Donderdag 26 januari

Aya met de burgemeester

Ga in alle vroegte zwemmen. Moet me haasten want even voor achten ga ik naar het Majellapark om op uitnodiging van JINC-directeur Mariette van Wessem de nieuwe ‘Baas van Morgen’ op te halen. De Utrechtse Aya Soulimani, 3e jaars leerlinge van het Globe College, ‘solliciteerde’ naar de functie van Baas van Morgen. Samen met Aya doen er vandaag ruim 150 jongeren mee aan dit initiatief van JINC. Ze nemen voor één dag het stokje over van bijvoorbeeld CEO's, ziekenhuisdirecteuren en hoofdredacteuren. Op deze manier maken jongeren kennis met allerlei werkomgevingen en doen ze wellicht extra inspiratie op om een goede opleiding te volgen. Bel aan bij de voordeur van Aya. Ze doet verrast open. Vraag haar of ze mee gaat vandaag. Haar moeder zwaait haar uit en wenst haar veel plezier. Onze eerste 'agendapunt' is kinderdagopvang Partou aan de Kanaalweg. Lees hier op uitnodiging van Samira Razzouki in het kader van de Nationale Voorleesdagen voor uit het boek ‘De kleine walvis’, geschreven en geïllustreerd door Benji Davies. De peuters zitten aan het ontbijt als ik ga voorlezen. Ze genieten, vooral van hun boterhammetjes.

Aya met de burgemeester

Dank de leidsters voor hun gastvrijheid en de uitnodiging. Door naar Oog in Al, richting de fraaie bibliotheek in de voormalige Cereolfabriek. Tineke van der Schaaf, consulent Onderwijs, verwelkomt ons. Bekijk samen met Aya de bibliotheek en laat haar de originele, industriële elementen van de oude sojafabriek zien. Inmiddels zitten de peuters van peutercentrum Peuterpark, groep Vlindertuin, met hun vaders en moeders keurig in een kringetje. Lees ook hier uit het prentenboek ‘De kleine walvis’. Praat onderweg naar het Stadhuis met Aya. Ze vertelt onder andere dat ze lange tijd heeft gevoetbald bij de Zwaluwen. Ze vindt het inmiddels leuker om met haar broer te fitnessen. Op de vraag of mijn werk haar aantrekkelijk lijkt om te doen aarzelt Aya. Maar zegt ook ‘ik had het een beetje saai en serieuzer verwacht, maar het is best leuk’. Laat Aya in het Stadhuis de raadzaal zien en mijn werkkamer.

met bezoek uit Japan

Lopen naar Stayokay aan de Neude. Rutger Smit en bedrijfsleider Eric van der Hulst begroeten ons. Ontvang op de eerste verdieping een delegatie uit Japan. Maak kennis met de heren Hiroyuki Uchida (directeur Fast Retailing), Tomohiro Suzuki (Sumitomo Mitsui Bank) en Stephen Johnson (Institutional Investor Group bij SMBC in Londen). De delegatie wordt begeleid door de heren Harm Kranenberg (CEO van Boron), Henk Jonker en Joost Pielage (beiden partners van DMIA). Intussen schuiven ook verslaggever Diane Hoekstra en fotografe Angeliek de Jonge van het AD/UN aan. Ze zijn hier om de Baas van Morgen, Aya, te interviewen. Neem na afloop van de ontmoeting met de delegatie afscheid van Aya. Overhandig haar als dank een de Domkaars en hoop nog veel van haar te horen. Geef een telefonisch interview aan Conny Kraaijeveld van radio Utrecht. Onderwerp: nationale voorleesdagen. Ga meteen door naar Overvecht. Bezoek het wijkbureau aan de Zamenhofdreef voor de tweede keer deze week. Het is markt vandaag, altijd verleidelijk er even overeen te lopen. Spreek binnen opnieuw met een aantal (andere) vrouwen uit de klankbordgroep raamprostitutie over de ontwikkelingen rond het Nieuwe Zandpad. De vrouwen hebben allemaal in het verleden gewerkt in de Utrechtse raamprostitutie. Juist voor hen is het een enorme domper dat het weer langer duurt voordat zij aan het Nieuwe Zandpad aan de slag kunnen. Dit omdat het college heeft moeten besluiten niet met de bouwer/investeerder verder te gaan. Een onvermijdelijk besluit op basis van de uitkomst van het Bibob-onderzoek. De uitkomst gaf aan dat er een ernstige mate van gevaar bestaat dat met het vastgoed aan het Nieuwe Zandpad strafbare feiten worden gepleegd. De vrouwen hebben veel vragen die neerkomen op de kern – wanneer kunnen we weer aan het werk in Utrecht? Fris me thuis even op en fiets naar het Stadhuis. Woon er de raadsinformatiebijeenkomst bij, waarin het pedagogisch onderzoek naar het islamitisch onderwijs van de stichting Al Fitrah toegelicht wordt. Beantwoord aan het eind van de middag tijdens het mondelinge vragenuur in de raad vragen van raadslid Indra te Ronde (D66). Avondeet op mijn werkkamer, bereid me voor op de gemeenteraadscommissievergadering van later vanavond en kijk ondertussen met een schuin oog naar het debat in de Tweede Kamer, waarin minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur verantwoording aflegt over zijn optreden. Fiets even na tienen na de vergadering van de gemeenteraadscommissie in de, volgens de weersverwachting voorlopig laatste, frisse nacht naar huis.

Archief weekboeken Amstelveen

(Van juli 2005 tot december 2013 was Jan van Zanen burgemeester van Amstelveen)