terug op het stadhuis een aantal telefoontjes af en onderteken een stapel tekenstukken. 

Ga richting Vleuten, naar de Jenaplan Basisschool de Zonnewereld aan de Teunisbloemlaan om een gastles van het COC over (homo)seksualiteit bij te wonen. Het is de Week van de Lentekriebels, een initiatief van de Rutgers WPF (voorheen de Rutgersstichting) uitgevoerd door de GGD-en, waarin scholen intensief aandacht besteden aan relaties en seksualiteit. Zo'n 70 scholen en 13.000 leerlingen in Utrecht doen mee. Het klaslokaal van groep 7/8 is moeilijk te vinden in het enorme gebouw met onder andere sportzalen, maatschappelijk werk, (medisch) kinderdagverblijven. Aangekomen bij de klas van juf Nicole Goris sluit ik aan in de kring. Petra van Dijk staat voor de klas en doet een quiz (fake of feit). De kinderen doen enthousiast mee en geven antwoord op stellingen als ‘homoseksualiteit is erfelijk’, ‘het woord lesbisch komt van Lesbos’ en ‘een homo café kun je herkennen aan een regenboogvlag’. Beluister de persoonlijke verhalen en ervaringen van Petra van Dijk, Marita Terpstra en Lotte Enting van het COC in het gesprek met de leerlingen. Over uit de kast komen, ervaringen op straat en hoe het is om kleren te kopen voor transgender Petra van Dijk. Bied daarna aan directeur van de school Marieke van Doodewaard een waaier aan met praktische tips over de omgang van de school met 'roze' ouders. Ouders die transgender, lesbisch, homo-, biseksueel zijn.

Praat na afloop bij met de directeur. Een bevlogen onderwijsvrouw. Ontvang, terug op het Stadhuis, samen met Tourwethouder Kreijkamp, Joris en Marieke van studio Job, Joris & Marieke. Rijd naar het Grafisch Lyceum Utrecht. Word ontvangen door de heren Johan Spronk, voorzitter van het College van Bestuur, en Peter Weeda, voorzitter van de Raad van Toezicht. 

Vandaag neemt de jarige Betty Heimans-Polk na 44 jaar afscheid van haar werk in het onderwijs ('Ze blijft actief als vrijwilliger bij zwemvereniging De Watervrienden in Amsterdam'). Reik haar in aanwezigheid van haar familie, vrienden en collega’s, namens Zijne Majesteit de Koning de versierselen uit die behoren bij het Ridderschap in de Orde van Oranje-Nassau. Zeer verdiend. Mevrouw Heimans woont in Amstelveen. Neem vandaag, op zijn verzoek, waarnemend burgemeester Fred de Graaf waar. Ontvang bij vertrek het (eenmalige) glossy magazine BETTY. Begroet tussen de bedrijven door Elianne van Donselaar. Zij maakt samen met Elly Luider deel uit van het Utrechtse cabaret duo Luider en Van Donselaar. Leuk duo. 

Door naar het atelier van Willem Noyons aan de Biltstraat, waar zich in de tuin een aantal mensen van verschillende (juridische) pluimage heeft verzameld. Ontvang uit handen van Willem Hendrik Gispen (hij vormde samen met Willem Bekkers, Corjo Jansen en Willem Noyons de redactie), het eerste exemplaar van het boek ‘Recht te Voet-vreemde vogels en vrije geluiden uit juridisch Utrecht’. Het 226 pagina's tellende  boek bevat een verzameling teksten over verschillende juridisch-historische onderwerpen met een Utrechts accent. Maak onder andere kennis met promovenda Marie Elske Gispen, beeldend kunstenaar Semiramis Öner Mühürdaroglu en uitgever Auke van der Berg. 

Ontmoet na afloop webdesigner en grafisch vormgever Ramdath Mos en 3D producer Gilbert Avezaat, ook gevestigd in het atelier van Noyons. Met hun bedrijf, First Polygon, ontwerpen ze 3D toepassingen voor mobile devices, zoals de iPhone en iPad. Krijg binnen een demo te zien van een 3D ontwerp van een interactieve showroom voor een Nederlandse fietsenwinkel. Fiets naar het zeer recent geopende restaurant Tastu aan het Vredenburg. Gebruik er het avondeten met twee goede vrienden. Inmiddels bereikt mij het verdrietige bericht dat (een favoriete) tante Annie van Zanen-Uitentuis (1923) is overleden. Pleeg in dit verband bij thuiskomst een paar telefoontjes met de familie. 


Woensdag 25 juni

Fiets in alle vroegte naar het werk. Begin met een vergadering van de staf Bestuurlijke Zaken waarin onder meer de Haagse agenda en de VNG op de agenda staan. Ontvang de ambassadeur van Eritrea, Z. E.  Mohammed Suleiman. In Utrecht wonen ongeveer 400 mensen van Eritrese afkomst. Maak nader kennis met Quinten Peelen ('Utrecht heeft prima formaat en klimaat'), directeur van het Internationaal Frans Liszt Pianoconcours. Het concours kent dit jaar zijn 10e editie. Van 26 oktober tot en met 8 november is het te zien en bovenal te horen in Tivoli/Vredenburg. 

Breng ’s middags een werkbezoek aan Rijkswaterstaat Midden Nederland. Word in Dienstgebouw Zuid aan Stadsbaan hartelijk ontvangen door HoofdIngenieur Directeur ('HID') Theo van de Gazelle en zijn mensen bij de A2 Leidsche Rijn tunnel, waardoor jaarlijks 68 miljoen voertuigen rijden. De heer Patrick Elfferink en Guus Woltering geven een toelichting op de systemen ('Slapende bediening'), die ervoor moeten zorgen dat de tunnel veilig gebruikt wordt. Krijg enkele incidenten op beeld te zien, die illustreren dat deze systemen ook in de praktijk gebracht (moeten) worden. Gaan aan de wandel door de vluchttunnels. Rijden langs het werk aan de Galecopperbrug en bezoeken vervolgens de Regionale Verkeerscentrale Midden Nederland, het verkeerskundige zenuwcentrum waar vandaan zowel de rijkswegen als de belangrijkste regionale wegen in en rond de stad in de gaten gehouden worden. Heb bewondering voor de mensen die acht uur achter elkaar in staat zijn zoveel beelden en informatie te verwerken en de goede acties te plegen. 

