Burgemeester 10 jaar Domstad PlusBus

Utrecht, Lunchroom La Dolce Vita, 7 juni 2019

Dank, mevrouw Sleurink-Riet,
Beste mensen,

Word als burgemeester regelmatig rondgereden. Maar zo gezellig als vandaag. We zijn er; veilig en wel, gezellig samen in Winkelcentrum Overvecht. Kopje koffie, lekker stuk taart en zo meteen de boodschappen doen.

Maar heb eerst nog een boodschap voor u. 10 jaar Domstad PlusBus. Goed om even bij stil te staan. En dat deden de mensen van de PlusBus ook. Misschien heeft u gehoord dat er een alleraardigst boekje is verschenen over 10 jaar PlusBus. Misschien heeft u het gelezen. Dan heeft u gezien dat sinds 2009: drie bussen zijn gekocht. Die bussen samen bijna 600.000 kilometer hebben gereden. Dat zijn 15 rondjes om de aarde. 2.600 deelnemers. Duizenden telefoontjes. 450 ritten per jaar. 30 actieve vrijwilligers per dag. Indrukwekkende statistieken. Nog mooier zijn de verhalen uit de bus. Van oude schoolvriendinnen die elkaar weer zien. Vroeger naast elkaar in de klas en nu zij aan zij in de PlusBus. Ietsjes ouder, maar weer helemaal als vroeger.

Soms draaien uitjes uit op een spannend avontuur. Ooit, tijdens een dagje aan zee spartelde iets tussen de golven. Het bleek geen zeehond, maar een surfer in nood. De PlusBus-chauffeur belde snel 112. De reddingsbrigade kwam nog net op tijd. En alleen daarom, beste mensen, is de Domstad PlusBus onmisbaar. Naast die pechvogel van een surfer die zijn leven dankt aan oplettende ‘PlusBussers’, heeft de bus meer fans. In Utrecht voelen meer dan 30.000 mensen zich eenzaam. Bijna één op de tien Utrechters. Vooral ouderen voelen zich alleen. Kinderen allang uitgevlogen, er vallen steeds meer mensen in uw omgeving weg. Het lijf werkt niet altijd meer mee. Je wordt minder mobiel. De wereld wordt kleiner en kleiner. Dan is het fijn dat de PlusBus er is. Gezellig samen erop uit. Voor de koffie, de Keukenhof. Of: de kust. U weet nu hoe spannend die uitjes kunnen zijn.

Al 10 jaar zorgt de PlusBus voor veel gezelligheid, mooie herinneringen en hechte vriendschappen. Of gewoon: hulp bij de dagelijkse boodschappen. Mijn boodschap voor de PlusBus: van harte met de 10, en op naar de 20. Wens u een mooie en gezellige dag toe. En veel nieuwe herinneringen in de Domstad PlusBus.