Oud-burgemeester Jan van Zanen Fotodagboek november 2015

Zaterdag en zondag 28 en 29 november

Marian meldt in alle vroegte, dat het heerlijk is in Schoorl. You bet. M'n ouders uit Edam bellen. Begin aan de stukken uit de tas van het Stadskantoor en reis in de loop van de ochtend naar Rotterdam. Woon in de Van Nelle Fabriek (prachtig industrieel erfgoed) een deel van het najaarscongres van de landelijke VVD bij. Zie veel bekenden, vraag zo her en der aandacht voor een enkel actueel issue en neem deel aan een korte vergadering van het bestuur van de stichting Rottumerberaad. Bezoek onderweg terug de kledinguitgifte voor de vluchtelingen in de noodopvang aan de Utrechtse Amerikalaan. De uitgifte is een 'uit de hand gelopen' initiatief van Mariam Ihattaren, Sabrin Chaghouani en acht vriendinnen (het 'Vluchtelingenproject') dat medio september spontaan van start ging. Er kwam zoveel kleding binnen dat samen met de ULU- en de Assoena moskee, het Leger Des Heils, het Rode Kruis deze bijeenkomst is georganiseerd. Ali Honar (vestigingsmanager van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, COA) ontvangt me en leidt me rond langs de vrijwilligers van de kleding- en eetuitgifte, en vervolgens naar de slaapzalen en recreatieruimtes. Kinderen knuffelen met Nijntje, het snoepen van suikerspinnen is in voorbereiding, een springkussen is in aantocht en 'gesorteerde' kledingtassen worden in groepen opgehaald. Zo'n 60 vrijwilligers dragen bij aan de kledinguitgifte aan 450 vluchtelingen. Kinderen helpen spontaan met het verschuiven van dozen mee. Onder luid applaus en gejuich van de vrijwilligers wordt dit aangemoedigd. 'Het lijkt wel een bobslee-wedstrijd tijdens de Winterspelen', roept iemand. Maak kennis met Hellen Kooijman en anderen van de Welkom in Utrecht-facebookpagina. Zwaai naar PvdA-raadslid Dibi Bouchra.
Stort me, na een korte boodschap op het winkelcentrum 't Goylaan in Hoograven, terug thuis, op de inhoud van 'de tas'. Maai ook het gras, net voor een forse regenbui, en help onze dochter op haar verzoek met de tekst van een Sinterklaasgedicht. Heb kort telefonisch overleg met Gerrit van der Burg, lid van het College van Procureurs-Generaal van het Openbaar Ministerie. Avondeet erwtensoep van slager Van Schip uit Rivierenwijk en neem tegen middernacht op uitnodiging van programmamaker Filemon Wesselink live deel aan het BNN interviewprogramma De Overnachting op radio 1. Plaats van handeling is het Room Mate Aitana aan het IJdok in Amsterdam. Word in de lobby hartelijk ontvangen door redacteur en producent Malou Holshuijsen. Na het nieuws van 00.00 uur klopt Filemon op kamer 1002 op de twaalfde verdieping en beginnen we het gesprek. Allerlei onderwerpen passeren de revue: actualiteiten in en om Utrecht, het gedoogbeleid rond softdrugs en inspiratiebron Haya van Someren-Downer. Sluiten even voor enen het gesprek af. Korte nazit in de hotellobby, ook met stagiair Jelt (uit de Utrechtse wijk Lombok) student aan de school voor Journalistiek en de ‘BNN University voor radio en televisie talent’. Val terug thuis als een blok in slaap. Ben geen (late) avondmens.

Fiets zondagochtend in alle vroegte heen en weer naar het zwembad. Het weer is sombertjes vandaag. Breng aan het eind van de ochtend een bezoek aan het Spoorwegmuseum. Bekijk de foto-expositie van de Utrechtse fotografe Iris Tasseron. Iris volgde een jaar lang beeldend kunstenaar Amiran Djanashvili die het Joods Monument in Utrecht heeft gemaakt. De expositie bevat slechts een klein deel van de foto's. Desalniettemin is het zeer de moeite waard. Er zijn buiten foto's te bewonderen, in de gang naar de Koninklijke wachtkamer zijn er nog meer. Iris Tasseron, herself, geeft een toelichting en leidt me rond. Klasse.
Meteen door naar de opening van het Brasa Dei Festival in TivoliVredenburg. Het is hartverwarmend om zoveel mensen met een 'Surinaamse' link te begroeten en te zien.

De rest van de middag staat in het teken van de eredivisie voetbalwedstrijd van FC Utrecht tegen Heracles (4-2). De wedstrijd is ook de 'memorial match' voor David Di Tommasso. Vandaag precies tien jaar geleden overleed de Franse speler van FC Utrecht. Indrukwekkend. Heb de eer om na de wedstrijd met zijn weduwe, zoontje, ouders en schoonouders te spreken. Avondeet hutspot thuis. Marian bericht over haar weekend in Schoorl. Fijn dat ze er weer is.

Vrijdag 27 november

Zeg in alle vroegte Marian gedag. Ze gaat dit weekend met twee vriendinnen naar Schoorl. Ze heeft er zin in. Ga zelf tegen half acht richting het Binnenhof in Den Haag. Woon op het ministerie van Algemene
Zaken als VNG-voorzitter een zogenaamd 'overhedenoverleg' over de verhoogde instroom van asielzoekers bij. Sluit met het kabinet en de provincies een bestuursakkoord. Doe dat samen met Hubert Bruls (vicevoorzitter VNG), Jos Wienen (voorzitter Taskforce), Jantine Kriens en Sietske Pijpstra (allebei van de VNG). De VNG legt het bereikte akkoord voor aan alle gemeenten en maandag zullen we de afspraken presenteren op de ledenvergadering van de VNG. Goed dat deze stappen konden worden gezet. Wordt vervolgd. Bel met Marjan Oudeman, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit.

Ben rond het middaguur terug in Utrecht. Beklim de Domtoren. Woon op 75 meter hoogte het wekelijkse carillonconcert bij. Doe dat samen met Erik Kerpen (voorzitter Utrechtse Klokkenspelvereniging) en Jaap van Engelenburg (gemeentelijk opzichter erfgoed). Van stadsbeiaardier (één van de 50 uit het land) Malgosia Fiebig kwam de uitnodiging en zij zelf verzorgt het concert. De enthousiaste stadsbeiaardier vertelt over de Dombeiaard die uit 50 klokken bestaat en die qua 'staat en klank' de beste is van Europa. Toe maar. Naast de wekelijkse concerten op vrijdag en zaterdag zijn de zomeravondconcerten wereldwijd bekend, denk aan het Queenconcert van afgelopen zomer. Na de klim is het showtime. Geniet van Dancing Queen - Abba en (de première op carillon van) Hello - Adèle. Práchtig. Maak na afloop kennis met de mannen van Monumentenzorg die een inspectie doen aan de Domtoren. Voor dat beroep moet je geen hoogtevrees hebben. Ik heb dat wel.

Ontvang, terug op het Stadskantoor, kolonel Piet Hagenaars, Regionaal Militair Commandant Noord van de Koninklijke Landmacht. Spreken over de samenwerking in de veiligheidsregio en de actualiteit. Maak nader kennis met mijn (jongste) ambtgenoot Ben Visser (Scherpenzeel), tevens penningmeester van de VNG. Woon aan het eind van de middag in de bomvolle raadszaal van Leusden aan Het Erf een vrolijke plechtigheid bij van mijn ambtgenote Annemieke Vermeulen en Cor den Daas. Avondeet met goede bekende Simone Richardson. Plaats van handeling is Bar Beton aan de Adriaen van Ostadelaan. Onderwerp: van alles in het algemeen, de Giro d'Italia van komende mei in Gelderland in het bijzonder.

Donderdag 26 november

Bijna de gehele ochtend staat in het teken van een Bestuurlijk overleg financiële verhoudingen met leden van het kabinet over de verhoogde instroom asielzoekers. Plaats van handeling is het Haagse Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Neem als VNG-voorzitter aan het overleg deel samen met de collega's Staf Depla (voorzitter VNG-commissie financiën), Jos Wienen (voorzitter Taskforce Asiel) en Ferd Crone (bestuurslid VNG). Achter de schermen hebben veel mensen overuren gemaakt om tot goede afspraken te komen. Hulde. Het moet als het enigszins kan morgenochtend leiden tot een bestuursakkoord. We zullen zien. Vanochtend vroeg viel mijn zwembeurt 'in het water'. Trek, rond het middaguur terug in Utrecht, alsnog m'n baantjes. Fiets vervolgens richting Stadskantoor. Neem na de vergadering van de staf Veiligheid een afscheidsboodschap op voor onze Hoofdofficier van Justitie Johan Bac. Hij gaat binnenkort aan de slag bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie als directeur strafrechtketen. Voorlichter Mary Hallebeek en cameraman Jasper Langedijk verzorgen de opname. Geef een kort telefonisch interview aan Margriet van Gils van RTV Utrecht. Mag favoriete kerstmuziek aankondigen. een jazzy versie van 'Sleigh Ride' door Harry Connick jr.

Loop naar de 21ste verdieping van het Stadskantoor. Woon er de lancering bij van de Social Impact Bond met de Buzinezzclub. Naast de Buzinezzclub zijn ook ABN Amro en het Oranje Fonds bij het project betrokken. Begroet samen met wethouder Victor Everhardt als gasten onder anderen Gerrit Zalm, Leo van Loon en Ronald van der Giessen. Mirjam Sterk treedt op als dagvoorzitter bij de lancering, maar natuurlijk staan de aanwezige jongeren die door de Buzinezzclub worden begeleid naar werk, scholing of ondernemerschap centraal. Mooi initiatief in onze strijd tegen jeugdwerkloosheid, én voor sociaal ondernemen.

