Burgemeester 100 jaar Utrechtse Schoolvereniging

Frans Halsstraat, Utrechtse Schoolvereniging, 7 oktober 2019

Beste kinderen, juffen, meesters, medewerkers, ouders en alle andere betrokkenen van de Utrechtse Schoolvereniging.

Allereerst allemaal van harte gefeliciteerd met jullie 100ste verjaardag. Dat is iets om uitgebreid bij stil te staan. Hoewel stil? Ik begrijp dat jullie stevig gaan uitpakken met dit eeuwfeest. Een sportdag, een kinderdisco, een musical, een feestavond, een expositie en als afsluiting een reünie. Dat wordt vast een mooie reis terug in de tijd met collega’s, klasgenoten en vrienden van vroeger. Wat maken jullie er met elkaar een prachtige en lange verjaardag van. En ik geef jullie groot gelijk. Want 100 jaar Utrechtse Schoolvereniging is heel bijzonder.

Als 100 jarige heb je heel veel meegemaakt. En als 100 jarige kun je daarom ook heel veel verhalen vertellen. En dat geldt helemaal wanneer je als school 100 jaar wordt. Want hoeveel kinderen, meesters, juffen, medewerkers en ouders zouden er hier in de afgelopen 100 jaar zijn geweest. Vele tienduizenden denk ik. En het mooie is dat van al die mensen iedereen eigen herinneringen en verhalen heeft over zijn of haar tijd op deze school. En jullie hebben natuurlijk ook al herinneringen en verhalen. Ik hoop vooral dat er nog heel veel mooie bij komen.

100 jaar Utrechtse Schoolvereniging. Dan mag je best van jezelf zeggen dat je goed en waardevol bent. En als jullie dat een beetje opschepperig vinden, zeg ik het gewoon voor jullie. Want is het is waar. Als jullie niet zo’n goede school zouden zijn, waren jullie nooit 100 jaar geworden.

Vanaf 1919 hebben ontzettend veel mensen vertrouwen gehad in deze school. En nu in 2019 is dat vertrouwen er nog steeds. Wees daar trots op. Dat ben ik als burgemeester van Utrecht ook. Want de Utrechtse Schoolvereniging hoort bij Utrecht. Jullie zijn een heel mooi stukje Utrechtse geschiedenis. En sinds 2002 is jullie schoolgebouw zelfs een gemeentelijk monument.

Maar jullie horen natuurlijk ook bij het Utrecht van nu en het Utrecht van de toekomst.
Want als je de 100 jaar hebt gehaald, moet je ook gewoon 200 jaar worden.
Gewoon blijven doorgaan, dan lukt dat vast.

Maak er samen wat moois van. Niet alleen in deze feestweek, maar ook in de komende weken, maanden en jaren. Ik wens jullie daarbij allemaal veel succes en plezier.