Burgemeester Fotodagboek mei en juni 2015

Dinsdag 30 juni

Ga zwemmen en haast me op de fiets naar het Stadskantoor. In mijn kamer staat wethouder Margriet Jongerius al klaar voor het maken van een videoboodschap over de internationale blaasmuziekconferentie WASBE die in 2017 in Utrecht plaatsvindt. ZIMIHC organiseert de conferentie. Deze zomer vindt de conferentie plaats in San José (VS), de videoboodschap zal daar worden getoond. Martine Spanjers en Meike Salden van Zimihc Maatwerk maken de opname. Improviseer met hulp van communicatieadviseur Peter Paul Hellings een tekst. De rest van de ochtend staat in het teken van de wekelijkse vergadering van het college van Burgemeester en Wethouders. Fiets aan het begin van de middag naar het Stadhuis.

In de raadszaal vindt de gemeenteraadsvergadering over de Voorjaarsnota 2015 plaats. Avondeet tijdens de avondschorsing met de collegeleden. Een latertje. Rond een uur of twee kan de vergadering worden afgesloten. Korte nazit en meteen op de fiets naar huis.

Maandag 29 juni

Start vroeg op deze zonnige maandagochtend met een paar baantjes in zwembad Krommerijn. Op het werk volgt een wekelijks overleg met een paar naaste medewerkers. Spreek met de raadsgriffier en de gemeentesecretaris en zit de vergadering voor van de staf veiligheid. Loop aan het begin van de middag op uitnodiging van Ingmar Creutzberg van Klépierre naar Hoog Catharijne om daar de burgemeester van Mont Catherine te beëdigen. De docente Frans Yontie Helders is vanaf vandaag tot en met zondag La Maire van dit dorp in het winkelcentrum Hoog Catharijne. 

Overhandig haar een sjerp in Franse kleuren en de sleutels van haar dienstauto, een 2CV. Ze heeft erg veel zin in haar protocollaire rol de komende dagen. Meteen door naar Den Haag voor een vergadering van het 'artikel 19-overleg' van de tien regioburgemeesters met de minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur. Bel onderweg met Hoofdofficier van Justitie Johan Bac. Terug in Utrecht volgt in het Stadhuis een vergadering van het gemeenteraadspresidium. Verwelkom ten slotte in de loop van de avond op spoor 11b, vergt wat heen en weer hollen en hulp van NS-medewerkers om uiteindelijk het juiste perron te vinden, van het Centraal Station Tour de France directeur Christian Prudhomme en de tweede man Cyrille Tricart. De heren hebben er overduidelijk zin in en zijn verrast door de aandacht van de media op het perron. Overhandig Prudhomme een schilderij van de Overvechtse schilder Charles van den Broek. Verheug me op de komende week.

Zaterdag en zondag 27 en 28 juni

Vermaak me zaterdagochtend in de tuin. Ga 's middags op uitnodiging van Eveline Schell (voorzitter Stichting Leergeld Utrecht) naar De Utrechtse Fietsfabriek (DURF) in Strijkviertel in De Meern. Deze fabriek heeft in samenwerking met Stichting Leergeld, en de gezamenlijke Utrechtse Lionsclubs, 150 fietsen aangeschaft. Met dank aan de opbrengst van de jaarlijkse boekenbeurs van de Lions en bijdragen van enkele andere fondsen (onder andere Harten voor Sport, Haella en JCI ‘t Sticht). De fietsen zijn bedoeld voor brugklassers uit een gezin onder het bijstandsniveau. Maak kennis met een aantal van de vrijwilligers, de mannen van de fixfiets (bakfietsen uit het bikerepaircafé), de leerlingen en hun ouders. DURF-directeur Hans Hoogbergen leidt me rond in de fabriek en vertelt me wat er moet gebeuren. Help vervolgens onder zijn begeleiding leerling Latoya met het 'afstellen' van haar nieuwe fiets. Hector Timmers en Marjolijn Cohen van de Lions doen hetzelfde. Eenmaal buiten springt Latoya achterop en maken we samen het allereerste ritje op haar gloednieuwe fiets. Goed initiatief. Nieuws 030 doet verslag. Wip 's avonds op uitnodiging van voorzitter Koos Janssen en secretaris Astrid van de Klift even aan bij het afscheid van Piet van Elteren van de VNG-afdeling Utrecht. Plaats van handeling 't Amsterdammertje aan de Loenense Rijksstraatweg.

Ga zondagmorgen in alle vroegte richting de Jaarbeurs. Hier vindt vandaag de Toerversie Utrecht plaats, een wielertocht over het een groot deel van het parcours van de tweede etappe van de Tour de France. Het is een toeristische prestatietocht. De opbrengst (van het inschrijfgeld) gaat naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis en het Jeugd Sport Fonds. Zie onderweg de eerste groepen wielrenners, in het geel, voorbij fietsen. Op en rond het Jaarbeursterrein is het een drukte van belang. De ruim 13.000 deelnemers, waaronder onze wethouders, ambassadeur Ed Kronenburg (van Nederland in Frankrijk) en ambassadeur Timothy Broas (de Amerikaanse ambassadeur), komen van heinde en verre.

Maak samen met Janine Vermeulen en Jaco Schippers kennis met een aantal bedrijventeams, ga op de foto met het team van Air France KLM, krijg van Arno de Jong en Richard Plugge (allebei van team LottoNL-Jumbo) een speciaal wielershirt aangeboden met viertal lottoballetjes met nummers, 4-7-20-5, de datum van de Grand Départ, en los vanaf het startpodium een startschot. Immense happening. Zeer indrukwekkend. Wat een geweldige sfeer. 

Bezoek 's middags samen met Marian de stadsboerderij en de speeltuin van Griftstede. Fred Penninga presenteert er alweer voor de 11de keer de Park Picknick Poëzie. Draag zelf een tekst voor van Drs. P. en beluister het optreden van de dichters Jolies Heij en Geerten van Gelder. Fiets onder de muzikale begeleiding van de Nederlandse folkgroep Pekel samen met Griftpark-beheerder Wim Horst naar de (afsluitende) Parkdag van het MidZomerGracht festival.

Fiets op speciaal bij rijwielhandel Kok gecharterde gele Tour de France-fietsen. Een soort retrofietsen die lijken op de allereerste Tour de France fietsen. Spreek de aanwezigen op het festival toe ('Griftpark kleurt roze'), krijg van kleuter Daniël een kleurrijk vlaggetje en pin voor op m'n jasje ('Ik ben meer dan welkom'), wandel langs een aantal van de kramen en beluister mannenkoor Cantori del Duomo. Maak kennis met studente Franka Kerklaan. Zij promoot een duurzaam project op het Indonesische eiland Sumba. Maakte daartoe een museumfiets. Die ziet er strak uit. Wens haar veel succes.

Snel terug naar het Jaarbeursplein. Draag er samen met de directeur van de stichting Wilde Ganzen, Klaas van Mill, bij aan de opening van het project ‘Deze fiets redt levens’. We nemen beiden plaats op een speciaal ontworpen Bike4Care fiets, een soort hometrainer. We rijden door een Keniaas landschap op weg naar een lokale familie. Het lijkt alsof je door het rulle zand in Kenia rijdt, inclusief hobbels. Iedereen kan de afgelegde afstand op een scherm zien. De fietsen worden ter beschikking gesteld aan Keniaanse gezondheidswerkers, opdat ze twee keer zoveel mensen in afgelegen gebieden kunnen bereiken en er voor heel veel Kenianen structureel betere gezondheidszorg beschikbaar komt. Maak onder meer kennis met Luuk Eickmans van CooP-Africa waarmee Wilde Ganzen ter plaatse samenwerkt. Prima actie.


Vrijdag 26 juni

Korte nacht. In alle vroegte naar het werk. Begin met een overleg met vertegenwoordigers van de wijkraad en het bewonersplatform Overvecht. Onderwerp van het gesprek is het nieuwe Zandpad. Woon de rest van de ochtend een aantal hoofdlijnenberaden van het college bij. Praat aan het begin van de middag kort bij met Ad Sanders van de politie en Onno Flemming, adviseur veiligheid. Zij zijn druk met alle (veiligheids)voorbereidingen rond de Tourstart. Ontvang Jantine Kriens (directieraad VNG).

Ga in de loop van de middag, in een rode Tour de France Skoda, naar de Biltstraat. Bezoek er de kaaszaak 'Pakhuis kaas boter eieren' van Jurre Beijneveld. Ontmoette de jonge ondernemer onlangs bij de introductie van de nieuwe 'Oudegracht kaas'. Vertelde hem over de kaasgroothandel van mijn grootvader en ooms in Edam. Beloofde hem een origineel 'kaashandel Van Zanen' etiket. Smeer het met plastic vast op een Edammertje. Leuk om te doen.

Meteen terug naar de binnenstad. Woon de opening bij van 'Hotel Heroïque', een tentoonstelling in het voormalige postkantoor aan de Neude, met werk van Utrechtse en buitenlandse schilders, kunstenaar Ruud Kuijer en een aantal bekende Nederlandse Tour fotografen. Begroet op het stadhuis Joop Zoetemelk en begeef me samen met hem richting de Neude. Jeroen Wielaert nam het initiatief tot het 'hotel'. Wielaert kent als geen ander het nomadische leven van de wielerronde. Het altijd verhuizen naar andere steden, met elke keer een ander hotel elke keer met andere decoraties. De tentoonstelling toont het verhaal van die tocht, de helden, wat ze ervaren en tegenkomen. Wim Pijbes (directeur Rijksmuseum) verricht samen met Joop Zoetemelk de opening in het afgeladen en bloedhete 'postkantoor'. We zingen voor Dani Zoetemelk, zij is vandaag jarig ... Nieuws 030 doet verslag.

Aansluitend door naar het Janskerkhof naar de sociëteit van het Utrechtsch Studenten Corps. Student Thijs van ’t Geloof vroeg me bij het Gele Kasteel het startschot te lossen ('Met de bel van de rector’) voor de fietstocht Dom-Eiffel-Dom (Tour des Tours), een fietstocht van 1.100 kilometer naar Parijs en terug. Monique Max en Moos (reed vorig jaar met het Belkin team naar Parijs) van het Jeugdsportfonds, bedanken de 23 'heeren' voor hun steun aan het fonds. Kapelaan Herman Schaepman uit Maastricht geeft de zegen en Cor Janssen (directeur van het Business Peloton Utrecht) is trots als altijd. Bel met goede bekende Kees Slump.

Ga ten slotte op uitnodiging Shida Bliek naar een bijeenkomst van de Diplomat Club Wassenaar: de 'pré-launch' van de Tour de France. Ambtgenoot Jan Hoekema (Wassenaar), Richard Schreurs en Martin Beyer van de l’Alliance Française en Wittenburg directeur Ralf Meppelder treden op Kasteel De Wittenburg op als gastheren. Spreek het gezelschap ambassadeurs toe, net als de Franse ambassadeur Z.E. Laurent Pic. In onze toespraken refereren we aan de trieste gebeurtenissen in Frankrijk, Koeweit en Tunesië vanmiddag. Vreselijk. Krijg na afloop de nieuwste editie van Diplomataffairs mee voor thuis.


Donderdag 25 juni

Zwem eerst en fiets dan naar het werk. Maak in alle vroegte op het Stadskantoor kennis met Salima El Ayachi (voorzitter), Hanneke Hautvast (vice-voorzitter) en Loubna Adahchour (ambtelijk secretaris) van de onafhankelijke adviesorganisatie interculturalisatie Saluti, samen met beleidsadviseur Joke Brouwer. Zeer de moeite waard. Saluti verricht goed werk. Hoofd veiligheid Angela van der Putten en Rosita Peel zijn mijn volgende gasten. Wandel naar de collegekamer, voor een officieel moment. Politie en beheerders van de parkeergarages en –terreinen in de Utrechtse binnenstad ondertekenen een samenwerkingsovereenkomst. Met deze samenwerking willen de politie en de parkeerbeheerders auto-inbraken verder terugdringen. Zij kunnen nu onder andere informatie uitwisselen over personen met een collectieve parkeergarageontzegging. De afgelopen jaren zijn al verschillende inspanningen verricht om auto-inbraak te voorkomen. Het aantal auto-inbraken is in de stad fors gedaald, maar vergeleken met andere Utrechtse wijken vindt er in de binnenstad nog te veel autokraak plaats. Goed initiatief.

Van links naar rechts T. Provoost ( gemeente Utrecht), A. Stor (Trigion beveiliging), R. v.d. Heijden (Jaarbeurs), B. van Barneveld (Politie), burgemeester Jan van Zanen, A. Vonk (Jaarbeurs), W. van Doesburg (Interparking), R. Ebbing (Klépierre), M. Draaijers (Q-park), F. Baars Parkeergarage Paardenveld).

Terug op mijn werkkamer vertelt Bert Feijtes (pedagoog en consultant) mij over zijn fascinatie voor spelletjes en de Tour de France. Hij maakte een kwartet- en kaartspel over de Tour in Utrecht. Hij fotografeerde 54 kenmerkende gebouwen en plekken in Utrecht. Enerverende man, zijn volgende project is de Formule 1.

Praat rond het middaguur bij met D66-raadslid  Arjan Kleuver. Ontvang, samen met wethouder Victor Everhardt, Arie van Alphen, de nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van het Diakonessenhuis. Stap op de fiets richting Stadhuis. De hele middag en avond is er een (extra) vergadering van de gemeenteraad. Beëdig Indra te Ronde als nieuw D66-raadslid, feliciteer Pepijn Zwanenberg (Groen Links) met de geboorte van zijn dochter Keet en ga samen met een aantal raadsleden op de foto met de allereerste groep 'gasten van de raad'. Bezoek tijdens de avondschorsing een bijeenkomst ter gelegenheid van de 239th Anniversary of the Independence of the United States of America. Gastheer ambassadeur Z.E. Timothy Broas en zijn echtgenote Julie ontvangen in de tuin van de residentie aan de Tobias Asserlaan vele honderden gasten. Overhandig hem een tas met Tourstart goodies en wens hem alvast succes voor aanstaande zondag (hij neemt deel aan de Tourversie Utrecht). Schuif, terug in Utrecht, bij aan tafel met raadsgriffier Ad Smits. Gebruik in de Servetstraat in rap tempo enig Grieks avondeten. Zwaai naar ambtgenoot Henk Evers (Nederweert) die hier van een korte vakantie geniet. Inmiddels informeert de politie mij over een zeer tragisch verkeersongeval in De Meern waarbij een jongetje om het leven is gekomen. Overleg met verkeerswethouder Lot van Hooijdonk en doe er aan het begin van de avondvergadering van de gemeenteraad een mededeling over. Wat een ellende. Lange avond. Fiets laat naar huis.


Woensdag 24 juni

Fiets heen en weer naar het zwembad. Een fotoshoot met Jiri Bülller, ook op de fiets, volgt ter hoogte van het Rietveld Schröder huis. Is een opdracht van De Volkskrant. Fiets door naar het Stadskantoor. Bereid met de adviseurs Ilona Kalksma en Joke Overeem het eerstvolgende artikel-19 overleg van de tien politieregioburgemeesters met de minister van Veiligheid en Justitie voor. Inmiddels sijpelt informatie door over mogelijke demonstraties door vakbonden tijdens het weekend van de Tourstart. Word niet blij van de berichtgeving, to put it mildly. Ga aan het begin van de middag richting het COV-gebouw (Centrum voor Openbare orde en Veiligheid) aan de Briljantlaan. Bespreek met alle relevante veiligheidspartners en de NCTV onder leiding van Rob Timmermans (Veiligheidsregio Utrecht) en Ad Sanders (Algemeen Commandant Politie Grand Départ) de (laatste) voorbereidingen van de Tourstart. Oefenen vervolgens onder leiding van lector crisisbeheersing Menno van Duin een paar scenario's.

Meteen door naar het Utrecht Science Park (USP). Vandaag is Startup Delta-ambassadeur én goede bekende Neelie Kroes op werkbezoek bij het USP en bij UtrechtInc. Begroet de ambassadeur, zij draagt een knalgeel Tour de France zonnebrilletje ('Ach ja, een slimme meid is op haar toekomst voorbereid'). De Economic Board Utrecht, Utrecht Science Park, Dutch Game Garden (DGG) en UtrechtInc verzorgden een inspirerend programma. Er gebeurt heel veel in onze regio als het gaat om start-ups. Mag Neelie interviewen en de aanwezige start-up community vragen laten stellen. Op het podium geeft Neelie Kroes aan onder in indruk te zijn van wat ze vandaag heeft gezien en gehoord. Ze is ook streng. 'Wees niet te bescheiden over wat jullie presteren. Gebruik rolmodellen. En, spreek niet over het feit dat anderen jullie dingen ‘gunnen’. Jullie ‘verdienen’ dingen op basis van prestaties. Deal?'. Enfin. Daar kunnen we het mee doen. En ze heeft gelijk.
Geef na afloop aan redacteur Marc van Rossum du Chattel van RTV Utrecht een interview over de actualiteit (mogelijke demonstraties tijdens weekend van de Tourstart). Kern van mijn reactie is dat ik het zeer zou betreuren als vakbonden dit evenement, waar heel veel mensen naar uitkijken, aangrijpen voor hun acties. Wil dat de Tourstart ongestoord en veilig verloopt en dat iedereen ervan kan genieten. Geef aan journalist Yelle Tieleman (AD/UN) telefonisch eenzelfde commentaar.

Avondeet thuis met Marian. De rest van de avond staat in het teken van het openingsconcert van de 12e editie van het Internationaal Kamermuziekfestival van Janine Jansen.  Heet vanaf het podium van TivoliVredenburg de aanwezigen namens ('Wereldster') Janine en haar friends van harte welkom. Bewonder vervolgens samen met 1.400 anderen de uitvoering van kamermuziek van Krejcí ('Divertimento voor nonet' beleeft vanavond première in Nederland!), Dvorák en Schubert. Staande ovatie valt het aan het eind van het concert ten deel. Feliciteer Janine en haar collega's na afloop met het openingsconcert en wens haar de komende dagen veel succes met het festival.


Dinsdag 23 juni

Zwem in zwembad De Krommerijn. Fiets richting Stadskantoor. Begin om half negen sharp met een vergadering van de combistaf raamprostitutie samen met de wethouders Victor Everhardt, Kees Geldof en Paulus Jansen. De rest van de ochtend en een deel van de middag staat in het teken van de collegevergadering. Ontvang 's middags architect Kees Rijnboutt en landschapsarchitect Richard Koek. Beide heren zijn al vele jaren betrokken zijn bij allerlei ruimtelijke projecten in de stad. Bespreek met Susan Meenhuis en Frank van der Lecq van kabinetszaken, een aantal teksten die aan mij zijn voorgelegd. Goede bekende Johan Wakkie komt onverwachts langs. Onderwerp: schaken. Heb aan het eind van de middag samen met Tourwethouder Jeroen Kreijkamp een overleg inzake onze agenda's op weg naar de start van de Tour de France. Het is passen en meten. Snel op de fiets.

Fris me thuis op. Begroet Marian's vriendinnen Petra en Elly die vanavond op bezoek zijn. Bijna meteen door naar de Domkerk. Breng een kort bezoek aan de 'Ode aan de Grand Départ', een avondvullend concert van De Steegzangers. Bestuurslid Klaas Meester begroet me allerhartelijkst. De sfeer in de bomvolle Domkerk is fantastisch. De dames en heren koorleden brengen bekend repertoire. Kan bijna alles meezingen (doe dat niet natuurlijk). Beantwoord een paar vrolijke vragen van voorzitter Norma Aarts en geniet van de koorzang afgewisseld met interviews van Utrechtse fietsenthousiastelingen en fraaie audiovisuele plaatjes op een enorm beeldscherm. Rest van de avond gaat op aan de tas met stukken.


