Burgemeester 11e editie Utrechtse Haringparty De Wetering-Haarrijn

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Restaurant ZUIVER, Krommewetering, 13 juni 2019

Beste mensen, heren Van der Roest, Pfeiffer, en Peek, beste Jan, René en Marco, en mensen,

Dank voor de uitnodiging. Aardig om met u het nieuwe haringseizoen te openen. Een haring-vet compliment voor u allemaal. Het ziet er allemaal weer picobello uit. Bij u in vertrouwde handen. De elfde Utrechtse Haringparty alweer. Een echte Utrechtse traditie. En één van de eerste haringparty’s in Nederland. Afgelopen dinsdag werd in Scheveningen het eerste vaatje Hollandse Nieuwe geveild. € 95.500 voor de stichting ‘Mag ik dan bij jou?’. Mooie opbrengst. En zo meteen gaan we samen  de nieuwe haring proeven. ‘Mooi en volvet’ zeggen de kenners… Dat wordt smullen…

Mooie ambiance wederom… Kan me de Utrechtse Haringparty van vorig jaar nog goed herinneren. De dag waarop het WK voetbal in Rusland begon. Sindsdien is er veel gebeurd. Vrolijke momenten… Wie had er gedacht dat ‘we’ nog ooit het Songfestival  zouden winnen? Onze FC die weer Europees voetbal gaat spelen. En La Vuelta komt sowieso. Mooi vooruitzicht. Zin in.

Veel vrolijke momenten…afgewisseld met droevige. 2019 zal in Utrecht altijd het jaar zijn van 18 maart. Drie maanden geleden alweer, maar het voelt soms ‘als gisteren’. Wil daarmee zeggen: een jaar vliegt om.

Wat inmiddels ook een ééntonig verhaal aan het worden is, is dat het steengoed gaat met de Utrechtse economie. Dit zijn de clichés waar ik – en u ook, weet dat zeker – maar geen genoeg van kan krijgen. Wil u deze middag niet vermoeien met cijfers, statistieken en staafdiagrammen. Maar wil toch een paar interessante trends noemen. Dan weten we waar we staan… Nog steeds aan de top, kan ik u verklappen. De Nederlandse economie raast als een hogesnelheidstrein knetterhard vooruit. En van die TGV is de regio Utrecht dat rijtuig dat vlak achter de locomotief zit. Een luxe, eersteklas coupé, dat spreekt voor zich… Want ook de regio Utrecht profiteert maximaal in deze tijden van groei en bloei. En levert als één van de Europese topregio’s een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse en Europese economie. Draagt u allemaal een steentje aan bij… Met uw durf, ondernemersgeest en innovatief vermogen zorgt u er mede voor dat in Utrecht de economische groei nog steeds boven het landelijk gemiddelde ligt. Chapeau…

In 2018 kwamen er flink meer banen bij in Utrecht. 4 procent werkloosheid. Historisch laag. Met name het Stationsgebied is een echte banenmotor. Er wordt flink gebouwd. Ook op Utrecht Science Park draaien de bouwkranen volop. En stijgt het aantal vacatures. En de rek is er nog niet uit… Ook goed nieuws over leegstand. Of beter: de forse afname van het aantal leegstaande kantoorpanden. Ruim 92.000 vierkante meter gevuld in 2018. Dat zijn toch al snel 13 voetbalvelden aan kantoorruimte… Ook meer vierkante meters aan winkelruimte in Utrecht Centrum. En meer blije gezichten in de winkels. Driekwart van de Utrechters is tevreden over het winkelaanbod in hun buurt. Een stijging ten opzichte van 2017.

Mooie cijfers. Mooie ontwikkelingen…die volop vertrouwen geven voor de toekomst. En dan, beste mensen, geachte aanwezigen, Utrechtse ondernemers, hapt zo’n harinkje toch net even iets lekkerder weg… Zie al die heerlijke maatjes al liggen. Begin nu toch wel nieuwsgierig te worden, u ook? Wens u allen tot de zomervakantie, want die komt er ook in sneltreinvaart aan, voorspoedige weken toe. Een geslaagde Haringparty. En een goed haringseizoen.

Uw mening