Burgemeester Fotodagboek oktober en november 2014

Zaterdag en 29 en zondag 30 november

Het is koud vandaag. Vermaak me zaterdagochtend met huiselijke klussen en de stukken voor de komende week. Gerard van Blokland komt 's middags even langs. Avondeten zalige andijviestamppot met z'n drietjes. Ga daarna samen met Marian naar de uitreiking van drie Edisons tijdens de ‘Edison Philharmonic Jukebox’. Het speciale concert is de slotavond van de Buma Classical Convention, een nieuw tweedaags evenement in TivoliVredenburg. Het staat volledig in het teken van de Nederlandse klassieke muziek. Vanavond bepaalt het publiek wat het Radio Filharmonisch Orkest speelt. Acteur Frank Lammers en pianist Gregor Bak presenteren de avond met flair. Zitten naast convention directeur Kik Eveleens en jury voorzitter Stef Collignon. Er zijn Edisons voor de violist Daniel Hope en de pianist Igor Levit. Reik zelf de Edison - als oeuvreprijs - uit aan de dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest (RFO), Marcus Stenz.

NTR podium doet op NPO 2 verslag. Beleven een prachtige avond. Breng de zondag door in de privésfeer. Ga 's ochtends samen met Marian op de koffie bij mijn ouders in Edam. Ga vergezeld van een grote stapels (oude) Elseviers terug. 


Vrijdag 28 november

Ochtendwandel in alle vroegte in de wijk. Begin even voor negenen m'n werkdag in het Postillionhotel aan Kosterijland in Bunnik. Heb eerst een overleg, samen met de ambtgenoten uit Lopik, Lelystad en Hilversum, over de Landelijke Meldkamer met Sandor Gaastra (directeur-generaal Politie) en Jill Wilkinson (kwartiermaker Landelijke Meldkamerorganisatie). De rest van de ochtend staat in het teken van een vergadering van het Veiligheidsberaad. Dit 'beraad' onder voorzitterschap van Geke Faber (Zaanstad) is een afstemmingsoverleg van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s. Praat aan het begin van de middag, terug op het stadskantoor, bij met m'n lieve voormalige voorlichter Susan van Vliet. Heerlijk om haar weer te zien. Krijg de roman 'De wraak van Prada' van Lauren Weisberger van Susan cadeau. Geen idee waarom. Ahum. Maak kennis met de Consul-Generaal van het Koninkrijk Marokko in Utrecht, de heer Smail El Ouarighi. Doe dat samen met medewerker Internationale Zaken Ank Hendriks. Ontvang vervolgens samen met veiligheidsadviseur Michel Kok, de heren Suhayb Salam en Abdelhakim Elouakili van de stichting Al Fitrah. Gebruik het avondeten in het Scheveningse Rootz at the Harbour. De moeite waard.


Donderdag 27 november

Rij even voor achten richting Almere. Woon er aan Veluwezoom in het Van der Valkhotel de halfjaarlijkse bijeenkomst bij van het regionaal Veiligheidscollege Midden Nederland. Bijna alle 41 ambtgenoten uit de 'eenheid' Midden-Nederland zijn van de partij. Spreken onder meer over de Regionale Veiligheidsstrategie 2015-2018 en het thema radicalisering. Ambtgenote Liesbeth Spies (Stichtse Vecht) treedt op als dagvoorzitter. Wetenschapper Amy Jane Gielen en Wilma van Dijk, plaatsvervangend Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid verzorgen een inleiding over het thema radicalisering, Melanie Nijenhuis (Officier van Justitie) en Olga Hoff (teamchef Divisie Regionale Informatie Organisatie) van de politie bespreken het thema informatiedeling en Najib Tuzani spreekt over 'Met Hollandse nuchterheid intercultureel netwerken'. Goede bijeenkomst. Heb aansluitend een overleg met Hoofd Operatiën Gerda van Leeuwen van de politie-eenheid Midden-Nederland. Ben aan het begin van de middag terug op het stadskantoor. Bereid met de directeur van het Utrechts Archief, Chantal Keijsper, de eerstvolgende vergadering van het Algemeen Bestuur van het Utrechts Archief voor. Bespreek vervolgens met Piet van Elteren (directeur) en Michiel Standaert (secretaris) van het bureau van de BRU de vergadering van het dagelijks bestuur van de BRU van aanstaande maandag. Praat aan het eind van de middag bij met de gemeentesecretaris. 's Avonds volgt ten slotte aan de Catharijnesingel m'n allerlaatste vergadering van de Raad van Toezicht van het Nederlands Jeugdinstituut. Na acht jaar zit het er op. Kijk er met veel plezier op terug. Prima club. Doen betekenisvol werk. Krijg van algemeen directeur Kees Bakker een fraai Boheems kristalglas object van Ozzarro cadeau. Het regent onderweg terug naar huis. Bel met m'n vader want Feijenoord speelde vanavond in de Europaleague tegen Sevilla (2-0). Marian komt laat uit Limburg. Gezellig.


Woensdag 26 november

Begin vanochtend in alle vroegte op het Stadskantoor met een overleg met de medewerkers Anja Eling en Fred Masselink van het team Audit (concernfinanciën) over hun onderzoeksprogramma 2015.

Ga in de loop van de ochtend naar Paushuize. Verwelkom 80 CEO’s van toonaangevende Chinese bedrijven. De bedrijven zijn aangesloten bij de Association of Chinese Investment Enterprises in The Netherlands (ACIEN) en zijn vanochtend bijeen ter gelegenheid van de zevende editie van het NFIA-ACIEN seminar, georganiseerd doorInvest Utrechtin samenwerking met het Netherlands Foreign Investment Agency(NFIA).  

Het thema dit jaar is het delen van kennis over investeringen in Nederland. Begroet bij binnenkomst de heren Fei LI (van de Chinese Ambassade), Jeroen Nijland (NFIA), ACIEN voorzitter Li Minyan en keynote spreker Jan Peter Balkenende.

Ga aansluitend op bezoek bij de (recent gevestigde) Read Shop aan de Oudegracht. Maak kennis met eigenaresse Van Driel van de winkel en een van de medewerkers. Zij waren kort geleden het slachtoffer van een poging tot roofoverval. Het gaat inmiddels weer goed met ze. Ontvang rond het middaguur, terug op het stadskantoor, samen met wethouder Paulus Jansen en Bob van Dijck van Economische Zaken, de heren Benno Oosterom en Timo Deen, regiodirecteuren van Van Wijnen Midden. Loop aansluitend samen met de gemeentesecretaris naar de publiekshal van het stadskantoor voor de begroeting van Tour de France directeur Christian Prudhomme die vandaag en morgen met zo'n twintig medewerkers van Amaury Sport Organisation (ASO) een werkbezoek brengt aan Utrecht.

De delegatie bezoekt de start en finishlocatie en rijden in een bus over het parcours. Medewerker Tjerk van Impelen geeft na mijn welkomstwoorden een flitsende presentatie over de ontwikkeling van het Stationsgebied. Bel met Michiel Standaert, directiesecretaris bij het bureau van het Bestuur Regio Utrecht (BRU). Maak in de loop van de middag kennis met John Wisse, directeur van Deloitte Utrecht en spreek met Maureen Baas en Henk Keizer over de Metaal Kathedraal ('Het culturele Mekka in De Meern'). Ga aan het begin van de avond naar restaurant Zuiver aan de Krommewetering in Leidsche Rijn voor de uitreiking van het (vijfde!) KVO-certificaat aan kantorenpark De Wetering–Haarrijn. Het KVO-traject droeg bij aan een intensieve samenwerking tussen ondernemers, parkmanagement, gemeente, politie en brandweer. En het heeft effect. Dit blijkt uit de hoogwaardige uitstraling van het terrein en het huidige veiligheidsniveau. De afgelopen periode is er bijvoorbeeld extra aandacht gegeven aan het voorkomen van autokraken. Schuif op verzoek van Edward van Tuinen, voorzitter van de parkmanagementvereniging, nog even aan bij de vergadering.

Avondeet thuis in Rivierenwijk met Marian. De hele avond staat vervolgens in het teken van een vergadering van het Algemeen Bestuur van de BRU. Plaats van handeling is de prachtige nieuwe raadszaal van Zeist aan Het Rond en Hennie Heesmans is dit keer tijdens de vergadering mijn rechterhand.


Dinsdag 25 november

Doe m'n ochtendwandeling. Dikke jas aan. Het is koud (zie mensen voor de eerste keer dit jaar het ijs van hun autoruiten schrapen). Fiets richting stadskantoor. De gehele ochtend staat in het teken van de wekelijkse collegevergadering. Margriet Algera van de politie belt in verband met een tragische zelfdoding vanochtend die tot een enorme verkeerschaos rond Utrecht heeft geleid. Heb 's middags een vergadering van de driehoek. Ga aan het eind van de middag naar Den Haag om aan Plein 1813 (ooit woonde minister van Buitenlandse Zaken Joseph Luns hier) het eerste exemplaar van ‘het Koningsspel’ in ontvangst te nemen op uitnodiging van barones Ilona Van Voorst tot Voorst – Van Nispen tot Sevenaer. De barones vatte twee jaar geleden het idee op voor het Koningsspel, een combinatie van rummikub en pesten. Op de spelkaarten staan afbeeldingen van onderwerpen uit de canon van Nederland. Van Erasmus tot Willem van Oranje. Zo'n 25 verschillende kunstenaars maakten tekeningen voor de kaarten. Het ziet er prachtig uit. Neem na een kort toneelstukje (‘Willem de vijfde, van stadhouder tot koning’) het eerste spel in ontvangst. Een vriendelijke bijeenkomst waar ik na afloop met een aantal van de kunstenaars en adellijke familieleden en gasten kennis maak.

Aansluitend door naar perscentrum Nieuwspoort aan Lange Poten. Woon er samen met wethouder Jeroen Kreijkamp van Economische Zaken het jaarlijkse Noordvleugeldiner bij. Spreek aan het begin van de bijeenkomst en benadruk de samenhang en belang van samenwerking in de Noordvleugel (samenwerking provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland en de steden Amsterdam, Utrecht en Almere). Minister Stef Blok verzorgt een inleiding over de huizenmarkt en roept gemeenten op om ‘stouter’ te zijn. Daarna vertellen Edward Nieuwenhuis, Rob Pieters en Elmo Wissing van respectievelijk het WilhelminaKinderZiekenhuis, het Prinses Maximacentrum en Danone (Nutricia) over het genezen van zieke kinderen en het voordeel van gevestigd te zijn in de Noordvleugel, in dit geval het Utrecht Science Park. Commissaris van de Koning Utrecht Willibrord van Beek sluit af en zet avondvoorzitter Maria Henneman in het zonnetje. Nuttige bijeenkomst. In de post, terug thuis, een bericht van de schrijfster Lenny Schouten. De trailer van de documentaire 'The laws of silence', die ze samen met Jan van den Berg aan het maken is, is gereed.


Maandag 24 november

Ochtendwandel in de wijk. Neem afscheid van Marian en fiets naar het werk. Koop tussen de bedrijven door de nieuwste editie van Straatnieuws (de Utrechtse daklozenkrant). Begin de week met de vaste overleggen. Heb aansluitend overleg over de evenementenkalender van 2015 en de Tour de France. Vergadering van de staf Veiligheid volgt. Drink rond het middaguur een kop koffie met m'n voormalige Amstelveense medewerkers Jeannette van Heijningen (hoofd publiekszaken) en Bert Winthorst (lid directie), die vandaag voor een training het Stadskantoor bezoeken. Ga 's middags naar het politiebureau aan de Kroonstraat voor een vergadering van het adviescollege Veiligheid samen met hoofdofficier Johan Bac, politiechef van de regionale eenheid Midden-Nederland Miriam Barendse en mijn ambtgenoten uit Amersfoort, Lelystad, Hilversum en Stichtse Vecht. Aan het eind van de middag door naar het Hart van Noord aan de Trumanlaan op Kanaleneiland. De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven brengt vandaag een werkbezoek aan Utrecht om zich over het Utrechts Mediatiemodel te laten informeren. In het Utrechts Mediatiemodel helpen bemiddelaars uit de wijk (in samenwerking met buurtbemiddeling) bij het oplossen van conflicten. Allerlei professionals, maar ook ouders en jongeren, worden getraind in conflicthantering. Zij worden ingezet bijvoorbeeld bij jongerenoverlast, als ouders 'verhaal' komen halen bij de school, of bij agressie ten opzichte van publieke dienstverleners. Utrecht doet in dit kader mee aan de landelijke pilots herstelbemiddeling van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Maken eerst een wandeling in de omgeving en gaan op bezoek in het verzamelgebouw van de drie nabijgelegen basisscholen. De staatssecretaris neemt vervolgens deel aan een uitvoerig groepsgesprek onder leiding van coördinator Vreedzame Wijk Carolien Verhoeff en adviseur Veilige Publieke Taak Janny Dierx.

Betrokkenen van gemeente, politie, jongerenwerk, scholen, welzijnsorganisaties vertellen over hun ervaringen met de mediation en beantwoorden allerlei vragen. Race terug naar het stadskantoor, zet een paar handtekeningen en fiets naar huis. Fris me even op. Telefonisch overleg met Veiligheidsregio Utrecht directeur Peter Bos. Fiets in de loop van de avond naar het Evert Zoudenbalchhuis aan de Nieuwegracht voor het jaarlijkse avondeten ('ter herinnering aan de verlossing van de Fransche heerschappij en ter viering van de Traditio Clavium'). De stichting het Evert Zoudenbalchhuis steunt jongeren in nood in Utrecht en omgeving. De bijeenkomst is met een aantal tradities omkleed. Zo is de burgemeester van Utrecht is qualitate qua 'superintendent' van de stichting. De regenten en huismeesters vertellen er met veel plezier over. Krijg na afloop het boek 'Als een groot particulier huisgezin, opvoeden in het Utrechtse Burgerweeshuis tussen caritas en staatszorg 1813-1901' van J.J. Dankers en J. Verheul cadeau. Het boek gaat onder de snelbinders mee terug naar Rivierenwijk.


Zaterdag 22 en zondag 23 november

Overleg zaterdagochtend aan de Rotterdamse Korte Kade in Osteria Vicine met onder andere  ambtgenoten van de G4 over een aantal actuele onderwerpen. Bezoek 's middags terug in Utrecht de 'familiedag' in het stadskantoor.

Talloze familieleden van medewerkers nemen vandaag (en morgen) een kijkje op de nieuwe werkplek. De kasten in mijn werkkamer blijken van rood-witte linten te zijn voorzien. Staat niet vrolijk. Of toch wel? Schuif aan het eind van de middag aan bij de reünie van de Utrechtse colleges uit de raadsperioden 1994-1998 en 1998-2000. Dit keer georganiseerd door oud-wethouder Ger Mik. Goed m'n voormalige collega's te zien. Op de 21e etage verzorgt Albert Hutschemakers een inleiding over de ontwikkeling van het stationsgebied. De collega's van toen voorzien de presentatie van commentaar. En zo hoort het ook (ben weinig anders gewend). Neem afscheid en ga even langs bij Brass aan het Janskerkhof bij Dick van Leeuwen en Eduard van der Biezen. Zij zijn zondag 25 jaar bij elkaar en samen 100 jaar oud. Breng de rest van de avond door in de privésfeer. Avondeten met het gezin in Rivierenwijk. Leuke afsluiting van het weekend.


Vrijdag 21 november

De ochtend staat in het teken van een hoofdlijnenberaad van het college van B&W. Ontvangen rond het middaguur de directies van de vijf grote woningbouwcorporaties, verenigd in de STUW. 

Loop aan het begin van de middag naar het Beatrix Theater. Daar bezoekt Z.M. Koning Willem Alexander het congres van ParkinsonNet. Doe de majesteit in- en uitgeleide en begroet de hooggeleerde Bas Bloem (neurologische bewegingsstoornissen) en dr. Marten Munneke (directeur ParkinsonNet). Maken gezamenlijk een ‘innovatietour’ langs verschillende vormen van zorg en revalidatie (logopedie, fysiotherapie en ergotherapie). Patiënten en professionals vertellen erover. Indrukwekkend wat de mogelijkheden zijn. De rest van de middag staat in het teken van gesprekken met patiënten en een plenair deel inclusief een videoboodschap van Michael J. Fox (whow!) die ook aan Parkinson lijdt.

Rij aansluitend in de loop van de middag naar Overvecht om aan de Tigrisdreef de heer en mevrouw Tap-Aarts te feliciteren met hun 60-jarig huwelijk. De bruidegom blijkt geboren in Utrecht, de bruid is een Limburgse. Ze ontmoetten elkaar voor het eerst bij de Utrechtse handbalvereniging HMS. Een van de kinderen woont in Australië ('Wij gingen er negen keer op bezoek').

