Maandag 23 maart

Maak eenwandeling in de wijk. Het is fris, maar het belooft een zonnige dag te worden. Het koffiezetapparaat - de Giro-roze Nespresso - heeft het begeven. Haal m’n good old Bialetti van ‘stal’. Ook lekker, maar toch anders. De komende weken zijn (bijna) alle (openbare) bezoeken, optredens en afspraken uit de agenda. Alleen het hoogstnoodzakelijke aan vergaderingen gaat door. Veelal langs telefonische en/of digitale weg.

Stap op de fiets richting Stadhuis. Heb daar mijn wekelijkse ‘secaba’-overleg met het secretariaat, het kabinet en de mensen van bestuursondersteuning. De meesten bellen in, een enkeling is naar het Stadhuis gekomen. Nemen plaats aan de enorme vergadertafel in de grote Burgemeesterskamer, zodat we goed afstand kunnen houden. De wekelijkse vergadering van de staf veiligheid volgt bijna meteen aansluitend. Het aantal vergaderdeelnemers is tot het uiterste teruggebracht. Heerlijk overigens. Aan de grote vergadertafel kunnen we met de kleine groep ruim uit elkaar zitten.

Er is veel te bespreken. Bijna alles, op de staf-agenda vanochtend, heeft te maken met de coronacrisis.

Fiets in de loop van de ochtend terug naar huis. Bel m’n vader terug (hij belde per ongeluk tijdens de staf-vergadering) en bel met Bob Paulussen (hoofd bestuursondersteuning). Ontvang, terug thuis, filmmaker Michiel Zwart van EditieM en spreek een videoboodschap in die we samen met een aantal andere mensen uit de hele veiligheidsregio maken om Utrechters nogmaals te wijzen op de maatregelen die bijdragen aan het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus: houd afstand, blijf zoveel mogelijk binnen. Daarmee helpen we elkaar.

Bel ‘s middags met good old Frank Rohof. Geef (telefonisch) een interview aan de journalist Hilda Bouma van het Financieele Dagblad. Zij schrijft een profiel over mijn ambtgenoot Theo Weterings (Tilburg). Bereid, bij mij thuis, met Petra Nijmeijer (directeur veiligheid) de vergadering van het veiligheidsberaad van vanavond voor. Praat (telefonisch) bij met gemeentesecretaris Gabriëlle Haanen. De rest van de middag pleeg ik vanaf mijn zolderkamertje een groot aantal telefoontjes naar Utrechters die positief zijn getest op het coronavirus. Neem aan het eind van de middag deel aan de (digitale) vergadering met het presidium van de gemeenteraad. Haast me aansluitend op de fiets naar het Provinciehuis aan de Archimedeslaan. Avondeet er snel een broodje en neem deel aan de vergadering van het veiligheidsberaad. Voorafgaand daaraan kijken de (bijna alle) aanwezige voorzitters van de veiligheidsregio’s naar de persconferentie van premier Mark Rutte en de ministers Ferd Grapperhaus, Hugo de Jonge en de kersverse bewindspersoon Martin van Rijn.Bespreken vervolgens in de Statenzaal met elkaar wat de implicaties van de aangekondigde aanvullende maatregelen zijn. Nadat de hooggeleerde Jaap van Dissel (RIVM) en Pieter Jaap Aalbersberg (NCTV) ons hebben geïnformeerd is ook Ferd Grapperhaus vanuit Den Haag bij de vergadering aangeschoven. Er staat ons nog steeds veel te doen. Dat is wel duidelijk. Sta na afloop kort de journalist Marc van Rossum du Chattel van RTV Utrecht te woord. Stap samen met m’n woordvoerder Sjoukje Volten op de fiets, ga op de foto van Daphne Channa en fiets naar huis. Koppel telefonisch terug aan een paar naaste medewerkers en geef een kort telefonisch interview aan de journalist Bernie van Unen van het AD/UN. Lange dag zit erop.

Archief weekboeken Amstelveen

(Van juli 2005 tot december 2013 was Jan van Zanen burgemeester van Amstelveen)

Contact

  • U kunt de burgemeester een bericht sturen.
  • U kunt de burgemeester uitnodigen voor het bijwonen van een activiteit.
  • U kunt de burgemeester vragen om een bijdrage aan een publicatie, bijvoorbeeld het schrijven van een voorwoord of een aanbeveling.

Voor andere vragen kunt u mailen naar secretariaatburgemeester@utrecht.nl.

Uw mening