Burgemeester 20 jaar Leidsche Rijn

Utrecht, Hof van Bern, 5 oktober 2018

Majesteit, geachte aanwezigen,

Welkom in Utrecht, welkom in het Hof van Bern.

Geweldig dat u er vandaag bij bent: 20 jaar Leidsche Rijn. Een deel van de stad waarover je snel de neiging hebt te spreken in termen van cijfers. Masterplan vastgesteld in 1995. Eerste paal in 1997. Zoveel inwoners. Zoveel kinderen. Zoveel woningen. Zoveel arbeidsplaatsen. Zoveel groen. Zoveel hectares park. Zoveel scholen. Zoveel treinstations.

Maar vandaag - ik kan het ondanks het uitvallen van de stroomvoorziening niet duidelijk genoeg zeggen - gaat het om de mensen van Leidsche Rijn. Om de mensen die Leidsche Rijn met hart en ziel hebben gemáákt. De nieuwe buren die we er met Leidsche Rijn bij hebben gekregen.

Buren: voor de dorpen Haarzuilens, Vleuten en De Meern in het oosten en noorden, voor de stad Utrecht in het westen. Buren, die de Utrechters, Vleutenaren, Merenezen en Haarzuilenaren, na enige aarzeling in het begin, in hun hart hebben gesloten.

Inmiddels zijn de eerste hier geboren kinderen volwassen. En met hen Leidsche Rijn zelf. Zoals één van de meest bekende inwoners nog niet lang geleden schreef (tot voor kort miste ze nog zó haar Turkse pizza's en een winkelcentrum): "Het winkelcentrum kwam er. De buurt ging van één naar drie supermarkten. Er kwam een bakker, een slager, een snackbar. Er kwam een Action. Er kwam een Turkse supermarkt. Sinds kort is er zelfs een bistro open."

Zo werd Leidsche Rijn volwassen. Mevrouw (Marieke) Dubbelman vindt haar Turkse pizza om de hoek. Anderen genieten van de variatie en het contrast tussen oud en nieuw. Van de vele kinderen en speeltuinen. Van het groen, de rust en het gevoel van veiligheid. Van de initiatieven van inwoners. En - wat je opvallend vaak hoort - van het goede contact met de buren.

Buren: het handelsmerk van Leidsche Rijn. Die niet alleen náást elkaar wonen, maar er ook vóór elkaar zijn. En misschien is het daarom, dat juist hier woonvormen tot bloei komen die worden gekenmerkt door extra betrokkenheid bij elkaar en bij de buurt. U maakt vandaag, Majesteit, met een aantal van hen kennis. En niet voor niets. Want zij zijn het kloppend hart van 20 jaar Leidsche Rijn.