Mijn volgende bestemming zijn de Botanische Tuinen aan de Budapestlaan in het Utrecht Science Park. Ze zijn vanaf vandaag omgetoverd in een Chinees paviljoen. Tot en met 4 januari 2015 vindt in de tuinen het China Light Festival plaats met meer dan twintig lichtsculpturen. Het lichtfestival is gebaseerd op een Chinese traditie. Op de 15e dag van de eerste Chinese maand worden lantaarns en lampionnen aangestoken om te bidden voor een goede oogst en om Taiyi (god van de hemel), gunstig te stemmen. De kunstwerken verbeelden sprookjes figuren, bloemen, dieren en tempels. Het hoogtepunt van het festival is een gigantische draak.

Begroet in aanwezigheid van een aantal gemeenteraadsleden in een bomvolle festivaltent Qingchao Fang, Education Counsellor van de Chinese ambassade, Marjan Oudeman, voorzitter van de raad van bestuur van de Universiteit Utrecht en festivaldirecteur Tracy Wang. Spreek de aanwezigen toe en geniet van de muziek van Carolien Grasmeijer en Arjan van der Star van Vocal Dating. De openingshandeling is kleurrijk, een voor een gaan de lichtobjecten aan. Een aanrader. Fris me thuis even op en ga vervolgens samen met Marian op uitnodiging van de Commissaris van de Koning Willibrord van Beek naar Paushuize. Gebruik er samen met al mijn 26 Utrechtse (voormalige) ambtgenoten het avondeten. De muzikale omlijsting door het Judith Nijland trio (met Danny van Kessel en Pieter Althuis) is voortreffelijk. Jazzy Waterloo van Abba bijvoorbeeld. Heerlijk.


donderdag 20 november

Begin vanochtend om kwart over zes met het doornemen van de ochtendkranten. Vertel er even na zevenen over aan Margriet Vroomans van radioprogramma ‘De ochtend van 4’. Fiets naar het stadskantoor. Geef een interview aan de journalist Eric Harms. Onderwerp: de VNG in de regio Utrecht. Door naar het hoofdkantoor van Rabobank Nederland aan de Croeselaan. Ontvang samen met Commissaris van de Koning Willibrord van Beek, H.M. Koningin Máxima. Zij woont vanochtend het symposium Van Traditie naar Ambitie’ bij van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), een landelijke vereniging van 8.000 jonge boeren en tuinders.

Tijdens het symposium staan de toekomst en de rol van het gezinsbedrijf in de agrarische sector centraal. Het gezinsbedrijf is decennialang de drijvende kracht geweest achter de Nederlandse land- en tuinbouw. Het NAJK behartigt de collectieve belangen van jonge Nederlandse boeren en tuinders en biedt onder meer scholing, vorming en voorlichting. Voorzitter Eric Pelleboer en dagvoorzitter Lars Sörensen zetten hun beste beentje voor, net als de hooggeleerde Ilse Matser (Hogeschool Windesheim).

De gehele middag en avond staan in het teken van een vergadering van de gemeenteraad. Neem tijdens de schorsing tussen het middag- en avonddeel van de gemeenteraad deel aan een schouw met aantal bewoners en medewerkers in en rond het hostel Leidsche Maan. Het is koud en donker als we in de omgeving van de Dick Brunasingel lopen. Krijg onderweg van Saskia Schretlen de nieuwste editie van het Utrechtse straatkompas van de stichting Goud mee. Aan het eind van het middagdeel begroet ik op verzoek van VVD-raadslid Judith Tielen de leerlingen van de Dr.Bosschool (zij komen morgen op bezoek op het stadhuis). Aan het begin van de avond krijg ik van de gemeenteraadsleden Sienot (D66), Bollen (Groen Links) en Isik (PvdA) een vaantje 'Stook je rijk'. Utrecht is genomineerd voor deze energiezuinig prijs. Fiets naar huis. ‘s Avonds laat informeert Esther Daals (piket veiligheid) mij telefonisch over de resultaten van een integrale handhavingsactie aan de Amsterdamsestraatweg. Besluit twee panden in verband met illegale gokactiviteiten met onmiddellijk ingang te sluiten.

Contact

  • U kunt de burgemeester een bericht sturen.
  • U kunt de burgemeester uitnodigen voor het bijwonen van een activiteit.
  • U kunt de burgemeester vragen om een bijdrage aan een publicatie, bijvoorbeeld het schrijven van een voorwoord of een aanbeveling.

Voor andere vragen kunt u mailen naar secretariaatburgemeester@utrecht.nl.


Woensdag 19 november

Ochtendwandel in de wijk. Fiets naar kantoor. Begin de dag met een vergadering van de staf Veiligheid. Spreek op verzoek van Eline de Jong en Jacco van Mersbergen (respectievelijk communicatiemedewerker en directeur) van de stichting Move een paar woorden op film. Feliciteer de stichting met het eerste lustrum. Praat daarna met adviseur Veiligheid Iris Koningstein over cameratoezicht. Dit in verband met de raadsbehandeling van dit onderwerp aanstaande donderdag. Bel met beeldend kunstenaar Ruud Kuijer. Ontvang de heren Fatih Kartal, Nuh Yildiz en Zafer Yildirim van stichting Oranje Horizon, word door de heren bijgepraat over de plannen en de voortgang van hun toekomstige pand in Leidsche Rijn. Krijg na afloop een vrolijke pennenset. Aardig.

Ondertussen start in de binnenstad van Utrecht een actie gericht op winkeliers om het verhalen van schade door winkeldiefstal gemakkelijker te maken. Winkeliers die een dief op heterdaad betrappen, kunnen direct gebruik maken van de regeling. Bij aanhouding van een winkeldief vult de winkelier een bon in van het zogenaamde Ticketsysteem. De Service Organisatie Directe Aansprakelijkheid (SODA) zorgt dan verder voor de financiële afhandeling.
Ga 's middags op wijkveiligheidsbezoek in Noordoost, met gebiedsmanager veiligheid Jacotien Visser, wijkteamchef politie Noordoost Peter van Duijvenbode en wijkagent Tim Breman. Word samen met een aantal buurtbewoners ontvangen in de woning van de heer Honig aan de Bemuurde Weerd. Zij uiten hun zorgen over verschillende vormen van overlast in de buurt en doen suggesties voor kleine en grote maatregelen om de leefbaarheid te verbeteren. Loop na afloop even binnen bij het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Bestuurslid Yvonne Rouwhorst leidt me rond. Vervolgens naar de Merelstraat, waar bewoners uit de omgeving en medewerkers van de Jumbo supermarkt mij op de hoogte brengen van de ontwikkelingen in de buurt sinds de incidenten van eerder dit jaar. Bewoners weten elkaar sindsdien beter te vinden en houden elkaar ook op de hoogte. Heb aan de Kögllaan een ontmoeting met de Beheergroep Hostel De Hoek, waarin zowel bewoners van het hostel, omwonenden als professionals actief zijn. Niels Mertens, de manager van het hostel, vertelt over de veranderingen in de bewonerssamenstelling van het hostel en de gevolgen die dat kan hebben voor de omgeving. Het werk van de Beheergroep is belangrijk voor het draagvlak in de buurt voor de voorziening. Ontmoet ten slotte in het wijkbureau aan de F.C. Dondersstraat 17-jarige (!) wijkraadslid Robin van Rosmalen. Samen met een vriendin heeft zij het initiatief genomen om uitgaansgelegenheden te enthousiasmeren om feesten te organiseren voor jongeren onder de 18 jaar. Rij naar de Fuutzaal van Hotel Mitland voor het jaarlijks overleg van de tien regioburgemeesters met het College van Procureurs Generaal. Na afloop kort overleg met mijn ambtgenoten uit de G4. Avondeet kort met adviseur Bestuurlijke Zaken Sanne van den Broek en chauffeur Marcel van der Linden. Het Ibishotel is de plaats van handeling.
Breng vervolgens op verzoek van voormalig secretaresse Jane de Bruin, een bezoek aan een samenkomst van de voormalige directie en staf van de dienst Stadsbeheer thuis aan de Van Weerden Poelmanlaan bij directiesecretaris Hennie Verheul. Leuk om iedereen even te spreken en vast te stellen dat de dames en heren (Lambert Koops en zijn naaste medewerkers) nog even vitaal zijn als voorheen. De rest van de avond staat in het teken van een bezoek aan de wijkraad Leidsche Rijn. In de theaterzaal van Forum Het Zand aan Pauwoogvlinder in Leidsche Rijn staat vanavond het thema veiligheid centraal. Wijkraadvoorzitter Xander Koolen leidt het gesprek. Oud-raadslid Patricia Wijntuin (Groenlinks) geeft een preview van haar proefschrift over openbare ruimte, jongeren en veiligheid. Al met al een latertje. Lees, terug thuis, over de verkiezingsuitslagen vandaag in zes (herindelings)gemeenten. De opkomst valt helaas tegen. Spreek ’s avonds laat nog telefonisch met VVD-raadslid Queeny Rajkowski.


Dinsdag 18 november

Ochtendwandel in de wijk. Het is mistig. Fiets naar het werk. Zoals gebruikelijk op de dinsdag staat de gehele ochtend in het teken van de vergadering van het college van B&W. Ontvang 's middags districtschef van politie Johan van Renswoude, mediator Janny Dierx, en adviseur veiligheid Peter Bosman. Onderwerp: de voorbereiding van een werkbezoek van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie. De staatssecretaris bezoekt binnenkort Kanaleneiland om te kunnen horen (en zien) hoe het Utrechtse mediationmodel in en rond het strafrecht werkt. Bel daarna met eenheidschef van politie Miriam Berendse.

Praat bij met multicreatieftalent Fedor van Rossem. Was al fan van hem toen hij deel uitmaakte van het komisch duo Ome Cor (samen met Joris Linssen). Spreek met hem over de stad (‘Utrecht heeft nog even een sleepbeen dat zij moet intrekken om te kunnen gaan sprinten’). Krijg een fraaie poster van hem cadeau met een eigen gemaakte grafische weergave van bekende Utrechtse gebouwen. Feliciteer André van Duin met zijn 50-jarig artiestenjubileum (hij viert het vanavond in het Beatrixtheater). Een supersnelle lift brengt me aan het eind van de middag van de 20e verdieping naar beneden. Is ook wel eens anders. Fiets naar de Thai Orchid aan de Balijelaan. Steek samen met veiligheidsadviseur Vincent Heus en wijkagent Dion Schoonderwoert de eigenaren en hun medewerkers een hart onder de riem. Ze waren recent het slachtoffer van een overval. Aan het begin van de avond volgt op mijn werkkamer op het Stadhuis een kort overleg met de raadsleden Arjen Kleuver (D66) en Steven de Vries (Groen Links). Fiets in de loop van de avond naar het Louis Hartloopercomplex. Bezoek samen met gemeentelijk LHBT-adviseur Kees van den Berg, op uitnodiging van Robert Paul Balder (secretaris) en Elena Ponzetti (bestuurslid), van het COC Midden Nederland, de Algemene Ledenvergadering van het COC. Vanavond staat in een zeer goed gevulde zaal het thema Veiligheid op de agenda. Ook Roze in Blauw, het roze netwerk van de politie, is aanwezig in de personen van politiefunctionarissen Gertjan Groeneweg en Paulien Korteweg. Voorzitter van COC Midden Nederland Erick Valk leidt de bijeenkomst en de discussie. Vertel iets over de werking van gay-alert en het belang van het melden van incidenten bij de politie. Melden, goede samenwerking tussen gemeente en veiligheidspartners, korte lijnen en snel reageren zijn belangrijke onderdelen van de aanpak.

Ontvang na afloop van Erick Valk een fraaie bos bloemen en een ingelijste briefkaart. Sinds de zomer stuurt het COC Midden Nederland om de paar maanden alle burgemeesters uit de regio een briefkaart waarin een thema aan de orde komt. Dit keer is het thema Veiligheid. Goed initiatief.


maandag 17 november

Fiets in alle vroegte naar het stadskantoor. Het is druk aan de Croeselaan. Begin de week met overleggen met een aantal naaste medewerkers. Het wekelijkse overleg met de raadsgriffier en gemeentesecretaris volgt. Het uitzicht is vanochtend overigens schitterend. Kan ver kijken nu het zo helder is (kwam nog niet vaak voor). Lees stukken, onderteken brieven en bereid me voor op de presentatie vanmiddag van de uitkomsten van de commissie Jaarbericht 2014 tijdens de VNG Bestuurdersdag in de Utrechtse Jaarbeurs. Titel van het jaarbericht is ‘Gewoon, dichtbij – Gedeelde verantwoordelijkheid voor lokale kwaliteiten'. De commissie onderzocht in samenwerking met het Verwey-Jonker Instituut wat burgers belangrijk vinden in hun gemeente, lokale kwaliteiten, en wie daar over gaat. Geen criminaliteit, een goed en snel bereikbaar ziekenhuis en thuiszorg die aansluit op de vraag van de cliënt zijn volgens inwoners de belangrijkste aspecten van ‘lokale kwaliteiten'. Maar ook schone lucht, goede afvalinzameling en afwezigheid van rommel op straat staan hoog op de lijst. Mensen vinden dat zij vooral zelf verantwoordelijk zijn voor de afwezigheid van zwerfafval en zien daar voor gemeenten geen hoofdrol. Op andere terreinen kijken zij nadrukkelijk wel naar hun gemeente. De gemeente zou daarom meer mogelijkheden moeten krijgen om samen met inwoners en (maatschappelijke) organisaties de lokale kwaliteiten te beïnvloeden.

Vertel 's middags tijdens de bestuurdersdag over de resultaten, word geïnterviewd door Ruben Maes. Overhandig het eerste exemplaar van het jaarbericht aan de voorzitter van de VNG, Annemarie Jorritsma. Woon aansluitend een deel van de buitengewone algemene ledenvergadering van de VNG bij, begroet een groot aantal bekenden en loop terug naar het werk.
Op het stadskantoor volgt, samen met Tourwethouder Jeroen Kreijkamp, een vergadering van de stuurgroep Tour de France. Fiets aansluitend naar het Stadhuis voor een overleg in de raadszaal met een groot aantal gemeenteraadsleden. Praat daarna bij met raadsgriffier Ad Smits en D66-fractievoorzitter Klaas Verschuure. Fiets tegen acht uur 's avonds naar de sociëteit van SSR-NU aan de Oudegracht. Neem deel aan het politiek café van het CDJA Utrecht op uitnodiging van de bestuursleden Margriet Modderman (voorzitter), Willem Smit (vice-voorzitter), Bart van Iperen (secretaris) en Anne-Ruthi Knevel (penningmeester). Willem Smit leidt het politiek café vanavond (voorbereid door Jorden van der Haas). Beantwoord naar beste weten de vragen van de ongeveer dertig jonge, politiek geëngageerde christendemocraten. Prima bijeenkomst. Fiets na afloop snel naar huis. Burgemeester Pieter Verhoeve van Oudewater geeft mij 's avonds laat een telefonische update over de vogelgriep.


zaterdag en zondag 15 en 16 november

Druilerige zaterdag. Doe een paar boodschappen. Bezoek kapper Jan Bartels en de optometrist aan het Groenhof. Bel met m'n ouders. Overleg met onze 'hypotheek' adviseur Leonie Kok. Moet allemaal gebeuren. Voer telefonisch overleg met raadsgriffier Ad Smits en districtschef van politie Johan van Renswoude. Fiets 's avonds samen met Marian naar onze oude overburen. Culinair genoegen. Tegen middernacht informeert ambtgenoot Pieter Verhoeve (Oudewater) mij, in mijn hoedanigheid als voorzitter van de veiligheidsregio, over de uitbraak van vogelgriep in zijn gemeente.
Ga aan het eind van de zondagochtend naar de Weerdsluis om de Goedheiligman te verwelkomen in onze stad. Het weer is beroerd, de publieke belangstelling van (vooral) jong en oud desalniettemin groot. Begroet Luc Dietz, 'baas' van de 300 vrijwilligers en 180 pieten van de stichting Stadsontspanning Utrecht, en de vrolijke presentator Klaas Drupsteen ('What's in a name'). We zingen samen met een aantal muzikanten dat 't een lieve lust is. Begrijp dat de stoomboot van Sint Nicolaas stuk is. Zie dat een aantal elektrische kano’s de stoomboot aan vlaggentouwen de haven in trekken. Op de boot zelf zijn pieten met lasmaskers in overalls inmiddels aan het werk om de boot te repareren. Midden in de sluis breken de kabels en ligt de boot stil. De motor doet het niet doet én hoor ook dat al het pakpapier is zoek. Uit de schoorsteen van de boot komt af en toe gekleurde rook. Waarschijnlijk zat er pakpapier in de motor. De tweede versnelling brengt uitkomst. De boot beweegt weer en de pieten staan er door de wolk confetti vrolijk gekleurd op (net als de 'Tour de France' pieten in het geel, groen, wit en met rode bolletjes).

