Burgemeester Fotodagboek oktober 2015

Zaterdag en zondag 31 oktober en 1 november

Fiets 's zaterdagochtend in Oost een paar boodschappen in huis. Doe een paar klusjes in de tuin en werk aan de post en de stukken uit de 'tas'. Heb 's middags een korte fotoshoot bij het Rietveld Schröderhuis aan de Prins Hendriklaan. Reik in congrescentrum Domstad aan de Koningsbergerstraat, tijdens een landelijke vrijwilligers dag van de Nederlandse Oogvereniging, namens Z.M. de Koning de versierselen uit die behoren bij een Koninklijke Onderscheiding aan vrijwilliger Ad van der Waals uit Leiden. De jonge ridder is er zichtbaar door verrast. Zijn aanwezige echtgenote vertelt me: 'Hij dacht dat ik vandaag naar een bijeenkomst van de bijenvereniging moest'.

Begroet na afloop Henny Jacobse, Jan van Vreenik, Theo van der Gun en (goede bekende, want voormalig D66-raadslid in Amstelveen) Lex Hendrikse. Meteen door naar filmtheater ’t Hoogt. Neem deel aan de talkshow 'Aan de Slachtstraat'. Beantwoord snedige vragen van Fleur Wallenburg, Onno Beukers en Mustafa Marghadi. De zaal zit vol. Er is muziek van Simple Harmonic Motion en Daan Windhorst bespreekt op humoristische wijze de maand oktober. Begroet oud-collega raadslid Rob Kok ('Ja, ik ben een paar dagen over'). Krijg na afloop de nieuwste editie van het magazine De Dakhaas mee voor thuis.

Wip tenslotte, samen met heel veel anderen, op uitnodiging van good old Bartien Smorenburg, aan het begin van de avond even aan bij Kopi Susu aan de J.P. Coenstraat in Lombok. Daar vindt een verrassingsbijeenkomst plaats ter gelegenheid van de 50e verjaardag van PvdA-raadslid Bülent Isik. De Turkse hapjes van Ramazan Ergün en de mensen van Simit Delight zijn de moeite waard. 's Avonds thuis gaat de bel. Halloween.

Ga zondagochtend - het is alweer november - samen met Marian zwemmen in zwembad De Krommerijn. Breng 's middags een bezoek aan een gezondheidsbijeenkomst in de Assoenna moskee aan de Justus van Maurikstraat. Jamal Seamari en Ibrahim Ajouri leiden me rond, stellen me voor aan een groot aantal van de aanwezigen en informeren me over hun activiteiten. De Assoenna moskee is een van de oudste moskeeën in Utrecht. Aansluitend beginnen Hamid Ouali en Jeroen Koning (adviseurs gezondheid) samen met hun collega's aan het programma over gezonde voeding en gezond leven. De moeite waard. Krijg een appel mee voor thuis.

Vrijdag 30 oktober

Ben om kwart voor acht al bij de tandarts. Zwemmen schiet er bij in. Meteen door naar het Amsterdamse Prins Bernhardplein. Geef in de radiostudio van BNR nieuwsradio een interview aan de journaliste Diana Matroos. Zowel als VNG-voorzitter als burgemeester van Utrecht. Veel actuele onderwerpen komen voorbij. De vluchtelingenproblematiek, FC Utrecht-Ajax, het referendum van 6 april aanstaande, de decentralisaties in het sociale domein en de VNG Agenda 2020. Heb, terug op het Stadskantoor, een telefonisch overleg met Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten. Onderteken een groot aantal stukken en praat bij secretaresse Edith van der Stelt.

Ga 's middags naar Overvecht. Bezoek aan de Winterboeidreef, de Cleophasschool. Geef er op het schoolplein samen met een grote groep leerlingen het startsein voor de actiedag OverVecht tegen Zwerfval. Ook Overvecht heeft last van zwerfafval. Voor een aantal scholen uit de wijk was dat reden actie te ondernemen. Onderteken na afloop samen met Frans van Noorden (directeur van de school) en Charlotte Dopper (directeur van OBS Spoorzicht) een samenwerkingsovereenkomst om ook straks in de nieuwe gezamenlijke behuizing de school en de omgeving schoon te (helpen) houden. Maak daarna samen met campagnesymbool Zorro (alias Serge Calon) de bovenbouwgroep bekend die het meeste zwerfvuil heeft ingezameld en help vervolgens de leerlingen uit de onderbouw met het opruimen en scheiden van afval. 

Geef, terug op het Stadskantoor, een kort telefonisch interview aan NOS Radio 1. Onderwerp: FC Utrecht-Ajax. Bereid met de adviseurs Petra Klein (veiligheid) en Wilma Kieft (maatschappelijke ontwikkeling) een bijeenkomst voor ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de Van der Hoevenkliniek. Reik aan het eind van de middag in de Antoniuskerk aan de Kanaalstraat namens Z.M. de Koning de versierselen uit die horen bij een koninklijke onderscheiding. Te midden van vrienden, familie en vrijwilligers betrokken bij de Stichting Thuis Sterven, is de directeur van het Hospice Utrecht Hetty Stok, de gelukkige 'ridder'. Ontvang ‘s avonds thuis samen met Marian de bestuurders Erik, Hanneke en Claudia van het Utrechts Oranje Comité en hun echtgenoten. Het samenzijn is genoeglijk.

Donderdag 29 oktober

Zwem en fiets naar het werk. Zwaai onderweg naar oud-collega Petra Nijmeijer. De wereld is klein vanochtend. De mist maakt het uitzicht vanuit mijn werkkamer beperkt. Begin vanochtend met een vergadering van de staf Burgerzaken samen met Jorinde ter Mors ('Geen tafelschikking? Nou, meiden, waar komen wij leuk uit! '), Kunera van den Belt en Koosje Bielars. Praat bij met Manon Steinz, adviseur Bestuur en Concernstaf. Maak kennis met Brigitte van den Bergh. Zij gaat binnenkort voor een tijdje aan de slag op het bestuurssecretariaat. Bereid aan het eind van de ochtend samen met wethouder Margriet Jongerius de raadscommissievergadering over 'Utrecht zijn we samen' van vanmiddag voor. Ontvang rond het middaguur samen met raadsgriffier Merel van Hall de raadsleden Cees Bos, Dimitri Gilissen, Wim Oostveen en Willem Buunk. Spreek met de heren over de actualiteit ('de aangifte'). Stevige gedachtewisseling maar constructief. Wordt vervolgd. Agenda in verband met het laatste een beetje moeten omgooien. Bereid met Ruud Koerts (mijn communicatieadviseur bij de VNG) een interview van morgenochtend vroeg bij BNR Nieuwsradio voor. Informeer de gemeenteraad met een brief over de maatregelen die ik in overleg met de driehoek tref ter voorbereiding van de voetbalwedstrijd FC Utrecht-Ajax op 13 december aanstaande.

Wandel in de loop van de middag op uitnodiging van beleidsadviseur Fadua Azrar naar het Jaarbeursplein waar zo'n dertig vluchtelingen hun dank uitspreken aan Utrecht en aan Nederland. Neem samen met Henk Broeders, CEO van de Jaarbeurs, een bloem in ontvangst en spreek het gezelschap toe. Verslaggever Marc van Rossum du Chattel van RTV Utrecht maakt een impressie. Geef hem vervolgens een korte reactie over de berichtgeving van eerder vanochtend over de noodopvang van 500 vluchtelingen in een voormalig onderwijspand op Kanaleneiland vanaf volgende maand. Feliciteer in De Componist aan de Georg Arnostraat in de wijk Terwijde mevrouw 'To' van Haaften-Okhuijsen met haar 100e verjaardag ('Kan 't bijna niet geloven dat ik 100 jaar ben geworden '). Schoonzoon Piet van Nimwegen ('M'n schoonmoeder woonde tot haar 98e op zichzelf in de Kenaustraat, in de Rode Driehoek') doet me in- en uitgeleide. Haast me op de fiets naar het Stadhuis om het agendapunt 'Utrecht zijn we samen' van de gemeenteraadscommissie Mens en Samenleving te kunnen bijwonen. Een voorafgaand agendapunt loopt uit. Het komt in een volgende vergadering alsnog op de agenda. Zonde van de tijd. Niets aan te doen. Op mijn werkkamer volgt een telefonische vergadering van de driehoek over een paar actuele onderwerpen. Avondeet een broodje van Subway. Fiets rond half zes richting de Johan van Oldenbarneveltlaan, vlak bij het Spoorwegmuseum. Na jaren van voorbereiding wordt vanavond het Joods Monument Utrecht onthuld. De belangstelling is enorm. Vele honderden mensen, jong en oud, zijn aanwezig. Draag samen met de maker van het monument, beeldend kunstenaar Amiran Djanashvili en leerlingen van de Odysee (voorheen de Maliebaan school) bij aan de onthulling. Op de muur van het herdenkingsmonument staan de namen van de 1.239 Joodse Utrechters vermeld die vanaf het toenmalige Maliebaanstation werden gedeporteerd en niet terugkeerden. Een bronzen Sjofar symboliseert kracht. Begroet Wim Rietkerk en Maarten van Ditmarsch van het stichtingsbestuur, de (opper)rabbijnen Aryeh Leib Heintz en Binyomin Jacobs, Fouad Khairouni van de stichting Assala, kardinaal Simonis, Ibrahim Ajouri van de Assoenna moskee en een aantal goede bekenden uit de Joodse gemeenschap en uit de wijk. Ben onder de indruk van de tweespraak van de dames Hadassah Hirschfeld-Reichmann en Lonie Querido-Reichmann. Els van Starborch van het Stadsdichtersgilde draagt een gedicht voor. Moshe Lewkowitz sluit met het lied 'Eli, Eli', onder pianobegeleiding van Theo van Nimwegen, de indrukwekkende plechtigheid af. Stadsblad Utrecht maakte een impressie.

Haast me terug richting Stadhuis. Ga op de foto met een aantal 'gasten van de raad'. De raadsvergadering begint even na half acht met het afscheid van VVD-raadslid Willem Buunk. PvdA-raadslid Gadiza Bouazani spreekt hem toe. Beëdig vervolgens Lex van Eijndhoven als nieuw gekozen gemeenteraadslid. De raadsvergadering duurt tot middernacht. Moet er rond tien uur even tussenuit voor een telefonische vergadering van de driehoek. De fietsenstalling onder het Stadhuis is wegens verbouwingswerkzaamheden gesloten, de pop-up stalling is al weg, maar gelukkig staat m'n fiets er nog.