Ga later in de middag op kennismaking bij het Het Apostolische Genootschap Utrecht aan de Aziëlaan. Spreek onder andere met voorganger Berry Dwarswaard en met actieve vrijwilligers Annelieke van der Meulen en Peter Luiten en Egbert Broerse. Hoor over de activiteiten van deze relatief kleine (250 leden) maar zeer actieve gemeenschap. 

Ga, met het Lucky Luke-stripalbum ‘In de schaduw der boortorens’ onder de arm, op uitnodiging van Marcel Hoenderdos en Marianne Verbeek van EBN naar de nieuwe vestiging van Energiebeheer Nederland. Onthul op verzoek van CEO Jan Dirk Bokhoven het logo buiten op het dakterras van het pand aan de Daalsesingel. Krijg bij vertrek in de mooie hal van EBN een haring uit een kraampje van een mevrouw uit Volendam en meneer uit Monnickendam. De rest van de avond staat in het teken van een vergadering van het Algemeen Bestuur van de Bestuur Regio Utrecht (BRU).  Plaats van handeling is de Mathildezaal in het gemeentehuis van De Bilt aan de Soestdijkseweg Zuid.


Dinsdag 24 juni

Fiets naar het werk. Zwaai onderweg naar goede bekende Jan Weijers. Begin de dinsdag zoals gebruikelijk met een vergadering van B&W. Maak na afloop kennis met Alex Pina en Eveline de Rijk. Een vergadering van de staf Veiligheid met een overvolle agenda volgt. Praat aan het eind van de middag bij met Trude Maas van de Utrecht Development Board. De actualiteit vergt een ingelaste vergadering van de driehoek. Fiets aan het begin van de avond naar de Catharijnesingel. Woon een vergadering bij van de Raad van Toezicht van het Nederlands Jeugd Instituut (NJI). Het is de laatste vergadering onder voorzitterschap van Ella Kalsbeek. Tijdens de vergadering informeert programmaleider Ingrid van Berge ons over het thema 'Veilig opgroeien'.

Fiets vervolgens naar de heer en mevrouw Tieland-Janssen aan Kromme Rijn. Ken het echtpaar uit de tijd van mijn wijkwethouderschap in Oost. Zij waren vroeger erg actief in Sterrenwijk. Praat bij en ondanks de kleine kwaaltjes maken zij het goed. Mevrouw Tieland vertelt vol trots over haar eerste achterkleinkind. Neem afscheid en fiets naar huis.


Maandag 23 juni

Maak een ochtendwandeling door de wijk en neem afscheid van Marian die naar haar werk gaat. Begin even voor achten met een ingelaste vergadering van het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). De zevende etage van het Provinciehuis is de vergaderlocatie. Terug op stadhuis overleg met een paar naaste medewerkers en (vervolgens) de raadsgriffier en de gemeentesecretaris.

Rij daarna richting woonzorgcentrum Tolsteeg aan de Saffierlaan om mevrouw Hazewinkel-Vries te mogen feliciteren. De van oorsprong Appingsedamse is 101 geworden. Ze werkte jarenlang in de kruidenierszaak van haar (overleden) man en kreeg drie dochters en twee zonen.

Spreek terug op het stadhuis met adviseur Joke Overeem over zaken die de regioburgemeester betreffen. Ga aan het begin van de middag naar het politiebureau aan de Kroonstraat. Begin er met een vooroverleg van het Adviescollege Veiligheid van de politie eenheid Midden-Nederland. Daarna volgt de vergadering van het Adviescollege zelf. Aansluitend staat de rest van de middag en het begin van de avond in het teken van een vergadering van het Algemeen Bestuur van het Utrechts Archief (HUA) aan de Hamburgerstraat. Woon voor de eerste keer samen met wethouder Margriet Jongerius (wethouder Kees Geldof is verhinderd) een vergadering van het HUA bij. Van alles passeert de revue.

Aansluitend volgt in Huize Molenaar een ontvangst ter gelegenheid van het afscheid van de Algemene Rijksarchivaris Martin Berendse (wordt directeur/bestuurder van de Openbare Bibliotheek Amsterdam). Zie later op de avond flarden van de interlandwedstrijd Nederland-Chili (2-0) op het WK in Brazilië. Doe intussen een paar (vervelende) telefoontjes af over actualiteiten.


Zaterdag 21 en zondag 22 juni

Zaterdagse beslommeringen brengen mij onder meer bij kapper Jan B. 'Zo, weer als nieuw', roept hij na afloop. Telefonisch overleg met ambtgenoot Lucas Bolsius (Amersfoort) over een actualiteit. Nel en Piet de Graaf zijn zaterdagmiddag onze gasten. Fiets zondagmiddag met Marian naar het Julianapark. Breng op uitnodiging van Niels Klein, van De Kleine Baron, en Bart van Meijl, zakelijk leider Nieuwe Philharmonie Utrecht (NPU), een bezoek aan de tweede editie van het Zuilens Volksfeest en Parkconcert 2014. 

Begroet ook de overige organisatoren Gerard Joost Esser, Martijn van Vlodorp en Johannes Leertouwer, dirigent NPU. Fête de la Musique, initiatief van ZIMIHC, is het hele weekend onderdeel van het Zuilens Volkfeest met vanmiddag speciale aandacht voor cultuur uit de wijk met optredens van Popkoor Zuilen, het Zuilens Fanfarecorps en Muziek in de Wijk. Ruim twintig kinderen van Muziek in de Wijk staan in het voorprogramma van De Nieuwe Philharmonie. Een bijzondere en unieke samenwerking. Aansluitend een prachtige uitvoering van Grieg's Peer Gynt Suite door het NPU. Maak kennis met een aantal culinaire ondernemers, oftewel 'Zuilens Culinair' en spreek een aantal ‘standhouders’ van de ondernemersmarkt. Prima samenwerking tussen de Nieuwe Philharmonie Utrecht, Stichting Zuilen & Vecht, Stichting ZIMIHC en de Vereniging van Ondernemers Centrum Zuilen.


