Burgemeester Fotodagboek maart en april 2015

Contact

  • U kunt de burgemeester een bericht sturen.
  • U kunt de burgemeester uitnodigen voor het bijwonen van een activiteit.
  • U kunt de burgemeester vragen om een bijdrage aan een publicatie, bijvoorbeeld het schrijven van een voorwoord of een aanbeveling.

Voor andere vragen kunt u mailen naar secretariaatburgemeester@utrecht.nl.

Donderdag 30 april

Vanochtend vroeg is de eerste afspraak op het Provinciehuis. Kijk samen met Commissaris van de Koning Willibrord van Beek en kabinetschef Bas Thomas terug op mijn eerste jaar en vier maanden burgemeesterschap van Utrecht. Op het Stadskantoor volgen overleggen met een aantal naaste medewerkers ter voorbereiding op de vergadering van de gemeenteraad van vanmiddag en vanavond. Fiets tegen het middaguur naar het Stadhuis. Woon de vergadering bij van het dagelijks bestuur van het presidium van de gemeenteraad. Middag en avond zijn aan de gemeenteraad. 's Middags een uitvoerig spoeddebat over 'Bed, bad en brood', 's avonds opnieuw een volle agenda. Na het middagdeel een kort overleg met de woordvoerders van alle fracties op mijn werkkamer, avondeet vervolgens een hapje bij Delphi aan de Neude.

Maak voorafgaand aan het avonddeel op uitnodiging van D66-raadslid Sanne Scholten in de kleine trouwzaal kennis met de jongeren van Jongerenteam Marco Polo Utrecht. De jongens van 13 tot 15 jaar doen belangrijk werk voor hun buurt. Ze dragen samen met JOU en de politie bij aan een veilig winkelcentrum en komen samen om na te denken over wat ze graag willen met hun leven. Je kunt (later) gaan studeren of werken en soms gaat dat met een omweg. Aan het eind van de ontmoeting nodigt het team me uit een keer langs te komen. 'Zakaria, Nassim, Hicham, Mohamed, Ilias, Ali, Anass, Hamza, Hafizullah, Sinisa, Jouad en Arienne, dank voor de uitnodiging. Ik ga er graag op in'.
Loop naar boven. Open in de raadszaal het avonddeel van de gemeenteraadsvergadering. Heet aan het begin van de vergadering in het Engels Nkosilahti Emmanuel Moyo van harte welkom. Moyo is een Zimbabweaanse mensenrechtenactivist en de eerste gast in het kader van het project Shelter City. Utrecht sloot zich afgelopen januari op voorstel van D66-raadslid Anne-Marijke Podt aan bij dit project. Het houdt in dat de stad tijdelijk opvang biedt aan internationale mensenrechtenverdedigers. Het Utrechtse initiatief is een samenwerking tussen gemeente, het ministerie van Buitenlandse Zaken, woningbouwcorporatie Mitros, de Universiteit Utrecht en de NGO's Peace Brigades International (gespecialiseerd in begeleiding van mensenrechtenactivisten), UAF (stichting voor vluchtelingen-studenten) en Justitia et Pax. 'Utrecht maken we samen' is hier helemaal van toepassing. Beleidsadviseur Wien de Smet begeleidt hem. Rond 23.00 uur is de gemeenteraadsvergadering ten einde. Fiets, na een korte nazit, samen met raadsgriffier Ad Smits buiten op het terras van Ubica, naar huis. Ontving tussen de bedrijven door trieste berichten over de voormalige gemeenteraadsleden Feike Grit en Ger Hoogenberg.


Woensdag 29 april

Begin op het Stadskantoor met een interview met Maaike Veenje van het AD/UN voor de rubriek 'Het weekend van'. Er zijn minder leuke onderwerpen te bedenken om een werkdag mee te beginnen. Heb aansluitend een vergadering van de staf Veiligheid. Praat bij met de medewerkers die zich al enige tijd over het dossier raamprostitutie buigen. Een videoconferentie met mijn ambtgenoten uit Amsterdam, Rotterdam en Den Haag volgt. Gaat niet vanzelf (en ik bedoel de technische verbinding ...). Baal ervan. Ontvang aan het eind van de ochtend Maria van der Heijden van Womenonwings. Prima club die samenwerkt met duurzame, sociale ondernemingen in India en op deze manier vrouwen aan een baan helpt. Kort overleg met Jan Bakker van Publiekszaken. Wip aan het begin van de middag aan bij ons appartement in Rivierenwijk. Draag de sleutels over aan de (schoon)vader van de verhuurder, de heer Van Klinkenberg uit Bunnik. Een definitief einde van de periode ‘pap-gaat-op-kamers'. Neem (toch) met weemoed afscheid. Heb dat bijna altijd met mensen en locaties.

Ga op uitnodiging van sociaal beheerder Ineke Schols en stichtingsbestuursvoorzitter Miecke Monden, op werkbezoek bij Dienstencentrum De Roef  aan de Touwslagerslaan in De Meern. De Stichting Vrienden van de Roef en de talrijke aanwezigen (allen 55-plus) ontvangen mij allerhartelijkst. Maak, na een kopje koffie, kennis met de dames en heren bridgers en biljarters, die op woensdagmiddag samen ‘sporten’. Ben getuige van een 'wissel', waarbij alle deelnemende paren naar een nieuwe speeltafel rouleren. Krijg een rondleiding. Bezoek het internetcafé, de bibliotheek en spreek met een vrijwilliger die bezig is een mevrouw te helpen met haar belastingaangifte en wandel naar de nabijgelegen ruimte voor dagbesteding. Gezamenlijk eten kunnen ouderen ook. Op zondagmiddag. De Roef heeft zo'n 800 bezoekers per week. Ook uit de nabijgelegen flats van De Zonnewijzer en Woonzorgcentrum Nijevelt komen er bezoekers. Perfecte club dus. Ontvang, terug op het Stadskantoor, een paar raadsleden voor een informeel overleg over een actueel onderwerp.

Krijg aan het eind van de middag een badmuts en wetsuit kado van Eric van Beek en Rinaldo Zwart, organisatoren van de allereerste editie van de SingelSwim.
Doe er op 14 juni zelf aan mee. Vandaar en voor het goede doel: Spieren voor Spieren. Hoop dat veel mensen meedoen.
Bestuurlijk overleg met wethouder Margriet Jongerius volgt. Dit ter voorbereiding van de vergadering van de gemeenteraad (spoeddebat 'Bed, bad, brood') morgen. Breng tenslotte aan het begin van de avond samen met wijkveiligheidsmanager Annemieke Tomassen aan de Vader Rijndreef in Overvecht een bezoek aan een aantal studenten die recent zijn geconfronteerd met geweld in hun woning en woonomgeving. Een nare ervaring. Breng de rest van de avond door te midden van de tas met (lees)stukken voor morgen.


Dinsdag 28 april

Fiets in alle vroegte naar het werk. Het vaste overleg van de maandagmorgen met een paar naaste medewerkers is een dag opgeschoven. De rest van de ochtend staat in het teken van de wekelijkse vergadering van het college van Burgemeester en Wethouders. Ga in het begin van de middag naar het Stadhuis. In de raadszaal vindt een bestuurlijke voorbereidingsbijeenkomst (en calamiteitenoefening) plaats in het kader van de start van de Tour de France in Utrecht. De burgemeesters van Oudewater (Pieter Verhoeven) en Montfoort (Theo van Eijk) en onze drie loco-burgemeesters nemen ook deel aan de bijeenkomst. En terecht. Krijgen naast het oefenen van een paar verzonnen crisissituaties ook uitgebreid informatie over de crisisorganisatie. Zeer nuttige middag onder leiding van Ad Sanders (politie) en Rob Timmermans (Veiligheidsregio Utrecht). Neem na afloop afscheid van Kees Molders (adviseur crisisbeheersing), hij gaat met pensioen.  Avondeet thuis met Marian. Na afloop meteen weer op de fiets richting Stadhuis. Ben aanwezig bij een raadsinformatieavond over het onderwerp 'transport gevaarlijke stoffen'. Jan van Berkel (Regionale Uitvoeringsdienst) en René Roke (Veiligheidsregio Utrecht) verzorgen een inleiding. De moeite waard. Niet te laat thuis.


Maandag 27 april

Vandaag is het Koningsdag. Hang in alle vroegte de vlag uit met oranje wimpel. Vandaag viert Z.M. Koning Willem-Alexander zijn 48e verjaardag. Hij is vandaag met zijn gezin te gast in Dordrecht. Draag om half tien bij aan het hijsen van de vlag op het plein voor het Stadhuis. Ga vervolgens samen met Marian en de leden van het Utrechts Oranje Comité op stap om bij alle oranje- en wijkverenigingen de meest uiteenlopende activiteiten te bezoeken en te genieten van de gezelligheid, ontmoetingen met mensen en de zon. De kinderen, hun ouders, grootouders en verzorgers hebben lol en zijn overal vrolijk uitgedost. Rood, wit, blauw en oranje zijn vandaag de 'hoofd'kleuren.

Bak een poffertje met Kristel van Stichting Samen scholen in Lepelenburg, reik de prijs voor de mooist versierde fiets uit in Rijnsweerd en spreek er met ouderen die in het kader van de actie Eet met je Hart gezamenlijk lunchten, feliciteer de winnaar van de best versierde kraam in Tuindorp, swing mee met 'come rain, come shine' in Zuilen, doe een gokje bij de levende fruitautomaat in 't Zand, draai aan het orgel

'Als ik bovenop de Dom sta' in Vleuten, drink een kopje koffie in De Meern, wandel over de vrijmarkt en langs activiteiten in Oog in Al, ben onder de indruk van het aantal studenten en bezoekers op het Janskerkhof, kijk mee met de schoonmaak van de binnenstad door de mannen van Stadswerken, loop polonaise met de ouderen in het zorgcentrum aan de Lomanlaan en proost in Hoograven met een oranjebitter op een zeer geslaagde dag.

De talloze vrijwilligers van Vereniging Koninginnedag Utrecht (binnenstad), Koningskinderen, Oranjestichting Wilhelmina Vleuten, het Utrechtsch Studenten Corps, Oranje- en Wijkvereniging Oog in Al, Tuindorps Belang, Wijk- en Oranjevereniging Hoogravens Belang, Oranjecomité ZuidWest (Kanaleneiland), Oranjecomité Rijnsweerd, Oranjevereniging De Meern, Stichting Gemeenschap Zuilen en stichting Evenementen 't Zand hebben eer van hun werk.


Zaterdag 25 en zondag 26 april

Tweede weekend in ons nieuwe huis. Nog een flink aantal dozen te gaan, maar het schiet al aardig op. In alle vroegte op de fiets richting Burgemeester Reigerstraat voor een paar boodschappen (Marian fietst als altijd naar de markt). Druilerige zaterdag. Overleg 's middags met een aantal naaste medewerkers over het verloop van de Lintjesregen ('de Algemene Gelegenheid') gisteren. Voor 26 vrouwen en mannen en hun families, vrienden en collega's was het een onvergetelijke happening. Ontvangen 's avonds onze goede vrienden Annemiek en Willem uit Son en Breugel. Zondagochtend, het weer is nog steeds beroerd, komen m'n ouders uit Edam op de koffie. Gezellig.

Breng 's middags een bezoek aan een presentatie van Tjerk Ridder. Het is de officiële release van het internationale cultuurproject ‘A Slow Ride – Sporen van Vrijheid’ van de theatermaker. Heet in het Pandhof onder grote belangstelling het Belgisch trekpaard Elvi officieel welkom in Utrecht. Ridder, theatermaker en muzikant uit Utrecht, maakt deze zomer een reis door Europa, 70 jaar na de Tweede Wereldoorlog en 30 jaar nadat de vijf landen Nederland, Duitsland, België, Luxemburg en Frankrijk het eerste verdrag van Schengen ondertekend hebben. Het project is een symbolische en poëtische reis over vrijheid en bevrijding. Vanaf theaterfestival Oerol op Terschelling reist Tjerk Ridder richting de Europese Culturele Hoofdstad 2015, Mons in België. Hij gaat op stap met een multimediale mobiele studio die wordt voortgetrokken door het eerdergenoemde trekpaard. Ridder is 'artist in residence' bij de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Ook Elvi heeft sinds half maart 2015 daar haar thuisbasis. Mooie happening Elvi krijgt wortels, een appel en water, Tjerk en ik een glaasje appelsap en bessensap van De Burgemeester. Krijg na afloop van Tjerk een grote bos zonnebloemen en een zonnebloempit ('Draai je naar de zon, net als zonnebloemen doen, met een beetje mest van Elvi').

Woon vervolgens in de senaatszaal van het nabijgelegen Academiegebouw aan het Domplein de diploma-uitreiking bij aan 27 derdejaars leerlingen van de IMC Weekendschool Utrecht. Het onderwijsteam bestaande uit (de vandaag jarige) Janneke Wijkmans, Marieke Bouman, Diane Petronilia en Samira Boubkari heeft voor trotse leerlingen en hun ouders, familie en vrienden gezorgd. De zaal zit bomvol. Patricia Post-Sol (waarnemend directeur operationele zaken) spreekt de leerlingen toe, een aantal leerlingen spreekt ons toe. Leerling Hawa vertelt dat ze weliswaar op werkbezoek bij de rechtbank ging maar toch graag verloskundige wil worden.

Psycholoog Heleen Terwijn richtte in 1998 IMC Weekendschool op om gemotiveerde jongeren van 10 tot 14 jaar uit sociaal-economische achterstandswijken aanvullend onderwijs te geven. Er zijn inmiddels 10 vestigingen van IMC Weekendschool, de Utrechtse is opgericht in 2006. Jongeren maken op de weekendschool kennis met vakgebieden uit de wereld van cultuur en wetenschap. Het 2,5-jarig curriculum bestaat uit vakken als recht, geneeskunde, journalistiek, film, wiskunde, ondernemen en beeldende kunst. Bij bijna elk vak hoort een excursie. Bedrijven en fondsen financieren alle onderdelen van IMC Weekendschool en de gastdocenten leveren hun bijdrage onbetaald. Daardoor kan het weekendschoolonderwijs gratis aangeboden worden.

Avondeet thuis met Marian. Zijn om 22.00 uur op het Domplein. Bastijn Vermeulen van de politie praat me bij over de inzet van de hulpdiensten vannacht en morgen. Spreek met de vrijwilligers van het Rode Kruis (Dirk Past informeert me over stand tot nu toe). Iedereen is allert. Wandel met Paul van Beijnum (veiligheid) en kabinetsmedewerker Claudia Prins een rondje over de vrijmarkt die langzaam overgaat in de Koningsnacht.

Spreek met een aantal medewerkers van de politie, zwaai naar de vrijwilligers van de Reddingsbrigade. Zie bij de Janskerk één van de lichtkranten van Daylight die zijn ingezet voor crowdcontrol. Op de Neude is dit jaar voor het eerst een evenement dat 'omhekt' is. Coördinator Mattijn Boerkamp en enkele horeca-ondernemers vertellen mij hun eerste ervaringen. Ga langs bij de winnaar van de AD Friettest 2015, de biologische frietwinkel in de Vinkenburgstraat. De sfeer is goed en gezellig in de stad.


Vrijdag 24 april

Arriveer rond kwart over acht op het schoolplein van de Christelijke Basisschool de Schakel aan de Bangkokdreef. Het is er al gezellig druk met kinderen, juffen en meesters, moeders en vaders. Vandaag krijgen de Koningspelen daar veel aandacht met zang, dans en spelletjes. Draag bij aan de officiële opening van de Koningspelen. Zingen met elkaar het Wilhelmus ('We hebben veel geoefend de afgelopen dagen') en swingen op het Koningslied 'Energie!' van Kinderen voor Kinderen. Praat na afloop bij met schooldirecteur Margot Reuters en Jannelies Dolmans. Hoor met plezier over de grote betrokkenheid van de ouders bij de school. Een van de ouders voegt de daad bij het woord. Mevrouw Fatiha Benazzi overhandigt mij een uitnodiging voor een 'opvoedconferentie voor en door moeders uit Overvecht' die op 7 juni aanstaande zal plaatsvinden.

Meteen door naar de Stadsschouwburg, Het is vanochtend in het hele land lintjesregen. Nog even een korte soundcheck voordat het programma officieel begint en de gedecoreerden kunnen worden toegesproken. De Douwe Egberts-zaal is sfeervol aangelicht en ook het orgel (De Drie Pruiken) van museum Speelklok staat mooi op het toneel. Reik vanochtend namens Z.M. de Koning ter gelegenheid van Koningsdag onderscheidingen uit aan 26 Utrechters, die zich jarenlang belangeloos hebben ingezet voor de samenleving, vaak in hun bescheidenheid op de achtergrond. De gedecoreerden zijn met een smoesje naar de schouwburg gelokt door hun families, veel verbaasde blikken als ze hun dierbaren er aantreffen. Gaat met emoties gepaard. Het officiële gedeelte wordt na ruim twee uur (!) toespraken traditiegetrouw afgesloten met het zingen van het Wilhelmus, muzikaal begeleid door pianist Bas van der Starre. Terwijl de gedecoreerden als eersten de zaal verlaten speelt het draaiorgel het Utrechts volkslied 'Als ik boven op de Dom kom'. Hoor onmiddellijk na de bijeenkomst dat de 27e 'gedecoreerde' mogelijk ten onrechte een onderscheiding ontving. Zou het zeer spijtig vinden als zo’n bijzonder moment voor zoveel zeer betrokken bewoners door een onjuiste uitreiking zou worden ontsierd. Het is niet anders.

Fris me aan het begin van de middag thuis even op. Onderteken een groot aantal stukken. Onze voormalige overbuurvrouw Marion is bij Marian op bezoek. Leuk. Ga vervolgens op werkbezoek bij de stichting Johannes Hospitium ('Liefdevolle topzorg in de laatste levensfase') aan de Kloosterweide in Vleuten. Word ontvangen door bestuursvoorzitter jhr. Aernout van der Does de Willebois en huisarts jkvr. Tosa van Suchtelen.  Directeur Juul Böckling informeert mij over het werk en de achtergrond van het hospitium en leidt me vervolgens rond door het gebouw. Maak tenslotte kennis met een van de gasten. Een zeer kranige vrouw.