Er komen nog veel meer bootjes de haven in varen en op de laatste boot staat Sinterklaas. He, he eindelijk. Gelukkig, hij is er. De verwelkoming en begroeting is allerhartelijkst.   Krijg een kleurrijk en dus zeer toepasselijk cadeautje van de Goedheiligman en vaar samen met hem naar de plek waar hij op z'n schimmel de tocht richting Domplein aanvaardt. Wat een prachtig Utrechts kinderfeest is dit toch. Weet zeker dat heel veel kinderen er ondanks het weer ontzettend van hebben genoten. Duurt even voor ik weer ben opgedroogd en opgewarmd. Hoort er allemaal bij. Kijk in een kort telefonisch interview met AD/UN-verslaggever Yelle Tieleman terug op de middag.
Avondeet samen met Marian met de kids die dit weekend in Londen (dochter) en Gent (zoon) verbleven. Kijk (telefonisch) terug met districtschef van politie Johan van Renswoude op de intocht van Sinterklaas. Complimenteer Luc Dietz en zijn collega’s van de stichting Stadsontspanning Utrecht met de intocht. Bel met m’n vader over de voetbalinterland Nederland – Letland (6-0).


vrijdag 14 november

Ochtendwandel in de wijk en zwaai Marian uit. Bel in alle vroegte met Wiebe Draijer van de Rabobank. Begin om half negen op kantoor met een ingelaste vergadering van de driehoek. Onderwerp: de intocht van Sinterklaas aanstaande zondag. Ben in verband daarmee iets later bij het hoofdlijnenberaad van het college. Aan het eind van de ochtend brengt het Amersfoortse college van B&W ons een bezoek. Plezierige ontmoeting en gesprek volgt. Heb, terug op mijn werkkamer, een overleg met de adviseur van de regioburgemeester Joke Overeem. Een vergadering van de combistaf raamprostitutie samen met de wethouders Paulus Jansen en Kees Geldof volgt. Het thema 'radicalisering' is onderwerp van het volgende overleg met een aantal naaste medewerkers.

Ga aan het eind van de middag naar het Griftpark. Mag daar, samen met een aantal kinderen (alle vriendinnen van Lieve die vanmiddag haar verjaardagsfeest viert in het Griftpark) een zilverlinde planten.
Doe dit op verzoek van Pauline Roelfzema-Geurtsen en Rob Durhof, respectievelijk voorzitter van de stichting Klankbord (een patiëntenvereniging voor mensen die een vorm van hoofd-halskanker hebben (of hebben gehad), hun partners en naasten) en de NSvG (een kankerpatiëntenorganisatie voor patiënten bij wie het strottenhoofd vanwege kanker is verwijderd). Maak kennis met mevrouw Anemone Bögels van de 'overkoepelende' Levenmetkankerorganisatie. De Stichting Klankbord biedt de zilverlinde aan aan ‘collega'-organisatie NSvG met het oog op de (nauwere) samenwerking in de nabije toekomst. Good old Wim Horst, opzichter van het Griftpark, heeft een en ander samen met aantal collega's van Stadswerken mogelijk gemaakt. Ontvang na afloop drie kookboekjes met steeds 50 'smakelijke' gerechten uit de serie ‘Als eten even moeilijk is’.
In Huize Molenaar aan de Korte Nieuwsstraat vindt aansluitend de 389-ste vergadering van het College van Regenten van de De Winter-Heijnsiusstichting plaats. Marian haalt me na afloop op. Schaf en passant het boek 'Louis Raemaekers. Met pen en potlood als wapen. Politiek tekenaar van wereldfaam in de Eerste Wereldoorlog' aan. Schrijfster Ariane de Ranitz voorziet het van een opdracht.


donderdag 13 november

De gehele ochtend staat in het teken van het tweede deel van de meerdaagse vergadering van de commissie Bestuur en Veiligheid van de VNG. Aan het eind van de vergadering sluit ook de Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten zich bij het gezelschap aan. Bezoek rond het middaguur een bijeenkomst van de International Business Foundation Amsterdam (IBFA) op een hoge verdieping in het hoofdkantoor van ABNAMRO. Begroet vele goede bekenden. Zit naast Rob Zuidema van Booking.com. De Amerikaanse ambassadeur H.E. Timothy Broas verzorgt een inleiding ('We leven in de zevende eeuw van trans-Atlantische handelsrelaties'). Terug naar Utrecht, naar het Stadskantoor. Pleeg een aantal telefoontjes op mijn kamer en onderteken (heel veel) stukken. Ontvang daarna zeven heren, onder leiding van ab actis Gijs Beukers, van het Utrechts Studenten Corps. Zij bieden mij het eerste exemplaar aan van hun 192ste vuistdikke pikzwarte studentenalmanak. Ontvang aansluitend een andere publicatie: ‘Community Empowerment in a developing country’ van de Hope Business Centre en Window of Hope Foundation Malawi. In aanwezigheid van coördinator internationale zaken Desirée van de Ven biedt Leida Schuringa van Quality Centre for Refugee Women het aan. De publicatie beschrijft een werkmethode ('enabling' in plaats van 'providing') waarmee trainingen worden gegeven in Malawi aan community workers. Bel met m'n moeder. Drink aan het eind van de middag in Utrecht Oost een kopje thee bij Irene en Dick Bruna. Wip vervolgens even aan bij de inmiddels 91-jarige Willem Aantjes. Echtgenote Ineke Ludikhuize biedt mij haar boek 'Een warme jas. Voor mantelzorgers' aan. Lief.
Eet ’s avonds met lifetime friend Niels in wijk C. Krijg na afloop van de uitbaters, de dames Stien en Carolien, een exemplaar van het boekje 'Topspots in en om Utrecht' geschreven door Ronald Giphart cadeau. Fiets naar huis. Marian is er.


woensdag 12 november 2014

Begin de woensdagochtend met een werkbezoek aan Fort De Bilt aan de Biltsestraatweg, waar ook de stichting Vredeseducatieis gevestigd. Word begroet door medewerkers Geu Visser, Durkje Post, Maartje Langenslag en bestuursvoorzitter Marjan Bosma. Krijg een toelichting op het werk van de stichting en een rondleiding door de expositie. Even later komen 20 kinderen (groep 7/8) van basisschool De Vlinder uit Houten op bezoek. Ook zij komen het 'Herinneringscentrum voor de toekomst' bezichtigen. Het Fort biedt een fraaie interactieve tentoonstelling over vooroordelen, het verschijnsel zondebok, verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog en in het heden. In de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Duitsers het fort als executieplaats voor verzetsstrijders. 

Terug op het stadskantoor heb ik, samen met het hoofd Bestuurlijke Zaken Edwin Koster, een gesprek met Ton van Mil, directeur en Doran Verstraelen, adviseur communicatie over de ontwikkelingen binnen de Economic Board Utrecht. Ga aansluitend naar de Niels Bohrweg op bedrijventerrein Lage Weide voor een werkbezoek aan UW integratie. Word buiten hartelijk ontvangen door toezichthouders Driss en Petra die een parkeerplekje voor me vrijhouden. Binnen wachten directeur Talitha van den Elst en Soner Cetin (medewerker bedrijfsbureau) me op. Na een kop koffie in het bedrijfsrestaurant start de rondleiding langs de afdelingen Verpakken, Metaal en het magazijn. Maken een uitstapje naar opdrachtgever en buurman DHL. Sluit het werkbezoek af met een broodje in het Werkcafé, waar Paul Bras, senior consulent, en Bianca Stomp, trainer vertellen over de begeleiding van de UW’ers. Mooie verhalen van zeer betrokken mensen.

Wijk C is mijn volgende bestemming. Spreek samen met adviseur Ellen Heijenga met de uitbaters van Zanzibar in de Willemstraat. Praat, terug op het stadskantoor, bij met hoofd Burgerzaken Kunera van den Belt. Reis naar het Utrecht Science Park op De Uithof. Woon in het bestuursgebouw van de universiteit de tweede rondetafelconferentie bij over de toekomst van het Utrecht Science Park en Utrecht-Oost. Hoe maken we de regio Utrecht in 2020 toonaangevend op het gebied van life sciences, duurzaamheid en gezondheid, is het onderwerp voor het uitgelezen gezelschap. Dagvoorzitter, 'samenwerkingsgoeroe' Wilfred Opheij, zet de aanwezigen aan tot actie. Vijf allianties (Ontwikkelruimte, kenniscluster, ontmoetingsplaats, bereikbaarheid en duurzaam & gezond) gaan aan de slag. Zeer de moeite waard. Geef aan het eind samen met Anton Pijpers (vice-voorzitter Raad van Bestuur Universiteit) een korte persoonlijke reflectie op het geheel ('Wat brengt 2015? Een stevige stip op de horizon?'). Roep op om de grenzen op te zoeken, sterker nog, over eigen grenzen heen te stappen.  
Race door naar Hoofddorp. Vanavond en morgenochtend vindt daar een vergadering plaats van de VNG commissie Bestuur en Veiligheid. Begroet in het Historisch museum aan de Bosweg het gezelschap. Aansluitend volgt in de nabijgelegen Courtyard van het Marriott Amsterdam Airport hotel een lezing van de hooggeleerde Hans Boutellier ('Improvisatie vergt heel veel voorbereiding'). Nuttige en leerzame avond. Geef tussen de bedrijven door via de telefoon antwoord op een paar vragen van journalist Paul van der Zwan van VNGmagazine over het VNG jaarbericht 2014 dat ik aanstaande maandagmiddag hoop te presenteren.


dinsdag 11 november 2014

Maak m'n ochtendwandeling. Het is vandaag 11 november, de naamdag van onze stadspatroon ('beschermheilige') Sint Maarten. Mag in het bijzijn van zo’n 150 leerlingen van De Vrije school, Utrechtse School Vereniging, De Regenboog en De Twijn op het voorplein van het stadhuis een vlag hijsen. Deel samen met de wethouders Kees Geldof en Victor Everhardt en de vrijwilligers van het Sint Maartensberaad krentenbolletjes en mandarijntjes uit. Het is een vrolijk geheel met liedjes en, heel veel, ‘selfies’. Fiets terug naar het Stadskantoor en open de vergadering van het college van B&W. Bijna aansluitend opnieuw naar het Stadhuis voor de vergadering van de gemeenteraadscommissie Mens & Samenleving. De ‘aanpak van jeugdgroepen shortlist 2014’ staat vandaag op de agenda. Geef aan dat het tellen van het aantal groepen, en de af- en toename daarvan, niet aangeeft of de aanpak is geslaagd of niet. Het helpt wel bij het bijsturen van de aanpak.

Begeef me onmiddellijk na afloop van de vergadering naar het museum Catharijneconvent. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander komt op bezoek. Hij geeft vanmiddag het startsein voor de nieuwe campagne Maatjes Gezocht, een maatjes- en coachingsproject van het Oranje Fonds. Ontvang Z.M. de Koning en wandel samen met museumdirecteur Marieke van Schijndel en Ronald van der Giessen, directeur van het Oranje Fonds, naar binnen. Daar vertelt Jonne Boesjes, hoofd Communicatie van het Oranje Fonds, waarom het Fonds maatjesinitiatieven zo belangrijk vindt. Het levert waardevolle bijdragen aan zowel de maatjes als de coaches. Vrijwilligers worden gekoppeld aan iemand die een steuntje in de rug nodig heeft, bijvoorbeeld bij het helpen leren van de Nederlandse taal of het aangaan van sociale contacten. En door een extra bijdrage uit het Postcode Loterij Vrijwilligersfonds (directeur Marieke van Schaik spreekt er over) kan het Oranje Fonds zich de komende drie jaar opnieuw inzetten voor bijzondere projecten in Nederland. Aansluitend bezoekt Z.M. de Koning in het museum de tentoonstelling 'Ik geef om jou! Naastenliefde door de eeuwen heen'. Het afscheid is allerhartelijkst.
Door naar de Jan van Galenstraat. Feliciteer in Nieuw Bleyenburg de heer en mevrouw Van Rooijen-Van der Raaij met hun 60-jarig huwelijk. De Utrechters ontmoetten elkaar ooit voor het eerst bij een biljartpartijtje. De bruid is 82, tenniste tot twee jaar geleden nog, de bruidegom werkte bij de Nederlandse Spoorwegen. Het is inmiddels donker. Telefonisch overleg met wethouder Victor Everhardt in verband met een actualiteit. Treed 's avonds, op uitnodiging van voorzitter Hans de Boer, op bij Rotaryclub Purmerendin het Van der Valk hotel aan de Purmerenderweg in Zuidoostbeemster. Begin jaren' 80 gaf deze club mij de kans in de Verenigde Staten aan Cornell University Law School te gaan studeren. Vertel in mijn 'levensbericht', ‘Van de Lingerzijde in Edam, via Westwijk in Amstelveen naar Rivierenwijk in Utrecht’ over van alles en nog wat ('Wat attent dat u mij op de naamdag van Sint Maarten heeft uitgenodigd'). Op tijd thuis. Duik in de stukken voor morgen. Marian is er ook. Gezellig.


maandag 10 november

Ochtendwandel in de wijk, Marian gaat aan de slag en ik fiets naar het werk. Begin vroeg en start de dag met de ‘vaste-maandag-overleggen’. Ga in de loop van de ochtend richting Vleuten om daar aan de Pastor Ohllaan de heer en mevrouw Mastenbroek-Prins te feliciteren met hun 60-jarig huwelijk. De bruidegom, een kweker van potplanten en Indië-veteraan voor de Koninklijke Luchtmacht op West-Java, komt uit de Hoeksewaard. De bruid uit het Westland. Beiden afkomstig uit grote gezinnen, ontmoetten ze elkaar voor het eerst op een tuinderij waar de bruidegom werkte. Beide dochters zijn aanwezig, net als een kleindochter uit Israël (waar hun zoon woont). Reis door naar de RAI in Amsterdam voor de nationale herdenkingsbijeenkomst MH17. Een indrukwekkende samenkomst voor alle nabestaanden van de slachtoffers. De nabestaanden spelen een centrale rol tijdens de bijeenkomst, vier van hen vertellen persoonlijke verhalen over hun overleden moeder, vader, kind, zus, broer of vriend en vriendin. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima wonen de bijeenkomst bij. Namens de regering spreekt minister-president Mark Rutte, Jacobine Geel sluit het inhoudelijk deel van het programma af en Maartje van Weegen leidt de ceremonie. Sfeervolle muziek is er van het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor, het Nationaal Kinderkoor, Marco Borsato, Lenette van Dongen, Douwe Bob en Glennis Grace. Kan na afloop gelukkig met een aantal nabestaanden spreken. Beluister emotionele en liefdevolle verhalen ('Weet u wat ik draag? Het pak van mijn overleden zoon'). Hoop dat de bijeenkomst iets heeft bijgedragen aan de verwerking van het immense verdriet. Geef, terug in Utrecht, op verzoek van RTV Utrechteen korte impressie van de bijeenkomst.

Ontvang aan het eind van de middag op uitnodiging van CDA-fractievoorzitter Sander van Waveren een grote delegatie uit de Oekraïne. Het 44-leden tellende gezelschap komt uit Kiev. Het betreft vooral raadsleden en mensen die actief zijn in partijorganisaties. Ze zijn hier voor een studiebezoek in het kader van het project ‘Europe by own eyes’ van de Christendemocratische Eduardo Frei Foundation. Vertel hen over de rol van de burgemeester, het lokale bestuur en de ontwikkeling van democratische waarden. Krijg na afloop veel vragen. Gelukkig is er een tolk die vanuit het Engels vertaalt. Omdat de agenda anders verloopt dan verwacht, is er aan het eind van de middag weinig tijd voor de vergadering van de staf Veiligheid. Het is niet anders. Moet naar het Stadhuis voor de vergadering van het Presidium van de gemeenteraad. Ga aansluitend in het wijkservicecentrum in Vleuten in gesprek met een grote groep bewoners over een ingewikkelde overlast situatie in hun buurt. Lange dag zit er daarna op.


Zaterdag 8 en zondag 9 november

Wandel in de loop van de morgen vanaf de bloemenmarkt in een heerlijk zonnetje naar de Wolff City bioscoop in de Voorstraat. Spreek op uitnodiging van producent Monique Busman en cineast Hans Pool een kort welkomstwoord bij de voorvertoning, een filmmarathon, van de zesdelige VPRO-documentaireserie ‘De Voorstraat’. Citeer uit de muziektekst van de Utrechtse zanger Jan van Piekeren die speciaal voor de serie een lied maakte (‘Utrecht m’n stad, waar ik borrel en bruis. De Voorstraat, mijn dorp, hier ben ik thuis’). Onderwerp van de serie is het wel en wee van de bewoners, ondernemers en bezoekers van de Voorstraat. Een portret over wat hen bezighoudt in het leven. De eerste aflevering is te zien op 16 november aanstaande.

Drink na afloop met voorlichter Volten een kopje koffie op het terras van Hofman. Stort me, terug thuis in Rivierenwijk, op de stapel stukken voor de komende week en bel met m’n ouders in Edam.