Woensdag 28 oktober

Breng in alle vroegte samen met Pierre Koolen (adviseur Economische Zaken) een werkbezoek aan de Van Scherpenzeel Groep ('Zeker van waarde') aan de Proostwetering. Het bedrijf heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. En terecht. Algemeen Directeur Egbert Vennink en Managing Director Roger Beuting, informeren mij over de producten die binnen de muren van het bedrijf worden gerecycled ('Wij kijken niet naar afval, maar naar grondstoffen'). Vertrouwelijkheid en zorgvuldigheid zijn belangrijk, zeker als je je realiseert dat dit bedrijf gespecialiseerd is in het vernietigen van bijvoorbeeld gevoelige patiëntendossiers of justitiële documenten. Het betekent ook dat ik niet zomaar naar binnen kan, ID en handtekening zijn bij binnenkomst vereist. Naast oud papier worden ook kunststof, metaal en andere grondstoffen voor hergebruik geschikt gemaakt. Het herwinnen van grondstoffen, met behoud van kwaliteit, staat hierbij voorop. Bewonder tijdens de rondleiding de inzet van het bedrijf en de medewerkers.

Maak, rond het middaguur op het Stadskantoor, (nader) kennis met Marja Horstman, directeur Inlichtingen van de AIVD. Ga 's middags op werkbezoek bij Centrale Raad van Beroep.

President Theo Simons en algemeen adviseur Pieter Bary staan al te wachten bij de entree aan het Vrouwe Justitiaplein. Begin met een rondleiding door het prachtige pand en de zittingzalen. In een van de zalen heeft net een zitting plaatsgevonden. Op mijn vraag wie van de raadsheren uit Utrecht komt, roept de voorzitter lachend: 'Ik woon bij u om de hoek'. In de kamer van de president geven de raadsheren Nel van Vulpen en Hans Venema en senior jurist Marion Maas vanuit de verschillende eenheden ('de vier werkstromen') binnen de rechtbank (Ambtenaren en Pensioenen, Bijstand, Sociale voorzieningen en Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Sociale Verzekeringen) een beeld van de zaken die een relatie hebben met het werk van gemeenten. Bij de Centrale van Raad van Beroep werken zo'n 255 medewerkers die ruim 7.000 zaken per jaar afhandelen. Ben onder de indruk van de betrokkenheid en deskundigheid tijdens onze ontmoeting.

Race naar Vleuten-De Meern voor een wijkveiligheidsbezoek. Groet op het voorplein van wijkservicecentrum in Vleuten met een aantal spelers van Vleu de Boules. De dames en heren grijpen de milde herfstmiddag aan om op het Dorpsplein ook vandaag hun geliefde spel te spelen. Ontmoet in buurtcentrum De Schalm aan de Oranjelaan in De Meern een aantal jongeren uit de wijk. Coördinator jeugd Mustapha Loukili, wijkagent Jan Michiel Quak, gebiedsmanager Veiligheid Fatima Bouyaziden en wijkregisseur Louke Vissers zijn aanwezig. Onderwerp van gesprek is het behoud en creëren van (nieuwe) ontmoetingsplekken voor jongeren. Mede door de ontwikkeling van Leidsche Rijn, woont binnenkort bijna de helft van al onze jongeren in het westen van onze stad. Lever vervolgens samen met adviseur Vincent Bakker een bijdrage aan een voorlichtingsbijeenkomst voor ouderen over veiligheid, waarbij onder anderen het doorzien van babbeltrucs aan de orde komt. Maak aan het eind van bezoek een wandeling door het fraai opgeknapte winkelcentrum Mereveldplein, begroet een aantal winkeliers en spreek met het winkelende publiek dat op de bankjes geniet van de zon ('Burgemeester vergeet het belang van voldoende oude-van-dagen huizen niet! ').

Terug op het wijkservicecentrum in Vleuten volgt aan het eind van de middag een ingelaste vergadering van de driehoek. Bel met D66-fractievoorzitter Klaas Verschuure over een lokale actualiteit. Gebruik vervolgens in Den Haag samen met VNG-directieraadvoorzitter Jantine Kriens het avondeten met de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plassterk en secretaris-generaal Richard van Zwol bij Mazie in de Maziestraat. Breng, terug in Utrecht, een kort bezoek aan een van mijn ambtsvoorgangers Lien Vos-Van Gortel, die in Karel V onze oud-collega Liesbeth Horstink-Von Meyenfeldt en haar echtgenoot Fons ontvangt. Hoor in de tuin, terug thuis, gejuich vanuit stadion Galgenwaard. De bekerwedstrijd FC Utrecht-Groningen (5-3) is, met verlenging, bijna afgelopen.

Dinsdag 27 oktober

Fiets heen en weer naar het zwembad en vervolgens naar het werk. De hele ochtend staat in het teken van de wekelijkse collegevergadering. Ontvangen na afloop in de 'plantenbak' op de 21e verdieping het College van Bestuur van de Hogeschool Utrecht. Arno Hendriks van ICT informeert mij over een i-pad gerelateerde onderwerpen. Zit in de loop van de middag een vergadering voor van de driehoek. Feliciteer sectorhoofd van politie Johan van Renswoude en alle betrokken mensen (denk aan Nora El Abdouni van Pretty Woman en rechercheur Karima Benamari) met de Hein Roethofprijs voor het project Bloedlink (Sexting en grooming). Een vergadering van het strategisch beraad FC Utrecht volgt. Ontvang op mijn werkkamer Hendrik Jan Hoorn en Joost van de Ven, respectievelijk eerste huismeester en secretaris-rentmeester van de Fundatie van de Vrijvrouwe van Renswoude aan de Agnietenstraat in Utrecht. Ze praten me bij over de actualiteit. Ben statutair 'auditeur van rekening'. Spreek aan het eind van de middag samen met Jasper Baijens (gebiedsmanager veiligheid) met een tweetal bewoners. Fiets naar huis. Avondeet met Marian, geef aandacht aan de inhoud van de tas van het bestuurssecretariaat, geef een kort interview aan AD/UN verslaggever Mathijs Steinberger en heb onder anderen telefonisch overleg met raadsgriffier Merel van Hall en loco-burgemeester Victor Everhardt.

Maandag 26 oktober

Zwem m'n baantjes. Fiets na afloop in het licht, toch te merken dat sinds gisteren de wintertijd is ingetreden. Begin op het werk met een overleg met naaste medewerkers, nemen de hele week door. Driehoek met raadsgriffier en gemeentesecretaris volgt. Zit de vergadering van de staf Veiligheid voor. Ontmoet rond het middaguur in brasserie 'Goeie Louisa' samen met hoofd veiligheid Angela van der Putten, de eenheidsleiding politie Midden Nederland. Miriam Barendse, Willem Woelders, Gerda van Leeuwen, Petra Bosman en Jeannette de Reuver zijn een uitstekend team. Bespreken een aantal actualiteiten. Er is voor iedereen (veel) werk aan de winkel. Ontvang, terug op het Stadskantoor, Jan Bogerd, de (nieuwe) voorzitter van het College van bestuur van de Hogeschool Utrecht. Zie uit naar de verdere samenwerking. Spreek met verslaggever Ferry Stoop en cameraman Frank Moll van EenVandaag over de zorgen van ondernemers en winkeliers over (toekomstige) demonstraties in de binnenstad.

Heb een kort overleg met directeur Paul Kouijzer en HRM adviseur Rosita Peelen. Aan het eind van de middag delen ondernemer Thom Broekman en Jacques Blommendaal (voorzitter van Utrecht Centrum Management) met mij hun ervaringen en zorgen over de Pegida-demonstratie van twee weken geleden. Draag vervolgens bij aan een videoboodschap over José Manshanden, onze themadirecteur Sociaal. José is in de running voor de titel van Overheidsmanager van het jaar 2015. Dit jaar is het thema: lef. Geestig. Loop naar de hal van het Stadskantoor. Begroet samen met wethouder Margriet Jongerius een groep asielzoekers die op dit moment in het Beatrixgebouw verblijven. Zij spreken hun dankbaarheid uit, geven ons een bos bloemen en een bedankbrief. Mooi gebaar in een roerige tijd.

Reis aan het begin van de avond naar Edam. Gebruik het avondeten bij mijn ouders (Hutspot en chipolatapudding toe, zalig). Gezellig. Fiets vervolgens samen met m'n vader naar De Harmonie aan de Voorhaven. Draag op uitnodiging van Luc van den Berg (Stadskrant Edam) en uitbater Siem Kees Slegt (De Harmonie) bij aan een Politiek Café in verband met de tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen op 18 november aanstaande. De gemeenten Edam-Volendam en Zeevang gaan fuseren. Vandaar. De zaal is bomvol. Een goed teken, zeker gelet op het thema van vanavond ‘Hoe wordt politiek weer leuk’. Christiaan Warger is een speelse gespreksleider. Treed in het voorprogramma, als burgemeester van Utrecht, VNG-voorzitter én als oud-Edammer, op als gastspreker. Eervol. Deel, in 'generieke neutraliteit' zoals een van de lijsttrekkers later zegt, mijn ervaringen en zorgen in de politiek en het openbaar tot nu toe ('Het is mensenwerk, richt je op de zaak niet op de persoon, geef als politiek wat meer ruimte aan initiatieven van bewoners en ondernemers, wees concreet ') en vertel over het thema samenwerken tussen gemeenten in het algemeen. Hierna krijgen vertegenwoordigers van verenigingen en organisaties gelegenheid te reageren op het thema en na een korte pauze de dames en heren lijsttrekkers van de politieke partijen die aan de verkiezingen deelnemen. Zes van de acht lijsttrekkers zijn aanwezig. Ze doen hun stinkende best in de inmiddels warme zaal. Knap. Spreek ondertussen veel bekenden. De voormalige uitbaters - de heer en mevrouw Jan en An Keijzer - zijn er ook. Geweldig. 'Hier heb je het vak geleerd! ', roept de inmiddels seniore Jan mij aan het begin van de avond bemoedigend toe. Fiets met mijn vader terug naar mijn ouderlijk huis. Mijn moeder is natuurlijk nieuwsgierig hoe het is gegaan. Kreeg van ma een blocnootje mee van keurslager Johan Taam. Kon ik goed gebruiken. Snel terug naar Utrecht. Morgen weer een nieuwe dag.