Ontvang op mijn werkkamer Bart van Someren en Angenita Pex. Praten bij over een gezamenlijke 'passie': Bart's moeder Haya van Someren-Downer. Neem een paar agendadingetjes door met mijn secretaresse Yvette Wildschut en fiets naar het Stadhuis. Gebruik het avondeten met het college in mijn oude werkkamer. Doen dat in  gezelschap van onze oud-collega Margriet Jongerius. Krijg haar visitekaartje mee. Zo gaan die dingen. 'Chefkok' Marcel bereidt een klein hapje voor. Om half acht begint de vergadering van de gemeenteraad. De raad neemt bij monde van nestor Arjan Kleuver afscheid van Margriet.

Onder meer een cartoon van illustrator Roel Groeneveld (alias Roggebroodt) valt haar ten deel. Schors de vergadering en begeleid Margriet en echtgenoot Ben naar de grote trouwzaal waar een ontvangst ter gelegenheid van haar afscheid plaatsvindt. Heropen vervolgens in de raadszaal de vergadering die tegen half twaalf ten einde komt. Ga meteen op de fiets naar huis.

Woensdag 25 november

In alle vroegte naar Den Haag. Maak als VNG-voorzitter samen met VNG-directieraadvoorzitter Jantine Kriens en Eric de Rijk (public affairs VNG) een (nadere) kennismakingsronde langs een aantal fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Spreek vanochtend in dit kader Halbe Zijlstra en Haijke Veldman over de stand in gemeenteland, mede aan de hand van de publicatie van de VNG ‘De staat van gemeenten’. Leuk om en passant secretaresse Petra Beijersbergen weer eens te zien.

Bespreek na afloop een paar actualiteiten met VNG-communicatieadviseur Ruud Koerts. Onderweg terug volgt een uitvoerig telefonisch overleg met de hooggeleerde Marcel Boogers (Universiteit Twente). Ontvang rond het middaguur H.E. J.S. Mukul, de recent aangetreden ambassadeur van India. De moeite waard.

Aansluitend door naar de Costa Ricadreef. Wens aldaar de heer en mevrouw Bloemink-Kohler van harte geluk met hun 70-jarig huwelijk. De bruidegom (een Utrechter) schaakt nog steeds, de bruid (uit het Gelderse dorpje Spankeren) heeft groene vingers en rijdt auto. 'We woonden in dezelfde buurt in Zuilen, gingen naar dezelfde kerk. Ken mijn man eigenlijk al vanaf m'n vijfde', vertelt de zeer viefe mevrouw. Het echtpaar kreeg zes kinderen. Zoon Gerrit ('Bekend van FC Utrecht') is aanwezig. Krijg na afloop in de straat een fraaie tekening van drie buurjongetjes, die zich om de beurt beleefd aan mij voorstellen. Aardig. Ontvang, terug op het werk, samen met adviseur Edwin Koster, twee jonge ondernemers. Bereid samen met Piet van Elteren en Michiel Standaert de vergadering voor van het Algemeen Bestuur van de Regio Utrecht (BRU) die vanavond plaatsvindt. Feliciteer aan het eind van de middag samen met sportwethouder Paulus Jansen de 15-jarige Justin van Tergouw met zijn wereldtitel Darten. Hij heeft zijn moeder Miranda, tante (en tevens grootste fan) en oma meegenomen. Ook zijn de bondscoach, de voorzitter van zijn vereniging en Marlon van Liere van VSU Topsport aanwezig. Sinds zijn zevende is Justin verknocht aan darten, hij traint elke dag een uur en is elk weekend op pad om wedstrijden te spelen. Komend weekend staat een volgende wedstrijd gepland en op 5 december speelt hij het tv-toernooi ‘Finder Darts Masters’ dat live wordt uitgezonden op RTV Noord Holland. Overhandig hem namens het gemeentebestuur een stadsgezicht van kunstenaar Jurjen Bertens.

Henk de Breij belt. De trotse vader vertelt over dochterlief Claudia. Zij krijgt vanavond de Louis Davidsring, na 40 jaar, uit handen van niemand minder dan Herman van Veen. Wat een ontroerende en enorme eer. Stuur onmiddellijk mijn gelukwensen richting Claudia de Breij. Ga samen met Karen Witteveen (Economische Zaken) op bezoek bij een slijterij aan de Damstraat. Recent geconfronteerd met een overval, steek ik de betrokken medewerkster een hart onder de riem. Avondeet kort een hapje bij Hofman aan het Janskerkhof. Neem en passant een paar actualiteiten door met woordvoerder Sjouk Volten.

Loop naar de Janskerk. Woon er op uitnodiging van de studenten Steven van Dalen en Lionel van den Berg het begin van de openingsavond bij van het 10-jarig bestaan van studentenvereniging Sirius. Spreek de ruim 250 (oud)leden toe en beantwoord een enkele vraag van dagvoorzitter Rick Nieman. Race naar het gemeentehuis van IJsselstein. Zit daar in de raadszaal aan de Overtoom de vergadering voor van het Algemeen Bestuur van de BRU. Het is een korte vergadering en waarschijnlijk de laatste in deze (uitgebreide) vorm. Toch een bijzonder moment

Dinsdag 24 november

Ga zwemmen. Fiets in poncho in de stromende regen naar het werk. Op kantoor volgt - na een kort telefonisch overleg met NGB-voorzitter Bernt Schneiders - de wekelijkse vergadering van het college van B&W. Heb tussen de bedrijven door telefonisch contact met ambtgenoot Marc Witteman (Stichtse Vecht). Zit 's middags de vergadering voor van de driehoek. Heb een overleg met de directeur van FC Utrecht Wilco van Schaik, Ad Sanders (politie) en Paul van Beijnum, adviseur Veiligheid.

Ontvang aan het eind van de middag samen met wethouder Lot van Hooijdonk, Peter Knip (directeur VNG International) en Pieter Boot (Planbureau voor de Leefomgeving). Michel den Elzen en Heleen van Soest van het planbureau geven ons achtergrondinformatie over de komende Klimaattop (COP21) in Parijs. 

Woon op 4 en 5 december het UCLG congres bij waar het onderwerp ongetwijfeld ook veel aandacht krijgt. Vandaar. Peter Knip praat me vervolgens bij over de ontwikkelingen binnen UCLG en wat we kunnen verwachten tijdens deze internationale ontmoeting van lokale bestuurders uit de hele wereld. Een werkoverleg raamprostitutie met projectleider Martin Klapwijk, en een overleg, via een videoverbinding, met ambtgenoot Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) volgen ten slotte. Fiets naar huis en avondeet thuis met Marian. Kook en zie flarden van de Sinatra-uitzending van De Wereld Draait Door.

Maandag 23 november

Fiets in alle vroegte heen en weer naar het zwembad. Het is koud. Zwaai na afloop naar oud-raadslid Bram Fokkink. Ook hij zwemt. Begin de nieuwe werkweek met een overleg met een paar naaste medewerkers. De driehoek met de gemeenteraadsgriffier en de gemeentesecretaris volgt. Heb aan het eind van de ochtend op de werkkamer van de minister op de 8e etage van het departement van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in Den Haag een informeel overleg met Ronald Plasterk, met een aantal ambtgenoten en een aantal hooggeplaatste medewerkers. Groet op weg naar buiten oud-raadslid Catharina de Leur (Amstelveen). Zij werkt hier. Reis naar de Piet Heinkade in Amsterdam.

Woon er aan het begin van de middag op uitnodiging van Deventer-gemeenteraadslid Margriet de Jager, de opening bij van het participatiedebat 'Gezonde Participatiesamenleving, meedoen maakt gezond, kiezen én delen' in Pakhuis de Zwijger. Movisie, Alles is Gezondheid en Pakhuis de Zwijger zijn de organisatoren. Oud-collega Mirjam de Rijk treedt op als dagvoorzitter. Maak kennis met de inleiders Aletta Winsemius (verkenner bij Movisie), Fleur Imming (wethouder Amersfoort) en Corinne Collette (huisarts uit Utrecht). Weet na afloop zeker: 'Meedoen maakt gezond en gezondheid bevordert meedoen'.

Terug naar Den Haag. Neem op het kantoor van de VNG een paar actuele dossiers door. Mevrouw Rachel Starke zorgt inmiddels heel liefdevol voor de inwendige mens. Woon aan het eind van de middag in New Babylon een bijeenkomst van de regiegroep voetbal en veiligheid bij samen met m'n ambtgenoten uit de gemeenten met betaald voetbal. De minister van veiligheid en Justitie Ard van der Steur spreekt het gezelschap toe. Gebruik het avondeten in Nieuwspoort. Loop vervolgens naar de Ridderzaal. Woon er een bijeenkomst bij waar de Overheidsmanager van het Jaar bekend wordt gemaakt. 'Onze' José Manshanden valt de grote eer ten deel. Volgens de jury heeft zij ‘het lef om barrières te doorbreken en risico’s te nemen. Ze is het boegbeeld van het gemeentelijk sociale profiel en heeft ze vroegtijdig sociale wijkteams geïntroduceerd. Ook wordt ze een authentieke en open leider genoemd, die kiest voor een lerende aanpak, die wordt herkend en gewaardeerd'. Reik haar op uitnodiging van dagvoorzitter Bartho Boer een grote bos bloemen uit. José glimt van trots. En terecht.