Maandag 22 juni

Marian gaat vroeg op pad naar Limburg. Ga zelf zwemmen en meteen door naar het werk. Start er met het wekelijkse overleg van de medewerkers van het secretariaat, kabinet en bestuursadviseurs. Gesprek met raadsgriffier en gemeentesecretaris volgt. Maak kennis met twee niuewe medewerkers: Lennert Middelkoop (hoofd REO) en Frank Halsema (concerncontroller). Kort bestuurlijk overleg met wethouder Lot van Hooijdonk over een actualiteit in de sfeer van handhaving en toezicht. Aan het eind de ochtend gevolgd door een vergadering van de staf Veiligheid. Het regent. Een flink deel van de middag gaat op aan een bezoek aan de tandarts.

Fiets aan het eind van de middag naar het Spoorwegmuseum. Daar vindt een 'inspiratie' bijeenkomst plaats voor zo'n 1.100 tourmakers die zich allemaal (vol liefde) vrijwillig gaan inzetten tijdens het weekend van de Tourstart. Geweldig. Spreek met tourmakers uit Utrecht, Nieuwegein en Bilthoven, maar ook uit Oss, Weert, Breda en Rotterdam. Bedank de enthousiaste aanwezigen voor hun inzet en wens ze veel succes. Mijn ambtgenoot uit Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, doet datzelfde (en in het Frans). Zeer sympathiek. Reik de allereerste rugzak uit aan de oudste Tourmaker, Onne Nijboer (76). DUIC maakte een impressie.

Contact

  • U kunt de burgemeester een bericht sturen.
  • U kunt de burgemeester uitnodigen voor het bijwonen van een activiteit.
  • U kunt de burgemeester vragen om een bijdrage aan een publicatie, bijvoorbeeld het schrijven van een voorwoord of een aanbeveling.

Voor andere vragen kunt u mailen naar secretariaatburgemeester@utrecht.nl.

Elders in het Spoorwegmuseum, de wachtkamer derde klasse, zijn inmiddels ook mijn ambtgenoten Eberhard van der Laan en Jozias van Aartsen gearriveerd. Zij zijn bijna voltallig met hun college's aanwezig in verband met de jaarlijkse bijeenkomst over de samenwerking in de G4. Utrecht is tot Prinsjesdag 2015 voorzitter van de G4 en daarom dit jaar gastgemeente. Een aantal wethouders verzorgen pitches over thema's in het kader van Agenda Stad ('Stedelijke regio's als magneet, roltrap en spons. Eigenlijk net als stadsbestuurders') en professor Hans Clevers (van het Hubrecht instituut) verzorgt een inleiding over zijn onderzoek naar ‘stamcellen, kanker en het eeuwige leven’. Accordeonist Joost Martijn de Jong en zangeres Ilse Knook omlijsten de bijeenkomst muzikaal. Nuttig samenzijn. Fiets naar huis.


Zaterdag 20 en zondag 21 juni

Sta zaterdagochtend vroeg stipt om kwart voor acht aan de Universiteitsweg bij het UMCU om op uitnodiging van Reineke Commandeur en Joris Daalhuisen het startschot te geven voor de 5e editie van de Ride for Hope ('Samen verschil maken'). De Ride zamelt geld voor de Stichting Stop Hersentumoren. Inmiddels is bijna een ton ingezameld. Begroet initiatiefneemster Ingeborg van Beek, een aantal vrijwilligers en neuroloog Tom Snijders van het UMCU. Praat met een aantal deelnemende wielrenners ('Was een aantal jaren de verzorger van Niki Terpstra'), zij gaan op voor de 200 kilometer. Mijn hemel. Twee van hen doen het op een ligfiets. Weer andere vrijwilligers verzorgen onderweg de fourage. Neem Tom Snijders net voor de start een kort interview af. Tom legt uit dat met de opbrengst van de Ride nog meer wetenschappelijk onderzoek kan worden gedaan naar hersentumoren en de uiteindelijke behandeling ervan. Om (bijna) exact acht uur vertrekken zo'n 40 renners richting VUmc in Amsterdam, het ErasmusMC in Rotterdam en weer terug naar Utrecht. Later vandaag vertrekken nog meer renners voor de 100, 50 en 25 kilometer.

Doe vervolgens een paar boodschappen aan de Burgemeester Reigerstraat, de Adriaen van Ostadelaan en aan het Herculesplein. Drink bij Graaf Floris een kopje koffie met Marie-Odile Amaury. Ze geniet ook vandaag van haar bezoek aan onze stad. Neem afscheid. Weet zeker dat we elkaar snel weer zien.
Duik, terug thuis, in de stukken. Ontvang, in de loop van de middag samen met Marian, Ted en Miranka Fronik, goede bekenden uit Oog in Al. Onze dochter en haar vriendje komen langs, zij zijn vanavond in Utrecht. Zwaai naar Marian's voormalige huisgenote Syl. De meiden (Marian en Syl) gaan vanavond samen met twee andere huisgenoten (Maaycke en Jane) op stap.

Reik aan het begin van de avond in het park aan de Mozartlaan een Domtoren in Goud uit aan Gijs Bannink, als afsluiting van het volleybaltoernooi van de Oranje- en Wijkvereniging Oog in Al. Gijs zet zich al jaren in voor Oog in Al ('Gijs is de bisonkit van de wijk'). Een vele jaren enthousiaste en betrokken wijkbewoner verdient het om in het zonnetje gezet te worden. Leuk om even in Oog in Al terug te zijn.

Stap zondagochtend op de fiets richting zwembad. Het regent. Bel met m'n pa in verband met vaderdag. De rest van de dag gaat op aan de stukken en aan de (voorbereiding van de) ontvangst van een aantal buren en buurtgenoten bij ons thuis. Onze kids serveren de hapjes en drankjes. Goed om als nieuwe bewoners met de buren te kunnen kennismaken.


Vrijdag 19 juni

Even voor zessen op. Neem de ochtendkranten door. Vertel erover in het radio 4 programma ‘De ochtend van 4’ aan presentatrice Margriet Vroomans. Kies dit keer als afsluitend muziekstuk voor het Te Deum van Händel, speciaal geschreven ter ere van de Vrede van Utrecht. Het ochtendzwemmen schiet er vanochtend helaas bij in. Bereid, inmiddels gearriveerd op het stadskantoor, met de adviseurs Sanne van de Broek en Manon Steinz de G4-bijeenkomst voor die aanstaande maandagavond in Utrecht plaatsvindt. Woon in de collegekamer het begin bij van de bestuursvergadering van de VNG afdeling Utrecht. Trad in verband met het (landelijke) voorzitterschap van de VNG terug als bestuurslid. Voorzitter Koos Janssen (ambtgenoot Zeist) spreekt enkele vriendelijke woorden uit ten afscheid. Wip aan de bij de tandarts. Woon rond het middaguur op het stadhuis een bijeenkomst bij van de 'raadsledenklas' van het Kennisnetwerk Lokaal 13, op uitnodiging van emeritus hoogleraar Joop van den Berg. Raadsgriffier Nico Broekema (gemeente Westland) en Tom Hendriks zijn voorzitter en secretaris van het netwerk. Er zijn inleidingen van de hooggeleerden Remco Nehmelman en Margo Trappenburg. Zeer de moeite waard.

De rest van de dag staat in het teken van het werkbezoek van Madame Marie-Odile Amaury aan Utrecht; de Amaury Sport Organisation (ASO) is organisator van de Tour de France. Ontvang haar rond het middaguur samen met Tourstartwethouder Jeroen Kreijkamp op mijn werkkamer. Ga vervolgens samen met Marie-Odile de stad in. In museum Catharijneconvent ontvangt directeur Marieke van Schijndel ons. Samen met Duttje Huitema leidt zij ons rond en licht toe. Voor de tentoonstelling ‘De heilige trui’ geeft Marie-Odile onder grote belangstelling van de media de gele trui aan het museum die op 5 juli zal worden uitgereikt aan de winnaar van de eerste etappe. Een gedenkwaardig moment. Museumdirecteuren Edwin Jacobs en Marco Grob leiden ons vervolgens rond in de net geopende tentoonstelling 'Feest! Nijntje 60 jaar' in het Centraal Museum. Begroeten tijdens de wandeling onder meer de Japanse ambassadeur Z.E. Masaru Tsuji, dichter Ingmar Heytze, journalist Jeroen Wielaert en de familie Bruna. Maak ten slotte samen met Marie-Odile een wandeling in de omgeving van het stadhuis. Ze geniet met volle teugen. Fris me thuis even op. Gebruik avondeten samen met Marian, de medewerkers Mariële de Vuijst, Hermien van de Wal en het Franse gezelschap (met ook Cyrille Tricart, Manager Externe Relaties en Algemene Zaken ASO) in Karel V. Gelukkig niet al te laat thuis.


Donderdag 18 juni

Trek m'n zwembaantjes. Fiets richting stadskantoor. Begin de dag, samen met wethouder Victor Everhardt met een vergadering van de staf Jeugd en Veiligheid. Een werkbezoek aan de stichting Vredeseducatie volgt. Word bij Fort Lunet 1 aan de Koningsweg, Fort van de Democratie, ontvangen door Marjan Bosma-Scholten (bestuursvoorzitter), Geu Visser (directeur) en de educatieve medewerkers Maartje Langeslag en Marja Hofmeester. Adviseur Mohamed Jaater (Onderwijs Utrecht) begeleidt me bij het werkbezoek. Krijg, na een wandeling door de 60 meter lange gang op weg naar de voormalige atoomschuilkelder, een rondleiding door de (interactieve) tentoonstelling over democratie. Zo’n 5.000 leerlingen uit het voorgezet onderwijs brachten vorig jaar een bezoek aan het Fort en leerden over maatschappelijke dilemma’s rond democratie. Begroet tijdens de rondleiding moeder en dochter Joke en Hulya Tezcan, die al meer dan 20 jaar bij Fort de Bilt en het Fort van de Democratie werkzaam zijn. Krijg na afloop de publicatie 'Het Fort van de Democratie werkt' cadeau.
Bel met Marja Kerkhof (directeur uitgeverij Mercis) over een actualiteit. Praat rond het middaguur, terug op het stadskantoor, bij met ambtgenoot Arno Brok (Dordrecht). Arno is secretaris van het bestuur van de VNG. Wil de Frey-Vringer (voormalig burgemeester van Nieuwkoop en Goirle) wipt even aan. Wil heeft vanmiddag een rondleiding in het stadskantoor. Een nichtje werkt er, vandaar. Krijg na afloop een koninklijk oranje roos ('Uit Baarn') van haar cadeau. Lief. Race naar het stadhuis. Begroet er in de kleine trouwzaal Maaike Neven en Jos Koopman. Zwaai ondertussen even naar m'n maatje Mathieu Borsboom.

Maak vervolgens in de 'Van Duvenborch building' aan het Stationsplein nader kennis met CEO Jan Willem Weissink (Klépierre Management Nederland). Doe dat samen met Bas Akkers, adviseur bij Economische Zaken. Eet op uitnodiging van Aart-Gerrit van der Groep, eigenaar van de Spakenburgse Viswinkel aan de Amsterdamsestraatweg een Hollandse nieuwe. Twee zonen helpen hun pa bij het schoonmaken van de vis. Fris me thuis op en kleed me om. Ga vervolgens richting de Amsterdamse Nieuwe Doelenstraat naar hotel De l'Europe. Gebruik er op uitnodiging van Marcel Guinchard, voorzitter van de Franse Kamer van Koophandel (CCI France Pays-Bas) in Nederland, het avondeten ter gelegenheid van de uitreiking van de een aantal business awards ('Trophés du Commerce France Pays-Bas') aan bedrijven. Een groot gezelschap uit het bedrijfsleven met een directe verbinding met Frankrijk is aanwezig. Krijg uit handen van de Franse ambassadeur Z.E. Laurent Pic de 'Personality of the Year Award'. Ben zeer vereerd en draag de prijs op aan alle Utrechters die al dan niet als vrijwilliger in het verleden en of het heden, voor en achter de schermen keihard werkten en werken om de Grand Départ 2015 mogelijk te maken. Maak na afloop kennis met een aantal andere Award-winnaars en spreek met gastheer en hoteleigenaar Tom Krooswijk. Nuttig samenzijn, perfect georganiseerd door Tjamke van der Ven en Leontine van den Herik van de Kamer van Koophandel.


Woensdag 17 juni

Ga zwemmen en fiets naar het werk. Zie onderweg dat de eerste bomen in de vrolijke kleuren van de bolletjestrui zijn gehuld. Heb telefonisch overleg met Tourdirecteur Martijn van Hulsteijn. Begin de dag met een gesprek met adviseur Kim de Leeuw en met ondernemer Hans de Leeuw (Rova Beheer, eigenaar van Gamma Bouwmarkten).
Praat bij met projectleider raamprostitutie Martin Klapwijk. Heb in de loop van de ochtend vanuit onze collegekamer - via een alweer haperende verbinding (echt waardeloos) - een teleconferentie met mijn ambtgenoten van de G4. Een bestuurlijk overleg over het (concept) actieprogramma ‘Utrecht zijn we samen’ met wethouder Margriet Jongerius volgt. Gebruik de lunch in het bedrijfsrestaurant op 6e verdieping. Eeke Anne de Ruig - die dit weekboek vaak op de site zet - schuift aan.

Terug op mijn werkkamer komt Nathan Fascar samen met zijn moeder Marti op bezoek. Op 2 juni is hij zeven jaar geworden, dezelfde dag waarop ook Utrecht jarig is. Nathan, die een ingewikkelde vorm van autisme heeft, wil me graag de hand schudden en me een cadeautje geven. Aldus geschiedt. Nathan geniet van het uitzicht en vertelt mij over het hoe en waarom van zijn komst. Top gozer. Fiets in de loop van de middag naar huis. Ontspan in de tuin en beschilder de plankjes van onze bank in de achtertuin.

Breng 's avonds een bezoek aan de 54e editie van de Nationale Haringpartij die sinds drie jaar weer op Kasteel De Haar wordt georganiseerd. Word begroet door onder meer voorzitter Aad Veenman, penningmeester Laetitia Griffith en secretaris Henk de Breij. Spreek een groot aantal bekenden van heinde en verre, maar ook uit onze stad. Proef een haring bij de kraam van de Volendammer vishandel Molenaar. De nieuwe haring smaakt prima. Op tijd thuis. Stort me op de stukken uit de tas van het stadskantoor.


Dinsdag 16 juni

Zwem in zwembad De Krommerijn. Bel in alle vroegte met onze dochter en een tweetal burgemeesters uit de regio. Op het werk staat de ochtend in het teken van de wekelijkse vergadering van het College van B&W. Gebruiken op uitnodiging van de Commissaris van de Koning Willibrord van Beek de lunch op het Utrechtse Statenjacht. Maken samen met het nieuwe College van de Gedeputeerde Staten een korte boottocht op de Vecht. Schipper Jarl en maat Marike zorgen voor een veilige vaart, een meneer van de firma Hutte zorgt ondertussen voor een broodje. Krijg na afloop het boek over het 'Statenjacht Utrecht', geschreven door Ab Hoving, cadeau. 's Middags aansluitend door naar het politiebureau aan de Kroonstraat voor een vergadering van het adviescollege Veiligheid. Overleg met de politie, het OM en mijn ambtgenoten uit de politieregio Bolsius (Amersfoort), Broertjes (Hilversum), Witteman (Stichtse Vecht) en Horselenberg (Lelystad) over allerlei onderwerpen die de veiligheid in onze regio betreffen. Ook Ad van Breukelen van bureau Regionale Veiligheidsstrategie is aanwezig. Ga aan het eind van de middag op ziekenbezoek bij D66-fractievoorzitter Klaas Verschuure in de tijdelijke vestiging van de Hoogstraat in Overvecht. Klaas werkt met vertrouwen aan zijn herstel. Bel met Kees Jan Vet van de VNG. Doe 's avonds een klusje in de voortuin. Heerlijk.


Maandag 15 juni

Begin de week weer in het zwembad om de hoek. Het water in het buitenbad is kouder dan dat in de Singels een dag eerder. Op het stadskantoor de gebruikelijke overleggen met een aantal naaste medewerkers en de raadsgriffier en de gemeentesecretaris. Spreek met Dick Buis, directeur van Public Spirit. Ontmoetten elkaar begin van het jaar en spraken af om eens verder te praten. Adviseur van Economische Zaken Natasja Koster schuift aan. Bereid met adviseur Sanne van de Broek een overleg voor met mijn ambtgenoten uit de G4. Bel met Jozias van Aartsen, burgemeester Den Haag. Een vergadering van de staf Veiligheid volgt. Ga 's middags naar het Provinciehuis aan de Archimedeslaan voor een vergadering met het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). Bel aan het eind van de middag met Tourstartdirecteur Martijn van Hulsteijn, werk de post bij en bereid me voor op de raadscommissievergadering van vanavond over de voorjaarsnota 2015. Avondeet thuis met Marian en stap aan het begin van de avond op de fiets richting Stadhuis. Om acht uur begint de vergadering van de raadscommissie Mens en Samenleving. Fiets rond half elf naar huis.


Zaterdag 13 en zondag 14 juni

Doe in alle vroegte een paar boodschappen aan de Burgemeester Reigerstraat en aan het Smaragdplein. Fiets aan het eind van de ochtend naar Florin (voorheen Zeezicht) in de Nobelstraat. Vertel in het VARA-radioprogramma Spijkers met Koppen over de start van de Tour de France. Word ontvangen door Mathijs Wind van de redactie en sta vervolgens in de bomvolle zaal beneden de  presentatoren Felix Meurders en Dolf Jansen te woord. Geniet van het optreden van Maaike Ouboter. Wat een talent.
Woon 's avonds op uitnodiging van de Japanse honorair consul-generaal Frans van Lanschot aan het Rapenburg in Leiden een bijeenkomst bij ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van het Sieboldhuis. Nuttig en plezierig een groot aantal vertegenwoordigers van de Japans-Nederlandse (bedrijven)gemeenschap weer te zien. Natuurlijk ambassadeur Z.E. Masaru Tsuji, maar ook museumdirecteur Kris Schiermeier. Gebruiken met het grote gezelschap gasten het avondeten in de nabijgelegen Oranjerie van de Hortus Botanicus. Ondertussen verzorgen m'n goede bekenden van het Deshima Trio (Natsuko Tamaru, Asako Ogawa en Gideon Nelissen) een optreden. Dit alles perfect georganiseerd door Elisabeth van der Wind-Hamill en haar collega's.

Hijs me zondag in de loop van de ochtend in een wetsuite. Ga 'luchtdicht' verpakt richting Wittevrouwensingel om mee te zwemmen met de SingelSwim. Ging prima, maar een wetsuit is geen pretje om te dragen. Zo’n 150 zwemmers doen mee, waaronder Jan Joost van Gangelen (sportjournalist), Jochem Uytdehaage (Olympisch kampioen) en Anita Witzier (presentatrice). Het geld dat wordt opgehaald tijdens de SingelSwim gaat naar Stichting FSHD (FSHD een zeldzame, erfelijke vorm van spierdystrofie) en Stichting Spieren voor Spieren. Spreek bij aankomst met Henk Westbroek, hij mag het startschot geven. Spreek daarna met een aantal journalisten, waaronder een verslaggeefster van DUIC, over het initiatief van de SingelSwim, Spieren voor Spieren en mijn verwachte zwemtijd. Loop naar de startplek en ga rustig, vanaf de steiger, het water in, samen met Claudia Prins, medewerker van het kabinet (‘Als de burgemeester zwemt, zwem ik mee’). Zwem in een gestaag tempo 1,2 kilometer richting finish. Veel enthousiast publiek langs de kant. Bijzonder hier te zwemmen, vooral onder de bruggen door.
Bij de finish staat Marian al te wachten. Praat nog even na en ga dan naar huis om me op te frissen. Ben rond drie uur weer terug in park Lepelenburg. Mag de opbrengst van de SingelSwim bekend maken aan Marjolein Bolhuis-Eijsvogel, directeur van de stichting Spieren voor Spieren en aan Milan, ambassadeur van de Stichting (‘Mijn moeder heeft ook meegezwommen!’). Maar eerst worden de deelnemers met de snelste zwemtijden in het zonnetje gezet. En dan het eindbedrag… 91.446 euro. Geweldige opbrengst die zal worden ingezet voor onderzoek van het Utrechtse Hubrecht instituut naar een medicijn waarmee de schadelijke effecten van FSHD kunnen worden tegengegaan.
Praat nog even bij met een aantal medewerkers dat kwam supporten. Avondeten thuis met onze zoon.