Zaterdag en zondag 24 en 25 oktober

Doe zaterdagochtend een paar boodschappen in Riverenwijk. Koop de nieuwste Asterix ('De papyrus van Caesar'). Gebruiken zaterdag het avondeten met onze vrienden John, Irene en Linda in het pas geopende Winekitchen at Sea (voor heen de Bajes). Uitbaters Remco en Jessica hebben het perfect voor elkaar.

Zie op de Keizer Karelweg vlakbij de tunnel onder de A9 een groot billboard met de tekst 'Amstelveen we houwe van je'. Geestig. Is waarschijnlijk onderdeel van een Amsterdamse campagne. Fiets zondagochtend samen met Marian naar het zwembad. Fietsen aansluitend richting Amelisweerd. Drinken een kopje koffie in de Veldkeuken en fietsen weer naar huis. Overigens een rustige dag. Veel (lees)werk. Het is vandaag 24 jaar geleden dat wij in het huwelijk traden. En het is wintertijd.

Vrijdag 23 oktober

Vanochtend vroeg komen de schoorsteenvegers van Altor uit Schalkwijk bij ons thuis langs. Zij inspecteren en vegen het rookkanaal. Nooit eerder hadden we een open haard. Voor we met het eerste hout aan de gang gaan leek ons dit verstandig om te doen. Meneer Victoor doet het al veertig jaar. 'Van vader op zoon'. Het gereedschap zit in een pikzwarte golftas. 'Ja, het is een golftas. Dat klopt. Mijn handicap is buiten', vertelt z'n collega als de heer Victoor iets uit de bestelbus aan het halen is. Fred Nuwenhuis meldt dat 'onze mannen en vrouwen van Stadswerken' door de NVDR (Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Afval- en en Reinigingsmanagement) zijn genomineerd voor Uitblinker van 2015. Feliciteer Fred met de nominatie. Heb een 'telefonische conferentie' met Angela van der Putten en Paul van Beijnum van Veiligheid en sectorhoofd van politie Johan van Renswoude naar aanleiding van een paar actualiteiten.
Woon 's middags in het Stadskantoor samen met Representative H.E. Tom Chou op de 21e verdieping een bijeenkomst van het Taiwan Globalization Network (TGN) bij waarbij vertegenwoordigers van het Taiwanese bedrijfsleven investeringsmogelijkheden, scale-ups, bespreken in de regio Utrecht. Dutch Incubation Association-voorzitter Pim de Bokx en Albert Hutschemaekers (onze directeur Werken aan Werk) leiden de bijeenkomst in. Kai Hsu (incubator manager van KUAS, National Kaohsiung University Of Applied Sciences) spreekt ('Towards a soft landing bridge') waarna een intentieverklaring wordt getekend en Jarno de Boer de film 'Campus Party 2016' introduceert.

Praat bij met m'n secretaresse Yvette Wildschut. Onderteken een paar stukken en krijg een forse tas voor het weekend mee. Terug thuis vieren we 's avonds (alsnog) met de kids de verjaardag van Marian. De open haard beleeft zijn première en we genieten van de verse eigengemaakte kweeperentaart van onze dochter. Heerlijk.

Donderdag 22 oktober

In alle vroegte in de regen richting zwembad. Marian fietst en zwemt mee. Fiets een paar boodschappen in huis uit de Burgemeester Reigerstraat. Breng in de loop van de ochtend samen met gebiedsmanager veiligheid Overvecht, Ati van Linschoten, een bezoek aan de vestiging van Jumbo aan de Franciscusdreef. Steek de medewerksters die recent het slachtoffer waren van een overval een hart onder de riem. 'Nee, wij werken hier nu vijf jaar en hebben dit niet eerder meegemaakt', vertellen de dames.
Werk thuis. Heb telefonisch overleg met ambtgenoot Willem van Beek (Edam-Volendam). Lees het verdrietige bericht dat Willem Aantjes (92) is overleden. Bezocht hem en zijn echtgenote Ineke Ludikhuize eind vorig jaar bij hun thuis. Willem was broos, maar ad rem als altijd en opgewekt. Reis aan het eind van de middag naar Arnhem. Woon in het stadhuis aan de Koningstraat als VNG-voorzitter een regiobijeenkomst bij waar de leden uit de regio de belangrijkste gemeentelijke thema’s voor het jaar 2016 bespreken. Zo is dit afgesproken toen de Verenigingsstrategie 2020 is vastgesteld. In de Agenda 2016 moeten de lijnen die in de voorjaarsbijeenkomsten zijn uitgezet, concreet worden gemaakt. Daarbij is onder meer de vraag hoe we de hoofdthema’s, de relatie tussen bestuur en samenleving en de versterking van de lokale democratie kunnen verbinden aan de dagelijkse en toekomstige concrete opgaven van gemeenten. Denk aan de Omgevingswet, de asielproblematiek, het sociaal domein en de financiële huishouding van gemeenten. De opbrengsten van de discussies (tijdens in totaal zes regionale bijeenkomsten) vormen de basis voor De Agenda 2016, die op 30 november op de Buitengewone Algemene Vergadering van de VNG in Utrecht aan de leden zal worden voorgelegd. Prima bijeenkomst in de Burgerzaal onder leiding van Ilona Eichhorn (werkzaam bij debat.nl) waarbij ambtgenoot Herman Kaiser (Arnhem) als gastheer optreedt en de aanwezigen bijpraat over de vluchtelingenproblematiek. Cees van Westrenen (VNG) spreekt over de Omgevingswet en wethouder Martijn Leisink (Arnhem) gaat in op de gemeentefinanciën. Nuttig.

Woensdag 21 oktober

In alle vroegte naar het zwembad. Geniet na afloop met een kopje koffie in de tuin van het fraaie morgenrood aan de heldere hemel. Ondanks het herfstreces weer een normale werkdag. Ga 's ochtends in Zuylenstede aan de Perudreef op bezoek bij de 101-jarige mevrouw Van Wintershoven-Van der Rijst. Vorig was haar geheim 'Blijven lachen', dit jaar vertelt ze me vrolijk dat 'iedere dag iets nieuws' ook helpt bij het bereiken van een hoge leeftijd. Twee dochters en een schoonzoon genieten mee van onze ontmoeting. Wens vervolgens aan de Blauwkapelseweg de heer en mevrouw Selhorst-Koppen van harte geluk met hun 60-jarig huwelijk. Op hun bovenwoning die vol bloemen staat zijn de bruid (uit Ondiep) en bruidegom (geboren aan de Amsterdamsestraatweg) nog steeds gelukkig. Ze ontmoetten elkaar ooit op de markt. 'Hij was de mooiste en de liefste', zegt mevrouw. Meneer vertelt met weemoed over zijn liefhebberij: duivenmelken. 'Mijn gezondheid laat het helaas niet meer toe, maar het duivenhok staat er nog. Kijk maar' en hij wijst naar buiten. Een schoondochter en zoon (actief bij SV Houten als voetbaltrainer) houden inmiddels een oogje in het zeil ... Kort telefonisch overleg met VVD-raadslid Queeny Rajkowski.
Woon aan het begin van de middag samen met veiligheidsadviseur Miriam Knepper in de brandweerkazerne aan de Meerndijk een van de in totaal vier voorlichtingsbijeenkomsten bij in het kader van de brandpreventieweken.

Zo'n vijftig senioren uit de buurt nemen deel aan het 'broodje brandweer'. Brandweerman André Overeem verzorgt de bijeenkomst, licht voor en geeft 'les'. De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) organiseert de bijeenkomst om het (brand-)veiligheidsbewustzijn te vergroten. Brandspecialisten (waaronder Gerda Bouwma en Herman Meulendijks) zijn aan de tafeltjes druk in gesprek met de aanwezige senioren om ze te wijzen op de risico's, tips op maat te geven over brandveiligheid in woningen en vragen te beantwoorden. 'Niemand verwacht dat er in je eigen huis brand kan ontstaan. Toch gebeurt dat elk jaar in Nederland bij ruim 6.000 woningen. Wat kun je zelf doen om dit te voorkomen? Senioren zijn een kwetsbare doelgroep en blijken relatief vaak dodelijk slachtoffer van branden thuis. Deze groep is groeiende door de vergrijzing en doordat senioren langer zelfstandig wonen als gevolg van de veranderingen in de zorg. De activiteiten in het kader van de Brandpreventieweken maken onderdeel uit van het VRU-programma Stimulerende Preventie. Dit programma is er op gericht brand en ongevallen te voorkomen en te beperken door de betrokkenheid, het veiligheidsbewustzijn en zelf- en samen redzaamheid van burgers, bedrijven en instellingen te bevorderen'. Maak kennis met een groot aantal van de aanwezigen, eet een broodje aan tafel met meneer Gerard van der Lely. Krijg na afloop een kookwekker ('Koken? Doe het brandveilig') cadeau.

Meteen door naar het kantoor van het Utrecht Science Park (USP) aan de Heidelberglaan. Ontvang daar als 'ambassadeur' van de Economic Board Utrecht (EBU) samen met EBU-voorzitter Henk Broeders VNO-NCW voorzitter Hans de Boer. De Boer brengt vandaag een werkbezoek aan Utrecht. Het werkbezoek begint met korte inleidingen door USP-directeur Floris de Gelder en Ton Logtenberg (CEO Merus). Daarna gaat De Boer op bezoek bij het Center for Image Sciences van het UMCU en aan LomboXnet aan de JP Coenstraat. Volgens mij genieten Hans en zijn medewerkers met volle teugen.

