Burgemeester 100 jaar kraam familie De Vries

Utrecht, Lapjesmarkt, 13 mei 2017

Mevrouw en meneer Otto, familie, vrienden, collega's op de markt, dames en heren,

Als je zegt: 'hier wordt geschiedenis geschreven', dan denk je meestal aan zogenaamde 'grote gebeurtenissen'. Oorlogen, veldslagen, verdragen die worden ondertekend, historische ontmoetingen, grote wetenschappelijke of sportieve prestaties die worden geleverd.

Maar geschiedenis schrijven, dat gebeurt ook gewoon hier op de lapjesmarkt. Zoals blijkt uit deze kraam, dames en heren, vanouds van de familie De Vries.

Vandaag viert de familie dat de zoon van een Friese immigrant, Kees de Vries, precies 100 jaar geleden begon als marktkoopman. Toen nog met zoals dat heette 'allerhande waar'. Garen en band, maar ook ansichtkaarten en sigarenbandjes.

Garen en band. Geheel terzijde. Ik had net nog mijn 80-jarige vader aan de lijn. Hij vroeg: 'Ga je naar de lapjesmarkt, heb je een nieuwe onderbroek nodig?' Mijn antwoord; 'Ja, Pa, dan zijn ze meteen los'. Zoals gezegd. Dit geheel terzijde.

Vanaf het begin tot op de dag van vandaag is het een kraam geweest waaraan je de grote kracht afleest van het familiebedrijf. En misschien mag ik, om dat te illustreren, aan iedereen die familie is van Greet en Ed, vragen om haar of zijn hand op te steken. Wie is er hier allemaal familie?

Zie hier: de kracht van het familiebedrijf. Velen van u kennen natuurlijk Oma de Vries nog, die hier tot op hoge leeftijd elke week was te vinden. Niet alleen om iets te verkopen, maar ook om een praatje te maken of adviezen te geven waarover dan ook.

Onderdeel van jullie kracht: klanten komen niet alleen voor goeie spullen, maar ook voor een praatje en een goede sfeer. Omdat ze weten wat ze wat dat betreft kunnen verwachten. En dat ligt niet alleen aan deze topplek op de markt. Maar ook aan de mensen achter de kraam.

Mevrouw en meneer Otto, Greet en Ed, jullie zetten die traditie voort. Een traditie die, dwars door allerlei modetrends heen, is blijven bestaan. Elke zaterdag weer. In weer en wind. 100 jaar lang...

'Jarig', dat zijn er vandaag twéé. Niet alleen deze marktkraam, dit familiebedrijf, maar ook mevrouw Otto zelf. Mevrouw Otto, Greet, familie, vrienden en collega's, van harte gefeliciteerd, zowel met uw 74ste verjaardag, mevrouw Greet, als met het eeuwfeest van deze unieke kraam.