Woon 's avonds samen met Marian in TivoliVredenburg de finale bij van het Franz Liszt Pianoconcours. Begroet gastheer Martijn Sanders, concours directeur Quinten Peelen, TivoliVredenburg directeur Frans Vreeke, juryvoorzitter Joop Daalmeijer, Cap Gemini CEO Jeroen Versteeg, de ministers Ronald Plasterk en Stef Blok en ambassadeur Z.E. Urs Breiter (Zwitserland). Maak onder meer kennis met Eugène de By en Kimihiro Shimoyakawa (Showa University of Music) en met componist Ad de Roij (krijg zijn CD 'Accordeoncomposities' cadeau). Doe intussen samen met de Commissaris van de Koning Willibrord van Beek H.M. de Koningin in- en uitgeleide. Christiaan Kuyvenhove treedt op als presentator van de finalisten Marian Batsashvili (Georgië), Mengjie Han (Nederland) en Peter Klimo (VS). Draag bij aan de prijsuitreiking, de Georgische wint, de allereerste vrouwelijke winnaar, Ekaterine Dugladze van de ambassade staat te glimmen. Mengjie Han wint de publieksprijs. Geniet van het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van James Gaffigan.  

Neem zondagochtend afscheid van Marian. Woon in de loop van de ochtend op begraafplaats Soestbergen aan de Gansstraat de herdenking bij ter gelegenheid van Remembrance Sunday (het einde van de Eerste Wereldoorlog). Wil Wiegerink van de Utrechtse afdeling van de Bond van Wapenbroeders begeleidt het verloop van de plechtige ceremonie. Leg namens het gemeentebestuur een krans en wandel na afloop langs het monument ter nagedachtenis van de (Utrechtse) gevallenen in de Korea-oorlog.

Neem 's middags in het Catharijneconvent aan de Lange Nieuwstraat uit handen van de schrijvers Charlotte en Willem Hendrik Gispen het allereerste exemplaar van het kinderboek 'Gezocht: de hamer van Sint Maarten' in ontvangst. Leuke bijeenkomst georganiseerd door Dymphy Schreurs van het museum. Heb in het boek een schuilnaam: 'Piet van Manen'. Zou deze naam toevallig rijmen? 


Vrijdag 7 november

Korte nachtrust. Begin de vrijdag met de (voorbereidingen van) een 'tussen' beoordelingsgesprek samen met wethouder Kees Geldof en beleidsadviseur Rosita Peelen. De rest van de ochtend gaat op aan vergaderingen van de regionale driehoek in groot en klein comité (hoofdofficier van Justitie Johan Bac en politiechef Midden-Nederland Miriam Barendse). Maak 's middags samen met wethouder Economische Zaken Jeroen Kreijkamp en hoofd Economische Zaken Bob van Dijk kennis met Jeroen Nijland, commissaris van Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Economische Zaken. De NFIA helpt en adviseert bedrijven uit het buitenland bij het opzetten, uitrollen en/of uitbreiden van hun internationale activiteiten in Nederland. De NFIA richt zich daarnaast op de promotie van Nederland in het buitenland als een land met een aantrekkelijk investerings- en vestigingsklimaat en speelt een actieve rol bij het in stand houden daarvan.
Spreek met de medewerkers Liesbeth Maats, Iris Stokman en Karen Ramakers in het kader van hun (interne) leertraject 'urban professional' over de samenwerking tussen bestuur en ambtelijke organisatie, de verwachtingen over en weer.

Door naar Zuilen voor een kort fotomoment met de journalist Jos van Sambeek ten behoeve van de eerste editie van het Zuilens Magazine. Feliciteer aansluitend aan de Korfoedreef in Overvecht de heer en mevrouw Gulzar-Karamat Ali met hun 65-jarig huwelijk. Het in Suriname geboren echtpaar, maakte ooit kennis tijdens een verjaardag van een familielid in Paramaribo en kreeg vijf dochters en een zoon. Ze wonen sinds 1969 in Nederland. Maak kennis met een vrolijk en gastvrij gezelschap. De vader van de bruid was Asgar Karamat Ali; hij was ooit lid van de Staten van Suriname en oprichter van de eerste Surinaamse politieke partij, de Moeslim Partij. Woon aan het eind van de middag, samen met heel veel anderen, in het prachtige Haagse Louwman museum een bijeenkomst ('Designing the future') bij ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van de Nederlands-Japanse handelsfederatie Dujat, voorzitter Geert Jan Mantel en de Japanse ambassadeur Z.E. Masaru Tsuji verwelkomen ons, de hooggeleerde Rien Segers spreekt. Begroet veel goede bekenden. Woon ten slotte aan het begin van de avond in congrescentrum De Werelt in Lunteren een deel bij het najaarscongres van de landelijke VVD bestuurdersvereniging. Terug thuis in Rivierenwijk breekt het weekend aan.


donderdag 6 november

Maak m’n ochtendwandeling en fiets naar het stadskantoor. Carpool rond half negen samen met wethouder Economische Zaken Jeroen Kreijkamp naar Haarlem voor een bestuurlijk overleg over de Noordvleugel in het provinciehuis. Onder anderen de commissarissen van de Koning en EZ-gedeputeerden uit de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland, mijn ambtgenoten en EZ-wethouders van Amsterdam en Almere en de Noordvleugel ambassadeur van het Ministerie van Economische zaken nemen aan het overleg deel. Zet, terug op het stadskantoor, een aantal handtekeningen onder een grote stapel collegebesluiten en brieven. Stap daarna op de fiets richting het Stadhuis voor het slotdebat over de programmabegroting 2015. Open de gemeenteraadsvergadering om een uur 's middags. Informeer de gemeenteraad tussentijds over een noodlottig incident bij de Dom. Tegen een uur of twee 's nachts kan ik de beraadslagingen sluiten. Stevige zit in een constructieve sfeer. Lekker op de fiets naar huis. Hoofd leeg.


Woensdag 5 november

Ochtendwandel in de mist. Zeg gedag aan Marian. Start op mijn werkkamer met een vergadering van de staf Veiligheid. Bel ter voorbereiding van een lezing bij de Rotaryclub-Purmerend met voorzitter Hans de Boer en even later voor een ander onderwerp met ambtgenoot Wouter de Jong (Houten). Maak nader kennis met dichter en schrijver Chrétien Breukers (‘Ben al 20 jaar een ingeweken Utrechter’) over Utrecht, zelfbewustzijn en de iconen van de stad. Race naar het provinciehuis voor een overleg met ambtgenote Renate Westerlaken (Lopik) over de Veiligheidsregio Utrecht.

Beëdig aan het begin van de middag aan de Ghanadreef in Overvecht 25 leerlingen van de Mattheusschool tot ‘Politiekids’, een initiatief van de Amsterdamse wijkagent Jack Druppers. Jonge kinderen (6 tot en met 10 jaar) maken als politiekid op een leuke manier kennis met het politiewerk in hun wijk Overvecht en gaan een keer per maand samen met de politie op stap om bijvoorbeeld te waarschuwen tegen zakkenrollen of fietsen op de stoep. Word hartelijk ontvangen door schoolhoofd Ellen Tomberg en de leerlingen van onder andere juf Bartien Smorenburg (een zeer goede bekende van vroeger). De gymzaal zit bomvol. De belangstelling is groot. De toekomstige ‘Politiekids’ staan vol spanning in de gang te wachten. Nadat agenten Hans Pleijer en Sjaak de Bruijn van wijkteam Noord de kids hebben toegesproken, volgt de beëdiging. Ze beloven plechtig hun taak te zullen vervullen.

De rest van de middag staat in het teken van een wijkveiligheidsbezoek aan Zuid, wordt vergezeld door gebiedsmanager veiligheid John Verheijen en wijkteamchef van politie Taoufik Elfalah. Bezoek de Essalaam Moskee in Hoograven. Sinds enige tijd bestaat in de wijk het bondgenoten netwerk, waarin bewoners en professionals actief zijn. Dit netwerk draagt bij aan alertheid bij ontwikkelingen in de buurt, zorgt er voor dat men elkaar weet te vinden en bereid is om elkaar aan te spreken. De moskee speelt daarin een belangrijke rol. Ga vervolgens naar het Ridderplantsoen, waar eerder dit jaar een aantal autobranden plaatsvonden. Mede op initiatief van bewoners zijn maatregelen genomen om de veiligheid te vergroten, zoals het aanbrengen van extra verlichting en het snoeien van groen. Maak een korte wandeling met aantal betrokken bewoners door de buurt.

Ten slotte naar buurthuis ’t Bokkie aan het Elandplein, waar jongeren in een film ('Droomgenoten') over hun dromen voor de toekomst vertellen. Mooie dromen zijn het: alles met auto’s, de beste voetballer sinds Messi worden en directeur van een pretpark waarin de bezoekers elk jaar het thema bepalen.

Mijn volgende afspraak is in de collegekamer van het stadhuis van Almere. Vergader met mijn ambtgenoten uit Lopik, Hilversum, Dronten en Almere en de directeuren van onze drie veiligheidsregio's (Gerrit Spruit, John van der Zwan en Peter Bos). Onderwerp van gesprek is onder meer de Crisisorganisatie Midden Nederland en de Landelijke Meldkamer Organisatie. Niet al te laat thuis. Marian is er vanavond ook. Het is bijna de hele dag mistig gebleven. Waarvan akte.


Dinsdag 4 november

Wandel in de wijk en fiets naar het werk. Heb voor het eerst een jas aan, is echt nodig. Start de dinsdag zoals gebruikelijk met de vergadering van het college van B&W. Ontvangen na afloop het dagelijks bestuur (Trude Maas, Steven de Waal en Richard Kraan) van de Utrecht Development Board. Heb telefonisch overleg met ChristenUnie raadslid Jolande Uringa. Ga richting Stadhuis voor de opening, in de raadszaal, van een symposium over het gebruik van digitale stemhulpprogramma’s in verkiezingstijd zoals Stemwijzer en Kieskompas ('Stemhulpen: zegen of onzin?'). Een onderzoeksteam van de Universiteit Utrecht (Bregje Holleman) en Universiteit van Amsterdam (Claes Holleman en Naomi Kamoen) deed hier, in nauwe samenwerking met de gemeente Utrecht, onderzoek naar tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht van maart dit jaar. En wat blijkt? De meeste mensen gebruiken stemwijzers vooral om te controleren of ze het wel echt eens zijn met de partij waarop ze willen stemmen. Anders dan soms wordt gedacht, gebruikt maar een klein percentage kiezers stemhulpen om hun daadwerkelijke keuze te bepalen: 10 procent van de gebruikers is een zwevende kiezer. Interessant onderwerp. Mis helaas het debat dat na de presentatie van de onderzoeksresultaten volgt. D66-gemeenteraadslid Bram Fokke neemt als panellid aan het debat deel (de raadsleden Peter van Corler en Ruben Post van Groen Links en de PvdA zijn er ook).

De rest van de middag staat in het teken van een werkbezoek aan het St. Antonius Ziekenhuis aan Soestwetering in Leidsche Rijn. Raad van Bestuur voorzitter, de hooggeleerde Douwe Biesma, en bestuurssecretaris Brigit Heemskerk ontvangen me allerhartelijkst ('Wij zijn pionier in hart- en longziekten'). Hij praat mij bij over de laatste ontwikkelingen in het ziekenhuiswezen in onze regio en daarbuiten. Krijg aan het einde een rondleiding door het prachtige ziekenhuis. Ontvang, terug op het stadskantoor, in de hal een groot aantal gemeenteraadsleden. Nodigde hen uit voor een rondleiding van projectmanager stadskantoor Evert-Jan Bronda in ons nieuwe onderkomen. Zwaai naar stationsgebied medewerker Agnes Algera ('CU2030') en fiets in het donker naar huis. Avondeet thuis met Marian. Gezellig. In de post zitten twee CD's van organiste Eveline Jansen. Aardig. Bel met districtschef van politie Johan van Renswoude en plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Heleen Rutgers.


Maandag 3 november

Begin vanochtend in alle rust iets vroeger dan gebruikelijk op het Stadskantoor. Vanaf half 9 starten de overleggen met directe medewerkers, onder andere de staf Bestuurlijke Zaken. Heb aansluitend een interview voor Martinus magazine, het parochieblad van de St. Martinus Parochie. Praat met Adeline Riesselmann en Werend Griffioen over de viering van kerst, de contacten met religieuze- en levensbeschouwelijke instellingen in de stad en de rol van de burgemeester daarin. Heb helaas weinig tijd. Wandel aan het begin van de middag naar Mediaplaza in de Jaarbeurs voor de uitreiking van de FGH-vastgoedprijs 2014. Spreek als voorzitter van de vakjury de betrokkenen bij de drie genomineerde vastgoedprojecten toe: ‘De Rotterdam’ in Rotterdam, het Hoofdkantoor van GasTerra in Groningen en het herontwikkelingsproject De Markies in Den Haag. Het laatstgenoemde project is de winnaar van de dertiende editie. De vakjury toonde zich onder de indruk van de wijze waarop het winnende project tot stand is gekomen. ‘Hieruit spreekt voor alles de kwaliteit van het getoonde vastgoedondernemerschap’. Femke Wolthuis praat en zingt de bijeenkomst vlot en geestig aan elkaar. Eric Bergsma doet dat vanaf de piano. Ambtgenoot Dick van Hemmen (Nunspeet) verrast aan het eind van de bijeenkomst FGHbank directievoorzitter Peter Keur met een Koninklijke Onderscheiding. Praat ondertussen bij met beeldend kunstenares Ella van de Ven die het bronzen beeld van de vastgoedprijs heeft ontworpen. Loop terug naar Stadskantoor. Het waait stevig. Ontvang op mijn werkkamer Ton Baetens (EMMA communicatie). Hij werkt aan het boek ‘Tussen droom en daad’ dat gaat over de ontwikkeling van het Utrechtse Stationsgebied. Bel met Gerdi Verbeet. Heb ten slotte met kabinetschef Hans Kuperus en Martijn van Hulsteijn een overleg over de Tourstart in Utrecht.


Zaterdag 1 en zondag 2 november

En toen was het alweer november. Marian gaat naar vriendinnen vandaag. Fiets een paar boodschappen in huis en stort me op de rolkoffer met stukken voor de komende week. Districtschef van politie Johan van Renswoude informeert mij over het verloop van een demonstratie ('Sinterklaasfeest zonder racisme') op de Neude. Woon aan het eind van de middag aan de Steenweg, in het middenschip van museum Speelklok, op uitnodiging van Speelklokvriend Michiel Huisinga de opening bij van een bijeenkomst ('Utrecht diner') waaraan zo'n 175 vertegenwoordigers van de Utrechtse musea, vriendenstichtingen en het bedrijfsleven bij aanwezig zijn. Spreek enkele woorden tot het gezelschap en laat kort enige orgelmuziek horen. Het werven van fondsen is het doel van de avond, dat moge duidelijk zijn. Ga meteen door naar Tivoli/Vredenburg. Woon daar op uitnodiging van Ardi Eleveld en Radboud Molijn een voorontvangst bij van Invest Utrecht, the Foreign Investment Promotion Agency van de provincie Utrecht en van de Nederlands-Japanse Handelsfederatie DUJAT ter gelegenheid van de halve finale (later vanavond) van het internationale Liszt pianoconcours. Verwelkom een groot aantal goede bekenden uit de Japans-Nederlandse bedrijvengemeenschap. Vanuit de Japanse ambassade zijn onder meer Katsuaki Yoshimura en Sugamiya Masaki aanwezig. Ook voormalig DUJAT-voorzitter Hans Bax is van de partij. Maak ten slotte uitvoerig kennis met het Japanse jurylid van het concours, Fumiko Eguchi ('I am really a fan of Utrecht'). Krijg de pop 'Kiez Miez' uit de serie Beasts van haar cadeau.

Woon zondagmiddag de kindervoorstelling ‘Repelsteeltje’ van het Utrechts sprookjestheater ‘Lang en Gelukkig’ bij in de Schouwburg. Word bij binnenkomst hartelijk ontvangen door voorzitter Alice van Rooy en bestuurslid Margriet van Vliet. Mevrouw Van Vliet is een van de vele vrijwilligers die achter de schermen heel veel regelt. Geniet, als beschermheer van het sprookjestheater, van de voorstelling, het prachtige decor, de muziek en zang, maar vooral ook van de acteertalenten van de jonge spelers. Ga in de pauze 'backstage' en spreek met een aantal kleine en grote ‘acteurs’, ze zijn zich aan het voorbereiden op hun rol. Vandaag gaan  maar liefst 48 jonge spelers het toneel op, waarvan de jongste vijf jaar oud is. Ontmoet ook het artistiek team, regisseur Esther Vernet-van Vliet, pianist Ad Visser en choreografe Anne Vervaart. Daarna weer snel terug voor het tweede deel. Kom in de foyer Rabin Baldewsingh, wethouder uit Den Haag, en zijn echtgenote tegen. Zijn kleine nichtje staat vanmiddag ook op het toneel. Spreek na afloop op het toneel en dank de jonge spelers en alle vrijwilligers achter de schermen. Zeer van genoten. Bel met m'n ambtsvoorganger Lien Vos-van Gortel. Ze is 83 jaar geworden vandaag.


vrijdag 31 oktober

Zwaai Marian uit. Ga zelf in alle vroegte naar het Janskerkhof. Woon in het prachtige monumentale voormalige 'Martenshuis' van Oneshoe eerst een korte vergadering bij van het college. De rest van de ochtend is er als hoofdlijnenberaad een werkbezoek aan het EBU. Michel van Velden introduceert Oneshoe en daarna gaat het samen met onder anderen EBU-voorzitter Henk Broeders over het thema 'De EBU maken we samen, werken aan de meest leefbare economie van Europa'. En natuurlijk over groen, slim en gezond, en over het omzetten van maatschappelijk opgaven in economische kansen. Zeer de moeite waard. 's Middags volgt, terug op het stadskantoor, een vergadering van de commissie die het VNG jaarbericht 2014 voorbereidt. Praat vervolgens bij met ondernemer Romana de Lorenzo. Heb een telefonisch overleg met John Fentener van Vlissingen. Besteed aandacht aan het 40-jarig ambtsjubileum van medewerker ('good old') Hetty van Veen.

