Burgemeester Fotodagboek maart 2016

Donderdag 31 maart

Begin op kantoor in alle vroegte met een vergadering van de driehoek samen met de politie en het Openbaar Ministerie. Ontvang een Taiwanese handelsdelegatie. De heren Eric Chen, Calvin Chen en Dick Lu en mevrouw Valerie Hsu zijn voor een kort werkbezoek in Utrecht en spreken met Ruud van Broeckhuysen (UCIB), Anna Elferink (Invest Utrecht) en Jaap Breugem (EBU)

Onderteken een brief over de vergunningsaanvraag voor de exploitatie van 17 prostitutieramen in de Hardebollenstraat. Moet mijn besluit uitstellen. Heb meer tijd nodig om een zorgvuldig besluit te kunnen nemen. Die tijd is nodig gelet op de achtergrond, complexiteit en omvang van de zaak. Bovendien is de informatie die nodig is om een besluit te nemen nog niet compleet. Ga in de loop van de ochtend naar Den Haag. Begin bij de VNG met een zogenaamd 'voorzittersoverleg' met het InterProvinciaal Overleg (IPO) en de Unie van Waterschappen (UvW). Spreek met de collega's Ank Bijleveld (IPO) en Hans Oosters (UvW) en onze directeuren Albert Vermue (UvW), Henry Meijdam (IPO) en Jantine Kriens (VNG) onder andere over onze  gemeenschappelijke opgaven de komende jaren. Constructief overleg. Bijna de hele middag gaat op aan de bestuursvergadering van de VNG. Praat na afloop uitvoerig bij met adviseur Sietske Pijpstra. Rijd aan het eind van de middag richting Amstelveen. Bel onderweg met Anton Franken (College van Bestuur Hogeschool Utrecht) en geef een radio-interview aan Marco Geijtenbeek van RTV Utrecht. Onderwerp: mijn besluit over de Hardebollenstraat. Doe een paar boodschappen aan de Lindenlaan en ga vervolgens naar museum Jan van der Togt. Woon er op uitnodiging van weduwe Chris Godthelp-Kortink en dochter Roos de lancering bij van de postume debuutroman 'Slapen op je tenen' van Henk Godthelp. Godthelp, eind 2013 veel te vroeg op 55-jarige leeftijd overleden, was 35 jaar chef van de redactie van het Amstelveens Nieuwsblad. Begroet in het bomvolle museum veel goede bekenden en houd een korte toespraak ('De lucht was op, het talent niet '). Ceremoniemeester Sander Mager praat de bijeenkomst op plezierige wijze aan elkaar, waarna Godthelp's jeugdvriend Peter R. de Vries na een emotievolle toespraak het allereerste exemplaar van de roman (uitgeverij Hulde) in ontvangst mag nemen uit handen van Chris en Roos. Fraai eerbetoon aan Henk, hij zou apetrots zijn geweest. 

Johan Bos schreef een impressie en Stefan en Jose' Toth-Van den Berg maakten een reportage. Krijg na afloop van voormalig D66-raadslid Rien Alink een exemplaar van zijn nieuwste boek ('Ode aan Vermeer - vijfendertig schilderijen') cadeau. Aardig. Geef op weg naar buiten een interview aan Ernst Jan Wilhelmis van RTV Amstelveen. Meteen door naar het stadhuis van Amsterdam. Woon samen met een aantal ambtgenoten op uitnodiging van Eberhard van der Laan (Amsterdam) een bijeenkomst bij ter voorbereiding van het 'Pact of Amsterdam', of te wel de Europese Agenda Stad. Dit alles natuurlijk in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie. Na afloop korte nazit met mijn Haagse en Amsterdamse ambtgenoten. Bespreken een paar actualiteiten. Duik terug thuis kort in de stukken voor morgen en pleeg nog een telefoontje. Een latertje.

Woensdag 30 maart

Fiets naar zwembad De Krommerijn, het is prachtig weer vanochtend en meld me vervolgens al voor negenen op het stadhuis van Almere. Heb er een overleg met mijn collega-voorzitters van de veiligheidsregio's Flevoland en Gooi- en Vechtstreek Franc Weerwind en Pieter Broertjes. Bel onderweg terug met Sandor Gaastra (Ministerie van Veiligheid en Justitie), Johan van Renswoude (politie Utrecht) en Peter Bos (veiligheidsregio Utrecht). Heb, terug in Utrecht, een ingelast gesprek met een ondernemer die betrokken was bij de raamprostitutie op het Zandpad. Een overleg met de bij het Nieuwe Zandpad betrokken medewerkers volgt. Maak rond het middaguur samen met adviseur veiligheid Michel Kok (nader) kennis met de heer Joemman van de Surinaamse Anwar-E-Quba moskee aan de Kalymnosdreef. Ontvang de nieuwe directeur van de Jaarbeurs, Albert Arp en commercieel directeur Gerard van Leeuwenburgh. Arp, een groot liefhebber van wielrennen, heeft onder andere de ambitie om van de Jaarbeurs een brandpunt van innovatief ondernemerschap te maken. Daar gaan we als stad veel aan hebben. Zeker nu komende jaren de ontwikkeling van de stad en de Jaarbeurs bijna letterlijk samen op gaan. Een uitvoerige vergadering van de staf Veiligheid volgt. Loop naar de zesde verdieping voor een gesprek met een aantal ondernemers van de Amsterdamsestraatweg. Doe dat samen met adviseur Ellen Heijinga. Onderwerp: de voorgenomen collectieve sluitingstijden aldaar. Avondeet thuis en ga richting Stadhuis. Spreek in de raadszaal een kort welkomstwoord uit aan het begin van een door onze raadsgriffie georganiseerde discussieavond onder leiding van Jasper Loots (Necker van Naem) met als onderwerp het referendum over associatieverdrag met Oekraïne. 6 april is het daadwerkelijk zover. 's Avonds laat belt oud-collega Hans Spekman.

Dinsdag 29 maart

Drink om kwart over zes een kopje koffie met schilder Ab ('Sta je eindelijk na jarenlang hard werken op de bovenste sport van de ladder, blijkt de ladder tegen het verkeerde huis te staan'). Hij is er ondanks de regen en storm al vroeg. Ga zwemmen. Op het werk staat de ochtend en het begin van de middag in het teken van de wekelijkse collegevergadering. Praat na afloop bij met adviseur veiligheid Martine Holla en concernjurist Erik Scholten. Onderwerp: de klachtrapportage 2015. Wandel in de loop van de middag vanaf het Stadhuis naar het Academiegebouw. Woon er de voorontvangst bij ter gelegenheid van de 380e Dies Natalis van de Universiteit. Maak onder meer kennis met de Canadese ambassadeur H.E. Sabine Nolke. Loop naar de Domkerk. De Dies is dit jaar ook het startsein voor het 76ste lustrum dat het thema ‘Create, connect & celebrate’ heeft. Tijdens de academische plechtigheid in de Domkerk worden vier ere-doctoraten en twee docentenprijzen uitgereikt; houdt Beatrice de Graaf, hoogleraar Geschiedenis van de internationale betrekkingen de Diesrede en wordt voor het eerst de prijs ‘Alumna van het jaar’ uitgereikt aan Marjan Minnesma voor haar bevlogen en tomeloze inzet voor een meer duurzame wereld. Tegen alle tradities in wordt niet afgesloten met het gezamenlijk zingen van het Io Vivat maar klinkt de studenten Bigband luid door de Domkerk. Heerlijk. 

Race naar Den Haag. Woon er in het Atrium van het stadhuis een ontvangst bij van alle Nederlandse ambassadeurs ter gelegenheid van de Ambassadeursconferentie 2016. ‘s Avonds op televisie is er aandacht voor het thema raamprostitutie. Zowel Nieuwsuur als de Tafel van Tijs besteden er aandacht aan. Zie ook flarden van oefen-voetbalinterland Engeland-Nederland (1-2). Ben, net als mijn vader, tevreden over het eindresultaat.

Maandag 28 maart

Maandag, tweede paasdag, ga ik na een lekker paasontbijt aan het eind van de ochtend gezellig op de koffie bij mijn ouders in Edam. Geniet de rest van de dag in de tuin thuis in Rijnsweerd. Het stormt. Paasweekeinde verliep anders dan in voorgaande jaren. Zo gaan die dingen ...