Rijd aansluitend naar de binnenstad. Loop van het Stadhuis naar het Domplein waar is afgesproken met Sander Mulder, verslaggever van het blad Geestdrift. Een onafhankelijk magazine van en voor de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht. Mag (als eerste) meewerken aan een serie waarin min of meer bekende Utrechters tijdens een wandeling vertellen over voor hun bijzondere plekken in de stad. Studente Nina Bazan vergezelt ons en maak foto's onderweg. Lopen via het Domplein, achter de magistrale Domkerk langs naar het Pandhof. Daarna door naar de Nieuwegracht waar we even stilstaan voor de panden waar mijn eerste baan was als jurist. Door naar het Servaasbolwerk waar een mooi voorbeeld staat van nieuwbouw (appartementen) in een monumentale omgeving (waar destijds in de gemeenteraad veelvuldig over is gesproken). Wandel via de Schalkwijkstraat naar de Lange Nieuwstraat en weer terug naar de Dom. Vertel ondertussen over het burgemeesterschap, de stad en talloze studenten die Utrecht herbergt. Mooie vorm voor een gesprek, al wandelend in een prachtige omgeving.

Dinsdag 20 oktober

Miezerige dag. Ga zwemmen. Vermaak me thuis met de post en de stukken. Vooral in het verband van de VNG vandaag. Bereid een paar toespraken voor. Telefonisch overleg met wethouder Margriet Jongerius over de actualiteit. Aan het eind van de middag komen onze dochter en haar vriendje langs. Gebruiken gezamenlijk het avondeten. Kaasfondue. Ook zij krijgt een tas vers geplukte kweeperen mee.

Maandag 19 oktober

Zing even voor zessen Marian toe. Ze is jarig vandaag en moet in alle vroegte naar Maastricht voor haar werk. Stap rond kwart voor zeven op de fiets voor m'n zwembaantjes. Het is herfstreces deze week. Werk thuis. Stort me op de stukken en (heel veel) achterstallig papieren onderhoud. Wikkel tussendoor telefoontjes, emails en sms'jes af. Alles gaat gewoon door. Fiets 's middags een paar boodschappen in huis. Onder meer bij Potten&Pannen aan de Nachtegaalstraat. Bereid hutspot als avondeten. Houdt Marian niet van. Vandaar. De jarige job is laat thuis en gaat vanavond naar yoga. Ze geniet ervan.

Zaterdag en zondag 17 en 18 oktober

Rustig weekend dit keer. Doe zaterdagochtend een paar boodschappen in de Burgemeester Reigerstraat. Klus een beetje in huis en in de tuin. Lees stukken, blader in oude Elseviers van m'n Pa en ruim op. Avond eet samen met Marian bij onze familievriendin Jenny Joustra in Den Haag. Fiets zondagochtend vroeg met Marian richting zwembad. Marian's vrienden Jane en Willem komen langs voor een kopje koffie en aan het eind van de zondagmiddag komt onze zoon op bezoek. Gezellig.

Vrijdag 16 oktober

Fiets in alle vroegte naar de binnenstad. Begin in alle vroegte op kantoor met een ingelaste vergadering van de regionale driehoek samen met (binnenkort vertrekkend) hoofdofficier van justitie Johan Bac en met Miriam Barendse, politiechef Midden Nederland. Heb telefonisch overleg met Peter Bos (Veiligheidsregio Utrecht) en met D66-fractievoorzitter Klaas Verschuure. Praat (kort) bij met Rob Nijkamp. Zet samen met sportwethouder Paulus Jansen zaalhockeyer Lars Balk in het zonnetje. Mag hem, in aanwezigheid van zijn terecht trotse moeder, namens het gemeentebestuur de sportpenning van de stad overhandigen. Lars maakte deel uit van het zaalhockeyteam dat wereldkampioen werd in Leipzig.

Woon een vergadering van de combistaf Amsterdamsestraatweg bij onder voorzitterschap van wethouder Margriet Jongerius. Woon 's middags als VNG-voorzitter in de Ridderzaal de bijzondere verenigde vergadering van de Staten-Generaal bij ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de Staten-Generaal. Drink voorafgaand aan Mauritskade een kopje koffie bij mijn voormalige naaste medewerkers ('Toppers van toen') Karin de Kok en Mathieu Borsboom. In de Ridderzaal spreken beide Kamervoorzitters (Ankei Broekers-Knol en Anouchka van Miltenburg) en premier Mark Rutte. Zanger en liedjesschrijver Douwe Bob, zangeres Karsu en harpist Remy van Kesteren (uit Utrecht) zorgen voor prachtige muzikale begeleiding. Fietskunstenaar Dez Maarsen treedt op met zijn BMX en Johan de Meij schreef de 'Hymne voor de Staten-Generaal' die aan het eind van de zitting wordt uitgevoerd door het Residentie Orkest als ZM de Koning de Ridderzaal verlaat.

Krijg na afloop twee stevige jubileumboeken cadeau. 'Veelzijdig in deeltijd, Tweehonderd jaar Eerste Kamer' en 'In dit huis, twee eeuwen Tweede Kamer'. Gebruik onder anderen met de collegeleden het avondeten bij Chez Jacqueline en fiets naar huis.

Donderdag 15 oktober

Ga zwemmen. Op kantoor is oud-medewerker Herbert Zilverentant mijn eerste gesprekspartner. Reis naar de Brennerbaan in Lunetten. Heb in het kantoor van Portaal mijn periodieke overleg met de bestuurders van de vijf in de STUW verenigde woningbouwcorporaties. Word vergezeld door Miriam Knepper (adviseur Veiligheid) en Alfred Folkeringa van de politie. Besteden ook dit keer onder meer aandacht aan de thema's woninginbraken en veilige publieke taak. Bespreken de mogelijkheden om (extra) aandacht te geven aan de nationale anti-inbraakdag ‘Een dag niet’ op 13 november aanstaande. Bezoek aan het begin van de middag de heer en mevrouw Klemann-van Gaalen aan de Raiffeissenlaan. Feliciteer hen met hun 60-jarig huwelijk. De bruidegom komt oorspronkelijk uit Oisterwijk, werkte in een wijnhandel en later bij de Detam, de bruid komt uit Wateringen en was jarenlang actief als vrijwilliger bij de stichting buitenlandse werknemers. 'We ontmoetten elkaar ooit voor het eerst tijdens de les op de avond mulo, leuk hè?', vertellen de nog steeds zeer actieve echtelieden. Krijg na afloop twee publicaties over het werk van zoon Paul mee ('Droomtekeningen' en 'Dream drawings' geschreven door Hanneke van der Werf).

Ontvang, terug op kantoor, Jantine Kriens en Maarten Beks van de VNG. Praat bij met VVD-raadslid  Judith Tielen. En ontvang Pim van Leeuwen (BINK), Fred Besselse en Peter Elzendoorn (beiden nauw betrokken bij de organisatie van de 25e editie van het Smartlappenfestival). De heren hebben een echte smartlap mee genomen. Een uniek exemplaar met kant. Ga met ze op de foto.

Het smartlappenfestival vindt dit jaar plaats van 20 tot en met 22 november. Bezoek aan het begin van de avond aan de Livingstonelaan een zeer seniore mevrouw die recent het slachtoffer was van een overval. Het slachtoffer blijkt gelukkig van het kranige soort. Heb telefonisch overleg met wethouder Jeroen Kreijkamp. Bel met ambtgenoot Arco Hofland (Rijssen-Holten). Reis inmiddels naar Amstelveen. Spreek samen met (zoon) Maarten Schurink in het Cobra Museum tijdens een drukbezochte bijeenkomst ter gelegenheid van het afscheid van gemeentesecretaris Rein Schurink. Goed weer een keer in het openbaar in Amstelveen te kunnen verschijnen. Zie vele bekenden, datzelfde geldt voor Marian, die ook vanuit haar werk naar de bijeenkomst is gekomen.

Contact

  • U kunt de burgemeester een bericht sturen.
  • U kunt de burgemeester uitnodigen voor het bijwonen van een activiteit.
  • U kunt de burgemeester vragen om een bijdrage aan een publicatie, bijvoorbeeld het schrijven van een voorwoord of een aanbeveling.

Voor andere vragen kunt u mailen naar secretariaatburgemeester@utrecht.nl.

Stefan en José Toth doen als vanouds voor amstelveenweb.com verslag van de bijeenkomst. Gebruik na afloop samen met Marian en onze vriendin Linda bij het nabijgelegen Day in het Stadshart het avondeten. Tussen de bedrijven door vonden de gisterenavond geplukte kweeperen hun bestemming. Gaan vervolgens snel terug naar Utrecht. Daar wacht de inhoud van de tas van het bestuurssecretariaat.

Woensdag 14 oktober

Doe m'n zwembeurt en begin op het Stadskantoor met een vergadering van de staf Veiligheid. Bezoek in de loop van de ochtend, op uitnodiging van Ilse van Cappelle, het Europese hoofdkantoor van het Japanse bedrijf Komori aan de Reactorweg op industrieterrein Lage Weide. Draag samen met president Satoshi Mochida (speciaal voor de gelegenheid naar Nederland gekomen) en Akihiro Komori (Komori International Europe) bij aan de opening van het vernieuwde Komori Graphic Center Europe (KGC-E). Het KGC-E vormt het hart van Komori’s Europese hoofdkantoor in Utrecht. Begroet een groot aantal bekenden en krijg na afloop een rondleiding door het hoofdkantoor. Executive General manager Philippe Fiol begeleidt me. Zeer de moeite waard.