Vrijdag 12 juni

Ga in alle vroegte zwemmen. De ochtend staat voor een groot deel in het teken van een vergadering van het algemeen bestuur van het Veiligheidsberaad. Ga daartoe naar het Nationaal Trainingscentrum CBRN van de Koninklijke Landmacht aan de Lunettenlaan in Vught. Heb onderweg telefonisch overleg met zuster Meijerink van de Zusters Augustinessen. Ontvang, 's middags terug op het stadskantoor, op mijn werkkamer Mariëlle (uit Almere), Ashley (uit Veenendaal) en Mats (uit Putten). Het zijn drie van de vier MBO-talenten die twee jaar bij de gemeente werken als Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA). Spreken over hun werk en (vooral) wat zij tegen komen 'op straat'. Aardig gesprek, stevige jongelui. Naast getalenteerd, ook zeer gemotiveerd.

Met de lift naar de hal van het stadskantoor. Verwelkom aldaar op uitnodiging van Bob Lapajian (secretaris Ghana-comité) een Ghanese delegatie van de La Nativity Presbyterian Church uit Accra. Zij zijn te gast bij de Protestantse Gemeente Utrecht. Had ze vorige week al gezien bij het Choir Festival in Kanaleneiland. Ze zongen een prachtig stuk, ook nu weer. Spontaan. Hun bezoek aan Utrecht staat in het teken van het thema ‘relaties’. Vertel het gezelschap hoe mensen in Nederland in de echt worden verbonden en hoe hilarisch de voorbereidingen soms kunnen zijn. Vakspecialist van Burgerzaken Bas van Beusekom vult aan met interessante feiten over de verschillende soorten huwelijken in Nederland. Maak kennis met Arja Smits, voorzitter van het Ghanacomité van de Protestantse Kerk Utrecht. Zij is al twee weken met deze enthousiaste groep mensen op pad. Eerder deze week hebben ze de Domtoren beklommen, sommigen op voeten én handen. Geef speciale aandacht aan de predikant (Minister) van de gemeente Accra, Samuel Kwasi Somuah, vervolgens neemt projectmanager Joost van der Naald ze mee voor een rondleiding door het Stadskantoor. Kleurrijk geheel.

Drink een kopje koffie bij Olive aan het Burchtplein in Vleuten. Elisabeth Stolk van de Steegzangers stuurt me inmiddels de vrolijke weergave op film van het Tourlied. Woon daarna op uitnodiging van Roderik Kouwenhoven in brasserie Het Glaslokaal de opening bij van de tweede editie van de Haar-Ringparty , georganiseerd door Tafelronde 152 De Haar. Voorzitter Dennis van Zwieten informeert me over de ambities van de club en over de ‘tafelaars’ zelf, veelal jonge ondernemers uit de regio. Er worden fraaie items geveild. De opbrengst is bestemd voor het Utrechtse Ronald McDonaldhuis. Begroet bestuursvoorzitter Madelon Flint. Ook zij hoopt natuurlijk op een hoge opbrengst...

Meteen door naar sportpark Fletiomare aan de Alendorperplaats in De Meern. Daar gaat de laatste avond van de Avondvierdaagse van start. Reik de Sociaal Bokaal uit aan OBS Pantarijn, loop onder muzikale begeleiding met de school mee naar het startpunt, zwaai hen uit en maak vervolgens kennis met een deel van de vrijwilligers achter de schermen. Goed werk. Zo'n 5.000 kinderen, ouders en begeleiders nemen deel. Ook aan de avondvierdaagse is een goed doel verbonden: de Stichting Zending over grenzen.
Zie 's avonds thuis flarden van de interlandvoetbalwedstrijd tussen Letland en Nederland. Loopt goed af (0-2). Bel in de rust traditiegetrouw met m'n vader ('Ma maakt het goed op Texel').


Donderdag 11 juni

In alle vroegte naar Den Haag. Spreek om half negen de actualiteit door met Jantine Kriens, voorzitter van de directieraad van de VNG. Bel onderweg met SV Kampong-voorzitter Thijs Otto van Es. Woon aansluitend, ook in Den Haag, de 193e vergadering bij van de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) in het gebouw van het Ministerie van VWS. Het is een van mijn laatste vergaderingen. In verband met mijn benoeming tot voorzitter van de VNG heb ik inmiddels afgezien van een herbenoeming voor een nieuwe zittingsperiode van vier jaar. Begroet tussen de bedrijven door Carien van Hooff. Zij is programmamanager van Vanuit Autisme Bekeken.

Verwelkom in de loop van de middag in de hal Stadhuis de medewerkers van het Sociaal Plan Bureau die vandaag hun jaarlijkse ‘dagje uit’ in Utrecht doorbrengen. Na een wandeling door en voorlichting over het Stationsgebied, een bezoek aan Prorail en NS zijn zij ze inmiddels in de binnenstad gearriveerd. Spreek het gezelschap toe en krijg na afloop uit handen van directeur Kim Putters een exemplaar van het 351 bladzijden dikke Sociaal en Cultureel Rapport 2014 ('Verschil in Nederland') ten geschenke. Heb telefonisch overleg met Jacob Kohnstamm, voorzitter van het college bescherming persoonsgegevens.

Meteen door naar Villa Jongerius aan de Kanaalweg waar medewerkers van de eenheid Veiligheid bijeen zijn om te spreken over het thema 'bestuurlijke sensitiviteit'. Draag met liefde een steentje bij. Woon de opening bij van de zevende editie van de Utrechtse Haringpartij. Doe dat in een zonovergoten tuin van restaurant Zuiver aan de Krommewetering (bedrijvenpark De Wetering-Haarrijn). Word ontvangen door René Pfeiffer ('U bent de kers op de taart') van Grontmij, Marco Peek (Zuiver) en ceremoniemeester Jan van der Roest. Geniet samen met de honderden aanwezigen van de (oude) haring (de nieuwe komt pas volgende week) en maak kennis met een aantal nieuwe sponsoren onder muzikale begeleiding van de heren van de Bistrita Band.
Doe een vergeefse poging op uitnodiging van IVBN-directeur Frank van Blokland een bijeenkomst bij te wonen van de leden van de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed Nederland (IVBN). De vereniging brengt vandaag een werkbezoek aan Utrecht. Helaas is de bus met het gezelschap IVBN'ers verlaat. Treffen elkaar niet. Gelukkig kunnen de wethouders Paulus Jansen en Victor Everhard de honneurs waarnemen.
 
Arriveer op het afgesproken tijdstip in de loop van de avond bij Wijkservicecentrum Vleuten-De Meern. Spreek daar met de omwonenden van de Leuvenumseboslaan waar woonwagenbewoners demonstreren in het kader van het woonwagenbeleid. Ook een vertegenwoordiging van de woonwagenbewoners is aanwezig. Goed gesprek waarin veel duidelijk wordt en heldere communicatie het sleutelwoord blijkt. Zwaai bij thuiskomst naar onze vriendin en buurtgenoot Jane.


Woensdag 10 juni

Stap in alle vroegte op de fiets naar De Krommerijn om te zwemmen met een wetsuit aan en oefen daarmee voor de SingelSwim van zondag. Krijg daarbij wat tips en trucks van Claudia Broeke van Zwemanalyse. Fiets richting stadskantoor. Mijn eerste afspraak op het werk is met goede bekende Peter Rauwerda, lid van het curatorium van de prof. mr B.M. Teldersstichting. Maak kennis met Marten Foppen ('Werkte tot voor kort bij het Dolfinarium'), de nieuwe directeur van het Spoorwegmuseum. Hij vertelt over zijn tijd als directeur van het Dolfinarium en zijn toekomstplannen met het museum.

Spreek met Evert van Kuilenburg, hoofd Vergunningen, Toezicht en handhaving en met adviseur Rosita Peelen. Praat bij met Chantal Keijsper, directeur van het Utrechts Archief. Heb rond het middaguur een bestuurlijk overleg met de wethouders Margriet Jongerius, Jeroen Kreijkamp en Paulus Jansen over de Amsterdamsestraatweg.

Breng aan het begin van de middag, samen met wethouder Paulus Jansen, een werkbezoek aan de faculteit Diergeneeskunde op de Uithof. Hier studeren jaarlijks 225 studenten. De faculteit ('Het grootste dierenziekenhuis van Nederland') is 24/7 open voor doorverwijzing van ruim zeventig praktijken uit de regio en is tevens de thuisbasis van het grootste dierenziekenhuis in Europa. Worden door onder andere dekaan Wouter Dhert en Jenny Buijtels ontvangen. Jan Willem Hesselink vertelt iets over de divisie Gezelschapsdieren, Susanne Boroffka praat ons bij over de activiteiten op de afdeling diagnostische beeldvorming (radiologie) en krijgen er een rondleiding van 'AJ' van den Belt. Joris Robben vertelt over de Intensieve Zorg voor gezelschapsdieren en René van Weeren over de universiteitskliniek voor paarden. Een aanwinst voor Utrecht deze topkliniek. 

Door naar de Jaarbeurs. Koningin Máxima is aanwezig bij het slotconcert Kinderen Maken Muziek. En Hoe! Meer dan 2.000 kinderen uit heel Nederland verzorgen dit bijzondere slotconcert als afsluiting van het programma Kinderen Maken Muziek. Pepijn Gunneweg presenteert en Michael Hesselink dirigeert. Ook onderwijsminister Jet Bussemaker en Wouter Hamel zijn aanwezig, net als een aantal andere prominenten uit de wereld van de muziek. Een mooi initiatief van de Koningin die als 'droom' heeft dat op alle basisscholen muziekles wordt gegeven. Haar initiatief krijgt een vervolg dankzij de instelling van het Platform Ambassadeurs Muziekonderwijs. In het Platform Ambassadeurs Muziekonderwijs zijn muzikanten, gemeenten, provincies, scholen, kunstcentra, de publieke omroep en opleidingsinstituten als de pabo's en de conservatoria verenigd. Zij gaan zich ervoor inzetten dat muzieklessen een vast onderdeel worden van het basisonderwijs. Koningin Máxima is erevoorzitter. Krijg na afloop het boek 'Het concert' geschreven door Peter Smit mee naar huis.

Meteen door naar De Landgoederij aan de Camminghalaan in Bunnik. Daar vindt een bijeenkomst bij ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van (en eigenlijk meteen het 'afscheid' van) het Bestuur Regio Utrecht (BRU). Arriveer geheel toevallig tegelijk met ambtsvoorganger Ivo Opstelten. Ook hij was ooit voorzitter van het BRU. Loop samen met hem de zaal in. De zaal zit (bom)vol met veel goede (bestuurlijke en ambtelijke) bekenden van toen en nu. Elisabeth van den Hoogen praat het programma charmant aan elkaar. Aansluitend, terug op de zesde verdieping van het stadskantoor, volgt een uitvoerig overleg met vertegenwoordigers van een groot aantal Islamitische organisaties en Moskeebesturen. Zeer de moeite waard. Tref, terug thuis, nog net onze vriendin Anita aan. Ze is op bezoek bij Marian.


Dinsdag 9 juni

Ga zwemmen en fiets in alle vroegte naar het werk. Probeer op advies van Marian een keer de route dwars door de binnenstad in plaats van via de Notebomenlaan. Even wennen. De wekelijkse collegevergadering vult de gehele ochtend en het begin van de middag. Na afloop zie ik dat de (internationaal gerenommeerde) Utrechtse animator/filmmaker Udo Prinsen een webcam aan mijn vensterraam heeft bevestigd. Dat alles heeft te maken met tentoonstelling 'Shapes of time' die binnenkort in het Stadhuis te zien is. Zit een uitvoerige vergadering van de driehoek voor. Roel van den Brink van Catch Projecten uit de Domstraat komt langs. We spreken over zijn zaak die al 36 jaar bestaat. En over de veranderende wensen van de klant en de lijsten die zij maakten en herstelden. Ook voor ons thuis aan de Jan van Scorelstraat en de Averkamplaan. Roel vertelt over de kleurrijke Tour-compositie van de Utrechtse kunstenaar Charles van den Broek. De tekening die Charles heeft gemaakt voor de Grand Départ is inmiddels als kunstdruk (giclée) te koop. Het unieke is dat de tekening gepersonaliseerd kan worden. Met andere woorden je eigen afbeelding kan er in worden verwerkt. Ziet er leuk uit. Krijg er een voor Christian Prudhomme (directeur Tour de France). Beloof de tekening op een gepast moment te overhandigen.

Maak kennis met Bart Jan Maring, een adviseur van de afdeling Veiligheid die de gemeentelijke crisisorganisatie gaat coördineren. Praat aansluitend bij met hoofd Veiligheid, Angela van der Putten en Tourstartdirecteur Martijn van Hulsteijn. Avondeet thuis. Stap even voor achten op de fiets richting het Oude Tolhuys aan de Weg naar Rhijnauwen. Spreek op uitnodiging van voormalig kabinetschef Toon Eijkman bij de tweewekelijkse bijeenkomst van de Lionsclub Utrecht Domstad over de ontwikkeling en ambities van de stad Utrecht. Beantwoord na koffiepauze allerlei vragen over de actualiteit. Krijg na afloop van voorzitter Constant Henkel fraai boeket bloemen voor Marian. Fiets snel naar huis. De inhoud van de tas wacht.


Maandag 8 juni

Begin de week goed met een aantal baantjes in het zwembad. Neem op het stadskantoor met een paar naaste medewerkers de komende week door en allerlei lopende zaken. Puck den Daas loopt vandaag de hele dag met mij mee in verband met een opdracht voor school. Ze zit in VWO4 van het St. Bonifatiuscollege en heeft als opdracht ‘een dag mee te lopen met een persoon in een bestuurlijke omgeving’. Puck - een buurtgenote uit Rijnsweerd - heeft er zin in. Dat is meteen merkbaar.
Het wekelijks overleg met de gemeente raadsgriffier en de gemeentesecretaris volgt. Tussen de bedrijven door informeert D66-fractievoorzitter Klaas Verschuure mij over zijn gezondheidstoestand. Klaas is optimistisch. Gelukkig. Snel naar het provinciehuis. Zit er een vergadering voor van het Dagelijks Bestuur van het Bestuur Regio Utrecht (BRU). Teken, terug op het stadskantoor een groot aantal stukken en praat snel even bij met Hoofdofficier van Justitie Johan Bac.
Ontvang rond het middaguur Alexis de Roode, gildemeester van het Utrechts Stadsdichtersgilde. Het Gilde bestaat uit dertien dichters, is in 2011 ingesteld door de gemeenteraad en schrijft - onder anderen - in opdracht van de gemeente allerlei gedichten. Spreek met hem over de inspiratie die het Gilde uit de stad haalt, zijn carrièreswitch ('Ben inderdaad opgeleid als geoloog') en de geweldige inzet van het Gilde voor de bijeenkomst 'Charlie Hebdo' op het Domplein. Krijg een geel fietszadelhoesje van hem cadeau met een gedicht van Mark Boog ('De zomer fietst als een kind, wankel en schitterend'). Zit de vergadering voor van de staf Veiligheid.

Ga richting Overvecht, naar De Procific aan de Schooneggendreef. Onderweg vertelt scholiere Puck - zij vergezelt me nog steeds - dat chauffeur Marcel van der Linden haar doet denken aan filmster Jason Statham. Het glimmend kale hoofd van Marcel lijkt instemmend te knikken. Bel met de hooggeleerde Hans Clevers over de voorbereiding van de jaarlijkse werkconferentie van de colleges van de G4 maandag 22 juni aanstaande. Breng op uitnodiging van oud-collega Meidty Keizer (ooit SP-gemeenteraadslid) een bezoek aan de woongroep Indische Huiskamer. Hier komen wekelijks mensen met een (voormalig) Nederlands-Indische achtergrond bijeen om elkaar te helpen met sociale vraagstukken, maar ook om samen activiteiten te ontplooien. Eens per maand organiseren zij een muziekmiddag waar andere ouderen uit de wijk dankbaar aan deelnemen. Spreek - onder het genot van zelfgemaakte spekkoek en pasteitjes - met de dames en heren over hun (gedwongen) reis naar Nederland, de eerste opvang in pensions en herscholing, soms onder vreselijke omstandigheden. Ze vertellen mij uitgebreid over de grote sociale cohesie binnen de groep, hun zangkoor, het line-dancen en hun jaarlijkse kookactiviteiten. Krijg na afloop wat lekkers mee voor thuis.
Ga samen met Vincent Heus (Economische Zaken) op bezoek bij een filiaal van Blokker aan het Smaragdplein. De winkel is onlangs overvallen, spreek met de betrokken medewerkers. Steek hen voor zover dat kan en (nog) nodig is een hart onder de riem. Race terug naar het stadhuis. Neem vrolijk afscheid van 'schaduw' Puck en woon in de 'bunker' (kamer 0.18) de vergadering bij van het presidium.

Ga ten slotte op uitnodiging van leerling Willy Oostveen (63) naar buurtcentrum De Pijler in De Meern waar medewerkers en vrijwilligers van Prago op maandag en donderdag basiseducatie geven aan een aantal volwassenen dat moeite heeft met leren. Directeur Henk Kuiper en Stefano (een van de leerlingen die buiten staat te ‘luchten’) begroeten me vriendelijk. Het is net even pauze en de docenten Els en Francesca hebben de gelegenheid mij te informeren over de inhoud van de lessen. Krijg een rondleiding door de leslokalen en maak intussen uitvoerig kennis met Willy. Bij wijze van taalopdracht zond zij mij de uitnodiging. Willy stelt me voor aan haar 'klasgenoten' en overhandigt me het boekje 'Kijk eens wat ik kan!', uitgegeven ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van Prago. Maak - na het maken van een groepsfoto - kennis met Adil Chebli van de stichting Welzaam (beheerder van het buurtcentrum) en de vrijwilligers van de biljartclub. Neem op weg naar buiten een kijkje bij een Zumba-dansclub die in een ander zaaltje keihard aan het 'werk' is.
's Avonds laat thuis nog uitvoerige telefonische overleggen met Martijn van Hulsteijn (directeur projectorganisatie Tourstart) en Marc van Ravels (honorair consul-generaal van Frankrijk).


Zaterdag 6 en zondag 7 juni

Fiets zaterdagochtend vroeg een paar boodschappen in huis. Marian is naar de markt. Ga zwemmen. Voor het eerst met open dak. Heerlijk.

Ga in de loop van de ochtend richting de Uithof. De Utrechtse Studenten Wielervereniging, de Domrenner, heeft in de aanloop naar de Grand Départ een bijzonder initiatief genomen: het organiseren van een klimtijdrit in een parkeergarage (P+R Uithof). We hebben hier nu eenmaal geen Alpe d’Huez of Mont Ventoux. De parkeergarage kent een stijgingspercentage van 6,5%. Zo'n 200 mensen nemen deel in verschillende categorieën. KNWU-officials zien toe op een goed verloop van de 'Tour de Garage'. Geef het startschot voor de eerste groep in de categorie vrouwen en reik de eerste prijs uit aan winnares Arwen Altenburg. Geef ondertussen een interview aan Floris Sprenger van RTV Utrecht. Dan is het de beurt aan de mannen. Daar wint voormalig profwielrenner Thijs Zonneveld. Prima initiatief.