Vrijdag 20 juni

Begin de dag met overleg met wethouder Margriet Jongerius. Zit daarna het hoofdlijnenberaad van het college voor. Feliciteer aan het begin van de middag in woonzorgcentrum Zuylenstede aan de Perudreef de 101-jarige mevrouw Wiegmans. De jarige komt oorspronkelijk uit Den Bosch ('Goed eten en slapen? Tuurlijk, anders zat ik hier niet!'). Ontvang, terug op het Stadhuis Monique Busman, producent van documentaire productiebedrijf ‘De Familie’ dat op dit moment werkt aan een 6-delige VPRO-serie ‘De Voorstraat’. Deze wordt in oktober/november uitgezonden. Spreken ook over een andere productie ‘De Tijd van je leven’ waarin elf Utrechtse kinderen tussen 2012 en 2018 gevolgd worden. De uitzendingen daarvan zijn in december. Krijg na afloop het boek 'Amsterdam in woorden', samengesteld door Inge van der Bijl, cadeau.

Wandel naar Huize Molenaar om bij te dragen aan een happening rond Charles Verheyen en Derk Jan Vlasblom te midden van hun familie en vrienden. Praat aansluitend op mijn werkkamer bij met Frank van der Lecq. Van der Lecq is een onuitputtelijke schrijver van (concept)teksten voor toespraken over de meest uiteenlopende onderwerpen in steeds andere situaties en gezelschappen. Woon 's avonds een ontvangst bij van de G4 VVD in het Rotterdamse Mendoza aan de Weissenbruchlaan. Gebruiken het avondeten in het nabijgelegen 't Oude Raadhuis aan de Kerkstraat. 


Donderdag 19 juni

Ochtendwandel in alle vroegte en neem afscheid van Marian. Begin de dag met een overleg met Chantal Keijsper, directeur van Het Utrechts Archief. Ontvang in de hal van het Stadhuis de Bedrijvensociëteit A37.

Een club van CEO’s en burgemeesters (Peter Snijders van Hardenberg en Bert Bouwmeester van Coevorden) van ongeveer 150 bedrijven en lokale overheden in de regio Zwolle-Emmen-Hardenberg. Ooit opgericht om (private) gelden bijeen te brengen voor de versnelde aanleg van de autosnelweg A37 richting Noord-Duitsland. Krijg na afloop van sociëteitsvoorzitter Han Brouwers een ets ('Rammetje') cadeau van beeldend kunstenaar Han van Hagen.

Fiets vervolgens naar het Rachmaninoffplantsoen voor een werkbezoek aan de eenheid Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH). Word hartelijk ontvangen door Evert van Kuilenburg en zijn managementteam. Omdat vergunningverlening en handhaving sterk in elkaars verlengde liggen zijn deze organisatieonderdelen sinds 2012 samengevoegd. VTH vormt voor een belangrijk deel het gezicht van de gemeente richting bewoners, bezoekers en ondernemers.

Enthousiast vertellen medewerkers over hun 'drives' in hun werk. Luister geboeid naar drie 'veld'medewerkers - 'de Charlie's Angels van VTH’ - die mij beeldend vertellen waar het in hun werk op het gebied van horeca, coffeeshops, illegale prostitutie en evenementen om draait. Sluit het werkbezoek af met een gesprek met toezichthouders en handhavers over hun ervaringen op straat.
Fiets terug naar Stadhuis voor een bestuurlijk overleg met het bestuur van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Utrecht. Aan het overleg nemen deel Pieter Bos, Erik Derksen, Sidney Rubens, Martijn Cools, Hermannus Stegeman, Thijs Blom, Elise Baron, Leo Hollman, Jan Krems en regioadviseur Harriëte Lam.

Vervolgens in de miezerregen naar de Kaap Hoorndreef in Overvecht. Schuif in het kantoor van Art.1 Midden Nederland aan bij een LHBT-werkoverleg. Een overleg waarbij Art. 1 Midden Nederland, COC Midden Nederland, de gemeenten Utrecht en Amersfoort, het Bureau Regionale Veiligheidsstrategie en het Openbaar Ministerie met elkaar spreken over de belangen en (helaas) discriminatie van mensen die lesbisch, homo, biseksueel of transgender (LHBT) zijn. Allerlei actualiteiten worden in het werkoverleg doorgenomen. Neem mij voor jaarlijks bij een werkoverleg aanwezig te zijn. Bij terugkomst is de hal van het Stadhuis al aardig gevuld met deelnemers aan de conferentie 'In search of European Political Union’, een wetenschappelijk congres over Europese eenwording en de moeilijke momenten die dat proces momenteel doormaakt. Spreek enkele welkomstwoorden uit en maak onder andere kennis met de keynote speakers de hoogleraren Kalypso Nicolaidis (University of Oxford) en Kenneth Dyson (Cardiff University). Carpool met wethouder Cees Geldof richting Kasteel De Haar in Haarzuilens voor de 53e editie van de Nationale Haringpartij op kasteel De Haar. Inmiddels een van de oudste netwerkevenementen van Nederland. Worden onder meer begroet door bestuursleden Aad Veenman en Erica Terpstra. Zie en spreek veel bekenden uit Utrecht, maar ook uit Amstelveen. Gelukkig nog even tijd om een nieuw harinkje te proeven. Moet al weer snel terug. Begroet bij vertrek ambtsvoorganger Aleid Wolfsen.