Meteen op uitnodiging van Rick Saurens door naar beeldend kunstenaar Dick Hupkes aan de Ruysdaellaan in Huis ter Heide. Bekijk een schilderij van hem waarin ik zelf onderdeel van uit maak. 'Mijn oeuvre is nog niet klaar', vertelt de kunstenaar lachend. Hupkes (Zeist,1958) volgde na de lagere school tien jaar teken- en schilderlessen op het atelier van Kitty van Oordt Pompe van Meerdervoort in Huis ter Heide. Na zijn VWO schreef hij zich in voor de studie Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de Rijksuniversiteit van Utrecht. In 1988 studeerde hij af op de relatie tussen Oswald Spengler’s ‘Der Untergang des Abendlandes’ en het werk van de magisch realist A.C. Willink.

Avondeten thuis met onze zoon. Woon na het eten samen met wethouder Kees Geldof de opening bij van het nieuwe clubhuis van de inmiddels 97-jarige Utrechts Reddingsbrigade aan de Martin Ovenweg. Voorzitter Wouter van Medevoort en zijn collega bestuurders zijn apetrots op hun nieuwe onderkomen. Met steun van heel veel vrijwilligers is het clubgebouw in een mum van tijd (vier weken!) aangepast aan de wensen van de leden. Jong en oud zijn aanwezig. Krijg een rondleiding, zie het gebouw van onder tot boven. Zeer de moeite (en een gelukwens) waard. Maak tussen de bedrijven door kennis met Raymond van Mourik, directeur van Reddingsbrigade Nederland. Ook hij is ontzettend blij met de resultaat van het werk van zijn Utrechtse afdeling.


Donderdag 23 april

In alle vroegte gaat de telefoon. Piket OOV (Openbare Orde en Veiligheid) informeert mij over een fikse brand in een aantal woningen in De Meern. Gooi de agenda om en ga langs. Spreek aan de Heenplaat een aantal bewoners over het zeer aangrijpende incident. Word vervolgens ter plekke geïnformeerd door medewerkers van de hulpdiensten. Ook een rond het middaguur ingelaste collegevergadering over de 'Bed Bad Brood' regeling die het kabinet gisteren hebben aangekondigd, vergt enige improvisatie in de agenda. Voer inmiddels telefonisch overleg met Vincent van der Burg, vice-voorzitter van het bestuur van het Utrechts Archief.
Ga in de loop van de middag naar de W.G. van der Hulstschool aan de Lingestraat in Rivierenwijk. Kom een oude afspraak na. Werd mei vorig jaar 'bijzonder leraar' van de HulstAcademy.  Beloofde een keer een gastcollege te verzorgen. Doe dat vanmiddag samen met René de Kam, coördinator publiciteit Cultuurhistorie. Onderwerp: het Utrechtse ambtsketen ('Achter iedere schakel schuilt een verhaal'). Bij de HulstAcademy kunnen leerlingen na schooltijd allerlei lessen volgen: schilderen, EHBO, maar ook over geschiedenis. Na afloop van de gastles is er tijd voor heel veel vragen. Over en weer. Inspirerende bijeenkomst. Krijg het boek 'Van klompen tot nikes' geschreven door René Kil en Cas Mak cadeau. Het boek beschrijft de geschiedenis - sinds 1858 - van de school. Attent. 
Bezoek en feliciteer daarna aan de Lamerislaan de heer en mevrouw Boerefijn-Perdijk met hun 60-jarig huwelijk. De bruidegom is afkomstig uit Reeuwijk, de bruid uit Gouda. Ze ontmoetten elkaar voor het eerst al flanerend op de (toenmalige) Steltjesbaan in Gouda. Zoon, dochter en kleindochter zijn aanwezig. De echtelieden , beiden afkomstig uit grote gezinnen , vierden het eerder deze week met veertig gasten.

Race terug naar het Stadskantoor. Woon op de 21e etage de presentatie bij van het boek 'Tussen droom en daad' over het Utrechtse stationsgebied van Ton Baetens. Baetens begon twee jaar geleden, in opdracht van de Projectorganisatie Stationsgebied (POS) het onderzoek ter voorbereiding van het schrijven van het boek. 'Weinig Nederlanders hebben door dat er in Utrecht iets heel moois aan het ontluiken is. Hoe komt het dat zo’n enorm project dan toch niet de aandacht krijgt die het verdient? Een deel van de verklaring is te vinden in de complexiteit in het Utrechtse Stationsgebied. In het samenspel van die vele spelers met hun eigen achterban, doelgroepen, belangen en verantwoordingslijnen'. Neem met plezier een allereerste exemplaar in ontvangst.
Gebruik samen met Marian en onze dochter het avondeten in de Korenbeurs. Uitbaatster Jacqueline van Uum heeft het goed voor elkaar. Moet helaas weer op tijd weg, in verband met mijn avondprogramma.

Ga naar het gemeentehuis aan de Overtoom in IJsselstein. Bezoek er de gemeenteraad van IJsselstein. Spreek samen met ambtgenoot Frans Backhuijs (Nieuwegein) over de toekomst van de samenwerking in de regio. Het is ons tiende en laatste bezoek uit de ronde langs de gemeenteraden van de U10-gemeenten.
Kijk positief terug op alle ontmoetingen. Gemeenteraden zijn van cruciaal belang in regionale samenwerking. Hoop binnenkort samen met Frans de tien gemeenteraden te kunnen informeren over de 'opbrengst' van onze gesprekken.
Carpool met beleidsadviseur Susan van Wersch terug naar het Utrechtse stadhuis. Woon er op uitnodiging van Yunus Emre Çiçek van de stichting Actieve Jongeren Utrecht (AJ Utrecht) het staartje bij van een debatavond over de rol van jongeren binnen de samenleving. Een aantal gemeenteraadsleden is nog stevig in gesprek met de jongeren als ik arriveer.


Woensdag 22 april

Korte nacht. Begin om acht uur vanochtend op het Stadskantoor met een gesprek met Jan-Hein Spierings van de Rabobank. Ontvang vervolgens Cees de Heer, algemeen secretaris van de CCMO en de hooggeleerde Jan Willem Leer, respectievelijk algemeen secretaris en voorzitter van de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO), waarvan ik als plaatsvervangend proefpersonenlid inmiddels bijna vier jaar deel uitmaak. Heb op de werkkamer van wethouder Lot Jongerius samen met gemeentesecretaris Maarten Schurink een bijpraat gesprek. Maken een ronde langs alle wethouders. Begroet rond het middaguur twee special favourites uit Amstelveen, Annette Cornelissen (hoofd Communicatie) en Jeannette van Heijningen (hoofd Publiekszaken). Goed om even bij te praten.

Het begin van de middag staat in het teken van een werkbezoek bij de stichting TalenTonen  aan de Monnetlaan op Kanaleneiland. Initiatiefneemster Simin Sangian nodigde me hiervoor al weer enige tijd geleden uit. De stichting ondersteunt mannen en vrouwen van verschillende afkomst bij onder meer dagbesteding, het vinden van een baan of om beter om te kunnen gaan met praktische zaken. Coördinator Ditter Blom en raad van adviesvoorzitter Robin van der Horst informeren mij over het werk van de stichting. Maak vervolgens kennis met een aantal vrouwelijke deelnemers en de aanwezige vrijwilligers en coaches. Behartigenswaardig kleinschalig initiatief. Krijg na afloop een set 'Reflectiekaarten - 100 deugden om je te inspireren' gemaakt door Linda Kavelin Popov cadeau.

Ga naar het Hof van Transwijk en feliciteer daar het binnenvaartschippers-echtpaar Bouwmeester-Booij met hun 65-jarig huwelijk. De geboren Hoogeveeners ('Wij komen allebei uit Drenthe, ja ‘) schaatsten elkaar tegemoet toen in een van de strenge oorlogswinters 'hardrijden op de schaats' werd georganiseerd. Bel met gemeentesecretaris Maarten Schurink over een (Haagse) actualiteit.  Aansluitend door naar het echtpaar Jongerius-Nijhof. Buiten wachten de buren, de heer en mevrouw  Piet en Nel van Gorcum, me op. Het zijn goede bekenden van lang geleden. Feliciteer het echtpaar Jongerius vervolgens met hun 60-jarig huwelijk. De bruidegom is een Utrechter ('Was herenkapper en huismeester ‘), de bruid komt uit Deventer. De twee dochters horen het verhaal hoe zij elkaar voor het eerst ontmoetten nadat zij in hetzelfde ziekenhuis lag als de zus van haar (latere) echtgenoot . Wethouder Margriet Jongerius en ik praten elkaar telefonisch bij over de actuele berichtgeving uit Den Haag. Heb, terug op het Stadskantoor, een vergadering van de Driehoek. Eet thuis met Marian en fris me een beetje op. Ga 's avonds op bezoek bij de gemeenteraad van Bunnik. Bespreek samen met ambtgenoot Frans Backhuijs (Nieuwegein) met de raadsleden de toekomstige samenwerking in de regio. Gesprek verloopt in constructieve sfeer. Morgen het laatste bezoek in de ronde, dan naar de gemeenteraad van IJsselstein. Onderweg heen en terug staat de telefoon roodgloeiend. Begrijpelijk in verband met de actualiteit rond 'Bed, bad en brood'. Leg uit dat ik gisterenavond tot diep in de nacht aan het werk was in en voor Utrecht.


Dinsdag 21 april

Triest bericht op de telefoon. Conny, echtgenote van Karel van der Vate, is vannacht overleden. Geen goed begin van de dag voor Marian en mij. Fiets in alle vroegte naar het werk. Nieuwe route vanuit Rijnsweerd-Zuid. De dinsdag begint zoals gebruikelijk met een vergadering van het college van Burgemeester en Wethouders (B&W). Bereid na afloop 's middags de vergadering voor van de gemeenteraadscommissie Mens en Samenleving vanavond. Lees een aantal dossiers (opnieuw) door en bespreek een paar heikele dingen met een aantal medewerkers. Vanavond staan drie ingewikkelde dossiers uit de portefeuille op de agenda: de raamprostitutie, het handhavingsprogramma 2015 en een wijziging van de horecaverordening (paracommercie). Fiets naar huis voor het avondeten. Meteen door naar het stadhuis. De fietsroute is bekend (woonde jarenlang in de Jan van Scorelstraat, vandaar). Zit van zeven uur 's avonds, bijna afgebroken, tot even na een uur 's nachts in de commissievergadering. Een latertje. Fiets naar huis. Het is stil op straat.


Maandag 20 april

In alle vroegte richting stadskantoor. Begin met de gebruikelijke overleggen met een aantal naaste medewerkers en raadsgriffier Smits en gemeentesecretaris Schurink. Las een gesprek in met Ron Looij, hoofd veiligheid van de Tourstart. Een uitvoerige vergadering van de staf Veiligheid volgt. 

Bezoek rond het middag The Colour Kitchen aan de Prinses Christinalaan in Zuilen. Wethouder Victor Everhardt, de Rabobank Foundation (Annemarie van den Berg), maatschappelijk investeerder Start Foundation (Han Noten), Society Impact (Sadik Harchaoui) en de horecaondernemers van The Colour Kitchen (Bartel Geleijnse) ondertekenen er een ‘social impact bond’. Gezamenlijk helpen we de komende vier jaar 250 werkzoekenden tussen de 17 en 35 jaar aan het werk in de horeca. Krijg ter plekke een korte rondleiding in de keuken en beantwoord een aantal vragen van 'moderator' Pieter Hilhorst. Mooi resultaat op weg naar de Social Enterprise Day op 21 mei aanstaande.

Een onverwachte wijziging in de agenda - nu eens niet veroorzaakt door een Utrechtse, maar een Haagse actualiteit - maakt het mogelijk dat ik aanwezig kan zijn bij de boekpresentatie van Jeroen Wielaert in de Michaelskapel van de Domtoren. Wielaert schreef een boek (verschenen bij de Arbeiderspers) over de Utrechtse tourlobby 'De Tour van Utrecht' en reikt vandaag een aantal 'eerste' exemplaren uit. Maak ondertussen kennis met de moeder van de auteur die helemaal vooraan zit en met volle teugen geniet. Ronald Besemer (directeur Toerisme Utrecht) en uitgever Peter Nijssen spreken. Net als de auteur zelf. Gloedvol. RTV doet verslag.

Loop naar het stadhuis voor een vergadering van het presidium van de gemeenteraad. Woon aansluitend op uitnodiging van Stadsschouwburgdirecteur Lucia Claus het begin bij van de jaarlijkse Foundersavond. Onthul samen met cultuurwethouder Margriet Jongerius een foto die wordt ingezet bij de actie ‘Adopteer een stoel’. De actie is ten bate van de renovatie van de Douwe Egbertszaal. 

Daarna vertelt Steven Peters, hoofd Programmering van de schouwburg, met enthousiasme over het komende theaterseizoen. Praat ten slotte later op de avond op het wijkbureau aan de Vasco da Gamalaan samen met gebiedsmanager veiligheid Annemieke Tomassen met een aantal bewoners over een zich al ruim vijf jaar voortslepende overlastsituatie.  Wat een treurigheid.


Zaterdag 18 en zondag 19 april

Heerlijk geslapen in ons eigen bed. Fiets met een paar boodschappen uit de Adriaen van Ostadelaan heen en weer. Vandaag een volle agenda, komt, gezien de verhuizing, onhandig uit. Het huis staat vol met verhuisdozen. Mijn handen jeuken. Maar goed, het is niet anders. Begin 's ochtends in Warmond met een overleg met onder meer de nieuwe Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur samen met mijn ambtgenoten uit de G4. Luisterrijke (en zonnige) omgeving uit 1780, Huys te Warmont.

Draag 's middags in de Nicolaikerk bij aan een bijeenkomst in de privésfeer van de families Rob en Tila zur Lage en Lex en Adriana van Drooge. De jongelieden Anne Margreet en Diederik staan er stralend bij te midden van hun familie en vrienden.

Ga snel door naar het Academiegebouw voor de bijeenkomst van 40 jaar Federatie Past-Rotariansclubs in de senaatszaal. Spreek op uitnodiging van voormalig rector magnificus Hans van Ginkel en Rob Hendriks (Past-rotariansclub Utrecht) het omvangrijke gezelschap uit alle windstreken toe over het thema van de bijeenkomst ('Utrecht, middeleeuwse stad ... klaar voor de toekomst'). 

Woon daarna op uitnodiging van Albert van Wersch en Teatske de Jong in de kantine van Sportpark Elinkwijk aan het Theo Thijssenplein de opening bij van de expositie ‘Utrechtse Helden, 60 seizoenen betaald voetbal in Utrecht’, georganiseerd door het Nederlands Volksbuurtmuseum. Het is volle bak in de kantine. Begroet vele sporthelden van toen (Henk Temming, Humphrey Mijnals, Joop Leliveld, Dirk van den Ham en Michel Kruin), onthul de originele voetbalshirts van Elinkwijk, DOS, Velox en de FC Utrecht, geniet van de club- en kampioensliederen die het Volksopera Ondiepkoor ('Ondiepse kanaries') ten gehore brengen, beantwoord een paar vragen van Ton Rietbergen en koop van voormalig scheidsrechter Frans Derks een schilderijtje voor het goede doel (Blijf van mijn Lijf-huizen in Brabant en Limburg). 

Terug thuis hebben Marian en onze dochter en haar vriendje inmiddels een groot aantal verhuisdozen van hun inhoud ontdaan. Klasse. We avondeten met z'n vieren. Voor de eerste keer in het nieuwe huis. De zondag staat voor een deel, zoals gebruikelijk, in het teken van de inhoud van de tas van het Stadskantoor. Maar probeer tussendoor ook aan het inruimen van ons nieuwe huis bij te dragen. Bezoek op uitnodiging van Tiny Middleton aan het eind van de avond in de 'oude' Sjoel aan de Springweg de 30e editie van de jaarlijkse avondwake van het Utrechts Beraad Kerk en Israël. Dominee Piet Warners gaat voor.


Vrijdag 17 april

Zet om half zeven koffie in ons nieuwe huis. Ontvang rond half acht de verhuizers die vandaag onze spullen uit de opslag komen brengen. De mannen gaan met veel elan bijna onmiddellijk aan de slag. Marian helpt intussen in ons appartement in Rivierenwijk een paar andere verhuizers met het inladen van een aantal dozen (en planten) uit onze tijdelijke behuizing. Met andere woorden, vandaag staat een enorme logistieke operatie centraal. Lange dag, maar het resultaat mag er zijn. Weten de inhoud van 141 dozen 'weg te werken'. De andere helft volgt de komende dagen en weken. Eindelijk weer wonen tussen onze eigen banken, tafels en stoelen en slapen in onze eigen bed. Aan het eind van de middag komt onze zoon langs. Ook hij is onder de indruk van het resultaat tot dusverre. Gebruiken het avondeten met z'n drieën bij ElVi in de nabijgelegen Jan van Scorelstraat. Vroeg naar bed.


Donderdag 16 april

Korte nacht. In alle vroegte richting Nijkerk voor het tweede deel van de bestuursconferentie van de VRU. Beginnen stipt om negen uur met een vergadering van het Algemeen Bestuur. In een van de schorsingen telefonisch overleg met Marjan Oudeman (College van Bestuur Universiteit Utrecht) en met bestuursadviseur Martin Kikkert. De vergadering wordt vervolgd met een sessie over het thema 'repressieve huisvesting' onder leiding van ambtgenoot Victor Molkenboer (Woerden). Ambtgenoot Arie Aalberts (Friese Meren) en Nico van Mourik algemeen directeur van de veiligheidsregio Midden West Brabant verzorgen een inleiding. Rond het middaguur volgt een zeer beeldende brandpreventieles door 'brandweerman Cor'.

De conferentie wordt afgesloten met een burgemeestersgame, mijn groepje doet dat 'op de blauwe zolder' onder leiding van Wieteke Zwijnenberg (adviseur Crisisplan BV). Nuttige en leerzame bijeenkomst.

Fris me aan het begin de avond, terug in Utrecht, thuis even op. Meteen door naar het Stadhuis. Woon daar in grote trouwzaal samen met een aantal (voormalige) raadsleden en wethouders de onthulling bij van een portret van mijn ambtsvoorganger Aleid Wolfsen. Een traditie sinds 1906: van alle Utrechtse burgemeesters komt een portret te hangen in het Stadhuis. Het portret is gemaakt door de Utrechtse beeldend kunstenaar Kees Wennekendonk. Goed gelukt, iedereen blij.


Woensdag 15 april

In alle vroegte naar het Stadskantoor. Heb iets later dan afgesproken - mijn gasten hebben te maken met uitval van de liften naar de 20e verdieping - een overleg met Eva van Esch (gemeenteraadslid) en Saskia Oskam (fractiemedewerker) van de Partij voor de Dieren. Onderwerp van gesprek is het zoveel mogelijk beperken van het oplaten van (helium)ballonnen tijdens bijeenkomsten. Bevestig vanuit mijn portefeuille de afspraken en intenties die wethouder Paulus Jansen recent in en met de gemeenteraad heeft gemaakt en uitgesproken. 