Breng in de loop van de middag een bezoek aan de (jaarlijkse) open dag van het Bartholomeus Gasthuis aan de Lange Smeestraat. Ruim 400 mensen namen vandaag een kijkje achter de schermen en bezichtigen het monumentale pand. Directeur Willy van Egdom, college van regenten en voorzitter Barend ten Doesschate zorgen voor een hartelijke ontvangst. Krijg een rondleiding langs de tentoonstelling 'Van A(rmenzorg) tot Z(orgpakket)' en begroet een aantal medewerkers, vrijwilligers en bewoners van het gasthuis. Zet met een goudkleurige viltstift mijn handtekening.

Meteen door naar Leidsche Rijn. Woon aan het begin van de avond in het Maximapark op uitnodiging van initiatiefneemster Ursula van Duin het eind van de tweede editie van de Naaldhakkenrace bij. Een honderd meter lange knalroze loper ligt uitgerold voor ruim 80 deelnemers. Het inschrijfgeld van de race gaat naar Stichting Vrienden Voedselbank Leidsche Rijn. De stichting koopt verse producten voor de voedselbank, zodat minimaal drie keer per week een volledige warme maaltijd kan worden aangeboden. Maak kennis met twee leden van het stichtingsbestuur. Zij zetten zich met veel enthousiasme in voor dit goede doel. En terecht. Bewonder een grote tafel met hoge hakken, gebruik een versnapering van Zuiver en draag op het podium bij aan de prijsuitreiking op voorspraak van de 'hakkenkeurmeester' en de 'Vinex-modepolitie' die heeft gejureerd ('Hoge hakken, echte liefde'). Krijg na afloop van Pien Gerritsen, Janita Noorlander en Soela van Woudenberg van High Heels Event de CD ' Wie denk jij wel dat je bent' van Jan van Woudenberg cadeau.

Ga zondagmorgen vroeg samen met Marian en onze dochter en haar vriendje naar Edam. Staan in de achtertuin aan de Lingerzijde alsnog stil bij de verjaardag van mijn vader.

Woon, rond het middaguur terug in Utrecht, de start bij van een opvoedconferentie in de voormalige Stefanuskerk in Overvecht. Tijdens de afgelopen Koningsspelen ontmoette ik op het schoolplein aan de Bangkokdreef van CBS De Schakel Fatiha Benazzi, een zeer betrokken moeder uit Overvecht. Zij nodigde mij toen al uit om te komen. Vandaar. Goed initiatief van Fatiha, Petra Jongerius, Fatouch Chanaat, Nathalie Verveld (CBS De Schakel) en een aantal actieve moeders. De moeders kunnen vanmiddag terecht voor vragen en informatie over dit zeer relevante en actuele onderwerp en kunnen hun eigen ervaringen uitwisselen. 

Terug thuis, is inmiddels ook onze zoon gearriveerd. Fiets met hem naar zwembad De Krommerijn. Onder het toeziend oog van ons gehele gezin zwemmen wij met z'n tweeën een aantal baantjes. De rest van de zondag gaat op aan de stukken uit de weekendtas.


Vrijdag 5 juni

In alle vroegte naar het werk. Bel met m'n jarige vader (79) in Edam en begin met een werkoverleg met onder meer de projectleider (raam)prostitutie Martin Klapwijk. Ga vervolgens samen met onderwijswethouder Jeroen Kreijkamp op werkbezoek bij Mytylschool Ariane de Ranitz aan de Blauwe Vogelweg. Krijgen allereerst op een podium in de centrale hal van het hoofdgebouw een impressie te zien door leerlingen van de derde editie van Stick Together. Dansend en zingend verwelkomen zij ons. Bij een kopje koffie, uitgeserveerd door de leerlingen zelf, informeren Jan Reitsma, Jasper Swuste en Arthur Dres (allen directieleden), Jannie van Vulpen (loopbaancoördinator) en Rob Jansen en Cokkie Bunte (Stichting Vrienden) ons over het wel en wee van de school. De leerlingen Joyce en Frans nemen mij een interview af ('Zijn er straks voldoende stageplekken voor ons?'). Ten slotte volgt een uitvoerige rondleiding langs alle leslokalen en speciale faciliteiten (textiel, beweging, koken, techniek). De blauwe winkel, de viltclub, het zwembad en de gymnastiekruimtes. Krijgen van een tweetal leerling-cateraars een lunchpakket toe. Voor mij staat nu nog meer vast: op de Mytylschool wordt geweldig werk verricht.

Praat, terug op het Stadskantoor, bij met secretaresse Yvette Wildschut. Een korte vergadering van de staf jeugd en veiligheid samen met de (vandaag jarige) wethouder Victor Everhardt, volgt in de loop van de middag. Ontvang oud-collega Bert Jansen (tot voor kort burgemeester van Montfoort).

Woon aan de Gloriantdreef op uitnodiging van Xander van Asperen de opening bij van de nieuwe winkel 'Emmaus Overvecht'. Het is snikheet op en rond de locatie. De begroeting van bestuurslid Robert Giesberts, directeur Emmaus Domstad Jan van Dam en vestigingscoördinator Annerieke Klomp is daarom extra 'warm'. Draag samen met gitarist Paul Cherry Seed en stadsdichter Ruben van Gogh bij aan de opening van de vijfde vestiging van Emmaus. Spreek enkele woorden ('Spullen met ervaring ... vintage klinkt leuker dan een tweedehandsje ... En Ruben, wat vind je van een brocante poëem?...') en doe iets wat ik nooit eerder heb gedaan: het presenteren van een modeshow door Esther, Patrick en Marian. Begroet een aantal buurtbewoners en goede bekende oud-wethouder Cees Verhoef. Cees, vriendelijk als altijd ('Ha Jan, je bent behoorlijk omhoog gevallen’). Emmaus-vrijwilliger Herman geeft me een rondleiding door de winkel en de expeditieruimte. Emmaus beschikt niet alleen over een grote voorraad ‘vintage’ kleding, maar heeft inmiddels ook een grote boekenverzameling. Bij de ‘afdeling glaswerk’ valt mijn oog op een bloemenvaas. Reken af en neem 'm mee voor thuis.

... Van de in vele landen actieve Emmaus-beweging telt Utrecht in totaal vijf winkels: Haarzuilens , Mgr. van de Weteringstraat, Lombok en Parkwijk (Groene Sticht) en vanaf nu ook Overvecht. Naast uit kringloopwinkels bestaat Emmaus ook uit woonwerkgemeen-schappen, waar mensen wonen/werken 'met een rugzakje': mensen die in een traject van de sociale werkvoorziening zitten, taak-gestraften, mensen die een maatschappelijke stage doen of gepensioneerd zijn en iets zinvols willen doen. Nationaal gezien is Emmaus inmiddels uitgegroeid tot een keten van 87 kringloopbedrijven met een jaaromzet van 300 miljoen euro. Bij de winkel in Overvecht is bewust gestreefd naar een professionele uitstraling, zo is er een binnenhuisarchitect ingeschakeld. De gemeente heeft door middel van het wijkbureau Overvecht mede bijgedragen tot de winkel en er is ook geput uit het Utrechtse middelen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Neem, terug op de 21e verdieping van het Stadskantoor, aan het begin van de avond, deel aan een bijeenkomst van de Utrechtse Vereniging van Oud-raadsleden (opgericht in 1996 bij het 800-jarig bestaan van de Utrechtse gemeenteraad). Eerder vanmiddag vond de Algemene Ledenvergadering plaats. Voorzitter Ben Vos (VVD) en penningmeester Klaas Gravesteijn (PvdA) treden op als gastheren. Ontmoet en spreek veel goede bekenden. Als ik het gezelschap van (oud)collega's toespreek komt de D66-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Alexander Pechtold even langs. Hij vergadert met de D66-top uit de grote steden in de 'plantenbak'. Goed hem hier te mogen begroeten. Alexander is bereid spontaan enkele woorden tot de aanwezigen te richten.

Woon ten slotte op uitnodiging van Simon de Kam, gemeenteadviseur van de Dienstenorganisatie Protestantse Kerk Utrecht, de opening bij van de derde editie van het multiculturele Choir Festival in de Triumfatorkerk, aan de Marco Pololaan op Kanaleneiland. Tien (migranten)kerken met verschillende culturele achtergronden werken mee aan deze bijzondere uitvoering van muziekstijlen en instrumenten. In twaalf talen (Indonesisch, Engels, Assyrisch, Aramees, Koptisch, Lingala, Tagalog, Armeens, Karen, Koptisch, Ghanees en Nederlands) wordt God met muziek, zang en dans geprezen. De Indonesische Diana van Maurik-Purba (Persekutuan Kristen Indonesia) opent de avond met een traditionele Indonesische welkomstdans. Dat doet ze in de hal buiten bij de ingang van de kerk. Moeten snel naar binnen. Het begint te stortregenen. Begroet binnen een aantal enthousiaste Afrikaanse muzikanten onder meer uit Zaïre (Fanfare kerk der Kimbanguisten). Het 'koper' klinkt stevig. Spreek enkele openingswoorden uit en krijg na afloop de 'Bijbel in de gewone taal' en een prachtige diepblauwe sjaal uit Noord-Sumatra die geborgenheid en vertrouwen symboliseert. De rijst die vervolgens over mijn hoofd en die van het aanwezige publiek wordt gestrooid is een symbool van vruchtbaarheid. Kleurrijke happening. Zeer de moeite waard.


Donderdag 4 juni

Korte nacht. Sta om half vier op. Neem een douche. Beneden in de hal van het hotel is al verse koffie verkrijgbaar. Top. Op het plein voor het hotel is het inmiddels een drukte van belang. En daar komt ook ambassadeur Z.E. Laurent Pic aangelopen. Ook hij overnachtte (zeer kort) in het hotel. Draag samen met de ambassadeur bij aan de start van de 10e editie van de Alpe d'HuZes. Alles bij deze organisatie is er op gericht geld bijeen te brengen ten behoeve van onderzoek tegen kanker.

Een grote groep fietsers staat opgesteld bij de start op het dorpsplein. Maak kennis met een aantal deelnemers. Jong en oud. Getraind en, zo op het oog net iets, minder getraind. Ze komen overal vandaan. Uit Noord, Zuid, West en Oost Nederland. Ook veel mensen uit Utrecht of de regio Utrecht. Iedere deelnemer heeft een eigen en zeer persoonlijk verhaal. Het gaat om hun moeders, opa's, broers, klasgenoten, collega's die het gevecht tegen kanker zijn aangegaan. Tevergeefs of niet. 'We brengen het licht naar de berg’, vertellen ze. Er zijn ook bewoners van Bourg d'Oisans en Alpe d'Huez die hun steun betuigen. Spreek vanaf het podium de mensen toe ('Opgeven is geen optie’) en geef exact om 4.30u het startsein. De eerste groep deelnemers, van de ruim 4.600, gaat op weg voor de eerste beklimming van de dag. De deelnemers komen in groepen voorbij. Applaus klinkt op (heb als de 4.600e voorbij is gereden geen handen meer over). Geef een interview aan 'Vroeg op Frank' van NPO radio 2. Maak na afloop kennis met Sander (1993) uit Leiden die naast het startpodium op een brancard ligt (te genieten). De stichting AmbulanceWens heeft zijn wens vervuld om nog één keer bij de Alpe d'HuZes te zijn. Bijzonder, zeker als een groep renners speciaal stopt en hem een wielershirt geeft. Gebruik rond een uur of zes in het nabijgelegen La Romanche aan de Avenue du Doctor Faure (van de Nederlandse uitbaters Jan en Ria Verhagen) het ontbijt met de burgemeesters van Bourg d'Oisans (André Salvetti) en Alpe d'Huez (Jean Yves Noyrey) en een aantal vrijwilligers van de organisatie Alpe d'HuZes. Karina van Breukelen van Alpe d'HuZes treedt op als tolk-vertaalster ('Stap straks nog op de fiets'). Dank de burgemeesters met een Domkaars van Ruud 'Waskit' Snel. U begrijpt: 'De Dom is symbool voor Utrecht en voor het licht dat vandaag door velen naar de berg wordt gebracht'. Begrijp dat rond half 6 de eerste renner inmiddels boven is gearriveerd. 

Neem na het ontbijt een kijkje achter de schermen bij de organisatie. Johan van der Waal en Maureen Mol van de organisatie Alpe d'HuZes nemen mij mee het parcours op. Indrukwekkend hoeveel vrijwilligers zich inzetten voor dit evenement. Bezoek het controle- en crisiscentrum, de motorbegeleiders, een aantal drink- en medische posten en een retirade ('Team lekker belangrijk'). Drink, boven op de berg aangekomen, een kopje koffie in het gemeentehuis van Alpe d'Huez met burgemeester Jean Yves Noyrey en VVV-directeur Fabrice Hurth. Wandel naar de plaats waar de finish is en geef op het podium een interview aan RTV Utrecht die voor een groot aantal regionale zenders live-verslag ter plaatse doet.

Alle deelnemers worden bij de finish enthousiast binnengehaald door de 'roze vlekken' Bea en Betty. Hartverwarmend hoe zij iedereen bijna letterlijk over de streep trekken.
Koop ten slotte een lokale snuisterij bij Indiana aan Place Paganon. Neem afscheid van Johan en Maureen en ga met de telecabine naar beneden. Rijd terug naar Lyon, vanwaar met vlucht KL1414 (in een Boeing 737-700) de terugreis naar Schiphol en Utrecht wordt aanvaard. Geef, terug thuis, een telefonisch interview aan de journalist Louis Hoeks van het Financieel Dagblad. Praat bij met Marian en zie dat er allerlei fleurige bloemetjes met gelukwensen zijn bezorgd. Avondeet een pizzaatje en fiets om zeven uur naar het Stadhuis. Neem in de grote trouwzaal op uitnodiging van Elisabeth Stolk van het binnenstadskoor De Steegzangers een zin op ('t Is Utrecht waar je wezen moet, de stad die 't doet!') van het Utrechtse Tourlied. Ben helaas niet goed bij stem. Open om acht uur de vergadering van de gemeenteraad. De benoeming van een nieuwe raadsgriffier per 15 augustus aanstaande staat onder meer op de agenda. Fiets even na elven naar huis. Moe maar voldaan.


Woensdag 3 juni

Goed geslapen. Trek om zeven uur een paar baantje in het zwembadhotel. Werkontbijt met een paar collega's (en aanstaande) naaste medewerkers. Check uit. Zijn vroeg in het Omnisportcentrum voor de tweede dag van het congres. Wandel langs de 130 stands op de beursvloer. Praat bij met de Utrechtse medewerkers Maartje Schlebusch, Sanne van den Broek en Sjoukje Volten. Het congres neemt in woord en beeld afscheid van Annemarie Jorritsma (met interviews door VNG-directiesecretaris Philip van Veller), de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plassterk reikt haar de versierselen uit die horen bij een Koninklijke Onderscheiding en het congres benoemt Annemarie tot erevoorzitter. De algemene ledenvergadering vindt plaats. Alexander Rinnooy Kan presenteert een rapport over de nieuwe financiering van gemeenten ('Bepalen betekent betalen') en er zijn stemmingen over een aantal bestuurlijke vacatures. Ook die van de voorzitter. Word met 'Noord-Koreaanse' cijfers tot de nieuwe VNG-voorzitter gekozen. Voel me zeer vereerd. Krijg van Annemarie de voorzittershamer overhandigd, spreek ten slotte mijn jaarrede uit en sluit het congres af. Volgend jaar organiseren Haarlemmermeer en Schiphol het jaarcongres. Neem na afloop gelukwensen in ontvangst. Het Utrechtse college is bijna voltallig aanwezig, net als raadsgriffier Ad Smits.

Maak aan het begin van de middag, terwijl iedereen weer huiswaarts keert, in een aparte ruimte uitvoerig kennis met een aantal afdelingshoofden en medewerkers van de VNG. Directieraadvoorzitter Jantine Kriens stelt ze een voor een aan me voor. Carpool in de loop van de middag samen met wethouder Jeroen Kreijkamp terug naar Utrecht. Fris me thuis even op. Bewonder het werk dat gisteren en vandaag is verricht in onze achtertuin, stap op de fiets en geef een interview aan de journaliste Iris Tasseron van RTV Utrecht over het portefeuilleonderdeel prostitutie. Spreek onder meer over de uitkomsten van een onderzoek van het Pompe Instituut.

Avondeet met Marian in de tuin en ga aan het begin van de avond richting Schiphol. Mariëlle de Vuijst-Hoogendoorn van kabinetszaken en chauffeur Marcel van der Linden vergezellen me. Mag op uitnodiging van de burgemeester van Alpe d’Huez (27 keer finishplaats van de Tour de France) morgenochtend om kwart over vier het startschot geven van de tiende editie van de Alpe d’HuZes. Een grote eer, exact vier weken voordat in Utrecht de Tour de France begint. Vlieg daarom met vlucht KL1419 in een Embraer 190 naar Lyon. Rijd vanaf de luchthaven Saint Exupéry via Grenoble naar het plaatsje Bourg d'Oisans, letterlijk aan de voet van de Alpe d'Huez. Arriveer rond één uur 's nachts op een pikkedonker plein. Zie het podium voor zo meteen (over zo'n uur of twee) al staan. Fabrice Hurth (directeur l'Office du Tourisme d' Alpe d'Huez) heeft een sleutel van het hotel (Hôtel des Alpes aan de Rue Général de Gaulle) en laat ons naar binnen. Val rond half twee in slaap.


Dinsdag 2 juni

Vandaag is het de 893e verjaardag van Utrecht. Van harte! Even tegen zevenen beginnen nog een paar klussen in huis en in de tuin. Drink in alle vroegte een kopje koffie met aannemer Gerard. Mijn bestemming vanochtend is Apeldoorn. Woon er in het Omnisportcentrum aan de Voorwaarts het jaarcongres bij van de VNG (thema ‘Dichtbij, Dialoog en Democratie’). Ruben Maes presenteert het plenaire ochtendprogramma. Rob Wijnberg, filosoof en oprichter van het journalistieke platform De Correspondent trapt af met zijn visie op de nieuwe rol van media in dialoog ('Spreek in een monoloog van vijftien minuten over de dialoog in de democratie - verkiezingen als verstolde apathie'). Sheila Sitalsing (journalist en columnist van de Volkskrant) spreekt een column uit ('Nog even en ze verwachten in Delft dat we zelf wel die tunnel kunnen graven'). David van Reybrouck (cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver) vertelt over de stand van de democratie ('Ik vind het lastig om te schrijven als het dak lekt'). Neem tussen de bedrijven door het programma van morgenochtend door met een aantal aanstaande (nieuwe) medewerkers. Spreek met senior woordvoerder Liane ter Maat over de tekst van mijn jaarrede en met adviseur Jeroen van Nugteren over een aantal media-verzoeken. Geef tijdens de lunch een interview aan redacteur Ingmar Vriesema van het Handelsblad en praat bij met de vice-voorzitter van de VNG, Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls.

Neem 's middags samen met Ina Adema (ambtgenoot Veghel) deel aan de excursie ‘Belle epoque’ van Apeldoorn onder leiding van Ben Mouw. Maken een stadswandeling door de fraaie binnenstad (de Hoofdstraat en omgeving en de Parkenbuurt).Fris me even op in hotel Keizerskroon aan de Koningstraat en woon aan het begin van de avond in de tuinen van Paleis het Loo ('Het Versailles van Nederland') een ontvangst bij van het gemeentebestuur van Apeldoorn. Zie vele bekenden. Zwaai bij binnenkomst naar het college van Amstelveen ('Het is te koud, wij gaan alvast’). Gebruik het avondeten samen met de 2.600 congresdeelnemers in theater Orpheus en maak met Annemarie Jorritsma een ‘openingsdansje’. Lig vroeg in bed.