Zaterdag en zondag 26 en 27 maart

Zaterdagochtend vroeg informeert Rob van der List (politie) mij over een actualiteit. Voor het overige een heerlijke vrije 'vakantie' dag. 's Nachts treedt zomertijd in. Slaap een uurtje korter. Vermaak me zondag, eerste paasdag, vooral in de tuin thuis in Utrecht. Besteed ook aandacht aan de stukken die uit het Stadskantoor zijn meegegeven. Ben trots op het resultaat (van beide activiteiten).

Vrijdag 25 maart

Fiets richting zwembad. De belangstelling zo 's morgens vroeg is vandaag beperkt. Het is Goede Vrijdag ... Zou dat het zijn? Doe een paar boodschappen in m'n oude woonwijk Rivierenwijk, doe thuis 'de was en de strijk', even wennen. Ga naar de kapper in Oost en werk thuis. Veelvuldig (telefonisch) overleg met de politie. De actualiteit. U begrijpt het. Heb rond het middaguur een telefonisch interview met Trouw journalist Hanne Obbink. Onderwerp: de betekenis van stedelijke regio's. Zie 's avonds flarden van de (oefen)voetbalinterland Nederland-Frankrijk (2-3). Het is niet anders.

Donderdag 24 maart

Geef op het Stadskantoor even na negenen een live interview aan verslaggever Jürgen van de Berg van Radio 1 over de ingezonden brief van de tien regioburgemeesters ('Kabinet, investeer meer in de politie') vandaag in de Volkskrant (Opinie & debat). Op allerlei fronten wordt een steeds groter beroep gedaan op de politie, het kan niet met minder. Bespreek met de kabinetsmedewerkers Claudia Prins en Susan Meenhuis het programma van Lintjesregen ('de Algemene Gelegenheid') die op 26 april plaatsvindt. Ga richting de Ornsteinsingel in Tuindorp. Bezoek daar met adviseur Veiligheid Marjan Potze een 88-jarige bewoonster. Zij was helaas recent het slachtoffer van een overval. Ondanks haar hoge leeftijd 'relativeert' de mevrouw de gebeurtenis. Een afschuwelijke ervaring blijft het. In de mist door naar de binnenstad, breng samen met Ellen Heijenga (adviseur Vergunningen, Toezicht en Handhaving), een werkbezoek aan één van de Utrechtse horecaondernemers. Stevig gesprek, maken een paar concrete afspraken.
Ga in mijn werkkamer op het Stadhuis op de foto voor het magazine ‘ContACt’ van AxionContinu met mevrouw Emmy Verkerk en de door haar gebreide stoel. Verschillende instellingen en organisaties uit allerlei wijken en buurten hebben stoelen gemaakt en aangeboden die inmiddels bijna allemaal op mijn werkkamer in het stadhuis staan. Iedere stoel heeft een eigen verhaal. De stoel waar we mee op de foto gaan is een ontwerp van Granny’s Finest; een modemerk waarbij ambacht en design samenkomen door generaties met elkaar te laten samenwerken. Emmy heeft het breiwerk van de stoel gemaakt. Ze is reuze trots op haar werk. Terecht. Petra van de Sanden legt onze ontmoeting vast op de gevoelige plaat.

Heb in de voormalige perskamer met HRM-adviseur Rosita Peelen een overleg over een personele kwestie in de (aller)hoogste sferen. Doe onderweg terug naar het Stadskantoor een aantal telefoontjes af (Yücel Aydemir van de ULU-moskee en Kars Veling van ProDemos onder anderen). Ontvang op het Stadskantoor verslaggever Mathijs Steinberger van het AD/UN. (Snuffel)stagiaire Carolijn van der Putten vergezelt hem. Onderwerp: de ingezonden brief van de tien regioburgemeesters ('Het piept en het kraakt bij de politie'). Kort overleg met bestuursadviseur Martin Harthoorn. De secretaris van de regioburgemeester, Joke Overeem, komt langs in verband met een actualiteit. Geef een telefonisch interview aan Eefje van Harskamp (redacteur De Nieuws BV op Radio1). Draag bij aan een speciale radio-uitzending morgen op weg naar Pasen. Kies 'A song for you' in de uitvoering van Michael Bublé. Bel met m'n vader in Edam over het onverwachte overlijden van voetballegende Johan Cruijff. 'Jemeent het, ik had het nog niet gezien', is zijn reactie. Ga aan het eind van de middag naar Amstelveen. Woon de jaarlijkse bijeenkomst bij van (voormalige) collegeleden en gemeentesecretarissen van Amstelveen. Gebruiken het avondeten in The WineKitchen at Sea aan de Ouderkerkerlaan. Praat na afloop kort bij met een goede vriendin. Op tijd terug thuis. Het is mooi geweest.

Woensdag 23 maart

Schilder Ab is er weer vroeg. Hij gaat verder met de tuinmeubels. De woonkamer staat vol. Doe m'n zwembeurt. Ambtgenote Renate Westerlaken (Lopik) belt. Begin vanochtend op uitnodiging van Jane Kalka en Fred Nuwenhuis (Stadsbedrijven) bij de roltrappen van het Stadskantoor naast het Beatrixtheater. Onthul samen met Joanna Crone, één van de dochters van C.C.S. Crone, een informatiebord. Op het bord staat de context van het gedicht ('En hoe verder hij ging, des te langer was zijn terugweg') en informatie over de Utrechtse dichter C.C.S. Crone. Een citaat uit het gedicht wordt later vandaag geplaatst op de liftombouw op het Jaarbeursplein. Het is de derde keer dat ik bijdraag aan de onthulling. De tekst is een bewegend fenomeen. Net zo dynamisch als het stationsgebied zelve. De tekst past er uitstekend bij.

Wandel terug naar boven. Praat bij met Hein Dorresteijn. Ken Hein uit de tijd dat ik wethouder Economische Zaken was en Hein actief was voor en op Bedrijventerrein Lage Weide. Ontmoetten elkaar onlangs en spraken af op een later tijdstip bij te praten over een idee van Hein: het plaatsen van de naam 'Stichtse Olie- en Lijnkoeken Fabriek 1908-1973' (SOL) op het oude fabrieksgebouw in Oog in Al. Leuk idee en historisch verantwoord. Eens kijken of er interesse voor is.

Ga op werkbezoek bij de crisisdienst van Altrecht in het Willem Arnzthuis aan de Lange Nieuwstraat. Word begeleid door Toke Tom (hoofd Maatschappelijke Ontwikkeling) en Jantiena Assies (cluster beschermd wonen en maatschappelijke opvang). We worden ontvangen door Roxanne Vernimmen (psychiater en voorzitter van de raad van bestuur), Harry Kwast (leidinggevende Acute Psychiatrie Altrecht), de hooggeleerde Arjan Braam (psychiater acute psychiatrie en crisisdienst), Richard Jansen (lid raad van bestuur) en Judith Vuyk (psychiater-directeur). Interessant gesprek over hoe de crisisdienst bij Altrecht werkt en de samenwerking met andere partijen, zoals de huisarts en de politie. Krijg na afkoop van Roxanne Vernimmen de publicatie 'Herstel bestaat - openhartige verhalen over hoe psychiatrische problemen je leven veranderen en kleuren' cadeau.