Mijn volgende afspraak is buiten voor op de stoep van Restaurant Julianapark met m'n oud-collega's Ger Hoogenberg en Dirk Schuurman. Ger Hoogenberg heeft jarenlang gewerkt bij het toenmalige bedrijf Werkspoor. Hij was nauw betrokken bij het werk van de Ondernemingsraad, vertelt met veel passie en liefde over zijn werk en verzorgt een rondleiding op locatie. Het restaurant waar de afspraak begint is ooit gebouwd door Werkspoor en werd gebruikt voor jubilea van medewerkers en ontvangsten van belangrijke relaties en klanten. Ger neemt ons vervolgens mee naar wat destijds de ingang was van het bedrijfsterrein bij het spoorviaduct aan de Julianalaan. In die omgeving was onder meer de 'verffabriek' gevestigd, de bedrijfsschool, de gieterij en de modelmakerij. Vanaf een trap werden bij stakingen de stakers toegesproken. 'Dat waren nog eens tijden’ ... en inderdaad ‘Eenheid maakt macht', vertelt Ger.

We drinken een kopje koffie in een kantoortje bij de loods waar nu de ateliers van kunstenaars HKU in gehuisvest zijn. Ger vertelt aan de hand van tekeningen, foto's en plattegronden welke bedrijfsonderdelen waar gevestigd waren. Krijg na afloop een afschrift mee van een artikel uit het maandblad Intermagazine van november 1985 ('dubbeldik najaarsnummer') met een stuk over 'Het avondrood der arbeiders'. Veel geleerd. 

Rond het middaguur door naar De Fabrique. Daar vindt vanmiddag een werkconferentie over Agenda Stad plaats. Steden en de stedelijke regio’s zijn onder meer onmisbaar voor de Nederlandse economie. Het kabinet wil dit (economische) belang verder versterken en heeft steden en allerlei stakeholders uitgenodigd om hieraan actief bij te dragen. Vandaag wordt die bijdrage zichtbaar (krijg bij de ingang een folder van de Utrechtse ruimtemakers). Aanwezig zijn ruim vijfhonderd bestuurders, beleidsmakers van de rijksoverheid en steden, bedrijven, sociale ondernemers, wetenschappers en pioniers uit de stedelijke praktijk.

Maak voorafgaand aan de bijeenkomst nader kennis met projectleider Marc Frequin van het directoraat-generaal Wonen en Bouwen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Heb tussen de bedrijven door kort telefonisch overleg met Rien Nagel van de Rabobank, Henk Broeders van de Jaarbeurs en Evert van Kuilenburg van Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH).

Rond een uur opent dagvoorzitter Astrid Feiter de werkconferentie. De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plassterk spreekt (‘Wie van u woont er in de stad? Eigenlijk woont iedereen in Nederland in een polycentrische stad. Ik woon in Bussum, in feite een buitenwijk van Amsterdam’).  De bewindsman lanceert vervolgens Innovatie Challenge. Beantwoord zelf kort een aantal vragen over de betekenis van Agenda Stad in Utrecht. Noem onder andere als voorbeeld the first and last mile (‘Het lukt gemakkelijk om van Utrecht naar Amsterdam te reizen met de trein, maar hoe kom je vervolgens in een buitenwijk?’). De hooggeleerde Jan Rotmans bespreekt vervolgens het internationale perspectief op de toekomst van steden. Boegbeeld van de denktank Agenda Stad, burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan, beantwoordt als laatste een aantal vragen van de dagvoorzitter (‘Het kan allemaal beter, maar we hebben met onze steden tegelijk ook goud in handen’).

Het Kruidvat in winkelcentrum Gagelhof is mijn volgende bestemming. Een aantal medewerkers was recent slachtoffer van een overval. Ontmoet samen met Vincent de Heus (van Economische Zaken) de medewerkers (waaronder de nieuwe filiaalchef 'Jip') in het magazijn van de winkel, waar intussen op grote pallets nieuwe voorraden goederen arriveren. De medewerkers blijken een hart voor hun zaak en voor elkaar te hebben. Eet na afloop een softijsje in het zonnetje vanuit de nabijgelegen Vivant. 

Ontvang, terug op het Stadskantoor, in de collegekamer, samen met beleidsadviseur Brigitte Hulscher (Economische Zaken), goede bekende Wonder Wang (CEO Huawei Nederland) en Hans Leijting (Huawei Nederland), Wilco van Schaik en Wilbert van Baren (FC Utrecht), Arnaud Miltenburg (Koninklijke Jaarbeurs), Cilesta van Doorn en Barry Wissink (Tele2) en Heerd Jan Hoogeveen (EBU). Heb een oriënterend en zeer inspirerend gesprek over de ambities en mogelijkheden voor Utrecht als Smart City.

Race aansluitend naar de Roode Schuur in Nijkerk. Woon er de jaarlijkse bestuursconferentie bij van het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). Via een straalverbinding informeert Hans van der Ven ons live vanuit Donetsk in het oosten van  Oekraïne over het werk van het onderzoeksteam ('Bring them home') in het rampgebied van de MH17. Vervolgens spreekt Jos de Keijser, bijzonder hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, over het thema 'verwerking van bijzondere rouw’. De Keijser deed onderzoek naar de rouwverwerking door de nabestaanden van de slachtoffers van de ramp met de MH17 en vertelt over collectieve en individuele rouwverwerking, herdenkingen en de verbindende rol van de burgemeester in dit soort processen. Interessante en nuttige avond. Praat onderweg terug uitvoerig bij met gemeentesecretaris Maarten Schurink. Ga thuis gelijk naar bed. Het is mooi geweest.


Dinsdag 14 april

Open zoals gebruikelijk op dinsdag om negen uur de collegevergadering. Wandel rond het middaguur naar het Beatrixtheater voor het bijwonen van de netwerkbijeenkomst ‘Guts & Glory’ van het Vrouwennetwerk van VNO-NCW West, VNO-NCW en MKB-Nederland. De bijeenkomst richt zich op het bevorderen van het aantal vrouwelijke (top)ondernemers en (top)managers in het bedrijfsleven en maakt deel uit van de Week van de Ondernemer. In aanwezigheid van H.M. Koningin Máxima leidt dagvoorzitter Marijke Roskam (journaliste BNR Radio), ons door het programma. Bijzondere gasten leveren een bijdrage. Jacqueline Smit (CEO 538 Groep), Arjanneke Teeuw (Healthy People), voormalig kamervoorzitter Gerdi Verbeet, Danny Hollestelle (zakenvrouw van het jaar 2015), Annerie Vreugdenhil (directeur ING) , Caroline van Reenen (voorzitter Platform Vrouwen-Netwerken VNO-NCW/MKB-Nederland) en Michaël van Straalen (voorzitter MKB-Nederland). De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Jet Bussemaker en VNO-NCW voorzitter Hans de Boer spreken over het thema. Zien een inspirerend filmpje 'Change your words, change the world. Prima bijeenkomst.

Terug op het Stadskantoor volgt een vergadering van de driehoek. Bezoek aan het Wilhelminapark de heer en mevrouw Lauwers-Sprenger. Wens het echtpaar geluk met hun 60-jarig huwelijk. De bruidegom (uroloog) komt uit Helmond, de bruid (juriste) uit Hilversum, ze ontmoetten elkaar voor het eerst tijdens hun studietijd in Amsterdam. Vrolijk gesprek in aanwezigheid van hun dochter. Avondeet thuis met Marian. Fiets om zeven uur richting Stadhuis. Ben aanwezig bij de raadsinformatieavond. Drie onderwerpen raken mijn portefeuille. Lange avond, maar de moeite waard. Fiets tegen elf uur naar huis.


Maandag 13 april

Begin de nieuwe week met een overleg met een paar naaste medewerkers (secretariaat, kabinet en bestuursadviseurs). Hierna schuiven Frank van der Lecq en Susan Meenhuis aan om een aantal teksten voor optredens door te nemen. Aansluitend volgt het wekelijkse overleg met raadsgriffier Ad Smits en gemeentesecretaris Maarten Schurink. Zing voor de jarige raadsgriffier. Heb aan het eind van de ochtend een vergadering van de staf Veiligheid. Ontvang beleidsadviseur Elif Borucu-Çalinalti. 's Middags naar Den Haag. Praat onder meer bij met ambtgenoot Peter Noordanus (Tilburg) in het Haagse Diner Thuis aan de Raamweg. Aansluitend volgt een overleg met de tien regioburgemeesters (Amsterdam, Groningen, Maastricht, Nijmegen, Haarlem, Utrecht, Tilburg, Den Haag, Eindhoven en Rotterdam) van de nationale politie. Race terug naar Utrecht. Zit aan het begin van de avond in de collegekamer op het Stadskantoor een bijeenkomst voor van een aantal G4-wethouders. Onderwerp van het bestuurlijk overleg is Agenda Stad

Gebruik aansluitend op uitnodiging van abactis Lynn Rook het avondeten in  De Rechtbank met het 47ste bestuur van de Juridische Studentenvereniging Utrecht (JSVU). Ben met Constantijn Kelk (emeritus hoogleraar strafrecht) gast van het 7-koppige bestuur onder de strakke leiding van praeses Marloes de Koning. Gaan op de trappen op de foto. 


Zaterdag 11 en zondag 12 april

Ook dit weekend staat voor een groot deel in het teken van onze aanstaande verhuizing komende vrijdag. Goed geslapen na gisteren. Beetje stijf. Ben niet veel (meer) gewend. Doe samen met Marian op de fiets een paar boodschappen. Pakken vervolgens in en uit.

Onderbreek de klussen om op uitnodiging van het hoofd Public Affairs van de Stichting Utrecht University Model United Nations(UUMUN), Anne-Sophie van Vegchel, de opening bij te wonen van de conferentie Race to Cooperation in het auditorium van het University College Utrecht aan het Campusplein. De Stichting organiseert voor de vierde keer op rij de conferentie Race to Cooperation (R2C). Het is een weekendbijeenkomst voor zo'n 60 gemotiveerde en betrokken VWO 5 en -6 scholieren uit de regio. Zij denken na en debatteren over mondiale thema’s als duurzaamheid, honger, armoede en onderwijs in ontwikkelingslanden vanuit het perspectief van de Verenigde Naties. Dit gebeurt onder begeleiding van UUMUN, vertegenwoordigd door 17 getalenteerde studenten van Universiteit Utrecht. Zij verdiepen zich een jaar lang in de Verenigde Naties en trainen tweewekelijks met elkaar diplomatieke vaardigheden zoals 'publiekelijk' spreken en lobbyen. Deze kennis en vaardigheden worden in de praktijk gebracht tijdens MUN-conferenties in Cambridge en Harvard. Vorig jaar in Cambridge won UUMUN de prijs voor beste delegatie en negen individuele prijzen. Thema van de Race to Cooperation 2015 is ‘Mondiale Sportevenementen; Feest of Funest' Wat is de maatschappelijke waarde en impact van grote sportevenementen? Na mijn openingswoorden en enige logistieke handelingen ('Willen jullie al jullie spullen in een lokaal leggen?') spreken Erik van Dijk (NOS) en Sjoerd Hamburger (voormalig toproeier). Vrolijke en leerzame happening. Zet daarna de klussen in en rond onze nieuwe woning voort.
Druilerige zaterdag. Stort me zondag op de tas voor de komende dagen. Het mooie weer is vandaag weer terug. Heerlijk.


Vrijdag 10 april

Net als gisteren is vandaag agenda zoveel mogelijk leeg. Dat wil zeggen, de openbare agenda. Thuis staat de agenda strak. Ben even voor zevenen in ons nieuwe huis om samen met Marian en een aantal professionals - vaklui - bij te dragen aan onze nieuwe woonomgeving. Schilder een trapkast. Tsja. Word her en der onderbroken door de politieke actualiteit, telefoontjes, sms-jes en krijg 'aanloop' in verband met het zetten van handtekeningen onder allerlei brieven en besluiten. Avondeten thuis in Rivierenwijk met onze zoon. Prachtige zonnige warme voorjaarsdag ging in een nuttige sneltreinvaart voorbij.


Donderdag 9 april

Om kwart voor zes op, om rond half zeven op de fiets te arriveren bij ons nieuwe huis. De agenda is zo goed en zo kwaad als dat gaat door de meiden van het secretariaat 'leeg geroosterd'. Vandaag komen drie heren verhuizers de eerste lading spullen brengen. Even na half acht beginnen zij goedgemutst - in goed weer - met hun arbeidsintensieve karwei. Sla met grote bewondering de werkzaamheden gade. Vandaag zijn het vooral de kasten, (boeken)planken, ander houtwerk en tuinmeubilair die de container bevat. Zorg voor koffie en versnaperingen. Vertel naar welke plek de spullen moeten. En verricht schoonmaakwerkzaamheden als de spullen op hun plek staan.

Intussen houden de politie en een enkele veiligheidsmedewerkers mij bij voortduring op de hoogte over de OOV (openbare orde en veiligheid) gerelateerde ontwikkelingen in de stad vandaag. De demonstratie van Tweede Kamerlid Geert Wilders en een verwarde bewoner die zijn flat dreigt op te blazen. Voor alle zekerheid ging het nette pak vanochtend vroeg mee... Ga rond het middaguur langs in Overvecht om onder meer met de hulpverleners te spreken die betrokken waren bij de (zeer) dreigende situatie aldaar. Ontmoet een aantal buurtbewoners. Officier van dienst van de brandweer, Martin van Ast, leidt mij rond en officier van dienst van de politie, Jan Jansen praat mij bij over de situatie (en over de uitstekende samenwerking tussen de verschillende diensten). Ben onder de indruk van hun inzet en rust. 'De medewerkers van de hulpdiensten kregen een spontaan applaus van de omstanders', vertelt een bewoonster mij. Ga langs bij verpleeghuis Rosendael (onderdeel van Careyn) aan de Indusdreef waar eerder vanochtend bewoners zijn opgevangen. Spreek met een aantal medewerkers, ook die van het bedrijfsrestaurant ('Gelukkig hebben we altijd extra kroketten en friet in de vriezer liggen'). Aansluitend naar Vleuten. Bezoek aan de Teunisbloemlaan kinderdagcentrum De Ster (onderdeel van Reinaerde) waar de kinderen en begeleiders van het kinderdagverblijf van de locatie uit Overvecht zijn opgevangen. Ook hier weer, wat een professionaliteit. Alle ouders konden tijdig op de hoogte worden gebracht en alle kinderen zijn gerustgesteld. Klasse werk. Ben blij dat het incident goed is afgelopen, maar wat een leed (en inzet daarna) gaat hier achter schuil... Informeer de wethouders over het verloop van een en ander. Terug in onze nieuwe behuizing, gaat m'n kluspak weer aan. Ruim op en veeg aan. Deel één van de verhuizing zit er op. En de (kleding)kasten uit Amstelveen blijken allemaal 'precies' te passen. Zucht van verlichting. Marian zal blij zijn. Avondeet thuis samen met mijn echtgenote (zij had een lange dag in het Noorden van het land).

Ga meteen na het avondeten naar het stadhuis van Woerden aan de Blekerijlaan. Blijk te vroeg te zijn 'besteld'. Ben ik niet blij mee. Ga lekker buiten in het zonnetje op de stoep zitten en doe ondertussen een stapel post en stukken af. Inmiddels komen de raadsleden van Woerden druppelsgewijs aangewandeld. Maak een praatje met ze. Eindelijk is het zover. Bespreek samen met ambtgenoot Frans Backhuijs (Nieuwegein) met de gemeenteraadsleden de toekomst van onze regionale samenwerking in het kader van de U10. Frans doet ‘het hoe’ (en ik ‘het waarom’) van de regionale samenwerking. Gesprek verloopt in positieve sfeer. Terug thuis wacht de tas met stukken.


Woensdag 8 april

Rond half zes op. Marian moet voor haar werk naar Emmen. Neem alle ochtendbladen door. Vertel er rond kwart over zeven over als ik tijdens het radioprogramma ‘De ochtend van 4’ met Margriet Vromans het nieuws doorneem. Natuurlijk komt ook de berichtgeving van de Telegraaf over een 'Islamitische' conferentie in Utrecht aan de orde. Kies aan het eind van het programma als muziekstuk voor de aria ‘L’amour est un oiseau rebelle’ (of te wel: Liefde is een wilde vogel). Prachtige tekst en muziek uit de opera Carmen van Bizet. Op het stadskantoor aangekomen is mijn eerste gast om half negen redacteur Annemarie Kas van het Handelsblad. Geef een interview over politieke actualiteiten van toen en nu. Bestuurlijk overleg met wethouder Victor Everhardt volgt. Onderwerp: de aanpak van loverboys. Inmiddels belt Tweede Kamerlid Geert Wilders. Hij geeft er kennis van morgen te willen demonstreren in Utrecht. Waarom en waarover is mij snel duidelijk. Zit de vergadering voor van de combistaf raamprostitutie samen met wethouders Victor Everhardt, Paulus Janssen en Kees Geldof. Praat bij met wethouder Margriet Jongerius. Doe dat samen met gemeentesecretaris Maarten Schurink. Zij is de derde wethouder in 'ons rondje langs de velden'. Bel met Piet van Elteren, secretaris van het Bestuur Regio Utrecht (BRU).

De vergadering van de staf bestuurlijke zaken neemt dit keer (gelukkig) weinig tijd. Onder meer de ‘Agenda Stad’ komt langs. Geef aan NOS-radio 1 een interview over de derde Riffijnse Islamitische Conferentie die later deze week in Utrecht plaatsvindt. De vergadering van de staf veiligheid staat vervolgens bijna geheel in het teken van de actualiteit. Een ingelaste vergadering van de driehoek en een overleg met vertegenwoordigers van de stichting AlFitrah staan daarna op de agenda. Bespreek telefonisch met Utrecht Development Board (UDB)-voorzitter Trude Maas hun voornemens voor het komende jaar. Informeer de gemeenteraad over de actualiteit.

Bezoek aan het begin van de avond aan de Tweede Kortebaanstraat de 102-jarige mevrouw Hebe Kohlbrugge. Feliciteer de montere mevrouw (en verzetsheldin in de Tweede Wereldoorlog) met haar verjaardag. Krijg na afloop haar boek 'Getuige in Oost en West - Twee maal twee is vijf' cadeau. Indrukwekkend. Meteen door naar het provinciehuis. Praat bij met onder andere de Commissaris van de Koning Willibrord van Beek. Begrijp dat de (in)formatie van een nieuw College van Gedeputeerde Staten in volle gang is. De rest van de avond vult zich met de inhoud van de stadskantoortas en met telefonisch overleg met Tourstartdirecteur Martijn van Hulsteijn.