Maandag 1 juni

Zwembad De Krommerijn is de komende drie dagen gesloten. Het dak gaat eraf. Dus geen baantjes vanochtend. Begin even voor achten op het Stadskantoor met een overleg over de Tourstart en alles wat daarmee samenhangt. Naast de leden van de driehoek schuiven ook Annemiek Nelis en Simone Smit van de NCTV aan. Het wekelijks overleg met de raadsgriffier en de gemeentesecretaris volgt. Neem met Frank van der Lecq en Susan Meenhuis van kabinetszaken een aantal teksten door. Praat bij met secretaresse Yvette Wildschut en de medewerkers van mijn kabinet en de bestuursadviseurs. Zing woordvoerder Sjoukje Volten toe. Jong nog is ze. Zit aan het eind van de ochtend een vergadering voor van de staf veiligheid. Bereid 's middags in een kort overleg met Nataltja Talitsch (projectorganisatie Tour de France) mijn deelname aan RTL Late Night voor. Bel met Hendrik Jan Hoorn, regent van de stichting Fundatie Vrijvrouwe van Renswoude.

Op uitnodiging van landelijk projectleider Marian Geling (stichting Prokkel) meteen door naar sportcentrum Olympos. Vandaag start in sportcentrum Olympos aan de Uppsalalaan de landelijke Prokkelweek met 'ProkkelSterrenslag'. Tientallen teams, bestaande uit mensen met en zonder een verstandelijke handicap, doen mee aan een sport- en spelmiddag. Word begroet door stichtingsvoorzitter Joost Hoffscholte (wij waren ooit naburige ambtgenoten in Amstelveen en Aalsmeer). Spreek alle deelnemers toe en maak een ronde langs de velden. Overal staan enthousiaste groepen, klaar om de sportieve strijd aan te gaan. Dans mee op Zumba-muziek, ga met een aantal groepen op de foto en moedig allerlei teams aan.

Drink onderweg terug een kopje koffie bij Bertus Provoost thuis aan de Catharijnesingel. Provoost (83) was ooit het legendarische hoofd verkeerszaken van de stad Utrecht ('Onze kat dijde nogal uit. Mijn vrouw noemde de kat Vonhoff. De burgemeester zelf vond dat niet leuk'). Maak kennis met zijn zoon, schoondochter en kleindochter. Terug op het stadskantoor neemt Monique van Veelen van kabinetszaken mijn maten op ter voorbereiding van een 'Politiek Toneel' dat na het zomerreces zal worden opgevoerd. Spreek een videoboodschap in voor een bijeenkomst morgen over het thema radicalisering. Wethouder Margriet Jongerius zal de bijeenkomst afsluiten. Michiel Verheugd en Wendy Veerhuis (5gradenoost) nemen de opname voor hun rekening. Ontvang aan het eind van de middag mijn Hilversumse ambtgenoot Pieter Broertjes. Spreek met hem over de toekomst van onze veiligheidsregio's. Peter Bos en John van der Zwan van de veiligheidsregio's Utrecht en Gooi- en Vechtstreek nemen aan het gesprek deel.

Pak m'n spullen in en ga richting Kootwijk. Bel onderweg met VNG-directieraadvoorzitter Jantine Kriens. Woon in het monumentale voormalige zendstation Radio Kootwijk samen met een groot aantal (oud)collega's een bijeenkomst bij ter gelegenheid van het afscheid van de vandaag jarige Annemarie Jorritsma (burgemeester Almere) als voorzitter van de VNG. Burgemeester John Berends (Apeldoorn) treedt op als gastheer, de kleinkinderen van Annemarie en het Nationaal Jeugdorkest verzorgen in de Zenderzaal de muzikale omlijsting. Ga in de loop van de avond vanuit Kootwijk naar Amsterdam. Vertel in hotel Schiller aan het Rembrandtplein live in het televisieprogramma RTL Late Night van Humberto Tan samen met Filemon Wesselink over de Grand Départ in Utrecht. Latertje.


Zaterdag en zondag 30 en 31 mei

Ga op de fiets naar zwembad De Krommerijn voor mijn (bijna) dagelijkse zwembaantjes. Werk in de achtertuin. Woon rond het middaguur de opening bij van De Nacht van de Fooi. Dit is een landelijk studenteninitiatief, dat zich inzet om een brug te slaan tussen het uitgaande publiek in Nederland en kleinschalige duurzame projecten in ontwikkelingslanden. Eén dag en nacht in het jaar, staan deelnemende horecagelegenheden (dit jaar het recordaantal van 100) hun fooi af om deze projecten te steunen ('Keep the change, change the world'). Word op de Ganzenmarkt allerhartelijkst ontvangen door voorzitter Tess Knoester en secretaris Bloys Sebregts (en Annemieke, Lizzy, Daan Aimée, Nicole, Valerie en Jennifer), allen gehuld in fraaie blauwe shirts.

Bezoek de kramen van Knowledge for Children en van geefeenkoe.nl. Een meneer in traditionele Kirgizische klederdracht licht het laatstgenoemde project toe ('Wij hebben al 400 koeien geschonken’). Maak na afloop kennis met de Utrechtse Singer Songwriter (en psycholoog in wording) Sem Sprang. Sem verzorgde op het podium een optreden. Werk 's middags opnieuw aan de (stapels) stukken uit de weekendtas. Kan gelukkig deels buiten aan tafel in de tuin. 

Woon aan het begin van de avond samen met Desirée van de Ven, adviseur Internationale Zaken, de opening bij van een bijeenkomst van het Chinese bedrijf Perfect. Jaarlijks organiseert het bedrijf een internationale reis met conferentie voor 4.500 van de meest succesvolle medewerkers. Dit jaar doen ze ook onze stad aan. Arriveer in het grootste restaurant van Nederland. Loop over de rode loper en begroet de zee van mensen. Een wervelende show met beeld en geluid volgt. Perfect (what's in a name) georganiseerd en georkestreerd. Maak kennis met Koo Yuen Kim (Board Chairman), Woo Swee Lian (President) en Eric Hooy (Vice-Chairman). Improviseer een paar zinnen Chinees (geoefend met onze lokale contactpersoon Shasha Liu) en verwelkom het gezelschap. Jos Vranken (directeur Nederlands Bureau voor Toerisme) doet even later hetzelfde. Het enthousiasme is enorm. Brengen met de directieleden ('het managementteam') op het podium een toast uit. Kortom, een belevenis.

Avondeet thuis samen met Marian en onze vrienden Inge en Maarten uit Zeist. Gezellig. Trek ook zondagochtend een paar baantjes in De Krommerijn. Fiets een paar boodschappen in huis. “Life time friend” Cees belt. Breng samen met Marian een deel van de middag door bij Brasserie 10 ter gelegenheid van de 65e verjaardag van onze vriendin Linda.


Vrijdag 29 mei

Ga in alle vroegte zwemmen. Begroet Gerard en Ad die hun werkzaamheden in de tuin voortzetten. Heb telefonisch overleg met Wilma van Dijk (NCTV). Werk een deel van de ochtend thuis. Schiet lekker op. Ben tegen het middaguur op het Stadskantoor. Voorzie brieven en stukken van ondertekeningen. Bespreek met een aantal medewerkers de stand van zaken in het dossier raamprostitutie. Met andere medewerkers gaat het volgens over de komst van een 'prediker' naar een moskee in Hoograven. Er is inmiddels contact met de NCTV, de politie, met de moskee en de organisatie. Goed te weten dat we door onze jarenlange samenwerking elkaar steeds opnieuw snel weten te vinden. Ga aan het begin van de middag op werkbezoek bij de Dutch Game Garden. Ze zijn onlangs verhuisd van de Neude naar het Jaarbeursplein. De Dutch Game Garden is de hotspot voor start-ups uit de game industrie. Begroet een aantal medewerkers van de ruim 70 bedrijven die er zijn gehuisvest. Spreek met directeur Jan Pieter van Seventer, operations manager Christel van Grinsven, incubation manager Matt Donnelly, Indigo manager Sabine Dirks en communication manager Martijn van Best (het is vandaag zijn laatste werkdag). Zie hoe de ambitieuze (startende) ondernemers karakters tekenen (en verkopen!) voor games. Bekijk een game(tafel) speciaal ontworpen voor mensen in het laatste stadium van dementie. Bijzonder.

Een telefonische vergadering van de driehoek (in verband met de komst van een 'prediker') volgt. De minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur belt, net als ambtgenoot Annemarie Jorritsma (Almere). Ga aan het eind van de middag samen met Vincent Heus van Economische Zaken op bezoek bij de medewerkers van een Kruidvat filiaal aan de Amsterdamsestraatweg. Zij zijn recent slachtoffer geweest van een overval. Had en heeft grote impact. Vreselijk eigenlijk. Bezoek aansluitend aan de Galjoenstraat, samen met Vincent Bakker (wijkservicecentrum Leidsche Rijn) en wijkagent Remco Mol, een paar oplettende en doortastende bewoners. Door hen, deelnemers aan Burgernet, kon een dief in de kraag worden gepakt. Mooi resultaat, hier doen we het voor. Woon aan het begin van de avond in Park Bloeyendael, aan het eind van de Oostbroekselaan in een grote tent, een ontvangst bij ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de gelijknamige stichting. Voorzitter Ton Rennen verwelkomt me allerhartelijkst. Gildemeester Alexis de Roode draagt een gedicht voor, en auteur Manon Uphof vertelt een, bij vlagen, hilarisch verhaal over de wisselwerking tussen stad en natuur. Reik de versierselen uit die horen bij een Koninklijke onderscheiding aan niemand minder dan de immer enthousiaste en vasthoudende Theo de Ronde. Gedurende vele jaren zette Theo ('Als een soort ecologische loodgieter’) zich in voor het leefklimaat en groen in de Utrechtse wijken Oost en Noordoost. 'Imker Theo verkoopt honing, soms in emmers tegelijk’, vertelt voorzitter Rennen. Krijg afloop een heerlijk potje voorjaarshoning mee van Hellen Basari (belast met de pubic relations van het stichtingsbestuur). Zie veel oude bekenden, waaronder voormalig stichtingsvoorzitter Jan Weggemans, inmiddels al weer enige jaren woonachtig in Diepenveen.

Avondeet thuis met Marian en onze zoon. Woon tenslotte de rest van de avond in het Arnhemse Papendalhet congres bij van de landelijke VVD. Ivo Opstelten wordt erelid. Hij is zichtbaar geroerd en van Loes Luca gecharmeerd. Begin onderweg aan de post en stukken uit de weekendtas en heb telefonisch overleg met de politie over een Utrechtse actualiteit.


Donderdag 28 mei

Fiets heen en weer naar het zwembad en fiets vervolgens richting Stadskantoor. Mijn eerste gast is de journalist Marten Muskee van het VNG magazine. Praat bij met goede bekende, Bianca Maasdamme van Progres Advies. Maakten vele jaren samen deel uit van de Raad van Toezicht van het Nederlands Jeugdinstituut. Stap op de fiets richting Stadskasteel Oudaen. De Italiaanse bestelwagen van 'kaasboer' Jan van Manen uit Bunnik staat voor de deur geparkeerd. Van Manen bracht de eerste 'Oude Gracht' kazen van De Kaasfabriek naar Utrecht. Draag in de Kouwenhovenzaal bij aan de lancering van het allereerste exemplaar. Opnieuw, naast bijvoorbeeld vockingworst, bokbier, dommetjes en sprits, een typisch Utrechts product. Erik van Dam, directeur van De Kaasfabriek, vertelt met trots de ontwikkeling van de (nieuwe) kaas. Met steun van een aantal regionale boeren, waaronder de familie Fokker uit De Meern, is het nieuwe product op de markt gekomen. Refereer in een korte toespraak, ben een kleinzoon van een Edamse kaasgroothandelaar, aan mijn eigen ervaringen met kaas. Werkte in mijn jeugd vele jaren tijdens der schoolvakanties en soms op feestdagen in het pakhuis ('Smeren, keren, laden en lossen, cellofaneren van baby Edammers’). Overhandig de allereerste 'Oude Gracht' symbolisch aan winkelier Jurre Beijneveld. Het Pakhuis Utrecht aan de Biltstraat gaat de kaas verkopen. Maak na afloop kennis met Henri van der Hel van Zuivelfabriek De Graafstroom en met de tekenaar van het etiket Stef Ringoot. En overigens: het is een heerlijke pittige kaas. Aanrader.

Heb, terug op het Stadskantoor, overleg met een paar naaste medewerkers. Onderwerp: hert VNG congres van volgende week. Heb een uitvoerig telefonisch overleg met de (nieuwe) Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen. Praat bij met ondernemer Dimitri Chalos, directeur van Cuisine on Tour. Geef een interview aan Anne van den Brink, stagiaire bij de VNG en studente aan de Utrechtse School voor Bestuur en Organisatie. Als afsluiting van haar studie onderzoekt zij het effect van de VNG-denktanks en in bijzonder de ervaringen van de laatste VNG-denktank ‘Gewoon Dichtbij’ waarbij ik als voorzitter van de commissie jaarbericht 2015 betrokken was. Maak in de loop van de middag (nader) kennis met het bestuur van de Utrechtse Vrouwen Studenten Vereniging (U.V.S.V. en N.V.V.S.U.). Krijg na afloop een rondleiding door het monumentale verenigingspand aan de Drift. Goed om met Carlijn, Dieuwke, Pien, Cathrien, Jorien en Marlot, te hebben kunnen spreken. Leerzaam.

Wip in de FGH bank aan Leidseveer even aan bij de 'uitzwaai' bijeenkomst van voormalig directievoorzitter Peter Keur. Peter straalt. En terecht. Avondeet, terug op het Stadskantoor, snel een pizza. Aan het begin van de avond volgt een werkbezoek aan de sporthal Lunetten aan het Zwarte Woud. Ontmoet daar de bestuursleden van Stichting Top Judo Utrecht ('Sportvereniging van het jaar'). Voorzitter Hans van der Sluijs informeert Michaël Kortbeek (ook lid van het comité van aanbeveling) en mij over de samenwerking met judoverenigingen die toptalenten afleveren. Judo coryfeeën Joop Mackaay (7e Dan) en Henny Stomphorst (5e Dan) geven aan hoe belangrijk het is als de toptalenten dichtbij huis kunnen trainen. Vanavond gaan er bijvoorbeeld twee jonge talenten naar een toernooi in Portugal. Dat is een kostbare zaak voor zowel de club als het thuisfront van de kinderen. In de dojo laten de jonge talenten vervolgens samen met hun coach Marcel Houtzager zien wat ze allemaal in huis hebben. Indrukwekkend. Doe mijn schoenen weer aan, bedank de sensei en ga terug richting het Stadskantoor.

Begroet er beneden in de hal een groot gezelschap van lokale JOVD'ers. Zij zijn vanavond op werkbezoek in het Stadskantoor. Krijgen een rondleiding door het gebouw, maar worden eerst bij de maquette door voorlichter Tjerk van Impelen uitvoerig bijgepraat over de werkzaamheden in het Stationsgebied. 

Heb telefonisch overleg met wethouder Jongerius. Stap op de fiets naar huis. De inhoud van de tas wacht. Zie dat Gerard en Ad vandaag veel werk hebben verzet in onze achtertuin.


Woensdag 27 mei

Ga even na zevenen richting Stadskantoor. Het zwemmen schiet er vanochtend helaas bij in. Om half acht begint op de 21e etage een ontbijtbijeenkomst met vertegenwoordigers van de grootste bedrijven uit het Stationsgebied. De Haagse Catharina Rinzema is er al. Werkzaam in de Tweede Kamer, loopt ze vandaag de hele dag mee. Het is een soort werkstage voor haar ('Me and my shadow'). Woon de ontbijtbijeenkomst bij om steun te geven aan de stichting Kunst in het stationsgebied die een vervolg voorbereidt op de succesvolle kunstmanifestatie Call of the Mall (2013). De stichting realiseert in 2016 in het Stationsgebied opnieuw een groot kunstproject. Kunstenaars zullen grote delen van het Stationsgebied voorzien van bijzondere kunstwerken. Cees van Eijk, Carlijn Diesfeldt en Monique Dirven (allen bij de stichting betrokken) en Menno Overtoom (Corio) vertellen er met veel enthousiasme over. Een geweldig initiatief dat ieders steun verdient.

Meteen door naar Paushuize. Daar confereren in de Spiegelzaal de leden van het bestuur van de VNG afdeling Utrecht met de nieuwe leden van het college van Gedeputeerde Staten. Onder meer Twents hoogleraar Marcel Boogers verzorgt een inleiding. Terug op het Stadskantoor volgt een vergadering van de staf Veiligheid. Bespreek aansluitend een aantal (spreek)teksten met de medewerkers Frank van der Lecq en Susan Meenhuis. Ontvang emeritus hoogleraar en goede bekende Hans van Ginkel. Maak kennis met Liane ter Maat van de VNG. Bereid met haar een toespraak voor die ik op het komende VNG-congres mag houden.

Een groot deel van de middag staat in het teken van een vergadering van de (stedelijke) kinderraad, georganiseerd door sociaal makelaar Judith Loffeld en haar collega's, in de raadszaal op het Stadhuis. De raadszaal zit bomvol met kinderen, begeleiders en meesters en juffen. Ook de raadsleden Anne-Marijke Podt (D66), Peter van Corler (Groen Links), Judith Tielen (VVD) en Bulent Isik (PvdA) zijn van de partij.

Theo den Hertog (directeur van Doenja Dienstverlening) doet de aftrap. Vervolgens vertellen de kinderen ('Leden van de kinderraad') uit elf Utrechtse wijken, met veel trots over hun plannen en waarom ze zijn uitgekozen ('Aangewezen door de juf’ of 'gewoon heel goed in dingen uitleggen'). Een heus debat vindt plaats. Zit het, onder begeleiding van plaatsvervangend raadsgriffier Frank Lith, voor. Er wordt veel over en weer gevraagd, de opgestoken vingers van de kinderen die aan de beurt willen komen, zijn niet te tellen. Er zijn plannen over versierde prullenbakken, een vreedzame buurt (mooie ansichtkaart!), verkeersveiligheid en het opknappen van een kippenhok. Nuttige middag. Er zitten (politieke) talenten tussen, dat wil zeggen debat-talenten. Wie weet maken ze ooit echt deel uit van onze gemeenteraad.

Bezoek in Huize aan de Vecht aan de Costa Ricadreef de heer en mevrouw Werkhoven-Koot. Het briljanten echtpaar is 70 (!) jaar getrouwd. De geboren Utrechters ontmoetten elkaar ooit voor het eerst op de geboortedag van H.K.H. Prinses Beatrix en gingen op 5 mei 1945 (Bevrijdingsdag) in ondertrouw. 'Mijn twee schoonzonen komen uit het buitenland. Uit de Jordaan en uit Twente', vertelt de bruidegom lachend. Loop op uitnodiging van 'Events Academy' studente Doris Hoefnagel ('Uitblinker van MBO Utrecht') even naar de grote zaal van Huize aan de Vecht. Daar genieten een groot aantal senioren van een verwenmiddag. Ziet er vrolijk uit. Heb, terug op het Stadskantoor, een overleg met Wilco van Schaik (algemeen directeur FC Utrecht) en Jacques van Ek (voorzitter van de Raad van Commissarissen FC Utrecht). Adviseur veiligheid Peter Bosman schuift ook aan. Race naar beneden. Geef aan het begin van de avond buiten op het Jaarbeursplein bij de 'Grand Vélo' een interview aan een Franse filmploeg over de Tour de France. Neem afscheid van mijn 'schaduw' Catharina ('Enerverende dag was het!') en gebruik het avondeten met een aantal voormalige (zeer) naaste medewerkers. Niet te laat thuis.