Zaterdag en zondag 21 en 22 november

Het regent pijpenstelen bij het wakker worden. Marian fietst in alle vroegte naar de markt. Doe zelf een paar boodschappen in Rivierenwijk. Vertrek in de loop van de ochtend naar Warmond voor een overleg met onder anderen mijn ambtgenoten van Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Ga, terug in Utrecht, in de loop van de middag onaangekondigd op bezoek bij de noodopvang aan de Amerikalaan. Hier zijn inmiddels zo'n 200 mensen (gezinnen, moeders met kinderen en alleenstaande mannen) aangekomen. Ali Honar (vestigingsmanager COA), Hans van Oort (projectleider Opvang) en Esther Daals (gebiedsmanager Veiligheid) leiden me rond en praten me bij. De media hebben blijkbaar lucht gekregen van mijn bezoek. Sta na afloop, inmiddels is een nieuwe bus met vluchtelingen aangekomen, een verslaggeefster van AD/UN te woord. Mansour Golkhandi helpt, terug thuis, met de computer van en voor het werk. Onze kids komen uit Amstelveen en Wageningen. Avondeten andijviestamppot met z'n vieren en gaan vervolgens naar Cinemec in Leidsche Rijn. Zien in bioscoopzaal 5 met veel plezier de nieuwste James Bond film Spectre. Het is een heerlijke familietraditie. 

Wip vervolgens op uitnodiging van 'mevrouw Stien' even aan bij de 25e editie van het Smartlappenfestival in de binnenstad. In een bomvol Chez Jacqueline verzorgt Dennes Raterman een optreden.

Fiets zondagochtend vroeg samen met Marian naar het zwembad. Klus een beetje in de tuin en lees bij. Gaan in de loop van de middag op bezoek bij de overburen Anneke en Fred. Avondeten pizza met onze dochter en haar vriendje. Weekend voorbij.

Vrijdag 20 november

Ga in alle vroegte zwemmen. De rest van de ochtend staat helemaal in het teken van een werkbezoek van het college aan het ROC Midden-Nederland aan de Overvechtse Brandenburgdreef. Paul van Maanen en Kees Rutten (College van Bestuur) en de directeuren Eric Holtman (creative college), Bas van de Brand (sport college) en Jan Nieuwenhuizen (beauty college) praten ons bij over hun ambities, het onderwijsaanbod, de aansluiting van de opleidingen op de (Utrechtse) arbeidsmarkt en de positionering in de regio. Maken kennis met een aantal studenten. Spreek met de studentes Donna, Tiffany, Mandy en Meriana over hun opleiding tot schoonheidsspecialiste en kapster (beauty college). Freek en Prisha vertellen over de weerbaarheidslessen en trainingen die zij geven vanuit het sport college. Ten slotte geven Chanel, Corné, Youri, Ogün en Abel zicht op hun talentvolle onderneming 'creative box-impresariaat en boekingen'. Creative college. Zeer herkenbaar. Wandelen ten slotte met z'n allen naar de vestiging aan de Schooneggedreef. Zien de sportfaciliteiten aldaar van (zeer) dichtbij. De moeite waard.

Lunch in de Rechtbank de Hamburgerstraat met m'n voormalige naaste 'financiën' medewerkers Henri, Bram en Piet. Wandel naar het Stadhuis. Heb op mijn (oude) werkkamer een uitvoerig overleg met Jantine Kriens (voorzitter directieraad VNG). Woon in de loop van de middag beneden in de gezellig volle hal van het stadhuis een boekpresentatie bij van goede bekende Marjan Berk. Berk geeft met haar boek ‘Madonnakindje,een biografische schets over het leven van de Utrechtse componiste en zangpedagoge Catharina van Rennes. Haar muziek stond vroeger op de piano bij Berk thuis. Vandaar. 

Eén van Rennes meest bekende kinderliedjes is overigens 'Drie kleine kleutertjes die zaten op een hek'. De 96-jarige mevrouw Nancy van der Elst, dochter van een goede huisvriendin van Rennes, neemt het allereerste exemplaar van het boek in ontvangst. Ze kent de tekst van ons 'Stedelied' nog bijna helemaal uit haar hoofd. De vier heren van het Egidius kwartet sluiten de boekpresentatie zingend af met het lied ‘Madonnakindje', de titel van het boek.

Loop 's avonds even binnen bij een provinciale bijeenkomst voor een aantal burgemeesters in museum Speelklok tot Pierement en wandel vervolgens naar de Korte Nieuwstraat om in Huize Molenaar de (oud)bestuursleden van de De Winter-Heijnsius Stichting informeel te begroeten tijdens hun jaarlijkse samenzijn. Leuk om mijn ambtsvoorgangers Lien Vos-Van Gortel en Aleid Wolfsen ('Kom net van de ijsbaan, heb heerlijk geschaatst') te zien en spreken.

Donderdag 19 november

Fiets heen en weer naar het zwembad. De ochtend staat vervolgens in het teken van een werkbezoek samen met wethouder Jeroen Kreijkamp aan Utrecht Science Park (USP). Begroeten onder meer Bertholt Leeftink, directeur-generaal Bedrijfsleven en Innovatie van het ministerie van Economische Zaken en USP-directeur Floris de Gelder. Gaan daarna aan de Padualaan op bedrijfsbezoek bij het biotechbedrijf Merus ('Battling cancer with bispecific antibodies') Ton Logtenberg (eigenaar en oprichter van Merus), Shelley Margetson en Lex Bakker informeren ons over het werk van het bedrijf (het ontwikkelen van immuuntherapieën tegen kanker). Een rondleiding door het bedrijf en het laboratorium volgt. Analiste Carina vertelt met enthousiasme over haar werk ('Doe dit werk tien jaar, wilde als kleuter dit werk al gaan doen'). Het is een prachtig bedrijf ('Binnenkort op de Nasdaq') binnen onze stadsgrenzen.

Ga aan het begin van de middag richting Houten. In het Van der Valk Hotel aan Hoofdveste vindt de halfjaarlijkse bestuursconferentie van de 41 burgemeesters, de korpsleiding en het Openbaar Ministerie binnen de Politie Eenheid Midden-Nederland plaats. Het thema van de conferentie is 'Zijn we er klaar voor?', bespreken casuïstiek en gaan al oefenend 'Aan de slag met de aanslag'. Dagvoorzitter Ad Sanders praat de conferentie aan elkaar. Nemen ondertussen afscheid van Johan Bac, 'onze' hoofdofficier van Justitie. Hij wordt directeur Strafrechtketen op het ministerie van Veiligheid en Justitie ('De regionale veiligheid strategie, RVS, staat voor mij voor responsiviteit, vastberadenheid en samenwerking'). Wandel na afloop in de stromende regen met het gehele gezelschap -de attendance van m'n veertig ambtgenoten is dit keer opvallend hoog- naar een nabijgelegen plaats waar het gezelschap een aantal besproken onderwerpen in de praktijk kan bekijken. Evelyne van Wijnen (beleidsmedewerker Landelijk Parket) vergezelt me spontaan met paraplu. Prima bestuursconferentie. 

Avondeet met woordvoerder Sjouk Volten bij West aan de Vleutenseweg en race naar Den Haag. Spreek als VNG-voorzitter samen met de collega's Staf Depla en Jos Wienen op het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met een delegatie van het kabinet. Wordt vervolgd. Marian avondeet met broer haar Ruurd in het Haagse. Carpoolen samen terug naar Utrecht.

Woensdag 18 november

De wind en regen zijn (eindelijk) gaan liggen. Begin vanochtend vroeg met een uitvoerige vergadering van de staf Veiligheid. Praat bij met wethouder Lot van Hooijdonk. Ontvang de wijkagenten Adriaan en Dwight (Kanaleneiland). Zij hebben het initiatief genomen een filmpje te maken dat wordt getoond bij bijeenkomsten van de politie. Een filmpje waarin dienstbaarheid centraal staat. Draag er graag aan bij. Theo Schouwerwou van Kade 51 zorgt voor de opname. Maak aan het eind van de ochtend (nader) kennis met Leo de Lange (afdelingshoofd Repressie) en Bas van den Hemel (directeur Brandweerrepressie) van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). Hoofd Veiligheid, Angela van der Putten, schuift aan. Ontvang 's middags onder anderen Robin Lokerman (rector) en Gijs van Verschuer (president Maskeradecommissie) van het Utrechtsch Studenten Corps. Bespreken een aantal actualiteiten en kijken vooruit naar het lustrumjaar (200-jarig bestaan). Hoofd Vergunningen, Toezicht en Handhaving, Evert van Kuilenburg en chef Kabinet, Hans Kuperus, zijn er bij. Heb 's middags telefonisch overleg met de ondervoorzitter van de gemeenteraad, Roelant Rollingswier (D66). Bel aansluitend met raadsgriffier Merel van Hall. Praat bij met m'n bestuursadviseurs Martin Kikkert (gemeente) en Maarten Beks (VNG). Bespreek met Susan Meenhuis en Frank van der Lecq de teksten van een aantal toespraken en voorwoorden.

Ga vervolgens naar de Turfstraat. Wens de heer en mevrouw Harpal-Narain van harte geluk met hun 60-jarig huwelijk. Het is gezellig in de kleine woonkamer. Dochters, kleindochter en buren en bekenden zijn aanwezig. Een taart wordt aangesneden. Het uit Paramaribo afkomstige echtpaar woont sinds eind jaren '60 in Nederland. Zij ontmoetten elkaar voor het eerst bij wederzijdse familie. Meneer was kleermaker en in z'n vrije tijd cameraman, mevrouw is heel lang 'kamermeisje' geweest.