Wens aan het eind van de ochtend aan de Ruijgenhoeksepolder in De Meern de heer en mevrouw Van Rooijen-Lutters van harte geluk met hun 65-jarig huwelijk. Geboren in Zuilen woonden ze aan de ene en aan de andere kant van het Julianapark. 'Nam het brieven schrijven, aan dienstplichtige militairen in het toenmalige Nederlands-Indië, over van een vriendin. Dus het was niet erg spannend, onze eerste kennismaking', vertelt de bruid lachend. Heb telefonisch overleg met Gerrit van der Burg, lid van het College van procureurs-generaal.
Ontvang, terug op het werk, samen met Ellen Heijenga (adviseur Vergunningen, Toezicht en Handhaving) en Paul van Beijnum (adviseur Veiligheid) een jong echtpaar naar aanleiding van een brief die zij mij zonden. Praat bij met Ferdi de Lange (business development manager bij EY) en geef vier speciale reporters van de Jenaplanschool uit Wittevrouwen een kort interview. De speciale reporters maken een schoolkrant die binnenkort in-een-echte-grote-mensen-krant komt te staan. Diana Hoekstra (verslaggeefster AD/UN) is daarom ook aanwezig, net als fotografe Angeliek de Jonge. Ole, Simon, Teun en Clarine vragen me het hemd van het lijf ('Vindt u zichzelf knap?').
Race in de regen naar het Spoorwegmuseum. Vanmiddag huldigt Utrecht dan eindelijk wereldkampioene Dafne Schippers voor haar bijzondere sportprestatie tijdens het WK in Peking. Kinderen van haar ‘oude’ vereniging Hellas hebben zich eerder vanmiddag verzameld op perron 2 van het Centraal Station om samen met Dafne met de speciale Dafne Schippers Express (een Sprinter) naar het Spoorwegmuseum te reizen. Om 15.50 uur scherp arriveert de wereldkampioene met de Sprinter. De kinderen stappen uit en vormen een erehaag op het perron. Hoor ze roepen: ‘Jel, Jel, Jel, Dafne is heel snel’. Daarna stapt Dafne, vergezeld van sportwethouder Paulus Jansen, uit de trein en kan de huldiging beginnen ('Je bent een bron van inspiratie'). Binnen wachten een paar honderd kinderen om Dafne in het echt en van heel dichtbij te zien. Ook de Utrechtse kampioenen van de atletiekverenigingen Hellas, U-Track en Phoenix worden in het zonnetje gezet. Presentator Levi van Kempen geeft iedereen aandacht. Overhandig Dafne een kunstwerk gemaakt door de Utrechtse kunstenaar Niels de Hoog. De lange benen van de sprintster staan centraal. Geduldig en met passie voorziet Dafne vervolgens talloze kinderen van een handtekening en geeft ze interviews aan de media.

Geef zelf na afloop een korte reactie aan een journalist van NOS radio 1 en aan Petrus Reawaruw van Duniakitanews.
Meteen door naar Kookmeesters aan de Kromme Nieuwegracht. Daar vindt de jaarlijkse 'schoorsteen' bijeenkomst plaats van de vrijwilligers en sponsoren die betrokken zijn bij de intocht van Sinterklaas op zondag 15 november aanstaande. Luc Dietz (voorzitter van de Stichting Stadsontspanning) en Jacques Blommendaal (voorzitter Centrummanagement) spreken het gezelschap toe. Wens alle betrokkenen succes met de laatste loodjes ter voorbereiding van de 62ste editie van het kinderfeest. Krijg van uitbaatster Stefanie Burger een zakje originele pepernoten mee voor thuis. Van de Koekfabriek. Attent.

Woon tenslotte aan het begin van de avond aan de Arthur van Schendelstraat op uitnodiging van Judith van Eijk de opening bij van de tweede vestiging (landelijk de 10e) van Het Nieuwe Kantoor (HNK) in Utrecht. Word hartelijk ontvangen door Vanessa Oudshoorn Spaargaren-Mulder (marketing manager van projectontwikkelaar NSI). Maak kennis met CEO Johan Buijs. Loop met hem naar het ‘sociale hart’ van het HNK waar ik mijn handtekening zet onder de openingsplaquette. Het is druk in het HNK. Goed voor de stad en de regio.

Krijg na afloop enige VOC snuisterijen mee voor thuis, waaronder het boek 'The Dutch East India company', geschreven door Femme Gaastra. Duik, terug thuis, in de stukken voor morgen, heb telefonisch overleg met Commissaris van de Koning Willibrord van Beek en pluk kweeperen uit onze tuin. De kweeperen krijgen morgen een bijzondere bestemming.

Spreek later op de dag met Journalist Uwe-Jens Ruhnau van de Rheinische Post over de Tour de France in het kader van de kandidaatstelling van Düsseldorf. Geef in het Duits telefonisch interview hierover de betekenis van de Tourstart.

Dinsdag 13 oktober

Zwemmen lukt vanochtend niet, begin even voor achten met een bijeenkomst ('Bijzonder overleg vluchtelingenopvang') in de Statenzaal van het Provinciehuis. In aanwezigheid van bijna al m'n ambtgenoten uit de provincie (en veiligheidsregio), de (inhoudelijk) portefeuillehouders uit de colleges en gedeputeerde Pim van den Berg vindt vanochtend een afstemmingsoverleg plaats over het zeer actuele thema opvang van vluchtelingen. Nuttige bijeenkomst. Ook in de regio Utrecht staan de gemeenten, veiligheidsregio en provincie schouder-aan-schouder voor wat betreft dit thema. Schuif samen met wethouder Margriet Jongerius iets later aan bij de wekelijkse vergadering van het college van B&W. Zit 's middags twee vergaderingen van de driehoek voor. Begin met de verkeersdriehoek samen met verkeerswethouder Lot van Hooijdonk, gevolgd door een gewone driehoek.
Wandel aan het begin van de middag naar de Jaarbeurs om in zaal Shuttle van het Media Plaza op uitnodiging van Job van Hardeveld en Maaike Vreeswijk de opening bij te wonen van een regionale discussiebijeenkomst 'Perspectief voor Nederland' van het Utrechtse departement van de Nederlandsche Maatschappij voor Nijverheid en Handel (en de Rabobank). Geef op verzoek van Sebastiaan de Kriek en Luuc Jonker een schets van het toekomstperspectief voor Utrecht en de regio ('Healty Urban Living'). Ook Jaarbeurs financieel directeur Ton Otten speekt. Op 21 november wordt in Utrecht in een landelijke bijeenkomst de opbrengst van alle vijftien regionale bijeenkomsten samen gebracht. Verheug me er zeer op.
Bereid, terug op mijn werkkamer, samen met Siem Kees Slegt (uitbater van De Harmonie aan de Voorhaven in Edam), Luc van den Berg (verslaggever Stadskrant Edam) en Maarten Beks (beleidsadviseur VNG) een bijeenkomst voor die op maandagavond 26 oktober in de eerdergenoemde De Harmonie, zal plaatsvinden. Heb telefonisch overleg met Hoofdofficier van Justitie Johan Bac. Zie 's avonds flarden van de voetbalinterland Nederland-Tsjechië (2-3). Bel met m'n vader. Uitgeschakeld en wel is de afgang compleet. Het is niet anders. Geef aan hoofdredacteur Cindy Castricum (VNG magazine) een telefonisch interview over de gemeentesecretarissen Rein en Maarten Schurink. De oude versie Schurink (Amstelveen) neemt binnenkort afscheid. Vandaar.

Maandag 12 oktober

Het is koud vanochtend. Haal m'n winterjas uit de kast. Ga zwemmen. Meteen door naar het werk. Het is Coming Out Day. Hijs even voor half negen, gehuld in regenboog keycord, samen met wethouder Margriet Jongerius en Erick Valk (voorzitter COC Midden-Nederland) de regenboogvlag op het voorplein van het Stadskantoor. Simon Timmerman (voorzitter PANN), Petra van Dijk (Utrecht Gender Divers), John Goes en Tine de Zeeuw (UWV Roze Werkt) en Peter Bos, directeur Publieke Gezondheid Utrecht zijn er onder anderen getuige van. Wens ze veel plezier met het roze ontbijt dat na afloop plaatsvindt. Kleurrijk begin van de dag.

Reis naar het gemeentehuis van Zeist aan Het Rond. Word in de hal warm welkom geheten door ambtgenoot Koos Janssen. Zing ‘lang zal hij leven!’, Koos wordt vandaag 60 jaar. Zijn medewerkers wisten ervan, gezien de aankleding van zijn werkkamer. Samen spreken we met verslaggever Maarten Venderbosch van het AD/UN. Het gaat vooral over de actualiteit rond de opvang van vluchtelingen en het werk van een burgemeester. Aardig gesprek. Korte fotoshoot door Erik van ‘t Woud volgt. Zit in een belendende zaal een vergadering voor van het dagelijks bestuur van het Bestuur Regio Utrecht (BRU).
Woon terug in Utrecht aan de Boothstraat (Zaalverhuur 7) rond het middaguur de start bij van de werkconferentie Moneyways, georganiseerd door het Nibud en Diversion. Begroet Diversion directeur Kai Pattipilohy, Nibud directeur Gerjoke Wilmink, Arthur Reitsma (Nederlandse Vereniging van Banken), VNG-beleidsadviseur Jacomijn Diepenbroek en dagvoorzitter Harry Starren. Tijdens de werkconferentie staat de vraag centraal hoe jongeren klaargestoomd kunnen worden voor een financieel zelfstandige toekomst. Een aantal gemeenten (Coevorden, Nisserwaard en Rotterdam) zijn al bezig met het peer education programma Moneyways, waarin jongeren leren verantwoord om te gaan met geld. Wat mij betreft komen daar nog (veel) meer gemeenten bij. Door naar Den Haag. Daar vindt op de 8e verdieping in de Tobias Asserzaal op het ministerie van Veiligheid en Justitie het landelijk overleg veiligheid en politie (voorheen het artikel-19 overleg) plaats van de tien regioburgemeesters met de bewindspersonen Ard van der Steur en  Klaas Dijkhoff. Avondeet thuis en fiets 's avonds heen en weer naar het stadhuis voor de vergadering van de commissie Mens en Samenleving. De programmabegroting 2016 is het enige agendapunt. De hele portefeuille komt langs. Fiets even na elven richting huis.

Zaterdag en zondag 11 en 12 oktober

Haal aan de Balijelaan een paar boodschappen in huis. Bel met ambtgenoot Victor Molkenboer (Woerden) naar aanleiding van het incident gisterenavond bij hem in de gemeente. Doe een paar klusjes in de tuin. Marian laat weten dat het vandaag in Rome slecht weer is. Jammer. Bezoek 's middags mevrouw Broekhuizen-van Haren in het Hof van Transwijk. Feliciteer de geboren Edense met haar 101-ste verjaardag. Vorig jaar was haar geheim 'tevreden zijn', dit jaar vertelt ze dat 'het allemaal aan boven te danken is' dat ze zo oud is geworden. De familie vierde gisteren in haar geliefde Bennekom haar verjaardag. Ontvang aan het eind van de middag goede bekende Erlijn Mulder. Zitten gezellig in het zonnetje in onze achtertuin. Heb een korte telefonische vergadering van de driehoek. Inmiddels wacht de inhoud van de tas van het Stadskantoor op afhandeling, net als allerlei emails, sms’jes en telefoontjes naar aanleiding van de actualiteit. Zie 's avonds een klein deel van de voetbalinterland Kazachstan-Nederland (1-2). Bel na afloop met m'n vader. Zijn commentaar op het gebodene is helder...