Wandel bij terugkomst vanaf het Stadhuis naar het Academiegebouw. Neem op uitnodiging van professor Jenny Goldschmidt, directeur van het Studie-en Informatiecentrum Mensenrechten (SIM), in de senaatszaal uit handen van voormalig rector magnificus Willem Hendrik Gispen, het allereerste exemplaar in ontvangst van het boek 'Mensenrechten in beweging', geschreven door Marjan Slob en Esmée Schilte. Het boek beschrijft hoe het perspectief op mensenrechten is veranderd sinds 1948, het jaar dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werden opgesteld. De presentatie wordt voorafgegaan door een symposium onder leiding van de hooggeleerde Henk Kummeling. Inleiders zijn Lokey Kroesen, Simon Hania, Jan van de Venis en Addie Stehouwer. Zeer de moeite waard. Fiets in de loop van de avond naar huis met een goed gevulde tas met stukken onder snelbinders. Heb telefonisch overleg met raadsgriffier Ad Smits en gemeentesecretaris Maarten Schurink.


Woensdag 18 juni

In alle vroegte telefonisch overleg met hoofd Veiligheid Angela van der Putten over de staking van de medewerkers van Stadswerken. Begin op het stadhuis met een (nadere) kennismaking met gemeenteraadslid Eva van Esch en fractiemedewerker Saskia Oskam van de Partij voor de Dieren.
Bereid in de loop van de ochtend met beleidsmedewerker Veiligheid Iris van Koningstein een raadsvoordracht voor en heb een kort overleg met hoofd staf/directiesecretaris Maartje Schlebusch. Praat bij met Joke Overeem, die ondersteunt in mijn rol van regioburgemeester. Hoor dat medewerkers van Stadswerken bereid zijn op een aantal plekken in de stad vuilnis op te halen om veiligheidsrisico’s te voorkomen. Dit alles met het oog op de voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal vanavond. Grote klasse. ’s Middags volgt een ingelast bestuurlijk overleg met onder meer wethouder Paulus Jansen over de actualiteit naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State.

Aan het eind van de middag naar Den Haag. Woon er op de residentie van Japan aan de Buitenrustweg, op uitnodiging van het ambassadeursechtpaar H.E. Masaru Tsuji, de plechtigheden bij rond het uitreiken van een onderscheiding aan voormalig Dujat-voorzitter Hans Bax (The Order of the Rising Sun). Ga even later naar de ontvangst ter gelegenheid van Japan's Self Defence Forces Day (afscheid en begroeting van de kolonels echtparen Shingo Tsubaki en Takao Yoshizawa). Begroet een aantal goede bekenden. Race terug naar Utrecht. Onderweg enig telefonisch verkeer. Kan terug thuis nog een paar flarden zien van de tweede helft van het Nederlands voetbalelftal tegen Australië (3-2). Mijn hemel. Net aan. Marian is er. Heerlijk.


Dinsdag 17 juni

Ochtendwandel door de wijk en fiets naar het werk. Begin de dag met een videoconferentie met mijn ambtgenoten van de G4. Bijzondere collegevergadering. Tourbaas Christian Prudhomme en rechterhand Cyrille Tricart sluiten aan bij laatste deel van de vergadering. Zij zijn vandaag op werkbezoek in Utrecht. Na afloop volgt een vergadering van de lokale driehoek. Draag in de loop van de middag, samen met Christian Prudhomme en Tour wethouder Jeroen Kreijkamp, op de stadhuisbrug onder grote belangstelling bij aan de onthulling van de Grand Vélo. Een enorme uitvergroting uit het campagnebeeld van Le Tour Utrecht

Je kunt dwars door het beeld heen de Dom zien staan. Prachtig. Het zal door velen gefotografeerd worden en verzonden naar alle delen van de wereld. Dat geldt voor de onthulling zelf ook. De media zijn ruim vertegenwoordigd.

Carpool aan het einde van de middag met gemeentesecretaris Maarten Schurink naar het VNG congres ('Zo doen we dat. We gaan meer voor elkaar betekenen') dit jaar georganiseerd door Drechtsteden. Woon in Dordrecht op het 'Groothoofd' aan het water - de plek waar de Noord, Merwede en Oude Maas samenkomen - een deel van de ontvangst door de Drechtsteden bij. Goed met een aantal collega's te kunnen bijpraten. Op tijd thuis.


Maandag 16 juni

Begin in alle vroegte met m'n ochtendwandeling door de wijk. Fiets naar het Stadhuis. Spreek met een paar naaste medewerkers de komende week door. Net zoals iedere week met de raadsgriffier en gemeentesecretaris. Overleg met Johan van Renswoude, districtschef politie Utrecht en hoofd Veiligheid Angela van der Putten over een aantal actualiteiten. Ontvang, na de vergadering van de staf Veiligheid, aan het begin van de middag wethouder Freek Ossel (Amsterdam). Ad Sanders en Jeroen Hamers, van politie Midden Nederland, komen langs.

Later in de middag maak ik kennis met Lucile van Tuyll, voorzitter van de Stichting Slot Zuylen. Ze vertelt enthousiast over de verbouwing van het Koetshuis. Hoop er binnenkort - ben als burgemeester lid van de Raad van Advies - op werkbezoek te kunnen. De adviseurs bestuurlijke zaken Sanne van den Broek en Willemien Kok praten me bij over de Haagse agenda. Ga aan het eind van de middag even langs bij Soia, het restaurant aan het stadsstrand Oog in Al. Er wordt nog druk getimmerd en geboord om de tent klaar te hebben voor de opening later deze week. Blijft een bijzondere plek. Praat aansluitend in Luce bij met Broos Schnetz. Loop terug naar het Stadhuis. Woon de vergadering van de raadscommissie Mens en Samenleving bij. Op de agenda staan de Voorjaarsnota 2014 en de Jaarstukken 2013. Over alle portefeuille-onderdelen worden vragen gesteld. Moet stevig aan de bak. Maak op de fiets naar huis het hoofd weer leeg.


Zaterdag 14 en zondag 15 juni

Open aan het eind van de ochtend in het Centraal Museum op uitnodiging van voorzitter Toon Geenen het voorjaarscongres van de Jonge Socialisten. Vind het een eer dit te mogen doen. Het thema van het congres is ‘idealen’. Krijg na afloop het boek 'De vechtpartij - De PvdA van Kok tot Samsom' van Thijs Niemantsverdriet kado. Aardige geste.