Bij de dochter aan het Kaneelhof in Parkwijk feliciteer ik vervolgens aan het eind van de middag de heer en mevrouw Slagmolen-van de Wijngaard (60 jaar getrouwd). De Utrechters leerden elkaar kennen op de dansschool, meneer was ooit postbode en verkoopt nog steeds de kaartjes bij voetbalclub Elinkwijk ('Erelid'). Alle drie de dochters, een paar kleinkinderen en de pasgeboren achterkleindochter zijn aanwezig. Breng aan het begin van de avond in het UMCU een bezoek aan de Utrechter die bij de aanslagen in Parijs gewond raakte. Hij maakt het, naar omstandigheden, redelijk goed. Maar wat een impact heeft dit op hem, zijn familie en vrienden. Bel met m'n ouders in Edam. Er zijn daar vandaag in verband met de fusie Zeevang-Edam-Volendam verkiezingen voor een nieuwe gemeenteraad. Avondeet thuis met Marian. Zij gaat vervolgens zwemmen in Houten. Breng zelf een bezoek aan TivoliVredenburg. Daar vindt vanavond een jubileumconcert plaats van de 75-jarige Utrechtse Oratorium Vereniging. Onder leiding van dirigent Roel Vogel, en begeleid door het Promenade Orkest, voert het koor (85 leden) Händels 'Messiah' uit in de Grote Zaal. Voorzitter Anja Timmerman en secretaris Jaap Stolze verwelkomen me. Guy van der Hulst (programmeur TivoliVredenburg) begeleidt ons via de artiesteningang naar de coulissen van de Grote Zaal. Wens de dirigent en de solisten en sopranen veel succes. Ontvang op het podium het eerste exemplaar van het jubileumboek 'Rejoice, rejoice greatly', geschreven door koorlid Gerard Maassen. Spreek een dankwoord uit en kan het niet laten om het koorlid en goede bekende Ineke Alsem ('Dag jeugdige sopraan!') even en public te groeten.

Dinsdag 17 november

Fiets in de stromende regen samen met Marian richting zwembad. De wekelijkse collegevergadering vult de hele ochtend. Na afloop komen de scholieren Pien en Lisanne op mijn werkkamer langs. Ze zijn als biggetjes verkleed. BIG staat voor 'Bewust Informatie Gebruiken'. Het is een campagne om medewerkers alert te houden in het omgaan met vertrouwelijke gegevens. Werk 's middags de post en stukken bij en lees een aantal stukken ter voorbereiding op de vergadering van de gemeenteraadscommissie Mens en Samenleving van vanavond. Geef een interview aan NOS-verslaggever Marc Hamer en cameraman Erik Nekeman over ons actieplan radicalisering ‘Utrecht zijn we Samen’. Het actieplan is samen met voormalig wethouder Margriet Jongerius en heel veel betrokkenen uit de stad voorbereid. Heb aan het eind van de middag een (hilarische) vergadering van de staf Bestuurszaken. Pleeg een aantal telefoontjes in verband met de actualiteit in Parijs. Avondeet thuis met Marian en stap om half acht weer op de fiets richting Stadhuis. Daar vindt tot elf uur de vergadering plaats van de raadscommissie. Moet stevig aan de bak (actieplan 'Utrecht zijn we samen' en het coffeeshopbeleid). Het jarige VVD-raadslid Queeny Rajkowski trakteert tussen de bedrijven door op een kleinigheid. Fiets naar huis. Lekker fris. Een stormachtige nacht volgt.

Maandag 16 november

Het is niet druk in het zwembad vanochtend vroeg. Start op het werk met het wekelijkse overleg met een aantal naaste medewerkers. Kijk terug op een enerverend weekend. Een kort overleg met de gemeentesecretaris volgt. Heb telefonisch overleg met raadsgriffier. Ga richting het gemeentehuis van De Bilt in Bilthoven voor een vergadering van het dagelijks bestuur van de BRU in de Coesfeldzaal van 'Jagtlust'. Bewonder in een van de gangen ('Art traverse') het werk van Josephine Sloet.

Snel terug naar het Stadhuis. Vanochtend is er om 12.00 uur in heel Europa een minuut stilte om  de afschuwelijke gebeurtenissen van afgelopen vrijdagavond  in Parijs te herdenken en onze solidariteit te tonen. Begroet bij aankomst een aantal vrienden en collega's van de Utrechter die betrokken was bij de terroristische aanslagen. Hoor van de collega's niet te bevatten verhalen van de situatie ter plekke. Loop samen met hen naar het Domplein. Daar luiden vanaf tien voor de twaalf de klokken en is er om twaalf uur precies een minuut stilte. Wethouder Lot van Hooijdonk en de korpsleiding van de politie Midden-Nederland zijn ook aanwezig. Ruim 500 mensen komen op de plechtigheid af. Indrukwekkend en hartverwarmend. Kies er net als bij de spontane samenkomst ter nagedachtenis van de slachtoffers van de fatale vlucht MH17 voor samen stil te zijn, zonder toespraken. Realiseer me dat we dit jaar voor de tweede keer slachtoffers in Parijs gedenken, op 7 januari was er de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Bizar. Spreek na afloop met een aantal aanwezigen, waaronder een paar leerlingen van het Gregorius College. Sta de media te woord. Geef onder meer een kort interview aan Dennis van Ommeren van RTV Utrecht.

Wandel terug. Koop een Italiaans 'broodje Mario' en ga richting Stadskantoor. Praat bij met politiechef eenheid Midden-Nederland Miriam Barendse. Even later sluit Hoofdofficier van Justitie Johan Bac aan. Heb telefonisch overleg met Eugenie van Leusen (Vanderkruijs) in verband met een vacature. Praat bij met de gemeentelijke woordvoerders Anita van Wijnbergen en Sjouk Volten. Breng de rest van de dag door achter m'n i-pad en aan de telefoon. Op tijd naar bed.

Zaterdag en zondag 14 en 15 november 2015

In alle vroegte allerlei telefonisch overleg naar aanleiding van de dramatische gebeurtenissen gisterenavond laat in Parijs. Breng ondertussen via de Franse ambassadeur in Nederland en de Nederlandse ambassadeur in Frankrijk mijn condoleances over van Utrecht aan het Franse volk. Laat ook Christian Prudhomme van ons medeleven weten. De vlaggen op het stadhuis gaan in de loop van ochtend halfstok. Betuig als VNG-voorzitter ambtgenoot Anne Hidalgo (Parijs) onze solidariteit. Bel met ambtgenoot (en G4-voorzitter) Ahmed Aboutaleb (Rotterdam). Fiets desalniettemin een paar boodschappen in huis, ontvang brandweerman Cor voor een rookmelder inspectie van ons huis en ga aan de slag met de inhoud van de tas van het Stadskantoor. De berichten over de gebeurtenissen blijven doorstromen. Wens een van de Nederlandse gewonden , inwoner van Utrecht, alle goeds.
Fiets aan het eind van de middag in wapperend poncho naar de Pieterstraat. Schuif kort aan bij een reünie van de voormalige Utrechtse colleges uit de periode 1994-1998 en 1998-2000. Jaap Roëll leidt het gezelschap rond in 'zijn' Galerie KuuB ('Ruimte voor kunst en cultuur') door de expositie 'SMALL works, BIG impact'. 'Dat wil zeggen dat een aantal kleine werken wordt getoond die stuk voor stuk een grote zeggingskracht hebben. Groot in het klein kan je ook zeggen'. Schaf een klein geglazuurd keramiek , Sint Maarten zaden, van de beeldend kunstenares Monique Bastiaans aan. 'Deel en verenig, verenig en deel' staat er op te lezen. Over zeggingskracht gesproken.

Het gezelschap begeeft zich naar het nabijgelegen Loft to Meet van Louk Roëll, stap zelf op de fiets naar huis. Gebruik er gezellig het avondeten met Marian. Bel met m'n vader en moeder in Edam en ben inmiddels trots dat het Rudy (van Smile verlichting), aannemer Hans Baars, opzichter Frank van den Berg en Paul Hesseling ( beiden gemeente Utrecht) en Domtorenbeheerder Jaap van Engelenburg is gelukt de Domtoren in Franse kleuren aan te lichten. Klassewerk. Goed dat we als stad onze solidariteit en medeleven aan Parijs kunnen tonen.

Fiets zondagochtend in stormachtig weer samen met Marian naar zwembad De Krommerijn. Ontvang kort na een uur onder grote belangstelling Sinterklaas en zijn pieten. Vanaf de Oosterkade, Oudegracht tot aan de Bemuurde Weerd staan duizenden kinderen en hun ouders. Bied eenmaal aan wal, op verzoek van de organisator, de goedheiligman een bijzondere stola aan. Zwaai Sint en de pieten op de Jacobistraat uit en complimenteer Luc Dietz, bestuur en team en daarmee zo’n 350 vrijwilligers voor een fantastisch verlopen intocht. Dit ondanks de regen en wind...

Neem in de loop van de middag samen met mijn ambtgenoten uit Amsterdam, Rotterdam en Den Haag deel aan een debat ('Burgemeesters zijn hipper dan ooit') georganiseerd door de Volkskrant in de Amsterdamse Rode Hoed aan de Keizersgracht. Thema zou zijn de verhouding tussen de stad en de staat. Door de tragische gebeurtenissen in Parijs is het thema vooral: veiligheid in de steden en de contacten met de verschillende gemeenschappen in de steden.

Worden ontvangen door Rode Hoed directeur Ton van Brussel, verzamelen eerst in de Amsterdamzaal en gaan vervolgens richting het theater. Remco Meijer en Martin Sommer leiden het debat. Josse de Voogd verzorgt een column waarin hij de vier steden op verschillende gebieden met elkaar vergelijkt.  Medewerkers Sanne van de Broek en Manon Steinz zitten in het publiek. Spreek na afloop een aantal bekenden uit Edam-Volendam en Amstelveen en groet D66-raadslod Maarten Koning. Avondeet na afloop bij de (enige) Griek aan het Amstelveense Kostverlorenhof. Samen met Marian en onze zoon.