Dinsdag 7 april

En toen was het Paasweekeinde voorbij. Maak een ochtendwandeling in de wijk en ga meteen door naar het stadskantoor. Begin de dag met een uitvoerig telefonisch interview met Franse journalist Gilles Le Roc'h. Het interview komt terecht in het officiële programmaboek voor de komende Tour de France. Bijna de gehele ochtend en een deel van de middag staat vervolgens zoals gebruikelijk in het teken van de wekelijkse vergadering van het College van Burgemeester en Wethouders (B&W). 

Na de collegevergadering volgt een vergadering van de regionale Driehoek. Word tijdens de vergadering nader geïnformeerd over de derde editie van de 'Riffijnse Islamitische conferentie'. Roept nogal wat vragen op. Zetten als driehoek bij justitie, politie en gemeente een groot aantal zaken met urgentie uit. Zit de vergadering voor van de stuurgroep Tour de France, samen met Tourwethouder Jeroen Kreijkamp. Praat aansluitend aan het eind van de middag bij, samen met gemeentesecretaris Maarten Schurink, met laatstgenoemde wethouder en vervolgens met wethouder Victor Everhardt in het kader van een rondje langs de velden met al onze zes wethouders.

Verorber op mijn werkkamer een pizzaatje uit ‘eigen huis’ van mevrouw Kim van het bedrijfsrestaurant op de zesde etage. Opnieuw een vergadering van de driehoek (met plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Heleen Rutgers en districtschef van politie Johan van Renswoude). Doen het dit keer telefonisch. Ben inmiddels in de loop van de avond aangekomen bij het gemeentehuis van Zeist aan het Rond. Wat een schitterend pand. Ga samen met ambtgenoot Frans Backhuijs (Nieuwegein) namens de U10 in gesprek met de gemeenteraad over de toekomst van de regionale samenwerking. De ontvangst is allerhartelijkst. Onze ronde langs de tien gemeenteraden blijft boeien. Ieder gesprek is anders.


Zaterdag, zondag en maandag, 4, 5 en 6 april

Marian gaat als iedere week zaterdag in alle vroegte naar de markt. Gaan vervolgens samen even na half negen naar de woonboulevard op Kanaleneiland om een paar badkameraccessoires aan te schaffen voor het nieuwe huis. Districtschef van politie Johan Renswoude informeert mij over een actualiteit. Fiets 's middags een paar boodschappen in huis. Genieten op een zonnige zondagmorgen, eerste Paasdag,  met z'n tweetjes van een traditioneel paasontbijt met vers gebakken broodjes, gekookte eitjes, Moskovisch tulband en natuurlijk een stukje duivenkater (een soort zoet brood). Word geïnformeerd over het verloop van Utrecht-Ajax (1-1). Bezoeken aan het eind van de middag samen met de kids ons nieuwe huis. Gebruiken met z'n allen het avondeten bij ons thuis in Rivierenwijk.

Breng in de loop van de maandagochtend, tweede Paasdag,  op uitnodiging van Debbie Voortman-Peek een bezoek aan het Máximapark in Leidsche Rijn. Los het startschot van drie races uit de vierde editie van de Lint Wurmpie run bij het Lint, achter zwembad Fletiomare. De hardloopwedstrijd voor kinderen trekt enorme belangstelling van jong en oud, 600 deelnemers voor de kilometer en evenzoveel voor de 2 kilometer. Wandel over het ’gezondheidsplein’ waar allerlei sport- en beweeg-organisaties informatie geven. Geniet van de muziek van De Bazuin De Meern, word geïnterviewd door U in de Wijk, krijg informatie over Gezond eten tijdens het sporten (diëtheek Utrecht), smul, net als de kinderen,  van een raketje en reik samen met Debbie Voortman een aantal prijzen uit. Ga 's middags fietsen met Marian. Drinken aan het eind van de fietstocht een kopje koffie op het terras van Orloff aan de (Ooster)Kade. Fotograaf Wim van IJzendoorn loopt toevallig langs en maakt van de gelegenheid gebruik - sprak hem vanochtend bij de Lint Wurmpie Run - mij een exemplaar aan te bieden van het eerste editie van het Eigen LR magazine 'Een eigenwijs en positief magazine voor bewoners van Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern'. Mooi!


Vrijdag 3 april

Het is Goede vrijdag en de 100e verjaardag van voormalig premier Piet de Jong. Ga in alle vroegte naar het provinciehuis in Den Haag. Bespreek daar in aanwezigheid van Zuid-Hollands gedeputeerde Ingrid de Bondt de tweede etappe van Utrecht naar Neeltje Jans van de aanstaande Tour de Francemet burgemeesters, wethouders en medewerkers van de parcoursgemeenten in Zuid-Holland, Zeelanden Utrecht. De Zeeuwse collega's en onze projectdirecteur Martijn van Hulsteijn gaan in op de ins- and outs van de organisatie, de kansen die de komst van de Tour biedt en beantwoorden allerlei vragen vanuit de verschillende gemeenten. De bespreking verloopt in goede sfeer. Wordt vervolgd.

Onderweg terug belt m'n moeder. Geef, rond het middaguur terug in Utrecht, een interview aan RTV Utrecht verslaggever Kees Hogendijk. Onderwerp: de aftrap van de campagne ‘Lichte dagen offensief’. De campagne is er op gericht fietsdiefstal tegen te gaan. Een voorbeeld uit de campagne is de mogelijkheid een nummer in je fietsframe te laten graveren, zodat de eigenaar van een gestolen fiets makkelijk kan worden gevonden (en de fiets teruggegeven natuurlijk). Ben op het Westplein live getuige van de ‘graveeractie’ door de medewerkers van het team van het Centrum Fietsdiefstal.  Juich alles wat helpt in de strijd tegen fietsdiefstal zeer toe.
Wandel naar het Stadskantoor. Praat bij met gemeentesecretaris Maarten Schurink. Een overleg met de projectleider raamprostitutie Martin Klapwijk en concernjurist Erik Scholten volgt.
Ontvang in de loop van de middag goede bekende Chadia Yemni van RadarAdvies en Monique Hagen (projectleider actieplan Jeugdwerkloosheid Midden-Nederland). De dames informeren mij over hoe zij in Utrecht en elders jongeren proberen te bereiken en te activeren tot en naar een baan. Goed werk. Bespreek ten slotte met m'n secretaresses Yvette Wildschut en Edith van der Stelt de (volle) agenda van de weken tot en met het zomerreces. Ga aan het eind van de middag samen met Marian naar ons nieuwe huis. Oriënteren ons met een deskundige op jaloezieën en gordijnen. Hoort er bij. Terug in Rivierenwijk komen onze dochter en zoon langs voor het avondeten. Altijd gezellig. Later op de avond onder meer telefonisch overleg met bestuursadviseur Martin Kikkert en woordvoerder Sjoukje Volten.


Donderdag 2 april

Begin vanochtend vroeg - Witte Donderdag - op het stadskantoor met een nadere kennismaking, samen met wethouder Kees Geldof en hoofd Economische Zaken Bob van Dijck, met Hans Copier (directeur) en Roland Kroes (woordvoerder) van Propertize. Ben de rest van de ochtend, samen met wethouder Margriet Jongerius, op werkbezoek bij de Van der Hoevenkliniek, de Waag (centrum voor forensische psychiatrie) en de Forensische Polikliniek Kindermishandeling Nederland (FPKN). Plaats van handeling is het pand van de Waag aan de Oudlaan. Bestuurder Wouter van Ewijk ('Mijn werkkamer staat niet voor niets vol met nijlpaardjes en Kuifje parafernalia'), Rein Souerbren (algemeen directeur), regiomanager Martin Pol, Lonneke van Duurling (directeur FPKN) en accountmanager Milo Oudenhoven ('De forensische Zorgspecialisten') informeren ons uitvoerig over hun betekenisvolle werk. De forensische zorgpsychiatrie heeft bovendien met de Willem Arntsz stichting uit 1461 diepe wortels in onze stad. Zeer nuttig werkbezoek. Gebruik op verzoek van de heer en mevrouw Wan-Ho en Yuen Oh Groenenstein de lunch bij Paradijs aan het Vredenburg. Geniet van een paar traditionele Cantonese gerechtjes. Paradijs is volgens mij al jarenlang een aanrader, al was het maar vanwege de zeer sympathieke uitbaters ('Doe het al 33 jaar. Nee, mijn zoon studeert').  Bezoek aan de Cervanteslaan de heer en mevrouw Vroman-Zaaijer. Wens hen van harte geluk met hun 60-jarig huwelijk. De bruidegom - een Amsterdammer - werkte ruim 17 jaar als scheepswerktuigbouwkundige op de grote vaart, de bruidegom komt oorspronkelijk uit Wageningen. Ze vermaken zich nog steeds uitstekend (fietsen, koersballen), ontmoetten elkaar ooit voor het eerst op een gemeenschappelijke bruiloft en kregen en zoon en dochter die allebei het bezoek bijwonen. Feliciteer vervolgens aan de Werradreef de heer en mevrouw Mors-van Roosmalen met hun 60-jarig huwelijk. Beiden afkomstig uit Den Haag, maakte de bruidegom (binnenhuisarchitect bij de Bijenkorf) vele schaalmodellen van boten en bestiert de bruid onder meer het zeer modern ingerichte appartement. Ze is slagersdochter en werkte op vrijdag en zaterdag in de zaak. 'Zijn moeder was een klant, vandaar', vertelt de bruid in aanwezigheid van hun beide dochters. Een uitvoerig telefonisch overleg met de Zeeuwse PvdA-gedeputeerde Ben de Reu, volgt. Onderwerp: de tweede etappe van de aanstaande Tour de France. Praat, terug op het stadskantoor bij met Rita Verdonk. Ze vertelt met veel enthousiasme over haar bedrijf CVMonitor ('Niet beloven, maar bewijzen!'). Geef aan het eind van de middag een interview aan verslaggeefster Jildou van Opzeeland en cameraman Roel Rekko van het televisieprogramma EenVandaag. Zij maken een reportage over het Nieuwe Zandpad. Avondeet thuis samen met Marian. Fiets aansluitend naar het Stadhuis. Praat bij met raadsgriffier Ad Smits en zit vervolgens de vergadering van de gemeenteraad voor. Onder grote belangstelling (op de publieke tribune) wordt onder meer de ontwerpvisie Spoorzone Tweede Daalsedijk besproken. Sluit rond middernacht af. Een latertje. Lekker op de fiets naar huis.


Woensdag 1 april

En toen was het al weer april. 1 april nog wel. Opletten geblazen dus. Ochtendwandel in de wijk. Word op het stadskantoor in alle vroegte samen met cultuurwethouder Margriet Jongerius, met een gouden zetel op de foto gezet. Dit in het kader van de actie ‘Adopteer een stoel’, een fondsenwervingscampagne om het zitcomfort in de Douwe Egbertszaal van onze schouwburg te verbeteren. Agnes van Veen van de schouwburg maakt er een korte vrolijke happening van. De Stadsschouwburg is één van de plekken die Utrecht zo bijzonder maakt. Op mijn werkkamer volgt een vergadering van de auditcommissie van ProDemos ('Huis voor democratie en rechtsstaat'). Bespreek samen met accountant Marco Huijbregts (Dubois&co registeraccountants), directeur Kars Veling, adjunct-directeur Eddy Habben Jansen en hoofd financiën Kees Stroobach de jaarstukken 2014. Bereid rond het middaguur met Tourdirecteur Martijn van Hulsteijn en Tourparcoursdeskundige Ron Looy een overleg van aanstaande vrijdag voor met de parcoursgemeenten van de twee etappe op 5 juli. Verwelkom op de 21ste verdieping van het stadskantoor samen met verkeerswethouder Lot van Hooijdonk de Noorse minister van Mobiliteit en Communicatie Ketil Solvik-Olsen. De minister bezoekt vandaag onze stad, vergezeld door de plaatsvervangend directeur-generaal van zijn departement, Tor Håtvedt en Niels Jacob Justesen van de Noorse ambassade in Den Haag. Wens hem veel inspiratie toe bij zijn beleid om in Noorwegen het fietsen en lopen te bevorderen en de luchtkwaliteit te verbeteren. Utrecht staat in Europa steeds breder bekend als interessante fietsstad. Neem met Susan Meenhuis en Frank van der Lecq van kabinetszaken een paar teksten door. Woon aan het begin van de middag samen met onderwijswethouder Jeroen Kreijkamp een (vervolg)bijeenkomst bij met de Utrechtse MBO en ROC bestuurders. Bespreken opnieuw het thema 'preventie en aanpak radicalisering' van jongeren. Ga aansluitend naar het Domplein. De rest van de middag staat in het teken van vier gesprekken voor de vacature raadsgriffier. Maak samen met de raadsleden Roelant Rollingswier (voorzitter), Heleen Haage en Dimitri Gilissen en de raadsgriffiemedewerkers Sandy van Turenhout en Frank van Lith, deel uit van de selectiecommissie. De Van Heukelomzaal in het ontvangstgebouw van de Domtoren is de plaats van handeling. Gert-Jan Jongkind van PublicSpirit begeleidt de procedure.

Rij na afloop meteen door naar het prachtige stadhuis (oorspronkelijk uit 1425!) van Vianen aan de Voorstraat. Maak met ambtgenoot Frans Backhuijs (Nieuwegein) een ronde langs tien gemeenteraden van de zogenaamde U10 gemeenten. Bespreken met de raden de toekomst van de regionale samenwerking. Ook dit zesde gesprek verloopt zeer constructief. Volgende week op bezoek in Zeist en Woerden en dan naar via Bunnik naar IJsselstein. Ontving inmiddels van meerdere kanten uit Amstelveen het trieste bericht dat beeldend kunstenaar Toon de Haas (85) is overleden.


Dinsdag 31 maart

Trek vanochtend vroeg een paar baantjes in het zwembad van het hotel. Heerlijk. Om negen uur sharp zet het college de besprekingen voort. Onderwerpen en ambities te over. Aan het begin van middag gaat het hele gezelschap in hetzelfde busje terug naar Utrecht. De agenda zit ook vanmiddag vol met vergaderingen en afspraken. Begin met een vergadering van de driehoek. Aansluitend volgt de halfjaarlijkse vergadering van het strategisch beraad van de driehoek met FC Utrecht. FC Utrecht directeur Wilco van Schaik, John Hermkens (veiligheidscoördinator FC Utrecht) en Jan van Neerven (brandweer Veiligheidsregio Utrecht) nemen aan het beraad deel. Bespreek een paar actualiteiten met medewerkers van Publiekszaken. Aan het eind van de middag volgt voor de zoveelste keer enig 'passen en meten' van de ambtsketen, nu met Claudia Prins van Kbinetszaken. De avond staat deels in het teken van een bezoek aan de drie Utrechtse Lionsclubs, die vandaag voor hun jaarlijkse 'Stichtse' bijeenkomst met partners in 't Oude Tolhuys bijeen zijn. Begroet een groot aantal bekenden. Voorzitter Marlies Moscou spreekt enkele hartelijke welkomstwoorden uit, datzelfde doet spreekstalmeester Jan Jansen. Spreek het gezelschap toe ('Utrecht maken we samen') in aanwezigheid van oud-collega Marjan Schuring en ambtsvoorganger Annie Brouwer, beiden betrokken bij de werkzaamheden van de stichting Leergeld. Laatstgenoemde stichting richt zich op kinderen uit gezinnen met lage inkomens (bijvoorbeeld door middelen op te halen om voor kinderen fietsen te kopen). Draag namens het gemeentebestuur een steentje bij en spoor iedereen aan mee te helpen. De drie Utrechtse Lionsclubs doen dat in ieder geval. De opbrengst van hun jaarlijkse boekenbeurs - op Hemelvaartsdag 14 mei - gaat naar de stichting Leergeld. Lees dat het Nederlands voetbalelftal het vanavond oefenend beter deed tegen Spanje (2-0) dan afgelopen zaterdag tegen Turkije (1-1). Veiligheidsadviseur Michel Kok belt over een trieste actualiteit en de wind waait nog steeds stevig.


Maandag 30 maart

Ochtendwandel in de buurt. Vertrek even na achten vanaf het Jaarbeursplein samen met de collegeleden in een busje richting Noordwijk. Vandaag en morgen staan volledig in het teken van onze halfjaarlijkse 'retraite'. Belangrijk onderwerp vormt de voorbereiding van de raadsvoorstellen inzake voorjaarsnota 2015. Het stormt aan zee (windkracht 9?) in de directe omgeving van het Golden Tulip hotel. Aan het eind van de middag is ons een korte wandeling langs zee gegund. Maak m'n hoofd leeg. Verder is het vergaderen geblazen. Gewoon werk dus.Zaterdag en zondag 28 en 29 maart

Fiets 's ochtends een paar boodschappen in huis. Fiets in de loop van de ochtend met Marian naar een 'gordijnenzaak' vlakbij ons in de buurt aan Jutfaseweg. Oriënteren ons op allerlei vormen van gordijnen, vitrage en luxaflex voor het nieuwe huis. Rij ’s middags naar Breukelen, naar de Nyenrode Business Universiteit bij kasteel Nijenrode. Een mooi stuk van de provincie, zo aan de Vecht. Treed in het Dr. Albert Heijngebouw op uitnodiging van Karin de Kok (Haya van Somerenstichting) op als juryvoorzitter van een ‘Lagerhuisdebat’ tijdens een topkadertraining waarin leren en debatteren centraal staan (doe dit in de wetenschap dat op Radio 1 onderzoeksprogramma Argos wordt uitgezonden over de sluiting van het Zandpad). Dagvoorzitter en tweede kamerlid Mark Harbers houdt de ruim zestig deelnemers en de jury (Amsterdams wethouder Erik van der Burg en de Tweede Kamerleden Barbara Visser en Helma Lodders) strak. Na drie ronden debatteren over actuele stellingen blijkt Barbara de Reijke (uit Ouder-Amstel) de winnaar. Fris me thuis even op. Marian gaat in Utrecht uit eten met vriendin Liesbeth.