Ga vervolgens naar Achter Clarenburg. Opnieuw een werkbezoek. Nu op uitnodiging van teamleider Bregje Spaans bij Pretty Woman samen met adviseur Veiligheid Tanja Heijkamp. Eind vorig jaar won Pretty Woman de Hein Roethofprijs voor het project Bloedlink. In dit project bundelen politie, Pretty Woman en het jongerenwerk hun expertise om het risico dat jongeren slachtoffer worden van sexting of grooming te verminderen. Spreek met bevlogen mensen als Steve Monsanto en Renee Sjamaar (jongerenwerk), Nora el Abdouni (Pretty Woman) en Monique de Wit en Karima Benamari (wijkagent en jeugdrechercheur bij de politie). Ze onderstrepen het belang van grenzen stellen en het bespreekbaar maken van seksueel overschrijdend gedrag bij jongeren. Steve geeft aan dat er in grote lijn geen verschil is tussen jongeren van nu en jongeren (pak weg) 30 jaar geleden. Wel gaat alles sneller en 'heftiger'. Ook spreken we over wat zij in hun werk met jongeren ervaren na de aanslagen, bijvoorbeeld na Beiroet, Tunis, Ankara, Istanbul, Parijs en nu in Brussel. Ten slotte laten ze me door middel van een rollenspel het begin van een les aan jongeren ervaren. Hieruit blijkt dat het ontzettend moeilijk is signalen goed te interpreteren. Goed dat dit project in Utrecht is ontwikkeld. Hoop dat het project een (nog) bredere uitrol krijgt. Meteen door naar de Merwedekade. Wens de heer en mevrouw Van Ingen-Berkouwer van harte geluk met hun 60-jarig huwelijk. De bruidegom is afkomstig uit Kockengen, zijn bruid is een Utrechtse ('Onseerste afspraakje was aan de Abstederdijk'). Een dochter is, net als Pa voorheen, werkzaam bij de Nederlandse Spoorwegen, alle (drie de) kinderen en hun gezinnen wonen in Nieuwegein. Dit geheel terzijde. Mijn volgende bestemming is het Amsterdamse stadhuis. Heb een overleg met onder andere ambtgenoot Eberhard van der Laan. Goed om (even) op bekend terrein terug te zijn. Bezoek, 's avonds terug in Utrecht-Oost, m'n pedicure. Geef inmiddels een telefonisch interview aan verslaggever Anneke Stoffelen van de Volkskrant over de ingezonden brief van de tien regioburgemeesters.

Dinsdag 22 maart

Ab (de schilder) is er om kwart over zes ('Ik dacht dat 't honger was, maar 't waren vlinders in m’n buik'). Hij gaat vandaag aan de slag met de tuinmeubels. Ga zelf zwemmen. Zit vervolgens op kantoor de wekelijkse collegevergadering van het college van B&W voor. Vraag loco Victor Everhardt halverwege de collegevergadering (verder) voor te zitten, in verband met de actualiteit (de aanslagen vanochtend in Brussel) staat m'n mobiele telefoon roodgloeiend. Overleg met hoofd Veiligheid Angela van der Putten. Bel met de politie ('Dewijkagenten zijn inmiddels de straat op'), spreek met Rob van der List en Willem Woelders (politie) en Dick Schoof (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) belt over de beveiliging op het station Utrecht CS. Laat me informeren over de reacties en gevoelens uit de stedelijke netwerken. Hoe is het op de scholen, wat weet het jongerenwerk, hoe is het met onze sleutelfiguren en bondgenoten, de moskeebesturen en de Joodse Gemeenschap ... De 'haarvaten' van de gemeente en de politie zijn vanochtend volop actief. Gooi m'n agenda voor de rest van de dag om. Bied namens het gemeentebestuur mijn condoléances aan, aan Z.E. Chris Hoornaert ('Welgemeende dank!'), de Belgische ambassadeur in Nederland. Heb aan het begin van de middag, samen met wethouder Victor Everhardt, nog wel een overleg met projectleider raamprostitutie Marcel Klapwijk, VTH-beleidsmedewerker Erica Geertsema en beleidsadviseur Volksgezondheid Hilde Verduijn, over de (toekomstige) registratie van raamprostituees. Besluit inmiddels vanavond de Domtoren aan te (laten) lichten met de nationale driekleur van buurland België. Spreek in de loop van de middag met gemeentesecretaris Maarten Schurink en Matthijs Goense (Informatiebeheer). Matthijs is een 'big data' expert.

Ontvang Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif, luitenant-generaal Leo Beulen en adjudant Paul Michiels. Mart neemt overmorgen afscheid als Commandant Landstrijdkrachten en introduceert opvolger Leo. Spreken over de actualiteit van vanochtend en de uitstekende samenwerking tussen de gemeente en het Ministerie van Defensie. Krijg na afloop van Mart een bronzen beeldje cadeau. Een 'symbool van kameraadschap'. Attent.

Ga met de lift naar de hal van het Stadskantoor. Geef een interview aan verslaggever Peter Knieriem (RTV Utrecht) over de gevolgen van de aanslagen in Brussel. Na Beiroet, Ankara, Istanbul, Tunis, Syrië, Parijs en nu Brussel is de wereld opnieuw in turmoil. Informeer per brief de gemeenteraad over de (laatste) stand van zaken.

Ga vervolgens samen met wethouder Kees Diepeveen en Joke Brouwer (manager Maatschappelijk Ontwikkeling) aan de Livingstonelaan op werkbezoek bij tien organisaties met een Utrechts-Turkse achtergrond (Stichting Educatie Centrum Utrecht (SECU), Stichting Actieve Jongeren Utrecht, Vrouwenplatform Stichting Pearl, Vereniging van Jonge Ondernemers UGIAD, Interculturele Studentenvereniging Legulas, Turks Nederlandse Studentenvereniging Uskudar, Alumni en academici platform Peritus Network, Time To Help, Cultureel Centrum Regenboog, Stichting Emancipatie en Innovatie (CEMIN), Internationale duurzaamheidsolympiade (INESPO), Harmonie van Nederland, Netherlands Turkish Friendship Foundation. Met de vertegenwoordigers van deze tien organisaties is een 'schatkist' aan maatschappelijke geledingen en invalshoeken vertegenwoordigd. Studenten, vrouwen, ondernemers, professionals en vrijwilligers, doeners en denkers. Na een rondleiding door het gebouw waarin stichting SECU studentenhuisvesting heeft gerealiseerd en waar een aantal van de aanwezige organisaties onderdak heeft gevonden, stellen vertegenwoordigers zichzelf en hun organisatie kort voor. Met al die verschillen was er één gemeenschappelijke noemer: in alle presentaties komt terug dat iedereen een bijdrage wil leveren aan de Utrechtse samenleving. 'Wij willen opbouwers zijn en iets terug doen voor de maatschappij', zo verwoordt de voorzitster van vrouwenorganisatie Pearl het.

Het werkbezoek vindt plaats op een initiatief van Yunus Emre Cicek, voorzitter van Actieve Jongeren Utrecht. Hij leest, namens de aanwezige organisaties, een gemeenschappelijke verklaring voor waarin hij het belang onderstreept van actief burgerschap, van verbinding tussen bewoners en van het samen blijven werken aan een tolerante, open en democratische samenleving. Een boodschap die op deze middag een intense lading heeft door de gebeurtenissen van vanochtend in Brussel. Met de zinnen ‘Wij zijn niet het probleem, wij zijn onderdeel van de oplossing' en 'If you want to go fast, go alone; if you want to go far, go together’ vat Yunus de boodschap mooi samen.

Praat, terug op kantoor, bij met woordvoerder Sjoukje Volten. Aansluitend door naar TivoliVredenburg. Gebruik samen met wethouder Victor Everhardt in de Hertz-zaal het avondeten met vertegenwoordigers van de tien (grootste) investeerders in het stationsgebied. Zeer de moeite waard. Bel met m'n ouders in Edam.

Maandag 21 maart

Fiets in alle vroegte richting zwembad. Het is er stil. Zie overigens een reiger op de lamp in de tuin van de buren. Begin op het werk met het vaste overleg met een aantal naaste medewerkers. Gevolgd door een kort overleg met Frank van der Lecq en Mariëlle de Vuijst van kabinetszaken en een vergadering van de staf Veiligheid. Praat bij met gemeentesecretaris Maarten Schurink en loop aan het begin van de middag, op uitnodiging van Gerard Leeuwenburgh (commercieel directeur Jaarbeurs), richting het Beatrix Theater.

De algemeen directeur van de Jaarbeurs, Henk Broeders, neemt tijdens een lunch afscheid van zijn naaste collega's en medewerkers. Onder Henk's leiding zijn zowel in- als extern mooie en belangrijke stappen gezet. Spreek hem (en zijn echtgenote Wieke) toe en dank hem voor de goede samenwerking, bijvoorbeeld bij de eerste noodopvang van vluchtelingen in onze stad, september vorig jaar. Noem de Jaarbeurs een grote partner in de stad.