Woon aan het eind van de middag op de 21ste verdieping van het stadskantoor de zogeheten 'Schoorsteenreceptie' bij in verband met de komende Sinterklaasintocht op zondag 16 november aanstaande. Tijdens de informele bijeenkomst informeert het bestuur van de organiserende stichting Stadsontspanning alle betrokkenen (toeleveranciers, bakkerij Wammes bijvoorbeeld, sponsors, vrijwilligers) over de laatste stand van zaken en worden veel dankwoorden uitgesproken. Het is de 62ste keer dat de stichting het grote feest voor alle Utrechtse kinderen organiseert. Ro ten Seldam presenteert, voorzitter Luc Dietz spreekt en Sint Nicolaas belt mij op uit Spanje. De actualiteit vergt dat mede op basis van twee 'Pieten-stadsdialoogbijeenkomsten' waaraan zo'n 70 mensen en organisaties deelnamen, de stichting zich bij de intocht rekenschap geeft van de meest uiteenlopende opvattingen over het karakter van de viering. Dat zal gebeuren. Er zal bovendien tijdens de intocht aan het publiek worden gevraagd hoe de nieuwe vormgeving is ervaren en in februari tijdens een derde Pieten-stadsdialoogbijeenkomst op de intocht worden teruggekeken. Stel ten slotte op verzoek van directeur Mieke Janssen met een druk op de knop de Sinterklaas Toolkit van Artikel1-Midden Nederland in werking. Goed initiatief.


donderdag 30 oktober

Fiets in de mist naar het stadskantoor. Praat bij met D66 fractievoorzitter Klaas Verschuure. Voer door mijn piepkleine raampje een gesprek met een Engelstalige glazenwasser die de ramen op de 20ste verdieping lapt. Hij doet het werk 'op eenzame hoogte’ al enige jaren ('No, I am not frightened'), luidt zijn vriendelijke commentaar.
Aan het eind van de ochtend volgt een vergadering van de combistaf raamprostitutie samen met de wethouders Paulus Jansen en Kees Geldof. Begroet de Utrechtse kring van gemeentesecretarissen die vandaag, voorafgaand aan hun periodiek overleg, het stadskantoor bewonderen.
Ontvang good old Marjoleine van der Wal. De Edamse straalt nog zoals vroeger.Feliciteer aan de Perudreef in woonzorgcentrum Zuijlenstede de 100-jarige mevrouw Van Wintershoven-van der Rijst. De Utrechtse maakt het goed, leest veel, houdt van puzzelen. Haar vader werd ook 100. 'Adem blijven halen en veel lachen helpt', vertelt ze me met een glimlach. Meteen door naar Windstilte in Vleuten-De Meern. Feliciteer daar de heer en mevrouw De Reuver-Bouhuijzen met hun 65-jarig huwelijk. De bruid, een tuindersdochter, was jarenlang actief in de kerk, de bruidegom werkte 40 jaar bij de politie ('Was betrokken bij het rechercheren van de gestolen ambtsketenin de jaren ‘50'). Ze ontmoetten elkaar voor het eerst op hun onderduikadres in de oorlog.
Woon aan de Fermiweg 107 op Lage Weide de opening bij van Vineyard Food & Drinks. Lucienne en Jurgen van Wijngaarden blijken voortreffelijke hosts. Hoe kan het ook anders. Krijg na afloop een rondleiding. Doe dat samen met de aanwezige ouders van het echtpaar. RTV Utrecht doet verslag over de computergestuurde keuken. Begroet buiten Christine Neuteboom ('De boom en het meer'). Zij laat mij de GoBike fietsen zien, die binnenkort door wethouder Lot van Hooijdonk ten doop zullen worden gehouden.
Snel terug naar het stadhuis. Vergader eerst met het dagelijks bestuur van het presidium van de gemeenteraad, vervolgens op mijn (op dit moment vrijwel lege) werkkamer op het stadhuis met het college. Beide vergaderingen staan in het teken van de voorbereiding van de gemeenteraadsvergadering van vanavond.

Reis terug naar het stadskantoor, neem in de hal beneden op uitnodiging van EPP medewerker Sabine Geerligs uit handen van Utrechts Rabobank voorzitter Annemarie van den Berg de resultaten in ontvangst van de tweede editie van de Utrecht Samen Sterker Tour. Een samenwerkingsverband tussen EPP Public Relations, Rabobank en Telegraaf Utrecht. Zo'n 30 Utrechtse bestuurders die een link hebben met het thema zorg en wonen, hebben een tour gemaakt langs het Bartholomeus Gasthuis en het St. Antonius Ziekenhuis in Leidsche Rijn. Daar zijn presentaties gegeven. Onderweg in de FC Utrecht bus heeft het gezelschap ideeën gegenereerd om ouderen actief, zelfstandig en verbonden te houden. Goed initiatief.
Stap op de fiets richting stadhuis. De avond vult zich met een lange vergadering van de gemeenteraad. Beginnen met een uitvoerig interpellatiedebat over Tivoli/Vredenburg. Maar zet allereerst namens de gemeente raadsgriffier Ad Smits in het zonnetje. Hij kreeg onlangs de Margriet Veeger Award voor zijn verdiensten voor het raadsgriffiersvak van de vereniging van raadsgriffiers. Rond kwart over negen is het eerste punt van de agenda aan de orde. Fiets rond twaalf uur naar huis. Marian is er.


woensdag 29 oktober

Ochtendwandel en fiets naar het werk. Bel al vroeg met raadsgriffier Ad Smits over de raadsvergadering van morgenavond. Een bomvolle agenda ligt in het verschiet. Ontvang daarna Peter Keur, directeur van de FGH Bank. Spreken onder andere over de laatste ‘losse eindjes’ van de uitreiking van de FGH Vastgoedprijs aanstaande maandag. Aansluitend een gesprek met directeur van de VRU Peter Bos. Ga naar Tuindorp Oost om mevrouw Emmelot-Rovers met haar honderdste verjaardag te feliciteren. Geboren in Brunssum ging ze vele jaren geleden met haar geliefde mee naar Utrecht. De familie (zus, kinderen, klein- en achterkleinkinderen) zijn aanwezig. Een vrolijk geheel. Ze gaan vanavond met z'n allen uit eten. De kwieke 100-jarige vertelt met trots over haar werk bij de Rabobank ('Aan de Jacobsstraat'). Meerdere familieleden blijken bij de bank te hebben gewerkt of werken er nog steeds. En niet te vergeten: mevrouw Emmelot was een paar dagen geleden nog op televisie te bewonderen.
Ontvang terug op het stadskantoor, samen met Jeroen Kreijkamp, wethouder Tour de France, de Franse ambassadeur, Z.E. de heer Laurent Pic, de eerste secretaris Thibault Cornut-Gentille, hoofd economische afdeling Bernard Boidin en export consulent Edouard van der Haas van UbiFrance. Tourdirecteur Martijn van Hulsteijn en hoofd Economische Zaken Bob van Dijk schuiven ook aan. Overleg na afloop met een aantal naaste medewerkers over uiteenlopende zaken; telefonisch en live op mijn kamer. Onder meer met Henk Huitink, Edwin Koster en Susan van Wersch over samenwerking in de regio. Heb telefonisch overleg met CDA-raadslid Marloes Metaal.

Ontvang de contrabassist èn inwoner van Utrecht Ying Lai Green. Enig mens, en zeer talentvol bovendien. Ze is werkzaam bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en bij Amsterdam Sinfonietta. Krijg van haar de CD ‘The Argentinian album’. Op uitnodiging van Esther Korteweg en Stépan Breedveld van Ordina door naar de Nieuwegeinse Ringwade voor de Ordina Open Innovatiedag. Daar worden door een vakjury (neem deels deel aan het beraad) en het publiek prijzen uitgereikt aan het beste innovatieve idee met maatschappelijke impact ('Public challenge') in de Benelux. Als onderdeel van de wedstrijd biedt Ordina de innovators een podium voor hun baanbrekende idee en helpt ze hen vooruit om het idee tot realiteit te brengen. FoodFix wint de juryprijs en 42 Education de publieksprijs. Mag samen met presentator Jolanda Poots-Bijl beide prijzen aan de talentvolle winnaars overhandigen. 

Bewonder ondertussen de presentaties van wetenschapper Anouk Keizer (Universiteit Utrecht) en Jasper Jochem (Ordina) over de betekenis van de Oculus Rift virtual reality bril voor onderzoek naar lichaamsbeweging van mensen met anorexia nervosa. 'ICT. Maar dan voor mensen', is het motto. De rest van de avond aan het werk en een enkele deceptie. So be it.


Dinsdag 28 oktober

Ochtendwandel en fiets naar het stadskantoor. De gehele ochtend staat in het teken van de collegevergadering. Voor de allereerste keer in ‘de echte collegekamer’ van het stadskantoor. Ontvangen rond het middaguur Jantine Kriens, Kees Jan de Vet en Philip van Veller van de hoofddirectie van de VNG. ‘s Middags volgen vergaderingen van een driehoek plus ('verkeers' driehoek samen met wethouder verkeer Lot van Hooijdonk) en de gewone driehoek. Veel te bespreken.

Fiets aan het eind van de middag op uitnodiging van Harry van Staa en Glenn Hoesein, voorzitter en secretaris van huurdersvereniging Maasplein e.o. naar de Rijnlaan. Krijg in het kader van 'Wij zijn de wijk, wie zijn wij in de wijk' op de stoep van een sigarenzaak onder grote belangstelling - alle windstreken van de stad zijn vertegenwoordigd - van de studenten Zoë Bakker en Maxime Eberwijn van het nabijgelegen Grafisch Lyceum de allereerste exemplaren van de boekjes 'Van toen naar nu' en 'Muurschilderingen Utrecht' uitgereikt.
Maak na afloop kennis met meneer Jan van Cigars 'n more en krijg van Geert Visser (Drukkerij aan de Vecht) een exemplaar van de 'Utrecht van toen kalender 2015'  cadeau. Ook Thomas van de Wetering is aanwezig, een goede bekende uit Amstelveen (hij heeft familie en vrienden in Rivierenwijk). Krijg van hem een boomstronk met wat gaatjes er in ('Als u er in de winter pindakaas in smeert is dat heerlijk voor de koolmeesjes'). Journalist Ton van den Berg van Nieuws030 maakt een korte impressie.
Ga door naar de Biltstraat waar de Kliëntenraad Utrecht is gevestigd. Mag daar, in aanwezigheid van familie en collega's aan Hans Lisman, die zo'n dertig jaar als vrijwilliger actief is in de sport, de buurt en de Kliëntenraad, de Speld van de stad Utrecht uitreiken. Zeer verdiend. Informeer ondertussen de gemeenteraad over de aanhouding van een verdachte van drie recente zedenincidenten in de binnenstad.
Race door naar de Haagse Hofweg voor een vergadering van de Raad van Toezicht van Prodemos onder voorzitterschap van Wim Deetman en voor de eerste keer in aanwezigheid van de nieuwe voorzitter van de Raad van Advies Frans Weisglas. Verloopt plezierig. Gelukkig nog een beetje bijtijds terug in Utrecht.


maandag 27 oktober

Het is mistig tijdens m'n ochtendwandeling. Marian gaat naar haar werk. Fiets via een drukke Croeselaan naar kantoor. Vaste overleggen op de maandagmorgen volgen. Spreek met journalist Paul van der Zwan van VNG Magazine over de uitkomsten van de VNG-commissie Jaarbericht 2014 die op 17 november gepresenteerd worden. De agenda van de staf Veiligheid die daarna plaats vindt is weer stevig gevuld. Rij onaangekondigd met een bos bloemen richting het Christelijk Gymnasium om ‘mijn lerares Frans’, mevrouw Richard, te danken voor haar hulp bij mijn Franse toespraak die ik gaf in Parijs. Ik heb het bandje dat zij voor mij heeft ingesproken met de tekst van de toespraak een paar keer afgeluisterd.
Daarna door richting het ministerie van Veiligheid en Justitie in Den Haag voor het artikel 19 overleg met minister Opstelten. De regioburgemeesters (de burgemeesters van de gemeenten Amsterdam, Groningen, Maastricht, Nijmegen, Haarlem, Utrecht, Tilburg, Den Haag, Eindhoven en Rotterdam), de voorzitter van het College van procureurs-generaal, de minister van Veiligheid en Justitie en de korpschef van de Nationale politie komen regelmatig bij elkaar voor dit zogenaamde artikel 19 overleg. Onderwerp van gesprek: de nationale politie. Arriveer aan het eind van de middag weer op het stadskantoor en spring snel op de fiets richting The Colour Kitchen in Zuilen. Eet er een hapje en geef na afloop op verzoek van een aantal ondernemers uit Zuilen (ten behoeve van de eerste uitgave van Zuilens Magazine) een interview aan journalist Jos van Sambeek. Onderwerp: Zuilen en de vele pareltjes daar. Fiets onderweg terug langs een supermarkt voor nog wat boodschappen. Stukken en telefoontjes vullen het laatste deel van de avond.


Zaterdag en zondag 25 en 26 oktober

Breng in alle vroegte Marian 23 rode rozen op bed. Het is onze trouwdag. Telefonisch overleg met beleidsadviseur betaald voetbal Judith Pijnacker in verband met de voetbalwedstrijd van FC Utrecht morgen. 's Avonds komen Marian's tweelingbroer Marten en zijn echtgenote Sheila langs. Gezellig. Ga zondagmiddag - terwijl het tiende internationaal Franz Liszt Pianoconcours in onze stad van start gaat, samen met m'n vader en hoofd veiligheid Angela van der Putten naar de voetbalwedstrijd FC Utrecht-PSV (1-5). Op zichzelf een aardige wedstrijd, de uitslag is beroerd. Neem afscheid van m'n pa en woon na afloop een bijeenkomst in zeer goed gevulde Nicolaaskerk bij ter gelegenheid van het derde lustrum van Gastheerschap & Cultuur. Een grote groep bewoners van het Museumkwartier staat hiermee stil bij het 15-jarig bestaan van hun stichting. Een symbolische datum omdat Tineke van der Wal (Festival Oude Muziek) - samen met Heinz Willemsen ooit oprichtster - bij leven vandaag 69 jaar zou zijn geworden. Onder anderen dichter Ingmar Heytze en zangpedagoge Henny Diemer treden op.

Maak onder meer kennis met inkomend voorzitter Reinier Rijke. Krijg - in aanwezigheid van mijn ambtsvoorgangers Annie Brouwer en Aleid Wolfsen, dochter, zoon en schoondochter van Tineke, en vele andere goede bekenden - uit handen van (scheidend) voorzitter Hans Tromp het allereerste exemplaar van een vanaf  vandaag jaarlijks tijdschrift (het vervolg op het 'Gastenboek museumkwartier' van Kees Visser uit 2009) uitgereikt. Word bovendien benoemd tot buitengewoon 'vriend' van de stichting. Weekeinde zit erop. De inhoud van de stadskantoortassen vult de rest van de zondagavond.


Vrijdag 24 oktober

Druilerige herfstvakantiedag. Afspraken over onze woonsituatie. Boodschappen. Paar telefonische overleggen met politiechef Margriet Algera, woordvoerder Erik Suik en plaatsvervangend Hoofdofficier van Justitie Heleen Rutgers. Bel met secretaresse Yvette Wildschut. Ton van den Berg haalt op Nieuws030 een oude koe uit de sloot. Liep in 2001 samen met Anton Geesink letterlijk een kletsnat pak op bij de opening van een stukje water in de singel. Verder geen vermeldenswaardige dingen. Eten andijviestamppot met onze zoon. Dat dan weer wel.


Donderdag 23 oktober

Een fietsdag is het vanochtend. Heb geluk, het regent niet. Bezoek het (nieuwe) atelier van beeldend kunstenaar Joop Rubens. Praat bij met Jules Schelvis - hij overleefde vernietigingskamp Sobibór en ten slotte met oud-collega John Levie. Rond het middaguur neemt tandarts Olga Grootoonk mij 'onder handen'. Ben 's middags op kantoor. Praat onder anderen bij met secretaresse Edith van der Stelt. Woon in de loop van de middag de opening bij van de expositie 'Alles voor de sport' - uit Anton Geesinks archief in het auditorium van Het Utrechts Archief aan de Hamburgerstraat. Het Archief verwierf, met medewerking van de familie, in 2013 Anton Geesinks archief. 

