Woensdag 18 maart

Trek in alle vroegte m’n wandelschoenen aan. Zelfs iets vroeger dan gewoonlijk. De 18e maart is voor Utrecht een verdrietige datum. De vlaggen op de Domtoren, het stadskantoor, Stadhuis en wijkservicecentrum Vleuten-De Meern hangen halfstok. De geplande openbare samenkomst op het 24 Oktoberplein gaat helaas niet door, maar de stad herdenkt de tramaanslag op een andere manier. Vind het belangrijk om erbij stil te staan. Heb na de wandeling om zeven uur een telefonisch interview met RTV Utrecht (Utrecht is wakker). Spreek met presentator Bob van Beeten over hoe de dag eruit gaat zien. Neem een douche, kleed me aan en ga richting de Moeder Teresalaan op Kanaleneiland. Vorig jaar was het 24 Oktoberplein de plek waar mensen samen huilden, elkaar troostten en de slachtoffers op een waardige manier herdachten. In de dagen erna ontstond op deze plek een zee aan bloemen, kaarten en knuffels. Een jaar later is er op diezelfde plek een blijvende herinneringsplek gemaakt. Mensen kunnen er stilstaan bij wat er op 18 maart 2019 is gebeurd. Een plek waar ruimte is voor verdriet en verbondenheid. Het ontwerp voor de herinneringsplek verbeeldt de golf van ongeloof en verdriet die door Utrecht ging na het schietincident.

Loop met de minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus over het nieuwe pad op de herinneringsplek. Leggen samen bloemen neer.

Sta Chris Ververs van de Telegraaf (Herdenking tramaanslag Utrecht zonder publieke bijeenkomsten) te woord. Complimenteer de mannen van Stadsbedrijven die vanochtend vroeg nog druk bezig zijn geweest om alle perkjes schoon te houden. Wandel aansluitend naar het (landelijk) kantoor van Slachtofferhulp Nederland. Drink er een kopje koffie met Rosa Jansen, de voorzitter van de Raad van Bestuur van Slachtofferhulp Nederland en met de leden van de driehoek en de Directeur Publieke Gezondheid (DPG). Spreek, net als wijkwethouder Linda Voortman, met nabestaanden, toevallige omstanders en hulpverleners. Houd een korte toespraak, bijna dezelfde als die op televisie is te zien en Ruben van Gogh draagt zijn gedicht ‘niemand vergeet’ voor. Nemen om 10.43 uur precies een minuut stilte in acht. Ondertussen luiden op het Domplein de vier klokken (Martinus, Michael, Magdalena – Poncianus) van de Domtoren. Elke klok symboliseert één van de vier dodelijke slachtoffers. Mijn videoboodschap is dan al online. Had het graag buiten en live samen met iedereen die er zou zijn gedaan, maar het is niet anders. Loop na afloop, als al onze gasten vertrokken zijn, nog een klein rondje langs de herinneringsplek en bekijk alle bloemen die er intussen zijn neergelegd. Sta ook Hans Peter Lassche (wijkkrant De Zuidwester) en Peter Huting van RTV Utrecht te woord.

Ga naar huis. Goed om weer aan het werk te gaan. De stadskantoortas met stukken ligt al op me te wachten. Terug thuis, staat er een woordvoerder voor de deur, want Hart van Nederland komt nog even opnames maken voor de nieuwsuitzending van vanavond. Erica Terpstra belt, net als ambtgenoot Ahmed Aboutaleb (Rotterdam). Ze vragen mijn aandacht voor totaal andere onderwerpen. Moet even schakelen. Bel vervolgens met enkele Utrechters die positief getest zijn op het coronavirus.

Simone heeft aan het eind van de middag viooltjes voor in de tuin gehaald. Een lekker ontspannend moment volgt als ik ze in de bloembakken mag doen. Avondeet thuis. Bekijk en lees ’s avonds, naast al het corona-nieuws, ook alle berichtgeving over de herdenking. Hartverwarmend om te zien hoe Utrechters in deze omstandigheden een manier hebben gevonden om te herdenken. Ontroerend ook op het NOS-journaal hoe Karim Enahachi en Tycho Oostendorp de Utrechtse (inclusieve) veerkracht verbeelden en verwoorden. Chapeau. Een oude aflevering van Silent Witness vult de rest van de avond.

Archief weekboeken Amstelveen

(Van juli 2005 tot december 2013 was Jan van Zanen burgemeester van Amstelveen)

Contact

  • U kunt de burgemeester een bericht sturen.
  • U kunt de burgemeester uitnodigen voor het bijwonen van een activiteit.
  • U kunt de burgemeester vragen om een bijdrage aan een publicatie, bijvoorbeeld het schrijven van een voorwoord of een aanbeveling.

Voor andere vragen kunt u mailen naar secretariaatburgemeester@utrecht.nl.

Uw mening