Ga zelf aan het begin van de avond richting Carlton de Brug in Mierlo voor het voorjaarscongres 2015 van de JOVD. Annebeth Wilton treedt op als congresvoorzitter. Beluister met plezier de toespraak van staatsraad Jan-Kees Wiebenga over het congresthema 'Kerk en staat'. Krijg vervolgens uit handen van landelijk voorzitter Tom Leijte de versierselen overhandigt die behoren bij het erelidmaatschap van de JOVD. Zeer eervol. Bezing in mijn toespraak tot het congres, de stad en regio Utrecht ('Groen, slim en gezond'), het dienen van publieke zaak en de betekenis van politieke jongerenorganisaties. Draag in mijn dankwoord ten slotte het ereblijk op aan mijn JOVD-maatjes van toen in Edam-Volendam: Cees van Beers, Tanja Nagel, Jan Plas, Klaas Dekker, Caroline Loen, Peter de Baat en Marion Laan. En aan mijn echtgenote Marian.

De zomertijd gaat in. Korte nacht. Verricht zondagochtend vroeg een paar klusjes in het nieuwe huis. Ga vervolgens op uitnodiging van secretaris Peter Kieft op bezoek bij voetbalvereniging De Meern aan de Loenenseboslaan in De Meern. Maak kennis met het bestuur, krijg een rondleiding en mag samen met bestuursvoorzitter Frans van Seumeren aan het 2015e jeugdlid Piet Catersels van 6 jaar een oorkonde uitreiken. Doen dat op een van de voetbalvelden buiten in de stromende regen. Fraai sportcomplex met - gelukkig - heel veel vrijwilligers die de armen uit de mouwen steken.
Breng rond het middaguur een bezoek aan mevrouw Eijrond in de Zuilenstraat. Wens haar van harte geluk met haar 100e verjaardag. De rest van de middag staat in het teken van de stukken voor de komende week. Onze zoon komt avondeten. Andijviestamppot.


Vrijdag 27 maart

Fiets vanochtend vroeg met wapperend poncho naar de Paranadreef in Overvecht. Breng er samen met het bijna voltallige college, onder de strenge leiding van beleidsadviseur Sofie Ketelaars, een werkbezoek aan het revalidatiecentrum de Hoogstraat dat tijdelijk gehuisvest is in het Antoniusziekenhuis. Laagdrempelig sporten en bewegen is het thema. Krijgen van Karin van Balvert (sportmanager De Hoogstraat), Ilse Rietdijk, Petra van Wezel en Tom Schrurs een toelichting op de projecten 'Utrecht sport op maat' ('Heb je een beperking en wil je sporten? Dat kan!') en 'Overvecht gezond!' en mogen in de gymzaal de praktijk beoefenen. Sportwethouder Paulus Jansen gaat natuurlijk voorop en vertelt over ons bezoek aan RTV Utrecht. Word tussen de bedrijven door steeds op de hoogte gehouden van het verloop van een fikse stroomstoring in Noord-Holland.

Fiets daarna samen met de overgebleven wethouders Margriet Jongerius, Paulus Jansen en Kees Geldof naar de andere kant van de stad, richting Dichterswijk. Gaan op bezoek bij krachtsportvereniging De Halter aan het Heycopplein. Hans Galesloot verwelkomt ons. Doen onder begeleiding van trainer-coach Mustafa Karaduman mee aan een beweegles voor ouderen. De dames en heren van de beweeggroep (allen gehuld in een blauw shirt met de tekst VUTfit UKV De Halter). Vervolgens vertelt maatschappijwetenschapper Niels Hermens (Verwey Jonker Instituut) over zijn promotie-onderzoek. Een goed begin van de dag zo al met al.

Fiets terug naar het Stadskantoor. Heb rond het middaguur een 'teleconference' met de leden van de driehoek over een actualiteit. Ontvang oud-collega Harm Janssen. Kort overleg met hoofd veiligheid Angela van der Putten. Praat met projectleider Martin Klapwijk bij over het dossier raamprostitutie. Ontvang Marieke Terhürne, secretaris Raad van Bestuur van de SHL-groep. Kennen elkaar uit onze vorige werkkring in Amsterdam-Amstelland. Edelsmid Andries de Groot komt langs voor een kleine aanpassing aan de ambtsketen. Susan Meenhuis van Kabinetszaken ziet er op toe dat het goed gaat.
Breng in verpleeghuis Lieven de Keylaan in Zuilen een bezoek aan de heer en mevrouw Rijntjes-Waanders. Feliciteer de bruidegom (een Utrechter, vele jaren werkzaam in het verzekeringswezen) en bruidegom (een Twentse en top-naaister) van harte met hun 60-jarig huwelijk. In aanwezigheid van hun beide dochters vertellen ze over hun leven en hun bijdrage aan het verzet in de Tweede Wereldoorlog.
Ontvang, aan het eind van de middag terug op het Stadskantoor, samen met adviseur crisisbeheersing Kees Molders, kolonel Dick Scherjon (hoofd Bureau Reservisten en Samenleving) van defensie. Chauffeur Marcel van der Linden, ook reservist, schuift voor de gelegenheid aan. Fiets aan het eind van de middag naar huis. Poncho nu niet nodig. In de loop van de avond telefonisch overleg met gemeentesecretaris Schurink, met ambtgenoot Onno Hoes en met Gert-Jan Jongkind van Public Spirit.


Donderdag 26 maart

Vanaf vandaag telt Utrecht terug… Nog 100 dagen en dan start de Tour de France in Utrecht. De stad staat vandaag bol van allerlei activiteiten. Druk programma. Begin met een vergadering van het Adviescollege Veiligheid Midden-Nederland met m'n ambtgenoten Annemarie Jorritsma (Almere), Pieter Broertjes (Hilversum), Marc Witteman (Stichtse Vecht) en Lucas Bolsius (Amersfoort), hoofdofficier van justitie Johan Bac en politiechef Miriam Barendse. Rij in een mistig Utrecht naar de Kroonstraat. Ontvang bij terugkomst op het stadskantoor de 'erven' van de vorig jaar overleden Utrechtse kunstenaar Jits Bakker. Yvonne Ploumen en Broos Schnetz van het provinciaal Jits Bakker museum zijn ook aanwezig. Krijg uit handen van zoon Tibo Bakker een schaalmodel van het beeld ‘De Tourrenners’. Een cadeau voor Utrecht. Het levensgrote beeld (3 bij 2 meter) krijgt na de Tour de France een plek op de Croeselaan, daar waar de wielrenners op 4 juli de tijdrit eindigen en op 5 juli vertrekken. Het was een wens van sportliefhebber Jits Bakker dit beeld in de stad te plaatsen als blijvende herinnering aan de Tour de France 2015. Een fantastisch gebaar. Maak kennis met 'de erven' (weduwe Alexandra, Robert en Tessa) en ontvang de publicaties 'Jits Bakker, ook ik ben schilder' en 'Universal images Jits Bakker' geschreven door Remi de Cnodder en Wim van der Beek.

Snel door naar de Oudegracht, waar zo’n dertig (buitenlandse) journalisten opstappen op een rondvaartboot van Schuttevaer en zo de mooie binnenstad (en alle (gestalde) fietsen) vanaf het water kunnen zien. De journalisten zijn voor een tweedaagse persreis naar Utrecht gekomen. Geef een korte inleiding over de stad, vertel onder meer dat je in Utrecht overal fietsen hebt, ook in het water van de grachten (jaarlijks vist de gemeente ruim 3.000 fietsen uit de grachten).

Terug op het Stadskantoor, heeft de nodige (lokale en landelijke) pers zich verzameld. Sta de vertegenwoordigers van de media te woord, onder andere Kees van Dam van het NOS Journaal. Ondertussen wordt de hal van het Stadskantoor langzaam omgetoverd tot een fietswalhalla, waar bezoekers het tijdritparcours van de Tour virtueel kunnen verkennen. Stap zelf op de Sapfiets, waar ik na een rondje te hebben gefietst een glas verse jus d’orange blijk te hebben geperst. Onthul samen met vrijwilliger Dewi Vringer, een van de 2.000 Tourmakers, de Countdown klok, die in dagen, uren en minuten aftelt naar 4 juli. Ontvang uit handen van Ruben van Gogh van het Stadsdichtersgilde, het eerste exemplaar van de 8e editie van het Tour-zadelhoesje. Het gedicht op het hoesje is dit keer geschreven door Baban Kirkuki ('Kijk om je heen, op elke straat in elke schuur, in elke gedachte van een Utrechter leeft een fiets'). Inmiddels staan we vanmiddag, samen met alle in- en extern betrokkenen, stil bij de totstandkoming van het Stadskantoor. Dank iedereen voor de enorme inzet. De opening is al weer ruim vijf maanden geleden, toen we de allereerste bezoeker mochten ontvangen.

Direct na de onthulling van de klok door naar de 379e Dies Natalis, de geboortedag van de Universiteit Utrecht in de Domkerk. Zag al vanuit de ramen van mijn werkkamer dat de nieuwe Universiteitsvlaggen al wapperden op de Domtoren, de vlag combineert de Utrechtse stadskleuren met het geel van de universitaire Sol Iustitiae Illustra Nos. Woon samen met Christian Prudhomme en de vier oud-Tour winnaars Jan Janssen, Joop Zoetemelk, Bernard Hinault en Bernard Thévenet (en hun echtgenoten) de academische plechtigheid bij. Christian Prudhomme reikt de Docenttalent-prijs uit aan Marijke Hoogendoorn. Een aantal fotomomenten met de Tourwinnaars volgen. Eerst in Aula van het Academiegebouw met het College van Bestuur van de Universiteit en even later op de Stadhuisbrug.

Fiets samen met Christian Prudhomme, in de regen en kou, vanaf de stadhuisbrug, via de Domtoren en het Domplein terug naar het Jaarbeursplein voor het grote ‘countdown’ publieksevenement ‘VJ on Tour’ op de witte gevelwand van het stadskantoor. Christian Prudhomme is enthousiast. Utrecht fietst, ook in de regen...
Ontmoeten de partners van de Tour en de ASO-delegatie in het Beatrix Theater voor het avondeten. Ook de ambassadeur van Frankrijk, Z.E. Laurent Pic maakt zijn opwachting. De Utrechtse beeldend kunstenaar Jeroen Hermkens overhandigt het speciaal voor de Grand Depart Utrecht gemaakte litho 'Peloton op Smeebrug', aan Christian Prudhomme.

Meer dan 50 kunstenaars onder leiding van Born Digital projecteren een uitbundige beeldenstroom op de gevel, tegen de achtergrond van geluiden die ook tijdens het wielerspektakel zijn te horen. De stemming op het plein is goed. Ondanks het beroerde weer genieten velen van de lichtshow. Mooie dag zit er op.


Woensdag 25 maart

In alle vroegte naar het Stadskantoor. De woensdag begint (in de regen op het Jaarbeursplein) met het opnemen van een filmpje waarin ik fietsgebruikers attendeer op het voorkomen van fietsendiefstal. Een hardnekkig probleem in onze fietsstad. Ga meteen door naar het Centraal Museum waar de slotconferentie van het Europese project CityLogo plaatsvindt. Woon de opening van de conferentie bij. De afgelopen drie jaar was de gemeente Utrecht projectleider van het project CityLogo. CityLogo maakt onderdeel uit van het URBACT-programma, een Europees programma gericht op het delen van kennis en ervaring over duurzame stedelijke ontwikkeling om zo gezamenlijk tot nieuwe praktische oplossingen te komen. Tien grote en kleinere steden, verspreid over Europa (Aarhus, Alba Iulia, Coimbra, Dundee, Genua, Oslo, Warsaw, Utrecht, Vilnius, en Zaragoza) hebben binnen CityLogo de krachten gebundeld om te komen tot een nieuwe visie op en aanpak voor integrale citybranding. Word hartelijk ontvangen door projectleider Haye Folkertsma, dagvoorzitter en museumdirecteur Edwin Jacobs en maak kennis met een aantal deelnemers en inleiders (David Adams, Chris Brown en Miguel Rivas).

Heb bij terugkomst op het Stadskantoor een vergadering van de staf Burgerzaken. Rij aan het begin van de middag naar de heer en mevrouw Woltjes-Lambrechts aan de Eisenhowerlaan ('Wonen hier ruim vijftig jaar') om hen te feliciteren met hun 60-jarig huwelijk. De bruid komt uit Coevorden, de bruidegom uit Utrecht. Terwijl het buiten regent vertellen zij over het leven als (echtgenote van een) kapitein bij North Sea Ferries. Meteen door naar het Parket-Generaal aan de Haagse Prins Clauslaan voor een vergadering van de Taskforce Aanpak Mensenhandel. Woon, terug in Utrecht op uitnodiging van Pieter Leyssius, voorzitter van de Utrechtse Ondernemers Sociëteit (UOS) in het auditorium van de Rabobank Nederland aan de Croeselaan de jaarlijkse UOS Business Barometer bij. Wilco van Schaik, directeur van FC Utrecht, is dagvoorzitter. Spreek de aanwezigen toe over de staat van de stad en regio (thema 'Het bestendigen van groei'). Rabobank macro-econoom Björn Giesbergen en Center for Entrepreneurship directeur Hein Roelfsema ('Startup Utrecht in beelden') blikken vooruit op de economische ontwikkelingen in de wereld, Nederland en Utrecht. Een aantrekkende woningmarkt, minder overheidsbezuinigingen, meer particuliere bestedingen en de export noemen ze als groeimotoren. Positief is ook dat het vertrouwen bij consumenten en ondernemers weer groeit. De groeiverwachting voor 2015 en 2016 is volgens Giesbergen 1¾ %.
Heb aansluitend op de 16e verdieping van het provinciehuis een bestuursvergadering van de stichting Rottumerberaad. Zwaai onderweg naar de kamer van gedeputeerde Remco van Lunteren naar wethouder Jeroen Kreijkamp en commissaris van de Koning Willibrord van Beek. Sluit de avond af met een spreekbeurt over regionale samenwerking en de Tour de France. Doe dat (samen met Ton Wetselaar van de projectorganisatie Tour de France) in een politiek café van de plaatselijke VVD in 't Zand aan het Harmonieplein in Maarssen-dorp. Begroet een aantal bekenden (bijvoorbeeld voormalig statenlid en wethouder Yvonne Smit) en word hartelijk ontvangen en stevig ondervraagd door de organisatoren Femina Dolfsma, Babet de Vries en Dick van der Wal. Aardige avond.


Dinsdag 24 maart

Ochtendwandel in de wijk. Hoewel nog erg vroeg begint het toch al aardig licht te worden. Fiets in het zonnetje richting Stadskantoor. Bespreek even voor half negen het programma van aanstaande donderdag ‘100 dagen voor de Tour de France’ met Nurcan Kaya (kabinet) en Hermien van der Wal (projectorganisatie Tour de France). De wekelijkse collegevergadering volgt. Verlaat in de loop van de ochtend de vergadering om op uitnodiging van de Franse ambassadeur Z.E. Laurent Pic een Tour de France-banner te onthullen op de gevel van de Franse ambassade aan de Anna Paulownastraat in Den Haag. Honorair Consul, Marc Ravels en zijn voorganger Mario Bruna zijn aanwezig, net als de Utrechters Odile Bouineau (tolk-vertaalster) en Bernadette van der Horst-Brigot (Stichting Avenir Emploi).

Begroet en passant KNWU-directeur Huib Kloosterhuis. Geef na afloop samen met de ambassadeur een interview aan Omroep West. Als we na de plechtigheden buiten naar binnenlopen bereikt, ons beiden het trieste bericht over een vliegtuigramp die zojuist in de Franse Alpen heeft plaatsgevonden. Vreselijk.
Bespreek, aan het begin van de middag terug op het Stadskantoor, een paar teksten met Frank van der Lecq. Maak kennis met Mariëlle de Vuijst die tijdelijk het kabinet komt ondersteunen in verband met de Tour de France. Ga - in de wetenschap dat staatssecretaris Klaas Dijkhoff en EZ-wethouder Jeroen Kreijkamp het Expat Center Utrecht openen.

Aansluitend naar het centraal Museum. Daar is in de Tuinzaal de kick-off van het Integraal Veiligheidsplan 2015-2018 dat de gemeenteraad recent heeft vastgesteld. Zo’n tachtig veiligheidsprofessionals nemen actief deel aan de bijeenkomst. De hooggeleerde Bob Hoogendoom verzorgt een inleiding over het doorbreken van schotten ('Diepe dalen en hoge pieken van samenwerking in het veiligheidsdomein - shooting down a silo') en het belang van de kennis ‘van de straat’. Goede bijeenkomst. Kleinkunstenares Floortje Schoevaart sluit 'licht absurdistisch' af ('Hoe mijn man wil afwassen, mag hij helemaal zelf weten'). Terug naar het Stadhuis.
Avondeet pizzaatje op mijn werkkamer. Spreek aan het begin van de avond in de grote trouwzaal samen met ambtgenoot Frans Backhuijs (Nieuwegein) met de Utrechtse gemeenteraad over de toekomst van regionale samenwerking. Voeren in totaal met tien gemeenteraden een gesprek als dit. Nog vijf gemeenteraden te gaan. De rest van de avond staat in het teken van een vergadering van de gemeenteraadscommissie Mens en Samenleving. Op de agenda staat onder met de aanpak en preventie van radicalisering. Debat verloopt in constructieve sfeer. Fiets naar huis. Een latertje.


Maandag 23 maart

In alle vroegte naar het Stadskantoor. De ochtend ziet er iets anders uit dan gebruikelijk, overleg kort met medewerkers van secretariaat, kabinet en bestuursadviseurs en reis meteen naar het provinciehuis. Stel er samen met de collega's Ineke Herweijer, Kunera van den Belt, Jan van Leijenhorst en (adviseur) Willem Stoker van het centraal stembureau de uitslag van de Provinciale Staten in een proces-verbaal vast. Maak vervolgens in de Statenzaal de uitslag bekend. De belangstelling van de Statenleden is groot. Lees alle uitslagen voor ('Totaal aantal geldige stemmen op kandidaten bedraagt 495422') en zet daarna 99 handtekeningen onder allerlei officiële benoemingsdocumenten. RTV Utrecht doet verslag. Terug op het Stadskantoor volgt een vergadering van de staf Veiligheid. Praat rond het middaguur in het politiebureau aan de Kroonstraat bij met de (basis)teamchefs van politie. Sinds afgelopen 1 januari zijn de chefs benoemd in hun functie. Prima club. Begeef me opnieuw naar het provinciehuis voor een vergadering van het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio Utrecht.

Wandel aan het eind van de middag van het Stadhuis naar museum van Speelklok tot Pierement voor een naturalisatiebijeenkomst. Museumdirecteur Klaas Dirk Bruintjes en ceremoniemeester Joline Stoffel begroeten mij bij de voordeur. Spreek de aanwezigen toe en reik de officiële documenten uit. De ceremonie wordt afgesloten met het Wilhelmus én de Utrechtse volksliederen 'Als ik boven op de Dom kom' en 'Utereg mijn stadsie'. Mag na afloop met een paar mensen op de foto.