Vrijdag 13 november

Een korte nacht. Het is vrijdag de dertiende. Ook dat nog. Ga om kwart over zeven (zucht!) op stap richting TivoliVredenburg. Loop samen met dertien scholieren van groep 7 en 8 van basisschool Wijzer aan de Vecht bij de artiesteningang naar binnen. Gebruik het ontbijt met de leerlingen op het podium van de Hertz-zaal op de zevende verdieping. Sluit met hen, op uitnodiging van Marnix Simonis en David de Bruijn de week van het Nationaal Schoolontbijt af. Er is jam, komkommer, kaas, melk en fruit. De kinderen vragen er inmiddels lustig op los: hoe oud ik ben, wat ik doe en hoeveel ik verdien. Mag zelf ook vragen stellen. Gelukkig. Peter Knieriem van RTV Utrecht doet verslag. De opbrengst van alle (burgemeesters)ontbijten in ruim 240 gemeenten met medewerking van 2.600 basisscholen komt ten goede aan de LINDA.Foundation. Maak samen met foundation-directeur Joycelyn Nassenstein-Brouwer, de (tussenstand van) de opbrengst bekend: 24.030 euro. Sla op een grote gong en sluit daarmee, samen met de kinderen, het Nationaal Schoolontbijt af.

Race door naar Den Haag. Heb als VNG-voorzitter op het Binnenhof op het Ministerie van Algemene Zaken samen met ambtgenoot Jos Wienen (Katwijk) een informeel overleg met een aantal bewindspersonen. Reis aansluitend naar de Bakenbergseweg in Arnhem. De rest van de ochtend, middag en een deel van de avond staan op het Landgoed Groot Warnsborn in het teken van de jaarlijkse 'heidag' van het bestuur van de VNG. Er is veel te bespreken. Verloopt in goede sfeer. Ga, terug thuis in Utrecht, meteen naar bed. Even nodig.

Donderdag 12 november

Ga zwemmen. Fiets naar het Stadskantoor. Begin vandaag met een vergadering van de driehoek. Bereid met de adviseur van de regioburgemeester Joke Overeem, een vergadering voor van aanstaande maandag. Praat bij met secretaresse Yvette Wildschut, onderteken een aantal stukken en spring op de fiets. Spoed mij richting Stadhuis voor het slotdebat van de gemeenteraad over de programmabegroting 2016. Open om een uur 's middags de gemeenteraadsvergadering. Begin met een dankwoord aan voormalig wethouder Margriet Jongerius. Beëdig Fred Dekkers (Groen Links) als raadslid. Dekkers is de tijdelijke vervanger van Tara Scally, die zich (geconfronteerd met de gevolgen van een aanrijding) volledig op haar herstel gaat richten. Wens haar namens de gemeenteraad alle goeds toe. Middag vol moties en amendementen volgt. Gebruik het avondeten op mijn werkkamer met het college. Om acht uur 's avonds vervolgt de gemeenteraad het slotdebat. Rond twee uur 's nachts zijn de beraadslagingen ten einde. Korte nazit volgt. Fiets snel naar huis in een milde novembernacht. Het is laat. Erg laat.

Woensdag 11 november

Zwemmen lukt niet. Ga in alle vroegte richting Stadhuis. Het is Sint Maarten vandaag, de jaardag van onze beschermheilige. Hoor voor het eerst de Martinusklok luiden en zie de stadsvlaggen wapperen vanaf de Domtoren. Op het plein voor het Stadhuis staan ruim 200 kinderen te zingen en te dansen onder begeleiding van Fanfare van het Vuur. Hijs samen met een aantal kinderen van de basisscholen De Brug, De Odyssee en de Vrije School de stadsvlag. Deel samen met de leden van het Sint Maartensberaad krentenbolletjes en doosjes rozijnen uit. Robert Prins rapt een Sint Maartenrap. Top. Vertel over 'Sint Maarten' aan verslaggeefster Astrid Priester van Koffietijd. Ontvang op mijn werkkamer in het Stadhuis Joris Daalhuizen van DDK en Maaike Delver van DUIC (en haar crew). Draag bij aan drie korte Sinterklaas-filmpjes. Boor enig improvisatietalent aan. Het resultaat is kindvriendelijk. Krijg na afloop van Daalhuizen het nulnummer van Duic ('De krant die verder kijkt') mee.

Snel terug naar het Stadskantoor, Verwelkom goede bekende Jet Hoogendijk. Hoogendijk is de opvolger van Johan Bac als hoofdofficier van Justitie (arrondissementsparket Parket Midden-Nederland) per 1 januari 2016. Praat rond het middaguur bij met collega Hubert Bruls (vicevoorzitter bestuur VNG) en met VNG directieraadvoorzitter Jantine Kriens. Door naar Sportpark Lunetten. Daar brengt Z.M. Koning Willem-Alexander een (onaangekondigd) werkbezoek aan de voetbalverenigingen Ardahanspor VVU en DVSU. De trotse clubvoorzitters Jan Couwenberg (DVSU) en Ercan Akdeniz (Ardahanspor) ontvangen de Koning allerhartelijkst. Er volgen drie informele gesprekken met vrijwilligers, trainers en teamleiders over samenwerking van twee clubs op een sportpark en de inzet van vrijwilligers. En over zorgen voor elkaar en veiligheid in de wijk, over gezond leven en samen sporten. Zijne Majesteit legt vaker informele werkbezoeken als deze af met het doel te bevorderen dat mensen zich 'thuis voelen' in hun buurt en wijk (Hoe zorg je daar met z'n allen voor?). Z.M. de Koning sluit zijn werkbezoek af op het voetbalveld. Daar trainen (potentiële) talentvolle voetballertjes. En dan neemt hij afscheid, met plezier terugkijkend op de ontmoetingen. Iedereen die voor en achter de schermen, onder anderen projectleider sport Louis Rabou en wijkregisseur Martine Sluijter, heeft bijgedragen kan trots zijn.

Ga vervolgens aan het eind van de middag samen met gebiedsmanager veiligheid Annemieke Tomassen op bezoek bij een zeer betrokken inwoner van Overvecht. Spreken over overlast en wat we er met z'n allen aan (kunnen) doen. Maak een wandeling door de wijk. 'Ervaar' met eigen ogen de 'risicovolle' locaties. Woon 's avonds op uitnodiging van Theo Poort, voorzitter van het Utrechts Klokkenluiders Gilde, de jaarlijkse verenigingsavond van het gilde bij. Vanavond draait het om 'Geven en Delen'. In de overvolle aula van het Academiegebouw spelen de zusjes Heleen, Lily en Dora van het Trio Sorelli prachtig viool. Spreek het gezelschap toe. Ben vereerd om beschermheer te kunnen worden van de UKG. De samenwerking tussen het UKG en de Utrechtse Klokkenspelvereniging (UKV) komt tot uiting in een nieuwe dichtbundel over klokken en carillons ‘Mijn stem in brons gevangen’. De illustraties zijn van Liesbeth Verdonk. Krijg het allereerste exemplaar uit handen van Erik Kerpen, voorzitter van de UKV. Na de voordracht van het gedicht ‘Klokken’ door Alexis de Roode, volgt een uitvoering van het gedicht in zang. Prachtig. De traditionele St. Maartensgift gaat dit jaar naar Resto van Harte. Coördinator Jolanda Panis vertelt er met liefde over. Bijzondere avond.

Dinsdag 10 november

Ga zwemmen en fiets naar het Stadskantoor. De hele ochtend staat in het teken van de wekelijkse vergadering van het college van B&W. Margriet Jongerius woont het begin van de vergadering bij. Dapper. Een emotievol moment. Nemen afscheid en gaan 'over tot de orde van de dag'. Het is een weinig barmhartige omgeving waarin bestuur en politiek hun werk verrichten...   

Heb na afloop aan het begin van de middag een bestuurlijk overleg met wethouder Victor Everhardt (onderwerp: coffeeshops). Praat bij projectleider raamprostitutie Martin Klapwijk. In de loop van de middag volgt een uitvoerige vergadering van de regionale driehoek. Onze dochter belt over een Engelse tekst. Doe een enkele suggestie. Udo Prinsen (Solargraphy Project Spitsbergen) heeft intussen z'n piepkleine cameraatje van een van de ramen van mijn werkkamer gehaald. Fiets aan het begin van de avond in de stromende regen naar de Van Limburg Stirumstraat. Op de zolder van nummer 19 bevond zich in 1943 een 'vervalsingscentrale'. Daar ontstond de (illegale) uitgeverij De Bezige Bij. De eerste uitgave, Jan Camperts beroemde oorlogsgedicht 'Het Lied der Achttien Dooden', werd een groot succes. De opbrengst ging naar een verzetsgroep die later het Utrechts Kindercomité werd genoemd. Het comité, hield zich bezig met het in veiligheid brengen van Joodse kinderen. Tegenwoordig wordt het huis bewoond door het echtpaar Evelyne van de Winkel en Johan Logtenberg. Aan de voorgevel van hun huis onthult de 94-jarige Rut Matthijsen een herinneringsplaquette. De bijzondere betekenis van dit huis staat er op vermeld. Zo'n veertig mensen wonen de plechtigheid bij. Geurt Naber en Henk Pröpper (beiden van De Bezige Bij) spreken, doe dat zelf ook en Bas Lubberhuizen (zoon van Geert) draagt gedicht Het Lied der Achttien Dooden voor. Het gedicht vertelt over achttien verzetsstrijders die in hun cel op hun executie wachten. Teken het gastenboek en bezoek de zolderetage van de voormalige uitgeverij. Indrukwekkend.

