Zit vanochtend - op uitnodiging van Stephanie Cherkezian (director National Events bij The Atlantic) - om half zeven met een klein gezelschap in een busje op weg naar een ontbijtbijeenkomst. Na de ‘Future of work’ gisteren, staat vanochtend vroeg in het Lear Innovation Center aan State street de ‘Future of mobility’ centraal. ‘As cities get smarter, getting around town should get easier. But will everyone benefit?’. Ga er samen met Mariëlle heen. Zit naast de hooggeleerde Peter Madden (Cardiff University) en Eric Hannon (partner bij McKinsey&Company). AtlanticLive President Margaret Low verwelkomt ons (‘This is our love letter to cities’), John Means (partner bij McKinsey&Company) leidt het thema in en vervolgens ontspint zich onder begeleiding van Gillian White (senior editor bij The Atlantic) een levendige discussie. Neem, terug in het hotel, samen met Erlijn de rest van het programma van vandaag voor.

In de grote Ambassadorballroom begint vanochtend het plenaire programma van de zesde editie van de jaarlijkse ‘City Lab’ bijeenkomst. Maak in de bomvolle zaal onder andere kennis met Marjorie Tiven van GlobalCities en met Gordon Feller (founder van Meeting of the Minds). Een jeugdkoor (‘Detroit youth choir’) zorgt met zang (Motown medley) en dans voor een swingende opening.

Daarna volgen welkomstwoorden van burgemeester Michael Duggan en Mike Bloomberg (‘Local governments do, what Washington DC doesn’t’). Mike maakt de negen winnaars bekend van de Bloomberg Philanthropies U.S. Mayors Challenge. ‘ ... A yearlong competition that challenged city leaders to uncover and test bold, inventive ideas to confront the toughest problems faced by cities today. Each of the nine cities will receive $1 million to begin implementation on potentially breakthrough solutions to homelessness, the opioid crisis, mobility, climate change, and economic opportunity ...’.

De burgemeesters Duggan, Jenny Durkan (Seattle), Melvin Carter (St.Paul) spreken met elkaar onder leiding van Ron Brownstein (senior editor The Atlantic) over ‘unleashing opportunity’ in steden. Onderwijs (‘Seeing talent in every zip code’) is het thema van een gesprek tussen Ana Mari Cause (President University of Washington), Mark Schlissel (President University of Michigan) en Mary Schmidt Campbell (President Spelman College). Dan Porterfield (CEO en President van The Aspen Institute). Modereert Staff writer van The Atlantic Derek Thomson spreekt met production designer Hannah Beachler en de President van de Ford Foundation Darren Walker geeft ruimte aan een optreden van de uit Detroit afkomstige rasartiest en dichter Jessica Care Moore. ‘The road ahead’ is het thema van het laatste interview van vanochtend van David Bradley (Chaiman Atlantic Media) en de CEO en Charman van General Motors Mary Barra. Mary maakt indruk met haar verhaal (‘As my mother always said: you work before you play’). The Atlantic President Bob Cohn spreekt tenslotte enkele ‘closing thoughts’ uit.

Eet tijdens de (massale) lunch snel een broodje en begeef me richting de bus (‘shuttle’). Ga ‘s middags met een grote groep City Lab collega’s op locatie op werkbezoek bij het Detroit Public Safety Headquarters (DPSH) aan Third Avenue. Captain Kari Sloan en haar collega’s informeren ons uitvoerig over het ‘Real-Time Crime Center and Project Green Light: Technology and Community Partnerships to Keep Detroit Safe’. Krijgen een rondleiding door het enorme relatief nieuwe gebouwencomplex. Zeer de moeite waard. Bovendien is het zonnetje gaan schijnen. Er zijn dus toch mooie blauwe luchten boven Detroit.

Pak, terug in het hotel, m’n koffer in en check (alvast) uit. Woon in dezelfde grote Ambassadorballroom als vanochtend de afsluiting bij van het plenaire programma. De ‘closing thoughts’ zijn vanmiddag van Jamie Miller (Vice President of Public Programs, The Aspen Institute) en de slot-toespraak is van niemand minder daNNY-times columnist David Brooks (‘The cultural revolution we need’). Voor mij een heerlijk ‘toetje’. Lees en hoor Brooks graag. Maak na afloop kort kennis met hem. Neem afscheid van Mariëlle van der Zanden (ze heeft morgen nog een programma) en ga aan het begin van de avond samen met Erlijn naar een ontvangst van de Robert Wood Johnson Foundation in de Cadillac Conference room van het gebouwencomplex van United Way (for Southwestern Michigan) over het thema ‘How can cities ensure that alle their residents have an opportunity to be healthy?’. Maak onder andere kennis met Noami Tulay-Solanke, directeur van het Community Healthcare Initiative in Paynesville (Liberia). Heb m’n koffer bij me. Moet helaas vlak voor het avondeten na de ontvangst begint door naar het vliegveld. Vertrek vervolgens aan het eind van de avond met vlucht DL136 van Delta Airlines terug richting Nederland.

Archief weekboeken Amstelveen

(Van juli 2005 tot december 2013 was Jan van Zanen burgemeester van Amstelveen)

• U kunt de burgemeester een bericht sturen.
  • U kunt de burgemeester uitnodigen voor het bijwonen van een activiteit.
  • U kunt de burgemeester vragen om een bijdrage aan een publicatie, bijvoorbeeld het schrijven van een voorwoord of een aanbeveling.

Voor andere vragen kunt u mailen naar secretariaatburgemeester@utrecht.nl.