Meteen door naar het stadhuis van Amersfoort aan het Stadhuisplein voor een uitvoerige vergadering van het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). Heb aan het begin van de avond, terug in Utrecht, op mijn werkkamer in het Stadhuis een overleg met wethouder Victor Everhardt, gemeentesecretaris Maarten Schurink, directeur TivoliVredenburg Frans Vreeke, programmadirecteur Martin Mulder en Michiel Huisinga. Dit ter voorbereiding van een bijeenkomst morgenavond met de belangrijkste investeerders in het Stationsgebied. M'n enorme tafel is inmiddels opgedekt voor een vergadering van het Presidium van de gemeenteraad. Fris me na afloop thuis even op en ga vervolgens richting het wijkbureau in Overvecht. Schuif aan bij een vergadering van de werkgroep omwonenden van het Nieuwe Zandpad. Een groep bewoners uit de omgeving van de plek waar de nieuwe raamprostitutiezone moet komen overlegt met enige regelmaat met de gemeente. Voor alle helderheid: de bewoners zijn tegen de plannen, maar investeren wel tijd en moeite om hun ideeën en zorgen over het (omgevings) beheer duidelijk te maken. Beleidsadviseur Jennie Tissingh zit de vergadering voor. Het evenwicht in belangen en inzichten is broos. Openheid, transparantie en duidelijkheid over de verwachtingen over en weer, zijn cruciaal. Terug thuis belt Ab Schilder, de huisschilder. Hij komt morgen.

Zaterdag en zondag 19 en 20 maart

Toaufik Elfalah (politie) informeert me in alle vroegte over een dodelijk verkeersongeval. Vermaak me overigens met de stukken uit de tas van het Stadskantoor, doe een paar klusjes in de tuin. Life time friend Cees belt. De politie (Charles van Amerongen), woordvoerder Sjoukje Volten en medewerkers van Veiligheid houden mij inmiddels bij voortduring op de hoogte van het verloop van een demonstratie die vanmiddag op het Lucas Bolwerk plaatsvindt. Bel rond elven met eerdergenoemde Charles, hij informeert me over de laatste stand van zaken rond de demonstratie van de actiegroep 'Zeg nee tegen AZC Utrecht'. Zij verzamelen en demonstreren op het Lucas Bolwerk. Tegenstanders van de actiegroep hebben via Facebook tot een tegenactie opgeroepen. In de loop van de middag blijkt de demonstratie 'rustig' te zijn verlopen. Praat zondag aan het eind van de middag bij met D66-fractievoorzitter Klaas Verschuure en avondeet met m'n zoon Italiaans in de binnenstad. Bel met m'n ouders en heb later op de avond telefonisch overleg met gemeentesecretaris Maarten Schurink.

Vrijdag 18 maart

Bewolkt vandaag. Fiets naar het zwembad. Trek m'n baantjes. Toaufik Elfalah van de politie informeert mij over een actualiteit. Ga richting Veenendaal. Heb onderweg een telefonisch overleg met de spiksplinternieuwe ambassadeur van Japan, H.E. Hiroshi Inomata, tot voor kort ambassadeur in Pakistan. 'I have arrived just four days ago ', vertelt de ambassadeur lachend.

Bel ook met m'n secretaresse Yvette Wildschut. De ochtend en een deel van de middag staan in het teken van een vergadering van het Veiligheidsberaad. Neem samen met mijn ambtgenoten uit de 25 veiligheidsregio's als voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) deel aan het overleg in Molenhoekzaal 1 van het Van der Valkhotel aan het Bastion. Annejet Meijler en Sjaak Krombeen van de inspectie van Veiligheid en Justitie en de inspectie voor de Gezondheidszorg verzorgen een inleiding over het 'Vervolgonderzoek publieksevenementen IVENJ en IGZ'. Er is meer aandacht nodig voor veiligheid en gezondheid bij publieksevenementen, is de strekking van hun betoog. Ga, 's middags terug in Utrecht, op bezoek bij de heer en mevrouw Merdan en Gurcu Mutlu-Avci aan de van Kleffenslaan. Ze zijn 60 jaar getrouwd. Ga op kousenvoeten naar binnen waarna te midden van hun familie een zeer gastvrije ontvangst volgt. De bruidegom werkte jarenlang als vorkheftruckchauffeur bij Van Gend & Loos, de bruid zorgde met veel liefde en toewijding voor haar dochter en drie zoons. Heb aan het eind van de middag een vaardigheidstraining. Moet stevig aan de bak, maar goed om te doen. 's Avonds begint het weekend.

Donderdag 17 maart

Fiets in alle vroegte naar het Stadhuis, parkeer er m'n fiets in de kelder en begin op het Stadskantoor met een vergadering van de driehoek met politie en het Openbaar Ministerie. Er is veel te bespreken. Rechter in Opleiding (RIO) Arjette van Luijck schuift aan in het kader van haar stage op het parket Midden-Nederland. Een vergadering van het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) volgt. Mijn ambtgenoten Renate Westerlaken (Lopik), Lucas Bolsius (Amersfoort) en Victor Molkenboer (Woerden) zijn aanwezig.

Verricht lees- en ondertekenwerk, praat bij met Mariëlle de Vuijst (kabinetszaken) en ga tegen een uur 's middags terug naar het Stadhuis. Heb op mijn oude werkkamer een informeel overleg met vertegenwoordigers van alle raadsfracties. Geef aansluitend een interview aan verslaggever Rik Dogger van RTV Utrecht. Onderwerp: het actieplan ‘Utrecht zijn we Samen’. Vertel over onze inzet om polarisatie en radicalisering tegen te gaan en perspectieven te bieden op het gebied van onderwijs, opvoeding en werk. Terugkeerders en uitreizigers zijn ook onderwerp van het gesprek. Geef nog maar weer eens aan dat je niet in de hoofden van iedereen kunt kijken, om te weten wat mensen beweegt. De middagvergadering van de gemeenteraadsvergadering begint om 15.00 uur. Gebruik tijdens de schorsing het avondeten bij Toque, Toque, samen met m'n adviseurs Martin Kikkert en Sjoukje Volten. Open om 19.30 uur het avonddeel van de gemeenteraadsvergadering. Herdenk het recent overleden voormalige gemeenteraadslid van de Socialistische Partij Leo Lambo ('Als buitenparlementair actievoerder dicht bij de mensen bleef hij actief '). Neem afscheid van gemeenteraadslid Steven Menke (Student & Starter) ('Dank voor je waardevolle en eigentijdse bijdrage ') en beëdig zijn opvolger Reinhild Freytag. Stap rond half elf op de fiets naar huis.

Woensdag 16 maart

Ga na m'n zwembeurt, het is een stralende dag maar koud, in alle vroegte samen met samen met Fadua Azar (projectleider Bedrijvigheid en Veiligheid) op bezoek bij een juwelier. Deze ondernemer is voor de tweede keer slachtoffer van een inbraak. Beide keren zijn het ingrijpende ervaringen. Hij houdt vol. Drink hierna, op weg naar Kasteel de Haar, samen met Nurcan Kaya van kabinetszaken een kopje koffie in het zonnetje op het terras van De Vier Balken aan de Brinkstraat in Haarzuilens. Neem mijn stukken nog even door en ga richting Kasteel de Haar, waar vanaf vandaag voor het eerst in de geschiedenis bezoekers zélf op ontdekkingstocht mogen door het kasteel, ooit bewoond door familie van Zuylen van Nijevelt. Word buiten aan de Kasteellaan begroet door kasteeldirecteur Anetta de Jong. Binnen, in de imposante grote hal, zijn inmiddels veel gasten verzameld. Aan mij de eer de nieuwe publieksactiviteit ‘de mooiste plekken zelf ontdekken’ symbolisch te openen, waarna de ‘bedienden’ van het kasteel, gekleed in traditioneel livrei (uit 1938), de deuren van de Ridderzaal met een grote zwaai openen. Gevolgd door een muzikaal optreden van drie muzikanten van toneelgroep Hofplein Rotterdam. Krijg aansluitend een rondleiding door de slaapvertrekken van de baron en barones, waar naast de familie ook menig beroemdheid ooit verbleef. Bijzonder. Krijg na afloop het 660 (!) bladzijden tellende boek 'Tien eeuwen kasteel De Haar - wat een weelde' ten geschenke. DUIC doet verslag.

Doe snel een boodschap aan de Hindersteinlaan, koop de nieuwste Straatnieuws (met Frans Timmermans op de voorpagina) en heb, terug op het werk, een vergadering van de staf Veiligheid. Spreek op verzoek van Annemieke de Bruijn een korte videoboodschap in voor het jubilerende reclame- en internetbureau One Shoe. Doe er een schoen voor uit, dat hebben Michel van Velde en Floris Derksen en hun collega's zeer verdiend. In de loop van de middag richting het Spoorwegmuseum.