Naar aanleiding van Geesinks Olympische overwinning op 23 oktober 1964 opent Anton's weduwe Jans Geesink de expositie vandaag. Directeur Chantal Keijsper verwelkomt ons, de film van de zinderende finale wordt vertoond (Anton verslaat in Tokyo de Japanner Akio Kaminaga met een houdgreep). Een zeer jeugdige judoka reikt vervolgens mevrouw Geesink de gouden medaille uit 1964 aan, waarna zij onder grote belangstelling van de media met het plaatsen van de medaille op een sokkel de tentoonstelling opent. Krijg een rondleiding. Wat een groots en indrukwekkende (de 'eik', of in de woorden van Peter Knegjens een 'kathedraal van een kerel') man Anton was, blijkt onder meer uit de schoenmaat 52 die ook te zien is. Maak na afloop kennis met de broer en kinderen van Anton Geesink en begroet de vertegenwoordigers van de Japanse ambassade. Duic doet verslag. Ga vervolgens samen met beleidsadviseur Vincent Heus op bezoek bij een snackbar aan de Lange Smeestraat die getroffen is door een overval eerder deze week. Steek de eigenaar en zijn twee medewerkers een hart onder de riem. Praat aan het begin van de avond bij met hoofd Veiligheid Angela van der Putten. Ben na afloop vergezeld door Marian. Heerlijk.


Woensdag 22 oktober

Om half zeven precies klopt woordvoerder Natalja Talitsch op mijn kamerdeur. Meteen aan de slag. Heb om kwart voor zeven een telefonisch interview met NOS radio 1. Er zullen er nog een paar volgen vandaag. Ontbijt met een yoghurtje en wat fruit. Vertrekken met het gehele gezelschap om half negen sharp in twee kleine busjes richting het Palais de Congrès.

Krijg onderweg - op voorspraak van Bart Dijkstra, directeur Sport van VWS, van de Franse chauffeur nog een spontane laatste aanwijzing voor mijn toespraak ('Amis des sports, amis du cyclisme, amis du Tour de France') straks. Drinken een kopje koffie in het nabijgelegen Chez Clément aan de porte Maillot; we zijn iets te vroeg. Maak me samen met Natalja Talitsch op voor de generale repetitie van de presentatie rond het middaguur. Begroet in de enorme (nu nog lege) zaal Christian Prudhomme (ook de Tour-directeur moet repeteren) en Cyrille Tricart. Tour medewerkster Delfine Pralong wijkt inmiddels niet meer van mijn zijde. Geef ondertussen interviews aan journalisten van het AD/UN, de Volkskrant, De Telegraaf, het Handelsblad en het ANP. PowNews is er, net als RTV Utrecht en de NOS.

Zit aan het begin van het programma in de bomvolle met zo'n 4.000 mensen gevulde grote zaal naast Marie-Odile Amaury van A.S.O. (Amaury Sport Organisation). Begroet good old Joop Zoetemelk en Barnard Hinault. Het programma begint met toespraken van Jean-Etienne Amaury (A.S.O. president) en Christian Prudhomme, er is een prachtige terugblik over de Tour de France van het afgelopen jaar.

Presenteer vervolgens op het enorme podium in het Frans, Nederlands ('een ware passie voor de fiets') en het Engels onze stad en introduceer de speciaal geschreven muziek van Blaudzun ('Bon voyage') en de animatiefilm van Job, Joris en Marieke. Volg achter de schermen vervolgens de presentatie van het gehele parcours van de Tour de France 2015. Maak daar kennis met de winnaar van 2014, de Italiaan Vincenzo Nibali. Na afloop opnieuw interviews, eerste reacties en talloze fotomomenten.

Woon vervolgens de cocktail déjeunatoire bij. Maak kennis met m'n ambtgenoten Jean-Yves Noyrey van Alpe d'Huez en Sébastien Leclerc van Livarot  (krijg een fel geurend stukje kaas E. Graindorge uit zijn gemeente mee) en maak kennis met projectmanager Dennis Rijnbeek van Lotto ('Morgen spannende dag voor met ploegenpresentatie in Tivoli Vredenburg'). Praat met de collega's die in Antwerpen de Tour de France zullen ontvangen. Gaan in de loop van de middag via het Gare du Nord - en een korte stop bij Au Baroudeur aan de Boulevard de Denain - met de Thalys terug naar Nederland. Geef op het voorplein van het Gare du Nord een interview aan BNR. En in de trein neem ik ten slotte een persoonlijke videoboodschap op met mijn dank richting onze funders, die de Tour mede mogelijk maken. Marian haalt me op. Nederland (en Utrecht natuurlijk) keek mee, zo blijkt uit een groot aantal reacties mijn mobieltje en iPad. Ook over vandaag schreef Jeroen Wielaert een korte impressie.


Dinsdag 21 oktober

Het regent en waait stevig als ik in de loop van de ochtend samen met een Utrechtse delegatie met de Thalys naar Parijs vertrek. Morgen vindt de presentatie plaats van alle etappes van de Tour de France 2015, waarvan de Grand Départ plaats vindt in Utrecht. Mijn ambtsvoorgangers Annie Brouwer en Aleid Wolfsen verrichtten hier samen met opeenvolgende wethouders, raadsleden, talloze medewerkers en niet te vergeten - de bierviltje heren Jeroen Wielaert en Jan Fokkens - heel veel lobbywerk voor.
Ben in de trein onder meer in het gezelschap van tourwethouder Jeroen Kreijkamp en Jeroen Wielaert (Stichting Tour sous le Dom). Ook ANP en AD/UN reizen mee. Maak onderweg kennis met Gérald Roy CFO Benelux van Dalkia. Hij maakt de reis naar Brussel met enige regelmaat. Komen iets later dan gepland aan op het Gare du Nord. Gaan meteen door naar ons hotel, geef onderweg een telefonisch interview aan RTV Utrecht. Krijgen in het Novotel Paris Suresnes Longchamp twintig minuten de gelegenheid om ons in onze kamertjes (in mijn geval op de vijfde verdieping) op te frissen. De rest van de avond staat in het teken van een informele ontvangst op de Residentie van de Nederlandse Ambassade. Gastheer ambassadeur Ed Kronenburg en zijn tweede man Jan-Willem Beaujean verwelkomen ons allerhartelijkst. Begroet de Utrechtse lobbyist Jan Fokkens, de Rotterdamse collega's Hans Zoethoutmaar en Lisette Eijgelsheim, onze collega's uit Zeeland gedeputeerde Ben de Rue en zijn naaste medewerkers Tjitte van den Buys en Loek Schipper en Stefan Aspers en Bart Govers van de Deurnse firma Movico. Movico draagt al jaren bij aan de inrichting van de start en finish locatie van de Tour de France. Zit aan tafel naast Dženeta Mulabegovi van de ambassade en Movico CEO Wim van de Waarsenburg. Ambassadeur biedt de delegatie een gele trui aan en een foto van de laatste Nederlandse geletruidrager Erik Breukink (1989!). Attent. Zwaai na afloop in de privévertrekken boven even naar echtgenote Liliane van de gastheer. Korte nazit volgt in het nabijgelegen Flore's op de hoek van de Rue du Bac en de Rue de Grenelle. Jeroen Wielaert rapporteert via Nieuws030. Lig lekker op tijd in bed. Morgen vroeg dag.


Maandag 20 oktober

Het leek even herfstvakantie te worden. Herfst is het - gelet op het weer - zeker. Vakantie niet echt. De stadskantoorstukken vergen aandacht en een aantal telefoontjes in verband met politieactualiteiten van het afgelopen weekend en vannacht. De middag staat in het teken van een ingelast overleg op verzoek van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof. Neem samen met mijn ambtgenoten uit de G4 op het ministerie van Veiligheid en Justitie aan het overleg deel. Onderwerp van gesprek is de voorbereiding van het eerstvolgende actuele 'dreigingsbeeld' van de NCTV dat binnenkort richting Tweede Kamer gaat. Avondeten gezellig met z'n drietjes. Heb ten slotte een afspraak die verband houdt met ons huis. Dit geheel terzijde.


Zaterdag 18 en zondag 19 oktober

Prachtig weer vandaag, zaterdag. In alle vroegte op bezoek bij kapper Jan ('de Kammegieter'). Actualiteit vergt opnieuw her en der een telefoontje. Bel met m'n ouders. Zondag viert Marian in alle rust haar verjaardag. Bewonderen 's middags in het Olympisch stadion de verrichtingen van onze dochter die met succes deelneemt aan de halve marathon tijdens de 39e editie van de TCS marathon Amsterdam. 's Avonds vrolijk verjaardags(uit)eten met ons gezin en de zelfgebakken appeltaart van onze dochter.


Vrijdag 17 oktober

Begin om zes uur met het lezen van de ochtendkranten (FD, Volkskrant, Telegraaf, Trouw en Algemeen Dagblad/Utrechts Nieuwsblad). Draag in alle vroegte bij aan het radioprogramma 'De ochtend van 4' met Margriet Vroomans. De rest van de ochtend staat voor een groot deel in het teken van een vergadering van het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio Utrecht op de zevende etage van het provinciehuis. Maak aan het eind van de ochtend ruimte in mijn agenda om me in de Merelstraat uitvoerig te laten informeren door wijkbewoners en medewerkers van politie en de Jumbo over een aantal incidenten die de afgelopen dagen hebben plaatsgevonden. Verheug me over de inzet van alle betrokkenen. Reken op goede resultaten, al zal het niet gemakkelijk zijn. Terug op het stadskantoor informeert bestuursadviseur Martin Kikkert mij over de resultaten van een integrale handhavingsactie die gisterenavond plaatsvond op de Amsterdamsestraatweg.

Ontvang, na een eerdere ontmoeting in februari, samen met senior adviseur veiligheid Michel Kok vertegenwoordigers van de Turkse gemeenschap in Utrecht. Het gesprek staat onder leiding van de heren Omer Soner en Ismail Turkmenoglu, voorzitter en secretaris van de Turkse Ondernemersvereniging (TOV). We praten over hun zorgen, ideeën en maken een vervolgafspraak in november. Gemeenteraadslid Bülent Isik (PvdA) is net als in februari bij de ontmoeting aanwezig ('U bent het allereerste gemeenteraadslid dat ik op het stadskantoor ontmoet'). Kort overleg met wethouder Lot van Hooijdonk volgt. Praat bij met Joke Overeem, adviseur van de regioburgemeester van de politie-eenheid Midden-Nederland.

Bezoek in woonzorgcentrum Zuylenstede aan de Perudreef het echtpaar Verdonk. De bruid- (Hoograven) en bruidegom (Lombok) werkten ooit allebei bij Douwe Egberts. Toen ze verkering kregen moest een van beiden ontslag nemen. 'Zo ging dat vroeger', vertelt de bruid. Ze kregen vijf kinderen (dochter Rita is een goede bekende) en zijn inmiddels 60 jaar getrouwd. Maak, terug in mijn werkkamer, aan het eind van de middag kennis met Carel Eykelenburg (voorzitter raad van bestuur) en Piet Bouman (externe betrekkingen) van de Bank der Nederlandse gemeenten (BNG-bank). Nuttig gesprek. Wordt vervolgd. Praat even bij met wethouder Margriet Jongerius. Zwaai naar Heleen de Boer (fractievoorzitter Groen Links) bij de liften naar buiten. Doe aan het begin van de avond samen met Marian een klusje in de privésfeer. Gezellig. Avondeten (laat) met onze zoon. Flink wat telefoontjes volgen. Het is niet anders.


Donderdag 16 oktober

Marian gaat al heel vroeg weer op weg. Begin zelf op het stadskantoor met een kort overleg met medewerker Frank van der Lecq. Onderwerp: de (concept) teksten van een toespraak en een voorwoord. Daarna op de 21e etage een vergadering van de commissie die dit jaar het Jaarbericht van de VNG maakt. Het wordt een trendrapport over lokale kwaliteiten, wat zijn dat het en wie is er verantwoordelijk voor? Hans Boutellier van het Verwey-Jonker Instituut heeft de beantwoording van de vragen via een onderzoek concreet weten te maken in termen van onderwijs, veiligheid of zorg in de buurt. De afgelopen weken zijn we als commissie met de onderzoeksresultaten in de hand in IJsselmonde (Rotterdam), Heereveen, Bronkhorst, Haarlemmermeer en Boekel in gesprek gegaan met bewoners. Het resultaat van deze gesprekken en het onderzoek volgt op 17 november tijdens de buitengewone algemene vergadering van de VNG in aansluiting op de Bestuurdersdag.  

Gebruik met een aantal naaste medewerkers de lunch in het bedrijfsrestaurant op de 11e etage. Ziet er strak uit en het eten smaakt goed. Maak vervolgens in het vergadercentrum op de 6e etage op uitnodiging van voorzitter Kees Pas kennis met de leden van de Centrale Ondernemingsraad (COR).  Plezierig gesprek.

Woon op uitnodiging van de hooggeleerde Chantal Kemner samen met Marjan Oudeman (voorzitter College van Bestuur Universiteit Utrecht) en heel veel anderen de opening bij van het spiksplinternieuwe KinderKennisCentrum van de Universiteit waar ('zwaartekracht') onderzoek wordt gedaan naar het opgroeien van kinderen in de provincie Utrecht. De onderzoekers zijn met name geïnteresseerd in het gedrag van kinderen en in de groei van hun hersenen. Krijg een rondleiding door het pand in het Utrecht Science Park en geniet van de openingshandeling zelf door een aantal kinderen buiten in het zonnetje.  Krijg na afloop Chantal Kemner's boek 'Het sociale leven van baby's en de spectaculaire groei van de hersenen in het eerste levensjaar' cadeau.

Meteen door naar museum Catharijneconvent. Bewonder er op uitnodiging van museumdirecteur Marieke van Schijndel de nieuwe Catharinazaal. Een aanwinst voor het museum, net als de nieuwste aankoop Apostel Petrus. Vanaf vandaag te zien. Conservator Micha Leeflang vertelt tijdens de rondleiding enthousiast over het zes eeuwen oude houten beeld. 'Een mannetje van vlees en bloed', zoals zij zegt. Eén van de topstukken van het museum. Race door naar het Smaragdplein. Wandel samen met gebiedsmanager veiligheid John Verheyen en winkeliersvereniging voorzitter Petra Agterberg (van kapsalon Van Kesteren) door het winkelcentrum. Breng onder meer een bezoek aan de heer Elouakili van de Primera en Ali Tufi van Supervlaai Utrecht. De rest van de avond staat in het teken van de jaarlijkse bijeenkomst van een aantal generaties (voormalige) hoofdbesturen van de JOVD verenigd in het zogenaamde Rottumerberaad. Zwaai in een van de zalen van perscentrum Nieuwspoort en passant naar onze vrouw in Den Haag, Willemien Kok.


Woensdag 15 oktober

Ochtendwandel in de wijk, zwaai Marian uit. Mijn eerste afspraak op het stadskantoor is met Steef en Hannie Schinkel van het Schillertheater. Nemen enig lief en leed uit de dagelijkse praktijk van de binnenstad door. Ontvang (Amsterdams) beleids- en veiligheidsadviseur Sjoukje Alta. Werkte tot 1 januari nauw met haar en haar collega's van het Veiligheidsbureau samen. Kijk(en) er met veel plezier op terug (en vooruit). Praat bij met Paul Luijten, director external relations van Schiphol.

Maak rond het middaguur kennis met Rebecca de Vries (familierecht advocate), Maartje van Dijken (promovenda) en Max de Waal (uitvaartbranche) van JCI Utrecht (Junior Chamber International). De energieke jongelieden informeren mij uitvoerig over hun activiteiten en projecten. Zo dragen zij bij aan de realisatie van een (nieuw) stiltecentrum in het Diakonessenziekenhuis en voeren zij het project Upstarters uit, gericht op het bevorderen van ondernemerschap onder jeugdige werklozen.

Ga naar de Paramaribostraat. Feliciteer daar in het ouderlijk huis van de bruid de heer en mevrouw Oostrom-De Korte met hun 60-jarig huwelijk. De bruidegom komt oorspronkelijk uit Ondiep, hij werkte destijds bij een loodgieter aan de overkant van de straat. Zo is het gekomen, ze gingen samen naar de kermis ('Er waren er toen nog drie in Utrecht'). Bezoek bijna aansluitend aan de Winklerlaan in zorgcentrum Tuindorp-Oost de heer en mevrouw Kooistra-Bach. Ook zij zijn 60 jaar getrouwd. De bruidegom is een Amsterdammer, de bruid een Haagse ('Uit de Schilderswijk'), ze verhuisden vaak vertellen ze me. Hun enige dochter doet me vriendelijke 'in en uitgeleide'. 