Fiets in wapperend poncho naar huis. Het is dichtbij. Heb later op avond kort telefonisch overleg met Ineke Dezentjé, voorzitter van de FME.

Maandag 9 november

Fiets samen met Marian heen en weer naar het zwembad. Ontvang om kwart voor acht de tekst van de ontslagbrief van wethouder Margriet Jongerius. Neem er met spijt kennis van. Bewonder haar moed. Informeer de wethouders en de leden van de gemeenteraad. Ze zullen onaangenaam verrast zijn zo'n bericht aan het begin van een spiksplinternieuwe werkweek te ontvangen. Het is niet anders. Bel met raadsgriffier Merel van Hall en met gemeentesecretaris Maarten Schurink. Meteen, samen met Tourstartdirecteur Martijn van Hulsteijn, door naar Arnhem. Woon er aan het Eusebiusplein vanaf negen uur een (bestuurlijk) overleg bij over de Giro. De Giro d’Italia van 2016 start op vrijdag 6 mei in Nederland. De Grande Partenza is in Apeldoorn met een individuele tijdrit, waarna de volgende twee dagen Arnhem en Nijmegen gastheer zijn. Vervolgens neemt het 'roze' circus afscheid van Gelderland. Bij het overleg zijn mijn ambtgenoten John Berends (Apeldoorn), Herman Kaiser (Arnhem) en Hubert Bruls (Nijmegen) aanwezig. Commissaris van de Koning Clemens Cornielje, gedeputeerde Jan Marking (Provincie Gelderland) en Girostart-directeur Simone Richardson nemen ook deel aan het gesprek. Informeer de collega's over onze ervaringen. Veiligheid, vergunningen, de logistiek en communicatie, het 100-dagenprogramma, afstemming met de doorkomstgemeenten en sponsoring/partnerships komen aan de orde. Het enthousiasme bij de collega's is groot, zij verheugen zich, en terecht, op begin mei.

Heb terug op het Stadskantoor een vergadering van de staf Veiligheid. Ga rond het middaguur richting het Grafisch Lyceum. aan de Vondellaan. Geef als ambassadeur van de Respect Education Foundation een gastles tijdens de 10e editie van de Week van Respect. Sta vlakbij de ingang van het Lyceum verslaggever Peter Huting van RTV Utrecht te woord. Blik kort terug op het verloop van de demonstraties het afgelopen weekend. Inmiddels zitten zo'n 150 MBO-studenten klaar in een collegezaal, die versierd is met werk van de studenten. Het zijn creatieve tekeningen hun opvattingen over 'respect' verbeelden. Johan Spronk, directeur van het Grafisch Lyceum Utrecht, is er, net als de coördinator van de Respect Education Foundation Michaël von Bönninghausen. Maak kennis met twee leerlingen van de Jenaplanschool Wittevrouwen die later vandaag de landelijke opening van de Week van Respect bijwonen in Den Haag. Geef de studenten van het Grafisch Lyceum een inkijkje in mijn werk als burgemeester en praat met ze over wat respect allemaal zou kunnen inhouden, op school, thuis en op het werk. Word enthousiast over de manier waarop ze spraken over respect. Het gaat over sportiviteit, gelijkheid, hulpvaardigheid, aardig zijn en delen.

Het Stadshuis van Nieuwegein is mijn volgende bestemming. Zit in de raadszaal een vergadering voor van het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). De rest van de middag gaat hier aan op. Reis aan het begin van de avond naar restaurant Zuiver. Ben aanwezig bij de opening van een informatiebijeenkomst over cybercrime (‘De hacker vertelt’). Grontmij Parkmanagement, MKB Midden-Nederland, een aantal Utrechtse bedrijventerreinen organiseren samen met de gemeente deze bijeenkomst voor ondernemers van het MKB. Ollie Vrijmoed van Dutch Network Group treedt op als gespreksleider. De deelnemers krijgen van beroepshacker Jip Hoogenboom (‘Ik hack alleen als ik een handtekening heb’) veel technische informatie. Hij laat zien hoe lastig cybercrime is te herkennen en bestrijden, zijn advies luidt: 'Vraag hulp om veilig te kunnen blijven ondernemen'. Nuttige bijeenkomst, het grote aantal deelnemers duidt op de relevantie van het onderwerp.

Woon, terug op het Stadskantoor, iets later op de avond op de elfde etage het begin van een andere bijeenkomst in het kader van veiligheid bij. Hier is het thema: ‘Laat je niet overvallen’. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en de gemeente organiseren de bijeenkomst voor winkeliers en hun medewerkers. Er zijn zo'n 200 deelnemers. Het zit bomvol. Begrijpelijk want slachtoffer worden van een overval of een brand is zeer ingrijpend voor de zaak en de medewerkers. André Overeem (brandweer) en Alfred Folkeringa (politie) treden op en er zijn workshops.

Heb tenslotte in basisschool Al Hambra aan de Australiëlaan, het stortregent onderweg, mijn periodieke ontmoeting met een aantal sleutelfiguren uit onze Marokkaanse gemeenschap in Utrecht. Zeer de moeite waard.

Zaterdag en zondag 7 en 8 november

Druilerige dag. Marian fietst in alle vroegte naar de markt op het Vredenburg. Doe zelf een paar boodschappen in Rivierenwijk. 'Een rustmoment? ' roept slager Van Schip mij in zijn zaak aan de Balijelaan toe. Ontvang, terug thuis, adviseur Mansour Golkhandi. Hij verricht een klusje in de ICT-sfeer. Ga aan het eind van de ochtend richting het COV-gebouw (Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid) aan de Briljantlaan. Loop even binnen bij de nabijgelegen brandweerpost. Begroet de aanwezige collega's van de brandweer. Zit vervolgens vanaf half één een drietal opeenvolgende vergaderingen van de driehoek voor. De demonstratie van 'Utrecht bekent kleur' in het Hogelandsepark verloopt waardig en is goed beheersbaar. Zo snel als het (veilig) kan wordt 'afgeschaald' en kan de ingeroepen (politie) bijstand van buiten onze eenheid richting huis. Werk aan het eind van de middag in onze tuin. Een heerlijke, ontspannende, afleiding. Ook vandaag ging m'n agenda 'om'. Moest bijvoorbeeld helaas m'n bijdrage aan het symposium 'Tijd naar de toekomst' in Heiloo afzeggen. Zou op verzoek van burgemeester Hans Romeyn de Willibrorduslezing uitspreken.
Een eervol verzoek. Historicus René de Kam, werkzaam bij onze gemeente, was gelukkig bereid de tekst van mijn lezing uit te spreken. Ben hem er zeer dankbaar voor. Hier volgt een korte impressie van zijn optreden: “Door de geplande demonstraties dit weekend kan de burgemeester de stad niet verlaten. Op zijn verzoek spreek ik zaterdagmiddag zijn lezing ‘De erfenis van Willibrord. Een Utrechts perspectief’ uit, die is gemaakt voor de afsluiting van het Willibrordusjaar in Heiloo. Ik ga op tijd op pad en arriveer een half uur voor aanvang bij de prachtige Cultuurkoepel, een indrukwekkend kerkgebouw dat oorspronkelijk hoorde bij de eveneens fraaie en in de jaren dertig gebouwde St.-Willibrordus Stichting. Ik word ontvangen door burgemeester Hans Romeyn, die goed begrijpt dat Van Zanen in zijn stad moet zijn. Langzaam loopt de zaal vol, en als ik met de lezing begin, zijn er ruim honderdtwintig mensen aanwezig. Het uitspreken van een andermans lezing heeft altijd iets vervreemdend, al roept de zin ‘ik ben geen historicus maar burgemeester’ natuurlijk de nodige hilariteit op in zaal. Na afloop komen er enkele mensen naar me toe om nog even te reageren. Vooral de verbinding tussen Willibrord en Sint-Maarten is nieuw voor hen. Twee belangrijke historische figuren in zowel Utrecht als Heiloo. Vanaf de snelweg zie ik even later nog de mooi uitgelichte Cultuurkoepel, waar ik voor even geen historicus maar burgemeester van Utrecht was. Voor heel even dan”.
Avondeet met Marian. M'n vader belt over het verloop van de demonstratie vanmiddag. 'Morgen nog een dag, Pa!'

Fiets zondagochtend vroeg samen met Marian richting het zwembad. Trekken er onze baantjes. Woon aan het eind van de ochtend op uitnodiging van Chris de Cocq namens de Bond van Wapenbroeders en het Contact oud-Mariniers afdeling Utrecht aan de Gansstraat op de 1e algemene begraafplaats Soestbergen de herdenking bij ter gelegenheid van Remembrance Sunday. Begroet de aanwezige veteranen. Ook Ad Verdonk is er namens de Indië-veteranen aanwezig. Lococommissaris Jacqueline Verbeek-Nijhof vertegenwoordigt de provincie. Leg namens het gemeentebestuur een krans op het ereveld bij de graven van de 21 gesneuvelde Britse, Canadese, Nieuw-Zeelandse en Australische militairen.
Meteen door naar het COV-gebouw aan de Briljantlaan. Ook vandaag wordt gedemonstreerd in het Hogelandspark in Utrecht, nu door Pegida Nederland. De driehoek komt vijf keer in vergadering bijeen. We volgen de gebeurtenissen in de stad op de voet en helaas moet de politie dit maal wel een aantal keer optreden, zowel op de Neude als in bij het Hogelandsepark en omgeving. Dankzij een goede voorbereiding en samenwerking van gemeente, politie en OM zijn de demonstraties dit weekend - ondanks diverse pogingen om de demonstratie op zondag te verstoren - beheersbaar gebleven en veilig verlopen. Daarmee is recht gedaan aan de vrijheid van meningsuiting en het recht van demonstratie. Sta na afloop diverse media te woord en ga richting huis.