Woon op uitnodiging van MOgroep-voorzitter Marijke Vos en bestuurssecretaris Nienke Kuyvenhoven deels het afscheid bij van Aly van Beek, directeur van de MOgroep, een brancheorganisatie voor Sociaal Werk (Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening). Aly gaat per 1 april met pensioen en neemt vanmiddag afscheid van haar samenwerkingspartners en (oud-)collega's. Onder haar leiding ontwikkelde de MOgroep zich tot een wendbare en open organisatie die samen met de leden het sociaal werk op de kaart zet. Ken Aly uit de tijd, dat ik zelf werkzaam was voor de werkgeversorganisatie VOG. Spreek Aly 'Niesje' - en haar man Herman en hun kinderen - toe tijdens het afscheidssymposium. Besteed aandacht aan de ontwikkelingen in het sociaal domein in Utrecht, noem Aly een 'Groningse met een Utrechts accent' en geef haar het boek 'De nieuwe, welervarene Utrechtse keukenmeid' uit 1771 in een nieuw jasje, kado. Speciaal voor deze gelegenheid is de Expohal in het Spoorwegmuseum het decor van een eigen persoonlijke versie van 'Lentegasten', gepresenteerd door Piet-Hein Peeters, hoofdredacteur van het blad Zorg&Welzijn. Leuk format. Begroet een aantal voormalige collega's, maar moet helaas al vrij vlot het symposium verlaten.

Heb telefonisch overleg met de voorzitters van de supportersverenigingen van FC Utrecht Teun den Hartog en Christian van der Mark. Avondeet snel thuis en ga richting de Stefanuskerk in Overvecht. Daar vindt een zogenaamde brede (of stedelijke) bondgenoten bijeenkomst plaats. De grote zaal van de voormalige kerk zit goed vol. Gemeenteraadsleden, vertegenwoordigers van allerlei organisaties, instellingen en sleutelfiguren zijn aanwezig. Ook de Marokkaanse Consul- Generaal, Abdelaziz Tadjousti woont de bijeenkomst bij. Spreek, net als wethouder Kees Diepeveen en Johan van Renswoude (sectorhoofd politie), de mensen toe. Het moge duidelijk zijn dat wij de aanwezigen zeer dankbaar zijn voor hun inzet om bij te dragen aan een veilige en vredige stad ('Utrecht zijn we samen'). Resto van harte verzorgt een maaltijd. Nuttige en plezierige bijeenkomst. De organisatoren Rachid Habchi en Michel Kok kunnen tevreden zijn. Bel 's avonds rond elf uur met m'n ouders. Ze waren vandaag de hele dag in het VUmc en zijn net thuis ...

Dinsdag 15 maart

Heb niet zo goed geslapen. Stap desalniettemin in alle vroegte op de fiets voor mijn zwembeurt. Ontvang, terug thuis, schade-expert Bert Vink. Fiets naar het Stadskantoor. Op het werk begint de dag met een ingelaste telefonische driehoek die in het teken staat van een voor zaterdag aangekondigde demonstratie. De rest van de ochtend en het begin van de middag vult zich met de wekelijkse collegevergadering. Gebruiken de lunch in gebouw HGB 4 met de directie van de Nederlandse Spoorwegen. Wandelen er gezamenlijk heen en krijgen om te beginnen een korte rondleiding door het trefcentrum van de NS.

Heb 's middags samen met wethouder Paulus Jansen een vergadering van de combistaf Amsterdamsestraatweg onder voorzitterschap van wethouder Kees Diepeveen. Het (tweewekelijks) overleg met de projectleider raamprostitutie Martin Klapwijk volgt. Bespreek met Jantine Kriens en Maarten Beks (beiden VNG) een aantal actuele ontwikkelingen van de VNG. Praat bij met woordvoerder Sjoukje Volten. Fiets 's avonds via Rivierenwijk naar huis. Doe er een paar boodschappen. Ontvang Mansour Gokhandi (automatisering) die, met succes, een ICT-klusje verricht. Touafik Elfalah (politie) belt over een actualiteit en bel zelf met m'n ouders in Edam.

 

 

Maandag 14 maart

Begin onmiddellijk na het zwemmen vanochtend vroeg in Ondiep. Vandaag start de Nationale Week van Zorg en Welzijn, een initiatief van 15 regionale werkgeversorganisaties in zorg en welzijn die samenwerken in Stichting RegioPlus. Bijna anderhalf miljoen professionals en zo'n 500.000 vrijwilligers zijn werkzaam in de zorg en welzijn en staan 52 weken per jaar voor anderen klaar. Gedurende de week worden tal van activiteiten georganiseerd om kennis te maken met een zorg- en/of welzijnsorganisatie in de buurt. In de huiskamer van Bij Bosshardt (Leger des Heils) aan de Acaciastraat zijn een groot aantal buurtbewoners en vrijwilligers aan de ontbijttafel aangeschoven. Word begroet door ‘gastheer’ Piet, een bewoner uit de wijk, Jan Jans, directeur Leger des Heils Midden Nederland en Annette de Groot, directeur Utrechtzorg. TV kok Pim Haaksman is in de keuken bezig om een heerlijke brunch voor te bereiden. Haaksman wordt geassisteerd door hulpkoks Abdel en Humphrey van het werkproject 50|50 food van het Leger des Heils, dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans geeft om werkervaring op te doen. Reik, samen met Pim, symbolisch een groot hart (schilderij) uit aan de vrijwilligers om de start van de week in te luiden.

Goed om daar tenminste één keer per jaar, tijdens de Week van Zorg en Welzijn, stil te staan bij dit initiatief. Meteen door naar basisschool De Twaalfruiter, locatie De Tuinlanden aan de Kweektuinlaan, waar Hare Majesteit Koningin Máxima de Week van het Geld komt openen. Begroet Jos van Vliet, directeur van de grootste basisschool van Nederland met meer dan 1.300 leerlingen verdeeld over twee locaties. Ook gastvrouw Gita Salden, voorzitter van het platform Wijzer in Geldzaken, Chris Buijink, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Banken en een tiental andere gastdocenten zijn aanwezig om les te geven aan de kinderen over geld. Presentatrice Dolores Leeuwin vraagt de Koningin naar het belang van de Week van het Geld. 'Je kunt een euro maar één keer uitgeven, dus moet je daar goed overnadenken' zegt Koningin Máxima, voordat zij met een grote schoolbel de Week van het Geld officieel opent. Woon een paar lessen bij en reis na het vertrek van de Koningin naar Den Haag.

Woon als voorzitter van de VNG het Strategisch Beraad Veiligheid bij. Doe dat samen met m'n ambtgenoten Geke Faber (Zaanstad) en Theo Weterings (Haarlemmermeer) in aanwezigheid van de VNG-medewerkers Kees Jan de Vet en Roelant Schenk. Werken met Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur een flinke agenda af. Daarna volgt tot aan het eind van de middag het zogenaamde Landelijk Overleg Veiligheid en Politie. Woon dit bij als een van de tien regioburgemeesters, met dezelfde eerdergenoemde minister. Heb ten slotte aan het begin van de avond als voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) een overleg met Sandor Gaastra, directeur-generaal Politie bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie, ambtgenote Renate Westerlaken (Lopik) en Rob Frek (VRU) over het 'dossier' meldkamer. Drink, terug in Utrecht, een kopje koffie bij het vandaag precies eenjarige Proost! aan de Bollenhofsestraat. Daarna volgt de eerste van een nieuwe reeks wijkveiligheidsbezoeken. Noord-Oost is de eerste. Gebiedsmanager veiligheid Marjan Potze fietst mee. Laat mij in het hostel Wittevrouwen/Lister aan de Wittevrouwensingel door locatiehoofd Jimmy Hendriks en enkele bewoners op de hoogte brengen van de ervaringen van de afgelopen tijd. Operationeel expert (politie) Robert Gerrits en wijkagent Tim Breman vergezellen mij. Fiets naar de fietsenwinkel van Roland Martens, waar we spreken over de hardnekkige problematiek van fietsendiefstal. Spreek de hoop uit dat de combinatie van preventie (goed vastzetten) en de aanpak van heling (digitaal opkoopregister) zal helpen. Fiets vervolgens door naar de Goeman Borgesiuslaan, waar ik hartelijk word ontvangen met een stukje verse zelfgebakken appeltaart. Diverse bewoners vertellen over de overlastproblematiek en de verbeteringen die zichtbaar zijn, ook omdat wijkgenoten elkaar beter weten te vinden. Wijkagent Mark van Dorssen benadrukt het belang van het blijven melden van overlast. Bezoek als slot van het wijkbezoek buurtcentrum De Leeuw aan de Samuel van Houtenstraat, waar een groep jongeren met diverse culturele achtergronden mij op geheel eigen wijze informeren over hun activiteiten. Jongerenwerker Hassan Imoussaten en JOU-coördinator Nurettin Eren blijken zeer enthousiast. En terecht. Ben niet al te laat thuis. De tas met stukken wacht. Hoofdofficier (plv) Heleen Rutgers belt in verband met een actualiteit. Intussen is de sterrenhemel helder.

