Donderdag 19 maart

Maak m’n ochtendwandeling. Het miezert. Heel vroeg belt ‘my best Cornellian friend’ Kobchai Kingchatchaval via whats-app vanuit Thailand. Ook hij maakt zich zorgen over ‘het’ virus en wil weten hoe het er in Nederland voor staat. Werk aan de inhoud van de stadskantoortas. Minister van Economische Zaken en Klimaat, Eric Wiebes, belt. In mijn rol van VNG-voorzitter leidt dat (bijna) onmiddellijk tot telefonisch overleg met Nathan Ducastel en Pieter Jeroense van het bureau van de VNG. In de loop van de ochtend komt Petra Nijmeijer (directeur veiligheid) langs om de actualiteiten rond het coronavirus door te nemen. Ambtgenoot Wim Groeneweg (Oudewater) belt in verband met diezelfde actualiteit. Over een paar collegebesluiten en een besluit van mijzelf heb ik telefonisch overleg met m’n bestuursadviseur Martin Kikkert.

Heb rond het middaguur een telefonische vergadering van de ‘informele’ regio-driehoek met Martin Sitalsing (politie) en Rutger Jeuken (OM). George Spier (secretaris van de regioburgemeester) en eerdergenoemde Petra Nijmeijer (directeur Veiligheid) nemen aan het overleg deel.

Vervolgens staat een deel van de middag voor mij net als gisteren en eergisteren in het teken van het (telefonisch) spreken van een aantal bewoners van Utrecht dat positief getest is op het coronavirus. Het zijn bijzondere gesprekken, waarin meermaals duidelijk is hoe verschillend het virus vat krijgt op mensen. Luister naar ervaringen van een hoestje tot ernstige ziekteverschijnselen. Aan het eind van de middag komt m’n woordvoerder Sjoukje Volten langs. Geef een (telefonisch) interview aan redacteur Rob de Lange van het Financieele Dagblad. Onderwerp van gesprek zijn de taken en bevoegdheden van een burgemeester in tijden van crises als deze.

Bel met DPG Nicolette Rigter, met m’n woordvoerder bij de VNG Angela de Jong en bel met chef-kabinet Mariëlle de Vuijst. Spreek (telefonisch) met seniorenburgemeester Corrie Huiding en met m’n ouders in Edam. Onderwerp in beide gesprekken: hoe gaat met jullie en met jullie generatiegenoten in je omgeving? Avondeet thuis.

Carpool in de loop van de avond samen met Sjoukje en Petra richting de Amsterdamse Westergasfabriek. Neem deel aan de uitzending van televisieprogramma Op1. Spreek onderweg een korte verjaardagsboodschap in voor persvoorlichter Jennifer Felix, die morgen 30 jaar wordt. Op1 zendt de hele week speciale uitzendingen over de gevolgen van de corona-maatregelen uit. Vanavond presenteren Sander Schimmelpenninck en Welmoed Sijtsma het programma. Zit aan tafel met de journalisten Xander van der Wulp en Joost Vullings, zij spreken onder andere over het aftreden van minister Bruno Bruins van medische zorg. Naast me zit arts-microbioloog Hans Zaaier, hij vertelt over een onderzoek van bloedbank Sanquin, waarin bij alle bloeddonoren wordt gekeken naar de opbouw van antistoffen tegen het corona-virus. Interessante tafelgenoten. Geef zelf namens de gemeente Utrecht en de veiligheidsregio een toelichting hoe wij met elkaar met de situatie om gaan. Ook praten we over hoe we in Utrecht de tramaanslag, gisteren een jaar geleden, met elkaar hebben herdacht. Na de uitzending belt good old Jort om mijn bijdrage aan het televisieprogramma ‘te evalueren’. Ook RTV Utrecht en het AD/UN besteden er aandacht aan. Ga ondertussen snel terug naar huis. Het is laat en mooi geweest.

Archief weekboeken Amstelveen

(Van juli 2005 tot december 2013 was Jan van Zanen burgemeester van Amstelveen)

Contact

  • U kunt de burgemeester een bericht sturen.
  • U kunt de burgemeester uitnodigen voor het bijwonen van een activiteit.
  • U kunt de burgemeester vragen om een bijdrage aan een publicatie, bijvoorbeeld het schrijven van een voorwoord of een aanbeveling.

Voor andere vragen kunt u mailen naar secretariaatburgemeester@utrecht.nl.

Uw mening