Vrijdag 6 november

Zwemmen lukt niet. Moet nog een paar dingetjes uit de tas doornemen, voor ik richting het werk ga. Agenda omgegooid in verband met actualiteit. Kan daarom helaas vanochtend vroeg niet deelnemen aan het ontbijt op de 21ste verdieping ter gelegenheid van ‘de week van de dialoog’. Wethouder Margriet Jongerius neemt het over. Begin met een telefonische vergadering van de driehoek. Onderteken in de loop van de ochtend mijn besluit om een tweede demonstratie van Pegida op zaterdag te verbieden. Dit onder meer in verband met indicaties dat twee gelijktijdige demonstraties op dezelfde plek, met een belang en doelstelling die lijnrecht tegenover elkaar staan, wanordelijkheden zullen opleveren. Hierdoor kunnen de openbare orde en veiligheid onvoldoende gewaarborgd worden. Pegida Nederland kreeg eerder gelegenheid om (wel) op zondag 8 november te demonstreren in het Hogelandsepark. Dat mag nog steeds. Heb telefonisch overleg met de gemeentesecretaris van Vlaardingen, Anneke Knol. Vervolgens met ambtgenoot Cees Bijl (Emmen), voorzitter van de vereniging van Drentse gemeenten.
Bezoek aan het eind van de ochtend Parkgraaf aan de Beneluxlaan. Wens de heer en mevrouw Van der Laan-de Graaff geluk met hun 60-jarig huwelijk. De bruidegom,  jarenlang vrachtwagenchauffeur, komt uit Loosdrecht, de bruid is een Utrechtse. Ze ontmoetten elkaar voor het eerst toen mevrouw een 'ligpenning' (om gas te kunnen krijgen) in de kruidenierszaak van de vader van de bruidegom kwam ophalen. 'Ik was met een verpleegster ... En ach weet u, ik heb altijd een rubberen hamertje naast m'n bed liggen', vertelt de bruidegom lachend. De bruid reageert snedig met: 'Laat hem vooral dromen'. Dochter, schoonzoon, kleinzoon ('Ruim twee meter lang') en zijn vriendin zijn aanwezig. Loop bij het naar buiten lopen oud-medewerker Hans Versnel tegen het lijf. Ga met hem even op bezoek bij zijn echtgenote Macheld Versnel-Schmitz. 'Dag jongen', roept de voormalige lokale en landelijke D66-politica monter.

Heb, terug op het Stadhuis, alweer een telefonische vergadering van de driehoek. Spreken de laatste stand van zaken door in verband met de demonstraties van het komend weekend. Onderteken een aantal stukken en loop naar de hal waar Straatnieuwsverkoper Marc mij een eerste exemplaar van een wel heel bijzondere editie van het Straatnieuws aanbiedt. Verkoopt, liever gezegd. Nooit eerder liet een Paus zich interviewen door een Nederlands medium. Het Utrechtse Straatnieuws kreeg het voor elkaar. Samen met hoofdredacteur Frans Dries, Trouw-journalist Stijn Fens en Jan-Willem Wits, voormalig woordvoerder van de Nederlandse bisschoppen, ging de Utrechtse daklozenkrant in Italië in gesprek met Paus Franciscus. Het interview is een primeur (het interview verschijnt ook in de Amsterdamse straatkrant Z! en wordt later gedeeld met 130 straatkranten over de hele wereld). Vier trotse zusters Augustinessen zijn aanwezig en heel veel vertegenwoordigers van de media. Sta er een paar na afloop te woord. Zwaai naar PvdA-raadslid Bouchra Dibi ('Ga je straks naar een 101-jarige? Mijn buren zijn er ook!' ). Geef een kort interview aan BNR-radio over de demonstraties het komend weekend en vervolgens op mijn werkkamer aan Trouwjournalist Maaike Homan. Feliciteer in de loop van de middag aan de Winklerlaan mevrouw Emmelot-Rovers met haar 101e verjaardag ('Mijn rollator is mijn beste vriend ... Zij zijn een bankstel: m'n zoon en schoondochter werkten allebei bij de Rabobank').

Ga op uitnodiging van architect Daan Briedé (Domstad Architectuur) naar de Watertoren bij Rotsoord. Was er gisteravond al even, draag nu bij aan de officiële opening. De karakteristieke Watertoren, gebouwd in 1906, is de afgelopen vijf jaar gerenoveerd. De toren huisvest vijf bedrijfjes, horeca op de begane grond en op de 9e en 10e verdieping een restaurant. Het terras rondom biedt een prachtig uitzicht over de stad. Onthul samen met eigenaar Perry Overeem een plaquette en wens alle betrokkenen veel succes op deze unieke locatie.
Geef na de plechtigheden in een vergaderruimte op de 8e etage een korte toelichting op de voorbereidingen ten behoeve van een veilig verloop van de demonstraties morgen en overmorgen aan AD/UN journalist Yelle Tieleman en Tessa Heerschop van de Telegraaf.  Avondeet met Marian. Kaasfondue. Onverwachts bezoek vergt vervolgens een deel van de avond mijn aandacht.

Donderdag 5 november

Fiets naar het zwembad en vervolgens naar het werk. Moet me haasten. Heb vanochtend alle stoplichten tegen. Of lijkt dat maar zo? Mijn eerste afspraak is met Ineke Strouken, directeur Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. We kennen elkaar al wat langer, praten bij over Utrechtse tradities en immaterieel cultureel erfgoed. De Sint Maartensviering in Utrecht is als een van de eerste nationale tradities op de Inventarislijst Immaterieel Cultureel Erfgoed geplaatst. Deze inventarislijst maakt onderdeel uit van het UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Spreek met Louis Rabou (senior beleidsadviseur Sport en Samenleving) en Hans Kuperus (chef Kabinet) over de voorbereiding van een Haags werkbezoek. Bel met Ruud van Bennekom (directeur Nederlands Genootschap van Burgemeesters). Neem met Susan Meenhuis en Frank van der Lecq van kabinetszaken de teksten van een aantal toekomstige voordrachten door. Ontvang rond het middaguur good old Tom van der Maas.

Fiets naar het Stadhuis. Parkeer er m'n fiets in de pop-upfietsenstallig. Woon in Tivoli/Vredenburgburg op uitnodiging van algemeen directeur Rein Souwerbren een deel van het middagsymposium 'Verleiding' ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de Van der Hoevenkliniek bij. Ga in gesprek met dagvoorzitter Rembrandt Zuijderhoudt over de betekenis van de kliniek voor de stad in het algemeen, de veiligheid en het veiligheidsgevoel in de stad in het bijzonder. Aardig detail: de Van der Hoevenkliniek komt voort uit de Willem Arntsz Stichting, in 1461 opgericht met geld van de Utrechtse scheepsvaarder Willem Arntsz.

Wip op uitnodiging van Margriet Mijer en Mariëtte Oosterwegel even aan bij de opening van het nieuwe onderkomen van het Hubrecht Laboratorium in het Science Park. Begroet onder anderen de wetenschappelijk directeur van het Instituut, Alexander van Oudenaarden, Hans Clevers, Frank Miedema, Hans Chang, Jeroen den Hertog, Dinant ten Brinke en goede bekenden de hooggeleerde Theo Mulder (KNAW) en staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Sander Dekker. Laatstgenoemde verricht de opening. Het Hubrecht Instituut bestaat volgend jaar 100 jaar en is onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen. BAM Utrecht bouwde het nieuwe deel van het laboratorium met zo’n 9.600m² aan lab-kantoren en een werkatrium. Het gebouw oogt imposant. Krijg tijdens een korte rondleiding een sneak preview. 
Werk op het voorplein van het spiksplinternieuwe laboratorium aan de Uppsalalaan op verzoek van Hanneke de Ridder-Sluiter mee aan een korte felicitatiefilm van Patrick Mulder ten behoeve van de start van de bouw van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie (morgen!). Ontvang, terug op het Stadhuis, Cor van den Daas en Annemieke Vermeulen uit Leusden. Bel met ambtgenoot Hans Romeyn (Heiloo) en fiets aan het begin van de avond naar de Watertoren aan Heuveloord. Geniet op 37 meter hoogte van de Skyline van Utrecht. Ontvang op de 10e verdieping samen met wethouder Jeroen Kreijkamp en Edwin Jacobs (Centraal Museum), de directeur van Nijntje - uitgever Mercis, Marja Kerkhof, voor het avondeten. Chefkok Joost en gastheer Wes en hun collega's verrichten uitstekend werk.
Fiets niet al te laat naar huis. Heb telefonisch overleg met rechtbankpresident Herko Uniken Venema. En heb alweer een telefonische vergadering van de driehoek. De ontwikkelingen rond de aangekondigde demonstraties voor het komend weekend volgen elkaar in sneltreinvaart op.