Zaterdag en zondag 12 en 13 maart

Ga zaterdagochtend vroeg naar de Poortstraat. Reik daar de Domtoren in Goud uit aan vier actieve bewoners ('Poortpoetsers'). Een heerlijke koffietafel staat klaar evenals een hele hoop bezems, schoffels en werkhandschoenen. Een enkele bewoner is al begonnen met ‘poetsen’ oftewel het schoonmaken van de straat. Maak kennis met de bewoners die het stokje overnemen. Drink een kopje koffie. Zet even na half elf de 'oerpoetsers' Claudia, Elle en Ellis (de vierde, Inger kan er helaas niet bij zijn omdat ze haar dochter coacht bij Kampong). Spreek de dames kort toe en speldt hen namens het gemeentebestuur de gouden Domtorentjes op. Elle neemt het woord en bedankt in het bijzonder wijkregisseur Ingrid de Rohde, die een grote rol speelt in de plezierige samenwerking met de gemeente.

Wens de aanwezigen een mooie dag toe, kleed me om en begeef me richting Overvecht om samen met de wethouders en allerlei vrijwilligers te helpen bij een project van NL Doet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland georganiseerd door het Oranjefonds.

De voedseltuin op Stadsboerderij Gagelsteede is de locatie waarop we gaan klussen. De moestuin is een plek waar veel mensen komen om te tuinieren, een praatje te maken of om elkaar te ontmoeten in het groen. Ook voor kinderen is er volop ruimte om te spelen en mee te tuinieren. Vrijwilligers en buurtbewoners zijn vanochtend al vroeg begonnen en zijn druk bezig. Krijg een schoffel in mijn handen geduwd en kan direct aan de slag. Er is nog een flinke klus te klaren; de tuin moet toegankelijker gemaakt worden voor mindervaliden en dus moet de grond geëgaliseerd worden. Er wordt volop zand geschept en onkruid gewied, Gelukkig schijnt de zon volop. Bewoners van zorgcomplex Reinaerde aan de Grote Trekdreef houden ondertussen toezicht.

Beleef zondag een rustige dag. Word geïnformeerd over het verloop van de voetbalwedstrijd FC Utrecht-Den Haag (2-2) door de politie en Wendy van Vooren van Veiligheid en ga in de loop van de middag op bezoek bij mijn dochter en haar vriend in het oosten van het land. Ondertussen zijn het emotievolle dagen in de privésfeer.

Vrijdag 11 maart

Ga zwemmen. Heb op kantoor m'n periodieke overleg met vertegenwoordigers van Alfitrah, doe dit samen met Paul van Beijnum en Michel Kok (beiden adviseurs Veiligheid). Ontvang oud-collega raadslid Meidty Keizer, die vergezeld door de heer Eckenbach en mevrouw Lesquiller, mijn aandacht vragen voor de Indische Kwestie. De actualiteit vergt een ingelast overleg met hoofd Veiligheid Angela van der Putten en woordvoerder Sjoukje Volten. Bespreek een paar dingen met gemeentesecretaris Maarten Schurink. Margriet Algera (politie) informeert mij over een actualiteit. Maak 's middags (nader) kennis met een vertegenwoordiger van de Dawah Groep, opnieuw in het gezelschap van de medewerkers Paul en Michel. Ontvang de recent aangetreden voorzitter van het College voor de rechten van de Mens, Adriana van Dooijeweert. Robin Lokerman, rector van het Utrechtsch Studenten Corps (USC) en Gijs van Verschuer, president van de lustrumcommissie informeren mij over de activiteiten in verband met hun 200 jarig bestaan die van april tot en met juli in Utrecht gaat plaatsvinden. Het lustrumthema is dit keer 'Don Quichot'. Ook lichten zij een aantal nieuwe veiligheidsmaatregelen toe die in en rond hun verenigingsgebouw(en) zijn genomen. Het USC is de oudste studentenvereniging van Utrecht, kent zo'n 1.000 actieve leden en nog eens 7.000 reünisten. Mijn laatste afspraak is met Carolien Gehrels van bureau Arcadis.

Donderdag 10 maart

Mansour Golkhandi (ICT) komt in alle vroegte bij mij thuis langs voor een check op mijn computer. Heb telefonisch overleg met ambtgenoot Jozias van Aartssen (Den Haag) en Margriet Algera (politie). Breng in de loop van de ochtend een bezoek aan de expositie Hacking Habitat. Ine Gevers (curator en artistiek directeur van de stichting Niet Normaal) en communicatiemedewerker Keri de Smet leiden mij rond. De voormalige gevangenis aan het Wolvenplein leent zich uitstekend voor de kunstwerken. Ben onder de indruk van de installaties die de privacy en veiligheid van ons als burgers ter discussie stellen. Loop langs een wirwar aan elektronica die de actuele stand van de stad Londen laat zien en reageert op licht, geluid en beweging. Bijzonder om deze expositie, die zich in april naar Brussel verplaatst, in Utrecht te kunnen hebben.

Neem, inmiddels op het Stadskantoor, met adviseur bestuurszaken Martin Harthoon, een paar actuele onderwerpen door en geef daarna een interview aan Charlotte Huisman van de Volkskrant over de stand van zaken rond het portefeuilleonderdeel raamprostitutie in Utrecht. Zit 's middags de vergadering van de staf Bestuurlijke Zaken voor. Breng samen met de wijkagent en wijkveiligheidsadviseur Jimme Porton een bezoek aan een tweetal bewoners van De Meern die recent het slachtoffer waren van een woninginbraak. Ga door naar Amsterdam. Woon er een televisieopname in Podium Mozaïek aan de Bos en Lommerweg bij van DWDD University over het onderwerp terrorisme. Doe dat op uitnodiging van het middelpunt van de uitzending: Beatrice de Graaf, hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht. En begenadigd spreekster, dat is duidelijk. Luister een uur lang geboeid naar haar verhandeling over de vier terreurgolven uit de wereldgeschiedenis. In de 'vierde' golf zitten we nu. Haar conclusie: onze huidige situatie is onrustbarend en geruststellend tegelijk. Terreur kent vele ernstige gevolgen, maar we hebben de duur ervan wel zelf in handen. Aardig dat de professor een compliment maakt richting de gemeente Utrecht over onze aanpak van het thema radicalisering. De opnamen worden zaterdagavond aanstaande uitgezonden. Krijg na afloop een foldertje over de campagne 'Dare to be grey' in mijn handen gedrukt.

Haast me weer richting Utrecht, naar het Stadhuis. Heb een overleg met raadslid Cees Bos (fractievoorzitter Stadsbelang Utrecht) en raadsgriffier Merel van Hall. Open aansluitend om half acht de zogenaamde A-vergadering van de gemeenteraad. De vergadering verloopt goed en snel. Fiets naar huis. Voldoende te doen de rest van de avond.

