Burgemeester 25-jarig bestaan stichting Wilhelminapark e.o.

Utrecht, Wilhelminapark, 31 augustus 2018

Beste mensen,

Als er één plek is in Utrecht waar je de seizoenen ziet veranderen, dan is het hier: het Wilhelminapark. Ga op een bankje zitten. Kijk om je heen… Bomen verkleuren. Bladeren op de grond. De eerste paddenstoelen. Je ruikt de herfst zelfs al een beetje. Mocht u nog niet weten dat de zomervakantie voorbij is… dan vertelt het Wilhelminapark het wel. Wat goed dat u met zo velen bent gekomen vandaag. Goed de oud-voorzitters Cathrien Ruys en Noor Erkelens te zien, en niet te vergeten mevrouw De Nooij (de weduwe van medeoprichter Eduard de Nooij). Goed ook Fred Nuwenhuis en Wim Horst (‘Het Wilhelminapark is een ondergeschoven kindje’, hoorde Wim iemand ooit roepen) van de gemeente te mogen begroeten.

Ik hoop dat u niet alleen bent gekomen vanwege de fraaie dichtbundel die ik zojuist van voorzitter Michiel Wijn kreeg, en u zo meteen krijgt… Want dit is een belangrijke dag. Ooit de verjaardag van H.M. Koningin Wilhelmina, nu de dag ook van 25 jaar Stichting Wilhelminapark en Omgeving. Een zilveren jubileum van een gouden club. Een stichting die zich al jaren inzet voor ons groene rijksmonument. Daar moeten we zuinig op zijn. En u ziet erop toe dat we goed voor dit park zorgen.

U bent een positief-kritische club. En uw belang is niet altijd het belang van de gemeente. Een paar voorbeelden: fietsen in het park, barbecueën, evenementen. U bent dan niet bang ons flink uw waarheid te vertellen. En tegelijkertijd heeft u een constructieve houding. U heeft veel kennis in huis. Bijvoorbeeld over bomen. Als u ergens een verdachte schimmel ziet, trekt u meteen aan de bel. En zijn we er vaak op tijd bij. U bent onze ogen en oren in het park. En u denkt met ons mee. Over de toekomst van het park. Het Bomenplan voor het park bijvoorbeeld was een coproductie tussen de gemeente en de stichting.

Naast signaleren en ideeën aanleveren steekt u ook actief uw handen uit de mouwen. Vorige week ging u met bootjes de vijvers op. Kroos scheppen… en de gemeente hielp met opruimen. Een prachtig voorbeeld hoe de stichting en gemeente samen werken aan een mooi, gezond en sfeervol Wilhelminapark. Met dat gedeelde belang zijn wij in 25 jaar uitgegroeid  tot twee park-partners. Bondgenoten. Met één ideaal: een park voor iedereen.

Beste mensen,

Mede dankzij u kan Utrecht iedere dag volop genieten van het Wilhelminapark. Even de hectiek ontvluchten. Op adem komen. Gewoon… genieten. Complimenten voor deze stichting. En voor alle donateurs. U bent met velen. Dankzij uw gulle giften kan de stichting haar belangrijke werk blijven doen. En kunnen we samen blijven werken aan een prachtig park voor iedereen. Dat verdient waardering… Namens de gemeente Utrecht: dank aan de donateurs. En de stichting heeft iets voor u laten maken. Ik zei het net al, en u zag het. Een dichtbundel. Dichters van het Utrechts Stadsdichtersgilde hebben zich laten inspireren door het Wilhelminapark. Mooie gedichten. Met illustraties van Tom Eyzenbach. Net als u zo meteen ben ik er bijzonder vereerd mee. Voortaan kunnen u en ik ook thuis op de bank genieten van het Wilhelminapark. Lees een gedicht. Sluit uw ogen. En u zit weer op het bankje in het Wilhelminapark… Ik wens de stichting Wilhelminapark en Omgeving van harte geluk met het 25-jarig bestaan. Ik zou zeggen: leve Wilhelmina, en wens u allen een aardige bijeenkomst toe. Veel leesplezier. En veel park-plezier.