Ontvang aan het eind van de middag aan de Heidelberglaan samen met Anton Pijpers (lid college van bestuur Universiteit), loco burgemeester Jolanda van Hulst-Mazirel (De Bilt) en Science Park directeur Floris de Gelder, de Indiase Ambassadeur in Nederland, H.E. Nadan Prasad.  Roeland van Dam (CEO Bilthoven Biologicals) vertelt in de bibliotheek over zijn bedrijf. Biologicals maakt vaccins om kinderen wereldwijd te beschermen tegen infectieziektes. Daarna geeft Wart Mandersloot (environmental quality TNO) een presentatie over het werk van het kenniscentrum  Healthy Urban Living. Een korte wandeling in de binnenstad volgt. Bezoeken het Domplein, de Domkerk en Paushuize. Nuttig werkbezoek. Een 'appetizer' voor His Excellency.

Neem aan het begin van de avond op uitnodiging van Nick van Baaren en Jorn Janmaat in De landgoederij aan de Camminghalaan in Bunnik deel aan de Nova College Tour-Ondernamen Business Tour. Uitgever Danny Rietveld interviewt mij over van alles en nog wat. Ook de ruim vertegenwoordigde (Utrechtse) ondernemers èn ambtgenoot Hans Martijn Ostendorp (Bunnik) stellen mij vragen over verschillende onderwerpen. Maak na afloop met een groot aantal van de aanwezigen (nader) kennis. Terug thuis wachten Marian en de stukken uit de grote stadskantoortas.


Dinsdag 14 oktober

Wandel in de wijk in alle vroegte. Fiets naar het stadskantoor. Gaat steeds beter met het fiets parkeren en de (snelheid van de) liften. Hele ochtend staat in het teken van de wekelijkse vergadering van het college van B&W. Na afloop gaan we rond het middaguur met z'n allen in een busje richting de Genevelaan in De Uithof voor een bestuurlijk overleg met het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht. In het KinderKennisCentrum (aanstaande donderdag is de officiële opening) licht eerst Chantal Kemner (programmadirecteur 'Dynamics of Youth') het werk toe van het centrum, daarna gaat onze aandacht vooral uit naar de ontwikkeling van de campus, de Uithof, het Science Park en de samenwerking op allerlei terreinen. Zeer de moeite waard allemaal. Verlaat het gezelschap net voor het einde om in de Sint Gertrudiskerk aan de Amaliadwarsstraat (vlak bij mij thuis om de hoek) op uitnodiging van sociaal makelaar Judith Loffeld van Doenja Dienstverlening in een bomvolle kerk een bijeenkomst bij te wonen ter gelegenheid van de start van de 'vreedzame' kinderraad van Rivieren- en Dichterswijk en de presentatie van hun manifest. Leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 van de Maaspleinschool, de W.G. van der Hulstschool, de Gertrudischool en de Kleine Dichter nemen deel. Scholier Omar leidt me rond en stelt me voor. Thijm van Loon van de Gertrudiskerk vertelt over de betekenis van vrede en de wijkmediatoren worden beëdigd door politiefunctionarissen. Kortom een hele happening in de kerk.
De rest van de middag vult zich met vergaderingen van de staf veiligheid en de stuurgroep Tour de France.

Fiets 's avonds op uitnodiging van Selm Bruls en Ali Brom van de Marokkaanse ondernemersvereniging Ammam naar een bijeenkomst mede georganiseerd door Forum, DOK 030 en BOOM businesspoint.

Plaats van handeling is restaurant RIFF aan de Sint Jacobsstraat. Abdel Ait Bouazza en zijn collega's ontvangen het gezelschap allerhartelijkst ('We hebben voorzien in negen gangen'). MIO-partner (Maatwerk in Ondernemerschap) Abdel Harchaoui en beleidsmedewerker Wilbert Kalfsvel helpen bij het 'matchen' van 15 jongeren en 20 ondernemers. Met als doel met elkaar de kansen voor jongeren op de arbeidsmarkt te vergroten. Aan een aantal van de jongeren reik ik het certificaat 'Brug naar werk' uit. Zij hebben met succes bij FORUM een sollicitatie- en presentatietraining gevolgd. Mooi initiatief. Maak kennis met een groot deel van de aanwezigen. Fiets naar Rivierenwijk. Marian is er. Gezellig.


Maandag 13 oktober

Ga lekker wandelen. Neem afscheid van Marian. Fiets naar het werk. Het is druk op de Croeselaan. Ochtend vult zich met allerlei interne overleggen en een vergadering van het dagelijks bestuur van het Bestuur Regio Utrecht op het Provinciehuis. Bezoek rond het middaguur aan de Prinses Irenelaan - vlakbij winkelcentrum Rokade - het echtpaar Valkenburg-Prijs. De geboren en getogen Utrechters - 60 jaar getrouwd - maken het naar omstandigheden goed. De bruidegom was achtereenvolgens werkzaam als groenteboer, buschauffeur en onderhoudsmedewerker sportvelden bij de gemeente. De bruid vertelt hoe ze ooit in de omgeving van machinefabriek Jaffa bij haar latere echtgenoot 'achterop de fiets sprong'. Maak en passant kennis met de jongste zoon en zijn echtgenote.

Draag, terug op het Stadskantoor, bij aan de onthulling van een informatiebord dat uitlegt waarover een citaat van de Utrechtse schrijver C.C.S. Crone (1914-1951) gaat. Kunstschilder Jos Peeters bracht het citaat aan op de muur van gebouw Leeuwensteyn namens de gemeentelijke werkgroep directe voorzieningen. Het staat vlakbij de ingang van het stadskantoor: 'En hoe verder hij ging, des te langer was zijn terugweg'.  Natuurlijk zijn Fred Nuwenhuis en Jane Kalka van de werkgroep aanwezig. Zoon Kees Crone spreekt ten overstaan van een groot aantal familieleden 'Crone' en bekenden. Ontvang aan het eind van de korte informele plechtigheid van de werkgroep de publicatie 'Tekens aan de wand, geschilderde muurreclames in Nederland'. Aardig.

Wandel samen met medewerker Simon Roozen naar de Stationsstraat. Krijg op locatie informatie over het wel en wee van een bewoner temidden van een gigantische bouwput (het Stationsgebied).

Verwelkom, terug op het stadskantoor, op de 21e etage Gerard Roes (Directeur-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving) van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Gerard en de leden van zijn managementteam (Arie IJzerman, Kees Riezebos, Ronald Baarends, Hanneke Schipper-Spanninga en Martin Donker) van het Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving (DGRR) zijn vandaag op werkbezoek ('De Utrechtse veiligheidspraktijk') in Utrecht. Hoofd veiligheid Angela van der Putten treedt op als gastvrouw. 

Race snel door naar de Winkel van Sinkel. Daar is de Minister van Veiligheid en Justitie (zelve) Ivo Opstelten op uitnodiging van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) (ook) op werkbezoek in Utrecht. Lodewijk van der Grinten (CEO Horeca Nederland) is een trotse mede-gastheer, net als Maryse Francois (Winkel van Sinkel), Pieter Bos (Utrechts KHN voorzitter), Laurens Meyer, Bart Blikman en Emile Faulborn. Snijden samen met Francie van de Beek (directeur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid) een taart aan ter gelegenheid van de lancering van de vernieuwde keuzewijzer veilig uitgaan. Ten slotte hebben de horecaondernemers en wijkagent horeca Emile Vermeulen een rondetafelgesprek met de minister.

Wandel vervolgens naar het stadhuis. Krijg in m'n kale en nogal verlaten kamer Franse les van mevrouw Christelle Richard ter voorbereiding op een toespraak die ik volgende week woensdagmiddag in Parijs moet houden. Avondeet met m'n oud-collega's Halbe, Jos en Albert in Toque Toque aan de Oudegracht. De rest van de avond staat in het teken van de vergadering van de gemeenteraadscommissie Mens en Samenleving. Onderwerp: de voorstellen voor de begroting 2015. Fiets laat naar huis. Het is mooi geweest. Stort me in Rivierenwijk op de collegestukken van morgenochtend en zie dat IJsland vanavond het Nederlands voetbalelftal met 2-0 versloeg. Balen.


Zaterdag 11 en zondag 12 oktober

De hele zaterdagochtend staat in het teken van een overleg samen met mijn ambtgenoten uit de G4 met een tweetal bewindspersonen. Plaats van handeling: de ambtswoning van collega Van der Laan. Breng de rest van het weekend grotendeels door in de privésfeer. Feliciteer Dafne Schippers omdat zij is uitgeroepen door de Europese Atletiekfederatie tot beste Europese atlete van 2014. In Azerbeidzjan kreeg Dafne uit Oog in Al de 'European Athletics Golden Track-Award'. Krijg een vrolijke reactie net zo snel als ze hardloopt. Snel dus.


Vrijdag 10 oktober

Ben rond half acht op de zesde verdieping van Tivoli Vredenburg. Draag op uitnodiging van redacteur Yvonne Vogelenzang bij aan het radioprogramma Hart en Ziel van Radio 4. In aanwezigheid van ontbijtende trouwe luisteraars en musici (strijkkwartet Enaccord), wordt het programma opgenomen. Heb met presentatrice Margriet Vroomans een gesprek over (klassieke) muziek en de stad. Mocht een ‘verzoeknummer’ aanvragen, kies voor een stuk van Franz Liszt uitgevoerd door de winnares van 2008, de pianist Nino Gvetadze. Natuurlijk met het oog op de 10e editie van het internationale Liszt pianoconcours dat binnenkort in Utrecht plaatsvindt.

Aansluitend naar het Stadhuisplein. Hijs daar, samen met wethouder Margriet Jongerius, Simon Timmermans van Stichting PANN, Erick Valk van COC Midden- Nederland en gemeentelijk adviseur LBTH Kees van den Berg drie regenboogvlaggen. Speciaal voor Coming Out Day op 11 oktober. De vlaggen staan symbool voor het feit dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn en zich veilig moet voelen, van weke ‘kleur’ je ook bent. Loop daarna met alle aanwezigen naar een door het COC-Midden Nederland georganiseerd ‘Roze Ontbijt’ bij boekwinkel Savannah Bay in de Telingstraat. Drink een kopje koffie en luister naar Erick Valk die 'Pink point' ('een soort roze VVV') officieel opent.

Wandel naar het Domplein. Daar vindt vandaag een grote civiel-militaire oefening plaats van reservisten. Commandant Van Dijk informeert mij in het tentendorp over het doel van de oefening: de reservisten moet contacten leggen met de overheid, bedrijven en de bevolking in een oorlogssituatie. Wens de dames en heren succes met oefening ‘Borculo’.

Duik bij aankomst in het Stadskantoor meteen de collegevergadering in voor drie hoofdlijnenberaden. Kort overleg met een paar naaste medewerkers volgt. Rij bijna meteen aansluitend naar Eindhoven. Bel onderweg met m'n ouders, politie eenheidchef Miriam Barendse en ambtgenote Annemarie Jorritsma (Almere). Woon in het PSV-stadion een door het ministerie van Veiligheid en Justitie georganiseerde burgemeestersbijeenkomst 'Voetbal en veiligheid' bij (burgemeesters met een Betaald Voetbal Organisatie binnen hun gemeentegrenzen). Race terug naar Utrecht. Onze dochter en zoon zijn vanmiddag in Utrecht, ze wippen even aan om het stadskantoor te bekijken. Carpool aan het begin van de avond samen met wethouder Kees Geldof heen en weer naar Den Haag. Woon er in Brasserie Berlage op uitnodiging van Charlotte Fritschy een bijeenkomst bij van (liberale) raadsleden en bestuurders uit de G4 in aanwezigheid van kamerleden en een aantal bewindspersonen.


Donderdag 9 oktober

Fiets extra vroeg naar het Stadskantoor. Laat even na zevenen aan Marnix m'n nieuwe werkplek zien en wil bovendien voor m'n allereerste vergadering nog iets lezen. Begin met een vergadering van de combistaf raamprostitutie samen met wethouder Paulus Jansen. Aansluitend door naar Den Haag. Woon de vergadering bij van de VNG commissie Bestuur en Veiligheid, schuif vervolgens aan bij de 185e vergadering van de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO). Praat in de loop van de middag aan de Laan Copes van Cattenburg bij met een van mijn opvolgers als partijvoorzitter, Henry Keijzer. Zwaai ondertussen naar mijn oud-medewerkers Karin en Mathieu. Terug op het stadskantoor wacht een ingelast overleg met een aantal ondernemers. Onderwerp: veiligheid in en om de vestiging. Doe dit samen met gebiedsmanager Veiligheid Jacotien Visser en teamwijkchef Robert Gerrits van de politie. Geef een kort telefonisch interview aan RTV Utrecht over een actie om vrijwilligers ('Tourmakers') te werven voor de start van de Tour de France volgend jaar juli. Gaat vast lukken, gezien het enthousiasme dat ik hoor, zie en voel voor de Tourstart. Het is een prachtige kans om de Grand Départ van heel dichtbij mee te maken. Fiets aan het eind van de middag naar de Agnietenstraat voor de jaarlijkse vergadering van het college van de Fundatie van Renswoude. Neem zelf als 'auditeur van rekening' aan de vergadering deel. Na afloop volgt een rondleiding door het monumentale pand en een 'vriendelijke maaltijd'. Het is een met tradities omgeven happening.


Woensdag 8 oktober

Ochtendwandel in de wijk. Begin op het stadskantoor in de collegekamer met een overleg met de leden van de commissie die het Jaarbericht 2014 van de VNG (de leden Marja van der Tas uit Steenwijkerland, Marcel Meijs uit Enschede, Hans Gaillard uit Son en Breugel, Birgit Op de Laak uit Horst aan de Maas, Martien Kromwijk uit Bodegraven-Reeuwijk, Arjan Oudbier uit Apeldoorn, Hans Boutellier en Rob Gilsing van het Verwey-Jonker instituut en Kees-Jan de Vet en Maarten Beks van de VNG zijn aanwezig). Blikken terug op de gesprekken met bewoners in Heerenveen, Bronckhorst, Haarlemmermeer en Rotterdam (IJsselmonde). Praat vervolgens op mijn kamer bij met Maartje Schlebush, hoofd bestuursondersteuning, overleg met de medewerkers Veiligheid Iris Koningstein en Paul van Beijnum over de evaluatie cameratoezicht en bereid samen met de medewerkers Piet van Elteren en Michiel Standaert de vergadering van het Dagelijks bestuur van BRU voor. Bel met Lian Raaijmakers van het buurtteam Kanaleneiland Zuid en ga vervolgens in een bomvol Seven aan de Mariaplaats op bezoek bij het echtpaar Braam-Iwema. De geboren Groningers zijn 60 jaar getrouwd. Feliciteer in Hof van Transwijk mevrouw Broekhuizen-van Haren met haar 100e verjaardag ('Mijn geheim? Tevreden zijn'). Meteen door naar wijkbureau Noord-Oost aan de F.C. Dondersstraat voor een gesprek met vertegenwoordigers van het Centraal Orgaan van de Samenwerkende Bonden van Ouderen voor de Stad Utrecht (COSBO) over het thema ouderen en veiligheid. De discussie staat onder leiding van adviseur veiligheid Miriam Knepper. Fiets naar de Keuken aan de Oosterkade. Gebruik er het avondeten met life time friend Marnix. Zwaai onderweg naar huis naar goede vriend Fedor van Rossem (ooit de artistieke wederhelft van Joris Linssen alias 'Ome Cor').


Dinsdag 7 oktober

Maak m'n ochtendwandeling in de regen, zwaai Marian uit en ga richting het werk. De liften doen het beter dan gisteren. Zou de gewenning dan toch snel gaan? Heb de allereerste collegevergadering in het stadskantoor. Zijn op de 21e etage niet compleet (de wethouders Kreijkamp en Geldof verblijven in het buitenland). In een kort hoofdlijnenberaad besteden we aandacht aan het thema klachtenafhandeling. Begroet tussen de bedrijven door de heer Ludwig Koeman, de allereerste bezoeker die zijn nieuwe woonadres komt melden in het nieuwe Stadskantoor. De belangstelling van de media in de regen op het plein ('Stadsplateau bij de trappen')  voor het stadskantoor is groot. Doe samen met meneer Koeman een grote symbolische, knalrode deur open en wandel naar binnen ('de rode loper is in verband met de wind weggewaaid'). Teammanager publiekszaken Wim Lambooij neemt de heer Koeman vervolgens onder zijn hoede. Sta op de 6e etage samen met projectleider Stadskantoor Evert-Jan Bronda, de architecten Dirk-Jan Postel en Christian Müller en directeur publieksdienstverlening Jan Bakker de media te woord. Geef interviews aan RTV Utrecht en, in de ‘sneltrouwzaal’, aan Peer Ulijn van het NOS Journaal.