Ga zondagochtend heen en weer op de fiets naar het zwembad. Draag in de loop van de ochtend op uitnodiging van Ingeborg van Beek bij aan de start van een sponsorloop ten bate van patiënten met een hersentumor ('Lopende zaken'). Doe dat op atletiekbaan Maarschalkerweerd aan de Mytylweg. Los geen startschot, maar een 'startklap' vertellen de sportbestuurders André Hoekstra en Carola lachend. Praat na met Floortje Dessing. Zij is zeer enthousiast en draagt het initiatief een warm hart toe maar kan helaas niet meelopen door een blessure.

Spreek met Handelsblad journaliste Jutta Chorus. Zij volgt mij vandaag in verband met de actualiteit. Begeef me rond het middaguur naar het COV-gebouw aan de Briljantlaan. Bezoek de SGBO-ruimte, wens alle medewerkers veel sterkte en succes en volg in driehoekverband het verloop van de demonstraties van vandaag. De Internationale Socialisten demonstreren om 13.00 uur op het Janskerkhof. Pegida Nederland om 14.00 uur op het Vredenburg. Besloot eerder deze week dat de demonstraties alleen mochten plaatsvinden op locaties die fysiek van elkaar gescheiden en beheersbaar zijn. Dit vanuit het oogpunt van de handhaving van de openbare orde en veiligheid. Doel is dat beide demonstraties hun geluid kunnen laten horen en de demonstraties veilig, ordelijk en waardig laten verlopen. De meeste demonstranten houden zich aan de regels en geven gehoor aan de aanwijzingen van de politie. Enkelen maken zich helaas schuldig aan verstoring van de openbare orde. Betreur dat zeer. Geef na de laatste vergadering van de driehoek aan het begin van de avond interviews aan vertegenwoordigers van verschillende media over onze eerste indrukken van het verloop van de dag. Dank de medewerkers voor hun enorme inzet vandaag. Informeer de gemeenteraad en ga snel naar huis. Avondeet met Marian. Ze is weer thuis na een paar leuke dagen in Rome. Gezellig.

Vrijdag 9 oktober

Ga zwemmen. De ochtend staat volledig in het teken van een ingelast (top)overleg van gemeenten en provincies met vertegenwoordigers van het kabinet over de opvang van vluchtelingen in Nederland. Concluderen in de Blauwe zaal van het Ministerie van Algemene Zaken dat overheden 'schouder aan schouder' moeten staan als het gaat om de opvang. Onderteken, 's middags terug in Utrecht, een groot aantal stukken en neem met secretaresse Yvette Wildschut de agenda voor de komende week door. Via de telefoon volgt een vergadering van de driehoek. Dit ter voorbereiding van de demonstraties van overmorgen in Utrecht. Maak samen met de wethouders Kees Geldof en Paulus Jansen (nader) kennis met de (nieuwe) dijkgraaf Gerhard van den Top en dagelijks bestuurslid Pieter Kruiswijk van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.
Feliciteer aan de Linnaeuslaan de heer en mevrouw Van den Wijngaard-de Graaf met hun 65-jarig huwelijk. Sta versteld van hun fysiek. De bruid komt uit Achttienhoven, de bruidegom uit Maarssen, zij woonden bij elkaar in de buurt ('Hij neemt nog iedere zaterdag een bloemetje voor me mee'). Vertellen met liefde over hun jarenlange tochten met hun inmiddels verkochte boot. Bel met m'n moeder in Edam. Meteen door naar het Stadhuis. Geef op het voorplein een interview aan RTV-verslaggever Rik Dogger over de voorbereidingen rond de demonstraties van aanstaande zondag. Ontvang op mijn werkkamer Ad en Jet Smits. Ad was tot voor kort onze raadsgriffier, Jet en hij genieten met volle teugen van de nieuwe levensfase.

Gebruik het avondeten met onze zoon aan de Servetstraat en woon aansluitend in het Vorstelijk Complex (ZIMIHC Theater) in Zuilen op uitnodiging van secretaris Huib de Rooij een deel van het jubileumconcert bij van het Utrechts Politie Mannenkoor Excelsior. Het koor bestaat 85 jaar. Mannenkoor-voorzitter Hans van Ede verwelkomt me allerhartelijkst. Begroet voormalig PvdA-Tweede Kamerlid John Leerdam en zijn echtgenote. Geniet van het optreden van het koor onder leiding van dirigent Michel de Valk en pianiste Marjan Fey. 'What would I do without my music' ... 'Adieu mein kleiner Gardeoffizier'. Tussendoor verzorgt ook het trio JaKlavo (verwijzend naar Jazz, Klassiek, Volksmuziek) een optreden, met violiste Esther Damsma-in 't Groen, pianist Hans van Os en contrabassist Bert Damsma. De moeite waard allemaal. Koop op weg naar buiten de CD van het koor ten bate van het goede doel.

Donderdag 8 oktober

Verricht m'n zwembeurt. Zeg gedag tegen Marian (ze gaat met drie vriendinnen paar dagen naar Rome). Op kantoor is mijn eerste gast Luc Dietz, voorzitter van de Stichting Stadsontspanning Utrecht, zeg maar de Utrechtse staf van Sinterklaas.
Luc heeft in de afgelopen jaren samen met heel veel vrijwilligers niet alleen een mooi evenement laten zien, maar tegelijk aandacht gegeven aan het maatschappelijke 'pieten-debat’. Breng in de loop van de ochtend een werkbezoek aan het Nibud in de Hekelsteeg. Prachtig oud pand. Directeur Gerjoke Wilmink informeert mij over de werkzaamheden van het Nibud, maak kennis met de aanwezige medewerkers (een ervan vertelt over het Startpunt geldzaken) en krijg een rondleiding door de werkruimtes. Open aanstaande maandag de werkconferentie die het Nibud mede organiseert over jongeren en geld. Krijg na afloop de agenda (en kalender) voor 2016 ‘Grip op tijd, geld en geluk’ cadeau. De kalender staat vol met handige tips.
Meteen door naar de VNG in Den Haag. Begin met een overleg met een aantal raadsleden en wethouders van lokale partijen. Douwe, Jan, Linda, Arne en Pauline geven mij inzicht in hun werkwijze en aanpak. Wordt vervolgd. Zit de vergadering voor van het bestuur van de VNG, gevolgd door een kort ‘fotomoment’ met fotograaf Jeroen van der Meyde.

Ga aan het eind van de middag, terug in Utrecht, op uitnodiging van huismanager Karin van der Aa naar stadion Galgenwaard, waar een groot gezelschap vrijwilligers en sponsoren stilstaat bij het 25-jarig jubileum van het Utrechtse Ronald McDonaldhuis.Voorzitter Madelon Flint spreekt de aanwezigen toe, waarna zij het filmpje ‘de nachtzoen’ start. De film laat zien hoe belangrijk het voor de zieke kinderen is om hun vader en moeder dichtbij hun ziekbed te hebben.

Ook Kinderfonds-directeur Marja van Bijsterveldt spreekt. Zij benadrukt het belang van een gastvrije en warme sfeer voor de kinderen en hun ouders die in het Ronald McDonaldhuis moeten verblijven en dat het als een thuis voelt. Gebruik het avondeten op mijn werkkamer van het Stadskantoor. Loop tegen half acht naar vergaderzaal 34 op de zesde verdieping. Woon er de informatiebijeenkomst bij voor bewoners aan en rond de Laan van Nieuw Guinea. Onlangs maakten we bekend dat een ondernemer een vergunning heeft aangevraagd voor de vestiging van een coffeeshop aan de Laan van Nieuw Guinea op nummer 63. Vandaar. De aanwezige bewoners en winkeliers vragen tijdens de bijeenkomst onder meer aandacht voor de verkeerssituatie en de mogelijke overlast die zou kunnen ontstaan. Begrijpelijk. Adviseur veiligheid Nathalie Horning en ondernemer Driss El Ouardani zelf geven uitleg. Duik, terug thuis, in de stukken en pleeg nog een paar telefoontjes. Marian bericht uit Rome dat ze een goede heenreis heeft gehad.  

Woensdag 7 oktober

Vanochtend geen tijd om te zwemmen helaas. Heb in alle vroegte telefonisch overleg met ambtgenoot Marc Witteman (Stichtse Vecht) en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff. Stap op de fiets voor een wijkveiligheidsbezoek aan Oost. Fiets naar het Parnassosgebouw aan de Kruisstraat. Gebiedsmanager veiligheid Oost Myrte Pfeifer en de (wijk)agenten Martijn Buysman, Mirjam Meeuwis en Stan van de Brink zijn er al. In het pand is de Short Stay van de Stichting Studenten Huisvesting (SSH) gevestigd, ten behoeve van buitenlandse studenten die voor een paar maanden tot een jaar in Utrecht komen studeren. Harry Vos (SSH) geeft samen met de recent aangestelde studentbeheerder Marcel een toelichting op hun werkzaamheden en hoe met (overlast)klachten van buurtbewoners wordt omgegaan. Wandel naar de nabijgelegen parkeergarage Kruisstraat. Hier lichten locatiemanager Ton van Daalen en beheerder Krista van Schaik toe welke inspanningen worden verricht om het aantal auto-inbraken terug te dringen. Het intensiveren van de samenwerking met politie en gemeente, de inzet van een parkeerbeheerder en het uitreiken van ontzeggingen, lijkt z'n vruchten af te werpen. Op de fiets naar het volgende onderdeel van het wijkbezoek. De 24-uurs laagdrempelige opvang voor dak- en thuislozen aan de Oudwijkerveldstraat. Hendrik-Jan Wolff van het Leger des Heils informeert mij over de voorziening waar mensen maximaal zes maanden kunnen verblijven op weg naar een volgende stap. Op de tweede verdieping van het pand verblijven sinds een half jaar ongedocumenteerden, die door de 60 vrijwilligers van stichting de Toevlucht worden begeleid. Jan de Kruijf (secretaris van het stichtingsbestuur) vertelt er met trots over. Fiets aan het eind van de ochtend voor m'n laatste bestemming van het wijkbezoek naar de Jan van Scorelstraat. Daar bevindt zich het Meidenhuis, een acute crisisopvang voor maximaal acht meisjes van 13 tot 18 jaar. Zie bij binnenkomst een boksbal die pontificaal in de hal hangt. ‘Dat is voor de meiden na een vervelend gesprek’ zegt de bevlogen teamcoördinator Annemieke van Barneveld. Ze vertelt dat het huis is bedoeld om meisjes een veilige omgeving te bieden en waar geanalyseerd wordt welke (gedrags)problemen er spelen om vervolgens een plan te maken om het leven van de meiden weer op orde te krijgen.