Zie aan het eind van de middag flarden van de damesfinale van het WK Hockey (Australië 0 – Nederland 2).
Ga aan het begin van de zondagmiddag op uitnodiging van Marijke Roskam naar het Máximapark om het startschot te geven voor de sponsorloop Run voor Kika. De opbrengst van de 5 en 10 kilometerloop gaat naar de Stichting Kika (kinderen kankervrij).

Breng in het kader van Groen-moet-je-doen Dag (het thema is dit jaar Groen en Gezondheid) op uitnodiging van Ans Hobbelink, Janneke van Dijk, Josine Pieters en Sjaak Koopman een werkbezoek aan het tuinenpark Ons Buiten aan de Pal Maleterstraat in Voordorp. Draag bij aan de opening van het nieuwe clubgebouw. En begroet naamgenoot – haan - Jan. Geniet aan het einde van het bezoek van een optreden van de Turkse Volksdansgroep OZAN. Frans, lid van het Energieteam Voordorp, leidt me ten slotte rond langs over het ecologische 'De Driehoek' aan de Winklerlaan.
Houd in het Academiegebouw op uitnodiging van Onno Kosters een toespraak op het XXIV Internationale Congres van de James Joyce Foundation. De Ierse ambassadeur H.E. Mary Whelan is aanwezig. Ook zij spreekt, net als de Decaan van de Faculteit Geesteswetenschappen Wiljan van den Akker.

Ga ten slotte op uitnodiging van Winkel van Sinkel directeur Maryse Francois naar de Winkel van Sinkel. Woon er de opening bij van de fotogalerie ('Dutchstreetphoto Gallery') van Michiel Wijnbergh en Gerard Til. Straatfotografie staat centraal. Zeer de moeite waard. Loop op weg naar het stadhuis nog even binnen bij het voormalige Ubicapand. De uitbater en zijn vriendin werken nog volop. Over drie weken opent Hotel Mother Goose de deuren. Weekend voorbij. Bel met mijn ouders in verband met vaderdag.


Vrijdag 13 juni

Korte nacht. Toch goed geslapen. Begin op het stadhuis met een overleg met loco-burgemeester Everhardt. Zit daarna een (extra) collegevergadering voor. Heb tijdens de lunch een vergadering samen met wethouder Kreijkamp van de staf Tour de France. Kasteel Keukenhof in Lisse is 's middags mijn volgende bestemming. Sta samen met een groot gezelschap stil bij een heuglijke gebeurtenis in het leven van Sargon Sewargis en Marijke Boersma en hun kinderen Senna en Julian. Goede bekende Erik Jager begeleidt me. Meteen door naar 't Spant! in Bussum. Woon een deel bij van het voorjaarscongres van de landelijke Bestuurdersvereniging van de VVD en vervolgens het begin van de 137e Algemene Vergadering. Zie een aantal goede bekenden. Redelijk op tijd thuis. Bekijk de interlandwedstrijd Spanje-Nederland (1-5) op het WK voetbal in Brazilië. Bel in de rust (en daarna opnieuw) met m'n vader. En Marian is er.


Donderdag 12 juni

Ga om half acht vanochtend naar de Stadsschouwburg. Gebruik er samen met directeur Lucia Claus het ontbijt met een aantal vertegenwoordigers van Utrechtse bedrijven om hen te informeren over de verbouwplannen en hun mogelijke support daarbij. Maak kennis met Mathijs van Dijk van Welldesign. In TivoliVredenburg volgt een vergadering van de regionale driehoek. Neem de rest van de ochtend deel aan de halfjaarlijkse Bestuursconferentie van de politie Midden-Nederland. Politiechef Miriam Barendse spreekt tijdens het plenaire deel, burgemeester Koos Janssen (Zeist) ook. Vertel zelf aan de veertig ambtgenoten over mijn eerste maanden als regioburgemeester. Neem vervolgens deel aan een workshop ('Van taboe naar regie') over de terugkeer van ex-gedetineerden en zedendelinquenten. Teken en lees ’s middags stukken en bereid de gemeenteraadsvergadering van vanavond voor. Breng in de loop van de middag in het Vleutense woonzorgcentrum Parkhof aan het Alenveltpark een bezoek aan de 105-jarige mevrouw Mulder ('Wat is mijn geheim? Veel suiker eten').

Dan op uitnodiging van de organisatoren Marco Peek en René Pfeiffer naar de zesde editie van de Utrechtse Haringpartij in restaurant Zuiver aan de Krommewetering. Jan van der Roest van bedrijvenpark De Wetering-Haarrijn treedt op als spreekstalmeester, de belangstelling is groot. Met de overheerlijke openingshandeling - het weghappen van de nieuwe haring - start de Utrechtse netwerkbijeenkomst. Begroet een aantal bekenden en maak kennis met Ton de Jong van Grontmij.

Terug op het Stadhuis volgt aan het eind van de middag een vergadering van B&W. Overleg - met pizza - met een paar beleidsmedewerkers op mijn werkkamer. Raadsgriffier Ad Smits en plaatsvervangend raadsvoorzitter Roelant Rollingswier wippen aan in verband met de orde van de raadsvergadering van vanavond.  Maak samen met de leden van het presidium in de anti-chambre kennis met de beoogde voorzitter van de rekenkamer Utrecht, Thérèse van den Hurk. Beëdig mevrouw Van den Hurk tijdens de aansluitende vergadering van de gemeenteraad. Moet overigens stevig aan de bak met twee onderdelen uit mijn portefeuille. Een debat over de (teleurstellende) stand van zaken van de raamprostitutie en de bespreking van de bezuinigingsvoorstellen van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). Een latertje. Opnieuw. Fiets naar huis.


Woensdag 11 juni

Maak na een overleg in alle vroegte met een paar naaste medewerkers samen met raadsgriffier Ad Smits (nader) kennis met fractievoorzitter van Student & Starter Steven Menke. Zijn steunpilaren Karin, Laura en Sara nemen ook aan het gesprek deel. Fiets vervolgens op deze zonovergoten ochtend naar museum en sterrenwacht Sonnenborgh. Prachtig stukje Utrecht. Roel Gathier, voorzitter van de Stichting Sonnenborgh praat me bij over de actualiteit. Museumdirecteur Bas Nugteren vertelt over de bezoekersaantallen (een kwart miljoen in de afgelopen tien jaar), de tentoonstellingen en de enthousiaste vrijwilligers ('Het bastion uit 1552 is een symbool van onze stedelijke vrijheid'). Krijg een lesje sterrenkunde van hooggeleerde Jan Kuijpers en zie door de telescoop de zon en de zonnevlekken.