Woensdag 9 maart

Doe m'n zwembeurt en ga richting het werk. Begin met een vergadering van de combistaf ‘Utrecht Zijn Wij Samen’, samen met wethouder Kees Diepeveen. Heb telefonisch overleg met wethouder Boudewijn Revis (Den Haag) en Peter Bos (Veiligheidsregio Utrecht). Ontvang samen met Paul van Beijnum (adviseur Veiligheid) een bewoner die een aantal jaren geleden het slachtoffer werd van een tragisch ongeval. De gevolgen daarvan ondervindt hij nog dagelijks. Margriet Algera (politie) informeert mij over een tragische actualiteit. Ontvang rond het middaguur de heer en mevrouw Rob en Tanja Haseloop uit Leek. Tanja is een goede bekende en inmiddels als senior adviseur werkzaam bij Legters&partners. Praat samen met VNG-directieraad voorzitter Jantine Kriens, bij met IPO-voorzitter Ank Bijleveld-Schouten en haar voorganger Johan Remkes, in aanwezigheid van de recent aangetreden IPO-directeur Henry Meijdam. Onderwerp: de samenwerking tussen de mede-overheden gemeenten en provincies. Ontvang in de loop van de middag een delegatie van de Joodse gemeenschappen in Utrecht. Op bezoek zijn Opperrabbijn Jacobs, de heer Van Praagh (voorzitter orthodoxe Joodse gemeente), mevrouw Querido (voorzitter van de Liberaal Joodse Gemeente Utrecht) en de heer Jorissen (coördinator Veiligheid). Charles van Amerongen (politie) en wijkveiligheidsadviseur Henk Knol zijn ook aanwezig. Een overleg, samen met wethouder Kees Diepeveen, met Evert van der Veen en Simon Timmer, van het COC Midden-Nederland, volgt. Nine Oepkes (LHBT-medewerker) en beleidsadviseur diversiteit Fatima Aliyat nemen aan het overleg deel. Ontvang tenslotte, samen met hoofd Veiligheid Angela van der Putten, Stepan Breedveld en Maas Bos van Ordina. Spreken onder andere over ‘informatiegestuurd werken’. Mijn avondagenda is omgegooid. Wip even aan bij mijn ouders in Edam en ga vervolgens in de Grote Kerk op condoleance bezoek bij de familie van de plotseling overleden Hans de Boer (54). Hans was niet alleen mijn accountant maar ook een klasgenoot op de (voormalige) Openbare Lagere School aan de Noorderstraat in Edam.

Dinsdag 8 maart

Ga na het zwemmen richting kantoor. De gehele ochtend en het begin van de middag vullen zich met de wekelijkse collegevergadering. Ontvang samen met wijkadviseur Marina Slijkerman de Ondiepers Leeker en Bouwman. Onderwerp: een carillion. De vergadering van de staf Burgerzaken verloopt vlot. Ontmoet David Verwer, de eerste 360 graden fotograaf die (platte) prints maakt van de beelden. Hij biedt mij een vr-viewer aan waarmee je angstaanjagend echt over de stad kan kijken. David (eigenlijk werkzaam in de zorg) is naar eigen zeggen via 'serendipiteit' in het fotograferen gerold.

Hij heeft vijf ansichtkaarten gemaakt van de Domkerk, Flora's Hof, het uitzicht vanaf de Domtoren, de Michaëlskapel en het Domplein. Een unieke ervaring als je door de vr-viewer kijkt. Jasper Kars, freelance journalist en Peter le Nobel, hoofdredacteur Stadsblad, zijn net als ik onder de indruk. Van zowel de techniek als de 'spacy' plaatjes. Aan het eind van de middag meteen door naar Den Haag voor een ontmoeting van het VNG-bestuur met leden van de Eerste Kamer. Spreek als VNG-voorzitter de senatoren toe, de ondervoorzitter van de Eerste Kamer Anne Flierman reageert allerhartelijkst, waarna de hooggeleerde Wim van der Donk een lezing verzorgt ('Democratie als vorm van leren'). Zeer nuttige bijeenkomst in sociëteit De Witte aan het Plein. Stort me terug thuis in Utrecht op de stukken voor morgen. Later op de avond bellen de Commissaris van de Koning Willibrord van Beek en plv. korpschef Ruud Bik.

Maandag 7 maart

Fiets naar het zwembad. Het is er rustig, als vaker op maandag. Mistige ochtend. Ben iets vroeger dan gebruikelijk op het werk. Wil er zijn om CDA-wethouder Jean van der Hoeven (Waterland) te kunnen begroeten. Goede bekende Jean loopt vandaag een dagje met mij mee. Mijn eerste afspraak is het wekelijks overleg met een paar naaste medewerkers. Een vergadering van de staf Veiligheid volgt. Mijn ouders bellen vanuit het VUmc. Wandel rond het middaguur samen met Jean richting de Kroonstraat. Het is prachtig weer. De Utrechtse binnenstad op z'n mooist. Heb in het politiebureau een vergadering van het Adviescollege politie Midden-Nederland. Heb, terug op het Stadskantoor, de driehoek met de griffier Merel van Hall en gemeentesecretaris Maarten Schurink. Neem aan het eind van de middag afscheid van Jean. Heb een overleg met Gabie Mulders (projectmanager Hardenbollenstraat) en Niels Verkerk (Vergunningen, Toezicht en Handhaving) ter voorbereiding van mijn veiligheidswijkbezoek aan de binnenstad vanavond. Breng gedurende het hele jaar door wijkbezoeken aan alle wijken en buurten, het thema is veiligheid in meest brede zin van het woord. Het wijkbezoek stond eerder gepland, een onderdeel moest nog (over autokraken onder andere) dat is vanavond. De stichting Leefbare Breedstraatbuurt maakt van de gelegenheid gebruik om mijn aandacht te vragen voor hun opvattingen over de mogelijke terugkeer van de raamprostitutie in de Breedstraatbuurt. Waarvan acte. De kelder van de Kargadoor zit afgeladen vol. Krijg veel vragen, hoor veel zorgen. En dat begrijp ik. Geef aan dat ik bij de beoordeling van de aanvraag voor de vergunning voor raamprostitutie een (juridische) afweging moet maken. Tussen de bestemming prostitutie en de leefbaarheid in de wijk. Aan de bestemming zijn voorwaarden verbonden, in de APV zijn voorwaarden gesteld aan de leefbaarheid en handhaving. Moet stevig aan de bak. Wordt vervolgd. Sta na afloop verslaggevers van Nieuwsuur, de Hogeschool Utrecht en RTV Utrecht te woord. Spoed me na afloop vanaf de Oudegracht richting Amsterdam. Ga op uitnodiging van Maja Steenwijk-Groot (Amstelclub) en Jacques de Cock (Senf theaterpartners) naar de uitreiking van de Amstel Awards in de Spiegelzaal van het Amstelhotel. Dit jaar krijgt goede bekende en Utrechtse Tineke Schouten de prijs. Zit naast de trotse moeder van Tineke en achter Prins Vladimir en Prinses Brigitta Karadjordjevic van Joegoslavië en Servië en Hertog Carl Michael Zu Mecklenburg Strelitz. Tineke (en haar typetje Lenie uit de Takkestraat) zijn zichtbaar verguld met de award. Geniet van het optreden van de vier heren van L.A. The Voices en van operazangeres Marjon Lambriks (zij zingt stukken van Puccini, Gershwin en Chopin). Leuk om na afloop bij te praten met Tineke Schouten en senator Annemarie Jorritsma en haar familie en een aantal andere goede bekenden te kunnen begroeten. Ben redelijk op tijd terug in Utrecht. Aardige avond ter ere van een geweldige comédienne.

Zaterdag 5 maart en zondag 6 maart

Vermaak me dit weekend in de privésfeer en met de stukken uit de tas van het Stadskantoor. Heb zondagmiddag en avond veel telefonisch verkeer over allerlei actualiteiten.

Vrijdag 4 maart

Sliep beter dan gisteren. Fiets naar het zwembad. Balen. We mogen er pas laat in. Naar het Stadskantoor, Eerste gast vandaag is in alle vroegte de algemeen directeur van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) Peter Bos. Aansluitend een vergadering van de combistaf raamprostitutie, samen met wethouders Victor Everhardt, Paulus Jansen en Kees Geldof. Kort overleg met Angela van der Putten (hoofd Veiligheid) en Onno Flemming (adviseur Veiligheid). Woon in de Domkerk de uitvaart bij van kaarsenmaker Ruud ('Waskit') Snel, die vorige week overleed. De kerk zit vol. Luister naar de mooie verhalen van de zusters Marijke en Hanneke Snel en Jos Snel, de broer van Ruud en naar herinneringen van dierbare vrienden. Spreek de aanwezigen toe en luister naar de zorgvuldig uitgekozen muziek (Imagine van John Lennon en I did it my way van Frank Sinatra bijvoorbeeld). De uitvaart wordt in de geest van Ruud afgesloten met een instrumentale uitvoering van het nummer 'We zullen doorgaan …'.

