Burgemeester 100-jarig bestaan Jaarbeurs

Utrecht, Jaarbeurs, 30 mei 2017

Vrienden van de Jaarbeurs, heren Arp en De Bruin, collega's, dames en heren,

Een bedrijf, een instituut dat een eeuw aan onze stad is verbonden. Eerst op het Vredenburg, later aan de Croeselaan.

Een bedrijf, een instituut waarvan de naam door bijna iedereen onverbrekelijk met onze stad wordt verbonden. En waarvan de geschiedenis met die van de stad is vervlochten.

Een bedrijf, een instituut dat jaar na jaar honderdduizenden mensen vanuit de hele wereld naar Utrecht trekt. Met als meest recente cijfer meer dan 1,5 miljoen.

Een bedrijf, een instituut dat die mensen niet alleen naar Utrecht trekt, maar ook bij elkaar brengt.

Een bedrijf, een instituut dat het culturele en amusementsleven in onze stad verrijkt met theater en film in het Beatrixtheater en Kinepolis.

Een bedrijf, een instituut waarmee wij als gemeente Utrecht in het verleden menig robbertje hebben gevochten, maar die inmiddels alweer vele jaren een actieve partner is in de stad. Een partner op wie je kan rekenen.

Bij de ontwikkeling van het Stationsgebied en het Beurskwartier, onderdelen van het vernieuwde centrum van onze stad.

Bij beeldbepalende stedelijke evenementen die een professionele aanpak vragen, zoals de Giro en de Tour de France.

Bij crises en calamiteiten, zoals de bijna-overstroming van 1995 en de vluchtelingencrisis van 2015.

Een bedrijf, een instituut dat op een herkenbare en positieve manier verbonden is met het wel en wee van onze stad en dat ook meedenkt over de toekomst van die stad.

Zo'n instituut, zo'n bedrijf bied je, ter gelegenheid van zijn eeuwfeest, als gemeentebestuur van Utrecht met heel veel plezier een fraai, ik zou haast zeggen persoonlijk geschenk aan. Nu wij uw lustrumtentoonstelling hebben bekeken, beste Albert, zou ik graag tot het aanbieden van dat cadeau willen overgaan. Meneer Penninga, beste Fred, wilt u zometeen het kado - een door u speciaal voor deze gelegenheid gemaakt gedicht - voordragen?

Van harte gefeliciteerd, meneer Arp en al uw medewerkers, met het 100-jarig bestaan van de Jaarbeurs Utrecht, icoon van onze stad. En nog vele succesvolle jaren.