Loop terug naar het Stadhuis voor een vergadering van het Presidium van de gemeenteraad. Ga vervolgens richting café 'Willem Slok' in de Korte Koestraat waar schrijver Evert van der Zouw en uitgever Simone Siemons (Stili Novi) mij het eerste exemplaar van het boek 'Utrechtse Bijnamen' uitreiken. Het boek beschrijft in 248 bladzijden de bijnamen van Utrechters uit de vorige eeuw. Nieuw is dat ook de bijnamen van Utrechtse gebouwen worden uitgelegd (denk aan de Inktpot, de Verrekijker, de Triltoren en de Rode Doos).
Maak kennis met Peter Sprangers. Krijg zijn boek 'Utrechtse tegels 1600-1900' cadeau, van dezelfde uitgever. Een levenswerk. Sprangers vertelt er gepassioneerd over. Mijn laatste afspraak is in buurtcentrum Hart van Hoograven. Spreek met ruim twintig sleutelfiguren uit de Marokkaanse gemeenschap. Nuttig en leerzaam.


Zaterdag en zondag 21 en 22 maart

In alle vroegte belt Marco Jong (politie) over een actualiteit. Fiets in de miezer (de lente begint vandaag) een paar boodschappen in huis. Koop de nieuwste editie van Straatnieuws. Kunnen vandaag geen kijkje nemen in ons nieuwe huis. 'De gisteren met egaline bewerkte vloer in onze woonkamer beneden moet drogen', aldus mijn vader aan de telefoon. Het is niet anders. Morgen dan maar. De weekendtas van secretaresse Yvette vergt als altijd de nodige tijd en aandacht. 

Gisteren en vandaag zijn de landelijke vrijwilligersdagen (NLDoet van het Oranjefonds). Fiets daarom aan het eind van de ochtend in de regen naar de Verlengde Hoogravenseweg.
Voeg me bij de wethouders in bouwspeeltuin De Kameleon in Hoograven. Draag samen met een aantal actieve wijkbewoners, de wethouders en niet te vergeten sociaal makelaar Richard Douma bij aan het schilderen van het nieuwe dierenverblijf. Petra van Kuik van wijkkrant Aanzet zet ons na afloop met z'n allen op de foto.
Doe m'n tweede vrijwilligersklus 's middags op uitnodiging van vrijwilligerscoördinator Bep Jongste bij woonzorgcentrum De Bijnkershoek. Trek een kleurrijk schort aan - ooit een cadeautje van vrijwilligers van Reinaerde - en help bij het schenken van koffie en thee, het uitserveren van lekkers (de kersenbonbons zijn favoriet) en het afroepen van de cijfers van de bingo. Een zeer serieuze aangelegenheid voor de ruim 200 bewoners van het centrum, waarvan er zo'n 100 aanwezig zijn. Er zijn mooie prijzen te winnen en maak kennis met allerlei mensen, bijvoorbeeld meneer Jan, vrijwilliger achter de bar.

Marian is vanmiddag intussen, samen met tweelingbroer Marten, bij haar Haagse 'tante' Jannie Oosenbrug op bezoek. Woon 's avonds samen met LHBT-adviseur Kees van den Berg op uitnodiging van Petra van Dijk de maandelijkse contactavond bij van de transgendervereniging T&T Utrecht. Het buurtcentrum De Boog, aan het Nieuwegeinse Thorbeckepark, is de plaats van handeling. Word hartelijk ontvangen door Leandra Bokkers en Helene Rosbeek. Goed om dit een keer te doen. Nuttig bovendien. De bedoeling is de aanwezigen langzaam maar zeker de stap te laten maken om volledig aan het maatschappelijk leven mee te doen. Hoe moeilijk de omstandigheden soms ook zijn.

Zondagochtend doen we wat we gisteren eigenlijk wilden doen. We wippen even aan bij ons nieuwe huis. Ruimen een beetje op en maken schoon. Fiets 's middags samen met Marian naar de Stadsschouwburg. We wonen de cabaretvoorstelling 'Brigitte-Kaandorp-Grande-de-Luxe-Extra-Plus' van Brigitte Kaandorp bij. De muzikale omlijsting staat onder leiding van Bernd van den Bos. Genieten van het welkom-terug-cadeautje van mijn (deels) voormalige Utrechtse crew Karel, Edith, Tom, Stijn, Ad, Erlijn, Bartien en Yvette. Thank you guys! Fietsen na afloop naar de Zadelstraat, gebruiken er samen met onze kids het avondeten bij Sirtaki. Weet intussen dat de documentaire over de 20-jarige Tolerantieprijs vandaag is uitgezonden op RTV Utrecht en dat de 34e editie van de Utrecht Marathon werd verlopen. Het weekend vloog voorbij.


Vrijdag 20 maart

Vanochtend even na zevenen wordt de keuken voor ons nieuwe huis afgeleverd. Ga er in alle vroegte samen met Marian naar toe. Meteen door naar het Stadskantoor. Zet handtekeningen onder allerlei besluiten en brieven. Ga even na negenen richting het Bastion Hotel Veenendaal voor een vergadering van het Veiligheidsberaad. Praat en marge van de vergadering bij met ambtgenoot Ferd Crone (Leeuwarden), voorzitter van het G32-stedennetwerk over het thema Agenda Stad.
Feliciteer, aan het begin van de middag, terug in Utrecht, aan de Laan van Nieuw Guinea, slagersechtpaar Van Tooren-van Markus met hun 60-jarig huwelijk. Twee van de vier kinderen (een zoon werkt bij keurslager 'Pott en zoon' aan het Smaragdplein) en hun families zijn aanwezig. De heer en mevrouw Van Tooren ontmoetten elkaar voor het eerst toen de latere bruid met haar vijftien jaar jongere broertje in de kinderwagen de slagerij van de bruidegom's vader aandeed...
Woon vervolgens op uitnodiging van Sophie Schers, beleidsmedewerker van het Transgender Netwerk Nederland (TNN), in de grote trouwzaal van het Stadhuis samen met een aantal gemeenteraadsleden en onze LHBT-beleidsmedewerker Kees van den Berg een bijeenkomst bij waar de folder 'Transgender op de werkvloer' wordt gepresenteerd. De folder van het TNN is zowel bedoeld voor transgenderwerknemers als hun werkgevers. De folder ontkracht een aantal mythen en geeft werkgevers tips hoe met transgenders om te gaan. TNN-voorzitter Carolien van de Lagemaat ('Nederland telt zo'n 340.000 transgenders') biedt mij het allereerste exemplaar van de folder aan. Voormalig VARA-medewerkster Corine van Dun neemt op zeer geestige wijze een interview af. Aardige bijeenkomst. Maak na afloop kennis met Nico Lippe van het Landelijk Netwerk Biseksualiteit (LNBi) en omhels m'n vriend Marnix. Ga vervolgens samen met adviseur Veiligheid Lonneke van Doorn, aan de Oranjehof, op bezoek bij twee inwoners die eerder deze week het slachtoffer waren van een geweldsmisdrijf.

Fiets naar Het Utrechts Archief aan de Hamburgerstraat voor een boekpresentatie. Henk van de Wal van uitgeverij WBooks spreekt ('Het boek is overal om de hoek verkrijgbaar'). Bekijk en beluister de gloedvolle presentatie ('geschonden stad') van Ad van Liempt. Naast historicus en journalist is de Utrechter Van Liempt 'topauteur' van vele oorlogsboeken. Krijg het tweede exemplaar van zijn nieuwste boek 'Utrecht 40-45' overhandigd, een indrukwekkend fotoboek over de bezetting in Utrecht. Het eerste exemplaar van het boek is vanzelfsprekend voor de heer Burkunk. Na een oproep in de media stuurde hij een foto van de winkel van zijn vader ('Chef Burkunk'), die een Simon de Wit-filiaal bestierde aan de Burgemeester Reigerstraat. Ton van den Berg van Nieuws030 maakt een reportage. Groet op weg naar de uitgang directeur Cultuurpromotie, Hanneke Bouwsema. Ook de Culturele Zondag begin mei zal in het teken staan van 70 jaar bevrijding. 

Fiets op uitnodiging van Eric Odenwald (algemeen directeur van brouwerij De Leckere) en 'Het is koers' door naar ’t Hoogt. Het is er bomvol. Voor de start van de Tour de France in Utrecht is een speciaal bier ('Tourkoorts') gebrouwen. Lanceer de allereerste exemplaren van het blonde biertje door ze op een groot blad aan te bieden aan voormalig wielrenner Aart Vierhouten (reed tussen 1996 en 2009 3x Tour de France, 5x Giro, 2x Vuelta, 7 WK's en 1x Olympische Spelen) en Cor Janssen (directeur Business Peloton Utrecht). Begroet een aantal goede bekenden. Gebruik aansluitend het avondeten met lifetime vriend Niels bij Aal aan de Oudegracht aan de Werf. Praten uitvoerig bij. Wandel met Niels richting Centraal Station en fiets naar huis.


Donderdag 19 maart

Werk vanochtend een paar uur thuis. Feliciteer onze vriend Marnix met zijn verjaardag. Fiets rond een uur of elf richting Stadskantoor. Aan het begin van de middag is er een vergadering van de staf Veiligheid. Er staat veel op de agenda. Heb aansluitend een bestuurlijk overleg met wethouder Margriet Jongerius, in aanwezigheid van Willem Smid (volksgezondheid), Petra Klein en David de Kramer (beiden adviseur Veiligheid). Onderwerp: omgevingsbeheer van 'omstreden' voorzieningen. Kort overleg tekstschrijver Frank van der Lecq.

Fiets in de loop van de middag richting Stadhuis. Ga bijna meteen aansluitend op uitnodiging van Perry Overeem naar de Enghlaan aan de rand van het Máximapark in Terwijde. Woon er de opening bij van restaurant Dengh ('Eten, drinken, doen') in de voormalig Ridderhofstad Den Engh. De historische locatie heeft nieuwe allure gekregen. Maak kennis met de familie van Perry, zijn echtgenote Jitske, gastheer Michiel Doffegnies, buurtgenoten, bouwers, de investeerders en de voormalige topvoetballers Frank Rijkaard, Marco van Basten en Stanley Menzo. Jitske leidt me rond in het restaurant en het koetshuis. Begroet in de (vooral pannenkoeken) keuken chef-kok Toine Boschman en zijn medewerkers. Samen met een aantal jeugdige voetballers vindt de opening plaats, waarbij de naburige sportvereniging Desto in de 'prijzen' valt.
Woon, terug op het Stadhuis, de vergadering bij van het dagelijks bestuur van het presidium van de gemeenteraad. Bereid op mijn werkkamer met bestuursadviseur Martin Kikkert en voorlichter Sjoukje Volten de gemeenteraadsvergadering van vanavond voor.

Ontvang om zes uur 's avonds in de hal van het Stadhuis samen met een groot aantal gemeenteraadsleden een omvangrijke groep bestuursleden van ruim dertig Utrechtse studentenverenigingen. Utrecht telt in totaal zo'n 300 studentenverenigingen, in overleg met de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht wordt een deel hiervan jaarlijks uitgenodigd in het stadhuis. De dames en heren studenten krijgen een rondleiding van het Gilde (mevrouw Keijmel en de heren Liedmeijer en Steen) aangeboden door het Stadhuis. Probeer met het grootste deel van de jonge, leergierige en enthousiaste studenten kennis te maken. Hoor over de vele activiteiten die de bestuursleden organiseren, geniet van hun ambities en krijg een paar vrolijke attenties aangeboden, waaronder de nieuwe almanak van de Navigators.
Verorber op mijn werkkamer een pizzaatje, bel met m'n vader (doet verslag over zijn 'inspectie' van ons nieuwe huis vanmiddag) en krijg vlak voor de raadsvergadering beneden in de hal van het Stadhuis een petitie van bewoners van de JP Coenstraat overhandigd. Zij vragen aandacht voor de riooloverlast in hun buurt. Open even na achten de vergadering van de gemeenteraad. Beantwoord mondelinge vragen van D66-raadslid Arjan Kleuver (namens negen van de tien gemeenteraadsfracties) over het ingooien van ramen in Lombok. Er is een spoeddebat over BASF en veel aandacht voor de actualisatie van het Dierenwelzijnsbeleid. Sluit rond middernacht de vergadering. Fiets richting huis. Lange dag zit er op.


Woensdag 18 maart

Word vannacht op de hoogte gehouden over een brand op een bedrijventerrein in Overvecht. Marco Jong van de politie informeert mij over de zoektocht naar een vermist 9-jarig jongetje. Vandaag zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Waterschappen. Fiets in alle vroegte naar de W.G. van der Hulstschool bij ons thuis om de hoek in Rivierenwijk. Breng er mijn stem uit. Lotte Grimbergen (journaliste RTV Utrecht) wacht me na afloop op. Maak op haar verzoek een stemfie. Dat mag, ook de voorzitter van het stembureau is akkoord. Groet op weg naar buiten schooldirecteur Margriet Gerrits-Oppenhuizen. Zij vertelt over het bezoek dat leerlingen op 8 mei vorig jaar aan mij brachten.

Inmiddels is het vermiste jongetje gelukkig gevonden. Onderteken op het Stadskantoor een aantal stukken en loop vervolgens naar de 13e verdieping waar medewerkers van Burgerzaken vandaag de verkiezingen coördineren. Wens Marianne Boxman, Cynthia Nijendaal, Marian Coenraad, Tiny Koppen en natuurlijk hoofd Verkiezingen good old Willem Stoker een succesvolle dag toe. Bezoek vandaag een aantal stembureaus om de vrijwilligers te spreken en te bedanken die vandaag, van 's morgens vroeg tot 's avonds laat, in touw zijn om de verkiezingen goed te laten verlopen. In totaal hebben we 142 stembureaus waar ruim 1.000 vrijwilligers aan de slag zijn. Dit jaar zijn er extra tellers ingezet, omdat we dit keer twee verkiezingen tegelijk hebben. Dus, twee keer zoveel stemmen te tellen. Ga met hoofd Burgerzaken Kunera van der Belt naar het stembureau in de hal van het Stadskantoor en wandel daarna naar het stembureau op het Centraal Station. Het is er al druk. Dan naar stembureaus in Rivierenwijk, Zuilen, Nieuw Engeland, Terwijde, Parkwijk en Vleuten. Ontmoet in de Fletiozaal in Vleuten beeldend kunstenares Marjon de Jong. Neem mij voor haar atelier een keer te bezoeken. Heb telefonisch overleg met ambtgenoot Jozias van Aartsen (Den Haag) over de actualiteit. Eet een broodje bij Passie aan het Burchtplein in Vleuten. Het volgende stembureau dat we bezoeken is in het Infocentrum cultuurcampus Vleuterweide. Word bij het naar buiten lopen begroet door Mandy, ontmoette haar eerder bij een bijeenkomst rond de uitreiking van de Lanterfantkrant. Ze nodigt mij enthousiast uit een kijkje te nemen in de winkel en dagbesteding van Abrona. Iedereen is er druk aan het schilderen met het thema 'Tour de France'. Beloof nog eens terug te komen. Op weg naar het stembureau in verpleegtehuis Rosendaal in Overvecht. Reporter Laila van FunX, vandaag geassisteerd door de Amsterdamse FunX reporter Ouassima, staat me al op te wachten. Wip op uitnodiging van Jolanda Panis aan bij een aantal dames die pannenlappen breien en haken voor Rollende Resto's van Harte: of te wel eettafels die worden voortgeduwd door fietsen.

Via de stembureaus in Tuinwijk ('Weet u het nog? Wij hebben elkaar ontmoet toen u op werkbezoek was bij DHL') en op het stadhuis terug naar het Stadskantoor. Spreek, op aanwijzing van communicatieadviseur Emine Osanmaz, op film een voorwoord in voor het Integraal Veiligheidsplan 2015-2018 dat de gemeenteraad recent heeft vastgesteld. Woon vervolgens in het hoofdkantoor van de KLM in Amstelveen de afscheidsbijeenkomst bij van Erik Varwijk (managing director Cargo). Mooie toespraken van Hans Smits, Pieter Elberts en Erik zelf. Zie veel goede bekenden. Fris me, terug thuis in Utrecht, even op, neem met Marian de dag door en ga rond een uur of tien naar het provinciehuis voor de uitslagenavond. Begroet de commissaris van de Koning Willibrord van Beek en spreek een groot aantal provinciale politici. Geef een radio-interview aan Marc van Rossum du Chattel van RTV Utrecht over het stemmen met potlood ('Elektronisch graag, hoe eerder hoe beter'). 

Ga tegen elven terug naar het Stadskantoor, krijg onderweg de eerste voorlopige uitslagen (77 van de 142 stembureaus zijn klaar met tellen) van Willem Stoker. Op het Stadskantoor is het een drukte van jewelste. De voorzitters van de stembureaus druppelen met uitslagen binnen. Zo'n dertig medewerkers hebben nog telefoondienst om

de uitslagen in te kloppen en vragen vanuit de stembureaus te beantwoorden. Ook alle medewerkers van het verkiezingsteam - en hoofd Publiekszaken Jan Bakker - zijn nog aan de slag. De mensen van de stembureaus Stadskantoor en Stadhuis zijn nog aan het tellen. Rond twaalven is het wachten op de uitslagen van drie stembureaus. Dank beneden in de hal alle vrijwilligers. Om één uur 's nachts is de uitslag binnen, informeer de raadsgriffier en de collegeleden. Willem Stoker belt de uitslag door aan het ANP. Maak beneden in de hal de uitslag bekend (van de ruim 246.000 stemgerechtigden maakten er zo'n 120.000 gebruik van).
Het blijft altijd bijzonder, zo'n uitslagenavond. Lees thuis nog een aantal uitslagen van andere gemeenten en bekijk het overige nieuws van vandaag. Een latertje.


Dinsdag 17 maart

In alle vroegte aan de wandel in de wijk en daarna op de fiets naar het werk. Mijn eerste afspraak is vandaag met gemeenteraadslid Tara Scally (GroenLinks) en adviseur veiligheid Peter Bosman. Hierna verloopt de ochtend zoals gebruikelijk met de vergadering van het college van B&W. Verlaat de vergadering voor een korte onderbreking. Wandel heen en weer naar de Jaarbeurs. Woon de opening bij van de tiende editie van RailTech, de grootste beurs voor specialisten op het gebied van spoortechnologie van de Benelux. 