Gevarieerd en zeer interessant wijkbezoek zit erop. Fiets naar huis en onderteken twee brieven waarin mijn voornemen staat beschreven dat de twee demonstraties aanstaande zondag mogen plaatsvinden, maar op een vaste plek en geen demonstratieve tochten. Op naar Den Haag. Maak aan het begin van de middag bij de VNG (nader) kennis met collega Ben Visser (penningmeester in het VNG-bestuur) samen met Jantine Kriens (directieraadvoorzitter VNG) en Ton Crépin (directeur bij VNG). Ontvang vervolgens Elly Plooij-van Gorsel van het Nederlands Instituut van Psychologen over de samenwerking met de VNG. Bereid ten slotte samen met Jantine Kriens de agenda van de VNG-bestuursvergadering voor van morgen.

Woon in de Statenzaal van het provinciehuis van Zuid-Holland op uitnodiging van Commissaris van de Koning Jaap Smit de eerste Nationale Heldendag van het Carnegiefonds bij. Frits Huffnagel treedt op als dagvoorzitter, spreek net als Boi Jongejan van het Carnegiefonds, de aanwezigen toe en zet samen met de Commissaris drie helden in het zonnetje. Het zijn Sander Schonhuth, Martin Snel en Gijsbert Paul Vroom, die vorig jaar een automobiliste uit het water redden.

Praat, terug op het kantoor van de VNG bij met burgemeester Arno Brok (Dordrecht). Woon in Bel Air aan de Johan de Wittlaan een ontvangst bij op uitnodiging van Representative Tom Chou van de Taipei Representative Office in Nederland. Nuttige bijeenkomst, muzikaal omlijst door de zeer talentvolle zangeres Priscilla Nokoe.

Race aan het begin van de avond terug naar Utrecht. Drink een kopje koffie in de nieuwe Kebab Factory aan het begin van de Kanaalstraat. Heb aansluitend mijn periodieke ontmoeting met de besturen van de Utrechtse moskeeën in de nabijgelegenUlu moskee op de Kop van Lombok. Ben vergezeld door sectorhoofd Johan van Renswoude van politie en veiligheidsadviseur Michel Kok.

Dinsdag 6 oktober

Fiets naar het zwembad. Het motregent onderweg. Stratenmaker Ad maakt in alle vroegte de klus van gisteren af. Fiets vervolgens richting Stadskantoor. De dinsdag begint zoals gebruikelijk met een vergadering van het college van B&W. Twee wethouders zijn wegens verplichtingen elders verhinderd de vergadering bij te wonen.
Stap 's middags op de fiets richting Stadhuis voor de vergadering van de commissie Mens en Samenleving. De opheffing van de BRU en de samenwerking binnen de U10 staan op de agenda. Praat na afloop kort bij met een paar naaste medewerkers. Zit even later aan het eind van de middag op mijn werkkamer op het Stadhuis een uitvoerige vergadering voor van de driehoek. Fiets meteen aansluitend naar O-Utrecht in de ruimte van Pakhuis 2 aan de Weerdsingel. Daar heeft een aantal ondernemers, die tweedehands goederen inkopen of inruilen, zich verzameld om meer informatie te krijgen over heling.
En vooral, hoe zij zich hiertegen kunnen ‘wapenen’. Veiligheidsadviseurs Miriam Knepper en Elly Kamerling, Alfred Folkeringa van politie en Roland de Kruijk van het OM zijn aanwezig. Heet de ondernemers welkom en onderstreep het belang mee te werken heling tegen te gaan. Al jaren zijn onze inspanningen erop gericht om woninginbraken, overvallen en straatroven terug te dringen. Zolang dieven hun gestolen spullen gemakkelijk kunnen verkopen, blijven woninginbraak, overvallen, straatroof en fietsendiefstal lucratief.
Het bestaan van een markt voor gestolen goederen is nu eenmaal een belangrijke prikkel om te gaan stelen of iemand te beroven. Daarom staat de Week van de Veiligheid dit jaar in het teken van de strijd tegen heling, onder het motto Stop Heling!. Fiets naar huis. Het is donker en een enorme regenbui hangt in de lucht. Net op tijd thuis.

Maandag 5 oktober

Fiets heen en weer naar het zwembad. Het is nu op de terugweg ook nog donker. Begroet stratenmaker Ad. Hij gaat bij ons thuis voor aan de slag met de bestrating. Meteen door naar het werk. Begin met het wekelijkse overleg met een paar naast naaste medewerkers. Wie aanschuift is helaas vaak een verrassing. Praat vervolgens bij met onder anderen m'n collega VNG-bestuursleden Hubert Bruls uit Nijmegen (vice voorzitter) en Arno Brok uit Dordrecht (secretaris). Zit een vergadering van de staf veiligheid voor. Ontvang rond het middaguur in de collegekamer de basisteamchefs van de politie uit ons district. De vorige keer was de ontmoeting op politiebureau Paardenveld, nu dus op het Stadskantoor. Goed om zo nu en dan bij te praten over wat er leeft binnen de politie, de gemeente en (vooral) in de stad. Aansluitend krijgen de dames en heren een rondleiding door het Stadskantoor. Praat bij met de projectleider raamprostitutie Martin Klapwijk. Reis samen met VNG-beleidsadviseur Maarten Beks naar het PGGM aan de Noordweg Noord in Zeist. Neem daar, samen met staatssecretaris Martin van Rijn, op uitnodiging van Carien van Hooff (programmamanager Vanuit autisme bekeken) uit handen van Aline Saers van Per Saldo (belangengroep voor PGB-houders) het rapport ‘Levensbrede aanpak bij autisme’ in ontvangst. Het rapport meldt de resultaten van een onderzoek naar de effecten van een integrale aanpak bij mensen met autisme. 'Levensbreed' betekent hier allerlei onderdelen van het leven, als sport, werk, wonen en onderwijs. Een integrale aanpak levert niet alleen meer 'levensgeluk' op voor de doelgroep, maar levert ook voor de maatschappij winst op. Een mooie uitwerking die niet alleen voor mensen met autisme interessant is, maar helpt bij het werk van gemeenten in het sociale domein. Dagvoorzitter Charles Groenhuijsen geeft na de overhandiging gelegenheid tot een vraag- en antwoordronde.

Hebonderweg terug telefonisch overleg met Heleen Depuis, voorzitter van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. Draag in Zuilen in seniorencomplex De Dame aan de Zwanevechtlaan samen met de medewerkers Emine Osanmaz en Debbie de Baan bij aan de aftrap van de Week van de Veiligheid onder het motto ‘Stop Heling’. Doe dat onder meer door een spelletje te kwartetten met een aantal van de aanwezige senioren. Op iedere kaart van het veiligheidskwartet staat een tip op het gebied van Veiligheid met acht thema’s als babbeltrucs (via de deur, mail/post en telefoon), woninginbraak, zakkenrollerij en melding maken van een misdrijf. Op iedere kaart staat tevens advies over hoe te handelen mocht het je overkomen. Het kwartet is een idee van een aantal studenten van de Hogeschool Utrecht. Geef na afloop van de bijeenkomst een kort interview aan AD/UN verslaggever Jelle Tieleman, praat buiten op het plein van het nabijgelegen winkelcentrum Rokade met een groep jongeren en ten slotte met een bezorgde buurtbewoner.

Heb telefonisch overleg met wethouder Margriet Jongerius en met algemeen directeur van de Veiligheidsregio Utrecht Peter Bos. Ga 's avonds op bezoek bij het wijkbureau op Kanaleneiland. Spreek samen met gebiedsmanager Veiligheid Annemieke Tomassen met een aantal wijkbewoners, die met een structurele vorm van overlast te maken hadden. Sprak ze eerder dit jaar ook. Het lijkt de goede kant op te gaan.

Zaterdag en zondag 3 en 4 oktober

Fiets zaterdagochtend samen met Marian in Oost en in de binnenstad een paar boodschappen in huis. Ga tegen het middaguur naar Leidsche Rijn. Breng een bezoek aan het spiksplinternieuwe filmtheater Cinemec. Woon de voorontvangst bij van de première van de film 'Keet & Koen' van het inmiddels bijna legendarische clownsduo Bassie en Adriaan. Producent Sjef Scholte verwelkomt me. Begroet samen met heel veel kinderen en hun (groot)ouders een aantal van de hoofdrolspelers op de rode loper. Waaronder het duo zelf.

Tref Lola Brood, een goede bekende uit Amstelveen. Ze is als grote fan van het duo met een neefje bij de première aanwezig. Ga op verzoek van Monic Opveld op de foto met een kleine Biobeer van de Stichting Bio kinderrevalidatie. Maak van de gelegenheid gebruik het pand te bezichtigen. Directeur Gerben Kuipers verzorgt een rondleiding door het multifunctionele gebouw. De zeven zalen (met in totaal 1.857 stoelen) zijn bijna allemaal gereed. Het dakterras dat in de zomer openlucht bioscoop is, biedt prachtig zicht op de westkant van de stad. Voor mij bekend terrein. Oog in Al is dichtbij. Krijg, terug thuis, bezoek van de fotografe Iris Tasseron. Ze fotografeert mij in onze tuin, in het kader van haar fotoproject 'de passie van'. Fiets na afloop naar de tandarts voor een kleine ingreep. Avondeet thuis met Marian. Zuurkool. Fiets 's avonds samen met Marian naar TivoliVredenburg. Draag in zaal Cloude Nine bij aan de uitreiking van de prijzen van een Utrechtse smartlappenverkiezing ('Grachtensmart'). In de volle zaal heerst een heerlijke sfeer. Het koor viert het 25-jarig jubileum. De drie genomineerde liederen (Weesfiets, Plompetorengracht en Mijn schele Miep) worden zeer professioneel ten gehore gebracht. Muzikaal leider Meike Veenhoven heeft op een sympathieke manier de wind eronder. Draag zelf 'De snikkende Dom' voor, geschreven door gemeentelijk tekstschrijver Frank van der Lecq en maak vervolgens de winnaar bekend, 2.232 mensen namen digitaal en in de zaal aan de stemming deel, de beste Utrechtse smartlap is geworden: 'Mijn schele Miep' geschreven door Herman van Tongerloo. Krijg aan het eind van het programma van voorzitter Josef Hornman een cadeautje aangeboden. De winnende Utrechtse smartlap zal tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op 2 januari 2016 ten gehore gebracht worden. Lijkt me een geweldig idee. Praten nog even na en stappen vervolgens op de fiets, gelukkig niet verweesd, richting huis.

