Vrijdag 26 mei

Lepelenburg

Fiets heen en weer naar het zwembad. Begin op kantoor, het is er rustig vandaag, met een gesprek met (clusterhoofd Veiligheid) Paul van Beijnum en een viertal ondernemers uit de binnenstad over een actueel onderwerp. Praat bij met Jan Hein Spierings van de Rabobank en heb aan het eind van de ochtend een vergadering van de combistaf raamprostitutie, samen met de wethouders Victor Everhardt, Kees Geldof en Paulus Jansen. Geef aan het begin van de middag een interview aan de journaliste Maaike Homan (Trouw) over de stand van zaken rond het Nieuwe Zandpad. Projectleider Gabie Mulders schuift aan. Begroet op het Domplein 'bedenker' (het 'Zandverhaal') Frans Amsing. Hij is de bedenker van het zandsculptuur (gemaakt door Maxim Gazendam) dat het verhaal van de verwoesting van het middenschip van de Domkerk in 1674 in verbeeld. Frans wil laten zien dat de Domtoren vroeger niet los van de Domkerk stond. Bovendien realiseren veel mensen zich niet dat na de instorting het puin 150 jaar is blijven liggen; brokstukken van pilaren, glas in lood ramen, delen van het dak. Er was geen geld om het op te ruimen. RTV Utrecht doet verslag.

zandsculptuur

Na afloop biedt Frans mij een petitie aan. Ik beloof hem deze aanstaande dinsdag aan het college te zullen aanbieden. Ga door naar de muziektent in park Lepelenburg. De temperatuur is inmiddels flink gestegen. Er klinkt vrolijke muziek uit de muziektent. Begroet Tolien Wilmer en Niels Bongers. Ceremoniemeester Fred Nuwenhuis (lid van de werkgroep directe voorzieningen en in het dagelijks leven groepshoofd infrastructuur bij Stadsbedrijven) heeft gelukkig het spreekgestoelte in de schaduw gezet. De afgelopen tijd zijn de muziektent en de panelen, met daarop het panorama van Utrecht, met steun van sociëteit de Constructieve en Vereniging Oud Utrecht opgeknapt. Op deze panelen is te zien hoe ingrijpend Utrecht in ruim anderhalve eeuw is veranderd. De afgelopen periode is door De Inktpot (groep tekenaars) een nieuw panorama gemaakt met hetzelfde idee. Het panorama bestaat muziektent op Lepelenburguit negen panelen, gemaakt door evenveel tekenaars. Spreek de aanwezigen toe, net als Kai van Vliet van het Utrechts Archief en Joost van Sonsbeeck van de Constructieve. Alle negen makers onthullen hun eigen paneel. Mag zelf tenslotte de stadsvlag weghalen voor de onthulling van het bord waarop tekst en uitleg staat over de 'beide' panorama's. Geniet nog even na met de aanwezigen en van de muziek van Pierre et les Optimistes.

Wandel vervolgens naar de brug tegenover het Spoorwegmuseum. Maak een vaartocht door de grachten voor een interview met Nada Milovanovic en Amy Bosma. Nada heeft in samenwerking met het tijdschrift Zij aan Zij het YouTube kanaal 'Zij aan Nada' opgericht. Op 17 juni vindt de eerste Utrecht Canal Pride plaats. Nada produceert hiervoor een aantal video items in de aanloop naar deze Canal Pride. Aardig om te doen. 

Boottocht Burgemeester

Heb telefonisch overleg met Luc Dietz over een actualiteit. Stap bij het Ledig Erf van de boot en ga op uitnodiging van Jessica van Schaik-van Lokven richting Speeltuin Noordse Park aan Lagenoord. Tante Ollie (Olga van Luin) en Sonja van Haren nemen afscheid als vrijwilligers van de speeltuin. Tante Ollie en Sonja weten van niets.groepsfoto bij Speeltuin Noordse Park Het is gezellig druk in de speeltuin. Er zijn veel kinderen, ouders, grootouders en bezoekers die er al jaren komen. En natuurlijk ook Jan, de burgemeester van de buurtcamping. Spreek tante Ollie en Sonja toe. Dank hen namens velen voor hun inzet en betrokkenheid. Mag hen namens de stichting Speelruimte Noordse Park, de vrijwilligers, buurtbewoners, medewerkers en vele anderen een boeket bloemen aanbieden en een symbolisch cadeau: een naamplaatje voor een bank die nog gemaakt moet worden en hun beider naam zal dragen. En speld tante Ollie, die 16 jaar dag en nacht klaar heeft gestaan voor alles en iedereen in de speeltuin, namens het gemeentebestuur een gouden Domtoren op. Zeer verdiend.

ingesprek bij bij speeltuin Noordse Park

Meteen door naar het 'Gele Kasteel' aan het Janskerkhof waar ik door rector Reinier van Doorn en de leden van de senaat van het Utrechtsch Studentencorps (USC) word ontvangen. Vorig jaar heeft het USC het 200 jarig bestaan gevierd. Tijdens het lustrum werkte het USC samen met het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie. Met verschillende activiteiten werd er ruim € 50.000 opgehaald. Tom Voûte (1936-2008), één van de grondleggers van de kinderoncologie, was ooit lid van het USC en tevens amateurbeeldhouwer. Kort voor zijn dood boetseerde hij een Don Quichot-beeldje. Toevallig kwam dit beeld overeen met het thema van het USC-lustrum. Daarom werd er voor gekozen een uitvergrote, bronzen versie van Voûtes beeldje een plek te geven in de binnenstad. Wandel samen met Paul Schnabel, de leden van de senaat en de Lustrumcommissie naar de hoek Keizerstraat - Nobelstraat. Ontvang uit handen van de voorzitter van de lustrumcommissie (Maskerade) Gijs van Verschuer, een miniatuur van het beeld van Don Quichot. Nou ja, miniatuur. Mijn hemel. Zal het beeld een mooie plek geven op mijn werkkamer. Spreek na de heren Van Verschuer en Van Doorn de aanwezigen toe. Ga na afloop met alle aanwezigen en het beeld op de foto en loop terug naar het Janskerkhof.

groepsfoto bij beeld

Begrijp inmiddels dat Tom Dumoulin, na zijn prachtige prestatie gisteren in de Giro d'Italia, uit het roze gereden is. Jammer maar misschien kan hij het nog goed maken. 's Avonds thuis gaat het nette pak snel uit. Geniet van een warme vrijdagavond. Avondeten buiten in de tuin.

Archief weekboeken Amstelveen

(Van juli 2005 tot december 2013 was Jan van Zanen burgemeester van Amstelveen)

Contact

  • U kunt de burgemeester een bericht sturen.
  • U kunt de burgemeester uitnodigen voor het bijwonen van een activiteit.
  • U kunt de burgemeester vragen om een bijdrage aan een publicatie, bijvoorbeeld het schrijven van een voorwoord of een aanbeveling.

Voor andere vragen kunt u mailen naar secretariaatburgemeester@utrecht.nl.