Heb, terug op het Stadskantoor, als VNG-voorzitter een overleg met de gemeenteraadsleden Lies Zondag (Veendam) en Henk Linnemann (Emmen) en raadsgriffier Nico Broekema (Westland). Voor mij is het hoofdthema 'Lokale autonomie'. Jan van der Voet van de VNG is aanwezig. Ga aan het eind van de middag, door een winterse sneeuwstorm, richting Stadhuis. Begroet Desiree Meulemans, Utrechtse fotograaf en vormgeefster, haar familieleden en ambtgenoot René Verhulst (Goes). Meulemans fotografeerde vorig jaar in de vroege ochtend verschillende mensen thuis of op het werk. Ontvang het eerste exemplaar van het fotoboek ‘Utrecht in de vroegte - de schoonheid van het alledaagse' en open de gelijknamige fototentoonstelling die tot 4 april in het Stadhuis te zien is. Meteen door Willem Slok voor de jaarlijkse ontmoeting van het college met vertegenwoordigers van de media. Nuttig.

Donderdag 3 maart

Heb slecht geslapen, ga toch even zwemmen. Beter. Door naar het Stadskantoor. Begin met een vergadering van de driehoek. Voor het eerste deel (de zogenaamde driehoek 'plus' jeugd en veiligheid) schuift wethouder Victor Everhardt aan. De regulier driehoek volgt. Heb beneden in de hal van het Stadskantoor tenslotte een 'strategisch beraad' samen met de driehoek en directeur Wilco van Schaik en veiligheidsadviseur John Hermans van FC Utrecht. Rond het middaguur in Den Haag een overleg met de Vereniging van Griffiers en Raadslid.nu. Maak samen met college Josse Gehrke nader kennis met Mark den Boer, voorzitter van Raadslid.nu en Reneé Wiggers, voorzitter van de Vereniging van Griffiers en hun medewerkers Henk Bouwmans en Hester Tjalma. Beide beroepsverenigingen spelen een belangrijke rol bij de ondersteuning en ontwikkeling van het ambt en vak van raadsleden en griffiers. Bijna de gehele middag gaat op aan een vergadering van het VNG bestuur. Bespreek na afloop met Maarten van Zaane en Koen Haer van de Vereniging voor Overheidsmanagement en Eveline Vat van de VNG hoe we invulling geven aan de verkiezing van overheidsorganisatie van het jaar. Ben voorzitter van de jury. Vandaar. Handel, terug naar Utrecht, een aantal telefoontjes af. Avondeet thuis en fiets daarna heen en weer naar het Stadhuis. Woon er de vergadering van de gemeenteraadscommissie Mens en Samenleving bij. Stevige bespreking. Rond elf uur op de fiets met een frisse neus op weg naar huis.

Woensdag 2 maart

Zwemmen lukt vanochtend niet. Ga in alle vroegte voor de VNG in regenachtig weer op pad richting Den Haag. Bijna de hele ochtend staat in het teken van een bestuurlijk overleg met een aantal bewindspersonen op het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de verhoogde instroom van Asielzoekers. Lastig. Ontvang, 's middags terug op het Stadskantoor, Roel van de Bilt en Chris de Ruiter. Spreken over de voorbereiding van de jurering van de FGH Vastgoedprijs 2016. De prijs is een erkenning voor initiatiefnemers die bij de realisatie van vastgoedprojecten getuigen van durf, visie en ondernemerschap.

Praat bij met Astrid en Rob van Maarseveen. Astrid ontving afgelopen januari de Domtoren in Goud voor haar jarenlange inzet als voorzitter voor de Wijkraad Zuidwest. Astrid blijft actief voor het Oranjecomité Zuidwest en het Buurtpreventieproject. Ze vertelt over de mogelijke doorstart van de Verkeerstuin in Transwijk. Echtgenoot Rob is bestuurslid van de Algemene Utrechtse Hengelsportvereniging. Krijg na afloop van dochter Mirella een  ingekleurde afbeelding van de Domtoren. Krijgt een plek op mijn werkkamer.

Richard van Zwol (secretaris generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en Arjan van Gils (gemeentesecretaris Amsterdam) geven een toelichting op de resultaten van de studiegroep openbaar bestuur. Medio maart wordt het rapport aan de Tweede Kamer aangeboden. Ontvang Digicommissaris Bas Eenhoorn en directeur Hans van der Stelt, Bart Drewes, hoofd informatiebeleid van de VNG sluit aan. Ga aan het eind van de middag naar de Van Bijnkershoeklaan. Wens de heer Van Zwol, vele jaren werkzaam in de grafische industrie en nog steeds zeer alert, temidden van zijn familie, van harte geluk met zijn 100e verjaardag. Bel met ambtgenoot Gerrit Goedhart (Noordwijkerhout). Wens hem alle goeds met de voetbalwedstrijd van vanavond. Eet thuis een ‘snelle hap’ en ga rond acht uur richting stadion Galgenwaard. Zie onderweg een aantal van de 35 bussen die de voetbalfans uit Noordwijkerhout naar Utrecht brengen.

Beleef de eerste helft van de bekerwedstrijd vanuit vak T. De sfeer in het stadion is vrolijk en gebroederlijk. De fans van VVSB zingen uit volle borst mee met de Utrechtse (club) liedjes. Loop na de eerste helft (0-0) naar de andere kant van het stadion. Zie een groot aantal bekenden en bekijk (met meer plezier) de tweede helft. FC Utrecht wint met 3-0. Met andere woorden: op naar de bekerfinale op 24 april in de Rotterdamse Kuip. Ga na afloop op de foto met ambtgenoot Gerrit en een aantal van zijn wethouders. Een latertje, zo halverwege de week. Bovendien, terug thuis, nog een enkel zeer beroerd telefoontje.

Dinsdag 1 maart

En toen was het maart. Fiets heen en weer naar het zwembad. Het is er rustig. De ochtend staat in het teken van de wekelijkse collegevergadering. Aan het begin van de middag volgt een uitvoerig overleg met naaste medewerkers over raamprostitutie. Praat bij met woordvoerder Sjouk Volten, teken een enorme stapel stukken. Breng aan het eind van de middag een bezoek aan een 84-jarige veteraan die al vele jaren woonachtig is aan de Nieuwe Pijlsweerdstraat. Bel op zijn verzoek met ambassadeur H.E. Masaru Tsuji. Hij vertrekt eind deze week terug naar Japan. Het weer is beroerd aan het eind van de dag. Bel met m'n ouders in Edam. En dat allemaal op Nationale Complimentendag.

Maandag 29 februari

Fiets richting zwembad. Na afloop van m'n zwembeurt is het licht buiten. Voor het eerst dit seizoen... Fiets richting Stadskantoor. Op het werk begint de week met het gebruikelijke agenda-overleg met een aantal naaste medewerkers. De krokusvakantie voor de medewerkers is voorbij. De bezetting is weer 'as usual'. De driehoek met raadsgriffier Merel van Hall en gemeentesecretaris Maarten Schurink volgt. Bespreek een actualiteit met diezelfde gemeentesecretaris en directeur communicatie Mark de Boer. Heb aan het eind van de ochtend een vergadering van de staf Veiligheid. Ontvang aan het begin van de middag samen met Evert van Kuilenburg (hoofd Vergunningen Toezicht en Handhaving) en Paul van Beijnum (adviseur Veiligheid) een wijkbewoner en een ondernemer. Maak samen met Maartje Schlebusch (hoofd Bestuursondersteuning) en woordvoerder Sjouk Volten kennis met twee met mogelijke kandidaten voor het bestuurssecretariaat. In de loop van de middag volgt het tweede deel van de vergadering van de staf Veiligheid. Heb telefonisch contact met de imam van een Utrechtse moskee in verband met de actualiteit. Fiets aan het eind van de middag naar het Stadhuis. Woon er de vergadering bij van het Presidium. Informeer de fractievoorzitters (net als eerder vandaag de wethouders) over de verandering in mijn privésituatie. Verdrietig. Later op de avond thuis onder anderen veelvuldig telefonisch overleg met deze en gene.

Archief

Archief weekboeken Amstelveen

(Van juli 2005 tot december 2013 was Jan van Zanen burgemeester van Amstelveen)

Uw mening