De rest van de middag staat in het teken van een bezoek aan Rotterdam in het kader van mijn voorzitterschap van de commissie die het VNG jaarbericht. Carpool er samen met adviseur Bestuurlijke Zaken, Sanne van de Broek heen. In wijkgebouw De Dijk aan Susannadijk in IJsselmonde (Rotterdam) zijn gebiedsmanager Ralf Bormans en zijn collega's gastheer. Ga, met een stuk pizza in de hand, in gesprek met Rotterdammers over wat zij belangrijk vinden in hun buurt. Een levendige discussie met veertig bewoners en een grote groep professionals over een prettige leefomgeving volgt. Zorgen over de buurt worden gedeeld, zoals de hoge schooluitval en de vele inbraken in de buurt. Maar er is ook trots en bereidheid om zelf samen dingen dichtbij huis te regelen. Voer het gesprek als onderdeel van de voorbereiding van het jaarbericht dat voor de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) gemaakt wordt. Samen met Hans Boutellier en Freek de Meere van het Verweij-Jonker Instituut toetsen we ook vandaag het onderzoek naar ‘lokale kwaliteiten’. ‘Gemeenten als eerste overheid’, dat horen we steeds vaker, vooral in het kader van de decentralisatie van (jeugd)zorg. Maar wat betekent het echt in wijken zoals in IJsselmonde of in gemeenten zoals Heereveen, Bronkhorst, Haarlemmermeer of Boekel?

Race terug naar Utrecht. Loop een avond mee met medewerker Hamid Ouali, programmaleider soa/hiv en genotmiddelen Volksgezondheid en Jacomijn Baart, teammanager volksgezondheid. Ga langs bij theehuis Al Askedaa aan de Marco Pololaan waar Hamid vertelt over tbc en de mogelijke gezondheidsgevolgen van een bezoek aan een illegale tandarts ('Er zijn negen illegale tandartsen actief in Utrecht'). Rijden daarna door naar de shisha lounge Green Corner in Lombok en de Avenida Lounge aan de Amsterdamsestraatweg. Aan de orde komen de gezondheidrisico's rond tuberculose, SOA, hepatitis en het gebruik van alcohol en drugs. Gezondheidsbevordering is dus het thema vanavond. De Marokkaanse, Libanes, Koerdische en Iraakse bezoekers stellen veel vragen aan Hamid. Hamid Ouali schreef vorig jaar samen met zijn collega Paul van Gelder de publicatie 'Investeren in de mens om de massa te bereiken - methodiekbeschrijving van vindplaatsgerichte gezondheidsvoorlichting gericht op migrantenmannen'. Hij brengt het vanavond in de praktijk. Leerzaam werkbezoek.

Fiets terug naar Rivierenwijk, ga nog even langs bij oud-collega en buurtgenoot Marjan Schuring. Praten bij.


Maandag 6 oktober

Ochtendwandel, zeg Marian gedag en stap al vroeg op de fiets. Het is mistig. Rijd voor het eerst naar de nieuwe werkplek van (bijna) alle medewerkers en die van mijzelf in het Stadskantoor. Ga met de lift naar de 20e. Mijn kamer is al een beetje ingericht, inclusief de foto’s van onze twee kinderen op het bureau. Voelt als een warm welkom. Loop over een aantal verdiepingen en begroet vele goede bekenden. Wat bijzonder, met zovelen in een gebouw. Feliciteer een medewerker met haar verjaardag. Voor iedereen is het wennen. Ga in de loop van de ochtend op bezoek bij het echtpaar Slot-Verhoef aan Keerkring in De Meern. Feliciteer hen met hun 65-jarig huwelijk. De bruidegom, melkboer, komt uit Utrecht, de bruid uit Jutfaas. Ontmoetten elkaar in de oorlog voor het eerst op de melkfabriek ('Jaap zei altijd tegen de kinderen dat ze alles mochten vragen, maar niet alles mochten zeggen'). Ga aansluitend langs bij de heer en mevrouw Bouwens-Dirkse aan de Detmoldstraat. Wens ze geluk met hun 60-jarig huwelijk. Zij is Utrechtse, hij is Rotterdammer ('Mijn vader kreeg een baan bij Van Gend&Loos') en werkte bij de Holland Amerika lijn. Ontmoette ze kort geleden tijdens de Utrechtse veteranendag. Terug op het stadskantoor volgt het wekelijks overleg ('Secaba' - secretaresses, communicatieadviseur, bestuursadviseur en chef kabinet) met een aantal naaste medewerkers. Als altijd vergt de agenda van de komende dagen de meeste aandacht. Ga aansluitend naar het hoofdbureau van politie-eenheid Midden-Nederland aan de Kroonstraat voor een vergadering van het adviescollege veiligheid. Het is een overleg met ambtgenoten uit de regio Midden Nederland (Hilversum, Amersfoort, Stichtse Vecht en Almere), het Openbaar Ministerie en de politie. Heb na afloop telefonisch contact met het NCC over de nasleep van de vliegramp met de MH17.

Een werkbezoek aan het flexteam van VTH (Veiligheid, toezicht en handhaving) volgt aan het eind van de middag. Start bij het politiebureau aan de Marco Pololaan. Woon de 'briefing' bij en wandel met de, in dit geval, mannen van het team en twee agenten door de wijk. Kanaleneiland Noord staat vandaag centraal. Laat me uitgebreid informeren over het werk in de dagelijkse praktijk. Spreek met bewoners op straat. Elke twee weken wordt op basis van een veiligheidsanalyse gekozen voor een buurt waar intensief surveilleren 'helpt'. Ze houden toezicht, geven bewoners tips en treden indien nodig op. Het aantal woninginbraken, autokraken, fietsendiefstallen en vernielingen moet dalen. Tot nu toe lijkt dit bij iedere inzet het geval. Nuttig werkbezoek.

Avondeet kort bij Borobudur aan het Veemarktplein en ga vervolgens aan het begin van de avond naar Vleuten. Woon er een bewonersbijeenkomst bij over het thema ‘Veilig Wonen’. Plaats van handeling is De Schakel. Groet op het Dorpsplein een aantal zeer ervaren jeu de boules spelers van vereniging ‘Vleu de boules’ en de medewerkers van filmhuis Vleuten. Zo'n vijftig bewoners zijn aanwezig. Gebiedsmanager Veiligheid Dominique Prenen en haar collega Fatima Bouyaziden treden op als gastvrouwen. De wijkagenten Jan-Michiel Quak en Bas van Dooren verzorgen een workshop (‘Mensen redeneren altijd naar het goede toe’) met als doel mensen bewust te maken van 'verdacht gedrag'. Aansluitend gaan de bewoners en de wijkagenten (vergezeld van een ex-inbreker) op wijkschouw. Het gezelschap kijkt als het ware door de ogen van een inbreker naar de wijk en krijgt op deze manier inzicht in risicovolle situaties. Spuit onderweg een ‘green graffiti’ op de stoeptegels met de tekst ‘houddediefbuitendedeur.nl’ en geef daarmee het startsein van de ‘Week van de Veiligheid’ (en het Donkere Dagen Offensief) waarin tal van activiteiten in Utrecht plaatsvinden, vooral gericht op het tegengaan van woninginbraken.


Zaterdag 4 en zondag 5 oktober

Doe wat zaterdagse klusjes. Boodschappen bijvoorbeeld. Praat bij met buurman Frans. Zijn vandaag - Dierendag - extra lief voor konijn Trés. Reik zondag aan het begin van de middag samen met sportwethouder Paulus Jansen aan de Franciscusdreef in Overvecht namens het gemeentebestuur de sportpenning uit aan Dafne Schippers. Waar anders dan bij atletiekvereniging Hellas. In augustus won Dafne Schippers (22) zowel de 100m (11,12 sec) als de 200m (22,03 sec) sprint op de Europese kampioenschappen in Zürich. Op de 200 m verbeterde ze haar eigen Nederlandse record. Het Nederlands record 100m is ook in haar handen (11,03 sec). Unieke prestaties kortom van een enorm talent uit Oog in Al. André Hoekstra en Elliott Thijssen van Hellas zetten meer talenten ('Hellas kampioenen') in het zonnetje. Een aantal triatleten, het dames eredivisie team triatlon, twee speerwerpers, een steepleloper en het dames Eredivisie team Atletiek. Sportieve happening. Begroet onder andere good old Leo Witvliet (veertig jaar voorzitter van Hellas).


Vrijdag 3 oktober

M'n ochtendwandeling schiet er vandaag bij in. Marian en onze zoon logeerden vannacht bij me. Gezellig. Zwaai ze uit. Fiets voor de allerlaatste keer naar het stadhuis (dat wil zeggen om er mijn gewone werkkamer te bezoeken). De agenda is zo goed zo kwaad als het gaat door de dames Wildschut en Van der Stelt leeggehouden om grondig op te schonen, te ordenen en in te pakken. Je kunt me eigenlijk geen groter plezier doen. Met het ruimen raakt ook mijn hoofd leeg. Heerlijk. Overzicht. Dit weekend gaat alles over naar het Stadskantoor. Tuurlijk komt tussen de bedrijven door alles en iedereen langs ('Wilt u dit nog even tekenen?' of 'Kun je dit zsm lezen, het moet richting college'). Voer telefoongesprekken met ambtgenoten (Annemarie Jorritsma al heel vroeg) en medewerkers van de politie (Willem Woelders en Joke van Overeen bijvoorbeeld). Kom toch een heel eind. Ga rond het middaguur een luchtje scheppen. Wil een boodschap doen. Loop stomtoevallig onze (Amerikaanse) vakantievrienden Brian en Maud Van Lent-Defesche uit Heerlen tegen het lijf. Keer meteen terug om ze - als bijna laatste - mijn werkkamer in 'volle glorie' op het Stadhuis te laten zien. Brian is en blijft een innovatieve ondernemer pur sang. Hij doet nu in het 'Govino' drinkglas, een kunststof 'kristallen' glas om optimaal te kunnen genieten op plekken waar geen glas mag of kan zijn. Geestig. Zet m'n opruimactiviteiten voort. Ontvang in de loop van de middag journalist van het AD/UN Mathijs Steinberger. Spreek met hem over de verhuizing en mijn herinneringen aan het Stadhuis. Ben hier toch sinds 1990 - bij wijze van spreken - kind aan huis. Verhuisde al eerder van het Stadhuis naar de Van Asch van Wijkkade en - na de grote renovatie van Enric Miralles - weer terug (en van Utrecht naar Amstelveen en van Amstelveen afgelopen januari naar Utrecht). Fotografe Angeliek de Jonge legt het gesprek vast.
Stap aan het eind van de middag op de fiets.

Breng samen met kabinetschef Hans Kuperus op uitnodiging van Niels Klein en Elise Baron een kort bezoek aan deKleineBaron aan de Sweder van Zuylenweg in Zuilen. Wens de ondernemers, de heer en mevrouw Baron senior en de buurtgenoten geluk met het behalen van het GreenKey Gold keurmerk. Het hoogst haalbare internationale keurmerk voor milieuvriendelijk ondernemen. Top. Eet thuis. Woon ’s avonds, samen met Marian en heel veel anderen, in Tivoli Vredenburg de afsluitende gala-bijeenkomst bij van de 34e editie het Nederlands Filmfestival. Maar liefst 19 gouden kalveren - de grote Nederlandse filmprijzen - worden uitgereikt. De film ‘Aanmodderfakker’ is (terecht) de grote winnaar. Het enthousiasme van het aanwezige publiek is groot. Ton van den Berg (Nieuws 030) doet verslag, net als Floris Prenger van RTV Utrecht.


Donderdag 2 oktober

Ochtendwandel en fiets naar het werk. M'n eerste afspraak vanochtend is met Herman Geerdink, directeur van Victas. Onderwerp van gesprek is vanzelfsprekend de verslavingszorg in de meest brede zin van het woord. Een overleg met adviseur Hélène Bos en concern jurist Erik Scholten volgt. Onderwerp: gemeentelijke klachtenafhandeling. Breng aan het eind van de ochtend een bezoek aan de heer en mevrouw Gentenaar-van Drenth aan de Johan Wagenaarkade. Geniet van het uitzicht vanuit hun appartement. Het is voor mij bekend terrein. Wens het echtpaar geluk met hun 60-jarig huwelijk, de bruid is een Utrechtse, de bruidegom ('Genealogie is mijn hobby') is geboren in Rijswijk. Ze ontmoetten elkaar voor het eerst toen de bruidegom als dienstplichtige was gelegerd in de Hojelkazerne.    
Ontvang, terug op het werk, journalist Eric Harms en Minke Jonker (FGH bank). Bespreken de voorbereidingen van de uitreiking van de FGH Vastgoedprijs op 3 november aanstaande. Recent zijn drie projecten genomineerd. Hoofdkantoor GasTerra in Groningen, De Markies in Den Haag en De Rotterdam in Rotterdam. Verheug me als voorzitter van de jury op de bekendmaking. Maak inmiddels bekend te hebben besloten een massagesalon aan de Amsterdamsestraatweg in verband met illegale prostitutie (per direct) te hebben gesloten. De rest van de middag en avond staan voor ons gezin in het teken van de uitreiking van het bachelor diploma dierwetenschappen aan onze dochter in Wageningen. Marian en ik zijn apetrots. En onze dochter straalt.


Woensdag 1 oktober

Ochtendwandel in de wijk. Zwaai Marian uit en fiets naar de binnenstad. Begin de dag met een kop koffie samen met Margriet Algera, hoofd Recherche van de politie Utrecht. Hadden al vaak contact, maar maakten nog niet echt kennis met elkaar. Ontvang daarna Ries Agterberg, hoofdredacteur van het Digitaal Universiteitsblad (DUB) voor een interview. Spreken onder andere over de plek die studenten innemen in onze stad. Volgende afspraak is met drie studenten van de school van Journalistiek die voor hun studie mij voor camera interviewen. Thom Bos, Kylian Weppner en Eduard Koek vragen mij om beurten het hemd van het lijf (‘Laten we bij het begin beginnen’ is de toepasselijke starttekst van een van de drie).
Feliciteer vervolgens aan de Grebbeberglaan de heer en mevrouw Menningh-Kok met hun 60-jarig huwelijk. De Rotterdammers zijn vergezeld van hun zoon en dochter en vertellen, met humor, over hun komst naar Utrecht ('Niet over de trap darren'). Spoed mij, terug op het Stadhuis, naar de raadszaal voor een bijeenkomst van de adviescommissie voor het Ouderbeleid over het thema senioren en veiligheid (het is komende vrijdag Nationale Ouderendag). Ben vergezeld van gebiedsmanager Veiligheid Jacotien Visser en politiefunctionaris Alfred Folkeringa. In aanwezigheid van de gemeenteraadsleden Steven de Vries (Groen Links) en Bulent Isik (PvdA) vindt onder leiding van voorzitter Mieke van der Burg een nuttige gedachtenwisseling plaats. Daarna volgt, samen met wethouder Victor Everhardt, een vergadering van de staf Jeugd en Veiligheid.
Bespreek met een aantal directe medewerkers de voorbereidingen van de presentatie van de Grand Depart op 22 oktober in Parijs en de nieuwjaarsbijeenkomst begin volgend jaar. Ga meteen door naar het Centraal Museum. Breng samen met cultuurwethouder Margriet Jongerius een uitvoerig werkbezoek aan de Utrechtse museumdirecteuren, verenigd in de stichting Utrechts Museumkwartier. Ward Rennen (directeur van het samenwerkingsverband) zit voor, Marieke van Schijndel vertelt over de samenwerking, Monique Mourits gaat in op het thema cultuureducatie, Paul van Vlijmen spreekt over 'cultureel ondernemerschap' en vervolgens laat Edwin Jacobs als gastheer een deel van de collectie zien en leidt hij ons rond op de 'bouwplaats'. Gehelmd en al genieten wij er van.
Loop, terug op stadhuis, op uitnodiging van Nienke Rengerink naar de grote Trouwzaal voor de Utrecht College Tour.

Een initiatief van Studium Generale Hogeschool Utrecht, studieverenigingen Forum en Lef, studentenunie Vidius en studentenorganisatie SIB. Zo’n 30 studenten zijn aanwezig, Isabelle Beelen van Vidius opent en sluit, en interviewer Nina van den Dungen (nieuwslezer en redacteur voor BNR) houdt goed de vaart in het gesprek. De antwoorden van de studenten (onder andere ‘wie zou burgemeester willen zijn’, ‘wie weet wat een burgemeester doet’ en ‘wie weet wie de burgemeester van Utrecht is’) geven inzicht en inspiratie. Hoop dat dat ook voor hen geldt. Ton van den Berg (Nieuws030) schrijft een column. Haast me na afloop terug naar mijn werkkamer voor een kort gesprek met Charlotte Huisman van de Volkskrant. Wip even aan bij café De Zaak waar studenten die de College Tour bezochten ‘nazitten’. Heb vanavond een vergadering van het Algemeen Bestuur Regio Utrecht in het stadhuis van Stichtse Vecht aan de Molendijk in Loenen aan de Vecht, dus besluit snel met m'n woordvoerder Sjoukje Volten een pizzaatje te eten op het terras aan de Werf van ristorante Sardegna. Lange vergaderavond volgt in constructieve sfeer. Terug thuis in Rivierenwijk wacht de tas met stukken voor morgen.


Archief

Archief weekboeken Amstelveen

(Van juli 2005 tot december 2013 was Jan van Zanen burgemeester van Amstelveen)

Uw mening