Dinsdag 26 mei

Het Pinksterweekend is voorbij. Ga zwemmen, ga daarna direct naar het Stadskantoor en begin om half negen met een overleg met een paar naaste medewerkers (secretariaat, kabinet en bestuursadviseurs). De ochtend vult zich voor het overige met de wekelijkse vergadering van het college van B&W. Zit 's middags een vergadering voor van de driehoek. Ontvang Christian van der Mark (voorzitter True Support) en Barbara van Kuilenburg voor een interview voor het magazine van de Stichting True Support. We praten natuurlijk uitgebreid over FC Utrecht en de supporters. Bovendien bestaat True Support 1 juli aanstaande tien jaar...

Aan het eind van de middag volgt een vergadering van de stuurgroep Tour de France samen met wethouder Jeroen Kreijkamp. Fris me thuis even op, avondeet met Marian en fiets 's avonds heen en weer naar het Stadhuis. Moet van acht tot elf stevig aan de bak met de bespreking van een aantal raadsvoorstellen, brieven en rondvragen in en van de gemeenteraadscommissie mens en samenleving. Onder meer staan de veiligheidsregio, het omgaan met klachten en de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) op de agenda. Fiets naar huis. Intensieve avond.


Maandag 25 mei

De stukken uit de tas van het stadskantoor vullen een groot deel van de dag. Ga tussen de bedrijven door zwemmen. Lekker rustige tweede Pinksterdag.


Zaterdag en zondag 23 en 24 mei

Regenachtige zaterdag. Fiets samen met Marian naar het zwembad voor een paar baantjes. Doet Marian niet vaak. Fiets 's middags een paar boodschappen in huis. Ontvangen Marian‘s tweelingbroer Marten en zijn echtgenote Shiela. Zondag is het eerste Pinksterdag. Zwem in zwembad De Krommerijn. Het zonnetje schijnt. Gaan in de loop van de middag via Amstelveen, halen er onze zoon op, naar Edam. Gebruiken samen met mijn ouders en broer Koos het avondeten in Hof van Holland. Gezellig. Chefkok Teun van Busschbach en zijn meewerkende familieleden hebben het perfect voor elkaar. In de regen terug.


Vrijdag 22 mei

Fiets naar het zwembad voor m'n zwembaantjes. Ga in alle vroegte naar de Sint Franciscuskerk in Oudewater. De stad viert dit jaar het 750-jarig bestaan en dat is te zien aan de vrolijke rood-witte vlaggen die op veel huizen te zien te zijn. Het is ook te merken aan de 'glimmend van trots' burgemeester Pieter Verhoeve. Hij vertelt er met enthousiasme over tijdens het voorjaarscongres van de Utrechtse VNG dat hier vandaag wordt gehouden. Vice-voorzitter Annemieke Vermeulen (Leusden) verwelkomt de vertegenwoordigers van de 26 Utrechtse gemeenten en de journaliste Elisabeth van den Hoogen ('Dit is mijn geboortegrond') treedt op als dagvoorzitter. De algemene vergadering wordt gehouden, VNG directieraadslid Kees Jan de Vet informeert ons over de Haagse actualiteit, vervolgens houden de vier (nieuwe) gedeputeerden op basis van het kersverse provinciale coalitieakkoord 'In verbinding!' een 'pitch' over hun voornemens de komende vier jaar. Nuttige bijeenkomst.

Heb onderweg telefonisch overleg met Dick Schoof van de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid). Feliciteer, terug in Utrecht, aan het eind van de ochtend, aan de Dommeringdreef in Overvecht mevrouw Buitenhuis-Nienhuis met haar 100ste verjaardag. De van oorsprong Groningse, bracht een aantal jaren door in Apeldoorn en woont inmiddels vele jaren in onze stad. De opvallend viefe en vrolijke eeuwelinge vertelt van alles over haar leven en haar man (een vooraanstaand vakbondsbestuurder).
Wens aansluitend aan de Humberdreef de heer en mevrouw Van Plateringen-Sligchers met hun 60-jarig huwelijk. De geboren Utrechters ontvangen mij samen met een zoon en schoondochter (‘krakende wagens rijden het langst’) buiten in de achtertuin in het zonnetje. Ze ontmoetten elkaar ooit voor het eerst op de Van der Heem fabriek ('maakten solexjes'). Ze werkten er allebei. 'Hij gaf me een pepermuntje. Ik kauw er nog steeds op’, vertelt de bruid lachend. Vele tientallen jaren stonden ze op een camping in Loodrecht.
Praat op het Stadskantoor bij met m'n secretaresses Edith van der Stelt en Yvette Wildschut, met bestuursadviseur Martin Kikkert en gemeentesecretaris Maarten Schurink. Onderteken een groot aantal brieven en stukken. Heb telefonisch overleg met Marcel Guinchard, voorzitter van de Franse Kamer van Koophandel (CCI France Pays-Bas).

Ga ten slotte in de loop van de middag op uitnodiging van baancommissaris Coen Slagt op werkbezoek bij Golfclub De Haar aan de Parkweg in Vleuten. Krijg een uitvoerige toelichting op het wel en wee van de prachtige golfbaan ('In de tuin van kasteel De Haar, het Zuiderpark, in 1974 geopend door Z.K.H. Prins Bernhard ‘). Bestuursvoorzitter Janssen en voorzitter De Bruin van de werkgroep 18-holes informeren me over de toekomstplannen. De club telt ruim 500 leden en beschikt over een van de mooiste parkbanen in Nederland. Waarvan akte. Een waardevol bezit.

Fris me thuis even op. Neem aan het eind van de middag aan de Amstelveense Lindenlaan 'afscheid' van herenkapper Jan Bartels ('En zijn ambiance en 52-jarige ervaring’ ), gebruik samen met Marian en een aantal goede vriendinnen het avondeten bij Buenos Aires aan de Dorpsstraat en geniet in poppodium P60 van een optreden van de Britse tribute band ABBA Gold. Heerlijk.


Donderdag 21 mei

Ga zwemmen en fiets richting werk. Inmiddels hebben Miriam Barendse (politiechef Midden- Nederland) en Liesbeth Horstink-von Meyenfeldt (collega bij de CCMO) dan al met me gebeld. Op het werk is de eerste afspraak met Albert Hutschemaekers, de pas aangetreden aanjager voor 'Werken aan werk'. Ontvang samen met beleidsadviseur Michel Kok ondernemers uit Overvecht. Dijkgraaf Patrick Poelman belt over een actualiteit, net als ambtgenoot Frits Naafs (Utrechtse Heuvelrug). Draag in het Centraal Museum aan het Nicolaaskerkhof bij aan een opname van een documentaire over de verbouwing van het museum. Museumdirecteur Edwin Jacobs ontvangt me en laat de laatste stand van de verbouwing zien. Marja Hedeman van filmproductiebedrijf Workstation informeert me over de ins and outs van de opname. Vertel in het Nijntjehuis eerst iets over de wereldberoemde Nijntje van Dick Bruna ('Icoon van design'), zwaai naar een grote groep bezoekende kinderen, en loop naar de overkant om daar voor een prachtig drieluik van de Utrechtse schilder Jan van Scorel in meer algemene zin iets te vertellen over de grote betekenis van dit (oudste) stedelijke museum van Nederland.

Eet een broodje bijSector 3 in de Twijnstraat en woon vervolgens aan het begin van de middag inNUtrecht aan de Cartesiusweg met zo'n 500 anderen de opening bij van de Social Enterprise Day 2015 ('Join the Journey'). Begroet een groot aantal bekenden, maak kennis met Han Hendriks van Kirkman company, geef een kort interview en bekijk de verschillende stands. Wiebe Draijer, oud-voorzitter van de SER en bestuursvoorzitter van de Rabobank spreekt over de kracht van sociaal ondernemerschap, net als Henk de Bruin, vice-president van Philips Internationaal. Later vanmiddag lanceert wethouder Victor Everhardt de social impact factory. Juiste initiatief, op het juiste moment en op de juiste plek. Dagvoorzitter Tom van 't Hek praat het geheel vlot aan elkaar.

Ontvang, terug op kantoor, samen met beleidsadviseur Ellen Heijenga, de eigenaar en twee medewerkers van de horecaondernemingen Club Poema en Mick O'Connell's. Maak samen met woordvoerder Sjoukje Volten kennis met een oud-medewerker. Fiets aan het einde van de middag naar het Stadhuis. Woon de vergadering bij van het dagelijks bestuur van het Presidium van de gemeenteraad. Avondeet bij Mahanakornaan de Oudegracht en open, onder begeleiding van plaatsvervangend raadsgriffier Marcel Kiewik, om half acht de vergadering van de gemeenteraad. Sta aan het begin van de vergadering stil bij het overlijden van twee markante voormalige gemeenteraadsleden, Feike Grit (VVD) en Ger Hoogenberg (CPN/Groen Links). Heb beiden goed gekend, zat met Ger vele jaren samen in de gemeenteraad en bezocht zeer recent nog samen met hem en oud-wethouder en voormalig CDA-raadslid Dick Schuurman zijn voormalige werkomgeving bij Werkspoor. Beëdig Michel Eggermont (SP) tot nieuw lid van de gemeenteraad en sluit rond elf uur de vergadering. Op de fiets naar huis.


Woensdag 20 mei

Op deze zonnige morgen vroeg op de fiets naar het Stadskantoor. Fiets vanaf Rivierenwijk een stukje op met Appie Alferink van ZIMIHC. Hij moet naar de Jaarbeurs. In de lift naar de 20e etage vergezellen twee heren me met een paar enorme stalen staven ('Dragers voor de glazenwassersliftinstallatie'). Ze passen maar net. Spreek als eerste met Toke Tom, hoofd Maatschappelijke Ontwikkeling en stafmedewerker Michiel Bodt. Neem mijn bijdrage aan het programma van de Social Enterprise Day van morgen door. Lees daarna stukken, onderteken brieven, bel met talentscout Hans van den Broek en werk mijn mail bij. Heb 's middags een groot aantal interne overleggen. Onder meer over de laatste stand van zaken rond het dossier raamprostitutie. De medewerkers van team audit Anja Elling en Fred Masselink (senior auditor) informeren mij over de jaarrekening 2014 van de stichting Fundatie van de Vrijvrouwe van Renswoude. Heb een vergadering van de staf Burgerzaken. Overleg met Frank van der Lecq en Susan Meenhuis over teksten voor toespraken. En zit een vergadering voor van de Commissie Personeelszorg Directieraad samen met wethouder Kees Geldof.

Geef aan het eind van de middag een telefonisch interview met Coen Swijnenberg (uit Utrecht) en Sander Lantinga (Amsterdam) van de Coen & Sander Show op radio 3FM. Heeft een geanimeerd verloop. Eet een beetje nasi op mijn werkkamer. Neem de lift naar de 11e etage. Tref er ruim 200 internationale mobiliteitsdeskundigen, die van 20 tot en met 22 mei in Utrecht zijn voor de 19e editie van de European Conference on Mobility Management (ECOMM). ECOMM is een jaarlijks congres waar wetenschappers en beleidsmakers kennis en ervaringen uitwisselen over hoe mensen vervoerkeuzen maken en hoe (reizigers)gedrag te veranderen is. Thema van dit jaar is 'Moving People: user orientation as the key to success'. Dagvoorzitter Erik Peekel presenteert de bijeenkomst. Begroet EPOMM President, de Oostenrijker Robert Thaler, verwelkom de gasten met een korte toespraak en beantwoord een aantal vragen. Wethouder Lot van Hooijdonk opende het congres vanochtend in de Jaarbeurs. Heb daarna op de 21ste verdieping een bestuurlijk overleg met onder meer een aantal wethouders uit de G4 gemeenten en Mark Frequin (Directeur-Generaal bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties). Het onderwerp van het overleg is de Agenda Stad.


Dinsdag 19 mei

Ben even voor zevenen bij het zwembad. Fiets na afloop naar huis. Twee heren van Pot verhuizingen halen in alle vroegte de laatste 90 verhuisdozen op. Alle verhuisdozen zijn leeg. Wat een klus... Fiets richting Stadskantoor. De (tegen)wind waait stevig. In mijn werkkamer wacht inmiddels fotograaf Jiri Büller. Hij maakt een paar foto's ten behoeve van VNG Magazine. De ochtend en een deel van de middag vult zich vervolgens met de wekelijkse collegevergadering. Mijn moeder belt over Pinksteren.

Ga in de loop van de middag op werkbezoek in het Aartsbisschoppelijk paleis aan de Maliebaan. Maak er nader kennis met Zijne Eminentie Kardinaal Willem Eijk. Krijg een rondleiding, bewonder de fraaie binnentuin en de huiskapel die aan het begin van de 20e eeuw werd ontworpen door architect J.W.F. van Schaik. 'Dat zegen op uw werk moge rusten’, zegt de kardinaal bij het afscheid vriendelijk. Het kon minder.

Terug op het werk volgt een vergadering van de staf Bestuurlijke Zaken en (op de zesde verdieping) een vergadering van de vijfhoek Grand Départ. Gebruik samen met bestuursadviseur Martin Kikkert snel het avondeten bij Ruig aan het Jaarbeursplein en woon in sportpark Rijnvliet, op uitnodiging van voorzitter Omer Soner en secretaris Ismail Turkmenoglu van de Turkse Ondernemersvereniging (TOV), samen met een aantal gemeenteraadsleden de opening bij van een themabijeenkomst over 'discriminatie op de arbeidsmarkt'. Maak kennis met Serdar Ekinci, attaché bij het Turkse consulaat in Deventer. Filiz Koruyucu treedt op als dagvoorzitter. Onder meer oud-collega Mohamed Sini en wethouder Victor Everhardt verzorgen een inleiding. Spreek zelf enkele openingswoorden uit. Goed initiatief. Relevant thema. Fietste inmiddels naar het Stadhuis. Woon er in de grote trouwzaal een raadsinformatieavond bij over de gemeentelijke klachtenprocedure. Het is droog als ik naar huis fiets.


Maandag 18 mei

Lees rond een uur of zes de ochtendkranten. Neem even na zevenen met presentator Niels Heithuis het actuele nieuws door op radio 4, voor het KRO-programma De Ochtend Van 4. Kies dit keer ter afsluiting voor 'Divertimento' van de Tjechische componist Iša Krecí. Op woensdag 24 juni 2015 aanstaande vindt het openingsconcert plaats van het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht onder leiding van Janine Jansen in de grote zaal van TivoliVredenburg. Janine opent het festival met dit muziekstuk. Vandaar. In het zonnetje naar het werk. Begin, zoals gebruikelijk, met een overleg met een aantal naaste medewerkers. De driehoek met raadsgriffier en gemeentesecretaris volgt. Maak samen met PvdA-raadslid Bouchra Dibi kennis met Montasser AIDe’emeh, onderzoeker aan de Universiteit van Antwerpen. Michel Kok, adviseur Veiligheid, schuift ook aan. Zeer de moeite waard. Zit de vergadering van de staf Veiligheid voor. Praat aan het begin van de middag bij met Monique van Dirven (projectleider Kunst in het Stationsgebied) en oud-wethouder Cees van Eijk (Groen Links) over een ontbijt met aantal bedrijven volgende week. Spreek samen met de gemeentesecretaris en wethouder Paulus Jansen in het kader van ‘de-evaluatieve-gespreksronde-met-alle-wethouders’. Ontvang good old Cor Kraaijenhagen, oftewel brandweerman Cor ('Brandpreventie ... je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen!').

Door naar het Academiegebouw, waar vanmiddag Hare Majesteit Koningin Máxima de oratie ('Sine qua non - on the role of judicial independence for the protection of human rights in Latin America') bijwoont van professor Javier A. Couso, hoogleraar aan en directeur van het ‘Constitutional Law Program’ van de Universidad Diego Portales in Santiago (Chili). Couso is per 1 september 2014 benoemd op de Prince Claus Chair of Development and Equity. Hij doet de komende twee jaar samen met wetenschappers van de Universiteit Utrecht rechtsvergelijkend onderzoek. Race aansluitend aan het eind van de middag in de stromende regen richting de Rotterdamse Tillemakade waar ik in het Drijvend Paviljoen aansluit bij de 'derde Bestuurlijke Wassenaarse Conferentie'. Een conferentie op initiatief van minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur, waarin vertegenwoordigers van bestuur, Openbaar Ministerie en politie met elkaar van gedachten wisselen over het nieuwe politiebestel. Tijdens een korte pauze blijken de Oost-Nederlandse Hoofdofficier van Justitie (Nicole Zandee) en ik studiegenoten. Verrassend voor ons allebei. Aan het eind van de bijeenkomst volgt een regulier 'artikel-19' overleg van de tien regioburgemeesters en de eerdergenoemde bewindspersoon. Bel onderweg met Anton Franken, lid van het College van Bestuur van de Hogeschool Utrecht en met Jaap de Hoop Scheffer van het Kapittel van de Civiele orden.


Zaterdag 16 en zondag 17 mei

Gaan zaterdag in de loop van de ochtend weer naar Utrecht. Kijken met plezier op het jaarlijkse familie-uitje terug. Ga zwemmen, doe wat klussen in en om het huis (de garage, de tuin) in de wetenschap dat Kampong hard werkt voor het landskampioenschap. Tevergeefs.
Zwem ook op zondag, de verjaardag van Koningin Máxima.  Doe verder een duik in de stukken die in de grote weekendtas klaarliggen en bereid me daarmee voor op alweer een drukke week. Hoor aan het eind van de dag dat de waterpoloërs van UZSC voor het eerst in de clubhistorie kampioen van Nederland zijn geworden in hun eigen zwembad De Krommerijn. Van harte.


Vrijdag 15 mei

Na het hotelontbijt gaat het gezelschap in drie groepen uiteen. Doen vanuit het Bergkwartier een GPS speurtocht door de historische binnenstad. De speurtocht brengt ons bij de Middeleeuwse Bergkerk. In de kerk exposeert de 70-jarige schilderes Marijke Dijkstra ('Sterk gekleurd’). Lopen door de Walstraat, de Roggestraat en de Menstraat. Zien de Lebuinuskerk tegenover het oude Stadhuis. Onderweg laten opvallend veel jonge bruidsparen foto's nemen. Het is een bijzondere datum: de 15e van de 5e maand in 2015. Bewonderen in de Sint Jansstraat een mevrouw ('De halve kous') met de tekst 'Wat ik u brom u keert weerom’. Bekijken de voormalige Botermarkt, de Waag, het Buiskenshuis, het Jordenshof en drinken aan het eind van de ochtend een kopje koffie bij The Wallstreet Tea-Rose.
Doe tussen de bedrijven door een aantal e-mailberichten af en heb telefonisch overleg met Peter Bos, algemeen directeur Veiligheidsregio Utrecht (VRU).

Nemen in de loop van de middag afscheid van de kids. Doe samen met Marian een paar boodschappen. Kopen Deventer Koek bij Bussink. Wandelen richting IJssel bij de Wilhelminabrug. Eten een ijsje. Ga een beetje zitten lezen in het zonnetje bij de Wilhelminafontein, recht tegenover een fenomenaal beeld van Albert Schweitzer, ooit in 1974 gemaakt door mijn goede (Amstelveense) vriend Pieter de Monchy.
Gebruiken met z'n achten het avondeten bij Safak in een Jugendstilpand aan de Kleine Overstraat. Turks-Koerdisch. Het kan in vrede.