Woensdag 4 november

Geen tijd voor zwemmen vanochtend. Begin in alle vroegte op het Stadskantoor met een videoconferentie met mijn ambtgenoten Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), Jozias van Aartsen (Den Haag) en Eberhard van der Laan (Amsterdam). Heb aansluitend een ingelaste telefonische driehoek over de actualiteit (demonstraties het komend weekend). Ben inmiddels onder weg naar Den Haag. Neem deel aan de vergadering van de VNG-commissie Europa en Internationaal. Spreken tijdens de vergadering onder meer met Lilianne Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Zwaai bij het verlaten van het pand van de VNG naar oud-medewerker Mathieu Borsboom die toevallig langs fietst. Hoor helaas niet alleen leuk nieuws van hem. Heb 's middags onderweg terug een kort telefonisch overleg met HID Theo van de Gazelle (Rijkswaterstaat) en met Rembrandt Zuijderhoudt (voorbereiding middagsymposium Van der Hoevenkliniek morgen). Ga, in Utrecht, aan de Bombaydreef op bezoek bij de heer en mevrouw Van Rooijen-van Zanten. Wens ze van harte geluk met hun 65-jarig huwelijk. De geboren Wijk-C'ers ontmoetten elkaar ooit op de kermis. 'Wat zegt u? Kon je geen betere krijgen?. Het was donker toen, daar kwam het door'. De twee zoons en hun familie horen het glimlachend aan. Feliciteer aan de Van Bijnkershoeklaan de heer en mevrouw De Groot-Koot met hun 60-jarig huwelijk. Alle vijf kinderen met hun 'koude kant ', zoals meneer (uit Wittevrouwen) het noemt, zijn aanwezig. Het slagersechtpaar ('Wij hadden ruim 35 jaar een slagerij aan de Boerhaavelaan in Ondiep', vertelt de bruidegom; 'Als hij weer eens lang stond te praten met een klant achter de toonbank, dan kreeg ie van mij een schopje', vertelt de bruid uit Rivierenwijk) ontmoette elkaar voor het eerst tijdens een 'melkfeest' van Isidorus. Hun beide ouders deden namelijk in melk. Bezoek tenslotte in de nabijgelegen aanleunwoningen de heer en mevrouw Frowijn-Gerritzen. Ook zij zijn 60 jaar getrouwd. 'Bij dansschool Zegers, daar hebben wij elkaar voor het eerst gezien', vertellen de geboren Utrechters: in de Broerestraat (aannemerszoon de bruidegom) en in de Twijnstraat (banketbakkersdochter de bruid). Dochters Anja en Mariëlle schenken een kopje koffie, zoon Vincent kan er helaas niet bij zijn. Kleindochter Liselore Frowijn won als modeontwerper al vele prijzen. Waarvan akte.

Aan het eind van de middag vindt opnieuw een telefonische vergadering van de driehoek plaats. Avondeet thuis met Marian. Meld mij 's avonds op het Pieterskerkhof voor een kennismaking met een aantal leden van het Comité St. Pieter. Doe dat samen met wijkregisseur Binnenstad, Andrea Berghuizen. Aardige ontmoeting met zeer betrokken en bevlogen wijkbewoners.

Dinsdag 3 november

Fiets heen en weer naar het zwembad. De 'langzame' zwemmers hebben sinds gisteren een baantje minder tot hun beschikking. Behoor daar ook bij. Het is rustig vanochtend. Geen probleem dus. In alle vroegte telefonisch overleg met collega Arno Brok (secretaris bestuur VNG). De ochtend staat geheel in het teken van de wekelijkse collegevergadering. Na afloop volgt een vergadering van de combistaf raamprostitutie samen met de wethouders Paulus Jansen en Kees Geldof. Bel met algemeen directeur Peter Bos van de veiligheidsregio Utrecht. Drink in de loop van de middag een kopje thee met onze dochter en loop vervolgens naar het Ministerie van Veiligheid en Justitie voor een bestuurlijk overleg integrale aanpak radicalisering, samen met een aantal ambtgenoten, met de ministers Lodewijk Asscher en Ard van der Steur.
Wandel naar het nieuwe pand van het IPO aan de Herengracht. Neem deel aan een bestuurlijk overleg tussen het IPO, de Unie van Waterschappen  en de VNG. Gebruiken vervolgens in een groot gezelschap het avondeten in de Nieuwe Kerk aan het Spui. IPO-voorzitter Johan Remkes spreekt, net als columnist Albert Jan Kruiter, Operazangeres Francis van Broekhuizen en poppenspeler Armand Schreurs treden op. Presentator Astrid Feiter praat de avond aan elkaar. Gelukkig redelijk op tijd 'klaar'.

Maandag 2 november

Ga zwemmen. Fiets naar het Stadskantoor en begin op het werk met het wekelijkse overleg met de naaste medewerkers. Heb 'driehoek' met de gemeenteraadsgriffier en de gemeentesecretaris. Ontvang samen met beleidsadviseur Wien de Smet mensenrechtenverdediger Ibrahim E. Medewerkster Peace Brigades International Anniek van Tessel begeleidt hem. Ibrahim komt uit Soedan en was de afgelopen drie maanden in Nederland in het kader van het Shelter City programma. Als Shelter City heeft ook Utrecht aan zijn bezoek en verblijf bijgedragen. Ibrahim heeft zijn verblijf als prettig en leerzaam ervaren. Wens hem veel sterkte bij zijn betekenisvolle werk, wat bovendien niet zonder (persoonlijk) risico is. Mijn volgende gasten zijn Roelof Wittink en Annemiek Eggink van het Fanfare van het Vuur, oftewel het Orchestre Bicyclette, hét Utrechtse orkest dat afgelopen zomer verschillende optredens verzorgde tijdens de Tour in Utrecht. Praat samen met projectdirecteur Tour de France Martijn van Hulsteijn over het succes van hun bijdrage en hoe dit een vervolg kan krijgen. Tijdens de Caravane d’Utrecht op 3 juli trad het Orchestre op met een 100-koppig orkest op éénwielers, gewone fietsen, tandems en bakfietsen. Neem een fraaie kalender in ontvangst met foto’s van de Caravane d’Utrecht. Aardig.
Heb een kort overleg met Bas Akkers, adviseur van Economische Zaken. Zit aan het eind van de ochtend de vergadering voor van de staf Veiligheid. Praat bij met de projectleider raamprostitutie Martin Klapwijk. Fiets 's middags naar het politiebureau Kroonstraat voor een vergadering van het Adviescollege politie Midden-Nederland. Fiets naar het Stadhuis. Heb telefonisch overleg met staatssecretaris Martin van Rijn en met CDA-fractievoorzitter Elco Brinkman (CDA). Zit op de 3e etage de vergadering voor van de stuurgroep Veiligheidshuis Regio Utrecht. Aan het eind van de middag meteen door naar het Ruppertgebouw in het Utrecht Science Park. Zou er een internationaal congres over milieu-epidemiologie, gericht op jonge wetenschappers, toespreken. De zogenaamde 'Early Career Researchers Conference on Environmental Epidemiology organized by The Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS)' van de Universiteit Utrecht. Het mislukt helaas omdat er een foutje in de agenda is opgetreden. Baal, maar het is niet anders. Race onverrichterzake terug naar het Stadhuis. Ben precies op tijd voor een uitvoerige vergadering van het presidium van de gemeenteraad, bestaande uit onder meer de tien fractievoorzitters in de raad. Fiets later dan voorzien naar huis. De inhoud van de tas voor morgen wacht me op ... en enig telefonisch beraad met deze en gene.

Zaterdag en zondag 31 oktober en 1 november

Fiets 's zaterdagochtend in Oost een paar boodschappen in huis. Doe een paar klusjes in de tuin en werk aan de post en de stukken uit de 'tas'. Heb 's middags een korte fotoshoot bij het Rietveld Schröderhuis aan de Prins Hendriklaan. Reik in congrescentrum Domstad aan de Koningsbergerstraat, tijdens een landelijke vrijwilligers dag van de Nederlandse Oogvereniging, namens Z.M. de Koning de versierselen uit die behoren bij een Koninklijke Onderscheiding aan vrijwilliger Ad van der Waals uit Leiden. De jonge ridder is er zichtbaar door verrast. Zijn aanwezige echtgenote vertelt me: 'Hij dacht dat ik vandaag naar een bijeenkomst van de bijenvereniging moest'. 

Begroet na afloop Henny Jacobse, Jan van Vreenik, Theo van der Gun en (goede bekende, want voormalig D66-raadslid in Amstelveen) Lex Hendrikse. Meteen door naar filmtheater ’t Hoogt. Neem deel aan de talkshow 'Aan de Slachtstraat'. Beantwoord snedige vragen van Fleur Wallenburg, Onno Beukers en Mustafa Marghadi. De zaal zit vol. Er is muziek van Simple Harmonic Motion en Daan Windhorst bespreekt op humoristische wijze de maand oktober. Begroet oud-collega raadslid Rob Kok ('Ja, ik ben een paar dagen over'). Krijg na afloop de nieuwste editie van het magazine De Dakhaas mee voor thuis.

Wip tenslotte, samen met heel veel anderen, op uitnodiging van good old Bartien Smorenburg, aan het begin van de avond even aan bij Kopi Susu aan de J.P. Coenstraat in Lombok. Daar vindt een verrassingsbijeenkomst plaats ter gelegenheid van de 50e verjaardag van PvdA-raadslid Bülent Isik. De Turkse hapjes van Ramazan Ergün en de mensen van Simit Delight zijn de moeite waard. 's Avonds thuis gaat de bel. Halloween.

Ga zondagochtend - het is alweer november - samen met Marian zwemmen in zwembad De Krommerijn. Breng 's middags een bezoek aan een gezondheidsbijeenkomst in de Assoenna moskee aan de Justus van Maurikstraat. Jamal Seamari en Ibrahim Ajouri leiden me rond, stellen me voor aan een groot aantal van de aanwezigen en informeren me over hun activiteiten. De Assoenna moskee is een van de oudste moskeeën in Utrecht. Aansluitend beginnen Hamid Ouali en Jeroen Koning (adviseurs gezondheid) samen met hun collega's aan het programma over gezonde voeding en gezond leven. De moeite waard. Krijg een appel mee voor thuis.

Archief

Archief weekboeken Amstelveen

(Van juli 2005 tot december 2013 was Jan van Zanen burgemeester van Amstelveen)