De huidige en toekomstige voorzitter van de beurs Johan Haarhuis en Joan Blaas verwelkomen de aanwezigen. Timo Hughes (directeur NS), Patrick Buck (directeur ProRail) en Gerben Edelijn (directeur Thales Nederland) spreken de aanwezigen toe ('Met behulp van techniek kan de agressie tegen OV-personeel worden aangepakt' ). Doe dat zelf ook. Krijg een rondleiding over de beurs. Bekijk de ruim honderd stands van waaruit de laatste snufjes van railtechnologie zijn te zien. Krijg van Sales Engineer Rob Berends een Nord-Lock in de vorm van een opener cadeau. Geestig.

Loop in de lift terug op het Stadskantoor op weg terug naar de collegevergadering een bezwete Willem Stoker (hoofd Bureau Verkiezingen) tegen het lijf. Willem duwt en trekt aan een enorm palet met tassen voor de stembureaus morgen. Wat een organisatie. Klassewerk. Heb 's middags na afloop van de collegevergadering een radio-interview met Irene Houthuijs en Kees van den Bosch van het VPRO-programma Argos. Beantwoord samen met Heleen Rutgers, plaatsvervangend hoofdofficier van Justitie, Johan van Renswoude, districtschef politie stad Utrecht vragen over de sluiting van het Zandpad medio 2013. Heb aansluitend een vergadering van de driehoek. Een bestuurlijk overleg met wethouder Paulus Jansen over een paar vastgoedonderwerpen volgt. Daarna vergaderingen van de stuurgroep Tour de France en de staf Burgerzaken. Beleef aan het eind van de middag op mijn werkkamer 'een-druk-op-de-rode-knop-moment'. Hoofd Juridische Zaken Patrick van Doorn, medewerkers Juridische Zaken Peter van der Voorn en Christian van Dijk (en vele anderen) hebben hard gewerkt aan een 'zaak'systeem, ook op het gebied van ICT, om klachten te kunnen registreren en afhandelen. Om aandacht te vragen voor een goede klachtbehandeling binnen de gemeente, is een foto nodig. De 'knop' blijkt de deksel van de drinkbeker van Dex te zijn, zoon van Peter. 'Ik heb vanmorgen zijn naamsticker er zorgvuldig afgewassen', vertelt ie.  
Aan begin van avond komt de zogenaamde vijfhoek Grand Départ samen, met onder anderen de burgemeesters van Oudewater (Pieter Verhoeven) en Montfoort (Theo van Eijk) om de laatste ontwikkelingen rond de Tourstart te bespreken. De voorbereiding, vooral op het gebied van Veiligheid, staat centraal. Het is immers 'bijna' zover. Heb, terug thuis, in de loop van avond veelvuldig contact met Defensie in verband met de actualiteit. En voer uitvoerig telefonisch overleg met Marjan Oudeman (voorzitter College van Bestuur Universiteit Utrecht) en met FC Utrecht algemeen directeur Wilco van Schaik. Zie intussen op televisie flarden van het slotdebat in verband met de Provinciale Statenverkiezingen van morgen.


Maandag 16 maart

Ochtendwandel in de wijk. Ga naar het Stadskantoor en start zoals gebruikelijk met het overleg met de medewerkers van het secretariaat, kabinet en bestuursadviseurs. Het wekelijkse overleg met raadsgriffier Ad Smits en gemeentesecretaris Maarten Schurink volgt. Race naar het provinciehuis voor een vergadering van het dagelijks bestuur van het Bestuur Regio Utrecht (BRU). Bezoek aan het begin van de middag het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) in Den Haag voor een overleg met minister Plasterk, het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) en de VNG. Onderwerp: de Agenda Lokale Democratie.
Heb onderweg terug naar Utrecht een telefonisch overleg met Kees Rutten, waarnemend voorzitter van ROC Midden-Nederland. Praat, inmiddels weer op het Stadskantoor, bij met Jantine Kriens, voorzitter van de directieraad van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en Maartje Schlebusch, hoofd Bestuursondersteuning. Doe datzelfde vervolgens met onder meer projectleider raamprostitutie Martin Klapwijk.

Woon 's avonds de vergadering bij van de Raad van Advies van (en op) het befaamde Slot Zuylen.  Bespreek met de collega's Ernst Veen, Willibrord van Beek, Hanso Idzerda en Jan van den Broek onder voorzitterschap van Lucile barones van Tuyll van Serooskerken samen met directeur Marian van Dijk het beleidsplan over de toekomst van het prachtige slot. De rest van de avond gaat op aan het lezen van de stukken voor morgen.


Zaterdag en zondag 14 en 15 maart

Begin in alle vroegte met een paar klusjes in ons nieuwe huis. Doe een paar boodschappen aan de Adriaen van Ostadelaan. Werk de rest van de ochtend aan de stukken voor de komende week.

Marian is met onze zoon in Amsterdam in verband met zijn opleiding. Fiets en trein zaterdagavond met Marian naar de Rembrandt Tower in Amsterdam. Onze vriendin Rudel viert er op de 32e verdieping haar verjaardag. Ontmoeten veel goede bekenden. Michaël Häfliger treedt op, Eric Timmermans (You name it!) zorgt voor passende muzikale begeleiding.

Zondag opnieuw aandacht voor de inhoud van de stadskantoortas. Ga samen met Marian even naar het nieuwe huis om een paar schoongemaakte spullen terug te brengen. De verbouwingswerkzaamheden vorderen overigens gestaag. Miezerig weer. Helaas. Kijken als afsluiting van het weekeinde naar 'Boer zoekt vrouw'.


Vrijdag 13 maart

Ochtendwandel in de wijk. Eerste afspraak is vanochtend op het Provinciehuis in Den Haag. Praat, samen met Tourdirecteur Martijn van Hulsteijn, bij met de gedeputeerde van Zuid-Holland Ingrid de Bondt. Gespreksonderwerp is de tweede etappe van de Tour de France op 5 juli. De tourkaravaan komt, onderweg van Utrecht naar Zeeland, ook door Zuid-Holland. M'n ouders bellen. Ze gaan vandaag een weekendje weg naar Texel.
Ontvang, terug in Utrecht, aan het begin van de middag Piet van Elteren en Michiel Standaert, directeur en secretaris van het Bestuur Regio Utrecht. Bereiden de eerstvolgende vergadering van het Dagelijks Bestuur van de BRU voor. Maak nader kennis met Jorrit Linders voorzitter van de plaatselijke VVD.

Ontmoet beeldend kunstenaar Peter van der Horst en dichter Ingmar Heytze. Sprak eerder met Ingmar over de stad, het zelfbewustzijn en de 'kleine parels'. Hij deed toen de suggestie ook een keer te spreken met Peter van der Horst. Bij deze. Aardig gesprek over onder anderen de expansiedrift van autonome kunstenaars. Krijg na afloop de publicatie 'De Atlas van Wanen' uit 2011 cadeau.
Ontvang aan het eind van de middag SP Tweede Kamerlid Nine Kooiman en de fractiemedewerkers Christel Wiskerke en Eelco Eikenaar. Nuttige gedachtenwisseling over een aantal actuele onderwerpen uit mijn portefeuille.
Snel naar huis. Onze beide kinderen komen onverwachts langs. Gezellig. Stap rond half zes samen met Marian op de fiets. Gebruiken het avondeten met Soni en Dave Gurnani bij Taj Mahal in de Zadelstraat. Onderwerp van gesprek: India, in de breedste zin van het woord.


Donderdag 12 maart

Ga in alle vroegte op bezoek bijRemake Reinaerde aan de Ab Harrewijnstraat in Parkwijk. Haal bij maker Hassan mijn wobbel (een verende houten kruk) op. Bezocht vorig jaar rond deze tijd deze locatie van Reinaerde van Joop Luken en zijn collega's en was gelijk onder de indruk van dit mooie meubelstukje. Echt vakmanschap van meubelmaker Hassan. Drink een kopje koffie bij Panino di Pino in Vleuterweide, uitvoerig telefonisch overleg met Maartje Schlebusch (Hoofd bestuursondersteuning) en race inmiddels naar Den Haag voor een vergadering van de Commissie Bestuur en Veiligheid van de VNG onder voorzitterschap van ambtgenoot Theo Weterings (Haarlemmermeer). Onderweg terug telefonisch overleg met Paul Schnabel (onderwerp: lustrum Universiteit Utrecht in 2016) en met voorlichter Sjoukje Volten.

Breng, terug in Utrecht, een bezoek aan de familie Binneveld aan de Maanzaadstraat in Leidsche Rijn. Op initiatief van de gemeente is in de buurt een project uitgevoerd ter verbetering van de achterpadverlichting. Dit alles in het kader van onze 'strijd' tegen woninginbraken. Bevestig ter afsluiting van het zogeheten ‘Donkere Dagen Offensief’ - onder vele nauwlettend toeziende ogen - bij hen een nieuwe achterpadlamp. Meerdere bewoners uit de straat komen een kijkje nemen. Ook wijkagent Remzi Arifoglu, Jennifer Scholl en John Klijn van Mitros, Steve Gajadhar van Van den Pol elektrotechnieken Martin Bosman van de Gamma, allen bij het succesvolle project betrokken, zijn aanwezig. Bewonder na afloop de (senioren) woningen van twee echtparen. Ze hebben het mooi voor elkaar.

In de loop van de middag door naar de Koningslaan. Feliciteer aldaar de heer en mevrouw Volkers-Meijssen met hun 60-jarig huwelijk. In aanwezigheid van hun hockeyende zonen (zoon Rick was international) vertelt het echtpaar uit Amsterdam (bruidegom) en Tuindorp over hun werkzame leven en hun inzet voor het verenigingsleven (het Groenekanse Voordaan en Kampong). Ze vieren het binnenkort met het gehele gezin in Barcelona.

Woon aan het eind van de middag in de prachtige - met veel historie omgeven - penitentiaire inrichting aan het Zandpad in Nieuwersluis de bestuurlijke kick-off bij van de Top X aanpak om jonge veelplegers op het rechte pad te brengen en te houden. De bijeenkomst is georganiseerd door het Veiligheidshuis regio Utrecht (VHRU). Zet na de enthousiasmerende inleidingen van Petra Nijmeier (programmamanager Top 600 Amsterdam), Sjef van Gennip (directeur Reclassering Nederland) en dagvoorzitter Karel van Duijvenbooden (ketenmanager VHRU) alle aanwezigen als voorzitter van de stuurgroep van het veiligheidshuis op 'scherp'.
Om voor een selecte groep plegers van ernstige overlast en criminaliteit het verschil te maken en het aantal slachtoffers van delicten met een grote impact daadwerkelijk te verminderen zijn focus, extra inzet, regie op de integrale aanpak en aandacht voor broertjes en zusjes nodig. En ook een combinatie van straf EN zorg. ‘We moeten doen wat nodig is’. Carpool samen met Petra Nijmeier terug naar Utrecht.

Bezoek samen met wijkagent Remco Mol een inwoner van Lombok. Hij werd eerder deze week geconfronteerd met intimiderend gedrag. Nare ervaring.
Eet snel een broodje bij ‘Giros’ in de Abel Tasmanstraat en begeef me naar het Stadshuis van Nieuwegein. Ben te gast bij de gemeenteraad om wederom, samen met burgemeester Frans Backhuijs (Nieuwegein), van gedachten te wisselen over de toekomstige regionale samenwerking. Meteen door naar de Soestdijkseweg Zuid in De Bilt. Carpool er samen met burgemeester Backhuijs en beleidsmedewerker Susan van Wersch heen. Zelfde onderwerp, andere gemeenteraad. Leerzame ervaring. Heb inmiddels vier raden bezocht. Het is elke keer anders. Steeds interessant. Nog zes gemeenteraden te gaan.


Woensdag 11 maart

Lekker vroeg op de fiets. Het is een stralende dag. Start de ochtend op het Stadhuis met een vergadering van de selectiecommissie voor een nieuwe raadsgriffier. Praat, terug op het stadskantoor, bij met Frank van der Lecq over teksten voor toespraken en voorwoorden. Overleg met Chantal Keijsper directeur van het Utrechtse Archief. Marianne van der Horst en Rita van der Meulen van Volksgezondheid informeren mij over het Volksgezondheidsbeleid 2015-2018, met als speerpunt het verkleinen van de gezondheidsverschillen.

Heb een leuk gesprek met Babs van Geel, voorzitter van de stichting Eet met je Hart. Een zeer inspirerend initiatief om ouderen uit hun isolement te halen. Als je in een Utrechts restaurant eet dat meedoet met dit initiatief, gaat één Euro naar de Stichting, die allerlei activiteiten voor ouderen organiseert. Het initiatief heeft inmiddels in 7 andere steden navolging gekregen.

Maak 's middags nader kennis met m'n nieuwe ambtgenoot van Stichtse Vecht Marc Witteman. Ontvang goede bekende Albert Verlinde, sinds 1 maart algemeen directeur van Stage Entertainment Nederland, en Kassandra Dommisse-Reebergen, directeur van het Beatrix Theater. Het Beatrix Theater is onderdeel van dit internationale theaterbedrijf. We spreken over de goede relatie van het theater met Utrecht en hoe we voor de toekomst de samenwerking verder kunnen versterken.

Ontvang aansluitend drie ambtgenoten uit mijn voormalige werkkring in de regio Amsterdam-Amstelland. POS-voorlichter Tjerk van Impelen informeert de burgemeesters van Diemen, Aalsmeer en Ouder-Amstel over de laatste ontwikkelingen in het stationsgebied. Een rondleiding door het stadskantoor volgt. Joost van der Naald (projectsecretaris Stadskantoor) zet zijn beste beentje voor.
Fiets aan het begin van de avond naar Chez Jacqueline. Gebruik er het avondeten met m'n oud-collega's Rob en Henk. Op tijd thuis. De stukken in de tas vergen nog de nodige aandacht.


Dinsdag 10 maart

Wandel even na half acht vanuit het Stadskantoor richting Jaarbeurs. Drink in alle vroegte op uitnodiging van Godfried Boogaard een kopje koffie bij Meet-up Utrecht, georganiseerd door het Utrecht Netwerk. Spreek de aanwezigen kort toe over ‘ondernemen in Utrecht’. Benoem onze veelzijdigheid ('Groen, slim en gezond') en unieke ligging. Stel de vraag aan de ondernemers waarom zij voor Utrecht hebben gekozen. Centrale ligging, die nemen ze ons nooit meer af. Een jonge vrouw van buiten Europa blijkt bewust te hebben gekozen haar business in online marketing hier op te zetten. Vraag: is Utrecht er ook voor de minder hoogopgeleide inwoner? Zeker! Zo biedt sinds kort bijvoorbeeld het project ‘Nul op de meter’ een impuls voor de bouwsector en is er veel vakmanschap uit de maakindustrie nodig. Maak kennis met een aantal van de ondernemers (Kreatees, Mijn student slim geregeld, Buurt App, Orgidee, Hatseflatsmedia, RestovanHarte). Krijg na afloop een heerlijke fles Utrechts spraakwater. Gewoon water uit de kraan. Wens de ondernemers veel succes. Nuttige bijeenkomst. Reporter Hidde Kroonbergs van DUIC doet verslag.

Terug op het Stadskantoor vult de ochtend zich met de wekelijkse collegevergadering. Na afloop volgen 's middags een bestuurlijk overleg met de wethouders Paulus Jansen en Kees Geldof over een aantal tunnels en een vergadering van de combistaf raamprostitutie met dezelfde wethouders en wethouder Victor Everhardt. Fris me aan het eind van de middag thuis even op.

Woon aan het begin van de avond in Het Huis Utrecht aan Boorstraat de opening bij van een veiligheidsavond voor winkeliers aan de Amsterdamsestraatweg. Winkeliers krijgen veiligheidstips op het gebied van winkeldiefstallen, overvallen (wijkagent René Russ) en brandveiligheid (André Overeem). 'Doet u uw ogen dicht. Weet u waar de nooduitgang is? vraagt laatstgenoemde lachend. Nuttige tip. Bijna niemand weet het. Het hoofdthema van de avond is de presentatie van een Mystery Shoplifter ('Gerrit de Raaf') die in opdracht van de winkeliers heeft onderzocht hoe diefstalgevoelig hun winkel is. De ‘buit’ ligt gepresenteerd op de tafels, maar winkeldieven zijn gewaarschuwd: winkeliers op de Amsterdamsestraatweg herkennen verdachte situaties na vanavond beter.

Vertrek hierna voor de U10, samen met ambtgenoot Frans Backhuijs (Nieuwegein), naar de gemeenteraad van Stichtse Vecht. Onderwerp van gesprek is de samenwerking met en in de regio. Leuk gesprek. Stichtse Vecht vormt als het ware de brug tussen Utrecht en Amsterdam en is de derde stad van de provincie Utrecht. Het bezoek is onderdeel van onze ronde langs de U10: Bunnik, De Bilt, Houten, Nieuwegein, IJsselstein, Stichtse Vecht, Vianen, Utrecht, Woerden en Zeist. Bel ondertussen met Johan van Renswoude (politie), Martijn van Hulsteijn (Tour de France) en Zuidhollands gedeputeerde Ingrid de Bondt.


Maandag 9 maart

In alle vroegte naar het werk. Tijdens het wekelijkse overleg met een paar naaste medewerkers is rond een uur of negen luid getoeter van de treinen op Centraal Station te horen. Een protestactie tegen het aanhoudende geweld tegen treinpersoneel. Mooi gebaar, hoop dat het aandacht krijgt die het verdient. Hierop volgt het wekelijkse overleg met de raadsgriffier en de gemeentesecretaris. Bereid de kickoff bijeenkomst Top X aanpak voor met Karel van Duijvenboden (ketenmanager veiligheidshuis regio Utrecht) en adviseur Veiligheid Ellemieke Rombouts. Een vergadering van de staf veiligheid volgt. Bespreek met Erik Scholten (concernjurist), Patrick van Doorn (hoofd Juridische Zaken) en Robert Snoeijenbos (juridisch adviseur) de gemeentelijke rapportage klachten 2014. De rapportage is mede opgesteld naar aanleiding van het advies van de Rekenkamer Utrecht ‘Lessen van Ongenoegen’. Het advies gaf aanbevelingen op het gebied van klachtafhandeling.

Ontvang 's middags Monique Dirven van culturele zaken en Cees van Eijk, voorzitter van de stichting Kunst in het Stationsgebied. Onderwerp van gesprek is een kunstmanifestatie in 2016 bedoeld als vervolg op Call of the Mall. Loop naar het Jaarbeursplein. Bekijk samen met de in Utrecht studerende wielrenner Jasper Bugter, de zogenaamde TourCube. Een flexibele werkplek in de buitenlucht. De TourCube is een samenwerking van het Utrecht Science Park, Toerisme Utrecht en de projectorganisatie Tour de France. De speciale TourCube is natuurlijk helemaal in de Tour-sfeer. Als je in deze Cube gaat zitten, lijkt het alsof je door de Zadelstraat, waar de Tour straks doorheen fietst, het parcours rijdt.