Vanaf het bastion zal volgend jaar de Tour de France goed te zien zijn.
Neem rond het middaguur, samen met wethouder Sport Paulus Jansen, op verzoek van de sportraad een promotiefilmpje op ter ondersteuning van de pitch voor de Utrechtse kandidatuur van de Groot Nederlands Studenten Kampioenschap (GNSK) in 2016. Mooi evenement voor onze stad. Studenten en sport horen bij Utrecht. Een vergadering van de combistaf over raamprostitutie samen met de wethouders Everhardt, Jansen en Geldof volgt. De rest van de middag staat in het teken van een wijkwerkbezoek over veiligheid op de fiets in Overvecht. Start op het wijkbureau en fiets vanaf daar naar de Omar al Farouk moskee aan de Winterboeidreef. Bestuursvoorzitter Abdelmajid Khairoun bezorgt me een warm welkom. Praat met de aanwezigen uit de Marokkaanse gemeenschap over de maatschappelijke rol van de moskee in de wijk en in de stad. En ga in gesprek met de bezoekers over onder andere het buurtvaderschap en de betekenis van ondernemerschap.

Stap na een rondleiding en een kopje koffie in de pas aanlegde tuin weer op de fiets, samen met de wijkagenten Monique de With en Femke Doesburg, toezichthouder Onder Soner en Ati van Lintschoten en Michel Kok van het wijkbureau. Fiets naar het POUWER college en de Internationale Schakelklassen (ISK) aan de La Bohèmedreef. Word ontvangen door Rijk Vlaanderen, directeur van het Pouwer college (praktijk onderwijs) en de directeur van ISK Douwe Brouwer. Maak in het ‘grand café’ van de school waar Jesser de bestelling opneemt (hij hoorde eerder vandaag dat hij zijn diploma heeft gehaald) kennis met de leerlingen Erra, Jack en Abrahim van de ISK. Praat over hun inzet in de jongerenteams van de school en over hun dromen voor de toekomst. Het is een vrolijk gesprek. 

Jongerenwerker van JOU (bijna met pensioen) John Bontrop vertelt dat door het surveillancewerk van de jongerenteams in de buurt de overlast met 60 tot 70 procent is verminderd. ‘Jongeren luisteren sneller naar andere jongeren die hen aanspreken dan naar ouderen of gezagdragers.‘ Mooi voorbeeld waarbij scholieren, bewoners en winkeliers de handen ineen slaan.

Aan het eind van de middag meteen door naar winkelcentrum Parkwijk. Het winkelcentrum behaalt voor de vijfde keer het certificaat van het Keurmerk Veilig Ondernemen. Reik aan de winkeliers, de andere werkgroepleden en vastgoedmanager Anita Bleij het certificaat uit. Het winkelcentrum viert vandaag ook de 10e verjaardag met een gigantische (en erg lekkere) slagroomtaart van bakker Roel. Vraag eigenaar Patrick naar het recept van de slagroom. Onthul onder grote publieke belangstelling op verzoek van presentatrice Chantal Arts de nieuwe ansichtkaart ’Groeten Uit Leidsche Rijn’. 

Alle Leidscherijners is gevraagd hun mooiste foto’s van de wijk op te sturen. Van de ruim 80 inzendingen zijn zes foto’s geselecteerd en op de ansicht afgebeeld. Mag de trotse fotografen Jacques Klaarenbeek, Glenn Verweij, Karla Keijzer, Arnold Mak, Ronald Correljé en Henry Hoogendoorn feliciteren. Antropia in Driebergen is mijn volgende bestemming. Daar vindt voor de allereerste keer de 'regionale assemblée' van gemeenteraadsleden uit de tien samenwerkende Utrechtse gemeenten (U10) plaats. Zo’n 60 raadsleden ('De voorhoede van de raadsleden is aanwezig'), wethouders, burgemeesters en een paar medewerkers gaan in gesprek met elkaar en luisteren naar presentaties. Henri Meijdam, voorzitter van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur, spreekt over 'De toekomst van de stad'. Professor Marcel Boogers vertelt over 'Het raadsel van de regio' (pdf, 1,5 MB). Tot slot komt het Zeister gemeenteraadslid Ronald Camstra aan het woord, één van de schrijvers van het Toekomstwerkboek voor de regio Utrecht. Het plenaire deel in de theaterzaal staat onder leiding van Frans Backhuys, burgemeester van Nieuwegein, daarna volgen twee workshoprondes. Begeleid in zaal Pyriet de workshop 'U10 en onderlinge samenwerking'. Nuttige bijeenkomst. 


Dinsdag 10 juni

Het stortregent vanochtend vroeg. Neem afscheid van Marian en stap op m’n fiets. Lever de post in op een nog stil stadhuis. Pleeg een paar telefoontjes en steek om 9 uur een 16-jarige medewerker van Zeeman aan de Plantage een hart onder de riem. Ze was slachtoffer van een winkeloverval afgelopen vrijdag. Meteen door naar Nieuwegein. In theater De Kom vindt vanochtend - net als de andere negen U10 gemeenten - onze wekelijkse collegevergadering plaats. Na afloop volgt een werklunch met de tien verzamelde colleges van B&W in nieuwe samenstelling (Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrecht, Vianen, Woerden en Zeist). Er wordt kennis gemaakt en over inhoudelijke thema's van gedachten gewisseld. De tien wethouders Economische Zaken ondertekenen een overeenkomst om de kantorenleegstand tegen te gaan en de regionale kantorenmarkt weer gezond te maken.

