Donderdag 2 april

Wandel door de wijk. De eerste keer in de maand april. Zwaai naar een van mijn mede-vroege vogels. Ook zij mist de dagelijkse zwembeurt. Gebruik de douche en ga aan het werk. Zoals inmiddels al bijna twee weken aan mijn bureautje op mijn zolderkamer. Bel met Annette Damen in verband met een digitaal dingetje. Ontvang in de loop van de ochtend Leonard Geluk. Leonard is gisteren aangetreden als de nieuwe algemeen directeur van de VNG. Praat met hem bij in de woonkamer beneden.

Installeer me rond het middaguur op m’n zolderkamer. Ontvang regisseur Chris Kesting en cameraman Bart Reitsma (beiden van Jacot Audiovisueel). Zij maken in het kader van ‘lokale democratie in actie’ een filmpje over digitaal vergaderen van een gemeenteraad. 

Utrecht is één van de gemeenten die de Vereniging van Griffiers volgt dus werken er graag mee. Het is allemaal wel wat passen en meten op m’n zolderverdieping en zo vlak voordat de commissievergadering begint. Maar het past net en hoop dat andere gemeenten er iets aan hebben.

Ze zijn live getuige van allerlei ‘last minute’ handelingen. Voorzie spoedstukken van een handtekening, krijg de laatste aantekeningen en annotaties ten behoeve van de vergadering van zo meteen en neem nog een laatste ‘actueel’ telefoontje aan. Vanmiddag vindt voor de tweede keer een digitale vergadering van de gemeenteraad plaats. Deze keer is het een vergadering van de gemeenteraadscommissie Mens en Samenleving. Onderwerp van gesprek zijn de (bestuurlijke) maatregelen ter bestrijding van de verspreiding van het coronavirus en de gevolgen van de maatregelen voor de stad.

Utrechters kunnen op afstand meekijken met de vergadering. Directeur veiligheid Petra Nijmeijer en concernjurist Erik Scholten staan me bij in de naastgelegen (logeer)kamer van mijn zoon, ook op de zolderverdieping. Heb vlak voor de vergadering telefonisch contact met Marijn Eikelhof van de raadsgriffie. De digitale logistiek vergt dat. Alle twaalf raadsfracties geven hun bijdrage, voorzie de vragen en opmerkingen zoveel mogelijk live van een antwoord. Voor zover dat me niet lukt, verwijs ik naar de raadsbrief van morgen of die van volgende week. Heb meteen aansluitend aan de vergadering alsnog een eerder afgesproken telefonisch overleg met Stientje van Veldhoven, minister van Milieu en Wonen. Praat thuis kort na met een paar naaste medewerkers. Simone bereidt een lekkere nasi-maaltijd. ‘s Avonds bellen meerdere Commissarissen van de Koning. Komt niet vaak voor. Het zijn bizarre tijden. Ben (eigenlijk) te moe voor ‘Silent witness’. Haal het eind van de aflevering niet.

Archief weekboeken Amstelveen

(Van juli 2005 tot december 2013 was Jan van Zanen burgemeester van Amstelveen)

Contact

  • U kunt de burgemeester een bericht sturen.
  • U kunt de burgemeester uitnodigen voor het bijwonen van een activiteit.
  • U kunt de burgemeester vragen om een bijdrage aan een publicatie, bijvoorbeeld het schrijven van een voorwoord of een aanbeveling.

Voor andere vragen kunt u mailen naar secretariaatburgemeester@utrecht.nl.

Uw mening