Ga kort op verjaardagsvisite bij mevrouw Laus ('tante Stien') aan de Burgemeester van Tuylkade (95 jaar). Het is de vervulling van een laatste wens. Wandel vervolgens vanaf het Stadhuis naar museum Speelklok voor een Naturalisatieceremonie. Word ontvangen door museumdirecteur Klaas Dirk Bruintjes, Joline Stoffel (ook van het museum) en Annabel de Vries van Burgerzaken. Begroet de schoonvader van één van de naturalisandi. De schoonvader heet ‘directeur’ in het taalgebruik van de schoonzoon. Burgerzaken medewerker Tessa roept één voor één de ruim zestig nieuwe Utrechters naar voren. De eden of geloften worden afgelegd waarna het officiële document wordt uitgereikt waarmee ze hun Nederlandse paspoort kunnen aanvragen. Veel blije mensen die na het zingen van het Wilhelmus genieten van de rondleiding door het museum.

Woon ten slotte aan het begin van de avond een bijeenkomst bij van de Vereeniging in Sociëteit de Vereeniging. Maak mijn eigen inauguratie mee, net als bijvoorbeeld Bernard Wientjes.
Zingen - na enige voorafgaande oefening - uit min of meer volle borst het Vereeningingslied. Volg, terug thuis, later op de avond de beelden en berichtgeving over het aftreden van de bewindspersonen van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten en Fred Teeven. Eneverende avond.


Zaterdag en zondag 7 en 8 maart

Prachtige zonnige zaterdag. Fiets een paar boodschappen in huis. Werk 's ochtends aan de inhoud van de stadskantoortas. Ga 's middags samen met Marian aan het werk in ons nieuwe huis (een tussenwoning in Rijnsweerd). De schilder, aannemer en glaszetters zijn stevig aan het werk geweest. Ruimen op en vegen aan. Aan het eind van de middag komen onze dochter en haar vriendje kijken. Ze avondeten vervolgens bij ons thuis in Rivierenwijk. Zie Irene Wüst en Sven Kramer het goed doen op het WK allroundschaatsen in Calgary. Door het tijdsverschil een latertje. Woon zondag rond het middaguur samen met heel veel andere goede bekenden in de Historische Druivenkwekerij Sonnehoeck in Kwintsheul de uitreiking van de versierselen behorend bij een Koninklijke Onderscheiding bij, door ambtgenoot Sjaak van der Tak (Westland). De gelukkige is niemand minder dan - de totaal verraste - Hans van den Broek. Zeer verdiend. Zijn jarenlange vrijwilligerswerk achter de schermen voor de talentscouting en training van bestuurders en politici is onovertrefbaar. Was heet in de historische druivenkas. Mooie toespraken van de burgemeester en de jubilaris zelf. Daarna een muzikaal optreden van de heren en dames van theaterkoor Dario Fo.

Aan het eind van de middag neemt ook onze zoon een kijkje in ons nieuwe huis. Avondeten met z'n drieën. Bietjes. Feliciteer Dafne Schippers met opnieuw een prestatie van formaat, gouden medaille op de indoor 60 meter. Sta inmiddels stil bij Internationale Vrouwendag. Deze staat in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld. Sluit het weekend af met nog een paar stukken en 'Boer zoekt vrouw'.


Vrijdag 6 maart

Gelukkig goed geslapen. Maak in alle vroegte op het Stadskantoor kennis met de Utrechters Diederik Zur Lage en Anne Margreet van Drooge. Leuk stel. Feliciteer mijn broer Koos met zijn verjaardag vandaag. Ga aansluitend samen met kabinetsmedewerker Claudia Prins naar het Muntgebouw aan de Leidsekade. Ontvang daar, samen met Commissaris van de Koning Willibrord van Beek, H.M. Koningin Máxima. Zij bezoekt het jubileumcongres van het NIBUD ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan. Bestuursvoorzitter Elly Blanksma (burgemeester Helmond) spreekt enkele welkomstwoorden uit, de hooggeleerde Wilco van Dijk houdt een boeiende lezing ('De consument is geen homo economicus maar een homo sapiens') en H.M. de Koningin feliciteert het Nibud in haar hoedanigheid als erevoorzitter van het platform wijzer in geldzaken. Dagvoorzitter Pieter-Jan Hagens houdt het tempo er stevig in. Gerjoke Wilmink (directeur NIBUD) en Adriaan Derksen (directeur Muntgebouw) en hun medewerkers kunnen trots zijn op het resultaat.

Aan het begin van de middag meteen door naar De Fabrique aan de Westkanaaldijk. Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag organiseert WOMEN Inc. een festival met als thema 'De toekomst van Nederland, een nieuwe verdeling van zorg en werk'. Ook daar is de Koningin bij aanwezig. Beluister de gesprekken die dagvoorzitter Daphne Bunskoek heeft met Hans de Boer (werkgeversorganisatie VNO-NCW), Harry van de Kraats (werkgeversorganisatie AWVN), Kim Putters (directeur SCP) en Annemarie Jorritsma (voorzitter VNG). Aanbevelingen op het thema worden gedaan. Koningin Máxima houdt een korte toespraak en biedt de organisatie ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan een sinaasappelboompje aan. Directeur Janette Vaessen is er blij mee. Zwaai naar oud-wethouder Wil Velders (PvdA). Still going strong. Wip aan bij kapper Wilfred Mulder aan de Laan van Nieuw Guinea. Drink een kopje koffie bij cultureel dagcafé Kopi Susu en wandel vervolgens samen met wijkveiligheidsmanager Koen Osterhaus naar een pizzeria in de JP Coenstraat. Spreek met de jonge ondernemer en zijn zus. Hij was recentelijk het slachtoffer van een incident met vuurwerk. Probeer hen een hart onder de riem te steken. Sta, terug op het stadskantoor, samen met Marian en een aantal naaste medewerkers, stil bij de baanwissel van voormalig chauffeur Donald Knoop. Leuk dat ook zijn echtgenote aanwezig is. Mooi eind van de week. Ga heel vroeg naar bed.


Donderdag 5 maart

Duik even na zessen in de ochtendkranten. Neem rond kwart over zeven het nieuws door met Margriet Vroomans van radio 4 ('De ochtend van 4'). Mag als altijd een muziekstuk uitzoeken. Kies deze keer voor de Radetzkymars van Johann Strauss sr. Heerlijk. Fiets naar het werk. Als ik in de stoplift van het Stadskantoor sta, blijkt een medewerker mijn keuze niet te hebben gewaardeerd (‘U had vanochtend geen goede muziekkeuze'). Waarvan akte. Ontvang om half negen gemeenteraadslid Tara Scally (GroenLinks). Bespreek een aantal lopende zaken met Susan Meenhuis en Hans Kuperus van kabinetszaken, samen met Maartje Schlebusch (hoofd Bestuursondersteuning). Goede bekende Maarten Michalides wipt even aan om te kunnen genieten van het uitzicht vanuit mijn werkkamer. Praat uitvoerig bij met projectleider raamprostitutie Martin Klapwijk. Aan het eind van de ochtend volgt een overleg met programmamanager Jessica Offenberg en Edwin Koster (hoofd Bestuurlijke Zaken). Onderwerp: het profiel van de stad. Gebruik de lunch op mijn werkkamer met goede bekende Tinka Versteeg uit Houten. Ze studeert rechten. Tof mens.

Fiets naar het stadhuis. Bijna de gehele middag staat voor mij in het teken van een expertmeeting over de aanpak en preventie radicalisering. Het is een initiatief van de gemeenteraad - gemeenteraadslid Anne-Marijke Podt (D66) in het bijzonder. De grote trouwzaal zit bomvol en dagvoorzitter Steven Lenos doet het goed. Mag met enkele woorden de expertmeeting openen. Na een tweetal prikkelende inleidingen (Amy-Jane Gielen en Najib Tuzani) gaan de deelnemers in vier groepen uiteen om onder leiding van gemeenteraadsleden een aantal thema’s nader te bespreken. Zowel de gevarieerde samenstelling van het gezelschap als de ideeën waarmee de groepen komt, bieden houvast voor de toekomst. Zeer de moeite waard. Blijf aan het eind van de middag op het stadhuis. Eerst voor een vergadering van het dagelijks bestuur van het presidium, daarna voor een overleg met de ondervoorzitter van de gemeenteraad, de raadsgriffier en de gemeentesecretaris. Rond m'n post en stukken af. Om acht uur precies begint de gemeenteraad. Feliciteer Roelant en Machteld Rollingswier met de geboorte van hun dochter Marije. Voel me niet helemaal fit, ben blij dat de vergadering rond half elf is afgerond. Fiets snel naar huis en ga meteen naar bed.


Woensdag 4 maart

’s Ochtends vroeg op weg. Begin vandaag bij RTV Utrecht aan de Hengeveldstraat. Word vriendelijk ontvangen door Wim Kramer van RTV Utrecht, Keesjan Steverink van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) en twee stagiaires van Keesjan. Onderteken samen met Paul van der Lugt, algemeen directeur, namens alle 26 burgemeesters uit de veiligheidsregio een nieuw convenant over het fenomeen calamiteitenzender. Het convenant bevat afspraken over het gebruik van RTV Utrecht als calamiteitenzender en beschrijft hoe gewaarborgd wordt dat de zender tijdens calamiteiten en crises tegelijk aan vrije nieuwsgaring kan blijven doen.

Doe een boodschap aan de Adelaarstraat. Zwaai naar goede bekende Bas ten Haaf die toevallig langs fietst 'We hebben inmiddels vijf kinderen', vertelt ie. 'Doe vooral mijn hartelijke groeten aan Jeanine!', roep ik hem na.

Ontvang, inmiddels op het stadskantoor gearriveerd, Roswita Warmerdam, mede-oprichter van het Utrechts Verbond en Wilco Admiraal van koffiebar Barista. Onderwerp van gesprek is de column die Wilco schreef op nieuws030. Nuttig gesprek. Krijg na afloop van allerlei ter kennismaking. Koffie uit Kenia, een stukje schoonmaakzeep ('Werfzeep'), een prachtige zeefdruk van de Dom, gemaakt door Lucas van Hapert, en een exemplaar van het magazine De Dakhaas. Maak aan het eind van de ochtend kennis met onder anderen gebiedsopzichter Ron van Hattem van Stadswerken. Zwaai op de gang naar oud-wethouder Hans Spigt, inmiddels verbonden aan het Aanjaagteam Banenafspraak. Hij is op bezoek bij wethouder Victor Everhardt. Gebruik de lunch met de leden van het Hoofdbestuur van de JOVD. Eervol bezoek. Tom, Jules, Jasper, Christiaan, Benjamin, Robin, Jim en Matthijs maken van hun hart geen moordkuil. Allemaal mannen. Is wel eens anders geweest. Gelukkig. Praat 's middags bij met goede bekende Herbert Zilverentant. Ontvang dijkgraaf Roelof Bleker, voorzitter van het dagelijks bestuur van waterschap Rivierenland. Bespreek aan het eind van de middag met Peter Bos, algemeen directeur van de VRU een aantal actualiteiten. Maak tenslotte kennis met Harriët Aans van Secretary Plus. Haast me naar het Leidseveer. Neem bij de FGH-bank het allereerste exemplaar van de twintigste editie van het jaarlijkse Vastgoedbericht ('De kracht van anders kijken') in ontvangst uit handen van (beoogd) directievoorzitter Fred Weenig. FGH is inmiddels als expertisecentrum voor commercieel vastgoed geïntegreerd in moederbedrijf Rabobank. Nog één keer presenteert de bank het Vastgoedbericht. De belangstelling is groot en de stemming optimistisch. Groet achter de coulissen op weg naar de uitgang Christiaan Kuyvenhoven en Mengjie Han. Ooit succesvolle deelnemers aan het Internationale Franz Liszt pianoconcours treden ze later vanavond op voor de gast van de FGH bank. Leuk ze hier weer te ontmoeten.

Fris me thuis even op. Meteen door naar het hoofdkantoor van de Rabobank aan de Croeselaan. Houd op uitnodiging van voorzitter Marijke Klaver en organisator Robert de Groot een inleiding voor de vereniging Jong Rabo. Jong Rabo (sinds 1979) heeft als vereniging de missie jonge medewerkers (tot 35 jaar) binnen de Rabobank Groep met elkaar te verbinden, te faciliteren in persoonlijke ontwikkeling en te laten bijdragen aan organisatiethema’s. De focus van Jong Rabo is het organiseren van activiteiten voor de 1500 leden. En dat laatste lukt goed. Er zijn meer dan 70 bijeenkomsten per jaar. Beantwoord na mijn verhaal een groot aantal vragen van de aanwezigen. Prettige discussie met talentvolle jongelui uit de regio en stad. Hun maatschappelijke betrokkenheid is in velerlei opzichten zeer waardevol.


Dinsdag 3 maart

Ga even na zessen samen met Marian naar ons nieuwe huis. Laten even voor half zeven schilder Ab binnen. Hij gaat als eerste aan de slag met de verbouwing. Hij heeft er zin in. Voor mij staat de rest van de ochtend in het teken van de wekelijkse collegevergadering. Het eerste deel van de vergadering van de driehoek 's middags staat in het teken van een interview met het AD/UN (Bart Lauret) en met RTV Utrecht (Marc van Rossum du Chattel). Onderwerp van het gesprek is de sluiting van het Zandpad medio 2013. Officier van Justitie Melanie Nijenhuis sluit voor deze gelegenheid ook aan. Na afloop een reguliere vergadering van de driehoek. Voer telefonisch overleg met Marian Oudeman (voorzitter CvB Universiteit Utrecht). Heb in verband met de actualiteit aan het begin van de avond een voortgangsgesprek met de fractievoorzitters uit de gemeenteraad. De dames en heren hebben zich goed voorbereid, mag stevig aan de bak. En zo hoort het ook. Race meteen door naar het gemeentehuis van Houten aan het Onderdoor. Bespreek met en in de Houtense gemeenteraad, samen met ambtgenoot Frans Backhuijs (Nieuwegein) de toekomst van de regionale samenwerking onder de noemer: 'We zijn gisteren begonnen' (pdf). Ontmoeting verloopt in een zeer constructieve sfeer. Maak samen met Frans een ronde langs alle tien gemeenteraden uit de U10 (Bunnik, De Bilt, Houten, Nieuwegein, IJsselstein, Stichtse Vecht, Vianen, Utrecht, Woerden en Zeist). Vanavond was de première. Nog negen gemeenteraden te gaan.


Maandag 2 maart

Druk weekeinde achter de rug. Maak m'n ochtendwandeling in de wijk en ga richting het Stadskantoor. De voorjaarsvakantie is voorbij, bijna iedereen is weer aan de slag. Het treinverkeer gooit voor heel veel mensen deze morgen wat roet in het eten. Overleg met een paar naaste medewerkers (secretariaat, kabinet en communicatieadviseur). Praat bij met gemeentesecretaris (de raadsgriffier is vandaag verhinderd). Ontvang Paul van Maanen en Marc van der Klok van ROC Midden Nederland. Aan het eind van de ochtend volgt een vergadering van de staf veiligheid. Bel aan het begin van de middag met een slachtoffer van een woningoverval. Een vreselijke ervaring. De meneer maakt het inmiddels redelijk goed. De rest van de middag is vrij gepland. Inspecteer samen met Marian en m'n vader ons nieuwe huis. Nemen de meterstanden op. Gaan vervolgens naar de notaris voor de officiële 'sleuteloverdracht' door de verkopers. De heren makelaars zien op het goede verloop toe. Morgenochtend vroeg begint de verbouwing. Woon aan het begin van de avond op uitnodiging van Ronald Giphart (spreekstalmeester), Ron Okhuijsen (eigenaar Goesting), Bas Vanhijfte (horecamakelaar Van de Weerd) en Erik Derksen (Buurten) de allereerste versie van Maffe Maandag bij. Een nieuw initiatief naar Deens model. Plaats van handeling is Goesting aan het Veeartsenijpad. Eigenaren, chefkoks en bedrijfsleiders komen maandelijks op maandagavond bijeen om over hun vak en passie te praten: koken! Maak kennis met Katy Elst van Goesting en met de gastsprekers van vanavond. Kok des Vaderlands Pierre Wind ('Passie in de keuken'), de Westfriese aardappelteler Hero Stam ('Hollands trots de Opperdoezer Ronde - Power to the Pieper') en schrijver Harold Hamersma van het Handelsblad ('Wijn en spijs'). Prima initiatief. In de Utrechtse restaurants is op dit moment al van vele sterren te genieten, nu nog een Michelinster. Krijg na afloop een tasje met Utrechtse waar. Onder anderen het boek 'Harem' van Ronald Giphart en een originele Vockingworst. Kortom, topproducten.


Zaterdag en zondag 28 februari en 1 maart

Hotelontbijten zaterdagochtend met z'n vijven. Fietsen in de omgeving van Schoorl. Gaan bij Camperduin het strand op. In de loop van de middag terug naar Utrecht. Geven onze zoon onderweg een lift naar Amstelveen. Ga vervolgens aan het eind van de middag samen met Marian naar onze vrienden Marie-Louise en Steven in het Haagse Statenkwartier. Gebruiken met de oud-collega's Wilma en Geert, Marianne en Niek en Hans en Annie het avondeten. Aanvaarden na een gezellige avond de terugreis naar Rivierenwijk in Utrecht.

En toen was het al weer maart. Woon 's middags de voetbalwedstrijd FC Utrecht-Feijenoord (0-0) bij.

Bezoek aansluitend op uitnodiging van Yucel Aydemir, van het Turks Platform Utrecht, in de Ulu Moskee aan het Moskeeplein, een themabijeenkomst 'radicalisering en polarisatie' bij. Spreek net als (de Rotterdamse) professor Özcan Hidir van de Islamitische Universiteit de aanwezigen toe. De zaal zit goed vol. Ben trots dat er ook een flink aantal leden van de gemeenteraad zijn. Krijg na afloop van de hooggeleerde een exemplaar van De Levende Koran cadeau.
De hele dag veelvuldig contact met Toaufik Elfalah (politie), Michel Kok (veiligheid) en Linda Iskarous (communicatie) over het rustige verloop van het WWR benefietgala in Overvecht. Gaan het evalueren en overigens moedig voorwaarts.


Archief

Archief weekboeken Amstelveen

(Van juli 2005 tot december 2013 was Jan van Zanen burgemeester van Amstelveen)

Uw mening