Fiets zondagochtend vroeg heen en weer naar het zwembad. Ontvangen rond het middaguur twee ooms en tantes van Marian, samen met nichtje Wytske, bij ons thuis allemaal 'Hajonides van der Meulen' geheten. Het zou vandaag de verjaardag zijn geweest van Marian's moeder. Vandaar.

Vrijdag 2 oktober

Ben niet erg fit vanochtend. Trek desalniettemin m'n zwembanen. De ochtend staat bijna geheel in het teken van het 'koperen' jubileumcongres van de Vereniging van Griffiers (VVG). Plaats van handeling is het raadhuis van de gemeente Haarlemmermeer in Hoofddorp. Praat op zijn werkkamer kort bij met ambtgenoot Theo Weterings, zwaai naar astronaut André Kuipers en begroet een groot aantal goede bekenden. Spreek vervolgens als voorzitter van de VNG het congres toe. Dertien jaar na de invoering van de functie van raadsgriffier heeft die zijn bestaansrecht meer dan bewezen.

Breng, terug in Utrecht, in het kader van de Nationale Ouderendag een bezoek aan het ROC Midden-Nederland aan de Vondellaan. Studenten en docenten van het ROC, het Gezondheidszorg College en het Welzijn College aan de Vondellaan, ontvangen ouderen uit de wijk. De studenten Bob en Eline leiden mij rond langs het ‘klaslokaal’ van docenten Louise en Margreet, initiatiefneemsters van Creatief Recycle Centrum.

Een aantal senioren is inmiddels aan de slag met het maken van sieraden van gerecyclede materialen. Lopen naar de workshop ‘zingen’. Bij mijn binnenkomst zingt een groot aantal senioren 'Utereg, me Stadsie'.

Er is computerles en de oudere wijkbewoners kunnen hun fitheid testen ('Samenwerken aan gezondheid: VUT Fitness-beweegpret'). Een mevrouw zag in het Beauty College haar diepste wens vervuld: nog een keer in een trouwjurk. Bewonder het bruidsboeket dat ze me laat zien. Leuke formule, de studenten en de ouderen zijn enthousiast.

In het bomvolle Hart van Noord aan de Geallieerdenlaan staat een groot gezelschap ouderen ook stil bij de Nationale Ouderendag. Artiest Candy Divine en zangeres Mariska Flowers zijn er, net als vele vrijwilligers uit ZuidWest. Snijd een enorme taart aan, die de vorm van de Domtoren heeft, krijg van JAH!Music & NGC productions een mand met fruit en andere lekkernijen mee voor thuis en ontvang van de heer Saadaoui van de Nisbo (Nederlandse Bond voor Oudere Migranten) een exemplaar van het boek 'Wankele waarden'. Aardig.

Praat, terug op het werk, bij met raadslid Klaas Verschuure (fractievoorzitter D66). Zet handtekeningen onder stukken, heb telefonisch overleg met Marja Kerkhof van Mercis en ga aan het eind van de middag richting Vleuten om aan de Theo van Baarenstraat bij te dragen aan de opening van het nieuwe pand van de Onderlinge Verzekeringen Haarrijn

Word buiten opgewacht door een groot aantal genodigden en door voorzitter Henny Smorenburg (Raad van Commissarissen) en Jaap Bijleveld (Raad van Bestuur). Ze leiden me rond door de nieuwe behuizing. De belangstelling is groot. De jeugdige voetbaltoppers Lars en Mark van het G-team van de plaatselijke voetbalvereniging PVCV trapten inmiddels de deuren op symbolische wijze open.

Avondeet thuis en kleed me om. Moet tegen zeven uur alweer bij het Beatrixtheater zijn. Woon er de uitreiking van de Gouden Kalveren bij. Het is de slotavond van de 35e editie van het Nederlands Filmfestival. Een glansrol is er voor de in het knalgeel gehulde presentatrice Claudia de Breij. In een hoog tempo passeren de genomineerden en uiteindelijke winnaars in de verschillende categorieën de revue. Grote winnaar is de film Gluckauf (met vier Kalveren). Martijn Fischer (als André Hazes in Bloed, Zweet & Tranen) wint zichtbaar geëmotioneerd een Gouden Kalf voor beste acteur, Georgina Verbaan voor beste actrice. Zanger en componist Blaudzun sluit het zaalprogramma muzikaal af. Perfect geregisseerde avond. Goed werk van Willemien van Aalst en iedereen die bij de organisatie van de Filmdagen betrokken was.

Donderdag 1 oktober

Ga zwemmen en fiets naar het Stadhuis. In de fietsenkelder onder het Stadhuis is al enige tijd een grootscheepse renovatie aan de gang. De heren melden dat de stalling vanaf 13 oktober zes weken helemaal dicht gaat. Een gewaarschuwd man telt voor twee. Zwaai op het voorplein naar voormalig gemeenteraadslid Marry Mos (Groen Links). 'Ik ga folderen voor het slotfestival op 17 oktober in het kader van de Wereldarmoededag', vertelt ze enthousiast. Ga in alle vroegte op bezoek bij de heer en mevrouw Severijn-Blok aan de Beneluxlaan. Wens het echtpaar geluk met hun 60-jarig huwelijk. Ken de geboren Utrechters van de Veteranendagen, ze liepen elkaar ooit na een vliegerfeest op Soestbergen voor het eerst tegen het lijf. Ze vertellen enthousiast over de vele reizen die ze maakten, als bewijs daarvan hangen er 33 sleutelhangers op het toilet van alle landen die ze bezochten. Hip als ze zijn maken ze bij mijn vertrek een selfie van ons drieën.

Ga naar de Wolweverslaan in De Meern, richting het huis van brandweerman Cor de bekendste brandweerman van Utrecht. Wat zeg ik, van Nederland ('Een icoon van de brandpreventie' ). Cor is al jaren zeer intensief betrokken, nu vrijwillig na zijn pensioen, bij het geven voor voorlichting over hoe je brand kunt voorkomen. Aan jong en oud. Vandaag komt een droom van hem uit en maakt hij zijn product, de SOS Homelight aan de buitenwereld bekend. Een LED lamp die op je huis (of boom of struik) bevestigd kan worden en dat je aanzet als er een ambulance, politie- of brandweerauto naar je op weg is. Met het felle, knipperende licht van SOS Homelight weet de hulpverlener meteen in welk huis hij moet zijn ('Gezien worden is gevonden worden'). Een slim product, nu de week van de veiligheid, de brandpreventieweken en het Donkere Dagen Offensief in aantocht zijn. Bied het eerste exemplaar aan, aan het echtpaar Bloemsma uit de buurt. Cor's vrouw Irene, dochter en kleinzoon (uiteraard in brandweerpak) stralen. Net als producent Dennis Lasonder van PAT Europe.

Heb telefonisch overleg met algemeen directeur Peter Bos van de Veiligheidsregio Utrecht en spreek, terug op kantoor, met AD/UN verslaggever Yelle Tieleman over de week van de veiligheid en de campagne Stop Heling. De bij de campagne betrokken projectleiders van gemeente en politie, Miriam Knepper en Alfred Folkeringa, zijn bij het gesprek aanwezig. Maak (nader) kennis met Bert van Oostveen (algemeen directeur) en Gijs de Jong (manager competitiezaken) van de KNVB. Sluit in het kader van de internationale Dag van de Ouderen aan op een training omgaan met babbeltrucs. In de huiskamer van de Schildersbuurt, aan de Hobbemastraat naast de Wilhelminakerk vindt de training voor senioren plaats. Trainer Harry van Schaik en wijkbureaumedewerker Lukas van den Boom praten me bij. De senioren doen een rollenspel met actrice Emmy van Wijk en de wijkagente Mirjam Meeuwis. Emmy probeert trucs uit bij de deelnemers. Een aantal van hen heeft te maken gehad met een babbeltruc. Oplichters verzinnen de gekste verhalen om mens geld afhandig te maken. Iedereen kan gedupeerd raken van zo’n misleidend gesprek. Toch lopen 65-plussers een verhoogd risico om slachtoffer te worden.

Krijg na afloop van trainer Harry het certificaat ere-ambassadeur senioren veiligheid. Erg aardig. Deel een tas met veiligheidsbrochures uit om de deelnemers van de cursus te bedanken. Reik de eerste tas uit aan de 91-jarige mevrouw Kaajan-Dieters. Goed initiatief. En het werkt. Bij binnenkomst roept een van de dames: 'Wie bent u? Kunt u zich identificeren?'. Zo die zit.

Meteen door naar La Nuite in Bellevue Groothoofd aan de Boomstraat in Dordrecht voor een ingelast overleg met de vice-voorzitter en secretaris van het bestuur van de VNG, mijn ambtgenoten Arno Brok (Dordrecht) en Hubert Bruls (Nijmegen). Eet ondertussen snel het avondeten. Het is niet anders. Heb onderweg terug telefonisch overleg met de Directeur-Generaal Rijksvastgoedbedrijf Jaap Uilenbroek. Ben net op tijd in Utrecht om in de hal van het Stadhuis in aanwezigheid van een aantal gemeenteraadsleden als raadsvoorzitter een petitie in ontvangst te nemen van een aantal bewoners uit Vleuten-De Meern. Zij hebben handtekeningen verzameld tegen het kappen van bomen aan de Europaweg e.o. Vervolgens staat de gehele avond in het teken van de Algemene Beschouwingen van de tien fractievoorzitters over de programmabegroting 2016. Fiets tegen elven naar huis.

Archief

Archief weekboeken Amstelveen

(Van juli 2005 tot december 2013 was Jan van Zanen burgemeester van Amstelveen)

Uw mening