Donderdag 14 mei

Het is Hemelvaartsdag (en onze zoon is vandaag 20 geworden), veel Nederlanders zijn vrij. Fiets naar het zwembad, zondagopenstelling, om een paar baantjes te trekken. Aan het begin van de middag komt de jarige job bij ons langs. Met hem reizen we even later naar (Hanzestad) Deventer aan de IJssel.  Brengen daar dit keer ons jaarlijkse familie-uitje door met mijn (schoon)familie Van den Berg. De drie broers van Marian en hun gezinnen zijn bijna compleet.

Ook onze dochter en haar vriendje zijn er. Logeren in Royal aan de Brink, drinken met z'n allen aan het eind van de middag een kopje koffie op het terras van Orange ('Ocakbasi’) aan de overkant van het hotel. Mehmet Esen en zijn mensen hebben het prima voor elkaar. Gebruiken het avondeten in Dikke van Dale aan de Nieuwe Markt. De nabijgelegen Lebuinuskerk is prachtig aangelicht.

Ontvang een sms-berichtje van de Nederlandse Ambassadeur in Parijs, Ed Kronenburg, dat hij het Utrechtse business peloton heeft uitgezwaaid en dat zij vanuit Parijs op weg naar Utrecht zijn. Op de fiets.


Woensdag 13 mei

Even na zevenen naar het Stadskantoor. Rond half acht zet fotograaf Jan Willem Groen mij op de gevoelige plaat voor een interview dat om acht uur begint. De interviewers Lou Repetur en Olaf Stomp van Movisie stellen vragen over de rol en betekenis van een burgemeester bij actuele sociaal-maatschappelijke kwesties. Gelukkig staat adviseur Anita van Wijnbergen me bij.
Bereid om half negen samen met wethouder Lot van Hooijdonk en de medewerkers Edwin Koster, Sanne van den Broek en Peter Steijn het bestuurlijk overleg G4 Agenda Stad van volgende week voor. De gehele ochtend staat vervolgens in het teken van de wekelijkse vergadering van het College van Burgemeester en Wethouders. Een dag later dan gebruikelijk (er waren gisteren in verband met Hemelvaart vergaderingen van de gemeenteraadscommissies). Rond lunchtijd volgt een hoofdlijnenberaad in de 'plantenbak' op de 21e verdieping. Bel met ambtgenoot Frans Backhuijs (Nieuwegein). Onderwerp: de toekomst van de regionale samenwerking in U10 verband. Voorzie stapels stukken van een handtekening.
Dan volgt een vergadering van de stuurgroep Tour de France, samen met wethouder Jeroen Kreijkamp. Ontvang, samen met Frank van der Lecq, Maaike en Jos. Het zijn twee jonge sportieve Utrechters met vrolijke plannen en vooruitzichten. Een vergadering van de driehoek volgt. Avondeet bij de Korenbeurs met woordvoerder Sjoukje Volten ('Just back from New York') en ga meteen weer richting Stadskantoor.

Mag met Michel Onclin, uitbater van het Senioren restaurant Nieuw Bleyenburg aan de Jan van Galenstraat, op de foto ter promotie van zijn nieuwe CD single 'Zo Rijk'. Eerder vanmiddag presenteerde hij zijn cd in Nieuw Bleyenburg aan de bewoners. Leuk deuntje.

Woon ten slotte op de 11e etage de opening bij van de roadshow 'Laat je niet overvallen'. Doe dat op uitnodiging van Patrick van den Brink (directeur CCV) en beleidsadviseur Vincent Heus. De roadshow is in samenwerking met de politie, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en de gemeente georganiseerd voor ondernemers in Utrecht. Een interactieve veiligheidsavond waarbij winkeliers en hun medewerkers voorlichting krijgen en verteld wordt hoe zij het risico op een overval, afpersing, winkeldiefstal en agressie kunnen verkleinen. Ruim 150 winkeliers hebben gehoor gegeven aan de uitnodiging. Prima initiatief. Later op de avond, terug thuis, komen aannemer Gerard en tuinman Ad langs. Ze gaan binnenkort in en om het huis aan de slag.


Dinsdag 12 mei

Ga om zeven uur zwemmen en fiets naar het werk. Begin op het Stadskantoor met een bestuurlijk overleg met ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Milieu samen met wethouder Lot van Hooijdonk. De volgende afspraak is met Daniëlle Fiolet, hoofd van de eenheid Onderzoek van de gemeente. Daniëlle, van huis uit epidemiologe, informeert me over het werk van haar eenheid. De eenheid maakt rapportages over de stad, bijvoorbeeld de Utrecht Monitor en Utrecht langs de Lat. De eenheid verzamelt statistische gegevens over de stad, zoals opleidingsniveau, leeftijd en origine van Utrechters, woningaantal, aantallen sporters. Daarnaast doet ze onderzoek, bijvoorbeeld naar veiligheid in de stad. Na een klein half uur schuiven trainee Pascal van der Bol en onderzoeker Hanneke Polman aan. Deze twee jonge enthousiaste medewerkers bereiden voor het project ‘Dit is Utrecht 2015’, in aanloop naar de Grand Départ, een aangepast foldertje van 'Utrecht bij de hand' en een animatiefilmpje voor, waarin Utrecht in vogelvlucht wordt neergezet. Het is een informatief filmpje, dat binnenkort zal worden gepresenteerd.

Door naar de Koningsweg. Breng een werkbezoek aan het Rode Kruis, afdeling Utrecht. Jonneke Keep, vice-voorzitter van de afdeling en Pauline van Cromvoirt, coördinator, verwelkomen me allerhartelijkst. Maak kennis met een grote groep vrijwilligers. Een rondleiding volgt. Krijg uitleg over de evenementenhulpverlening, het EHBO-onderwijs, over het project ‘betrokken buur’ en over zelfredzaamheidsactiviteiten. Volg zelfs een mini-praktijkles reanimeren. Het Rode Kruis Utrecht is opgericht in 1868, telt ruim 650 vrijwilligers en zo’n 450 collectanten. Het biedt hulp aan de medemens in nood in stad en regio. Kom veel van de vrijwilligers tegen bij evenementen als Koningsdag, 4 en 5 mei en bij de Sinterklaasintocht. Een van de vrijwilligers vertelt me dat ie al 45(!) aan het Rode Kruis is verbonden. Chapeau. Nuttig en zeer aangenaam bezoek.
Heb terug op het Stadhuis, op uitnodiging van Tourprojectmedewerker Patrick Verkaik en Femke Hoogland van het blad Soigneur ('Met liefde voor racefietsen'), een kort fotomoment in het kader van ‘100 portretten, de Utrechter en de fiets’. Mijn zwarte Gazelle speelt de hoofdrol. Hij gaat mee de lift in en fiets over het 'plein' voor mijn werkkamer.

Fiets vanaf het Stadhuis even naar huis. Zwaai onderweg naar oud-collega Ankie Kattenwinkel. Leuk haar weer eens te zien. De gordijnenman heeft inmiddels in ons huis wonderen verricht. Ontvang, 's middags terug op het Stadskantoor, Annelies Kastein, coördinator van de Stichting Eet mee. We bespreken de mogelijkheden van een dinermatch ('Verrassende ontmoetingen thuis aan de eettafel. Al sinds 2007 maken wij een match op maat. Dat is gezellig, inspirerend en smaakt naar meer!'). Praat bij met secretaresse Yvette Wildschut. Geef een kort telefonisch interview aan RTV Utrecht over de resultaten van de AD-misdaadmeter. Peter Paul Hellings van Communicatie staat me bij. Een inspirerend gesprek over de Utrechtse samenleving volgt met de medewerkers Abdelkader Tahrioui, Abdullah Pehlivan en Jalil Mouchtari. Feliciteer aan de Secundusweg in De Meern de heer en mevrouw Weerdenburg-Heeger. De bruid is in Breukelen geboren, de bruidegom in Utrecht. Ze zijn zeer vief en actief, (stijl)dansen nog steeds in De Musketon en vierden het met de familie in het Rotterdamse Blijdorp. Buurvrouw Rini Potters (voormalig SP-gemeenteraadslid) is er ook. Leuk om haar weer te zien.

Ga vervolgens aan het Willemsplantsoen op werkbezoek bij de parochie van de Oud-Katholieke Kerk (de Oud-Katholieke Parochie van Utrecht is één van de zelfstandige parochies van de Oud-Katholieke Kerk van Nederland). Aartsbisschop Joris Vercammen en pastoor Bernd Wallet ontvangen mij vriendelijk. We spreken in de Kapittelkamer over de rol van de Kerk in de samenleving en krijg ten slotte een rondleiding door de pastorie, de kerk en de fraaie binnentuin. Ontvang aan het einde van mijn bezoek een prachtige ets van Gerard van Rooy én een boek dat geschreven is naar aanleiding van het 125 jarig bestaan van de kerkelijke Unie van Utrecht en het bezoek in april vorig jaar van de Patriarch, Zijne Heiligheid Bartholomeus I ('An ongoing conversation - the green Patriarch in The Netherlands').

Fris me thuis even op en maak me klaar voor de première van de film ‘Ventoux’ in het Beatrixtheater. Geef bij aankomst op de rode loper een enkel interview. Onder meer aan RTV Utrecht en Filemon Wesselink. Begroet schrijver Bert Wagendorp, tourwinnaar Jan Janssen, Blaudzun en natuurlijk de Franse ambassadeur Z.E. Laurent Pic. Spreek samen met Herman van der Zandt vanaf het podium enkele openingswoorden uit en laat iedereen vervolgens genieten van de film.


Maandag 11 mei

Trek om zeven uur m'n zwembaantjes in zwembad De Krommerijn. Fiets naar huis en ga naar het werk. Het is heerlijk weer vandaag. Warm zelfs. Begin met het doornemen van de emails en de post. Aansluitend volgt het wekelijkse overleg met een paar naaste medewerkers. Kleine groep. Nog (lang) niet iedereen is terug van vakantie. Bespreek met Frank van der Lecq en Susan Meenhuis van kabinetszaken een aantal teksten. Ook de wekelijkse driehoek met de raadsgriffier en gemeentesecretaris is anders dan anders. Loco-gemeentesecretaris Paul Kouijzer neemt waar. Ad Smits is 'gewoon' van de partij. Geef een interview aan Erik de Boer van PropertyNL in het kader van de deelname van de U10-gemeenten ('Ontdek de kracht van de regio Utrecht') aan de jaarlijkse nationale vastgoedbeurs ProVaDa van 2 tot en met 4 juni in de Amsterdamse RAI.

Ga aan het eind van de ochtend op bezoek bij John en Joke Hamminga. Zij wonen in een landelijk gelegen boerderij in Vleuten, De Hoge Ham. In 2011 was het de 'boerderij van het jaar'. De originele details uit 1550 zijn nog zichtbaar, waaronder een oude bedstee. Krijg een rondleiding door en om het huis en neem een kijkje in het eveneens in stijl gerenoveerde atelier van Joke. Daar maakt zij haar beelden in keramiek en brons, vooral vogels. Krijg na afloop van Joke haar boeken 'Wat lach je nou?' en 'Memoties' cadeau. Leuk.

Feliciteer vervolgens aan de Rubicondreef de heer en mevrouw Aertssen-van den Dries met hun 60-jarig huwelijk. De bruid is een Tilburgse en nog steeds een actieve skiester ('We gaan al bijna 40 jaar naar Davos'), de bruidegom komt uit Utrecht en was en is zeer betrokken bij Rotary International. Ze ontmoetten elkaar voor het eerste tijdens de 'kroningsfeesten' van Juliana in 1948. Twee dochters en twee kleindochters genieten van de ontmoeting onder 'regie' van 'The lady of the House' (oftewel 'Mrs Bouquet').
Pleeg, terug op het Stadskantoor een paar telefoontjes, en heb een (korte editie) van een vergadering van de staf Veiligheid. Aan het begin van de middag richting Maarssen. Woon er de uitvaartplechtigheid bij van voormalig gemeenteraadslid Ger Hoogenberg. Condoleer zijn zoons, dochter en familieleden op de Algemene Begraafplaats aan de Straatweg. Begroet veel goede bekenden uit de periode dat Ger actief in de politiek was. In de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering (21 mei) zal Ger worden herdacht.

Fris me thuis even op en fiets aan het begin van de avond richting de Kromhoutkazerne. Ben te gast bij Luitenant Generaal Mart De Kruif. De funding partners van de start van de Tour de France, leden van het Business Peloton Utrecht, partners op het gebied van kennis, cultuur en sport en een aantal wethouders komen vanavond samen in de 'Assemblée Partners Tour de France'. We praten over onze samenwerking ook ná het grootste wielerevent van de wereld. Het momentum is er, er is energie. De Tour van iedereen laten zijn, partnerschappen smeden en als zogenaamde kopgroep van het peloton je hoofd durven uitsteken. Dat is eigenlijk het idee van vanavond. Het Nederlands Kamerkoor laat speciaal voor vanavond Frans repertoire horen. Krijg na afloop van de algemeen directeur van het Nederlands Kamerkoor, Tido Visser, een door alle koorleden persoonlijk gesigneerde cd 'Israel in Egypt' cadeau. Zeer attent.Niet al te laat op de fiets weer terug naar huis. Kan nog even genieten van deze onverwacht zomerse avond.


Zaterdag en zondag 9 en 10 mei

Haal een paar weekendboodschappen in huis en duik in de stukken en de post voor de komende week. Oriënteer me 's middags op de (on)mogelijkheden voor het trekken van een paar (zwem)baantjes in zwembad De Kromme Rijn. Kan het niet laten het 50(!) meter bad alvast te proberen. Fiets 'rozig' naar huis. Avondeten homemade-pizza met z'n tweetjes.

De zondag begint rustig. Marian gaat hardlopen, ga zelf zwemmen (heb de smaak te pakken). Vanmiddag is er hier een van de finales voor het Nederlands Kampioenschap waterpolo tussen UZSC en Het Ravijn). Bel met m'n moeder in verband met Moederdag. Fiets 's middags samen met Marian richting de omgeving van de Croeselaan. Bewonderen er de nieuwe behuizing van Hans en Annie Brouwer-Korff. Ontvangen later in de middag Nel en Piet de Graaf. Nel was van dag één tot dag laatst mijn linker- en rechterhand in Amstelveen.


Vrijdag 8 mei

Opnieuw een dag die ik bijna volledig besteed aan klusjes in en om ons nieuwe huis. Paar telefoontjes en handtekeningen tussen door. Dat kan de pret niet drukken. Bekijk en passant vanaf een uur of zes vanochtend het verloop van de Britse parlementsverkiezingen. Prachtige televisie. Kan Nederland wat van leren. Aan het eind van de middag komt onze zoon langs. Gebruik 's avonds het eten samen met mijn vrienden Cees en Jort in Amsterdam. Bezoek een nieuwe stek in Durgerdam en eet in De Plantage vlakbij Artis.


Donderdag 7 mei

Ben vroeg op het Stadskantoor om de dag voor te bereiden. Lees de post, pleeg wat telefoontjes en praat bij met secretaresse Yvette Wildschut. Vertrek naar de Aymaradreef om de heer en mevrouw Geelen-van Meerte-Jansen te feliciteren met hun 60-jarig huwelijk. De geboren Utrechters maken het naar omstandigheden goed, ze ontmoetten elkaar ooit voor het eerst tijdens het carnaval. De bruid vertelt vrolijk dat ze 'half' van adel is. ('Van Meerte-Jansen is immers een dubbele naam met een streepje er tussen'). De bruidegom roemt mijn verre ambtsvoorganger De Ranitz, die ooit behulpzaam was bij het vinden van een woning.

Aansluitend door naar het klooster van de Zusters Augustinessen aan de Waterstraat. Onthul er op uitnodiging van Jane Kalka en Fred Nuwenhuis van de gemeentelijke werkgroep Directe Voorzieningen samen met zuster Renée van Dijck en Maria de Bruin, bestuurslid van het Utrechts geveltekenfonds, de gevelsteen De Duif aan de buitenmuur van het klooster. De gevelsteen (met de duif met olijftak als symbool van de vrede na de zondvloed) hing lang aan een muur op de binnenplaats van het klooster. Pastoor Van Nuenen van de Augustinuskerk schonk in 1945 de gevelsteen aan het klooster. Tijdens de oorlog werkten hij en de zusters samen om duizenden mensen te voorzien van onderdak en eten. Het waren vooral mensen, die onderweg waren op een hongertocht, gezinnen die door de Duitsers uit hun huis waren gezet en dwangarbeiders die door de Duitsers (bijvoorbeeld wegens ziekte) waren 'afgekeurd' en terug naar huis moesten lopen. In leegstaande scholen waren slaapzalen, er was een badgelegenheid, medische hulp en er was (ook voor de buurtbewoners) een gaarkeuken. Op een bijzondere manier wisten de zusters en pastoor Van Nuenen steeds weer eten (en geld) te vinden, ook al moesten ze daar zelf grote afstanden voor afleggen. Drink na afloop een kopje koffie in het Volksbuurtmuseum. Begroet vele bekenden uit wijk C en krijg tussen de bedrijven door van Peter Bastiaanse een cd-rom over de 'Passie van Jos Peeters'. Peeters heeft de afgelopen veel (muur en reclame) schilderingen teruggebracht in het straatbeeld onder regie van de werkgroep Directe Voorzieningen. Mijn volgende bestemming is de Rijnenburglaan in Hoograven. Feliciteer de heer en mevrouw Dirksen-Frasa met hun 60-jarig huwelijk. De bruid komt uit Houten, de bruidegom (jarenlang chauffeur bij de GVU) uit Wijk bij Duurstede. Zij ontmoetten elkaar voor het eerst bij de toenmalige dansschool Ossendrijver. Ze worden omringd door twee van hun dochters en een kleindochter. Ga aansluitend aan de Laan van Chartroise op bezoek bij de heer en mevrouw Spithoven-Atteveld. Zij zijn 65 jaar getrouwd, een 'briljanten' bruidspaar dus. De bruidegom komt uit Montfoort, de bruid (een pientere dame die nog steeds actief is in de wijk) komt uit Utrecht. Mevrouw vertelt dat ze elkaar na de oorlog ontmoetten terwijl hij loopgraven aan het dichten was ('Waar nu Overvecht is. Hij bleek ook Rooms-Katholiek, dus was het goed'). Ontvang, terug op het Stadskantoor, Ruud Bik, plaatsvervangend korpschef Nationale Politie.

Gooi m'n agenda om. Improviseer eerst beneden in de hal van het Stadskantoor een ontmoeting met een grote groep jonge demonstrerende woonwagenbewoners. Zij bieden mij een petitie aan. Ontvang vervolgens een beperkte delegatie van de woonwagenbewoners op mijn werkkamer. Bespreken de stand van zaken van de demonstratie in De Meern. Een overleg met de medewerkers Erik Scholten, Patrick van Doorn en Sandra Verkerk over de Juridische functie binnen de gemeentelijke organisatie volgt.
Ga aan het eind van de middag op bezoek bij Intratuin (bij ons in het gezin beter bekend onder de oude naam 'Koningsdal') aan de Koningsweg. Ga er op verzoek van de journaliste Maaike Veenje voor haar rubriek 'Het weekend van' op de foto. Angelieke de Jonge neemt 'm.

Ben kort thuis. Avondeet met Marian en fris me op voor de Utrechtse herdenking van de bevrijding. Dat gebeurt bij het Polar Bear-monument in het Oorsprongpark. Het beeld van de witte ijsbeer symboliseert het (Utrechtse) einde van de oorlog en de bevrijding van de stad. Utrecht denkt elk jaar met grote dankbaarheid terug aan 'onze' bevrijders, de 49ste West Riding Infanteriedivisie, 146ste Infanteriebrigade van het Eerste Canadese Leger, beter bekend als de Polar Bears. Deze divisie kwam op 7 mei 1945 via de Biltstraat de stad binnenrijden. Ontmoet Michael en Norma Godfrey, de zoon en schoondochter van de onlangs overleden bevrijder van de stad Sir Godfrey. Ook bijzonder is de aanwezigheid van de oude Britse Polar Bear Joe Hoadley, hij spreekt en speelt 'There'll Be Bluebirds over The White Cliffs of Dover' op zijn mondharmonica. Een bijzonder eind aan een mooie plechtigheid.