Wandel, na terugkomst op het stadhuis, op uitnodiging van Frits Kockelmann (coördinator van het museum) en algemeen directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel René Roorda naar het museum voor het kruideniersbedrijf erven Betje Boerhave. Dat bestaat dit jaar 40 jaar. Maak kennis met de vrijwilligsters en de sponsoren. Mag samen met de kleuter Emma Roos grabbelen in een grabbelton. Vanaf vandaag kan iedere museumbezoeker grabbelen tegen inlevering van een kleurplaat (Emma Roos overhandigt haar kleurplaat aan mij). Bezoek het museum en koop voor het thuisfront antieke snoepjes in een puntzak in het mooie winkeltje bij ’t Hoogt.

Heb na een aantal interne besprekingen en een video-opname voor het VNG-jaarcongres aan het begin van de avond, samen met raadsgriffier Ad Smits, een overleg met fractievoorzitter Cees Bos van Stadsbelang Utrecht. Avondeet samen met bestuursadviseur Martin Kikkert bij Vis & Meer in de Drieharingstraat. Woon aansluitend in de grote trouwzaal samen met wethouder Paulus Jansen de (technische) raadsinformatieavond bij over het onderwerp raamprostitutie. Medewerkers Marijke de Jong (Veiligheid) en Martin Mulder (REO) beantwoorden vragen van raadsleden over de (voorgenomen) afwijzing van de vergunningsaanvragen en de ruimtelijke planning. Dit alles ter voorbereiding van het debat in de gemeenteraad later deze week. Het is warm, benauwd en wordt laat. Het is niet anders.


Zaterdag 7, zondag 8 en maandag 9 juni

Rustig Pinsterweekeinde in huiselijke kring. Geniet zaterdagavond samen met Marian van de prestaties van de hockeydames (Australië 0 – Nederland 2) en zondagavond van de hockeyheren (Nederland 7 -Zuid-Afrika 1). Mijn ouders en onze kinderen komen maandag gezellig langs in Rivierenwijk.


Vrijdag 6 juni

De ochtend staat bijna geheel in het teken van een vergadering van het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). Een groot aantal brandweermannen en - vrouwen biedt mij op het voorplein van het provinciehuis als voorzitter van de VRU een petitie aan waarin zij aandacht vragen voor hun opvattingen over een aantal voorgenomen bezuinigingsmaatregelen. Praat rond het middaguur bij met good old Tanja Nagel.  
Ontvang 's middags op mijn werkkamer Luis Sanz, directeur-generaal van de Internationale Organisatie van Science Parken. Daarna volgt een vergadering van de commissie Jaarbericht VNG. In het jaarbericht 2014 staat de lokale kwaliteit centraal: wat is het, hoe wordt het gedefinieerd door inwoners en raadsleden en wie is er verantwoordelijk voor? Eind november moet het jaarbericht klaar zijn. Fiets op uitnodiging van Emile Faulborn naar het Food Truck Festival Trek aan het Lucas Bolwerk. De BurgeRmeester van Trek leidt mij rond langs tientallen mobiele keukentjes waaronder die van de Baq-fiets en de (Utrechtse) Melkmeisjes. Geef mijn ambtgenoot symbolisch de sleutel van het festivalterrein.

Ontvang ten slotte een aantal goede bekenden uit Amstelveen aan de Oudegracht op de werf bij Toque toque. Lange week zit er op.


Donderdag 5 juni

Bezoek rond het middaguur, na een aantal interne werkoverleggen en stafvergaderingen, op uitnodiging van marketingmedewerker Marissa van Leur, als voorzitter van het Bestuur Regio Utrecht (BRU) de vastgoedbeurs Provada in de Amsterdamse RAI. Spreek in de Hollandhal in de stand van de Utrechtse regio de bezoekers, collega's en medewerkers uit de tien deelnemende gemeenten toe ('Ontdek de kracht van de regio Utrecht') en maak een virtuele tocht door de regio op een racefiets. Een knipoog naar de Tour de France.

Ga, terug in Utrecht, een groot deel van de middag op wijkveiligheidsbezoek in Oost. Fiets deels in de stromende regen samen met een aantal wijkagenten en gebiedsmanager veiligheid Myrte Pfeifer door de wijk. Ben onder de indruk van de activiteiten van het VSO Pelscollege en VSO Feniks aan de Kranenburgerweg. Een aantal zeer gedreven docenten probeert onder leiding van directeur Wim van Ruitenbeek moeilijk lerende kinderen zoveel mogelijk weer in te laten stromen in het reguliere onderwijs. Maak een wandeling in de Tivolituin (achter Parnassos). Bewoners beheren zelf een klein stukje paradijs dat voor iedereen toegankelijk is. Ze vragen aandacht voor het leefbaar en toegankelijk (kunnen) houden van deze plek. Neem ten slotte een kijkje op het door studenten ingerichte terras ('Daktuin') op het dak van een parkeergarage in De Uithof, geheel gefabriceerd van gerecycled materiaal en sloopafval. De studenten-woonbestuurders (Cambridgelaan, Salamancapad en Casa Confetti) vertellen dat de Uithof, naast universiteitscampus, ook steeds meer een woonomgeving wordt voor zo'n 4.000 bewoners. Goed om te zien dat studenten zelf ook de handschoen oppakken om voorzieningen te creëren voor de groeiende populatie van De Uithof. Nuttig bezoek.

Maak aansluitend kennis met het bestuur en de medewerkers van de stichting Noodopvang dakloze vreemdelingen in Utrecht aan de Palestrinastraat in Oog in Al. Woon aan het begin van de avond op uitnodiging van Adrian Voogd en Theo Heida van Procap de opening bij van 'hun' bedrijf dat vanaf vandaag is gevestigd in het bedrijfsverzamelpand van Pastoe aan Rotsoord. Ontvang in de zogenaamde Toonkamer van Procap-directeur Helma Born 250 adviesuren die kunnen worden ingezet voor de herontwikkeling van de voormalige fabrieken die ooit langs de Vaartse Rijn stonden. Begroet ondertussen een aantal goede bekenden waaronder medegastheer Harm Scheltens van Pastoe.