Kijk 's avonds laat naar de BBC. De eerste drie (echte) uitslagen van de parlementsverkiezingen komen binnen en de allereerste prognoses. Ben benieuwd (en verslaafd aan dit soort verslaggeving).


Woensdag 6 mei

Agenda vandaag leeg. Althans de openbare. Doe een paar boodschappen en werk in ons huis. Hard nodig. Geef de meterkast een schilderbeurt(je) en er zijn nog een heleboel verhuisdozen te gaan. Doe intussen de stadhuistas af en zet handtekeningen onder allerlei (spoed)stukken. Marian had lange dag en moest veel reizen. Bereid de avondmaaltijd. Gemeentechauffeur Marcel van der Linden schuift onverwachts aan. Heb 's avonds telefonisch contact met Ron van Hattem (vertrouwenspersoon Stadswerken).


Dinsdag 5 mei

We vieren vandaag 70 jaar Bevrijding. Steek in alle vroegte de vlag uit. Vannacht is het bevrijdingsvuur door een aantal atleten ('loopgroep') waaronder Peter Witteman vanuit Wageningen opgehaald en gebracht naar Utrecht. Wandel vanaf de Lomanlaan, samen met oud-veteraan de heer Van der Vecht en oud-verzetsstrijder mevrouw Van den Boomgaard, naar park Transwijk voor de opening van het Utrechtse Bevrijdingsfestival. Word begroet door Machteld Smits, voorzitter en Esther Lubberding, directeur van het bevrijdingsfestival. Het zonnetje schijnt gelukkig nog. Presentator Ide Koffeman nodigt mij uit op het podium. Mag samen met de heer Van der Vecht en mevrouw Van den Boomgaard met een symbolische (zeer letterlijk in dit geval) druk op een knop de 25e editie van het Bevrijdingsfestival openen en het Bevrijdingsvuur ontsteken. Ondertussen begint het hard te regenen en stevig te waaien. Wens de organisatoren wijsheid toe. Ontvang later in de middag op het festival uit handen van Lieve Declerq, directievoorzitter van het drinkwaterbedrijf Vitens, een vast kraanwatertappunt van de stichting ‘Join the Pipe’. Onderteken ook de petitie 'Overal kraanwater graag'. Bij deze watertappunten kunnen dorstige bezoekers gratis kraanwater tappen.

Loop via backstage naar het hoofdpodium. Neem een paar minuten voor de uitreiking het programma door met de presentatoren Evelien Bosch en Filemon Wesselink. Op het podium hebben zich ondertussen de drie genomineerden initiatieven, Stichting PANN, Fort voor de Democratie en het project  ‘Wijkmediatoren in Overvecht’, voor de Tolerantieprijs verzameld. Maak aan het massaal aanwezige publiek bekend dat het project Wijkmediatioren Overvecht dit jaar de winnaar is van de Tolerantieprijs. Reik samen met juryvoorzitter Robert Ramdas de cheque ter waarde van 7.000 euro uit aan Derk Marseille, de coördinator van het project. De winnares straalt. En terecht. Geniet 's avonds thuis samen met Marian van het bevrijdingsconcert in Amsterdam op televisie. Traditioneel afgesloten met de muziek van het lied 'We'll meet again' van Vera Lynn.


Maandag 4 mei

Even na zessen vanochtend bericht veiligheidsmanager Henk Knol mij over een stroomstoring in Vleuten en Leidsche Rijn (is rond half tien vanochtend gelukkig weer verholpen). Het is 4 mei. Vandaag herdenkt Nederland (én Utrecht) de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Eens in de vijf jaar, dit is zo’n jaar, is het gebruik dat de burgemeester op allerlei plekken in de stad namens het gemeentebestuur kransen legt op locaties (met herdenkingsmonumenten) die een bijzondere betekenis hebben in verband met de oorlog. Heb, voor ik begin aan een (lange) tocht door de stad, eerst het wekelijkse overleg met een paar naaste medewerkers op mijn werkkamer. Het gezelschap is anders dan anders samengesteld. Een aantal is deze dagen vrij. Anderen werken door. Het is niet anders. Veel te bespreken in vrolijke stemming. Zing de vandaag jarige gemeentechauffeur Jos Spruijt toe.

Ga vervolgens samen met een aantal leden van ons 4 mei Comité, waaronder voorzitter Jesper Rijpma, op stap. Ton van den Berg (van Nieuws 030) vergezelt mij en doet verslag. Net als de politiefunctionarissen Mathias Bodewes en Richard Fisscher. Ook zij vergezellen mij. Zij overhandigen mij bij (bijna) elk herdenkingsmonument de krans. Begin bij het verzetsmonument aan de Lomanlaan, Transwijk. Houd een toespraak en onthul op uitnodiging van het Oranje Comité Zuidwest samen met de 92-jarige oud-verzetsstrijdster Van den Boomgaard, initiatiefnemer Boudewijn Oremus en ontwerpster Leonie Brinks ‘Het Lint’. Het erelint is een uitbreiding van het bestaande verzetsmonument.

Door naar het Wilhelminapark. Word begroet door Cathrien Ruys, voorzitter van de Stichting Wilhelminapark. Het is rustig in het park, er staan inmiddels wel een aantal belangstellenden te wachten. Leg samen met Jesper Rijpma de krans bij het imposante bronzen beeld van Wilhelmina.
Wandel door het park naar het Rosarium. Het monument aan de Prinses Marijkestraat is een zwerfkei, omgeven door een bloemenperk, een muur en trap van natuurstenen keien. Op het muurtje voor de steen is een bronzen plaquette aangebracht. Leg er een krans. Terwijl het zonnetje schijnt, wandelt het gezelschap naar de R.K. Begraafplaats Sint Barbara.

De belangstelling is groot. Uittredend voorzitter Thomas Dres begroet velen. Krijg, terwijl de officiële plechtigheid bijna begint, het droevige bericht dat voormalig gemeenteraadslid Ger Hoogenberg, na een kort ziekbed vanochtend, is overleden. Tragisch. De plechtigheid die volgt op het Erehof aan de Prinsesselaan is de moeite waard. Nabestaande Niec Toussaint spreekt over zijn overleden ooms. De volgende locatie is het hoofdkantoor van de Nederlandse Spoorwegen aan de Laan van Puntenburg. Leg net als de directie van de NS, ProRail en de Bond van Gepensioneerd Vervoerspersoneel (BGV) een krans bij het 'monument voor Gevallen Spoorwegpersoneel', een beeldengroep van vier figuren: twee mannen en twee vrouwen, waarvan één met kind. Op de vier gedenkplaten zijn de namen van 477 omgekomen spoorwegmedewerkers aangebracht.

Ook hier in het Moreelsepark is de belangstelling groot. Leny de Leeuw vertelt een emotievol verhaal over de afschuwelijke (onderduik) ervaringen van haar vader. Wandel daarna naar het monumentale pand ‘De Inktpot’. Leg binnen samen met Pier Eringa, de nieuwe president-directeur van ProRail, een krans bij een gedenkteken met daarop de namen van 32 gevallen spoormedewerkers. Drink een kopje koffie op de werkkamer van Pier Eringa en ga richting de Algemene Begraafplaats Tolsteeg. Ad Schippers, gemeentelijke coördinator, Tanja Medema, teamleider begraafplaatsen en Henk Kerkhof, voorzitter van de Stichting Eregraf en Monument Oranje Vrijbuiters verwelkomen me. Leg een krans bij het monument ter nagedachtenis aan de Oranje Vrijbuiters. Bij dit monument liggen achttien verzetsstrijders begraven. Aan de andere zijde van de begraafplaats staat het ‘Monument voor de Binnenlandse Strijdkrachten'. Op de voorgrond liggen twaalf oorlogsgraven. Op de muur achter de graven zijn twaalf reliëfs aangebracht, die de eenheid van de gesneuvelden symboliseren. Leg ook hier namens het gemeentebestuur een krans. De Algemene Begraafplaats Soestbergen aan de Gansstraat is de volgende bestemming. Leg bij het Utrechts Korea Monument, een Erehof voor de Utrechtse militairen die tijdens de Koreaoorlog zijn gesneuveld, een krans. Door naar het Joods Cultureel Centrum Merkaz aan de Nieuwegracht. Leg, na een officiële plechtigheid in het zonnetje in de binnentuin, met Joodse gedichten, liederen en toespraken een krans bij het monument voor het voormalige Joodse Weeshuis. Tijdens de oorlog werden in 1942 vijftig Joodse weeskinderen en hun begeleiders gedeporteerd. Het Academiegebouw is mijn volgende bestemming. De historica Nienke Altena verzorgt een lezing ('De oorlog anno 2015'). Leg, bij het herdenkingsmonument in de gang van het Academiegebouw onder grote belangstelling van de studentengemeenschap, een krans. De hooggeleerde Anton Pijpers, vice-voorzitter van het College ven Bestuur van de Universiteit, doet datzelfde namens de universitaire gemeenschap. Een lid van de Universiteitsraad vergezelt hem. Het monument gedenkt de studenten en stafleden die gedurende de jaren 1940-1945 door oorlogshandelingen het leven hebben verloren. Op het monument staan de 72 namen van de slachtoffers vermeld. Sluit de middag af met een kranslegging bij het monument op de Israëlitische begraafplaats aan het Zandpad. Het monument, een brandende fakkel, houdt de herinnering aan de oorlogsslachtoffers in leven. Begroet na afsloop een aantal goede bekenden en maak van de gelegenheid gebruik het graf van mijn oud-collega Thijs Ornstein te bezoeken. Gebruik het avondeten bij Sirtaki aan de Servetstraat. Wandel aan het begin van de avond naar het nabijgelegen Domplein voor de (stedelijke) herdenkingsbijeenkomst. Inmiddels is Marian er ook. Sluiten ons op het Pieterskerkhof aan bij nabestaanden, veteranen, studentenverenigingen en een groot aantal belangstellenden voor de stille tocht. Op een bomvol Domplein leggen de oud-verzetsstrijders Rut Matthijssen en Eveline van der Most-van Spijk een krans. Doe dat zelf ook, houd een korte toespraak, geniet van de muziek van de Koninklijke Brassband Utrecht en neem een deel van het defilé af.

Woon tenslotte samen met Marian het herdenkingsconcert bij in de Domkerk waar singer-songwriter Eefje de Visser met haar eigen band en het Orkest van Utrecht optreedt. Het concert van 70 minuten (70 jaar bevrijding) wordt afgewisseld met visuele projecties en het, door Admiraal Oosterbroek, vertellen van een verhaal gebaseerd op bestaande gebeurtenissen in Utrecht tijdens de oorlog. Tijdens het concert vergen een paar (openbare orde en veiligheid) onderwerpen mijn aandacht. De 'actualiteiten' lopen goed af. Stem voor alle zekerheid af met loco-burgemeester Victor Everhardt.

Loop na afloop naar een aparte ontvangstruimte in het Academiegebouw om nog even te kunnen napraten met alle vrijwilligers. Bedank ze ook van hier, net als alle hulpdiensten, voor hun enorme inzet. Mag in het bijzonder iets zeggen tegen Derk Tholen, de penningmeester van het Utrechts Comité 4 mei-Herdenking. Reik hem in verband met zijn jarenlange inzet en betrokkenheid bij de jaarlijkse herdenking op het Domplein en Scouting Salwega, de Speld van de Stad uit. Zeer verdiend. Stevige dag zit er op. Veel dank aan iedereen die vandaag de bijeenkomsten in Utrecht rondom 70 jaar bevrijding heeft mogelijk gemaakt. Geweldig.


Zaterdag 2 en zondag 3 mei

Fiets een paar boodschappen in huis. Verder gaat de zaterdag voor mij helemaal op aan het inrichten van onze boekenkast. Stevige klus, maar vind het heerlijk om te doen. Marian heeft vandaag een tennistoernooi. Ga zaterdagavond naar Hotel Mitland. Het startpunt voor de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst bij het monument op Fort de Bilt. Tijdens de Duitse bezetting werd het fort gebruikt als gevangenis voor verzetsstrijders. Er werden 140 mensen gefusilleerd. Ter nagedachtenis aan hen werd in 1949 een monument opgericht. Stichtingsvoorzitter Herman Steendam verwelkomt de aanwezigen, waarna we in een stille tocht naar het monument wandelen. Na de toespraak, dragen twee scholieren (Pieke en Mijntje) van groep 8 van de Daltonschool in Rijnsweerd, twee zelfgeschreven gedichten voor. Eén gedicht eindigt met de woorden 'Please, let them rest in peace'. Maak na het leggen van een krans namens het gemeentebestuur en het defilé, nader kennis met de 95-jarige Marten Mobach, die de verschrikkingen bij onder meer Fort De Bilt aan den lijve heeft ondervonden. Op 5 mei zal hij na al die jaren voor de aller- allereerste keer Bevrijdingsdag een 'beetje' meevieren. Bijzonder.
Zet zondagochtend mijn werkzaamheden aan de boekenkast voort. Heb twee telefonische overleggen met de politie over uiteenlopende actualiteiten. Ook ambtgenoot Joyce Sylvester (Naarden) belt.

Ga in de loop van de middag naar het Domplein. Woon er in de druilerige regen op uitnodiging van Hanneke Bouwsema de opening bij van de fototentoonstelling 'Oorlogsarena: Utrecht 40-45'. Op 5 mei 2015 is het zeventig jaar geleden dat Nederland bevrijd werd (in Utrecht twee dagen later). Thema van de Culturele Zondag van vandaag is daarom de betekenis van de oorlogsperiode voor de stad en zijn inwoners. Het museum voor moderne fotografie FOTODOK bereidde samen met Ad van Liempt de fototentoonstelling voor. Maak kennis met nazaten van de Polar Bears, de Engels/Canadese verkenningseenheid (49e Regiment) die mei 1945 als eerste Utrecht binnentrok. Toon de mannen de diepgroene regimentsdas die ik 7 mei vorig jaar van een van de (zeer) veterane bevrijders kreeg. Dienstdoend stadsdichter Alexis de Roode van het Utrechts Stadsdichtersgilde draagt een gedicht voor, Margriet Vroomans treedt op als dagvoorzitter en acteur Fred Goessens (Toneelgroep Amsterdam) houdt een monoloog (geschreven door Enne Koens) geïnspireerd op het verhaal van Flipje Plas. Plas overleefde als Joods kind de oorlog, ondanks dat hij (in Utrecht) werd opgepakt. Geef na afloop samen met 'Flipje' een interview aan DUIC TV.


Vrijdag 1 mei

Mooie zonnige dag. Het is de Dag van de Arbeid. Ga om half acht op weg naar de Adriaan van Bergenstraat in Zuilen. Heb aldaar in de Koptische Kerk ('Heilige Demiana') een protocollaire ontmoeting ter verwelkoming van Z.H. Paus Tawadros II. Bij de ingang begroeten de Koptische bisschop Arseny en pastoor Abouna Bishoy Kamel mij. Paus Tawadros II is al begonnen met het wijdingsgebed op het altaar. Op charmante wijze wordt de zeer drukbezochte en kleurrijke ceremonie onderbroken. De Koptische Paus is deze week in Nederland ter gelegenheid van het 30-jarig jubileum van de Koptische gemeenschap in ons land.
Ben rond half negen op het Stadskantoor. Bereid met Jesper Rijpma, voorzitter van het Utrechts comité 4 mei-herdenking, het programma voor van de herdenkingsmomenten op maandag aanstaande. Geef telefonisch een interview aan AD journalist Laurens Kok. Draag bij aan een profiel van Tweede Kamerlid Halbe Zijlstra.

Meteen door naar Cultureel Centrum Oase aan de Cartesiusweg. Het (bijna) volledige college van B&W heeft er (dit keer) een themagesprek over de onderwerpen werk en diversiteit op de arbeidsmarkt voor jongeren. Het gaat om stages, banen en de arbeidsmarkt. We delen ons op. Zit samen met wethouder Margriet Jongerius in een deelsessie met (werkloze)jongeren, werkgevers en begeleiders. Jorinde Hof, bedrijfsadviseur bij het WerkgeversServicepunt Midden-Nederland, begeleidt de sessie. Philip Pehlig van Stimulans roert zich stevig, net als de jongeren Salim en Kojo. Rond het middaguur koppelen de drie (deel)sessies plenair onder leiding van Radj Ramcharan terug. Inspirerende ochtend. Geef een afsluitende toespraak:

stages van belang zijn voor je netwerk (en een netwerk voor stages, werkervaringsplaatsen en een baan omgekeerd). En dat je netwerken niet alleen digitaal moet doen. Deelnemen aan clubs, besturen en daarbij je hart volgen, doen wat je leuk vindt. Het is geen garantie, maar je komt ergens in het leven door kennis en kennissen. Laat je zien ... En weet één ding. OASE staat voor Ondanks Alles Samen Een. Houd dat op de Dag van de Arbeid in je achterhoofd.

Terug op het Stadskantoor, volgt een interview aan Marc van Rossum du Chattel, verslaggever bij  RTV Utrecht. Het gaat over de onregelmatigheden die bij Publiekszaken zijn geconstateerd bij de uitgifte van (dertien) paspoorten. Een stagiair lijkt alle protocollen, werkwijzen en systemen te hebben omzeild. Ben geschokt over het nieuws. Dat geldt overigens ook voor de medewerkers van het onderdeel Burgerzaken van Publiekszaken. Spreek met wethouder Kees Geldof in het kader van ‘het gespreksrondje langs alle wethouders’. Doe dat samen met gemeentesecretaris Maarten Schurink. Heb een telefonisch overleg met Jaap de Hoop Scheffer, voorzitter van het Kapittel voor de Civiele Orden. Doe datzelfde met Natalja Talitsch van de projectorganisatie Tour de France en algemeen-directeur van de VRU Peter Bos ('Ben een paar dagen in Kathmandu ten behoeve van de reddingsmissie van het Nederlandse USAR team in Nepal').

Ga 's middags aan de Prinses Margrietstraat in Zuilen op uitnodiging van Magda Meijer-Van Zijverden en Ramona Hermes op werkbezoek bij het Leger des Heils Midden-Nederland.
Aldaar bevindt zich een van de twee Utrechtse 'Bij Bosshardt' vestigingen. Maak (nader) kennis met algemeen directeur Jan Jans en coördinator Elselies Flikweert. De bingo is nog in volle gang bezig als ik binnen kom, proef van de (net) zelfgebakken taart met harde korst en drink een kopje koffie samen met de gasten. Maak kennis met enkele zeer gemotiveerde vrijwilligers, die de bezoekers van Bij Bosshardt ondersteunen bij hun activiteiten, zoals het runnen van de kledingwinkel, het onderhouden van de moestuin en het bewerken van hout.

Ga tenslotte op uitnodiging van Joke van Dongen-Van Oostrum op bezoek bij zwembad De Kwakel aan de Paranadreef. Het zwembad heeft een grote diversiteit aan banen, voor zowel snelle als minder snelle zwemmers. Het is met name voor particulieren en schoolzwemmers goed toeven, volgens Frank Plaggenborg en Kaja de Graaf, locatiemanagers van De Kwakel. Loop samen met Joke, allround-medewerker ('Van receptioniste tot zweminstructrice'), langs de baden. Jammer dat mijn zwemkleding ontbrak. Leerzaam bezoek met en aan betrokken mensen. Zwemfanaten onder elkaar. Avondeet thuis met Marian en de kids.


Archief

Archief weekboeken Amstelveen

(Van juli 2005 tot december 2013 was Jan van Zanen burgemeester van Amstelveen)

Uw mening