Praat bij met wethouder Kreijkamp en woon vervolgens samen met hem op de 21ste verdieping van het nieuwe stadskantoor de eerste bijeenkomst bij van de funders van de Tour 2015. Alle samenwerkende partners zijn aanwezig. Mooi het enthousiasme over de Utrechtse tourstart op alle gezichten te zien. Business Peleton Utrecht voorzitter Richard Kraan biedt een fraai litho ('Zadelstraat') aan van beeldend kunstenaar Jeroen Hermkens. En overigens is het de allereerste keer dat gasten in het stadskantoor worden ontvangen. Een première dus. Feliciteerde eerder vandaag mijn jarige vader.Woensdag 4 juni

Fiets naar het werk. Begin vanochtend met een overleg met de directies van de vijf in Stuw verenigde Utrechtse woningcorporaties. Belangrijkste onderwerp van gesprek is het thema veiligheid. Vooral als het gaat om de bestrijding van woninginbraken is gezamenlijk optrekken van belang. Gelukkig zijn de corporaties bereid en in staat actief te blijven bijdragen. Wordt vervolgd.  Spreek in de loop van de ochtend met de dames Annet Bertram en Marieke Langemeijer. Zij zijn leden van de visitatiecommissie van ProDemos. Neem een paar dossiers door en pleeg een hele reeks telefoontjes. Aan het eind van de middag volgt een vergadering van het bestuur van de stichting Oudaen. Ben penningmeester van Stichting tot Restauratie en Instandhouding van Stadskasteel Oudaen. Gebruiken 's avonds in gelijknamige Stadskasteel het avondeten. Ambtsvoorganger Aleid Wolfsen neemt afscheid van het bestuur. Marian is inmiddels ook gearriveerd. Fietsen met z'n tweetjes op tijd naar huis.


Dinsdag 3 juni

Wandel in alle vroegte. Pleeg telefoontjes met politiefunctionarissen Miriam Barendse en Johan van Renswoude. Fiets naar het werk. Kort overleg met wethouder Kreijkamp. De rest van de ochtend vult zich met de collegevergadering. Informeer, aansluitend, samen met wethouder Ruimtelijke Ordening Paulus Jansen, een aantal vertegenwoorders van de media over de inhoud van een brief die wij vandaag aan de gemeenteraad hebben verzonden. Onderwerp: de stand van zaken ten aanzien van de raamprostitutie in Utrecht. De tijdelijke locatie die wij voor ogen hadden om zo snel als mogelijk weer een aantal ramen in Utrecht te hebben blijkt na nadere analyse van de planning geen tijdswinst op te leveren.  Sterker, de kans is groot dat de tijdelijke locatie er later is dan een definitieve locatie. Daarnaast hebben we helaas moeten vaststellen dat de aanvragen om ramen te mogen exploiteren niet kunnen worden toegekend. Het valt allemaal niet mee. Geen positief nieuws. Vooral niet voor de vrouwen die weer aan het werk willen in Utrecht. Spreek er met RTV Utrecht over. 

Woon een groot deel van de middag de vergadering bij van de gemeenteraadscommissie Mens & Samenleving. Daar komen onder meer de Ontwikkelstrategie Amsterdamsestraatweg en een aantal maatregelen ter bestrijding van overlast in park Lepelenburg aan de orde. Rond aansluitend de besluitvorming af over de sluiting van eetsalon Marrakech. Woon 's avonds op uitnodiging van Carla van Elk en Vincent Heus een veiligheidsbijeenkomst bij voor ondernemers en winkelmedewerkers van Shoppingcenter Overvecht georganiseerd door de ondernemersvereniging en de werkgroep Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). De presentatie is in handen van centrummanager Gerard Zwier. De KVO-werkgroep heeft een KVO-app laten ontwikkelen voor de ondernemers op het winkelcentrum. Lanceer samen met Gerben van der Heiden van AndersVeilig de app 'officieel' door een prikbordbericht te plaatsen. Reik vervolgens de door het winkelcentrum behaalde KVO-certificaten uit aan de werkgroep bestaande uit ondernemers, gemeente, politie en brandweer.

De KVO-werkgroep van Shoppingcenter Overvecht werkt al 10 jaar samen aan een schoon, heel en veilig winkelcentrum. Hulde.

Woon ten slotte in de grote trouwzaal van het Stadhuis een voorlichtingsbijeenkomst bij over het thema veiligheid ten behoeve van de leden van de gemeenteraad. Districtschef van de politie Johan van Renswoude, Officier van Justitie Marieke Jansen en enkele medewerkers van de eenheid Veiligheid geven in vogelvlucht een beeld van de organisatie en de belangrijkste ontwikkelingen in de afgelopen jaren. Fiets naar huis. Het is mooi geweest.


Maandag 2 juni

Ochtendwandel in de wijk en fiets naar Stadhuis. Ga na de wekelijkse overleggen met een aantal naaste medewerkers richting Provinciehuis voor een uitvoerige vergadering van het Dagelijks Bestuur van het Bestuur Regio Utrecht (BRU). Ontvang, terug op mijn kamer, aan het begin van de middag Andy Klom, hoofd van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland en werkzaam voor Buitenlandse Zaken. De Europese Unie droeg financieel bij aan het bijzondere ondergrondse museum dat Utrecht sinds vandaag rijk is: DOMunder. Loop aansluitend samen met de heer Klom naar het Domplein waar minister Jet Bussemaker van cultuur DOMunder officieel opent. 

Word op de valreep geïnformeerd over het voornemen van een aantal studenten om tegelijkertijd te demonstreren tegen het leenstelsel. De minister praat na afloop van de plechtigheden met de aanwezige studenten. DOMunder is aanwinst voor onze stad. Stevige vergadering met de driehoek volgt. Sluit de maandag af met een overleg in de collegekamer met de fractievoorzitters uit de gemeenteraad. Vul de rest van avond met het afhandelen van een volle tas met stukken. De snelbinders staan strak.

Archief

Archief weekboeken Amstelveen

(Van juli 2005 tot december 2013 was Jan van Zanen burgemeester van Amstelveen)

Uw mening